Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στο αγιάζι  της καθημερινής μας ενημέρωσης :
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου  2012  .
Κυριαή βράδυ  η Ελληνική Βουλή  ΑΠΟΦΑΣΊΖΕΙ !
Η  ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ !
 Το ποντικάκι μας και πάλι στην ενημέρωση !
~** Aφήγηση για Άγιο Χαράλαμπο Φιλιατρών 2012:

Πηγαίνοντας σταΦιλιατρά , για εορτασμό πολιούχο πόλης 10/02/2012 :



~** ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ 10/02/2012 :

** Την παραίτησή της από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου υπέβαλε η Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου, λίγα μόλις λεπτά πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του υπουργικού συμβουλίου στις 18.00.Γίνεται έτσι το πέμπτο συνολικά μέλος της κυβέρνησης που έχει παραιτηθεί μέσα σε 24 ώρες, και πιο ....συγκεκριμένα μετά την παραίτηση του Γιάννη Κουτσούκου χθες το απόγευμα, και τις σημερινές των Αστέριου Ροντούλη, Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη.-
~ Η Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου δεν είναι φυσικά τυχαίο στέλεχος, καθώς ανήκει στον στενό πυρήνα των κοινοβουλευτικών υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου, επί ηγεσίας του οποίου άλλωστε αναδείχτηκε στο ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και Γραμματέας του Κινήματος.
* Μετά τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, ανέλαβε τη θέση της αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών.

** "ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ" ΤΟΥ ΚΑΨΗ .... ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
~ Καψής: Όποιος υπουργός δεν ψηφίσει, φεύγει από την κυβέρνηση. Γ@μώ τον αυταρχισμό σας. Προειδοποίηση στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που σκέφτονται να μην ψηφίσουν την δανειακή σύμβαση απευθύνει σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.Ο κ. Καψής, διαμηνύει τις τελευταίες ώρες ότι όποιος υπουργός δεν ψηφίσει τα μέτρα στην ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και οφείλει να παραιτηθεί άμεσα.Η προειδοποίηση απευθύνεται κυρίως σε υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.- Παράλληλα η προειδοποίηση Καψή ουσιασιατικά ανοίγει τον δρόμο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης που αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες.
~* Σχόλιο: Στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κύριοι, βασική προϋπόθεση είναι ο πλουραλισμός των απόψεων. Ο φόβος η τρομοκρατία και η τιμωρία είναι αυταρχικά χαρακτηριστικά. Έχετε αρχίσει να χάνετε τη μπάλα.

** Νέο τριήμερο θρίλερ, ενόψει άλλης μιας «συννεφιασμένης Κυριακής» :

* Με το βλέμμα στραμμένο στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο μεγάλων κομμάτων και στη συμπεριφορά τους κατά την ψηφοφορία της Κυριακής συνεχίζονται οι κραδασμοί που επέφερε η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών επί της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου μετά από πολυήμερη διελκυστίνδα. Με δεδομένο ότι τα κόμματα ενδέχεται να θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, οι βουλευτές κινούνται μεταξύ προβληματισμού, δηλώσεων ότι δεν θα ψηφίσουν και… φιλεύσπλαχνων πρωτοβουλιών, ενώ ήδη ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία μετρούν δύο ηρωικές εξόδους, μετά την παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας και πρώην συνδικαλιστή, βουλευτή Ηλείας Γιάννη Κουτσούκου και του επίσης πρώην συνδικαλιστή, πρώην βουλευτή Αργολίδας, γραμματέα συνδικαλιστικού της Ν.Δ. μέχρι χθες, Γιάννη Μανώλη.
 * Στην πραγματικότητα – εκτός από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ που φαίνεται να έχουν μεθύσει με το (αθάνατο) κρασί της εξουσίας και δεν έχουν καμιά διάθεση να την αποχωριστούν – τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εφησύχασαν για πολύ καιρό πίσω από τις πάγιες θέσεις των κομμάτων τους, χωρίς να λάβουν υπ’ όψη τους ότι στην πολιτική (εγχώρια και ευρωπαϊκή) όλα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη.
 * Οι μεν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν καθίσει πάνω στην προπαγάνδα περί σωτηρίας της χώρας - εγχείρημα που τους επέτρεπε να ψηφίζουν ελαφρά τη καρδία και με μικρούς και πρόσκαιρους ενδοιασμούς, δίνοντάς τους άφεση αμαρτιών μετά από κάθε «σωτηρία».
 * Οι δε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν κι’ αυτοί καθίσει πάνω στην αντιμνημονιακή κεντρική θέση του κόμματος, πιστεύοντας πως έτσι θα κυλούσαν τα πράγματα μέχρι της… τελικής νίκης.
 * Και ο μεν κ. Παπανδρέου, αφού έσωσε καμιά εκατοστή φορές τη χώρα, φόρεσε το κόκκινο κασκόλ του και έφυγε, ο κ. Σαμαράς όμως συνέχισε να σηκώνει το βάρος της ευθύνης και βρέθηκε μπροστά σε ένα εξαιρετικά εκβιαστικό δίλημμα – αποτέλεσμα της επί δύο χρόνια συνεχούς κατρακύλας της χώρας.
 * Απόδειξη ότι ακόμη και τώρα που οι αρχηγοί κατέληξαν στην πολυπόθητη συμφωνία, οι δανειστές συνεχίζουν να φέρονται σκαιά και απαξιωτικά, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους – με πρώτον και καλύτερο τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Β. Σόιμπλε – πως δεν μας πιστεύουν.
 * «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει του πρώτου προγράμματος προκειμένου να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Θα συνεδριάσουμε απόψε όμως από όσο ξέρω ακόμη δεν έχουμε τις συνθήκες τις οποίες ξεκάθαρα ζητούν οι ηγέτες της ΕΕ», είπε χθες ο κ. Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
 * «Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους ότι μπορούν να εκτελέσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν», δήλωσε εξίσου δύσπιστος και ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν.
 * Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι είχε ήδη εκδοθεί η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο:
 * «Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ».
 * «Μετά από μία μακρά και σκληρή περίοδο διαπραγματεύσεων καταλήξαμε σε συμφωνία με την Τρόικα για ένα νέο, ισχυρό και αξιόπιστο πρόγραμμα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος κατά την προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό ήλθε σε σύγκρουση με τον κ. Σαμαρά, με αποτέλεσμα ο κ. Παπαδήμος να τον αποπέμψει ευγενικά από την αίθουσα.
 * Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δυσπιστίας, με τη Γερμανία, τη Φιλανδία και την Ολλανδία να πρέπει να περάσουν τη νέα συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους, ξεκινά άλλο ένα δραματικό τριήμερο, με κατάληξη μια ακόμη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο – με το πιστόλι στον κρόταφο και αυτή.
 * Από την πλευρά του, ο παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, στην επιστολή παραίτησής του, «καρφώνει» την τρόικα κατηγορώντας ευθέως τους εκπροσώπους της για εκβιαστική, ανοίκεια και ιταμή συμπεριφορά, με τελική κατάληξη την κατεδάφιση του οικοδομήματος των εργασιακών σχέσεων.
 * Την ίδια ώρα, 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι προχθές άφηναν να εννοηθεί πως θα ζητούσαν παράταση του βίου της παρούσας κυβέρνησης, το γύρισαν το τροπάρι, ζητώντας με επιστολή τους μέτρα κοινωνικής προστασίας (μετά, βεβαίως, από την υπερψήφιση του νέου μνημονίου την προσεχή Κυριακή, περίπου αφήνοντας να εννοηθεί πως τα κοινωνικά μέτρα αποτελούν ένα είδος προϋπόθεσης για να ψηφίσουν).
 * Πάντως, όποιο κι’ αν είναι το αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής, η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.
 * Αυτό προέκυψε σαφώς από την χθεσινή δήλωση Σαμαρά, που σημειώνει από την αρχή πως αποδείχθηκε ότι αν είχε υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση τα τελευταία δύο χρόνια, σήμερα η χώρα δεν θα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο.
 ~ Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ένα προς ένα τα σημεία τριβής:
 * «Αποτρέψαμε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Το ζήτημα αυτό δεν είχε «κλείσει από μέρες», όπως διαδίδουν κάποιοι.
* Μόλις χθες το απόγευμα, μας στάλθηκε κείμενο συμφωνίας που περιείχε ακόμα την κατάργηση των δύο μισθών! Τελικά το ματαιώσαμε. Ματαιώσαμε την οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Επέμεινα να εξαιρεθούν από κάθε νέα μείωση οι χαμηλότερες επικουρικές και οι κύριες συντάξεις. Και έτσι έγινε.
* Δεν τέθηκε ποτέ θέμα να «διαλέξουμε» αν τάχα θα περισώσουμε τις κύριες ή τις επικουρικές. Η Τρόικα επέμενε να γίνουν περικοπές και σε κύρια και σε επικουρικά ταμεία. Υπήρξε ολονύχτια διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό. Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες. Μετά από μεγάλη επιμονή δέχθηκαν οι συνολικές περικοπές να είναι οι μισές απ' αυτές που ζητούσαν, ώστε να παραμείνουν άθικτες οι αποδοχές των χαμηλοσυνταξιούχων. Απορρίψαμε τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των πάντων. Δώσαμε ακόμα τη μάχη, ώστε η μείωση του κατώτατου μισθού να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους μισθούς. Κι αυτό έγινε. Με δύο λόγια, παλέψαμε για να αποτρέψουμε πρόσθετη ύφεση, πρόσθετη ανεργία, πρόσθετα λουκέτα.
* Σήμερα διαχειριζόμαστε τη ζημιά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια. Διότι το χρέος μας τώρα έγινε μη βιώσιμο».
 ~ Όσο για τον κ. Καρατζαφέρη, αν και προχθές διαφώνησε με… καβαφικό τρόπο, απειλώντας να μην συμφωνήσει αν δεν λάβει έγγραφες διαβεβαιώσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο και την Τράπεζα της Ελλάδας, χθες κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος, υπερθεματίζοντας – αν και δεν έλαβε καμιά διαβεβαίωση.
 ~ «Ό,τι επιτεύχθηκε ήταν δουλειά όλων μας» δήλωσε, προσθέτοντας πως «άλλος υπερασπίστηκε το ένα, άλλος το άλλο. Άλλος πρότεινε το "α" άλλος το "β"» και πως «η διαπραγμάτευση δεν ήταν αγώνας ταχύτητας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αλλά «σκυταλοδρομία 4 Χ 100», εκτιμώντας ότι το αποτέλεσμα έχει σημασία και όχι ποιος δρομέας έτρεξε πρώτος, δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος!
 ~ Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου, προτίμησε να σχολιάσει τις εξελίξεις σε… τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρο της Ομάδας των Οικολόγων - Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 ~ Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυο τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, με τον Κον Μπεντίτ να ασκεί κριτική για την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι Ευρωπαίοι εταίροι επί της Ελλάδας.
 ~ Και συμφώνησαν στην πραγματοποίηση επαφών και ευρύτερου διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κόμματος των Οικολόγων - Πρασίνων «για τα μεγάλα στρατηγικά προβλήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της».
 ~ Μέχρι τότε πάντως, τα μόνα βέβαια είναι η 48ωρη γενική απεργία που κήρυξαν για σήμερα και αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και η επερχόμενη ψηφοφορία της Κυριακής…

