Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Ιουλίου 2013

Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Ιουλίου  2013  :
Ευηνοχώρια


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :

***Ξεκινά απόψε το 9ο Φεστιβάλ βιντεοτέχνης Μηδέν
           Το Festival Μηδέν για 9η συνεχή χρονιά, από σήμερα μέχρι και τις 6 Ιουλίου, παρουσιάζει στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, στην πλατεία Αμφείας, ένα δυναμικό πρόγραμμα σύγχρονης βιντεο-δημιουργίας. Περισσότεροι από 1.000 δημιουργοί από όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν και φέτος στο κάλεσμα του φεστιβάλ στέλνοντας τις δημιουργίες τους.
Στις τρεις βραδιές θα προβληθούν θεματικές ενότητες βιντεοτέχνης σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής του ομάδας, αλλά και ενότητες από σημαντικά φεστιβάλ και ομάδες του εξωτερικού, με ελεύθερη, όπως πάντα, είσοδο για το κοινό.
Επιπλέον, για πρώτη χρονιά φέτος, το Festival Μηδέν θα παρουσιάσει μέσα στο ίδιο τριήμερο, 4 με 6 Ιουλίου, παράλληλα με τις εκδηλώσεις του στην Καλαμάτα, μια επιλογή ενοτήτων στην Αθήνα, στο ισόγειο του CAMP (Contemporary Art Meeting Point), με διαφορετικό όμως πρόγραμμα, προκειμένου να πάρουν μια μικρή γεύση οι φίλοι του φεστιβάλ που δεν μπορούν να επισκεφθούν την Καλαμάτα.
Οι βασικοί θεματικοί άξονες του φετινού προγράμματος είναι η ενότητα «Come as you are», που εστιάζει στη διαφορετικότητα ή, καλύτερα, στην αποδοχή του «άλλου», η ενότητα «Μητέρα», που διαπραγματεύεται την ιδέα της «μητρότητας» με μια ευρεία έννοια, και η ενότητα "It needs some silence to make sound", που εστιάζει σε λεπτές αντιθέσεις και ισορροπίες τόσο του ήχου, όπως συνιστά ο τίτλος, όσο και του νοήματος.
Επίσης, μια ενότητα με καλοκαιρινή διάθεση που εστιάζει στη σχέση μας με το νερό και τη θάλασσα "Breathe water in... breathe water out...", αλλά και μια κριτική, "σισύφεια" ενότητα που θα αποκαλύψει τα πάντα για τη... δουλειά, ανατέμνοντας -με εναλλαγές χιούμορ και σκληρής πραγματικότητας- την έννοια της εργασίας "All about work".
Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα συμπληρώνεται με ενότητες αφιερωμένες στη video-performance, το animation και τις ψηφιακές εκδοχές της βιντεοτέχνης "Digitize", ενώ θα προβληθεί και μια ενότητα κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους με τίτλο «Όνειρο μέσα σε όνειρο», σε επιμέλεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse, σε μια προσπάθεια να συνδεθεί η βιντεοτέχνη με ιστορικές ή αξιοσημείωτες εκδοχές εικαστικών προσεγγίσεων από σημαντικούς δημιουργούς της 7ης τέχνης.
Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει, ταυτόχρονα με το δικό του πρόγραμμα, ειδικά αφιερώματα σε σημαντικά φεστιβάλ, πλατφόρμες και ομάδες του εξωτερικού, διευρύνοντας το δίκτυο πολιτιστικών ανταλλαγών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο: Animate Cologne (Γερμανία), Where Dreams Cross (Σουηδία), FONLAD -φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών (Πορτογαλία), Now & After (Ρωσία), Visualcontainer (Ιταλία), Red Nomade (Ισπανία), Videoplay (Αργεντινή), Manipulated Image (ΗΠΑ), VANLagos (Νιγηρία).
Να σημειώσουμε ότι το Festival Μηδέν 2013 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις», με τη συνεργασία του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας Filmhouse, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα φιλοξενήσουν φέτος και άλλοι αξιόλογοι χώροι του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, όπως το Καλλιτεχνικό Στέκι.
Υπογραμμίζεται, τέλος, πως το Festival Μηδέν είναι το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ βιντεοτέχνης που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, είναι μια ανεξάρτητη ετήσια διοργάνωση για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, που έχει ως βάση την Καλαμάτα κι οργανώνεται από μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών, με κοινό πεδίο δράσης τη βιντεοτέχνη.

*** Συμβολική διαμαρτυρία Ποδηλατών Καλαμάτας για θέσεις στάθμευσης στην κεντρική πλατεία
            Ανακοίνωση των ποδηλατών της Καλαμάτας:
Σε συνέχεια των δύο επιστολών που έχουμε στείλει στο Δήμο Καλαμάτας σχετικά με την έλλειψη θέσεων στάθμευσης στην ανακαινισμένη Κεντρική Πλατεία, οι Ποδηλάτες και Πεζοί Καλαμάτας - Critical Mass οργανώνουν συμβολική κατάληψη της πλατείας, με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος.
Στο παρακάτω link  http://cyclistsofkalamata.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html θα δείτε την επιστολή  που έχουμε στείλει στον Δημο Καλαμάτας με τις προτεινόμενες θέσεις για σταθμευση των ποδηλάτων και επισης καποια ενδεικτικά σχέδια.
Για αυτόν τον λόγο την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 9μιση το βράδυ, για 15 λεπτά θα "καταλάβουμε" την πλατεία απλώνοντας τα ποδήλατά μας στους χώρους της. Κατά τη διάρκεια της "κατάληψης" θα μοιράσουμε ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και τις δράσεις μας.
Φυσικά δε θα δημιουργήσουμε καμία φασαρία και δε θα εμποδίσουμε κανενός τη διέλευση. Απλά θέλουμε να τονίσουμε το πρόβλημα της σημερινής άναρχης στάθμευσης ποδηλάτων σε κάθε διαθέσιμο δέντρο ή στύλο της πλατείας.
Πρέπει να μαζευτούμε όσο περισσότεροι γίνεται ώστε να δημιουργήσουμε την Κρίσιμη Μάζα (Critical Mass) ώστε να πιεστεί η δημοτική αρχή να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα.
Βάλτε τα φωτάκια σας να αναβοσβήνουν, ώστε να είμαστε εντυπωσιακοί!
Σας περιμένουμε όλους με τα ποδήλατά σας, αλλά και όσους ενδιαφέρεστε για την περιποιημένη εικόνα της πλατείας.       Με εκτίμηση   Ποδηλάτες Καλαμάτας

