Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 10  Οκτωβρίου  2016  :
~

~* Η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Μεσσηνίας Σάββατο 08-10-2016 πραγματοποίησε πετυχημένη σε συμμετοχή Αρφαραίων , με τον Ιερέα Μιχάλη Ε. Μπούρα (Παπά-Μιχάλη) ,, Ιερό προσκύνημα σε ημερήσια εκδρομή ,στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Πατρών , στην Ι. Μονή Γεροκομείου- Άγιος Αρτέμιος Πατρών  προσκύνημα Ιερών Λειψάνων (τμήμα)  Άγίου Λουκά επισκόπου Κριμαίας Ουκρανίας - γιατρού που αγιοποιήθηκε τελευταία από Πατριαρχείο Ρωσίας, επίσης Ι. Προσκύνημα στην Παναγία Τρυπητή Αιγίου . Φαγητό στο χωριό Άκολης παραλία Δήμου Αιγιαλείας ,στην ταβέρνα ,,..Maritino Cafe-bar ,Restorant Τηλ.  2691072527 , 6937313540 και 6945377230 .... Ακολουθεί το πρώτο βίντεο ...: 
~*  Ενορία Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών , Ιερό  Προσκύνημα Άγιου Ανδρέα Πάτρα , Ι. Μονή Γεροκομείου Άγια Λείψανα Αγίου Λουκά εκ Κριμαίας , Παναγία Τρυπητή Αίγιο 08-10-2016:
αθρόα η συμμετοχή Αρφαραίων προσκυνητών στην ημερήσια εκδρομή-διαδρομή του Σαββάτου ..

~*  Ι. Ν . Αγίου Αρτεμίου Μονής Γεροκομείου Πατρών προσκύνημα 08/10/2016 : https://youtu.be/XxDal7Ryf1g .-
~*Ι . Προσκύνημα λειψάνων Αγίου Λουκά στη μονή Γεροκομείου Πατρών 08/10/2016  ενημέρωση  : https://youtu.be/JSHGyJSba_o .-
~*Ι .Ν.  Αγίου Ανδρέα Πατρών ενημέρωση από Ιερέα 08/10 /016 προσκύνημα: https://youtu.be/2wd4Z8oR7O8.-
~*Ι.  Μονή Γεροκομείου Πατρών εντός Ι . Ν ενημέρωση από μοναχό 8/10/2016: https://youtu.be/33QQt1ScqCA .-
~*  Μονή Γεροκομείου Πατρών , ενημέρωση για Άγιο Λουκά εκ Κριμαίας  08/10/2016: https://youtu.be/8VE7z3Umgao .-
~*Μονή Γεροκομείου Πατρών φεύγοντας 08/10/2016 διαδρομή:
~*Παναγία Τρυπητή Αίγιο  ενημέρωση  08/10/2016:
 https://youtu.be/KQQ9By4OynE .-
~*Πάτρα Άγιος Ανδρέας ενημέρωση 08/10/2016:
https://youtu.be/2S23ca1wX50 .- 




~10 Οκτωβρίου
Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας. Οσίων Βασσιανού (1), Θεοφίλου (2) (†η΄αι.) και Λογγίνου.
(1) Ο Άγιος Βασιανός καταγόταν από τη Συρία και έζησε στα χρόνια που βασιλέας ήταν ο Μαρκιανός. Από τα παιδικά του χρόνια διακρινόταν για τις χριστιανικές του αρχές. Αναδείχθηκε ικανότατος ερμηνευτής των Χριστιανικών αληθειών και του Ευαγγελίου. Μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου και συνέχισε την διδασκαλία του με μεγάλη απήχηση. Τον ακολουθούσαν όχι μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες. Μία από τις πολλές μαθήτριες του ήταν και η Αγία Ματρώνα. Ο Βασιανός απεβίωσε σε μεγάλη ηλικία και μέχρι τις τελευταίες του στιγμές κήρυττε το λόγο του Κυρίου.
(2) Ο Άγιος Θεόφιλος ο ομολογητής καταγόταν από ένα χωριό κοντά στην Τιβεριούπολη. Ανατράφηκε με τις αρχές της χριστιανικής πίστεως. Σε νεαρή ηλικία επισκέφτηκε τον μοναχό Στέφανο, ο οποίος του διεύρυνε τους πνευματικούς και γνωστικούς του ορίζοντες. Με την βοήθεια των γονέων του, που ήταν ευσεβείς άνθρωποι, έκτισε ένα μοναστήρι στο όρος Σελεντίου, όπου και μόνασε. Επί βασιλείας Λέοντος του Ισαύρου, ο οποίος πολέμησε την ορθοδοξία, ο Θεόφιλος έκρινε ότι έπρεπε να βρεθεί στο κέντρο της μάχης. Έτσι αφήνοντας την σκήτη του άρχισε να κηρύττει υπέρ της Ορθοδοξίας. Γι αυτό το έργο του φυλακίσθηκε στη Νίκαια και εκβιάστηκε με ραβδισμούς και αλλά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Ο Άγιος διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα της πίστης υποβλήθηκε στο μαρτύριο του ραβδισμού. Φέροντας τα τίμια στίγματα του μαρτυρίου επέστρεψε στη μονή του, όπου και τον δέχθηκαν με τιμές. Ο Άγιος όμως αποσύρθηκε στην σκήτη του όπου και παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο. ~
Σήμερα 10/10/2016 εορτάζουν:
Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία τα αδέλφια, Όσιοι Θεόφιλος ο Ομολογητής και Λογγίνος ο Στυλίτης
~  Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
~ Τῆς φύσεως θεσμῶ, συνημμένοι ἐνθέως, ὁμόψυχοι στερρῶς, ὡς ὀμαίμονες θεῖοι, αὐτάδελφοι Μάρτυρες, ἐν ἀθλήσει ὠράθητε, ὦ Εὐλάμπιε, σὺν τὴ σεμνὴ Εὐλαμπία, ὅθεν στέφανον, νικητικὸν δεδεγμένοι, ἠμᾶς διασῴζετε.
~ * Απολυτίκιο Αγ. Ευλαμπίου και Ευλαμπίας - 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/3pPEpp0uGGA  .-

~ Χωρίς το θέλημα του Κυρίου, μήτε ασθενούμεν μήτε αποθνήσκομεν... Λοιπόν ταπεινώσου και πάσαν την ελπίδα σου στήριζε εις Αυτόν.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
~
Οσία Πελαγία

Οσία Πελαγία
 
Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος
 
Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας

Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από τ....
 
Άγιος Θωμάς ο Απόστολος

Άγιος Θωμάς ο Απόστολος
 
Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών

Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών
 
Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη
 
Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλα....
 
Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας

Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος....
 
Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής
 
Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής
 

***   Pidima: Μέσα σε 2 χρόνια, στις αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας 

 
Συνεχίζουμε τις ιστορίες ανθρώπων που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γη της Μεσσηνίας και αυτή τη φορά μιλάμε με ένα νέο που πίστεψε στη δύναμη του ελαιολάδου.
Άλλωστε, αποτελεί τη ναυαρχίδα της μεσσηνιακής οικονομίας, όμως η τιμή του παραμένει καθηλωμένη, ενώ οι εξαγωγές αποκτούν «δύναμη» κυρίως από ιδιωτικές αλλά οργανωμένες πρωτοβουλίες.
Μιλήσαμε με τον Γιώργο Σακκά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Pidima Greek extra virgin olive, που ξεκίνησε μόλις το 2014, αλλά έχει καταφέρει να φτάσει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, αλλά και το χωριό Πήδημα, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Πέραν, όμως, των ερωτήσεων για την εταιρεία του και το μυστικό της επιτυχίας της, στη συνέντευξη που ακολουθεί, πήγαμε ένα βήμα παρακάτω, ρωτώντας, μεταξύ άλλων, γιατί η Ελλάδα, δυστυχώς συχνά, βλέπει την πλάτη της Ιταλίας και της Ισπανίας στο σπριντ του ελαιολάδου:
  -Πώς και πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το ελαιόλαδο;
Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου με τις ιδανικότερες μεσογειακές κλιματολογικές συνθήκες, με την ελληνική φύση να μας δίνει τον καλύτερό της εαυτό και να μας χαρίζει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, παγκοσμίως γνωστά για την ποιότητά τους. Ένα από αυτά είναι το ελαιόλαδο, απόλυτα συνδεδεμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη διατροφική μας κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά μας.
Η ιδέα για την ενασχόληση ήρθε πριν από περίπου 6-7 χρόνια, όταν συνήθιζα να πηγαίνω δώρο μια φιάλη ελαιόλαδο από το χωριό μου, το Πήδημα Μεσσηνίας, σε πολύ καλούς φίλους.
Οι κριτικές που άκουγα από τους φίλους μου ήταν πάρα πολύ καλές σε σχέση με τα ελαιόλαδα που κατανάλωναν. Τους έκανε εντύπωση το άρωμα, το χρώμα, αλλά και η πλούσια γεύση του.
Οι άριστες αυτές κριτικές ήταν ένα «τσίγκλισμα» στα αυτιά μου και σαν ανήσυχο πνεύμα που είμαι από τη φύση μου, άρχισα να το επεξεργάζομαι σιγά ως ιδέα στο μυαλό μου.
Λόγω των τότε πολύ αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, κατάφερα να κάνω πράξη αυτή την ιδέα λίγα χρόνια αργότερα. Έτσι, στα τέλη του 2013 μετεγκαταστάθηκα για περίπου 10 μήνες στον τόπο καταγωγής μου, το Πήδημα, με μοναδικό σκοπό να στήσω από την αρχή όλο αυτό το επιχειρηματικό πλάνο. Με πολύ μεγάλη αφοσίωση, πείσμα και σκληρή δουλειά ξεκίνησα από το μηδέν ένα business plan, στο οποίο πίστεψα από την πρώτη στιγμή. Κάπως έτσι ξεκινά το ταξίδι της εταιρείας μου με brand name το όνομα του τόπου καταγωγής μου.
Η εταιρεία Pidima Greek extra virgin olive oil ήταν πλέον γεγονός και το 2014 το ελαιόλαδό μας από το μικρό Πήδημα Μεσσηνίας έκανε την πρώτη του παρουσία στη διεθνή αγορά.
  -Μιλάμε για λάδι δικής σας παραγωγής μόνο;
Η δική μου παραγωγή δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών μας κι έτσι έχουμε συνάψει συνεργασία με μικρούς παραγωγούς, τους οποίους έχω ελέγξει προσωπικά και πληρούν τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που έχουμε ορίσει, προκειμένου να μην αλλοιώνεται ποιοτικά το τελικό προϊόν.
Κάποια από αυτά τα κριτήρια είναι το υψόμετρο των κτημάτων, ο τρόπος περισυλλογής του καρπού, η μεταφορά του καρπού στο ελαιοτριβείο, ακόμα και αν το πότισμα των ελαιόδεντρων γίνεται με φυσικό ή τεχνικό τρόπο.
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε όλα αυτά για τα ελαιόδεντρα και είμαστε πολύ αυστηροί, διότι οι λεπτομέρειες φέρνουν την πολύ καλή ποιότητα, γι’ αυτό και έχουμε διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, δεδομένου ότι εμείς εξάγουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, του οποίου οι χημικές αναλύσεις το κατατάσσουν στα ποιοτικότερα ελαιόλαδα της περιοχής και έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό.
  -Pidima: ένα όνομα ξεχωριστό, έχετε ακούσει σχόλια για αυτό;
Ένα όνομα ξεχωριστό αλλά με ιστορία συγχρόνως… Τα σχόλια που έχω ακούσει είναι πολύ θετικά, ιδιαίτερα όταν τους εξιστορώ γιατί πήρε το χωριό μου την ονομασία Πήδημα. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας τρεις κοπέλες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους Τούρκους πήδηξαν στο κενό από το ψηλότερο σημείο του χωριού, όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα το κάστρο.
Το πάθος και η αγάπη μου για τον τόπο καταγωγής μου με έκαναν να δώσω χωρίς δεύτερη σκέψη το όνομα Pidima στο ελαιόλαδο και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό. Ταξιδεύει σε πολλές χώρες και πόλεις της υφηλίου, όπου μαθαίνουν το χωριό μου από την ετικέτα του ελαιολάδου και μια σύντομη περιγραφή στην πίσω πλευρά της φιάλης.
Νιώθω ιδιαίτερη τιμή γι’ αυτό και είναι πολύ συγκινητικό να διαβάζουν πληροφορίες για το μικρό Πήδημα Μεσσηνίας σε χώρες και πόλεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας. Πιστεύω ότι πρέπει να προβάλλουμε την Ελλάδα και τους τόπους καταγωγής μας σε όλο τον κόσμο μέσα από τα ποιοτικά μας προϊόντα.
  -Πριν ασχοληθείτε με αυτό, τι κάνατε;
Μέχρι τα μέσα του 2013 η πολυετής επιχειρηματική μου δραστηριότητα ήταν στο χώρο των ταχυμεταφορών και από τα τέλη του 2014 ανήκω στον πολύ ενδιαφέροντα χώρο του shipping, παράλληλα πάντα με τις εξαγωγές του ελαιολάδου.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, η καθημερινότητά μου είναι φορτωμένη με πολλές ώρες εργασίας και υποχρεώσεις. Προσπαθώ, τουλάχιστον, τα Σαββατοκύριακα να ξεκουράζομαι, αλλά δεν το πετυχαίνω πάντα, δηλαδή σπάνια.
  -Ποια τα προϊόντα σας;
Το βασικά προϊόντα μας είναι δύο. Το πρώτο είναι το Pidima Greek extra virgin olive και το δεύτερο το All Live Oil. Αυτό είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κορωνέικης ποικιλίας, υψηλής διατροφικής αξίας και διαλέγεται με πολύ αυστηρά κριτήρια από τα καλύτερα ελαιόλαδα της περιοχής μας. Έχει πιστοποιηθεί στην κατηγορία Health Claim (κανονισμός 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης) από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του WORLD OLIVE CENTER, λόγω των πολύ υψηλών σε περιεκτικότητα φαινολικών ουσιών βάσει της κλινικής μελέτης του καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη για την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με την πιστοποίηση του Πανεπιστημίου, η ημερήσια κατανάλωση 20 γρ. από το ελαιόλαδο All Live Oil προστατεύει από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος βάσει του Κανονισμού 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι η κατανάλωση υψηλών φαινολικών ελαιολάδων βοηθά στην πρόληψη της νόσου Alzheimer, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα, προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, είναι ωφέλιμο για το πάγκρεας, επιβραδύνει τη συσσώρευση του γαλακτικού οξέος στους μύες. Υπάρχουν και πολλές άλλες διατροφικές αλλά και φαρμακευτικές χρήσεις, που ακόμη ερευνώνται.
Έτσι δικαιώνεται πλήρως το brand του ελαιολάδου All Live Oil και σίγουρα όλοι θα ζούμε καλύτερα, βάζοντάς το στην καθημερινή μας διατροφή.
Το τελευταίο διάστημα δε σου κρύβω ότι έχω μπει στη διαδικασία να εντάξω άλλα δύο προϊόντα, τα οποία επίσης μου ζητούν πολύ στο εξωτερικό. Αυτά είναι οι ελιές και το μέλι. Σε πολύ λίγες μέρες θα είναι έτοιμα προς διάθεση και θα μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στην ηλεκτρονική μας σελίδα.
  -Μέχρι σήμερα πού έχετε φτάσει; Ποια τα σχέδιά σας;
Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε κατορθώσει να κάνουμε εξαγωγές σε αγορές όπως της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Κυρίως στην Κίνα, που είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και τεράστια αγορά, είναι μεγάλη επιτυχία να ξεκινήσεις συνεργασία, κι εμείς το καταφέραμε σε μόλις δύο χρόνια παρουσίας μας.
Συγκεκριμένα, πριν από 15 ημέρες περίπου αναχώρησαν από την Καλαμάτα οι πρώτες 5.000 φιάλες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Η ποσότητα θα τριπλασιαστεί και θα είναι σε μηνιαία βάση.
Θέλοντας να κρατήσουμε τον εξαγωγικό χαρακτήρα της εταιρείας μας, οι συνεργασίες μας στην Ελλάδα είναι επιλεγμένες και περιορισμένες, κυρίως σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Τα δε μελλοντικά μας επιχειρηματικά σχέδια είναι σε βάθος 5ετίας και στόχος μας είναι να αναλάβουμε αποκλειστικά όλη τη διαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Καλαμάτα (τυποποιητήριο, ελαιοτριβείο κ.λπ.), σε συνδυασμό πάντα με την αύξηση των εξαγωγών και σε άλλες χώρες.
  -Πόσο δύσκολα ήταν το Pidima να φτάσει τόσο ψηλά;
Δύσκολο δεν είναι τίποτα στη ζωή μας αρκεί να πιστεύεις αυτό που κάνεις, να έχεις θέληση και πείσμα. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας για να πούμε ότι έχουμε φτάσει ψηλά, όμως έχουν μπει γερά οι βάσεις για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα μελλοντικά μας σχέδια και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Πρέπει να υπάρχει ευελιξία και να προσαρμόζεσαι στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς για να μπορείς να είσαι στο προσκήνιο, κρατώντας πάντα τη βάση του σχεδιασμού σου.
Θα μπορούσα να στο παρομοιάσω με το συμπαθέστατο χαμαιλέοντα, που αλλάζει μόνο το χρώμα του, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται, για να προστατευθεί, κρατώντας τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ίδια.
  -Βλέπουμε αγορές όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας να μας χτυπούν στα ίσα και, μάλιστα, κάποιες φορές να μας ξεπερνούν. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό; Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει την τιμή που του αξίζει; Τι κάνουμε λάθος;
Όλα έχουν να κάνουν με το marketing. Δηλαδή, με τον τρόπο που προωθείς ένα προϊόν. Οι Ισπανοί και, κυρίως, οι Ιταλοί έχουν πολύ δυνατό παγκόσμιο brand στο ελαιόλαδο, παρόλο που οι ποιότητές τους τις περισσότερες φορές είναι πολύ κατώτερες του ελληνικού ελαιολάδου.
Δυστυχώς, υπάρχουν πάρα πολλοί στο εξωτερικό που αγνοούν ότι Ελλάδα είναι τρίτη ελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο και πρώτη σε παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και σε αυτό έχουμε όλοι μας μερίδιο ευθύνης.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κάνει σημαντικά βήματα σε θέματα marketing και αρχίζουμε σιγά σιγά και δειλά να κερδίζουμε έδαφος, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Επίσης, θεωρώ απαράδεκτο να συνεχίζουμε να διώχνουμε χύμα ελαιόλαδο στο εξωτερικό, διότι χρησιμοποιούν το ελληνικό για να ρίξουν τις οξύτητες των δικών τους ελαιολάδων.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα. Αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο έμποροι στην Ιταλία και στη συνέχεια το εμφιαλώνουν με ιταλικά brands.
Πρέπει το ελαιόλαδο να τυποποιείται στην Ελλάδα για να μπορέσει να έχει την υπεραξία που του αξίζει και σε καμία περίπτωση να μη φεύγει χύμα.
  -Το λάδι της Μεσσηνίας σε τι είναι ανώτερο;
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το λάδι της Μεσσηνίας είναι το καλύτερο ελαιόλαδο στην Ελλάδα και έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Οι περισσότερες από 3.000 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας, με μέση ετήσια θερμοκρασία 23οC, δημιουργούν τις ιδανικότερες κλιματολογικές συνθήκες, που μεγαλώνουν τα ελαιόδεντρα για να μας δώσουν ελαιόλαδο πολύ υψηλής διατροφικής αξίας.
Θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα ερευνών που αποδεικνύουν αυτό που γνωρίζει όλη η Ελλάδα, ότι το μεσσηνιακό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο. Μία από αυτές τις έρευνες έχει γίνει, όπως προανέφερα, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Φαρμακογνωσίας, από τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη. Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η μακροχρόνια έρευνα, που μπορεί να εκτινάξει στα ύψη την υπεραξία του μεσσηνιακού ελαιολάδου.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση  

