ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τρίτη 05-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~



~**  5 Μαρτίου- Γιορτή σήμερα: Του Αγίου Κόνωνος του Ισαύρου

~   Τη μνήμη του  τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Κόνων γεννήθηκε περί τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Βαδινή, χωριό της Ισαυρίας της Μικράς Ασίας και έζησε στους Αποστολικούς χρόνους.  Οι γονείς του, Νέστωρ και Νάδα ήταν αρχικά ειδωλολάτρες. Σε νεαρή ηλικία έγινε Χριστιανός και όταν οι γονείς του τον πίεσαν να νυμφευθεί, συμφώνησε με τη σύζυγό του να ζουν ως αδελφοί αφιερωμένοι στον Θεό.
Στο Συναξάρι αναφέρεται, ότι τον Άγιο καθοδηγούσε ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ, ο οποίος και τον βάπτισε, του δίδαξε το Όνομα της Αγίας Τριάδος, μετέδωσε τα Θεία Μυστήρια σε αυτόν… μέχρι τέλους της ζωής του, του συμπαραστεκόταν και του χορήγησε μάλιστα και τη χάρη των παράδοξων θαυμάτων. Ο Άγιος Κόνων οδήγησε στην Χριστιανική πίστη και τους γονείς του, ο δε πατέρας του Νέστωρ μαρτύρησε για τον Χριστό. Αλλά και τους Έλληνες, που αντιστέκονταν σε αυτόν και έλεγαν ότι δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός των ειδώλων, τους έπεισε και τους προετοίμασε να ομολογήσουν με μεγάλη φωνή τον Χριστό και να βαπτισθούν. Με τη χάρη του Θεού, ο Άγιος υπέταξε και τους δαίμονες και άλλοι μεν με εντολή του προστάτευαν τους αγρούς, άλλοι δε εγκλείστηκαν σε πιθάρια. Όμως οι ειδωλολάτρες συμπολίτες του αντιμετώπιζαν με μεγάλη δυσαρέσκεια την ιεραποστολική δραστηριότητά του και την επιρροή που ασκούσε πάνω στους Εθνικούς. Κάποια μέρα ο Άγιος επισκέφθηκε έναν ειδωλολατρικό ναό, όπου προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν κομμάτια όλα τα είδωλα του ναού. Για τον λόγο αυτό συνελήφθη από τον άρχοντα Μάγνο και βασανίσθηκε. Όταν αφέθη ελεύθερος, οι Χριστιανοί τον περιέθαλψαν και τον περιέβαλαν με το σεβασμό τους. Μετά από δύο χρόνια, ο Άγιος Κόνων κοιμήθηκε με ειρήνη παραδίδοντας την αγία του ψυχή στον Θεό. Ίσως στο όνομα του Αγίου Κόνωνος να υπήρχε ναός, ο οποίος έκειτο πέραν της Κωνσταντινουπόλεως και αναφέρεται ως μονή κατά τα χρόνια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’ (527 – 565 μ.Χ.).  Κατά τα χρόνια της εικονομαχίας χριστιανοί μετέφεραν στην Πάφο την αγία Κάρα του οσιομάρτυρος, που φυλάσσεται μέχρι σήμερα στην Ιερά Μονή της Χρυσορροϊατίσσης μέσα σε κομψή σιντεφένια θήκη. Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.  Την χάριν του Πνεύματος, ενδεδυμένος σοφέ, το κράτος διέλυσας, της ασεβείας στερρώς. Εκλάμπων τοις θαύμασιν όθεν πεφοινιγμένος, ταίς ροαίς των αιμάτων. Κόνων Οσιομάρτυς, τον Δεσπότην δοξάζεις, τον παρέχοντα ημίν διά σού, χάριν και έλεος. 
~**   Ο δρόμος της σωτηρίας μας 

~  Μαθητής: Ποιος είναι ο ευκολότερος δρόμος, πού οδηγεί στην σωτηρία; Γέρων: Φαντάσου, ότι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, βαδίζει επάνω στην γη. Με όλη του την ευαγγελική απλότητα. Περπατώντας και σύ μαζί Του, γίνεσαι καλύτερος από ό,τι είσαι τώρα; 
Μαθητής: (Αφού σκέφθηκα για μια στιγμή, απάντησα):
– Υποθέτω, πώς θα έμενα ο ίδιος, όπως και πριν! Χωρίς καμία ιδιαίτερη χάρη από τον Θεό. Πολλοί είχαν ακολουθήσει τον Χριστό. Και έπειτα εξέπεσαν!  Γέρων: Και ποιο είναι εκείνο, πού ελκύει την χάρη του Θεού περισσότερο από κάθε τι άλλο;  Μαθητής: Δεν γνωρίζω, πάτερ.  Γέρων: Αν προσπαθείς να έχεις την απλότητα των Αποστόλων, δεν κρύβεις τα ανθρώπινα ελαττώματά σου, και δεν προσποιείσαι τον πολυευλαβη, τότε τον βρήκες τον δρόμο.  Μα παρ’ ότι είναι εύκολος, πολλοί δεν τον βρίσκουν! Ο δρόμος αυτός είναι η συντομότερη οδός προς την σωτηρία. Και ελκύει την χάρη του Θεού στον άνθρωπο. Η απλότητα και η ειλικρίνεια, είναι οι πιο ευάρεστες στον Κύριο αρετές. Εάν μή στραφήτε και γένησθε ως τα παιδία, ου μή εισέλθητε εις την Βασιλείαν των Ουρανών (Ματθ. 18,3).  Πηγή: Στάρετς Λεωνίδας, Μετάφραση: οι Διάκονοι Αλκίσων Μιχαήλ & Χαρίτων Μιχαήλ, Διασκευή: Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος, Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως, Πρέβεζα 1992.
*** ~* Απολογία Παπαδόπουλου …ένα σπάνιο βίντεο * : https://youtu.be/moGdVSFMT4Q .- 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ 
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ:ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ:ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΤΡΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΜΕ ΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ.ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΣΠΑΡΤΗΣ-ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΟΥΜΕ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ<<ΚΑΡΥΕΣ>> ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ.ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΥΜΑΤΙΣΟΥΜΕ,ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ <<ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ>>.ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΑΣ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ-ΜΕΣΣΗΝΗ.
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 08:00 Π.Μ
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:15 €
ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛ:27220-22448,6932211205

*** Γιατί οι Πασχαλιές θεωρούνται ευλογημένες από την Παναγία…

Οι πασχαλίες είναι δένδρα εντυπωσιακά και όταν ανθίζουν προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα. Σύμφωνα με την παράδοση οι Πασχαλιές θεωρούνται δένδρα ευλογημένα από την Παναγία για δύο βασικούς λόγους.
Όταν γεννήθηκε ο Χριστός στη φάτνη της Βηθλεέμ, ο Ηρώδης, ο βασιλιάς της Ιουδαίας με τη σκληρή καρδιά, έδωσε διαταγή να σκοτώσουν όλα τα αγοράκια, όσα είχαν ηλικία από μιας ημέρας έως δύο χρονών. Ο Θεός όμως ειδοποίησε τη νύχτα μ’ έναν άγγελο τον Ιωσήφ να φύγουν αμέσως για την Αίγυπτο για να σωθεί ο Χριστός. Ανέβηκε σ’ ένα γαϊδουράκι η Μαρία, κρατώντας το θείο βρέφος στην αγκαλιά της και ξεκίνησαν μέσα στη νύχτα για την Αίγυπτο. Ξημέρωσε η άλλη μέρα και βρέθηκαν να προχωρούν σε μια μεγάλη έρημο. Κι όταν ο ήλιος ανέβηκε ψηλά στον ουρανό, άρχισε να κάνει φοβερή ζέστη.  -Τι κρίμα! είπε σε μια στιγμή αναστενάζοντας η Μαρία. Δεν υπάρχει ούτε ένα δεντράκι σε αυτή την έρημο για να σταθούμε και να δροσιστούμε λιγάκι στον ίσκιο του! Ξαφνικά, φύτρωσε μπροστά τους ένα δεντράκι με πολλά και πυκνά φύλλα, ήταν μία πασχαλιά. Η Άγια Οικογένεια σταμάτησε την πορεία της και για αρκετές ώρες ξεκουράστηκε στο δροσερό του ίσκιο.
Ο λαός λέει, επίσης, ότι όταν σταύρωσαν το Χριστό, η Παναγία ήταν πολύ στεναχωρημένη, ταλαιπωρημένη και τσακισμένη από τον πόνο και το κλάμα. Περπάτησε λίγο και κάθισε να ξεκουραστεί κάτω από ένα δέντρο που ήταν γεμάτο φύλλα αλλά όχι άνθη. Ήταν μία πασχαλιά, το ίδιο ακριβώς δένδρο που είχε φυτρώσει στην έρημο, το οποίο, όμως, δεν άνθιζε ποτέ. Κουρασμένη καθώς ήταν, αποκοιμήθηκε.  Το δέντρο τότε, άρχισε σιγά-σιγά να ρίχνει όλα του τα φύλλα και να σκεπάζει απαλά τη Παναγία για να τη ζεστάνει. Όταν η Παναγία ξύπνησε, πρόσεξε τα γυμνά κλαδιά του δέντρου και προς στιγμήν απόρησε. Μα σαν είδε όλα εκείνα τα φύλλα που τη σκέπαζαν και τη ζέσταναν, ευλόγησε το δέντρο λέγοντας : «Να είσαι πάντα ευλογημένο και μοσχοβολημένο». Με την ευλογία της Παναγίας το δέντρο γέμισε με καταπράσινα φύλλα και άνθισε για πρώτη φορά. Ονομάστηκε Πασχαλιά. Είναι η ευλογημένη Πασχαλιά με τα μοσχοβολημένα εκείνα λουλούδια που ανθίζουν το Πάσχα.  dogma
***  Ελληνική Αστυνομία: Προσοχή στα αιτήματα φιλίας στα social media 
Με ανάρτησή της στο twitter, η Ελληνικά Αστυνομία εφιστά την προσοχή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα του Facebook, σχετικά με ψευτικούς λογαριασμούς και προφίλ.
«Προσοχή στα αιτήματα φιλίας, που αποδέχεσαι στα social media… Μπορεί να είναι κάποιος με ψεύτικη φωτογραφία και ταυτότητα...» αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.









