Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Μαϊου 2015

Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα 04 Μαϊου  2015 :
 
xioungker~Στη συνάντηση με την μορφή γεύματος που είχε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, όπως φαίνεται συζήτησαν για τις εξελίξεις που τρέχουν όσο και για την ελληνική οικονομία. Η διάρκεια της συνάντησης ήταν περίπου 90 λεπτά και στο τέλος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνόδευσε μέχρι έξω τον αρχηγό  της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμάρας δήλωσε « ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας, ενώ οι δικές μας κινήσεις έχουν ως βασικό κριτήριο την διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ. Αν ενώσετε αυτά τα δύο θα καταλάβετε και το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαμε σήμερα».
~
mhtso1
«Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, να παραιτηθεί. Διάβασα με προσοχή αυτό που είπε ο κ. Λαφαζάνης, ότι ''αν δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, να φύγουμε''. Δεν ξέρω πώς να το εκλάβω, αλλά ξέρω ότι μια κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να κυβερνήσει κι ομολογεί ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, στη δημοκρατία παραιτείται...», δήλωσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ διευκρίνισε ότι δεν ζητά εκλογές και πρόσθεσε: «Λέω στην κυβέρνηση να μπορέσει να κλείσει τη συμφωνία. Τι θα κάνουμε, θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει;».
~
ntinopoulos
Λίγο μετά την δημοσιοποίηση, πως ο Αργύρης Ντινόπουλος ψάχνει δουλεία μέσο αγγελίας γράφοντας «Πρώην υπουργός, με 13 χρόνια εμπειρίας στην πολιτική και υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης (Ελλάδα), 15 χρόνια πείρας ως δημοσιογράφος – πολεμικός ανταποκριτής, δικηγόρος, δίγλωσσος (αγγλικά, γαλλικά), με εξειδίκευση στην επικοινωνία, στην επίλυση συγκρούσεων, την επίλυση κρίσεων, τη διοίκηση καταστάσεων υψηλού ρίσκου λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις, αναζητά εργασία. Μπορεί να μετεγκατασταθεί άμεσα», ο πρώην υπουργός απάντησε «Το αυτονόητο στην πολιτική, έγινε είδηση. Ότι, δηλαδή, ο έντιμος πολιτικός, όταν δεν εκλέγεται, πρέπει να δουλεύει. Γιατί πώς αλλιώς θα ζήσει; Αναλυτικά βιογραφικά μου υπάρχουν, λοιπόν, σε πολλούς διεθνείς ιστότοπους. Γιατί επιλογή μου, τώρα, είναι η δουλειά. Μέχρι τις επόμενες εκλογές».-

~
skourleths
Μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές συντάξεων και τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το ΔΝΤ.
"Αν τα οικονομικά μεγέθη είναι αυτά που γράφονται (σ.σ έως και 4,5 δισεκ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος) η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των συντάξεων από το 2012 δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα Αυτή η συζήτηση έχει εξαντλήσει τα όρια της. Δεν είναι πλέον θέμα τεχνικών κλιμακίων. Από ‘δω και πέρα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις Μάς ζητούν να παραμείνουν ως έχουν όλα όσα επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό τα τελευταία 5 χρόνια πρέπει να πάμε στην διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία βάζοντας και επισήμως στο τραπέζι το θέμα του χρέους, αλλά θα πρέπει να γίνουν τώρα κάποια βήματα για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας", τόνισε χαρακτηριστικά.
~





*** Ραγδαίες εξελίξεις προβλέπει η SOCIETE GENERALE με διάσπαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εκλογές
ragdaies1
Όσα ζητά το ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις φαίνεται πως μπλοκάρουν την διαπραγμάτευση εκ νέου και περιπλέκονται οι εξελίξεις.
Τεράστια σημασία έχει η συνεδρίαση της ΕΚΤ την 6η Μαΐου, ενώ διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις με διάσπαση της κυβερνητικής συμμαχίας και πιθανώς εκλογές.
Αυτό, σύμφωνα με τη Societe Generale, θα προκύψει αν μια συμφωνία οδηγηθεί στο κοινοβούλιο και συναντήσει εκεί την αντίδραση μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κατά πρώτον, όμως, το ζήτημα είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ στις 6 του μήνα. Η αύξηση της δυνατότητας έκδοσης εντόκων που ειπώθηκε από τον Κερέ, θα απαιτεί παράλληλη αύξηση και του ELA για να καλυφθεί. Είναι όμως πολύ δύσκολο να γίνει, καθόσον δεν υπάρχει ή δεν διαφαίνεται συμφωνία.
Μία νέα συμφωνία προβλέπει η Societe Generale ως την πιο πιθανή λύση. Αυτή ωστόσο, θα προκύψει μετά από πολιτικές ανακατατάξεις και νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν και ενδέχεται να περιλαμβάνουν εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη μπορεί να δώσει λύση, ακόμα και αν η αρχική διαχείριση και άρνηση της τρέχουσας κυβέρνησης, οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός ή, όπως το αναφέρει, τεχνικό default.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι-πιστωτές σε μια τέτοια περίπτωση θα εξομαλύνουν την κατάσταση εφόσον υπάρξει η συμφωνία που θέλουν. Η εξέλιξη αυτή που, κατά την Societe, θα οδηγήσει στο νέο πακέτο ύψους 60-80 δισ. συγκεντρώνει πιθανότητες 60%.
Εν τω μεταξύ, πιστωτικό γεγονός με capital controls και έκδοση IOU με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται από την τρέχουσα κυβέρνηση συγκεντρώνει μόλις 20% για την γαλλική τράπεζα. Μόλις 20% συγκεντρώνει ένα GREXIT.
~
nekres1
"Nεκρές ζώνες" στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανακάλυψε ερευνητική αποστολή του GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel της Γερμανίας.
Μιλάμε για περιοχές στις οποίες η έλλειψη οξυγόνου ή τα χαμηλά επίπεδα του, καθιστούν αδύνατη την επιβίωση οποιουδήποτε οργανισμού.
Οι νέες έρευνες εντόπισαν περιοχές, έκτασης ακόμη και 160 χλμ στις οποίες τα νερά περιστρέφονται. Μιλάμε κοινώς για τεράστιες δίνες. Η παραγωγή οξυγόνου σε αυτά τα σημεία του πλανήτη μας γίνεται κανονικά, ωστόσο οι δίνες που σχηματίζονται δεν του επιτρέπουν να διασκορπιστεί αλλά καταναλώνεται γρήγορα εντός τους.
Οι δίνες σχηματίζονται ανοικτά των δυτικών ακτών της Αφρικής και αρχίζουν να μετακινούνται προς το εσωτερικό του Ατλαντικού Ωκεανού.
Οι περισσότερες εντοπίζονται στο αρχιπέλαγος του Κάπο Βέρντε, μια περιοχή που απειλείται ιδιαιτέρως μιας και ο πολλαπλασιασμός των δινών μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στα τοπικά οικοσυστήματα. Κάπως έτσι δημιουργείται πρόβλημα και για τους κατοίκους των νησιών του αρχιπελάγους αυτού.
~
aformi
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από τις έρευνες της Αστυνομίας στην Γ' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί!
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, το μακελειό προκλήθηκε επειδή οι Πακιστανοί χρωστούσαν 10.000 ευρώ στους Αλβανούς οι οποίοι «πουλούσαν προστασία» μέσα στις φυλακές!
Επίσης, από τις έρευνες των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των ανδρών της ΕΜΑΚ στο χώρο των φυλακών, βρέθηκαν 20 αυτοσχέδια μαχαίρια και κοντάρια ενώ υπολογίζεται ότι στο χθεσινό ξέσπασμα βίας, συμμετείχαν περισσότεροι από 350 κρατούμενοι.
~
*** Συνταξιοδοτικό και εργασιακά τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με το Reuters
REUTERS1
Καθώς οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της συνεχίζονται και η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό συνεχίζουν να είναι τα μεγάλα «αγκάθια», παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε άλλους τομείς επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
~  
sperma
Ο χρόνος ζωής του σπέρματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως αν είναι εντός ή εκτός σώματος. Για παράδειγμα σε ένα ύφασμα όπως σε ένα σεντόνι ή ένα ρούχο είναι πιο μικρή από το να ήταν σε ζεστό νερό αφού ευνοούνται σε   υγρό και θερμό περιβάλλον. Πόσο όμως μπορεί να ζήσει μέσα σε ένα γυναικείο κόλπο. Σύμφωνα με ειδικούς περίπου στις 3 με 5 μέρες.
~
stafilokokos
Δείτε πως καθαρίζετε το απόστημα σταφυλόκοκκου.
ABSCESS STAPH INFECTION https://youtu.be/dXQhFFtynIg  ,

