Η καθημερινή μας ενημέρωση Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

 Η καθημερινή μας ενημέρωση Τετάρτη 13 Μαρτίου  2013  :
Μιά καθημερινή  ενημέρωση ...από τοπικό και οχι μόνο Τύπο ... "Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ "
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  πολλά και διάφορα ...Άλλα !! :
 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!

 ΑΠΟ  ΤΟ  ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ !
 


  ΔΕΙΤΕ ......!
 
***

*** Ένας νεκρός πυροτεχνουργός και δύο τραυματίες από έκρηξη νάρκης στα Λάβαρα :
(φωτ. αρχείου) (φωτ. αρχείου)
* Διδυμότειχο  ,       Ένας πυροτεχνουργός του Στρατού έχασε τη ζωή του και δύο άλλοι τραυματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης, λόγω έκρηξης που σημειώθηκε σε νάρκη στην περιοχή των Λαβάρων Έβρου.Ο πυροτεχνουργός τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης άσκαστων οβίδων στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» της περιοχής Λαβάρων Έβρου.
Ο πυροτεχνουργός διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε.
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και δύο άλλοι πυροτεχνουργοί, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρύτερα.  Newsroom ΔΟΛ

*** Συμμετοχή στις εκδηλώσεις σε Καρδαμύλη και Αρεόπολη   :
 *  Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό, στην Καρδαμύλη (15/3) και την Αρεόπολη (17-3), θα συμμετάσχει ο Σύλλογος Μανιατών.
Ειδικά για τη μετάβαση των μελών και των φίλων του στην Αρεόπολη, ο Σύλλογος παρέχει λεωφορείο, το οποίο θα αναχωρήσει την Κυριακή 17 Μαρτίου, στις 8.00 το πρωί, από την πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα.
Κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 27210-82460, 6972230126 (Γ. Τζαννετάκης) και 27210-24353, 6980365275 (Θ. Μπασέας).

***  Κάνουν το μεσσηνιακό λάδι να μοιάζει με χρυσό  :
  *  Την ανάδειξη του τυποποιημένου και υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου ως δυνατού χαρτιού στο «χρηματιστήριο» των μεσσηνιακών εξαγωγών επιδιώκουν να επιτύχουν μια σειρά νέων εταιρειών το τελευταίο διάστημα. Ήδη στο νομό μας υπάρχουν κάποιες πετυχημένες στο συγκεκριμένο τομέα, με απτά αποτελέσματα και διεθνή βραβεία να κοσμούν τα μπουκάλια τους.
Στις παραπάνω προσθέστε μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία στοχεύει στην κατάκτηση των διεθνών αγορών. Αναλυτικά, δύο νέοι επιχειρηματίες, οι κ.κ. Δ. Μητράκος και Δ. Θεοχαρόπουλος, συστήνουν στην Αγγλία την εταιρεία Poqa Services και επιδιώκουν να «ταξιδέψουν» το μεσσηνιακό ελαιόλαδο στις διεθνείς αγορές.
Τον Οκτώβριο του 2012, το luxury έξτρα παρθένο παρθένο ελαιόλαδο Poqa λανσαρίστηκε επίσημα για πρώτη φορά στην έκθεση Sial στο Παρίσι, με αποτέλεσμα τη σύναψη συνεργασίας με τη γνωστή γαλλική αλυσίδα Galleries Lafayette, η οποία από τον ερχόμενο μήνα θα διαθέτει σε ξεχωριστό ράφι το εν λόγω προϊόν.
Η νεοϊδρυθείσα εταιρεία έχει συνάψει συνεργασία με το Συνεταιρισμό «Ελαιώνας Γαργαλιάνων».
Συνεργασία με τους μεσσηνιακούς ελαιώνες και παραγωγούς έχει και η εταιρεία Gaia, η οποία από το 1995 μέχρι σήμερα έχει διαγράψει σημαντική πορεία στην εξαγωγή ελαιολάδου και παρεμφερών αγροτικών προϊόντων.
Αποτελεί, δε, ένα από τα πρώτα παραδείγματα τυποποίησης premium έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, με brand name το οποίο έχει κατορθώσει να διεισδύσει σε 26 αγορές της υφηλίου, έχοντας συνάψει σημαντικές συμφωνίες.
Κοινή συνισταμένη σ’ αυτές τις προσπάθειες, όπως και στις άλλες που αναπτύσσονται στη Μεσσηνία, αποτελεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς η στήριξη από την Πολιτεία είναι ανεπαρκής, ενώ το επενδυτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται ως «μη φιλόξενο».
Σημειώνουν, δε, στελέχη των παραπάνω εταιρειών ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει στρατηγική για το ελαιόλαδο, ενώ αναφέρουν ότι το προϊόν δε θα πρέπει να πωλείται σε χαμηλές τιμές, προκειμένου να «ανταγωνίζεται» τα φθηνά λάδια της Ευρώπης. «Έχουμε εξαιρετικό λάδι και θα πρέπει να το υποστηρίξουμε και σε επίπεδο “value for money”. Εξάλλου, σε διαφορετική περίπτωση, υιοθετώντας πολύ χαμηλές τιμές, δε θα μπορούμε να επενδύσουμε διεθνώς» σχολιάζουν.  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα :
 
