Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Δεκεμβρίου  2013 :
ΝΑΥΠΛΙΟ   2013

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
*** Έκλεισαν την Εθνική Οδό εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας (φωτογραφίες & βίντεο)         
  
Συμβολική κατάληψη στην Εθνική Οδό για 15 λεπτά πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 9 το πρωί οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Καλαμάτας
 Τρίωρες στάσεις εργασίας ξεκινά από σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μετά την απόφαση για κινητοποιήσεις που έλαβε χθες στη γενική συνέλευση του Συλλόγου.
Σήμερα, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν 3ωρες στάσεις εργασίας από τις 7.00 έως τις 10.00 το πρωί, ενώ παράλληλα θα γίνει αποκλεισμός των τακτικών ιατρείων, των χειρουργείων και της διοικητικής υπηρεσίας, καθώς και αποκλεισμοί της εθνικής οδού έναντι του νοσοκομείου.
Σε ανακοίνωση που έβγαλαν οι εργαζόμενοι και απευθύνονται στους ασθενείς, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Για τα βάσανα που τραβάτε ως άρρωστοι στα νοσοκομεία, δε φταίμε οι υγειονομικοί, οι νοσηλεύτριες, οι γιατροί, οι παρασκευαστές, οι υπάλληλοι κ.ά. Η κυβέρνηση, η τρόικα, η Ε.Ε., μπροστά στα κέρδη, στη “στήριξη” της ανταγωνιστικότητας, στα συμφέροντα των μονοπωλίων, δε διστάζουν σε τίποτα. Δε διστάζουν στο βωμό του κέρδους να θυσιάσουν και το στοιχειώδες βασικό σας δικαίωμα, την υγεία. Είναι αδίστακτοι. Σαρώνουν τα πάντα. Είναι αυτοί που σας στερούν το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία. Που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, που σας αφήνουν απλήρωτους για μήνες, που δεν παίρνουν μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, για την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις επαγγελματικές ασθένειες.
Στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν και την υγεία τη δική σας, των παιδιών σας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας. Όσο η υγεία θα είναι εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικής δράσης, τόσο ο λαός μας θα υποφέρει, θα πληρώνει όλο και περισσότερα και υγεία δε θα έχει. Είναι αδύνατον να συνυπάρχουν κέρδη και δικαιώματα, κέρδη και υγεία. Νοσοκομεία επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με σύγχρονα δικαιώματα!».  Video: 

 
 


*** Λιγότερα τα προβλήματα από την τελευταία κακοκαιρία στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
       
  
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με εξαίρεση την περιοχή της Τριφυλίας, δέχθηκε ένα ακόμη κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο με δυνατούς ανέμους και βροχοπτώσεις. Στην Κορώνη, σύμφωνα με όσα μας πληροφόρησαν, έπεσε χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, ενώ στο δρόμο Καστάνια – Μηλιά στο Δήμο Δυτικής Μάνης μπάζα έφραξαν το εκεί γεφύρι και δημιούργησαν πρόβλημα στη συγκοινωνία. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε με τη χρήση χωματουργικών μηχανημάτων από το Δήμο, ενώ ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας απέστειλε σχετικό έγγραφο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επειδή πρόκειται για τη 2η επαρχιακή οδό.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας ανέφερε πως οι εργολαβίες σε Αρφαρά, Θουρία, Άρι και Δυτική Καλαμάτα βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Καλαμάτας έχει την οικονομική δυνατότητα, παρά την κρίση, να ανταπεξέλθει. Εύχομαι να μην έρθει άλλη καταιγίδα, αν και τότε πάλι θα έχουμε δυνατότητα να βοηθήσουμε. Δεν περιμένουμε βοήθεια από πουθενά. Όπως και να ’χει, θα επαναφέρουμε τις υποδομές στην προηγούμενη κατάστασή τους και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι, για να κάνουμε διαχείριση των ομβρίων υδάτων από τη Σπερχογεία έως την Καλαμάτα, χρειαζόμαστε 15 εκατ. ευρώ, έργα που θα έπρεπε να τα κάνουν όταν γίνονταν όλα τα ψευτοέργα στο λεγόμενο εθνικό δρόμο από Σπερχογεία μέχρι Καλαμάτα. Δεν έγιναν ποτέ.
Άλλα 15 εκατ. ευρώ χρειαζόμαστε από τη Ευριπίδου και κάτω. Δεν υπήρχαν χρήματα στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για τη διαχείριση των ομβρίων και ο δημοτικός  προϋπολογισμός δεν μπορεί να κάνει έργα αυτής της έκτασης. Ελπίζουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε να παρέμβουμε και σε διαχείριση των υδάτων.
Είδατε τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα μας. Δε λέω ότι είμαστε καλύτερα, αλλά σίγουρα δεν είμαστε χειρότερα από τις περισσότερες περιοχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι το δυνατόν, συνεργαζόμενοι όταν έχουμε τέτοια φυσικά φαινόμενα».

***  Με χειροπέδες 4 Μεσσήνιοι επιχειρηματίες για χρέη

 Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 4 συλλήψεις επιχειρηματιών για χρέη έκανε χθες η Ασφάλεια Καλαμάτας, μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, για οφειλές στο Δημόσιο, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ειδικότερα, συνελήφθησαν ένας 61χρονος με εταιρεία εμπορίας αγροτικών προϊόντων για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 300.409,15 ευρώ, ένας 54χρονος ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης με χρέη ύψους 186.120,54 ευρώ, καθώς και δύο ιδιοκτήτες ελαιοτριβείου, ένας 49χρονος με χρέη ύψους 239.126,80 ευρώ και ένας 54χρονος με χρέη ύψους 237.244,54 ευρώ. Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. 

***  Με αλυσίδες το Καλαμάτα- Σπάρτη καθώς και αρκετοί δρόμοι της Πελοποννήσου

 Η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω οδούς διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω χιονόπτωσης: Α.Δ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ -Από το 40ο χλμ έως το 60ο χλμ της επ.ο Άστρους-Καστάνιτσας-Αγ.Πέτρου -Από το 16ο χλμ έως το 32ο χλμ της επ.ο Τρίπολης-Ανω Δολιανών-Αγ.Πέτρου Α.Δ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ -Από το 8ο χλμ έως το 17ο χλμ της ε.ο Γκούρας-Δερβενίου -Από το 15ο χλμ έως το 18ο χλμ της ε.ο Γκούρας-Λυκουριάς -Από το 11ο χλμ έως το 15ο χλμ της ε.ο Γκούρας-Κιάτου -Από το 22ο χλμ και άνω της ε.ο Ξυλοκάστρου-Τρικάλων -Από το 1ο χλμ και άνω της ε.ο Τρικάλων-ΚαρυάςΑ.Δ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ -Από το 28ο χλμ έως το 42ο χλμ της ε.ο Καλαμάτας - Σπάρτης - 

