Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Τρίτη  20 Μαρτίου 2018 .
~




***  Με χαμόγελα και σιγουριά παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 
Παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το 24ο στη σειρά, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου. Ένα Φεστιβάλ που έχει καταφέρει να συνδέσει την πόλη με το χορό και- παρά τα προβλήματα που υπήρξαν κυρίως τα τελευταία χρόνια- να σταθεί όρθιο! Προβλήματα οικονομικά, που όμως με τη συμβολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, λύθηκαν, καθώς το Φεστιβάλ θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα τρία χρόνια μέσα από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων με 1,2 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.
Έτσι, λοιπόν, στην αίθουσα που έγινε χθες η παρουσίαση κυριαρχούσε ανακούφιση, αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον του. Το «παρών» εκεί έδωσαν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, καθώς και η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν ακόμη εκπρόσωποι του Τύπου από την Αθήνα, όπως και φίλοι του χορού και του συγκεκριμένου Φεστιβάλ.
  Λυδία Κονιόρδου
Πρώτη το λόγο πήρε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή, αφού είναι καινούργια για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, καθώς αυτή τη φορά έχουν ενωθεί οι δυνάμεις του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Οικονομίας, της Λίντας Καπετανέα και του Δήμου Καλαμάτας, με στόχο όλοι μαζί να δώσουν νέα ώθηση «σε ένα πάρα πολύ σημαντικό φεστιβάλ, που εδώ και 24 χρόνια έχει βάλει την Καλαμάτα στο διεθνή χάρτη του χορού».
Επίσης, θέλησε να δώσει έμφαση στην υποδομή που έχει αποκτήσει το Φεστιβάλ και δεν είναι άλλη από το Μέγαρο Χορού, που-όπως υποστήριξε- μπορεί να του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση.
Στη συνέχεια η υπουργός αναφέρθηκε στην κα Βίκυ Μαραγκοπούλου, λέγοντας ότι ήταν εκείνη που επί 21 χρόνια προσέφερε για να γίνει αυτό το σπουδαίο φεστιβάλ.
Επίσης, αναφερόμενη στη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, είπε ότι με αυτή αποκτά νέα δυναμική, ο χορός συνομιλεί με τις άλλες τέχνες, αυτό βγαίνει και εκτός του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και έτσι συνδέονται η τοπική κοινωνία και η πόλη με ένα διεθνές γίγνεσθαι, κάτι που αποτελεί πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος του, άλλωστε, είναι η κάθε πόλη να αποκτήσει τη δική της πολιτιστική ταυτότητα και αυτή μετά να συνδεθεί με το διεθνές γίγνεσθαι, με την Καλαμάτα, όπως σχολίασε, να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα.
  Αλέξης Χαρίτσης
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι δε χρειάζεται να μιλήσει για τη σημασία που έχει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού για την πόλη, αφού οι Καλαματιανοί το γνωρίζουν πολύ καλά. Για τον ίδιο, το πιο σημαντικό είναι ότι η αξία του αναγνωρίζεται πλέον και διεθνώς, αφού έχει πολύ μεγάλη εμβέλεια, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι με όλα τα δυνατά μέσα, και δεδομένων πάντα των συνθηκών, να υπάρχει ενίσχυση του θεσμού.
Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, είπε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική, αφού η περσινή εξαγγελία για χρηματοδότηση γίνεται πράξη, με βάθος τριετίας, καθώς δεν είναι δυνατόν μια τέτοια διοργάνωση κάθε χρόνο τελευταία στιγμή να ψάχνει για πόρους.
Όσο για τη διαδικασία της χρηματοδότησης, ο κ. Χαρίτσης παρατήρησε ότι δεν έγινε αυτόματα και εξήρε τη συνεργασία των φορέων που συμμετείχαν για αυτή τη συμφωνία. Μιλώντας για τη σημασία της, είπε ότι δίνει επιπλέον την ευκαιρία στο ίδιο το Φεστιβάλ να κάνει ένα πιο σοβαρό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, ενώ δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν συνεργασίες, όπως αυτή του υπουργείου του με το υπουργείο Πολιτισμού.
Κλείνοντας ο κ. Χαρίτσης ευχαρίστησε τον κ. Νίκα και ανθρώπους του Δήμου που κατάφεραν να κρατήσουν το Φεστιβάλ «ζωντανό» τα δύσκολα αυτά χρόνια, ενώ τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, αποτελεί και στοίχημα της κυβέρνησης να στηρίξει αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια της Καλαμάτας, αλλά και όλης της χώρας.
  Π. Νίκας
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς για την παρουσία τους στη χθεσινή εκδήλωση. Όπως εξήγησε, στα τελευταία 11 Φεστιβάλ Χορού ήταν ο ίδιος δήμαρχος της πόλης και πολλές φορές στη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη, ενώ χθες βρέθηκαν δύο υπουργοί. Για τον ίδιο οι παρουσίες αυτές δείχνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένα θεσμό της περιφέρειας που έχει «πετάξει» στη διεθνή σκηνή, «ένα παράθυρο ανοιχτό της Καλαμάτας στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Έτσι, ο κ. Νίκας θέλησε να ευχαριστήσει τον κ. Χαρίτση και την κα Κονιόρδου για τη σπουδαία απόφαση της χρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα του Φεστιβάλ Χορού, ώστε να μην υπάρχει η αγωνία κάθε χρόνο για το αν θα βρεθούν τα χρήματα και πόσα από αυτά θα βάλει η κυβέρνηση, αφού πάντοτε ο Δήμος καλύπτει το 50%.
Μιλώντας στη συνέχεια για την προηγούμενη καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Κασιούμη, είπε ότι προσέφερε πολύ σπουδαίο έργο σε δύσκολες στιγμές και για αυτό το λόγο θέλησε να την ευχαριστήσει, όπως και την κα Βίκυ Μαραγκοπούλου.
Μιλώντας δε για τη Λίντα Καπετανέα, δήλωσε υπερήφανος που ακούει τα καλύτερα όπου και αν βρεθεί και δήλωσε βέβαιος ότι αυτό θα αποδειχθεί και στην πράξη.
   Η πιστοποίηση του Μεγάρου Χορού και ο διαγωνισμός για καλλιτεχνικό διευθυντή
Σχετικά με το Μέγαρο Χορού, ο δήμαρχος ανέφερε ότι από τις 16 έως τις 22 Απριλίου θα βρεθεί στην Καλαμάτα γερμανική εταιρεία πιστοποίησης, που θα πιστοποιήσει την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών. Έτσι, θα μπορέσουν οι άνθρωποι του Δήμου να προγραμματίσουν τη λειτουργία του κτηρίου με έναν πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή. Για το λόγο αυτό ζήτησε τη βοήθεια των υπουργών, ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή και το Μέγαρο Χορού να αποτελέσει «Φάρο Πολιτισμού της νοτίου Πελοποννήσου».
Κλείνοντας ο κ. Νίκας δήλωσε ότι αποτελεί πρόκληση η συνεργασία του Δήμου με το Ωνάσειο, τη Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής και άλλους φορείς, ώστε το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας να γίνει σημείο αναφοράς.
  Λίντα Καπετανέα
Τελευταία το λόγο πήρε η καλλιτεχνική διευθύντρια, Λίντα Καπετανέα, η οποία αρχικά θέλησε να κάνει γνωστό το όραμά της για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το φετινό πρόγραμμα.
Ειδικότερα, η κα Καπετανέα ξεκίνησε ευχαριστώντας την υπουργό Πολιτισμού για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και το δικό της καλωσόρισμα, το δήμαρχο Καλαμάτας για την αμέριστη υποστήριξή του στο Φεστιβάλ, όπως και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του φετινού και των δύο επόμενων.
Στη συνέχεια θέλησε να κάνει γνωστό το όραμά της για το Φεστιβάλ Χορού, λέγοντας ότι ανέλαβε τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας παραμένοντας ενεργή χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα σύγχρονου χορού, και με βάση ακριβώς αυτές τις ιδιότητες προσπάθησε να συνθέσει, μαζί με τους συνεργάτες της και την υποστήριξη του δυναμικού της «Φάρις», το φετινό πρόγραμμα και ως προς το καλλιτεχνικό του σκέλος και ως προς το εκπαιδευτικό.
«Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει μακρά πορεία στη χώρα μας και έχει συνδεθεί, βεβαίως, με το έργο της Βίκυς Μαραγκοπούλου, της οποίας την προσφορά θεωρώ ανεκτίμητη. Κατόπιν, το Φεστιβάλ ευτύχησε να γνωρίσει τη φροντίδα και την πολύ σκληρή δουλειά της επίσης άξιας Κατερίνας Κασιούμη, που ήταν ο άνθρωπος που σήκωσε το βάρος αυτής της ιστορικής διαδοχής» ανέφερε η κα Καπετανέα.
Για την ίδια ο χορός έχει πολλά να προσφέρει στο ελληνικό κοινό και θεωρεί ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν και θα είναι η κορυφαία συνάντηση καλλιτεχνών του χορού της χώρας.
Επίσης, δήλωσε ότι πιστεύει στο χορό ως βασική ανθρώπινη ανάγκη, ενώ το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας τής δίνει τη δυνατότητα να μοιραστεί την απέραντη αγάπη της γι’ αυτή την τέχνη.
Στόχος της, λοιπόν, είναι ένα Φεστιβάλ δυναμικό και ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα, στο κοινό όλων των ηλικιών, στις τέχνες, στις συνεργασίες, αφοσιωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα, δοτικό στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πιστεύει σε ένα Φεστιβάλ που θα αναδεικνύει τον ανεξάντλητο διάλογο του χορού με όλες τις μορφές της τέχνης και θα προωθεί το στοχασμό και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση σε όλα τα επίπεδα: πρακτικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό. Σε ένα Φεστιβάλ με δράσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους και με υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν σεμινάρια, residencies, ανταλλαγές καλλιτεχνών, διαλέξεις, εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, ώστε το δεκαήμερο του καλοκαιριού να είναι, ας πούμε, η γιορτή της εντατικής δουλειάς του χειμώνα.
Μιλώντας για τη φετινή παρουσίαση που έγινε νωρίς, είπε ότι συμβαίνει επειδή θέλει να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα φεστιβάλ της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μια αντίστοιχη προσπάθεια να οριστεί η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων την επόμενη χρονιά πολύ νωρίς το φθινόπωρο, για τον ίδιο λόγο.
Μιλώντας στη συνέχεια για το φετινό Φεστιβάλ και το σχεδιασμό του, είπε ότι «αποκτά για πρώτη φορά εικαστική ταυτότητα και στρατηγική οπτικής επικοινωνίας, με υπεύθυνο τον graphic designer Mike Rafail. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στο αρκτικόλεξο του Φεστιβάλ, με σκοπό να τονιστεί ο γλωσσικός χαρακτήρας του χορού και να υπάρχει δυνατότητα για πλήθος δυναμικών εφαρμογών. Τα γράμματα του λογότυπου τα αντιμετωπίζουμε όπως το ανθρώπινο σώμα: μπορούν να κινηθούν, να πιεστούν, να μεταμορφωθούν, χωρίς να χάνουν το νόημα που φέρουν. Δηλαδή, το λογότυπο μπορεί να αλλάζει χρώματα, υφές, μέγεθος, αλλά το περιεχόμενό του να είναι σταθερό και να διατηρεί την αναγνωρισιμότητά του.
H φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στους πολύπλευρους δημιουργούς και δασκάλους και τους μεγάλους ερμηνευτές που δοκιμάζουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Αυτό, πιστεύω, έχει για όλους μεγάλη σημασία ,διότι, για να στηρίξουμε τις νέες γενιές χορευτών και θεατών, θεωρώ ότι πρέπει να τους δείξουμε σπουδαία παραδείγματα δημιουργών και ερμηνευτών που μπορούν να εμπνεύσουν, να προβληματίσουν και να συγκινήσουν».
  Το πρόγραμμα έχει εντατικό χαρακτήρα
Η κα Καπετανέα θέλει από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου ο χορός να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης και, φυσικά, όλοι να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους χορευτές του.
Ωστόσο, το εκπαιδευτικό κομμάτι του Φεστιβάλ ξεκινά μια βδομάδα νωρίτερα, με ένα ειδικό σεμινάριο για παιδιά, ενώ η παρουσίαση της δουλειάς τους θα λειτουργήσει ως καλωσόρισμα του καλλιτεχνικού προγράμματος.
Έτσι, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
1) Το κυρίως πρόγραμμα παραστάσεων στο Μέγαρο Χορού με 14 παραγωγές, 7 στην Κεντρική Σκηνή και 7 στο Στούντιο
2) 8 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην κεντρική πλατεία της πόλης, κάθε μέρα την ίδια απογευματινή ώρα (στις 7.00), με ελεύθερη είσοδο
3) Μία έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου και μία μουσική βραδιά, επίσης με ελεύθερη είσοδο
4) Δύο σεμινάρια χορού και ένα masterclass για χορευτές, ένα εργαστήρι για παιδιά και ένα για ΑμεΑ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Compañía Sharon Fridman

FreeFall
Ο Σάρον Φρίντμαν δημιουργεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χορογραφία για έξι επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ντόπιους ερασιτέχνες. Η πτώση, η καθετότητα, η επαφή, η αναγκαιότητα και η ώθηση είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το «Free Fall», μια γεμάτη τόλμη χορογραφία που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας. Η πτώση γίνεται μια συνεχής αφετηρία από την οποία γεννιέται μια απέραντη ποικιλία κινήσεων, καθώς το σώμα αντιστέκεται στην απώλεια της όρθιας θέσης. Δυνατές εικόνες, σύνθετες και ευαίσθητες δυναμικές δημιουργούνται από τον επαναλαμβανόμενο χωρισμό και την επανένωση των σωμάτων. Παγιδευμένο σε έναν φαύλο κύκλο πτώσης και επανόρθωσης, το «Free Fall» είναι μια εκπληκτική παράσταση που μας καλεί να ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι αν είναι πράγματι δυνατή μια ελεύθερη πτώση.
Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  
Olivier De Sagazan
Transfiguration
Το «Transfiguration» αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, σκεπάζοντας τον εαυτό του με το υλικό αυτό, εξαλείφοντας την ταυτότητά του και μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του. Σε μια συγκλονιστική παράσταση, ο Σαγκαζάν αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής – από άνθρωπος γίνεται ζώο και από ζώο, διάφορα υβριδικά πλάσματα. Διαπερνά, αφαιρεί και ξετυλίγει τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής. Στο «Transfiguration» ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές.
Σάββατο 14 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  
Ultima Vez / Wim Wandekeybus
GoFigureOutYourself
Το «Gofigureoutyourself» είναι μια αναμέτρηση με το κοινό σε μη προετοιμασμένο χώρο. Πέντε διαφορετικά πρόσωπα μας μεταφέρουν πέρα από τους προστατευτικούς τοίχους του θεάτρου. Μας δείχνουν έναν τόπο όπου οι σκέψεις μας διαμορφώνονται απλά και μόνο παρακολουθώντας και ακούγοντας τους άλλους. Το «Go figure out yourself» είναι μια συνολική αναζήτηση. Με την υπόκρουση λέξεων, μουσικής και χορού καλούμαστε να παραδοθούμε σε μια απρόσμενη και συναρπαστική διαδρομή και στην εξουσία του ματιού, σε κοντινό πλάνο. Η παράσταση διερευνά τα όρια μεταξύ θεατών και ηθοποιών. Κάνοντας ελεύθερα απλές κινήσεις στον χώρο, συμμετέχουμε σε μια συλλογική δράση.
Κυριακή 15 Ιουλίου, 18:30 & 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
Cie Circoncentrique