 ~
*** ΕΚΤΑΚΤΟ!!! Κλείδωσαν οι εκλογές για τις 7 Ιουνίου;
ekloges1


Υπάρχει σχεδιασμός και για εκλογές στις 7 Ιουνίου παρότι ο Πρωθυπουργός λέει σε συνεντεύξεις και προς πάσα κατεύθυνση μέχρι σήμερα, πως δεν τίθεται θέμα εκλογών; Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για επαναληπτικές εκλογές έχει παρθεί, από τις 25 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν πως η ημερομηνία των εκλογών λοιπόν “κλείδωσε” για τις 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου στις 25 Φεβρουαρίου. Στην σύσκεψη τότε, εκτός από τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Βαρουφάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Δραγασάκης, καθώς και ο γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς. 
Το μοναδικό πρόβλημα είναι οι εξετάσεις στα σχολεία αλλά σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο είναι σημαντικότερη η επιβίωση της χώρας από τις εξετάσεις. Αυτές μπορούν να μετατεθούν.
 Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που βρεθεί λύση, σαφώς οι εκλογές μετατίθενται.
~
*** 'Ισκρα : To ΔΝΤ δρα εκβιαστικά- Είναι τύραννος και ψεύτικος κηδεμόνας
 skra



Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπολύει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης  στο οποίο εμμέσως χρεώνει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και προειδοποιεί εκ νέου ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τις “ταυτοτικές αρχές και αξίες της αριστεράς” και τονίζει ότι το ΔΝΤ επιμένει “εκβιαστικά” για περικοπές σε συντάξεις, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μη-επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού, διάλυση στο ασφαλιστικό, καθώς όπως τονίζει “οι αξιωματούχοι του διαμηνύουν ότι χωρίς τα προαπαιτούμενα αυτά δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία”.
Στη συνέχεια αναφέρει ότι “το όραμα μιας νέας ανεξάρτητης, προοδευτικής Ελλάδας που αφήνει οριστικά πίσω της τις τυραννικές κηδεμονίες και ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα ντόμινο ευρωπαϊκών προοδευτικών εξελίξεων οφείλει να αντιπροσωπεύει τον οδηγό για τον οδικό χάρτη κυβέρνησης και ελληνικού λαού”.
Το ΔΝΤ εκδήλωσε πλέον απροσχημάτιστα την πρόθεση του να πλήξει τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση, εκβιάζοντάς την τελευταία να εφαρμόσει δυσβάσταχτα μέτρα μνημονιακής κοπής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. “Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, μέσω κορυφαίων στελεχών της δηλώνει ανυποχώρητη από τις «κόκκινες γραμμές» της, ενώ επανεκκινούν τη Δευτέρα (4/5) οι διαπραγματεύσεις στο «Brussels Group». Η εκβιαστική και παρελκυστική τακτική «εταίρων» και δανειστών στοχεύει να εξαντλήσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία στη μέγγενη της χρηματοδοτικής ασφυξίας και να επιβάλλει μια «νέο-μνημονιακή» κηδεμονία στη χώρα”, προσθέτει το άρθρο.
Υπογραμμίζεται δε ότι “η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στους εκβιασμούς των «θεσμών», που δρουν προς το συμφέρον του συνόλου των δανειστών. Όσο ποτέ αναγκαία είναι αυτήν την ώρα η εφαρμογή ενός συνεκτικού προοδευτικού προγράμματος με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό με γνώμονα την προάσπιση των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Οποιαδήποτε συμφωνία με τους «θεσμούς» δεν μπορεί να θέτει στο περιθώριο το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές του εξαγγελίες. Η ριζοσπαστική λαϊκή ετυμηγορία, παρά τις δυσκολίες, την τρομοκρατία της τρόικας ''εσωτερικού'', τους εκβιασμούς και την παρελκυστική τακτική των «θεσμών» παραμένει επίκαιρη και είναι ικανή να δημιουργήσει ένα νέο μεγάλο ρεύμα αγώνων και κινητοποιήσεων, για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας”.
Τέλος, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι “οι λεγόμενοι «θεσμοί» δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνούν ότι η χώρα μας δεν είναι ''όμηρος'' και μπορεί να απειλήσει ζωτικά και θεμελιώδη οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά τους. Το όραμα μιας νέας ανεξάρτητης, προοδευτικής Ελλάδας που αφήνει οριστικά πίσω της τις τυραννικές κηδεμονίες και ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα ντόμινο ευρωπαϊκών προοδευτικών εξελίξεων οφείλει να αντιπροσωπεύει τον οδηγό για τον οδικό χάρτη κυβέρνησης και ελληνικού λαού”.
~
*** FT: Το grexit είναι η τίμια λύση στον αποτυχημένο γάμο Ελλάδας -ΕΕ