   *  Της Μαρίας Νίκα
 Λένε πως στην Ελλάδα, αν δεν έχεις πραγματικά διάθεση να αντιμετωπίσεις σοβαρά ένα θέμα, οργανώνεις ημερίδες για να περνά η ώρα. Ωστόσο, παρακολουθώντας χθες το δεύτερο μέρος της διημερίδας που ξεκίνησε τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις του Costa Navarino, μόνο αυτή την εντύπωση δε σχηματίσαμε.
Στη συνάντηση με θέμα «Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα», που διοργάνωσαν τα Ιδρύματα Καπετάν Βασίλη και Γ. & Β. Καρέλια, παρουσιάστηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από καλούς γνώστες του χώρου για το πώς μπορούν να προωθηθούν οι ελληνικές εξαγωγές, με έμφαση στην ποιότητα.
Μια τέτοια αγορά είναι και η Γερμανία, η οποία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό ελληνικών προϊόντων μετά την Ιταλία. Γι’ αυτή την αγορά μίλησε χθες ο Δημήτρης Πετρόπουλος, γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄ Γερμανίας. Τη χώρα «της Μέρκελ και του Σόιμπλε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά… με νόημα.
 Οι Γερμανοί επιλέγουν… ελληνικά
«Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος “πελάτης” της Ελλάδας, μετά την Ιταλία» σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος, όσον αφορά στα ελληνικά προϊόντα που εισάγουν οι Γερμανοί. Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τη γερμανική αγορά, είπε ότι πρόκειται για μια χώρα που «γερνάει», αφού ο μέσος όρος των γεννήσεών της είναι κάτω από ένα παιδί. Έτσι, ίσως μακροπρόθεσμα αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες του πληθυσμού της.
Τόνισε δε την αυξημένη καταναλωτική συνείδηση των Γερμανών, αλλά και τη σημασία που δίνουν στην οικονομία και τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανακυκλώνοντας τα πάντα. Ακόμη και το πλαστικό μπουκάλι νερού του ενάμισι λίτρου το επιστρέφουν στο σούπερ μάρκετ και παίρνουν πίσω 10 λεπτά. Άρα, ενδιαφέρονται για συσκευασίες ανακυκλώσιμες.
Επίσης, το μεσημέρι τρώνε έτοιμα συσκευασμένα γεύματα. Για παράδειγμα, η εργαζόμενη γυναίκα θα πάρει το μεσημέρι στο γραφείο μια σαλάτα λαχανικών με κάτι συνοδευτικό. Ενδιαφέρονται πολύ και για τα βιολογικά προϊόντα, αλλά και για τις πρακτικές συσκευασίες, που ξανακλείνουν εύκολα και έτσι το προϊόν φυλάσσεται στο ψυγείο.
Ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι Γερμανία δεν είναι μόνο το Βερολίνο. Μπορεί μια μεγάλη και επιτυχημένη εταιρεία να βρίσκεται σε μια πόλη 10.000 κατοίκων στα σύνορα με την Αυστρία. Όσο για τα μεγαλύτερα καταναλωτικά κέντρα της χώρας, είναι το Μόναχο, η Στουτγάρδη, η Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ και το Αμβούργο.
Και επειδή στην αρχή φάνηκε κάπως αυστηρός, με την αναφορά του σε Μέρκελ και Σόιμπλε, κλείνοντας θέλησε να «ανεβάσει» την ελληνική ψυχολογία. Πρόσφατα, όπως είπε, παρακολουθούσε μια εκπομπή στη γερμανική τηλεόραση με πολιτικούς που μιλούσαν για την κρίση στην Ελλάδα. Αφού σε όλη την εκπομπή είχαν «λούσει» κανονικά τους Έλληνες, το φινάλε έγινε με τον εξής τρόπο: ο παρουσιαστής τούς ζήτησε να πουν τι είναι αυτό που αγαπούν από την Ελλάδα. Και πραγματικά ο καθένας είπε αυτό που αγαπά στη χώρα μας, δείχνοντας ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά.
 Από την αξιοπιστία στην αναξιοπιστία
Για τον ΟΑΕΠ, τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ενημέρωσε τους εξαγωγείς ο Άρης Κρεββατάς, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μανιατάκης, πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, αναφέρθηκε σε δύο αντίστοιχες ξένες εταιρείες, μία γαλλική και μία γερμανική, οι οποίες τις δεκαετίες 1970 και 1980 θεωρούσαν τους Έλληνες ως τους πιο αξιόπιστους εξαγωγείς, αλλά σήμερα δε δέχονται καν να τους ασφαλίσουν.
Θέλοντας, μάλιστα, να δείξει τη νοοτροπία που επικρατεί πλέον, ο κ. Μανιατάκης έφερε παράδειγμα: «Επειδή τυχαίνει να είμαι και γραμματέας του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου, μου λέει κάποιος: Έχω τόσους τόνους λάδι, μήπως ξέρεις καμιά χώρα της Αφρικής να το πουλήσουμε; Ε, εδώ τι να απαντήσεις;».
Να φτιαχτεί ένα κέντρο στην Περιφέρεια που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στις εξαγωγές, πρότεινε ο εξαγωγέας της Χ.Κ. ΑΒΕΤ Κώστας Παπαδημητρίου. Επίσης, να γίνονται συστηματικές μετρήσεις των εξαγωγών ανά περιοχή κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο και να μπαίνουν μετρήσιμοι στόχοι. Ωστόσο, το προϊόν, είπε, πρέπει πρώτα να στηριχθεί στον τόπο του. Έτσι θα αποκτήσει κεφάλαιο για να πάει και στο εξωτερικό.
«Εξαγωγές χωρίς παραγωγούς δε γίνονται» πρόσθεσε ο επιχειρηματίας Γιώργος Γκούμας της AGREXPO S.A. και πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πελοποννήσου. Έθεσε την ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής, αναφερόμενος στα ακριβά εφόδια και πρόσθεσε ότι πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει πολιτική για τις εξαγωγές. Χαρακτήρισε δε σημαντική τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σε επιχειρηματίες για να συμμετάσχουν σε έκθεση του εξωτερικού, καλύπτοντας το 50% των εξόδων τους.
«Τα τελευταία 20 χρόνια οι επιχειρήσεις βασίζονταν σε επιδοτήσεις και δάνεια. Τώρα πρέπει να λειτουργήσουν με δικά τους κεφάλαια» σχολίασε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures. Επίσης, χαρακτήρισε καλό στόχο τις μικρές αγορές υψηλής υπεραξίας, με το ψαγμένο καταναλωτικό κοινό που πληρώνει για το ποιοτικό προϊόν, και όχι τις τεράστιες, όπως αυτή της Κίνας.
 Παραγωγοί ενωμένοι
Στις ομάδες παραγωγών και την οργανωμένη αγροτική παραγωγή αναφέρθηκε ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, διευθυντής της ΡόδαξΑγρο ΕΠΕ. Τόνισε την ανάγκη ομαδοποίησης των αγροτών, σε αντίθεση με τον ατομισμό που επιλέγουν, για να επιβιώσουν. Πρόσθεσε ότι αν δεν ενωθούν, πολλοί θα γίνουν κολίγοι και θα έχουμε ανάπτυξη «τσιφλικάδων», αφού κάποιοι θα διαχειριστούν αυτά που δε θα μπορέσουν να κρατήσουν κάποιοι άλλοι.
Μίλησε για την ανάγκη της γεωργίας που συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος και είπε ότι το συνεταιριστικό κίνημα, αντί να συγκεντρώνει προϊόν από τους παραγωγούς και να το διαθέτει στην αγορά, κάνει το αντίθετο. Κατανέμει στους παραγωγούς.
Η Ιουλία Δροσινού, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μίλησε για τις σημάνσεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, για τα ΕΠΙΠ (Ειδικά Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), τα Προϊόντα Ορεινής Παραγωγής, καθώς και για τη Βιοδυναμική Γεωργία, μια μορφή της βιολογικής.
 Ομιλία Καρέλια
Όσο για την πρώτη μέρα της διημερίδας, αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Ανδρέα Καρέλια, διευθύνοντα συμβούλου της Καπνοβιομηχανίας Α.Ε., ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα μάρκετινγκ στον τομέα των εξαγωγών.
Εκτός από την ποιότητα του προϊόντος, ο κ. Καρέλιας τόνισε το μεγάλο ρόλο που παίζει η εμφάνιση, από τη συσκευασία, το εμπορικό σήμα και το λογότυπο μέχρι την προβολή του προϊόντος στο ράφι. Μίλησε μέχρι και για την εμφάνιση των στελεχών της επιχείρησης, που χρειάζεται να είναι προσεγμένη, αλλά, κυρίως, για το επαγγελματικό επίπεδό τους, που πρέπει να είναι όσο πιο υψηλό γίνεται σε όλες τις βαθμίδες.
Την πρώτη μέρα χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα του πατέρα του για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας σε όλους τους τομείς.