Respire!
Τα δύο μέλη του θιάσου Circoncentrique, o Αλεσάντρο Μαΐντα και ο Μαξίμ Πιτού, φίλοι τόσο δεμένοι όσο η εισπνοή και η εκπνοή, καταδύονται στα βάθη της φιλίας τους με συνοδό στο πιάνο τη Λέα Πέτρα. Μια περιπέτεια που μας παρασύρει σε έναν ανεμοστρόβιλο ακροβατικής ποίησης μέσα από τον ρυθμό της αναπνοής και τη δεξιοτεχνική ευκινησία των δύο περφόρμερ. Το διεθνώς βραβευμένο έργο που περιοδεύει ανά τον κόσμο από το 2012 είναι εμπνευσμένο από τη σχέση γεγονότος, συναισθήματος και αναπνοής. Τα σώματα των δύο ακροβατών γίνονται ο καμβάς για να αποτυπωθεί αυτό το τριώνυμο. Η αναπνοή είναι το συνδετικό νήμα με το κοινό, με το οποίο οι δύο ακροβάτες μοιράζονται τα συναισθήματα, τις εκπλήξεις και τους φόβους τους. Με όχημα έναν μεταλλικό τροχό, μπάλες και μεγάλες σφαίρες οι δύο περφόρμερ εκτελούν τολμηρές κινήσεις ισορροπίας, υπενθυμίζοντάς μας ότι στην περιοχή του κινδύνου, όπου είμαστε ευάλωτοι, μπορούμε να επανεκτιμήσουμε τα πράγματα με ειλικρίνεια, απλότητα και πραγματικά συναισθήματα.
Κυριακή 15 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας & Δευτέρα 16 Ιουλίου, 21:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας 
 Thi-Mai Nguyen
Etna
Μετά από μια παγκόσμια περιοδεία, το σόλο «Etna» της Τι-Μάι Ενγκοϊγέν παρουσιάζεται στο 24o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ώριμο και εξελιγμένο. Η Thi-Mai με το μικροκαμωμένο σώμα της και τις αδιανόητες χορευτικές ικανότητες είναι μια πολυτάλαντη γυναίκα. Χορεύει, τραγουδάει και παίζει, δημιουργώντας μια σπαρακτική παράσταση. Παίζει την Έτνα, μια νεαρή άστεγη, βυθισμένη στην τρέλα της, με ένα μαγνητόφωνο στα χέρια. Μέσα από το μαγνητόφωνο ακούμε τους ήχους της παλιάς της ζωής να θερμαίνουν το σώμα και τη μνήμη της. Η Έτνα χορεύει για να ξορκίσει την κακιά της μοίρα, για να κρατήσει μέσα της ζωντανή τη σπίθα για ζωή. Χορεύει χάρη σε μια επίμονη, μέσα στο τέλμα, λαχτάρα να νιώσει, να υπάρξει και να αγαπήσει. Αντίθετα από το αναμενόμενο, οι άστεγοι είναι οι επιζώντες μιας φοβερά σκληρής και δυσάρεστης πραγματικότητας. Εξαφανίζονται πίσω από ένα πέπλο μοναξιάς, περιπλανώμενοι σαν σκιές στην καρδιά των πόλεών μας. Η αινιγματική τους παρουσία, που κινείται συνεχώς στα πρόθυρα του θανάτου, φαίνεται να μετατοπίζει το διακύβευμα της ύπαρξης από τη δράση και την επιτυχία στην επιβίωση του Εαυτού.
Τρίτη 17 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
 Amorphy / Τζένη Αργυρίου
Ανώνυμο
Το «Ανώνυμο» επιχειρεί να αποτυπώσει την πορεία του κοινωνικού υποκειμένου από την εποχή που η καλλιτεχνική πράξη αποτελούσε εφαλτήριο ανθρώπινης σύνδεσης και συλλογικής διαμόρφωσης έως τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, όπου η ανωνυμία, η ιδιωτικότητα και η ομαδικότητα μεταλλάσσονται ως κομμάτια μιας παράδοξης, κατακερματισμένης πραγματικότητας.  Η Τζένη Αργυρίου αφουγκράζεται τις έννοιες της σωματικής μνήμης, της θεμελιακής ανθρώπινης επαφής και της συνοχής μιας ομάδας και, πατώντας γερά στις ρίζες και στις τελετουργίες μύησης και συμμετοχής, προτείνει μια σύγχρονη κινησιολογική γλώσσα. Αποπειράται έτσι να σχεδιάσει ένα ταξίδι που θα γεφυρώνει το ψηφιακό με το σωματικό σύμπαν, αναζητώντας έναν παρόντα χώρο.
Τρίτη 17 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  
Anton Lachky Company
Cartoon
Ο Άντον Λιάχκι δημιουργεί μια φρέσκια και πρωτότυπη χορογραφία, χρησιμοποιώντας το στοιχείο της υπερβολής, ειδικά για τα παιδιά (από 6 ετών) και τις οικογένειές τους. Με εξαιρετικές ερμηνείες, το σουρεαλιστικό και διασκεδαστικό αυτό παραμύθι με τις άπειρες προεκτάσεις μάς ταξιδεύει σε μια άγνωστη και παράξενη χώρα. Τέσσερις ήρωες καταλαμβάνονται από το δαιμόνιο της δημιουργίας και μεταμορφώνονται σε πλάσματα που θυμίζουν ήρωες από κινούμενα σχέδια, καθώς δίνονται ολόψυχα σε φαντασμαγορικούς χορούς και απίθανες παλαβομάρες. Αυτή η ασυνήθιστη και γεμάτη ανατροπές ιστορία για παιδιά ξεδιπλώνεται πάνω σε ένα γοητευτικό στρώμα ήχων, από άριες της όπερας έως τη σύγχρονη ποπ, σε μια ευφάνταστη, ευρηματική χορογραφία. Υπερβολικές, σχεδόν γκροτέσκες μορφές, απόλυτη δεξιοτεχνία και εξαιρετικός συντονισμός είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κάνουν το «Cartoon» μια συναρπαστική εμπειρία όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια.
Τετάρτη 18 Ιουλίου, 20:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας 
 Edivaldo Ernesto
Tears
Ο Εντιβάλντο Ερνέστο, ένας από τους προσκεκλημένους εισηγητές στα εργαστήρια του 24ου Φεστιβάλ, παρουσιάζει το περίφημο σόλο του «Tears» με στόχο να παρασύρει το κοινό σε έναν φορτισμένο στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη ελευθερία. Ένας άνθρωπος διχασμένος ανάμεσα στον φόβο και την επιθυμία της περιπλάνησης βασανίζεται από παράλογες αμφιβολίες. Παρακολουθούμε την πορεία του, καθώς ακολουθεί τους κανόνες, οι οποίοι καταλήγουν να γίνουν καταπιεστικοί ρόλοι. Μια σειρά από ψυχολογικές μεταπτώσεις θα κάνουν τον φοβισμένο αυτόν ταξιδιώτη να περάσει από αλληλουχίες ανησυχίας. Αποφορτίζοντας την οργή, στρεφόμενος έσω, σε κλειστοφοβικές γωνιές, ο χορευτής αφήνεται να παρασυρθεί σε αντιδράσεις που τον μεταμορφώνουν, σε απρόβλεπτες εκρήξεις ενέργειας, κομψές «μικροκινήσεις» των δακτύλων γεμάτες αφηγηματική δύναμη, αποτυπώνοντας μια κινησιολογική εικόνα σε ευαίσθητη διαλεκτική ισορροπία με τη μουσική. Προκαλώντας μια αδιάκοπη ένταση μεταξύ ερμηνευτή και κοινού, το «Tears» αναπτύσσει έναν στοχασμό πάνω στο τι μπορείς να κάνεις και τι όχι κατά τη διεκδίκηση της ελευθερίας.
Τετάρτη 18 Ιουλίου, 22:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  
Jukstapoz Company / Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman
The Art of Dying
Η ομάδα Jukstapoz ιδρύθηκε το 2010 με έδρα την Αθήνα και έχει διεθνή παρουσία σε φεστιβάλ και θέατρα ανά τον κόσμο. Το χορογραφικό της ύφος είναι έντονα κινηματογραφικό και διακρίνεται για τη δυναμική σωματική γλώσσα (physical theatre). Το έργο «Theartofdying», το οποίο η Χριστίνα Γουζέλη ερμηνεύει με την πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου λαουτίστα Jozef van Wissem, είναι ένα σόλο εμπνευσμένο από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος «Ο κήπος των επίγειων ηδονών», στο οποίο αποδίδεται το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης με λεπτό χιούμορ και σουρεαλισμό. Χορός, πολυμέσα και υποβλητική μουσική συνυπάρχουν σε μια παράσταση που εξετάζει τη διαδικασία του «ευ θνήσκειν», αποτυπώνοντας συγχρόνως την ομορφιά της στιγμής προτού επέλθει το τέλος της ζωής. Μέσα σε έναν κήπο όπου κατοικούν τόσο η ζωή όσο και η φθορά, η ερμηνεύτρια συνθέτει ένα τοπίο από μικρόκοσμους σήψης και χαράς. Η μουσική σύνθεση είναι του Jozef van Wissem, του βραβευμένου Ολλανδού μινιμαλιστή μουσικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, o oποίος, το 2013, απέσπασε το Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Mόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί».
Πέμπτη 19 Ιουλίου, 21:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  
Josef Nadj
Penzum
Η λέξη «penzum» σημαίνει το σύνολο της εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια ημέρα και για την οποία είναι υπεύθυνος κάποιος. Ο όρος εμφανίζεται σε ένα αμετάφραστο ποίημα του Αττίλα Γιόζεφ (Attila József, 1905-1937), εμβληματικού Ούγγρου ποιητή που επηρέασε γενιές συγγραφέων και καλλιτεχνών. Ο χορογράφος, χορευτής και εικαστικός Γιόζεφ Νατζ και η κοντραμπασίστα και συνθέτις Ζοέλ Λεάντρ συνέλαβαν το «Penzum» ως φόρο τιμής στον μεγάλο ποιητή. Σε μια σύνθεση χορογραφίας, μουσικής και σχεδίου, φορώντας αφρικανικές μάσκες, οι δύο καλλιτέχνες σκηνοθετούν το ντουέτο τους μέσα από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Είναι ένα «ανοιχτό» έργο που γράφεται συνεχώς επί τόπου, καρπός καθολικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ερμηνευτών, διαδικασία μέσα από την οποία επιδιώκουν να μεταδώσουν την ένταση των λέξεων του Γιόζεφ. Η ποίησή του δεν παύει ποτέ να επιδρά στην καρδιά και τον νου των δύο ερμηνευτών. Τους καθοδηγεί, τους εμπνέει.
Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας 
 Svalbard Company
All Genius All Idiot
Το «Allgeniusallidiot» δεν είναι μια κλασική παράσταση τσίρκου. Είναι μια πολυμορφική, εξαιρετικά δημιουργική, εντελώς εξωφρενική σύνθεση με εκρηκτική ζωντάνια, εντυπωσιακές εικόνες, ατόφια έκφραση και γοητευτικά ηχοτοπία. Είναι μια βραβευμένη παράσταση, το ντεμπούτο της Svalbard Company, ενός δυναμικού συνόλου τεσσάρων διεθνών ερμηνευτών με εξαιρετικές ικανότητες ανάμεσα στην κομψότητα και στη γελοιότητα, σε μια πλούσια σύνθεση δημιουργικότητας και δεξιοτεχνίας. Ποιητικό και φιλοσοφικό, ατμοσφαιρικό και επικίνδυνο, έντονο και αισθησιακό, χύμα όσο και παράλογο, πρόκειται για ένα έργο τέχνης που αμφισβητεί κάθε περιορισμό. Μια αντιπαράθεση διαφορετικών μορφών έκφρασης που διερευνά τις έννοιες της σεξουαλικής ταυτότητας, της ρευστότητας του εαυτού, του κάλλους και του μεγαλείου με μια μοναδικά πληθωρική γλώσσα.
Παρασκευή 20 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  
Marquese Scott & Poppin John
Οι Μαρκίζ Σκοτ και Πόπιν Τζον ίσως δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς τα βίντεο με τις εμφανίσεις τους έχουν εκατομμύρια προβολές στο ΥouΤube. Είναι δύο από τους σημαντικότερους χορευτές animation και poppin στον κόσμο. Αυτοδίδακτοι, πρωτοπόροι και διαρκώς εξελισσόμενοι, αποτελούν πρότυπο για εκατομμύρια νέους, ενώ έχουν ανοίξει τον δρόμο για νέες δυναμικές στην ανθρώπινη κίνηση και τον σύγχρονο χορό. To δίδυμο από τις ΗΠΑ με τις εξωπραγματικές κινητικές ικανότητες έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για μία εμφάνιση στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού και μία παράσταση δρόμου, δίνοντας στο κοινό την εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσει τον αστείρευτο πλούτο και τη γνήσια έκφραση της κουλτούρας που πάλλεται εδώ και χρόνια στους δρόμους των μεγαλουπόλεων. Η παρουσία των Μαρκίζ Σκοτ και Πόπιν Τζον στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στους μάγους του σύγχρονου χορού.
