ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά ,
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .

Να μην κάνετε χρέη, να είστε ελεύθεροι, η ψυχή να φύγει απάνω.  Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα
`~  
 
 
~**  Σήμερα 20/12/2018 εορτάζουν:
   Î†Î³Î¹Î¿Ï‚ Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός Î†Î³Î¹Î¿Ï‚ Πλάτωνας Î†Î³Î¹Î¿Ï‚ Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας από την Παραμυθιά της Ηπείρου ÎŒÏƒÎ¹Î¿Ï‚ Ιωαννίκιος ο Μεγάλος «ὁ ἐν Ὀλύμπῳ» ÎŒÏƒÎ¹Î¿Ï‚ Αβέρκιος ο Ισαπόστολος και θαυματουργός επίσκοπος Ιεράπολης
Ο χρόνος γέννησης και η εθνικότητα του Άγιου Ιγνατίου είναι ασαφή. Στο θρόνο της Αντιόχειας ο Ιγνάτιος ανέβηκε μεταξύ 68-70 μ.Χ. Ποίμανε σαν αποστολικός διδάσκαλος και στάθηκε φρουρός των ψυχών του ποιμνίου του.
Όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των Χριστιανών, θαρραλέα ο Ιγνάτιος, ενώ ο βασιλιάς περνούσε από την Αντιόχεια, παρουσιάστηκε μπροστά του και υπεράσπισε τα δίκαια της Εκκλησίας και την αλήθεια της χριστιανικής πίστης. Τότε ο Τραϊανός, διέταξε τη σύλληψη του Ιγνατίου και τη μεταφορά του στη Ρώμη. Οι χριστιανοί της Ρώμης σκόπευαν να τον απαλλάξουν από το μαρτύριο, αλλά ο Ιγνάτιος, με φλογερή δίψα προς το μαρτύριο, έγραψε σ’ αυτούς να αφήσουν να γίνει το θέλημα του Θεού. Έτσι, την 20ή Δεκεμβρίου του έτους 107 μ.Χ., τον έριξαν στο αμφιθέατρο, όπου πεινασμένα θηρία τον κατασπάραξαν. Διασώθηκαν μόνο τα μεγαλύτερα από τα οστά του, που μεταφέρθηκαν και τάφηκαν με τιμές στην Αντιόχεια.
Αργότερα μετακομίσθηκαν στη Ρώμη (β΄ ανακομιδή το 540 μ.Χ. και εναποτέθησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Κλήμεντος). Έτσι, ο Ιγνάτιος έμεινε μέχρι τέλους πιστός στη διδαχή του Χριστού, και «ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἱὸν ἔχει» (Β΄ επιστολή Ιωάννου, 9). Εκείνος δηλαδή, που μένει στη διδαχή του Χριστού, αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει, διότι αυτός έγινε ναός του Θεού και επομένως φέρει μέσα του το Θεό. Γι' αυτό και ο Ιγνάτιος επονομάσθηκε Θεοφόρος.
~* Ο Όσιος Φιλογόνιος έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Επιδόθηκε από την παιδική του ηλικία, στην εκμάθηση των ιερών γραμμάτων και έτσι αφιέρωσε τον εαυτό του στο Θεό. Τόσο η ευγλωττία του όσο και η αναμφισβήτητη ευσέβεια και χρηστότης του, έκαναν τους χριστιανούς της Αντιόχειας να τον αναδείξουν σε επίσκοπο της μεγάλης και περίλαμπρης πόλης τους.
Ο Φιλογόνιος ήταν δικηγόρος, ασκούσε το επάγγελμά του με γνώμονα τα φιλανθρωπικά του αισθήματα. Οπότε μπορούσε, υπεράσπιζε τους συνανθρώπους του που είχαν αδικηθεί και ήταν αδύναμοι απέναντι στους καταπιεστές ειδωλολάτρες.
Ο Χρυσόστομος μας πληροφορεί ότι ο επίσκοπος Αντιόχειας, ο Φιλογόνιος, ήταν έγγαμος και είχε μία θυγατέρα όταν χειροτονήθηκε. Η οικογένειά του όμως δεν τον εμπόδισε να διατελέσει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και να αφιερωθεί στο ποίμνιό του.
Ο Όσιος Φιλογόνιος παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο εν ειρήνη το 324 μ.Χ. (ή 323 μ.Χ.).~* Άγιος Ιωάννης ο ράφτης Το ηρωικό αυτό παιδί, γεννήθηκε στο χωριό Μαρίαις του νησιού Θάσου. Σε ηλικία 14 ετών ήλθε στην Κωνσταντινούπολη και μάθαινε την τέχνη του ράφτη στο Γαλατά.
Κάποτε πήγε σ' ένα κατάστημα Εβραίου εμπόρου για ν' αγοράσει κλωστές και φιλονίκησε μ' αυτόν. Ο Εβραίος βρήκε την ευκαιρία την ώρα που ο Χότζας βρισκόταν πάνω στον μιναρέ, κατηγόρησε τον Ιωάννη ότι βρίζει την πίστη και το προσκύνημα των Τούρκων. Όταν το παιδί οδηγήθηκε μπροστά στον βεζίρη και πιεζόταν ν' αρνηθεί τον Χριστό, με γενναιότητα απάντησε: «Δεν θ' αρνηθώ ποτέ τον γλυκύτατο μου Ιησού Χριστό, και αν ακόμα μύρια βάσανα μου κάνετε και το βασίλειο σας όλο μου χαρίσετε».
Βλέποντας ο βεζίρης την αμετάθετη γνώμη του παιδιού, διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Έτσι στην τοποθεσία «Τσαρσί των γουναράδων» ο δήμιος έκοψε μαρτυρικά λίγο-λίγο το κεφάλι του ηρωικού παιδιού στις 20 Δεκεμβρίου 1652 μ.Χ.
Τον βίο του Αγίου συνέγραψε ο Ιωάννης Καρυοφύλλης και ο Μελέτιος Συρίγου.~* Ο π. Ιωάννης (Ιβάν) Ίλιτς Σέργιεφ γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1829 μ.Χ., την μέρα εορτής του μεγάλου Σλαύου Οσίου Ιωάννη της Ρίλας (Βουλγαρίας), του οποίου πήρε και το όνομα, στο χωριό Σούρα του Αρχάγγελσκ (βορεινή Λευκή θάλασσα της Ρωσίας). Ο πατέρας του ονομαζόταν Ηλίας (Ίλιτς) Μιχαήλοβιτς Σέργιεφ και η μητέρα του Θεοδώρα Βλάσιεβνα και ήσαν δύο ευσεβείς και με πενιχρή μόρφωση χωρικοί, ενώ ο παππούς του ήταν ιερέας.
Από μικρή ηλικία λόγω του οικογενειακού κλίματος η θεία λατρεία και η αυστηρή νηστεία έγιναν οι βάσεις της παιδικής του κατήχησης. Σε ηλικία 6 ετών άρχισε η μητέρα του να του παραδίδει μαθήματα και σε ηλικία 10 ετών στάλθηκε στην ενοριακή σχολή του Αρχάγγελσκ, όπου αποφοίτησε σε ηλικία 22 ετών ως αριστούχος στο θεολογικό Σεμινάριο, με αποτέλεσμα να επιτύχει κρατική υποτροφία και να σταλεί στη θεολογική Ακαδημία της Πετρούπολης. Την ίδια εποχή πεθαίνει ο πατέρας του σε ηλικία 48 ετών. Με όπλο τον καλλιγραφικό γραπτό του χαρακτήρα, γίνεται γραμματέας της Ακαδημίας και με πενιχρό μισθό, ζει αυτός και η μητέρα του. Ενώ είχε την επιθυμία να γίνει ιεραπόστολος στη μακρινή Κίνα, στο τέταρτο έτος των σπουδών περνάει βαθιά κατάθλιψη, που όμως την ξεπερνάει σιγά-σιγά. Μελετά τα γραπτά πολλών Πατέρων της Εκκλησίας και στέκεται ιδιαίτερα στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Φιλάρετο Μόσχας.
Στο τέλος των σπουδών του εγκαταλείπει οριστικά τη σκέψη της εξωτερικής ιεραποστολής και όταν του προτείνεται η θέση ιερέα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στην Κρονστάνδη, στο νησί Κότλινε του Φιννικού κόλπου, που ήταν τόπος εξορίας. Ο γέροντας ιερέας Κωνσταντίνος Νετβίτσκυ του ζήτησε επιπλέον, και αυτός δέχτηκε, να νυμφευτεί και την κόρη του Ελισσάβετ Κωνσταντίνοβνα. Στις 11 Νοεμβρίου του 1855 μ.Χ. (26 ετών) έγινε διάκονος και την επόμενη μέρα πρεσβύτερος, από τον επίσκοπο Χριστόφορο Βιννίτσκυ, στο ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Ως ιερέας ο Ιωάννης, ακολουθεί αυστηρό πνευματικό βίο, ενώ η σύζυγός του γίνεται με αυταπάρνηση βοηθός στο έργο του και μετά από ένα χρονικό διάστημα συναποφασίζουν τελικά να ζήσουν χωρίς παιδιά, σαν αδέλφια.
Στον τόπο εξορίας, στην Κρονστάνδη, ο πληθυσμός ακολουθούσε βίο μακριά από την εκκλησιαστική πρακτική. Γρήγορα ο Ιωάννης κατάλαβε πως όλοι ανήκουν στο ποίμνιό του. Η προσέγγιση άρχισε από τα παιδιά, γιατί όπως έλεγε κρατούν ένα μέρος από το αρχικό μεγαλείο της εικόνας του Θεού. Ακολούθησαν σιγά-σιγά και οι μεγάλοι. Ενθάρρυνε κάθε άνδρα και γυναίκα να εισέλθουν στον εκκλησιαστικό βίο. Μοίραζε τα πενιχρά του έσοδα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να στερείται ακόμα τα απαραίτητα. Ο ίδιος έπραττε σημαντικό ιεραποστολικό έργο. Αγόραζε τρόφιμα, φάρμακα, καλούσε γιατρούς.
Η βάση της φιλανθρωπικής του δράσης στηριζόταν στο να οργανώσει αυτούς που μπορούσαν να βοηθούν. Με συχνά κηρύγματα ανέλυε τις πολύπλευρες αιτίες της Κρονστανδικής πενίας και επαιτείας. Έτσι κατάφερε σύντομα να ιδρυθούν πτωχοκομεία, εργατικές πολυκατοικίες, επαγγελματικές σχολές και έτσι να δοθεί ανάλογα στον καθένα κατοικία και εργασία. Έμβλημά του υπήρξε η κοινωνική αλληλεγγύη γι αυτό και το έργο του αφορούσε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από καταγωγή ή θρησκευτική ομολογία.
Μερικά παραδείγματα του κοινωνικού του έργου είναι:
  • Το 1874 μ.Χ συγκροτεί ενοριακή πρόνοια για τους φτωχούς.
  • Το 1882 μ.Χ , εγκαινιάζει εργατική εστία. Η εστία κάηκε, αλλά πάλι την έκτισε, αφού είχε ήδη δημιουργήσει ασφαλιστικό ταμείο. Το ίδρυμα αυτό μεγάλωσε και έγινε πολυδύναμο, όπου έβρισκαν γνώσεις και εργασία παιδιά και απόκληροι. Το 1902 μ.Χ δούλευαν σε αυτό 7281 εργαζόμενοι.
  • Το 1903 μ.Χ. η στοιχειώδης σχολή του ιδρύματος είχε 259 παιδιά, το τμήμα ζωγραφικής 30 άτομα, το εργαστήρι ξυλουργικών ειδικοτήτων 61 άτομα, το γυναικείο τμήμα 50 άτομα. Διέθετε επιπλέον εργαστήρι υποδηματοποιίας, ζωολογική συλλογή και τμήμα γυμναστικής.
  • Η παιδική βιβλιοθήκη το 1896 μ.Χ., διέθετε 2687 τόμους, ενώ παράλληλα με αυτήν λειτουργούσαν δύο βιβλιοπωλεία.
  • Εκτός από τα ιδρύματα λειτουργούσαν ακόμη το σχολείο της Κυριακής, το κέντρο λαϊκών διαλέξεων, το λαϊκό αναγνωστήριο και η δανειστική βιβλιοθήκη.
  • Η ενοριακή πρόνοια συντηρούσε ορφανοτροφείο - νηπιαγωγείο και εξοχικό οίκημα για παιδιά, πτωχοκομείο, ξενώνα για αστέγους και κέντρο ιατρικής βοήθειας. Το 1896 μ.Χ πέρασαν δωρεάν από το ιατρείο αυτό 2721 ασθενείς, ενώ η λαϊκή τραπεζαρία ετοίμαζε σε καθημερινή βάση 400 έως 800 μερίδες φαγητού.
  • Επιστέγασμα αυτής του της πορείας είναι η ίδρυση στην Πετρούπολη γυναικείας μονής αφιερωμένης στον Άγιο Ιωάννη της Ρίλας, η ίδρυση της μονής Βοροντσόφσκυ στο Ριμπίνσκυ της επαρχίας Πσκόφ και της μονής Πιουχτίτσκυ στη Ρωσική Πολωνία.
  • Χτίζει στη Σούρα τρισυπόστατο πέτρινο ναό αφιερωμένο στον Αγ. Νικόλαο, τον Αγ. Ιωάννη της Ρίλας και την Αγ. Παρασκευή. Ιδρύει ακόμη ορθόδοξη εκκλησιαστική αδελφότητα, σχολείο, παιδική στέγη, πριονιστήριο και συνεταιρισμό. Κατόπιν δημιουργεί ιερά γυναικεία μονή αφιερωμένη στον Αγ. Ιωάννη της Ρίλας. Το 1912 μ.Χ. η μονή είχε 120 μοναχές, ενώ διέθετε ξεχωριστή σκήτη κοντά στο χωριό και μετόχι στο Αρχάγγελσκ.
Επί 32 χρόνια ο π. Ιωάννης εργάστηκε σαν παιδαγωγός (1857 - 1862 μ.Χ. στην περιφερειακή σχολή Κρονστάνδης και 1862 - 1889 μ.Χ. στο Γυμνάσιό της). Βασική του αρχή ήταν η απλότητα στη διδασκαλία. Θεωρούσε πως η γνώση είναι απέραντη, γι’ αυτό και είναι ανάγκη να εκλεγεί για τα παιδιά μόνο το πιο απαραίτητο τμήμα της. Για να δημιουργηθεί ένα αρμονικό σύστημα, θεωρούσε πως η μόρφωση είναι αχώριστη από την αγωγή της καρδιάς, η οποία και προηγείται. Σαν δάσκαλος απέφευγε να τιμωρεί, δίδασκε με συζήτηση, επαναλάμβανε τις εκλεκτές περικοπές από την Αγία Γραφή, προκαλούσε ερωτήματα, ενθάρρυνε την παιδική ελευθερία και πρωτοβουλία.
Οι προσωπικές του παιδαγωγικές αρχές που ξεχωρίζουν στο έργο του είναι:
  • Η αρχή της απλότητας της διδασκαλίας.
  • Η μόρφωση οφείλει να είναι αχώριστη από την αγωγή της καρδιάς.
  • Να μη τιμωρεί.
  • Να διδάσκει με διαλογική συζήτηση.
  • Να επαναλαμβάνει με τρόπο ζωντανό αναλύσεις της Αγ. Γραφής συνοδεύοντας την επανάληψη με αναγνώσεις εκλεκτών περικοπών.
  • Να επιτρέπει τις ερωτήσεις των μαθητών και να προκαλεί συζητήσεις, στις οποίες έπαιρναν μέρος πολλοί απ’ αυτούς.
  • Η ενθάρρυνση της ελευθερίας και της πρωτοβουλίας των μαθητών.
  • Η εκκλησιαστική ακολουθία μπορεί και πρέπει να είναι το καλύτερο μέσον αγωγής για την μόρφωση της χριστιανικής ψυχής.
Ο άγιος Ιωάννης σύντομα αντιτάχθηκε στη θεολογική πρόταση της αραιής μετάληψης της Θείας Κοινωνίας. Γι’ αυτό τον λόγο πρότεινε συχνή συμμετοχή στις ακολουθίες, αγωνιστική διάθεση φιλανθρωπίας και εξομολόγηση μετά από μετάνοια. Η προσωπική εξομολόγηση που έκανε, ήταν συχνά πολύωρη, έτσι το μεγάλο πλήθος των πιστών τον οδήγησε σε αναβίωση της κοινής εξομολόγησης. Καταδίκαζε με αυστηρότητα την χλιαρότητα και τον τυπικό ευσεβισμό της Ρωσικής κοινωνίας, που είχε υποβαθμίσει τη μετοχή στη θεία Κοινωνία σε μία άπαξ του έτους υποχρέωση και την Θεανδρική ζωή της εκκλησίας στο επίπεδο των εθίμων.
Εν τέλη έγινε λοιπόν ένας «στάρετς» που έκαναν σ’ αυτόν ελεύθερη υπακοή χιλιάδες πιστοί, γιατί άνοιξε καινούργιους δρόμους μένοντας πιστός στην ορθόδοξη πίστη. Εμπόδιζε από τη Θεία Κοινωνία μόνο τους φανατικούς οπαδούς του (Ιωαννίτες), με τους οποίους είχε ανοικτούς λογαριασμούς από το 1880 μ.Χ., οι οποίοι τον θεωρούσαν ως νέα ενσάρκωση του Χριστού. Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος να πηγαίνει στα μέρη που δρούσαν για να τους καταπολεμήσει. Έτσι το πρώτο ταξίδι γι’ αυτό το σκοπό το έκανε το 1892 μ.Χ. στη περιοχή Γντόφσκυ, κοντά στη Πετρούπολη.Ό ίδιος όμως πραγματοποιούσε και μεγάλες περιοδείες, που επαναλαμβάνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη που δημιούργησε η απήχηση της ζωής του πέρα από την Κροστάνδη και η τεράστια αλληλογραφία που είχε.
Τα ταξίδια αυτά άρχισαν το 1888 μ.Χ. πηγαίνοντας κάθε χρόνο στο χωριό του Σούρα. Τα υπόλοιπα ταξίδια - περιοδείες έγιναν στο Βορονέζ, Χάρκοβο, Κίεβο, Κουρσκ, Οδησσό, Βαρσοβία μέχρι και το Βερολίνο.
Το 1907 μ.Χ. και ενώ ήταν επίλεκτο μέλος πολλών κοινωφελών οργανώσεων, διορίστηκε και μέλος της Ιεράς Συνόδου. Όμως ποτέ δεν έκανε χρήση του δικαιώματος να συμμετάσχει καθώς τα παράσημα που του έδωσαν, όπως και τα βαρύτιμα ράσα ή οι δωρεές των πλουσίων, έδιναν αφορμές για επικρίσεις. Ήταν ένα συμπλήρωμα των δοκιμασιών του διότι δεν ξεχώρισε την καλή αγγελία και ως ανάγκη και των πλουσίων και των επιφανών.
Βαριά άρρωστος τον Δεκέμβρη του 1908 μ.Χ., χωρίς να καταλύει την νηστεία των Χριστουγέννων, τέλεσε για τελευταία φορά τη Θεία Λειτουργία στις 10 Δεκεμβρίου 1908 μ.Χ. Στις 18 του μηνός είπε «δόξα τω Θεώ, ότι έχουμε δυο μέρες ακόμα για να τα κάνουμε όλα». Στις 19 έχασε τις αισθήσεις του, το βράδυ συνήλθε αλλά με πυρετό. Λειτούργησαν μεσάνυκτα για να προλάβουν να τον κοινωνήσουν με πολύ κόπο. Στις 6.00 του διάβασαν την ευχή «εις ψυχορραγούντα». Απεβίωσε, στην Κρονστάνδη, στις 07:40 της 20 Δεκεμβρίου 1908 μ.Χ., σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία του ήταν επιβλητική. Την ακολούθησαν πάνω από 20.000 πιστοί. Συμμετείχε ο πρωθιεράρχης της ρωσικής εκκλησίας με πολλούς επισκόπους, 60 ιερείς και 20 διακόνους.
Η Ιερά Σύνοδος διέταξε ο βίος του να διδάσκεται στα ιερατικά σεμινάρια. Ο τάφος του βρίσκεται στον υπόγειο ναό της γυναικείας μονής Ιωάννοφσκυ της Πετρούπολης, ως μεγάλο προσκύνημα. Η ζωή του χαρακτηρίζεται προφητική για την Εκκλησία της Ρωσίας του 20ου και 21ου αιώνα. Στις 8 Ιουνίου 1990 μ.Χ., η Ι. Σ. της Εκκλησίας της Ρωσίας, στην πράξη αναγνώρισης της αγιότητάς του αναφέρει ότι έγινε "... για την ενάρετη ζωή του με την οποία ήταν τύπος των πιστών και για την πλήρη ζήλου και θυσιών υπηρεσία του στον Θεό και την Εκκλησία. Για την αγάπη του στον πλησίον με την οποία σαν τον καλό Σαμαρείτη δίδασκε στο ποίμνιό του την ευσπλαχνία προς τους πτωχούς και τους δυστυχισμένους. Για τα θαύματα που έκανε, τόσο στη ζωή, όσο και μετά θάνατον, μέχρι σήμερα...".
Παρότι ο στάρετς Ιωάννης ήταν πνευματικό τέκνο του ορθοδόξου ησυχασμού, τα συγγράμματα και οι λόγοι του εκτός από τη λατρευτική μυστηριακή ζωή είχαν και κοινωνικό χαρακτήρα. Έτσι τα έργα του που εκδόθηκαν αφπρούσαν:
  • Συζητήσεις και κηρύγματα
  • Αντιρρητική συγγραφή, αναμνήσεις και επιστολές.
  • Αποσπάσματα από το ημερολόγιό του με το τον τίτλο «Η εν Χριστώ ζωή μου».
Το τελευταίο βιβλίο εκδόθηκε σε πολλές «επαυξημένες» εκδόσεις σε πολλές γλώσσες. Η αγγλική μετάφραση του Γουλιάεφ, 1987 μ.Χ., προκάλεσε αίσθηση με αποτέλεσμα κρίσεις να γραφούν στον αγγλικό, αμερικανικό και αυστραλέζικο τύπο.
Ο ίδιος αποτέλεσε σημείο αναφοράς της Εκκλησιαστικής Αναγέννησης που σημειώθηκε στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, παρότι αυτή δεν σημάδεψε καίρια και πλήρως την Ρωσική θεσμική Εκκλησία.
Από μερικούς γίνεται η παρανόηση, ότι ο άγιος Ιωάννης είχε σε υψηλή εκτίμηση τον Ρασπούτιν και μάλιστα τον παρουσίαζε ως άγιο άνθρωπο, συντελώντας στην αποδοχή του Ρασπούτιν από την αυτοκρατορική οικογένεια των Ρωμανώφ. Η σχετική βιβλιογραφική έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ευσταθεί, αλλά ότι πρόκειται για «αστικό μύθο» όπου γίνεται σύγχυση του αγίου Ιωάννη με έναν άλλο ιερέα της εποχής, τον πρωτοπρεσβύτερο Ioann Ianyshev.