***  ΔΝΤ: Παραμένουμε προσηλωμένοι στο ελληνικό πρόγραμμα Διαψεύδει τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters
ΔΝΤ: Παραμένουμε προσηλωμένοι στο ελληνικό πρόγραμμα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος διαψεύδει έτσι τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters και σύμφωνα με τις οποίες πιθανότατα το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά προσανατολίζεται προς την ανάληψη ειδικού συμβουλευτικού ρόλου.
«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός προγράμματος που θα μπορεί να υποστηρίξει το Ταμείο μέσω μίας νέας διευθέτησης...Στο πλαίσιο αυτό, μία αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τζέρι Ράις.

***  Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετροΤη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή      Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους
~ Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα, στη Βουλή (14:30) η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με αίτημα που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το αίτημα για τη συζήτηση προκλήθηκε, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προηγούμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στήνει κανόνες διαπλοκής με αφορμή όσα έγιναν γνωστά σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τις αποκαλύψεις για την Attica Bank.
Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να γίνει ξεχωριστή συζήτηση για θέματα διαφθοράς.
Κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως αποδέχεται τη διεξαγωγή της συζήτησης και προανήγγειλε πως θα μιλήσει «με ονόματα και διευθύνσεις».  Newsroom ΔΟΛ

*** Κρεμασμένος σε δέντρο στην πλατεία Κλαυθμώνος άγνωστος άνδρας
 Δύο συλλήψεις για ανθρωποκτονίαΚρεμασμένος σε δέντρο στην πλατεία Κλαυθμώνος άγνωστος άνδρας Φωτογραφία αρχείου ΕΛ.ΑΣ
~  Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν 35χρονος Πολωνός και 52χρονος Ουκρανός, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 19.25 του Σαββάτου φέρονται να κρέμασαν ζωντανό έναν άλλον αλλοδαπό, πιθανότατα Πολωνό, σε δέντρο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο κέντρο της Αθήνας, μετά από καυγά που είχαν μαζί του.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες ήταν μεθυσμένοι.
Κατά πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες υποστήριξαν ότι ο άτυχος άνδρας κρεμάστηκε μόνος του και πως αυτοί προσπάθησαν να τον βοηθήσουν.
Με βάση και τα λεγόμενα αυτόπτη μάρτυρα, οι αστυνομικοί τούς συνέλαβαν και τους οδήγησαν στον εισαγγελέα, με δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Newsroom ΔΟΛ