Σάββατο 21 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας - Παρασκευή 20 Ιουλίου, 19:00, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας  
Kόkakepanu / Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Παναγιώτης Μανουηλίδης
In Case of Loss
Χορδές και συγχορδίες με δύο ερμηνευτές, έναν μουσικό και μια χορεύτρια. Αποτυγχάνοντας και ξεκινώντας πάλι από την αρχή, γυρίζοντας πίσω και επανεκκινώντας, ένας άντρας και μια γυναίκα ξεδιπλώνουν ένα εικαστικό και μουσικό τοπίο από απολεσθέντα αντικείμενα, καταστάσεις, ανθρώπους που αναζητούν τον δρόμο της επιστροφής από το σκοτάδι στο φως, ψάχνοντας για την άκρη του μίτου – ή μήπως για την αρχή; Η καθηλωτική, χωρίς όρια κίνηση της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και το ξεχωριστό ηχόχρωμα του Panu Manu συνθέτουν μια έντονα ατμοσφαιρική παράσταση. Το «Incase οfloss» είναι μια ιδιαίτερη χοροσύνθεση, όπου ήχος και κίνηση γίνονται το μέσο για να επαναφέρουμε στην παρούσα στιγμή –σε μια αέναη απώλεια και επανεύρεση– τον χώρο, αφού είναι αδύνατο να επαναφέρουμε τον ίδιο τον χρόνο. Νήματα που μοιάζουν με σημάδια προσανατολισμού γίνονται κλωστές για μαριονέτες, περιορίζοντας και ταυτόχρονα καθοδηγώντας το σώμα της χορεύτριας στον χώρο. Ένα ταξίδι παντοτινής αναχώρησης και επιστροφής, το μαγευτικό αποτέλεσμα της πρωτότυπης συνεργασίας δύο εξαιρετικά ταλαντούχων καλλιτεχνών.
Κυριακή 22 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  
Les SlovaKs
JourneyHome
Οι Les SlovaΚs παρουσίασαν το «JourneyHome» για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2009. Έκτοτε περιοδεύουν με το έργο αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο, ενθουσιάζοντας το κοινό με το παιχνιδιάρικο αλλά και γεμάτο δύναμη και ευαισθησία στυλ τους. Σε μια πολυφωνική παράσταση εμπνευσμένη από τον παραδοσιακό χορό οι πέντε χορευτές του συγκροτήματος Les SlovaΚs, μαζί με τον παλιό συνεργάτη τους, τον μουσικό και συνθέτη Simon Thierrée, ξέρουν πώς να καθηλώνουν τον θεατή. Πρόκειται για μια σύνθεση από χορευτικές μινιατούρες γεμάτες συναίσθημα, φαντασία, κοινά ιστορικά βιώματα και χιούμορ που φέρνει κάθε χορευτή στο προσκήνιο ως σολίστ και ταυτόχρονα ως οργανικό στοιχείο μιας δυναμικής και οικογενειακής συλλογικότητας. Ο Simon, ως προσεκτικός ράφτης/μαέστρος, κεντά την πολύχρωμη μουσική του στο μέτρο κάθε χορευτικής σκηνής, επιτυγχάνοντας την τέλεια εφαρμογή, και οι Les SlovaΚs τραγουδούν και χορεύουν από καρδιάς, υπενθυμίζοντάς μας τη δύσκολη αλλά και γεμάτη ικανοποίηση εμπειρία της συλλογικής δημιουργίας και διαβίωσης.
Κυριακή 22 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ  
Από το Σάββατο 14 Ιουλίου έως το επόμενο Σάββατο 21 Ιουλίου, οκτώ παραστάσεις χορού παρουσιάζονται σε ένα σταθερό απογευματινό ραντεβού, κάθε μέρα στις 19:00, στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.
Όλες οι παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.
O Iσπανός Akira Yoshida με το έργο «Home» μας μιλά για την επιστροφή στην ουσία του ανθρώπινου όντος σε μια εποχή παρακμής και απληστίας, όπου έχουμε χάσει το κριτήριο του τι είναι σημαντικό και τι όχι, τι όνειρο και τι εφιάλτης. (Σάββατο 14/07)
Ο Σλοβάκος Peter Jasko, φιλοξενούμενος δάσκαλος του φεστιβάλ και μέλος των Les SlovaKs, θα παρουσιάσει το «18», ένα μικρό προσωπικό μανιφέστο αφιερωμένο στη μακροχρόνια έρευνά του πάνω στον χορό και στη διαρκή ανάγκη του καλλιτέχνη να δίνεται ολόψυχα στο παρόν και να αφουγκράζεται τη στιγμή για να μπορέσει να δημιουργήσει. (Κυριακή 15/07)
Ο εκρηκτικός Edivaldo Εrnesto από τη Μοζαμβίκη και ο Ισπανός Luis García López, γνωστός και ως Fruta, θα μας παρουσιάσουν με το «Glitches» μια ενστικτώδη παράσταση. Oι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν, μέσα από την ξεχωριστή χορευτική τους γλώσσα, ένα διάλογο με έντονα και απρόσμενα αποτελέσματα. (Δευτέρα 16/07)
H Αθανασία Κανελλοπούλου, με το «99 γωνίες ενός πιθανού εαυτού», σκιαγραφεί 99 πτυχές, 99 στιγμές ενός ήρωα, μέσα από τις οποίες η πιθανότητα για αναγνώριση του εαυτού, ακολουθώντας σκιώδεις διαδρομές, μετατρέπεται τελικά σε βεβαιότητα. Η παράσταση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ωδείο Καλαμάτας και τη συμμετοχή των Νίκου Παλαιολόγου (έγχορδα) και Γιώργου Κλάδη (κρουστά). (Τρίτη 17/07)
Η Liaidain Herriot, η Ιρλανδή χορεύτρια με τη μοναδική θεατρικότητα, αφηγείται μέσα από το έργο της «ΟnaTangent» την ιστορία αγάπης μιας εγγονής ράφτη και ενός ναυτικού, μιλώντας για την αναμονή και την περιπλάνηση των ερωτευμένων που ψάχνουν ο ένας τον άλλο. (Τετάρτη 18/07)
O Tom Weksler αφιερώνει το έργο του «Water» στη δύναμη του νερού που βγαίνει από το μέταλλο, διαπερνά την πέτρα και μας θρέφει, όπως το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας. (Πέμπτη 19/07)
Οι Marquese Scott και Poppin John, σε μια μοναδική παράσταση dubstep που θα λυγίσει τον χωροχρόνο. (Παρασκευή 20/07)
To εκπληκτικό ντουέτο των χορευτών και ακροβατών από τη Γαλλία Frédéri Vernier και Justine Berthillot με το γνωστό τους έργο «Noos» θα μας δείξουν πώς δύο άνθρωποι τολμούν να παραδοθούν ολοκληρωτικά ο ένας στον άλλο και να δοκιμάσουν τα όρια της απόλυτης εμπιστοσύνης. Τρέχουν, αγκαλιάζονται, σηκώνονται και πέφτουν μέσα από μαγικές εναλλαγές τρυφερότητας και αγριότητας. (Σάββατο 21/07)
ΒΡΑΔΙΑ ΛΑΤΙΝ ΤΖΑΖ ΜΕ ΤΟΥΣ ELVIOLINLATINO
Την Πέμπτη 19 Ιουλίου, στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού, διοργανώνεται βραδιά λάτιν τζαζ με τους El Violin Latino, την μπάντα του βραβευμένου βιολονίστα και συνθέτη Gregor Huebner, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Εμφανίζονται επί σκηνής οι Gregor Huebner (βιολί), Klaus Mueller (πιάνο), Veit Huebner (μπάσο) και Jerome Goldschmidt (κρουστά).
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
 ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Γενική είσοδος: €15,00
Γενική είσοδος στην παράσταση «Cartoon» της Anton Lachky Company, Πέμπτη 18 Ιουλίου: €10,00
Φοιτητικό/μειωμένο εισιτήριο: €12,00 για όλες τις παραστάσεις
Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΣΤΟΥΝΤΙΟ Γενική είσοδος: €12,00
Γενική είσοδος για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια του Φεστιβάλ: €10,00
Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ  
Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων: Δευτέρα 16 Απριλίου 2018
kalamatadancefestival.gr     Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 20/3/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** «Ο Ποταμός Νέδοντας»: Παλιά Καλαμάτα πριν από 80 χρόνια… 
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
Μία σπάνια φωτογραφία που δείχνει πώς ήταν τότε το ποτάμι ο Νέδοντας και η οδός Δενδρακίων. Το ποτάμι ορμητικό ξεχείλιζε μέχρι την ανατολική προστατευτική μάντρα. Δεξιά και αριστερά στις όχθες του φύτρωναν άφθονες δάφνες και «αθάνατη», η γνωστή μετέπειτα «αλόη». Τα πλατάνια στη σειρά ήταν εκατοντάδων ετών, γιατί είχαν άφθονο νερό.
Ο δρόμος στο κέντρο της φωτογραφίας ήταν ο περίπατος των Καλαματιανών και έφθανε μέχρι τις «Τούρλες», ακόμα και μέχρι την «Παναγίτσα» στο δρόμο Αλαγονίας.
Τότε ο δρόμος ονομαζόταν «Οδός Δενδρακίων». Μετέπειτα Νέδοντος – Αλαγονίας – Σπάρτης.
Δεξιά, ανατολικά του δρόμου, το οικόπεδο Αφών  Μπογράκου, όπου πρωτοπαίχτηκε το 1920 το πρώτο θέατρο σκιών (Καραγκιόζης). Σήμερα εκεί είναι η λαχαναγορά και τα κρεοπωλεία (φωτό από το διαδίκτυο)
odos dendrakion.jpg
  Η οδός Νέδοντος, φωτό του 1945
Η φωτογραφία δείχνει πριν από 80 χρόνια το ποτάμι Νέδοντα και τη θέση «Κοτρώνη» στην οδό Νέδοντος.
Πριν από 300 χρόνια ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το Κάστρο και κατέληξε στον ποταμό. Τεράστιος βράχος, σαν ένα δωμάτιο σπιτιού. Έμεινε εκεί μέχρι το 1950 που το ποτάμι τον τράβηξε κάτω και το σκέπασε. Η θέση είχε γίνει σημείο αναφοράς για τους Καλαματιανούς.
Το μεγάλο δέντρο που εικονίζεται αριστερά, ήταν ηλικίας 300 ετών περίπου και το αγκάλιαζαν τέσσερις άνθρωποι. Το έκοψαν, γιατί εμπόδιζε τα ηλεκτροφόρα σύρματα.
Σήμερα το ποτάμι σκεπάστηκε και εκεί έγινε η αγορά της Καλαμάτας (λαχαναγορά – κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία).
Αριστερά της φωτογραφίας το πατρικό σπίτι του γράφοντος (φωτό από το διαδίκτυο)
odos nedontos 1945.jpg
  Το ποτάμι ο Νέδοντας
Ένα στιγμιότυπο πριν από 90 χρόνια. Τότε το ποτάμι κατέβαζε πολύ νερό και είχε δημιουργήσει και πλημμύρες στην Καλαμάτα. Τότε δεν είχε γίνει η εκσκαφή της κοίτης του, και πολλές φορές τα νερά περνούσαν πάνω από τις γέφυρες. Μια ιστορία ξεχασμένη, αφού προφανώς τα νερά του ποταμού βρήκαν άλλη υπόγεια διέξοδο (φωτό: αρχείο Β. Μανιάτη)
potami nedontas 1930.jpg
  Το πηγάδι των Αγιαποστόλων
Μέχρι το 1938 οι Καλαματιανοί υδρεύονταν από τα πηγάδια. Τα πιο κεντρικά δημοτικά ήταν το εικονιζόμενο, μπροστά από τους Αγιαποστόλους, άλλο ένα ανατολικά της ίδιας εκκλησίας – στη θέση Παπλωματάδικα και άλλο στην οδό Υπαπαντής, μπροστά από τον πλάτανο του Ταβουλαρίδη. Οι νοικοκυρές γέμισαν τα εικονιζόμενα βαρελάκια και μετά τα μετέφεραν με την πλάτη (ζαλιά)
(φωτό: αρχείο Β. Μανιάτη)
pigadio agion apostolon.jpg

