Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας 
Στο αγιάζι της Ενημέρωσης 
Δευτέρα 07 Σεπτεμβρίου 2020 .-
~

**  ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για ΟΛΟΥΣ μας  !!





~**   Άγιος Σώζων – Γιορτή σήμερα 7 Σεπτεμβρίου
~  Τη μνήμη του Αγίου Σώζοντος τιμά σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Σώζων έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Πατρίδα του ήταν η Λυκαονία και σαν εθνικός ονομαζόταν Ταράσιος. Όταν βαπτίσθηκε χριστιανός, ονομάσθηκε Σώζων. Βοσκός στο επάγγελμα, προσπαθούσε να μιμείται την ημερότητα των προβάτων, που θαύμαζε πολύ. Πολλές φορές τον ενοχλούσαν και τον αδικούσαν οι άλλοι βοσκοί, αλλά αυτός πάντοτε στάθηκε πράος απέναντι τους. «Μου είναι ντροπή», έλεγε, «να γίνω κατώτερος από τα πρόβατα που βόσκουν». Μελετούσε με επιμέλεια την Αγία Γραφή, και όταν στην εξοχή συναντούσε ειδωλολάτρη, προσπαθούσε να τον κατηχήσει στο Χριστό.   Κάποτε ο Σώζων πήγε στην Πομπηϊούπολη της Κιλικίας, όπου υπήρχε ένα χρυσό ειδωλολατρικό άγαλμα. Μόλις το είδε, η ψυχή του πράου Σώζοντα παροργίστηκε. Τότε, με θάρρος πολύ έσπασε το δεξί χέρι του χρυσού αγάλματος, το πούλησε και τα έσοδα διαμοίρασε στους φτωχούς. Ο έπαρχος Μαξιμιανός αναστατώθηκε και φυλάκισε πολλούς ανεύθυνους. Όταν το έμαθε αυτό ο Σώζων, παρουσιάστηκε στον έπαρχο και στις απειλές του με ήρεμο ύφος απάντησε ότι μέσα στο ναό το άγαλμα ήταν άχρηστο, ενώ έτσι ωφέλησε και κάποιους φτωχούς. Αμέσως τότε, αφού τον βασάνισαν φρικτά, τον έριξαν στη φωτιά, όπου ο πράος και ζηλωτής βοσκός απήλθε προς τον Κύριο.  Εορτολόγιο: Κασσιανός, Κασιανός, Κάσσιος, Κάσιος, Κάσσος, Κάσος, Κάσσης, Κάσης, Κασσιανή, Κάσσυ, Κασιανή, Κασσία, Κασία. Σώζων, Σώζος, Σώζης, Σώζη, Σωζούσα, Σώζα.  Απολυτίκιον  Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης. Δι’ όμφης ουρανίου πιστωθείς προς τα κρείττονα, τους της ευσέβειας αγώνας, άπτοητως διέδραμες· και ώφθης του Σωτήρος κοινωνός, αθλήσας Μάρτυς Σώζων άνδρικως· διά τούτο διασώζεις εκ πειρασμών, τους πίστει προσιόντας σοι. Δόξα τω παρασχόντι σοι ίσχυν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ένεργουντι διά σού πάσιν ιάματα.  https://youtu.be/P5dvofu2_1o  .-

~**  Ο διάβολος φοβάται το Κομποσχοίνι και την Ευχή
~ Στη Σκήτη της Αγίας Άννας, ό Μοναχός Προκόπιος από την Καλύβα «Εισόδια της Θεοτόκου» είχε μεγάλη επιθυμία να μάθει μουσικά, για να δοξολογεί κι αυτός το Θεό, όπως και οι άλλοι αδελφοί. Επειδή όμως ήταν λίγο παράφωνος αποφεύγανε οι Πατέρες να τον μάθουν μουσικά.  Ό αδελφός Προκόπιος είχε χάρισμα από το Θεό λάβει να λέει ακατάπαυστα την ευχή το «Κύριε Ίησοϋ Χριστέ υιέ του Θεού ελέησόν με τον αμαρτωλό» και στο αριστερό του χέρι κρατούσε πάντα το Κομβοσχοίνι, το όποιο δεν αποχωριζόταν ποτέ. Μια μέρα, ήταν πολύ λυπημένος, πού δεν μπορούσε να βρει κανένα για να τον μάθει μουσική και συλλογιζόμενος αυτό το πράγμα, από την πολύ του λύπη, είχε σταματήσει να λέει την ευχή. Ξαφνικά παρουσιάζεται μπροστά του ένας σεβάσμιος, αλλά άγνωστος σ’ αυτόν γέροντας ό όποιος του είπε: «Αδελφέ Προκόπιε, τι έχεις κι είσαι τόσο λυπημένος; τι σε απασχολεί; Ό Προκόπιος του απάντησε: «τι να έχω γέροντα, να, θέλω κι εγώ να μάθω λίγα μουσικά και δε βρίσκεται κανένας να με μάθει, γιατί μου λένε πώς είμαι λίγο φάλτσος». Ό ασπρογένης γέροντας τότε του είπε: «Γι’ αυτό κάθεσαι και στενοχωριέσαι καημένε, εγώ θα σε μάθω μουσικά και θα σε κάνω να γίνεις ό καλύτερος ψάλτης του Αγίου Όρους, θα κελαηδάς σαν το καλύτερο αηδόνι, αλλά θέλω κι εσύ να μου κάνεις μια χάρι». «Δηλαδή τι ζητάς από μένα, του είπε ό Προκόπιος, θέλεις να σε πληρώσω; Εγώ ότι θέλεις θα σου δώσω!». Τότε ό ασπρογένης του είπε: «Ή πληρωμή ή δική μου είναι να πετάξεις από τα χέρια σου αυτό πού λέτε κομποσχοίνι και να πάψεις να λες αυτό πού λέτε ευχή και θα σε μάθω ‘γώ, ότι θέλεις».  Ό Μοναχός Προκόπιος άμα άκουσε αυτά κατάλαβε πώς ό φαινόμενος δεν ήταν Μοναχός, άλλα ό παμπόνηρος Δαίμονας, πού ήθελε νά τον κάνει να σταματήσει την προσευχή, και αμέσως έκαμε το σταυρό του και είπε: «Υπάγε οπίσω μου Σατανά παμπόνηρε, δε μου χρειάζονται τα μουσικά σου και οι πονηρές και οι καλοσύνες σου» κι ό Δαίμονας έγινε άφαντος.  Άπ’ αυτό μαθαίναμε πόσο ό Διάβολος φοβάται το κομβοσχοίνι, για το οποίο καλά λένε οι Πατέρες ότι είναι το όπλο του χριστιανού κατά του Διαβόλου και την ευχή, ή οποία καίει τον Δαίμονα. Ενώ τους ψάλτες δεν τους φοβάται τόσο και δεν τους υπολογίζει, γιατί, εύκολα με το ψάλσιμο αφαιρούνται από την προσευχή και πέφτουν στον εγωισμό και την υπερηφάνεια!

~**  Καλάβρυτα: Εορτάζει μεγαλοπρεπώς το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Πλατανιωτίσσης
Την προσεχή Τρίτη, 8η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτάζει ιεροπρεπώς το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Πλατανιωτίσσης, στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καλαβρύτων. Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:   Δευτέρα, 7/9, 7μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας.  Τρίτη, 8/9, 7π.μ.: Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.  Τις ως άνω λατρευτικές εκδηλώσεις θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος και οι προσκεκλημένοι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερρών & Νιγρίτης κ. Θεολόγος και Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

*** Αποκάλυψη – Σοκ από τον καθηγητή Μάζη: “Δεν θα πάρουμε τις Belharra – Ενοχλούνται ΗΠΑ και Γερμανία” 
“Σας λέω με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να πάρουμε τις φρεγάτες Belharra”, δήλωσε ο ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης στην πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή του Open και στη Φαίη Μαυραγάνη. Όταν ρωτήθηκε γιατί το λέει αυτό, ο κ. Μάζης απάντησε: “Δεν έχω πρόβλημα να σας πω. Άλλοι έχουν. Οι φρεγάτες Belharra ενοχλούν ΗΠΑ και Γερμανούς που δεν θέλουν η Ελλάδα να διαθέτει υποστρατηγικά όπλα στο Αιγαίο”.   Ο κ. Μάζης είπε ανοιχτά αυτό που όλοι γνωρίζουμε και οι πολίτες πρώτοι απ΄ όλους το έχουν καταλάβει. Αυτό που μένει να απαντηθεί κάποια στιγμή είναι γιατί κάνει τόσο πολύ υπάκουη η κυβέρνηση στις εντολές Ουάσινγκτον και Βερολίνου. Τι έχει κερδίσει η Ελλάδα απ΄ αυτή την υπάκουη στάση μέχρι στιγμής; Απολύτως τίποτα. Οι Αμερικανοί έχουν πάρει τα πάντα. Διευκολύνσεις αλλά και χρήμα! Τι έχουν δώσει εκτός από κάποιες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ΔΕΝ στηρίζουν όπως πρέπει την Ελλάδα;  Η Γερμανία από πότε έγινε “φύλακας άγγελος” των ελληνικών συμφερόντων και δεν το έχουμε καταλάβει; Να αναφέρουμε το πιο απλό παράδειγμα που αποδεικνύει την αφέλεια (;) της ελληνικής κυβέρνησης. Ναυπηγούν 6 υποβρύχια ίδια με τα δικά μας, τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, ακυρώνοντας το ελληνικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Το ίδιο έκαναν κι όταν μας μοσχοπούλησαν τα άρματα μάχης Leopard.  Ο κ. Μάζης έχει δίκιο σ΄ αυτά που λέει. Ας ελπίσουμε ,έστω και τώρα η ελληνική κυβέρνηση να αφυπνιστεί και να είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μάζης θα διαψευστεί.