***  Έσβησε στης τρόικας το… μαγκάλι          
         
Δε μίλησε αυτήν τη φορά και άφησε το σκίτσο του να μιλήσει. Ο λόγος για το σκιτσογράφο Δημήτρη Χατζόπουλο, ο οποίος με το χθεσινό του σχέδιο σχολίασε το θάνατο της 13χρονης Σάρας στη Θεσσαλονίκη από αναθυμιάσεις του μαγκαλιού, το οποίο θα ζέσταινε αυτήν και τη μητέρα της.
Στο σκίτσο του στα ΝΕΑ, ο Δημήτρης Χατζόπουλος σχεδίασε ένα μαγκάλι το οποίο βγάζει καπνό στο γεωγραφικό σχήμα της Ελλάδας, ενώ στον τοίχο κρεμασμένο ένα λευκό κοριτσίστικο φόρεμα.
Η κοινωνία παραπλανήθηκε, αλλά τώρα γνωρίζει. Και το ερώτημα που απευθύνεται προς αυτήν είναι σαφές και αμείλικτο: Ως πότε θα ανέχεται να πεθαίνουν αθώα παιδιά από το κρύο, να αρρωσταίνουν από τον υποσιτισμό; Χωρίς αντίδραση. Χωρίς αντίσταση. Χωρίς ντροπή. 

***   Tabula rasa ο Δημ. Σαμπαζιώτης;           
    

Ομολογώ ότι δεν ήμουν παρών. Κατά συνέπεια, δε γνωρίζω σε ποιο επίπεδο ό,τι μου μετέφεραν, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ελπίζω ότι δε με παραπλάνησαν, λοιπόν, όταν μου είπαν πως στην εκδήλωση για τον Πέτρο Θέμελη στη Μεσσήνη ο κατά την ασαφή δήλωσή του υποψήφιος δήμαρχος Δημ. Σαμπαζιώτης αποχώρησε, μάλλον εκνευρισμένος, επειδή δεν του δόθηκε ο λόγος μαζί με τους υπόλοιπους που τοποθετήθηκαν για το έργο του καθηγητή…  Χ.Χ.  
 
*** Ράλλης: «Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση για υποψηφιότητα, ούτε το σκέφτομαι»
 
  Διαψεύδει ο δικηγόρος Γιώργος Ράλλης τα σενάρια που τον θέλουν να συμπεριλαμβάνεται στο δημοτικό συνδυασμό που ετοιμάζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, για τη διεκδίκηση στις εκλογές του Μαΐου του Δήμου Καλαμάτας. Ο κ. Ράλλης με δήλωσή του στο «Θάρρος» τόνισε ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με κανέναν υποψήφιο ή ενδιαφερόμενο για τις δημοτικές εκλογές, διαψεύδοντας όλα τα σενάρια και δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι στις σκέψεις. Δεν έχω χρόνο για κάτι τέτοιο». -

***  Η Πύλος στο χάρτη της κρουαζιέρας - Διαβάστε αύριο στο "Θάρρος"

Νέος προορισμός στην κρουαζιέρα θα είναι πλέον η Πύλος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Παράλληλα, σε λίγο καιρό οι αυτοδύτες που επιλέγουν τη χώρα μας ως καταδυτικό προορισμό θα μπορούν να «ξεναγούνται» σε υποβρύχια μουσεία, δηλαδή υποθαλάσσιους χώρους με αρχαία και ναυάγια, πάντα υπό την επιτήρηση και την καθοδήγηση ειδικών. *Διαβάστε αύριο στο "Θάρρος" -

***   Μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης (φωτογραφίες)         
   
 
«Πρέπει σήμερα να αλλάξουμε. Να φτιάξουμε ισχυρά πολιτικά πλαίσια για να καταλάβει ο λαός ότι έχουμε ιδέες αδιαπραγμάτευτες Το μοντέλο της εξουσιομανίας πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να έχουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, θεσμικό ΠΑΣΟΚ, με πρόσωπα από την κοινωνία που δε θα έχουν κίνητρό τους την εξουσία».
Αυτή την προτροπή έκανε χθες, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο «Ρεξ», ο  γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως θα πρέπει να αλλάξει και το εκλογικό μοντέλο. «Δεν μπορεί το μοντέλο των επόμενων εκλογών να είναι κόμμα-κράτος – Βουλή ή κράτος – Δήμος», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Αν θέλουμε να αναγεννηθούμε, να βάλουμε σε άλλη βάση τον πολιτικό μας λόγο».
Η ομιλία του γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ είχε έντονα αυτοκριτικά στοιχεία, καθώς αναφέρθηκαν από λίγο έως πολύ όλα τα λάθη και οι ενέργειες του παρελθόντος. Από αυτήν, όμως, δεν έλειψε και η άσκηση έντονης κριτικής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο αναφέρθηκε πως «γρήγορα θα κριθεί, που προσπαθεί να μη δώσει τη δυνατότητα του δημόσιου διαλόγου».
Συνέχισε λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξει και το ήθος του», ενώ σημείωσε ότι «η παράταξη δεν έχει άλλον δρόμο από την μετεξέλιξη» .
Όπως επισήμανε στη συνέχεια, «δε μιλώ για αυτοδιάλυση που ευαγγελίζονται μερικοί, οι οποίοι έχασαν τα αξιώματα και περιμένουν στη γωνία το ΠΑΣΟΚ για να κάνουν επιδρομή στο κράτος και την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι κυρίαρχος πυλώνας της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Θα πρέπει, όμως, να γίνει με άλλες πολιτικές και άλλον πολιτικό λόγο, που θα αναδεικνύει ότι το μνημόνιο ήταν συμβιβασμός και όχι η αλλοίωση του DNA της παράταξής μας.
Ψωμί δε φτιάχνουμε με τα ψίχουλα των άλλων, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να ζυμώσουμε».
Στη συνέχεια, ζήτησε από όλους να δώσουν το «παρών» και «να πιστεύουν όλοι για να ξεκινήσει η νέα πορεία. Να βγάλουμε στην άκρη τις άσχημες εμπειρίες, τα στρατόπεδα. Είναι άλλο πράγμα το να είσαι στο 45% και να χωρίζεις σε φέουδα και άλλο να το κάνεις τώρα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγάλει στην άκρη τις λάθος αντιλήψεις κουλτούρας για το κράτος λάφυρο. Πρέπει να πιστέψουμε στη νέα πορεία μας, μιας οργανωμένης και θεσμικής παράταξης».
Η διαδικασία συνεχίστηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρισταμένων, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν λόγω κωλυμάτων να παραστούν αυτοπροσώπως οι Νάντια Γιαννακοπούλου, Δ. Κουσελάς και Στ. Μπένος  .   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου     Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

