Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 στην ενημέρωση

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 στην ενημέρωση  :
Για να  αποφύγουμε το μάτιασμα της κατρακύλας...
Η ΕΛΛΑΔΑ   ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑΤΗΣ , ΟΤΙ ΚΙ΄ ΑΝ  ΓΙΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ  ή  ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ !!!

** *O  ΣΟΚΡΑΤΗΣ  436πχ. -438πχ  έλεγε  : " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-
** «Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γενιές . >>  . -  Général De Gaulle** Όχι Βενιζέλου στο δημοψήφισμα

* Με μία δήλωση που προϊδεάζει έντονα για τις εξελίξεις που θα πρέπει να αναμένονται εντός ΠΑΣΟΚ από σήμερα κιόλας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παίρνει πλέον σαφείς αποστάσεις από τον πρωθυπουργό για το ζήτημα του δημοψηφίσματος.-

** Χρυσοχοΐδης: Επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται
* Εναντίον κάθε ενδεχόμενου για επιστροφή στη δραχμή τάχθηκε με ανακοίνωσή του πριν από λίγο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. -

**  Ανεξαρτητοποιήθηκε η Εύα Καϊλή
* Ανεξαρτητοποιείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή, όπως γνωστοποίησε με επιστολή της προς τον Γ. Παπανδρέου. _


** «Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω κι εγώ την άποψή μου» .-  John Maynard Keynes

** «Όχι» στο δημοψήφισμα από Παναρίτη - Γιαννακά

  ~ Την αντίθεσή της στη διενέργεια δημοψηφίσματος εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έλενα Παναρίτη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η θέση της αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.-
~ Στο ίδιο μήκος κλίματος τάχθηκε και η Σοφία Γιαννακά.

** Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο
 * Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, μετά την απόφαση των Καννών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο ευρώ και το «όχι» Βενιζέλου στο δημοψήφισμα.
 * Τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητούν υπουργοί και βουλευτές, ενώ εκτάκτως συνεδριάζει στις 12:00 το Υπουργικό Συμβούλιο. Kατά πάσα πιθανότητα η συνεδρίαση της Κ.Ο. θα γίνει μετά το πέρας του Υπουργικού.

** Τέλος ... !!   Γιώργου  Α. Παπανδρέου ... αλλάζει το ΠΑΣΟΚ ... με αρκετό γιά όλους  Σόκ !!!  
~ ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ  ΓΙΩΡΓΑΚΙ ...ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΚΙ !! ~ ΜΑΘΕ  ΕΛΛΗΝΑ  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ !! ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑΣΤΟΥΡΑ ...ΤΟΝ ΝΕ ΤΡΩΕΙ Η ΓΑΪΔΟΥΡΑ !!!
~ ΕΠΙΣΗΣ ... ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ...ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ...ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ  (ΤΟΥ)  ΒΟΗΘΕΙΑ !!!
** ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΚΑΚΟ  ΑΝΤΑΡΑ !!! ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !! ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΙ Η ΚΟΥΤΑΜΑΡΑ !!!!

** ΣΥΝΕΝΣΗ !! ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ !! ΑΓΑΠΗ !! ΑΝΘΡΩΠΙΑ !! ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ !!! Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΑΖΗΤΕΙ !! ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ  ΕΤΟΥΤΗ ΕΔΩ Η ΓΗ !! ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !!

** Η ΕΥΡΩΠΗ  ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ,...ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ...ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ... ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ !!!

** Καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις
* Ντόμινο εξελίξεων στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά και την επίσημη τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

** Ούτε παραίτηση, ούτε δημοψήφισμα
* Νέα ανατροπή σηματοδότησε η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου λίγο πριν τις 16.00. Ο Ηλίας Μόσιαλος επιβεβαίωσε κατ΄ αρχήν τις πληροφορίες της προηγούμενης ώρας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προτίθεται να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, ότι θα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 17.00 και ότι θα μιλήσει το βράδυ στη Βουλή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
* Χωρίς να το πει ευθέως ο κ. Μόσιαλος άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να πάρει πίσω το αίτημα για δημοψήφισμα το οποίο καθίσταται περιττό μετά την αποδοχή της δανειακής σύμβασης από την αξιωματική αντιπολίτευση.
 * Δεν απάντησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο ερώτημα εάν οι κ. κ. Δημήτρης Ρέππας και Νίκος Αθανασάκης θα μεταβούν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για να συνομιλήσουν με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά για τα της έκτακτης ή μεταβατικής κυβέρνησης.

** ΕΕ: "Έξοδος από το ευρώ ισούται με έξοδο από τη ΕΕ"

* Όποιο κράτος εγκαταλείψει την Ευρωζώνη θα πρέπει να εξέλθει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 * Ερμηνεύοντας την Συνθήκη της Ε.Ε. η Karolina Kottova διευκρίνισε πως "η συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από τη ζώνη του ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ".
 * Η ίδια ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου πως τα πράγματα στη συνάντηση των κρατών της G20 παραμένουν πολύ ρευστά και το αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο.

** Α. Σαμαράς: "Ναι" σε μεταβατική κυβέρνηση
* ΄Η μεταβατική κυβέρνηση ή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, με μοναδικό αντικείμενο τη διασφάλιση της δανειακής σύμβασης και της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την ομαλή πορεία του τόπου σε εκλογές, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Capital.gr. -

** Παπαδήμος – Σημίτης για την επόμενη ημέρα
* Δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον κ. Παπανδρέου οι συνομιλητές του στις Κάννες. Φύγε και άλλαξε κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει την τήρηση της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ήταν η “ομόφωνη εντολή” από όσους παραβρέθηκαν στην έκτακτη συνάντηση χθες βράδυ στις Κάννες.
 * Και επειδή κατά την εκτίμηση της κας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, ο ίδιος δεν μπορεί να το κάνει αυτό μετά την “περιπέτεια” του δημοψηφίσματος, του ζητήθηκε να φέρει τον κ. Παπαδήμο ή τον κ. Σημίτη επικεφαλής μιας κυβέρνησης με ευρεία στήριξη στο Κοινοβούλιο.

** AΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
~ Στο Γιουρόπα Λίγκ στο ποδόσφαιρο :
 1ος 'Όμιλος :
* Ρουμπίν Καζάν - Τόττεναμ  1-0  , (0-0).- ^  και 
* Σαμρόκ Ρόβερς Δουβλίνου - ΠΑΟΚ Θεσσ /νίκης 1-3 , (0-3) .- ^ Τα γκόλ : 2΄  και  37΄ Δημ. Σαλπιγκίδης , 35΄ Γιώργος Φωτάκης , 51΄ Ντόνεχη , ^
2ος Όμιλος :
*  Κοπεγχάγη - Ανόβερο  1-2  , (0-0).-^
* Βόρσκλα  Πολτάβα  - Σταντάρ Λιέγης   1-3 , (1-2).- ^
3ος Όμολος :
* Αϊτχόφεν - Χαποέλ Τέλ Αβίβ  3-3 , (1-2).-  ^
* Λέγκια  Βαρσοβίας - Ραπίντ Βουκουρεστίου  3-1  ,(0-0).- ^
4ος  Όμιλος
* Λάτσιο  - Ζυρίχη  1-0 . (0-0).-  ^
* Βασλούϊ - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας  1-0 , (1-0).-  ^
5ος Όμιλος :
* Μπεσίκτας  - Ντοναμό Κιέβου  1-0 , (0-0).-  ^
* Μακαμπί Τέλ Αβίβ -  Στόουκ  1-2 , (0-0).-  ^
6ος Όμιλος :
* Παρί Σεν Ζερμέν - Σλόβαν Μπρατισλάβας  1-0 , (0-0).- ^
* Σάλτσμουργκ - Ατλέτικο Μπιλμάο  0-1  , (0-1).-  ^
7ος Όμιλος :
* Μέταλιστ - Μάλμε  3-1  ,(0-0).- ^
* Αούστρια Βιένης - Αλκμάαρ 2-2  , (0-2).- ^
8ος Όμιλος :
* Μπέρμιγχαμ -Κλαμπ Μπρίζ  2-2 , (0-2).- ^
* Μπάργκα - Μάρμπορ  5-1 , (3-0).- ^
9ος Όμιλος :
* Ατλέντικο Μανδρίτης - Ουντινέζε 4-0 , (3-0).- ^
* Σέλτικ -Ρέν 3-1 , (2-1).- ^
10ος Όμιλος :
* Στεάουα Βουκουρεστίου - Μακαμπί Χάϊφα 4-2  ,(2-2).- ^
* Σάλκε - ΑΕΚ Λάρνακας  0-0 , (0-0).-  ^
11ος Όμιλος :
* Φούλαμ - Βίσλα  Κρακοβίας  4-1 , (2-1).- ^
* Τβέντε - Οντένσε 3-2  , (2-1).- ^
12ος Ομιλος :
* ΑΕΚ  Αθηνών - Λοκομοτίβ Μόσχας 1-3 , (0-0).- ^ Τα γκόλ : Λεονάρντο
* Άντερλεχτ -Στούρμ Γκράτς  3-0 , (1-0).-  ^

~** Στο Τσάμπιον Λίγκ Γυναικών :
~ Σπαρτάκ  Πράγας  - Λυών  0-6 , (0-2).- ^
~ Ένερτζι Βορονέζα - Ροσιγιάνκα  0-4 , (0-2).- ^
~ Ράγια Βαγιεκάνο - Άρσεναλ  1-1 , (1-1 ).- ^

~** Για το Ευρωμπάσκετ  :
* 1ος Όμιλος : Ούλκερ Φερνέρ μπαχτσε - Νανσι  90-86 .- ^
* 4ος Όμιλος : Ούνικς Καζάν - Μπαρτσελόνα  65- 93 .- ^
* 1οος Όμιλος :  Καντού - Μπιλμπάο    78-69  .-  ^
* 3ος ΄Ομιλος :  Μακαμπί Τελ Αβίβ - Ρεάλ Μανδρίτης   88-82 .- ^
* 3ος Όμιλος ;  Μιλάνο  - Εφές Ανατολού   54-62 .- ^
* 3ος Όμιλος : Παρτιζάν - Σπιρού  91-81  .- ^
* 2ος Όμιλος : Μπάρμπεγκ - Μάλαγα   78-79 .- ^
Αύριο Παρασκευή  4/11/2011  ο αγώνας * Παναθηναϊκού - Ζαλγκίρις Κάουνας  ;

** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ :
Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το «Ταμείο Μολυβιάτη»