Προσοχή στα αιτήματα φιλίας, που αποδέχεσαι στα social media
Μπορεί να είναι κάποιος με ψεύτικη φωτογραφία & ταυτότητα...
*** Παρουσίασε άλλους 12 και έφτασε στους 36 υποψήφιους η «Πρωτεύουσα Δύναμη» της Ελένης Αλειφέρη 
Χθες το μεσημέρι, στο εκλογικό της κέντρο, η υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας με την «Πρωτεύουσα Δύναμη», Ελένη Αλειφέρη, παρουσίασε δώδεκα ακόμα υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και έτσι το ψηφοδέλτιό της έχει φτάσει στα 36 άτομα.
Πριν από την παρουσίαση η κα Αλειφέρη έκανε ένα μικρό απολογισμό της μέχρι σήμερα προεκλογικής περιόδου, ενώ αναφέρθηκε στο όραμά της για το Δήμο Καλαμάτας.
Στόχος του συνδυασμού πριν από τις εκλογές- πρόσθεσε- είναι οι υποψήφιοί του να έρθουν κοντά με τον κόσμο και μέσα από συναντήσεις και συνομιλίες να μάθουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, τις σκέψεις τους, αλλά και τις ιδέες που μπορούν να έχουν για το Δήμο Καλαμάτας, μιας και η παράταξή της θέλει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες.
Όπως υποστήριξε, πιστεύει σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης του Δήμου ανοιχτό και φιλικό προς τον πολίτη.
Όσο για αυτή την άμεση επαφή με τους δημότες, είπε ότι πλέον στην ιστοσελίδα του συνδυασμού (protevousadinami.gr) ο κάθε επισκέπτης μπορεί να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που υπάρχει ή να γράψει τις δικές του προτάσεις. Αφού αναφέρθηκε και στην σελίδα του συνδυασμού στο Facebook, κάλεσε τους δημότες να επισκεφθούν το εκλογικό της κέντρο στην οδό Αντωνοπούλου 4, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για το μέλλον του Δήμου.
Επίσης, η κα Αλειφέρη μίλησε για επαφές που έχει κάνει αυτό το διάστημα με φορείς, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικότερη τη συμφωνία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για την ίδρυση Κοινού Επενδυτικού Γραφείου και κοινής Δομής Υποστήριξης των νέων επιχειρήσεων.
Πρόσθεσε, δε, ότι στο συνδυασμό έχουν καταγράψει πολλά θέματα που απασχολούν τους δημότες και γίνεται επεξεργασία, ώστε να βρεθούν, όπως είπε, λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.
 Τα νέα 12 μέλη του ψηφοδελτίου
Τέλος, η κα Αλειφέρη προχώρησε στην παρουσίαση των δώδεκα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, εξηγώντας είπε η επιλογή τους έγινε με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι είναι αναγνωρισμένοι στον τομέα τους, πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες με αυτήν και αποδεδειγμένα μπορούν να είναι χρήσιμοι για την κοινωνία:
Γιαννοπούλου Φωτεινή – νοσηλεύτρια, απασχολούμενη στο Δήμο Καλαμάτας μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ.
Δικαίου Μαρία - φοιτήτρια Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ, ιδιωτική υπάλληλος
Καραΐσκου Τζένη – νοσηλεύτρια στον ιδιωτικό τομέα
Καραμπάτσος Δημήτρης – ασχολούμενος με τον τουρισμό
Καρμπαλιώτη Μαρία – συνταξιούχος υπάλληλος του ΙΚΑ
Κολοκάθη Θεοδώρα – ελεύθερη επαγγελματίας
Μπελογιάννη Αναστασία – ασφαλίστρια, μεσίτρια, προγραμματίστρια Η/Υ, δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Καλαμάτας, πρώην Πρόεδρος Πολιτιστικού Φορέα «Φάρις».
Λεονταρίτη Ελένη – οικονομολόγος, καθηγήτρια ξένων γλωσσών
Σάλμα Παναγιώτα – ιδιωτική υπάλληλος
Σταυρόπουλος Πέτρος – οικονομολόγος, Διοίκηση Επιχειρήσεων, ελ. επαγγελματίας - γενικές ασφάλειες, μέλος του Δ.Σ. της «Διοκλής Α.Ε.»
Τζαβάρας Μαρίνος - διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας, γεωπόνος, γεωργο-οικονομολόγος – υπάλληλος ΥΠΑΤ Μεσσηνίας
Φατούρος Γιάννης – λογιστής, πτυχιούχος ΑΤΕΙ – Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, επιχειρηματίας στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρώην πρόεδρος της ΤΚ Άνθειας (πρώην) Δήμου Θουρίας, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης «Διοκλής», πρώην μέλος της Φορολογικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***   ΚΕΚ Π.Ε. Μεσσηνίας: Ανακοινώθηκαν τα τμήματα αλλά και το πρόγραμμα για το νέο εξάμηνο 
-Μέχρι και την Πέμπτη οι εγγραφές
Στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας όλα είναι έτοιμα για να χτυπήσει το πρώτο «κουδούνι» για το εαρινό εξάμηνο.
Ειδικότερα, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Τρίτη 12 Μαρτίου, με τις εγγραφές να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΚΕΚ (kekmessinias.gr) και να έχουν ξεκινήσει από χθες.

Παρουσιάζοντας το έργο του ΚΕΚ ο νομικός εκπρόσωπος και περιφερειακός σύμβουλος, Αποστόλης Γκούνης, ανέφερε ότι στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του έχουν γίνει πολλές βελτιωτικές παρεμβάσεις, ενώ, όπως είπε, το συγκεκριμένο ΚΕΚ είναι η μεγαλύτερη δομή δωρεάν δια βίου μάθησης στην Πελοπόννησο και από τις πρώτες στην Ελλάδα.