*** Θυελλώδες προδιαγράφεται το ντιμπέιτ Χίλαρι - Τραμπ
Καρφωμένοι στους δέκτες οι Αμερικανοί Θυελλώδες προδιαγράφεται το ντιμπέιτ Χίλαρι - Τραμπ Προετοιμασίες στο στούνιο για το δεύτερο ντιμπέιτ Κλίντον-Τραμπ
~  Η Αμερική και ο κόσμος όλος καρφώνουν τα μάτια στο δεύτερο ντιμπέιτ Χίλαρι - Τραμπ στη σκιά της θύελλας από τη δημοσιοποίηση των σεξιστικών σχολίων για τις γυναίκες που έβγαιναν το 2015 με έπαρση από τα χείλη Νεοϋορκέζου μεγιστάνα -ο οποίος πλέον «αποκηρύσσεται» μαζικά από στελέχη των Ρεπουμπλικανών.
Δίνοντας δείγματα γραφής για το τι μπορεί να ακολουθήσει στο ντιμπέιτ, ο Τραμπ έχει αντεπιτεθεί επαναφέροντας καταγγελίες κατά του Μπιλ Κλίντον για βιασμό το 1978, και κατηγορώντας την Χίλαρι για «εκφοβισμό των θυμάτων του».
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον θα «συναντηθούν» στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις στο Μιζούρι για τη δεύτερη τηλεοπτική τους αναμέτρηση, στην τελευταία πράξη ενός καταστροφικού Σαββατοκύριακου για τον Τραμπ. 
Η μονομαχία θα αρχίσει στις 21.00 (05.00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).
Στην βιντεοσκοπημένη επί της ουσίας -μη- απολογία του, ο Τραμπ «έκλεισε» λέγοντας: «Ο Μπιλ Κλίντον έχει στην πραγματικότητα κακοποιήσει γυναίκες και η Χίλαρι Κλίντον έχει εκφοβίσει, επιτεθεί και ντροπιάσει τα θύματά του. Θα το συζητήσουμε περισσότερο αυτό τις επόμενες ημέρες. Θα σας δω στο ντιμπέιτ την Κυριακή».
Λίγες ώρες αργότερα -και ενώ είχε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποχωρήσει από την κούρσα, ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο γυναίκας η οποία έχει κατηγορήσει τον Μπιλ Κλίντον για βιασμό το 1978 όταν ήταν γενικός εισαγγελέας στο Άρκανσο. Ο Μπιλ Κλίντον είχε αρνηθεί τις κατηγορίες της Χουανίτα Μπρόντικ όταν αυτές ήλθαν στη δημοσιότητα το 1999.
***  Ανοιξε το σχολείο στη Λέσβο μετά την αντίδραση των εκπαιδευτικών φορέων  Προειδοποίηση για μηνύσειςΑνοιξε το σχολείο στη Λέσβο μετά την αντίδραση των εκπαιδευτικών φορέων
~ Οργισμένη ήταν η αντίδραση των φορέων της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο για το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης από ομάδα γονέων που αντέδρασαν στη φήμη για άνοιγμα τάξεων εκπαίδευσης παιδιών από προσφυγικές οικογένειες σε τρία σχολεία της Μυτιλήνης από τη Δευτέρα.
Οι γονείς προτάσσοντας ως λόγο για το σφράγισμα του συγκεκριμένου σχολείου τη μη ενημέρωσή τους για τη χρήση χώρων του σχολείου προχώρησαν στην ακραία αυτή ενέργεια. Το λουκέτο πάντω αποσύρθηκε το απόγευμα της Κυριακής μαζί με τα πανό και τις μαύρες σημαίες από τους ίδιους τους γονείς που τα ανέβασαν, καθώς πέραν των άλλων έγινε γνωστή η προοπτική υποβολής μηνύσεων.
«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου παρακολούθησαν και αποδοκίμασαν από την πρώτη στιγμή το γεγονός της τοποθέτησης λουκέτου, αλλά αποδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγικής δεν επιθύμησαν την έκδοση εισαγγελικών ή άλλων εντολών. Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή μαλθακότητα. Ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου δεν θα δεχτούμε επανάληψή της» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διευθυντής εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης.
Προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς όσους στο μέλλον σκέπτονται να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον τους.
Ας σημειωθεί εδώ ότι το άνοιγμα τάξεων υποδοχής για παιδιά πρόσφυγες σε σχολεία της Μυτιλήνης άρχισε να κυκλοφορεί μέσω ιστοσελίδων. Σύντομα η ψευδής αυτή είδηση πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα τις αντιδράσεις και τελικά το «λουκέτο».
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Καλάργαλης «παρακαλούμε, τους ελάχιστους (που δεν το πράττουν) εκπροσώπους των ΜΜΕ όταν έχουν ερωτήματα, απορίες για τέτοια σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης ή όποιο άλλο να απευθύνονται στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Εκτός κι αν σκοπός τους είναι η δημιουργία γεγονότων και εντυπώσεων».
Επί της ουσίας τώρα σχετικά με τη διαδικασία εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου και το ζήτημα της ενημέρωσης γονέων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ανακοινώθηκε ότι «οι νόμοι, αποφάσεις και εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας αποστέλλονται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και ενημερώνονται ταυτοχρόνως όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι Διευθυντές κι Διευθύντριες των Διευθύνσεων και των σχολείων, ενώ αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Οπότε, οι αρμόδιοι Διευθυντές και οι Διευθύντριες μπορούν να ενημερώσουν κάθε ερωτώντα, ειδικά τους γονείς των μαθητών».
Όσον αφορά στην ένταξη μαθητών προσφύγων σε σχολεία του βορείου Αιγαίου ανακοινώθηκε ότι «δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από το Υπουργείο ως προς την ημερομηνία έναρξης, τα σχολεία, των αριθμό μαθητών ή άλλο τι».
Και η ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης καταλήγει: «Για την εκπαίδευση ελληνόπουλων, των παιδιών πολιτών τρίτων χωρών και παιδιών προσφύγων την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει και διατηρεί η Ελληνική Πολιτεία διά του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και ουδείς άλλος.
»Για την εκπαίδευση, όλων, ισχύουν και εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις. Ειδικά για την εκπαίδευση παιδιών τρίτων χωρών – προσφύγων λαμβάνονται υπόψη και οι Νόμοι 2101/1992 με τον οποίο κυρώθηκε η "Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού" και ο Νόμος 3304/2005 για την "Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού". Οι πράξεις παρεμπόδισης λειτουργίας σχολικών μονάδων είναι παράνομες, γιατί εκτός της παρεμπόδισης της λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας, αντιβαίνουν και τους παραπάνω Νόμους».
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα συχνό είναι το φαινόμενο να δημιουργούντα αντιδράσεις πολιτών και φορέων της κοινωνίας στη Λέσβο από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Μάλιστα πριν λίγες μέρες είχε προκληθεί κοινωνική αναταραχή από τη φήμη της απαγόρευσης αγήματος του Στρατού να προβεί στην καθιερωμένη υποστολή της Ελληνικής σημαίας από ομάδες μεταναστών. Το γεγονός διαψεύστηκε από το ίδιο το ΓΕΣ. Το όλο θέμα σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά τις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διερευνάται και μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  «ΜΟΝΑΧΙΚΟΙ ΛΥΚΟΙ» Ή ΨΥΧΙΚΑ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΟΙ;
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ένα βάρβαρο περιστατικό που ξεπερνάει την όποια νοσηρή φαντασία έχουν σεναριογράφοι του Χόλιγουντ έλαβε χώρα στο εμπορικό κέντρο Evropa του Μινσκ της Λευκορωσίας χθες το απόγευμα όταν μια γυναίκααποκεφαλίστηκε μετά από επίθεση που δέχθηκε από δύο άνδρες οπλισμένους με αλυσοπρίονο και τσεκούρι!
Δεν είναι γνωστό ακόμα αν πρόκειται για ισλαμιστές «μοναχικούς λύκους» (πιθανό) ή για κάποιους νέους με πολύ μεγάλη ψυχική διαταραχή.
Τρομοκρατημένοι αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι άνδρες φορούσαν μάσκες και μπήκαν στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο σαν κύριοι από την κεντρική είσοδο και αμέσως ξεκίνησαν να κυνηγούν πελάτες κοντά σε μια πιτσαρία!
Ένας μάρτυρας είπε: «Ένας επιτέθηκε στο πλησιέστερο άτομο που ήταν μια γυναίκα και της έκοψε το κεφάλι της.»
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Alexander Lastovsky επιβεβαίωσε ότι δύο ύποπτοι έχουν συλληφθεί και τέθηκαν υπό κράτηση.
Αστυνομικοί απέκλεισαν το εμπορικό κέντρο γύρω στις 18:00 τοπική ώρα και έχουν ξεκινήσει έρευνα για το συγκλονιστικό περιστατικό.
Η γυναίκα που βρέθηκε σε πεσμένη σε λουτρό αίματος ήταν περίπου 30 ετών.
Είναι πιθανό η επιλογή της να έγινε τυχαία και απλά έτυχε να είναι ο πιο κοντινός στόχος των δύο «Texas Chain Saw Massacre»