***  6,4 εκατομμύρια ευρώ κόστισε κάθε χιλιόμετρο στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα         
           
Σε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα αναμενόμενα έσοδα από τα διόδια που απεμπόλησε το Δημόσιο, με χρονικό ορίζοντα το 2038, στο πλαίσιο των «σκληρών» διαπραγματεύσεων με τους εργολάβους για την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις «παγωμένους» αυτοκινητόδρομους.
Είναι ενδεικτικό ότι για την υποτιθέμενη - κατ' όνομα- Ολυμπία Οδό το Δημόσιο θα καταβάλει μέχρι το 2015 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα χάσει, ως το 2038, 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ!
Από την άλλη, οι σήραγγες των Τεμπών αποτελούν το ακριβότερο έργο στην Ευρώπη, ενώ «τσιμπημένες» εμφανίζονται οι τιμές για τα έργα και στους άλλους τρεις αυτοκινητόδρομους, βάσει των στοιχείων που δίνει το υπουργείο Υποδομών.
Οι συγκρίσεις γίνονται με βάση στοιχεία από την Εγνατία Οδό και το σχεδόν έτοιμο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, αλλά και με ανάλογα έργα σε χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Είναι ενδεικτικό ότι ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, που υλοποιήθηκε με το σύστημα της συγχρηματοδότησης και δεν αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα μεγάλων καθυστερήσεων και δανεισμού, έχει μέσο κόστος 6,4 εκατομμυρίων ευρώ ανά χιλιόμετρο.
Επιπρόσθετα, παραμένουν τα ερωτήματα για την τύχη των... κομμένων τμημάτων της Ολυμπίας Οδού. Διφορούμενες είναι ακόμα οι απαντήσεις και οι υποθέσεις εργασίας προς το παρόν συμπυκνώνονται σε εξαγγελίες. Το ερώτημα είναι αν τα τμήματα αυτά αποτελούν μέρος του στρατηγικού πλάνου της χώρας για τις οδικές μεταφορές.
Ειδικότερα:
  ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ: Το τυχερό-άτυχο τμήμα εξαγγέλθηκε πως θα δημοπρατηθεί σε μερικούς μήνες ως ένα από τα πρώτα έργα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, ως δημόσιο έργο με κόστος 390 εκ. ευρώ. Το μήκος του δρόμου είναι περίπου 90 χλμ. Αν δεν έχουμε προβλήματα, τότε το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το 2016.
  ΤΣΑΚΩΝΑ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ: Το μήκος του τμήματος είναι 50 χλμ. Εδώ υπάρχουν πολλά κακά. Κουρεμένο ως τμήμα, ακυρωμένοι περιβαλλοντικοί όροι λόγω περιβαλλοντικών, μικρή ημερήσια κίνηση. Για αυτό το τμήμα όλα είναι πιθανά. Ο υπουργός είπε πως θα μπορούσε προς το παρόν να γίνει διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου, σκέψη που δεν είναι άσχημη, αναλογιζόμενη τη σημερινή του κατάσταση. Το πότε; Κανείς δεν ξέρει.
  ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ: Σε αυτό το τμήμα έχουμε δύο πράγματα να σημειώσουμε. Η Τσακώνα θα αποτελέσει σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, καθώς ενώνεται με τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα και πιθανολογείται πως θα έχει αξιόλογη κίνηση. Δεύτερον, η δέσμευση του υπουργού για «κατά το δυνατόν συντομότερη κατασκευή». Το μήκος του συγκεκριμένου τμήματος είναι 30 χλμ. Ευχολόγια; Ο χρόνος θα δείξει.  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

 ***  Το Εφετείο δέχτηκε αίτηση υπερχρεωμένου που είχε απορρίψει το Ειρηνοδικείο         
          
Η πρώτη απόφαση που δικαιώνει υπερχρεωμένο νοικοκυριό εκδόθηκε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο, ενώ το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατά την πρώτη συζήτηση είχε απορρίψει την αίτηση που είχε καταθέσει η νεαρή οφειλέτρια.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε την εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης και προχώρησε σε ρύθμιση των χρεών της γυναίκας.
  Είχε απορριφθεί
Η συγκεκριμένη αίτηση είχε συζητηθεί πέρυσι στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και αφορά μια 29χρονη άνεργη, παντρεμένη με ανήλικο παιδί, η οποία λαμβάνει επίδομα ανεργίας ύψους 507 ευρώ το μήνα. Χωρίς εργασία είναι και ο σύζυγός της.
Η οικογένεια φιλοξενείται στο σπίτι της μητέρας της αιτούσης και το ελάχιστο που χρειάζονται για διαβίωση είναι 400 ευρώ μηνιαίως, όπως είχε κρίνει το Ειρηνοδικείο.
Οι οφειλές της από τέσσερα καταναλωτικά δάνεια σε τράπεζες ανέρχονται σε 13.504,43 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είχε απορρίψει την αίτηση, σημειώνοντας ότι η αιτούσα στερείται της πτωχευτικής ικανότητας, αφού δεν έχει εμπορική ιδιότητα. Επίσης, ότι είναι νεαρή και η ανεργία της είναι πρόσκαιρη λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Γι’ αυτό είχε αποφασίσει ότι δε συντρέχει στο πρόσωπό της το απαραίτητο στοιχείο της γενικότητας της παύσης των πληρωμών ούτε η μονιμότητα της αδυναμίας πληρωμής και, ως εκ τούτου, εξαιρείται από τον ευεργετικό νόμο.
  Ρύθμισε τα δάνεια
Η 29χρονη κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης και το Μονομελές, μετά από νέα εξέταση της αίτησης, έκρινε ότι η απόφαση του Ειρηνοδικείου ήταν λανθασμένη.
Στην απόφαση του Μονομελούς επισημαίνεται ότι τα μηνιαία έξοδα διαβίωσης της οικογένειας είναι 450 ευρώ και όχι 400 που είχε κρίνει το Ειρηνοδικείο. Επίσης, επισημαίνεται πως δεν αποδείχθηκε πως, όταν έπαιρνε τα δάνεια, γνώριζε ότι δε θα μπορούσε να τα πληρώνει. Ούτε ότι προέβη σε παραπλάνηση των τραπεζών για τα οικονομικά της δεδομένα.
Το Μονομελές ρύθμισε τα χρέη της, ορίζοντας μηνιαίες δόσεις ύψους 57 ευρώ και για τα 4 δάνεια, ενώ αποφάσισε να γίνει νέα εξέταση της αίτησης στις 14 Μαΐου του 2014, για το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού των δόσεων.   Της Βίκυς Βετουλάκη
 