~ **Ποιοί Βουλευτές θα βάλουν αίμα στα χέρια τους; Η λίστα της Ιστορίας…Περιμένει!
** Σε δύο μέρες στην ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, θα έρθει η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ, προς ψήφιση.-
* Ο ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΓΡΑΨΕ, ΑΥΤΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΠΑΤΡΙΔΕΜΠΟΡΕΣ-ΝΤΟΡΑ:O Εχθρός έχει Ονομα! Αυτοί Ψήφισαν το ..............Μνημόνιο, όλα τα Ονόματα! Αν αισθάνονται “αδύναμοι”, η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα!Περιμένουμε να συμπληρώσουμε την λίστα….με ονόματα για την Ιστορία!ΑΥΤΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Β΄ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ????????????? ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ????????????? ????????????? ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ????????????? ????????????? ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ????????????? ??...

** Τρία άρθρα θα έχει το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα.-
* Την Κυριακή η ψηφοφορία για το νέο οικονομικό πρόγραμμα από τους Έλληνες βουλευτές ... :
** Την Κυριακή η ψηφοφορία για το νέο οικονομικό πρόγραμμα]*Δ**εν θα εξειδικεύονται τα μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος, που θα ψηφίσει η Ολομέλεια της Βουλής την Κυριακή καθώς το νομοσχέδιο θα περιέχει μόνο τρία άρθρα.* *Συγκεκριμένα το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν την νέα δανειακή σύμβαση, τα οποία θα εμπεριέχονται στον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος πρέπει να έλθει στην Βουλή εντός δεκαπενθημέρου.-

** Παπαδήμος: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη χρεοκοπία» Όποιος  Υπουργό δεν Ψηφίσει αυτόματα εκτός Κυβέρνησης ..
~ Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα μετά και τις παραιτήσεις των υπουργών και υφυπουργών που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ αλλα και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ,συνεδρίαζει το υπουργικό συμβούλιο υπο τον Λουκά Παπαδήμο.Ο κ. Παπαδήμος ανοίγοντας την εισήγηση του είπε χαρακτηριστικα : «Οποιος δεν ψηφίσει την δανειακή σύμβαση είναι αυτονόητο ότι φεύγει». Παράλληλα χαρακτήρισε καταστροφική την πιθανότητα ... Να χρεοκοπήσουμε ….

** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση για σήμερα  10/02/2012 :
~* Για την Σούπερ Λίγκα στο Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου :
* Ολυμπιακός Πειραιώς - ΑΕΚ  Αθηνών  2-0  , (2-0) .- ^  Τα γκόλ : 5΄ Ούλοφ Μέλμπερκ , 24΄Κέβιν Μιραλάς ,.- ^
Κάρτες :Αριέλ Ιμπαγάσα , Αβραάμ Παπαδόπουλος , Φρανσουά Μοντέστο ,  Γρηγόρης Μάκκος , Στίβ Μπέλεκ , Τραϊανός Δέλλας , Κώστας Μανωλάς . - ^
Αύριο Σάββατο για την Σούπερ Λίγκα :
*Πανιώνιος - ΠΑΣ Γιάννινα
* ΟΦΗ  Ηρακλείου - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
~** Για το Κυπριακό πρωτάθλημα στο ποδόσφαιο 1η κατηγορία :
* ΑΠΟΕΛ - Εθνικός Άχνας  2-0 , (2-0).- ^
~* Την Τρίτη  14 Φεβρουαρίου 2012  , για το Τσάμπιον Λίνκ :
~ Λυών - ΑΠΟΕΛ  Κύπρου .-
καί επίσης : ~ Μπάγερν  Λεβερκούζεν - Μπαρτσελόνα .-

*** «Φυλλορροεί» η κυβέρνηση Παπαδήμου

* Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις, λίγες ώρες μετά το νέο αυστηρό τελεσίγραφο του Eurogroup στην χώρα μας, ζητώντας πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία των αρχηγών από την Βουλή και μετά να δώσουν το "πράσινο φως" για το νέο πακέτο βοήθειας. * Το απόγευμα της Παρασκευής παραιτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ λίγο νωρίτερα οι υπουργοί του ΛΑΟΣ, Βορίδης, Γεωργιάδης, Ροντούλης και Γεωργίου, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.
 * Οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς κύκλοι στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να παραμείνουν στη θέση τους υπουργοί που δεν θα ψηφίσουν την βασική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, δηλαδή τη νέα δανειακή σύμβαση.

*** Τριήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων

* 48ωρη απεργία πραγματοποιούν τα συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντιδρώντας στα μέτρα του νέου μνημονίου. Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην Υγεία, την Παιδεία, τις ΔΕΚΟ, μηχανικοί κα.-

*** Μετατέθηκε και η συνεδρίαση της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας

* Για το Σάββατο αναβλήθηκε και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με φόντο τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα από την Ελλάδα και ύστερα από τους όρους που έθεσε το Eurogroup.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και Άλλα :

*** Κατάρτιση ανέργων για το νέο μνημόνιο

~ «Σήμερα δεν ξέρω αν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα , όπως και η νομικός που θα τους κάνει το μάθημα, τι θα τους πει»  * Στο ΚΕΚ του Δήμου Καλαμάτας βρεθήκαμε χθες για ένα ρεπορτάζ με τους ανέργους που παρακολουθούν πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο έχει να κάνει με τα «Πράσινα Επαγγέλματα». Μπαίνοντας στο κτήριο της οδού Θουκυδίδου σκεφτόμουν τι μπορεί να περιμένει ένας άνθρωπος σήμερα, είτε είναι άνεργος είτε εργαζόμενος. Προφανώς, το ίδιο σκεφτόταν και ο διευθυντής του ΚΕΚ Πανάγος Φουρναράκης, ο οποίος, λίγο αργότερα, ενώ μιλούσαμε στο γραφείο του, μου είπε: «Σε αποφράδα μέρα έτυχε να έρθεις».
 * Το σχόλιό του προκάλεσε η κουβέντα μας, καθώς μου εξηγούσε ότι οι καταρτιζόμενοι στο πρόγραμμα, μεταξύ πολλών μαθημάτων, διδάσκονται και Εργατικό Δίκαιο...
 ~ «Όμως, σήμερα δεν ξέρω αν υπάρχουν πια εργασιακά δικαιώματα, και πραγματικά, αναρωτιέμαι η νομικός που θα τους κάνει το μάθημα, τι θα τους πει» παρατήρησε.
 ~* Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 * Νωρίτερα, μέσα στην τάξη, ο ηλεκτρολόγος - μηχανικός Δημήτρης Παυλακόπουλος μιλούσε στους καταρτιζόμενους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τις διαφορές της σε σχέση με την καύση πετρελαίου ή του λιγνίτη, για το πώς παράγεται, πώς διανέμεται και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπίτια, δημόσια κτήρια κ.λπ.
 * «Ένα άλλο παράδειγμα είναι η γεωθερμία, την οποία δεν έχουμε εκμεταλλευτεί αρκετά» σημείωσε ο εκπαιδευτικός, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι καταρτιζόμενοι στα συγκεκριμένα μαθήματα μπορούν να ακούσουν και να μάθουν αξιόλογα πράγματα, που διαφορετικά δε θα έβρισκαν εύκολα.
 ~* Τρία χρόνια άνεργος
 * Ανάμεσα στους «μαθητές» και ο Βασίλης Καλλιάνης, ο οποίος μας είπε: «Είμαι τρία χρόνια άνεργος. Ήρθα στο σεμινάριο για να πάρω κάποια εφόδια, αλλά και για ένα εισόδημα, αφού το σεμινάριο είναι επιδοτούμενο. Βέβαια, περνάει καιρός για να πάρεις τα χρήματα, αλλά, όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο, αρκείσαι και στα λίγα. Ίσως η συμμετοχή μου εδώ βοηθήσει στο να βρεθεί και κάποια θέση εργασίας. Επιπλέον, παίρνουμε ορισμένες γνώσεις που είναι ωφέλιμες και για μας, ως ιδιώτες, όχι μόνο για να βρούμε δουλειά. Έχει ενδιαφέρον το αντικείμενο, γιατί πράγματα που ακούς για πρώτη φορά, μπορείς να τα εφαρμόσεις και στο σπίτι σου, να γλιτώσεις ενέργεια που θα κατανάλωνες άσκοπα».
 * Σχετικά με την εργασία που ελπίζει να βρει: «Αν βρούμε δουλειά, θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Μπορεί ακόμη και δοκιμαστικά, ίσως και χωρίς ασφάλιση ή με τετράωρα…».
 ~* «Πράσινα Επαγγέλματα»
 * «Το πρόγραμμα ανήκει σε μια καινούργια θεματική ενότητα με την ονομασία “Πράσινα Επαγγέλματα”» ανέφερε ο διευθυντής του ΚΕΚ, μιλώντας μας γι’ αυτό. «Σκοπός, να δημιουργηθούν έμπειροι τεχνίτες και εργάτες πάνω στην καινούργια δομή των κτηρίων, που πρέπει να είναι προστατευμένα με θερμομονώσεις και διάφορες άλλες καινούργιες κατασκευές, ώστε να χαρακτηρίζονται “πράσινα”. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι απόφοιτοι Γυμνάσιου και πάνω, οι περισσότεροι προέρχονται από οικοδομές και αυτό ήταν ένα από τα κριτήρια, ώστε να έχουν μια εμπειρία. Υπάρχουν και νέα παιδιά, τα οποία εντάξαμε στο πρόγραμμα για να ευαισθητοποιηθούν γύρω από την ανάγκη της οικολογικής συνείδησης, αλλά κυρίως μήπως βρουν δουλειά σε καινούργιες τεχνικές εταιρείες. Δυστυχώς, έχουμε πέσει σε εποχή που δε γίνονται έργα και με προβληματίζει πώς αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να κάνουν σωστή πρακτική άσκηση. Έχουμε βρει, βέβαια, κάποιες εταιρείες, με τις οποίες θα συνεργαστούμε και είναι προς τιμήν τους που δέχθηκαν να συμμετάσχουν. Το πρόγραμμα έχει δύο φάσεις, εκπαίδευση στην αίθουσα και πρακτική άσκηση. Οι καταρτιζόμενοι αμείβονται με 4,5 ευρώ την ώρα περίπου, οπότε με 800 ώρες, θα πάρουν “καθαρά” κάπου 3.000 ευρώ. Εν τω μεταξύ, είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για ιατρική περίθαλψη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και ελπίζουμε ότι θα έχουν ένα πλεονέκτημα, αν ποτέ ξαναξεκινήσουν τα έργα, λόγω της εκπαίδευσής τους».
 * Χθες, στην τάξη, συναντήσαμε και γυναίκες. «Σε προηγούμενο, αντίστοιχο, σεμινάριο είχα φοβηθεί να επιλέξουμε γυναίκες, γιατί σκεφτόμουν πώς θα πήγαιναν στην οικοδομή» πρόσθεσε ο κ. Φουρναράκης. «Τελικά, ο φόβος μου αποδείχτηκε αβάσιμος. Και η αποδοχή τους από τους άντρες εργαζόμενους ήταν υπέροχη, αλλά και οι ίδιες ανταποκρίθηκαν, ήταν κλασικές εργάτριες με το φτυάρι, τη λάσπη κ.λπ.».