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, σημείωσε ότι έγιναν πολλές παρεμβάσεις αυτά τα χρόνια και σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού και σε καινοτομίες που εφαρμόσθηκαν, με έμφαση στην ηλεκτρονική επικοινωνία με τους πολίτες, όπως οι ηλεκτρονικές εγγραφές. Επίσης, ενημέρωσε πως από φέτος ξεκίνησε να λειτουργεί και το σύστημα CRM, ενώ πλέον το ΚΕΚ ως εταίρος συμμετέχει στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ και ειδικότερα στην εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τον οικονομικό προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, αλλά και στις διατροφικές συνήθειες. Επίσης, η δομή υποστηρίζει τις εξετάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ψυκτικούς και ηλεκτρολόγους.
Όσο για τα τμήματα που ξεκινούν σε λίγες ημέρες, είπε ότι είναι 54 στον αριθμό για την Καλαμάτα και 31 στον υπόλοιπο νομό, με αρκετά να πραγματοποιούνται και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Μεσσηνίας, κάτι που έγινε ύστερα από αιτήματα των εκεί κατοίκων και συλλόγων.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Κέντρου, Παναγιώτης Τζαβάρας, είπε ότι ξεκινούν νέες δράσεις από το εξάμηνο, ενώ ανέφερε ως σημαντικό ότι πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν από την αρχή τι ώρα θα λειτουργεί το κάθε τμήμα, οπότε θα το δηλώνουν κατευθείαν. Επίσης, στην αίτηση έχουν δικαίωμα να δηλώσουν ένα τμήμα. Αν από αυτό απορριφτούν, μπορεί να επιλεγούν για το δεύτερο που θα έχουν δηλώσει.
Όσο για το Κέντρο, είπε ότι ετησίως «περνούν» πάνω  2.500 καταρτιζόμενοι, ενώ για τις εγγραφές ανέφερε ότι γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, με τη φόρμα εγγραφής να κλείνει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Τα μαθήματα, πρόσθεσε, θα ξεκινήσουν στις 12 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου (διάρκεια περίπου 40 ωρών).
Τέλος, δικαίωμα να κάνουν αίτηση έχουν όλοι οι ενήλικοι, με προτεραιότητα να δίδεται στους νέους, έπειτα στους ανέργους, μετά στους εργαζομένους και τέλος στους συνταξιούχους.
 Το πρόγραμμα των μαθημάτων για το εαρινό εξάμηνο
BARISTA αρχάριοι Δευτ 3-6
BARISTA αρχάριοι Τρ 3-6
BARISTA αρχάριοι Τετ 3-6
BARISTA αρχάριοι Πεμ 3-6
BARISTA προχωρημένοι Πεμ 6-9
Η/Υ 45+ Τρ 3-6
H/Y 45+ Πεμ 10-1
SOCIAL MEDIA & eMarketing αρχάριοι Δευτ 3-6
SOCIAL MEDIA& eMarketing προχωρημένοι Τετ 3-6
Αγιογραφία αρχάριοι Δευτ 3-6
Αγιογραφία προχωρημένοι Πεμ 3-6
Αισθητική Προσώπου Τρ 3-6
Αρτοποιία Δευτ 6-9
Δημοσιογραφία & ΜΜΕ Δευτ 6-9
Επιδιόρθωση Ενδυμάτων Δευ 10-1
Επιδιόρθωση Ενδυμάτων Παρ 3-6
Ζαχαροπλαστική Τετ 10-1
Ζαχαροπλαστική Τρ 6-9
Ζωγραφική αρχάριοι Δευτ 6-9
Ζωγραφική προχωρημένοι Παρ 3-6
Ιστορία Τέχνης Τρ 3-6
Κιθάρα αρχάριοι Πεμ 6-9    
Κιθάρα προχωρημένοι Παρ 6-9
Κοπτική Ραπτική προχωρημένοι Τετ 3-6
Κατασκευή κοσμήματος αρχάριοι Δευτ 10-1
Κατασκευή κοσμήματος Τρ 6-9
Κατασκευή κοσμήματος προχωρημένοι Τετ 6-9
Κατασκευή κοσμήματος προχωρημένοι Παρ 6-9
Κρατήσεις ξενοδοχείου Τρ 10-1
Κρατήσεις ξενοδοχείου Τετ 10-1
Μαγειρική Τετ 6-9
Μαγειρική Πεμ 6-9
Μακιγιάζ αρχάριοι Τετ 6-9
Μακιγιάζ αρχάριοι Πεμ 10-1
Μανικιούρ Πεντικιούρ Δευτ 6-9
Μανικιούρ Πεντικιούρ Τετ 6-9
Ντεκουπάζ αρχάριοι Τρ 10-1
Ντεκουπάζ προχωρημένοι Τετ 6-9
Συντήρηση ξύλινων επίπλων Τετ 10-1
Ξυλογλυπτική Πεμ 6-9
Πλέξιμο Χειρός αρχάριοι Δευτ 3-6
Πλέξιμο Χειρός προχωρημένοι Τετ 3-6
Πληροφορική (word-internet)  Πεμ 6-9
Πληροφορική (word-internet)  Παρ 10-1
Πρακτική Μελισσοκομία Πεμ 6-9
Συντήρηση & Συσκευασία Τροφίμων Παρ 6-9
Τεχνικές Πωλήσεων Τρ 6-9
Φυτικά καλλυντικά Παρ 10-1
Φυτικά καλλυντικά Παρ 3-6
Φυτικά καλλυντικά Σαβ 10-1
Φυτικά καλλυντικά Σαβ 3-6
Φωτογραφία αρχάριοι Δευτ 3-6
Φωτογραφία αρχάριοι Πεμ 3-6
Φωτογραφία προχωρημένοι Τρ 6-9.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Πέντε συλλήψεις στη Μεσσηνία για ναρκωτικά και απόφαση 
Τέσσερα άτομα για κατοχή ναρκωτικών συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες από αστυνομικούς στη Μεσσηνία.
Ειδικότερα, το απόγευμα της Κυριακής, σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας συνελήφθησαν ένας 31χρονος και μια 36χρονη. Ο 31χρονος συνελήφθη στην Μπούκα Μεσσήνης να κατέχει ένα αυτοσχέδιο τσιγαριλίκι κάνναβης και η 36χρονη στην Ασπροπουλιά με 15 δισκία που εμπίπτουν στη νομοθεσία των ναρκωτικών, τα οποία  κατασχέθηκαν.
Χθες τα ξημερώματα, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας συνελήφθη ένας 31χρονος και μια 25χρονη, γιατί κατείχαν από κοινού 5,8 γραμμάρια κάνναβης, ενώ επιπλέον η 25χρονη κατείχε ηρωίνη βάρους 0,2 γραμμαρίων και 0,9 γραμμ. χασίς. Όλες οι ποσότητες κατασχέθηκαν.
Τέλος, το απόγευμα της Κυριακής συνελήφθη στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, 27χρονος Ρομά, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για  απόπειρα κλοπής. 

***   Εθελοντές μεταμόρφωσαν την πλατεία Μαυρομιχάλη 
Στον καλλωπισμό της πλατείας Μαυρομιχάλη προχώρησαν το πρωί της Κυριακής εθελοντές διάφορων φορέων, αλλά και συλλόγων της πόλης.
Ειδικότερα, σε αυτή την κίνηση, που διοργάνωσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕΘΕΛΟΝ, συμμετείχαν εργαζόμενοι των καταστημάτων ΜΕΤΡΟ cash & carry Καλαμάτας, My Market Καλαμάτας και My Market Μεσσήνης, καθώς και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μάνης και της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας.
Τέτοιες προσπάθειες αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας και μακάρι να υπάρξουν και μιμητές!  Π.Μπ.

***  Τα Φιλιατρά θέλουν να αποχωρήσουν από το Δήμο Τριφυλίας 
Σειρά προβλημάτων και αιτημάτων του εμπορικού κόσμου, καθώς και της ίδιας της κοινωνίας της Τριφυλίας, συζητήθηκαν σε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος το Σαββατοκύριακο σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία.
Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς, μεταξύ των οποίων: η βουλευτής Ν. Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ), η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσιβέλας, ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας Στάθης Ανδρινόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Ευάγγελος Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Διονύσιος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Δημήτρης Τερζής, η πρόεδρος του Εμπορικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Κωνσταντίνα Γκλιάτα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Μεθώνης και ο πρώην πρόεδρος Ελεγκτικής Επιτροπής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Επίσης, παρευρέθησαν: η αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας από τον Εμπορικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Γαργαλιάνων Δήμητρα Ψώνη, οι αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας Χρυσούλα Θεοδωροπούλου, Δημήτριος Καρυτινός και Σπυρίδων Χηνόπουλος και ο αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών, Κωνσταντίνος Σαρματζής.
 Τα Φιλιατρά θέλουν να φύγουν 
από το Δήμο Τριφυλίας
Κατά τη συνεδρίαση μπήκε θέμα διάλυσης του καλλικράτειου Δήμου Τριφυλίας, με αφορμή και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάσπαση πέντε Δήμων πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Αναμένεται, μάλιστα, να κατατεθεί εντός των ημερών σχετική τροπολογία στη Βουλή.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, Κώστας Σαρματζής, τόνισε ότι τα Φιλιατρά παρακμάζουν και άσκησε δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή, υπογραμμίζοντας ότι δε φροντίζει για την ισομερή ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τις κυβερνήσεις για την αποψίλωση του τόπου από υπηρεσίες. Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει τριφυλιακή συνείδηση και καλύτερα θα ήταν αυτός ο Δήμος να σπάσει και να δημιουργηθεί ένας μικρότερος, με έδρα τα Φιλιατρά.
 Τοποθετήσεις
Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, στα Φιλιατρά, παρουσιάστηκε από την Ομοσπονδία έρευνα αναφορικά με το ΑΕΠ, την απασχόληση, την ανεργία και τον τουρισμό στον Νομό Μεσσηνίας. Έπειτα συζητήθηκαν τοπικά και γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Μεσσηνίας, ενώ τέθηκαν και ερωτήματα από τους εκπροσώπους των τριών εμπορικών συλλόγων προς τους παρευρισκόμενους των αρμόδιων φορέων για καίρια θέματα και προβλήματα που ταλανίζουν την Τριφυλία, με άμεσο στόχο την αποκατάσταση και την υλοποίησή τους.
Μείζον θέμα αποτελεί η κατασκευή του τμήματος του οδικού δικτύου της Ολυμπίας Οδού και συγκεκριμένα ο δρόμος Τσακώνα – Καλό Νερό, αλλά και ο δρόμος Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι. Η σύγχρονη και ασφαλής σύνδεση της Μεσσηνίας με τους όμορους νομούς είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη, καθώς θα επιφέρει σημαντική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στο νομό και ειδικότερα στην Τριφυλία. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας και της επέκτασης του σιδηρόδρομου, έγινε αναφορά στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και τη μη λειτουργία του, ενώ έγινε αναφορά στα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού Φράγματος, την ύδρευση και την αποχέτευση, καθώς και τον φωτισμό.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Γεώργιος Βαγενάς, ενημέρωσε για την εξέλιξη στα θέματα της ρύθμισης των 120 δόσεων, των κόκκινων δανείων, του ακατάσχετου τροφοδότη επαγγελματικού λογαριασμού καθώς και της αλλαγής του πλαισίου των εκπτώσεων. Επίσης, ενημέρωσε ότι ξεκινάει η λειτουργία του γραφείου της Ομοσπονδίας, ώστε να βοηθά στα νομικά και ασφαλιστικά θέματα που έχουν οι σύλλογοι. Παράλληλα, με το Διοικητικό Συμβούλιο συζητήθηκαν προτάσεις όσον αφορά στη χρηματοδότηση και την οργάνωση των συλλόγων προς το τριτοβάθμιο όργανο (ΕΣΕΕ). Τέλος, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τα εσωτερικά θέματα που απασχολούν την Ομοσπονδία.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση στα Φιλιατρά η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα, τόνισε: «Είναι πολύ θετικό αυτό που κάνετε, γιατί όλοι μας έχουμε στόχο τις καλύτερες μέρες για την περιοχή. Με τις παρεμβάσεις μας και με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Δήμο Τριφυλίας αλλάζουμε προς το καλύτερο τα δεδομένα», ενώ αναφέρθηκε σε πλειάδα έργων τα οποία δεκάδες φορές έχουν ειπωθεί, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να υλοποιούνται και παραμένουν στις δηλώσεις.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ζήτησε συγγνώμη για όσα δεν έχει κάνει, που θα μπορούσε να κάνει και είπε: «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, που σημαίνει ότι για όλα τα προβλήματα φταίει ο Χατζηπετρής και προφανώς δε φταίνε όσοι τα διαχειρίστηκαν […] Η πραγματικότητα είναι εξόχως οδυνηρή. […] Κάθε φορά που έρχομαι στα Φιλιατρά, βλέπω σπίτια κλειστά […] Η Πελοπόννησος είναι στην ουρά. Και αυτή είναι μία πραγματικότητα που βγαίνει με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και της Ε.Ε. […] Η κατάσταση και η εικόνα του εμπορίου, σε κάθε κοινωνία, δείχνει σε ποια κατάσταση βρίσκεται η κοινωνία η ίδια. Όταν έχουμε ένα ζωντανό, υγιές εμπόριο, έχουμε πολιτισμό, έχουμε οικονομική ανάπτυξη, έχουμε κοινωνική συνοχή… Από αυτό το οποίο λέγω μπορείτε να καταλήξετε σε συμπεράσματα για την κατάσταση της δικής μας κοινωνίας».
Για, δε, την Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός σε βάρος του κ. Τατούλη, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας συγκεκριμένα: «Αφήνεται να σέρνεται ότι μπορεί να πάρετε φτηνά χρήματα απ’ τα “λεφτόδεντρα” τα οποία υπάρχουν, θα κόβουμε απ’ αυτά και θα δίνουμε με χαμηλά επιτόκια. Πράγματα τα οποία δε γίνονται».
Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ευχαρίστησαν τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών, τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και τον Εμπορικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Γαργαλιάνων για τη φιλοξενία και τη συνεργασία τους στην πραγματοποίηση των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου και δήλωσαν αρωγοί και συμπαραστάτες στις προσπάθειές τους.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Εγκαίνια και αγιασμό έκανε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Δ. Κουκούτσης 
  