~ Θα προσφύγει η Περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε ο Π. Τατούλης
 * Πλήρη λογαριασμό για τα χρήματα από το «Ταμείο Μολυβιάτη» θα ζητήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
 * Ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για ανεπάρκεια της χώρας, τονίζοντας ότι ποτέ κανείς δεν έδωσε λογαριασμό για αυτό το Ταμείο, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι θα ζητηθούν πλήρη στοιχεία για το τι αναλογούσε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και γιατί δε δόθηκε.
 * «Θέλουμε πλήρεις εξηγήσεις, αλλιώς θα προσφύγουμε σε όλα τα δικαστήρια, είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά», σχολίασε.
 «Ταμείο Μολυβιάτη»
 * Στην αρχή της συνεδρίασης ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γόντικας ζήτησε να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα η τραγική κατάσταση της χώρας, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε μετά από ψηφοφορία.
 * Σε θέμα που συζητήθηκε για χρηματοδότηση έργου στη Λακωνία, τέθηκε το ζήτημα των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί από ιδιώτες στο «Ταμείο Μολυβιάτη» για την ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών και τα οποία έχουν εξαφανισθεί.
 * Ο κ. Τατούλης έκανε λόγο για ανεπάρκεια της χώρας, τονίζοντας ότι ποτέ κανείς δεν έδωσε λογαριασμό για αυτό το Ταμείο: «Κακώς ονομάσθηκε “Ταμείο Μολυβιάτη”, διότι ο κ. Μολυβιάτης δεν ανταποκρίθηκε ούτε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του. Τέσσερα χρόνια μετά τη συγκρότησή του Ταμείου δεν έχει δοθεί κανείς απολογισμός. Είναι το κακό παράδειγμα στον τρόπο λειτουργίας».
 * Ο ίδιος είπε ότι θα ζητηθεί να δοθεί πλήρης λογαριασμός και να δει η Περιφέρεια όλα τα οικονομικά στοιχεία, τι αναλογούσε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και γιατί αυτά δε δόθηκαν.
 * «Θέλουμε πλήρεις εξηγήσεις, αλλιώς θα προσφύγουμε σε όλα τα δικαστήρια, είτε εθνικά είτε ευρωπαϊκά, απαιτώντας να μας δοθούν οι εξηγήσεις που επιβάλλονται», υποστήριξε.
 Δημοπρατήριο
 ~ Στη συνεδρίαση είχε τεθεί προς συζήτηση και το θέμα του δημοπρατηρίου.
 * Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς αναφέρθηκε στη σημαντικότητά του, υπογραμμίζοντας ότι θα βοηθήσει να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Μάλιστα, είπε ότι η στρεβλή λειτουργία της αγοράς αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι ό,τι χειρότερο.
 * Όσο για τα κύρια χαρακτηριστικά που επιθυμεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου να έχει το δημοπρατήριο, είναι:
 -Η εγκατάστασή του κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να διευκολύνει τους βασικούς πελάτες, που είναι οι μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
 -Η συνεχής επένδυση στη βελτίωση των υποδομών, ώστε να διασφαλίζονται υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας των προϊόντων, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος μέσω σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων και εξοικονόμησης ενέργειας.
 -Η επένδυση στη χρήση νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και τη μείωση του κόστους για τους παραγωγούς.
 -Η επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρονται και συγκεκριμένα η καθετοποίησή τους, ώστε να δημιουργούνται μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας τόσο για τους παραγωγούς όσο και τους πελάτες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η συσκευασία και τυποποίηση των προϊόντων.
 -Η συνεχής προβολή των προϊόντων με σύγχρονες μεθόδους Marketing και Branding των προϊόντων.
 * Σκοπός της Περιφέρειας είναι να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης με θέμα «Καθορισμός διαδικασιών και μεθοδολογίας σύστασης και ανάπτυξης του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων με κύριο άξονα αναφοράς το καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