*** 5 μήνες με αναστολή για το αλεύρωμα της Υπαπαντής

* Σε 5 μήνες φυλάκισης με ένα έτος αναστολή δικάσθηκε χθες από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δημοτική υπάλληλος Καλαμάτας η οποία την εορτή της Υπαπαντής, κατά τη λιτανεία, πέταξε στους επισήμους αλεύρι. * Το δικαστήριο την καταδίκασε με την κατηγορία της απρόκλητης εξύβρισης, ενώ της αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Κατά της απόφασης η ίδια άσκησε έφεση.
* Χθες στο Δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί ξανά αρκετός κόσμος για να υποστηρίξει τη δημοτική υπάλληλο, αρκετές δε φορές μεμονωμένα άτομα από το ακροατήριο απευθύνθηκαν ασεβώς προς την έδρα, ενώ με την ανακοίνωση της απόφασης φώναζαν «αίσχος» και «ντροπή».
 ~* Καταθέσεις
* Η διαδικασία, η οποία είχε αναβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να παραστούν να καταθέσουν οι δύο αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο περιστατικό και συνέλαβαν τη γυναίκα, ξεκίνησε από την αρχή. Οι δικηγόροι ζήτησαν μετατροπή της κατηγορίας σε «απλή έργου εξύβριση», κάτι όμως που στη συνέχεια απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.
* Κατόπιν κατέθεσαν οι δύο αστυνομικοί, ένας από την Τρίπολη που είχε έρθει στην Καλαμάτα για ενίσχυση των μέτρων και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας.
* Αμφότεροι ανέφεραν ότι την είδαν να ρίχνει αλεύρι με τη χούφτα και πως, όταν τη συνέλαβαν, κρατούσε μια σακούλα που περιείχε μια ανοιγμένη χάρτινη συσκευασία αλευριού και δύο κεσεδάκια με γιαούρτι. Επίσης, είπαν ότι το αλεύρι είναι ένα υλικό με το οποίο δεν μπορείς να στοχεύσεις από απόσταση συγκεκριμένο άτομο, απαντώντας στον ισχυρισμό της κατηγορουμένης ότι στόχευε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ως διαμαρτυρόμενη πολίτης, και όχι στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.
* Ωστόσο, ένταση προκάλεσε στο ακροατήριο η παρατήρηση του αστυνομικού από την Τρίπολη, πως είχαν διαταχθεί να κάνουν συλλήψεις ατόμων που θα προέβαιναν σε τέτοιες ενέργειες.
 ~* 5 μήνες
* Εν συνεχεία κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ η ίδια η κατηγορουμένη στην απολογία της επανέλαβε πως ήταν μια κίνηση διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης, καθώς πρόσφατα είχε ταλαιπωρηθεί, όταν δεν μπορούσε να κάνει ούτε τα παραπονά της στα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα για πρόβλημα που είχε με το ΙΚΑ.
* Νέες αντιδράσεις από το ακροατήριο υπήρξαν όταν ο εισαγγελέας ρώτησε την κατηγορουμένη γιατί προχώρησε σε αυτή την πράξη, αφού δεν ήταν σίγουρη ότι θα πετύχει το στόχο της, με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Έδρας να αναγκασθεί να διακόψει τη συνεδρίαση.
* Με την εκ νέου έναρξη, ολοκληρώθηκε η απολογία της κατηγορουμένης και ξεκίνησε η αγόρευση του εισαγγελέα, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τα μέτρα που φέρνουν διάσπαση του κοινωνικού ιστού.
* Αναλύοντας το συγκεκριμένο περιστατικό, εξήγησε πως, αν και η κατηγορουμένη γνώριζε ότι είναι πολύ πιθανό να μην πλήξει το στόχο που σχεδίαζε, προέβη στην πράξη της. Παρατήρησε ότι η ενέργειά της ήταν άκρως αψυχολόγητη και απαράδεκτη και πρόσθεσε πως ο τρόπος που ενήργησε και η σπουδή που έδειξε, συνιστά τον ενδεχόμενο δόλο. Ζήτησε δε την ενοχή της όπως κατηγορείται, με την αναγνώριση ελαφρυντικών.
* Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ορισμένοι από το ακροατήριο αντέδρασαν φωνάζοντας προς το δικαστήριο «αίσχος» και «την άλλη φορά θα είναι 100, τι θα κάνετε;».
* Σε γραπτή της δήλωση η δημοτική υπάλληλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Όλες αυτές τις ημέρες, μετά τη διαμαρτυρία μου προς τη σημερινή πολιτική εξουσία, άκουσα και διάβασα πολλά. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν μια φράση από τη δήλωση του κ. δημάρχου, που έλεγε: “αν υπάρχει αγάπη, όλα βρίσκονται”. Μάλλον αυτοί που μας εξουσιάζουν αγαπούν μόνο τον εαυτό τους. Αν αυτοί που μας εξουσιάζουν μας αγαπούσαν, όπως αγαπούν οι γονείς τα παιδιά τους, γιατί σαν γονείς θα έπρεπε να μας βλέπουν, τότε θα φρόντιζαν να μας εξασφαλίσουν ένα σίγουρο μέλλον. Θα φρόντιζαν να ικανοποιηθούν πρώτα οι δικές μας ανάγκες και μετά οι δικές τους».
* Επίσης, ευχαρίστησε τους δύο δικηγόρους Γ. Χριστόπουλο και Γ. Γκόνη που την υπερασπίσθηκαν αφιλοκερδώς, καθώς και τους πολίτες που της συμπαραστάθηκαν.