***  Η Πύλος μπαίνει στο χάρτη της κρουαζιέρας         
           
Σύμφωνα με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Νέος προορισμός στην κρουαζιέρα θα είναι πλέον η Πύλος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Παράλληλα, σε λίγο καιρό οι αυτοδύτες που επιλέγουν τη χώρα μας ως καταδυτικό προορισμό θα μπορούν να «ξεναγούνται» σε υποβρύχια μουσεία, δηλαδή υποθαλάσσιους χώρους με αρχαία και ναυάγια, πάντα υπό την επιτήρηση και την καθοδήγηση ειδικών.
Έτσι, με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη ανοίγει ο δρόμος για να καταστούν επισκέψιμοι οι υποβρύχιοι αρχαιολογικοί θησαυροί της Ελλάδας. Τα υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας επεξεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα επιτρέπει την κατάδυση με συνοδό σε αρχαία ναυάγια, βυθισμένες πόλεις και αρχαιότητες.
Δύο από τις πλέον ώριμες περιοχές για την ίδρυση των πρώτων «υποβρύχιων μουσείων» είναι ο κόλπος της Μεθώνης και ο όρμος του Ναυαρίνου.
Όπως τονίζουν στελέχη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η ΚΥΑ αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικώς πιλοτικά στη Μεσσηνία και ειδικότερα στα πασίγνωστα ναυάγια των κιόνων και των σαρκοφάγων, καθώς και στο κουφάρι του δεξαμενόπλοιου Irene Serenade που βυθίστηκε το 1980.
Το ρωμαϊκό ναυάγιο των κιόνων βρίσκεται σε βάθος περίπου 10 μέτρων κοντά στο ακρωτήριο Καρσί της Σαπιέντζας. Το πλοίο μετέφερε κολώνες από κοκκινωπό αιγυπτιακό γρανίτη, που είχαν κλαπεί κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών από λαμπρό περιστύλιο του 1ου μ.Χ. αιώνα της αρχαίας πόλης Καισάρεια στην Παλαιστίνη.
Βόρεια της Σαπιέντζας και σε βάθος 15 μέτρων βρίσκεται το ναυάγιο των σαρκοφάγων, που χρονολογείται τον 3ο αι. μ.Χ.
Το πολύ πιο σύγχρονο πετρελαιοφόρο βυθίστηκε στον κόλπο της Πύλου και οι δύτες που το έχουν επισκεφθεί επιμένουν πως πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό ναυάγιο.
Τέλος, το νέο Ειδικό Χωροταξικό προωθεί την προσβασιμότητα σε διάφορα γήπεδα γκολφ και, μάλιστα, στη λίστα προστέθηκαν κι εκείνα που λειτουργούν στην Costa Navarino.
 
***  Το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Καλαμάτα
 
 Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου – καιρού επιτρέποντος – θα ανάψει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου της Καλαμάτας. Θα είναι η κεντρική μεγάλη γιορτή του Δήμου Καλαμάτας και το άναμμα του δέντρου θα πλαισιωθεί με βεγγαλικά, μουσική, γλυκά και άλλα κεράσματα. Φέτος για πρώτη φορά θα στολιστεί δέντρο και στην Παραλία της Καλαμάτας. Επιπλέον, θα ανάψουν τελετουργικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα στον Άρι, στο Πλατύ και στα Αρφαρά, ενώ στην Αρτεμισία θα διοργανωθεί Χριστουγεννιάτικο παζάρι με χειροτεχνίες και τοπικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι πολλές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα και σε Τοπικά Διαμερίσματα θα πλαισιωθούν μουσικά από τη Δημοτική Φιλαρμονική. - 
 
***   Αστυνομικοί και… «Αστυνομικοί»          
  
Πριν από πολλά χρόνια ζούσα στη Σκωτία ως φοιτητής. Ένα βράδυ, ενώ βρισκόμουν στο αυτοκίνητο φίλου μου, περιπολικό μάς έκανε νόημα να σταματήσουμε. Αστυνομικός ήρθε στο δικό μου παράθυρο (ήμουν συνοδηγός) και μου ζήτησε ευγενέστατα να κατέβω, προκειμένου να μου μιλήσει ιδιαιτέρως. Αφού μου εξήγησε τους κινδύνους που διατρέχω μη φορώντας ζώνη (ο οδηγός φορούσε) και με ενημέρωσε για τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά, μου έκοψε κλήση (80 λίρες Αγγλίας) και με πληροφόρησε για το πώς και πού μπορώ να την πληρώσω.
Λίγο πριν φύγω με ρώτησε τη χώρα καταγωγής μου και με πολλή ευγένεια θέλησε να μάθει πώς τα περνάω στη δική τους χώρα.
Με ευχαρίστησε, τον ευχαρίστησα και έφυγα με την «κλήση» μου.
Τη Δευτέρα το βράδυ, φεύγοντας από την εφημερίδα, άφησα το αυτοκίνητό μου με «αλάρμ» επί της 23ης Μαρτίου, παράνομα! Λίγο αργότερα ήρθε ένα άλλο αυτοκίνητο και στάθμευσε, επίσης παράνομα, απέναντι ,και λίγο πιο μπροστά, από εμένα… Εν συνεχεία, ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ πέρασε με μεγάλη δυσκολία (θεώρησε ότι χωρούσε να περάσει και δε σταμάτησε) από το συγκεκριμένο σημείο. Τότε, ένας άνδρας της ομάδας ΔΙΑΣ, ήρθε τρέχοντας προς το αυτοκίνητό μου, αρχίζοντας να σφυρίζει, κι ενώ βρισκόμουν δίπλα σε αυτό. Όταν τον ενημέρωσα ότι εγώ είμαι ο κάτοχος, είπε στο συνάδελφό του: «Γράψ’ τον για να μάθει να κοιτάζει».
Πέραν του ότι πιστεύω πως η παρανομία μου ήταν το διπλοπαρκάρισμα και ότι το να κοιτάζω δεν επιφέρει ποινή του ΚΟΚ, τον ενημέρωσα ότι ο οδηγός του λεωφορείου είχε περάσει δίπλα από το δικό μου αυτοκίνητο πιστεύοντας ότι χωρούσε (και κόλλησε στο πιο μπροστά αυτοκίνητο) , ενώ κοιτούσα γιατί πραγματικά δεν υπήρχε χώρος να μπω στο αμάξι… Όμως, συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Δεν πειράζει, να μάθεις να κοιτάς και να το παρατάς όπου βρεις», και αφού με έγραψαν, έφυγε.
Όταν τον ρώτησα γιατί το άλλο αυτοκίνητο που μαζί με το δικό μου εμπόδιζαν το λεωφορείο δεν το γράφουν, μου απάντησε ότι δεν είναι δική μου δουλειά να του πω τι θα κάνει. Επέμεινα, αφού είδα ότι φεύγουν, και με έντονο ύφος συνέχισε λέγοντάς μου: «Δε θα μου πεις εσύ τι θα κάνω». Τελικά, ο συνάδελφός του γύρισε και έκοψε κλήση στο άλλο αυτοκίνητο, ο δε αστυνομικός απευθυνόμενος σε αυτόν κι αναφερόμενος σε μένα, του είπε: «Γράψ’ τον για να κοιμηθεί ήσυχος ο κύριος απόψε».
Πίστευα ότι έγραψε τον απέναντι οδηγό γιατί και αυτός είχε παράνομα παρκάρει και όχι ως «συνταγή στη δική μου αϋπνία». Τον ρώτησα, λοιπόν, γιατί με ειρωνεύεται από τη στιγμή που του μιλούσα ευγενικά και τον παρακάλεσα να μου δώσει τα στοιχεία του. Η απάντησή του ήταν να πάω «ήρεμος για ύπνο, αφού γράψαμε και τον απέναντι». Όσο για τα στοιχεία του, να πάω στο Τμήμα να ρωτήσω ποιος είχε βάρδια και να τα μάθω. Ανάμεσα στους 6 που είχαν βάρδια, θα κάνω, άραγε, περιγραφή; Ο αριθμός μητρώου του συναδέλφου του αστυνομικού που έγραψε την κλήση υπάρχει σ’ αυτήν, θεωρώ όμως ότι ο συγκεκριμένος απλά έκανε τη δουλειά του ως όφειλε (*).
Τα πρόστιμα και γενικότερα οι ποινές πιστεύω ότι έχουν χαρακτήρα σωφρονισμού. Στη Σκωτία, για παράδειγμα, επειδή με «πόνεσαν» οι 80 λίρες, δεν ξαναβρέθηκα ποτέ σε αυτοκίνητο χωρίς ζώνη, κάτι που μου έμεινε ως συνήθεια κι εδώ.
Από προχθές το βράδυ, όμως, το «μάθημά» μου είναι ότι δε θα κοιτάζω στο δρόμο και όταν έχω αϋπνία, θα ζητάω να γράφουν παράνομα παρκαρισμένους…
Κ.Γαζ.
   *Υ.Γ. Έκπληξη μου προκάλεσε ότι, ενώ είχαμε όλο αυτό το διάλογο, στην κλήση με αναφέρουν ως απόντα (!) και δε μου την έδωσαν να την υπογράψω, κάτι που δε συνειδητοποίησα εκείνη την ώρα και αντιλήφθηκα αργότερα.