ft gamos ~ Ο αρθρογράφος των Financial Times Gideon Rachman παρομοιάζει τη σχέση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωζώνης με έναν αποτυχημένο γάμο!
Οι δύο πλευρές «αρρωσταίνουν» και μόνο που αντιμετωπίζουν η μία την άλλη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Αν και συνεχίζονται οι προσπάθειες να τα «βρουν», τίποτε δεν μοιάζει να δουλεύει σωστά.
«η κοινή λύση ενός τέτοιου διλήμματος σε έναν πραγματικό γάμο είναι μία: το διαζύγιο. Όταν υπάρχουν διακανονισμοί διαζυγίου και οι δύο πλευρές υποφέρουν οικονομικά. Όμως προχωρούν καθώς είναι αποφασισμένες να πληρώσουν το τίμημα μίας κακής σχέσης. Έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο στη σχέση Ελλάδας-Ευρωζώνης. Η σχέση έχει σπάσει. Έφθασε η στιγμή και για τις δύο πλευρές να κάνουν μία καινούργια αρχή» γράφει ο Rachman.
 "Έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο στη σχέση Ελλάδας-Ευρωζώνης. Η σχέση έχει σπάσει. Έφθασε η στιγμή και για τις δύο πλευρές να κάνουν μία καινούργια αρχή"
"Αν και υπάρχουν αρκετοί που τονίζουν ότι ένα Grexit μπορεί να προκαλέσει συνέπειες ανάλογες με την κατάρρευση της Lehman Brothers, οι Γερμανοί διαπραγματευτές αλλά και κάποια στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δίνουν την εντύπωση ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα φέρει την καταστροφή."
Και προσθέτει "Εάν πραγματικά το πιστεύουν, τότε ας πάρουν μία βαθιά ανάσα και να προχωρήσουν. Σε αυτό το στάδιο θα ήταν το καλύτερο και για τις δύο πλευρές"
Ταυτόχρονα αυτοί που αντιτίθεται στο Grexit, το πράττουν γιατί φοβούνται ότι μπορεί να επιτύχει και όχι γιατί φοβούνται ότι θα αποτύχει. Ανησυχούν ότι εάν η Ελλάδα τα καταφέρει μόνη της, τότε και άλλοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να την ακολουθήσουν, κυρίως η Ιταλία.
Άλλωστε το ευρώ απέτυχε να δημιουργήσει ευημερία στην Ελλάδα. Σε μία χώρα που έχει χάσει σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της από το 2008.
Το ευρώ δεν πέτυχε τον ευρύτερο στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε: να προωθήσει την ευρωπαϊκή ενότητα. Αντίθετα, χώρες που στο παρελθόν τα «πήγαιναν καλά», όπως οι Γερμανία και Ελλάδα, σήμερα απεχθάνονται η μία την άλλη.
«Η διατήρηση του γάμου μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης για μερικούς ακόμη μήνες, δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα. Εάν, όμως, η Ελλάδα δείξει ότι υπάρχει μία βιώσιμη λύση και εκτός ευρώ, ίσως αποτελέσει το μοντέλο βάσει του οποίου θα υπάρξει διάσπαση μίας μη λειτουργικής νομισματικής ένωσης ή συρρίκνωσή της σε πιο ορθό «μέγεθος». Αυτό αποτελεί ένα ενδεχόμενο που η Ευρώπη δεν θα πρέπει να το φοβάται, αλλά να το καλωσορίσει», καταλήγει ο κ. Rachman.
~
*** Κεγκέρογλου: Αυτός είναι ο υπουργός που έβγαλε τα λεφτά στο εξωτερικό - Δεν μπορώ να το φανταστώ απαντά η Βαλαβάνη
kegkeroglou2Στη Βουλή έφθασε το θέμα μέσω του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος, μάλιστα, είπε ότι «από ότι λέγεται ο αναπληρωτής υπουργός είναι με ένα "Μ" και όχι ένα "Ν"». « Είναι ένα θέμα που αφορά την κυβέρνησή σας», είπε και συνέχισε: «Υπάρχει ζήτημα με υπουργό σας που φαίνεται να ακολούθησε την πεπατημένη που ακολούθησε και υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν ξέρω αν μπορείτε εσείς να δώσετε απαντήσεις ή ο υπουργός με ένα "Μ" ή ο κ. Σακελλαρίδης. Αν ισχύει όμως πρέπει να δοθούν εξηγήσεις αλλιώς να καταγγελθεί η εφημερίδα».
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, από την πλευρά της, είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
«Εμείς είμαστε στα υπόγεια υπουργείου. Δεν είχα υπόψη μου το δημοσίευμα. Βεβαίως χρειάζεται άμεση απάντηση και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτοί που πρέπει να το κοιτάξουν θα το κάνουν και θα υπάρξει απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
~

***  Στα στενά δρομάκια της Καλαμάτας

     
Είναι αδιανόητο κάποιοι να θεωρούν ότι, επειδή υπάρχουν στενά δρομάκια στην Καλαμάτα, με μικρή ή μηδενική κυκλοφορία, θα πρέπει να κλείνουν.
Ακόμη πιο αδιανόητη είναι η γαϊδουριά (αν και δε μου φταίνε σε κάτι τα συμπαθέστατα και αξιαγάπητα αυτά τετράποδα να τα εξομοιώνω  με “ανθρώπους”) που επιδεικνύεται (π.χ. έχω τζιπ ή τζιποειδές και είμαι κυρίαρχος)…  Χ.Χ. 
~


***  Ημερίδα ΤΕΕ: Θα διατηρήσουμε τα διατηρητέα;

      