*** Συχνότητα της δημόσιας ραδιοφωνίας ζητά η Περιφέρεια Πελοποννήσου
           Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Τη λειτουργία μίας τουλάχιστον ραδιοφωνικής συχνότητας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ζήτησε με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, το οποίο συνεδρίασε χθες το απόγευμα κανονικά, επιτυγχάνοντας απαρτία με την παρουσία 30 συμβούλων.
Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της  Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του ∆ήμου ∆υτικής Μάνης για την εκτέλεση του έργου «Έργα παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών από Παλιόχωρα έως Κιτριές (πλην Μ. Μαντίνειας και Ακρογιαλίου)».
Επίσης, εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ∆ήμου Τριφυλίας και του ∆ήμου Μεσσήνης για την υλοποίηση του έργου: «Βελτίωση - συντήρηση δρόμου Κεφαληνού – Καλογερέσι».
  Συχνότητα ΕΡΑ
Για το θέμα λειτουργίας δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, μετά από αίτημα των πρώην εργαζομένων στις ΕΡΑ Τρίπολης και Καλαμάτας.
Η κα Νικολάκου ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδοθεί ομόφωνα ψήφισμα προς όλους τους αρμόδιους φορείς με αίτημα να λειτουργήσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τουλάχιστον, μία ραδιοφωνική συχνότητα, χωρίς πρόταση για το πού θα είναι η έδρα της.
«Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένας ραδιοφωνικός σταθμός κρατικός ή δημόσιος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», σχολίασε.
Εκ μέρους των πρώην εργαζομένων στις ΕΡΑ Τρίπολης και Καλαμάτας, η κα Πέγκυ Μπρούσαλη τόνισε πως η Πελοπόννησος πρέπει να έχει φωνή, λέγοντας πως τους εργαζόμενους δεν τους ενδιαφέρει πού θα είναι ένα τέτοιο ραδιόφωνο.
Με τη λειτουργία δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συμφώνησαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων, ωστόσο, από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατατέθηκε άλλο ψήφισμα, που αφορούσε και στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Τοποθετούμενος για το θέμα, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης τόνισε πως η λειτουργία των κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών βοήθησε πολύ στην ενημέρωση των πολιτών και, μάλιστα, απαλλαγμένοι από πολλά προβλήματα που παρουσιάζονταν στα κεντρικά ή άλλες δομές της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.
«Χαίρομαι που οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν τοπικιστικά το ζήτημα. Ως Περιφέρεια έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για παραμονή μίας δομής, ανεξάρτητα του τόπου που θα επιλεγεί, διότι αυτό θα βοηθήσει πολύ τη δημόσια διαβούλευση», συμπλήρωσε.

*** «Δόση» από Μεσσηνία και πάλι στο «Blue» της Aegean
   Για άλλη μια φορά το περιοδικό Blue της Aegean Airlines αφιερώνει αρκετές σελίδες του στην όμορφη Μεσσηνία!
Συγκεκριμένα, προτείνει τρεις υπέροχες διαδρομές με αφετηρία την Καλαμάτα, η μία εκ των οποίων είναι η διαδρομή Καλαμάτα-Αρτεμισία, στις οποίες αποκαλύπτεται η ανεξάντλητη γοητεία της Μεσσηνίας!
Επίσης, γίνεται αναφορά στον πλούτο των μεσσηνιακών προϊόντων (ελιές, ελαιόλαδο, ξερά σύκα, σταφίδες, σφέλα, λουκάνικα, βαλσαμικό ξύδι), καθώς και στη μεσσηνιακή κουζίνα, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ζωντανές και ουσιώδεις της Ελλάδας.

***  Μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο Χορού μετά από 19 χρόνια!
    Θα χρηματοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Σε κάθε κράτος που θέλει να λειτουργεί ορθολογικά, όταν σχεδιάζεται ένα έργο αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, μια από τις πρώτες διαδικασίες είναι η εκπόνηση σοβαρής μελέτης βιωσιμότητας.
Για το Μέγαρο Χορού, όμως, αυτό θεωρήθηκε, φαίνεται, περιττό. Αρκούσε ότι η Καλαμάτα ήταν «πόλις πολύτροπος» και ως τέτοια έπρεπε να έχει ανάλογο κτήριο. Έτσι, η διαχείρισή του δεν τέθηκε από κανέναν.
Τα χρόνια πέρασαν, το όραμα υλοποιήθηκε, αλλά ξαφνικά οι σημερινοί αρμόδιοι διαπίστωσαν, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης, ότι τα λειτουργικά έξοδα δεν μπορεί να τα... σηκώσει ο Δήμος Καλαμάτας. Εδώ, ούτε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών άντεξε στην κρίση και η ιδιωτικοποίηση κρέμεται πάνω από το κεφάλι του.
Βλέποντας το δύσκολο του εγχειρήματος ο δήμαρχος Παν. Νίκας άρχισε να χτυπάει πόρτες στην Αθήνα για βοήθεια. Έτσι, η Εθνική Τράπεζα αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου Καλαμάτας και θα χρηματοδοτήσει μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο Χορού. Το αίτημα έθεσε προχθές ο κ. Νίκας στο συμπατριώτη μας διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τραπέζης, Αλέξανδρο Τουρκολιά.
Ο δήμαρχος στις δηλώσεις του επισήμανε πως το Μέγαρο Χορού απευθύνεται σε 250.000 θεατές στη Νότια Πελοπόννησο, που θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό μέσω του αυτοκινητόδρομου. Τόνισε ακόμη ότι είναι δυνατόν να αποτελέσει, εκτός από εστία πολιτισμού, χώρο διεξαγωγής μεγάλων συνεδρίων και εκθέσεων.
Επίσης, κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο δήμαρχος επισκέφθηκε και το υπουργείο Τουρισμού, όπου είχε συνεργασία με στελέχη του, όπως και του ΕΟΤ.
Συμφωνήθηκε, δε, με έξοδα του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού, να υπάρξει προβολή της Καλαμάτας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «η οποία να είναι επενδεδυμένη με σκηνές από το Φεστιβάλ Χορού», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του. Η διαδικασία ξεκίνησε, με αποστολή υλικού από πλευράς Δήμου, και θα κλιμακωθεί.

*** Μπάκας: Ωρολογιακή βόμβα ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης της Καλαμάτας
             Χωρίς νερό Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή
 Με «ωρολογιακή βόμβα που, αν εκραγεί, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης, Ι. Μπάκας, το διάτρητο, λόγω ηλεκτρόλυσης, κεντρικό αγωγό ύδρευσης που μεταφέρει το νερό από τις πηγές του Πηδήματος και τροφοδοτεί τη μισή σχεδόν Μεσσηνία, αφού μια διπλή βλάβη άφησε χωρίς νερό έως τις 2.00 χθες το μεσημέρι κάποιες περιοχές της Καλαμάτας και έως αργά το βράδυ την ευρύτερη περιοχή.
Η διακοπή έγινε τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, προκειμένου να επιδιορθωθεί βλάβη που είχε εντοπιστεί στην περιοχή της Θουρίας. Η ζημιά αποκαταστάθηκε, αλλά όταν ξανακυκλοφόρησε το νερό στον αγωγό, έσπασε σε άλλο σημείο, πολύ κοντά στο προηγούμενο.
Η διπλή βλάβη είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση και, τελικά, το νερό άρχισε να κυλά στον αγωγό, κατά τις 11.00 χθες το πρωί.
Ερωτηθείς από το «Θ» ο κ. Μπάκας ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου αγωγού με νέο, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι μελετητικά ώριμο, έχουν ήδη δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις υπηρεσίες και απομένει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο των περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να προωθηθεί στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή για ένταξη στο ΕΣΠΑ.  Χ...Χ.