Πηγή: pentapostagma.gr
***  Ι. Μάζης: «Αδύνατος ο διάλογος που νομιμοποιεί τις έκνομες ενέργειες»
Ι. Μάζης: «Αδύνατος ο διάλογος που νομιμοποιεί τις έκνομες ενέργειες»~  Προειδοποιεί για τις παγίδες που κρύβει ένας ελληνοτουρκικός διάλογος, υποδεικνύοντας ότι διάλογος με μια χώρα η οποία δεν αποδέχεται τους διεθνείς κανόνες, τη διεθνή δικαιοταξία, το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης και τα Διεθνή Δικαιοδοτικά όργανα στερείται κοινώς αποδεκτού διεθνούς συστήματος αναφοράς. 
Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Ιωάννης Μάζης αναλύει τα δεδομένα όπως δημιουργούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις προκλητικές και παράνομες τουρκικές ενέργειες και την ένταση που έχει προκληθεί εξαιτίας της συμπεριφοράς της Άγκυρας μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας.
Υποδεικνύει πώς οι ίσες αποστάσεις που θέλει να τηρεί η Γερμανία στην κρίση που έχει δημιουργηθεί δεν την καθιστούν αμερόληπτο συνομιλητή και επισημαίνει παράλληλα ότι μόνο με την ισχύ της Ελλάδας και της Κύπρου και τη συνδρομή της Γαλλίας θα αναγκαστεί η Τουρκία να δεχθεί προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  Σημειώνει, επίσης, τη σημαντικότητα της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και τη συνεργασία με Αθήνα και Λευκωσία, καθώς επίσης και την κωλυσιεργία που παρατηρείται από ελληνικής πλευράς στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.  – Εν αναμονή της νέας γερμανικής πρωτοβουλίας για διάλογο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας με την ένταση στην περιοχή να παραμένει. Ποια η εκτίμησή σας για την επόμενη μέρα; Θεωρείτε ότι μπορεί πραγματικά να υπάρξει διάλογος ο οποίος να οδηγήσει σε «λύση» των καυτών ζητημάτων στο Αιγαίο;  – Διάλογος με μία χώρα η οποία δεν αποδέχεται τους διεθνείς κανόνες, τη διεθνή δικαιοταξία, το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης και τα Διεθνή Δικαιοδοτικά όργανα στερείται κοινώς αποδεκτού διεθνούς συστήματος αναφοράς και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποδέκτες κατά το διεθνές κοινόν περί δικαίου αίσθημα.  Η κ. Μέρκελ, κατά την κρίση μου, δεν έχει δώσει ικανοποιητικά δείγματα ενός αμερολήπτου συνομιλητού (honest broker) με την τακτική των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ αδικοπραγούντος και αδικουμένου και η οποία σαφώς ευνοεί τον αδικοπραγούντα, στην περίπτωσή μας την Τουρκίαν.  Διάλογος, θετικός και ισότιμος, από θέσεως αδυναμίας του Διπόλου Ελλάδος-Κύπρου δεν είναι νοητός με την ισλαμοφασιστική επιτιθεμένη Τουρκία. Υπενθυμίζω τον Θουκυδίδειο Διάλογο των Αθηναίων-Μηλίων  (Θουκιδίδου Ξυγγραφή, Ε’ βιβλίον Πελοποννησιακού Πολέμου, κεφ. 89: Αθηναίοι προς Μηλίους: «…και ξέρουμε ότι κατά την κρίση των ανθρώπων το δίκαιο λογαριάζεται όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του κι ότι, όταν αυτό δεν συμβαίνει, οι δυνατοί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους κι οι αδύναμοι υποχωρούν κι αποδέχονται»).  «Αδύνατος ο διάλογος που νομιμοποιεί τις έκνομες ενέργειες»  Διάλογος ο οποίος θα νομιμοποιεί όλες τις έκνομες όσο και απολύτως παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδος είναι αδύνατος και εθνικώς ανεπίτρεπτος.  Mόνον η χρήσις δυνάμεως ή η εμπράγματος απειλή χρήσεως ισχύος από πλευράς του Διπόλου Ελλάδος-Κύπρου έναντι της Τουρκίας με την εμπραγμάτως τεκμηριωμένη συμβολή της Γαλλίας (στρατιωτική συνδρομή και άμεση στρατιωτική παρουσία) στη Μεσόγειο είναι δυνατή να αναγκάσει την Τουρκία να δεχθεί προσφυγή εις το Διεθνές Δικαστήριον της Χάγης (Δ.Δ.τ.Χ) μονοθεματικώς (Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) βεβαίως και με την σύμφωνον γνώμην (πλέον) της Αιγύπτου, λόγω της προσφάτως κυρωθείσης, ατυχούς κατ’ εμέ, Συμφωνίας μερικής οριοθετήσεως Ελλάδος – Αιγύπτου (άρθρον 1, παρ. ε).  – Η Ελλάδα δηλώνει ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο το τελικό αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου να είναι τελικά αρνητικό για την Ελλάδα ή να ανοίγει νέα κεφάλαια; Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί και να κατηγορεί την Ελλάδα για «πειρατική πολιτική». Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει εκτόνωση της έντασης και δημιουργία προϋποθέσεων για διάλογο;  – Στην απολύτως ιδεατή – και συνεπώς μη ρεαλιστική περίπτωση – όπου η Αδελφομουσουλμανική Τουρκία εδέχετο να υπογράψει αντίστοιχον συνυποσχετικόν μετά της Ελλάδος, με μόνον θέμα την οριοθέτησιν της υφαλοκρηπίδος και με εκ των προτέρων αποδοχή των δύο μερών περί σεβασμού της αποφάσεως του Δ.Δ.τ.Χ η Ελλάς δεν θα έχει αντίρρηση να αποδεχθεί το αποτέλεσμα/απόφαση του διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου και να κινηθεί πλέον έχουσα οχυρώσει τη θέσιν της στο πλαίσιον της διεθνούς κοινότητος και νομιμότητος. Αυτό όμως δεν σημαίνει την εγκατάλειψιν από του σημείου αυτού και εντεύθεν: i) της πολιτικής της ενδελεχούς και συνεχούς αμυντικής θωρακίσεως της Χώρας ii) της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του εφικτότατου Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου (το απέδειξε περιτράνως η «αόρατη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία» προσφάτως και δύο φορές!) και iii) της αναπτύξεως της Ελληνικής Αμυντικής και Αεροπορικής Βιομηχανίας σε συνεργασία με την Γαλλία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η Τουρκία παράγει πολύ συχνά «αναθεωρητικές προσωπικότητες» τύπου Ερντογάν και έχει και νέον απόθεμα εις το πολιτικόν της «ψυγείον»: και εις τις ΗΠΑ και ενχωρίως: τους κ.κ. Φ. Γκιουλέν και Α. Νταβούτογλου τους οποίους εγώ θεωρώ περισσότερον επικινδύνους από τον θυμοειδή και εκρηκτικόν συναισθηματικώς, Πόντιον (εκ Ποταμιάς της Ριζούντος του ελληνικού Πόντου), εκτουρκισθέντα και εξισλαμισθέντα «Σουλτάνον».  – Το πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται έντεχνα στην Τουρκία από την τουρκική κυβέρνηση, πιστεύετε ότι είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση; Πού στοχεύει αυτή η τουρκική πολιτική στην περιοχή και η συνεχής άσκηση πιέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο;  – Φυσικά και πρόκειται για στρατηγική κατεύθυνση της Τουρκίας από το 1950 μέχρι τις ημέρες μας, που σκοπό έχει να καλύψει και να ελέγξει γεωγραφικώς (χερσαίως, εναερίως και θαλασσίως), δηλαδή μεταφορικώς και ενεργειακώς τη Ν/Α Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μετατρεπομένη σε ηγέτιδα δύναμη του μεταφορικού και ενεργειακού terminal ολοκλήρου του πλανήτου, δηλαδή της Μεσογείου και των ευρωπαϊκών, Βαλκανικών και Μεσανατολικών ακτών της. Η μέχρι σήμερα γεωστρατηγική αντίληψις και ο διπλωματικο-αμυντικός σχεδιασμός των μετακεμαλικών και ισλαμιστικών κυβερνήσεών της το αποδεικνύει σαφώς. Στον σχεδιασμό της αυτόν εμπόδιο σοβαρό με αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις και μέλος ισχυρών διεθνών συλλογικών συστημάτων (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΟΣΑ) είναι η Ελλάδα η οποία δεν λησμονεί ότι αποτελεί και εγγυήτρια δύναμιν διά την Κυπριακήν Δημοκρατίαν, η οποία με τη σειράν της συμπληρώνει το δίπολον των στρατηγικών εμποδίων για τις διαχρονικές ζωτικοχωρικές (Lebensraum) βλέψεις του τουρκο-ισλαμικού Μεγάλου Δοβλετίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία όμως, αποτελεί και το γεωστρατηγικόν εκείνο απόκτημα το οποίον όποια δύναμις το ελέγχει δύναται να ελέγξει: όλες τις ενεργειακές εξόδους της Μέσης Ανατολής, την ασφάλειαν του Ισραήλ και του Σουέζ (chock point) και τις αμυντικές προβολές ισχύος σε ολόκληρη τη Ν/Α Μεσόγειο. Όποιος όμως ελέγχει τα ανωτέρω, δύναται να μετεξελιχθεί εις κυρίαρχον της Μεσογείου. Θυμίζω και προτείνω τη μελέτη των κειμένων του Νιχάτ Ερίμ μέχρι και αυτών του Α. Νταβούτογλου αλλά και των πονημάτων των διαφόρων Τούρκων στρατιωτικών σχεδιαστών και εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας» η οποία αποτελεί και την εσχάτην ονείρωξιν του Σεραγίου, εκφραζομένη με σπασμωδικές εκδηλώσεις όπως αυτές του νομικώς ανυποστάτου τουρκολιβυκού Μνημονίου. Εις το εσωτερικόν του ο κ. Ερντογάν γαλβανίζει ψυχολογικά τους ισλαμοφασιστές οπαδούς του και αυτούς του κου Μπαχτσελί προετοιμάζοντάς τους για ιερό αντιδυτικό/«αντισταυροφορικό» και «αντιβυζαντινό» πόλεμο, εάν η νωθρά και συμφεροντολόγος ΕΕ (πλην Γαλλίας και χωρών του Βίζεγκραντ σε διαφορετική κλίμακα) δεν υποταγεί στον στρατηγικόν σχεδιασμόν του. Τα ψυχολογικά αυτά αφηγήματα του ισλαμιστού Ερντογάν αξιολογήθησαν όμως καταλλήλως από το Παρίσι, το οποίο δεν επιθυμεί να τα αφήσει να υλοποιηθούν. Άλλωστε ούτε οι Ρώσοι το επιθυμούν, γνωρίζοντες τον ισλαμιστικό υπαρξιακό για τη χώρα τους κίνδυνο που εκπροσωπεί επί της ουσίας μια ισχυρή Τουρκία των Αδελφών μουσουλμάνων. Και οι δύο προαναφερθείσες μεγάλες δυνάμεις, απέδειξαν του λόγου το αληθές εις το πεδίον της Λιβύης και με διαφορετικό τρόπο, εις τους χώρους της Ελλάδος και της Κύπρου (στρατιωτικές ασκήσεις, προτάσεις εξοπλισμών, προτάσεις αμυντικής συνδρομής, φυσική παρουσία γαλλικών αεροναυτικών δυνάμεων). Ο κ. Ερντογάν όμως, αναμένει την παρέλευσιν της 24ης Σεπτεμβρίου και εμπαίζει την ΕΕ αλλάζοντας συμπεριφορές από το «ζεστόν» εις το «ψυχρόν», ώστε να δώσει το δικαίωμα εις το Βερολίνον και να αφαιρέσει το αντίστοιχον εκ του αντιθέτου από τους Παρισίους, ώστε να επιτύχει περιορισμόν της εντάσεως των ήδη χλιαρών έως ανυπάρκτων πομφολυγοδών δήθεν «κυρώσεων» της Ενώσεως. Μετά την 25ην Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναμένει η Ελλάς την ακραίαν θερμήν κίνησιν από την Άγκυραν. Και αυτή δεν θα είναι ούτε «σημειωκόν θερμόν επεισόδιον» ούτε «ελεγχόμενον»… Σίγουρα όμως θα είναι καταστροφικόν για την Τουρκίαν… Ας προσέξει λοιπόν ο κ. Ερντογάν.  ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ  – Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Παρά το ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμά της, πιστεύετε ότι θα προχωρούσε σε αντίστοιχη ανακοίνωση και στο Αιγαίο;  – Το σύνολο των μέχρι σήμερα ενεργειών της Ελλάδος ως προς το θέμα αυτό δείχνει ότι λαμβάνει υπόψη τις συνολικές αντιδράσεις των εθνικο-κρατικών παραμέτρων της περιοχής όπως και της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει και από τη στάση δύο διαδοχικών κυβερνήσεων της Ελλάδος (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και ΝΔ αναφορικώς με τη μερική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδος ζώνης στο Ιόνιο και (πιθανόν) στην Κρήτη. Βεβαίως, κατά την προετοιμασία ενός διαλόγου με την Τουρκία, θα ήταν ορθολογικό και απαιτητό να ολοκληρωθεί η διεύρυνση της αιγιαλίτιδος ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια σε όλο το εύρος της ελληνικής επικρατείας. Όπως επίσης, απαιτητό θα ήταν και το «κλείσιμο» των κόλπων αλλά και η χάραξις των γραμμών βάσεως πριν από την οποιαδήποτε διεύρυνση της αιγιαλίτιδος ζώνης.  