Στο φως τα χρόνια προβλήματα και οι παραλείψεις του κράτους που κατατρέχουν τους ιδιοκτήτες ιστορικών – διατηρητέων κτηρίων, με αποτέλεσμα αυτοί να τα εγκαταλείπουν και τα μνημεία να καταρρέουν
 Του Γιώργου Μ. Χατζηστεργίου*
  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κρισιμότερο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία σήμερα είναι αυτό των διαπραγματεύσεων για τα οικονομικά της χώρας με το διεθνές Διευθυντήριο στις Βρυξέλες και αλλού. Αλλά, όσο δραματικής σημασίας κι αν είναι οι διαπραγματεύσεις, δεν πρέπει να συνιστούν το άπαν των εγνοιών μας και να σκεπάζουν κάθε άλλη συζήτηση και πρόνοια, καθώς εκ των πραγμάτων, στην καλύτερη περίπτωση αυτές σχετίζονται, κυρίως, με την κάποια ανακούφιση της κοινωνίας και όχι ευθέως με την ενδογενή ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία είναι η βασική προϋπόθεση για την επίτευξη πολυδιάστατης ευημερίας.
Προς αυτή  την κατεύθυνση είναι κατεπείγον να εντοπίσουμε θύλακες παραγωγικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, να τους αναδείξουμε και να τους ενεργοποιήσουμε. Ένας τέτοιος θύλακας είναι τα διατηρητέα κτήρια.
Η σημασία των διατηρητέων – κτηρίων παλαιοτέρων εποχών που απέμειναν σε έναν κατά τα άλλα σύγχρονο πολεοδομικό ιστό – είναι πολλαπλή: αναδεικνύουν την ιδιοπροσωπία μιας πόλης σε ένα όλο και πιο ομογενοποιημένο περιβάλλον, συμβάλλουν σε μια πολυδύναμη αισθητική αντίληψη των κατοίκων, τονώνουν την αίσθηση ιστορικού βάθους μιας κοινωνίας και οπωσδήποτε προσελκύουν επισκέπτες με όλα τα ευεργετικά οικονομικά οφέλη που έχει αυτή η προσέλκυση.
  Η ανοικοδόμηση
Η τάση για τη διατήρηση κτηρίων παλαιότερων εποχών αναπτύχθηκε στην Ευρώπη, κυρίως μετά τις μαζικές καταστροφές των πόλεων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά στην Ελλάδα το μοτέρ της καταστροφής είχε σχέση τόσο με τον πόλεμο όσο και με τη λεγόμενη «μεταπολεμική ανοικοδόμηση», η οποία εν μέσω κατακλυσμιαίων κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων άλλαξε ολοκληρωτικά το κατοικημένο τοπίο της χώρας. Ο αριθμός των παλαιότερων κτηρίων που απέμειναν μετά από αυτή την κοσμογονία είναι σχετικά μικρός και αυτό τα καθιστά εκ των πραγμάτων «είδος προς εξαφάνιση».
Αν αυτό ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν, στη σημερινή οικονομική και άλλη ασφυξία της Ελλάδας των μνημονίων τα σχετικά προβλήματα είναι δραματικά πολλαπλασιασμένα: τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, η τεράστια δυστοκία και χρονική καθυστέρηση στην έκδοση των πολεοδομικών αδειών για τα διατηρητέα, τα μεγάλα έξοδα ανακαίνισης τέτοιων κατασκευών μετατρέπουν πολλά από τα κτήρια αυτά σε εγκαταλειμμένα κι αυτό είναι πρακτικά το τελευταίο στάδιο πριν από την κατάρρευσή τους.
Η φορά των εξελίξεων είναι απαραίτητο και κατεπείγον να αναστραφεί για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την αξιοπρέπεια, τον αυτοσεβασμό, ακόμα και την υψιπέτεια μιας κοινωνίας, αλλά και για λόγους πρακτικούς και, γιατί όχι, χρησιμοθηρικούς: η διαδικασία ανάδειξης των διατηρητέων μπορεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στον τουρισμό των πόλεων, αλλά και των μικρών και μεσαίων παραγωγικών δυνάμεων της εξειδικευμένης οικοδομικής δραστηριότητας, που «πνέουν τα λοίσθια» στο σκοτεινό τούνελ της μνημονιακής Ελλάδας.
  Ημερίδα
Η αναστροφή αυτή ήταν το αντικείμενο ημερίδας στο Τεχνικό Επιμελητήριο, η οποία οργανώθηκε από το ΚΕΜ (Κοινωνικό Εργαστήριο Μηχανικών), στο πλαίσιο του ΙΕΚΕΜ, εκπαιδευτικού βραχίονα του ΤΕΕ. Η εκδήλωση είχε διεπιστημονικό χαρακτήρα, με εισηγητές τον αρχιτέκτονα Νίκο Χαρκιολάκη, επίτιμο διευθυντή αναστήλωσης νεότερων και σύγχρονων μνημείων του ΥΠΠΟ, την αρχαιολόγο Ειρήνη Γρατσία, συντονίστρια της MONUMENTA με αντικείμενο την καταγραφή των κτηρίων της Αθήνας, την αρχιτέκτονα Κωνσταντίνα Θεοδώρου με αντικείμενο της ομιλίας της τα μοντέλα διαχείρισης των διατηρητέων για μια λειτουργική ένταξή τους στον ιστό της πόλης και συντονιστή τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Χατζηστεργίου.
Τα θέματα αιχμής που αναδείχθηκαν, και με τη συμβολή των παρευρισκόμενων επιστημόνων αλλά και ιδιοκτητών διατηρητέων, αφορούν στην άρση της πολυνομίας που χαρακτηρίζει αυτό το πεδίο, την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που ασχολούνται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που να ευνοεί την επιχειρηματική επινοητικότητα, προκειμένου αυτά τα κτήρια να αναστηλωθούν. Οι παραλείψεις του κράτους σ’ αυτούς τους τομείς έχουν δραματικό χαρακτήρα (εκτός των άλλων, στο νέο ΕΠΣΑ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα μνημεία, πόσω μάλλον για τα διατηρητέα). Οι παραλείψεις οδηγούν στην εγκατάλειψη, αναπόφευκτη συνέπεια της οποίας είναι η κατάρρευση. Μπορεί να ζούμε την τελευταία φάση της ζωής αυτών των κτηρίων.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΚΑ, ΥΠΠΟ, αλλά και Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από στοχευμένα μικρά πεδία. Ελπίδες μπορεί να υπάρξουν μόνο όταν δοθεί έμφαση στην παραγωγή και τη δημιουργία και όχι στη φορολογία – πολύ περισσότερο όταν η τελευταία αφορά όχι τα απισχνασμένα κέρδη μιας νεκροζώντανης οικονομίας, αλλά τη λεηλασία των αποθεμάτων της ελληνικής κοινωνίας, που στο κάτω κάτω συνιστούν τη μόνη πηγή χρηματοδότησης μιας ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  *Πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας. Τα βιβλία του «Έξοδος», «Σου έχει μείνει καθόλου περιουσία;» και «Η γη τρέμει!» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» (από την Εφημερίδα των Συντακτών)
~
***  Θετική η αξιολόγηση του αγροτοδιατροφικού προγράμματος Πελοποννήσου         

     
Θετικά, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εισήγηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το αγροτοδιατροφικό πρόγραμμα της επόμενης 5ετίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, αξιολογήθηκε ως πρόγραμμα που αγγίζει και συνάδει απόλυτα με τις προτεραιότητες του ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ). Χαρακτηρίζεται, δε, ως καινοτόμο και ερευνητικό, ενώ δημιουργεί συνθήκες απολύτου εκσυγχρονισμού για καθετοποιημένες μονάδες, δηλαδή που θα περιλαμβάνουν παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία, εξαγωγή.
  Χρηματοδοτήσεις
Για το αγροτοδιατροφικό πρόγραμμα της Πελοποννήσου έχουν γίνει ανακοινώσεις από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ενώ έχει τονίσει ότι για την επόμενη 5ετία θα βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα. «Εκτός από τον τουρισμό που βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα και ήδη στην Πελοπόννησο έχει πάρει την πορεία του, το αγροτοδιατροφικό πρόγραμμα είναι μια ακόμα βασική προτεραιότητα για τη νέα 5ετία και ο περιφερειάρχης έχει ανακοινώσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας θα πρωταγωνιστεί», απάντησε ερωτώμενη η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και συνέχισε: «Αναζητούνται τρόποι για να υπάρχουν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, έτσι ώστε η Περιφέρεια να μπορεί να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των νέων επιχειρηματιών, των νέων παραγωγών, των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων. Όλων των ανθρώπων  που θα εμπλακούν με τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ο περιφερειάρχης είχε υπογραμμίσει και σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι θα προσπαθήσει να καταθέσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
της Βίκυς Βετουλάκη 
~