*** Αλέξη, ελάχιστα τα λεφτά για τους πλημμυροπαθείς 
Στην περίφημη ελληνική ταινία «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου υπάρχει μια σκηνή στην οποία ο Σπύρος Καλογήρου απειλεί με μαχαίρι τον Νίκο Κούρκουλο. «Γιατί θες να με φας;», ρωτάει ο Κούρκουλος. «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη», απαντάει ο Καλογήρου.
Βέβαια, η συγκεκριμένη είναι έκφραση δηλωτική της υποχώρησης και της θυσίας ιδανικών και ηθικών αξιών στο βωμό του χρήματος, ή του άνισου αγώνα όλων των παραπάνω έναντι του μεγάλου θηρίου που κατατροπώνει και ποδοπατά τους αδύνατους στο πέρασμά του.
Στην προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με θέμα την αποδοχή των χρηματοδοτήσεων για τους πλημμυροπαθείς και την αποκατάσταση των υποδομών στο Δήμο από τις καταστροφές της 7ης Σεπτεμβρίου, ακούστηκε κάτι διαφορετικό: «Είναι λίγα τα λεφτά… Αλέξη». Τόσο η συμπολίτευση όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η κάθε μία με το δικό της τρόπο, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια του Σώματος και των πολιτών για τα ισχνά ποσά χρηματοδότησης. Εστάλησαν 250.000 ευρώ για αποκατάσταση των υποδομών, όταν το κόστος αγγίζει τα 2 εκατομμύρια, ενώ 586 ευρώ μαζί με 5.860 ευρώ θα δοθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις 408 οικογένειες που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Τα χρήματα είναι τόσο για τις έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν όσο και για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσκευών.
Για την ανακούφιση των πληγέντων το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, αποζημιώσεις για τις καταστροφές στα αυτοκίνητα, διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής οφειλών σε ΔΟΥ και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, καταβολή άμεσα αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, και υιοθέτηση των προτάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες του Δήμου Καλαμάτας.
Είναι δε χαρακτηριστική η στάση της μείζονος μειοψηφίας. Υιοθέτησε την απόφαση και ζήτησε ενότητα δυνάμεων για περαιτέρω διεκδικήσεις, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, επανέλαβε όσα υποστήριξε και στην Οικονομική Επιτροπή. Τα χρήματα που δίδονται είναι ελάχιστα και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για αλλαγή των ειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης, με μέτρα βελτίωσης αυτών.
Ένα θέμα που θίχτηκε έντονα στην προχθεσινή συζήτηση ήταν η διερεύνηση τυχόν ευθυνών της κοινοπραξίας «Μορέας» στο μέγεθος της καταστροφής, αλλά και η έντονη κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα σχετική σύσκεψη.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παραδέχτηκε τη χρονοτριβή, αλλά υπογράμμισε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία έχουν στη διάθεσή τους τεκμηριωμένο φάκελο σχετικά με τις ευθύνες της κοινοπραξίας.
Όπως σχολίασε, επικοινωνεί, σχεδόν καθημερινά, με το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα και ευελπιστεί ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει η συνάντηση.
Σε αντίθεση με κάποιες λεκτικές ακρότητες, όπως και μαξιμαλισμούς, στα ποσά που πρέπει να δοθούν στους πληγέντες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι χάρις στην έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας η κυβέρνηση σε σύντομο διάστημα, βάσει ελληνικών ειωθότων, απάντησε στην αντιμετώπιση των πλημμυρών του προηγούμενου μήνα. Και όχι μόνο αυτό. Υπάρχουν ήδη έργα θωράκισης της πόλης σε εξέλιξη, αλλά και το γενικότερο κλίμα από την πλευρά των εκπροσώπων της στο νομό είναι ότι θα υπάρξουν και στη συνέχεια νέες, ευνοϊκές ανακοινώσεις.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Με αφορμή ένα διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας 
Ένας ενδιαφέρον διάλογος υπήρξε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, μεταξύ της αντιπροέδρου του Σώματος Μαρίας Βεργινάδη και του προέδρου της «Φάρις» Θανάση Ηλιόπουλου.
Παίρνοντας πρώτη το λόγο η δημοτική σύμβουλος και σαν επακόλουθο των όσων μαξιμαλιστικών απόψεων για διεκδικήσεις ακούστηκαν στην αίθουσα είπε: «Η κριτική για να μπορεί να σταθεί, πρέπει να έχει και μια λογική. Εξάλλου, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη σημερινή κυβέρνηση, με το ζόφο των προηγούμενων 40 χρόνων», αναφέροντας και μια σειρά από σκάνδαλα που απασχόλησαν την πολιτική ζωή του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες.
Παίρνοντας την πάσα, ο δημοτικός σύμβουλος με μια δόση οίησης στην έκφρασή του ανταπάντησε: «Η καλή συνάδελφος προσπαθεί να αγιοποιήσει την Αριστερά. Ξεχνάει, όμως, τις προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις του κόμματός της. Ξεχνάει το τρίτο μνημόνιο και πολλά άλλα. Η Αριστερά δεν είναι αγία…».
Παρεμβαίνοντας στον ενδιαφέροντα διάλογο, απευθύνομαι μόνο στη Μαρία Βεργινάδη, αν θέλετε και για ιδεολογικούς λόγους.
 Το άλλοθι κάθε κυβέρνησης είναι η προηγούμενή της, οι προκάτοχές της γενικότερα. Ελάχιστες φορές υπήρξε εναλλαγή στην εξουσία δίχως ν’ ακούσουμε τους νεοορκιζόμενους να ψέλνουν το τροπάριο περί «καμένης γης». Ένα κλισέ τόσο καμένο από τη χρήση, ώστε να μη γίνεται πιστευτό ακόμα κι όταν αληθεύει απολύτως.
Και η μαύρη αλήθεια είναι ότι δεν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, χρεοκοπημένοι και επιτηρούμενοι, εξαρτημένοι από τις ορέξεις των δανειστών, επειδή όλα δούλευαν ρολόι τα περασμένα χρόνια, επειδή υπήρχε αξιοκρατία, επειδή οι τράπεζες έδιναν δάνεια (σε άτομα, κόμματα ή μέσα) απαιτώντας υλικές εγγυήσεις και όχι «αέρα», επειδή η «διαπλοκή» δεν υπήρχε, επειδή η Παιδεία και η Υγεία έσφυζαν από ζωή, κ.ο.κ. δεν μπορεί να ισχύει. Τέτοια κρίση θα ’χει και τους γεννήτορές της. Όπως έχει και τους ωφελημένους της.
Όσο καμένη γη κι αν παραδίδουν όμως οι εκάστοτε απερχόμενοι στους διαδόχους τους, το άλλοθι αυτό έχει ημερομηνία λήξεως. Κάποια στιγμή μπαγιατεύει. Το αυτοαπαλλακτικό «οι πρώην έκαναν τα ίδια και χειρότερα» (στη φορολογία, στoυς ψεκασμούς με χημικά, στον κομματισμό, στον νεποτισμό...) παύει να ηχεί πειστικό. Χειρότερα, ηχεί παρελκυστικό, σαν σκέτη πρόφαση. Κι αυτό επειδή σου ανατέθηκε να κυβερνήσεις, όχι να συνεχίσεις να αντιπολιτεύεσαι την προηγούμενη κυβέρνηση. Ή μάλλον, σου ανατέθηκε να την αντιπολιτευτείς με τα έργα σου, με την καθημερινή σου στάση και πράξη. Όχι με την ξεθυμασμένη πια ρητορική σου.
Προδίδει, λοιπόν, πολιτική αμηχανία η κατάχρηση του ακυρωμένου άλλοθι. Αποκαλύπτει ατολμία, ανοργανωσιά, αδυναμία να αναμετρηθείς με τα προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων σε εξουσιοδότησαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Και σου έδωσαν την εντολή αυτή και το συναφές δικαίωμα όχι τόσο επειδή δελεάστηκαν από τις υποσχέσεις σου όσο επειδή, απαυδισμένοι, αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους προηγούμενους εκλεκτούς τους. Που τους δοκίμασαν και τους ξαναδοκίμασαν μα προκοπή δεν είδαν.
Το πράγμα, όμως, ισχύει και αντιστρόφως: Το άλλοθι κάθε αντιπολίτευσης, ιδίως της μείζονος, είναι η κυβέρνηση. Το άλλοθι του μηδενιστικού αρνητισμού της, του λαϊκισμού της, της αποστροφής προς την ευθύνη. Βαριά ενοχλημένοι όσοι βρίσκονται εκτός εξουσίας, περνούν γρήγορα το ανάθεμα του λαού, και, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αρχίζουν πάλι να τον κολακεύουν. Και υιοθετούν ασμένως ό,τι δριμύτατα κατήγγελλαν όταν κυβερνούσαν, τον συντεχνιασμό λ.χ. και τον κομματισμένο συνδικαλισμό. Ένα μόνο σημαίνει αυτό: πως, αν κι όταν ξανάρθουν, πάλι οι ίδιοι θα είναι, εκ προοιμίου φθαρμένοι. Η αυτοκριτική τους άλλωστε εξαντλείται στο γενναίο «ε, τι τα θες, κάναμε και κάποια λάθη».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Τέλος Οκτωβρίου η εργολαβία για τις κατακρημνίσεις στον Ταΰγετο 
Παράταση έως το τέλος του Οκτωβρίου δόθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκλήρωση του έργου «Επένδυση πρανών επαρχιακού και εθνικού δικτύου για αντιμετώπιση κατακρημνίσεων βραχών και υλικών, τμήμα 82ης εθνικής οδού Καλαμάτα – Σπάρτη», με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
Το έργο εκτελείται από την εταιρεία «NAQUATEC Α.Ε.», με έκπτωση 75,98% και προβλέπεται να γίνουν εργασίες για την επένδυση με συρματόπλεγμα των βραχωδών πρανών σε θέσεις της 82η Εθν. Οδού Καλαμάτας – Σπάρτης, όπου συμβαίνει κατάπτωση λίθων και βράχων.
Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επένδυσης των πρανών σε τρεις θέσεις και το 80% περίπου του έργου. Απομένει η επένδυση των πρανών του δρόμου με πλέγματα σε μία ακόμη θέση.
Λόγος παράτασης είναι η έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου, αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν από τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

*** Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα 
Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο βραβευμένος με Όσκαρ πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα. Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο την Ένωση Σκηνοθετών της Πολωνίας.
Ο Αντρέι Βάιντα σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μία καριέρα 60 ετών. Η σκηνοθετική διαδρομή του ήταν διαχρονική από το «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του: «Κατίν» (2007) και «Βαλέσα - Η Δύναμη της Ελπίδας» (2013).
Το 2000 του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στον χώρο της 7ης τέχνης.
Πρόσφατα χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέθανε από πνευμονική ανεπάρκεια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** 650 προσκυνητές από τη Μητρόπολη Περιστερίου στην Τριφυλία 
Εξακόσιοι πενήντα προσκυνητές από την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, μαζί με το μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσόστομο, επισκέφθηκαν την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, στο πλαίσιο προσκυνηματικής εκδρομής τους.
Οι προσκυνητές παρακολούθησαν παράκληση που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Φιλιατρά, προσκυνώντας την εικόνα του πολιούχου των Φιλιατρών και προστάτη της Τριφυλίας Αγίου Χαραλάμπους και εν συνεχεία, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχαν καταρτίσει, επρόκειτο να επισκεφθούν τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αρχιεπισκόπου Χριστιανουπόλεως στην Κυπαρισσία.
Στην Κυπαρισσία, επίσης, είχαν προγραμματίσει να γευματίσουν σε εστιατόρια της πόλης που είχαν ήδη προεπιλέξει και ενημερώσει για την άφιξή τους.
Τους προσκυνητές υποδέχθηκε εγκαρδίως ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος.
Η προσκυνηματική αυτή εκδρομή στην Τριφυλία καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της Μητροπόλεως και τους ναούς της στη θρησκευτική συνείδηση των πιστών, συνεγείροντας το θρησκευτικό τους συναίσθημα, και με την αξιοποίηση και ανάδειξη του βυζαντινού μνημείου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Χριστιανουπόλεως, του μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αρχιεπισκόπου Χριστιανουπόλεως και του αρχαιότερου σταυρεπίστεγου και μονόκλιτου ναού της Αναλήψεως Φιλιατρών, όπως και των Μονών της Παναγίας Κατσιμικάδας στη Μουριατάδα και της Γοργοπηγής στη νήσο Πρώτη, αλλά και άλλων, μπορεί να καταστεί θρησκευτικός προορισμός.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Τα ανοιχτά πανεπιστημιακά σεμινάρια για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 στην Καλαμάτα 
Το Εργαστήριο  Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας «Νίκος Καρούζος» του τμήματος Φιλολογίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διοργανώνει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, κύκλο πανεπιστημιακών διαλέξεων (Σεμιναρίων) και εκδηλώσεων στο πλαίσιο των οποίων θα διδάξουν διακεκριμένοι επιστήμονες και εν γένει καταξιωμένοι δημιουργοί.
Οι εκδηλώσεις  θα ξεκινούν στις 19.00 και θα πραγματοποιούνται ημέρα Τετάρτη στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών «Νικόλαος Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παλαιό Στρατόπεδο-Ανατολικό Κέντρο, στην Καλαμάτα. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος θα χορηγηθεί  βεβαίωση παρακολούθησης.
Το Πρόγραμμα
 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
Γιώργος Ανδρειωμένος
Το θέμα της πάλης στα ελληνικά δημοτικά τραγούδια:
διαχρονική μελέτη ενός ενδεικτικού παραδείγματος
 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Ελένα Κουτριάνου
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και η ζωγραφική
 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Τιτίκα Καραβία
Όψεις της ελληνικότητας στον νεοελληνικό δοκιμιακό λόγο του 20ού αιώνα 
 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Δήμητρα Δελλή
Η πολυσημία του ρήματος (ἐπι)νέμω και των παραγώγων του
στις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους. Το παράδειγμα της ρωμαϊκής Μεσσήνης
 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Πέτρος Τατσόπουλος - Ρένος Χαραλαμπίδης
Προβολή της ταινίας «Η καρδιά του κτήνους», βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο, και συζήτηση με τους δημιουργούς
 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Κατερίνα Σχινά - Γιώργος Αριστηνός
Τιμώντας τον Θανάση Βαλτινό*
*στο πλαίσιο της αναγόρευσης του συγγραφέα σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
Η γλώσσα του Νίκου Καρούζου*
*θα προηγηθεί προβολή ντοκιμαντέρ διάρκειας 30’
 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Βασίλης Αλεξίου
Η μπαχτινική φιλοσοφία της γλώσσας
 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
Μαρίνα Γρηγοροπούλου
Ηθική και πολιτική της φιλοξενίας:
η σύγχρονη μετανάστευση στην ελληνική λογοτεχνία
 10 ΜΑΪΟΥ 2017
Άννα Τζούμα
Η πολιτισμική ποιητική του ερωτικού λόγου
 Όλες οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 19.00

*** Αθλητική ενημέρωση :
~*  Γιβραλτάρ  -Ελλάδα  1-4 .- 1ος αγώνας
*** Αναλυτικά το πρόγραμμα του 8ου ομίλου (ώρες Ελλάδας)
06/09/2016, 21:45, Βοσνία-Εσθονία  4-0 .-
06/09/2016, 21:45, Κύπρος-Βέλγιο  0-3 .-
07/10/2016, 21:45, Βέλγιο-Βοσνία   4-0 .-
07/10/2016, 21:45, Ελλάδα-Κύπρος   2-0 .- 2ος  αγώνας

*** ΕΣΘΟΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ  0-2 , (0-1) .- 3ος αγώνας ,στο Ταλίν της Εσθονίας .-
Τα  γκόλ :  2' ΓΚΟΛ 0-1 Η ΕΛΛΑΔΑ! ,  Βασίλ. Τοροσίδης ,{ Κόρνερ από τα δεξιά το οποίο εκτελεί ο Μάνταλος, ο Τοροσίδης πετιέται στην καρδιά της άμυνας και με όμορφη κεφαλιά ανοίγει το σκορ.} ,61' ΓΚΟΛ 0-2 Η ΕΛΛΑΔΑ!  ,61΄ Σταφυλίδης , Εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Σταφυλίδη με την μπάλα να καταλήγει στην κλειστή γωνία του Ακσάλου. ,
 79' Δοκάρι για την Εθνική! Φοβερό φαλτσαριστό σουτ του Μάνταλου, η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι και στη συνέχει της φάσης ο Καρέλης δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ακσάλου.-
Διαιτητής: Ιστβάν Βαντ (Ουγγαρία)
Εσθονία (Μάρτιν Ριμ): Ακσάλου, Τενίστε, Μπαράνοφ, Κλαβάν, Καλάστε,
Μετς, Ντμιτρίγεφ, Λουτς, Βασίλγεφ, Μαρίν, Ζενιόφ ,
Στον πάγκο: Πικ, Βάικλα, Λόντακ, Μοσνίκοφ, ΟΓΙΆΜΑ, Νέμελο, Κρούγκλοφ, Πούρχε, Καμς, Ανιέρ, Ταμ, Κάιτ , .-
Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Σταφυλίδης, Μανιάτης, Παπαδόπουλος, Μπακασέτας, Μάνταλος, Καρέλης, Μήτρογλου , .-
Στον πάγκο: Γλύκος, Καπίνο, Γιαννιώτας, Οικονόμου, Βέλλιος, Χολέμπας, Τζιόλης, Πέτσος, Ταχτσίδης , .-
Κάρτες: 20' Κίτρινη κάρτα στον Μπαράνοφ για φάουλ στον Μπακασέτα. ,
Αλλαγές :Αναγκαστική αλλαγή ,7' Αλλαγή για την Εθνική. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αντιμετωπίζει πρόβλημα μυϊκού τραυματισμού. Την θέση του πήρε ο Ταχτσίδης. Έτσι, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος θα περάσει πιο πίσω και θα γίνει ο παρτενέρ του Μανωλά στα στόπερ. -
18' Αναγκαστική αλλαγή για την Εθνική. Ο Μάριος Οικονόμου αντί του Τοροσίδη.,-
30' Αναγκαστική αλλαγή και για την Εσθονία. Ο Καμς αντί του Τενίστε.-
70' Αλλαγή για την Εσθονία. Στη θέση του Λουτς πέρασε ο Πούρχε .-
80' Αλλαγή για την Εσθονία. Στη θέση του Ντμιτρίγεφ πέρασε ο Μοσνίκοφ.-
86' Αλλαγή για την Εθνική. Ο Τζιόλης αντί του Μανιάτη.

10/10/2016, 21:45, Βοσνία-Κύπρος   2-0 , (0-0) .-
10/10/2016, 21:45, Εσθονία-Ελλάδα  0-2 , (0-1) .-
10-10-2016 , 21,45 , Γιβραλτάρ-Βέλγιο  0-6  , (0-4) .-
13/11/2016, 21:45, Βέλγιο-Εσθονία
13/11/2016, 21:45, Ελλάδα-Βοσνία
25/03/2017, 19:00, Κύπρος-Εσθονία
25/03/2017, 21:45, Βέλγιο-Ελλάδα
09/06/2017, 21:45, Βοσνία-Ελλάδα
09/06/2017, 21:45, Εσθονία-Βέλγιο
31/08/2017, 21:45, Κύπρος-Βοσνία
31/08/2017, 21:45, Ελλάδα-Εσθονία
03/09/2017, 19:00, Εσθονία-Κύπρος
03/09/2017, 21:45, Ελλάδα-Βέλγιο
07/10/2017, 19:00, Βοσνία-Βέλγιο
07/10/2017, 21:45, Κύπρος-Ελλάδα
10/10/2017, 21:45, Βέλγιο-Κύπρος
10/10/2017, 21:45, Εσθονία-Βοσνία
*** ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ - ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ  0-0 .- ^
Τα υπόλοιπα ματς της 5ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής είναι τα εξής:
3ος όμιλος
Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλου -Αιολικός 0-2
ΑΟ Πύλου-ΠΑΟ Βάρδας 0-0
Χαλκίδα-Φωστήρας 1-1
Ερμιονίδα-Θήβα 1-1
Λουτράκι-Ζευγολατιό 0-1
Παναρκαδικός-Αχαϊκή 2-0
Παναχαϊκή-Δόξα Μεγαλόπολης (12/10)
Ρεπό: Παναργειακός

*** Τα δοκάρια και όχι η Βάρδα «σταμάτησαν» τον Τσικλητήρα… 
Στο 0-0 έμεινε ο Τσικλητήρας με τον ΠΑΟ Βάρδας που συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής. Ήταν το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιονίκη στο γήπεδο της Πύλου, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες φίλαθλοι, δημιουργώντας πανηγυρική ατμόσφαιρα.  Ευχαριστήθηκαν θέαμα και αγωνιστικές συγκινήσεις, όχι όμως και τη νίκη της ομάδας τους που την άξιζε πάντως, καθώς έχασε δύο μοναδικές ευκαιρίες για να σκοράρει, με τους Κερμενίδη στο 17’ και  Κυριαζόπουλο στο 35’ να τραντάζουν τα δοκάρια της εστίας του ηλειακού συγκροτήματος, που ακόμα κατέχει τη θέση του  πρωτοπόρου στον 3ο Όμιλο.

ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Παλιγγίνης, Παναγόπουλος, Μπίζος, Καραμπάς, Κυριαζόπουλος, Χοτζάι, Πήλιος (82’ Σβίγγος), Τσάτσος (85’ Τσώνης), Γραμματικόπουλος, Μικελάτος (72’ Ζαχαρόπουλος), Κερμενίδης.
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ: Κωνσταντόπουλος, Πολίτης, Αγουρίδης, Νικολόπουλος, Σιδέρης, Βραχνής, Πολίτης, Βατσής (67’ Καρούτης), Σαμπανέι (75’ Καζαντζής), Ντομάς, Γούρμος.

Γ’ Εθνική-3ος Όμιλος
Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής

Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλου-Αιολικός 0-2
ΑΟ Πύλου-Παμβουπρασιακός 0-0
ΑΟ Χαλκίς-Φωστήρας Αθηνών 1-1
Ερμιονίδας ΑΕ-Θήβα ΑΟ 1-1
Λουτράκι ΠΑΟ- ΑΟ Ζευγολατιού 0-1
Παναρκαδικός-Αχαϊκή 2-0
Παναχαϊκή-Δόξα Μεγαλόπολης (12/10, 4 μ.μ.)

ΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑ  ΓΚΟΛ ΒΑΘΜΟΙ
1 Παμβουπρασιακός 8-2 13
2 Παναρκαδικός 6-2 11
3 Παναχαϊκή 4-0 10
4 Φωστήρας Αθηνών 7-1 8
5 Ερμιονίδας ΑΕ  6-3 7
6 ΑΟ Ζευγολατιού  3-5 7
7 ΑΟ Πύλου  4-3 6
8 Αιολικός  4-3 6
9 Θήβα ΑΟ  3-6 5
10 Λουτράκι ΠΑΟ  2-4 4
11 Αχαϊκή  4-7 4
12 Παναργειακός  1-4 3
13 ΑΟ Χαλκίς  1-2 3
14 Δόξα Μεγαλόπολης  5-9 2
15 Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλου  1-8 1
-Έναν αγώνα λιγότερο έχουν Παναχαϊκή, Φωστήρας, Θήβα, Παναργειακός, Χαλκίδα και Μεγαλόπολη.

