Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Στο  Αγιάζι της Καθημερινότητας  στην  Ενημέρωση :
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012  .
Το ποντικάκι μας στο αγιάζι της πληροφόρησης
** Ικανοποίηση Παπανδρέου - Σαμαρά για την απόφαση του Εurogroup
~ Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνόδου του Eurogroup εκφράζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.
 ~ Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για "ιδιαίτερα μεγάλη και ιστορική σημασία" της συμφωνίας που επετεύχθη και σημειώνει ότι με τους πόρους που εξοικονομούνται "μπορούμε τώρα πια να συγκροτήσουμε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό".
 ~* Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων έχει ως εξής:
 ~ "Η κρίσιμη και καθοριστική για την πορεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, απόφαση του Eurogroup, προστίθεται σε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, που συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση μεγάλων αλλαγών στη χώρα.
 ~ Αποτελεί μία ακόμη αναγκαία προϋπόθεση, που μπορεί να εγγυηθεί ότι, οι θυσίες των Ελλήνων, όχι μόνο δεν πάνε χαμένες, αλλά πιάνουν τόπο.
 ~ Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί με την θετική για τη χώρα μας απόφαση, δικαιώνονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, για να πείσουμε τους εταίρους μας να καταλήξουν στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.
 ~ Η απόφαση, ωστόσο, έχει και τη δική της αυτοτελή και ιδιαίτερα μεγάλη και ιστορική σημασία.
 ~* Η χώρα αποφεύγει την χρεοκοπία.
 ~ Ανοίγει ο δρόμος για την διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.
 ~ Με μια οικονομία που θα στηρίζεται σε δυνατές βάσεις, δεν θα παράγει ελλείμματα και χρέη, αλλά υπεραξίες, πλεόνασμα, θέσεις εργασίας.
 ~ Σηματοδοτείται η συμφωνία για το PSI, που πέραν της τεράστιας μείωσης του βάρους από το χρέος, συμβάλλει στην εξοικονόμηση αρκετών δις ευρώ κάθε χρόνο, λόγω της μείωσης των ετήσιων απαιτήσεων για την ικανοποίηση των υποχρεώσεών μας προς τους δανειστές μας.
 ~ Με τους πόρους αυτούς, μπορούμε τώρα πια να συγκροτήσουμε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό.
 ~ Αισθάνομαι την ανάγκη, απευθυνόμενος προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να τους ζητήσω, παρά το μεγάλο τίμημα, να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε, να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια.
 ~ Είμαι βέβαιος, πως τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι στο χέρι μας να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε ένα καλύτερο αύριο.
 ~ Να χτυπήσουμε την αδικία και την ανομία, τις ανισότητες και την αυθαιρεσία μιας παρασιτικής οικονομίας, που σπατάλησε τον δημόσιο πλούτο.
 ~ Να οικοδομήσουμε ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Στον Έλληνα, στις δυνατότητές του, στις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.
 ~ Ο αγώνας που δίνουμε εμείς, οι Έλληνες, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για να αλλάξουν και οι κρατούσες σήμερα αντιλήψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 ~ Είναι αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, για ρύθμιση και μεγαλύτερο έλεγχο των αγορών.
 ~ Τώρα πια, ακούγονται όλο και περισσότερο οι φωνές εκείνες, που κατανοούν όλα όσα υπερασπιζόμασταν και προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη στιγμή της κρίσης.
 ~ Οι δικές μας προσπάθειες και η συνεχής ενεργός παρουσία μας στα κέντρα των αποφάσεων, αποτελούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για να βρεθούν οι ευρωπαϊκές δομές πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες και δίπλα στους Έλληνες που προσπαθούν σκληρά.
 ~ Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, από τις διεθνείς επαφές μου, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι πολλοί πια εκείνοι που τώρα ομολογούν και υπερασπίζονται δημοσίως το δίκαιο των απόψεων και των προτάσεών μας.
 ~ Αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να την φέρουμε σε πέρας.
 ~ Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιμονή".
 ~* Σαμαράς: Θετική η απόφαση του Eurogroup
 * Θετική χαρακτηρίζει για τη χώρα την απόφαση του Eurogroup, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας τη συμβολή της ΝΔ σε αυτή την εξέλιξη με τη στήριξη που παρείχε στο δεύτερο μνημόνιο.
 * Παράλληλα, υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές.
 * Αναλυτικά, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, από την Κύπρο, όπου βρίσκεται για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 ~* «Η σημερινή απόφαση του Eurogroup είναι θετική και σημαντική.
 * Απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, δίνει τη δυνατότητα το χρέος να γίνει βιώσιμο, ανοίγει το δρόμο για εκλογές.
 * Σε αυτή την απόφαση, η συμβολή της Νέας Δημοκρατίας ήταν καθοριστική. Χωρίς τη θετική μας ψήφο, σήμερα δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ούτε κουρέματος του ελληνικού χρέους, ούτε μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας, ούτε σύναψης ενός νέου δανείου.
 * Αποφάσεις που αναδεικνύουν τη μεγάλη διαφοροποίηση, για μας, μεταξύ του 1ου από το 2ο Μνημόνιο και καταδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής μας.
 * Σήμερα, κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας, ασάφειας και παλινωδιών που άνοιξε πριν δύο χρόνια η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της.
 * Η χώρα κερδίζει χρόνο και ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας. Ελπίδας ότι η χώρα θα συμπληρώσει τις πολιτικές με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας.
 * Ελπίδας ότι και η Ευρώπη θα μεταστραφεί από πολιτικές της μονόπλευρης ύφεσης και θα κατανοήσει την προτεραιότητα της ανάπτυξης.
 * Διότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, όπως πλέον όλοι ομολογούν, ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα γίνει μακροχρόνια βιώσιμο. Σε μια Ελλάδα που πονάει και με ένα λαό που υποφέρει, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.
 * Γιατί η μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη της Ελλάδας τώρα αρχίζει! Σε αυτή τη μάχη για ελπίδα ανάκαμψη και ανάπτυξη η Νέα Δημοκρατία θα πρωτοστατήσει!».

*** Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
* Συνεδριάζει στις 19.00 το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο υπ. Οικονομικών νωρίτερα το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τη συμφωνία για την Ελλάδα που έκλεισε μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup. * «Είναι μια ιστορική συμφωνία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Βέβαια, δεν είναι μια απλή λύση - το έχουμε πει πολλές φορές- είναι μια βαριά λύση», τόνισε στο πρωινό του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής.
 * «Χρειάζεται να κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά έχουμε να υπερασπιστούμε τη θέση της χώρας μας στο ευρώ, την αποφυγή της χρεοκοπίας, την αποφυγή μιας πολύ χειρότερης κατάστασης», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

*** Monti: Η ελληνική συμφωνία μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης
* Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti, υπογραμμίζοντας πως πλέον προτεραιότητα της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των χωρών μελών της.
 * Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη του Eurogroup, ο Monti ανέφερε πως ο στόχος τοποθέτησης της Ελλάδας σε ασφαλές έδαφος και ευθυγράμμισής της με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει πλέον επιτευχθεί.
 * Ο ίδιος χαρακτήρισε «ρεαλιστικό» τον στόχο επαναφοράς της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης το 2014.
 * Επιπλέον, ο Monti ανέφερε ότι εξεπλάγην ευχάριστα από τον Λουκά Παπαδήμο και το πώς η χώρα ανέκτησε ένα μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των εμπορικών και Ευρωπαίων εταίρων της και υπογράμμισε πως εάν αυτό συνεχιστεί, τότε σημαίνει πως τα πράγματα «μπορούν να αλλάξουν».
 * Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πως η χθεσινή συμφωνία περιορίζει σημαντικά τους κινδύνους διάχυσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. “Είναι μια σημαντική απόφαση που εξαλείφει τους άμεσους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

*** Borg: Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα για την έξοδο από την κρίση
* Την ενότητα που επέδειξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλωσόρισε ο σουηδός υπουργός Οικονομικών, ωστόσο προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη προκλήσεις.  * «Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο», δήλωσε ο Anders Borg σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν».
 * «Υπάρχει αβεβαιότητα για το αν μπορεί η χώρα να εκτελέσει όλες τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

*** Fund manager: Το ελληνικό deal θα διαρκέσει μέχρι τις εκλογές
* «To ελληνικό deal με τους πιστωτές θα διαρκέσει μόνο μέχρι να αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της Άνοιξης, δήλωσε στο CNBC, o fund manager Dennis Gartman.  * Παρά το γεγονός ότι, οι επενδυτές αναμένουν πως η συμφωνία που επετεύχθη μετά το χθεσινό Eurogroup, θα φέρει σταθερότητα στην χώρα ο Gartman ανέφερε ότι, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν έχουν λίγες πιθανότητες να εφαρμοστούν.
 * Το μόνο που έκαναν, είναι να καθυστερήσουν την χρεοκοπία λίγες εβδομάδες, ίσως και λίγους μήνες, εκτίμησε ο Gartman.
 * «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά πιθανόν όχι υπό την εξουσία της σημερινής κυβέρνησης», δήλωσε.
 * Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα κυβέρνηση θα έρθει στην εξουσία μετά τις εκλογές που θα γίνουν κάποια στιγμή την Άνοιξη. Ενώ σημείωσε ότι, «η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα άλλο, πέρα από την κατάργηση όλων των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με την Τρόικα».
 * Τέλος χαρακτήρισε τα μέτρα λιτότητας που στοχεύουν στην μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2012, κωμικά, καθώς είναι αδύνατον να υπολογιστεί η μείωση του χρέους 8 χρόνια από σήμερα.

*** Δασκαλόπουλος: Η καλύτερη συμφωνία που μπορούσε να επιτύχει η Ελλάδα
* Την καλύτερη συμφωνία που μπορούσε να επιτύχει μία Ελλάδα, που το πολιτικό της σύστημα είναι εντελώς αναξιόπιστο στα μάτια των εταίρων της, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τη χθεσινή ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα.  * Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 * «Είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούσε να επιτύχει μία Ελλάδα που το πολιτικό της σύστημα είναι εντελώς αναξιόπιστο στα μάτια των εταίρων της.
 * Το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας απομακρύνεται. Αλλά τα δανεικά αυτά δε διασφαλίζουν το μέλλον μας. Δανεικό μέλλον δεν υπάρχει.
 * Η βιωσιμότητα του χρέους μας προϋποθέτει τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας που σήμερα αργοπεθαίνει. Η εσωτερική υποτίμηση και η ύφεση είναι η Ευρωπαϊκή συνταγή για την Ελλάδα. Γι’ αυτό εμείς πρέπει να κάνουμε την ανάπτυξη εθνική μας ανάγκη.
 * Το πολιτικό σύστημα καλείται να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο. Η ιδιωτική οικονομία καλείται να διαμορφώσει μία αναπτυξιακή δυναμική που θα μας βγάλει από αυτό. Είναι η μόνη που μπορεί. Πρέπει τώρα να της δοθεί η δυνατότητα να το πράξει».-

*** AΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ γιά σήμερα Τρίτη 21-02-2012 :
~* Για το Τσάμπιον Λίνκ  Champios League :
TΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μανδρίτης 1-1 , (0-1).- ^
Νάπολι - Τσέλσι   3-1 , (2-1) .- ^  
22/02/2012 : Βασιλεία - Μπάγερν Μονάχου  -
22/02/2012 : Μαρσέϊγ - Ίντερ   -

** Για το Γιουρόπα κάπ  Eurocup στο Ευρωμπάσκετ :
9ος : Βαλένθια -Γκραβελίν  79-61  .- ^
9ος όμιλος : Νίμπουρκ -Ρίγα 80-84 .- ^
10ος  : Κίμκι - Άρης Θεσσαλονίκης  88-72 .- ^
10ος : Ντόνετσκ - Βίλερμπαν  70-64 .- ^
11ος : Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης - Μπουντούσνοστ  70-64 .- ^
11oς : ΚΡΚΑ- Μπάνβιτ  78-73 .- ^ 
12ος : Λιέτουβος Ρίτας - Κουμπάν  78-82 .- ^
12ος : Άλμπα - Μπένετον  83-74 .- ^ 

~** Για το Κύπελλο Ελλάδας Τετάρτη 22/02/2012
ΟΦΗ - Πανσερραϊκός 
Αστέρας Τρίπολης - Κέρκυρα    

**** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ κ.α. :
*** Πρώτη αλλά... πληγωμένη η Ν.Δ. στη Μεσσηνία

~ «Εξαφανίζεται» το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BEST
 * Σημαντική πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) στη Μεσσηνία δείχνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στη Μεσσηνία από την εταιρεία «Άποψις» για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Best».
* Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ερωτηθέντων με ποσοστό 24,3%, έναντι 43,25% που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2009 στο νομό.
 * Τραγικά είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα για το ΠΑΣΟΚ, καθώς από το 39,07% πριν από 2,5 χρόνια περίπου σήμερα βρίσκεται στο 7,6%!
* Από την άλλη πλευρά, η πρωτοεμφανιζόμενη Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνει ποσοστό 5,1%, το ΚΚΕ 5,5% (5,74% το 2009), ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4% (3,61% το 2009), ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός 1,8% (έναντι 5,08% το 2009), οι Οικολόγοι/Πράσινοι 3,2% (1,62% το 2009), η Χρυσή Αυγή 1,6% (0,22% το 2009). Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 17,4%, αυτοί που διαλέγουν αποχή 17,5%, λευκό/άκυρο 8,2% και Δγ/Δα 2,2%.
* Με αναγωγή (χωρίς λευκό, άκυρο, αποχή και δεν απαντώ) τα ποσοστά των κομμάτων στη δημοσκόπηση διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,8%, ΠΑΣΟΚ 10,6%, ΚΚΕ 7,6%, ΛΑΟΣ 2,5%, ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, Δημοκρατική Αριστερά 7,1%, Οικολόγοι/Πράσινοι 4,5%, Δημοκρατική Συμμαχία 0,3%, Χρυσή Αυγή 2,2%, Άλλο 2,6%, αναποφάσιστοι 24,1%.
* Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι η Ν.Δ. σε ποσοστό 72,4% θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι μόλις 2,3% που θεωρεί ότι νικητής των εκλογών θα είναι το ΠΑΣΟΚ.
* Στο ερώτημα σε ποιον από τους παρακάτω θα βάζατε σταυρό εάν είχαμε σήμερα εθνικές εκλογές (2 σταυροί), από πλευράς του ΠΑΣΟΚ προηγούνται οι: Δημήτρης Κουσελάς 35,8%, Νάντια Γιαννακοπούλου 31,6%, Οδυσσέας Βουδούρης 19,5%, Γιώργος Κανελλόπουλος 6,3%, ενώ σημαντικό είναι και κομμάτι των ψηφοφόρων που προτιμά να ψηφίσει μόνο κόμμα (24,2%).
* Από πλευράς Ν.Δ. τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Γιάννης Λαμπρόπουλος 47,1%, Δημήτρης Σαμπαζιώτης 28,7%, Περικλής Μαντάς 6,7%, Ελένη Αλειφέρη 6,1% και Σωτήρης Παναγιωτόπουλος 5,5%. Μόνο κόμμα ψηφίζει το 19,8%.
* Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τμήμα της έρευνας που ανιχνεύει τις διαθέσεις των ερωτώμενων σχετικά με το έργο μέχρι σήμερα του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και των έξι (6) δημάρχων της Μεσσηνίας.
* Έτσι, το 34,1% των πολιτών του νομού κρίνει το έργο του Π. Τατούλη ως θετικό, 23,5% δεν έχει διαμορφώσει άποψη, 20,5% ούτε θετικό – ούτε αρνητικό και το 19,1% αρνητικό.
* Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 46% κρίνει το έργο των δημάρχων του νομού ως θετικό, 21,2% αρνητικό και το 18% τίποτα από τα δύο. Ειδικότερα, περισσότερο ικανοποιημένοι από το έργο του δημάρχου τους είναι οι πολίτες του Δήμου Μεσσήνης (54,8%) και ακολουθούν αυτοί του Δήμου Πύλου- Νέστορος 50,0%, της Καλαμάτας 47,1%, της Οιχαλίας 36,6%, της Δυτικής Μάνης 34,3% και της Τριφυλίας 33,1%.-  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  To ΣΔΟΕ στη Μεσσηνία
~ «Τσίμπησε» γιατρό για ανύπαρκτες εξετάσεις  * Φάκελο εις βάρος γιατρού ακτινολόγου που δραστηριοποιείται στη Μεσσηνία έχει σχηματίσει το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους».
* Ο φάκελος περιλαμβάνει υποθέσεις των ετών 2003- 2004, οι οποίες αφορούν στη συνταγογράφηση εξετάσεων σε ασφαλισμένους του Δημοσίου, οι οποίες όμως ποτέ δεν έγιναν και χαρακτηρίζονται ως ανύπαρκτες. Μάλιστα, το ύψος του ποσού που επιβαρύνθηκε το Δημόσιο από τις ενέργειες αυτές του γιατρού, φαίνεται να αγγίζει τις 500.000 ευρώ.
 * Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ο συγκεκριμένος γιατρός εμφάνιζε την περίοδο εκείνη ιδιωτικό ιατρείο σε χωριό της Μεσσηνίας, ενώ τώρα εργάζεται σε νοσοκομείο.
* Σύντομα, ο φάκελος αυτός αναμένεται να σταλεί στην αρμόδια Εισαγγελία, προκειμένου να διελευκανθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη.

*** Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
~* Μπαίνει «λουκέτο» με σχέδιο νόμου
 * «Λουκέτο», ουσιαστικά και πρακτικά, μπαίνει στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις».
 * Σύμφωνα, λοιπόν, με το Άρθρο 2 «Νοσοκομεία ΕΣΥ- Ενιαία ΝΠΔΔ» και τις παραγράφους:
1. Από 1.1.2013 τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 32 και 70 του Ν. 3918/11 (ΦΕΚ 31 Α), του άρθρου 66 του Ν. 3984/11 (ΦΕΚ 150 Α), του άρθρου 18 του Ν.3868/10 (ΦΕΚ 129 Α) και της Υ4α/οικ. 84627 (ΦΕΚ 1681Β) απόφασης του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτελούν αυτοτελή και ενιαία ΝΠΔΔ. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ρυθμίζεται ο τίτλος και η έδρα του ΝΠΔΔ, ενώ ενοποιούνται μέχρι 31.12.2012 οι οργανισμοί των ανωτέρω, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις οργανικές θέσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
* Από 1.1.2013 τα 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα διαθέτουν ενιαίο προϋπολογισμό και πρόγραμμα προμηθειών. Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται κάθε είδους θέμα που αφορά στα ανωτέρω.
2. Κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ-ενιαίο ΝΠΔΔ του άρθρου 2 του παρόντος έχει διοικητή, οι αρμοδιότητες του οποίου ρυθμίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 7 και επ. του το Ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81Α), όπως ισχύει σήμερα.
3. Κάθε Νοσοκομείο του ΕΣΥ 400 κλινών και άνω, όπως και κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ που εντάσσεται στο ενιαίο ΝΠΔΔ του άρθρου 2 του παρόντος, μπορεί να έχει αναπληρωτή διοικητή, οι αρμοδιότητες του οποίου ρυθμίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 7 και επ. του το Ν. 3329/2005 (ΦΕΚ 81Α), όπως ισχύει σήμερα.
8. Έδρα των ανωτέρω ΝΠΔΔ είναι το μεγαλύτερο σε οργανική δύναμη κλινών νοσοκομείο.
10. Η ισχύς της παρούσας διάταξης άρχεται την 1-1-2013.
~ Με τις εν λόγω διατάξεις, καθώς και τις υπόλοιπες, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καταργείται, αφού παύει να υφίσταται ως Νομικό Πρόσωπο. Άγνωστο είναι αν και πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί και ποιες θα είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας του.
~ Χθες το μεσημέρι η διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ενημέρωσε για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη το δήμαρχο Τριφυλίας.
 ~* Αντίδραση – αντίσταση
~ Την έντονη αντίδραση και αντίσταση των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων της Τριφυλίας προκάλεσε η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας. Χθες το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης και τη δυναμική και μαζική αντίδραση, ώστε να αποτραπεί το «λουκέτο».
~ Για τις αρνητικές εξελίξεις ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος, ο οποίος ανέφερε τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες καταργείται το νοσοκομείο, όπως και πολλά άλλα ακόμη, ως Νομικό Πρόσωπο. Πλέον, θα συσταθεί ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου, τις κλίνες, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό (μέχρι σήμερα) και τις υπηρεσίες που θα δύναται να προσφέρει. - Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Τον Απρίλιο και βλέπουμε το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
 * Όσοι… τόλμησαν μέχρι σήμερα, Δημοτική Αρχή και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, να κάνουν πρόβλεψη για το πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, έχουν πέσει έξω κάτι… μήνες. Η τελευταία απόπειρα έκανε λόγο για το τέλος του προηγούμενου μήνα, αλλά κι αυτή, εκ του αποτελέσματος, κρίνεται λανθασμένη.
* Το πρόβλημα με τις λάθος προβλέψεις είναι, όπως και τα περισσότερα στις μέρες μας, οικονομικό. Η λειψή χρηματοδότηση του έργου δημιουργεί μια σειρά από… παράπλευρες απώλειες. Κι έτσι η ημερομηνία παράδοσής του μετατίθεται από μήνα σε μήνα.
 * Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, η Δημοτική Αρχή ενέκρινε πιστώσεις ύψους 280.000 περίπου ευρώ, κι έτσι πιστεύεται ότι σύντομα το έργο θα ξεκινήσει και πάλι, ούτως ώστε μέχρι τον Απρίλιο να παραδοθεί ολοκληρωμένη η πρώτη φάση του.
* Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο «Θ» ο αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς, «η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο έργο έχουν παρουσιαστεί ουκ ολίγα προβλήματα, κυρίως οικονομικά. Οι τελευταίες προβλέψεις μας ήταν ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είχε ολοκληρωθεί. Αυτό δε συνέβη, όμως. Δεδομένου ότι αυτές τις ημέρες υπεγράφησαν από την πλευρά μας δύο κονδύλια χρηματοδότησής του, αισιοδοξούμε ότι μέσα στους δύο επόμενους μήνες το Μέγαρο Χορού θα έχει παραδοθεί έτοιμο να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και παραστάσεις». - Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Ολοκλήρωση του σχεδιασμού για το αεροδρόμιο Καλαμάτας
 ~ Ο απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου για το 2011 έγινε χθες σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να δίνει το πολιτικό στίγμα και τους αντιπεριφερειάρχες, θεματικούς και γεωγραφικούς, να κάνουν αναλυτική παρουσίαση των δράσεων και ενεργειών της Περιφέρειας στους τομείς αρμοδιότητάς τους.
~  Η συνεδρίαση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και παρευρέθησαν εκπρόσωποι κομμάτων και συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Τσιβουράκης από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιάννης Κατσίρης από τη Ν.Δ., η κα Καλογεροπούλου Γιώτα από το ΚΚΕ, ο κ. Γιάννης Κουνέλης από το ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Οικονόμου Γιάννης και Παγώνης Νίκος από τη Δημοκρατική Συμμαχία και ο κ. Παναγιώτης Κουτσούγερος από τη Δημοκρατική Αριστερά.