***  Με φοβερές ελλείψεις ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος

     
Με εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και φοβερές ελλείψεις, ξεκίνησε από την πρώτη του μήνα η αντιπυρική περίοδος του 2015.
Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των πολλών βροχών που έχουν συντελέσει στη μεγάλη βλάστηση, που σε συνδυασμό με ένα θερμό καλοκαίρι θα δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στις δασικές περιοχές.
  Βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης
Για το λόγο αυτό έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην εγκύκλιο που απέστειλε από τις 15 Απριλίου σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, επικεντρώνει την προσοχή της στην ενημέρωση και είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε ό,τι αφορά την πρόληψη.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος, έχουν ήδη σταλεί στους Δήμους τα κονδύλια για τους καθαρισμούς, που είναι ίδια με πέρυσι, ενώ η Γραμματεία, εκτός των άλλων, έχει προγραμματίσει τη διενέργεια ταχύρρυθμων σεμιναρίων, κυρίως για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και περιφερειάρχες, προκειμένου να δοθούν οδηγίες και κατευθύνσεις για το συντονισμό και την άμεση αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Παράλληλα, όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, ξεκινά μεγάλη καμπάνια, που-εκτός των άλλων-περιλαμβάνει:
-Αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας να καθιερωθεί επίσημα ενημέρωση για την πρόληψη πυρκαγιών, στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια
-Να μεταδίδονται συνεχώς τα βίντεο που έχουν γίνει, για την προστασία των δασών, την πρόληψη των πυρκαγιών και την αντίδραση των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς, στις οθόνες όλων των πλοίων, σε συνεννόηση με το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς και σε όλες τις ιστοσελίδες των Δήμων και των Περιφερειών
-Τέλος, έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή 1.000.000 ενημερωτικών φυλλαδίων, που θα μοιράζονται στα διόδια.
Επίσης, προβλέπονται άλλες δράσεις για την αποτροπή πυρκαγιών από αμέλεια, όπως η μη καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες που βάζουν φωτιές σε χωράφια για την καταστροφή κλαδιών, χόρτων κ.λπ., σε περίπτωση που προκληθεί πυρκαγιά.
  Ευρεία σύσκεψη
υπό τον Πανούση στις 8 Μαΐου
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στις 8-5-15, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη δασοπροστασία, στην οποία θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το Προστασίας του Πολίτη και στο θέμα της εξιχνίασης των αιτίων των πυρκαγιών και την παραπομπή στη δικαιοσύνη τυχόν εμπρηστών.
Για το λόγο αυτό έχουν ήδη ενεργοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα μεικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκληματών Εμπρησμού, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Ασφάλειας της ΕΛΑΣ.
Όπως φαίνεται, το σύστημα στον τομέα αυτό λειτουργεί, καθώς άμεσα οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα οι υπαίτιοι των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη Σάμο, το Ρέθυμνο και το Γύθειο.
  Τεράστιες οι ελλείψεις
στα αναλώσιμα
Ένα μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει το γεγονός ότι και εφέτος οι ελλείψεις είναι τεράστιες, κυρίως σε αναλώσιμα υλικά, αλλά και μέσα. Όπως είπε ο κ. Μαυρόπουλος, δεν έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού για τους πυροσβέστες, (κράνη, φόρμες, αρβύλες, λάστιχα κ.λπ.), ενώ προβληματισμό προκαλεί ο απαρχαιωμένος εναέριος στόλος, αλλά και τα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική.
  Αγώνας δρόμου από την Πολεμική
Αεροπορία για τα καναντέρ
Σε ό,τι αφορά τα αεροπλάνα, εκτιμάται ότι εφέτος θα είναι διαθέσιμο ένα ακόμα καναντέρ σε σχέση με πέρσι (από 14 θα γίνουν 15). Η Πολεμική Αεροπορία κάνει αγώνα δρόμου για να είναι ετοιμοπόλεμα όλα τα αεροπλάνα, αλλά τα προβλήματα είναι τεράστια, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, γι’ αυτό έχουν ήδη διαλυθεί δύο καναντέρ, για να γίνουν επισκευές στα υπόλοιπα.
Μέσα στο καλοκαίρι εκφράζεται η ευχή να ολοκληρωθεί η προμήθεια συνολικά 220 καινούργιων αυτοκινήτων διαφόρων τύπου, που θα αποκτηθούν μέσω ΕΣΠΑ και θα διατεθούν στις Περιφέρειες, ενώ για πρώτη θα χρησιμοποιηθούν για πυρόσβεση και τα δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής, στα οποία από πέρσι έχουν τοποθετηθεί κάδοι μεταφοράς νερού.
Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου υπάρχουν διαθέσιμα τα 10 ενοικιαζόμενα.
Κατά τα άλλα, η Πυροσβεστική διαθέτει 3.000 οχήματα, εκ των οποίων τα 1.700 είναι υδροφόρα και τα άλλα βοηθητικά, ενώ όσον αφορά στο προσωπικό, εκτός από τους 8.500 μόνιμους πυροσβέστες και τους 4.000 πενταετούς θητείας, θα είναι διαθέσιμοι το καλοκαίρι και 1.500 εποχικοί.
  «Αγκάθι»
οι πενταετείς και οι εποχικοί
Ωστόσο, ένα μεγάλο αγκάθι παραμένει το ότι πενταετείς και εποχικοί δεν εργάζονται Κυριακές, αργίες και τη νύχτα, αφού δεν υπάρχουν κονδύλια για υπερωρίες και γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα για κάποιες ώρες τους «επικίνδυνους» μήνες.
Ο γενικός γραμματέας, κ. Μαυρόπουλος, αναφερόμενος στην κατάσταση, τόνισε: «Παρ’ όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, το φρόνημα των πυροσβεστών είναι όπως πάντα υψηλό, γι' αυτό και εφέτος είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν γι’ άλλη μια φορά το καθήκον τους, με αυτοθυσία και ηρωισμό και θα προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών και τον πλούτο της χώρας.
Κάνω έκκληση, όμως, και σε όλους τους πολίτες να δείξουν ευαισθησία και προσοχή, γιατί μόνον έτσι μπορεί να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».
~