*** Ορκωμοσία στο ΤΕΙ Καλαμάτας για Σ.ΤΕ.Γ (φωτογραφίες & βίντεο)
 
Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η ορκομωσία των σπουδαστών στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες
Video: 


*** Σαν σήμερα ...στις 4 Ιουλίου       


Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία 
Ο Νομάρχης ανέφερε προς το Υπουργείον του Επισιτισμού την τελείαν έλλειψιν του ελαίου εις την πόλιν μας, συνεπεία της οποίας προκαλείται κοινωνική κρίσις. Εζήτησε δε παρά του Υπουργείου, όπως επιβάλλη την τελικήν απαγόρευσιν της εξαγωγής του ελαίου εντεύθεν χάριν της διατροφής του τόπου. Παρομοία έλλειψις ελαίου έχει επέλθει επίσης και εις την Πύλον, Μεθώνην, Κορώνην και Φιλιατρά, όπου αι Αστυνομικαί Αρχαί ευρίσκονται εν ανησυχία δια την εξοικονόμησιν των κατοίκων.
  -ΤΟ Υπουργείον των Εσωτερικών εκοινοποίησε προς την Νομαρχίαν, ότι δια τον μέλλοντα να ενεργηθή εν αυτή διαγωνισμόν δια την κατάληψιν θέσεων ακολούθων γίνονται δεκταί και αι δεσποινίδες, αι έχουσαι τα απαιτούμενα προσόντα.
  -Ο εν τη πόλει μας γνωστός ζαχαροπλάστης Γεώργιος Κότσιρας και η δια πολλών αρετών κεκοσμημένη Δις Ευαγγελία Π. Μηλιού, της γνωστής οικογενείας του Μηλιού, έδωσαν αμοιβαίαν υπόσχεσιν γάμου. Εις το ευάρμοστον ζεύγος ευχόμεθα ταχείαν την στέψιν και τον βίον μεστόν παντός αγαθού.
πηγή: Αρχείο "Θάρρους" 

Γεγονότα

362 π.Χ: Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας. Τραυματίζεται όμως θανάσιμα.
1909: Συγκροτείται στην Αθήνα ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδί τον ίδιο χρόνο και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
1947: Το ΕΑΜ καταθέτει πρόταση για τον τερματισμό του Εμφυλίου Πολέμου: Πολιτική ουδετερότητας στα εξωτερικά θέματα, κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και γενική αμνηστία.
1954: Η Δυτική Γερμανία νικά 3-2 την Ουγγαρία στη Βέρνη και κατακτά το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
1969: Κυκλοφορεί το τραγούδι Give peace a chance, ερμηνευμένο από την Plastic Ono Band, με μέλη τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο.
1993: Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αρχηγός της Πολιτικής ΆνοιξηςΑντώνης Σαμαράς, δηλώνει: «Δεν θα επιστρέψω στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της».
 

Γεννήσεις

1804: Ναθάνιελ Χόθορν, αμερικανός συγγραφέας. (Άλικο ΓράμμαΤο σπίτι με τα επτά αετώματα(Θαν. 19/5/1864)   [Αποφθέγματα]
1807: Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, ιταλός επαναστάτης. Τα κατορθώματά του βοήθησαν ώστε η Ιταλία να πραγματοποιήσει την πολιτική της ένωση και να απαλλαγεί από τους Αυστριακούς. (Θαν. 2/6/1882)   [Αποφθέγματα]
1927: Νιλ Σάιμον, πολυβραβευμένος αμερικανός θεατρικός συγγραφέας.
 Θάνατοι1822: Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, αδελφός του Πετρόμπεη, οπλαρχηγός, από τις δυναμικότερες μορφές της ελληνικής επανάστασης. Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους στη Σπλάντζα της Ηπείρου. (Γεν. ?)
1848: Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατομπριάν, πιο γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος, γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας. Προς τιμήν του, στην Αθήνα υπάρχει η οδός Σατωβριάνδου. (Γεν. 4/9/1768)   [Αποφθέγματα]
1934: Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, γνωστότερη ως Μαντάμ Κιουρί, γαλλοπολωνέζα φυσικός, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του ραδίου. (Γεν. 7/11/1867)   [Αποφθέγματα]      Π ΗΓΗ    www.sansimera.gr

***Σαν σήμερα έγινε Η Μάχη της Μαντινείας
                                        
Ο θάνατος του Επαμεινώνδα στη Μαντίνεια
Μετά τη Μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ.), η κυριαρχία της Θήβας στον ελλαδικό χώρο ήταν αναμφισβήτητη. Αθήνα και Σπάρτη βρίσκονταν σε προφανή παρακμή.
Οι Θηβαίοι, με επικεφαλής του στρατηγούς Πελοπίδα και Επαμεινώνδα, είχαν δημιουργήσει στην Πελοπόννησο το Κοινό των Αρκάδων, με φιλικές προς αυτούς πόλεις. Η Σπάρτη προσπάθησε να το διασπάσει, προσεταιριζόμενη κάποιες από αυτές τις πόλεις, προκειμένου να ανακτήσει τον βαρύνοντα ρόλο της στη Πελοπόννησο. Τα κατάφερε με τη Μαντίνεια, αλλά αυτή η εξέλιξη δυσαρέστησε τον Επαμεινώνδα, που πέρασε για τέταρτη φορά τον Ισθμό για να βάλει τάξη στην ηγεμονία της Θήβας.
 Επιτέθηκε με τον στρατό του αιφνιδιαστικά στη Σπάρτη, αλλά ο Αγησίλαος Β' απέκρουσε την επίθεση με επιτυχία (Ιούνιος 362 π.Χ). Ο Επαμεινώνδας υποχώρησε στο Αρκαδικό οροπέδιο κοντά στη Μαντίνεια (13 χλμ. βόρεια της Τρίπολης), όπου στρατοπέδευσε για να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του. Η κρίσιμη μάχη για την πρωτοκαθεδρία του ελλαδικού χώρου δόθηκε στις 4 Ιουλίου του 362 π.Χ. (κατ' άλλους στις 27 Ιουνίου). Το πεδίο της μάχης τοποθετείται στο πιo στενό τμήμα του οροπεδίου της Τρίπολης, 6.5 χιλιόμετρα νότια της Μαντινείας ανάμεσα στα βουνά Μύτικας, πρόβολο του Μαινάλου Όρους και Καπνίστρα, αντέρεισμα του Παρθενίου Όρους.
Από τη μία πλευρά παρατάχθηκαν οι Σπαρτιάτες με τους συμμάχους τους (Αθηναίους, Ηλείους, Αχαιούς, Φλειασίους και Μαντινείς), υπό τον Αγησίλαο Β'. Οι δυνάμεις τους ανέρχονταν σε 20.000 πεζούς και 2.000 ιππείς. Από την άλλη πλευρά, οι Θηβαίοι με τους συμμάχους τους (Ευβοείς, Λοκρούς, Μαλιείς, Αινιάνες, Θεσσαλούς, Αρκάδες, Αργείους και Μεσσηνίους), παρέταξαν ένα στρατό αποτελούμενο από 30.000 πεζούς και 3.000 ιππείς.
Χρησιμοποιώντας μια βελτιωμένη εκδοχή της λοξής φάλαγγας (διαγώνια παράταξη των οπλιτών με ενίσχυση εις βάθος του ενός άκρου), που είχε πρωτοπαρουσιάσει στα Λεύκτρα ο Επαμεινώνδας, επιτέθηκε στους αντιπάλους και κατόρθωσε να τους απωθήσει, αποκτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στη μάχη. Κι ενώ η νίκη φαινόταν να κλείνει προς την πλευρά των Θηβαίων, ο Επαμεινώνδας, που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή, πληγώθηκε και άφησε την τελευταία του πνοή επί του πεδίου της μάχης.
Ο θάνατος του αρχηγού τους προκάλεσε σύγχυση στους Θηβαίους, με αποτέλεσμα η μάχη να λήξει χωρίς νικητή. Τυπικά, νικητές ήταν οι Θηβαίοι, επειδή πρώτοι οι Λακεδαιμόνιοι έκαναν αίτηση ανακωχής για την ταφή των νεκρών, έπειτα από πολλούς δισταγμούς. Σύμφωνα με τις ελληνικές αντιλήψεις, αίτηση ανακωχής σήμαινε και αναγνώριση ήττας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Αθηναίος ιππέας Γρύλλος, γιος του σπουδαίου ιστορικού Ξενοφώντα, ο οποίος εισφέρει πολλές πληροφορίες για τη μάχη, στο έργο του Ελληνικά.
Η Μάχη της Μαντινείας με την τροπή που πήρε σήμανε το τέλος της Θηβαϊκής Ηγεμονίας. Κατέδειξε, ακόμη, ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις του ελλαδικού χώρου είχαν παρακμάσει οριστικά, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την επικράτηση των Μακεδόνων του Φιλίππου Β'.   sansimera.gr  ,
thecuriosityofcat 