***   «Καζάνι που βράζει» το ΤΕΙ Καλαμάτας :
 
 
 
*  Το άμεσο κλείσιμο του Τμήματος Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Καλαμάτας δε δικαιολογείται, εκτός αν η σκανδαλώδης απόφαση ελήφθη για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα εμπόρων της εκπαίδευσης.
Αυτό υποστηρίζουν σπουδαστές του ΤΕΙ –αλλά και ορισμένοι καθηγητές- που αποφάσισαν χθες παράταση της κατάληψης μέχρι και την Παρασκευή. Μάλιστα, όσο θα διαρκεί η κατάληψη θα προβούν και σε άλλες κινητοποιήσεις, όπως πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης και εξασφάλισης την υποστήριξης των τοπικών φορέων.
Πλήθος, δε, αναρτήσεων στο διαδίκτυο εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι τουλάχιστον δε δόθηκε μια ολιγόχρονη παράταση στη μεταφορά του Τμήματος από το ΤΕΙ Καλαμάτας στην Πάτρα, όπως έχει δοθεί για πλήθος άλλων τμημάτων και σχολών που μεταφέρονται.
Επιπλέον, τονίζεται ότι με την άμεση αποχώρηση του Τμήματος Λογοθεραπείας ανοίγει ο δρόμος να λειτουργήσει ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο θα βρει «εύφορο έδαφος» μετά τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια…
 Η χθεσινή πορεία
Μια ακόμα πορεία πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Καλαμάτας από τους σπουδαστές του υπό συγχώνευση/μετακίνηση Τμήματος Λογοθεραπείας.
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί από την πλατεία 23ης Μαρτίου, με πρώτη στάση το Δημαρχείο, όπου ζήτησαν να συναντήσουν το δήμαρχο, συνάντηση που δεν έγινε, αφού ο κ. Νίκας απουσίαζε στην Αθήνα.
Έπειτα συνέχισαν στην Αριστομένους, όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στα φανάρια. Κατόπιν από την οδό Φραντζή διέσχισαν τον πεζόδρομο της Ιατροπούλου, όπου μοίρασαν φυλλάδια, κάτι που έκαναν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας.
Ακολούθως πήγαν κάτω από το γραφείο του βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη, ενώ κατέληξαν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και, αφού φώναξαν, διέλυσαν τη συγκέντρωση.
 Αποφάσεις γενικής συνέλευσης
Στο μεταξύ, χθες οι σπουδαστές πραγματοποίησαν και γενική συνέλευση, ώστε να συζητηθεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Κύρια χαρακτηριστικά στην αίθουσα ήταν η μαζική προσέλευση και το τεταμένο κλίμα.
Στην αρχή οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και ό,τι νεότερο υπάρχει σε σχέση με το σχέδιο «Αθηνά».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Φώτης Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΤΕΙ, που εξέφρασε τη συμπαράστασή τους και κάλεσε τους σπουδαστές να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Μετά από δύο ώρες οι σπουδαστές κλήθηκαν να ψηφίσουν ανάμεσα σε δυο πλαίσια, αμφότερα υπέρ της συνέχισης της κατάληψης.
Τελικά, επικράτησε εκείνο της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ (κατέβασαν κοινό πλαίσιο), το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:
-Συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα γίνει πάλι γενική συνέλευση όλων των τμημάτων.
-Πορεία σήμερα στο κέντρο της πόλης.
-Κατάληψη του Δημαρχείου αύριο Τετάρτη και καθιστική διαμαρτυρία έξω από αυτό.
-Μήνυση στο υπουργείο Παιδείας, όπως έκαναν και άλλα τμήματα, γιατί αλλάζει το γνωστικό αντικείμενο και στέλνει τους σπουδαστές που είχαν δηλώσει το ΤΕΙ Καλαμάτας στο μηχανογραφικό τους σε άλλη πόλη.
-Ως ύστατο βαθμό πίεσης ζητούν την παραίτηση του Διοικητικού Συμβούλιου του ΤΕΙ, καθώς και του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων.
-Τέλος, επειδή είναι εποχή δηλώσεων από τους σπουδαστές για το στεγαστικό επίδομα, να ανοίξουν μόνο την Πέμπτη οι γραμματείες των τμημάτων.
 Τι λένε οι σπουδαστές
Μπορεί το Τμήμα Λογοθεραπείας να φεύγει για την Πάτρα, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», αλλά δεν είναι μόνο οι σπουδαστές του που αντιδρούν. Με τις συγχωνεύσεις που περιλαμβάνει το εν λόγω σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι σπουδαστές των άλλων τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας φοβούνται ότι χάνουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Όλο το Ίδρυμα πλέον είναι «σε εξέγερση» και οι σπουδαστές δείχνουν αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα. Το «Θ» μίλησε ενδεικτικά με κάποιους και σας παρουσιάζει τις απόψεις τους:
 Αλεξάνδρα (Τμήμα Λογοθεραπείας)
«Είμαστε σήμερα εδώ (σ.σ. χθες), γιατί ενώ μας διαβεβαίωναν ότι το τμήμα θα μείνει, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, σύμφωνα με την πρόταση του σχεδίου “Αθηνά” που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά και με το μηχανογραφικό που θα βγει και δε θα περιλαμβάνει τη σχολή της Καλαμάτας. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αλλάξει αυτό.