Μηχανισμός συνεργασίας με ηγέτιδα τη Γαλλία  – Θεωρείτε ικανοποιητικές τις αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία; Θεωρείτε ότι μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι της επιθετικής πολιτικής της;  – Ασφαλώς και όχι, όσον περιορίζονται σε προσομοιώσεις «κυρώσεων» κατευθυνόμενες και ελεγχόμενες από το Βερολίνο.  – Πόσο σημαντική είναι η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή και ποιος ο ρόλος της στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση και με την τουρκική επιθετικότητα;  – Η Γαλλία υποστηριζομένη καταλλήλως από τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου δύναται να ηγηθεί ενός υπο-ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού συνεργασίας και παροχής Ασφαλείας στη Ν/Α Μεσόγειο. Τα κράτη που δύνανται και πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν τον μηχανισμό είναι: Ελλάδα (ΝΑΤΟ-ΕΕ), Κύπρος (ΕΕ), Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος. Αυτοί οι μηχανισμοί δεν δημιουργούνται εντός μιας εβδομάδος ασφαλώς, αλλά καλόν είναι να αρχίσουν οι σχετικές επαφές με Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Το αναφέρω συνεχώς.  Ολιγωρία η μη οριοθέτηση ΑΟΖ Κύπρου- Ελλάδας  – Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Καυτό ζήτημα για Αθήνα και Λευκωσία. Πιστεύετε ότι πέραν των διακηρύξεων και των δηλώσεων, μπορεί να γίνει πράξη;  – Σε πρόσφατο κείμενό μου είχα εντοπίσει για πολλοστή φορά την ολιγωρία της ελληνικής πλευράς να καθορίσει ΑΟΖ με την Κύπρο πριν προβεί σε οριοθετήσεις (μερικές μάλιστα) με την Αίγυπτο. Ανερωτούμην: «Ερωτώ και πάλιν λοιπόν: τι περισσότερον εφοβείτο η Ελλάς ότι θα πράξει η Τουρκία, χειρότερο από αυτά που ήδη πράττει και δεν οριοθέτησε ΑΟΖ εξ αρχής με την Κύπρο, ώστε να έχει τουλάχιστον την ιδανική για τα εθνικά συμφέροντα και απολύτως νόμιμη οριοθέτηση αλλά και τη διεθνή νομική ασπίδα; […]   Ερωτώ και πάλιν: Δεν θα ηδυνάμεθα να απονομιμοποιήσομε την Τουρκία εξ αρχής με μια ανάλογη οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου και να την αναγκάσομε να έλθει σαφώς και αναποδράστως αντιμέτωπη με τη διεθνή νομιμότητα εάν προέβαινε σε οποιαδήποτε προκλητική κίνηση, όπως πράττει τώρα, στην περιοχή αυτή (28ου-32ου μεσημβρινών); Ερωτώ και πάλιν λοιπόν: τι ή ποιος ή ποιοι εμπόδισαν και συνεχίζουν να εμποδίζουν την Αθήνα να πράξει αναλόγως; Απάντησιν αναμένω. Πειστικήν…». Εις το ίδιο κείμενο έθεσα και τις εξής παρατηρήσεις για την μερικήν αυτήν οριοθέτησιν Ελλάδος-Αιγύπτου:  «Παρατηρήσεις:   1η. Το σημείο (Α) με τη γεωμετρική ιδιότητά του ως “σημείο” δεν “προεκτείνεται” αλλά “μετακινείται” ή “μεταφέρεται” ή “επανατοποθετείται” προς τα Ανατολικά.  2η. Με δεδομένη την ισχύ του 1(ε), εάν η Ελλάδα θελήσει να επαναπροσδιορίσει ένα νέο σημείο, μετά το (Α) ή να μετακινήσει το ίδιο το (Α) προς τα Ανατολικά καθορίζοντας την ΑΟΖ της με την Κύπρο -πράγμα που έχει το απόλυτο δικαίωμα να πράξει με τη συμφωνία μόνο της Κύπρου και της Ελλάδος, τώρα απλώς…δεν δύναται να το πράξει! Απόλυται δηλαδή για την Ελλάδα και την Κύπρο το εκ του Δ.τ.Θ απόλυτο δικαίωμα να καθορίσουν αποκλειστικώς μεταξύ των τα όρια των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους, εάν δεν συμφωνήσει και η…Αίγυπτος!!! Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι: α) εφόσον σήμερα, με μια κυβέρνηση άκρως εχθρική απέναντι στην Τουρκία, η Αίγυπτος δεν συναίνεσε να προχωρήσει στην οριοθέτηση ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού και να αναγνωρίσει την επήρεια του Συμπλέγματος του Καστελλορίζου όπως ορίζει το άρθρο 121, παρ. 2, του Δ. τ. Θ., για ποιον λόγο να συναινέσει αύριο, όπου η κυβέρνηση Σίσι μπορεί να μην ευρίσκεται πλέον στην εξουσία, ενώ τη θέσιν της θα έχει αναλάβει μια κυβέρνηση των Αδελφών μουσουλμάνων; Ποιος το εγγυάται αυτό εις τους συντάκτας της Συμφωνίας;  β) τι εφοβήθη η Αθήνα και δεν προχώρησε στην άμεση και απρόσκοπτη οριοθέτηση με την Κύπρο όπου ι) θα είχε πλήρη αναγνώριση της επήρειας του Συμπλέγματος του Καστελλορίζου και ιι) θα είχε εξασφαλίσει την πλήρη επαφή των ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου, φέροντας την Τουρκία αντιμέτωπη με τη διεθνή νομιμότητα (όπως ισχυριζόμεθα ότι εκάμαμε τώρα, με τη σύναψη αυτής της ελλιπούς και επικινδύνου συμφωνίας μας με την Αίγυπτο) και μάλιστα με διεθνώς ανεγνωρισμένα από διεθνοδικαϊκής πλευράς και νομικώς και θεσμικώς έγκυρα τετελεσμένα;  γ) Εάν αυτό συνέβαινε μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και η Αίγυπτος είχε την οποιαδήποτε αντίρρηση ποιος θα μας εμπόδιζε να προσφύγουμε, αμφότερες οι χώρες, εις τη Χάγη; Και αυτό θα ήτο εφικτόν και μονοσήμαντον, διότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν το Δ.τ.Θ και τις αποφάσεις των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, ενώ η Τουρκία όχι!  δ) Τι το χειρότερον θα έπραττε η Τουρκία εναντίον της Ελλάδος από αυτά που ήδη εξαγγέλλει και υλοποιεί εις βάρος της Χώρας μας; Μήπως, προ της καταθέσεως του σχεδίου της “γαλάζιας Πατρίδας”, οι παλαιότερες απαιτήσεις της Τουρκίας δεν εθεώρουν τον 28ο μεσημβρινό ως όριον της τουρκικής ΑΟΖ; Eμείς τώρα, απλώς το… επιβεβαιώνομε(!) προσθέτοντας και το “ειδικόν στρατηγικόν βάρος” της Αιγύπτου εναντίον μας και εις επίρρωσιν των τουρκικών θέσεων!  ε) Μήπως ο καθορισμός της ελληνο-κυπριακής ΑΟΖ δεν θα ακύρωνε απολύτως το ανυπόστατο τουρκολιβυκό ΜOU, προστατεύοντας σαφώς τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύοντας ταυτοχρόνως τις γεωστρατηγικές δυνατότητες του Διπόλου του Ελληνισμού Ελλάδος-Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και άρα την γεωστρατηγική αξία του Διπόλου αυτού για τη Δύση;  στ) Μήπως δεν μας το επέβαλε αυτό και η θεσμική διεθνής θέσις της Ελλάδος, ως εγγυητρίας Δυνάμεως για την Κύπρο;  ζ) Aπεποιήθημεν συνεπώς, αυτής της εθνικής μας ευθύνης έναντι του Κυπριακού Ελληνισμού και πότε; Αυτό εννοούσε ο Έλλην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, διαχωρίζοντας την περίπτωσιν Κύπρου/Barbaros και Ελλάδος/Oruc Reis;Nα μας ενημερώσουν αυτοί οι οποίοι το έπραξαν να τους γνωρίζομε. Να τους ενθυμείται και η Ελληνική Ιστορία.  η) Θα βοηθούσε σημαντικότατα ή όχι, τους καλούς υπερατλαντικούς συμμάχους μας που αναγνωρίζουν την ισχύ του Δ.τ.Θ. για τα ελληνικά νησιά αλλά και τους νομοταγείς ευρωπαίους Εταίρους της Ελλάδος, εάν θα ηδύναντο να επικαλεσθούν το νομικόν τετελεσμένον των καθορισθέντων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου έναντι μιας “αναθεωρητικής” και κατά κοινήν ευρωπαϊκήν και αμερικανικήν ομολογίαν,“εκτός διεθνούς νομιμότητος”, Τουρκίας;  θ) Τι το αρνητικόν εις βάρος μας θα έπραττε το Κάιρον, αφενός μεν ευρισκόμενο απέναντι εις διεθνή νομιμότητα της οποίας την ισχύ αναγνωρίζει, την οποία υπερασπίζει η Δύσις και της οποίας την αρωγήν έχει το Κάιρον απόλυτον ανάγκην;  ζ)Tι το αρνητικόν θα έπραττε εις βάρος της Ελλάδος το Κάιρον, ευρισκόμενον εις την κρίσιμη κατάσταση μιας ενδεχομένης πολεμικής αντιμετωπίσεως της τουρκικής επεκτατικής δραστηριότητος στη Λιβύη, προ των πυλών της Σύρτης και εν ολίγοις της Βεγγάζης, άρα εις τα δυτικά του σύνορα;  η) Θα αγνοούσε τη βοηθητική στάση της Ελλάδος έναντί του και τα κοινά των αμυντικά συμφέροντα έναντι της αναθεωρητικής Τουρκίας;  θ) Γιατί λοιπόν, κατόπιν τούτων, “βάζομεν ακροσφαλή συνεταίρον” το Κάιρον εις τις εθνικές μας αποφάσεις αναφορικώς με την εδαφική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μέσω της ρήτρας του Άρθρου 1, (ε) της παρούσης Συμφωνίας;». Αυτά έγραφα.  κείμενο Φρίξος Δαλίτης  στον Φιλελεύθερο
***  Η συμφωνία με τη Γαλλία για τους εξοπλισμούς και το οικονομικό «καλάθι» Μητσοτάκη…
Η συμφωνία με τη Γαλλία για τους εξοπλισμούς και το οικονομικό «καλάθι» Μητσοτάκη...Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία για τη συμφωνία με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά, αλλά και για το «καλάθι» των οικονομικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο. 
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τη Γαλλία, όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, κομβικής σημασίας θεωρείται η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κορσική την Πέμπτη, καθώς, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου, δεν αποκλείεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν για να κλείνουν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, την οποία εν συνεχεία θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Μαζί θ’ αναφερθεί και στις παραμέτρους της ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε ανθρώπινο δυναμικό, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την οικονομία, όσα θ’ ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης θα οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας στις τελικές συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο. Μολαταύτα, βασικό μήνυμα είναι πως ο κορονοϊός και η ύφεση και αβεβαιότητα που έφερε στην οικονομία δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν το πλάνο της κυβέρνησης. Τουναντίον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου φαίνεται να επικρατεί η άποψη πως για τη γρήγορη ανάταξη της οικονομίας χρειάζονται άμεσα και γενναία μέτρα σε δύο άξονες: στη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και στα μόνιμα μέτρα που μεταφράζονται σε ελαφρύνσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές – πάντοτε, βέβαια, λελογισμένα και εντός του γενικού δημοσιονομικού πλαισίου που διαμορφώνουν οι έκτακτες συνθήκες. Μια πρώτη γεύση αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην αποψινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή. Αν και το θέμα επισήμως είναι η πανδημία και οι συνέπειές της, με τη συζήτηση να γίνεται ύστερα από αίτημα της Φώφης Γεννηματά, ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των ελληνοτουρκικών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης για το υγειονομικό σκέλος θα τονίσει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες παρά τα αυξημένα κρούσματα και θα προσθέσει πως αυτό δεν οφείλεται επ’ ουδενί στο «άνοιγμα» της χώρας στον τουρισμό, αλλά στη χαλάρωση και τη μη τήρηση των μέτρων, ζητώντας από τους πολίτες ν’ ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Για το οικονομικό σκέλος, αναμένεται επίσης να πει πως η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στο β’ τρίμηνο, βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης και αφού πρώτα θα επαναλάβει ότι πλησιάζει ένας δύσκολος χειμώνας, θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση διαθέτει τις απαραίτητες εφεδρείες για να προχωρήσει στην αποτελεσματική στήριξη όσων έχουν πληγεί ή πρόκειται να πληγούν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. newsit
*** ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΝΑ – Μαζική συγκέντρωση εναντίον της μάσκας στα παιδιά στο άγαλμα του Αλεξάνδρου… (ΒΙΝΤΕΟ)
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΝΑ - Μαζική συγκέντρωση εναντίον της μάσκας στα παιδιά στο άγαλμα του Αλεξάνδρου... (ΒΙΝΤΕΟ)
Αυτήν τη στιγμή χιλιάδες ακομμάτιστοι Έλληνες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή υποχρεωτικής μάσκας στα μικρά παιδιά. 