*** Η πτώση του Αφρίν αποκάλυψε τα τουρκικά σχέδια για προσάρτηση της βόρειας Συρίας! Ο ΡΟΛΟΣ της ΡΩΣΙΑΣ

~ Ποιος ο ρόλος των Ρώσων – Γιατί οι Αμερικανοί στηρίζουν τους Κούρδους – Τα επόμενα βήματα για το καθεστώς Άσαντ
Από τη στιγμή που ο Ερντογάν εξασφάλισε το «πράσινο φως» του Πούτιν για να εισβάλει στο Αφρίν, η τύχη του κουρδικού αυτού καντονίου ήταν προδιαγεγραμμένη. Η υπεροχή του τουρκικού στρατού και σε αριθμό στρατιωτών και σε οπλικά συστήματα ήταν συντριπτική, ακόμα και εάν δεν συνυπολογιζόταν η απόλυτη κυριαρχία στον αέρα. Η μόνη έκπληξη ήταν ότι οι Τούρκοι χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες για να ολοκληρώσουν την επιχείρηση, ενώ αρχικά υπολόγιζαν μία εβδομάδα.
Υπενθυμίζουμε πως με την εξαίρεση ενός διαδρόμου που το συνέδεε με την περιοχή που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ, το καντόνι του Αφρίν είχε γύρω του εχθρικά εδάφη. Σε ένα μεγάλο μέρος της περιμέτρου είναι η Τουρκία και σε ένα άλλο οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων. Οι εν λόγω οργανώσεις, που καθοδηγούνται από την Άγκυρα, συμμετείχαν πλήρως στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας».
Το σχέδιο των Τούρκων ήταν να προωθηθούν σε όλη σχεδόν την περίμετρο του καντονίου για να δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας τουρκικών πόλων από κουρδικά πυρά. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις από Βορρά και Νότο, με σκοπό να καταλάβουν τις δύο ορεινές περιοχές περιοχή. Όταν με δυσκολία το επέτυχαν, ο δρόμος για την πόλη Αφρίν ήταν ανοιχτός και από τις δύο κατευθύνσεις, λόγω του πεδινού εδάφους που επέτρεπε την προέλαση των τεθωρακισμένων.
Εκείνη τη χρονική στιγμή, οι Κούρδοι έπαψαν να πολεμούν σαν τακτικός στρατός και υιοθέτησαν τακτικές ανταρτοπολέμου, με τις οποίες, άλλωστε, είναι εξοικειωμένοι. Όταν, μάλιστα, ο τουρκικός στρατός και οι ισλαμιστές βρέθηκαν προ των θυρών, επιτιθέμενοι στην πόλη σε δύο μέτωπα, από δυτικά και ανατολικά (το πρωί της Κυριακής), το YPG επέλεξε να διασώσει τις δυνάμεις του, αντί να τις καταδικάσει σε μία εκ των προτέρων χαμένη μάχη εντός τους αστικού ιστού.
Η κατάληψη του Αφρίν δημιουργεί νέα δεδομένα επί του πεδίου. Υπενθυμίζουμε ότι το 2014 οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούσαν την πόλη Κομπάνι, το τελευταίο προπύργιο των Κούρδων. Οι Κούρδοι του YPG, με την βοήθεια των Αμερικανών στον αέρα, κατάφεραν να περάσουν στην αντεπίθεση. Συσπειρώνοντας γύρω τους και Άραβες και Γεζίντι μαχητές (στο πλαίσιο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους όλη τη βορειοανατολική Συρία.
Στρατηγικός στόχος τους ήταν να κινηθούν προς δυσμάς με σκοπό να ενώσουν το απομονωμένο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία και στη συνέχεια να δημιουργήσουν έναν διάδρομο για να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Η Μεσόγειος, άλλωστε, δεν απέχει πολύ από το Αφρίν. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, πέρασαν από ανατολικά προς δυτικά τον Ευφράτη και μετά από σκληρές μάχες κατέλαβαν από το Ισλαμικό Κράτος την πόλη Μπανμπίτζ.
Η εξέλιξη αυτή εξώθησε την Άγκυρα να εισβάλει στη βόρεια Συρία με σκοπό ακριβώς να ματαιώσει τα σχέδια των Κούρδων. Με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», οι Τούρκοι κινήθηκαν προς νότο, λίγο δυτικότερα της Μανμπίτζ. Οι τζιχαντιστές παρέδωσαν την παραμεθόριο συριακή πόλη Τζαραμπλούς αμαχητί. Ο τουρκικός στρατός έφθασε μέχρι την κωμόπολη Αλ Μπαμπ, την οποία κατέλαβε με δυσκολία από το Ισλαμικό Κράτος. Κατ’ αυτό τον τρόπο έκλεισε τον δρόμο των Κούρδων προς δυσμάς.
Για εκείνη την τουρκική επιχείρηση, ο Ερντογάν είχε εξασφαλίσει το «πράσινο φως» και του Πούτιν, με τον οποίο ήδη συνέπλεε, αλλά και της Ουάσιγκτον, η οποία δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με την Άγκυρα. Για ένα διάστημα διαμορφώθηκε μία ασταθής ισορροπία. Αυτή ανετράπη, όταν οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν πως θα συγκροτηθεί μία δύναμη 30.000 μαχητών με κορμό τους Κούρδους, η οποία θα έχει αποστολή τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία.
Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος στην περιοχή που βρίσκεται το Αφρίν ελέγχεται από τους Ρώσους, ο Ερντογάν εξασφάλισε από τον Πούτιν το «πράσινο φως» για την εισβολή στο Αφρίν. Οι Κούρδοι δεν είχαν δεχθεί τη ρωσική πρόταση να το παραδώσουν στον έλεγχο του Άσαντ, με αποτέλεσμα η ρωσική δύναμη που υπήρχε εκεί και συνεργαζόταν με την κουρδική διοίκηση να αποχωρήσει. Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί ούτε είχαν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή, ούτε καν το προσπάθησαν έστω σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν ήθελαν να αντιπαρατεθούν στον Ερντογάν, ελπίζοντας ότι τελικώς θα τον επαναφέρουν στο δυτικό στρατόπεδο.
~ Όταν με καθυστέρηση οι Κούρδοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντισταθούν για πολύ, ζήτησαν να παραδώσουν την περιοχή στο καθεστώς Άσαντ. Ήταν, όμως, αργά. Οι πολιτοφύλακες που έστειλε η Δαμασκός δεν ήταν ικανοί να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων. Ήταν περισσότερο μία συμβολική κίνηση. Η Μόσχα, άλλωστε, είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν ελευθερία κινήσεων, εξασφαλίζοντας ανταλλάγματα σε άλλα μέτωπα. Ο Άσαντ φοβάται δικαιολογημένα ότι οι Τούρκοι δεν θα φύγουν εύκολα από τα συριακά εδάφη, αλλά δεν είχε περιθώρια να αντιταχθεί.
Η πτώση του Αφρίν ακυρώνει -τουλάχιστον για το ορατό μέλλον- τη στρατηγική των Κούρδων να κινηθούν προς δυσμάς. Με αυτή την έννοια, πρόκειται για επιτυχία της Άγκυρας, η οποία στις κατεχόμενες συριακές περιοχές ήδη οικοδομεί πρόπλασμα τουρκικών κρατικών δομών, επιβεβαιώνοντας την ανομολόγητη, αλλά προφανή πρόθεσή της μελλοντικά να προσαρτήσει την περιοχή. Ουσιαστικά, δηλαδή, να επαναλάβει αυτό που είχε κάνει με την Αλεξανδρέττα στη δεκαετία του 1930.
Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η στρατιωτική και πολιτική εξουδετέρωση του κουρδικού παράγοντα σε όλη τη βόρειο Συρία. Ο Ερντογάν, μάλιστα, είχε απειλήσει τους Αμερικανούς πως εάν επιχειρήσουν να εμποδίσουν τον τουρκικό στρατό θα δοκιμάσουν «οθωμανικά χαστούκια». Πέρα, όμως, από τους λεονταρισμούς, αυτό που συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν-Τίλερσον είναι οι Κούρδοι να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη και να παραδώσουν την Μπανμπίτζ σε μία μικτή διοίκηση Αμερικανών, Τούρκων και ντόπιων.
Η σύμπραξη της Άγκυρας με τη Μόσχα έχει αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον -και μαζί της όλη η Δύση- περιέλθει σε εμφανώς μειονεκτική θέση στο συριακό μέτωπο. Εκεί, το πλεονέκτημα το έχουν πλέον οι Ρώσοι και οι Ιρανοί, που στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ, και εν μέρει οι Τούρκοι. Ο λόγος που οι Αμερικανοί είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψουν ολοσχερώς τον κουρδικό παράγοντα δεν είναι η πίστη τους σε έναν αξιόμαχο σύμμαχο. Είναι ότι χωρίς αυτόν, ουσιαστικά θα βρεθούν έξω από την «καρδιά» της Μέσης Ανατολής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ειδικά όταν το δίδυμο Τραμπ-Πομπέο έχει ανοίξει μέτωπο με την Τεχεράνη.
Στην πραγματικότητα, ούτε η Μόσχα ούτε η Τεχεράνη θέλουν ενίσχυση της Τουρκίας, αλλά για τον Πούτιν μετράει περισσότερο να κρατάει τον Ερντογάν δίπλα του. Οι Τούρκοι έχουν ήδη εγκατασταθεί εντός της συριακής επικράτειας και με πρόσχημα ότι το κουρδικό YPG απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν εκεί. Στις περιοχές που ήδη κατέχουν, άλλωστε, αλλοιώνουν με συστηματικό τρόπο την πληθυσμιακή σύνθεση, εγκαθιστώντας σε κουρδικές περιοχές φανατικούς σουνίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν τζιχαντιστική δράση.
Αυτός είναι ο λόγος που ο Άσαντ, έστω και εμμέσως, έστω και ελλιπώς, ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Κούρδων να στείλει δυνάμεις στο Αφρίν. Είναι σαφές πως τους προτιμάει από τους Τούρκους. Οι Κούρδοι δεν έχουν στραφεί εναντίον του καθεστώτος του και έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για να επιτευχθεί η στρατιωτική συρρίκνωση του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που βοήθησε αποφασιστικά το καθεστώς να επιβιώσει και να ανακτήσει τον έλεγχο πολύ μεγάλου μέρους της νότιας και κεντρικής Συρίας.
Εκτός αυτού, διεκδικούν αυτονομία εντός του συριακού κράτους και όχι απόσχιση. Ένα καθεστώς αυτονομίας των Κούρδων στη βόρεια Συρία από μία άποψη βολεύει τον Άσαντ, επειδή θα λειτουργεί σαν γεωπολιτικό «μαξιλάρι» μεταξύ αυτού και της επικίνδυνης Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Άσαντ ήταν υποχρεωμένος να ευθυγραμμισθεί με τις ρωσικές οδηγίες.
Η Μόσχα και περισσότερο η Τεχεράνη μπορεί να συνεργάζονται με την Άγκυρα, αλλά διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Όχι μόνο, επειδή η Τουρκία είναι οργανικά συνδεδεμένη με τη Δύση, αλλά και επειδή τα συμφέροντά τους με στρατηγικούς όρους είναι αντιτιθέμενα. Αυτή την περίοδο συμπλέουν μαζί της με τακτικούς όρους και σε κλίμα δυσπιστίας. Έτσι, ενώ δεν θέλουν να στραφούν εναντίον της, δεν θέλουν και την ενδυνάμωσή της. Γι’ αυτό και της άναψαν το πράσινο φως όσον αφορά την επιχείρηση εναντίον του Αφρίν.
Ο Πούτιν προσπαθεί να ισορροπήσει. Από τη μία άναψε «πράσινο φως» στον Ερντογάν όσον αφορά την εισβολή στο Αφρίν, αλλά από την άλλη θα του είναι δύσκολο να αποδεχθεί μία μόνιμη τουρκική κατοχή στη βορειοδυτική Συρία. Η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει όταν θα τεθεί το ζήτημα ποιος θα ελέγξει την περιοχή. protothema

*** ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ!Τα πέντε ονόματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια

Με ένα κείμενο με το σύνολο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και με ατζέντα που θα αφορά τη συνεργασία των δύο κρατών στο μέλλον θα βρεθεί στα Σκόπια την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε τη Δευτέρα, ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψή του στη γείτονα: «έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια».
~  Οσον αφορά τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ αυτές είναι οι εξής:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)] Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έκανε γνωστό πως επιθυμεί να έχει επιλυθεί η ονοματολογική διαφορά μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμώντας ότι ανάλογη είναι και η βούληση της ελληνικής ηγεσίας.
«Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ζάεφ σε δημοσιογράφους.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

*** ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΕΙΣΜΟΣ! Μήπως οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ δολοφόνησαν τον Σεργκέι Σκριπάλ;.. Περίεργες «συμπτώσεις»…

Οι ΗΠΑ είχαν πιθανή πρόσβαση στον νευροπαραλυτικό παράγοντα ”Novichok”, που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την δηλητηρίαση του Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, ήδη από το 1999 όταν το Πεντάγωνο συμμετείχε στην αποστρατικοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις δοκιμών χημικών όπλων στο Ουζμπεκιστάν η οποία ήταν το κύριο εργαστήριο έρευνας του συγκεκριμένου νευροπαραλυτικού παράγοντα.
Αυτό προκύπτει από μια αναφορά των New York Times της εποχής η οποία ανέφερε τότε:
”Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ουζμπεκιστάν διαπραγματεύθηκαν σιωπηλά και αναμένεται να υπογράψουν σήμερα μια διμερή συμφωνία για την παροχή αμερικανικής βοήθειας για την αποσυναρμολόγηση και την απολύμανση μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις δοκιμών χημικών όπλων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας και αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν.
Νωρίτερα φέτος, το Πεντάγωνο ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να δαπανήσει μέχρι και 6 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας για τη μείωση των απειλών, προκειμένου να αποστρατιωτικοποιήσει το λεγόμενο Ινστιτούτο Χημικών Ερευνών στο Nukus του Ουζμπεκιστάν. Σοβιετικοί που αυτομόλησαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το εργοστάσιο Nukus ήταν ο σημαντικότερος χώρος έρευνας και δοκιμών για μια νέα τάξη μυστικών, πολύ θανατηφόρων χημικών όπλων που ονομάζονται ”Novichok”, το οποίο στα ρωσικά σημαίνει ”νέος τύπος”.
~  Ταυτόχρονα, αρκετά ειρωνικό αποτελεί το γεγονός ότι η δηλητηρίαση του Ρώσου κατασκόπου έγινε μόλις 6 μίλια από το κυβερνητικό χημικό εργαστήριο Porton Down στη Βρετανία, κι αυτό λόγω του σκοτεινού παρελθόντος του. Το Porton Down είναι γνωστό από τα σκάνδαλα με ανθρώπινα πειράματα που πραγματοποιούσε και που είχαν ως πιο γνωστό αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου στρατιώτη το 1953 όταν του χορηγήθηκε το νευροπαραλυτικό Sarin. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.
Ως επιστέγασμα έρχεται η είδηση ότι μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου κατασκόπου, το Porton Down θα λάβει επιπλέον επιχορήγηση 48 εκατομμυρίων δολαρίων από το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Οι εγκαταστάσεις του Porton Down στη Βρετανία.
Όμως ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει το επιχείρημα ότι όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά τελικά ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο ”Novichok”, είναι ότι ο Ρώσος χημικός που βοήθησε στην κατασκευή του, ο Vil Mirzayanov, είχε δημοσιεύσει την χημική σύνθεση του Novichok στο βιβλίο του ”State Secrets” (Κρατικά Μυστικά), ένα γεγονός που φαίνεται να παραβλέπεται από όσους υποτίθεται ότι ερευνούν την υπόθεση.
Η υπόθεση έχει επιδεινώσει κατά πολύ τις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Βρετανίας οι οποίες παίρνουν μια ψυχροπολεμική τροπή, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να κατηγορεί απευθείας την Ρωσική κυβέρνηση, και τον Ντόναλντ Τραμπ να συντάσσεται με άλλους ηγέτες ότι πίσω από την ενέργεια κρύβεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου κατάσκοπου, που ενέγειρε όλες αυτές τις κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, προέκυψε μόλις λίγες ημέρες πριν τις Ρωσικές προεδρικές εκλογές οι οποίες ανέδειξαν τελικά νικητή ξανά τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πηγή το offtherecord .net.gr το οποίο κι ευχαριστούμε.

*** Ελαία: Αναδάσωση αύριο από το Σύλλογο Φίλων Δάσους 
Αναδάσωση στο παράκτιο δάσος της Ελαίας διοργανώνει αύριο ο Σύλλογος Φίλων Δάσους & Παραλίας Ελαίας.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Συλλόγου αναφέρεται: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο του κοινωνικού του έργου, για να τιμήσει την “Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας”, η οποία είναι την Τετάρτη 21/3/2018, οργανώνει αναδάσωση στο Δάσος της Ελαίας, με φυτώρια που διέθεσε το Δασαρχείο Κυπαρισσίας για την ανάταξη του παράκτιου Δάσους της Ελαίας. Καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους κατοίκους της περιοχής να δώσουν το “παρών” την Τετάρτη 21 Μαρτίου και ώρα 10.30 στην είσοδο του δάσους (γήπεδο Ελαίας). Για πληροφορίες, πρόεδρος ΣΥΦΙΔΑΠΕ: 6937232720, γενικός γραμματέας: 6996291922. Φυτώρια – εργαλεία θα είναι εκεί από το Σύλλογο Φίλων Δάσους & Παραλίας Ελαίας. Σας περιμένουμε όλους».