***Η ζωή που περνά και χάνεται         
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 ΑΝΑΜΕΣΑ στο «η ζωή είναι μικρή, μην την κάνεις θλιβερή» και στο «η ζωή είναι μεγάλη, μην την κάνεις καρναβάλι», υπάρχει ο χρόνος της προσαρμογής. Ένας κενός χρόνος, χαμένος από όποια πλευρά κι αν το δεις. Εκείνες οι στιγμές, ή ώρες, ή μέρες της μεταμόρφωσής σου σε κάτι άλλο. Δεν μπορείς να ζεις συνέχεια με το σπαθί στο χέρι.
Ούτε με την τσίχλα στο μυαλό. Ούτε κοιτώντας τη δουλειά σου ούτε σώζοντας τον κόσμο. Ούτε καν τον εαυτό σου.
Από τα γρυλίσματα του θυμού μέχρι τα πεταρίσματα της χαράς, μία διαρκής παλίνδρομη κίνηση που σου αλλάζει τα μάτια, σε κάνει πάντα κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό από το πρόσφατο παρελθόν σου. Είναι φορές που δε σε βγάζει άλλο η αναπνοή σου και οι αντοχές σου να προσπαθείς να σταματήσεις ένα ποτάμι με τα χέρια. Ή αφήνεσαι ή βγαίνεις έξω και μετράς τα νερά που κατεβαίνουν.
Αρχίζεις να κοιτάς τη μέρα σου και όλες εκείνες τις μικρές φροντίδες που στο άθροισμά τους φτιάχνουν και αυτές μια ζωή. Παίρνεις τις ανάσες σου. Ούτε αυτό, όμως, είναι η ζωή σου και το ξέρεις. Αποκομμένος από το βουλιμικό σερφάρισμα στα πολιτικά κείμενα, ξέρεις πως αυτό είναι ένα απαραίτητο διάλειμμα, ακόμη κι αν οι εποχές δε συγχωρούν τέτοιες πολυτέλειες.
Αλλά ποιες τις συγχωρούσαν. Δεν έχεις αποφασίσει ακόμη αν και πότε θα επιστρέψεις. Έτσι κι αλλιώς, όμως, ξέρεις πως δεν αποφασίζεις εσύ. Ένα πρωί ενεργοποιούνται πάλι όλες οι πείνες σου για τις μάχες που οφείλεις να δώσεις. Για σένα.
Βέβαια, το έχεις δοκιμάσει και αυτό το σχέδιο στο παρελθόν και δε σου βγήκε όταν γύρω σου έπεφταν κορμιά, όταν μύριζες μια φωτιά που σε πλησίαζε και δε σε έπαιρνε να το παίξεις φύλλο στο ποτάμι. Εξάλλου, για να αφήσεις χνάρι πρέπει κάπου να κρατήσεις κόντρα.
Γενικά, τα διαστήματα των όποιων αλλαγών μας, σε καιρούς σύγχυσης, δεν έχουν κάτι από τον πόνο του τοκετού, αλλά μόνο τη βιασύνη της πρόσκαιρης μεταμόρφωσης. Σαν να πετάμε ένα κουκούλι που βαρεθήκαμε, μέχρι να το ξαναφορέσουμε.
Όλοι έχουμε ζήσει κατά περιόδους με κλειστά παράθυρα, αλλά και με ορθάνοιχτα. Ο κόσμος έξω συνεχίζει «δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία». Όμως, η μελαγχολία σου πολλές φορές είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν ο κόσμος και η πραγματικότητα σε αγνοούν, ακόμη κι όταν είσαι πιο ενεργός από ποτέ. Ή, τουλάχιστον, εσύ αισθάνεσαι ότι σε αγνοεί, γιατί θεωρείς πως μόνο το να ζεις το όνειρό σου έχει αξία και όχι ο αγώνας σου για την πραγμάτωσή του -ακόμη κι αν δεν έρθει ποτέ.

***Μακριά από εμάς αυτός ο τουρισμός          
    του Δημήτρη Γιατράκου
Mε βάση στοιχεία της Τροχαίας και της Κοινοπραξίας «ΜΟΡΕΑΣ», που κατασκεύασε τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, τα οποία έχουμε δημοσιεύσει σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, η κίνηση προς Καλαμάτα κυρίως, αλλά και την υπόλοιπη Μεσσηνία, έχει αυξηθεί κατά 10% από την ημέρα παράδοσης της Τσακώνας. Έπεται δε και συνέχεια, όχι μόνο εν όψει καλοκαιριού, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Η Μεσσηνία μπαίνει στον τουριστικό χάρτη, όχι μόνο λόγω εσωτερικού τουρισμού, αλλά και εξωτερικού, με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού συνδέεται πλέον με πτήσεις τσάρτερ με πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Προς επίρρωση των παραπάνω, γνωστό παραλιακό ξενοδοχείο της πόλης, όπου έτυχε να πιω καφέ πριν από δυο εβδομάδες, ήταν τίγκα στους Ρώσους. Το ίδιο είχα δει και στη Στούπα δυο -τρεις εβδομάδες μετά το Πάσχα. Όλα τούτα δείχνουν, μέσα και από την προβολή του νομού με την ταινία “Before Midnight”, ότι ο τόπος μας θα διεκδικήσει δυναμικά τη διείσδυσή του σε πολλές τουριστικές αγορές.
Γιατί γράφω τώρα την παραπάνω έκθεση ιδεών. Αφορμή είναι μια τριήμερη επίσκεψη στη Λευκάδα το περασμένο ΠΣΚ για ένα γάμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω στο νησί. Πρόκειται για την τρίτη και σε διαφορετικές δεκαετίες.
Πέραν της άγριας ομορφιάς στη δυτική πλευρά (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Άγιος Νικήτας) και της πιο ήπιας στην ανατολική, κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Λευκάδα τη βρίσκω και χειρότερη. Τα ανθρώπων έργα τείνουν να ακυρώσουν το φυσικό κάλλος. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία ό,τι να ’ναι, όπου να ’ναι, με συνδυασμούς χρωμάτων να σε πιάνει «κόλπος» και με ποιότητα τουριστών, στο Νυδρί κυρίως, που τείνουν να εξομοιωθούν με το Φαληράκι της Ρόδου, μεθυσμένοι, γυμνοί και όλα τα συμπαρομαρτούντα και με καμάκια-κράχτες να σε «σταυρώνουν» να φας στο ένα ή στο δείνα μαγαζί.
Τίποτα παραδοσιακό δεν έχει μείνει στην παραλία που να παραπέμπει στην επτανησιώτικη αρχιτεκτονική. Τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί στο βωμό του κέρδους, κάτι που κάνει την ψυχή σου να πονά.
Τα γράφω όλα τούτα, επειδή η Μεσσηνία είναι μια παρθένα, ουσιαστικά, τουριστική περιοχή, και εξαιτίας αυτού του λόγου έχει τη μοναδική ευκαιρία τώρα που της δίνεται να αναδείξει τις ομορφιές της μέσα από μια ελεγχόμενη- ήπια ανάπτυξη και να γίνει σημείο αναφοράς. Σε αυτό μπορεί να παίξει ρόλο η Περιφέρεια, αλλά και τα ντόπια ταξιδιωτικά γραφεία που συνεργάζονται με tour operators του εξωτερικού. Καταστάσεις σαν αυτές που περιέγραψα παραπάνω στην Λευκάδα δεν πρέπει να τις δούμε στα μέρη μας, γιατί σε κάποια στιγμή θα πούμε «ξέχασε τη Μεσσηνία που γνώρισες».
  Τα ανθρώπων έργα τείνουν να ακυρώσουν το φυσικό κάλλος. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία ό,τι να ’ναι, όπου να ’ναι, με συνδυασμούς χρωμάτων να σε πιάνει «κόλπος»