*** 1 στους 100 κατοίκους της Πελοποννήσου είναι άστεγος

     
-Λίγο μικρότερο το ποσοστό στη Μεσσηνία
 Έτοιμο να ξεκινήσει είναι το πρόγραμμα σίτισης για αστέγους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και διάρκειας έως τέλος του 2015, ενώ η παροχή στους δικαιούχους είναι για 5 μήνες.
Η μελέτη που έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας έχει καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για συνολικά 1.290 άστεγα άτομα, εκ των οποίων 80 διαβιούν στο δρόμο.
Με βάση τον πληθυσμό των αστέγων, για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα διατεθούν 60.000 ευρώ.
  Οι άστεγοι της Μεσσηνίας
Στην Περιφέρεια η υφιστάμενη κατάσταση στη μελέτη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας καταγράφεται ως εξής:
-Πριν από την κρίση οι άστεγοι αφορούσαν κυρίως παραδοσιακές ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα και οικογένειες καταγωγής ρομά, εκ πεποιθήσεως αστέγους (ελάχιστα μεμονωμένα άτομα) και περιστασιακά εμφανιζόμενα άτομα (με πολύ μικρό μέσο όρο διαμονής), ιδίως στα αστικά κέντρα, για πλανόδιο εμπόριο κ.λπ., τα οποία χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο ως στέγη
-Μετά την κρίση και κυρίως τα δύο τελευταία έτη, παρατηρούνται κι άλλες ομάδες πληθυσμού να καταγράφονται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες ως άστεγοι. Πρόκειται για άτομα ή οικογένειες που εξαιτίας της κρίσης έχασαν την εργασία τους, με αποτέλεσμα να  αντιμετωπίζουν διαδικασίες έξωσης. Τα άτομα αυτά είτε διαμένουν στην οικία τους υπό την απειλή έξωσης, είτε φιλοξενούνται σε συγγενικά πρόσωπα, είτε αναζητούν οικονομικότερες λύσεις σε καταλύματα τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές μιας άρτιας από λειτουργική άποψη οικίας.
Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία και συλλογή στοιχείων σχετικά με την ευπαθή κοινωνική ομάδα των αστέγων, παρατηρείται στη μελέτη ότι τα εν λόγω άτομα βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και, κατά συνέπεια, κοινωνικού αποκλεισμού.
Οι άστεγοι αναζητούν βοήθεια στις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, των Δήμων, στα κοινωνικά προγράμματα των Ιερών Μητροπόλεων, αλλά και σε Φιλανθρωπικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ανά Περιφερειακή Ενότητα (Χαμόγελο του Παιδιού, UNESKO κ.λπ.).
Η βοήθεια που παρέχεται στους αστέγους αφορά, κυρίως, παροχές σε τρόφιμα, είδη υγιεινής και ρούχα, καθώς και συμβουλευτική στήριξη.
Από τα διάφορα τρόφιμα που παρέχονται στους αστέγους, αυτά που δηλώνουν οι άστεγοι ότι στερούνται αφορούν κυρίως στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα φρέσκα λαχανικά. Δεν περιλαμβάνονται όσπρια – φακές, για τα οποία δε δηλώνονται προτιμήσεις (συνήθως υπάρχει κάλυψη από τα είδη αυτά μέσω εθελοντικών δωρεών και πρωτοβουλιών). Επίσης, οι άστεγοι δηλώνουν (όπως και άλλες ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας) κορεσμό από ζυμαρικά και όσπρια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός της Περιφέρειας είναι 584.989κάτοικοι και ως άστεγα έχουν καταγραφεί 5.856 άτομα.
Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο πληθυσμός είναι 161.288 κάτοικοι και οι καταγεγραμμένοι άστεγοι 1.290. Από αυτούς, για τους 330 είναι επισφαλείς οι συνθήκες στέγασης, οι 700 βρίσκονται σε ακατάλληλα καταλύματα, οι 180 στερούνται κατοικίας και 80 διαμένουν στο δρόμο.
Οι «στερούμενοι κατοικίας» εξυπηρετούνται από φορείς κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και την Εκκλησία.
Οι συνάνθρωποί μας που ζουν στο δρόμο εξυπηρετούνται περιστασιακά από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά για αρκετό διάστημα αλλάζουν περιοχή και διακόπτουν το πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης  που τους παρέχεται.
Τα άτομα που διαμένουν σε ακατάλληλα καταλύματα εξυπηρετούνται από την Εκκλησία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας. Πρόκειται, κυρίως, για άτομα της πληθυσμιακής ομάδας των ρομά.
Όσα εντάσσονται στην κατηγορία «επισφαλείς συνθήκες στέγασης», εξυπηρετούνται κατά κύριο λόγο από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Πρόκειται για άτομα που διαμένουν, κυρίως, στα αστικά κέντρα και σε πολύ ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων.
  Πρόγραμμα για αστέγους
Το Νοέμβριο του 2014 υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης-Πρόνοιας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης που δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής.
Η πίστωση έχει διατεθεί από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και η Περιφέρεια αναλαμβάνει την προμήθεια και διανομή των τροφίμων στους ωφελουμένους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αναγνωρίζονται οι άστεγοι ως ευπαθής κοινωνική ομάδα στην οποία παρέχεται κοινωνική προστασία. Ως άστεγοι ορίζονται όλα τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, τα οποία στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
Στους αστέγους περιλαμβάνονται ιδίως αυτοί που διαβιούν στο δρόμο, σε ξενώνες, αυτοί που φιλοξενούνται από ανάγκη προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα.
Τα τρόφιμα που θα παρασχεθούν στους δικαιούχους αστέγους (άτομα ή οικογένειες), κατατάσσονται στις κάτωθι 7 ομάδες (στην παρένθεση αναφέρεται το ποσοστό που έχει δικαίωμα κάθε ωφελούμενος):
-Α (10%): Ζυμαρικά  διαφόρων τύπων, ρύζι, όσπρια, αλεύρι, ψωμί, παξιμάδι κ.λπ.
-Β (20%): Φέτα ΠΟΠ, Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ,  Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, Κασέρι ΠΟΠ κ.λπ.
-Γ (15%): Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ κ.λπ.
-Δ (15%): Κοτόπουλο ειδικής πτηνοτροφικής εκτροφής, εκτατικής εκτροφής, εκτροφής με 65% δημητριακά κ.λπ. ή κρέας κ.λπ.
-Ε (15%): Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
-ΣΤ (10%): Γάλα, πατάτες, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, μέλι, σταφίδες, καφές, ζάχαρη,  κ.λπ. και διάφορα απαραίτητα στη μαγειρική  (αλάτι, σάλτσες κ.λπ.)
-Ζ (15%): Τρόφιμα επιλογής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής.
Πεδίο εφαρμογής του έργου είναι όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η διανομή των τροφίμων θα γίνεται είτε:
-μέσω τριμελών επιτροπών που θα συστήσει για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια
-μέσω κοινωνικών δομών του οικείου Δήμου
-μέσω πιστοποιημένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2646/98 φορέων κοινωνικής φροντίδας που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία.
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα συγκροτηθεί τριμελής Επιτροπή Διανομής Τροφίμων με ευθύνη των αντιπεριφερειαρχών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ύστερα από εισήγηση των υπηρεσιών υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου.
  Κριτήρια επιλογής
Κύριο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων είναι η κατάταξή τους στην ευπαθή κοινωνική ομάδα των αστέγων, όπως ορίζεται από το νόμο και θα τεκμηριώνεται με τον έλεγχο των οικονομικών και κοινωνικών στοιχειών τους, έπειτα από:
-την υποβολή δικαιολογητικών από το δικαιούχο και έκθεση κοινωνικής έρευνας από κοινωνικό λειτουργό, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο από την υπηρεσία υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου ή την οικεία επιτροπή κατά τη διάρκεια δειγματοληπτικών ελέγχων.
Οι υπηρεσίες υλοποίησης μπορούν να ζητούν τα εξής δικαιολογητικά:
-Υποβολή αίτησης η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, ότι πρόκειται για δικαιούχο που πληροί τις προϋποθέσεις του αστέγου. Στην αίτηση ο δικαιούχος θα αναγράφει τα τρόφιμα τα οποία στερείται
-Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του δικαιούχου ή διαβατηρίου σε ισχύ, καθώς και άδειας διαμονής σε ισχύ
-Οικονομικά στοιχεία του αστέγου: α) αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) και του εκκαθαριστικού σημειώματος φυσικών προσώπων. Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφονται οι λόγοι περί μη υποβολής.
Αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9) ή σε περίπτωση μη κατοχής ακίνητης περιουσίας, σχετική υπεύθυνη δήλωση περί μη κτήσης ακινήτων.
Προαιρετικά δικαιολογητικά τα οποία θα αναζητούνται κατά περίπτωση:
-Κάρτα ανεργίας σε ισχύ, εφόσον πρόκειται για άνεργο
-Βιβλιάριο απορίας σε ισχύ (αντίγραφο των σχετικών σελίδων)
-Εάν πρόκειται για ΑμεΑ γνωμάτευση ΚΕΠΑ
-Έκθεση κοινωνικής έρευνας, εφόσον απαιτείται, με την οποία μπορεί να διαπιστωθεί η κοινωνική κατάσταση, οι συνθήκες διαβίωσης του δικαιούχου και των μελών του (διάσταση, μονογονεϊκή οικογένεια, πολυτεκνία κ.λπ.)
-Σε περίπτωση που ο δικαιούχος ή μέλος της οικογένειας αυτού λαμβάνει οποιοδήποτε βοήθημα ή και σύνταξη ή και κρατική παροχή, σχετική βεβαίωση λήψης αυτής
-Υπεύθυνη δήλωση μη ένταξης σε άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα παροχής τροφίμων από άλλον φορέα και σε περίπτωση ένταξης σε άλλο πρόγραμμα, το είδος της παροχής που λαμβάνει (είδος τροφίμων), ώστε να ποσοτικοποιηθεί η διανομή τροφίμων σε είδη τροφίμων που δεν καλύπτονται.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες υλοποίησης θα υποστηρίζουν τους δικαιούχους να υποβάλουν αιτήσεις και να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περιπτώσεις κύριου δικαιούχου ΑμεΑ και ελλείψει ατόμου που έχει αναλάβει τη φροντίδα του, οι υπηρεσίες υλοποίησης θα φροντίζουν, σε συνεργασία με το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τη διαδικασία διανομής τροφίμων στο δικαιούχο ΑμεΑ.
  Με κουπόνια
Από το πρόγραμμα θεωρείται ως πιο σημαντικό στις διαδικασίες διανομής τροφίμων, η αποφυγή μαζικών διανομών, όπου πλήθος δικαιούχων περιμένουν στη σειρά για να παραλάβουν τρόφιμα. Μάλιστα, όπως τονίζει στη μελέτη της η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, είναι αναχρονιστικό άνθρωποι που ανήκουν σε μια ευπαθή κοινωνική ομάδα να πρέπει να υποβάλλονται σε διαδικασίες που μειώνουν την αξιοπρέπειά τους και τους εκθέτουν κοινωνικά για βασικές τους ανάγκες.
Για τους λόγους αυτούς, ως προσφορότερος τρόπος για τη διανομή τροφίμων στους δικαιούχους αστέγους επιλέχθηκε η παροχή με χρήση προπληρωμένου κουπονιού.
Με τη χρήση κουπονιού:
-Τα τρόφιμα θα διατηρούνται ασφαλή
-Τα τρόφιμα προσφέρονται στο δικαιούχο σε άριστη κατάσταση στην ποσότητα και είδος που κάθε φορά επιλέγει βάσει των αναγκών του, όπως αυτές έχουν καταγραφεί και ποσοτικοποιηθεί μέσα από ένα σημαντικό αριθμό και είδος τροφίμων ανά ομάδα τροφίμων
-Γίνεται οικονομία στην παροχή ειδών, αφού λαμβάνονται μόνο οι αναγκαίες ποσότητες και έτσι υπάρχει δυνατότητα να εξυπηρετηθούν περισσότεροι δικαιούχοι και η παροχή να έχει μεγαλύτερη διάρκεια
-Διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια και η αυτονομία του δικαιούχου. Ο δικαιούχος με τη χρήση κουπονιού συμμετέχει σε κοινωνικές διαδικασίες της αγοράς και έχει τη δυνατότητα της επιλογής
-Μέσα από αυτή τη διαδικασία ενισχύεται η ψυχοκοινωνική κατάσταση του ατόμου
-Για τη λήψη του κουπονιού ο άστεγος θα επισκεφθεί περισσότερο από μία φορά τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και θα έχει έτσι τη δυνατότητα να του παρασχεθεί και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, που είναι πολύ πιο  σημαντική από τη λήψη μιας περιστασιακής υλικής παροχής.
Στο δικαιούχο άστεγο θα δίνονται προπληρωμένα κουπόνια αξίας ίσης με αυτής που δικαιούται, βάσει του ποσοτικοποιημένου δικαιώματός του για προμήθεια τροφίμων ανά ομάδα τροφίμων, και κατάσταση με τα είδη ανά ομάδα τροφίμων τα οποία μπορεί να επιλέξει να προμηθευτεί.
Με τα προπληρωμένα κουπόνια θα μπορεί να προμηθευτεί τρόφιμα ανά ομάδα τροφίμων σε τιμές και σημεία διανομής της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας διαμονής του, όπως αυτά θα προκύψουν από το διαγωνισμό που θα διενεργηθεί.
Η παροχή τροφίμων θα έχει μέγιστη διάρκεια έως πέντε μήνες για κάθε δικαιούχο.
Για τη Μεσσηνία, σημείο διανομής θα είναι η Καλαμάτα.
Ο δικαιούχος θα μπορεί να εξοφλεί το κουπόνι στο σημείο διανομής στο σύνολο της αξίας του ή μερικώς. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος  εξοφλεί το κουπόνι μερικώς, για το υπόλοιπο της αξίας ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι θα έχουν υποχρέωση να διευθετεί/τουν το ζήτημα αναλόγως, δίνοντας στο δικαιούχο δωροεπιταγή ή έγγραφο σημείωμα, ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί είδη τροφίμων σε επόμενη επίσκεψή του.
Το ποσοτικοποιημένο δικαίωμα από όλες τις ομάδες ειδών διατροφής ανά δικαιούχο θα ανέρχεται έως τα 80 ευρώ ανά μήνα, το οποίο  θα προσαυξάνεται κατά 20 ευρώ για κάθε μέλος του δικαιούχου (είτε πρόκειται για μέλος της πυρηνικής οικογένειας είτε για μέλος της εκτεταμένης οικογένειας του δικαιούχου), με μέγιστο συνολικό ποσό παροχής ανά μήνα από όλες τις ομάδες τροφίμων έως τα 220 ευρώ για δικαιούχους με πολυμελείς οικογένειες και λοιπά μέλη.
Παράδειγμα: δικαιούχος με 4 μέλη (σύζυγος, 2 παιδιά και παππούς) δικαιούται 150 ευρώ ανά μήνα παροχής και το ανώτερο 5 μήνες (800 ευρώ).
της Βίκυς Βετουλάκη
~