*** Διήμερη επίσκεψη Κουμουτσάκου στη Μεσσηνία 
Θα εκπροσωπήσει τη Νέα Δημοκρατία στους εορτασμούς της 23ης Μαρτίου 
 Σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής εσωκομματικής διαδικασίας
 Διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Μαρτίου ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Με την ιδιότητα και του τομεάρχη του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. για τη Μεσσηνία, ο κ. Κουμουτσάκος αναμένεται να αρχίσει την επίσκεψή του στην περιοχή το πρωί της Πέμπτης από την Τριφυλία, όπου και θα έχει συναντήσεις με στελέχη της τοπικής οργάνωσης.
Ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιήσει και με τις υπόλοιπες τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. στο νομό πριν φθάσει το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Καλαμάτα, όπου στο Δημαρχείο θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο, αλλά και τους αιρετούς του Δήμου Καλαμάτας που ανήκουν στην κεντροδεξιά παράταξη.
Οι συναντήσεις του κ. Κουμουτσάκου με τοπικά στελέχη αναμένεται να συνεχιστούν και το πρωί της Παρασκευής, ενώ το απόγευμα θα εκπροσωπήσει τη Νέα Δημοκρατία στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Η διήμερη επίσκεψη του τομεάρχη της Ν.Δ. στη Μεσσηνία αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε περίπου ένα χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Παράλληλα, σηματοδοτεί την έναρξη των προεκλογικών εσωκομματικών διαδικασιών για τις τοπικές οργανώσεις και τις Νομαρχιακές Επιτροπές, που θα διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου ... εκτός απροόπτου.
  Του Κώστα Γαζούλη

*** Προκήρυξη 11 θέσεων ειδικευμένων ιατρών στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας 
Στόχος η λειτουργία αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών
 Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας η απόφαση έγκρισης της προκήρυξης για την πρόσληψη 528 ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, για τις Νοσηλευτικές Μονάδας Καλαμάτας και Κυπαρισσίας προκηρύσσονται οι εξής θέσεις:
  Για τη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας
-Παθολογίας ή Χειρουργικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ (για το ΤΕΠ),     διευθυντή, μία θέση
-Παθολογίας με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ (για το ΤΕΠ), Επιμελητή Α, μία θέση
-Χειρουργικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ (για το ΤΕΠ), Επιμελητή Α, μία θέση
-Χειρουργικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ (για το ΤΕΠ), Επιμελητή Β, μία θέση
-Παθολογίας με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ (για το ΤΕΠ), Επιμελητή Β, δύο θέσεις
-Καρδιολογίας με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ (για το ΤΕΠ), Επιμελητή Β, μία θέση
-Ορθοπαιδικής με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ (για το ΤΕΠ), Επιμελητή Β, δύο θέσεις
-Ιατρικής Βιοπαθολογίας, Επιμελητή Β, μία θέση
Οι εννέα πρώτες θέσεις θα καλύψουν τις ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, δημιουργώντας ένα αυτόνομο ΤΕΠ, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα το τμήμα να καλύπτεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου από μόνιμους ειδικευμένους ιατρούς, δίνοντας έτσι μία λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε το νοσοκομείο.
Για τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας προκηρύσσεται μια θέση Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, Επιμελητή Β΄.

*** Με χαμόγελα και σιγουριά παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 
Παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το 24ο στη σειρά, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου. Ένα Φεστιβάλ που έχει καταφέρει να συνδέσει την πόλη με το χορό και- παρά τα προβλήματα που υπήρξαν κυρίως τα τελευταία χρόνια- να σταθεί όρθιο! Προβλήματα οικονομικά, που όμως με τη συμβολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, λύθηκαν, καθώς το Φεστιβάλ θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα τρία χρόνια μέσα από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων με 1,2 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.
Έτσι, λοιπόν, στην αίθουσα που έγινε χθες η παρουσίαση κυριαρχούσε ανακούφιση, αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον του. Το «παρών» εκεί έδωσαν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, καθώς και η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη.
Την παρουσίαση παρακολούθησαν ακόμη εκπρόσωποι του Τύπου από την Αθήνα, όπως και φίλοι του χορού και του συγκεκριμένου Φεστιβάλ.
  Λυδία Κονιόρδου
Πρώτη το λόγο πήρε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή, αφού είναι καινούργια για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, καθώς αυτή τη φορά έχουν ενωθεί οι δυνάμεις του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Οικονομίας, της Λίντας Καπετανέα και του Δήμου Καλαμάτας, με στόχο όλοι μαζί να δώσουν νέα ώθηση «σε ένα πάρα πολύ σημαντικό φεστιβάλ, που εδώ και 24 χρόνια έχει βάλει την Καλαμάτα στο διεθνή χάρτη του χορού».
Επίσης, θέλησε να δώσει έμφαση στην υποδομή που έχει αποκτήσει το Φεστιβάλ και δεν είναι άλλη από το Μέγαρο Χορού, που-όπως υποστήριξε- μπορεί να του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση.
Στη συνέχεια η υπουργός αναφέρθηκε στην κα Βίκυ Μαραγκοπούλου, λέγοντας ότι ήταν εκείνη που επί 21 χρόνια προσέφερε για να γίνει αυτό το σπουδαίο φεστιβάλ.
Επίσης, αναφερόμενη στη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, είπε ότι με αυτή αποκτά νέα δυναμική, ο χορός συνομιλεί με τις άλλες τέχνες, αυτό βγαίνει και εκτός του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και έτσι συνδέονται η τοπική κοινωνία και η πόλη με ένα διεθνές γίγνεσθαι, κάτι που αποτελεί πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος του, άλλωστε, είναι η κάθε πόλη να αποκτήσει τη δική της πολιτιστική ταυτότητα και αυτή μετά να συνδεθεί με το διεθνές γίγνεσθαι, με την Καλαμάτα, όπως σχολίασε, να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα.
  Αλέξης Χαρίτσης
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι δε χρειάζεται να μιλήσει για τη σημασία που έχει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού για την πόλη, αφού οι Καλαματιανοί το γνωρίζουν πολύ καλά. Για τον ίδιο, το πιο σημαντικό είναι ότι η αξία του αναγνωρίζεται πλέον και διεθνώς, αφού έχει πολύ μεγάλη εμβέλεια, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι με όλα τα δυνατά μέσα, και δεδομένων πάντα των συνθηκών, να υπάρχει ενίσχυση του θεσμού.
Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, είπε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική, αφού η περσινή εξαγγελία για χρηματοδότηση γίνεται πράξη, με βάθος τριετίας, καθώς δεν είναι δυνατόν μια τέτοια διοργάνωση κάθε χρόνο τελευταία στιγμή να ψάχνει για πόρους.
Όσο για τη διαδικασία της χρηματοδότησης, ο κ. Χαρίτσης παρατήρησε ότι δεν έγινε αυτόματα και εξήρε τη συνεργασία των φορέων που συμμετείχαν για αυτή τη συμφωνία. Μιλώντας για τη σημασία της, είπε ότι δίνει επιπλέον την ευκαιρία στο ίδιο το Φεστιβάλ να κάνει ένα πιο σοβαρό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, ενώ δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν συνεργασίες, όπως αυτή του υπουργείου του με το υπουργείο Πολιτισμού.
Κλείνοντας ο κ. Χαρίτσης ευχαρίστησε τον κ. Νίκα και ανθρώπους του Δήμου που κατάφεραν να κρατήσουν το Φεστιβάλ «ζωντανό» τα δύσκολα αυτά χρόνια, ενώ τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, αποτελεί και στοίχημα της κυβέρνησης να στηρίξει αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια της Καλαμάτας, αλλά και όλης της χώρας.
  Π. Νίκας
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς για την παρουσία τους στη χθεσινή εκδήλωση. Όπως εξήγησε, στα τελευταία 11 Φεστιβάλ Χορού ήταν ο ίδιος δήμαρχος της πόλης και πολλές φορές στη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη, ενώ χθες βρέθηκαν δύο υπουργοί. Για τον ίδιο οι παρουσίες αυτές δείχνουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένα θεσμό της περιφέρειας που έχει «πετάξει» στη διεθνή σκηνή, «ένα παράθυρο ανοιχτό της Καλαμάτας στην Ευρώπη και τον κόσμο».
Έτσι, ο κ. Νίκας θέλησε να ευχαριστήσει τον κ. Χαρίτση και την κα Κονιόρδου για τη σπουδαία απόφαση της χρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα του Φεστιβάλ Χορού, ώστε να μην υπάρχει η αγωνία κάθε χρόνο για το αν θα βρεθούν τα χρήματα και πόσα από αυτά θα βάλει η κυβέρνηση, αφού πάντοτε ο Δήμος καλύπτει το 50%.
Μιλώντας στη συνέχεια για την προηγούμενη καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Κασιούμη, είπε ότι προσέφερε πολύ σπουδαίο έργο σε δύσκολες στιγμές και για αυτό το λόγο θέλησε να την ευχαριστήσει, όπως και την κα Βίκυ Μαραγκοπούλου.
Μιλώντας δε για τη Λίντα Καπετανέα, δήλωσε υπερήφανος που ακούει τα καλύτερα όπου και αν βρεθεί και δήλωσε βέβαιος ότι αυτό θα αποδειχθεί και στην πράξη.
   Η πιστοποίηση του Μεγάρου Χορού και ο διαγωνισμός για καλλιτεχνικό διευθυντή
Σχετικά με το Μέγαρο Χορού, ο δήμαρχος ανέφερε ότι από τις 16 έως τις 22 Απριλίου θα βρεθεί στην Καλαμάτα γερμανική εταιρεία πιστοποίησης, που θα πιστοποιήσει την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών. Έτσι, θα μπορέσουν οι άνθρωποι του Δήμου να προγραμματίσουν τη λειτουργία του κτηρίου με έναν πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή. Για το λόγο αυτό ζήτησε τη βοήθεια των υπουργών, ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή και το Μέγαρο Χορού να αποτελέσει «Φάρο Πολιτισμού της νοτίου Πελοποννήσου».
Κλείνοντας ο κ. Νίκας δήλωσε ότι αποτελεί πρόκληση η συνεργασία του Δήμου με το Ωνάσειο, τη Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής και άλλους φορείς, ώστε το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας να γίνει σημείο αναφοράς.

Λίντα Καπετανέα
Τελευταία το λόγο πήρε η καλλιτεχνική διευθύντρια, Λίντα Καπετανέα, η οποία αρχικά θέλησε να κάνει γνωστό το όραμά της για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε στους παρευρισκόμενους το φετινό πρόγραμμα.
Ειδικότερα, η κα Καπετανέα ξεκίνησε ευχαριστώντας την υπουργό Πολιτισμού για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και το δικό της καλωσόρισμα, το δήμαρχο Καλαμάτας για την αμέριστη υποστήριξή του στο Φεστιβάλ, όπως και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του φετινού και των δύο επόμενων.
Στη συνέχεια θέλησε να κάνει γνωστό το όραμά της για το Φεστιβάλ Χορού, λέγοντας ότι ανέλαβε τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας παραμένοντας ενεργή χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα σύγχρονου χορού, και με βάση ακριβώς αυτές τις ιδιότητες προσπάθησε να συνθέσει, μαζί με τους συνεργάτες της και την υποστήριξη του δυναμικού της «Φάρις», το φετινό πρόγραμμα και ως προς το καλλιτεχνικό του σκέλος και ως προς το εκπαιδευτικό.
«Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει μακρά πορεία στη χώρα μας και έχει συνδεθεί, βεβαίως, με το έργο της Βίκυς Μαραγκοπούλου, της οποίας την προσφορά θεωρώ ανεκτίμητη. Κατόπιν, το Φεστιβάλ ευτύχησε να γνωρίσει τη φροντίδα και την πολύ σκληρή δουλειά της επίσης άξιας Κατερίνας Κασιούμη, που ήταν ο άνθρωπος που σήκωσε το βάρος αυτής της ιστορικής διαδοχής» ανέφερε η κα Καπετανέα.
Για την ίδια ο χορός έχει πολλά να προσφέρει στο ελληνικό κοινό και θεωρεί ότι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν και θα είναι η κορυφαία συνάντηση καλλιτεχνών του χορού της χώρας.
Επίσης, δήλωσε ότι πιστεύει στο χορό ως βασική ανθρώπινη ανάγκη, ενώ το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας τής δίνει τη δυνατότητα να μοιραστεί την απέραντη αγάπη της γι’ αυτή την τέχνη.
Στόχος της, λοιπόν, είναι ένα Φεστιβάλ δυναμικό και ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα, στο κοινό όλων των ηλικιών, στις τέχνες, στις συνεργασίες, αφοσιωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα, δοτικό στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πιστεύει σε ένα Φεστιβάλ που θα αναδεικνύει τον ανεξάντλητο διάλογο του χορού με όλες τις μορφές της τέχνης και θα προωθεί το στοχασμό και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση σε όλα τα επίπεδα: πρακτικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό. Σε ένα Φεστιβάλ με δράσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους και με υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν σεμινάρια, residencies, ανταλλαγές καλλιτεχνών, διαλέξεις, εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, ώστε το δεκαήμερο του καλοκαιριού να είναι, ας πούμε, η γιορτή της εντατικής δουλειάς του χειμώνα.
Μιλώντας για τη φετινή παρουσίαση που έγινε νωρίς, είπε ότι συμβαίνει επειδή θέλει να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα φεστιβάλ της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μια αντίστοιχη προσπάθεια να οριστεί η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων την επόμενη χρονιά πολύ νωρίς το φθινόπωρο, για τον ίδιο λόγο.
Μιλώντας στη συνέχεια για το φετινό Φεστιβάλ και το σχεδιασμό του, είπε ότι «αποκτά για πρώτη φορά εικαστική ταυτότητα και στρατηγική οπτικής επικοινωνίας, με υπεύθυνο τον graphic designer Mike Rafail. Ο σχεδιασμός βασίστηκε στο αρκτικόλεξο του Φεστιβάλ, με σκοπό να τονιστεί ο γλωσσικός χαρακτήρας του χορού και να υπάρχει δυνατότητα για πλήθος δυναμικών εφαρμογών. Τα γράμματα του λογότυπου τα αντιμετωπίζουμε όπως το ανθρώπινο σώμα: μπορούν να κινηθούν, να πιεστούν, να μεταμορφωθούν, χωρίς να χάνουν το νόημα που φέρουν. Δηλαδή, το λογότυπο μπορεί να αλλάζει χρώματα, υφές, μέγεθος, αλλά το περιεχόμενό του να είναι σταθερό και να διατηρεί την αναγνωρισιμότητά του.
H φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στους πολύπλευρους δημιουργούς και δασκάλους και τους μεγάλους ερμηνευτές που δοκιμάζουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Αυτό, πιστεύω, έχει για όλους μεγάλη σημασία ,διότι, για να στηρίξουμε τις νέες γενιές χορευτών και θεατών, θεωρώ ότι πρέπει να τους δείξουμε σπουδαία παραδείγματα δημιουργών και ερμηνευτών που μπορούν να εμπνεύσουν, να προβληματίσουν και να συγκινήσουν».
 