***Οι αριστεροί της ΕΡΤ, η οβιδιακή μεταμόρφωση και τα έργα στη Φαρών         
   «Με τον κύριο Δήμαρχο δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη», έγραψαν όλο παράπονο, σε επιστολή τους, οι «οικογένειες Αναστασόπουλοι και γαμπροί», που διαμαρτύρονται επειδή καλούνται να εγκαταλείψουν τον τσιγγάνικο καταυλισμό τους, στα Παλιάμπελα της Καλαμάτας και να απελευθερώσουν αυτό το δημοτικό χώρο που προορίζεται για την άθληση της νεολαίας.
Για να είμαστε ειλικρινείς, μερικές φορές και εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τον κύριο δήμαρχο. Ακόμη περνούν από τα μάτια μας οι λέξεις των δηλώσεών του προς τις εφημερίδες, ότι το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, που βρίσκεται δίπλα από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο, είναι ένας «ερειπιώνας» και μια «εστία τρωκτικών». Θυμόμαστε σαν να ήταν χθες τις κατηγορηματικές του ανακοινώσεις ότι το κτήριο αυτό θα κατεδαφιστεί και θα «ανασάνει ο τόπος».
Και ξαφνικά ο δήμαρχος έβαλε σφουγγάρι σε όλα αυτά και προχθές διαβάσαμε ότι το κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας όχι μόνο δεν θα κατεδαφιστεί αλλά έχει ήδη βρει το χορηγό που θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του!
Εσείς βγάζετε άκρη με αυτή την οβιδιακή μεταμόρφωση του δημάρχου Καλαμάτας; Και μην νομίζετε ότι ο δήμαρχος δεν ήταν αποφασισμένος να γκρεμίσει το κτήριο. Τόσο αποφασισμένος έδειχνε ώστε το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» και ο επικεφαλής του, Σταμάτης Μπεχράκης, ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές από τον κόσμο για να διασωθεί αυτό το κτήριο. Μέχρι και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού είχαν προσφύγει. Γιατί, όπως λέει το «Δίκτυο», δεν είναι ένα τυχαίο οικοδόμημα αλλά ένα μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης που πρέπει να μείνει όρθιο και να συνδεθεί με τα άλλα βιομηχανικά κτήρια όπως τους μύλους στο λιμάνι, το σιδηροδρομικό σταθμό, τους φούρνους του παλιού εργοστασίου Λιναρδάκη στο Μέγαρο Χορού.
Μήπως όμως αυτή η ιστορία δείχνει ότι τελικά ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν διστάζει να παραδεχτεί το λάθος του και να αναγνωρίσει το δίκιο που είχε στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Σταμάτης Μπεχράκης; Τελικά ο κ. Νίκας δεν είναι ο απόλυτος και ο αυταρχικός δήμαρχος, όπως κάποιες φορές οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι είναι.
Είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο του δημάρχου Καλαμάτας, ο οποίος φαίνεται ότι είναι παράδειγμα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον συμπατριώτη Αντώνη Σαμαρά.
Τι λέει μονίμως ο Παναγιώτης Νίκας: Ότι στο Δήμο Καλαμάτας το ΠΑΣΟΚ και η αριστερά έχουν βάλει τους δικούς τους ανθρώπους μέχρι και από τα παράθυρα. Ιδίως για τη ΔΕΥΑΚ λέει ότι ήταν το μαγαζί που δόθηκε σχεδόν ολόκληρο στους αριστερούς (άραγε και εκείνοι που μπήκαν επί Παναγή Κουμάντου αριστεροί ήταν;). Τα ίδια δεν είπε προχθές στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς; Παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία πράγματι διόριζαν κόσμο στην ΕΡΤ, σημείωσε όμως ότι αυτοί που διορίζονταν ήταν αριστεροί…! Όπως καταλαβαίνετε, επιτέλους ήρθε ο καιρός για να μπουν στις δουλειές και οι Νεοδημοκράτες με τους Πασοκατζήδες…
Καταγγελίες κάνουν ο Θόδωρος Μπρεδήμας και ο Σταμάτης Μπεχράκης επειδή, λένε, ο δήμαρχος τους είπε να «πάρουν δρόμο» από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας κατά την τελευταία συνεδρίαση. Μα αντί να ευχαριστούν το δήμαρχο επειδή τους σκέφτεται εκείνοι κάνουν καταγγελίες; Ο δήμαρχος πήγε στη συνεδρίαση καμιά ώρα μετά το ξεκίνημά της. Κάποια στιγμή λοιπόν σκέφθηκε ότι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, που ήταν εκεί από την αρχή της συνεδρίασης, θα είχαν κουραστεί, είχε πάει η ώρα και μία τη νύχτα, οπότε τους είπε να «πάρουν δρόμο» για να ξεκουραστούν. Γιατί το πήραν τόσο στραβά οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης;
Στενοχωρημένοι και πικραμένοι είναι κάποιοι πιστοί δεξιοί. «Εμείς κερδίσαμε τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει και πάλι, ενώ έχει καταποντιστεί» λένε. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι λίγο μπερδεμένοι και βραχυκυκλωμένοι με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεκαπέντε ημέρες πριν, τότε που έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Χριστόπουλος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, έγραφε σε κείμενο-διαμαρτυρία της κομματικής οργάνωσης ότι «ζούμε τη χειρότερη εκδοχή της δεξιάς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ακόμη και δημοσιογράφων της ΕΡΤ να αναδείξουν τον Σαμαρά ως εθνικό ηγέτη». Άραγε ο Γιάννης Χριστόπουλος θεωρεί ότι αυτή «η χειρότερη εκδοχή της δεξιάς» θα πάψει να υφίσταται επειδή αντιπρόεδρος της δικομματικής κυβέρνησης ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος;
Διαβάσαμε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας διαβεβαίωσε πως με το έργο που γίνεται στη Φαρών, για τη διαπλάτυνση του δυτικού πεζοδρομίου, θα αντιμετωπιστεί οριστικά και το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή από την οδό Κρήτης και κάτω, όταν σημειώνονται μπόρες. Στην περιοχή αυτή ο δρόμος μετατρέπεται σε χείμαρρο και πολλές φορές τα νερά μπαίνουν στα ισόγεια καταστήματα. Είναι απορίας άξιο πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αφού το έργο που γίνεται δεν καμία σχέση με τη διαχείριση των ομβρίων. Ωστόσο, εμείς σημειώνουμε τη διαβεβαίωση του δημάρχου, ώστε να τον συγχαρούμε ένθερμα εφόσον επαληθευτούν οι διαβεβαιώσεις του ή να του πούμε ότι παραπλανούσε εφόσον συνεχιστεί το ίδιο φαινόμενο.   Καραμαχίλης


***ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :


*** «Χείρα» στήριξης από τον Δήμο Καλαμάτας στη Μαύρη Θύελλα
            ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ… ΔΙΝΕΙ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ
 Του Νίκου Μπαλόπουλου
Τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, που είχε στο πλευρό του τον πρόεδρο του Φορέα Αθλητισμού του Δήμου Γιάννη Αδαμόπουλο, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Καλαμάτας Γιώργος Ράλλης, συνοδευόμενος από το μέλος του Δ.Σ. Βασίλη Μουζάκη.
Στο επίκεντρο της συνάντησης δύο σημαντικά θέματα για τη λειτουργία της Μαύρης Θύελλας και συγκεκριμένα η έδρα της ομάδας τη νέα χρονιά και το πολυταλαιπωρημένο ζήτημα της δημιουργίας προπονητηρίου.
Τα αποτελέσματά της κρίνονται ιδιαίτερα θετικά με τη Δημοτική Αρχή να απλώνει χείρα βοηθείας στην ομάδα, σε μια στιγμή που χρειάζεται έντονα τη στήριξη του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματά της, οργανωτικά και όχι μόνο.
  Δίνει το Στάδιο… δημοσιοποιεί το μνημόνιο συνεργασίας
Όσον αφορά το θέμα της έδρας της Καλαμάτας για τη νέα χρονιά, ο δήμαρχος συναίνεσε και αποφασίστηκε να παραχωρηθεί το Δημοτικό Στάδιο και τη νέα χρονιά στην ομάδα, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τη χρήση του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας, με δεσμευτικούς όρους και για τις δύο πλευρές.
Το μνημόνιο θα είναι έτοιμο από τον Δήμο μέσα στο επόμενο 10ήμερο και θα δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να γνωρίζουν άπαντες τις υποχρεώσεις των δύο πλευρών.
Αυτό γίνεται προκειμένου να προληφθούν πιθανά ζητήματα και διενέξεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, κάτι που έγινε πέρυσι με καθίσματα, αποδυτήρια, αγωνιστικό χώρο και άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος θα παραχωρήσει δωρεάν το Στάδιο, χωρίς να εισπράξει αντίτιμο, όπως έκανε και φέτος, αλλά η Καλαμάτα θα αναλάβει την καθαριότητα, την αναβάθμιση των αποδυτηρίων και κάποια ακόμη ζητήματα (τα καθίσματα φαίνεται πως θα αντικατασταθούν από τη Δημοτική Αρχή).
Είναι ένα σημαντικό βήμα από την πλευρά του Δήμου, που δείχνει την πρόθεσή του να συνεισφέρει στην ομάδα, παρά τις αναφορές που υπήρξαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση, με επίκεντρο τον αγωνιστικό και τον περιβάλλοντα χώρο, από τον πρόεδρο της ομάδας Γιώργο Ράλλη.
  Δίνει έκταση στα Παλιάμπελα και βοηθά με πράξεις
Το δεύτερο ζήτημα που αναπτύχθηκε και φαίνεται πως υπήρξε ταύτιση και σ’ αυτό, είναι της παραχώρησης έκτασης 10 στρεμμάτων στα Παλιάμπελα Καλαμάτας, για τη δημιουργία προπονητηρίου της ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους» θα είναι διάρκειας 20 ετών και θα είναι έτοιμο προς υπογραφή σε περίπου ένα με ενάμιση μήνα. Βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι η ομάδα δεν προλαβαίνει να κάνει την προετοιμασία της, αλλά θα ψάξει άλλους χώρους, με πιθανότερο το γήπεδο του Διαβολιτσίου. Ο Δήμος είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει έμπρακτα και εδώ με την παραχώρηση μηχανημάτων και κάποιων διευκολύνσεων για την ολοκλήρωση του έργου. Ελπίζουμε η Καλαμάτα να μην ακολουθήσει την πορεία των προηγούμενων αντίστοιχων αναφορών και να κάνει επιτέλους έργα. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται αρκετά χρήματα, όμως πρόκειται για ένα έργο – παρακαταθήκη, για τη Μαύρη Θύελλα και ελπίζουμε η διοίκηση του Ράλλη να πράξει το σωστό τούτη τη φορά.
Ο κόσμος δεν θα πρέπει να πετά στα σύννεφα, οφείλει να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος, καθώς από τα λόγια έως τις πράξεις υπάρχει τεράστια απόσταση.
  Μέχρι το τέλος της εβδομάδας κλείνει με Κακαλέτρη – Σακελλαρόπουλο
Από εκεί και πέρα, οι συναντήσεις με τους Νίκο Κακαλέτρη και Τάκη Σακελλαρόπουλο έγιναν κι εκείνο που απομένει είναι η πραγματοποίηση της νέας και τελευταίας όπως φαίνεται επαφής, που θα επιβεβαιώσει τη διάθεση ανανέωσης της συνεργασίας ή θα πάρει τέλος το σενάριο αυτό.
Ο κ. Ράλλης και οι συνεργάτες του είναι θετικοί, όπως και οι δύο προπονητές, όμως δεν αρκεί αυτό και θα πρέπει να υπάρξει ταύτιση σε ζητήματα λειτουργίας της ομάδας.
  22 Σεπτεμβρίου η έναρξη του πρωταθλήματος
Στα γραφεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκαν χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, με την Επιτροπή Γ’ Εθνικής, όπου διαβάστηκε και διορθώθηκε το κείμενο της προκήρυξης. Μάλιστα, την Παρασκευή, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, αλλά και θα σταλεί στις ομάδες.
Τα σωματεία έχουν περιθώριο ως τις 23 Ιουλίου να δηλώσουν συμμετοχή και ως το τέλος του μήνα, θα προχωρήσει ο καταρτισμός των ομίλων. Η σέντρα του νέου πρωταθλήματος ορίστηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου.

***

Στο  ΣΟΥΕΖ

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Μένουμε  Ζούμε Μαθαίνουμε γιά  την Ελλάδα μας  , Παρασκευή 28/6/2013
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/30-2013.html , ΕΛΛΑΔΑ  το αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  30  Ιουνίου  2013 .-
~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 :
Στην   Διώρυγα του  ΣΟΥΈΖ
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 : ~
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/01-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Ιουλίου 2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/07/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/03-2013.html   , Άρωμα από Ελλάδα Τετάρτη 03 Ιουλίου 2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-

 
** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
Πλατεία Λευκάδας

~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
   ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/22-05-2013.html , ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Ιστορικές διαδρομές Αναδημοσίευση Τετάρτη 22-05-2013.-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html  , Διαδρομές μέσα από Βίντεο - ερασιτεχνικά- στην όμορφη Ελλάδα  μας : Πέμπτη 27 Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html  , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.-