Υπάρχουν σκέψεις για την Πέμπτη να ανέβουμε στην Αθήνα, ώστε να συμμετάσχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Στην Πάτρα δε θέλουμε να πάμε, γιατί, αρχικά, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Όπως είναι τα πράγματα, δε χωράμε. Ούτε οι Πατρινοί μάς θέλουν. Όχι μόνο για θέμα χώρου, αλλά γιατί θα μας θεωρούν κατώτερους, επειδή το Τμήμα λειτουργεί λιγότερα χρόνια και δεν έχουμε μόνιμους καθηγητές. Γενικότερα μας θεωρούν υποδεέστερους.
Όσο μπορούμε, θα πιέσουμε και θα το φτάσουμε ως εκεί που αντέχουμε. Κλείνοντας θέλω να πω ότι υπάρχουν και κάποια συμφέροντα πίσω από τη μεταφορά της σχολής».
 Δημήτρης (Τμήμα Λογοθεραπείας)
«Το σχέδιο “Αθηνά” προβλέπει την απορρόφησή μας από το ΤΕΙ Πάτρας. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε. Πλέον εδώ έχουμε “χτίσει” μια ζωή και δε θέλουμε να πάμε στην Πάτρα. Επίσης, προσφέρουμε δωρεάν λογοθεραπεία σε πάνω από 500 παιδιά. Οικονομικά είναι πολύ καλύτερα εδώ σε σχέση με την Πάτρα, όπου πρέπει να βρούμε νέα σπίτια. Προσωπικά, θα σταματήσω τις σπουδές, γιατί εδώ συγκατοικώ με ένα φίλο μου.
Επιπλέον, περίπου 45 παιδιά μένουν στην Εστία. Σε αυτή της Πάτρας δεν υπάρχουν κενές θέσεις, έτσι και αυτά θα σταματήσουν τις σπουδές».
 Μαρία (Τμήμα Λογοθεραπείας)
«Δε θέλουμε να φύγει η Λογοθεραπεία από την Καλαμάτα. Είμαστε πάρα πολύ καλό Τμήμα. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι το επίπεδο σπουδών είναι πιο χαμηλό εκεί. Είναι ήδη 700 φοιτητές, αν πάμε κι εμείς οι 400, δε θα χωράμε στις αίθουσες. Ούτε θα επαρκούν οι καθηγητές.
Φυσικά με ενοχλεί και το οικονομικό. Ξέρω ότι πολλοί συμφοιτητές μου δεν μπορούν αυτή τη μετακόμιση, αφού η εκεί Εστία είναι πλήρης και δεν υπάρχουν κενά δωμάτια, έτσι σκέφτονται να τα παρατήσουν.
Υποσχέσεις ότι θα μείνει το τμήμα υπάρχουν πολλές, αλλά στο καινούργιο σχέδιο που προτάθηκε στη Βουλή δεν υπάρχουμε στην Καλαμάτα.
Εμείς προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, γιατί ωφελούνται και αυτοί από την παραμονή της Λογοθεραπείας στην πόλη, καθώς έχουμε ανοιχτή κλινική με πάνω από 100 περιπτώσεις σε αναμονή».
 Παναγιώτης (Τμήμα Λογοθεραπείας)
«Το σχέδιο “Αθηνά” είναι ένα κομμάτι από το νέο Νόμο-Πλαίσιο, που τμηματικά έχει αρχίζει να εφαρμόζεται. Κάποιες πτυχές του ήδη έχουν φανεί. Πέρα από το δημοσιοοικονομικό συμμάζεμα που θέλει να κάνει, ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει το πώς τα περιεχόμενα σπουδών ανά σχολή θα προσαρμοστούν καλύτερα στις ανάγκες των επιχειρηματιών και των βιομηχάνων».
 Χρήστος (Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας)
«Διαμαρτυρόμαστε για τη συγχώνευση των τμημάτων μας και τη μετονομασία τους σε Δ.Ε.Κ. Αυτή η συγχώνευση υποβαθμίζει τα Τμήματά μας, καθώς είχαν συγκεκριμένα αντικείμενα με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Έτσι όπως εξελίσσεται το σχέδιο “Αθηνά”, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Στο βωμό των πολιτικών συμφερόντων και το ΤΕΙ Καλαμάτας, οδηγείται σε σταθερή υποβάθμιση. Αυτό συμβαίνει με όλα τα περιφερειακά ιδρύματα που δεν κρατούν τα εξειδικευμένα αντικείμενα και έτσι θα κλείσουν σε λίγα χρόνια, κάτι που συμφέρει κάποιους παράγοντες που ασχολούνται με την ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν μεθοδεύσει καλά αυτό το σενάριο. Σε μερικά χρόνια τα νέα κτήρια που έχουν πληρώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι θα γίνουν ιδιωτικά και έτσι οι Καλαματιανοί και τα παιδιά τους θα σπουδάζουν επί πληρωμή μέσα στην ίδια τους την πόλη».
 Αλέξανδρος (Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης)
«Το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει Τμήμα Ανάπτυξης. Σκοπός θα είναι αυτό το Τμήμα να βοηθά στην ανάπτυξη, όπως ζητά και η κυβέρνηση, και να είμαστε ειδικευμένοι μεσάζοντες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Δυστυχώς, ανταπόκριση δεν έχουμε βρει από κανέναν, ούτε και από την τοπική κοινωνία».
 Κωνσταντίνος (Τμήμα Φυτικής Παραγωγής- αντιπρόεδρος ΣΤΕΓ)
«Ως Σχολή δε διαφωνούμε με το “Αθηνά” ακριβώς. Είμαστε υπέρ της συγχώνευσης του ΒιοΘεΚα με το Φυτικής Παραγωγής για το λόγο ότι έχει χάσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα, οπότε προσπαθούμε να το εντάξουμε στο ΦΠ. Απλά δεν είμαστε υπέρ του τίτλου που θέλουν να μας βάλουν ως Σχολή. Θέλουν ουσιαστικά να μας πάρουν τον όρο τεχνολογία».