*** Νάντια Γιαννακοπούλου

~ "Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία"  * Για τους πολιτικούς ποτέ δεν είχα την καλύτερη άποψη... και ειδικά σήμερα, με την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας, η γνώμη μου γι΄ αυτούς δύσκολα θα αλλάξει. Βλέπω μόνο πολιτικούς να περνούν νομοσχέδια και μνημόνια που για πολλά χρόνια θα παγώσουν ή θα καταστρέψουν τα όνειρά μας.
 * Πριν από μερικές μέρες, ωστόσο, σκέφτηκα να ρωτήσω ένα βουλευτή μας πράγματα που νομίζω θα ήθελε ο κάθε νέος αλλά και ο κάθε πολίτης να ρωτήσει. Επέλεξα, λοιπόν, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία δεν αρνήθηκε να μας απαντήσει...
 -Είσαι βουλευτής στο νομό μας σχεδόν 2,5 χρόνια. Πόσο απείχε αυτό που φανταζόσουν από την πραγματικότητα;
* Πολλά πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από ό,τι φανταζόμουν. Κατ’ αρχάς, συνειδητοποιείς ότι αυτά που μπορείς να κάνεις είναι λιγότερα από ό,τι αρχικά υπέθετες, καθώς η πολυπλοκότητα των αποφάσεων και η γραφειοκρατία είναι σημαντικές παράμετροι. Επίσης, διαπιστώνεις ότι η Βουλή συχνά γίνεται μέσο διεκπεραίωσης αποφάσεων και όχι πραγματικής διαβούλευσης.
* Όμως, έχω ένα αξίωμα: Μην αναλώνεσαι σε παράπονα, αλλά προσπάθησε να κάνεις τα πράγματα καλύτερα. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω. Να είμαι όσο μπορώ πιο κοντά στους συμπολίτες μου και όσο γίνεται πιο συνεπής και διεκδικητική στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Και πιστεύω ότι στους δύο αυτούς τομείς, τουλάχιστον, έχω πετύχει κάποια πράγματα.
 -Στα δυόμισι αυτά χρόνια άλλαξαν πολλά για τη χώρα μας, αλλά και για το νομό μας: κλείσιμο ΔΟΥ, αστυνομικών σταθμών, στρατοπέδου. Έγιναν λάθος κινήσεις σε επίπεδο νομού;
* Λάθη ασφαλώς και έγιναν, όπως παντού. Όμως, μην ξεχνάμε τις περιστάσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε, καθώς κληθήκαμε να διορθώσουμε τα λάθη πολλών δεκαετιών. Αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε μια σαρωτική κατεύθυνση περικοπής ενός μεγάλου ποσοστού των κρατικών μας δαπανών, επιβεβλημένη από την όλη κατάσταση. Όπως καταλαβαίνετε, όσο κι αν παλεύουμε για το αντίθετο, η Μεσσηνία δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
* Αυτό που εγώ προσπάθησα να κάνω είναι να παρέμβω προασπίζοντας τα συμφέροντα της Μεσσηνίας. Και με την κοινοβουλευτική μου παρουσία, πιστεύω ότι καταφέραμε κάποια σημαντικά πράγματα, όπως η συνέχιση του οδικού άξονα Τρίπολη – Καλαμάτα, που είναι ο μόνος μεγάλος άξονας όπου συνεχίζονται τα έργα, η βελτίωση των παροχών υγείας τόσο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, όσο και με τον εκσυγχρονισμό όλων των αγροτικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας, η βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου σε πολλά σημεία κ.ά.
 -Όπως πολλοί συνάδελφοι σου, έτσι και εσύ ψήφισες αρκετά σημαντικά νομοσχέδια για το μέλλον της χώρας. Θεωρείς ότι ψήφισες κάτι που πήγαινε κόντρα στη Νάντια;
* Σε προσωπικό, συναισθηματικό επίπεδο, πολλές φορές. Σε κανέναν δεν αρέσει να ψηφίζει δύσκολα μέτρα. Πολλώ δε μάλλον, όταν ξέρεις τι αντίκτυπο έχουν αυτά στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, τους οποίους γνωρίζεις, είναι φίλοι σου, συναγωνιστές σου, συνεργάτες σου, ψηφοφόροι σου κ.λπ. Υπό αυτή την έννοια, ψήφισα κάποια μέτρα που ήταν κόντρα στο συναίσθημά μου. Όμως, σε όλα αυτά υπήρχε μια κοινή παράμετρος. Η δραματική συγκυρία. Η ιστορική ευθύνη που κλήθηκα να διαχειριστώ για να μην συμβεί κάτι που θα είχε τραγικότατες συνέπειες για τους πολίτες αυτής της χώρας, η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
* Ξέρετε, όλοι εμείς έχουμε μια δυσκολία να πείσουμε ότι ως χώρα το χειρότερο δεν το έχουμε ζήσει, ακριβώς επειδή έχουμε κάνει αυτά που πρέπει για να μην το ζήσουμε! Όσοι, σήμερα, διατείνονται με περισσή δόση ανευθυνότητας «ας αφεθούμε να χρεοκοπήσουμε», δημαγωγούν επικίνδυνα.
 -Όσοι διαφώνησαν και καταψήφισαν, διαγράφηκαν. Το θεωρείς δημοκρατικό αυτό;
* Σέβομαι τη στάση τους, αλλά μπροστά σε αυτήν την ιστορική ευθύνη το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να συμπεριφερθεί ως συντεταγμένο κόμμα. Σε κάποια μείζονα θέματα πρέπει να λειτουργούμε πειθαρχημένα, αλλιώς η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί εμπρός από ακόμη πιο τραγικές καταστάσεις. Επιπλέον, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, οι προϋπολογισμοί και κάποια κομβικά νομοσχέδια, πέραν της σημασίας τους για τη διάσωση της χώρας, είχαν χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σέβομαι το δικαίωμα όποιου έπραξε διαφορετικά, αλλά θεωρώ και λογικό το δικαίωμα ενός κόμματος να θέλει να διατηρήσει συντεταγμένη την παρουσία του, ιδιαίτερα μπροστά σε αυτά τα ιστορικά διλήμματα. Εκτός αυτού, όλοι εκλεγόμαστε υπό τη σημαία του κόμματός μας...
 -Εσύ είχες κάποιες διαφωνίες με το κείμενο του μνημονίου;
* Επιφυλάξεις είχα αρκετές. Κυρίως σε ό,τι αφορούσε τις οριζόντιες περικοπές και την προστασία των οικονομικά αδύναμων. Και το είχα επισημάνει σε πολλές ομιλίες μου. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι στην όλη κουβέντα για το μνημόνιο γίνεται ένα βασικό λάθος. Αντιμετωπίζεται ως ζήτημα μιας ψηφοφορίας και μόνο. Δεν είναι έτσι… Υπάρχει το κείμενο, αλλά υπάρχει και η εφαρμογή του, στην οποία η κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει ανεπανόρθωτα, με συνέπεια να απαιτούνται συνεχώς νέα μέτρα. Επιπλέον, υπάρχουν χίλιες δύο άλλες παράμετροι, όπως η αντίδραση των αγορών, της κοινωνίας, των ΜΜΕ κ.ά. Η πολιτική δεν ασκείται σε συνθήκες εργαστηρίου…
* Γι’ αυτό, παρά τις όποιες επιφυλάξεις και διαφωνίες μου, ψήφισα το μνημόνιο και τα ακόλουθα μέτρα, γιατί πίστεψα ότι ήταν η μόνη επιλογή για τη λύση του προβλήματος. Άλλωστε, ούτε άλλη πρόταση υπήρξε, αλλά και στα άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα εφαρμοζόταν η ίδια, ακριβώς, πολιτική πορεία.
 -Συνάδελφοί σου δήλωσαν ότι δεν είχαν διαβάσει ή διάβασαν λίγο το μνημόνιο. Πώς το σχολιάζεις;
* Πιστεύω ότι αυτές οι δηλώσεις δε βοηθούν και δεν τιμούν ούτε αυτούς που τις κάνουν, ούτε το κόμμα μας, αλλά ούτε και τις ιστορικές στιγμές που διανύουμε. Μόνο εκνευρισμό προκαλούν στους πολίτες και ακυρώνουν όλη την έως σήμερα επιχειρηματολογία μας.
 -Τελικά, το μνημόνιο γιατί απέτυχε;
* Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Όσοι λένε με μεγάλη ευκολία ότι το μνημόνιο «δε βγήκε», θα πρέπει να μας απαντήσουν τι θα είχε συμβεί στη χώρα αν δεν υπήρχε το μνημόνιο. Πώς θα είχε αποφευχθεί η χρεοκοπία; Πώς θα πληρώνονταν εδώ και ενάμιση χρόνο μισθοί και συντάξεις; Πώς θα είχαν σωθεί οι αποταμιεύσεις μιας ζωής των πολιτών αυτής της χώρας από την κατάρρευση των τραπεζών μας; Πώς θα είχαμε γλιτώσει το κοινωνικό χάος; Όλοι κάνουν εύκολη – ορισμένοι και εκ των υστέρων – κριτική, αλλά ουδείς λέει ότι αν δεν είχε δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης και δεν είχε υπογραφεί το μνημόνιο, η Ελλάδα θα είχε ήδη κηρύξει πτώχευση.
* Από την άλλη, βέβαια, είμαι η τελευταία που θα ισχυριστεί ότι δεν έγιναν λάθη. Και στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή. Υπήρξαν κάποιες προβλέψεις εξαρχής λανθασμένες, οι οποίες κατά λογική συνέπεια έπεσαν έξω, και μετά για να καλυφθούν οι στόχοι επεβλήθησαν νέα μέτρα και νέοι φόροι. Αυτό επέτεινε την ύφεση και έτσι μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο. Όμως, άλλο πράγμα η κριτική, άλλο να επισημαίνεις τα λάθη για να τα διορθώσεις και άλλο να μηδενίζεις τα πάντα, παραβλέποντας και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν και τις όποιες επιτυχίες.
 ~* Αγανακτισμένοι
 -Βρέθηκες και εσύ αντιμέτωπη με την αγανάκτηση του κόσμου. Πώς ένοιωσες εκείνη τη στιγμή; Τους δικαιολογείς;
* Μία φορά έτυχε να δεχτώ αποδοκιμασίες και συγκεκριμένα, πέρυσι στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Φυσικά, με λύπησε. Ήμουν 22 μήνες βουλευτής και αισθάνθηκα ότι μου φορτώνονται ευθύνες 40 ετών. Όμως, καταλαβαίνω την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου. Εκείνη την ώρα δεν είσαι η Νάντια Γιαννακοπούλου, δεν προσωποποιείται η αντίδραση. Είσαι εκπρόσωπος της υφιστάμενης πολιτικής, μιας πολιτικής που έχει δυσαρεστήσει τον κόσμο, εξ ου και οι αντιδράσεις. Λογικό, αλλά και ατελέσφορο, γιατί τα πράγματα δε βελτιώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