Τα εγκαίνια του εκλογικού του γραφείου στον πεζόδρομο της οδού Χρήστου Κουμάντου, μαζί με αγιασμό, έκανε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας και επικεφαλής του συνδυασμού «ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΠΟΛΗ ΕΝΩΜΕΝΗ», Δημήτρης Κουκούτσης, στον πεζόδρομο της οδού  Χρήστου Κουμάντου. 
Ο κ. Κουκούτσης είπε - μεταξύ άλλων - πως «αν διαλέξουμε στην τοπική κοινωνία ανθρώπους καταξιωμένους, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για την ανανέωση της πολιτικής ζωής. Θα έχουμε στείλει ένα μήνυμα που αποκλείεται να αγνοήσουν οι αποδέκτες του».

***  Κέφι και χαρά στο παιδικό καρναβάλι της Μεσσήνης 
  
Με πλήθος κόσμου και σύμμαχο τον καιρό πραγματοποιήθηκε προχθές το παιδικό καρναβάλι στη Μεσσήνη. Εκατοντάδες μικροί καρναβαλιστές γέμισαν την ηλιόλουστη κεντρική πλατεία της Μεσσήνης και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις διάφορες εκδηλώσεις, που είχαν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτούς.
Τα παιδιά έλαβαν μέρος στο «Παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού junior» και διασκέδασαν με θεατροπαιχνίδια, παντομίμα, μουσική, χορό, παιχνίδια και εργαστήρια, μεταφέροντας το κέφι και τη χαρά τους και στους μεγάλους, οι οποίοι «παρασύρθηκαν» γρήγορα από το εορταστικό κλίμα και απόλαυσαν μαζί τους στιγμές ξενοιασιάς.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, ο Βρεφονηπιακός Σταθμός του Δήμου Μεσσήνης, ο Ιδιωτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός «Το πρώτο μας σχολείο», η Σχολή Χορού “Kinisis τέχνη”, «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» και το «Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης». Το δε παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού διοργάνωσε ο Σύλλογος «Η χαρά του παιδιού».

***   Δήλωση Μαντά για την αποχή από τη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου της Δευτέρας 4/3 
Οι ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο βαραίνουν και την κυβέρνηση, αλλά κυρίως βαραίνουν την Περιφερειακή Αρχή.
Στην Ελλάδα του 2019, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τατούλης μάς καλούν σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να υπερψηφίσουμε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης – επίταξη - σε 370 περίπου στρέμματα στην Αρκαδία και στη Λακωνία, για να ξεπεράσουν το σκόπελο των καταγγελιών από πολίτες για πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν προσκομιστεί από την ανάδοχο εταιρεία.
Ένα κορυφαίο για την Περιφέρειά μας έργο, αναγκαίο όσο ποτέ, αντιμετωπίστηκε από την Περιφερειακή Αρχή με προχειρότητα, ανευθυνότητα κι ερασιτεχνισμό. Και αποδείχθηκε πλέον περίτρανα ότι δεν είναι σε θέση να το φέρει εις πέρας, δεν μπορεί, παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια όλοι μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο διευκολύναμε τόσο με τη στάση όσο και με την ψήφο μας.
Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Σε περίπου δυο μήνες μια νέα Περιφερειακή Αρχή θα αναδειχθεί από την εκλογική διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία πρέπει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό να αναλάβει και να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Περικλής Μαντάς  Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου

***  Οι εξελίξεις στις τράπεζες και την οικονομία στο επίκεντρο εκδήλωσης της ΟΤΟΕ στην Καλαμάτα 
 Την ερχόμενη Πέμπτη  κλιμάκιο της ΟΤΟΕ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Σωτήρη Σαξώνη, θα βρίσκεται στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του Γενικού Συμβουλίου, με σκοπό την ενημέρωση των τραπεζοϋπαλλήλων του νομού. Η ενημέρωση θα γίνει στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στις 7.00 το απόγευμα.
«Ο κλάδος μας», αναφέρεται σχετικά, «για άλλη μια φορά προσπαθεί να διευρύνει τα οικονομικά και εργασιακά του δικαιώματα, να προστατεύσει την απασχόληση και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, τόσο για την οικονομία όσο και για το τραπεζικό σύστημα.
Στο δρόμο για την υπογραφή μιας ικανοποιητικής Κλαδικής Σ.Σ.Ε. είναι απαραίτητη η αγωνιστική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου μέσα από διαδικασίες ενημέρωσης και διαλόγου.
Τα θέματα προς ενημέρωση είναι:
-Διεκδίκηση της νέας Κλαδικής Σ.Σ.Ε. (προστασία απασχόλησης –ανάκτηση απωλειών - ψηφιοποίηση εργασιών κ.λπ.)
-Ενέργειες αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης και των μέτρων που πλήττουν το εισόδημα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα
-Εξελίξεις στην Οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

***  Η ιστοσελίδα του υποψήφιου δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου 
Επισκέψιμη είναι πλέον η ιστοσελίδα του υποψήφιου δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου.
Η ιστοσελίδα φέρει το όνομα του συνδυασμού του «Δύναμη Δημιουργίας» και η διεύθυνση του ιστότοπου στην οποία μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με την παράταξη είναι η εξής:
www.dinamidimiourgias.gr