~**** Βίντεο , …Από Χριστουγεννιάτικη γιορτή-εκδήλωση στο Αρφαρά  μαθητών Δημοτικού ,..από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας  Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 :
1~** Τρίτη 18-12-2018 Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ γιορτή ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας από μαθητές Δημοτικού ΑΡΦΑΡΩΝ ,,. ."απαγγελίες και σκετς μαθητών".: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214435206167442/  .-
2~** Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 18-12-2018 Χριστουγεννιάτικη γιορτή μαθητών ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας από μαθητές Δημοτικού ΑΡΦΑΡΩΝ Τρίτη.... : « Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από μαθητές Δημοτικού Αρφαρών από την Πελοπόννησο » : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214435097604728/ .-
3~** Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ, 18 - 12 - 2018 Τρίτη, γιορτή Χριστούγεννα από μαθητές Δημοτικού ΑΡΦΑΡΩΝ των ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας «Προσφώνηση υπεύθυνου ΚΔΑΠ κ. ΠΟΛΙΤΗ »: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214434838678255/ .- 
 4~* Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 18-12-2018 γιορτή μαθητών ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας από μαθητές Δημοτικού ΑΡΦΑΡΩΝ στο Αρφαρα.. «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από Κρήτη»  .: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214435547375972/ .- 
 5~* Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 18-12-2018 εορταστική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση ΚΔΑΠ Καλαμάτας μαθητών δημοτικού Αρφαρών  «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από Δ. Θράκη από μαθητές»: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214435648778507/ .-
6~* Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 18-12-2018 εκδήλωση μαθητών ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας  «Τραγούδι : Ρούντολφ το ελαφάκι» : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214435818382747/ .- 
7.- Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μαθητών Δημοτικού Αρφαρών από τη ΚΔΑΠ  του Δήμου Καλαμάτας Τρίτη 18Δεκεμβρίου 2018 στο Αρφαρά Καλαμάτας Ν. Μεσσηνίας «Παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από Χίο και Κεφαλονιά»  :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214435860623803/ .-  
8~* Εκδήλωση ΚΔΑΠ ΔΉΜΟΥ ΚΑΛΑΜΆΤΑΣ μαθητών στο Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 18-12-2018  " Απαγγελία ποιήματα του ΆΙ-Βασίλη " από μαθητές δημοτικού Αρφαρών  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214436093149616/ .-                                 9~* ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση ΚΔΑΠ μαθητών στο Αρφαρα 18-12-2018 " Απαγγελίες από μαθητές  - ο καινούριος χρόνος- "  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214436128470499/  ,.-                      
10~* Από εκδήλωση μαθητών ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας από μαθητές Δημοτικού ΑΡΦΑΡΩΝ Τρίτη 18-12 – 2018  " Χριστουγεννιάτικο σκετς μαθητών δημοτικού -Χριστουγεννιάτικα κεριά..."  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214436226312945/ .-
11~*Χριστουγεννιάτικη γιορτή από ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας στο Αρφαρά  Τρίτη 18-12-2018 ""Στο σπίτι του ΆΪ-Βασίλη ,..οι καλικάντζαροι» «σκετς» μαθητών δημοτικού " : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214436247993487/ .-                                 12~* Εκδήλωση Χριστούγεννων ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας από μαθητές Δημοτικού ΑΡΦΑΡΩΝ  Τρίτη 18-12-2018  " Παραδοσιακά κάλαντα Χριστουγέννων "   : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214436409357521/ ,- 
13~* Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ εκδήλωση ΑΠΌ ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας από μαθητές Δημοτικού ΑΡΦΑΡΩΝ 18-12-2018 " Παραδοσιακά κάλαντα Χίου , Κεφαλλονιά κ.λ.π. " : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214438816697703/ .-
14~* ΕΚΔΉΛΩΣΉ ΚΔΑΠ ΔΉΜΟΥ ΚΑΛΑΜΆΤΑΣ  Σκετς μαθητών "Οι καλικάντζαροι στο σπίτι του Άι-Βασίλη "  και  "  Χριστουγεννιάτικα κεριά" 18-12-2018 στο Αρφαρά: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214439278269242/ .- ~
15~ Τρίτη 18-12-2018 Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ γιορτή ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας από μαθητές Δημοτικού ΑΡΦΑΡΩΝ :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214444424117885/ .- 