 -Γενικότερα υπάρχει μια αποδοκιμασία από τον κόσμο προς τους πολιτικούς. Πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό σου «δε με θέλουν, πρέπει να φύγω»;
* Να φύγω, όχι. Να απογοητευτώ, ναι. Όμως, στην πολιτική δεν μπήκα για να μου λένε «μπράβο» ή «τι καλή που είσαι». Μπήκα επειδή θέλω να αλλάξω τα πράγματα. Και θα δώσω τον αγώνα μου, με όλες μου τις δυνάμεις, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και δυσκολίες. Και να σου πω και κάτι άλλο, αγαπητέ μου Παναγιώτη; Νομίζω ότι είμαι από εκείνους που έχουν «οργώσει» και γυρίσει περισσότερο το Νομό Μεσσηνίας τα τελευταία χρόνια. Είμαι συνεχώς δίπλα στον κόσμο, έχω έντονη κοινοβουλευτική παρουσία και συνομιλώ καθημερινά με εκατοντάδες ανθρώπους. Ξέρω πώς με βλέπουν οι πολίτες και παίρνω δύναμη από τη δική τους στάση. Διαισθάνομαι ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση απέναντί μου, γι’ αυτό και είμαι σίγουρη ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσω την προσπάθειά μου. Άλλωστε, εκλέχθηκα βουλευτής μόλις… χθες και σε καμία περίπτωση δε δέχομαι να επωμισθώ, ούτε εγώ ούτε οι άλλοι νέοι συνάδελφοί μου, όλα τα λάθη και τις αστοχίες δεκαετιών.
 -Ο κόσμος ζητά την τιμωρία των πολιτικών και θέλει έστω ένας πολιτικός να φυλακιστεί. Τελικά, δεν έχουν ευθύνες;
* Ασφαλώς και κάποιοι έχουν. Και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Όμως, σε ένα κράτος δικαίου, ακόμα και το μεγαλύτερο εγκληματία, στη φυλακή τον στέλνει η Δικαιοσύνη. Σήμερα πολλές υποθέσεις εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη και ελπίζω να καταλήξουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά πάνω από οτιδήποτε. Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της δημοκρατίας μας. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι δεν αρκεί η δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη, γεγονός συνταγματικά κατοχυρωμένο και απαραίτητο, αλλά να θέλει και η ίδια (η ηγεσία της) να είναι ανεξάρτητη.
 -Πρέπει να υπάρχει βουλευτική ασυλία;
* Όχι. Οι πολιτικοί πρέπει να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, όπως κάθε πολίτης. Όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας κάθεται στο σκαμνί, όπως κάθε πολίτης, δεν μπορεί οι Έλληνες βουλευτές να έχουν ασυλία ακόμα και για θέματα κοινού ποινικού δικαίου. Είναι απαράδεκτο και πρέπει να αλλάξει άμεσα.
 -Την πρωθυπουργική θητεία του Γιώργου Παπανδρέου πώς την κρίνεις;
* Ο κ. Παπανδρέου κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Φορτώθηκε στην πλάτη του αμαρτίες πολλών 10ετιών, χωρίς να ευθύνεται αυτός ή το κόμμα μας για όλα αυτά. Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ ότι η κριτική που του γίνεται συχνά είναι υπερβολική. Προσπαθώντας να κάνω μια δίκαιη και όσο πιο αντικειμενική αποτίμηση μπορώ, θα σας έλεγα ότι προσπάθησε και κατάφερε να σώσει τη χώρα από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μέσα από μια σειρά δύσκολων αποφάσεων και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διεθνούς στήριξης της χώρας. Από την άλλη, όμως, σε κάποιους τομείς μείναμε πίσω. Η κυβέρνησή του άργησε να πάρει αποφάσεις. Το μάνατζμεντ έπασχε και πολλές απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η μείωση της γραφειοκρατίας, οι αποκρατικοποιήσεις, η διαφθορά στη δημόσια διοίκηση κ.ά., έμειναν πίσω, με συνολικές αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα μας.
 -Τι θα έλεγες σε ένα νέο που σκέπτεται να φύγει για το εξωτερικό;
* Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όνειρα. Και ειδικά εμείς οι νέοι επιβάλλεται να κάνουμε όνειρα. Την Ελλάδα πρέπει να την κάνουμε καλύτερη. Κι αυτό είναι ευθύνη, κυρίως, της δικής μας γενιάς. Θα του έλεγα, λοιπόν, ότι, ακόμα και αν αναγκαστεί να φύγει στο εξωτερικό, όταν καταφέρει να επιστρέψει, να βάλει και εκείνος το δικό του λιθαράκι στο να γίνει η χώρα μας καλύτερη. Χωρίς τα κουσούρια που μας οδήγησαν ως εδώ. Πρωτίστως, όμως, φρονώ ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου υποχρεούται να δημιουργεί πάντα εκείνες τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, έτσι ώστε οι νέοι της να μην ξενιτεύονται.
 -Κατά πόσο έχει επηρεάσει εσένα και την οικογένειά σου η οικονομική κρίση;
* Μας έχει επηρεάσει πολύ. Είμαστε μια οικογένεια εργαζόμενων, έχουμε δύο παιδιά, υποχρεώσεις, δάνεια. Βιώνουμε καταστάσεις ανάλογες με κάθε ελληνική οικογένεια. Ο σύζυγός μου είναι ηθοποιός και είναι ένας τομέας που κατ’ εξοχήν έχει πληγεί από την κρίση και την ανεργία. Προσπαθούμε κι εμείς να τα φέρουμε βόλτα, πράγμα το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο. Όμως, σας είπα και πριν ότι προσπαθώ να μην παραπονιέμαι, αλλά να αγωνίζομαι. Και αυτό κάνω. Και πιστεύω ότι το κάνω έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης που βιώνει μια μέση ελληνική οικογένεια.
 -Οι βουλευτές είναι από τους ακριβοπληρωμένους πολίτες αυτής της χώρας; Θα έπρεπε να γίνει περικοπή και στους δικούς σας μισθούς;
* Έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στη βουλευτική αποζημίωση και ορθώς έγιναν. Δεν μπορεί οι βουλευτές να μην δίνουν πρώτοι το παράδειγμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο, ενός ασύδοτου λαϊκισμού και να θέλουμε πολιτικούς χωρίς αποζημίωση, διότι τότε θα έχουμε βουλευτές ή μόνο πλούσιους ή μόνο διεφθαρμένους. Και, πιστέψτε με, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, από όση εμπειρία μπορώ να έχω, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών όλων των κομμάτων ζει από τη βουλευτική αποζημίωση και δεν έχει καμία σχέση με διαπλοκές και διαφθορές.
 -Πιστεύεις ότι δύο νέοι μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια με τους μισθούς που υπάρχουν σήμερα;
* Είναι δύσκολο. Και σας επαναλαμβάνω, ότι αυτές τις δυσκολίες τις γνωρίζω κι εγώ πολύ καλά. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε εικόνα της γενικότερης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας. Η μόνη λύση είναι να ξαναμπούμε ως χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Να αρχίσουμε να αποκτούμε πλεονάσματα. Να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ώστε να έχουν μια ουσιαστική στήριξη. Να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και το δημόσιο να ανασάνουν, ώστε να αυξηθούν και οι μισθοί. Δυστυχώς, όλα αυτά δε γίνονται πατώντας ένα κουμπί. Θέλουν κόπο, χρόνο, σχέδιο και προσωπικά σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθώ να συμβάλω με τις θέσεις και τις παρεμβάσεις μου. Ευτυχώς που στη χώρα μας ο θεσμός της οικογένειας παραμένει ακόμη «δεμένος» και δυνατός και βοηθά αυτή τη δύσκολη ώρα. Αυτό, όμως, δεν είναι λύση.
 -Ζούμε στην Ελλάδα του μνημονίου και της παρά ένα πτώχευσης. Τι θα γίνει;
* Ελπίζω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και όχι μπροστά μας. Μετά την ολοκλήρωση του PSI και τη νέα σύμβαση ελπίζω να επικρατήσει ηρεμία, ώστε σιγά σιγά να βρούμε ξανά το δρόμο μας ως χώρα. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά χρειάζεται προσπάθεια. Από όλους. Και κυρίως από τους πολιτικούς, που πρέπει να αφήσουν πίσω τους τις κακές συνήθειες του παρελθόντος που μας έφεραν ως εδώ. Πρόκληση σήμερα είναι να αλλάξουμε για να πάμε μπροστά. Και σε αυτή την προσπάθεια έχω ήδη στρατευθεί με όλες μου τις δυνάμεις.
 -Σε μερικές ώρες θα πας στη Βουλή να ψηφίσεις το νέο μνημόνιο. Θέλουμε ένα ξεκάθαρο όχι ή ναι, αν θα το ψηφίσεις.
* Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι - όχι μόνο εμείς ως βουλευτές, αλλά ως χώρα - επιλέγουμε μεταξύ δυσάρεστων πραγμάτων. Καμία λύση δε θα είναι εύκολη. Οπότε, ο κανόνας είναι να επιλέγεις το μη χείρον. Θα περιμένω να δω το τελικό σχέδιο και τη διαδικασία με την οποία θα έρθει προς ψήφιση και τότε θα ανακοινώσω τη θέση μου. Πρόθεσή μου, πάντως, είναι να κάνω ό,τι χρειάζεται, ώστε να αποφύγει η χώρα το χειρότερο δυνατό σενάριο που είναι η άτακτη χρεοκοπία. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κόλαση για τις ζωές όλων μας και πρέπει, πάση θυσία, να το αποτρέψουμε.