Το πρόγραμμα έχει εντατικό χαρακτήρα
Η κα Καπετανέα θέλει από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου ο χορός να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης και, φυσικά, όλοι να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους χορευτές του.
Ωστόσο, το εκπαιδευτικό κομμάτι του Φεστιβάλ ξεκινά μια βδομάδα νωρίτερα, με ένα ειδικό σεμινάριο για παιδιά, ενώ η παρουσίαση της δουλειάς τους θα λειτουργήσει ως καλωσόρισμα του καλλιτεχνικού προγράμματος.
Έτσι, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
1) Το κυρίως πρόγραμμα παραστάσεων στο Μέγαρο Χορού με 14 παραγωγές, 7 στην Κεντρική Σκηνή και 7 στο Στούντιο
2) 8 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην κεντρική πλατεία της πόλης, κάθε μέρα την ίδια απογευματινή ώρα (στις 7.00), με ελεύθερη είσοδο
3) Μία έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου και μία μουσική βραδιά, επίσης με ελεύθερη είσοδο
4) Δύο σεμινάρια χορού και ένα masterclass για χορευτές, ένα εργαστήρι για παιδιά και ένα για ΑμεΑ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Compañía Sharon Fridman
FreeFall
Ο Σάρον Φρίντμαν δημιουργεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χορογραφία για έξι επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ντόπιους ερασιτέχνες. Η πτώση, η καθετότητα, η επαφή, η αναγκαιότητα και η ώθηση είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το «Free Fall», μια γεμάτη τόλμη χορογραφία που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας. Η πτώση γίνεται μια συνεχής αφετηρία από την οποία γεννιέται μια απέραντη ποικιλία κινήσεων, καθώς το σώμα αντιστέκεται στην απώλεια της όρθιας θέσης. Δυνατές εικόνες, σύνθετες και ευαίσθητες δυναμικές δημιουργούνται από τον επαναλαμβανόμενο χωρισμό και την επανένωση των σωμάτων. Παγιδευμένο σε έναν φαύλο κύκλο πτώσης και επανόρθωσης, το «Free Fall» είναι μια εκπληκτική παράσταση που μας καλεί να ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι αν είναι πράγματι δυνατή μια ελεύθερη πτώση.
Παρασκευή 13 & Σάββατο 14 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  

Olivier De Sagazan
Transfiguration
Το «Transfiguration» αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, σκεπάζοντας τον εαυτό του με το υλικό αυτό, εξαλείφοντας την ταυτότητά του και μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του. Σε μια συγκλονιστική παράσταση, ο Σαγκαζάν αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής – από άνθρωπος γίνεται ζώο και από ζώο, διάφορα υβριδικά πλάσματα. Διαπερνά, αφαιρεί και ξετυλίγει τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής. Στο «Transfiguration» ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές.
Σάββατο 14 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  

Ultima Vez / Wim Wandekeybus
Go FigureOut Yourself
Το «Gofigureoutyourself» είναι μια αναμέτρηση με το κοινό σε μη προετοιμασμένο χώρο. Πέντε διαφορετικά πρόσωπα μας μεταφέρουν πέρα από τους προστατευτικούς τοίχους του θεάτρου. Μας δείχνουν έναν τόπο όπου οι σκέψεις μας διαμορφώνονται απλά και μόνο παρακολουθώντας και ακούγοντας τους άλλους. Το «Go figure out yourself» είναι μια συνολική αναζήτηση. Με την υπόκρουση λέξεων, μουσικής και χορού καλούμαστε να παραδοθούμε σε μια απρόσμενη και συναρπαστική διαδρομή και στην εξουσία του ματιού, σε κοντινό πλάνο. Η παράσταση διερευνά τα όρια μεταξύ θεατών και ηθοποιών. Κάνοντας ελεύθερα απλές κινήσεις στον χώρο, συμμετέχουμε σε μια συλλογική δράση.
Κυριακή 15 Ιουλίου, 18:30 & 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας 

Cie Circoncentrique
Respire!
Τα δύο μέλη του θιάσου Circoncentrique, o Αλεσάντρο Μαΐντα και ο Μαξίμ Πιτού, φίλοι τόσο δεμένοι όσο η εισπνοή και η εκπνοή, καταδύονται στα βάθη της φιλίας τους με συνοδό στο πιάνο τη Λέα Πέτρα. Μια περιπέτεια που μας παρασύρει σε έναν ανεμοστρόβιλο ακροβατικής ποίησης μέσα από τον ρυθμό της αναπνοής και τη δεξιοτεχνική ευκινησία των δύο περφόρμερ. Το διεθνώς βραβευμένο έργο που περιοδεύει ανά τον κόσμο από το 2012 είναι εμπνευσμένο από τη σχέση γεγονότος, συναισθήματος και αναπνοής. Τα σώματα των δύο ακροβατών γίνονται ο καμβάς για να αποτυπωθεί αυτό το τριώνυμο. Η αναπνοή είναι το συνδετικό νήμα με το κοινό, με το οποίο οι δύο ακροβάτες μοιράζονται τα συναισθήματα, τις εκπλήξεις και τους φόβους τους. Με όχημα έναν μεταλλικό τροχό, μπάλες και μεγάλες σφαίρες οι δύο περφόρμερ εκτελούν τολμηρές κινήσεις ισορροπίας, υπενθυμίζοντάς μας ότι στην περιοχή του κινδύνου, όπου είμαστε ευάλωτοι, μπορούμε να επανεκτιμήσουμε τα πράγματα με ειλικρίνεια, απλότητα και πραγματικά συναισθήματα.
Κυριακή 15 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας & Δευτέρα 16 Ιουλίου, 21:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας 
Thi-Mai Nguyen
Etna
Μετά από μια παγκόσμια περιοδεία, το σόλο «Etna» της Τι-Μάι Ενγκοϊγέν παρουσιάζεται στο 24o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ώριμο και εξελιγμένο. Η Thi-Mai με το μικροκαμωμένο σώμα της και τις αδιανόητες χορευτικές ικανότητες είναι μια πολυτάλαντη γυναίκα. Χορεύει, τραγουδάει και παίζει, δημιουργώντας μια σπαρακτική παράσταση. Παίζει την Έτνα, μια νεαρή άστεγη, βυθισμένη στην τρέλα της, με ένα μαγνητόφωνο στα χέρια. Μέσα από το μαγνητόφωνο ακούμε τους ήχους της παλιάς της ζωής να θερμαίνουν το σώμα και τη μνήμη της. Η Έτνα χορεύει για να ξορκίσει την κακιά της μοίρα, για να κρατήσει μέσα της ζωντανή τη σπίθα για ζωή. Χορεύει χάρη σε μια επίμονη, μέσα στο τέλμα, λαχτάρα να νιώσει, να υπάρξει και να αγαπήσει. Αντίθετα από το αναμενόμενο, οι άστεγοι είναι οι επιζώντες μιας φοβερά σκληρής και δυσάρεστης πραγματικότητας. Εξαφανίζονται πίσω από ένα πέπλο μοναξιάς, περιπλανώμενοι σαν σκιές στην καρδιά των πόλεών μας. Η αινιγματική τους παρουσία, που κινείται συνεχώς στα πρόθυρα του θανάτου, φαίνεται να μετατοπίζει το διακύβευμα της ύπαρξης από τη δράση και την επιτυχία στην επιβίωση του Εαυτού.
Τρίτη 17 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
 
Amorphy / Τζένη Αργυρίου
Ανώνυμο
Το «Ανώνυμο» επιχειρεί να αποτυπώσει την πορεία του κοινωνικού υποκειμένου από την εποχή που η καλλιτεχνική πράξη αποτελούσε εφαλτήριο ανθρώπινης σύνδεσης και συλλογικής διαμόρφωσης έως τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, όπου η ανωνυμία, η ιδιωτικότητα και η ομαδικότητα μεταλλάσσονται ως κομμάτια μιας παράδοξης, κατακερματισμένης πραγματικότητας.  Η Τζένη Αργυρίου αφουγκράζεται τις έννοιες της σωματικής μνήμης, της θεμελιακής ανθρώπινης επαφής και της συνοχής μιας ομάδας και, πατώντας γερά στις ρίζες και στις τελετουργίες μύησης και συμμετοχής, προτείνει μια σύγχρονη κινησιολογική γλώσσα. Αποπειράται έτσι να σχεδιάσει ένα ταξίδι που θα γεφυρώνει το ψηφιακό με το σωματικό σύμπαν, αναζητώντας έναν παρόντα χώρο.
Τρίτη 17 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  

Anton Lachky Company
Cartoon
Ο Άντον Λιάχκι δημιουργεί μια φρέσκια και πρωτότυπη χορογραφία, χρησιμοποιώντας το στοιχείο της υπερβολής, ειδικά για τα παιδιά (από 6 ετών) και τις οικογένειές τους. Με εξαιρετικές ερμηνείες, το σουρεαλιστικό και διασκεδαστικό αυτό παραμύθι με τις άπειρες προεκτάσεις μάς ταξιδεύει σε μια άγνωστη και παράξενη χώρα. Τέσσερις ήρωες καταλαμβάνονται από το δαιμόνιο της δημιουργίας και μεταμορφώνονται σε πλάσματα που θυμίζουν ήρωες από κινούμενα σχέδια, καθώς δίνονται ολόψυχα σε φαντασμαγορικούς χορούς και απίθανες παλαβομάρες. Αυτή η ασυνήθιστη και γεμάτη ανατροπές ιστορία για παιδιά ξεδιπλώνεται πάνω σε ένα γοητευτικό στρώμα ήχων, από άριες της όπερας έως τη σύγχρονη ποπ, σε μια ευφάνταστη, ευρηματική χορογραφία. Υπερβολικές, σχεδόν γκροτέσκες μορφές, απόλυτη δεξιοτεχνία και εξαιρετικός συντονισμός είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κάνουν το «Cartoon» μια συναρπαστική εμπειρία όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια.
Τετάρτη 18 Ιουλίου, 20:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας 
Edivaldo Ernesto
Tears
Ο Εντιβάλντο Ερνέστο, ένας από τους προσκεκλημένους εισηγητές στα εργαστήρια του 24ου Φεστιβάλ, παρουσιάζει το περίφημο σόλο του «Tears» με στόχο να παρασύρει το κοινό σε έναν φορτισμένο στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη ελευθερία. Ένας άνθρωπος διχασμένος ανάμεσα στον φόβο και την επιθυμία της περιπλάνησης βασανίζεται από παράλογες αμφιβολίες. Παρακολουθούμε την πορεία του, καθώς ακολουθεί τους κανόνες, οι οποίοι καταλήγουν να γίνουν καταπιεστικοί ρόλοι. Μια σειρά από ψυχολογικές μεταπτώσεις θα κάνουν τον φοβισμένο αυτόν ταξιδιώτη να περάσει από αλληλουχίες ανησυχίας. Αποφορτίζοντας την οργή, στρεφόμενος έσω, σε κλειστοφοβικές γωνιές, ο χορευτής αφήνεται να παρασυρθεί σε αντιδράσεις που τον μεταμορφώνουν, σε απρόβλεπτες εκρήξεις ενέργειας, κομψές «μικροκινήσεις» των δακτύλων γεμάτες αφηγηματική δύναμη, αποτυπώνοντας μια κινησιολογική εικόνα σε ευαίσθητη διαλεκτική ισορροπία με τη μουσική. Προκαλώντας μια αδιάκοπη ένταση μεταξύ ερμηνευτή και κοινού, το «Tears» αναπτύσσει έναν στοχασμό πάνω στο τι μπορείς να κάνεις και τι όχι κατά τη διεκδίκηση της ελευθερίας.
Τετάρτη 18 Ιουλίου, 22:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  

Jukstapoz Company / Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman
The Art of Dying
Η ομάδα Jukstapoz ιδρύθηκε το 2010 με έδρα την Αθήνα και έχει διεθνή παρουσία σε φεστιβάλ και θέατρα ανά τον κόσμο. Το χορογραφικό της ύφος είναι έντονα κινηματογραφικό και διακρίνεται για τη δυναμική σωματική γλώσσα (physical theatre). Το έργο «Theartofdying», το οποίο η Χριστίνα Γουζέλη ερμηνεύει με την πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου λαουτίστα Jozef van Wissem, είναι ένα σόλο εμπνευσμένο από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος «Ο κήπος των επίγειων ηδονών», στο οποίο αποδίδεται το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης με λεπτό χιούμορ και σουρεαλισμό. Χορός, πολυμέσα και υποβλητική μουσική συνυπάρχουν σε μια παράσταση που εξετάζει τη διαδικασία του «ευ θνήσκειν», αποτυπώνοντας συγχρόνως την ομορφιά της στιγμής προτού επέλθει το τέλος της ζωής. Μέσα σε έναν κήπο όπου κατοικούν τόσο η ζωή όσο και η φθορά, η ερμηνεύτρια συνθέτει ένα τοπίο από μικρόκοσμους σήψης και χαράς. Η μουσική σύνθεση είναι του Jozef van Wissem, του βραβευμένου Ολλανδού μινιμαλιστή μουσικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, o oποίος, το 2013, απέσπασε το Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Mόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί».
Πέμπτη 19 Ιουλίου, 21:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Josef Nadj
Penzum
Η λέξη «penzum» σημαίνει το σύνολο της εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια ημέρα και για την οποία είναι υπεύθυνος κάποιος. Ο όρος εμφανίζεται σε ένα αμετάφραστο ποίημα του Αττίλα Γιόζεφ (Attila József, 1905-1937), εμβληματικού Ούγγρου ποιητή που επηρέασε γενιές συγγραφέων και καλλιτεχνών. Ο χορογράφος, χορευτής και εικαστικός Γιόζεφ Νατζ και η κοντραμπασίστα και συνθέτις Ζοέλ Λεάντρ συνέλαβαν το «Penzum» ως φόρο τιμής στον μεγάλο ποιητή. Σε μια σύνθεση χορογραφίας, μουσικής και σχεδίου, φορώντας αφρικανικές μάσκες, οι δύο καλλιτέχνες σκηνοθετούν το ντουέτο τους μέσα από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Είναι ένα «ανοιχτό» έργο που γράφεται συνεχώς επί τόπου, καρπός καθολικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ερμηνευτών, διαδικασία μέσα από την οποία επιδιώκουν να μεταδώσουν την ένταση των λέξεων του Γιόζεφ. Η ποίησή του δεν παύει ποτέ να επιδρά στην καρδιά και τον νου των δύο ερμηνευτών. Τους καθοδηγεί, τους εμπνέει.
Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας 
Svalbard Company
All Genius All Idiot
Το «Allgeniusallidiot» δεν είναι μια κλασική παράσταση τσίρκου. Είναι μια πολυμορφική, εξαιρετικά δημιουργική, εντελώς εξωφρενική σύνθεση με εκρηκτική ζωντάνια, εντυπωσιακές εικόνες, ατόφια έκφραση και γοητευτικά ηχοτοπία. Είναι μια βραβευμένη παράσταση, το ντεμπούτο της Svalbard Company, ενός δυναμικού συνόλου τεσσάρων διεθνών ερμηνευτών με εξαιρετικές ικανότητες ανάμεσα στην κομψότητα και στη γελοιότητα, σε μια πλούσια σύνθεση δημιουργικότητας και δεξιοτεχνίας. Ποιητικό και φιλοσοφικό, ατμοσφαιρικό και επικίνδυνο, έντονο και αισθησιακό, χύμα όσο και παράλογο, πρόκειται για ένα έργο τέχνης που αμφισβητεί κάθε περιορισμό. Μια αντιπαράθεση διαφορετικών μορφών έκφρασης που διερευνά τις έννοιες της σεξουαλικής ταυτότητας, της ρευστότητας του εαυτού, του κάλλους και του μεγαλείου με μια μοναδικά πληθωρική γλώσσα.
Παρασκευή 20 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  

