Ενημέρωση του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου 2013,

Ενημέρωση  του  Σαββάτου  14  Δεκεμβρίου  2013  :

χθες  βράδυ  άναψαν  τα  φώτα   στο  χριστουγεννιάτικο  δένδρο 
της  πόλης   ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ στην  κεντρική  πλατεία !!!
Τα  Χριστούγεννα  έρχονται !!!
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ  ΚΑΛΑ  ΓΙΑ  ΟΛΥΣ  ΜΑΣ  !
Βλέπουμε  σχετικά  Βίντεο :
~*  ΚΑΛΑΜΑΤΑ κεντρική  πλατεία  Χριστουγεννιάτικο δένδρο τα  φώτα  ανάβουν 13 -12 -2013 : http://youtu.be/F3U9gOp8mRI , ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !
!
~** ΚΑΛΑΜΑΤΑ 13 /12 /2013 Τα  φώτα  ανάβουν  Χριστουγεννιάτικο  δένδρο : http://youtu.be/iUraxjivoao  ,


***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  : ΜΙΑ  ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΚΑΙ  ΟΜΟΡΦΟ  Σ/Κ  για  όλους  μας !!


*** Άναψε χθες το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)         
    (46) Φωτογραφίες από  χρήστη : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.654340404617351.1073741839.441331182584942&type=1
Εκατοντάδες άτομα, που αψήφησαν το τσουχτερό κρύο, έδωσαν χθες το «παρών» στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Καλαμάτας, που σηματοδότησε την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Με ευχές και πυροτεχνήματα, που ακολούθησαν το άναμμα του δέντρου, ο Δήμος Καλαμάτας προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα χαράς και αισιοδοξίας.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικοχορευτικές παραστάσεις, θεατροπαιχνίδια για μικρά παιδιά, συναυλίες, εικαστικά, bazzar και κεράσματα τοπικών προϊόντων.
Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί:
-Μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία και το Ιστορικό Κέντρο
-Μαγειρέματα με τοπικά προϊόντα στην Κεντρική Αγορά
-Επισκέψεις στα σχολεία από την «Μπάντα Κουράγιο», ενώ, με επίκεντρο τα παραμυθόσπιτα της κεντρικής πλατείας, ενώ σύλλογοι και φορείς του Δήμου θα οργανώσουν εκδηλώσεις με κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.
Η κυκλοφορία στην Αριστομένους είχε διακοπεί από τις 7.00 το απόγευμα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα ασφαλείας. Λίγο αργότερα, ο χώρος γέμισε χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια των Χριστουγέννων που απέδωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, ενώ τα καταστήματα προσέφεραν κεράσματα..
Στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας, ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ το δικό τους ξεχωριστό «παρών» έδωσαν και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας, κρατώντας πανό με τα αιτήματά τους. 
   Βίντεο  από  εφημερίδα  Θάρρος :  
Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει :
- Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι από το κέντρο προσχολικής αγωγής Λιλιπούπολη
- 10.00 «Έλα παίξε – φτιάξε!» από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
- «ΠαιζώΔΡΟΜΟΣ» από το Κέντρο Νέων Καλαμάτας
- «Τεχνηέντως» Οι μαθητές του 4ου γυμνασίου παρουσιάζουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές
- «Χριστούγεννα αγάπης και αλληλεγγύης» Συλλογή λαδιού για ευπαθείς ομάδες από τους Εθελοντές του Δημοτικού Παντοπωλείου
- 19:30 Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας & κεράσματα
-21.30 Elite City Resort Φιλανθρωπικό χορευτικό Gala "just dancing"

*** Συντηρείται και επεκτείνεται το ασύρματο δίκτυο στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ σταματά ο έξυπνος οικισμός.         
   
Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες συντήρησης σε όλους τους κόμβους του ασύρματου δικτύου στην Καλαμάτα και τις Τοπικές Κοινότητες εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και των επισκεπτών που αναμένονται, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Αθαν. Ηλιόπουλος.
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας, δίδοντας μεγάλη σημασία στην ενημέρωση των πολιτών και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ασυρμάτου δικτύου εδώ και χρόνια, ενώ προωθείται επέκταση σε Αριοχώρι, Ασπρόχωμα, Αλώνια, όπως και στον Ταΰγετο, στην Αρτεμισία, την Αλαγονία, τις Πηγές, όπου δηλαδή επιτρέπεται τεχνικά. Με τους νέους κόμβους ο Δήμος θα έχει συνολικά 68, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε μεγάλο μέρος της εδαφικής περιφέρειάς του.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, στον Ταΰγετο το εγχείρημα παρουσιάζει δυσκολίες λόγω έλλειψης κατάλληλης υποδομής του ΟΤΕ, από τον οποίο ο Δήμος έχει ζητήσει να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες. Το πρόβλημα αυτό αφορά στις Τοπικές Κοινότητες Νέδουσας, Λαδά, Καρβελίου, Ελαιοχωρίου, Πολιανής, Σταματινού, Βρωμόβρυσης, Βελανιδιάς και Αγρίλου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Επισήμανε, δε, ότι σύντομα θα γίνει αναβάθμιση του δικτύου με γραμμή VDSL, που θα οδηγήσει σε διπλασιασμό των ταχυτήτων.
  Η ιστοσελίδα  
Αναφερόμενος στα της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως σύντομα θα αναρτηθούν ψηφιακοί χάρτες, με θεματολογία όπως αθλητικοί χώροι, σημαντικά κτήρια, πιάτσες ταξί, στάσεις λεωφορείων, χώροι εκδηλώσεων και με πληροφορίες που θα βοηθούν τους δημότες και τους επισκέπτες.
Επίσης, ετοιμάζεται το σύστημα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών πληρωμών, με κύριο σκοπό την ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών, την ενημέρωσή τους και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Στην ιστοσελίδα έχουν αναρτηθεί σχεδόν όλες οι πληροφορίες και απομένουν μόνο 10 μενού. Από την παρουσίαση του νέου site στα τέλη Αυγούστου μέχρι σήμερα έγινε επικαιροποίηση των δεδομένων, ενώ συλλέχθηκαν και νέες πληροφορίες. Ενδεικτικά, συνέχισε, οι νέες πληροφορίες που μπορεί κανείς να βρει είναι: σχολεία, εφημερεύοντα φαρμακεία, δρομολόγια αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, πιάτσες ταξί, πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» και δρομολόγια πλοίων.
Τέλος, τόνισε, αναρτώνται οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, με στόχο να αναρτηθούν εκείνες της τελευταίας δεκαετίας, ενώ υπάρχει ειδικός χώρος όπου αναρτώνται όλες οι διακηρύξεις, διαγωνισμοί, ανακοινώσεις για προσλήψεις, καθώς είχε προβλήματα το σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
  Έξυπνος οικισμός
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι μετά από εισήγηση της υπηρεσίας, κρίθηκε ασύμφορη η λειτουργία του έξυπνου οικισμού για το Δήμο, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Όπως είπε, είτε θα τη λειτουργούσε ο Δήμος και θα αναλάμβανε και τη συντήρησή της αντί 25.000 ευρώ, είτε θα τη μίσθωνε σε τρίτους, με αμφίβολα αποτελέσματα, αφού κανείς δε θα την αναλάμβανε, και κατέληξε σημειώνοντας: «Είναι οικονομικό το θέμα της μη λειτουργίας του έξυπνου οικισμού». 