***  Ενημέρωση Κοσμόπουλου και παρουσίαση πέντε νέων υποψήφιων 
Για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπους και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την εξωστρέφεια της Καλαμάτας, ενημέρωσε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμάτα Μπροστά», Βασίλης Κοσμόπουλος, ο οποίος παρουσίασε ακόμη πέντε νέους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Ειδικότερα, τη Γεωργία Γαρδελίνου, που είναι εκπαιδευτικός στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, την οικονομολόγο, με μεγάλη καριέρα σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, Κλεοπάτρα Γεωργουλοπούλου-Ρεντζέπη, τη Μαρία Κουράκλη που ασχολείται με τις οικιακές εργασίες, τον Αλέκο Κουταβά που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και την πολιτική επιστήμονα Σταυρούλα Μπεσσή.
 ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
Όπως αναφέρθηκε αναλυτικά από τον κ. Κοσμόπουλο: «Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Καλαμάτας με την ένταξή της στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές). Αυτό θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμισή της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση. Η προσπάθεια αυτή θα υποστηριχθεί με την παρουσία της στις ευρωπαϊκές και διεθνείς διεργασίες, μέσα από την Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. και τη Διπλωματία των Πόλεων. Για το σκοπό αυτό τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψα στις Βρυξέλλες, όπου είχα την ευκαιρία να λάβω πλήρη ενημέρωση για τα τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς συναντήθηκα με σημαντικά στελέχη τόσο της Επιτροπής των Περιφερειών όσο και της Γενικής Διεύθυνσης EAC.
 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Ο πρόεδρος της ΕτΠ, Karl - Heinz Lambertz (Bέλγος), τόνισε πως ο καλύτερος τρόπος να συνδεθεί κάποιος με τους πολίτες του είναι με το άνοιγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αυτό οδηγεί σε νέες και περισσότερες ευκαιρίες (συνεργασία, τουρισμός, εμπόριο, κινητικότητα). Επισήμανε πως μια πόλη σαν την Καλαμάτα θα ωφελούνταν σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή της σε δίκτυα πόλεων μεσαίου μεγέθους ή σε δίκτυα που οργανώνονται γύρω από σχετικές θεματικές δράσεις (όπως είναι ο ιστορικός τουρισμός ή η αγροτική ανάπτυξη). Προσφέρθηκε, μάλιστα, το γραφείο του να προμηθεύσει λεπτομερείς πληροφορίες για αυτά τα δίκτυα και να διευκολύνει την επικοινωνία μαζί τους για να κινηθεί ο μηχανισμός (να κυλήσει η μπάλα όπως χαρακτηριστικά είπε).
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας με χαρτοφυλάκιο τα ευρωπαϊκά θέματα, Christophe Rouillon, μιλώντας ακριβώς με το ίδιο πνεύμα, τόνισε τη σημασία της εξωστρέφειας για κάθε πόλη της Ε.Ε και γνωρίζοντας ότι είμαι υποψήφιος δήμαρχος, είχε την καλοσύνη να αναφερθεί σε μερικές δράσεις που έκανε ο ίδιος για να εκλεγεί.
Ο κ. Heijo Hofer, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Πόλεων και Κοινοτήτων και μέλος του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Ρηνανίας Παλατινάτου, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διοικητική ικανότητα του Δήμου να συνδεθεί με άλλες πόλεις. Η οργάνωση ενός Γραφείου Ευρωπαϊκών Σχέσεων είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα. Πρότεινε επαφή με τον Dr Martin Nutzenberger (DstGB Brussels) που θα φανεί πολύ χρήσιμος στην καθιέρωση μιας πρώτης διοικητικής σύνδεσης με γερμανικές πόλεις, καθώς έχει πολλές ιδέες και γνωριμίες. Πρότεινε, επίσης, χαρτογράφηση των ελληνικών πόλεων που είναι αδελφοποιημένες με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ώστε να ανταλλάσσονται καλές πρακτικές και να διευρυνθούν οι επαφές.
 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Α.C
Πολιτισμός
Ο κ. Sylvain Pasqua πρότεινε 4 τρόπους να αυξηθεί η ευρωπαϊκή διάσταση της Καλαμάτας στο χώρο του πολιτισμού:
-ο Δήμος μπορεί να αιτηθεί πόρους από το Leader σε σχέση με το δίκτυο των μεσαίου – μεγέθους πολιτιστικών και δημιουργικών πόλεων. Θυμίζω ότι στις 30/08/2017 αναδείξαμε το γεγονός ότι η Καλαμάτα ανήκει στις 168 επιλεγμένες πόλεις της Ευρώπης που συμπεριλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων.
-τοπικοί πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν εύκολα να συνδεθούν με κάποιο από τα 25 ευρωπαϊκά δίκτυα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Creative Europe= Δημιουργική Ευρώπη. Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να έρθουν σε επαφή με το συντονιστή και να πληρώσουν την ετήσια συνδρομή (ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει να καλυφθεί το έξοδο).
-η Καλαμάτα μπορεί να γίνει μέλος του δικτύου των υποψήφιων πόλεων ECOC που δεν πήραν τον τίτλο.
-τα πολιτιστικά κτήρια μπορούν να υποστηριχθούν μέσα από πιλοτικά σχέδια για την κινητικότητα καλλιτεχνών (σε συντονισμό του Ινστιτούτου Γκαίτε και της γαλλικής Alliance) που θα γίνει πακέτο του νέου προγράμματος μετά το 2021.
 Αθλητισμός
Ο κ. Yves Lelostecque περιέγραψε την αλματώδη αύξηση της ευρωπαϊκής υποστήριξης στον αθλητισμό από το τίποτα πριν από το 2014, στα 19 εκατομμύρια το 2014, στα 45 το 2018, στα 59 το 2019 και στα 65 το 2020 μέσα από τα προγράμματα Erasmus+. Η κατηγορία του προγράμματος που μπορεί να αφορά, σε πρώτη φάση, την Καλαμάτα είναι η χρηματοδότηση του επονομαζόμενου Αθλητισμού Βάσης (grassroot project), που χρηματοδοτείται με 60.000 ευρώ και έχει ρυθμό επιτυχίας 50%. Οι συνθήκες είναι αρκετά απλές: Τρεις εταίροι από διαφορετικές χώρες (πολύ ανοιχτές συμμετοχές όπως σχολεία, πανεπιστήμια, αθλητικοί οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, Δήμοι κ.τ.λ.) επεξεργάζονται ένα καίριο θέμα (διαφθορά, βία στον αθλητισμό, κοινωνική ένταξη, βελτίωση της υγείας και σωματικής δραστηριότητας…). Εξήγησε, επίσης, πως είναι γρήγορο κι εύκολο να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες ανάμεσα στις 23 και 30 Σεπτέμβρη που είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού. Ή να παρακολουθήσουν το ετήσιο αθλητικό φόρουμ ή την ημέρα πληροφόρησης του αθλητισμού.
 Εθελοντισμός
Ο κ. Μιχάλης Μοσχοβάκος τόνισε το γεγονός ότι όταν πρόκειται για πολιτικές για τη νεολαία, η Ευρώπη επιδιώκει τη σύνδεση σε τοπικό επίπεδο, γι’ αυτό διατίθενται πολλές ευκαιρίες για τους τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων. Τα σημαντικότερα στοιχεία της πολιτικής για νέους είναι οι οργανισμοί νεολαίας, τα κέντρα νέων και νέων εργαζομένων. Στην Ελλάδα η πρακτική του νέου εργαζόμενου (που είναι κοντά σε δάσκαλο έξω από τάξη) δεν υπάρχει ακόμα (η Ολλανδία είναι ένα καλό παράδειγμα όπου η διαδικασία αυτή γίνεται από το Δήμο). Οι Δήμοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, όπως την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την εγκαθίδρυση κέντρων νέων, την προώθηση της κινητικότητας, κεντρικές δράσεις για όλες τις γενιές. Προγράμματα αλληλεγγύης θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλληλεγγύης. Εξάλλου, το Erasmus+ χρηματοδοτεί κινητικότητα, στρατηγικές συνεταιρισμού και κεντρικές δράσεις.
 Εκπαίδευση ενηλίκων
Η κα Χρυστάλλα Πετρίδου εξήγησε τη διαφορά ανάμεσα στις δράσεις του Erasmus+, διευκρινίζοντας κυρίως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των κεντρικών έναντι των αποκεντρωμένων δράσεων.
ΔΡΑΣΗ (Key Actions) 1. Υποστηρίζει μόνο την κινητικότητα των εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων.
ΔΡΑΣΗ (Key Actions) 2. Υποστηρίζει στρατηγικές συμμετοχές ανάμεσα σε τρεις (3) οργανισμούς (Δήμοι, Πανεπιστήμιο, επαγγελματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα) είτε για προώθηση της καινοτομίας είτε για ανταλλαγή νέων πρακτικών.
ΔΡΑΣΗ (Key Actions) 3. Αφορά δράσεις της κεντρικής κυβέρνησης.
Όλοι οι επίτροποι τόνισαν: Την αφθονία των ευκαιριών που έχουν οι Δήμοι να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να τα διεξάγουν με ευρωπαίους εταίρους. Τη σημασία δημιουργίας ενός γραφείου ευρωπαϊκών υποθέσεων μέσα στο Δήμο για να γίνουν κατανοητές οι ευρωπαϊκές διαθέσιμες ευκαιρίες, οι προτεραιότητες της Ευρώπης, η μεθοδολογία των εφαρμογών, αλλά πρώτα και κύρια να υπάρξει δικτύωση με ιδρύματα και εταίρους ώστε να προχωρήσει ο Δήμος σε επιτυχή προγράμματα.
Γενικό Συμπέρασμα: Εξωστρέφεια της Καλαμάτας με πρωτοπόρες δράσεις του Δήμου για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Προοπτική της πόλης που θα της επιτρέψει να εδραιώσει ταυτόχρονα τη μοναδικότητα της ταυτότητάς της.
Επομένως: μπροστά με όραμα ή στασιμότητα παντού;
Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει, όχι μόνο το εκλογικό σώμα, αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από τους κόλπους της σημερινής Δημοτικής Αρχής, είναι αν η Καλαμάτα χρειάζεται όραμα για να προχωρήσει μπροστά ή αν τα οράματα εμποδίζουν τη διαχείριση της καθημερινότητας όπως υποστήριζε, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, ο κ. Δήμαρχος. Εμείς, πάντως, τον θεωρούμε τυχερό που κληρονόμησε, για παράδειγμα, το όραμα του αείμνηστου Χρήστου Μαλαπάνη για τη δημιουργία του Μεγάρου Χορού και κατάφερε να το υλοποιήσει.
Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πόλη πρέπει να προχωρήσει ΜΠΡΟΣΤΑ με νέο όραμα για τον 21ο αιώνα. Εμείς ονειρευόμαστε μια πόλη ανοιχτή, εξωστρεφή, χωρίς αποκλεισμούς, που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις και θα προσφέρει στους πολίτες της».