*** ΑΡΩΜΑ    ΑΠΟ  ΟΜΟΡΦΗ  ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  μέσα από ερασιτεχνικά  βίντεο  2013 :
Στα  σπήλαια  στούς ΠΑΞΟΥΣ
~Μέσα  από όμορφα ερασιτεχνικά  ΒΙΝΤΕΟ από το  τριήμερη 22 έως και 24 -06-2013 (εορτή  Αγίου Πνεύματος ) - εκδρομή διαδρομές  Από ΑΡΦΑΡΑ/ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΠΑΤΡΑΑΜΦΙΛΟΧΙΑ- ΑΚΤΙΟΝυποθαλάσσιο  τούνελ  διάβασηςΠΡΕΒΕΖΑ- ΛΕΥΚΑΔΑΦανερωμένη-ΝΥΔΡΙ -  ΠΡΕΒΕΖΑ  ΠΑΡΓΑ  -κρουαζιέρα ΑΝΠΙΠΑΞΟΙΠΑΞΟΙ  σπήλαιαΓΑΪΟΣΠΑΡΓΑΠΡΤΕΒΕΖΑ -  ΖΑΛΟΓΓΟΓΛΥΚΙΣΟΥΛΙΑγ.  Δονάτος – Κούγγι –ΠΡΕΒΕΖΑ ………. : 
078  Ι Ν  Αγίου Ανδρέα  Πάτρας  2013:  http://youtu.be/sawT1lQZ3J0  ,
074  ΠΑΤΡΑ   Άγιος Ανδρέας 22   06  2013: http://youtu.be/Jc7YJiL6VMc ,
081 ΠΑΤΡΑ  κέντρο  2013: http://youtu.be/6g8FyII1UzE ,
082 ΠΑΤΡΑ φεύγοντας 2013: http://youtu.be/EjLMS0mKJ2I ,
072 ΠΑΤΡΑ παραλία   22   06    2013: http://youtu.be/_BVRhFvlEC0  ,
073 Πάτρα στο διάβα  της παραλίας  2013: http://youtu.be/U5HBTEKEjq0 ,
093 ΛΕΥΚΑΔΑ  2013 : http://youtu.be/XP_DYzjfUUI ,
095 Ι Μ  Παναγίας  Φανερωμένης Λευκάδα:”: http://youtu.be/YHD91N7k-HU ,
 088 Αμφιλοχία Άκτιο   2013: http://youtu.be/9BZ0uRaha5Y ,
096  Ι Ν Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδα  2013: http://youtu.be/HNoMFpaL7Zs  , 
~ 447 Φαράγγι  Αχέροντα  2013: http://youtu.be/l_PTdW6lZao ,
~ 250 Παξοί  περίπλους στα σπήλαια δυτικά  2013: http://youtu.be/0b8fyatqEzo ,
~ 367 Μνημείο Ζαλόγγου μοναστήρι 2013: http://youtu.be/Kp6Ob5m4P2k   ,
~ 359 Ι Μονή καί μνημείο Ζαλόγγου  2013: http://youtu.be/levzCfIQ3LQ  ,
~ 455 Διαδρομή φαράγγι Αχέροντα  2013: http://youtu.be/6Us70tcyK3s   ,
~ 465 Ράφτινγκ  στον Αχέροντα  2013: http://youtu.be/bb4ZW0H6sqI  ,
~ 198 ΑΝΤΊΠΑΞΟΙ  μπάνιο καφεδάκι  2013: http://youtu.be/CkMsizbNzRY ,
~ 384 ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ Σούλι 2013: http://youtu.be/Bg2mWXtbT-A  ,
~ 087 Αμφιλοχία 22 06 2013:  http://youtu.be/-CVirrBPumA  ,
~ 497 ΑΙΤΩΛΙΚΟ Διαδρομή 2013: http://youtu.be/4jgG3twjMTQ   ,
~* 434 ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ  2013  αφήγηση  Δημήτρης: http://youtu.be/B3VRVAWk9is ,
~* 416 ΣΟΥΛΙ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΪΚΑ στο  μικρό καφενεδάκι για  καφέ 2406/2013 : http://youtu.be/0RKnjfQEvUc  ,
~* 471Πηγές Αχέροντα Γλυκή  2013: http://youtu.be/yiZzR-Yqf50 ,
~* 329 ΠΑΞΟΙ  ο γύρος με καραβάκι  2013¨: http://youtu.be/3hlkrZ78IQ0 ,
~**377  ΣΟΥΛΙ  χωριά …κ.λ.π.  2013  : http://youtu.be/hqzM0VMXHRI ,
~** 243 Παξοί  δυτικά  2013: http://youtu.be/08YF2Z2vsUI ,
~** 094  ΛΕΥΚΑΔΑ  προς  Φανερωμένη 2013: http://youtu.be/D2KwJbOu3lM
~** 327  κρουαζιέρα  σε Αντίπαξους και Παξούς  2013: http://youtu.be/HTw607SLpRQ
~** 355  Ι. Μ . Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου  2013:: http://youtu.be/9BQEvgX-nSk
~* * 375  Διαδρομή χωριά Σουλίου  2013: http://youtu.be/rl5KdWEqE0c
~** 353  Διαδρομή στο μνημείο Ζαλόγγου 2013: http://youtu.be/MY2kJJTVjBM  
~** 373  Διαδρομή Γλυκή  Σούλι   2013: http://youtu.be/6TgZG9l6BQI
~** 086  ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ 2013: http://youtu.be/5FUH8LhTY-4   
~** 446  ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ   φαράγγι  2013: http://youtu.be/7ACeCQnuHEM 
  ~** 092  ΛΕΥΚΑΔΑ   μπαίνοντας  2013: http://youtu.be/WpGuI1mQgFc ,
~*** 367  Μνημείο Ζαλόγγου μοναστήρι  2013: http://youtu.be/b6B_2k3uTfQ ,
~** 118  Διαδρομή Λευκάδα    Νυδρί  2013: http://youtu.be/N0DA0Rt51yA ,
~** 354  Διαδρομή  μνημείο Ζαλόγγου και Αρχαίας Κασσώπης  2013: http://youtu.be/MHAHk47sSEQ ,
~** 430 Γλυκή πηγές Αχέροντα φαράγγι 2013: http://youtu.be/2IkOfF_xiIA ,
~* 372 ΓΛΥΚΗ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ 2013: http://youtu.be/fZYrzlGB9lk ,
~** 371  ΓΛΥΚΗ  2013: http://youtu.be/2cB_Q8_qNMI ,
~** 376 Γέφυρα στρατιωτική 2013 διαδρομής  Σούλι  : http://youtu.be/7DQYWym06nY ,
~**  378  Άγιος Δονάτος Κούγκι  2013: http://youtu.be/ZbW9XIoEk60 ,
 ~* 341   ΠΑΡΓΑ Αχεροσία λίμνη  2013: http://youtu.be/CsYR9wRXtpg ,
~ 342 Νεκρομαντείο Αμμουδιά  εκβολές Αχέροντα  2013: http://youtu.be/kd8qcLrSVsA ,
~ 340  Διαδρομή Πάργα  Πρέβεζα  2013: http://youtu.be/U1xn0WYId2s ,
~ 339  Πάργα  Πρέβεζα παλιός εθνικός δρόμος  2013: http://youtu.be/_BHwWgOI9Qc ,
~ 337  ΓΑΪΟΣ  ΠΑΞΟΙ  2013: http://youtu.be/QOzU2epauC8 ,
~ 333  ΠΑΞΟΙ  ΓΑΪΟΣ 2013: http://youtu.be/8svu2O3GMhk ,
~ 332  Αντίπαξοι   Παξοί  με καράβι  2013: http://youtu.be/hU80GbWSwRE ,
~ 236  Παξοί  περίπλους δυτικά  2013: http://youtu.be/uWJ2hYSQRmY  ,
~ 228  ΠΑΞΟΙ  σπήλαια 2013: http://youtu.be/Y7A-XFCMln4 ,
~ 226  ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ  ΠΑΞΟΙ  2013  καραβάκι: http://youtu.be/eVa3_ZyKa_Y ,
~ 225 ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ  “ Βουτούμι”  2013: http://youtu.be/PWWxrIFaX-o  ,
~ 222 ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ  2013: http://youtu.be/w9xCC--Bev4 ,
~ 089  Ακτές  ΙΟΝΙΟΥ Διαδρομή  2013: http://youtu.be/qkEW51kxsl8 ,
~ 090  Αμβρακικό κόλπος  Βόνιτσα -Πρέβεζα  2013: http://youtu.be/I9ylYqf6eL4  ,