***  Με επιτυχία το αποκριάτικο πάρτι του τμήματος στίβου του Μεσσηνιακού :
 

   *  Πέρασαν φανταστικά στο μασκέ πάρτι του τμήματος στίβου του Μεσσηνιακού, τις λεπτομέρειες του οποίου μεταφέρουν με το παρακάτω δελτίο Τύπου οι υπεύθυνοι:
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η εορταστική αποκριάτικη εκδήλωση του Τμήματος Στίβου του Μεσσηνιακού στο Ξενοδοχείο Elite. Στο πλαίσιο των παράπλευρων δραστηριοτήτων που διενεργούνται σε συστηματική βάση από την ομάδα εργασίας του Τμήματος, περισσότεροι από 300 προσκεκλημένοι, αθλητές και γονείς, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ανθρώπων του Μεσσηνιακού. Όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ένα ευχάριστο πρόγραμμα το οποίο διήρκεσε κάτι περισσότερο από 3 ώρες.
Η πίστα του χορού δεν άδειασε καμία στιγμή από τους θαμώνες όλων των ηλικιών, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα άτυπο διαγωνισμό της πιο πρωτότυπης μεταμφίεσης. Άραβες, Μέγας Ναπολέων, νίντζα, Ζορρό, Ρομπέν των δασών, ινδιάνοι και πολλοί άλλοι συναγωνίστηκαν σε κέφι και ζωντάνια δημιουργώντας μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα. Ο χώρος που φιλοξένησε την εκδήλωση ήταν όπως πάντα άρτια οργανωμένος ως αποτέλεσμα των ενεργειών του ανθρώπινου δυναμικού του Elite Resort. Είναι κοινή παραδοχή ότι εγκαταστάσεις όπως το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου ανταποκρίνονται άμεσα και ποιοτικά στην μαζικότητα των εκδηλώσεων που διοργανώνει πλέον το Τμήμα Στίβου του Μεσσηνιακού.
Ένα εξαιρετικά αξιόλογο δώρο κληρώθηκε στο πλαίσιο της γιορτής, το οποίο αποτελεί μια ευγενική προσφορά του ταξιδιωτικού οδηγού web-greece.gr και του e-magazine likekalamata.gr, του νέου περιοδικό της πόλης. Επρόκειτο για ένα ταξίδι στη Στούπα Μεσσηνίας, στο Hotel Apartments Kleopatra. Η νικήτρια της κλήρωσης κυρία Σωτηρία Ριζάκου παρέλαβε το δώρο από το νέο μέλος της διοίκησης του Μεσσηνιακού κ. Δημήτρη Δημόπουλο η οποία θα έχει την ευκαιρία να περάσει χαλαρωτικό διήμερο σε ένα ξενοδοχείο που παρέχει πρόσθετες υπηρεσίες (υδρομασάζ κλπ). Επιπρόσθετα, κράτηση στο κατάστημα καφέ Αίνιγμα στη Μάνη, αποτελεί μέρος του δώρου για την κυρία Ριζάκου, το οποίο είναι επίσης προσφερόμενο από τους παραπάνω αναφερθέντες.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης Πέτρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον αποκριάτικο χορό και πλέον βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης νέων επιλογών μελλοντικών δράσεων. Ο Δημήτρης Πουλόπουλος αναφέρθηκε στον πολλαπλό ρόλο του Τμήματος το οποίο εκτός της αθλητικής δράσης παρέχει στους αθλητές ευκαιρίες κοινωνικής συναναστροφής και αναψυχής. Ο Δημήτρης Δημόπουλος υποδέχθηκε τους εκλεκτούς καλεσμένους «ανοίγοντας» ουσιαστικά την εκδήλωση με καλωσόρισμα και ευχές. Η αποκριάτικη εκδήλωση «αγκαλιάστηκε» και από την ακαδημία ποδοσφαίρου του Απόλλωνα Καλαμάτας (όπως επίσης και από το Τμήμα Βόλευ του Μεσσηνιακού), μέλη της οποίας προσήλθαν στο συνεδριακό χώρο υπό τη συνοδεία του προπονητή Τζίμη Αναστασόπουλου.

***  Ο μικρότερος διαδηλωτής της Ελλάδας κατά του σχεδίου Αθηνά  :
*  Δείτε στο βίντεο ένα μικρό αγόρι που μπήκε στην καθιστική διαμαρτυρία των σπουδαστών της Καλαμάτας κατά του σχεδίου Αθηνά.
Ο μικρός τα έδωσε όλα και κέρδισε το χειροκρότημα των σπουδαστών, μάλιστα όταν η μητέρα του τον πήρε να φύγουν, ξέσπασε σε κλάματα, αφού τελικά είναι γεννημένος αγωνιστής.
http://youtu.be/nDQ7rtScWNQ ,


*** Οπλοστάσιο βρήκε η αντιτρομοκρατική στα Εξάρχεια :
 *  Ολόκληρο οπλοστάσιο έχει βρεθεί, μέχρι στιγμής, στις εκτεταμένες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Εξάρχεια και στον Πειραιά.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας ερευνούν αυτή την ώρα ένα διαμέρισμα στην οδό Σκυλίτση 4 στα Εξάρχεια, ενώ ταυτόχρονα η περιοχή έχει αποκλειστεί και βρίσκεται σε ετοιμότητα μία διμοιρία των ΜΑΤ. Έρευνες γίνονται και σε ένα ακόμα διαμέρισμα στον Πειραιά, ενώ νωρίτερα ερευνήθηκε και ένα ιδιωτικό παρκινγκ και πάλι στα Εξάρχεια.
Στον χώρο στάθμευσης ήταν ένα νοικιασμένο ΙΧ αυτοκίνητο, στο πορτ μπαγκάζ του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Δύο σακίδια πλάτης που περιείχαν δύο πολεμικά τουφέκια καλάσνικοφ με κομμένα κοντάκια, 4 χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, τρεις γεμιστήρες γεμάτες, οι δύο των 20 φυσιγγίων και η μία των έξι φυσιγγίων, δύο μεγάλα κουτιά, σφραγισμένα, που περιείχαν 720 φυσίγγια των 7,62 mm το καθένα και ένα ζευγάρι υφασμάτινα γάντια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαμερίσματα και το γκαράζ εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της αντιτρομοκρατικής για την ομάδα που διέπραξε τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης, καθώς και για τις άλλες τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό.  
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Εκκωφαντική σιωπή…   :
  *  Εντάξει, μπορεί η Δημοτική Αρχή να μη γέμισε την πόλη με μαύρες σημαίες λόγω των εξελίξεων στο ΤΕΙ Καλαμάτας, έχουμε βλέπετε και το καρναβάλι, αλλά ο δήμαρχος Παν. Νίκας με δηλώσεις και πράξεις βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών που διαμαρτύρονται.
 Εκείνο που μας προξενεί εντύπωση είναι η άκρα του τάφου σιωπή από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αλλά και αντιπεριφερειαρχών μεσσηνιακής καταγωγής. Ούτε μια κουβέντα;   Α.Π.