 ~*** Από Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση παιδιών Νηπιαγωγείου Αρφαρών Πέμπτη 20-12-2018 
 ……:                                                                                                                                                          
1 ~* Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 20-12-2018 γιορτή Νηπιαγωγείου για τα Χριστούγεννα...: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214445064053883/ .-                                 
2 ~*Αρφαρα γιορτή Νηπιαγωγείου Χριστούγεννων 20-12-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214445064053883/  .-                                 
3~  Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 20-12-2018 Χριστουγεννιάτικη γιορτή Νηπιαγωγείου Αρφαρών ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214444952971106/ .-
4~*  Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ γιορτή Χριστούγεννα Νηπιαγωγείο 20-12-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214444939290764/  .-
5~* Χριστουγεννιάτικη γιορτή Νηπιαγωγείου Αρφαρών ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 20-12-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214444883569371/ .-
6~* Στο Νηπιαγωγείο Αρφαρών Καλαμάτας γιορτή Χριστουγέννων 20-12-2028: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214444844728400/ .-
7~ * Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ γιορτή Νηπιαγωγείου Πέμπτη 20-12-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214444824687899/ .-
8~*Στο Νηπιαγωγείο Αρφαρών Καλαμάτας γιορτή Χριστουγέννων 20-12-2028 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214444844728400/ .-
9~*  Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ γιορτή Νηπιαγωγείου Πέμπτη 20-12-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214444824687899/ .- 
10~* Γιορτή Χριστούγεννα Νηπιαγωγείο Αρφαρών Καλαμάτας 20-12-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214444755006157/ .-   
11~*  Χριστουγεννιάτικη γιορτή Νηπιαγωγείο Αρφαρών 20-12-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214444682524345/ .- 
                
~** Πώς ο Θεός δέχθηκε τον κόπο της χήρας περισσότερο από τα πολλά χρήματα του πλουσίου

~* Στην βυζαντινή εποχή κάποιος επίσκοπος ήθελε να φτιάξει μία εκκλησία. Πριν αρχίσει την ανοικοδόμηση, βγήκε στο κήρυγμα στον ναό την Κυριακή και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κτίσει νέα εκκλησία. Ζήτησε την βοήθεια των πιστών και είπε ότι θα γίνεται έρανος για τον σκοπό αυτόν.  Πράγματι ο λαός ανταποκρίθηκε στην παράκληση του αρχιερέα και ο καθένας άρχισε να δίνει για την ανέγερση του ναού ό,τι μπορούσε, άλλος από το υστέρημά του και άλλος από το περίσσευμά του. Μετά όμως από κάποιο διάστημα, και ενώ η ανέγερση του ναού είχε ξεκινήσει, εμφανίστηκε ένας πολύ πλούσιος δωρητής.
Αυτός ήταν τόσο πλούσιος, ώστε είπε στον αρχιερέα ότι θα καλύψει ο ίδιος όλα τα έξοδα για τον ναό, όσα και αν χρειάζονταν. Ο δεσπότης χάρηκε, που τα πράγματα εξελίχθηκαν τόσο εύκολα, και την επόμενη Κυριακή ανακοίνωσε στον λαό ότι τα χρήματα που απαιτούνταν θα τα δώσει όλα ο κύριος τάδε και δεν χρειάζεται πλέον ο κόσμος να δίνει για τον σκοπό της ανοικοδόμησης.
Πράγματι ο κόσμος σταμάτησε να δίνει και η εκκλησία κτίστηκε και τελείωσε με τα χρήματα του πλουσίου χορηγού.  Ο δεσπότης τοποθέτησε έξω από τον ναό μία επίσημη επιγραφή με το όνομα του δωρητή και ετοιμάστηκε για τα Εγκαίνιά του με μεγάλη επισημότητα, όπου θα τιμούσε και τον πλούσιο δωρητή. Το βράδυ όμως είδε το εξής συγκλονιστικό όνειρο. Έβλεπε την εκκλησία τελειωμένη, αλλά στην πλάκα της επιγραφής, αντί για το όνομα του πλουσίου, να είναι γραμμένο το όνομα μιας φτωχής χήρας, που ήταν στην ενορία του. Ο δεσπότης συγκλονίστηκε. Κάλεσε την πτωχή χήρα και την ρώτησε τί είχε κάνει για να κτιστεί ο ναός. Η γυναίκα του είπε: τίποτε. Μετά από την πίεση του δεσπότη να θυμηθεί, του είπε: -Εγώ, Σεβασμιώτατε, όταν ανακοινώσατε ότι θα γίνει ο ναός και ζητήσατε βοήθεια, χάρηκα και ετοιμάστηκα να μαζέψω χρήματα από το υστέρημά μου για να βοηθήσω. Όταν όμως μάς ανακοινώσατε ότι βρέθηκε πλούσιος δωρητής και δεν χρειάζεστε οικονομική βοήθεια, στενοχωρέθηκα που δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτε, για να βοηθήσω. Τότε, μην έχοντας άλλο τρόπο για να βοηθήσω, έκανα το εξής: Όταν δούλευαν οι τεχνίτες με τα ζώα, μάζευα χόρτα από τα λιβάδια και τάιζα με αυτά τα ζώα που κουβαλούσαν τα υλικά και εργάζονταν για το κτίσιμο. Αυτό ήταν το μόνο που έκανα για να κτιστεί ο ναός! Τελικά όμως ο Θεός δέχθηκε αυτόν τον κόπο αυτής της χήρας περισσότερο από τα πολλά χρήματα του πλουσίου, ακριβώς όπως ο Χριστός είχε πει για την χήρα που έβαλε το δίλεπτο στο γαζοφυλάκιο, ότι έβαλε περισσότερο από όλους! Γιατί ο Θεός βλέπει την διάθεσή μας και όχι το τί προσφέρουμε.
***  Μ. Μάκαρης: Εγκαίνια των γραφείων με σκληρή κριτική στη Δ.Α. και τους άλλους υποψηφίους 
  
Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα τα εγκαίνια της παράταξης του Μανώλη Μάκαρη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες», τα οποία στεγάζονται στην οδό Π. Καίσαρη, στο νούμερο 27.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν φίλοι του συνδυασμού, ενώ να σημειωθεί ότι κανένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξης δεν παρευρέθη, καθώς, ως γνωστόν, είχαν διαφωνήσει με την επιλογή του Μ. Μάκαρη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πριν γίνει συζήτηση για την επιλογή του επικεφαλής.
Μόλις ο κ. Μάκαρης ανέβηκε στο βήμα, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για την πορεία της πόλης.
Σχολιάζοντας τη νυν Δημοτική Αρχή, είπε ότι δείχνει ξεκάθαρα σημεία διάλυσης και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο τελευταίο συμβούλιο, από τους 24 συμβούλους της, το «παρών» έδωσαν μόλις 10.
Μετά τη Δημοτική Αρχή ο Μανώλης Μάκαρης στράφηκε και κατά των άλλων υποψηφίων, οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν ανακοινώσει προγράμματα, ενώ δεν έχουν στοιχειώδεις θέσεις για το μέλλον της πόλης.
Στη συνέχεια μίλησε για την παρουσία και το έργο της παράταξής του στο Δήμο Καλαμάτας, όπου ανέδειξε πολλά προβλήματα και, μάλιστα, πρότεινε λύσεις.
Αναφερόμενος στα σημαντικότερα ζητήματα που κατά τον ίδιο η πόλη έχει να επιλύσει, αυτά επιγραμματικά είναι τα αντιπλημμυρικά έργα και γενικότερα η οργάνωση της πολιτικής προστασίας.
Επόμενο σημαντικό ζήτημα για τον κ. Μάκαρη είναι αυτό των απορριμμάτων, για το οποίο υπάρχουν λύσεις, αλλά και τα προβλήματα σε σχολικές μονάδες και αθλητικές υποδομές.
Ο υποψήφιος δήμαρχος παρατήρησε ακόμη ότι η ανάπτυξη της πόλης σταματά στην Αριστομένους, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο του Δήμου, μιλώντας επιπρόσθετα για τις εγκαταλελειμμένες γειτονιές της πόλης. Κατά τη γνώμη του πρέπει να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη παντού, καθώς αυτό είναι και το δίκαιο για τους δημότες.
Σε άλλες εξαγγελίες μίλησε για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του τουρισμού στην περιοχή μας, διότι αποτελούν αναπτυξιακά εργαλεία της πόλης.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, είπε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί δημιουργώντας μικρά πάρκα σε κάθε γειτονιά.
Μιλώντας για τα θέματα του πολιτισμού, ο κ. Μάκαρης κατέκρινε τη Δ.Α. καθώς δεν προσφέρει στους δημότες ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν. Μάλιστα, σχολίασε ότι δε νοείται πολιτιστικό καλοκαίρι χωρίς μία δωρεάν παράσταση για τον κόσμο, ενώ δήλωσε αντίθετος στην επιβολή εισιτηρίου στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος.
Αναφερθείς στο Μέγαρο Χορού, είπε ότι μόνο επιτυχία δεν είναι που ολοκληρώθηκε, αφού αυτό έγινε 10 χρόνια αργότερα, ενώ πρέπει να αποτελέσει μια κοιτίδα πολιτισμού για την Πελοπόννησο.
Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο κ. Μάκαρης ανέφερε ότι πιστεύει στη συμμετοχή των πολιτών και έτσι θα διοργανώνονται τοπικά δημοψηφίσματα για σημαντικά ζητήματα της πόλης, ενώ κάθε χρόνο θα προβαίνει σε απολογισμό των πεπραγμένων.
Κάλεσε δε όλους τους παρευρισκόμενους να βρεθούν κοντά στο συνδυασμό και να εκφράσουν τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους για το μέλλον της πόλης.
Κλείνοντας υποστήριξε ότι ο ίδιος στάθηκε μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια και κανόνες προσωπικής προβολής, για να συμπληρώσει πως ποτέ δεν είχε φιλοδοξίες κατάληψης του δημαρχιακού θώκου μόνο και μόνο για τον τίτλο. Με το τελευταίο, μάλιστα, όπως είπε, να χαρακτηρίζει το σημερινό προεκλογικό αγώνα. Μίλησε, δε, για άλλους που αναζητούν χρίσματα, άλλους που επικοινωνιακά δηλώνουν ανεξάρτητοι χωρίς όμως πραγματικά να είναι, ενώ αναφέρθηκε και σε μια κατηγορία αυτοδιοικητικών κομητών που εμφανίζονται για λίγο πριν από τις εκλογές.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Δ. Φαββατάς: «Άμεσα να καταθέσουν αιτήσεις για τα δώρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Μεσσηνίας» 
Έχουν περιθώριο μέχρι τέλος του χρόνου 
 Να σπεύσουν μέσα στις επόμενες ημέρες και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Μεσσηνίας να καταθέσουν αιτήσεις στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας τους, προκειμένου να διεκδικήσουν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, καλεί μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Δημήτρης Φαββατάς.
Την πόρτα για τη διεκδίκηση άνοιξε η απόφαση που εκδόθηκε από το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4093/2012 με τις οποίες καταργήθηκαν από την 1η/1/2013 τα επιδόματα εορτών και αδείας.
Μάλιστα, ο κ. Φαββατάς υπογράμμισε ότι αυτό μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, χωρίς να απευθυνθούν σε δικηγόρο.
 Λίγες ημέρες
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν μόλις μια εβδομάδα προθεσμία για να καταθέσουν την αίτηση, ώστε να διεκδικήσουν αναδρομικά τα δώρα. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ είναι 450.000 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που ως το 2010 είχαν μεικτές αποδοχές ως 3.000 ευρώ και δικαιούνταν δώρα τα οποία στη συνέχεια κόπηκαν λόγω μνημονίων. Για να μπορέσουν αυτοί οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν αναδρομικά θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση ως τις 31 Δεκεμβρίου στην υπηρεσία τους.
Εκτιμάται, δε, ότι η απόφαση αφορά στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως μάλιστα του ύψους του μηνιαίου μισθού τους.
Ο κ. Φαββατάς σημείωσε ότι το 2015 υπήρχε κι άλλη απόφαση του ΣτΕ ότι είναι παράνομο που τα δώρα κόπηκαν από τους δημοσίους υπαλλήλους.
 «Να σπεύσουν»
Οι διεκδικήσεις συνολικά κινούνται στο επίπεδο των 1.000 ευρώ το χρόνο, καθώς το 2010 τα δώρα στο Δημόσιο μειώθηκαν για όλους στα 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, στα 250 ευρώ το Πάσχα και στα 250 ευρώ το επίδομα αδείας.
«Πρέπει οι εργαζόμενοι μέχρι τέλος του χρόνου να καταθέσουν μια αίτηση στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας με την οποία θα ζητούν με αναδρομική ισχύ τα δώρα και να τους καταβάλλονται από εδώ και στο εξής. Να κρατήσουν δε τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους. Μέσα στο 2019 θα υπάρχει και απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την απόφαση του Στ΄ Τμήματος του Συμβουλίου, που ομόφωνα έκρινε ότι είναι παράνομη η μη καταβολή τους.  Υπάρχουν και πρωτόδικες αποφάσεις που έχουν δικαιώσει υπαλλήλους ΙΔΑΧ και μόνιμους, ενώ υπάρχουν και αρκετοί Δήμοι που έχουν ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία να δώσουν τα δώρα. Έχω ενημερώσει σχετικά όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους και έχουμε ενημερώσει και στους χώρους εργασίας», κατέληξε ο κ. Φαββατάς.
 Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για την 120 ΠΕΑ 
Και η εφημερίδα "Καθημερινή" φιλοξένησε τις προηγούμενες μέρες ρεπορτάζ με θέμα τη μετατροπή της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) στην Καλαμάτα σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με αυτό, από τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των συζητήσεων κυβέρνησης προς κυβέρνηση με τον Καναδά, αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Canadian Commercial Corporation (CCC).
Μοντέλο αποτελεί το πρόγραμμα αεροπορικής εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στον Καναδά (NFTC), το οποίο δεν εκπαιδεύει μόνο τους χειριστές των αεροσκαφών της καναδικής βασιλικής αεροπορίας, αλλά και πιλότους από άλλες χώρες.
Το συνολικό σχέδιο δεν είναι νέο. Την ιδέα μετατροπής της Καλαμάτας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στηρίζει τα τελευταία χρόνια σταθερά το ΓΕΑ. Το σκοπό, δηλαδή, μετατροπής της 120 ΠΕΑ σε ενός είδους περιφερειακό κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης, όπου, εκτός από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, θα μπορούν να εκπαιδεύουν χειριστές μαχητικών και κράτη της ευρύτερης περιοχής από τον Περσικό Κόλπο έως τη Βόρεια Αφρική, πληρώνοντας, φυσικά, γι’ αυτή την υπηρεσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η καναδική εταιρεία προσφέρει στην Π.Α. ολοκληρωμένο νέο σύστημα εκπαίδευσης των χειριστών. Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί την ηγεσία και τους επιτελείς της Π.Α., καθώς τα τελευταία χρόνια τα παλαιάς τεχνολογίας εκπαιδευτικά αεροσκάφη και μηχανήματα χρειάζονται ανανέωση και για λόγους ασφαλείας. Για να δούμε την κατάληξη των συζητήσεων… Α.Π.

***  Μετρούν ζημιές τα ελαιοτριβεία στη Μεσσηνία 
Μία από τις πλέον άσχημες παραγωγικά χρονιές θα περάσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή ελαιολάδου και ήδη αναζητούνται τρόποι ώστε να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Ένας από τους κλάδους που δείχνει να πλήττεται σοβαρά από την κρίση είναι και οι ελαιοτριβείς της Μεσσηνίας, που βλέπουν την παραγωγή ελαιολάδου μειωμένη κατά 50% και τα κέρδη τους πλέον, λόγω ποιότητας, να είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Σάρρου στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα", ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Γιάννης Ηλιάδης, λίγο πριν κλείσει η χρονιά, δήλωσε: «Οι απώλειες είναι μεγάλες, αφού το παραγόμενο λάδι είναι λιγότερο από το μισό σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Το λάδι είναι αυξημένης οξύτητας και αυτό σημαίνει ότι τα δικά μας δικαιώματα δεν έχουν την ίδια αξία που έχουν όταν το λάδι είναι καλό. Όταν την περασμένη χρονιά το λάδι που κρατούσες από δικαιώματα άξιζε από 3,20 έως 3,40, φέτος βρίσκεται στα 1,9-2 ευρώ».
Ο προβληματισμός είναι διάχυτος στα 200 περίπου ελαιοτριβεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Αυτήν τη χρονιά λίγα θα είναι τα ελαιουργεία που θα βγάλουν τα έξοδά τους», τονίζει ο κ. Ηλιάδης. «Οι υπόλοιποι θα μπουν μέσα όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα».
Όσο για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των ελαιοτριβείων, ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων θα επισημάνει ότι «πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι είχαν επενδύσει στην επιχείρησή τους και την είχαν αναβαθμίσει σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως κάνουν οι περισσότεροι.
Η κάμψη της τιμής του ελαιολάδου ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα φανταζόμαστε στο τέλος, αν συνεχιστεί αυτό το πρόβλημα με το δάκο και το γλοιοσπόριο».
Στο κλείσιμο της περιόδου οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων θα καταθέσουν προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια.

*** «Ο Μικρός Πρίγκιπας» στην Καλαμάτα στις 27/12 για δύο παραστάσεις 
Το έργο «Μικρός Πρίγκιπας» από την Παιδική Σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι την ερχόμενη Τετάρτη, στις 12.00 το μεσημέρι και στις 5.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
«Ο Μικρός πρίγκιπας» είναι ένα υπέροχο δημιούργημα - ένα έργο σταθμός στην παγκόσμια παιδική λογοτεχνία, γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα.
Απλός και λιτός, σωστός στη σκέψη του βάζει σε αμηχανία τον πιλότο, όταν τον συνάντησε στην έρημο της σκέψης του, απογυμνωμένο από την ορθή σκέψη και την έλλειψη δυναμικής, να επιδιορθώνει το αεροπλάνο, για να συνεχίσει το ταξίδι του στον κόσμο των αισθήσεων και της πραγματικότητας.
Ταξιδεύει σε διάφορα αστέρια, άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, τόσο μικρά που ο κάτοικός τους μόλις χωρούσε και το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να συνομιλεί μαζί τους και τους προτείνει λύσεις στα προβλήματά τους.
Το έργο τελειώνει με την υπόδειξη του Πιλότου (συγγραφέα) πως ο Μικρός Πρίγκιπας υπάρχει κοντά μας, φτάνει να τον αποδεχτούμε και θα μας οδηγήσει στο φωτεινό μονοπάτι της ζωής.
Αρκεί να τον δούμε με τα μάτια της καρδιάς! Αρκεί να τον γνωρίσουμε! Αρκεί να καταλάβουμε πως ο Μικρός Πρίγκιπας υπάρχει μέσα μας!
 Θεατρική Διασκευή - Σκηνοθεσία: Χρίστος Κόκκινος
Σκηνικά - Κοστούμια: Κάρολος Ρωμούσης
Χορογραφία: Βαγγελιώ Κυριαζίδου
Μουσική: Μάριος Λυμπέρης
Σκηνογραφία: Λίλιαν Πετούση
Κινησιολογία: Φρόσω Νικολοπούλου
 Ερμηνεύουν
Μάκης Αρβανιτάκης,  Κόκκινος Χρίστος, Τζωάννας Κωνσταντίνος,
Μανώλης Κονταξάκης, Μυριόκαλη Κόγιου, Νεονάκη Δανάη &
Μύριαμ Χρονοπούλου
 -Προπώληση: "Πνευματικό Κέντρο", βιβλιοπωλείο "Όλα Χαρτί"  και στη Μεσσήνη βιβλιοπωλείο "Βιβλιαγορά"
Προπώληση: 8 ευρώ - ταμείο 10 ευρώ / ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ
Πληροφορίες 6973.056635

*** Βραβείο λακκούβας 
Έγραφε χθες η συνάδελφος Βίκυ Βετουλάκη για τα λάστιχα των αυτοκινήτων και τις λακκούβες της Καλαμάτας, σημειώνοντας την άμεση σχέση που έχουν.
Με τη σειρά μας θα επαναλάβουμε ότι μαζί με τα βραβεία που παίρνει ο Δήμος Καλαμάτας για τα διάφορα "επιτεύγματα", ένα βραβείο ως η πόλη που διαθέτει τις περισσότερες λακκούβες θα μας… προσγείωνε όλους στην πραγματικότητα.  Α.Π. 