***  Παρουσίαση συνδυασμού «Η Καλαμάτα του αύριο» 
Την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Μαρτίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Φαραί στην παραλία Καλαμάτας
θα γίνει παρουσίαση του συνδυασμού «Η Καλαμάτα του αύριο», με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Νίκο Αλεξανδρόπουλο.

***  Να καταγγείλει τη σύμβαση με την «GEM» αποφάσισε το Δ.Σ. Μεσσήνης για το αεροδρόμιο της Τριόδου 
-Αποχώρησε πριν την ψηφοφορία η μείζων αντιπολίτευση
 Να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης με την «GEM επικοινωνία Ε.Π.Ε.», που αφορά στη μίσθωση του παλιού αεροδρομίου της Τριόδου και είναι σε ισχύ από τις 9/9/2008, αποφάσισε χθες το μεσημέρι σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χρήστος Καρύδης. Ο κ. Καρύδης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση είναι σε ισχύ από τις 9/9/2008, με σκοπό τη διεξαγωγή αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η αμοιβή της εταιρείας είχε καθοριστεί στο 20% του ετήσιου τζίρου και η εταιρεία είχε την υποχρέωση να διεξάγει 10 αγώνες το χρόνο. Ο συγκεκριμένος όρος, ωστόσο, δεν τηρήθηκε ποτέ από την εταιρεία με σκοπό ο Δήμος Μεσσήνης να ζητά την καταγγελία της σύμβασης. Επίσης, ο κ. Καρύδης έκανε γνωστό ότι το αεροδρόμιο της Τριόδου κοστίζει στο Δήμο Μεσσήνης κάθε χρόνο 18.300 ευρώ!
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Αθανασόπουλος, έθεσε το ερώτημα, αν μπορεί ο Δήμος να καταγγείλει τη σύμβαση, καθώς εκκρεμεί δικαστική απόφαση από καταγγελία της εταιρείας κατά του Δήμου.
Απαντώντας του ο κ. Καρύδης, σημείωσε ότι πήραν τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, που τους ανέφερε ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητες καταγγελίες, που δεν επηρεάζει η μια την άλλη. Πρόσθεσε, δε, ότι η καταγγελία της εταιρείας προς το Δήμο αφορά καταγγελία για κλοπή υλικού, κάτι που όμως δεν αποδεικνύεται.
Οι απαντήσεις του κ. Καρύδη δε φαίνεται να έπεισαν την αντιπολίτευση, που ζήτησε γραπτώς τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας. Ο πρόεδρος του Σώματος κ. Κοτταρίδης κάλεσε στην αίθουσα την κα Βασιλαδιώτη από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Η κα Βασιλαδιώτη με τη σειρά της απάντησε ότι από νομική σκοπιά, όταν ένας συμβαλλόμενος σ’ ένα ιδιωτικό συμφωνητικό δεν τηρεί τους όρους, τότε η άλλη πλευρά μπορεί να καταγγείλει τη συμφωνία. Ο κ. Αθανασόπουλος, ωστόσο, ζήτησε από την κα Βασιλαδιώτη και γραπτώς τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, ζητώντας από το Σώμα να αναβάλει την απόφαση και να αποφασίσει στο επόμενο συμβούλιο, αφού έχουν στα «χέρια τους» το έγγραφο από τη Νομική Υπηρεσία. Σε διαφορετική περίπτωση έκανε, γνωστό ότι θα αποχωρήσει.
Στο σημείο αυτό σημειώθηκε μικροένταση στην αίθουσα, με τον κ. Γεωργακόπουλο να τονίζει ότι είναι απαράδεκτες οι απειλές για αποχώρηση και τον κ. Δαβίλλα να απαντά ότι δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Ξαρχάκος, κάνοντας μια «μίνι» αναδρομή στο ιστορικό της παραχώρησης του αεροδρομίου, προσθέτοντας και μια σημαντική παράμετρο στην κουβέντα, ότι για να προχωρήσει ο Δήμος σε μια νέα σύμβαση, θα πρέπει να καταγγείλει και να κηρυχθεί έκπτωτη η συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς έχει την αποκλειστικότητα μέχρι το 2020.
Ο Τάσος Παπαγεωργίου από την αντιπολίτευση έθεσε το ερώτημα προς τη νομική σύμβουλο, τι θα γίνει αν δικαιωθεί ο ιδιώτης στη δίκη που εκκρεμεί κατά του Δήμου και αν αυτό του δώσει το δικαίωμα να κινηθεί νομικά κατά του Δήμου στην ενέργεια να καταγγείλει τη σύμβαση τους, ζητώντας παράλληλα υπομονή 10 μέρες πριν αποφασίσουν από το Δ.Σ Μεσσήνης.
Η κα Βασιλαδιώτη σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και δεν μπορεί να σκεφτεί να νομικά επιχειρήματα της άλλης πλευράς.
Ο κ. Καρύδης ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία από τον πρόεδρο του Σώματος, αφενός, γιατί καταγράφονται στα πρακτικά οι απόψεις της νομικής συμβούλου και έχει καλυφθεί και, αφετέρου, γιατί το αντικείμενο της καταγγελίας είναι κατά κύριο λόγο οικονομικό και πρέπει να κηρυχθεί «έκπτωτη» η εταιρεία που έχει υπογράψει τη σύμβαση.
Ο πρόεδρος του Σώματος κ. Κοτταρίδης προχώρησε στην ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι μόλις έρθει και η γραπτή γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση, θα προστεθεί στην απόφαση.
Τελικώς, η απόφαση πέρασε κατά πλειοψηφία, με τη μείζονα αντιπολίτευση να αποχωρεί, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος, σκοπός τους είναι η διασφάλιση του Δήμου, ενώ εξέφρασε την απορία και για τη «βιασύνη» πάνω σ’ αυτό το θέμα της Δημοτικής Αρχής. Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο οποίος βρισκόταν σε ταξίδι στην Αθήνα.

***  Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 5/3/2019 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***   Απόγινε… 
Ήταν που ήταν σκισμένα τα υφασμάτινα στέγαστρα στο πάρκινγκ των υπηρεσιακών οχημάτων στο Διοικητήριο, μετά την τελευταία κακοκαιρία, σκίστηκαν και τα υπόλοιπα. Αν η περιφέρεια περιμένει πρώτα να κερδίσει δικαστικά την κυριότητα του κτηρίου και μετά να κάνει παρεμβάσεις, θα ψάχνει να βρει χώρους να στεγάσει τις υπηρεσίες της καθώς το κτήριο φθίνει συνεχώς, με τα τόσα προβλήματα που έχει.  Β.Β. 