Φωτογραφία 2012 στο Άγιο  Όρος ,Σταμάτης Ν.Σκούλικας
Στην Ι.Μ. Γρηγορίου  πεζοπορεία
*** Σαν σήμερα ...στις 13 Μαρτίου
         
 Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
 ΧΘΕΣ παρελήφθησαν υπό των παντοπωλών εκ του εργοστασίου Καμαρινού τα παρασκευασθέντα ζυμαρικά των οποίων η διανομή άρχεται σήμερον εκ των πρατηρίων ανά 80 δράμια κατ’ άτομον προς δραχ. 3,25 κατ’ οκάν.
 -ΧΘΕΣ την 3ην μ.μ. οι αφιχθέντες ενταύθα Γάλλοι Αξιωματικοί μετά του Διοικητού τoυ εμπέδου της 14 Μεραρχίας Συνταγματάρχου Μπουκουβάλα ενήργησαν επιθεώρησιν διαφόρων Λόχων.
 -ΕΙΣ το ενταύθα Κακουργιοδικείον εξεδικάσθη χθες η κατά της Κυριακούλας Κυβέλου κατηγορία επί αναιρέσει της Σταθούλας Κυβέλου. Το Δικαστήριον των Συνέδρων ηθώωσε την κατηγορουμένην, αφού οι ένορκοι δια της ετυμηγορίας των παρεδέχθησαν ότι η κατηγορούμενη εξετέλεσε την πράξιν εν πλήρει συγχύσει ευρισκομένη. Συνήγορός της παρέστη ο Δικηγόρος Βασίλειος Κωστόπουλος.
 -ΕΙΣ την Νομαρχίαν ουδέν νεώτερον κρούσμα γρίππης ανηγγέλθη χθες εκ των έξω κοινοτήτων. Τα μηνιγγιτικά εν τούτοις κρούσματα κατά τας τελευταίας ημέρας ανήλθον εις 10. Χθες παρελήφθησαν και οι εκ Πατρών 200 αντιμηνιγγιτικοί οροί, εκ των οποίων 10 απεστάλησαν εις Φιλιατρά.
 -Ο Θεόδωρος Σερεμετάκης, Σχολάρχης και η χαριτόβριτος Δις Ντίνα Σπανέα, εμνηστεύθησαν. Τοις ευχόμεθα ταχείαν την στέψιν.
πηγή: Αρχείο "Θάρρους"
Γεγονότα
1639: Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παίρνει το όνομά του από τον Πουριτανό ιερέα Τζον Χάρβαρντ, ευεργέτη του ιδρύματος.
1920: Οι μοναρχικοί επιχειρούν να ανατρέψουν την Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία, αλλά θα αποτύχουν. Το εγχείρημα τους έμεινε στην ιστορία ως Πραξικόπημα Καπ-Λίτβιτς.
1925: Απαγορεύεται στο Τενεσί των ΗΠΑ η διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης στα σχολεία. Ο δάσκαλος Τζον Σκόπς αγνοεί την απαγόρευση και διώκεται ποινικά στη γνωστή Δίκη του πιθήκου.
1942: Νέα δελτία ψωμιού εκδίδονται στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.
1947: Εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, ο Ριζοσπάστης γράφει: «Ο Ελληνικός Λαός θα νικήσει και την Τέταρτη Αυτοκρατορία, όπως νίκησε τις Αυτοκρατορίες της Ρώμης, του Ράιχ και της Μεγάλης Βρετανίας».
1954: Με γοργό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες διάνοιξης της νέας μεγάλης παραλιακής λεωφόρου Βουλιαγμένης - Σουνίου. Υπουργός Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Γεννήσεις
1872: Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κερκυραίος λογοτέχνης και μεταφραστής. (Η τιμή και το χρήμα, Ο κατάδικος) (Θαν. 1/7/1923)
1913: Λάμπρος Κωνσταντάρας, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Θαν. 28/6/1985)
1923: Δημήτριος Ιωαννίδης, έλληνας στρατιωτικός, από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. (Θαν. 16/8/2010)
Θάνατοι
1842: Χένρι Σράπνελ, βρετανός στρατιωτικός και εφευρέτης της ομώνυμης οβίδας. (Γεν. 3/6/1761)
1901: Μπέντζαμιν Χάρισον, 23ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. (Γεν. 20/8/1833)
1906: Σούζαν Άντονι, αμερικανίδα φεμινίστρια. (Γεν. 15/2/1820) , πηγή: www.sansimera.gr

***   «Ο Έλληνας ήρωας»…
  *** «Ο Έλληνας ήρωας»…:
* Ένας Έλληνας μετανάστης έπεσε στις φλόγες και έσωσε τρεις Τούρκους, επίσης μετανάστες, καθώς ήταν ο πρώτος που αντελήφθη την πυρκαγιά, στην οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ Τούρκοι, στις 10 Μαρτίου, κοντά στη Στουτγάρδη.
Τον τίτλο «Ο Έλληνας ήρωας» έδωσε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης για τον Χρήστο Κύρογλου, που έσωσε μια Τουρκάλα γιαγιά και τα δύο εγγόνια της, ηλικίας 10 και 14 ετών. Α.Π.