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:18
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:18
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:18
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:39
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:15
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:18

***   Όπου ακούς πολλά εξοπλιστικά… κεράσια κράτα και μικρό καλάθι!
Όπου ακούς πολλά εξοπλιστικά… κεράσια κράτα και μικρό καλάθι!
Θα πάρουμε 8, 10, 12, 18, 20 μαχητικά Rafale από τους Γάλλους… Θα πάρουμε δύο φρεγάτες Belh@rra… Θα πάρουμε τέσσερις φρεγάτες MMSC από τους Αμερικανούς και θα μας αναβαθμίσουν με πλήρες πακέτο τις φρεγάτες MEKO 200HN κερδίζοντας άλλα 15 χρόνια επιχειρησιακής ζωής… θα υποστηρίξουμε τον στόλο των Mirage… Θα υποστηριχθούν τα μέσα του Στρατού Ξηράς… Κι όλα αυτά ενώ οι ανακοινώσεις για την ύφεση συνεπεία της πανδημίας ήταν σοβαρότερη του αναμενόμενου, με τον υπουργό Οικονομικών να έχει κάνει στο παρελθόν δηλώσεις ακόμα και για μονοψήφια νούερα, με την πραγματικότητα να μας προσγειώνει ανώμαλα σε ποσοστό άνω του 15%.  Τί ισχύει και τί όχι; Μήπως έχουμε αρχίσει για μια ακόμη φορά να ζούμε σε έναν φανταστικό κόσμο, εισερχόμενοι στη αγαπημένη ελληνική συνήθεια να αρνούμαστε να δούμε το πορτοφόλι από το οποίο θα υποστηριχθούν όλες αυτές οι ανάγκες; Διότι δεν υπάρχει εχέφρων που να αμφισβητεί την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων… Ωστόσο, τώρα δεν υπάρχει. Διότι επί μια δεκαετία το πολιτικό προσωπικό της χώρας αποδείχθηκε όχι κατώτερο των προσδοκιών, καθότι προσδοκίες με βάση την εμπειρία δεν υπήρχαν. Αποδείχθηκε καταστρεπτικό είτε λόγω ιδεοληψίας, είτε λόγω αδράνειας και απόφασης περί των προτεραιοτήτων. Στην ακραία περίπτωση ιδεοληψίας οι αλήστου μνήμης δηλώσεις ανεκδιήγητων πολιτικών τύπου Μπαλάφα (ΣΥΡΙΖΑ) με το ιστορικό πλέον “θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία”. Τι κι αν ωρυόμασταν εμείς και πολλοί άλλοι ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η εκτροπή είναι θέμα χρόνου, ζητώντας ΟΧΙ νέες προμήθειες, αλλά διασφάλιση ότι θα λειτουργούν αυτά που ήδη διαθέτει το “μαγαζί”. Δεν καταλάβαινε κανένας τίποτα. Φωνή βοώντος… Στον αντίποδα και με κυβέρνηση της άλλης πλευράς… που υποτίθεται ότι κατανοούσε διαφορετικά το ζήτημα της εθνικής άμυνας και κατακεραύνωνε τις δηλώσεις του Μπαλάφα. Εκεί αποδείχθηκε ότι ο καημένος ο γραφικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν εξελέγη μόνος του αλλά τον εξέλεξε “ο σοφός ελληνικός λαός”, έγινε σάκος του μποξ γιατί είχε την τόλμη ή την παρόρμηση να διατυπώσει άποψη την οποία κατά βάθος συμμεριζόταν πολύ μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Διότι στα λόγια σκοτώνονταν στα παράθυρα για τον τουρκικό κίνδυνο, ενώ στην πράξη οι παροχές προς την εκλογική πελατεία, υπάρχουσα και δυνητική, αποτελούσε πάντα την απόλυτη προτεραιότητα. Κανείς τους δεν είπε ότι το “χ” ποσό που δίδεται αντιστοιχεί στο κλείσιμο των “ψ” εντελώς πλέον ανελαστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το “παζάρι” με τα εξοπλιστικά καλούδια Σήμερα, πιστοί στις συνήθειές μας, έχουμε ξαναβρεθεί στο άλλο άκρο. Η κοινωνία που άρχισε να αισθάνεται την απειλή στο πετσί της και διαπίστωσε ότι παρά τις τρομακτικές και αυτοκαταστροφικές διαχειριστικές ανοησίες των πολιτικών που εξέλεγαν ανεξαιρέτως, είναι πανέτοιμη να υπερθεματίσει στην ανάγκη της αμυντικής ενίσχυσης. Και περάσαμε με συνοπτικές διαδικασίες στο άλλο άκρο… Αυτοκριτική δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ. Φωνάζαμε επί μια δεκαετία ότι οδεύουμε νομοτελειακά να επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση των Ιμίων. Τότε ήταν η τρομοκρατία που επικράτησε στις τάξεις των αξιωματικών μετά την περίφημη “αγορά του αιώνα”. Φυσικά, πολιτικό ήταν το κίνητρο που είχε ανοίξει το θέμα, όχι καμιά πρεμούρα για κάθαρση. Η Νέα Δημοκρατία να βγάλει τα μάτια του ΠΑΣΟΚ και αντίστροφα. Κάπως έτσι καταλήξαμε στα Ίμια. Η Τουρκία επέλεξε τη στιγμή με την όποια βεβαιότητα της πρόσφεραν οι ανοησίες που έγραφε στο βιβλίο του για τις αμυντικές δαπάνες ο Κώστας Σημίτης. Οι Τούρκοι στρατηγοί ήξεραν τι θα γινόταν και προσπάθησαν να πατήσουν φρένο. Η Τσιλέρ όμως που έπαιζε το κεφάλι της στο εσωτερικό της χώρας έριξε τη ζαριά. Και της βγήκε, διότι μας βρήκε μπόσικους… Ακολούθησε η εξοπλιστική φρενίτιδα και τα σκάνδαλα που οδήγησαν πρώην υπουργούς στη φυλακή. Ήρθε η Ολυμπιάδα του 2004 με τον γνωστό τρόπο διαχείρισης, για να ακολουθήσει το χάος. Φτάσαμε στην κρίση του 200 έχοντας ενισχύσει το αεροπορικό μας οπλοστάσιο όχι επειδή αντιλαμβάνονταν γνήσια την ανάγκη, αλλά στο πλαίσιο της περιώνυμης εξοπλιστικής διπλωματίας. Ήρθε το Καστελλόριζο του Γιωργάκη Παπανδρέου που είχε αποφασίσει για εμάς που τον εκλέξαμε ως χώρα, ότι το μέλλον μας ήταν αποκλειστικά και μόνο το Διεθνές Νομισματικό ταμείο. Τίποτε άλλο. πριν ρίξουμε το ανάθεμα βέβαια, ας αναλογιστούμε και την συλλογική μας ωριμότητά ως κοινωνία να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε άλλη λύση με πειθαρχία. Αποδείχθηκε και στη συνέχει από το είδος της τιμωρίας που επέλεξε η κοινωνία μας για την προσφυγή στο ΔΝΤ. Τουλάχιστον ωρίμασαν κάποιοι που θεωρούσαν ότι το πολιτικό παιχνίδι παίζεται στα πεζοδρόμια έχοντας στα χέρια μολότοφ, αλλά και διακινώντας απόψεις εθνομηδενιστικού περιεχομένου ως τον απαραίτητο “εκσυγχρονισμό” της χώρας… …Ενώ απέναντι έχουμε μια χώρα που εκπαιδεύει τη νεολαία της με κλασικό σύνδρομο καταδίωξης, ότι όλοι τους χρωστάνε, ότι όλα τους ανήκουν (ενώ έχουν τα πάντα καταλάβει στρατιωτικά και με πολύ αίμα), μια χώρα που είναι φανερό ότι εκμεταλλεύεται την ηλιθιότητα της απέναντι πλευράς που θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει οποιοσδήποτε λογικός συμβιβασμός. Μια χώρα που καταλαβαίνει αποκλειστικά και μόνο τη γλώσσα της ισχύος. Κάπου εκεί όλα τέλειωσαν. Τα παρατήσαμε όλα στην άκρη. Ποιος εκσυγχρονισμός των φρεγατών και των αεροσκαφών που έπρεπε να έχει γίνει μια δεκαετία πριν… Όχι ότι ευθύνες δεν έχει και η συντεχνιακή νοοτροπία στο στράτευμα και η θεσμική ανικανότητα να διακρίνουν εγκαίρως ότι η Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούσε να διατηρηθεί. Σε όλα ακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν προσπαθούμε να τις προλάβουμε αλλά και να τις διαμορφώσουμε. Γιατί να συνέβαινε κάτι διαφορετικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις; Με τη διαφορά ότι φρόντισαν μπορούν να σταθούν όρθιες στα δύσκολα, κάτι που το αποδεικνύουν. Και πάνω τους στηρίζεται αυτή τη στιγμή, στην κυριολεξία, ολόκληρη η Ελλάδα. Είναι όντως πανέτοιμες να ματώσουν πολύ σοβαρά τον διεφθαρμένο Ερντογάν και την ισλαμιστική του παρέα, με την οποία δεν τολμούν να τα βάλει η Δύση ολόκληρη, διότι συμπεριφερόμενη και αυτή με βάση το ευκταίο και όχι το εφικτό, αρνείται να δει την πραγματικότητα: Ότι αυτή η Τουρκία, όπως είναι, τελείωσε για τη Δύση και ότι μοναδικός τρόπος για να “το πάρει αλλιώς”, είναι ένα σκληρό στρατιωτικό πλήγμα. Τίποτε άλλο. Αυτό θα ακυρώσει στην πράξη τη μυθολογία του αήττητου που έχει καλλιεργήσει ο νταής της γειτονιάς. Μόνο αν ματώσει θα κάνει πίσω. Ας πάψουμε να κοροϊδευόμαστε τουλάχιστον μεταξύ μας μηρυκάζοντας πολιτικές ορθότητες περί του πως θα μείνει η Τουρκία σε δυτικό μαντρί. Οι άλλοι ίσως έχουν λόγο να τα λένε, διότι τα ανταλλάγματα δεν θα τα δώσουν εκείνοι. Από τον Ελληνισμό θα τα εξασφαλίσουν στον διεφθαρμένο σουλτάνο, στον οποίο κάνουν τεμενάδες. Τις συζητήσεις περί δυτικών αξιών και αρχών τις αφήνουν για την εσωτερική δυτική μας συζήτηση, όπου καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Το “μη χείρον” που διαρκώς ξεχνάμε Κι αφού πιάσαμε την αυτοκριτική, καλό θα ήταν να δούμε και τη σημερινή πραγματικότητα. Σύμφωνοι να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά. Ουδείς αντιλέγει. Όμως αν έχουμε κάτι να αντιπαραθέσουμε στην Τουρκία σήμερα τα πήραν ο Άκης και ο Γιάννος. Ενώ είχε προηγηθεί το φιάσκο των Ιμίων στο οποίο συνέβαλλε η απραξία, η μη συνέπεια στη διατήρηση του αξιόμαχου και της αποτρεπτικής αξιοπιστίας. Θυμίζει τη λογική όσων κατακεραυνώνουν “το αντιδημοκρατικό καθεστώς της Αιγύπτου, το στρατοκρατικό”! Βρε καλώς τους… Υπάρχει το μη χείρον… Ήταν δημοκρατία η Μουσουλμανική Αδελφότητα; Τί θα λέγαμε όταν θα είχε υπογράψει με τον Ερντογάν συμφωνία διαμοιρασμού της Μεσογείου; Διότι αυτό θα είχε γίνει. Αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα ανοχής της διαφθοράς, αλλά για την ανάγκη να βλέπει κανείς τη μεγάλη εικόνα. Άλλο η ανάγκη για εξοπλισμούς και άλλο το να αντιμετωπίσεις τη διαφθορά. Άλλο το ποιος δεν θα βλάψει τα νόμιμα εθνικά σου συμφέροντα στην Αίγυπτο και άλλο ποιος είναι δημοκράτης. Που και αυτό ανοησία είναι… Διότι έχουμε δει που έχει οδηγήσει η δυτική υπεροψία να θέλει να επιβάλει τις δικές της αντιλήψεις σε περιοχές και λαούς με άλλες κουλτούρες. Τους οποίους δεν ρωτήσαμε αλλά αποφασίσαμε γι’ αυτούς ότι οι δημοκρατίες μας είναι ό,τι καλύτερο και αποφασίσαμε να το επιβάλλουμε αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Τις οποίες “λουζόμαστε”… Τώρα ανακαλύψαμε αίφνης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οποία έκπληξη. Όταν όμως κάποιοι εργάζονταν παρασκηνιακά τα τελευταία χρόνια να χτιστεί η σχέση, άλλο εδώ στην Αθήνα “χαϊδευόντουσαν” με το Κατάρ, το υποστηρικτή – χρηματοδότη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Ερντογάν, με ατζέντα την οποία δεν θα τη συζητήσουμε εδώ. Όλα όμως συνδέονται. Σαν αλυσίδα. Στην Ελλάδα όμως νομίζαμε ότι θα ισορροπήσουμε με όλους επειδή είμαστε ξύπνιοι, Στο τέλος υπονομεύσαμε τις τεράστιες δυνατότητες να λάβουμε βοήθεια. Όχι διότι μας αγαπούν, αλλά διότι αντιμετωπίζουμε τον ίδιο θανάσιμο αντίπαλο και είμαστε μάλιστα στην πρώτη γραμμή. Ποιος να τα σκεφτεί εδώ και να τα επιδιώξει; Συλλογικά, όχι ατομικά… Τώρα ξύπνησαν; Θα φανεί. Κάναμε λοιπόν τα ίδια με το παρελθόν στην Ελλάδα. Αντί να είμαστε έτοιμοι την κρίσιμη στιγμή, καταφέραμε να έχουμε να την αντιμετωπίσουμε στρατιωτικά υπό τους δυσμενέστερους όρους. Το δις εξαμαρτείν… Πότε υποστηρίξαμε ότι είμαστε σοφοί; Μάλλον συλλογικά ανόητοι είμαστε. Ας το παραδεχθούμε επιτέλους, πρώτο βήμα αν θέλουμε κάποια στιγμή να αλλάξουμε πορεία. Κρατήστε μικρό καλάθι… Σε τι αποσκοπούσε όλη αυτή η… αναδρομή; Στο να αποδείξει πως εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε αυτοκαταστροφικά. Και ότι μέσα στον ενθουσιασμό που μας έπιασε όψιμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να προσγειωθούμε απότομα, όπως γίνεται συνήθως όταν οι κινήσεις δεν γίνονται με προγραμματισμό και ομαλά. Σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα. Ας περιμένουμε και ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Η δουλειά είναι δύσκολη, τα συμφέροντα ισχυρά και η ισορροπία δύσκολη. Σίγουρα πρέπει να δοθεί σοβαρό κίνητρο σε όσους στηρίζουν την Ελλάδα στη δύσκολη στιγμή. Όχι όμως δωράκια, αλλά αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε για να κλείσουμε τρύπες. Απόλυτη προτεραιότητα παραμένει το να “περπατάνε” όσα ήδη έχουμε. Χρειάζεται να αναληφθούν δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν όταν το επιτρέψει η οικονομική πραγματικότητα. Όχι να πετάξουμε από το παράθυρο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να ικανοποιήσουμε προτεραιότητες άλλων και σίγουρα όχι των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσώπων που εκμεταλλεύτηκαν ξανά τη συγκυρία και χώνονται για να καρπωθούν με στρατιωτικά μπιχλιμπίδια για ιθαγενείς -αναλογικά- τη στιγμή που υπάρχει η ευκαιρία για συστήματα πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος που θα αλλάζουν το επιχειρησιακό τοπίο. Όπλα μακρού πλήγματος, υψηλής τεχνολογίας μικρο-συστήματα κ.λπ. Αρκεί την ατζέντα να την επιβάλουμε εμείς, όχι οι… ατζέντηδες. Με ορθολογικό προγραμματισμό που θα βοηθήσει στην ανάταξη της οικονομίας, είτε είναι χερσαία, είτε ναυτικά, είτε αεροπορικά προγράμματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει καλά στοιχεία και προθέσεις. Συχνά όμως η προϋπάρχουσα δυναμική του χώρου περιορίζει τις δυνατότητες αποφασιστικών παρεμβάσεων. Ας το επιχειρήσει όμως. Δεν θα βγει χαμένος. defence-point.gr
*** ΘΡΑΚΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!
ΘΡΑΚΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!
Τις τελευταίες ημέρες το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων είναι η προκλητικότητα και αποφασιστικότητα με την οποίαν οι Τούρκοι προσπαθούν να βάλουν στο τραπέζι του διαλόγου με τη χώρα μας τις διεκδικήσεις ετών ,βρίσκοντας δυστυχώς απέναντί τους μια κυβέρνηση μικρόψυχη ,υποτακτική και προπάντων αναποφάσιστη να υπερασπιστεί την Εθνική μας κυριαρχία. του Αντώνη Μυλωνάκη, βουλευτή ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ – Α’ Ανατολικής Αττικής  Μέσα στις διεκδικήσεις της Αγκυρας είναι και το θέμα της δήθεν ΄΄Τουρκικής μειονότητας ΄΄ της Θράκης η οποία ΄΄καταπιέζεται΄΄ απο τις εθνικιστικές πολιτικές της Ελλάδας. Η προσπάθεια δηλαδή να ξεκινήσει ανένδοτο η Ελληνική μουσουλμανική μειονότητα με τη βοήθεια του Τουρκικού προξενείου , να ξεσηκωθεί , να δημιουργήσει εστίες ανωμαλίας εντός της χώρας μας με ΑΝΣΚ την αυτονομία της. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι για όλα αυτά τα οποία δεν είναι προφανώς νέα αλλά ετών προσπάθειες κύκλων της Τουρκίας να δημιουργήσουν ένα νέο ΄΄Κόσοβο΄΄ εντός της Ελληνικής επικράτειας ,ευθύνονται οι πολιτικές των Ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν έθεσαν ποτέ όρια ,δεν εφάρμοσαν τους νόμους και άφησαν την Αγκυρα να παίζει το βρώμικο παιχνίδι της . Μετά τις τριπλές εκλογές του 2019 και τα πολλαπλά μηνύματα που έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση αναδείχθηκε ένα μείζον θέμα για το οποίο θα έπρεπε χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις μας να έχουν ….εντοπίσει και επιλύσει. Στις Ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της ισότητας ,τη ειρήνης και της φιλίας (ΚΙΕΦ) της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αναδείχθηκε πρώτο σε Ροδόπη και Ξάνθη ,μία εξέλιξη εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς είναι γνωστό ότι σχετίζεται έμμεσα ή άμεσα με τη δράση του Τουρκικού προξενείου της Κομοτινής . Το τεράστιο αυτό Εθνικό πρόβλημα το ανέδειξε πρώτος αμέσως μετά την είσοδό μας στη βουλή ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος υποστηρίζοντας και προτείνοντας στη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σύσταση ΄΄ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ΄΄ προκειμένου να χαραχθούν νέες σοβαρές πολιτικές που θα καταστήσουν τη Θράκη πρωτοπόρο περιφερειακή δύναμη και θα υψώσουν τοίχος απέναντι στη δράση του Τουρκικού προξενείου. Τη πρόταση Βελόπουλου υποστήριξε και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης αναγκάζοντας ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει και να ενεργοποιήσει μιά διακομματική επιτροπή η οποία είχε συσταθεί επι πρωθυπουργίας του Κων/νου Μητσοτάκη με πρόεδρο τη Βιργινία Τσουδερού ,επιτροπή η οποία ουσιαστικά ,ουδέν αποτέλεσμα έφερε. Το δυσάρεστο όμως είναι ότι με τις ολιγωρίες των προηγούμενων κυβερνήσεων και κυρίως αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής και πρόεδρος του ΚΙΕΦ είναι η Τσιγδέμ Ασάφογλου μιά Μουσουλμάνα απο τη Ξάνθη η οποία υποστηρίζει ότι το ΚΙΕΦ είναι Τούρκικο κόμμα έχει ιδρυθεί απο Τούρκους ,η ίδια νιώθει Τουρκάλα και ισχυρίζεται ότι ΄΄με τη βοήθεια του λαού μας θα πάμε ακόμα πιο ψηλά ΄΄ Χαρακτηρίζει του Ελληνες , Πομάκους ,Ρομά Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα της Θράκης σαν Τουρκική μειονότητα και ότι με τη πρωτιά του ΚΙΕΦ (DEP κατα τους Τούρκους) στις Ευρωεκλογές σε Ξάνθη και Ροδόπη στέλνει ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση . Ποιό όμως είναι το μήνυμα αυτό ? Είναι ένα μήνυμα το οποίο έχει προμηνύματα πολλά ετών για τα οποία κανένας υπουργός εξωτερικών ή εσωτερικών δεν έδωσε ποτέ σημασία. Να προσθέσουμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα μαύρης προπαγάνδας που με την ανοχή των ελληνικών αρχών συντελούνται στη Θράκη και υπονομεύουν την ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελληνική κοινωνία. α/ 1000 ευρώ κάθε χρόνο δίνει το Τουρκικό προξενείο Κομοτινής σε κάθε ανήλικο κορίτσι που θα φορά τη Τουρκική μαντίλα. β/ Τα παιδιά των Πομάκων υποχρεούνται να μαθαίνουν τρείς γλώσσες απο το Δημοτικό. Ποιός είναι ο λόγος άραγε να μαθαίνουν την Τουρκική? γ/Στη Κομοτινή έχει την έδρα της η Ζιράατ Μπάνκ Τουρκική τράπεζα η οποία δανείζει επιλεκτικά τους μουσουλμάνους οι οποίοι δέχονται ότι είναι Τούρκοι με επιτόκιο 1,25 -1,50% ενώ οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν τους έλληνες Χριστιανούς με επιτόκια παλύ υψηλά με αποτέλεσμα ο Χριστιανός να πουλάει τη γή του και ο Μουσουλμάνος να αγοράζει . δ/ Ανεξέλεγχτο το Κόμμα της Ασάφογλου το ΚΙΕΦ, στελέχη του οποίου οργώνουν τα μειονοτικά χωριά όχι μόνο της Θράκης αλλά και της Ρόδου και της Κώ , κηρύσσοντας τον αλυτρωτισμό και το μίσος κατά των Ελλήνων , προπαγανδίζοντας την ΄΄αυτόνομη Θράκη΄΄ Δυστυχώς η Τουρκική προπαγάνδα δεν σταματά πουθενά.Ομολογίες και καταγγελίες Ελλήνων Πομάκων μουσουλμάνων στο θρήσκευμα δείχνουν το σκληρό πρόσωπο του Τούρκου. Απειλές ,εκβιασμοί,ξυλοδαρμοί και χρηματισμοί καθημερινό φαινόμενο για τους φτωχούς και φιλήσυχους Πομάκους απο τους Τούρκους πράκτορες για να δηλώνουν ότι είναι Τούρκοι και οι ελληνικές αρχές κωφεύουν . Η Διακομματική επιτροπή της βουλής επικεφαλής και πρόεδρος της οποίας ορίστηκε με εντολή του αδερφο΄λυ της η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκίνησε τις εργασίες της τη περασμένη Πέμπτη. Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι θα ήταν σοφότερο και αποτελεσματικότερο να προίσταττο στην επιτροπή αυτή ,Βουλευτής της περιοχής έστω και της Διοικητικής περιφέρειας δηλαδή αυτής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα τα οποία σαφώς και δεν γνωρίζει ο Αθηναίος ή ο Κρητικός. Αμεσα λοιπόν πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις ,να σταματήσει η περιθωριοποίηση της Θράκης ,να δοθούν κίνητρα απο τη πολιτεία σε Ελληνες μουσουλμάνους και Χριστιανούς για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και να αναθεωρηθεί εκ βάθρων η στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στους Πομάκους και βέβαια να σταματήσει με κάθε τρόπο τη παράνομη και προπαγανδιστική δράση του Τουρκικού προξενείου το οποίο στηρίζει και μεταφέρει με κάθε μέσο και τρόπο τις θέσεις της Αγκυρας.
***  Παρέμβαση – “ΣΕΙΣΜΟΣ” Κ.Βελόπουλου για Ρωσία: ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ…
Παρέμβαση - "ΣΕΙΣΜΟΣ" Κ.Βελόπουλου για Ρωσία: ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ...
Παρέμβαση που θα συζητηθεί… 
Σε μία παρέμβαση που θα συζητηθεί προχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με την ανακοίνωση της Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα σχετικά με την θέση της Μόσχας για τα 12ν.μ.  
Συγκεκριμένα η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρει:  «Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνείς νομικούς κανόνες που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το Άρθρο 3 της Σύμβασης ορίζει ότι κάθε Κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του θαλασσών μέχρι ένα όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από τις γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χώρες, για κάποιο λόγο ή άλλοι, δημιουργούν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε από την υπόθεση ότι σε αυτό το θέμα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουμε υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα.  Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου τα ρωσικά συμφέροντα επηρεάζονται άμεσα, θα αντιμετωπίσουμε κάθε συγκεκριμένη υπόθεση βάσει της αξίας της. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για αυτό».  Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ορμώμενος από την τοποθέτηση της Μόσχας για τα 12 ν.μ προχώρησε σε μια τοποθέτηση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter που… θα συζητηθεί!  Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έγραψε:  «Σιχάθηκα τους δυτικόδουλους και πράκτορες πρεσβειών για το μίσος εναντίον της Ρωσίας, λέω: ΗΛΙΘΙΟΙ χωρίς Ρωσία, ο Σαράζ θα είχε φτάσει στα αιγυπτιακά σύνορα, θα περικύκλωνε η Τουρκία την Ελλάδα πραγματικά από τον Νότο! Στον βορρά; Σκόπια- Αλβανία δυστυχώς Δυτικοί»  Δείτε την ανάρτηση του Κ.Βελόπουλου:

***  Κορβέτες πυραύλων cruise Kalibr προτείνει η Ρωσία στην Ελλάδα: Οικονομικές και με τεράστια δύναμη πυρός… (ΒΙΝΤΕΟ)
Κορβέτες πυραύλων cruise Kalibr προτείνει η Ρωσία στην Ελλάδα: Οικονομικές και με τεράστια δύναμη πυρός... (ΒΙΝΤΕΟ)
Την ναυπήγηση μιας σειρά πλοίων που θα βασίζονται στην stealth σχεδίασης κλάση Buyan-M (Project 21631) εξοπλισμισμένα με πυραύλους cruise Kalibr, αλλά και ισχυρό α/α εξοπλισμό, όπως και βλήματα κατα σκαφών επιφανείας θα προτείνει η Ρωσία να προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου να καταφέρει να εκσυγχρονίσει τον απαρχαιωμένο Στόλο των κύριων σκαφών επιφανείας με χαμηλό κόστος!  Τα νυν πλοία, κορβέτες εκτοπίσματος 1047 τόνων αποδείχθηκαν, από τα οποία παραγγέλθηκαν άλλα έξι σκάφη (βλέπε ανακοίνωση του Ρώσου ΥΠΑΜ Σ.Σοϊγκού) αποδείχθηκαν πολύ ικανά και αξιόπλοα σκάφη.  Οι πρώτες συζητήσεις είχαν γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά δεν προχώρησαν καθώς το ΠΝ ήθελε μεγάλα σκάφη, με αποτέλεσμα τώρα έχει εμπλακεί σε ατέρμονες συζητήσεις για συμβόλαια δισεκατομμυρίων ευρώ για τις φρεγάτες Belh@rra, αφού πρώτα οι Γάλλοι για ανεξήγητους λόγους, «αυτορπιλίστηκαν» στην υπόθεση των FREMM. Η Μόσχα θέλει να συμμετάσχει στο εξοπλιστικό πακέτο που προτίθεται να ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση και το έχει ήδη κοινοποιήσει αυτό:  «Όλα τα ρωσικά όπλα είναι διαθέσιμα εάν το θελήσετε». Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι της ROSTEC στον γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α.), ο οποίος βρέθηκε στο Διεθνές Στρατιωτικό-Τεχνικό Φόρουμ «ARMYA 2020», στη Μόσχα, κατόπιν πρόσκλησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, του γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με Ρώσους αξιωματούχους και ξεναγήθηκε σε περίπτερα εταιριών της Αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες συμμετείχαν στην διεθνή στρατιωτική έκθεση της Μόσχας. Μάλιστα, ο Έλληνας αντιπτέραρχος έτυχε θερμής υποδοχής και έγινε δεκτός από τον αναπληρωτή υπ. Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φομίν. Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο Αντιπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος με Ρώσους αξιωματούχους της ROSTEC του ανακοινώθηκε «η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προσφέρει οποιοδήποτε όπλο στην Ελλάδα και χωρίς κανένα περιορισμό».   Οι Ρώσοι για το ελληνικό Ναυτικό θα προτείνουν μία ναυπήγηση 1800 τόνων που θα ναυπηγηθεί στην Ελλάδα με τεχνογνωσία από τα ναυπηγεία «Zelenodolsk». 