***  Προσοχή, εξαπάτηση εις βάρος του Συλλόγου Πολύτεκνων Γονέων!         
   
Το Σωματείο Πολύτεκνων Γονέων Καλαμάτας και Περιχώρων προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ότι αυτές τις ημέρες περιφέρεται στην Καλαμάτα άτομο το οποίο ζητά οικονομική ενίσχυση με την πώληση χριστιανικών εικόνων εκ μέρους του.
Όμως, το Σωματείο ουδεμία σχέση έχει με το εν λόγω άτομο, γι’ αυτό παρακαλεί θερμά, αν κάτι πέσει στην αντίληψη κάποιου, να ειδοποιήσει για τις περαιτέρω διαδικασίες. Τηλ. επικοινωνίας:  2721027608, 6977570640.

*** Σήμερα η συγκέντρωση τροφίμων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

  Σήμερα Σάββατο θα υλοποιηθεί η καμπάνια του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας για συγκέντρωση τροφίμων με συνεργεία εθελοντριών, οι οποίες θα βρίσκονται στα κάτωθι σούπερ μάρκετ: -ΑΒ Βασιλόπουλος, Κρήτης 13 -ΑΒ Βασιλόπουλος, Μακεδονίας και Ψαρών -ΑΒ Βασιλόπουλος, Αρτέμιδος 99 -Αφοί Μουργή, Ακρίτα 84 -Αφοί Μουργή, Σπάρτης 46, νέο κατάστημα -LIDL, Νέα Είσοδος Τρόφιμα, επίσης, θα συγκεντρώνονται στα εξής καταστήματα: -Σούπερ μάρκετ «Αφεντάκης», Καλλιπατείρας -Σούπερ μάρκετ «Λάμπου», Λιμάνι Καλαμάτας -Παντοπωλείο «Χρύσα», Κρήτης 44 και Μ. Αλεξάνδρου. -

***  Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 27.948 θέσεις πλήρους απασχόλησης (όλα τα ονόματα)         
   
Χθες 13-12-2013 κατόπιν σχετικής Απόφασης του Διοικητή του ΟΑΕΔ αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, ο Οριστικός Πίνακας Κατάταξης Ανέργων και ο Οριστικός Πίνακας Αποκλειόμενων Ανέργων, στο πλαίσιο της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε επιβλέποντες φορείς για 27.948 θέσεις πλήρους απασχόλησης» .
  Ύστερα από τα ανωτέρω, καλούνται οι επιλεγέντες για τοποθέτηση άνεργοι εντός τριών (3) εργάσιμων ημέρων από την ανάρτηση του Οριστικού Πίνακα Κατάταξης Ανέργων στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και οπωσδήποτε μέχρι την Τετάρτη 18-12-2013, να προσέλθουν στις Υπηρεσίες του Οργανισμού (ΚΠΑ2) στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι, προκειμένου να παραλάβουν συστατικό σημείωμα υπόδειξης και να παρουσιαστούν στους Επιβλέποντες Φορείς.
Για τη διαδικασία υπόδειξης και την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών στους επιβλέποντες φορείς οι ωφελούμενοι άνεργοι μπορούν να ενημερωθούν από τον  διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού (ΚΠΑ2).
Ονοματεπώνυμα με Λατινικούς Χαρακτήρες Αρχείο XLS
Ονοματεπώνυμα με Ελληνικούς Χαρακτήρες
Πατήστε το πρώτο γράμμα του επωνύμου σας προκειμένου να κατεβάσετε το αντίστοιχο αρχείο XLS 
ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Οριστικός Πίνακας Κατάταξης για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε επιβλέποντες φορείς, για 27.948 θέσεις πλήρους απασχόλησης (Περιλαμβάνει όλα τα Παραπάνω Ονόματα σε ένα αρχείο. Μέγεθος Aρχείου ZIP 17Μb)
Επιτυχόντες είναι όσοι έχουν λάβει τα περισσσότερα μόρια ανά αιτούμενη ειδικότητα και επιβλεποντα φορέα προτίμησης.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΝΑ ΦΟΡΕΑ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ Αρχείο XLS
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ Αρχείο XLS
  • ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ  1, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ Αρχείο ΖΙP
  • ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ  2 , ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣΑρχείο ΖΙP
  • ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ  3, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ Αρχείο ΖΙP
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΩΝ Αρχείο XLS
  Δημόσια Πρόσκληση


***  Πρόγραμμα «Βοηθώ τους συμπολίτες μου»          
   
Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Επιτροπής Εθελοντισμού που διαθέτει, στην προσπάθεια να βοηθήσει συμπολίτες που έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, οργανώνει το πρόγραμμα «Βοηθώ τους συμπολίτες μου».
Σε αυτό καλούνται να συμμετέχουν έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου όσες εκπαιδευτικές μονάδες (σχολεία, φροντιστήρια κ.λπ.) έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα, συγκεντρώνοντας στο χώρο τους συσκευασμένα τρόφιμα, προκειμένου να διατεθούν μέσω των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Καλαμάτας σε άτομα, που αποδεδειγμένα χρειάζονται βοήθεια.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, «στη δύσκολη εποχή που ζούμε, υπάρχει ακόμα η δύναμη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ελπίδας και σκοπός του προγράμματος “Βοηθώ τους συμπολίτες μου” είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές όσον αφορά σ’ αυτά τα υψηλά ιδανικά.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο της Επιτροπής Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας, Δημήτρη Βεργόπουλο, στο τηλέφωνο  6936634454
.Ο Δήμος Καλαμάτας, σε ένδειξη αναγνώρισης και τιμής προς τους εκατοντάδες εθελοντές που συμπαρίστανται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη και πλαισιώνουν το Δήμο στις παρεμβάσεις του, θα διοργανώσει την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, μουσικοχορευτική βραδιά αγάπης με την ευκαιρία της Γιορτής του Εθελοντή, μέσω της Επιτροπής Εθελοντισμού.
Στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, μεταξύ 5.30 και 7.30 μ.μ., οι εθελοντικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους, με φωτογραφικό και άλλο υλικό, στο φουαγιέ. Παράλληλα, θα διεξάγονται δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες.
Από τις 7.30 μέχρι τις 9.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο, θα διοργανωθεί εκδήλωση με μοντέρνο χορό από τις σχολές χορού της Καλαμάτας. Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, στο φουαγιέ, θα προσφερθεί κέρασμα με κρασί και παραδοσιακά προϊόντα, συνοδεία μουσικής. Πηγή ενημέρωσης:  Εφημερίδα  Θάρρος  Καλαμάτας .-
 
***   Ο Δήμος φροντίζει για όλους και ξανανάβει το δέντρο!         
   
Δεν προλάβατε χθες να πάτε στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία; Κανένα πρόβλημα, γιατί ο Δήμος φρόντισε για εσάς! Έτσι, σήμερα ανάβει κι άλλο ένα, στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Ευτυχώς που δεν έβαλαν και στο Ιστορικό Κέντρο δέντρο, γιατί θα είχαμε τρίτο άναμμα την Κυριακή!   Π.Μπ. 