Marquese Scott & Poppin John
Οι Μαρκίζ Σκοτ και Πόπιν Τζον ίσως δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς τα βίντεο με τις εμφανίσεις τους έχουν εκατομμύρια προβολές στο ΥouΤube. Είναι δύο από τους σημαντικότερους χορευτές animation και poppin στον κόσμο. Αυτοδίδακτοι, πρωτοπόροι και διαρκώς εξελισσόμενοι, αποτελούν πρότυπο για εκατομμύρια νέους, ενώ έχουν ανοίξει τον δρόμο για νέες δυναμικές στην ανθρώπινη κίνηση και τον σύγχρονο χορό. To δίδυμο από τις ΗΠΑ με τις εξωπραγματικές κινητικές ικανότητες έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για μία εμφάνιση στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού και μία παράσταση δρόμου, δίνοντας στο κοινό την εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσει τον αστείρευτο πλούτο και τη γνήσια έκφραση της κουλτούρας που πάλλεται εδώ και χρόνια στους δρόμους των μεγαλουπόλεων. Η παρουσία των Μαρκίζ Σκοτ και Πόπιν Τζον στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στους μάγους του σύγχρονου χορού.
Σάββατο 21 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας - Παρασκευή 20 Ιουλίου, 19:00, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας  

Kόkakepanu / Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου & Παναγιώτης Μανουηλίδης
In Case of Loss
Χορδές και συγχορδίες με δύο ερμηνευτές, έναν μουσικό και μια χορεύτρια. Αποτυγχάνοντας και ξεκινώντας πάλι από την αρχή, γυρίζοντας πίσω και επανεκκινώντας, ένας άντρας και μια γυναίκα ξεδιπλώνουν ένα εικαστικό και μουσικό τοπίο από απολεσθέντα αντικείμενα, καταστάσεις, ανθρώπους που αναζητούν τον δρόμο της επιστροφής από το σκοτάδι στο φως, ψάχνοντας για την άκρη του μίτου – ή μήπως για την αρχή; Η καθηλωτική, χωρίς όρια κίνηση της Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και το ξεχωριστό ηχόχρωμα του Panu Manu συνθέτουν μια έντονα ατμοσφαιρική παράσταση. Το «Incase οfloss» είναι μια ιδιαίτερη χοροσύνθεση, όπου ήχος και κίνηση γίνονται το μέσο για να επαναφέρουμε στην παρούσα στιγμή –σε μια αέναη απώλεια και επανεύρεση– τον χώρο, αφού είναι αδύνατο να επαναφέρουμε τον ίδιο τον χρόνο. Νήματα που μοιάζουν με σημάδια προσανατολισμού γίνονται κλωστές για μαριονέτες, περιορίζοντας και ταυτόχρονα καθοδηγώντας το σώμα της χορεύτριας στον χώρο. Ένα ταξίδι παντοτινής αναχώρησης και επιστροφής, το μαγευτικό αποτέλεσμα της πρωτότυπης συνεργασίας δύο εξαιρετικά ταλαντούχων καλλιτεχνών.
Κυριακή 22 Ιουλίου, 20:00, Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας  

Les SlovaKs
JourneyHome
Οι Les SlovaΚs παρουσίασαν το «JourneyHome» για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2009. Έκτοτε περιοδεύουν με το έργο αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο, ενθουσιάζοντας το κοινό με το παιχνιδιάρικο αλλά και γεμάτο δύναμη και ευαισθησία στυλ τους. Σε μια πολυφωνική παράσταση εμπνευσμένη από τον παραδοσιακό χορό οι πέντε χορευτές του συγκροτήματος Les SlovaΚs, μαζί με τον παλιό συνεργάτη τους, τον μουσικό και συνθέτη Simon Thierrée, ξέρουν πώς να καθηλώνουν τον θεατή. Πρόκειται για μια σύνθεση από χορευτικές μινιατούρες γεμάτες συναίσθημα, φαντασία, κοινά ιστορικά βιώματα και χιούμορ που φέρνει κάθε χορευτή στο προσκήνιο ως σολίστ και ταυτόχρονα ως οργανικό στοιχείο μιας δυναμικής και οικογενειακής συλλογικότητας. Ο Simon, ως προσεκτικός ράφτης/μαέστρος, κεντά την πολύχρωμη μουσική του στο μέτρο κάθε χορευτικής σκηνής, επιτυγχάνοντας την τέλεια εφαρμογή, και οι Les SlovaΚs τραγουδούν και χορεύουν από καρδιάς, υπενθυμίζοντάς μας τη δύσκολη αλλά και γεμάτη ικανοποίηση εμπειρία της συλλογικής δημιουργίας και διαβίωσης.
Κυριακή 22 Ιουλίου, 22:00, Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ  
Από το Σάββατο 14 Ιουλίου έως το επόμενο Σάββατο 21 Ιουλίου, οκτώ παραστάσεις χορού παρουσιάζονται σε ένα σταθερό απογευματινό ραντεβού, κάθε μέρα στις 19:00, στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.
Όλες οι παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

O Iσπανός Akira Yoshida με το έργο «Home» μας μιλά για την επιστροφή στην ουσία του ανθρώπινου όντος σε μια εποχή παρακμής και απληστίας, όπου έχουμε χάσει το κριτήριο του τι είναι σημαντικό και τι όχι, τι όνειρο και τι εφιάλτης. (Σάββατο 14/07)

Ο Σλοβάκος Peter Jasko, φιλοξενούμενος δάσκαλος του φεστιβάλ και μέλος των Les SlovaKs, θα παρουσιάσει το «18», ένα μικρό προσωπικό μανιφέστο αφιερωμένο στη μακροχρόνια έρευνά του πάνω στον χορό και στη διαρκή ανάγκη του καλλιτέχνη να δίνεται ολόψυχα στο παρόν και να αφουγκράζεται τη στιγμή για να μπορέσει να δημιουργήσει. (Κυριακή 15/07)
Ο εκρηκτικός Edivaldo Εrnesto από τη Μοζαμβίκη και ο Ισπανός Luis García López, γνωστός και ως Fruta, θα μας παρουσιάσουν με το «Glitches» μια ενστικτώδη παράσταση. Oι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν, μέσα από την ξεχωριστή χορευτική τους γλώσσα, ένα διάλογο με έντονα και απρόσμενα αποτελέσματα. (Δευτέρα 16/07)

H Αθανασία Κανελλοπούλου, με το «99 γωνίες ενός πιθανού εαυτού», σκιαγραφεί 99 πτυχές, 99 στιγμές ενός ήρωα, μέσα από τις οποίες η πιθανότητα για αναγνώριση του εαυτού, ακολουθώντας σκιώδεις διαδρομές, μετατρέπεται τελικά σε βεβαιότητα. Η παράσταση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ωδείο Καλαμάτας και τη συμμετοχή των Νίκου Παλαιολόγου (έγχορδα) και Γιώργου Κλάδη (κρουστά). (Τρίτη 17/07)

Η Liaidain Herriot, η Ιρλανδή χορεύτρια με τη μοναδική θεατρικότητα, αφηγείται μέσα από το έργο της «ΟnaTangent» την ιστορία αγάπης μιας εγγονής ράφτη και ενός ναυτικού, μιλώντας για την αναμονή και την περιπλάνηση των ερωτευμένων που ψάχνουν ο ένας τον άλλο. (Τετάρτη 18/07)

O Tom Weksler αφιερώνει το έργο του «Water» στη δύναμη του νερού που βγαίνει από το μέταλλο, διαπερνά την πέτρα και μας θρέφει, όπως το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας. (Πέμπτη 19/07)

Οι Marquese Scott και Poppin John, σε μια μοναδική παράσταση dubstep που θα λυγίσει τον χωροχρόνο. (Παρασκευή 20/07)

To εκπληκτικό ντουέτο των χορευτών και ακροβατών από τη Γαλλία Frédéri Vernier και Justine Berthillot με το γνωστό τους έργο «Noos» θα μας δείξουν πώς δύο άνθρωποι τολμούν να παραδοθούν ολοκληρωτικά ο ένας στον άλλο και να δοκιμάσουν τα όρια της απόλυτης εμπιστοσύνης. Τρέχουν, αγκαλιάζονται, σηκώνονται και πέφτουν μέσα από μαγικές εναλλαγές τρυφερότητας και αγριότητας. (Σάββατο 21/07)
ΒΡΑΔΙΑ ΛΑΤΙΝ ΤΖΑΖ ΜΕ ΤΟΥΣ EL VIOLIN LATINO
Την Πέμπτη 19 Ιουλίου, στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού, διοργανώνεται βραδιά λάτιν τζαζ με τους El Violin Latino, την μπάντα του βραβευμένου βιολονίστα και συνθέτη Gregor Huebner, σε συνεργασία με το φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Εμφανίζονται επί σκηνής οι Gregor Huebner (βιολί), Klaus Mueller (πιάνο), Veit Huebner (μπάσο) και Jerome Goldschmidt (κρουστά).
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
 ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Γενική είσοδος: €15,00
Γενική είσοδος στην παράσταση «Cartoon» της Anton Lachky Company, Πέμπτη 18 Ιουλίου: €10,00
Φοιτητικό/μειωμένο εισιτήριο: €12,00 για όλες τις παραστάσεις
Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).
ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΣΤΟΥΝΤΙΟ Γενική είσοδος: €12,00
Γενική είσοδος για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια του Φεστιβάλ: €10,00
Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ  
Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων: Δευτέρα 16 Απριλίου 2018
kalamatadancefestival.gr   Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας- Οι ειδικότητες 
Προγράμματα κατάρτισης προτίθεται να υλοποιήσει στην Καλαμάτα και σε διάφορα τοπικές και δημοτικές ενότητες της Μεσσηνίας το ΚΕΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στο πλαίσιο έναρξης της εαρινής εκπαιδευτικής περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2018.
Αυτά έχουν ως εξής:
  ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Σπουδών
1. Ειδικός Barista & coffee (αρχ. & προχ.)
2. Ζαχαροπλαστική (αρχ. & προχ.)
3. Μαγειρική διαίτης (αρχ. & προχ.)
4. Υπεύθυνος κρατήσεων ξενοδοχείου μόνο πρωί
5. Ειδικός Αρτοποιίας
 Αγροτικών & Γεωτεχνικών Σπουδών
6. Παρασκευή φυτικών καλλυντικών (αρχ. & προχ.) μόνο Σάββατο
7. Τυποποίηση Αγροτικών Προϊόντων
 Εργαστήρια Πολιτισμού-Παραδοσιακών Τεχνών
8. Αγιογραφία (αρχ. & προχ.)
9. Ζωγραφική (αρχ. & προχ.)
10. Ιστορία τέχνης
11. Κατασκευή Κοσμημάτων (αρχ. & προχ.)
12. Κιθάρα
13. Μπουζούκι
14. Κοπτική ραπτική (αρχ. & προχ.)
15. Ντεκουπάζ (αρχ. & προχ.)
16. Ξυλογλυπτική
17. Μακιγιάζ (αρχ. & προχ.)
18. Αισθητική προσώπου (αρχ. & προχ.)
19. Διακόσμηση εσωτερικού χώρου
 Οικονομίας & Επιχειρηματικότητας    
20.  Μηχανογραφημένη Λογιστική (αρχ. & προχ.)
21.  Τεχνικές αναπαλαίωσης επίπλων (αρχ. & προχ.)
  Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών & Επικοινωνίας  
22. Ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση e - learning (εκπαιδευτική πλατφόρμα Moodle)
23. Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Δράσεων μέσω Internet και Social Media
24. Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
(για ηλικίες 45+)
25. Τεχνικές κατασκευή ιστοσελίδας
26. Φωτογραφία & ψηφιακή επεξεργασία (αρχ & προχ)
27. Δημιουργική γραφή
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ   
28. Θεατρικό εργαστήρι (μόνο για παιδιά <17 br="">  ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
1. Κέντημα μηχανής
2. Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
3. Παραδοσιακοί χοροί
 ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ
Κατασκευή Κοσμημάτων
 ΠΕΤΑΛΙΔΙ
Κατασκευή Κοσμημάτων
 ΠΥΛΟΣ
Κατασκευή Κοσμημάτων
 ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΔΥΤ. ΜΑΝΗΣ
Μαγειρική
 ΔΑΦΝΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Μαγειρική
 ΑΜΦΙΘΕΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Παραδοσιακοί χοροί
 ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
 ΑΝΑΛΗΨΗ
Πληροφορική και νέες τεχνολογίες
 ΛΟΓΓΑΣ
Θεατρικό εργαστήρι
 ΑΡΙΟΧΩΡΙ
Κοπτική-Ραπτική
 ΒΑΛΥΡΑ
Ντεκουπάζ
 ΒΑΣΙΛΙΤΣΙ
Ζωγραφική
 ΛΑΔΑΣ
Αργαλειός
 ΚΕΦΙΑΠ
Θεατρικό εργαστήρι
Ζωγραφική
 -Οι αιτήσεις για την Καλαμάτα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.kekmessinias.gr από 20/03 έως 24/03
-Για τη συμπλήρωση των τμημάτων προηγούνται οι νέοι και οι άνεργοι
-Το κόστος αγοράς ατομικών εργαλείων και αναλωσίμων επιβαρύνει τους καταρτιζόμενους
-Θα λειτουργήσουν πολλά πρωινά τμήματα
-Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι έως 60 ώρες
-Η παρακολούθηση των προγραμμάτων είναι δωρεάν
-Έναρξη μαθημάτων 26/3/2018 και λήξη 8/6/2018
-Οι επιλεγέντες θα ειδοποιηθούν με sms