~ 091 ΛΕΥΚΑΔΑ  αλικές  2013  Διαδρομή: http://youtu.be/qkhg8gU44Nk ,
 ~** ^ ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ   στο Βουτούμι  2013: http://youtu.be/GAF01ECM_8M ,
 ~** Photo album I: http://youtu.be/DDg2Nhi_Bkk  ,
 ~** Photo album II: http://youtu.be/CGBVrZZfF1g ,
** Album ^ Σούλι Γλυκή Αχέροντας 2013: http://youtu.be/tUtaHGZ8rMI ,
 * Album ^ Αντίπαξοι Παξοί 2013 σπήλαια: http://youtu.be/a7rWP45ueEw , 
 ~ PARGA ΠΑΡΓΑ  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2013: http://youtu.be/drlbOJd8hrg  ,
~ ΠΡΕΒΕΖΑ μουσικό Σχολείο εκδήλωση: http://youtu.be/25xyGxE3xFg ,
~ Πρέβεζα μουσική  εκδήλωση  2013: http://youtu.be/ibJMpHQdG2Q ,
~ Ι Μ Αγ  Δημητρίου Ζαλόγγου διαδρομή  2013: http://youtu.be/9hhyCM7wRh4  ,
~ Ευηνοχώρι   Περιθώρι Διαδρομή 2013: http://youtu.be/yf9v_XdkXDs ,
~ Μουσική βραδιά Πρέβεζα 2013: http://youtu.be/RNab1Ni1Wjk ,
~ Πάργα από  το  καραβάκι «Γάϊος» προς Αντίπαξους καραβάκι 2013: http://youtu.be/0JB7MBVpCok ..
~** ΜΟΥΣΕΙΟ Αθηνών και  διασκέδαση Δ. Μπάσης , Ευαγγ .Δούβαλης ,  Γαργαρουνάκης   , Ασλανίδου   2013: http://youtu.be/-aZDFeOXeOA ,
498  ΑΛΙΚΕΣ  ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΥ  2013: http://youtu.be/lAZh-RDB6j8 ,
ARFARA III   : http://youtu.be/NA47zD4p7og ,
253 ΣΠΗΛΑΙΑ ΠΑΞΟΙ 2013: http://youtu.be/PCDXHGLi77M   ,
393   Δ Διαμέρισμα Σουλίου 2013: http://youtu.be/DitLCBeo65w ,
275  Παξοί  Αντίπαξοι  2013: http://youtu.be/ibwMxZH55N0  ,
259 Σπήλαια   Παξών 2013: http://youtu.be/i7SK2q1q5qc ,
148 ΠΑΡΓΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2013: http://youtu.be/PndvdpxRIIE ,
117 Φαναιρωμένη   Λευκάδα Διαδρομή 2013: http://youtu.be/dZ8UVavv9Vk  ,
195 Αντίπαξοι μπάνιο στο Βουτούμι 2013: http://youtu.be/40PLFZSJgKU   ,
370 Πάργα   Αμμουδιά Καστροσυκιά 2013: http://youtu.be/zxD54Bd_L64 ,
~ ARFARA II:  http://youtu.be ,
~ 127 Αρχαία Νικόπολης 2013: http://youtu.be/XdCOWp0SeMQ ,
~ THE CATS AT THE HOME 2013: http://youtu.be/kzJGrNrZWvQ  ,
*** ARFARΑ I   : http://youtu.be/WLUyzonNp5g  ,
*** 119  Νυδρί   Λευκάδα  Διαδρομή  2013: http://youtu.be/1cUlu76xFys ,
*** 123 ΛΕΥΚΑΔΑ 2013 φεύγοντας Διαδρομή: http://youtu.be/8JeAa2w963I ,
***  Λευκάδα  Ακτιο  υποθαλάσσιο τούνελ  διάβαση 2013/124 : http://youtu.be/bnGSx4K0FiI ,
***  124 a Λευκάδα Άκτιο Λ  Βουλκάρια  2013: http://youtu.be/0G6_SGj37Js  ,
*** 128 Πρέβεζα Καστροσυκιά ξενοδοχείο 2013: http://youtu.be/ASX1OzLqfGM  ,
*** 144Μεσσοπόταμος Νεκρομαντείο Θεσπρωτία 2013: http://youtu.be/T643mQlLBLA  ,
*** 146 Αγία Κυριακή ΠΑΡΓΑΣ 2013: http://youtu.be/w4GTPh8MkGw ,
*** 147 Πάργα φτάνοντας 2013: http://youtu.be/N4luaFGE8nA  ,
*** 184 Πάργα Αντίπαξοι 2013: http://youtu.be/KosmKGnnV7M  ,
*** 190 Αντίπαξοι φτάνοντας με καραβάκι 2013: http://youtu.be/89BuEdjq528 ,
~** 191 ΠΑΞΟΙ ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ 2013: http://youtu.be/glwVys63rw4 ,
~** 194 ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ 23 06 2013: http://youtu.be/BjrRiQ-NcXA ,
~** 369 Πρέβεζα Λευκάδα 2013 Από ψηλά: http://youtu.be/kZ0K9WNLY0w  ,
~** 390 Άγιος Δονάτος πηγαδοδεξαμενές  Σουλίου  2013: http://youtu.be/LTKQtUqK0dU  ,
~** 422Αφήνοντας χωριά  Σουλίου Αβαρίκο , Κιάφα  Σαμονίβα - διαδρομή  2013: http://youtu.be/E37LNbUWvZM ,
~** 423  Σούλι  τα 4 χωριά (Αβαρίκο , Σαμονίβα , Κιάφα , Σούλι ) φεύγοντας  2013: http://youtu.be/SvdgvHtR3LI  ,
~** 424 ΠΙΝΔΟΣ ΣΟΥΛΙ  Διαδρομή  κάθοδος  2013: http://youtu.be/xVXgWC4rXgM  ,
~** 428  Κάμπος  Φαναριού  από οροσειρά Σουλίου  2013: http://youtu.be/tqyIZ8GqbFM  ,
~** 429 Γλυκή κάμπος Αχέροντα ποταμού 2013: http://youtu.be/kaCDBoPVrpk     
~** 479 Γλυκή Πρέβεζα διαδρομή Μεσοποτάμος 2013: http://youtu.be/TFvSukTtw40
*** ΣΟΥΕΖ ΑΙΓΥΠΤΟΣ 2002: http://youtu.be/si2YuI0hu14 ,
*** FOTO Album Αγίου Όρους 2010: http://youtu.be/qyf2bfVoPzE
*** Photo almum Arfaron 2012: http://youtu.be/muTPbvuZ--I 
*** Photo album from AGIO OROS 2012¨http://youtu.be/IcgNjhFJzvA ,
*** Photo Album ARFARON 2011:http://youtu.be/4snYDFZWZPo ,
 ~** 489  Διαδρομές στην Ελλάδα  ASTAKOS 2013  : http://youtu.be/YnhnUflWq9c ,
~**  490  Διαδρομές στην Ελλάδα  2013  ,  Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Αστακός -2- : http://youtu.be/ob4uFG2cEHI ,
~** 491   Διαδρομές στην Ελλάδα  2013  ΑΣΤΑΚΟΣ  μπαίνοντας   -3-  : http://youtu.be/-94IYfGC-38 ,
~** 503  Μακύνεια  Αντίριο  διαδρομή 2013: : http://youtu.be/NiQ0qGGeXfk  ,
~** 501 Ευηνοχώρι   Περιθώρι διαδρομή 2013: http://youtu.be/pTBf8njDVnA  ,
~** 496 Διαδρομές Ελλάδα Νιοχώρι  Αστακού  2013: http://youtu.be/e-pPAzYIov8  ,
~** 504 Αντίρριο γέφυρα Χαρ  Τρικούπη  2013: http://youtu.be/fYhXt7JCgTA ,
~** 505  Περιμετρική  Πατρών Πύργου  2013:   http://youtu.be/si8sKBrxk-0 ,
~** 506 Αχαΐα Κλάους Πάτρα  τραγούδι Μακεδόνας 2013: http://youtu.be/gCpCfwK_dfA ,
~** 507 ΠΑΤΡΑ   ΠΥΡΓΟΣ    τραγουδάει Μακεδόνας  2013: http://youtu.be/S-cD3BnrrEg  ,
~** 508 Κ   Αχαγιά  Πύργος  2013 με  Μακεδόνα: http://youtu.be/KXaz5WlMgDw ,
***

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