***   Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι: Προεκλογικές ( ; ) εξαγγελίες για ΕΣΠΑ και αμείλικτα ερωτήματα 
«15 Μαρτίου κατατίθεται στο ΕΣΠΑ ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά με καινούργια χάραξη. Μάλιστα, σαν πρωτεύον έργο της Πρόσκλησης. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που δεν έχει γίνει ποτέ ούτε προσπάθεια, ούτε καμία σκέψη στο παρελθόν», τόνισε με στόμφο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας το βράδυ της Τετάρτης ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, παρουσιάζοντας «κοσμογονία» έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην περιοχή. Οι πολιτικοί παράγοντες και οι αυτοδιοικητικοί, όπως και όλοι οι άνθρωποι, κρίνονται και από τα λόγια τους και, βεβαίως, από τις πράξεις τους, τα έργα τους, αλλά κυρίως από τη συνέπεια ή την ασυνέπεια λόγων και έργων. Τα λόγια τα παίρνει ο αέρας, τα γραπτά των δηλώσεων – εξαγγελιών ωστόσο μένουν και οι πράξεις ή η απραξία απαντούν με την πραγματικότητα. Όσοι ζουν, δραστηριοποιούνται και ενημερώνονται για ζητήματα της Τριφυλίας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το έργο της βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι δεν είναι καινούργιο και ούτε πρόκειται περί πρωτοβουλίας που ελήφθη εσχάτως! Έχει τη δική του ιστορία. Είναι ένα έργο χιλιοειπωμένο! Έργο για το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει αυτοψίες τεχνικών κλιμακίων, διαδικασίες μελετητικές, διερευνήσεις για χρηματοδότηση και έχουν ληφθεί αποφάσεις. Στα Φιλιατρά ιδίως, κατά το παρελθόν, διεξήχθησαν αλλεπάλληλες συζητήσεις όπως και συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για το έργο αυτό. Πάμπολλες, δε, είναι οι εξαγγελίες για το δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι.
  Ιστορικό εξαγγελιών για το δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι
 Στις 2 Οκτωβρίου 2008, μετά από σύσκεψη στη Ν.Α.Μ, στην οποία συμμετείχε ο (τότε) υπεύθυνος μελετών της ΔΕΚΕ, Γιώργος Κωστόγιαννης και μελετητές του έργου της βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, ο (τότε) νομάρχης, Δημήτρης Δράκος, είχε αναφέρει ότι υπάρχει οριστική μελέτη για το δρόμο κι εκκρεμούσε η μελέτη για τη γέφυρα Λαγκουβάρδου, για το τμήμα από την έξοδο Φιλιατρών μέχρι την αρχή του άξονα Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, με κόστος – μαζί με τις απαλλοτριώσεις – περί τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης αναφέρθηκε και στη μελέτη για την παράκαμψη Φιλιατρών. Την επόμενη μέρα, στη γιορτή του Πολιούχου των Γαργαλιάνων, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ο κ. Δράκος είχε μιλήσει για την ολοκλήρωση της μελέτης του δρόμου.
Τον Ιανουάριο του 2009, όπως είχε γραφεί στον τοπικό Τύπο της εποχής, το έργο της βελτίωσης του δρόμο είχε προταθεί από τη ΔΕΚΕ για να ενταχθεί στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αφού προηγουμένως εξασφαλιζόταν η ωριμότητα της μελέτης του και ήταν έτοιμα και τα κτηματολόγια, σύμφωνα με τον τότε προϊστάμενο της ΔΕΚΕ, Γιώργο Παπαηλιού. Ο (τότε) νομάρχης, Δημήτρης Δράκος, διαβεβαίωσε ότι αυτά ήταν έτοιμα, όπως τον είχαν ενημερώσει ο μελετητής και ο (τότε) υπεύθυνος μελετών της ΔΕΚΕ, Γιώργος Κωστόγιαννης.
Το Μάρτιο του 2010 είχαν γίνει δηλώσεις ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, τον Απρίλιο του ίδιου έτους παραδόθηκε στη Ν.Α.Μ. η Μ.Π.Ε. του νέου δρόμου με την παράκαμψη των Φιλιατρών και το Μάιο του ίδιου έτους γνωμοδότησε θετικά επί της παράκαμψης Φιλιατρών η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν.Α.Μ και ελήφθη σχετική απόφαση στη Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού και Υποδομών.
 Στις 8 Φεβρουαρίου 2012 μετά από σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στην οποία συμμετείχαν και οι τότε δήμαρχοι της Μεσσηνίας, ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι, «Στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών εντάχθηκαν οι δρόμοι Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, Γαργαλιάνοι – Ρωμανού και η παράκαμψη Φιλιατρών».
 Στις 5 Οκτωβρίου 2012, σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για συνάντηση και συζήτηση που είχε ο κ. Τατούλης με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, αναφερόταν ότι στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών εντάσσεται ο δρόμος Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, με την παράκαμψη των Φιλιατρών.
 Στις 6 Δεκεμβρίου 2012, ο κ. Τατούλης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο Καλαμάτας για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και, μεταξύ άλλων, για το δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και παράκαμψη Φιλιατρών, είπε ότι εντός του Ιανουαρίου 2013 θα έχουν κατατεθεί τα τεχνικά δελτία και υπάρχει ωριμότητα του φακέλου, ώστε να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
 Στις 8 Απριλίου 2013, μετά από αυτοψία στο κατεστραμμένο λιμάνι Κυπαρισσίας, ο κ. Τατούλης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στους οδικούς άξονες της Μεσσηνίας σημειώνοντας πως «το επόμενο δίμηνο θα ωριμάσει ο φάκελος για να προχωρήσει και αυτή η ένταξη» .
 Στις 14 Σεπτεμβρίου 2013, στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Κυπαρισσία, ο κ. Τατούλης δήλωσε σχετικά ότι, «Είμαστε στην τελική φάση. Πιστεύουμε ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα υποβληθεί το τεχνικό δελτίο για το Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά – Παράκαμψη Φιλιατρών και αυτό είναι ένα σπουδαίο, σημαντικό έργο που αλλάζει πλέον όλα τα δεδομένα για το δήμο Τριφυλίας και για την ευρύτερη περιοχή».
 Στις 3 Οκτωβρίου 2013, στη γιορτή του Πολιούχου των Γαργαλιάνων, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη,  ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι, «Ήδη, πριν 3 μέρες υποβλήθηκε το τεχνικό δελτίο για την ένταξη του δρόμου Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά στο πρόγραμμά μας, που θα εκτελέσουμε εμείς το έργο αυτό, καθώς και η παράκαμψη Φιλιατρών των Φιλιατρών. Μιλάμε για έργα που το σύνολο του προϋπολογισμού τους ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια!».
 Στις 21 Δεκεμβρίου 2017 ο κ. Τατούλης ανέφερε πως, «Μέσα στο 2018, σύμφωνα με το σχεδιασμό της περιφερειακής Αρχής, προς ένταξη έργα είναι η είσοδος της Κορίνθου και η αναμόρφωση της περιοχής του Ισθμού, ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, η ολοκλήρωση του δρόμου Ναύπλιο – Λυγουριό ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια για το δρόμο Πυρί – Γύθειο».
 Στις 10 Φεβρουαρίου 2018, στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στα Φιλιατρά για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, ο κ. Τατούλης δήλωσε: «Θεωρώ ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι θα ενταχθεί στο πρόγραμμά μας. Είναι περίπου προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ».
 Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2018, ο κ. Τατούλης ενημέρωσε ότι θα ενταχθεί άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, λέγοντας ότι «θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας οι δρόμοι Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι (άμεσα αυτό) και Μεσσήνη – Αρχαία Μεσσήνη…».
 Το 2018 παρήλθε χωρίς το έργου του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
 Στις 10 Φεβρουαρίου 2019, στις εορταστικές εκδηλώσεις στα Φιλιατρά για τον Πολιούχο τους, Άγιο Χαράλαμπο, ο κ. Τατούλης δήλωσε: «Πριν δέκα μέρες βγήκε η Πρόσκληση για τους οδικούς άξονες. Το πρώτο έργο που θα ενταχθεί, που έχουμε ετοιμάσει τον φάκελο για να ενταχθεί, είναι ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι με 20 εκατομμύρια ευρώ σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή».
 Αμείλικτα ερωτήματα
 Είναι προφανές ότι άπαντες επιθυμούν την υλοποίηση του έργου του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι. Από το 2008, πέρασαν έντεκα χρόνια, φτάσαμε στο 2019 και το έργο του δρόμου ακόμη εξαγγέλλεται. Ο κ. Κατσίβελας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας έκανε λόγο για νέα χάραξη του δρόμου. Υπάρχει, άραγε, έστω και ένας κάτοικος ή αυτοδιοικητικός στην Τριφυλία και δη στην περιοχή Φιλιατρών και Γαργαλιάνων που να γνωρίζει αυτή τη νέα χάραξη; Υπάρχει έστω και ένας που να έχει δει τη μελέτη; Ενημερώθηκαν ποτέ, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, τα τοπικά συμβούλια Φιλιατρών και Γαργαλιάνων καθώς και το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας για αυτή τη νέα χάραξη και τη μελέτη του έργου; Πρόκειται περί νέας, νέας χάραξης ή είναι η από χρόνια μελετηθείσα νέα χάραξη; Εκτός όμως από αυτά, προκαλούνται και άλλα, εξίσου σοβαρά και σημαντικά ερωτήματα! Υπάρχει, αλήθεια, εγκεκριμένο κτηματολόγιο; Πόσο είναι το προεκτιμώμενο κόστος; Υπάρχει εκκίνηση διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή θα επαναληφθεί ως «κακόγουστη» και τραγελαφική φάρσα το προηγούμενο των απαλλοτριώσεων του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού; Η Πρόσκληση, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τατούλης, (Κωδικός Πρόσκλησης: ΠΕΛ62 και Α/Α ΟΠΣ ΕΣΠΑ: 3492) με τίτλο «Λειτουργική αναβάθμιση ενδοπεριφερειακών συνδέσεων της Περιφέρειας», που δημοσιεύτηκε με ΑΔΑ: 64ΗΞ7Λ1-5ΨΣ, έχει συνολική διατιθέμενη δαπάνη 25.000.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, όπως λέγεται στις εξαγγελίες, είναι 20.000.000 ευρώ. Δηλαδή, από τα 25.000.000 ευρώ, θα δεσμεύσουν τα 20.000.0000 ευρώ για το δρόμο αυτό; Μακάρι, αν και «χλωμό»… Στις Τιμές Στόχου της Πρόσκλησης ρητά αναφέρεται «Οδικό δίκτυο: Συνολικό μήκος νέων οδών» 12 χλμ + «Οδικό δίκτυο: Συνολικό μήκος ανακατασκευασμένων ή αναβαθμισμένων οδών» 9 χλμ. Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι είναι 12χλμ. Υπάρχει κάποιο «ζήτημα» επί αυτών; Τέλος, στη μελέτη του έργου περιλαμβάνεται παράκαμψη Φιλιατρών ή, προφανώς, όχι; Κάτοικοι της περιοχής αλλά και αυτοδιοικητικοί «υποψιάζονται» ότι καμία απολύτως προοπτική δεν υπάρχει για υλοποίηση του έργου, αλλά όλο αυτό με την πρόταση στο ΕΣΠΑ γίνεται μόνο για προεκλογική σπέκουλα και ακόμα κι αν, προεκλογικά, ενταχθεί, μετεκλογικά θα επαναληφθεί το προηγούμενο του δρόμου Βάλτα – Γαργαλιάνοι με την ένταξη και την απένταξή του…