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Λόγω εισαγγελέα 
Στον αέρα η τιμωρία του Ολυμπιακού με την αφαίρεση τριών βαθμών
~ Ο Γιώργος Λαΐνης δεν είναι ένας τυχαίος εισαγγελικός λειτουργός. Είναι αυτός που άσκησε τη δίωξη στον Ολυμπιακό για τα επεισόδια στον αγώνα με την ΑΕΚ, δίωξη που οδήγησε στην τιμωρία του Ολυμπιακού, με αφαίρεση τριών βαθμών, χρηματικό πρόστιμο 90.000 ευρώ και δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
Μόνο που ο Γιώργος Λαΐνης τοποθετήθηκε παράνομα στη θέση του αναπληρωτή Αθλητικού Εισαγγελέα…
Ο νόμος 4326/2015, γνωστός και ως «Νόμος Κοντονή», που υποτίθεται ότι θα άλλαζε τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τροποποιούσε και τη σύνθεση των πειθαρχικών οργάνων του ελληνικού ποδοσφαίρου εισάγοντας την αρχή ότι η σύνθεση αυτών των οργάνων θα είναι από τακτικούς δικαστές με βαθμό Πρωτοδίκη στα πρωτοβάθμια όργανα και Προέδρου Πρωτοδικών στα δευτεροβάθμια. Οι δικαστές αυτοί θα επιλέγονται από την ΕΠΟ, αλλά από κατάλογο που θα συγκροτεί και αποστέλλει ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Με ανάλογο τρόπο, ο ίδιος νόμος, στο άρθρο 5, παράγραφος 2, ρητά αναφέρει ότι: «υπεύθυνος άσκησης δίωξης πειθαρχικών ποδοσφαιρικών αδικημάτων αναλαμβάνει εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό εισαγγελέα πρωτοδικών, ο οποίος αναπληρώνεται από εν ενεργεία εισαγγελικό λειτουργό με βαθμό αντιεισαγγελέα πρωτοδικών, με τριετή θητεία, η οποία δεν ανανεώνεται. Αμφότεροι επιλέγονται και ορίζονται από την ΕΠΟ, από κατάλογο που συγκροτεί και αποστέλλει σε αυτήν ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ή άλλο αρμόδιο δικαστικό όργανο.»
Όμως, το όνομα του κ. Γιώργου Λαΐνη δεν περιλαμβανόταν στη λίστα που απέστειλαν οι εισαγγελικές αρχές προς την ΕΠΟ, όταν τέθηκε ζήτημα να αντικατασταθεί ο Στέφανος Μπαξεβάνης, επειδή καταγράφηκε σε βίντεο να πανηγυρίζει υπέρ του Ολυμπιακού στον αγώνα μεταξύ ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακού στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης.
Τότε, στη λίστα που απέστειλε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προς την ΕΠΟ περιλαμβάνονταν τα ονόματα των Γεώργιου Καράτσαλου, Αντώνιου Μαθιουδάκη και Χάιδως Σγουρδή. Δεν περιλαμβανόταν το όνομα του Γιώργου Λαΐνη.
Ωστόσο, η ΕΠΟ πήρε την πρωτοβουλία και αυθαίρετα και εμφανώς παράνομα επέλεξε να τοποθετήσει τον κ. Λαΐνη, παρότι το όνομα του δεν περιλαμβανόταν στη λίστα και παρότι ρητά ο νόμος ορίζει ότι η ΕΠΟ επιλέγει από τον συγκεκριμένο κατάλογο και όχι γενικά από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή της ΕΠΟ προκάλεσε την αντίδραση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος έστειλε έγγραφο προς την ΕΠΟ χαρακτηρίζοντας «μη νόμιμη» την τοποθέτηση Λαΐνη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο έγγραφο επικύρωσε και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν ύστερα από διώξεις που άσκησε ο κ. Λαΐνης είναι στον αέρα. Εύλογο είναι να περιμένει κανείς ότι οι ομάδες που είχαν κόστος και θίχτηκαν από τις σχετικές αποφάσεις να εγείρουν θέμα ακυρότητας των σε βάρος τους αποφάσεων, εφόσον αυτές στηρίζονται σε παραπομπές που έγιναν από αθλητικό εισαγγελέα που είχε διοριστεί παράνομα σε αυτή τη θέση από τη διοίκηση της ΕΠΟ. Πηγή: to10.gr    
in.gr

***  Τι είπε για την αναμέτρηση της Τρίτης  
Πασκουάλ: Αν δεν παίζεις καλά στην Ευρωλίγκα δεν κερδίζεις
~Στην καθοριστική σημασία που έχει για την ομάδα του Παναθηναϊκού η αναμέτρηση της Τρίτης κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ, αναφέρθηκε ο προπονητής του «τριφυλλιού» Τσάβι Πασκουάλ.
~ Ως μια από τις σημαντικότερες αναμετρήσεις χαρακτήρισε τη «μάχη» της Τρίτης κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ, ο τεχνικός του «τριφυλλιού», Τσάβι Πασκουάλ, να χαρακτηρίζει την αναμέτρηση ως μία από τις πιο σημαντικές για εφέτος.
«Πρώτα απ’ όλα το παιχνίδι με την Μάλαγα πέρασε. Ήταν μια μεγάλη νίκη. Πρέπει να συνεχίσουμε στο ίδιο επίπεδο, ειδικά από το δεύτερο μέρος. Αύριο θα είναι μια από τις πιο σημαντικές νύχτες στην Euroleague. Περιμένουμε τη στήριξη του κόσμου. Θα είναι ένα σημαντικό παιχνίδι και θέλουμε να πάρουμε μια ακόμα νίκη για την ψυχολογία μας. Θα είναι μία ακόμα σημαντική βραδιά για εμάς», είπε αρχικά ο Καταλανός και πρόσθεσε: «Έχω σεβασμό για τον Ερυθρό Αστέρα. Είναι μια δύσκολη ομάδα. Θα προσπαθήσουν να κάνουν καλό παιχνίδι και να είναι συγκεντρωμένοι. Έχουν παίκτες με ποιότητα όπως ο Ρότσεστι και ο Φελντέιν. Πρέπει να παίξουμε καλά όπως πάντα. Αν δεν παίζεις καλά στην Ευρωλίγκα δεν κερδίζεις».
Για το αν κοιτάει αντίπαλο ενόψει πλέι οφ: «Όχι, ούτε κατά διάνοια. Τώρα είναι ώρα να κοιτάξουμε πώς θα βελτιωθούμε και να πάρουμε μία ακόμα νίκη εκτός έδρας που θα είναι σημαντική».
Από την πλευρά του, ο Κρις Σίνγκλετον είπε: «Πρέπει να τελειώσουμε πολύ δυνατά την κανονική περίοδο, γιατί πολλές ομάδες είναι κοντά στη βαθμολογία. Πήραμε μια μεγάλη νίκη αλλά έχουμε μπροστά μας τέσσερα παιχνίδια που πρέπει να τα πάρουμε πολύ σοβαρά. Με τον Ερυθρό Αστέρα παίζουμε στην έδρα μας, έχουν πολλά να αποδείξουν, έχουν παίξει καλά απέναντι σε καλές ομάδες φέτος. Δεν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να αποδείξουν απέναντί μας. Θέλουμε να είμαστε στις πέντε κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκας, η άμυνα είναι το θέμα, ο προπονητής μας το λέει σε όλη τη σεζόν, αν είμαστε από τις καλύτερες ομάδες στην άμυνα τότε θα βγουν πράγματα και στην επίθεση».
Τέλος, ο Κένι Γκάμπριελ δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό, έχουμε ακόμα τέσσερα παιχνίδια για να προσπαθήσουμε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή θέση στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Πρέπει να βγούμε στο παρκέ και να παλέψουμε σκληρά, σαν να είναι ένας αγώνας που κρίνει Final-4. Πιστεύω ότι βρήκαμε τον τρόπο να κερδίζουμε στη Μάλαγα. Είδαμε πώς όλα γίνονται καλύτερα όταν παίζουμε τέτοια καλή άμυνα και πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Το κλειδί για εμάς αύριο θα είναι η άμυνα και τα ριμπάουντ. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να πάρουν επιθετικά ριμπάουντ, είναι μια σκληρή ομάδα σε αυτό και αν πάρουν επιθετικά τρέχουν καλά στο ανοιχτό γήπεδο. Σκεφτόμαστε μόνο το αυριανό ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, δεν μπορούμε να σκεφτούμε τη Μακάμπι. Όταν τελειώσει το ματς, από τη Τετάρτη, θα σκεφτούμε και το ματς στο Τελ Αβίβ».   in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

*** Για την  Euroleague   στο μπάσκετ   :
Τρίτη 20-03-2018 :
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.  87-73 ,(45-36) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 16-21 ,29-15, 29-20 . 13-17 .-^
~ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ 77-65 ,(31-34) .-
Τα  δεκάλεπτα : 17-16 ,14-18 ,23-16 ,23-15 .- ^
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   91-71 , (47-38) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 24-15 , 23-23 , 30-18, 14-15 .- ^
~ ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΡΕΑΛ Μαδρίτης  96-88 , (46-40).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 22-21 , 22-19 ,  24-20 , 26-28 .-^
~
*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε 26 /27  αγωνιστικές
==========
Ν-Η

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 21-5 
Ολυμπιακός 18-8   
Φενέρμπαχτσε 19-8   ^
Ρεάλ Μαδρίτης 16-11  ^  
~~~~~~~~~~~~~~~~
Ζαλγκίρις Κάουνας 16-11  ^
Παναθηναϊκός 16-11   ^
Κίμκι 15-11  
Μακάμπι Τελ Αβιβ 13-14   ^  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπασκόνια 13-13    
Μάλαγα 10-16         
Ερυθρός Αστέρας 11-16   ^ 
Βαλένθια   10-17     ^
Μπάμπεργκ    10-16 
Αρμάνι Μιλάνο 9-18 ^  
Μπαρτσελόνα       9-17  
Αναντολού Εφές 6-20  

~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 Η εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  95-74 ήττα  εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  80-76 νίκη εντός
23 .- 23-02-2018  ,  ΚΙΜΚΙ    78-61 ήττα   εκτός
24.- 02-03-2018 ,  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  87-85   ήττα εντός
25.- 08-03-2018 , ΡΕΑΛ  Μανδρίτης  92-75 ήττα εκτός
26.- 16-03-2018 , ΟΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ  90-79 νίκη  εκτός
27.- 20-03-2018 , ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   91-71 νίκη  εντός
28.- 22-03-2018  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.      εκτός

Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-
21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  95-70  νίκη εντός .-
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης  80-79 νίκη  εκτός
23.- 22-02-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ  80-70 νίκη   εντός
24.- 02-03-2018 , ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ 87-85  νίκη  εκτός
25.- 08-03-2018,    ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  87-79 νίκη εντός

26.- 15-03-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ    63-90 ήττα  εντός
27.- 21-03-2018 , ΤΣΣΚΑ  Μόσχας    εκτός
28.- 23-03-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ    εντός

***  ΟΙ  ΥΠΟΛΟΙΠΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ :
Αγωνιστική ημέρα: 27

20.03. 19:45ΦενερμπαχτσέΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

20.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜιλάνο


20.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΕρυθρός Αστέρας


20.03. 21:30ΒαλένθιαΡεάλ Μαδρίτης


21.03. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΟλυμπιακός


21.03. 19:45Αναντολού ΕφέςΚίμκι


21.03. 21:30ΜπασκόνιαΜπάμπεργκ


21.03. 21:45ΟυνικάχαΜπαρτσελόνα

Αγωνιστική ημέρα: 28

22.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΦενερμπαχτσέ
 

22.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΠαναθηναϊκός
 

22.03. 21:45ΜιλάνοΒαλένθια
 

22.03. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΖαλγκίρις Κάουνας
 

23.03. 19:00ΚίμκιΤΣΣΚΑ Μόσχας
 

23.03. 20:00ΜπάμπεργκΟυνικάχα
 

23.03. 21:00ΟλυμπιακόςΑναντολού Εφές
 

23.03. 22:00ΜπαρτσελόναΜπασκόνια
 
Αγωνιστική ημέρα: 29
29.03. 18:45ΚίμκιΦενερμπαχτσέ
 
29.03. 20:45Αναντολού ΕφέςΜπαρτσελόνα
 
29.03. 21:00ΜπάμπεργκΜιλάνο
 
29.03. 22:00ΜπασκόνιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
30.03. 19:00ΟυνικάχαΟλυμπιακός
 
30.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΡεάλ Μαδρίτης
 
30.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
30.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΒαλένθια
 
Αγωνιστική ημέρα: 30
05.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΕρυθρός Αστέρας
 
05.04. 20:15ΦενερμπαχτσέΟυνικάχα
 
05.04. 21:45ΜιλάνοΠαναθηναϊκός
 
05.04. 22:00ΜπαρτσελόναΚίμκι
 
05.04. 22:00ΜπασκόνιαΑναντολού Εφές
 
06.04. 19:00ΟλυμπιακόςΖαλγκίρις Κάουνας
 
06.04. 21:30ΒαλένθιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
06.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπάμπεργκ


Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , *  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 04  Μαρτίου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Ε΄ Μέρος  ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Τρίτη 06  Μαρτίου  2018 ,  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/6-2018.html .-
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018  με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 07  Μαρτίου 2018   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/news-07-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_53.html .-
 ~** ~*Ημερήσια εκδρομή - διαδρομή , από  Μελιγαλά για Εσπερινό στους Αγίους Τεσσαράκοντα (Ι. Μονή) την Πέμπτη 08-03-2018
Παρασκευή   09-03-2018 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_9.html .-
~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Μαρτίου 2018  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  13 Μαρτίου  2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_14.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-16-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_17.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-  
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Τρίτη  20 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~**
 
***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6214   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.067   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