 ~ Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έθεσε ως διακύβευμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής την κατάρρευση του αστικού πολιτικού πλέγματος, υπογραμμίζοντας ότι το πολιτικό προσωπικό που εκπροσωπεί το κοινωνικό αυτό πλέγμα δεν πρέπει να φυγομαχήσει. «Δε θα επιτρέψω ο αστικός πολιτικός κόσμος να φυγομαχήσει, κάτι που θα σημάνει την οριστική κατάρρευση της Ελλάδας» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον πραγματικό κίνδυνο που η πολιτική και οικονομική κρίση εμπιστοσύνης έχει δημιουργήσει σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
 ~* Γ. Πουλοκέφαλος
~ Τη συνεδρίαση άνοιξε με τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Πουλοκέφαλος, τονίζοντας ότι το ΠεΣυ με μια σειρά από δράσεις κατάφερε από την πρώτη στιγμή να δώσει το στίγμα του στα καυτά προβλήματα της Πελοποννήσου και σε ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών: «Αγγίξαμε όλα τα προβλήματα της Περιφέρειας, τα ιεραρχήσαμε. Λύσεις δε δόθηκαν παντού, αλλά δρομολογήθηκαν λύσεις για το επόμενο έτος. Το έργο μας είναι αξιοζήλευτο στο Περιφερειακό Συμβούλιο με 503 αποφάσεις. Συνεδριάσαμε 33 φορές, όταν η Περιφέρεια Αττικής έχει 37 συνεδριάσεις».
~ Ο κ. Πουλοκέφαλος πρόσθεσε, όμως, ότι υπήρξε χαλαρότητα στην εφαρμογή του κανονισμού και έγινε κατάχρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των κατοίκων των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας.
~ Ακολούθως, ανακοίνωσε αλλαγές, όπως ότι μία φορά το μήνα θα πραγματοποιείται συνεδρίαση μεταξύ του περιφερειάρχη, του προεδρείου και των επικεφαλής των παρατάξεων. Επίσης, πριν από κάθε συνεδρίαση του ΠεΣυ θα γίνεται κοινή συνεδρίαση του προεδρείου με τους επικεφαλής για τα επείγοντα θέματα που θα εισάγονται στη συνεδρίαση, ενώ κάθε 4 μήνες θα γίνεται μίνι απολογισμός του έργου του ΠεΣυ.
~ Ακόμα, δε θα επιτρέπεται η ανάρτηση πανό στην αίθουσα και η οχλαγωγία, ενώ ανακοίνωσε ότι ο παρατάξεις θα αποκτήσουν γραφεία στην Τρίπολη με κοινή γραμματειακή υποστήριξη.
 ~* Πρωτοβουλία λύτρωσης
~ Ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στη συνεδρίαση του Eurogroup και σημειώνοντας ότι όλοι αυτή τη στιγμή συζητάμε για την απόφαση που θα λάβει, κι έχουμε σταματήσει να συζητάμε για τις αιτίες και ποιοι είναι υπεύθυνοι που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. «Κανένας πολίτης δεν μπορεί να μας εμπιστευτεί και να υποστηρίξει μέτρα και κανόνες σε καθεστώς απόλυτης ατιμωρησίας» σχολίασε.
~ Ο ίδιος χαρακτήρισε το θεσμό πρωτοβουλία λύτρωσης, καθώς αποτελεί την τελευταία ελπίδα για να ξαναβρει ο τόπος το δρόμο του. Μάλιστα, είπε ότι οι Περιφέρειες μπορούν δυναμικά και με συνέπεια να αποκαταστήσουν την τρωθείσα εικόνα της χώρας.
~ Αναφέρθηκε σε πολιτικές δυνάμεις που θέλουν φοβισμένους πολίτες και δεν εμπιστεύονται τις δικές τους δυνάμεις. Αντίθετα, η Περιφέρεια επιθυμεί ελευθέρους πολίτες, με τους οποίους θα μιλάει απευθείας και στους οποίους λογοδοτεί.
~ Δημιούργησε, όπως είπε, ένα πολιτικό εκτόπισμα και η ποιότητα των παραγόμενων υπηρεσιών που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη είναι σε υψηλό επίπεδο.
 ~* Σκουπίδια - αεροδρόμιο
~ Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης είπε ότι πρώτος αυτός μίλησε για ειδικό αναπτυξιακό νόμο και «φαστ τρακ» στην ενίσχυση των επενδύσεων, ενώ ήδη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία.
~ Αναφερόμενος στη διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, είπε ότι έγινε το ακατόρθωτο και το αδιανόητο. Ανακοίνωσε δε ότι στις 29 Φεβρουαρίου τελειώνει η α΄ φάση: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο μετά το 2004 για τη χώρα, με προϋπολογισμό ύψους 550 – 600 εκατομμυρίων ευρώ».
~ Ειδική αναφορά έκανε και στα ζητήματα των αεροδρομίων, λέγοντας ότι την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η συνεργασία με την ΥΠΑ και τους υπόλοιπους φορείς για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Καλαμάτας με 15 εκατ., αλλά και με 5 εκατ. ευρώ για ανάπλαση του χώρου και τη δημιουργία του κόμβου.
~ Επίσης, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να εξαγγείλει νέο διεθνή διαγωνισμό για το αεροδρόμιο της Τρίπολης, μέσω ΣΔΙΤ. Μάλιστα, όπως είπε, για πρώτη φορά θα υπάρξει ΣΔΙΤ στη χώρα μας για την αξιοποίηση ενός αεροδρομίου.
~ Αναφέρθηκε ακόμα και στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, λέγοντας ότι κανείς δε μίλησε για διατάραξη των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων και, ως εκ τούτου, πρέπει να σταματήσει η μυθοπλασία.
~ Παρατήρησε ότι κατά την 5η προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ ελάχιστα έργα θα έχουν απομείνει να υλοποιηθούν, με τα περισσότερα να έχουν γίνει από αυτή την περίοδο.
~ Στο τομέα της αγροτικής οικονομίας, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι, αν αναπτυχθεί κατά 15% και αν υπάρξουν 20 νέες μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, θα έχουμε κέρδος 6,5 % επί του ΑΕΠ. Για το σκοπό αυτό, το 30% του νέου τεχνικού προγράμματος θα διατεθεί σε υποδομές για την αγροτική οικονομία και κτηνοτροφία.
~ Κλείνοντας είπε ότι οι πολίτες τον εμπιστεύτηκαν να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και σε αυτό είναι ανυποχώρητος.- Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Ακυρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τα σκουπίδια