** Διχασμένοι οι Καλαματιανοί για δημοψήφισμα
 * Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι Καλαματιανοί, μετά την ανακοίνωση διενέργειας δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση και την παραμονή στο ευρώ. Ενώ για κάποιους είναι η μοναδική λύση, για άλλους δε θα φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Δε θα ψηφίσουμε» δηλώνουν οι μισοί. Στο 50-50 είναι και όσοι θα ψηφίσουν, αντίστοιχα, «ναι» ή «όχι». Οι πολίτες κάνουν λόγο για «εκβιαστικό δίλημμα», αλλά και για «ώρα ανάληψης της ευθύνης από τον ελληνικό λαό». Οι μεν λένε «ο πρωθυπουργός μάς ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών», οι δε θεωρούν ότι το δημοψήφισμα είναι η ευκαιρία «να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων».
 * Εξίσου διχασμένοι είναι, όμως, και ως προς το αν θα ήταν προτιμότερη η διενέργεια εκλογών. Σε δυο σημεία, ωστόσο, συμφωνούν: Θέλουν να ενημερωθούν για τις ακριβείς συνέπειες, για το τι θα επακολουθήσει του «ναι» και του «όχι». Επίσης, θεωρούν ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν προς το χειρότερο.
 «Ελπίζω ότι, μετά το δημοψήφισμα, θα γίνουν εκλογές»
 * Θετική εξέλιξη θεωρεί το δημοψήφισμα η Σοφία Περδίκη, 43 ετών, εκπαιδευτικός, με την προϋπόθεση να ακολουθήσουν εκλογές: «Έστω και κατόπιν εορτής, το δημοψήφισμα για να τοποθετηθούμε οι πολίτες στα όσα μας συμβαίνουν είναι μια ευκαιρία να δηλώσουμε τι θέλουμε για την Ελλάδα και τι όχι. Το λογικό, βέβαια, θα ήταν να είχε γίνει δημοψήφισμα πριν μπούμε στη μεγάλη φουρτούνα του μνημονίου. Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε βγει από την πρώτη στιγμή και να μας είχε εξηγήσει πώς έχει η κατάσταση και τι θα αντιμετωπίσουμε. Από την αρχή, θα έπρεπε να είχε γίνει δημοψήφισμα και, μάλιστα, να επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα. Αυτό δεν έγινε. Τώρα λένε ότι θα γίνει. Δεν το πολυπιστεύω. Αν όμως γίνει, εγώ θα ψηφίσω. Θα τοποθετηθώ. Ελπίζοντας ότι, μετά το δημοψήφισμα, θα γίνουν εκλογές, ώστε να δούμε ποιοι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη λαϊκή επιθυμία».
 «Να μας εξηγήσει τι θα συμβεί αν πούμε ναι και τι θα συμβεί αν πούμε όχι»
 * «Από τη στιγμή που εξάντλησε τα εκβιαστικά διλήμματα απέναντι στους βουλευτές του, ο πρωθυπουργός τώρα θα εκβιάσει τον ελληνικό λαό», λέει ο Θεοφάνης Ρότσος, 61, συνταξιούχος. «Εξαρτάται από το δίλημμα που θα θέσει, τι θα απαντήσει ο ελληνικός λαός. Αν του πει “θέλεις μέτρα ή θα βγούμε από την Ευρώπη”, ο λαός βέβαια θα αναγκαστεί να το ψηφίσει, γιατί δε θέλει να φύγει από την Ευρώπη. Το αν θα πάει ο κόσμος να ψηφίσει, θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει βάλει σαν δεύτερη λύση ο πρωθυπουργός. Δε μας έχει πει ο πρωθυπουργός τι θα συμβεί αν είναι “όχι” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν ξέρουμε ποια είναι η εναλλακτική, τότε η συμμετοχή του κόσμου θα είναι διαφορετική. Πρέπει να βγει και να μας εξηγήσει τι θα συμβεί αν πούμε ναι και τι θα συμβεί αν πούμε όχι.
 * Δεν πιστεύω ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα το δημοψήφισμα. Από εδώ και πέρα, πιστεύω ότι θα υποφέρουμε ακόμα περισσότερο και τα μέτρα που θα λάβει, αν παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία, θα είναι πολύ χειρότερα. Αυτή τη στιγμή, δε βλέπω πιθανή την έξοδο από το ευρώ. Δε θα το επιτρέψουν οι άλλοι, γιατί δεν τους συμφέρει».
 «Το δημοψήφισμα είναι ο μόνος   Τρόπος να δηλώσουμε παρόντες»
 * Είκοσι επτά ετών και οι δύο, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ο Βασίλης Φωτόπουλος και ο Βασίλειος Σπεντζόπουλος λένε «δεν ασχολούμαστε με το δημοψήφισμα. Έχουμε κλείσει την τηλεόραση».
 * Αν, όμως, συμφωνούν, γίνει δημοψήφισμα, «φυσικά και θα πάμε να ψηφίσουμε. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για 700 ευρώ το μήνα. Να απεργήσουμε δεν μπορούμε, γιατί θα μας διώξουν από τη δουλειά. Το δημοψήφισμα είναι ο μόνος τρόπος να δηλώσουμε κι εμείς παρόντες, να δείξουμε ότι έχουμε φωνή. Αν και καλύτερα θα ήταν να γίνονταν απευθείας εκλογές και όχι δημοψήφισμα. Εκλογές όχι όμως πάλι με ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. Θέλουμε να βγει ένα κόμμα σωστό».
 «Τώρα μας θυμήθηκαν;»
 * Ο Χρήστος Μ., 38 ετών, άνεργος, δε βλέπει ελπίδα. «Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Ας κόψουν το λαιμό τους. Τώρα μας θυμήθηκαν; Για να μας εκβιάσουν και να ρίξουν τελικά το μπαλάκι της ευθύνης σε εμάς; Όταν άνοιγε διάπλατα τη χώρα στο ΔΝΤ ο πρωθυπουργός, μας ρώτησε; Εγώ, πάντως, δεν πιστεύω ότι θα γίνει τελικά δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση θα πέσει, πριν έρθει εκείνη η ώρα».
 «Η δανειακή σύμβαση πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα»
 * Ο κ. Βασίλης μόλις υπέβαλε τα χαρτιά του για σύνταξη. «Πιστεύω ότι το δημοψήφισμα έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούλιο», λέει. «Αλλά και τώρα, δεν είναι αργά, για να βάλει προ των ευθυνών του τον ίδιο τον ελληνικό λαό και όχι τα κόμματα. Θεωρώ ότι είναι θετική εξέλιξη και η μοναδική αυτή τη στιγμή, γιατί ο ελληνικός λαός δεν έχει συνειδητοποιήσει, όπως ούτε και οι βουλευτές και τα κόμματα, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Ότι μέχρι τώρα ζούσαμε με δανεικά. Πιστεύω ότι η δανειακή σύμβαση πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα, διαφορετικά θα γυρίσουμε στη δραχμή. Ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει, ότι αν ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα, ο δημόσιος υπάλληλος και ο συνταξιούχος δε θα πάρουν μισθούς και συντάξεις.
 * Κατά τη γνώμη μου, οι ευθύνες καταλογίζονται πρωταρχικά στη Ν.Δ. και στον αρχηγό της, ο οποίος στις εκλογές του 2009 έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν 4,5%. Και βέβαια στο ΛΑΟΣ που στην αρχή ψήφισε το μνημόνιο και από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός είναι ξεκρέμαστος σε όλη την Ευρώπη και έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται από τους ίδιους τους βουλευτές του. Μεγάλο παιχνίδι θα παιχτεί την Παρασκευή, αν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης».
 «Ο πρωθυπουργός μάς ρίχνει το μπαλάκι»
 * Ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Καλαμάτας, ο Γιάννης Οικονομόπουλος δηλώνει: «Εννοείται ότι δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα το δημοψήφισμα. Αν γίνει, θα πάω να ψηφίσω “όχι” και επιστροφή στη δραχμή, γιατί εξ αρχής ήμουν ενάντιος στη ρύθμιση μέσω μνημονίου. Ο πρωθυπουργός έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση. Έχει τους από πάνω, έχει και το λαό. Έτσι, ρίχνει το μπαλάκι. Εν τέλει, η κατάσταση θα συνεχίσει ως έχει, προς το χειρότερο. Απλά, το δημοψήφισμα χαλάει λίγο το πείραμα».
 «Δεν μπορώ να εκτιμήσω  το ποσοστό αποχής»
 * Οι κύριοι Θανάσης και Φώτης θα ψηφίσουν, λένε, στο δημοψήφισμα, ο μεν πρώτος «ναι» και ο δεύτερος «όχι».
 * «Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και εγώ θα ψηφίσω όχι», δηλώνει ο κ. Φώτης. «Εκείνοι που μέχρι τώρα δεν ήθελαν τη σύμβαση για το χρέος, τώρα κόπτονται μπας και χάσουμε τη σύμβαση. Θα μας τρελάνουν;».
 * «Εγώ είμαι υπέρ του δημοψηφίσματος και θα ψηφίσω ναι», δηλώνει ο κ. Θανάσης. «Θεωρώ ότι η συμμετοχή του κόσμου στο δημοψήφισμα θα εξαρτηθεί από το πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα. Πιθανόν να υπάρξει μεγάλη αποχή, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια δικλείδα στο δημοψήφισμα, 40% συμμετοχή. Αυτό δεν μπορώ να το εκτιμήσω. Εγώ, πάντως, θα πάω. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και εφόσον το δημοψήφισμα βγάλει όχι, θεωρώ την επιστροφή στη δραχμή το πιθανότερο σενάριο».
 «Το δημοψήφισμα είναι μια κίνηση πανικού»
 * Ελεύθερος επαγγελματίας, ο Δημήτρης Λαγωνικάκος δηλώνει: «Κατά τη γνώμη μου, το δημοψήφισμα είναι κι αυτό μια κίνηση πανικού. Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού ήταν λάθος από την αρχή, από τη στιγμή ειδικά που δεν αποδόθηκαν ευθύνες και δεν τιμωρήθηκαν οι υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας. Αναγκαστικά, θα αγανακτήσει ο κόσμος και θα γίνουν και χειρότερα. Εγώ δουλεύω από μικρό παιδί, ποτέ δε ζήτησα τίποτα ούτε από πολιτικούς ούτε από δημάρχους. Στις προηγούμενες εκλογές, με έβαλαν επιτροπή και δεν πήγα. Ας έβαζαν τα τσιράκια τα δικά τους. Αν γίνει δημοψήφισμα, δε θα πάω να ψηφίσω. Ήδη έχω κανονίσει να φύγω για Ολλανδία, δεν κάθομαι εδώ».
 «Δε θα συνηγορήσω σε άλλη κοροϊδία»
 * Συνταξιούχος, ο κ. Παναγιώτης έχει φτάσει, λέει, στο αμήν: «Την πατσαβούρα που λένε στα χωριά την ξέρεις; Αυτή είναι η πολιτική μας, στη μούρη τους αξίζει να τη ρίξουμε. Ποια δημοσκόπηση μου λες; Εδώ, θα πάει ο κόσμος και θα τους κοπανήσει. Θα φύγουν, όλοι οι βουλευτές. Εγώ στο δημοψήφισμα δε θα πάω να ψηφίσω. Δε θα συνηγορήσω σε άλλη κοροϊδία».
 ~ «Ο πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών μέσα σε 48 ώρες»
 * Επιχειρηματίας στην Αυστραλία, ο Λεωνίδας Παναγόπουλος (πρώτος από δεξιά) ήρθε να δει τι συμβαίνει στην πατρίδα. «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι οι Έλληνες ψηφίζουν για ατομικά συμφέροντα», σημειώνει. «Δεν μπορείτε να δείτε το συλλογικό καλό του τόπου. Αυτή η νοοτροπία πιστεύω θα επικρατήσει και στο δημοψήφισμα. Είναι αγορασμένες οι ψήφοι, με λίγα λόγια. Έτσι και τώρα, στο δημοψήφισμα θα πάνε να ψηφίσουνε αυτοί που έχουν συμφέροντα. Αυτοί που δεν έχουν προσωπικό κέρδος, δε θα ψηφίσουν. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά προβλήματα, που απαιτούν πολύ χρόνο και προσπάθεια για να επιλυθούν».
 * Ο φίλος του, Δημήτριος Μάρρας (δεύτερος από αριστερά), λέει ότι «ο πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών μέσα σε 48 ώρες. Με την ταπεινή μου νοημοσύνη, αυτή η κίνηση που έκανε ο πρωθυπουργός μας, Γεώργιος Παπανδρέου, ενώ είχε συνεννοηθεί με τους ετέρους μας στην Ευρώπη, κατευθείαν, μέσα σε ένα 24ωρο, να ανακοινώσει δημοψήφισμα, είναι ασύλληπτη. Από τη μια να καθησυχάζει το λαό κι από την άλλη να του θέτει διλήμματα. Για μένα, είναι εντεταλμένος των Αμερικανών και θέλει να φέρει μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη. Αν γίνει δημοψήφισμα, ούτε θα ρωτήσω πού είναι».