*** ΣΧΟΛΙΑ  ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ : ..............

Μεσσηνιακή υποψηφιότητα για την ΟΝΝΕΔ
Όπως διαβάσαμε, ο Γιώργος Ασημακόπουλος, από τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, είναι το τέταρτο όνομα που πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ στις προσεχείς εκλογές.
Ο νεαρός μπορεί να σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχει καταγωγή από τα Φιλιατρά, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον έτερο διεκδικητή της προεδρίας, Στράτο Γρομπανόπουλο.
Γιατί όχι, εκτός από πρωθυπουργό Μεσσήνιο, να έχουμε και πρόεδρο της νεολαίας του κόμματος!Α.Π.
Επένδυση ζωής στην Καλαμάτα
Οι γνωστοί ηθοποιοί Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και Βίκυ Σταυροπούλου αποφάσισαν να επενδύσουν επιχειρηματικά στην Καλαμάτα. Όπως μάθαμε, αγόρασαν έκταση από κοινού στην πόλη μας, με σκοπό να δημιουργήσουν μια μονάδα εναλλακτικού τουρισμού. Ένα χώρο για φυσιολάτρες που αγαπούν την ηρεμία, μακριά από την πολυτάραχη ζωή και τα φώτα της Αθήνας.
Χωρίς να έχουν καμία σχέση με την Καλαμάτα, η απόφαση πάρθηκε γιατί ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης θεωρεί τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα αγαπημένο του προορισμό. Βέβαια, για πρώτη φορά την επισκέφτηκε το 1983, προκειμένου να παρακολουθήσει μια παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ, και από τότε δηλώνει ερωτευμένος μαζί της.
Προβληματικός ο πορφυρίτης στην πλατεία
Γράφαμε τελευταία σε ρεπορτάζ για τις πλάκες από πορφυρίτη στην κεντρική πλατεία οι οποίες παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα. Τις επόμενες ημέρες, συνεργείο της εταιρείας που έχει αναλάβει την ανάπλαση ξήλωνε όσες είχαν προβλήματα και τις άλλαζε.
Χθες το μεσημέρι, όμως, εκεί που περπατούσαμε διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κι άλλες φθαρμένες. Δεν πρόλαβαν να τις αλλάξουν όλες ή παρουσιάστηκαν νέα προβλήματα; Κι αν ισχύει το δεύτερο, τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στην ανάπλαση;  Α.Π.
Ολόκληρο εισιτήριο πληρώνουν οι φαντάροι!
Εκνευρισμένος ήταν προχθές φίλος αναγνώστης, επειδή ο αδελφός του, ο οποίος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, αν και φαντάρος, πλήρωσε ολόκληρα εισιτήρια για να ταξιδέψει από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα (με το ΚΤΕΛ Λακωνίας έως την Αρτεμισία και με το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας από την Αρτεμισία έως την Καλαμάτα). Στη Βόρεια Ελλάδα, όπως μας είπε, όπου υπηρετούσε πριν, πλήρωνε μισό εισιτήριο. Μάλιστα, στο ταξίδι του από Σπάρτη - Καλαμάτα διαμαρτυρήθηκε και του απάντησαν ότι το κάθε ΚΤΕΛ έχει τη δική του πολιτική.
Πράγματι, αυτή ήταν η απάντηση που μας έδωσαν χθες και από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο προϊστάμενος του Γραφείου Κινήσεως Γιώργος Πετρουλάκης, στο 90% των ΚΤΕΛ οι φαντάροι πληρώνουν ολόκληρο εισιτήριο. Συγκεκριμένα για το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας πρόσθεσε ότι μισό πληρώνουν μόνο όταν γίνεται οργανωμένη μετακίνηση, ενώ δωρεάν μεταφέρεται ο φαντάρος όταν έχει «φύλλο πορείας».
Ωστόσο, μιας και πρόκειται για φαντάρους, δε θα έπρεπε το κράτος να φροντίζει για τη δωρεάν μεταφορά τους, αφού το κράτος τούς καλεί και τους επιβάλλει να υπηρετήσουν υποχρεωτικά; Στο κάτω κάτω, είναι και άνεργοι άνθρωποι, αφού, όταν υπηρετείς στο στρατό, δεν εργάζεσαι ώστε να έχεις εισόδημα.Μ.Ν. 
Μεγάλη επιτυχία η ανοιξιάτικη γιορτή
Κοσμοσυρροή προχθές στο Γυμνάσιο - Λύκειο Καρδαμύλης, όπου πραγματοποιήθηκε η 2η Γιορτή Άνοιξης, που διοργάνωσαν ο Σύλλογος «Γαία» Μάνης με το ΠΕΡΙΠΟΛΟ (Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος) Ανατολικής Μάνης.
Εκτός από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες για τη βιολογική καλλιέργεια, τη σποροφύλαξη και τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων, την ενημέρωση για τα μεταλλαγμένα και τα υβρίδια, καθώς και τη συνοικιακή κομποστοποίηση, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν εξαιρετικές μανιάτικες γεύσεις από τις γυναίκες του Συλλόγου «Λεύκιππος».  Μ.Ν.
Θα υπάρξει μόνιμη λύση;
Κανονικά έγινε χθες η μεταφορά των μαθητών στη Μεσσηνία, καθώς υπήρξε συνεννόηση σχετικά με το αίτημα του ΚΤΕΛ, οπότε λεωφορεία και ταξί επέστρεψαν στα δρομολόγιά τους.
Για να δούμε, θα υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος ή σε λίγο καιρό θα έχουμε πάλι τα ίδια;  Μ.Ν.

***  «Ο Έλληνας ήρωας»… :
 * Ένας Έλληνας μετανάστης έπεσε στις φλόγες και έσωσε τρεις Τούρκους, επίσης μετανάστες, καθώς ήταν ο πρώτος που αντελήφθη την πυρκαγιά, στην οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ Τούρκοι, στις 10 Μαρτίου, κοντά στη Στουτγάρδη.
Τον τίτλο «Ο Έλληνας ήρωας» έδωσε η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης για τον Χρήστο Κύρογλου, που έσωσε μια Τουρκάλα γιαγιά και τα δύο εγγόνια της, ηλικίας 10 και 14 ετών.  Α.Π.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
Για  το  Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο :
Υπενθυμίζεται, ότι στους «4» έχει προκριθεί ο ΠΑΟΚ, ενώ το πρόγραμμα (σ.σ. σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα), έχει ως εξής:
Τετάρτη 13 Μαρτίου
Πανθρακικός-Βέροια (1-0)  .- 2ος αγώνας 1-0 .- ^
Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα (1-0)  , 2ος αγων. 2-0 .- ^

~ Η ενδεκάδα του ΠΑΣ Γιάννινα: Μπαμπανιώτη, Ντάσιο, Μιχαήλ, Ντε Βισέντι, Βίλα, Κεϊτά, Ρουμπουλάκου, Νικλητσιώτη, Κολοβέτσιο, Μπέριο και Αυγενικού.
~ Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού: Κάρολ, Παπάζογλου, Κοντρέρας, Σιόβας, Χολέμπας, Μοδέστο, Μανιάτης, Μασάντο, Βλαχοδήμος, Αμπντούν και Μήτρογλου.
Πέμπτη 14 Μαρτίου
Αστέρας Τρίπολης-Πλατανιάς (2-1)

*** ΓΙΑ  ΤΣΑΜΠΙΟΝ ΛΙΝΓ Champions League :
ΜΠΑΓΕΡΝ (Γερμανίας)- ΑΡΣΕΝΑΛ (Αγγλίας)

ΜΑΛΑΓΑ (Ισπανίας)- ΠΟΡΤΟ (Πορτογαλίας)

Σε αγώνες - ρεβάνς για τη φάση των «16» σημειώθηκαν τα αποτελέσματα (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα):

Τρίτη 5 Μαρτίου
Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία) - Ρεάλ Μαδρίτης (Γερμανία) 1-2 (1-1)
Ντόρτμουντ (Γερμανία) - Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 3-0 (2-2)

Τετάρτη 6 Μαρτίου
Γιουβέντους (Ιταλία) - Σέλτικ (Σκοτία) 2-0  - (3-0)
Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) - Βαλένθια (Ισπανία) 1-1 -  (2-1)

Τρίτη 12 Μαρτίου
Σάλκε (Γερμανία) - Γαλατάσαραϊ (Τουρκία) 2-3 - (1-1)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) - Μίλαν (Ιταλία) 4-0 - (0-2)