***  Ετοιμάζονται οι πρώτες 10 απονομές για το σήμα ποιότητας MEDDIET στα εστιατόρια
     
Στην τελική ευθεία έχει πλέον μπει η διαδικασία για τις πρώτες απονομές του «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια», καθώς 43 από αυτά βρίσκονται σε φάση ένταξης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο «Θ», εκ μέρους της ομάδας έργου, ο Καλλικράτης Γιαννιός.
Ο κύριος όγκος των υπό ένταξη εστιατορίων βρίσκεται στη Μεσσηνία, ενώ έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον κι από άλλες περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Φλώρινα και Βέροια).
Οι πρώτες δέκα απονομές αναμένεται να γίνουν εντός του Μαΐου, καθώς τα αντίστοιχα εστιατόρια προηγούνται σε σχέση με τα υπόλοιπα, διότι η ιδιαίτερη βαρύτητα του επιπρόσθετου υλικού επιβαρύνει την όλη διαδικασία.
Ο κ. Γιαννιός σημείωσε πως «είμαστε ποσοτικά κοντά στην επίτευξη του στόχου, στο ποιοτικά είναι το θέμα» και πρόσθεσε ότι η ανταπόκριση των καταστηματαρχών ήταν θετική και εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς υπάρχουν μια σειρά άλλοι που ακολουθούν σε λίστα αναμονής.
  Τι είναι το Σήμα
Το συγκεκριμένο Σήμα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με διεθνή επιστημονική ομάδα 13 συνεργατών από 6 μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αίγυπτο, Λίβανο και Τυνησία), που θα κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φιλοδοξεί να εξαπλωθεί σταδιακά και εκτός της περιοχής της Μεσογείου.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θα υποστηρίξει τα εστιατόρια που ενδιαφέρονται να προωθήσουν την αυθεντική Μεσογειακή - Μεσσηνιακή Διατροφή, με την εφαρμογή και την προώθηση «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής» στην Ελλάδα, με αφετηρία τη Μεσσηνία.
Το «Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια» απευθύνεται σε εστιατόρια που λειτουργούν καθόλα νόμιμα και έχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν προφίλ μεσογειακού εστιατορίου.
Περιλαμβάνει προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν για την απόκτηση του Σήματος, το λογότυπο και τη συντονισμένη εικόνα του Σήματος Ποιότητας, καθώς και ειδικό κανονισμό όπου ορίζονται οι κανόνες για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των απαραίτητων εργαλείων εφαρμογής του συστήματος πιστοποίησης.
Σκοπός είναι η απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος για τα εστιατόρια, μέσω της προσφοράς αυθεντικής Μεσσηνιακής / Μεσογειακής Διατροφής, με τη δημιουργία ενός ανανεωμένου προφίλ και νέων εξαιρετικά επικαίρων υπηρεσιών, αντιπροσωπευτικών της υγιέστερης διαβίωσης που πρεσβεύει η Μεσογειακή Διατροφή, βασιζομένη σε προϊόντα του τόπου, την παράδοση και την κουλτούρα του, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά το λειτουργικό κόστος.
Κάθε εστιατόριο θα λάβει, χωρίς κόστος, εκπαιδευτικό σεμινάριο ιδιοκτητών -διαχειριστών εστιατορίων, για την πρακτική εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής σε εστιατόρια, ώστε να καταστούν ικανοί να ενταχθούν στο ΣΗΜΑ και να κατανοήσουν τις δυνατότητες χρήσης του, εκπαιδευτικό υλικό (κατασκευασμένο ειδικά για αυτό το σκοπό, από ειδικευμένη διεθνή επιτροπή), πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας, υποστήριξη στην εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής και των κανόνων του Σήματος για να επιτευχθεί η ορθή του χρήση από κάθε εστιατόριο, το Σήμα Ποιότητας, διαφημιστική εκστρατεία σε τοπικό επίπεδο για την προώθηση του Σήματος γενικά και για κάθε ένα από τα εστιατόρια που θα έχουν λάβει τη χρήση του Σήματος και περαιτέρω προβολή και διαφήμιση σε διεθνή ιστοσελίδα, που θα συνδεθεί με άλλες σελίδες και δραστηριότητες.
Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και της ουσιαστικής ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και των ντόπιων παραγωγών, καθώς και στην ενδυνάμωση του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος, της προβολής και ενίσχυσης της κουλτούρας και των παραδόσεων της περιοχής ως αναπόσπαστο μέρος του.
του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
~