*** Δε θα ψηφίσω τα νέα μέτρα δήλωσε ο Οδυσσέας Βουδούρης

* «Έχω δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω μέτρα που αφορούν στον ιδιωτικό τομέα και, μάλιστα, τη μείωση του κατώτερου μισθού, διότι αυτά τα μέτρα, όχι μόνο δε σχετίζονται με το πρόβλημά μας, αλλά επιπλέον θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας μας», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.  * Όπως είπε, αν το νομοσχέδιο έλθει με ένα άρθρο ή ακόμα κι αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν πρόκειται να το ψηφίσει, καθώς θεωρεί πως «είναι θέμα συνείδησης».

*** Π. Αλευράς για πυρηνελαιουργεία

~ '' Η Νομαρχία έκρυβε τα πρόστιμα και αποθρασύνθηκαν"  * Την καταγγελία ότι τα προηγούμενα χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλλαν πρόστιμα στα δύο πυρηνελαιουργεία στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα κρατούσε στο συρτάρι, έκανε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.
 * Ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα, τονίζοντας ότι τα μηχανήματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος συνεχίζουν να μετρούν ρύπους, ενώ από τη νέα περίοδο θα λειτουργήσει μόνο όποιος πληροί αυστηρά τους περιβαλλοντικούς όρους που θα του εγκριθούν.
 ~* Χωρίς περιβαλλοντικούς όρους
 * Σύμφωνα με τον κ. Αλευρά, ο νομός χρειάζεται και ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία. Για τα 238 ελαιοτριβεία στο νομό λειτουργούν τέσσερα πυρηνελαιουργεία, εκ των οποίων τα δύο είναι αυτά στο Μελιγαλά: «Οι επενδύσεις στο νομό είναι ευπρόσδεκτες και δημιουργούν ελκυστικό περιβάλλον, γιατί αυτές θα φέρουν την ανάπτυξη. Όμως, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις θα γίνουν με όρους και κανόνες, όπως προβλέπεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με σεβασμό και στο ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον. Δυστυχώς, τα δύο πυρηνελαιουργεία που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, εκτός του ότι βρίσκονται σε μια ΒΙΠΕ που κακώς έχει χωροθετηθεί εκεί, για πολλά χρόνια, 10-11, δε λειτουργούσαν όπως έπρεπε και γι’ αυτό οι υπηρεσίες είχαν εισηγηθεί πολλές φορές να επιβληθούν πρόστιμα. Δυστυχώς, τα πρόστιμα αυτά δεν επιβλήθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα και οι επενδυτές να αποθρασυνθούν και να μην τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους που έπρεπε, αλλά και οι υπάλληλοι να αποκαρδιώνονται και να μην κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η πλημμελής λειτουργία των πυρηνελαιουργείων ήταν απόρροια της χαλαρής διοίκησης που υπήρχε από τη Νομαρχία. Όταν είσαι παραβάτης, δεν τηρείς τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν τιμωρείσαι γι’ αυτό, δε συμμορφώνεσαι».
 * Ακολούθως, σημείωσε ότι ακόμα και σήμερα μονάδα δεν έχει από το 2005 περιβαλλοντικούς όρους, ενώ ανέφερε ότι το 2005 ο επενδυτής κατέθεσε φάκελο ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία το 2009! Δηλαδή, τέσσερα χρόνια μετά. Ο φάκελος στο ΥΠΕΚΑ εστάλη το Μάιο του 2011 και Μάρτιο – Απρίλιο φέτος αναμένεται να εγκριθούν.
 ~* Μετρήσεις
 * Ο κ. Αλευράς εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα, ενώ μίλησε για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
 * Ανέφερε, δε, ότι πρόσφατα εγκαταστάθηκε μηχάνημα μέτρησης των ρύπων στην περιοχή της Σκάλας: «Η επιλογή της θέσης και του μηχανήματος ήταν των περιβαλλοντολόγων, ενώ μετράει αιωρούμενα σωματίδια και όχι όζον, όπως κακώς πληροφορημένα έλεγαν κάποιοι. Το μηχάνημα αυτό είναι ακόμα εκεί, καταγράφει τα αιωρούμενα σωματίδια, δεν καταγράφει όμως την πηγή που προέρχονται αυτά. Γι’ αυτό θα συνεχίσει να κάνει μετρήσεις και θα παραμείνει στην περιοχή και για 10 ημέρες ακόμα μετά την παύση λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων. Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν από τους ειδικούς περιβαλλοντολόγους και θα μας πουν αν επηρεάζουν την περιοχή ή όχι. Μηχάνημα που να μετράει τις πτητικές ουσίες όντως έφερε ο περιβαλλοντολόγος, αλλά όταν το ζητήσαμε, είπε ότι είναι το μοναδικό που έχουν και δεν μπορεί να το αφήσει. Κατέγραψε μόνο τη στιγμή που ήταν εκεί. Θέλω να στείλω μήνυμα ότι τη νέα χρονιά θα λειτουργήσουν μόνο με ό,τι προβλέπεται από τους περιβαλλοντικούς όρους. Εκπτώσεις σε θέματα υγείας και περιβάλλοντος δεν πρόκειται να κάνουμε».
 * Ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε αναλυτικά στα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί το 2010, αλλά δε δέχτηκε να δώσει στη δημοσιότητα τις σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιών.