** Μ. Μαντίνεια
Μελέτη έργων για παράκτια προστασία
 * Τη μελέτη του έργου της παράκτιας προστασίας της Μ. Μαντίνειας ενέκρινε χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2.180.000 ευρώ περίπου και αντικείμενό της είναι η κατασκευή έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος των παραλιών του οικισμού της Μικράς Μαντίνειας, με την κατασκευή συστημάτων προβόλων, κυματοθραυστών και τεχνητής αναπλήρωσης ή και συνδυασμού αυτών.
 * Όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς, το έργο είναι επιτακτικής ανάγκης, αφού κάθε χρόνο, εξαιτίας ακόμα και μικρών θαλασσοταραχών αποκόπτεται λόγω διάβρωσης η οδική κυκλοφορία, στη θέση Μ. Μαντίνεια, με αποτέλεσμα την ολική οδική αποκοπή με τους οικισμούς που έπονται της Μ. Μαντίνειας (Αβία, Ακρογιάλι, Παλιόχωρα, Κιτριές κ.λπ.).
* Η χρηματοδότηση του έργου προγραμματίζεται να γίνει από το ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013, αφού εμπίπτει θεματικά στον Άξονα Προτεραιότητας 08 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου».
* Κατά τη διάρκεια συζήτησης ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αν. Νιάρχος, ψήφισε «λευκό», από τη στιγμή που δεν πρόκειται να εκτελεστεί με αυτεπιστασία από το Δήμο Καλαμάτας ή από κάποιον άλλο δημόσιο οργανισμό, αλλά με εργολαβία. Βέβαια, συνηγόρησε υπέρ της αναγκαιότητας του έργου, αλλά, όπως πρόσθεσε, έπρεπε να είχε γίνει αρκετά χρόνια πριν.