***  Έρχεται ρύθμιση για τα αυθαίρετα κοντά σε ρέματα 
Την υπό προϋποθέσεις νομιμοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται κοντά σε ρέματα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χαράς Τζαναβάρας στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Με τις νέες διατάξεις μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις για ακίνητα σε εντός σχεδίου περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της οικοδομικής γραμμής και της οριογραμμής του ρέματος.
Σε περιπτώσεις που δεν έχει γίνει οριοθέτηση, γίνεται προσωρινή χάραξη της οριογραμμής που πρέπει να απέχει 20 μέτρα από τον άξονα του ρέματος, έναντι 10 μέτρων που ισχύει για την οριστική, όπως προβλέπει ο νόμος του 2014.
Με άλλη διάταξη η 9η Νοεμβρίου 2019 είναι η καταληκτική ημερομηνία, με τα έως τώρα δεδομένα, για δύο κατηγορίες αυθαιρέτων. Η πρώτη και μεγαλύτερη περιλαμβάνει ιδιοκτησίες που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στον νόμο 4495/2017, αλλά δεν έχουν υποβάλει δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι καταθέσουν αίτηση ως τις 8 Απριλίου θα έχουν έκπτωση στο πρόστιμο 10%, πριν να υπολογιστούν οι υπόλοιπες μειώσεις για ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άνεργοι κ.λπ.) ή για εφάπαξ εξόφληση. Έως τώρα έχουν υποβληθεί πάνω από 1,7 εκατ. δηλώσεις.
Η δεύτερη αφορά αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2011 ή βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές (δασικές εκτάσεις, αιγιαλοί-παραλίες, αρχαιολογικές ζώνες, δίκτυο NATURA κ.λπ.) και εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση, ανεξάρτητα από τον χρόνο κατασκευής τους.
Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν περιθώριο ως τις 9 Νοεμβρίου να τα κατεδαφίσουν με δικά τους μέσα και να απαλλαγούν από πολύ τσουχτερά πρόστιμα καταβάλλοντας μόνο ένα παράβολο 500 ευρώ.
Σε αυτή την ενότητα υπάρχει μια κατηγορία αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε εκχερσωμένα δάση, αλλά έχουν δηλωθεί με τις διατάξεις των νόμων του 2011 και του 2013 οι οποίοι δεν προέβλεπαν την υποβολή τοπογραφικών με γεωδαιτικές συντεταγμένες που προσδιορίζουν επακριβώς τη θέση του ακινήτου.
Οι ιδιοκτήτες τους επικαλούνται το γεγονός ότι δεν είχαν αναρτηθεί δασικοί χάρτες στην περιοχή τους και επομένως δεν γνώριζαν ότι εξαιρούνται. Στην πλειονότητά τους έχουν αποπληρώσει τα πρόστιμα και θεωρούν ότι έχουν νομιμοποιήσει το αυθαίρετό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει δεκτές τις δηλώσεις, με δεδομένο ότι προωθεί μέτρα για τη διατήρηση για 40 χρόνια των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε «οικιστικές πυκνώσεις», όπως έχουν πολιτογραφηθεί οι διαμορφωμένοι οικισμοί σε περιοχές που ήταν δασικές με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1942 και ειδικά για την Αττική του 1937.
Προβλέπει όμως ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα γι’ αυτές τις περιπτώσεις, που δεν αποκλείεται να μειωθούν και να γίνουν ακόμα πιο ευνοϊκά για όσους έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα.
Το υπουργείο προαναγγέλλει «μπουλντόζες» για αυθαίρετα όλων των κατηγοριών που δεν θα δηλωθούν. Οι κατεδαφίσεις δεν είναι εύκολες, αλλά παράνομα κτίσματα που θα εντοπιστούν στο μέλλον επιβαρύνονται με πολύ υψηλά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης

*** " ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ " Κυριάκου Βελόπουλου  ,  Βίντεο :
~**  Κ. Βελόπουλος στον Γ. Παπαδάκη: "Η Νέα Δημοκρατία ΣΤΗΡΙΖΕΙ τη Συμφωνία των Πρεσπών - Ιδού οι ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ"...: https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/2243180175776770/ .-  
~** ΒΟΜΒΑ του Κ. Βελόπουλου στον Γ. Παπαδάκη: "Στους παιδεραστές ΘΑΝΑΤΟΣ η ποινή ή χημικός ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ"...:   https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/394127194682932/  .-
~* Ο Κυριάκος Βελόπουλος κάνει πολιτική με πλαστό έγγραφο.:   https://youtu.be/s8Z0bByp09U .-                                            
** Βελόπουλος: Η Ελλάδα θα πληρώνει τις επισκέψεις μεταναστών σε πορνεία : https://youtu.be/F_wia7QXzps  .-
** ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: https://youtu.be/NF5iymellbs .- 

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΣΗΜΕΡΑ , ...ΣΤΟ ΜΠΆΣΚΕΤ , Basketball Champions League
~*  ΠΑΟΚ-ΑΕΚ  

*** Σήμερα , ..στο Champions League ποδόσφαιρο 
**   Ντόρτμουντ-Τότεναμ 
**   Ρεάλ Μαδρίτης-Άγιαξ 

*** ΧΘΕΣ , ....  ..Δευτέρα 04-03-2019 , στο Ελληνικό μπάσκετ Α1  ΄ : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης  76-67 , (48-36).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-16 , 27-20 , 17-13 , 11-18 .- ^
Η  βαθμολογία στην Α1  ανδρών στο Ελληνικό μπάσκετ : 

***  ΧΘΕΣ ,../  04-03-2019 , στο ποδόσφαιρο :
ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  0-2 .- 

***


***     ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2019  : 
1.- ARFARA NEWS ,  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας και σχόλια .  Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης ! ~* ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας  :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html . - 
2.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 02 Μαρτίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  ~ ~*  Η ΕΙΔΗΣΗ  ΕΙΝΑΙ  ΙΕΡΗ ,  ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ  ΕΛΕΥΘΕΡΟ : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .
3.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Κυριακή 03-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .- 
4 . ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .- Δευτέρα 04-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .-
5.-ARFARA NEWS -2-  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 04 Μαρτίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης:  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news-2.html   .- 
6.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 05-05-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-
7.-   

~   ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2019  :                                       1.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/02/arfara-news.html .-   
 2.- ARFARA NEWS -2- Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας ,. Παρασκευή  01  Φεβρουαρίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/02/arfara-news-2.html .- 
 3.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/02/arfara-news-02-2019.html  .- 
4.-  . ARFARA GREECE ..  Αλήθειες που δεν λεγόντουσαν ...και το ξεπούλημα της Ελλάδας μας  ...από τους .... :https://vlasiosarfara.blogspot.com/2019/02/blog-post.html .-                                                                                  
  **    31.-  ARFARA NEWS, Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας. Τρίτη 26-02-2019,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/02/arfara-news.html  .- 
32.- ARFARA NEWS ,Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 27-02-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/02/arfara-news_27.html     .-  
33.-    ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 28-02-2019  .Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/02/arfara-news_28.html .- 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~  ***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:    ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,                                                            http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009   
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,          3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον   14.444   βίντεο   .
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -    https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 
~** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
 Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas    
7.-  https://www.facebook.com/profile.php?id=100030595474438   =Αρφαρά Μεσσηνίας Καλαμάτα 4.-    Αναρτήθηκε από 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