Η επόμενη αγωνιστική
23/10/2016, 16:00
ΑΟ Χαλκίς-ΑΟ Πύλου
Παμβουπρασιακός-Παναχαϊκή
Φωστήρας Αθηνών-Ερμιονίδας ΑΕ
Δόξα Μεγαλόπολης-Λουτράκι ΠΑΟ
Θήβα ΑΟ-Παναργειακός
ΑΟ Ζευγολατιού-Παναρκαδικός
Αχαϊκή-Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλου

*** Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2016 , αγώνες ποδοσφαίρου ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Α΄ Κατηγορία
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας - ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά 3-0 .-^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας - ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών 3-1 .- ^
Α.ΟΦΑΡΑΙ - Α.Σ.ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 0-1 .- ^
Α1 ΄  Τοπική Κατηγορία
Α.0. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης 0-3 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ - ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ 2-1 .-^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 1-1 .- ^
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας 2-2 .- ^
Β΄ Τοπική Κατηγορία
ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου - ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας  0-0 .-^
ΔΟΞΑ Καλαμάτας - Α.0.ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ 1-1 .- ^
Α.Ε.ΜΑΝΗΣ- ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας 3-0 .- ^
***Κυριακή Α΄ Τοπικό  09/10/2016 :
Αναλυτικά, οι σημερινές συναντήσεις της 3ης αγωνιστικής της Α΄ Τοπικής, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Η  ομάδα της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  2016-17

Ώρα 4.30 μ.μ.
Γήπεδο 
Π.Σ. Η Καλαμάτα – Απόλλων Καλαμάτας  2-1 .- ^
ΑΕ Αβίας – ΑΟ Κυπαρισσίας  1`-2 .- ^
ΑΟ Διαβολιτσίου – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων  5-2 .-
Πανθουριακός – Πάμισος Μεσσήνης  2-0 .-
Μιλτιάδης – Εράνη Φιλιατρών  3-0 .-
***  Α1 Κατηγορία ΕΠΣ Μεσσηνίας Κυριακή 09-10-2016 :
Απόλλων Πεταλιδίου - Α.Ο. Ομόνοια  2-1 .-
Ακρίτας Κορώνης-Α.Ο.Δωρίου  1-0 .-
Ηρακλής Καλαμάτας -Αστέρας Μικρομάνης  2-2 .-
*** Β΄ Κατηγορία ΕΠΣ Μεσσηνίας Κυριακή 09-10-2016 :
Ατρόμητος Πλατύ -Α.Ε. Γαργαλιάνων  0-1 .-
Α.Ο.Κυπαρισσίας/Ηρακλής - Παπαφλέσσας Άμφειας  1-1  .-
ΑΣ Μερόπης-ΠΑΟ Καλού Νερού 0-1  .-
***Αναλυτικά: Αποτελέσματα Α1  Κατηγορία στο Ελληνικό μπάσκετ :
1η αγωνιστική
 Σάββατο, 8 Οκτωβρίου
Δόξα Λευκάδας-ΠΑΟΚ 84-78
Κολοσσός Ρόδου-Ρέθυμνο 66-74
Λαύριο-Κύμη 75-69
Άρης-Τρίκαλα 75-65
Κόροιβος-Ολυμπιακός 66-88
Κυριακή, 9 Οκτωβρίου
 Γήπεδο Ώρα Αγώνας Διαιτητές
 Απόλλων Π.–ΑΕΚ  59-77 .-
  Παναθηναϊκός-Προμηθέας  81-71 .-

*** Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στις αναμετρήσεις της 3ης αγωνιστικής των προκριματικών του Μουντιάλ 2018:Ο Ιμόμπιλε έσωσε την Ιταλία, νίκη ξανά η Ισλανδία, εύκολα η Ισπανία
 1ος όμιλος
==========
10/10 Ολλανδία-Γαλλία
10/10 Λευκορωσία-Λουξεμβούργο
10/10 Σουηδία-Βουλγαρία

2ος όμιλος==========
10/10 Νήσοι Φαρόε-Πορτογαλία
10/10 Ανδόρα-Ελβετία
10/10 Λετονία-Ουγγαρία
3ος όμιλος==========
11/10 Τσεχία-Αζερμπαϊτζάν
11/10 Γερμανία-Β.Ιρλανδία
11/10 Νορβηγία-Σαν Μαρίνο
4ος όμιλος==========
Ουαλία-Γεωργία 1-1
(10΄ Μπέιλ - 57΄ Οκριασβίλι)

Μολδαβία-ΕΊΡΕ 1-3
(45΄+ Μπουγκάγιεφ - 2΄ Λονγκ, 69΄, 76΄ ΜακΛιν)

Σερβία-Αυστρία 3-2
(6΄, 23΄ Μίτροβιτς, 74΄ Τάντιτς - 15΄ Σάμπιτζερ, 63΄ Γιάνκο)
5ος όμιλος==========
11/10 Καζακστάν-Ρουμανία
11/10 Πολωνία-Αρμενία
11/10 Δανία-Μαυροβούνιο
6ος όμιλος==========
11/10 Λιθουανία-Μάλτα
11/10 Σλοβενία-Αγγλία
11/10 Σλοβακία-Σκοτία

7ος όμιλος==========
Ισραήλ-Λιχτενστάιν 2-1
(3΄, 16΄ Χεμέντ - 49΄ Γκόπελ)

Αλβανία-Ισπανία 0-2
(55΄ Ντιέγκο Κόστα, 63΄ Νολίτο)

ΠΓΔΜ-Ιταλία 2-3
(57΄ Νεστορόφσκι, 59΄ Χασάνι - 24΄ Μπελότι, 75΄, 90΄+2 Ιμόμπιλε)

8ος όμιλος==========
10/10 Εσθονία-Ελλάδα
10/10 Γιβραλτάρ-Βέλγιο
10/10 Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Κύπρος

9ος όμιλος==========
Φινλανδία-Κροατία 0-1
(18΄ Μάντζουκιτς)

Ουκρανία-Κόσοβο 3-0
(31΄ Κράβετς, 81΄ Γιαρμολένκο, 87΄ Ρόταν)

Ισλανδία-Τουρκία 2-0
(42΄ αυτ. Τοπράκ, 44΄ Φινμπόγκασον)

~*  Οι εννέα ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση του ομίλου τους θα προκριθούν στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου. Οι οκτώ καλύτερες δεύτερες θα παίξουν αγώνες μπαράζ για να προκριθούν στο Μουντιάλ άλλες τέσσερις ομάδες. Η προκριματική φάση θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου του 2017, ενώ οι αγώνες μπαράζ θα γίνουν το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

***

~    ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 24  και 25 Σεπτεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/24-25-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-27-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου  2016  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-28-2016.html  .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα μας Ενημέρωση Arfara News, Πέμπτη  29 Σεπτεμβρίου  2016 ,  Νέα ,Υγεία , Αθλητισμός , Ασήμαντα και Σημαντικά για όλους μας:  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-30-2016.html .- 
~Η  Εφημερίδα μας Ενημέρωση Arfara News,  Παρασκευή 30  Σεπτεμβρίου  2016 ,  Νέα ,Υγεία , Αθλητισμός , Ασήμαντα και Σημαντικά για όλους μας  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-30-2016.html .- ~
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~   Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/01-02-2016.html  .-

~ *Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 03 Οκτωβρίου  2016  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 04  Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .- 
~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη  05 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-05-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARANEWS Πέμπτη 06 Οκτωβρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfaranews-06-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 07  Οκτωβρίου 2016  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-07-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-09-2016.html .- ~
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 10  Οκτωβρίου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-10-2016.html .-

~
 ~  ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5020  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3135 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3133  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.288   βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
  
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