***  "Καλαμάτα/Τόπος ζωής", η νέα δημοτική ομάδα της Τόνιας Κουζή 
20tonia-1.jpgΤο… γιορτινό δέντρο "ανάβει" και το προεκλογικό τοπίο
«Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε για τον τόπο μας». Αυτό ήταν το μότο που κυριάρχησε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση της νέας δημοτικής ομάδας "Καλαμάτα/Τόπος ζωής", η οποία ετοιμάζεται να ζητήσει την ψήφο των πολιτών του Δήμου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Επιλέγοντας μια λαϊκή περιοχή και ένα χώρο πολιτισμού που έχει δημιουργηθεί εκεί, η Τόνια Κουζή, ως επικεφαλής, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας που έχει συσταθεί, παρουσίασαν σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία τους για έναν άλλον Δήμο.
Φυσικά, θα ακολουθήσουν κι άλλες δημόσιες συναντήσεις, όπου και θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο που τα οράματα της ομάδας θα γίνουν πράξη.
Πριν παρουσιάσουμε τη βασική φιλοσοφία της παράταξης "Καλαμάτα/Τόπος ζωής", μερικές σκέψεις για τα όσα είδαμε στη χθεσινή παρουσίαση.
Πρώτα απ’ όλα μακριά από εμάς η μανιχαϊστική αντίληψη ότι όποιος είναι νέος, έχει "φρέσκες" ιδέες και όποιος είναι στα πρώτα ή στα δεύτερα "ήντα", είναι για… απόσυρση.
Όμως, αν το ζητούμενο σε μια κοινωνία είναι να βλέπεις νέους ανθρώπους - όχι κατά βάση ηλικιακά- να ασχολούνται με τα προβλήματα του τόπου τους, η νέα δημοτική παράταξη κατάφερε να ξαφνιάσει ευχάριστα. Όπως πέτυχε με τον τρόπο που είχε στήσει την παρουσία της να δοκιμάσει ευχάριστα την αισθητική μας.
Η "μικροπολιτική", αν η καινούργια δημοτική ομάδα είναι "μετεξέλιξη" του ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030, δε μας απασχολεί. Εξάλλου, ο πολιτικός χρόνος είναι τόσο πυκνός, που κάποια πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν ποτέ δεδομένα. Βέβαια, τα ερωτήματα παραμένουν: Μπορεί από μόνη της μια άρτια "τεχνοκρατική πρόταση" να λύσει τα προβλήματα της πόλης; Αν είναι έτσι, τότε να τοποθετούμε στο Δήμο, στην Περιφέρεια και στην κυβέρνηση μια ομάδα "αρίστων" και να τους αφήσουμε να μας λύσουν τα προβλήματα. Τι θα γίνει, όμως, με τους ανθρώπους που υποφέρουν, με αυτούς που τους πέταξε το σύστημα, με τους… ανεπιθύμητους της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων; Υπάρχει γι' αυτούς "τεχνοκρατική" λύση ή θα χρειαστούν πολιτικές σύγκρουσης με πρόσωπα, νοοτροπίες και καταστάσεις;
Φυσικά, όλα τα παραπάνω δε θα μπορούσαν να απαντηθούν σε μία και μοναδική συνέντευξη Τύπου. Αν θέλετε κρατάμε, από τα όσα είδαμε και ακούσαμε χθες, τη γκραμσιανή ρήση "απαισιοδοξία της γνώσης, αλλά και αισιοδοξία της βούλησης". Το στοίχημα είναι ανοικτό και η ομάδα του "Καλαμάτα/ Τόπος Ζωής"… γεννήθηκε μόλις χθες. Ας την αφήσουμε να κάνει τα πρώτα της βήματα και, φυσικά, θα επανέλθουμε επί των παραπάνω.
Παρακάτω δημοσιεύουμε τα βασικά κομμάτια της φιλοσοφίας της, καθώς και ένα ελάχιστο απόσπασμα απ' όσα υποστήριξε η επικεφαλής Τόνια Κουζή.
 Διαπιστευτήρια
«Το ΚΑΛΑΜΑΤΑ/ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ είναι οι λέξεις που επιλέξαμε να συνοδεύουν τη σκέψη μας και τους στόχους μας από εδώ και στο εξής. Είναι ο τόπος και όχι η πόλη, είναι το σύνολο του τοπίου – βουνό, θάλασσα και γη –, είναι οι μικρότεροι τόποι, επιμέρους Δημοτικές Ενότητες, είναι οι τόποι έξω και πέρα από τα εκλογικά όρια και την αντίστοιχη διαδικασία. Ο τόπος για εμάς είναι ο τόπος που μας μεγάλωσε, ο τόπος που μας καθόρισε. Αυτόν θα επιχειρήσουμε να μελετήσουμε, να εξελίξουμε, να τον μεταφέρουμε από το σήμερα στο οραματικό αύριο, να τον μετατρέψουμε σε τόπο αναφοράς.
Για αυτό το σκοπό και μόνο προέκυψε η σημερινή, ανεξάρτητη από τη γέννησή της, ομάδα πρωτοβουλίας ανθρώπων με στόχο τη διεκδίκηση του Δήμου Καλαμάτας. Ανοίγουμε τη συζήτηση για τον τόπο μας με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, που συμφωνούν με τους στόχους της ιδρυτικής μας διακήρυξης ανεξάρτητα από κομματικές επιλογές, και θέτουμε ως μοναδικό κριτήριο τη συνεργατική δουλειά.
Όλοι εμείς διαθέτουμε παρελθόν κοινής δράσης και συνεργασίας και αυτό αποτελεί τη δύναμή μας, με στόχο μας τον τόπο του αύριο.
Σήμερα ο κόσμος προχωρά με τη δύναμη των ισχυρών δικτύων και αυτό θέλουμε να πετύχουμε και για τον τόπο μας, την Καλαμάτα. Ένα ισχυρό δίκτυο που θα φτάνει μέχρι τους απόδημους του τόπου μας που λαχταρούν να τον δουν πιο ψηλά και πιο μπροστά, όπως του αρμόζει".
Υποψήφια δήμαρχος
Τόνια Κουζή - Αρχιτέκτων Μηχανικός, ΕΜΠ
Το όνειρό μας να διευρυνθεί και να ανανεωθεί ο πολεοδομικός χάρτης του ΤΟΠΟΥ είναι έργο που απαιτεί πολυάριθμες απόψεις, ομάδες εργασίας, πολλαπλές επιστημονικές γνώμες, νέα ματιά, πολύχρονη εμπειρία και, ευτυχώς, η δική μας ομάδα αποκτά όλο και περισσότερο τα χαρακτηριστικά μιας ομάδας ικανής να ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.
 Ομάδα πρωτοβουλίας
Βασίλης Παπαευσταθίου Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Γιώργος Λαζαρίδης Αθλητής Τένις με αμαξίδιο, Δρ. Βασίλης Πουλόπουλος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, Ηλίας Καλφακάκος Οικονομολόγος, Ανδρέας Ζαγάκος Ελεύθερος Επαγγελματίας Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος Ξενοδοχειακός Υπάλληλος, Ευδόκιμος Φρέγκογλου Ιδιωτικός Υπάλληλος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος Φυσικός, Μαρία Φλώρου Καθηγήτρια Αγγλικών, Νίκος Γιουρτούμας Ιατρός Καρδιολόγος, Άρις Κορομηλάς Ιδιωτικός Υπάλληλος, Φιλάρετος Βούρκος Ελεύθερος Επαγγελματίας, Θεανώ Καραθανάση Ιδιωτική Υπάλληλος, Γιώργος Κόντος Ελεύθερος Επαγγελματίας, Ευρυδίκη Εξαρχάκου Καθηγήτρια Γαλλικών, Δημήτρης Κουτσούκος Δημόσιος Υπάλληλος, Μαρίνα Λαντζούνη Βιολόγος - Ωκεανογράφος, Κάλλια Ταβουλάρη Καθηγήτρια Γαλλικών, Κώστας Μπαρούνης Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής Στέλλα Μπέλου Ιδιωτική Υπάλληλος, Θοδωρής Μάλλωσης Ελεύθερος Επαγγελματίας, Μοχ Ελμαράσι Ιδιωτικός Υπάλληλος, Βασίλης Κουμανάκος Ελεύθερος Επαγγελματίας.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Κάθειρξη 7 ετών σε Λάκωνα που πυροβόλησε και σκότωσε μια γίδα 
Σε κάθειρξη 7 ετών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ καταδικάσθηκε ερήμην χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας Λάκωνας, γιατί πυροβόλησε και σκότωσε μια γίδα κτηνοτρόφου, επειδή- όπως υποστήριξε- είχε μπει στο κτήμα που φρόντιζε.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ζωοκτονία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, ενώ στον παθόντα κτηνοτρόφο επιδίκασε αποζημίωση 300 ευρώ για το ζώο και 600 ευρώ για ηθική βλάβη. Μάλιστα, η εισαγγελέας πρότεινε να μη δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, αλλά τελικά το δικαστήριο έδωσε με τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Η υπόθεση της ζωοκτονίας αρχικά είχε παραπεμφθεί σε Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αλλά λόγω αναρμοδιότητας εκδικάσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Το περιστατικό συνέβη στις 26 Οκτωβρίου 2013 στο χωριό Μίνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας. Ο κατηγορούμενος πυροβόλησε και σκότωσε μια γίδα 4 ετών που ανήκε σε κτηνοτρόφο της περιοχής, ενώ στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του και του ανέφερε ότι σκότωσε το ζώο γιατί είχε μπει σε χωράφι που φρόντιζε.
Μάλιστα, χθες ο παθών κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος του είπε να πάει με ένα μαχαίρι και να τη σφάξει πριν ξεψυχήσει.
Ο κτηνοτρόφος ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης, ενώ κτηνίατρος πιστοποίησε ότι το ζώο είχε πυροβοληθεί.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Για διαρρήξεις σε 16 αυτοκίνητα στην Καλαμάτα καταδικάστηκαν δύο Αλγερινοί 
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά για 16 διαρρήξεις αυτοκινήτων καταδικάσθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας δύο Αλγερινοί, ενώ ακόμα και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέμεναν ότι έχουν κάνει μόνο μία.
Χαρακτηριστικό τους ήταν ο καταστροφικός τρόπος με τον οποίο δρούσαν, αφού από όσα οχήματα δεν έσπασαν τα τζάμια για να τα διαρρήξουν, λύγιζαν τις πόρτες με λοστό.
Οι κλοπές είχαν σημειωθεί το 2017 και πρωτόδικα ο 34χρονος Αλγερινός είχε καταδικασθεί ως υπότροπος σε κάθειρξη 7 ετών και 1 μηνός και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ. Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η ποινή μειώθηκε σε κάθειρξη 6 ετών και 1 μηνός και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, ενώ μετά την έκτιση της ποινής του το δικαστήριο διέταξε την απέλασή του και την απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα για 10 χρόνια.
Στον 22χρονο Αλγερινό είχε αναγνωρισθεί πρωτόδικα το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του είχε επιβληθεί ποινή καθείρξεως 6 ετών, 5 μηνών και πρόστιμο 1.500 ευρώ. Το Τριμελές Εφετείο τού αναγνώρισε και το ελαφρυντικό ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη και μείωσε την ποινή σε φυλάκιση 3 ετών, 2 μηνών και 10 ημερών, με τον όρο επιτήρησης και εποπτείας επί 4 έτη από επιμελητή κοινωνικής αρωγής και εμφάνιση μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
 Διαρρήξεις
Την τελευταία διάρρηξη οι κατηγορούμενοι Αλγερινοί έκαναν σε αυτοκίνητο γυναίκας στην οδό Πραξιτέλους και αφαίρεσαν δύο κινητά τηλέφωνα και προσωπικά έγγραφα. Είχαν, δε, λυγίσει την πόρτα του συνοδηγού με λοστό.
Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ την επόμενη ημέρα τούς συνέλαβαν στην παραλία, ενώ στην κατοχή τους και σε οίκημα που χρησιμοποιούσαν ως κατάλυμα στην οδό Κορώνης βρέθηκαν όσα είχαν αφαιρέσει από το αυτοκίνητο στην Πραξιτέλους, αλλά και κάποια άλλα κλοπιμαία.
Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας πρόεκυψε ότι οι δυο τους κατά το χρονικό διάστημα από τις 6 Φεβρουαρίου έως και στις 28 Απριλίου του 2017 είχαν διαπράξει 13 διαρρήξεις και κλοπές και δύο περιπτώσεις απόπειρας κλοπής σε οχήματα.
Εκτός από την οδό Πραξιτέλους, είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν αυτοκίνητο στην οδό Σποράδων. Στην οδό Ηρώων από ανασφάλιστο αυτοκίνητο είχαν πάρει ένα χαρτοφύλακα με έγγραφα. Από αυτοκίνητο στην Ακρίτα αφαίρεσαν κέρματα και από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Αθηνών ένα πορτοφόλι με προσωπικά έγγραφα.
Στην οδό Ευριπίδου διέρρηξαν αυτοκίνητο και πήραν προσωπικά έγγραφα, είδη ρουχισμού και γυαλιά ηλίου, συνολικής αξίας 500 ευρώ.
Από αυτοκίνητο στο Ασπρόχωμα αφαίρεσαν 100 ευρώ και από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην Αριστοτέλους διάφορα έγγραφα, το ποσό των 40 ευρώ, 2 μπουφάν και δίσκους μουσικής.
Από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Ακρίτα πήραν τα κλειδιά και από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στα Ακοβίτικα ένα τσαντάκι με προσωπικά έγγραφα.
Έγγραφα και γυαλιά ηλίου αφαίρεσαν από αυτοκίνητο στα Λέικα, πορτοφόλι με έγγραφα και ένα κινητό τηλέφωνο από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Ύδρας,  προσωπικά έγγραφα από αυτοκίνητο στην οδό Τετραδάκου, έγγραφα από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στην οδό Αριστείδου, ενώ από αυτοκίνητο την οδό Ιονίας δεν αφαίρεσαν τίποτα.
Αρνήθηκαν
Κατά τη σύλληψη ο 22χρονος υπέδειξε στους αστυνομικούς δελτίο ταυτότητας Αρχών Βελγίου, που ήταν πλαστό.
Στις απολογίες τους αμφότεροι ισχυρίστηκαν ότι ήταν συγχωριανοί στην Αλγερία και ήρθαν Καλαμάτα από Αθήνα για δουλειά. Αρνήθηκαν ότι έχουν κάνει όλες τις κλοπές και αποδέχτηκαν μόνο αυτή στην οδό Πραξιτέλους. Ζήτησαν συγγνώμη, ενώ ο 34χρονος Αλγερινός είπε ότι έχει καταθέσει και αίτημα για άσυλο από τη χώρα μας.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν πίστεψε τους ισχυρισμούς τους και τους έκρινε ενόχους όπως και πρωτόδικα, δίχως να δεχτεί τη μετατροπή της κατηγορίας από διακεκριμένες κλοπές σε απλή κλοπή.
 Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Πέτρος Θέμελης και Σταύρος Μπένος συνυπογράφουν τη διακήρυξη #WEEUROPEANS 
«Το μέλλον μας στα χέρια μας» 
 Φέτος, εκατό χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το κίνημα CIVICO Europa, η τεχνολογική πλατφόρμα πολιτών Make.org, αλλά και προσωπικότητες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτουν σε τροχιά μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία κινητοποίησης.
Σκοπός είναι οι πολίτες, πέραν κομματικών προσανατολισμών, να αναλάβουν και πάλι την ιδιοκτησία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Πρόκειται για την εκστρατεία #WeEuropeans, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Στις 22 Μαρτίου 2019 θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εστία των πολιτών της Ένωσης, η μεγάλη συνέλευση των Ευρωπαίων πολιτών. Πολίτες κάθε κοινωνικής προέλευσης, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των επιστημών, του επιχειρηματικού κόσμου, των συνδικάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα δώσουν το «παρών» σ’ αυτό το διακρατικό φόρουμ με επίκεντρο το θεματολόγιο πολιτών που προέκυψε από τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα δημόσια ευρωπαϊκή διαβούλευση.
Μετά την έγκρισή του, ενώπιον των παριστάμενων πολιτικών οικογενειών, το θεματολόγιο θα παρουσιαστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω μιας ευρείας εκστρατείας κινητοποίησης.
Στη συνέχεια θα υποβληθεί στους υποψηφίους των ευρωεκλογών, όπως και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στις 9 Μαΐου 2019 στο Sibiu της Ρουμανίας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο με θέμα το μέλλον της Ένωσης. Οι πολιτικοί ηγέτες θα κληθούν έτσι να απαντήσουν στις κοινές ανησυχίες των συμπολιτών μας κι ενδεχομένως να τις συμπεριλάβουν στα προεκλογικά τους προγράμματα.
«Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί τη μόνη ευρεία συμμετοχική μέθοδο που διαθέτουμε για μια εκ βάθρων δημοκρατική ανανέωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, του μεγαλύτερου δημοκρατικού εγχειρήματος της εποχής μας.
Μετά τις κάθε είδους κρίσεις, οι πολίτες της Ένωσης έχουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τις μεγαλύτερες προσδοκίες έναντι της Ευρώπης. Απαιτούν μια Ένωση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, που να επηρεάζει απτά και θετικά τη ζωή τους. Πιστεύουν ότι, για ν’ αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, αυτές που κανένα κράτος δεν μπορεί ν’ αντιπαλέψει μόνο του, είναι απαραίτητες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επιθυμούμε μια Ευρώπη που να μας προστατεύει, που να προασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά μας στην παγκόσμια σκηνή. Μια Ευρώπη που να ηγείται της πάλης κατά της κλιματικής αλλαγής, να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, να θέτει την ψηφιακή καινοτομία στην υπηρεσία των πολιτών. Μια Ευρώπη με κοινή, αξιοπρεπή μεταναστευτική πολιτική που να εγγυάται την ασφάλεια των συνόρων μας. Μια Ευρώπη υπέρμαχο της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικονομικής ευημερίας.
 Ενότητα
Οι πολίτες σήμερα επιθυμούν μεγαλύτερη ενότητα και αποτελεσματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, αμφισβητούν την ικανότητα και το πολιτικό θάρρος των κρατών της Ευρώπης όσον αφορά στη συνέχιση της κοινής μας πορείας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα ανέφελο μέλλον για όλους. Έχουν την αίσθηση ότι δεν είναι πλέον αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον τους, ότι η Ιστορία γράφεται πλέον ερήμην τους σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο που τους φοβίζει.
Παντού οι κρίσεις οδηγούν σε εθνική αναδίπλωση και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, το ιστορικό υπόβαθρο της Ένωσής μας, κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Και είναι ακριβώς τώρα που έχουμε περισσότερο ανάγκη από κοινές δράσεις, καθώς η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταρρέει.
Κι αυτή η αμφισβήτηση συνδαυλίζεται από τη σιωπή των πολιτικών αρχηγών και την έλλειψη κοινού οράματος, τις ψευδείς ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, τις εξτρεμιστικές δυνάμεις που κατακλύζουν τα ΜΜΕ και που –συχνά υποστηριζόμενες από έξωθεν ακτιβιστές– φέρνουν σε αντιπαράθεση πολίτες και λαούς.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο προδιαγράφονται διαφορετικές από πριν. Μας αναγκάζουν να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια και να αναλάβουμε μια άνευ προηγουμένου δημοκρατική κινητοποίηση. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να εμφυσήσουμε νέα πνοή σ’ αυτή την Ένωση που μας ανήκει, αλλά που τόσο συχνά συρρικνώνεται σε συνώνυμο μιας τεχνοκρατίας, δέσμιας της διακυβερνητικής μεθόδου.
Εμείς οι Ευρωπαίοι, πολίτες της Ένωσης, απ’ όπου κι αν καταγόμαστε, ό,τι κι αν πρεσβεύουμε, πιστεύουμε ακράδαντα πως η Ευρώπη είμαστε εμείς, εμείς την οικοδομούμε. Κι αυτό είναι που πρέπει σήμερα να κάνουμε τον κόσμο να ξαναθυμηθεί.
Καλούμε, λοιπόν, όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να ενωθούν μαζί μας για να προσθέσουμε, όλοι μαζί, μια νέα σελίδα, αισιόδοξη και δημοκρατική, στη συναρπαστική κοινή μας ιστορία. Για να αναγκάσουμε τους εκπροσώπους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πασχίσουν να βρουν λύσεις ανάλογες με τη σοβαρότητα των προκλήσεων. Για να μας γνωρίσετε καλύτερα, βρείτε μας, σήμερα κιόλας, στην πλατφόρμα WeEuropeans.eu με την ετικέτα συζήτησης #WeEuropeans.
Το κίνημα πολιτών που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ξεπερνά οποιαδήποτε κομματικά στεγανά κι εθνικούς φραγμούς. Χρειαζόμαστε όλους σας και τον καθένα χωριστά για να στηρίξουμε, χέρι με χέρι, το δίκαιο τούτο αγώνα. Ευρωπαίοι, ας ξαναπάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας!", αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.
 Υπογράφοντες
Το άρθρο #WeEuropeans υπογράφουν, μια σειρά από προσωπικότητες, μεταξύ άλλων: Πέτρος Θέμελης (EL) καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, διευθυντής του Massene Project, Κώστας Γαβράς (EL), σκηνοθέτης και παραγωγός, Σταύρος Μπένος (EL), πρόεδρος της κίνησης πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ».