Τετάρτη 13 Μαρτίου
Μάλαγα (Ισπανία) - Πόρτο (Πορτογαλία) (0-1) 2oς αγώνας 2-0 .-^
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) - Άρσεναλ (Αγγλία) (3-1) 2ος αγών. 0-2 .-^
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ (Α΄ αγώνες 2 και 3/4 - Β΄ αγώνες 9 και 10/4)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ (Α΄ αγώνες 23 και 24/4 - Β΄ αγώνες 30/4 και 1/5)

ΤΕΛΙΚΟΣ (25 Μαϊου 2013, στο Γουέμπλεϊ)


*** Ενημέρωση κατάστασης
Από Vassilis Tsigaridis
Ο πολύτιμος χρόνος της ωριμότητας...
Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΩΡΙΜΩΝ - Ένα βαθιά αισιόδοξο μήνυμα, για
όλους (νεότερους και ωριμότερους)!
Από τον Mario de Andrade (Ποιητή, συγγραφέα, δοκιμιογράφο και μουσικολόγο
από τη Βραζιλία).
~ «Μέτρησα τα χρόνια μου και συνειδητοποίησα, ότι μου υπολείπεται λιγότερος
χρόνος ζωής απ'ότι έχω ζήσει έως τώρα...
Αισθάνομαι όπως αυτό το παιδάκι που κέρδισε μια σακούλα καραμέλες: τις
πρώτες τις καταβρόχθισε με λαιμαργία αλλά όταν παρατήρησε ότι του απέμεναν
λίγες, άρχισε να τις γεύεται με βαθιά απόλαυση.
Δεν έχω πια χρόνο για ατέρμονες συγκεντρώσεις όπου συζητούνται,
καταστατικά, νόρμες, διαδικασίες και εσωτερικοί κανονισμοί, γνωρίζοντας ότι
δε θα καταλήξει κανείς πουθενά.
~ Δεν έχω πια χρόνο για να ανέχομαι παράλογους ανθρώπους που παρά τη
χρονολογική τους ηλικία, δεν έχουν μεγαλώσει.
Δεν έχω πια χρόνο για να λογομαχώ με μετριότητες.
Δε θέλω να βρίσκομαι σε συγκεντρώσεις όπου παρελαύνουν παραφουσκωμένοι
εγωισμοί..

*** Ένα  όμορφο  ΑΝΕΚΔΟΤΟ από Κώστα Μπούρα :
Ειναι ένας τύπος λοιπόν σε μια ξένη πόλη περαστικός και το βραδάκι μπαίνει σ’ ένα καφέ να περάσει λίγο την ώρα του Το καφέ είναι άδειο εκτός από μια κοπέλα ";Να της πιάσω κουβέντα";, σκέφτεται . . . ";Να μην είμαι έτσι μόνος και χαμένος"; Την πλησιάζει λοιπόν και τι άλλο πιο έξυπνο να πει? Συστήνεται: ";Νίκος Χιόνης"; Η κοπέλα δεν μιλάει . . . Αυτός εξακολουθεί να έχει απλωμένο το χέρι του και επι...μένει ";Νίκος Χιόνης, δεσποινίς. Δεν θα μουχαρίσετε το ονοματάκι σας?"; ";Aνοιξη";, του λέει αυτή ";Aνοιξη? Ωωωω εμείς οι δυο ήταν γραφτό να βρεθούμε. Όλος ο κόσμος θα μιλάει για μας! Θα μας γράψουν οι εφημερίδες"; Η κοπέλα τον κοιτάζει απορημένη . . . ";Μα γιατί . .. ?"; προσπαθεί να ρωτήσει Κι αυτός: ";Φανταστείτε το πρωτοσέλιδο: Είκοσι πόντοι χιόνι μέσα στην άνοιξη!";
 
***
 
Φωτογραφία του 1912-16 στο Αρφαρά οικογένεια Ηλία Σκούλικα ( φωτ. stamos01)

  ~**** From my video-box   2010-2012,  Stamatios  N. Skoulikas  .- :
Απόφοιτοι  Οδοντίατροι Α.Π.Θεσσαλονίκης 1972 .(Φωτ. stamos01-snsarfara )
ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΙΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ …..ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ … :  
 1 ~ http://www.youtube.com/stamos01 , =     2350 video. -      
A.  snstam@gmail.com  .-  
  2 ~ http://www.youtube.com/stamatios01 e, =                        788 video. -   
  3 ~ http://www.youtube.com/vlasiskal   , =                    784   video.  -      
ΣΥΝΟΛΟΝ :                                                3922   αναρτήσεις  Βίντεο .-     www.sansimera.gr  www.sansimera.gr
Φωτογραφία 1980 , Αρφαρά Καλαμάτας
Γιώργος Κάϊλας  -Ευανθία Γ.- Η.  Κάϊλα - Σκούλικα  (+),
Σταμάτης Ν. Σκούλικας (ενδιάμεσα Γιώργο καί Ευανθία) ,
Τα παιδιά Βλάσης -Νίκος καί Βασίλης Σταμ. Σκούλικα ,
καί η Αγγελική Γ. Κάϊλα - Νέλος ....
με τις κόρες Χριστίνα και  Ευανθία (Eva) .-
***  ΑΠΟ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 :
Βασιλική-Νίκος Σκούλικας
Κώστας Σκούλικας  , Παν. Γ. Μωραγιάννης και Ηλίας - Σταμάτης  1955.ΑΡΦΑΡΑ
(Φώτ. stamos01-snsarfara )
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/02/26-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ,Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ γιά Όλους μας.,-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/27-2013.html ,
Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/28-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 .-
~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html ,

AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2013  :
 
πατέρας Ν.Η.Σκούλικας , με τους γιούς 1956.ARFARA
(Foto . stamos01-snsarfara )
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/01-2013.html ,
Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Μαρτίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/2-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σαββάτο 2 Φεβρουαρίου 2013  .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , , Θέατρο από ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Μαρτίου 2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-07-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνοπέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/08-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρεωσης Παρασκευή 08 Μαρτίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/to-09-2013.html  , To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαρτίου 2013.-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html , Σαββατο κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09καί 10 Μαρτίου 2013 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 11 Μαρτίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/11-3-2013.html , ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 11-3-2013 .-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/12-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/13-2013.html , Η καθημερινή μας ενημέρωση Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013.-

Στο αρτοποιείο (φούρνος)
1955-56  του Νίκου Η. Σκούλικα (Ιωάννου Ζαλαχώρη) στο Αρφαρά Καλαμάτας .-
(Foto ,stamos01 - snsarfara )

 
  Δέσποινα Σκούλικα -Βλασίου
καί Σταμάτης Ν. Σκούλικας  1975 Θεσσαλονίκη
Νίκος-Βλασης και Βασίλης  Σταμ. Σκούλικα
Φωτογραφία 1984-85 στο Αρφαρά Ν. Μεσσηνίας
*** 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