Εκτός από το εκτόπισμα το μήκος θα αυξηθεί από τα 62 στα 85 μέτρα και η ταχύτητα στους 28 κόμβους. Όσον αφορά τον εξοπλισμό τους, μπορούν να φέρουν, μεταξύ άλλων, τους γνωστούς πλέον μετά τη χρήση τους στο μέτωπο της Συρίας πυραύλους Kalibr τύπου cruise, αντιαεροπορικό σύστημα AK-630-2 Duet, εκτοξευτές Gibka για αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Igla, αλλά και δυτικά όπλα από την στιγμή που κριθεί επιβεβλημένη η δυτικοποίηση τους. Προτείνεται συγκεκριμένα η εγκατάσταση συστήματος μάχης της Thales με εξοπλισμό κατά σκαφών επιφανείας MM-40 Exocet Block III. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει για έξι πλοία το 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας, με δάνειο από ρωσικές τράπεζες, όταν για μία Belh@rra απαιτούνται 1,5 δισ. ευρώ!  Αλλες, φυσικά οι δυνατότητες των Belh@rra σε αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά το κρίσιμο οπλικό σύστημα, οι πύραυλοι cruise είναι το ίδιο!  Μην πούμε ότι οι Kalibr, είναι ακόμα πιο φονικοί και με ακόμα μεγαλύτερη ακτίνα δράσης από τους SCALP Naval της MBDA, έστω στην εξαγωγική έκδοσή τους!  Το ρωσικό Ναυτικό αξιοποιεί επιχειρησιακά πέντε πλοία του τύπου, τα τρία εκ των οποίων ενταγμένα στον στόλο της Κασπίας Θάλασσας και τα άλλα δύο στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας αι ναυπηγεί άλλα έξι.  Η πρόταση για το ΠΝ θα συνοδεύεται από σοβαρή επενδυτική πρόταση για απόκτηση ή πλειοψηφική συμμετοχή είτε στα ναυπηγεία Ελευσίνας, είτε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά των ναυπηγείων «Zelenodolsk».