***  Έκθεση εικαστικών τεχνών CONIECTURA VI στο Καλλιτεχνικό Στέκι 
Έκθεση εικαστικών τεχνών CONIECTURA VI με θέμα «Τίνα με θέλουσι οι άνθρωποι είναι;» θα παρουσιαστεί στο Καλλιτεχνικό Στέκι (Μπενάκη 5) Καλαμάτας από τις 21 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου, ενώ τα εγκαίνιά της θα γίνουν την προσεχή  Παρασκευή  στις 8.30 το βράδυ.
Σε αυτή συμμετέχουν οι: Σωτήρης Αναστασόπουλος, Ρόμπερτ Ζερβός, Annette Hilbrecht, Βασίλης Καριζώνης, Πηνελόπη Μεμένιου, Ελένη Μπαρδαμάσκου, Γιώργος Ντέρος, Γιώργος Σταθουλόπουλος, Παναγιώτης Φ. Τεμπελόπουλος, Ingrid Weinert, Brigitte Woda-Stabl.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Καριζώνης, που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια: «Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο άνθρωπος, έχει την ικανότητα να σκέπτεται λογικά αλλά και να συναισθάνεται, δηλαδή να του δημιουργούνται συναισθήματα για διάφορους λόγους και ποικίλες αιτίες. Ο συναισθηματικός κόσμος θεωρείται πως είναι το πεδίο δράσεως της ψυχής και η ίδια η ψυχή, όπως αυτή την αισθάνεται κανείς με το δικό του τρόπο. Έχει, λοιπόν, ο κάθε άνθρωπος μία ψυχή η οποία επιθυμεί, νιώθει και λειτουργεί και ως απώτερο σκοπό ύπαρξης, έχει ένα μυστηριώδες πεπρωμένο, που ίσως το ολοκληρώσει φεύγοντας από αυτόν τον κόσμο. Αυτή η ψυχή οφείλει, κυρίως, να παραμείνει πιστή και αληθινή με τον εαυτό της. Να μην υποδουλωθεί σε πράγματα που θα την κρατήσουν μακριά από τις επιδιώξεις της και, πάνω από όλα, να κρατήσει την αγνότητά της. Ένα πρόβλημα, λοιπόν, που προκύπτει, έχει να κάνει με το ποιος θέλουν οι άλλοι να είμαστε. Ποιον περιμένουν να τους εκπληρώσει αυτό που προσδοκούν από τη ζωή μας και να τους κάνει να νοιώσουν ικανοποίηση που κατάφεραν να μας βάλουν στις δικές τους επιθυμίες, στους δικούς τους στόχους, να γίνουμε ό,τι αυτοί πιστεύουν πως είναι το καλύτερο για εμάς. Πάντα ή σχεδόν πάντα οι άλλοι κάτι περιμένουν από εμάς…».
Ώρες λειτουργίας: 19:00-22:00 εκτός αργιών.

~Τώρα ,...  Σεισμός 7.3  ισχυρότατος στην Ρωσία !