*** Μητρόπολη Μεσσηνίας

~ Συγκεντρώνει κλινοσκεπάσματα για Έβρο  * Έκκληση στους κατοίκους της Καλαμάτας και ευρύτερα του νομού απηύθυνε χθες ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, να συνδράμουν στη συγκέντρωση κλινοσκεπασμάτων που έχει ξεκινήσει η Μητρόπολη, για τους άστεγους πλημμυροπαθείς του Έβρου.
* «Έχετε όλοι πληροφορηθεί ότι τις ημέρες αυτές, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, που επικρατούσαν και επικρατούν στην περιοχή της Βουλγαρίας, έσπασε το φράγμα, το οποίο αποτελούσε έναν παράγοντα προστασίας των παραμεθόριων χωριών της Θράκης στον Έβρο, με αποτέλεσμα τρία χωριά που βρίσκονται ακριβώς στη συνοριακή γραμμή με τη Βουλγαρία να έχουν σβηστεί από το χάρτη» ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος.
 * «Έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα με αστέγους, μεγάλα ζητήματα συντήρησης και σίτισης των ανθρώπων αυτών, γι’ αυτό η Μητρόπολη αποφάσισε ότι πρέπει, πρώτιστα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και για εθνικούς λόγους, οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια ανταπόκριση και ένα στήριγμα απ’ όλους εμάς εδώ τους κατοίκους του Νότου. Γι’ αυτό, λοιπόν, αποφασίσαμε να μαζέψουμε κλινοσκεπάσματα, κατόπιν επικοινωνίας που είχα με τον οικείο Μητροπολίτη, για να δω τι ανάγκες υπήρχαν. Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση, όποιοι μπορούν να προσφέρουν κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες ή παπλώματα, καθαρά σε καλή κατάσταση, ει δυνατόν καινούργια. Εμείς, ήδη έχουμε αρχίσει να συγκεντρώνουμε και εντός των επόμενων ημερών θα τα στείλουμε στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, για να τα μοιράσει στους άστεγους πλέον και πλημμυροπαθείς αδελφούς μας. Θεωρώ ότι η Θράκη είναι ένας ευαίσθητος, τόσο εθνικά όσο και ανθρωπιστικά, χώρος της πατρίδας μας, τον οποίο πρέπει να στηρίξουμε, δίδοντας εμείς και στέλνοντας ένα μήνυμα συμπαράστασης, ανθρωπιάς, αλληλοβοήθειας και φιλανθρωπίας. Ήδη, έχουν δώσει κλινοσκεπάσματα το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καλαμάτας - ευχαριστώ τους υπαλλήλους και την υπεύθυνη, εκ μέρους του Δήμου, κα Μαρία Οικονομάκου, γι’ αυτή την άμεση ανταπόκριση -, τα σούπερ μάρκετ Μουργής, τα οποία επίσης ευχαριστώ, τα δύο ιδρύματα της Μητρόπολης, τα Αλεξανδράκεια Κληροδοτήματα και το Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων - Ίδρυμα Ανιάτων, όπως και τα καταστήματα του κ. Χαρ. Κριτσωτάκη. Αναμένουμε απάντηση, που πιστεύω θα είναι θετική, από την 120 ΠΕΑ, ενώ από αύριο θα ξεκινήσει η συσκευασία για να αποσταλεί μια πρώτη δόση από τις κουβέρτες στο Διδυμότειχο» σημείωσε ο Μητροπολίτης και συμπλήρωσε: «Εάν τα χωριά αυτά δεν αποκατασταθούν και οι άνθρωποι δε βρουν μια συμπαράσταση, θα φύγουν».- Μ.Ν. Πηγή εφημερίδα ''Θάρρος ''

*** Όχι Τατούλη σε πώληση Λιγνιτικής Μονάδας Μεγαλόπολης

* Ερωτηθείς ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης Λιγνιτικής Μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιλογή αυτή της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι, όπως επεσήμανε ιδιαίτερα, «οι κάτοικοι της περιοχής παραχώρησαν σε ένα δημόσιο οργανισμό τις περιουσίες τους, σύμφωνα με τη λογική της προσφοράς στην εθνική οικονομία και εθνική ενεργειακή πολιτική, αλλά και της ανταποδοτικότητας προς την τοπική κοινωνία, θέτοντας ακόμη και την υγεία τους σε κίνδυνο.  * Η διαπραγμάτευση με τον οποιονδήποτε πλέον πιθανό επενδυτή δεν μπορεί να γίνει μόνο από εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης».

*** 28 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις άμεσα στην Πελοπόννησο

 ~ Συμφωνίες συνολικού ύψους 158 εκατ. ευρώ με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, την EFG Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θ. Μωραΐτη.
~ Τα κεφάλαια θα επενδυθούν σε έργα αστικής ανάπτυξης σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, καθώς η ΕΤΕπ ενήργησε με την ιδιότητα του διαχειριστική του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica Ελλάδας.
~ Η EFG Eurobank Ergasias θα επενδύσει περίπου 68 εκατ. ευρώ σε έργα αστικής ανάπτυξης στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (40 εκατ. ευρώ) και Πελοποννήσου (28 εκατ. ευρώ).
~ Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακελλάρης, «με την υπογραφή αρχίζουμε μια νέα κοινή δράση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα αστικά κέντρα της χώρας, ιδιαίτερα τώρα που αυτά πλήττονται σημαντικά και ποικιλοτρόπως από την κρίση».
~ Από την πλευρά του, ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη τετραετία τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης θα επενδύσουν σε αυτές τις 8 Περιφέρειες το ποσό των 158 εκατ. ευρώ σε έργα αστικής ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών περιοχών της χώρας. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν και πολύτιμες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα για όλους αυτή τη στιγμή.

*** Πριν 94 χρόνια

- ΑΙ γενόμεναι εισπράξεις εις μετρητά συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης Κυριακής μετά την εορτήν της Υπαπαντής ήσαν: Δραχμάς 8.650, κηρός οκάδες 250, Λίβανος οκάδες 60, έλαιον οκάδες 100. Αναθήματα: μία άλυσις χρυσή, τέσσερες δακτύλιοι, δύο ενώτιοι, εν μικρόν επιστήθιον και μία καρφίτσα μετ’ αδάμαντος, μία καρφίτσα κοινή, έτερα ομοία, εν ζεύγος ενωτίων, έτερον όμοιον, εις δακτύλιος (αρραβών) και εις δακτύλιος μετ’ αδάμαντος.
 - Η εταιρεία των Μονοπωλίων διέταξε τα μονοπώλια να μη χορηγώσι δυνάμει ουδενός σημειώματος θείον και χαλκόν δια τον ραντισμόν των γεωμήλων και κυάμων και την παρασκευήν θειασβεστίου δια την καταπολέμησιν της ψωριάσεως των εσπεριδοειδών και των συκών.
 - Ο γνωστός της πόλεώς μας θεατρώνης Μιχαήλ Κοσμόπουλος δίδει σήμερον την τιμητικήν του παράστασιν δια της θαυμασίας υπό πάσαν έποψιν επιθεωρήσεως «Λιγ’ απ’ όλα» και δια δύο πρωτοτύπων κωμωδιών. Δεν αμφιβάλλομεν, ότι η κοινωνία μας η εκτιμώσα τον ειλικρινή χαρακτήρα του Κοσμοπούλου θα σπεύση αθρόα να υποστηρίξη ταύτην.

***
   ~*** ANAΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 :

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/02/1-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερότητας στην ενημέρωση , Η Ελληνική γλώσσα , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/02/2012.html  , Ελλαδα - Ευρώπη και Ελευθερία 2012 , Tετάρτη 01/02/2012 .- ~
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/02/1-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012.-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/  , Παναγία Υπαπαντη Σωτήρα στην Καλαμάτα 2/02/2012 .- http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/2-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης 2 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Πεμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/3022012.html  ,
Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Παρασκευή 3/02/2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/02/4-5-2012.html  , Aυτό το Σαββατοκύριακο στην ενημέρωση 4 και 5 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/6022012.html  , Ελεύθερες Θέσεις ...Σκέψεις ....Απόψεις κ.λ.π.6/02/2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/7-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 , Το σημερινό διακύβευμα είναι η εθνική ταυτότητα και η ελευθερία μας .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/02/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 .-
 ** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/02/8-2012.html  , Σήμερα είναι Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 στην Ενημέρωση .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/9022012.html  , Ελεύθερες απόψεις ...! Θέσεις..!! Σκέψεις ...! κ.α. , Πέμπτη 9/02/2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/9-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/02/10-2012.html , Στο αγιάζι  της καθημερινής μας ενημέρωσης , Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου  2012 .-

**

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