***Βελτιώνεται από αύριο ο καιρός στη Μεσσηνία (φωτογραφίες από τον χιονισμένο Ταϋγετο)  
                                       

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Πέμπτη 5/12/2013 προβλέπεται αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στην ελάχιστη τιμή της και άνοδο στη μέγιστη και θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν ασθενείς, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις πρώτες βραδινές ώρες και μετά, θα στραφούν και πάλι σε ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) πηγή: meteoclub.gr - 

***  Εγκαίνια του Χωριού του Αϊ – Βασίλη για πρώτη φορά στην Καλαμάτα         
          
Τα εγκαίνια του Χωριού του Αϊ - Βασίλη πραγματοποιήθηκαν προχθές για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, παρουσία του δημάρχου Καλαμάτας, Π. Νίκα, ο οποίος φωταγώγησε το δέντρο του χωριού.
Ένας υπέροχος χώρος θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί καθημερινά μικρούς και μεγάλους με πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά και ένα υπέροχο καφέ για τα μεγάλα παιδιά: καραμελόσπιτα, αυτοκινητάκια, φουσκωτά παιχνίδια, Άγιο Βασίλη και, φυσικά, χειροτεχνίες.
Ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 5.00 το απόγευμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από το πρωί.  
 
***  Τα χαμένα εξάμηνα σπουδών         
         
Κουράστηκα, τις τελευταίες βδομάδες, να ακούω στην τηλεόραση και να διαβάζω στις εφημερίδες ότι κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο των σπουδαστών, λόγω της απεργίας και των άλλων ενεργειών που προβαίνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι δύο μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Πιστεύω ότι ο εστιασμός και οι διαρκείς υπογραμμίσεις στο χάσιμο του εξαμήνου αποτελούν τερτίπια μέσω των οποίων τροφοδοτείται το ενδιαφέρον των πολλών χιλιάδων πληττομένων από την παρατεταμένη αυτή εκπαιδευτική εκκρεμότητα, με συνέπεια, βέβαια, την αύξηση της θεαματικότητας στις τηλεοράσεις και της κυκλοφορίας στις εφημερίδες.
Δεν αμφισβητώ το γεγονός αυτό – καθεαυτό, δηλαδή ότι η απώλεια ορισμένων διδακτικών εβδομάδων, σύμφωνα με το νόμο – πλαίσιο, συνεπάγεται την απώλεια του εξαμήνου. Αυτό αποτελεί μια πρόβλεψη διαδικαστικού και διοικητικού χαρακτήρα. Η ουσία είναι ότι με τον τρόπο που λειτουργούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι σαν να χάνονται συνεχώς πολλά εξάμηνα, στον τομέα της μετάδοσης της γνώσης και στην πρόοδο της διοικητικής έρευνας. Τι άλλο, άραγε, από αυτό να σημαίνει ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, εκτός από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, κατεβαίνουν κάθε χρόνο αρκετά σκαλιά στην κατάταξη ποιότητας στις κλίμακες που διαμορφώνονται από διακυβερνητικούς οργανισμούς. Κάτι πήγε να αλλάξει με την προ διετίας νομοθέτηση για τη διοίκηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από αιρετά συμβούλια διοίκησης, αλλά και αυτό δεν έμεινε για πολύ ακέραιο. Το μπαστάρδεψαν οι μικροπολιτικοί συμβιβασμοί με τις συντεχνίες και τώρα πληρώνομε, σπουδαστές και κοινωνία, τα αποτελέσματα αυτών των συμβιβασμών.
Λυπάμαι, γιατί ακόμα η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει διάθεση να συνδέσει την οικονομική κρίση, που μας βασανίζει 4-5 χρόνια, με την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στους νέους μας, εκείνους που βγαίνουν κάθε χρόνο από τα σχολεία και εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία. Είναι αυτονόητο ότι, αν η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι λειψή, λειψή θα είναι και η παραγωγικότητά τους, γεγονός που αντανακλά άμεσα στις αποδόσεις της οικονομίας της χώρας.