** Δυτική Μάνη
Επί τάπητος έργα στη συνάντηση Τατούλη-Γιαννημάρα
 * «Θα είμαι ικανοποιημένος αν αρχίσει να υλοποιείται έστω και ένα έργο από όσα συζητήσαμε», σχολίασε χθες ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας μιλώντας στο «Θ» για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
 * Όπως μας είπε, ο κ. Τατούλης ενημερώθηκε για ενέργειες του Δήμου πέραν του ΕΣΠΑ, όπως για τη μελέτη βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης για τα παραθαλάσσια του Δήμου, για τις προτάσεις στο πρόγραμμα «Αλεξ. Μπαλτατζής», για γεωτρήσεις και άλλα θέματα.
 * Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, έχουν υποβληθεί τέσσερις μελέτες, με τη μία από αυτές να αφορά στην αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών του Ακρογιαλίου. Η Διαχειριστική Αρχή ζήτησε όλο το φάκελο με τις αδειοδοτήσεις για την υλοποίηση του έργου, προκειμένου να εξεταστεί η μελέτη κι αν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, ανάβει το «πράσινο φως» για τη συνέχεια της διαδικασίας.
 * Υπάρχουν άλλες δύο μελέτες που αφορούν στο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης σε Δολούς και Μεγάλη Μαντίνεια, που προετοιμάζεται προκειμένου να ακολουθηθεί – κατά πάσα πιθανότητα - η ίδια διαδικασία με αυτή για την προστασία των ακτών του Ακρογιαλίου, μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και μία ακόμη για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από τον Πύργο Λεύκτρου έως τα χωριά της Πλάτσας, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
 Επιπλέον ποσότητες νερού
 * Έγινε, επίσης, συζήτηση για την προσθήκη επιπλέον ποσοτήτων νερού, μέσω του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας – Μεσσήνης, στον οποίο είναι μέλος και ο Δήμος Δυτικής Μάνης. Ο κ. Γιαννημάρας είπε πως υπάρχει θετική πρόθεση από πλευράς των δημάρχων Καλαμάτας και Μεσσήνης και έλαβε ως απάντηση από τον περιφερειάρχη ότι το θέμα αυτό είναι και προτεραιότητα της Περιφέρειας.
 Ανάπτυξη μέσω θαλάσσης
 * Για τα έργα υποδομής, πέραν των όσων ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης στη συνέντευξη Τύπου για τους οδικούς άξονες, ο δήμαρχος έθεσε ως θέμα την ανάπτυξη της περιοχής και μέσω της θαλάσσης με κρουαζιέρες και μαρίνες. Παρατήρησε ότι είναι θέμα συνεργασίας των Δήμων Πύλου – Νέστορος, Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι ταξιδιώτες των κρουαζιερόπλοιων να μπορούν να παραμένουν στη Μεσσηνία για περισσότερο διάστημα, προκειμένου να βλέπουν όλες τις ομορφιές της.
 * Τέθηκε και θέμα συντήρησης και καθαρισμού των πεζοπορικών μονοπατιών, που θα μπορέσουν να έχουν επισκεψιμότητα όλο το έτος και ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι όποια από αυτά έχουν μελέτες, θα ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης.
 Αλιευτικά καταφύγια
 * Τέλος, έγινε συζήτηση για τα αλιευτικά καταφύγια της περιοχής σε Καρδαμύλη και Άγιο Νικόλαο, όπου τονίστηκε από τον κ. Τατούλη πως κάθε ένα που έχει έτοιμη μελέτη θα εντάσσεται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

** ΕΑΣ Μεσσηνίας
Τα ελλείμματα επί τάπητος στη συνεδρίαση
 ~ Το θέμα των ελλειμμάτων που έχουν διαπιστωθεί σε καλαμπόκι και ελιές στις αποθήκες του Μελιγαλά και της Θουρίας αντίστοιχα, συζήτησε χθες, μεταξύ άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, σε συνεδρίασή του που κράτησε αρκετές ώρες.
 ~ Πρόκειται για ελλείμματα σε προϊόντα, τα οποία έγιναν γνωστά προσφάτως μετά την πραγματοποίηση σχετικών απογραφών. Η Διοίκηση της ΕΑΣ είχε λάβει απόφαση να εξετάσει εάν τα ελλείμματα αυτά είναι δικαιολογημένα ή όχι, ζητώντας εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπαλλήλους - διαχειριστές της Ένωσης.
 ~ Περισσότερα από τη χθεσινή συνεδρίαση που ήταν σε εξέλιξη ως αργά, στο αυριανό φύλλο του «Θ».