* Το πρόβλημα με τα σκουπίδια ταλαιπωρεί για μία ακόμη φορά τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Π. Νίκας, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την ένσταση του Δήμου στο διεθνή διαγωνισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη μέθοδο της δεματοποίησης/κομποστοποίησης, με αποτέλεσμα η καθαριότητα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες να είναι πια έρμαιο των σκουπιδοεργολάβων.  * Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι όροι του διαγωνισμού που έκανε ο Δήμος είναι μη νόμιμοι, σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση του ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερόμενων για το έργο κοινοπραξιών.
* Ειδικότερα, οι όροι του Δήμου προέβλεπαν ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έπρεπε να έχουν εμπειρία δύο χρόνων στο συγκεκριμένο έργο και σε περίπτωση κοινοπραξιών, τη συγκεκριμένη εμπειρία θα έπρεπε να έχει κάθε μία από τις εταιρείες που τη συγκροτούν. Ο όρος αυτός κρίθηκε καταχρηστικός σε ό,τι αφορά τις κοινοπραξίες, και έτσι ο Δήμος δε νομιμοποιείται να υπογράψει τη σύμβαση με τη μειοδότρια εταιρεία, που ήταν η «Ram Europe».
* Πάντως, ο κ. Νίκας ανέφερε ότι πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρόκειται να δημιουργηθεί, γιατί ο Δήμος θα προκηρύξει καινούργιους διαγωνισμούς, τόσο για την απομάκρυνση όσο και για τη διαχείριση. Παράλληλα, θα συνεχίσει να απομακρύνει τα απορρίμματα με εργολάβο, διαδικασία που ακολουθεί και σήμερα.
* «Δυστυχώς, αυτή η ιστορία θα τραβήξει πολύ. Δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Για τα προσεχή τρία χρόνια κάπως έτσι θα κινούνται οι περισσότεροι Δήμοι στην Πελοπόννησο», πρόσθεσε.
* Επίσης, ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα θα συναντηθεί με το δήμαρχο Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλο, για το θέμα της δημιουργίας ενός κοινού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, όπως προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Το πού θα γίνει ο σταθμός αυτός δεν έχει ξεκαθαριστεί. Ο κ. Νίκας σημείωσε, πάντως, ότι θα φτιαχτεί σε χώρο 40-50 στρεμμάτων, όπου «η επιβάρυνση θα είναι κοινή».- Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***Συνέντευξη Π. Τατούλη στην Le Figaro
* Οι πολιτικοί στην Ελλάδα δημιουργούν το μύθο τους ως άλλοθι για τη θέση τους στην ιστορία  * «Δημιουργούν το μύθο τους ως άλλοθι για τη θέση τους στην ιστορία» σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, περιγράφοντας τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τα κόμματα, την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς, εν μέσω βαθύτατης πολιτικής και οικονομικής κρίσης εμπιστοσύνης, κατά τη διάρκεια μιας μακράς πολιτικής συζήτησης με τον αρχισυντάκτη της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro την περασμένη Παρασκευή.
* Τη συνάντηση - συνέντευξη ζήτησε από τον Πέτρο Τατούλη ο αρχισυντάκτης της Le Figaro και καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, Renaud Girard, και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη στην Τρίπολη.
 * Ο Γάλλος δημοσιογράφος, που ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένος για την Περιφέρεια και τις πολιτικές που έχουν ήδη αναπτυχθεί το πρώτο έτος της νέας αιρετής διοίκησης, γνωρίζει τον Πέτρο Τατούλη από την εποχή που ήταν υφυπουργός Πολιτισμού. Η συζήτηση ξεπέρασε τις δύο ώρες και ο Γάλλος δημοσιογράφος άνοιξε πολλά θέματα που αφορούν στην κεντρική πολιτική σκηνή.
 * «Η Ελλάδα διαθέτει τις δυνάμεις που απαιτούνται για να βγει η χώρα από την κρίση, αντίθετα προς τη λαθεμένη άποψη που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα και δημιουργεί ένα face loss καταστρεπτικό για τη χώρα και τους πολίτες» σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, απαντώντας στις ερωτήσεις του Γάλλου δημοσιογράφου, ο οποίος έθεσε θέμα επιθυμίας των Ελλήνων για αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε την αγανάκτηση και το θυμό των Ελλήνων ως μια δίκαιη αντίδραση στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, «ενώ στις καλύτερες δυνατές συνθήκες δημιούργησε αυτή την κρίση, αντί να πάει τη χώρα μπροστά τότε, διατείνεται τώρα ότι μπορεί να δώσει τη λύση». Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε για τους πολιτικούς της κεντρικής σκηνής ότι «σήμερα δημιουργούν το μύθο τους ως άλλοθι για τη θέση τους στην ιστορία, αποκομμένοι από την πραγματικότητα των πολιτών».
 ~* Πολιτικά κόμματα
* «Τα πολιτικά κόμματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και ιδίως τα μεγάλα, φανερώνουν με τη συμπεριφορά τους την ανικανότητά τους και την αδυναμία τους να υπερασπιστούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας» σημείωσε στην συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης, που χαρακτήρισε βαθύτατα πολιτικό και ευρωπαϊκό ταυτόχρονα το πρόβλημα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον της χώρας είναι συνυφασμένο με αυτό της Ευρώπης, και ότι οι πολίτες το γνωρίζουν και υπερασπίζουν με τις θυσίες τους την παραμονή στη μεγάλη αυτή οικογένεια.
* «Το μέλλον της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από την Ελλάδα» συνέχισε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ωστόσο ότι «το μέλλον της Ευρώπης είναι ασαφές όσο δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και στις νέες συνθήκες», υπενθυμίζοντας παράλληλα στον κ. Girard ότι «η Ευρώπη είναι μια γερασμένη ήπειρος και σίγουρα πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες κατά τις οποίες δημιουργήθηκε η Ένωση. Έχοντας στο μυαλό μας ότι η οικονομία ορίζει πλέον τους πολιτικούς κανόνες, και όχι το αντίθετο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, πρέπει να έρθουμε σε ρήξεις με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά κατεστημένα για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 ~* Είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου»
* Ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε προς τον αρχισυντάκτη της Le Figaro, ότι ο ίδιος από νωρίς είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και, μάλιστα, είχε συγκρουστεί με το κόμμα στο οποίο ανήκε και τον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, μη ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς του 2008 και 2009, χαρακτηρίζοντάς τους πλασματικούς. Υπενθύμισε, μάλιστα, τη ρήση του Γάλλου πρωθυπουργού, Raymond Barre, επί προεδρίας Valery Giscard d’Estaing, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μη τιθάσευση του δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη θα την καταστρέψει».
* Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι επιδοτήσεις τις οποίες επέβαλε η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) έβλαψαν την αγροτική παραγωγή, ο περιφερειάρχης σημείωσε ως συνέχεια του συλλογισμού του: «Οι επιδοτήσεις σωστά θεσπίστηκαν, αλλά με ευθύνη των πολιτικών που ιδιοποιήθηκαν κομματικά τη διαχείρισή τους, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατάφερε να τις ελέγξει αποτελεσματικά, κατέληξαν στο να αποκόψουν τον Έλληνα αγρότη, που είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στον ευρωπαϊκό χώρο, από τις αγορές».
* «Οι επιτάσσεις που προέβλεπε η ΚΑΠ σωστά θεσπίστηκαν για τον επαναπροσανατολισμό και εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας, το πολιτικό σύστημα όμως συντήρησε την αντίληψη των πελατειακών σχέσεων λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ανασταλτικά για αυτές» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, ενισχύοντας την εκτίμησή του για το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του στη χώρα μας.
* Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, η πρόοδος της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας, μαζί με τον τουρισμό, είναι οι κύριοι πυλώνες ανάπτυξής της.
 ~* Πρωτοβουλίες εξωστρέφειας
* Αναφερόμενος εκτενέστερα στη συνέχεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Πέτρος Τατούλης επισήμανε τη μακρά προσπάθεια της πρώτης αιρετής διοίκησης για τη δημιουργία ενός φιλικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τις επενδύσεις, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανυπαρξία κοινωνικών συγκρούσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω του υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των πολιτών.
* Για το σχέδιο της νέας αιρετής Περιφέρειας, ανέφερε ότι έχει ως στόχο με πρωτοβουλίες εξωστρέφειας να καταστήσει την Πελοπόννησο μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια που θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
* Όσον αφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, και όχι μόνο της Περιφέρειας, ο κ. Τατούλης επισήμανε το έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, με αριθμό αφίξεων που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο περίπου ανά έτος, την εξαιρετικά πλούσια και σημαντική ιστορία της Πελοποννήσου, με περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ορόσημα, όπως τη Σπάρτη, το Άργος, την Κόρινθο, την Επίδαυρο, αλλά και την Αρχαία Ολυμπία.
* Αναφερόμενος στο φυσικό τοπίο, το οποίο χαρακτήρισε ως μοναδικό, σημείωσε τη σταθερή βούληση της νέας διοίκησης να καταστεί η Πελοπόννησος Περιφέρεια της αειφορίας και πρότυπο προστασίας του περιβάλλοντος. «Το φυσικό αυτό περιβάλλον το σεβάστηκαν πολλά χρόνια οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Στην Πελοπόννησο υπάρχουν ενδεικτικά 42 περιοχές Natura, στον Πάρνωνα υπάρχουν πάνω από 100 είδη αρωματικών φυτών και περισσότερες περιοχές ΠΓΕ και προϊόντα ΠΟΠ απ’ ό,τι αλλού» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