national-pride.org
***   Συναγερμός στον Έβρο: Με drones, θερμικές κάμερες και θωρακισμένα τζιπ οχυρώνουν τα σύνορα…
Συναγερμός στον Έβρο: Με drones, θερμικές κάμερες και θωρακισμένα τζιπ οχυρώνουν τα σύνορα...
Οι ελληνικές αρχές προετοιμάζονται για εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία – Σε φρούριο μετατρέπονται τα χερσαία σύνορα του Έβρου Την εξοπλιστική θωράκιση των χερσαίων συνόρων στον Έβρο επιδιώκουν οι αρχές, που βλέπουν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η αύξηση των ροών αγγίζει το 20%. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προετοιμάζονται για το σενάριο ενός νέου κύματος τουρκικών προκλήσεων, που θα εκδηλωθεί με την εργαλειοποίηση των μεταναστών, όπως επιχειρήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Την ίδια ώρα, διακινητές προσπαθούν να διευκολύνουν την είσοδο των μεταναστών μέσω του ποταμού και να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη. Οι αρχές έχουν αυξήσει τις περιπολίες, τόσο μέσα στον ποταμό όσο και κατά μήκος των χερσαίων συνόρων. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πολλοί ζητούν πολιτικό άσυλο, δηλώνοντας αντιφρονούντες του τουρκικού καθεστώτος, ενώ καθημερινά οι αρχές αποτρέπουν από 200 έως 400 άτομα. Ειδικότερα, για την εξοπλιστική οχύρωση του Έβρου αναμένονται τρία μεγάλα μεγάφωνα, από τα οποία θα εκπέμπονται προειδοποιητικά μηνύματα σε διάφορες γλώσσες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα εκπομπής ανυπόφορων ήχων σε υψηλή συχνότητα. Τέσσερα DRONES θα αναλάβουν την εναέρια παρακολούθηση, 15 θερμικές κάμερες θα τοποθετηθούν για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες, ενώ 10 θωρακισμένα τζιπ και 5 φουσκωτές βάρκες θα ενισχύσουν τις περιπολίες. Σκέψεις υπάρχουν και για γουρούνες με τέσσερις τροχούς και μοτοσικλέτες. Την ίδια ώρα, το ανθρώπινο δυναμικό αναμένεται να ενισχυθεί. Στα σύνορα αναμένεται ότι θα αναπτυχθούν 1.000 αστυνομικοί, 150 μέσω του σχεδίου ΑΣΠΙΔΑ, 150 από τη Frontex, και 400 συνοριοφύλακες. Ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία στις Φέρες στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον Άρδα ποταμό, και στο Τυχερό Έβρου.  protothema.gr
***  Yeni Safak: «Σε Ρόδο-Καστελόριζο πηγαίνει το Oruc Reis – Παράταση NAVTEX μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου»…
Yeni Safak: «Σε Ρόδο-Καστελόριζο πηγαίνει το Oruc Reis - Παράταση NAVTEX μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου»...H Άγκυρα διατηρεί το πολεμικό κλίμα γνωρίζοντας έτσι ότι ασκεί διαρκώς πίεση προς την Ελλάδα αλλά και προς την ίδια την ΕΕ και το ΝΑΤΟ όχι για την αποφυγή τυχόν κυρώσεων από τις Βρυξέλλες όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί στην Αθήαν, αλλά για να αναγκαστούν όλοι στο τέλος να δεχτούν τις δικές της απαιτήσεις. 
Έτσι σε αυτά τα πλαίσια παρατείνει την παράνομη NAVTEX με την οποία πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ επιδιώκει να φτάσει το Oruc Reis στα χωρικά ύδατα Ρόδου-Καστελόριζου. Η Άγκυρα εκβιάζει ότι θα βάλει «φωτιά» στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και θα προκαλέσει κρίση στα νότια σύνορα της ΕΕ αν δεν πάρει ανταλλάγματα και δεν αποσπάσει μέρος της ελληνικής περιουσίας. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμα και σε πολεμικές ενέργειες διότι γνωρίζει πως αν υποχωρήσει τώρα μετά από όλες αυτές τις προκλήσεις, θα έρθει το πολιτικό του τέλος και όχι μόνο. Δεν μπορεί να κάνει πίσω πια και τα παίζει όλα για όλα γιατί αν δεν το κάνει θα φανεί ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει στην τουρκική κοινωνία. Μετά τις παράνομες NAVTEX που εξέδωσε τις προηγούμενες μέρες, η Άγκυρα επανήλθε χθες με μία προκλητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η οποία συνοδευόταν και από σχετικό βίντεο. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αναφερόταν στις ενέργειες του τουρκικού Ναυτικού και τα τουρκικά πλοία τα οποία συνοδεύουν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Απειλεί μάλιστα την Ελλάδα, καθώς όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, ότι το τουρκικό Ναυτικό θα συνεχίσει το καθήκον του και δεν θα επιτρέψει τον εκφοβισμό στην περιοχή. «Οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν / προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτραπεί ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του τουρκικού υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανήρτησε επίσης βίντεο από την παράνομη στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιούν τουρκικές δυνάμεις με τις δυνάμεις κατοχής του ψευδοκράτους. Η άσκηση όπως αναφέρεται θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Σεπτεμβίου.  Η ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ήρθε λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το Σάββατο δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε πιθανότητα και για κάθε αποτέλεσμα. Στην ομιλία του στα εγκαίνια νοσοκομείου στο Γκιόζτεπε, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «θα καταλάβουν ότι η Τουρκία έχει την οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σκίσει τους ανήθικους χάρτες και τα έγγραφα που της επέβαλαν». «Ή θα καταλάβουν με την πολιτική και διπλωματική γλώσσα ή με την πικρή εμπειρία που θα έχουν στο πεδίο της μάχης. Ως Τουρκία και ως τουρκικό έθνος είμαστε έτοιμοι για κάθε πιθανότητα και κάθε αποτέλεσμα. Εμείς δηλώνουμε σε κάθε πλατφόρμα, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε μήνυμα, ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε διαμοιρασμό υπό τον όρο να είναι δίκαιος», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Στα όρια των χωρικών υδάτων Ρόδου και Καστελόριζου θα κατευθυνθεί το Oruc Reis, αναφέρει δημοσίευμα της Yeni Safak. Η συγκεκριμένη εφημερίδα απηχεί τις απόψεις του ίδιου του Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς ο διευθυντής Ιμπραχίμ Καραγκιούλ της είναι στενός φίλος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου. Προαναγγέλλει τις κινήσεις του Oruc Reis, ενώ αναφέρει ότι η τουρκική Navtex αναμένεται παραταθεί τουλάχιστον μέρχι τις 25 Σεπτεμβρίου και το ερευνητικό σκάφος να συνεχίζει το ταξίδι του στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι δραστηριότητες του Oruç Reis στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή», αναφέρει δημοσίευμα της Yeni Safak, το οποίο προσθέτει: Η Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 του μήνα. Η έρευνα θα έχει ως βάση τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου».
***