** Δ.Σ. Τριφυλίας
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για την απογραφή
 ~ Με αντιπαράθεση, σε υψηλούς τόνους, διεξήχθη χθες το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με ένα και μοναδικό θέμα, την «Έγκριση απογραφής περιουσίας Δήμου Τριφυλίας - Ισολογισμού έναρξης 01/01/2011».
 ~ Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, υπήρξαν έντονες διαφωνίες ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ως προς το «περιεχόμενο» της απογραφής, καθώς και αντιδράσεις για το χρόνο που αυτή ολοκληρώθηκε (όπως ολοκληρώθηκε) και τέθηκε για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ιδιαίτερα «αιχμηρές» ήταν οι τοποθετήσεις που έγιναν αναφορικά με την παραίτηση του μέλους της αντιπολίτευσης, δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Σωτήρη Μπακούρου, από την Επιτροπή Απογραφής. Αν και δεν αντικαταστάθηκε, φέρεται στην έκθεση ως μέλος αυτής, χωρίς όμως ο ίδιος να την έχει υπογράψει.
 ~ Έντονες ήταν και οι επικρίσεις που δέχθηκαν ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι, όπως είπαν από την αντιπολίτευση, δε δόθηκαν αναλυτικές διευκρινίσεις και επαρκείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς «κληροδότησε» ο κάθε πρώην Δήμος στο νέο Δήμο Τριφυλίας και ποιες είναι συγκεκριμένα οι οφειλές τους και γιατί.
 ~ Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Απογραφής, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Γιάννης Κατσούλας αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την επιτροπή, σύμφωνα με την ΥΑ 74445/29-12-2010 του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την παρ. 7 του άρθρου 267 του Ν.3852/2010 «Πρόγραμμα "Καλλικράτης"», για την απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων του Δήμου, ενώ μίλησε για τις αντικειμενικές δυσκολίες να ολοκληρωθεί.
 ~ Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπάλληλος του Δήμου Θεόδωρος Παπαχριστοφίλου (παρούσα ήταν και η υπάλληλος Σταυρούλα Σταματοπούλου), ο οποίος αναφέρθηκε στη δουλειά και το έργο της απογραφής, καθώς και στα στοιχεία της, ενώ ακολούθως το λόγο έλαβε η ορκωτή ελέγκτρια που είχε οριστεί, Βενετία Αναστασοπούλου, η οποία και αναφέρθηκε στον έλεγχο της έκθεσης απογραφής και τα στοιχεία της, καθώς και στις παρατηρήσεις που έκαναν επί αυτής. Όπως, δε, σημειώνεται στην εισήγηση: «Η ορθή πραγματοποίηση της απογραφής έναρξης του Δήμου έχει ειδική αξία για την ορθή λειτουργία, την πληρέστερη πληροφόρηση επί των οικονομικών του Δήμου και τον οικονομικό και ταμειακό προγραμματισμό», κάτι που και από τον πρόεδρο της Ε.Α. και το δήμαρχο Τριφυλίας τονίστηκε ότι έγινε. Έτσι, η απογραφή είναι ορθή και πραγματική και η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι ακριβώς όπως παρουσιάζεται.
 Στοιχεία
 ~ Σύμφωνα με την Έκθεση Απογραφής, το Πάγιο Ενεργητικό του Δήμου Τριφυλίας, στο οποίο καταγράφονται και αποτιμώνται όλα τα πάγια υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία του, καθώς και κάθε μορφής πάγιες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ανέρχεται σε 50.974.258,85 ευρώ. Τα Αποθέματα, στα οποία καταγράφονται και αποτιμώνται κάθε μορφής αποθέματα που υπάρχουν στο Δήμο στις 31/12/2010, ανέρχονται σε 50.080,12 ευρώ. Οι Απαιτήσεις και τα Διαθέσιμα, στα οποία παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου (βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις θεωρούνται εκείνες που είναι εισπρακτέες μέσα στη χρήση που ακολουθεί), ανέρχονται σε 4.629.398,06 ευρώ. Το Γενικό Σύνολο Ενεργητικού ανέρχεται σε 55.653.737,03 ευρώ. Στο Παθητικό περιλαμβάνονται: Η Καθαρή Θέση και οι Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις και παρακολουθούνται η καθαρή θέση του νέου Δήμου και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Καθαρή θέση ή καθαρή περιουσία του Δήμου είναι εκείνη η οποία αποτελείται από το κεφάλαιο, από τα κάθε είδους και φύσεως αποθεματικά και από το εκάστοτε αποτέλεσμα εις νέο (πλεόνασμα ή έλλειμμα), η οποία (εκτός κεφαλαίου) ανέρχεται σε 19.293.950,78 ευρώ. Οι Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις, όπου παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του νέου Δήμου (βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι εκείνες για τις οποίες η προθεσμία εξοφλήσεως λήγει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης χρήσης), ανέρχονται σε 6.565.441,58 ευρώ. Το Γενικό Σύνολο Παθητικού (εκτός Κεφαλαίου) ανέρχεται σε 25.859.392,36 ευρώ. Το Κεφάλαιο του Δήμου, όπως προσδιορίζεται μέσα από την εξίσωση: ΚΕΦΑΛΑΙΟ=ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ-ΔΩΡΕΕΣ-EΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ, ανέρχεται σε 29.794.344,67 ευρώ.
 Χρέη και οφειλές
 ~ Αξίζει να σημειώσουμε πως στο Παθητικό του Δήμου Τριφυλίας περιλαμβάνονται οι Μακροπρόθεσμες και Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις (τα χρέη και οι οφειλές, δηλαδή, που «κληροδότησαν» στο νέο Δήμο οι πρώην Δήμοι και δήμαρχοι), οι οποίες ανέρχονται σε 10.641.495,46 ευρώ και έχουν ως εξής:
 α) Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις - Δάνεια από Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (4.095.614,53 ευρώ): Δήμος Αετού 556.373,56 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 362.534,88 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 71.987,64 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 2.693.029,71 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 411.688,74 ευρώ,
 β) Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις (6.545.880,93 ευρώ):
 -Σε προμηθευτές (5.216.104,18 ευρώ): Δήμος Αετού 1.008.453,62 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 1.090.028,48 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 1.459.224,10 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 558.802,62 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 1.084.793,80 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 14.801,56 ευρώ
 -Σε Τράπεζες / Λογαριασμοί Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων (90.491,79 ευρώ): Δήμος Φιλιατρών 90.491,79 ευρώ
 -Σε Υποχρεώσεις από φόρους - τέλη προς το Ελληνικό Δημόσιο και Λοιπούς Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου (12.000,54 ευρώ): Δήμος Γαργαλιάνων 285,45 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 11.715,09 ευρώ.
 -Σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης (55.106,39): Δήμος Αετού 770,75 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 5.106,66 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 48.995,32 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 233,66 ευρώ
 -Σε Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Πληρωτέες στην Επόμενη Χρήση, και περιλαμβάνει τα χρεολύσια των δανείων που θα πληρωθούν το έτος 2011 (474.988,93 ευρώ): Δήμος Αετού 61.854,63 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 44.217,87 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 6.562,07 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 332.360,62 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 29.993,74 ευρώ
 -Σε Υποχρεώσεις του Δήμου από οφειλές Αμοιβών Προσωπικού, Αιρετών, Διαφόρων Τρίτων Πιστωτών (697.189,10 ευρώ): Δήμος Αετού 52.035,83 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 81.071,67 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 201.800,26 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 87.597,14 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 274.684,20 ευρώ.

**Έργα στο λιμάνι
~ Πέφτει πίσσα τις επόμενες ημέρες
 * Πολλά τα παράπονα που ακούγονται από επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και κατοίκους, για την καθυστέρηση του έργου ασφαλτόστρωσης μπροστά από το λιμάνι.
 * «Καθημερινά πνιγόμαστε στη σκόνη, με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση να επιβαρύνει εμάς, τους πελάτες, αλλά και τους περίοικους», μας είπε χθες επαγγελματίας που επικοινώνησε με την εφημερίδα. «Επιτέλους, αυτή η κατάσταση κάπου πρέπει να σταματήσει. Χρειάζεται το συντομότερο δυνατό να πέσει άσφαλτος, γιατί η υπομονή μας αρχίζει να εξαντλείται», πρόσθεσε.
 * Το «Θ» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρ. Ριζά, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στο χρόνο υλοποίησης του έργου, αλλά, όπως τόνισε, το γεγονός είναι απόλυτα δικαιολογημένο. «Κατά τη διάρκεια των εργασιών αντιμετωπίσαμε πρόβλημα τόσο με τον αγωγό ύδρευσης όσο και με την επανατοποθέτηση των σιδηρογραμμών. Αν δεν υπήρχαν τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα, σήμερα δε θα είχαμε πρόβλημα.
* Όπως και να έχει, όμως, το θέμα, τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να πέσει πίσσα στην περιοχή, γεγονός που θα μειώσει κατά πολύ τα προβλήματα με τη σκόνη, αλλά και με τη βατότητα», είπε.