*** Ακριτοχώρι
~ Μπορούμε να ξαναφέρουμε πίσω τις γεύσεις που χάσαμε;  * Η καλλιέργεια «καθαρών» αγροτικών προϊόντων χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών, η αυτάρκεια της κοινωνίας μας, η διάσωση των παραδοσιακών σπόρων, οι καταστροφικές συνέπειες των φυτοφαρμάκων, αλλά και η οικιακή κομποστοποίηση, ήταν μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν την Κυριακή στο Ακριτοχώρι της Κορώνης.
* Από το πρωί στην πλατεία είχε αρχίσει να μαζεύεται κόσμος, ενώ οι μυρωδιές του χοιρινού που ψηνόταν στα κάρβουνα, και της τσιγαρίδας, είχαν «πλημμυρίσει» το χωριό. Είχε προηγηθεί η γουρνοσφαξιά, έθιμο της περιοχής με τελετουργικό χαρακτήρα.
 * Αφού δοκίμασαν όλοι από ένα μεζεδάκι και τσούγκρισαν τα ποτήρια με κόκκινο κρασί, ντόπιοι και επισκέπτες μετακινήθηκαν στο καφενείο του χωριού. Εκεί, οι ομιλητές της εκδήλωσης «καθήλωσαν» το ακροατήριο…
* Τη συνάντηση άνοιξε ο σκηνοθέτης Γιάννης Τυπάλδος, μιλώντας ως απλός πολίτης για τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τροφή του και, κατ’ επέκταση, με τη γη και τη φύση, για τις γεύσεις που χάθηκαν, για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα και πώς είναι σήμερα.
* Ο Νίκος Κατσαρός, τέως πρόεδρος του ΕΦΕΤ και διευθυντής σπουδών Διατροφολογίας στο New York College, αναφέρθηκε στις βλάβες που προκαλεί η χρήση φυτοφαρμάκων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στη μνήμη και τη συγκέντρωση, ενώ έκανε λόγο και για σοβαρές επιπτώσεις στο ορμονικό σύστημα, για προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά, για καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις. «Τα τελευταία χρόνια, και στη χώρα μας, από έρευνες του κ. Τριχόπουλου, φαίνεται ότι, από τη χρήση των φυτοφαρμάκων, στον αγροτικό πληθυσμό έχουν αυξηθεί οι καρκίνοι και οι δυσπλασίες» είπε ο κ. Κατσαρός και τα λόγια του φάνηκε να προβληματίζουν τους αγρότες της περιοχής.
* Την απάντηση στον προβληματισμό τους έδωσε η Χριστίνα Καραλέκα - Ντονά, ερασιτέχνις αγρότισσα, όπως συστήθηκε, και μέλος της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι», που, μεταξύ άλλων, δραστηριοποιείται στη συγκέντρωση και διαφύλαξη των ντόπιων σπόρων. Σαν αυτούς που μοιράστηκαν στον κόσμο, στο τέλος της εκδήλωσης.
* Η κα Καραλέκα περιέγραψε το φυσικό τρόπο με τον οποίο καλλιεργεί, χωρίς χημικές ουσίες, όπως ακριβώς καλλιεργούσε η γιαγιά της και οι ακόμη παλιότεροι, και τους κάλεσε να κάνουν το ίδιο. Διαβεβαίωσε δε, πως, όταν δοκιμάσουν τα προϊόντα που θα έχουν καλλιεργήσει με αυτόν τον τρόπο, θα ξαναθυμηθούν τις γεύσεις που είχαν κάποτε τα κηπευτικά των παππούδων τους.
* Για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ακίνδυνο οικολογικό λίπασμα, από το κομμένο χορτάρι και τα φύλλα του κήπου, αλλά και την κομποστοποίηση συγκεκριμένων υπολειμμάτων τροφών, μίλησε η Μυρτώ Φοίφα, από τους «Ανώνυμους Σποροφύλακες» και την ομάδα «ReThink».
* Την εκδήλωση παρακολούθησε, και παρενέβη κατά τη διάρκειά της, ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, ο οποίος το προηγούμενο βράδυ είχε παρουσιάσει ομιλία για το ελαιόλαδο και τη σημασία του στη Μεσογειακή Διατροφή, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης.
* Στα θετικά των βιολογικών προϊόντων αναφέρθηκε ο βιοκαλλιεργητής Γιάννης Σχίζας. Η φιλόλογος Πόπη Μάραντου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα λαογραφική ανάλυση για το έθιμο της γουρνοσφαξιάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης. Το συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο καταγόμενος από το χωριό, διευθυντής του περιοδικού «Flash της Μεσσηνίας», Πέτρος Τσώνης, ενώ στη διοργάνωση συμμετείχε και το Μανιατάκειον Ίδρυμα.- Της Μαρίας Νίκα   .-