***   Γενετική μελέτη φέρνει ανατροπές στο εξελικτικό δέντρο των ζώων  - Από τους σπόγγους στα κτενοφόρα
Γενετική μελέτη φέρνει ανατροπές στο εξελικτικό δέντρο των ζώων
Οι ερευνητές διάβασαν το γονιδίωμα του Mnemiopsis leidyi, ενός κτενοφόρου που ζει στον Ατλαντικό και τρέφεται φιλτράροντας το νερό (Πηγή: S.Siebert, Brown University)  
Για πολλά χρόνια οι βιολόγοι πίστευαν ότι οι σπόγγοι ήταν το χαμηλότερο παρακλάδι στο εξελικτικό δέντρο των ζώων. Τώρα, όμως, τα σφουγγάρια παραδίδουν τη θέση τους στα κτενοφόρα, ζελατινώδη ζώα που θυμίζουν μέδουσες. Και η ανατροπή αυτή σημαίνει ότι η εξέλιξη δεν ακολούθησε μια ομαλή πορεία από τα απλούστερα προς τα πιο περίπλοκα ζώα.Όλα τα ζώα πιστεύεται ότι κατάγονται από μονοκύτταρους ευκαρυωτικούς οργανισμούς που έζησαν πριν από περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, οι σπόγγοι ήταν το πρώτο παρακλάδι που διαχωρίστηκε από την εξελικτική γραμμή των υπόλοιπων ζώων.
Τα σφουγγάρια δεν διαθέτουν νευρικό σύστημα, μύες και διαφοροποιημένους ιστούς, ήταν λοιπόν λογικό να υποθέσει κανείς ότι τα ζώα αυτά εμφανίστηκαν νωρίτερα στην εξέλιξη από άλλα, πιο περίπλοκα ζώα.
Φαίνεται όμως ότι δεν είναι έτσι. Ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανθρώπινου Γονιδιώματος παρουσιάζουν στο περιοδικό Science το γονιδίωμα ενός κτενοφόρου (Mnemiopsis leidyi), το οποίο συνέκριναν με τα γονιδιώματα άλλων ομάδων όπως οι σπόγγοι και τα κνιδόζωα, στα οποία κατατάσσονται οι μέδουσες.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι τα κτενοφόρα διαχωρίστηκαν από τα υπόλοιπα ζώα νωρίτερα από τον σπόγγο.
Το περίεργο όμως είναι ότι τα κτενοφόρα διαθέτουν μυς και ένα υποτυπώδες νευρικό σύστημα, δομές που απουσιάζουν από τους σπόγγους.
Αυτό υποδηλώνει ότι η εξέλιξη δεν ακολούθησε μια ομαλή πορεία από το απλό προς το σύνθετο. Η μία εξήγηση είναι ότι οι μύες και το νευρικό σύστημα δεν εμφανίστηκαν μόνο μία αλλά αρκετές ανεξάρτητες φορές στην εξέλιξη των ζώων.
Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι σπόγγοι κατάγονταν από πλάσματα που διέθεταν νευρικά και μυϊκά κύτταρα, αργότερα όμως τα έχασαν επειδή τους ήταν περιττά.
Η οριστική απάντηση στο μυστήριο θα μπορούσε να έρθει από το αρχείο των απολιθωμάτων ή από νέες, πιο εκτεταμένες γενετικές συγκρίσεις.  Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

***   Μηχανοκίνητο όπλο λέιζερ εξουδετερώνει drone και βλήματα όλμου  - Οι στόχοι καταρρίφθηκαν
Μηχανοκίνητο όπλο λέιζερ εξουδετερώνει drone και βλήματα όλμου Το λέιζερ που δοκιμάστηκε στο Νιού Μέξικο έχει ισχύ 10 kilowatt (Πηγή: U.S. Army Space and Missile Defense Command)
Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή ενός όπλου λέιζερ που εγκαθιστάται στην κορυφή οχημάτων και εξουδετερώνει βλήματα όλμου και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Το λέιζερ, τοποθετημένο μέσα σε έναν πυργίσκο που μπορεί να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες, κατέρριψε «αρκετά» drone και 90 βλήματα όλμου των 60 χιλιοστών, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του στρατού και της Boeing, κύριου εργολάβου του προγράμματος.
Το πειραματικό όπλο, με την ονομασία HEL MD (Επίδειξη Κινητού Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας) δεν αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πριν από το 2022, εφόσον βέβαια ο στρατός αποφασίσει να το αγοράσει από τη Boeing, κύ
Το λέιζερ που δοκιμάστηκε στο πεδίο βολής του Ουάιτ Σαντς στο Νιού Μέξικο έχει ισχύ 10 kilowatt, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί μελλοντικά στα 100 kilowatt. «Αν κανείς έβαλε εναντίον ενός στόχου από την ίδια απόσταση, ένα λέιζερ των 100 kW θα τον κατέστρεφε 10 φορές ταχύτερα από ό,τι ένα λέιζερ των 10 kW» εξήγησε ο Τέρι Μπόιερ, μάνατζερ του προγράμματος στη Βoeing.
Λίγα είναι γνωστά για τις τεχνικές παραμέτρους του ΗEL MD, εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ωστόσο ότι το όπλο χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίσει τον εισερχόμενο στόχο, ενώ οι τρεις με πέντε δέσμες λέιζερ του συστήματος εστιάζονται με ένα περιστρεφόμενο κάτοπτρο.
Τα τελευταία χρόνια το αμερικανικό Πεντάγωνο πειραματίζεται με μια μεγάλη γκάμα όπλων «κατευθυνόμενης ενέργειας», όπως το λέιζερ που θα εγκατασταθεί σε πολεμικό πλοίο το 2014, το λέιζερ αέρος-αέρος, το λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων, καθώς και το περιβόητο αερομεταφερόμενο λέιζερ, ένα σύστημα που καταλάμβανε ένα ολόκληρο Boeing-747, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω τεχνικών δυσκολιών.  Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