*** Αθλητική ενημέρωση :
***  ΣΗΜΕΡΑ , ... Πέμπτη 20-12-2018 
Απόλλων Πόντου-ΑΕΛάρισσα  0-4 ,(0-2) .- ^
Απόλλων Λάρισσας - ΠΑΣ Λαμία  1964   0-7 .-^
Βόλος Ν.Π.Σ. - ΑΕΚ Αθηνών  1-3 .-^
Τρίκαλα 1963 - Απόλλων Σμύρνης   1-1 .-^ 
Εργοτέλης -Άρις Θεσ/νίκης  3-2 .-^
Αήττητος Σπάτων - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης   0-6 .-^ 
Παναχαϊκή - Λεβαδειακός  2-1  ,(1-0) .-  ^ 
ΣΗΜΕΡΑ , ...
ΤΣΣΚΑ Μ. -  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   102 -84  .-6
Τα  δεκάλεπτα : 31-24 , 25-30 , 21-14 , 25-16 .- ^
ΜΠΟΥΝΤΟΚΝΟΣΤ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  65-89  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-26 , 20-14 , 15-27, 10-22 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ  98-77 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 20-14 , 32-19, 21-21, 25-23 .-^
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ     ,(39-42).-
Τα  δεκάλεπτα :16-19, 23-21 , 

*** ΧΘΕΣ , ... Για το Κύπελλο Ελλάδας  19-12-2018 :
Νίκη Βόλου-Ξάνθη ΑΟ  1-0 .- ^
Κασσιόπη ΑΟ-ΟΦΗ   0-3 .- ^
Άρης Αβάτου-Ολυμπιακός  1-2 .- ^
Θύελλα Καμαρίου-Ατρόμητος  8-0 .- ^
Κισσαμικός ΜΓΣ-Παναθηναϊκός  1-2 .- [7΄ Δημ.  Εμμανουηλίδης ,54΄ Ρίσκι ,75΄Νίκος Βέργος].- ^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  ποδοσφαιριστές : Σωκράτης Διούδης , Ματία Γιόχανσον , Εμάνουελ Ινσούα , Δημήτρης Κολοβέτσιος , Θεοφάνης Μαυρομμάτης , Γιώργος Δώνης , Έργκυς Κάτσε , Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης , -  Μπουζούκης , Αναστάσιος Χατζηγιοβάννης , Φρεντερίκο  Μακέντα ,  Πασχάλης Στάϊκος , Φάνης Τζανδάρης , Αχιλλέας Πούγγουρας , Ανάργυρος Καπετσής , Δημήτρης Κουρμπέλης , Δημήτριος Εμμανουηλίδης , Νίκος Βέργος , Άντονι Μουνιέ , Οσμάν Κουλιμπαλί , Βασίλης Ξενόπουλος , - Κότσαρη,  - Χριστογιώργος , - Οικονόμου , - Παντελάκης , - Θεοχάρης , - Κουντουριώτης , - Αποστολάκης ,   - Σιφναίος , - Τσαβίδης , - Σερπέζης , - Σκέντεράϊ  .- 
***  Ο Ρικ Πιτίνο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού
Ο Ρικ Πιτίνο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού
~  Ο Αμερικανός Ρικ Πιτίνο συμφώνησε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και θα είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού

***  ΧΘΕΣ , ...  για το   Ευρωπαϊκό μπάσκετ Euroleague
ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ-ΚΑΟΥΝΑΣ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ 71-75 ,(39-33).-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-1520-1814-16 , 18-26 .-^
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ. Α. - ΚΙΜΚΙ Μόσχας 79-63 , (35-31).-^
Τα  δεκάλεπτα : 16-18 , 19-13 , 26-11  , 18-21 .-^
ΑΡΜΆΝΙ ΜΙΛΑΝΟ - ΜΠΑΓΕΡΝ Λεβερκούζεν 78-80 ,(40-41) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 16-15  , 24-26 , 17-17 , 21-22 .- ^
ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  89-68 , (43-31).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-10 , 20-21 , 20-24 26-13 .- ^



~** Τέλος ο Πασκουάλ από τον Παναθηναϊκό
Στην αποκάλυψη πως ο Τσάβι Πασκουάλ αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό και η εντολή της διοίκησης είναι να ετοιμάσουν την ομάδα για το ματς με την Αρμάνι Μιλάνο μαζί με τον Αλβέρτη, προχώρησε ο Γιώργος Βόβορας.






Στην αποκάλυψη πως ο Τσάβι Πασκουάλ αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό και η εντολή της διοίκησης είναι να ετοιμάσουν την ομάδα για το ματς με την Αρμάνι Μιλάνο μαζί με τον Αλβέρτη, προχώρησε ο Γιώργος Βόβορας. 

Η νέα κακή εμφάνιση και η βαριά ήττα των «πράσινων» στη Μαδρίτη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το «πράσινο» ποτήρι. Ο Τσάβι Πασκουάλ απουσίαζε από το ΟΑΚΑ και την προπόνηση του «τριφυλλιού» ενόψει της αναμέτρησης με την Αρμάνι Μιλάνο και όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Βόβορας, η εντολή που δόθηκε στον ίδιο και τον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο από τη διοίκηση, είναι να ετοιμάσουν μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη την ομάδα για το αυριανό παιχνίδι.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Βόβορας:«Καταρχήν μας ζητήθηκε από την διοίκηση να ετοιμάσουμε την ομάδα με τον Αλβέρτη και τους υπόλοιπους συνεργάτες. Πρέπει να ετοιμάσουμε την ομάδα για έναν τελικό. Πρέπει να βγάλουμε αντίδραση, περιμένουμε ένα δύσκολο παιχνίδι γιατί η Αρμάνι είναι μία πολύ καλή ομάδα με ταλέντο. Πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι, να παλέψουμε σε κάθε κατοχή και να δώσουμε τον καλυτερο εαυτό μας.
Αυτή την στιγμή ετοιμάζουμε την ομάδα. Εμείς είχαμε ετοιμάσει την ομάδα από πριν. Είμαστε εδώ και θέλουμε να κερδίσουμε. Τα τελευταία αποτελέσματα δεν ήταν καλά για κανέναν. Έχουμε μπροστά μας έναν τελικό και πρέπει να κερδίσουμε.
Σίγουρα έχουμε περάσει πολλά μαζί του τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι ένα σοκ, αλλά δεν χωρούν συναισθήματα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Πρέπει να συνεχίσουμε και να κοιτάξουμε το αύριο, έχουμε τελικό μπροστά μας».
~**   Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: «Άστραψε και βρόντηξε» ο Γιαννακόπουλος
Ο ισχυρός άντρας του Παναθηναϊκού βρέθηκε στην προπόνηση της ομάδας και έτριξε τα… δόντια των παικτών της ομάδας ανακοινώνοντάς τους βαρύτατο πρόστιμο.. 
Από την στιγμή που το πήρε απόφαση και βγήκε μπροστά μιας και η υπομονή αλλά και η στήριξη έφτασαν στο τέλος τους ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε δράση για τα… καλά. Ο ισχυρός άντρας του «τριφυλλιού» βρέθηκε στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων πριν από την σημερινή προπόνηση της ομάδας και αφού ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας με τον Τσάβι Πασκουάλ την σειρά πήραν οι παίκτες. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μίλησε σε πολύ έντονο ύφος στους «πράσινους» θέλοντας να τους θέσει όλους ενώπιων των ευθυνών τους. «Ο προπονητής έφυγε αλλά αυτό δεν αναιρεί τις δικές σας ευθύνες. Σοβαρευτείτε γιατί θα λύσω συμβόλαια» είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και πρόσθεσε «Σοβαρευτείτε όλοι. Το μυαλό σας θα είναι 24 ώρες το 24ωρο εδώ και πουθενά αλλού. Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα θα λυθούν συμβόλαια» είπε και έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους.
Τα  δεκάλεπτα : 23-10 , 20-21 , 20-24 26-13 .- ^
***  Για το Ευρωμπάσκετ   Τρίτη 18-12-2018  ..Euroleague  : 
Αναντολού Εφές - Μπουντούτσνοστ  106-68 , (49-41).-^  
Τα  δεκάλεπτα :  29-20 , 20-21 , 32-12 , 25-15  .-  ^
Φενέρμπαχτσε - ΤΣΣΚΑ  79-75 , (33-48).-^
Τα  δεκάλεπτα :   18-26 , 18-22 , 24-14 ,19-13 .- ^
Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός  60-69 ,(30-32).-^
Τα  δεκάλεπτα :  14-17 , 16-15 , 18-23 , 12-14 .-^ 
Γκραν Κανάρια - Μπασκόνια  71-84 ,(35-38).-^
Τα  δεκάλεπτα :   27-22 , 8-19 , 18-27 , 18-16  .- ^
~
*** ΧΘΕΣ ,... Για το μπάσκετ στην Basketball Champions League σήμερα : 
Ντιζόν - Μπάμπεργκ  97-101 .-^
 ΑΕΚ Αθηνών - ΝΙΜΠΟΥΡΓΚ   80-76 ,(29-32).-^
Τα δεκάλεπτα : 20-19 , 9-13 , 24-19 , 27-25 .-