*** Η Μελίνα Ασλανίδου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (φωτογραφίες)
       
 Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τους μαθητές στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, καθώς δέχθηκαν επίσκεψη από τη δημοφιλή ερμηνεύτρια, Μελίνα Ασλανίδου.
Να σημειωθεί πως η κα Ασλανίδου, που αυτήν την περίοδο συμμετέχει στο τηλεοπτικό talent show “Voice”, βρέθηκε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για μία εμφάνιση το βράδυ της Κυριακής στο Elite, ξεσηκώνοντας τον κόσμο με τη φωνή και τα τραγούδια της.
Στις φωτό, διακρίνεται να ποζάρει με μαθητές του σχολείου. 
~


*** Εικόνες καταστροφής στον Προφήτη Ηλία στην κορυφή του Ταϋγέτου (φωτογραφίες)
      
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας που χθες βρέθηκαν στην κορυφή του Ταϋγέτου και πιο συγκεκριμένα στον Προφήτη Ηλία.
Ακολουθεί το κείμενο που τα μέλη του Ορειβατικού περιγράφουν την κατάσταση που αντίκρισαν:
Πέρα από την όποια στεναχώρια μας προκαλούν οι εικόνες που αντικρύσαμε χτες 3 Μαΐου 2015 από την ανάβαση στην κορυφή του Ταϋγέτου, μας δημιουργούν πάνω από όλα ένα αίσθημα ντροπής και ευθύνης. Θα πρέπει να ντρεπόμαστε ως Μεσσήνιοι, να ντρεπόμαστε ως Λάκωνες, να ντρεπόμαστε ως Μανιάτες, ως Πελοποννήσιοι, πάνω απ’ όλα να ντρεπόμαστε ως ορειβάτες που θέλουμε να λέμε ότι το αγαπημένο μας βουνό είναι ο εμβληματικός Ταΰγετος.
Ο Ταΰγετος το βουνό σύμβολο της Λακωνίας και της Σπάρτης, ο Ταΰγετος που το μεγαλύτερό και το ωραιότερό του τμήμα βρίσκεται στα όρια της Μεσσηνίας, ο Ταΰγετος το «Αρσενικό» βουνό, το βουνό των Μανιατών που τόσο πολύ περηφανεύονται για αυτό, ο Ταΰγετος το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα της Ελλάδας παρουσιάζει σήμερα μια εικόνα που μας κάνει να λυπόμαστε. Και βέβαια το θέμα έχει να κάνει με το εκκλησάκι του Πρ. Ηλία στην κορυφή, ακριβώς στα 2407μ., το οποίο βρίσκεται λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή του. Πρόκειται για ένα χτίσμα που είναι ταυτισμένο με τον ίδιο τον Ταΰγετο, που έχει δώσει το όνομά του στην υψηλότερη κορυφή. Είναι ένα κτίσμα που φιγουράρει ως φόντο σε χιλιάδες φωτογραφίες πεζοπόρων που κόπιασαν να ανέβουν το βουνό. Το εκκλησάκι του Πρ. Ηλία είναι για τον Ταΰγετο ότι οι Άγιοι Απόστολοι για την Καλαμάτα, ο Λευκός Πύργος για τη Θεσσαλονίκη, η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας για την Αθήνα.
Χτες (3-5-15) κατά την τελευταία μας ανάβαση στη κορυφή διαπιστώσαμε ότι η πρόσοψη του ναού έχει καταρρεύσει και οι δύο καμπάνες που υπήρχαν έχουν θρυμματιστεί. Πρόκειται για εικόνες που μας γέμισαν θλίψη αλλά και ένα αίσθημα ευθύνης για την αποκατάσταση των ζημιών. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναφορές του τύπου ότι: «..τι να κάνουμε; Με τέτοιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ τίποτα δεν μπορεί να σταθεί» δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη ούτε και από τους πιο αδαείς. Υπάρχουν κτίσματα που βρίσκονται σε κορυφές ψηλότερες και εκτεθειμένες σε πολύ πιο δυσμενή καιρικά φαινόμενα τα οποία στέκονται σε άρτια κατάσταση και μπορούν άριστα να αποτελέσουν καταφύγιο σε δύσκολες στιγμές. Ο Πρ. Ηλίας στον Όλυμπο (υψ. 2800μ), το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού (υψ. 2454μ) στον Ψηλορείτη της Κρήτης, η εκκλησία του Σωτήρος που κτίζεται στην απόκρημνη κορυφή του Άθω (υψ. 2027μ) αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα του πόσο κάποιοι άλλοι στη Ελλάδα πραγματικά ενδιαφέρονται και αγαπούν τον τόπο τους και που θα έπρεπε να μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Ταΰγετο.
Αυτή τη στιγμή, ως Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της σηματοδότησης του μονοπατιού που οδηγεί στη κορυφή του Ταϋγέτου από την Μεσσηνιακή πλευρά (Αγ. Δημήτρης Βασιλικής – Πρ. Ηλίας 2407μ). Άμεση επόμενη δράση μας είναι ενέργειες για την επιδιόρθωση των ζημιών του Πρ. Ηλία. Ο Ταΰγετος είναι ένα βουνό που μας ξεπερνά, ένα βουνό που μας διαμορφώνει. Το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η αποκατάσταση της εικόνας και της φυσιογνωμίας του. 
~
***
~
*** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015  :   .-                  

 ~ARFARA NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  , Κυριακή  26  Απριλίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-26-2015.html .-                 
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  27  Απριλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-27-2015.html .-                              
~ Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 26 και  27 Απριλίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/26-27-2015.html.                            
~ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-28-2015.html .-             
~ΑRFARA NEWS 2 , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/rfara-news-2-28-2015.html .-                                
~ ARFARA NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Τετάρτη  29  Απριλίου  2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-29-2015.html .-            
~  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  30  Απριλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-30-2015.html .-                    
~ΑΘΛΗΤΙΚΗ  εβδομαδιαία Ενημέρωση 25  Απριλίου έως 01  Μαϊου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/25-01-2015.html .-                           
~ 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πρωτομαγιά  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-2015.html .-          
~ΑRFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  02  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/rfara-news-02-2015.html .-   
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή  03 Μαϊου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-03-2015.html .-      ~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατο-Κύριακο  02  και 03 Μαϊου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/02-03-2015.html .-                       
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-04-2015.html .-        
 ~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα 04 Μαΐου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/04-2015_4.html .-
~                       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