** Νεκρή χελώνα χθες στην παραλία
* Μια νεκρή χελώνα καρέττα-καρέττα εντοπίσαμε χθες, μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.
* Σε επικοινωνία που είχαμε με το Λιμεναρχείο, μας ανέφεραν ότι είχαν ενημερωθεί για το γεγονός, ενώ είχαν ειδοποιήσει σχετικά το Δήμο.
 * Δεν ξέρουμε τι ώρα τελικά πήγε εκεί συνεργείο του Δήμου, αλλά μέχρι τις 5.00 το κουφάρι της χελώνας βρισκόταν στην ίδια θέση. Πλήθος κόσμου περνούσε και κοιτούσε με λύπη, ενώ αναρωτιούνταν γιατί δεν τη μαζεύει κάποιος υπεύθυνος.

**Φτάνουν σήμερα στο Δήμο Οιχαλίας 7 λυόμενα
~ Για υπογραφή από τους υπουργούς Οικονομίας και Υποδομών βρίσκεται το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία περιοχές του Δήμου Οιχαλίας θα κηρυχθούν σεισμόπληκτες, όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.
 ~ Ο κ. Αλευράς σημείωσε πως είχε επικοινωνία με στελέχη της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στην Αθήνα και τον ενημέρωσαν ότι σήμερα θα σταλούν στην περιοχή 7 λυόμενα για τη στέγαση σεισμοπλήκτων.
 ~ Στην περιοχή θα βρίσκεται από την ΥΑΣ ο κ. Δέδες, ο οποίος θα αξιολογήσει και τις υπόλοιπες αιτήσεις που υπάρχουν για στέγαση.
 ~ Κατά τον κ. Αλευρά, ανάλογα με την αξιολόγηση, θα δρομολογηθεί διαδικασία ώστε να σταλούν κι άλλα λυόμενα.
 ~ Επίσης, σημείωσε ότι ήδη στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί 10 σεισμογράφοι και υπάρχει πλήρης παρακολούθηση, παραδέχτηκε όμως ότι στο θέμα της αποστολής λυομένων υπήρξε καθυστέρηση.
 ~ Σε ό,τι αφορά την κήρυξη περιοχών ως σεισμόπληκτες, ανέφερε ότι ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία και από το ΥΑΣ έχει ετοιμασθεί η εισήγηση και στέλνεται για υπογραφή στα αρμόδια υπουργεία. Εγκαταλείφθηκε δε, όπως είπε, η ιδέα να υπάρξει ονομαστική κατάσταση των σεισμοπλήκτων, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες.

**Για τις άδειες χρήσης νερού
~ Ενίσχυση του ΤμήματοςΥδροοικονομίας
 * Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον αγροτών και πολιτών για τις άδειες χρήσης νερού και, όπως σημείωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, η διαδικασία για τις εγκρίσεις έχει ήδη ξεκινήσει.
 * Για τη διευκόλυνση των διαδικασιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, ο κ. Αλευράς είπε ότι το Τμήμα Υδροοικονομίας ενισχύεται και στελεχώνεται με ένα διοικητικό υπάλληλο και ένα γεωπόνο.
 * «Θα ρίξουμε μεγάλο βάρος σε αυτό, διότι πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την παράταση που έχει δοθεί έως τις 15 Ιουνίου, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες. Γι’ αυτό καλούνται και οι ενδιαφερόμενοι να ξεκινήσουν να υποβάλουν φακέλους. Ήδη έχουμε ενημερώσει ότι η διαδικασία για χρήση μέχρι 100.000 κυβικά το έτος είναι απλοποιημένη και χωρίς μεγάλο κόστος. Τους καλούμε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες και να μην τρέχουν τελευταία στιγμή και δεν μπορέσουν να εξυπηρετηθούν», εξήγησε.

** Δήμος Πύλου-Νέστορος
~ Συνάντηση Καφαντάρη με Κανελλόπουλο
 * Επίσκεψη εργασίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Γιώργο Κανελλόπουλο, είχε χθες ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης
* Στη διάρκειά της συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού μοντέλου αγροτικής οικονομίας προσανατολισμένου στην παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
 * Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η συνδρομή του κ. Κανελλόπουλου για τη θετική αξιολόγηση των φακέλων που υποβάλλει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας, 2007-2013, Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καθώς πρόκειται για έργα που θα τονώσουν την τοπική οικονομία, βελτιώνοντας τις συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αλλά και για έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
* Οι φάκελοι που θα κατατεθούν αφορούν έργα στις περιοχές παρέμβασης του άξονα 3, που για το Δήμο Πύλου - Νέστορος είναι η Δ.Ε. Παπαφλέσσα και η Δ.Ε. Χιλιοχωρίων:
• Για βελτίωση αγροτικής οδοποιίας (αφορά μόνο πυρόπληκτες περιοχές που είναι οριοθετημένες με αντίστοιχο ΦΕΚ μετά την 1η/1/2007) και αθλητική υποδομή στη Δ.Ε. Παπαφλέσσα
• Βελτίωση αρδευτικών δικτύων και ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Δ.Ε. Χιλιοχωρίων.
* Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τις προτάσεις ώστε να μπορέσουν να εγκριθούν.

**

      **** ΟΙ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ :

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/10/28-2011.html  , Παρασκευή 28η Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση ., 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 !!!.-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/10/29-2011.html  , Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωσή μας .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/10/blog-post_30.html  , Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011 , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Καστάνιτσα Αρκαδίας γιορτή κάστανου .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/30-2011.html  , Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση .-
~** ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 :
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/11/31-10-1-2-2011.html  , Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011 , Τριήμερο Δευτέρας Τρίτη Τετάρτη 31 /10 και 1 , 2 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~ ** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/11/3-2011.html  , Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011 , Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 στην ενημέρωση .-
~**
 Η ΑΥΡΙΑΝΗ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ !!!
** Σταμάτης ο νεώτερος 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=VTPn4mKIip4  ,




** Stamatakos 13ων μηνών 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=cmzE2nbDX_8  ,



** Σταμάτης 13ων μηνών περπατάω : http://www.youtube.com/watch?v=wxevTmUuVRE  ,



**** Το παιδί μας παίζει 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=MajA4YqgVtI  ,

 


**** Θείος και Σταματάκος 2011: Stamatakos and Θείος από Greece 2011 , http://www.youtube.com/watch?v=w3_u7ijqueM  ,




**

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