***   Κύπελλο Μεσσηνίας: Καλαμάτα και Απόλλωνας στο μεγάλο τελικό 
Πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου, έχασε τον Αλιατίδη 
Για τρίτη συνεχή χρονιά η ομάδα της Καλαμάτας θα συμμετάσχει στον τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο, κόντρα στον Απόλλωνα (τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε στεφθεί Κυπελλούχος, λυγίζοντας διαδοχικά στην παράταση την αντίσταση της Αναγέννησης και του Παμίσου).
Η Μαύρη Θύελλα επικράτησε στον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό του θεσμού με 3-0 σε βάρος της Μάνης, η οποία είχε κάνει την έκπληξη στο πρώτο μεταξύ τους ματς. Οι Μανιάτες επέστρεψαν ως φιλοξενούμενοι αυτή τη φορά στο γήπεδο του Μεσσηνιακού (είχαν συμφωνήσει να γίνει εκεί και το πρώτο παιχνίδι), αλλά έχασαν πολύ γρήγορα και με ένα τραγικό λάθος το προβάδισμα του 1-0. Πιο συγκεκριμένα ήταν στο 15ο λεπτό όταν ο Λαθύρης έκλεψε τη μπάλα από τον τερματοφύλακα Χριστόπουλο ο οποίος προσπάθησε να κάνει ντρίμπλα, με τον νεαρό επιθετικό να μην συγχωρεί στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα και ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου ματς.
Το γκολ αυτό στάθηκε καταλύτης για την συνέχεια του αγώνα «κόβοντας» τα φτερά των παικτών της ΑΕ Μάνης και ανεβάζοντας το ρυθμό των γηπεδούχων, που παρ’ ότι παρατάχθηκαν με ελλείψεις είναι ούτως ή άλλως μια ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας.
Στο 27’ η Καλαμάτα άγγιξε ένα δεύτερο γκολ, με τον Μάρκοβιτς να σημαδεύει το κάθετο δοκάρι με δυνατό σουτ από δεξιά, έπειτα από σέντρα του Λαθύρη.
Στο 31’ η ομάδα που καθοδηγεί ο …διχασμένος χθες, Φραγκίσκος Κεράνης (είναι παράλληλα προπονητής ακαδημιών της Καλαμάτας) είχε την πρώτη σημαντική της ευκαιρία, με τον Βαγγέλη Χελά να εκτελεί φάουλ από δεξιά και τον Γιάννη Χελά να πιάνει μια δύσκολη εναέρια προβολή, στέλνοντας όμως την μπάλα άουτ.
Στο 35’ από σέντρα του Γιάννη Χελά από αριστερά ο Πουλάκος έπιασε μια εξίσου εντυπωσιακή, αλλά συρτή, προβολή με τον Κασωτάκη να μπλοκάρει όμως στην γωνία του.
Στο 31’ η Καλαμάτα έφτασε μια ανάσα από το 2-0 όταν ο Ζελέκου βρήκε κάθετα τον Κάρλος, με τον Βραζιλιάνο να περνάει και τον τερματοφύλακα, βρέθηκε όμως ακριβώς στη γραμμή του άουτ και στην προσπάθειά του να σιγουρέψει το πλασέ ο Βαβαρούτσος βρήκε την ευκαιρία να κόψει.
Στο 48’ μετά από φάουλ του Ζελέκου και μια ακόμα επαφή μέσα στην περιοχή ο Μπίζος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, όμως ο διαιτητής Κώστας Ψηλοπαναγιώτης, με υπόδειξη της βοηθού Αναστασίας Τσουκάλη (ο άλλος ήταν ο Γ. Βανικιώτης) υπέδειξε οφ σάιντ.
Στο 53’ μια ωραία ατομική ενέργεια του Λαθύρη κατέληξε άουτ, ενώ ανάλογη κατάληξη είχε το σουτ του Ζελέκου έξω από την περιοχή και του Χίλγκε στο 59’.
Στο 61’ από κόρνερ του Λαθύρη από αριστερά ο δυναμικός κεντρικός αμυντικός Αλιατίδης έδωσε για μια ακόμη φορά φέτος λύση στο γκολ, πετυχαίνοντας με απ’ ευθείας πλασέ σκορ πρόκρισης (2-0) για την Καλαμάτα.
Στο 79’ ο Ζελέκου με ανάποδο ψαλίδι σιγούρεψε το εισιτήριο της Μαύρης Θύελλας για τον τελικό με ένα τρίτο γκολ, σε μια φάση πάντως που οι Μανιάτες ζήτησαν οφ σάιντ.
Στο 85’ από φάουλ του Μίνγκα ο Αλιατίδης έπιασε την κεφαλιά ψαράκι που πέρασε άουτ.
Το ματς τελείωσε όμως με ψυχρολουσία στο 88’ για την Καλαμάτα, καθώς αποβλήθηκε ο Αλιατίδης με 2ηκίτρινη κάρτα για επικίνδυνο παίξιμο πάνω στον Γιάννη Χελά (τραυματίστηκε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ευτυχώς με την ακτινογραφία που έκανε να βγαίνει καθαρή, αν και με πολύ εμφανή τα σημάδια του χτυπήματος στο στήθος). Έτσι, ο έμπειρος αμυντικός της Καλαμάτας θα χάσει την επόμενη αναμέτρηση για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (την Κυριακή στην Τρίπολη με τον Παναρκαδικό του Αντώνη Μαυρέα) και το όνομα του έμπειρου αμυντικού προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο της φετινής κακοδαιμονίας των απουσιών (λόγω τραυματισμών κυρίως, αλλά επίσης καρτών και στο ξεκίνημα της σαιζόν για γραφειοκρατικούς λόγους) που ταλανίζει την ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου που συνεχίζει παρ’ όλα αυτά πρωτοπόρος στον 8ο Όμιλο, πλέον και φιναλίστ του Κυπέλλου Μεσσηνίας, έτοιμη να διεκδικήσει τον 3ο σερί τίτλο της.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κασωτάκης, Τάμπας, Ψάνης, Μπίζος, Αλιατίδης, Γκελκέρια, Ρόνι Κάρλος (76’ Φουάσης), Ζελέκου (90’+4’ Χόντζα), Μάρκοβιτς (38’ Μαστραντωνάκης), Λαθύρης (82’ Μίνγκας), Χίλγκε.
ΑΕ ΜΑΝΗΣ: Χριστόπουλος, Π. Σπυρέας, Παν. Πουλάκος, Πετριτάι, Βαβαρούτσος, Δουρούμης, Β. Χελάς (75’ λ. τρ. Πιχιγιόνι), Μπεγέτης, Φετάχου (84’ Στύλα), Κυρ. Πουλάκος, Ι. Χελάς (90’ +2’ Καμπανάρος).
Χ.Ε.
Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 3-1 ΤΟΝ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ ΠΥΛΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ
Με φοβερή ανατροπή προκρίθηκε στον τελικό

Ο Απόλλων Καλαμάτας αν και βρέθηκε να χάνει με 1-0 από τον Τσικλητήρα Πύλου χθες στο δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος, έκανε μια φοβερή ανατροπή και προκρίθηκε έτσι στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας. Ο Απόλλων Καλαμάτας επιστρέφει σε τελικό Κυπέλλου Μεσσηνίας, έπειτα από 4 χρόνια όπου θα διεκδικήσει το τρόπαιο από τον Π.Σ. Η Καλαμάτα.
Πρόκειται για έναν ιστορικό τελικό, όπου το μεγάλο φαβορί σίγουρα είναι η Μαύρη Θύελλα, αλλά ο θεσμός του Κυπέλλου κρύβει εκπλήξεις.
Να επανέλθουμε τώρα στο χθεσινό αγώνα ρεβάνς της ημιτελικής φάσης, όπου ο Απόλλων Καλαμάτας είχε να ανατρέψει το 1-0 του πρώτου ματς. Μάλιστα στο 12΄ οι μαυρόασπροι βρέθηκαν να χάνουν με 1-0, με γκολ του Χρήστου Τρίψα,  και το έργο τους όσον αφορά στην πρόκριση έγινε πολύ δύσκολα.
 Ευτύχησαν πάντως να ισοφαρίσουν σε 1-1 με γκολ του αρχηγού τους Δημήτρη Τσουλάκου στο 30΄.
Στο β΄ ημίχρονο η Καλαματιανή ομάδα πίεσε για τη μεγάλη ανατροπή και κατάφερε να πετύχει δύο ακόμη γκολ με τους Γιάννη Καραχάλιο (62΄) και Νέστορα Μπάκα 92΄παίρνοντας έτσι τη νίκη με 3-1 και μαζί μια σπουδαία πρόκριση.
Ο Τσικλητήρας Πύλου στάθηκε καλά στο α΄ημίχρονο, ενώ στην επανάληψη δεν άντεξε στην πίεση του Απόλλωνα Καλαμάτας. Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι από το 64΄ αγωνιζόταν με 10 ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Δημήτρη Γεωργιάδη.
  ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
12΄ ο Χρήστος Τρίψας με γυριστό σουτ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον πορτιέρο Παναγιώτη Γιακουμή, ανοίγοντας το σκορ. Ένα γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον πάγκο και τους ποδοσφαιριστές του Τσικλητήρα Πύλου.
14΄ ο Δημήτρης Γεωργιάδης σέντρα – σουτ μόλις άουτ.
15΄ ο Δημήτρης Τσουλάκος ωραίο γύρισμα, ο Δημήτρης Μανωλόπουλος έκανε το σουτ, άουτ.
21΄ ο Γιάννης Στραβάκος δυνατό σουτ, ο Θεόδωρος Ντουγερόγλου απέκρουσε εντυπωσιακά, η μπάλα «έγλειψε» το οριζόντιο δοκάρι και πέρασε κόρνερ.
27΄ ο Βασίλης Κακαλής σέντρα, ο Βαγγέλης Αλεξόπουλος γυριστή κεφαλιά, μόλις άουτ.
30΄ ο Βασίλης Κακαλής ωραίο γύρισμα, ο Δημήτρης Τσουλάκος με πλασέ πάνω στην κίνηση, ισοφάρισε σε 1-1.
44΄ ο Δημήτρης Μανωλόπουλος κάθετη μπαλιά στον Νίκο Βασιλόπουλο, που έκανε αδύναμο σουτ και ο Θεόδωρος Ντουγερόγλου μπλόκαρε χωρίς δυσκολία.
48΄ ο Δημήτρης Μανωλόπουλος εκτέλεσε φάουλ, ο προωθημένος Ίλια Λούτα έκανε το πλασέ, μόλις άουτ.
56΄ ωραίος συνδυασμός Βαγγέλη Αλεξόπουλου, Δημήτρη Τσουλάκου, ο τελευταίος έκανε το σουτ, ο Θεόδωρος Ντουγερόγλου απέκρουσε, ο Τσουλάκος πήρε το ριμπάουντ, αλλά σούταρε μόλις  άουτ.
57΄ Ολιγωρία στην άμυνα του Απόλλωνα Καλαμάτας, ο Φώτης Διακουμής έκανε το πλασέ, ο Βασίλης Κακαλής απομάκρυνε λίγο πριν τη γραμμή.
62΄ο Δημήτρης Μανωλόπουλος εκτέλεσε κόρνερ, ο προωθημένος Γιάννης Καραχάλιος με κεφαλιά πέτυχε το 2-1. Ένα γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον πάγκο, τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους του Απόλλωνα Καλαμάτας.
88΄ ο Δημήτρης Μανωλόπουλος εκτέλεσε κόρνερ, ο Ηλίας Κουντάνης αφύλαχτος μέσα στη μικρή περιοχή έκανε την κεφαλιά άουτ.
92΄ ο Δημήτρης Τσουλάκος ωραίο σέντρα, ο Νέστορας Μπάκας με καλοζυγισμένη κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 3-1. Οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Καλαμάτας έγιναν ένα κουβάρι, πανηγυρίζοντας το χρυσό γκολ που τους έδωσε μια σπουδαία πρόκριση.
94΄ο Βασίλης Κακαλής πάσα στον Νέστορα Μπάκα, που σούταρε μόλις άουτ.
Καλή ήταν η διαιτησία του Ηλία Αλεξέα, που είχε βοηθούς τους Νίκο Γκούμα και Ηλία Τσουλάκο.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τάκης Σακελλαρόπουλος, Θανάσης Τσούκλερης, Θεόδωρος Σακκάς): Γιακουμής, Κακαλής, Καραχάλιος, Στραβάκος, Περιβολάρης, Κουντάνης, Δημ. Τσουλάκος, Λούτα (72΄ Τρικουράκης), Αλεξόπουλος, Μανωλόπουλος, Βασιλόπουλος (46΄ Μπάκας).
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ (Γιώργος Αργυρόπουλος, Χαράλαμπος Ράλλης): Ντουγερόγλου, Ι.Τρίψας, Ν. Παπαγεωργίου, Σεφεράσι, Γεωργιάδης, Παυλάκος, Σούλα (46΄Καγιαννάς), Γρ. Παπαγεωργίου, Διακουμής (90΄ Κουρεμπανάς), Χρ. Τρίψας, Ιλιάζι (72΄ Κοτσοβός).
Παρατηρητής αγώνα ήταν ο  Σταύρος Τσιχριτζής, γιατρός ο Γεώργιος Πανομήτρος, ενώ παρατηρητής διαιτησίας ο Γιώργος Μπλάνας.

 ~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 :                                                                                           
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά .  Σάββατο 01  Δεκεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .- 
 ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   https://snsarfara.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html  .-                                                         ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , Τα Νέα από το Αρφαρά .  Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης   https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html   .- 
~**  Στο αγιάζι της ενημέρωσης ., ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018  :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Πέμπτη 13  Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/12/arfara-news_13.html .-  
~** ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  από το Αρφαρά .  Παρασκευή  14  Δεκεμβρίου 2018, Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://snsarfara.blogspot.com/2018/12/arfara-news_14.html .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  Τα Νέα μας από το Αρφαρά . Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/12/arfara-news_15.html    .-
~**   ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .-
~**    ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα  17  Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/12/news.html    .-
~**   ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από το Αρφαρά . Δευτέρα  18 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/12/arfara-news_17.html    .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα μας από το Αρφαρά . Τετάρτη 19  Δεκεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html  .-  
~**            

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018  
~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02 Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  από το  Α   έως  και το -Ω  ...... Παρασκευή  02 Νοεμβρίου 2018  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02  Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από ΑΡΦΑΡΑ .  Σάββατο  03 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  τα  Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας  τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-~* * ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Τρίτη  20 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news_19.html     .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  από το Αρφαρά . Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζει της ενημέρωσης   :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/11/arfara-news_21.html   .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .- 
 ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά .  Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news_23.html .-  
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά  Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news-24-2018.html  .-  
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από  Αρφαρά . Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news_25.html   .- 
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα 26  Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news_26.html      .-  
  ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά  Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news-27-2018.html     .- 
 ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news_28.html  .- 
~* *ARFARA  NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  από Αρφαρά . Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .     https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news_29.html .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας ,Τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html
~** ~** ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!! :https://youtu.be/CUdggLuXc1w .-  

~  ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
https://twitter.com/stamos01  .-                       1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    Σταματης Σκουλικας  1.527.984 προβολές , Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.- 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947 http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 933.273 προβολές  , Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos, http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. – 1.266.707 προβολές  , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .- https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .-

~*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
~

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