Έχοντας βιώσει σαράντα χρόνια στην εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της, νομίζω ότι νομιμοποιούμαι να έχω άποψη για το θέμα και να τη διατυπώσω. Με την ευκαιρία της αναφοράς στο θέα της ποιότητας των σπουδών, μεταφέρω ένα μόνο περιστατικό, για την εξαγωγή στη συνέχεια των κατάλληλων συμπερασμάτων. Πριν από 30 περίπου χρόνια συζητώντας στο σχολείο μου με νεοδιόριστο συνάδελφο για τις σπουδές του, τον άκουσα με έκπληξη να επαίρεται ότι τα μαθήματα τα πέρασε όλα χωρίς διάβασμα. Στην έκπληξη που μου δημιουργήθηκε, δεδομένου ότι στην εποχή μου χρειαζόμαστε να καταβάλομε πολύ κόπο, ιδιαίτερα για τις σπουδές στις θετικές επιστήμες, μου απάντησε ότι αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα αμοιβαίων εξυπηρετήσεων με τους διδάσκοντες. Είχε προηγηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του 1975, σύμφωνα με την οποία οι καθηγητές των πανεπιστημίων που συνεργάστηκαν με τη χούντα θα απολύονταν. Όπως γνωρίζουν οι παλαιότεροι, πολύ λίγοι απολύθηκαν, ενώ οι περισσότεροι «προστατεύτηκαν» από τις λεγόμενες προοδευτικές φοιτητικές ενώσεις. Με αντάλλαγμα αυτό που μου περιέγραφε ο συνάδελφος.
Με τη γνώση, το κρίσιμο στοιχείο που μεταδίδεται από το σχολείο κυρίως, ανατροφοδοτούνται ποιοτικά και ανελίσσονται οι κοινωνίες. Δυστυχώς, πολύ λίγη κουβέντα γίνεται ακόμα και τώρα γι’ αυτό το θέμα από τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης. Πιστεύομε, άραγε, ακόμα στα λαϊκίστικα κηρύγματα των θαυματοποιών της πολιτικής που υπόσχονται ότι, όπως οι ταχυδακτυλουργοί, θα βγάλουν από το μανίκι τους το μαντήλι της ευημερίας και της απόλαυσης; Ή είναι τόσο παρατεταμένο χρονικά  και συχνά επαναλαμβανόμενο το όραμα της ευημερίας με δανεικά που ακόμα πληρώνομε, ενώ πολλοί από τους θαυματοποιούς έχουν αποχωρήσει μαζί με τον… κόπο τους; Μήπως θα πρέπει, επιτέλους, να αρχίσομε να μετράμε τη γνώση που μεταδίδεται από τα σχολεία σε χειροπιαστές μονάδες και, μάλιστα, μονάδες που να προκύπτουν μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες; Μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε αν τα εξάμηνα που χάνονται ή κερδίζονται είναι κούφια ή γεμάτα γνώση;
Και πάλι καταγράφω τη θλίψη μου γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, η κοινωνία μας δε διακατέχεται ακόμα από τέτοιους προβληματισμούς. Έχει περιπλακεί στο θανάσιμο εναγκαλισμό συντεχνιών – μικροπολιτικής, υπό τους διαρκώς πιο έντονους ήχους των σειρήνων που σαλπίζουν την άκοπη απόλαυση. Και αν ο Οδυσσέας εφεύρε το βουλοκέρι για τα αυτιά των συντρόφων του, ποιος θα μας γλιτώσει από το άκουσμα των σύγχρονων σειρήνων και τις επιπτώσεις που προκαλεί στους ανυποψίαστους συμπολίτες μας;   Του Νικολάου Μαραμπέα

*** Α. Ζαγάκος «Χαριστική βολή αν επιστρέψει ο ΦΠΑ στο 23%»

 Την άποψη ότι αν ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας επιστρέψει στο 23% θα είναι η χαριστική βολή, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος. Όπως ανέφερε, η μείωση του ΦΠΑ από 23 σε 13% που έγινε δοκιμαστικά τον Ιούνιο, αποτέλεσε πραγματική ανάσα για τους επαγγελματίες. Όμως, συνέχισε, οι δανειστές μας εκτίμησαν ότι δεν απέδωσε ως εισπρακτικό μέσο, ενώ δε συνεκτιμάται ότι υπήρξε κάθετη πτώση του τζίρου, κάτι που μεταφράζεται σε μη ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, στο να χαρακτηριστεί το μέτρο ως μη αποδοτικό. Ο κ. Ζαγάκος πρόσθεσε πως στόχος θα ήταν να σταθούν οι επιχειρήσεις στα πόδια τους και να αποδίδεται ο ΦΠΑ στην ώρα του, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του που η επαναφορά του συγκεκριμένου μέτρου είναι αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μόνο. «Αν ο ΦΠΑ επανέλθει στο 23%, όπως αναφέρεται, θα είναι η χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική και να μην υλοποιηθεί η πρόταση, καθώς «σε αυτή την περίπτωση θα μπουν πολλά λουκέτα σε καταστήματα».Χ.Χ. -

***  Ανάρωσε ο σκύλος που τραυματίστηκε στα Ακοβίτικα!

Τη σιδερόβεργα, που είχε τρυπήσει διαμπερώς το πόδι του, αφαίρεσε επιτυχώς ο κτηνίατρος στον οποίο μεταφέρθηκε στις 14 Νοεμβρίου το σκυλάκι που βλέπετε στη φωτογραφία. Το ζώο εντοπίστηκε από τον γραμματέα του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας (Φ.Ο.Κ.) Αριστείδη Σιαπέρα στην περιοχή Αγ. Κυριακή Ακοβίτικων Μεσσηνίας δίπλα στο Ειδικό Σχολείο. Σύμφωνα με τον Φ.Ο.Κ. ο τραυματισμός οφείλεται μάλλον σε ατύχημα, αφού το κτήμα στο οποίο εντοπίστηκε το σκυλί ήταν γεμάτο όρθιες σιδερόβεργες για τη στήριξη του ποτιστικού συστήματος. Με την κακοκαιρία μία βέργα είχε πέσει κάτω και ο σκυλάκος τρέχοντας προφανώς καρφώθηκε σε αυτή. Ευτυχώς το πόδι του δεν πειράχτηκε και το ζώο ανάρρωσε πλήρως.www.zoosos.gr - 

***
 
***  Αθλητική  ενημέρωση  :
*** ΣΔΥΜ «Αποτίμηση» του Κλασσικού Μαραθωνίου και της χρονιάς με δείπνο και 12 βραβεύσεις (φωτογραφίες)          
     
  
 
Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΔΥ Μεσσηνίας γιόρτασαν στο γευματοπωλείο Μangiona τη συμμετοχή τους στον 31ο Κλασικό  Μαραθώνιο της Αθήνας με δείπνο "αποκατάστασης" από τα εδέσματα της κουζίνας του Μαραθωνοδρόμου Αποστόλη Λαμπρόπουλου, συζητώντας για τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από τον, όπως τον αναφέρουν πλέον όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, δυσκολότερο, αλλά ωραιότερο ψυχικά αγώνα. Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους, έγινε αναφορά στη συμμετοχή των μελών του στον αγώνα, στην επιτυχία της διοργάνωσης και τη δύναμη που αντλεί ο καθένας από την ιστορία του αγώνα. Έγινε παρουσίαση με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τον αγώνα, αλλά και από αγώνες της χρονιάς που φεύγει και βραβεύθηκαν όσοι έκαναν στην κλασική διαδρομή τον πρώτο τους μαραθώνιο.
Πιο συγκεκριμένα βραβεύτηκαν 12 αθλητές και αθλήτριες και πιο συγκεκριμένα οι Αλέξανδρος Δαζέας, Μάρθα Σαργέντη, Νίκος Γιαννουλέας, Βαγγέλης Μπεγέτης, Ματθαίος Καπετανέας (προέρχονται από τη Μάνη), Παναγιώτης Κάμπας, Διονύσης Μάλαμας, Παναγιώτης Κρόμπας, Βασίλης Φωτόπουλος, Εμιλιάνο Κάνο, Μαρία Βρανά και Βαρβάρα Κάτσου. Για τις δύο τελευταίες οι συγκίνηση ήταν μεγάλη, καθώς αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις γυναικών, η κυρία Βρανά, είναι μητέρα 4 παιδιών και ολοκλήρωσε με επιτυχία τον στόχο να προετοιμαστεί και να τρέξει στην ιστορική διαδρομή Μαραθώνας-Καλλιμάρμαρο 42,195 χλμ., ενώ η Βαρβάρα Κάτσου ολοκλήρωσε τον δικό της άθλο, έχοντας πίσω της μόλις 1,5 χρόνο στον …κόσμο των δρομέων!
Όχι μόνο για τους βραβευθέντες, αλλά για όλους ήταν μια βραδιά μαζί με τους φίλους τους και τις οικογένειες τους, με κέφι και σκέψεις για αγώνες-εκδρομές κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο που έχει ξεκινήσει. Κάποιες συμμετοχές από πλευράς ΣΔΥΜ αναμένεται να υπάρξουν και στον ορεινό ημιμαραθώνιο που θα πραγματοποιηθεί στο γειτονικό Καστόρι, στο λακωνικό Ταΰγετο, στις 22 Δεκεμβρίου.
 
*** Ετοιμάζει βαλίτσες για Αγγλία (Στόουκ Σίτι) ο Καντούτσης         
           
ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ
 Του Νίκου Μπαλόπουλου
 Πριν από λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα μετά το εντός έδρας ματς της Καλαμάτας με αντίπαλο τον Παναρκαδικό, είχαμε αποκαλύψει το ενδιαφέρον της Στόουκ Σίτι για τον 19χρονο κεντρικό αμυντικό της Μαύρης Θύελλας – ανήκει ως γνωστόν στον Ατρόμητο αλλά αγωνίζεται με τη μορφή δανεισμού στην Καλαμάτα -  Τάσο Καντούτση. Το ενδιαφέρον αυτό είχε γίνει εμφανές με ιδιαίτερα έντονο τρόπο, καθώς βρέθηκε στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα για το συγκεκριμένο παιχνίδι σκάουτερ της αγγλικής ομάδας, τον οποίο συνόδευσε ο εκπρόσωπος του ποδοσφαιριστή, Χρήστος Γάτσης, και τα τελευταία 24ωρα αναθερμάνθηκε εκ νέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο το οποίο εκπροσωπεί τον Καντούτση δέχθηκε επίσημη πρόσκληση, προκειμένου να συμμετάσχει ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός σε προπονήσεις διάρκειας μιας εβδομάδας, στα μέσα του Δεκεμβρίου, προκειμένου να τεσταριστεί από τεχνικό επιτελείο της Στόουκ.
Το σενάριο αποχώρησης ενός εκ των πλέον σταθερών ποδοσφαιριστών της Καλαμάτας την τελευταία διετία φούντωσε λοιπόν και πάλι, γεγονός το οποίο, εφόσον βεβαίως τελεσφορήσουν οι διαδικασίες – ρόλο θα παίξει αφενός το αγωνιστικό κομμάτι και αφετέρου οι επαφές των διοικήσεων, δηλαδή της Στόουκ και του Ατρομήτου – θα υποχρεώσει τους ιθύνοντες της Μαύρης Θύελλας να κινηθούν τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, με στόχο την κάλυψη του κενού που μπορεί να προκύψει στο κέντρο της άμυνας.
  Και τώρα ο Παναργειακός
Την ευκαιρία να ξεκουραστούν είχαν χθες οι ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας εκμεταλλευόμενοι το ρεπό που τους έδωσε ο Μίλτος Γκόφας, όμως από σήμερα η προσοχή όλων στρέφεται στο μεγάλο Κυριακάτικο παιχνίδι στο Άργος με αντίπαλο τον πρωτοπόρο Παναργειακό. Το ευχάριστο είναι πως μετά το ματς στο Αιτωλικό δεν προέκυψαν σοβαρά προβλήματα και ως εκ τούτου ο τεχνικός της Θύελλας θα έχει όλους τους παίκτες, πλην των γνωστών εδώ και καιρό απουσιών των Τριανταφυλλάκη, Μπελεβέτη, Παύλοβιτς, Κωνσταντακόπουλου στη διάθεσή του. Σήμερα θα μπουν σε κανονικούς ρυθμούς οι Καλαντζής, Οντβόνγκ, Κωνσταντόπουλος, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η ενσωμάτωση του Αθανασόπουλου, που δεν υπάρχει ωστόσο περίπτωση να μην προλάβει το ματς της Κυριακής.
  Καμία σχέση το φιλικό του Καλοκαιριού
Ένα στοιχείο που πρέπει να προσέξουν πολλοί ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας, για να μη πέσουν θύματα δυσάρεστης έκπληξης, είναι αυτό των αναμνήσεων από το φιλικό της προετοιμασίας στο Άργος. Ο Παναργειακός δεν έχει καμία σχέση με εκείνη την ομάδα ως λειτουργία και έχει αποδείξει το πόσο ισχυρός είναι, μένοντας από την αρχή του πρωταθλήματος στα ψηλά.  Μέσα στην έδρα του δε είναι ακόμη πιο σκληρός, με τους φιλάθλους του να δημιουργούν πολύ δυνατή ατμόσφαιρα.

~** ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ  ποδόσφαιρο Α΄ κατηγορία  της    ΕΠΣΜεσσηνίας :
Σε  αγώνα  εξ  αναβολής :
Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ -Α.Ο. ΦΑΡΡΑΙ  1-0  .- ^

*** ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΥΠΕΛΛΟ  ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΥΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ :
~** ΟΦΗ -ΚΑΛΟΝΗ  0-1 .- ^
Το   γκολ :  83΄Καζάκης .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γιάχος (Χίου)
ΚΟΚΚΙΝΗ: 42΄ Περόνε (2η κίτρινη)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Βερόν - Τριποτσέρης
ΟΦΗ (Ρικάρντο Σα Πίντο): Δασκαλάκης, Μπούρμπος, Μιλιάζες, Ζόρο, Τριποτσέρης, Βερόν (46΄ Κάλαϊτζιτς), Μακρής (69΄ Μακουκούλα), Κουτσιανικούλης, Ζε, Όγιος, Παπάζογλου.
ΚΑΛΛΟΝΗ (Γιάννης Μαντζουράκης): Σιδεράκης, Λεάντρο, Αναστασιάδης, Περόνε, Χωριανόπουλος, Άλβες, Φαρία, Xoυανλού (80΄ Γάλας), Γκαρσία (71΄ Καζάκης), Μανούσος (46΄ Ποντάνι), Βάλιος.

~** ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ   0-2 .- ^
Τα  γκολ : 15΄Φάμπιο , 18΄ Καραμάνος  .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αρετόπουλος (Τρικάλων)
ΚΟΚΚΙΝΗ: Μπικέι (83΄)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μπάλλας, Ιγκλέσιας
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Στεφανάκος, Καλί, Μπικέι, Γκάλο, Δάρλας (58΄ Τζούνιορ), Καλογέρης, Γοδόι (46΄ Πασάς), Θεοδωρίδης (71΄ Κουτσοσπύρος), Καμαρά, Παπουτσογιαννόπουλος, Μπόγιοβιτς.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Παράσχος): Σηφάκης, Ταυλαρίδης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Γεωργίου, Νάστος, Μπάλλας (71΄ Ιγκλέσιας), Καραμάνος, Ούμπιντες (76΄ Δημούτσος), Γκαρσία, Φάμπιο.

Συνοπτικά το πρόγραμμα:
1. Αιγινιακός - Πανιώνιος 8/1 & 23/1
2. Παναιτωλικός - Ατρόμητος 0-2 & 15/1
3. Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 8/1 & 22/1
4. ΟΦΗ - ΑΕΛ Καλλονής 0-1 & 16/1
5. Ολυμπιακός Βόλου - Αστέρας Μαγούλας 9/1 & 23/1
6. Ηρακλής - ΠΑΟΚ 9/1 & 22/1
7. Απόλλων Σμύρνης - Νίκη Βόλου 5/12 & 16/1
8. Παναθηναϊκός - Ηρακλής Ψαχνών 5/12 & 15/1

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ9. Νικητής 6 (Ηρακλής-ΠΑΟΚ) - Νικητής 7 (Απόλλων Σμύρνης - Νίκη Βόλου)
10. Νικητής 4 (ΟΦΗ-Καλλονή) - Νικητής 1 (Αιγινιακός - Πανιώνιος)
11. Νικητής 3 (Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης) - Νικητής 2 (Παναιτωλικός - Ατρόμητος)
12. Νικητής 8 (Παναθηναϊκός - Ηρακλής Ψαχνών) - Νικητής 5 (Ολυμπιακός Βόλου - Αστέρας Μαγούλας)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙΝικητής 10 - Νικητής 12
Νικητής 11 - Νικητής 9

Τελικός (26 Απριλίου)15. Νικητής 14 - Νικητής 13

***  https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.-  
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     =2925   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 ,= 1379   video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =   1371 video.-
                                             **Σύνολον   :  5665  βίντεο ανηρτημένα .-

***
 ~   ** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
Arfara-Messinias- asteras-arfaron
Stamos Arfara Messinias Greece
ARFARA - KALAMATAS
ASTERAS ARFARON 2011

ΝΑΥΠΛΙΟ   2013
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2013 :
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/11/01-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  01 Νοεμβρίου  2013 , ΚΑΛΟ   ΜΗΝΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ !!!μαζί με  την ΚΑΛΗΜΕΡΑ  ΜΑΣ !!!
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/02-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Σάββατο  02  Νοεμβρίου  2013 .
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/11/03-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή 03  Νοεμβρίου  2013  .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/11/02-03-04-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ  τριήμερο 02, 03  και  04  Νοεμβρίου  2013  , ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/11/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Νοεμβρίου  2013  .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/11/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 05 Νοεμβρίου  2013 .-
~   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/11/05-2013.html ,  Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Νοεμβρίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/06-2013.html , Το αγιάζι  της    ενημέρωσης  Α και Ω  Τετάρτη  06  Νοεμβρίου  2013   ,  Οτι  μαθαίνουμε  σας  το  γράφουμε ... γράφοντας ...Αντιγράφοντας ! .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/11/07-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2013 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 08- Νοεμβρίου 2013.-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/11/09-2013.html  ,  Στο  Σαββατιάτικο  αγιάζι  της  ενημέρωσης 09  Νοεμβρίου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/11/11-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/11/12-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/11/12-2013.html , Όλα  τα  του  Γάμου  12 Νοεμβρίου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/11/13-2013.html  , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης   Τετάρτη 13  Νοεμβρίου  2013 .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/11/14-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  14  Νοεμβρίου  2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/11/15-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή  15  Νοεμβρίου  2013.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/16-2013.html  , Ενημέρωση  του  Σαββάτου  16  Νοεμβρίου  2013 .-
~    http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/11/17-2013.html ,   Ενημέρωση της  Κυριακή  17  Νοεμβρίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/18-2013.html , Ενημέρωση  Δευτέρας   18  Νοεμβρίου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/11/19-2013.html , Ενημέρωση  της  Τρίτης  19  Νοεμβρίου  2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/11/20-2013.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  20  Νοεμβρίου  2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/11/21-2013.html , Το  κανάλι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  21  Νοεμβρίου  2013  .-
~   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/11/22-2013.html , Ενημέρωση  της  Παρασκευής  22  Νοεμβρίου  2013.-
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/11/23-2013.html , Ενημέρωση Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/11/23-24-2013.html  , Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο 23  και  24  Νοεμβρίου  2013 .-
~    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/24-2013.html , Ενημέρωση  της  Κυριακής     24  Νοεμβρίου  2013.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/11/25-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013 .-
~   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/11/27-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 ,.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/11/28-2013.html  ,  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  28  Νοεμβρίου  2013.-
  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/11/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 28 Νοεμβρίου 2013 .-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/29-11-2013.html , Ελλάδα   Διαδρομές Ημερήσια στην Αχαΐα 29-11-2013 .-
~   http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/30-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 .-
~***  https://www.facebook.com/groups/61086363753/10152048688813754/?notif_t=group_activity ,

****  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2013  :
Στα  στενά  δρομάκια   του παλιού  Ναυπλίου  2013
 ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/12/01-2013.html  , Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 01 -Δεκεμβρίου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/12/02-2013.html , Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Δεκεμβρίου  2013  , .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/12/03-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03  Δεκεμβρίου  2013  .-
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/12/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Δεκεμβρίου  2013 .-

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