*** Βανδαλισμοί στην Κορώνη από μαθητές
~ Βανδαλισμοί στην Κορώνη από ανήλικους μαθητές σημειώθηκαν προχθές το απόγευμα.
~ Μεταμφιεσμένοι σε μασκαράδες κάποιοι ανήλικοι έσπασαν τα τζάμια του Δημοτικού Σχολείου, έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στην περιοχή «Μπούργο», ενώ έκαναν πάρα πολλές ζημιές σε σπίτια.

*** Αντιφλεγμονώδη δράση έχει το λάδι της Μεσσήνης!
 * Νέα δεδομένα για το ελαιόλαδο της κορωνέικης ποικιλίας και ιδιαίτερα θετικές επισημάνσεις για το λάδι που παράγεται στο Δήμο Μεσσήνης, παρουσίασε το Σάββατο ο επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, σε ομιλία του στη Μεσσήνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποίησε σε 150 δείγματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου απ’ όλη την Ελλάδα και ορισμένα του εξωτερικού, το ελαιόλαδο από κορωνέικη ποικιλία περιέχει φαρμακευτικές ουσίες αντιφλεγμονώδους, νευροπροστατευτικής και αντιοξειδωτικής δράσης. Πρόκειται για τις ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, οι οποίες στα ελαιόλαδα του Δήμου Μεσσήνης βρέθηκαν σε περιεκτικότητα πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο.
 * Τις σημαντικές αυτές ανακοινώσεις έκανε ο κ. Μαγιάτης το βράδυ του Σαββάτου στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, στο πλαίσιο παράλληλης εκδήλωσης του 4ου Συνεδρίου Υγείας Μεσσηνίας, με τίτλο «Δίαιτα - Νηστεία - Υγιεινή Διατροφή, με τους καρπούς της μεσσηνιακής γης και με έμφαση στο ελαιόλαδο».
**Αναγραφή στην ετικέτα
 * Δεδομένου ότι, με τον καινούργιο ευρωπαϊκό κανονισμό, στην ετικέτα των τυποποιημένων ελαιολάδων θα αναγράφονται οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητές τους, τα παραπάνω στοιχεία είναι εξαιρετικά σημαντικά για την προώθηση του μεσσηνιακού ελαιολάδου. Για να γίνει, όμως, η αναγραφή στην ετικέτα, θα πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες αποδείξεις. Πάνω σε αυτό χρειάζεται να συνεχιστεί η έρευνα, ώστε να προσδιοριστεί τι είναι εκείνο που κάνει κάποια ελαιόλαδα να έχουν τις παραπάνω φαρμακευτικές ιδιότητες, αφού ακόμη και σε δείγματα της ίδιας γεωγραφικής περιοχής παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις. Το γεγονός μπορεί να σχετίζεται, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιάτης, με παράγοντες όπως η άρδευση ή η διαδικασία της έκθλιψης.
 ** Λάδι για τον πονοκέφαλο!
* Ο καθηγητής περιέγραψε περιστατικό, όπου ο ίδιος είδε σε φαρμακείο, στην Αμερική, να πωλείται ελαιόλαδο σε αμπούλες σαν φάρμακο. Με αφορμή αυτό, στην ομιλία του επικαλέστηκε τον Διοσκουρίδη, καθώς και άλλους γιατρούς της αρχαιότητας, οι οποίοι αναφέρουν ότι «το φρέσκο αγουρόλαδο έχει τις καλύτερες ιδιότητες για την υγεία. Αναφέρονται πλήθος εφαρμογών, ακόμα και πονοκέφαλος ή πονόδοντος. Προφανής ένδειξη αντιφλεγμονώδους δράσης».
 * Ειδικά για την ελαιοκανθάλη, τη μία από τις δύο φαρμακευτικές ουσίες που βρέθηκαν στα κορωνέικα ελαιόλαδα, είπε ότι «λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους και νευροπροστατευτικής δράσης της, σε αυτήν αποδίδονται, τουλάχιστον εν μέρει, μια σειρά από τις ευεργετικές δράσεις του ελαιολάδου, κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα».
 ** Η τροφή φάρμακο
 * Μιλώντας γενικότερα για την υγιεινή διατροφή, ο κ. Μαγιάτης επικαλέστηκε τον μεγάλο γιατρό της αρχαιότητας, Ιπποκράτη, και το ρητό του «Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου». Μίλησε για τη σταδιακή απομάκρυνση των Ελλήνων από την παραδοσιακή μας διατροφή τα τελευταία 30-40 χρόνια, και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην υγεία μας, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η πρώτη χώρα σε παχύσαρκα παιδιά!
 * Σημείωσε, ακόμη, ότι η κακή διατροφή είναι κοινωνικό πρόβλημα, αφού έχει να κάνει με την έλλειψη εκπαίδευσης, την έλλειψη χρόνου για τη σωστή επιλογή και προετοιμασία της τροφής κ.λπ.
 ** Πλούσιο σε πολυφαινόλες  το βιολογικό Σαϊδόνας
 * Στην ίδια εκδήλωση, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία από τη διδακτορική του διατριβή για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Σύμφωνα με την έρευνά του, το βιολογικό ελαιόλαδο από την περιοχή της Σαϊδόνας, στη Δυτική Μάνη, είναι το πλουσιότερο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, στην ομιλία του, διαπίστωσε ότι για να έχει το λάδι όσο περισσότερες πολυφαινόλες γίνεται, η καλύτερη περίοδος για να μαζευτεί είναι από τις 15 Δεκέμβρη μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
 * Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Καλαμάτας, Βασίλης Δημόπουλος, παρουσιάζοντας αποτελέσματα γευσιγνωσίας που έγινε σε 27 δείγματα απ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μεσσήνης, χαρακτήρισε το λάδι της περιοχής ελαφρύ και καλά ισορροπημένο.
 * Στο πάνελ των ομιλητών ήταν, επίσης, ο γιατρός, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 4ου Συνεδρίου Υγείας Μεσσηνίας Παντελής Αβαρλής, ενώ συντόνισε ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Στραβόλαιμος.- Της Μαρίας Νίκα

ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :
 ** ΔΕΛΦΟΙ 19/02/2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=FbAptrlTr2s


** Λιβάδι Αράχωβας -Παρνασσου 2012 :
Αράχωβα σε υψόμετρο 950 μέτρων .-
http://www.youtube.com/watch?v=ldYUfk38Iyg  ,


~** ΛΙΒΑΔΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=1FRpjtTJ-s0  ,


~** Λιβάδι Αράχωβας 18/02/2012 :Άνεβαίνοντας τον Παρνασσό γιά τα χιονοδρομικά κέντρα  Κελάρια και Φτερόλακα και Γεροντοβραχο σε υψόμετρο από 1750 - 2340 μέτρα .-
 http://www.youtube.com/watch?v=BcE10ruZQ2U  ,


** Παρνασσός Χιονοδρομικό .Κέντρο Κελάρια 19/02/2012 υψόμετρο 1750- 1980 μ. : http://www.youtube.com/watch?v=m1p7mFN0wv4  ,


  ~*** ANAΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 :

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/02/1-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερότητας στην ενημέρωση , Η Ελληνική γλώσσα , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/02/2012.html  , Ελλαδα - Ευρώπη και Ελευθερία 2012 , Tετάρτη 01/02/2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/02/1-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012.-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/  , Παναγία Υπαπαντη Σωτήρα στην Καλαμάτα 2/02/2012 .- http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/2-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης 2 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Πεμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/3022012.html  ,
Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Παρασκευή 3/02/2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/02/4-5-2012.html  , Aυτό το Σαββατοκύριακο στην ενημέρωση 4 και 5 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/6022012.html  , Ελεύθερες Θέσεις ...Σκέψεις ....Απόψεις κ.λ.π.6/02/2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/7-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 , Το σημερινό διακύβευμα είναι η εθνική ταυτότητα και η ελευθερία μας .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/02/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 .-
 ** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/02/8-2012.html  , Σήμερα είναι Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 στην Ενημέρωση .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/9022012.html  , Ελεύθερες απόψεις ...! Θέσεις..!! Σκέψεις ...! κ.α. , Πέμπτη 9/02/2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/9-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/02/10-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/02/11-12-2012.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φεβρουαρίου 2012 ,-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/11-12-2012.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο στην ενημέρωση 11 και 12 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/02/12-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/2-13-2012.html  , Μετά την ψηφοφορία του 2ου Μνημονίου Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/14-2012.html  , Σκέψεις ...Θέσεις ...Απόψεις και πολλά άλλα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/15-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/02/15022012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση 15/02/2012 .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/02/16-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/02/16-022012.html  , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Πέμπτη 16 /02/2012 .-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/02/16022012.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και άλλα 16/02/2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 ,ΘΕΣΕΙΣ ...ΣΚΕΨΕΙΣ ...ΑΠΟΨΕΙΣ .. ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/18-19-2012.html  , Aυτό το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου 2012 ,-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/20022012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης 20/02/2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/21022012.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 21/02/2012 .-
*** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Μουσικές Επιλογές Τραγούδια και Μουσική γιά όλους μας : Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012 ! .-

** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/02/22-2012.html  , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 .-

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