~*** Αθλητική Ενημέρωση  :

~**  ΝΒΑ: Αμφίβολος ο Αντετοκούνμπο για τον «τελικό» των Μπακς με τους Χιτ…
ΝΒΑ: Αμφίβολος ο Αντετοκούνμπο για τον «τελικό» των Μπακς με τους Χιτ...
~ Ο ελληνικός λαός λέει: «ενός κακού μύρια έπονται» και η φράση αυτή ισχύει απόλυτα στην περίπτωση των Μπακς.   Το Μιλγουόκι βρίσκεται πίσω στο σκορ από το Μαϊάμι με 0-3 σε μία σειρά που όλα έχουν κυλήσει εις βάρος τους. Για να φτάσει έως εδώ οι Μπακς έχασαν ένα παιχνίδι με φάουλ σε νεκρό χρόνο κι ένα απίστευτο μπλακ άουτ, όπου δεν σκόραραν για σχεδόν 5 λεπτά.
Το κακό, ωστόσο, τρίτωσε καθώς είναι πολύ πιθανό να μην αγωνιστεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο τέταρτο παιχνίδι. Ο Ελληνας σούπερ σταρ έχει υποστεί διάστρεμμα και το τεχνικό επιτελείο τον χαρακτήρισε ως αμφίβολο. Σήμερα στις 22:45 είναι η τέταρτη αναμέτρηση με το Μαϊάμι να θέλει να… σκουπίσει τους Μπακς.  zougla.gr
~**


~*


~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2020:   
~ 1.- Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Τρίτη 01  Σεπτεμβρίου  2020  .-~*   ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΜΗΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/08/01-2020.html .-
2.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Το Α- Ω ... ,  ARFARA NEWS  THE NEWSPEEPER ARFARA MESSHNIAS GREECE   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης    Τρίτη 01  Σεπτεμβρίου  2020  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/09/blog-post.html  .-   
3.- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας  το αγιάζι της Ενημέρωσης  Τετάρτη 02 Σεπτεμβρίου 2020  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/09/02-2020-2-2.html  .-
4.- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Πέμπτη 03  Σεπτεμβρίου  2020  : https://snsarfara.blogspot.com/2020/09/03-2020.html  .-
5.- Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Παρασκευή 04  Σεπτεμβρίου  2020  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/09/04-2020-covid-19.html .-
6.- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου 2020  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/09/05-2020-5-5.html  .- 
7.- Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Κυριακή  06 Σεπτεμβρίου  2020  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/09/06-2020.html  .-
8.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Το  Α και  το  Ω ...!  Κυριακή  06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 .- ARFARA NEWS  Η  Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2020/09/blog-post.html  .-
  

9.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  ..Το  α  και το  Ω .. ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ και να Μαθαίνω για τον   COVID-19    ~* Δευτέρα 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 .. ΑΡΦΑΡΑ  NEWS  : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/09/blog-post.html  .-
10.- .-  Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Δευτέρα 07 Σεπτεμβρίου 2020 :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/09/07-2020.html .-                                       11.- 


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2020 
1.- Αρφαρά  Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Σάββατο  01  Αυγούστου  2020 .- ~ ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ !!! ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ  ΚΥΡΙΟΥ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !!!  :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/07/01-2020.html .-       
2.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Το  Α- Ω ...  ,  ARFARA NEWS  THE NEWSPEEPER ARFARA MESSHNIAS GREECE  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Σάββατο  01  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2020 https://vlasiosarfara.blogspot.com/2020/08/arfara-news-newspeeper-arfara-messhnias.html  .-   
3 .- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας Στο  αγιάζι της Ενημέρωσης Κυριακή 02 Αυγούστου  2020 .- ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ να έχουμε ! : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/08/02-2020.html  .-
33.- Αρφαρά Μεσσηνίας Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Κυριακή 30 Αυγούστου  2020  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/08/30-2020-2020-1.html   .-
34 .- Αρφαρά Μεσσηνίας  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020  : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/08/31-2020-31-31.html  35.- ΑΡΦΑΡΑ ΑΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της Ενημέρωσης (2)  Δευτέρα  31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020  :   https://snsstamoskal.blogspot.com/2020/08/31-2020.html  .-    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