***  Ο μύθος της Αταλάντης

Ηρωίδα της αρχαιότητας, η πιο γρήγορη από όλους τους θνητούς και η μοναδική γυναίκα αργοναύτης. Η ιστορία της συνδέεται άλλοτε με τους αρκαδικούς κι άλλοτε με τους βοιωτικούς μύθους. Οι δυο μύθοι έχουν τόσα κοινά χαρακτηριστικά που δεν μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε πως υπήρχαν δυο διαφορετικές ηρωίδες με το ίδιο όνομα.
Κατά τον αρκαδικό μύθο, η Αταλάντη, ήταν κόρη του Ιασίου (ή του Σχοινέως) και της Κλυμένης. Πατρίδα της ήταν το Λύκαιον, το Μαίναλο ή η Τεγέα. Όταν γεννήθηκε η Αταλάντη, ο πατέρας της, επειδή ήθελε μόνο γιους, την εγκατέλειψε στο όρος Παρθένιο κοντά στην είσοδο μιας σπηλιάς. Στην αρχή, την Αταλάντη, την φρόντιζε μια αρκούδα (σύμβολο της Άρτεμης) και αργότερα την περιμάζεψαν κάποιοι κυνηγοί. Κοντά τους έμεινε μέχρι να μεγαλώσει κι έμαθε τα μυστικά του κυνηγιού. Όταν μεγάλωσε δεν ήθελε να παντρευτεί, ζούσε με αγνότητα και κάποτε σκότωσε με τα βέλη της τους Κένταυρους Ροίκο και Υλαίο που είχαν προσπαθήσει να τη βιάσουν.
Πήρε μέρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου παρά τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων ηρώων, οι οποίοι αρνούνταν να συμμετάσχουν σε κυνήγι που θα έπαιρνε μέρος μία γυναίκα.Ο Μελέαγρος όμως, ο γιος του βασιλιά Οινέως, του διοργανωτή της επιχείρησης, ερωτεύτηκε την ηρωίδα κι έπεισε τους υπόλοιπους ήρωες να τη δεχτούν. Μετά από έξι μέρες κυνηγιού η Αταλάντη σκότωσε μαζί με το Μελέαγρο τον κάπρο ρίχνοντας πρώτη εκείνη το θανατηφόρο βέλος στο ζώο και σύμφωνα με το έθιμο έλαβε σαν έπαθλο το κεφάλι και το δέρμα του ζώου.
Πήρε μέρος στην αργοναυτική εκστρατεία μαζί με το Μελέαγρο. Μετά το τέλος της εκστρατείας στους ταφικούς αγώνες που έγιναν προς τιμή του Πελία, η Αταλάντη νίκησε στην πάλη τον Πηλέα.
Σύμφωνα με την αρκαδική εκδοχή παντρεύτηκε τον εξαδελφό της Μελανίωνα, ο οποίος την είχε ερωτευθεί όταν την είχε συναντήσει στις περιπλανήσεις του στα δάση. Από το γάμο αυτό γεννήθηκε ο Παρθενοπαίος, τον οποίο ο Ευρυπίδης αναφέρει ως έναν από τους Επτά επί Θήβας.
ύμφωνα με το βοιωτικό μύθο γονείς της Αταλάντης ήταν ο Σχοινέας και η Κλυμένη. Από πολύ μικρή είχε δείξει μεγάλες ικανότητες στο κυνήγι και ήταν ανίκητη στο τρέξιμο. Ζούσε στα δάση κι απέφευγε τους ανθρώπους επειδή ήθελε να μείνει πιστή στην Άρτεμη και να παραμείνει αγνή ή κατά άλλους επειδή υπήρχε κάποιος χρησμός που έλεγε πως αν παντρευόταν θα μεταμορφωνόταν σε ζώο. Ο πατέρας της δέχτηκε την απόφασή της να μην παντρευτεί υπό τον όρο ότι αν κάποιος την κέρδιζε σε αγώνα δρόμου εκείνος θα την έκανε γυναίκα του. Η Αταλάντη, επειδή ήταν ανίκητη στο τρέξιμο, συμφώνησε, με την προϋπόθεση ότι θα είχε το δικαίωμα να σκοτώνει τους ηττημένους. Για το λόγο αυτό στις εκκινήσεις των αγώνων έδινε σε κάθε επίδοξο μνηστήρα ένα μικρό προβάδισμα. Εκείνη ακολουθούσε κρατώντας ένα δόρυ με το οποίο τρυπούσε το νεό όταν τον έφτανε. Πολλοί είχαν βρει τέτοιο θάνατο μέχρι που ο Ιππομένης ή Ιππομέδων ξεπέρασε την Αταλάντη στο τρέξιμο με τέχνασμα που του υπέδειξε η θεά Αφροδίτη. Η θεά του χάρισε τρία χρυσά μήλα από τον Κήπο των Εσπερίδων ή κατά μία άλλη παράδοση από το στεφάνι του Διονύσου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς ο Ιππομένης έχοντας ξεκινήσει πρώτος προηγούνταν, έριχνε πίσω του από ένα χρυσό μήλο κάθε φορά που η Αταλάντη τον πλησίαζε. Εκείνη σταματούσε να το μαζέψει και καθυστερούσε, με τον τρόπο αυτό ο Ιππομένης κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα.

Οι δυο νέοι παρασυρμένοι από τον έρωτα τους περιπλανιόνταν στα δάση και ενώθηκαν μέσα σε ναό αφιερωμένο στη θεά Κυβέλη ή κατ' άλλους στο Δία Καλλίνικο. Επειδή αυτό θεωρούνταν ανόσιο τιμωρήθηκαν με τη μεταμόρφωσή τους σε ζευγάρι λιονταριών

***  Σταύρος Μπένος «Να υπερβούμε τον ανιστόρητο νέο διχασμό»         
  
Ο Σταύρος Μπένος μιλά για την «Πρωτοβουλία των 58» 
 Τις στοχεύσεις και τα επόμενα βήματα της «Πρωτοβουλίας των 58» για τη συγκρότηση μιας δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, με σύμπραξη των δυνάμεων του χώρου της Κεντροαριστεράς, με συναινέσεις, διαφάνεια και χωρίς ηγεμονισμούς, ανέλυσαν, μιλώντας στην Newsplus, τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», κ.κ. Αρίστος Δοξιάδης και Σταύρος Μπένος.
Ο κ. Μπένος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας του κεντροαριστερού ρεύματος «που συντρίβεται κάτω από έναν ανιστόρητο νέο διχασμό, που θέλει να χωρίσει τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς», ανάγκη την οποία έρχεται να υπηρετήσει η «Πρωτοβουλία», προκειμένου να καλύψει το κενό που αφήνει το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο για την επόμενη μέρα, όπως εξήγησε ο Αρίστος Δοξιάδης. «Αυτή την πρόκληση καλούμαστε να υπηρετήσουμε, το μετά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημεία των δηλώσεων του Σταύρου Μπένου έχουν ως εξής:
  -Το ξεκίνημα της «Πρωτοβουλίας» είναι, αν μη τι άλλο, ελπιδοφόρο, καθώς ιδιαίτερα η εκδήλωση της Αθήνας υπήρξε εντυπωσιακή σε προσέλευση. Αναμένατε κάτι τέτοιο; Ποια είναι τα αμέσως επόμενα βήματα; Ο μετασχηματισμός σε κόμμα θα προχωρήσει άμεσα;
Η ιδιαιτερότητα αυτού του Κινήματος είναι ότι καλείται να διαχειριστεί ένα σπουδαίο αξιακό σύστημα και ένα μεγάλο ιστορικό έργο. Το στοίχημα είναι αν οι άνθρωποι που το συγκροτούν μπορούν να σταθούν στο ύψος των ιστορικών και κοινωνικών περιστάσεων για να το εκπροσωπήσουν όπως του αξίζει. Αυτά που έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε στα επόμενα βήματά μας είναι ένα δίπολο αξιακό, που αφορά από τη μία την ενότητα ενός ιστορικού ρεύματος που συντρίβεται κάτω από έναν ανιστόρητο νέο διχασμό, που θέλει να χωρίσει τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Αυτό πρέπει να περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού, την ενότητα του χώρου. Αυτό είναι λυτρωτικό, γι’ αυτό και πιστεύω ότι υπήρξε αυτή η ανταπόκριση του κόσμου. Το δεύτερο είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί στην αναφορά, μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Είναι σε αποδρομή το φαινόμενο αυτό. Πρέπει να πούμε στον κόσμο τι σκεφτόμαστε για την πατρίδα μας, αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μας.
Με ό,τι εκπροσωπούμε ο καθένας μας και με απόλυτα συλλογικό τρόπο θα διατυπώσουμε πολύ σύντομα προτάσεις για τα μείζονα θέματα της χώρας, που αναφέρονται κατεξοχήν και στις αιτίες της κρίσης, όπως η έλλειψη κράτους, οι παραγωγικές δυνάμεις και πώς τις αξιοποιούμε, οι θεσμοί, αλλά και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Όλα αυτά συγκροτούν ένα σχέδιο για τη χώρα τις επόμενες μέρες.
Αυτό, λοιπόν, είναι το επόμενο βήμα και έχουμε αρχίσει ήδη μια διαβούλευση πάνω σε αυτά και ελπίζουμε μέσα στους επόμενους δύο –τρεις μήνες να ανοίξουμε ένα διάλογο για όλα αυτά.
Και βεβαίως, ο μείζων στόχος μας είναι, αξιοποιώντας και την κοινωνική δυναμική, να πάμε όλοι μαζί και στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Όλος αυτός ο χώρος να εκφραστεί και με τα σύμβολα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και όχι με τα κομματικά και τεχνικά σύμβολα της κάθε επιμέρους παράταξης.
  -Ποια θα είναι η στρατηγική σας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών; Θα στηρίξετε ενεργά υποψηφίους;
Με αφορμή το ερώτημά σας, αλλά και αυτά που είπαμε προηγουμένως, ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε ή, για την ακρίβεια, τι δεν πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως κόμμα. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα χρισμάτων ούτε στηρίξεων. Σε όλη αυτή την ευρεία προσπάθεια που γίνεται μας εκπροσωπεί απόλυτα η κίνηση των «5» δημάρχων. Με αυτό έχουμε δείξει τα πάντα. Τι, δηλαδή, θα ευνοήσουμε. Όχι, όμως, με τα στερεότυπα τα κομματικά.
 
***  Άναμμα χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Μεσσήνη         
           
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του θα ανάψει σήμερα, στις 7.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία,  Δήμος Μεσσήνης. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος η Φιλαρμονική Μεσσήνης, η μπάντα και η χορωδία του Ωδείου της Ματούλας Φίλου, η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης και η χορωδία του Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών Πεζώνη. 
 
***  Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στο κέντρο της Αγοράς (φωτογραφίες)         
    
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, χορωδιών μαθητών Δημοτικών Σχολείων, του δημάρχου Τριφυλίας και αυτοδιοικητικών παραγόντων άναψε χθες το απόγευμα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας στο κέντρο της Αγοράς της πόλης! Το δέντρο είναι στολισμένο με όμορφα στολίδια με ζυμάρι που έφτιαξαν μικρά παιδιά και μεγαλύτεροι στο Εικαστικό Εργαστήρι Τριφυλίας στην Κυπαρισσία! Η Φιλαρμονική έπαιζε τα κάλαντα, ο ουρανός γέμισε βεγγαλικά  από το Νίκο Μπαγουρδή και μέσα σε αυτή τη γιορτινή ζεστή ατμόσφαιρα το δέντρο άναψε σκορπίζοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους! Με τους ήχους της Φιλαρμονικής, ο Εμπορικός Σύλλογος προσέφερε στη συνέχεια κέρασμα με εδέσματα και γλυκίσματα σε μικρούς και μεγάλους!
  Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες και το «παγωμένο» οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή και γενικότερα στη χώρα, η οποία αναμφισβήτητα έχει επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή του καθενός, θα υλοποιήσει και άλλες ακόμη χριστουγεννιάτικες δράσεις καθώς σε τέτοιες περιόδους το χαμόγελο, η χαρά και η ελπίδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψουν.
  Επιθυμία του Συλλόγου είναι να δώσει λίγη χαρά στον κόσμο της Κυπαρισσίας. Να αλλάξει την ψυχολογία του κόσμου και να τον κάνει να ξεχαστεί έστω και για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα επιδιώκει να τονώσει την αγορά, η οποία βιώνει τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων χρόνων.  Του Ηλία Γιαννόπουλου 
 
***    Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού         
           
«Το δικαίωμα να είσαι παιδί» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνουν μεθαύριο η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 7.00 το απόγευμα, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Όσο για το πρόγραμμα, έχει ως εξής:
-«Μια ιστορία και ένα τραγούδι για τα ανυπεράσπιστα παιδιά» από το Μουσικό Σχολείο - υπεύθυνη καθηγήτρια Εύη Ντινοπούλου
-«Η προάσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών την περίοδο της οικονομικής κρίσης», με εισηγητή τον κ. Γιώργο Μόσχο, βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα των Παιδιών
-«Η συμβολή του παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου στην ανάπτυξη του παιδιού». Εισηγήτρια: Μαρία Σταθέα, ειδική γραμματέας Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων
-«Γιατί όχι;» από την Ομάδα Εθελοντών Εφήβων Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας
-«Το παιδί και το δικαίωμά του στην εκπαίδευση». Εισηγήτρια: Γιώτα Σβερκούνου – Τσαούση, γενική γραμματέας Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων
Το συντονισμό των ομιλητών θα έχει ο Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας Παιδικών Χωριών SOS. 
 
***  Πολύ σύντομα παρελθόν ο σταθμός των ΚΤΕΛ στον Κηφισό…
 Σε πλήρη σχεδιασμό είναι το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο κατασκευής με ΣΔΙΤ για τον Κεντρικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στο Βοτανικό. Παράλληλα, παρελθόν θα αποτελέσουν οι σημερινοί σταθμοί σε Κηφισό και Λιοσίων που η εικόνα τους μόνο κολακευτική δεν είναι. Ο σχεδιασμός αυτός έχει ανατεθεί στην Αττικό Μετρό, η τεράστια εμπειρία της οποίας εγγυάται την ολοκληρωμένη λύση για την κατασκευή του Νέου Τερματικού σταθμού της Αθήνας. Η δημιουργία του νέου σταθμού και η παύση των υφιστάμενων υποδομών ΚΤΕΛ θα σημάνει τη μεταφορά για τις δραστηριότητες των υπεραστικών λεωφορειακών γραμμών στον σταθμό του Ελαιώνα, κάνοντας τη διαμεταφορά των επιβατών προς το αεροδρόμιο, το λιμάνι και το κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα εύκολη, καθώς ο σταθμός θα βρίσκεται δίπλα στο σταθμό Μετρό ΕΛΑΙΩΝΑΣ της γραμμής 3. Ο νέος σταθμός θα συνδέεται υπογείως με το Μετρό. Σήμερα, σε καθημερινή βάση εξυπηρετούνται 31.000 επιβάτες από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και άλλοι 10.000 από τα ΚΤΕΛ Λιοσίων. Το έργο, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης και θα κατασκευαστεί πάνω στο αμαξοστάσιο του Μετρό στον Ελαιώνα, όπως προβλέπεται και από το Προεδρικό Διάταγμα 750Δ/2005 του Οργανισμού Ρυθμιστικού της Αθήνας. Με το έργο αυτό θα αλλάξει ο τρόπος μετακίνησης από και προς την Αθήνα μέσω των ΚΤΕΛ, καθώς οι επιβάτες με τη χρήση του δικτύου του Μετρό και των άλλων μέσων θα μπορούν με ένα μικρό κόστος να έχουν άμεση πρόσβαση στον Τερματικό Σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, ενώ σε «απόσταση βολής» θα βρίσκεται ο ομώνυμος σταθμός Μετρό. Το δε έργο έχει υψηλούς στόχους όπως: Να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό των υπεραστικών λεωφορείων, που ανέρχεται σε 10 εκατ. περίπου επιβάτες ετησίως, επιτρέποντας κατά τρόπο οργανωμένο τις μετεπιβιβάσεις από όλα τα αστικά μέσα μεταφοράς (Μετρό, λεωφορεία, ΙΧ, Ταξί). Να σχεδιασθεί αρχιτεκτονικά ένα έργο με υψηλό επίπεδο αισθητικής, αποτελώντας τοπόσημο για την περιοχή και πόλο έλξης εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων. Να κινητοποιήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη ή ολοκλήρωση των δικτύων αστικής υποδομής (π.χ. τοπικό οδικό δίκτυο, δίκτυα κοινής ωφέλειας) που λείπουν στην περιοχή αυτή του Ελαιώνα. Να συμβάλει σημαντικά στην πολεοδομική αναδιάρθρωση της περιοχής που σήμερα είναι κυρίως βιομηχανικού – χονδρεμπορικού χαρακτήρα, σε περιοχή με σύγχρονες επιχειρήσεις τριτογενούς, κυρίως, τομέα. Το έργο αποτελεί ιδιωτική επένδυση και η υλοποίησή του προβλέπεται να γίνει με διαγωνισμό για τη σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, με χρηματοδότηση των ΚΤΕΛ και του παραχωρησιούχου (ΣΔΙΤ). Η Αττικό Μετρό θα είναι ο τεχνικός συντονιστής των μελετών και της κατασκευής του έργου, ενώ ο Δήμος Αιγάλεω θα συμβάλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση του σταθμού, ενώ το Δημόσιο δε θα χρειαστεί να βάλει χρήματα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι, εάν κάθε ΚΤΕΛ δίνει ένα ευρώ από κάθε εισιτήριο που εκδίδει στον παραχωρησιούχο, η απόσβεση θα έχει ολοκληρωθεί κατά μέγιστον σε επτά χρόνια. - 
 
***  Καγκουροσυνάντηση αύριο στην Καλαμάτα         
          
Η ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας καλεί όσους θέλουν να δον από κοντά πανέμορφα τετρακίνητα σε μια πίστα με αρκετή δυσκολία, όλοι λοιπόν μπορούν να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν από κοντά την Πανελλήνια συνάντηση 4χ4 (666 καγκουροσυνάντηση 4χ4 ) την Κυριακή 15/12/2013 και ώρα 10,00 πμ στην Νέα Είσοδο παραπλεύρως καταστήματος COSMOS.
 
*** Αθλητική  Ενημέρωση :

***Αναλυτικά το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος στην Σούπερ Λίγκα έχει :
«Ντέρμπι» από τα... παλιά, σέντρα σε Χανιά, Ιωάννινα και Λεωφόρο
ΣΑΒΒΑΤΟ 14-12-2014 :
Πλατανιάς-Ξάνθη    3-0  .- ^
ΠΑΣ Γιάννινα-Εργοτέλης  2-0 .- ^
Παναθηναϊκός-Ατρόμητος  1-2 .- ^
ΚΥΡΙΑΚΗ 15-12-2013 :
ΟΦΗ-Λεβαδειακός 
Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος 
Βέροια-Παναιτωλικός 
Απόλλων Σμύρνης-Πανθρακικός 
Καλλονή-ΠΑΟΚ 
Αρης-Ολυμπιακός 

~ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΞΑΝΘΗ  3-0 , (0-0) .- ^
Τα  γκολ : 46΄πεν. Γουνδουλάκης , 65΄ Τέτες , 71΄Τόρες , .-
Διαιτητές : Αναστάσιος Σιδηρόπουλος , Μ.   Καρσιώτης , Δαμιανός  Ευθυμιάδης .-
Κάρτες : Φλίσκας, Σολτάνι , Αγκιλέρα ,
Πλατανιάς (Αναστόπουλος): Γιωργαλλίδης, Φαΐσκα, Ζουμπουλάκης, Φερνάντεζ(Δημήτρης), Ιντζίδης, Αγκίλερα, Τετέ, Μπέλιτς, Τόρες(Μπεριάν ), Γουνδουλάκης(Σιώπης), Κατάι  .-
Στον πάγκο του Πλατανιά: Περιστερίδης, Δημήτρης, Σιώπης, Ράφαελ, Μπέριαν, Γιακουμάκης, Πόποβιτς
Ξάνθη (Μάουρερ): Τσέμα, Γούτας, Βάλλας, Βασιλακάκης, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης, Κάλβο(Τριάδης) , Φλίσκας(Ράνος) , Μάνταλος, Σολάρι, Σολτάνι (Νάκας) .-
Στον πάγκο της Ξάνθης:  Ζαρόπουλος, Τσαμούρης, Ντε Γκουζμάν, Ντιέ, Τριάδης, Νάκας, Ράνος .-
Τα  βίντεο  από  αγώνα :
~* ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -  ΞΑΝΘΗ  3 - 0  δηλώσεις  γκολ  14/ 12/ 2013: http://youtu.be/ptagdu4zTN4 ,
 
~* Πλατανιάς -  Ξάνθη  3 - 0   3ο  γκολ  14 - 12 – 2013 : http://youtu.be/nGfs4VrWiVM ,
 
~ ΠΑΣ  Γιάννενα  -  Εργοτέλης 2-0 , ( 1-0 ) .- ^
Τα  γκολ : 11΄ πεν., 51;  Ντε Βινσέτι , 63΄ κανονικό γκολ του Μπαντιμπαγκά  ακυρώνεται ,
Διαιτητές : Ι. Δελφάκης , Τ .Πετρόπουλος , Χρυσούλα  Κουρομπύλια .-
Κάρτες : Σαρρής , Τσιμόπουλος , Πελέ , Ντε  Βινσέτι , Ρομάνο , .-
οι 11 που επέλεξε ο Σάκης Τσιώλης για τον ΠΑΣ : Βελλίδης, Βίλα, Κοροβέσης(Ρουμπουλάκου) , Κολοβέτσιος, Ίλιτς (Κρητικός), Τσουκαλάς, Τζημόπουλος, Ντάσιος, Ντε Βινσέντι, Στρούνα, Τσάβες(Σκόνδρας) .-^
οι 11 του Γιάννη Πετράκης για τον Εργοτέλη : Αθανασίου, Πίτσος, Σαρρής(Γιοβάνοβιτς), Πελέ, Κοζορώνης(Βουχαλάκης), Τζανακάκης, Μεχία, Μπαντιμπανγκά, Χαντί ( Βεντακόφτσις ) , Ρομάνο, Διαμαντάκος /.-
Βίντεο  του  αγώνα :
~* ΠΑΣ Γιάννενα  -  ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  2-0 1ο  γκόλ ΠΑΣ  14 /12 /2013 : http://youtu.be/VtEgdmuLjcM ,
 
~* ΠΑΣ  Γιάννενα -  Εργοτέλης  2 - 0  2ο  γκόλ  14 -12 – 2013 : http://youtu.be/3kepYAf_3H4 ,
 
~* ΠΑΣ  Γιάννενα  - Εργοτέλης  2 - 0  δηλώσεις  γκόλ  14 /12 /2013  : http://youtu.be/PDJ1DHJblDA ,
   

~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Αθηνών   1-2 , (1-0) .-^
Τα  γκολ :  42 ΄ Μάρκους Μπέργκ , 60΄ , 65 ΄Ιγκλέσιας  ,.-
Διαιτητές :Α .  Παπαπέτρου  ,Χ.   Ακρίβας  ,Χ.  Μπάλτας .-
- Κάρτες : Ιγκλέσιας , Δημούτσος , Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος , Γκαρσίας , .-
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Γ. Αναστασίου): Κοτσόλης, Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος(Μαρινάκης), Μέντες, Μπεργκ(Κλωναρίδης) , Ζέκα, Καρέλης, Αμπέντ(Ατζαγκούν), Νάνο, Σίλντενφελτν, Πράνιτς
Ατρόμητος (Γ. Παράσχος): Τσενάμο, Φυτανίδης, Μπρίτο(Φάμπιο) , Παπαδόπουλος, Νάστος, Ιγκλέσιας(Mπάλας) , Γιαννούλης, Καραμάνος, Δημούτσος, Ούμπιδες, Λαζαρίδηςα .-

Τα  βίντεο του  αγώνα  :
~ ΠΑΟ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  1-2  1ο  γκολ  ΠΑΟ   14 - 12 – 2013 :  http://youtu.be/pF-rXmkcrD0  ,
 
~~ ΠΑΟ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  1 - 2   δηλώσεις  γκόλ  14 - 12 – 2013 : http://youtu.be/mV_HTAM9L5g ,
 
~ ΠΑΟ  - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  1 - 2  ισοφάριση  Ατρομ  14 /12 /2013 : http://youtu.be/SLWs6gQGm8I ,
 
~ ΠΑΟ  - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  1 - 2  2ο  γκόλ Ατρομ  14 - 12 – 2013 : http://youtu.be/0j905edCCV8 ,




 *** ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α΄ ΤΟΠΙΚΟ  ΕΠΣΜεσσηνίας  στο  ποδόσφαιρο , 12η  αγωνιστική :
Σάββατο 14-12-2013 :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Καλαμάτας - Α.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  1-0 .- ^
Α.Σ.  ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ  Μελιγαλά   2-1 .- ^
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ   3-2 .- ^
Α.Ο.ΦΑΡΑΙ -  ΕΡΑΝΗ  Φιλιατρών  0-1 .- ^
Κυριακή 15-12-2013 :
ΠΑΜΙΣΟΣ  Μεσσήνης - ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας
Α.Ο.ΜΕΘΩΝΗΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου
 ΤΕΛΟΣ  ΑΓΡΑΣ - Α.Ο.ΟΜΟΝΟΙΑ  Καλαμάτας
Α.Π.Σ.ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ -Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ

~** ΕΜΘΥΜΗΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :

 Α.Π.Σ.ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ 1930-1955-2013
~** ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ Α΄ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΣΜεσσηνίας στο ποδόσφαιρο του
Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ περιόδου 2013-2014
:

1η αγωνιστική 5/10/2013 : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλ. -ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 2-1.-
2η αγωνιστική 12/10/2013 :ΑΡΦΑΡΑ -ΠΑΜΙΣΟΣ 0-1 .-
3η αγωνιστική  20/10/2013 : ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ-ΑΡΦΑΡΑ 0-2 .-
4η αγωνιστική 27/10/2013 : ΑΡΦΑΡΑ- Τ. ΑΓΡΑΣ 1-1 .-
5η αγωνιστική 2/11/2013: ΟΜΟΝΟΙΑ –ΑΡΦΑΡΑ 1-1 .-
6η αγωνιστική 9/11/2013 : ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ –ΑΡΦΑΡΑ 2-0 .-
7η αγωνιστική 13/11/2013 ΑΡΦΑΡΑ /ΑΠΟΛΛΩΝ Καλ. 1-1.-
8η αγωνιστική 16/11/2013 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ –ΑΡΦΑΡΑ 2-2 .-
9η αγωνιστική 4/12/2013 ΑΡΦΑΡΑ –ΦΑΡΑΙ 1-0 .- (24/11 εξ  αναβολής).-
10Η αγωνιστική 1/12/2013 ΑΝΔΡΟΥΣΑ –ΑΡΦΑΡΑ 2-0 .-
11η αγωνιστική 8/12/2013 ΑΡΦΑΡΑ –ΜΕΘΩΝΗ 4-0 .- με 13 βαθμούς .-
12η αγωνιστική 15/12/2013 ΑΡΦΑΡΑ-Α.Ο.ΔΩΡΙΟ
13η αγωνιστική 22/12/2013 ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ –ΑΡΦΑΡΑ
14η αγωνιστική 5/1/2014 ΑΡΦΑΡΑ –ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
15η αγωνιστική 11/1/2014 ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ-ΑΡΦΑΡΑ


*** ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  αγώνων  Β΄ Τοπικό  ΕΠΣΜεσσηνίας 11η  αγωνιστική :
 Σήμερα  Σάββατο  14 -12-2013 :
Τετάρτη : ΑΚΡΊΤΑς - ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ  2-2 .- ^
Νέος Άρις – Δόξα Καλαμάτας  2-0 .- ^
Αστέρας Μικρομάνης – Παπαφλέσσας Άμφειας 1-0 .- ^
ΑΕ Αβίας – ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας  6-0 .- ^
Αίαντας Καλαμάτας – Παπαφλέσσας Χώρας  1-1 .- ^
Ολυμπιακός Ανάληψης – Μιλτιάδης  0-1 .- ^
Ακρίτας Κορώνης – ΠΑΟ Καλλιθέας  7-3 .- ^
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Απόλλων Πεταλιδίου  1-0 .- ^
ΑΕ Λογγάς – Πανιώνιος  3-1.- ^
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου  2013  :
ΑΟ Πατίστα – ΑΟ Βέργας 
Ηρακλής Καλαμάτας – ΑΣ Μάνεσι
Αστέρας Βαλύρας – Ηρακλής Κυπαρισσίας
Παναθηναϊκός Καλ. – Χανδριναϊκός
Κεραυνός Καλαμάτας – Πανθουριακός
* Μετά από απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της ΕΠΣΜ, στις 12 Δεκεμβρίου, σε όλους τους αγώνες θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα

*** ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  αγώνων  ΕΠΣΜεσσηνίας Γ΄ Τοπικό Σαββατοκύριακο 8η  αγωνιστική  :
 Σάββατο  14-12-2013 :
 ΑΕ Γαργαλιάνων – ΑΟ Διοδίων  2-5 .- ^
ΠΑΟΚ – Πανευαϊκός  3-0 - ^
Διαγόρας Κοπανακίου – Ατρόμητος Πλατέος 1-3 .- ^
Θύελλα Μερόπης – ΠΑΟ Καλού Νερού  2-2 .- ^
ΑΣ Δαναός – Πράσινα Πουλιά 1-3 .- ^
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – 2013 :
Θησέας Καλαμάτας – Αναγέννηση Παραλίας
   Θύελλα Παραλίας – ΑΕΚ Καλαμάτας
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 :
 Ίκαρος Καλαμάτας – ΑΕ Μάνης
Ρεπό: Ατρόμητος Καλαμάτας -

*** ΠΑΙΔΙΚΟ  ΕΠΣΜεσσηνίας Σάββατο  14-12-2013 :
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ  Αρφαρών 5-1 .- ^
Α.Ο.ΔΩΡΙΟΥ - ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας  1-2 .-
ΔΟΞΑ  Καλαμάτας - ΠΡΑΣΙΝΑΠΟΥΛΙΑ  3-6 .- ^
Α.Ε ΜΑΝΗΣ -Α.Σ.ΔΑΝΑΟΣ 3-0  α.α. .-^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  Γ.Σ. 1-5 .- ^
ΑΠΟΛΩΝ Πεταλιδίου - Α.Ο.ΠΑΤΙΣΤΑΣ  5-5 .- ^
 ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ  Άμφειας  3-0  α.α.  .-^

***


*** *ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ   Α1 - Μπάσκετ    Ελληνικού πρωταθλήματος στην  10η  αγωνιστική:
09/12/2013  
10η Αγωνιστική
14/12/2013Ικαρος ΧαλκίδαςΗλυσιακός72-71 ,-
14/12/2013Απόλλων ΠατρώνΚΑΟ Δράμας62-64 .- ^
14/12/2013ΠΑΟΚΠανιώνιος91-100 .-
14/12/2013ΟλυμπιακόςΤρίκαλα84-45  ,.-^
15/12/2013ΑΓΟΡΝέα Κηφισιά-
15/12/2013ΠανελευσινιακόςΑρης-
16/12/2013ΚολοσσόςΠαναθηναϊκός-

***


*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.-  

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     = 2969   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 ,= 1379   video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =    1373 video.-
                                             ** Σύνολον   :  5721  βίντεο αναρτημένα .-
~       https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.-  =351 φίλοι .- ~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2427 φίλοι .-
~*     http://www.sportstonoto.gr/  = ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ..
~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 246  φίλοι .-  

** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011    ,
Arfara-Messinias 2  ,
 stamos-dynami ,
Arfara-Messinias ,  Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,vlasios  ,

 *** ~   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/11/27-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 ,.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/11/28-2013.html  ,  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  28  Νοεμβρίου  2013.-
  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/11/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 28 Νοεμβρίου 2013 .-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/29-11-2013.html , Ελλάδα   Διαδρομές Ημερήσια στην Αχαΐα 29-11-2013 .-
~   http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/30-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 .-
~ ttps://www.facebook.com/groups/61086363753/10152048688813754/?notif_t=group_activity ,
****  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2013  : ARFARA - KALAMATAS ,
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/12/01-2013.html  , Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 01 -Δεκεμβρίου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/12/02-2013.html , Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Δεκεμβρίου  2013  , .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/12/03-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03  Δεκεμβρίου  2013  .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/12/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Δεκεμβρίου  2013 .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/12/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Δεκεμβρίου  2013  .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/12/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  06 Δεκεμβρίου  2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/12/07-2013.html , Ενημέρωση  Σαββάτου  07  Δεκεμβρίου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/12/08-2013.html  , Ενημέρωση Κυριακή  08 Δεκεμβρίου  2013 .-
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/12/09-12-2013.html  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09-12-2013 .- 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/12/10-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2013 ,-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/12/11-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  11 Δεκεμβρίου  2013.-
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/12/12-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  ,Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου  2013 .-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/12/12-2013.html , Ενημέρωση της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου 2013 .-

 http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/12/13-2013.html , Ενημέρωση Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου 2013 .- 
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/12/13-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου  2013 .-
  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/12/14-2013.html  , Ενημέρωση  του  Σαββάτου  14  Δεκεμβρίου  2013 .-

~ ~** ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  45   ΜΠΛΟΚΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ : ~*** www.blogtv.gr   , www.tometopo.gr  , www.antarsya.gr  , www.expresss.gr  , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  , 
www.enikos.gr,http://www.spirospero.gr, http://www.seismoi.gr,http://www.kairos.g, www.mamakouzina.tv,http://www.newsbeast.gr, www.sansimera.gr ,  http://www.sportstonoto.gr/  , http://www.epsmes.gr/ , www.in.gr , www.epsmes.gr  ,    www.pospert.gr,www.iatro.gr,www.news.gr, www.planetgreece.gr,www.piazzadelpo.gr,, www.anexartiti.gr,www.aixmi.gr,www.lifo.gr, www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr , www.apela.gr,www.koutipandoras.gr, www.sintagespareas.gr,  http://www.defencenet.gr.www.thepressproject.gr, www.ebu.ch,www.inthecity.gr,www.readio.gr, www.24h.com.cy,www.tvx.gr,www.antassya.gr, www.apela.gr,www.rwf.gr=ΡΕΠΟΡΤΑΖΧΩΡΙΣΣΥΝΟΡΑ.-  WWW.FOLDERS.GR,=ΝέοιΦάκελοι,www.liveu.gr,~ http://www.tithafame.gr/,www.novasports.gr ,,  www.kalamatain.gr  :,.-
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