Επιλογές Θεμάτων Παρασκευή 01 Αυγούστου 2014

Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   :

  Φωτογραφία  από ΚΑΒΑΛΑ

Στον Ι.Ν. Αγίου  Δημητρίου  ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

***  Ποιο είναι το νησί που κράτησε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του; Πέρασαν τα χρόνια, αλλά δεν γέρασε καθόλου
Skopelos 1906
Σπάνια και πολύ καλής ποιότητας φωτογραφία του λιμανιού. Τα αξιοπρόσεκτα σημεία είναι πολλά!
Κατ’αρχήν η πολλή καλή κατάσταση στην οποία είναι τα σπίτια και το χωριό, δείγμα της ευημερίας του τόπου.
Από αριστερά προς τα δεξιά. Η «καμάρα» η οποία υπάρχει απο τότε και είναι ακόμα παλαιότερη, ο «βράχος» και η εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων που η πλατεία του δεν έχει διαμορφωθεί.
Δίπλα, πάνω στην παραλία το πυργόσπιτο με χαρακτηριστική τοξωτή είσοδο στην πρόσοψη, πιθανώς κατάλοιπο της οχύρωσης του χωριού ή ναυπηγείου.
Η πλατεία του «πλατάνου» χωρίς τον πλάτανο, και το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στην άκρη του λιμανιού με φανερή την τοιχοποιία του και χωρίς τρούλο. Είναι άραγε σε φάση επισκευής ή ανοικοδόμησης;
Είναι το λιμάνι της Σκoπέλου που άντεξε στην τουριστική επέλαση και διατήρησε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου.
skopelos_limani
Πηγή: Η Μαγνησία Στο Πέρασμα Του Χρόνου

*** Σε ποιο σταθμό του τρένου περιμένουν οι αραμπάδες για να μεταφέρουν κόσμο και εμπορεύματα;
0
Στη φωτογραφία  σταθμός του τρένου το 1917.
Εκεί που σήμερα περιμένουν κίτρινα ταξί, τότε συγκεντρώνονταν αραμπάδες, δηλαδή κάρα που μετέφεραν τον κόσμο και τα προϊόντα σε διάφορες γωνιές της πόλης.
Ο σταθμός ήταν τμήμα της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ελλάδα, η οποία πήγαινε από Πειραιά μέχρι και το κέντρο της πόλης.
Η απόσταση που κάλυπτε ήταν μόλις 8,5 χιλιόμετρα, αλλά τα έργα χρειάστηκαν 12 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Στην Αμερική κατασκεύαζαν 12 χιλιόμετρα την ημέρα!
Η πρόταση για την κατασκευή του σιδηροδρόμου έγινε το 1857, από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, μετά από προτροπή των Άγγλων που είχαν στο νου τους εμπορικούς σκοπούς. 
Οι κατασκευές αντιμετώπισαν πλήθος προβλημάτων, καθώς οι αξιόπιστοι επενδυτές δεν ενδιαφέρονταν. Οι εταιρείες πτώχευαν και δανείζονταν με εγγυητή το κράτος, που τελικά πτώχευσε και αυτό.
Όμως στις 17 Φεβρουαρίου του 1869 εγκαινιάστηκε ο σταθμός του Θησείου που βλέπετε στη φωτογραφία και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

***  Η μοναξιά του σχοινοβάτη. Που βρίσκεται η αυτοσχέδια γέφυρα που περνά ο βοσκός με το κοπάδι του σε ύψος 220 μέτρων;
voskos grevena


Ένοχοι και Αθώοι
Η καλοκαιρινή ξύλινη γέφυρα κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο.
Πρόκειται για τον Γιάννη Στέφο που δείχνει να έχει ικανότητες σχοινοβάτη, καθώς περνά τα γίδια του από το Σπήλαιο προς τον Μοναχίτι, χρησιμοποιώντας αυτήν την «ετοιμόρροπη» κατασκευή.
Η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 29 km νοτιοδυτικά της πόλης των Γρεβενών, στις πλαγιές της Βόρειας Πίνδου.
Σπήλαιο – Φαράγγι Πορτίτσας
Σπήλαιο – Φαράγγι Πορτίτσας
Τα δύο χωριά  είναι χτισμένα σε υψόμετρο από 960 έως 1.010 μέτρα και περιβάλλονται από ψηλές κορυφές.
Το σημείο είναι πέρασμα και  για πολλές αρκούδες, καθώς πρόσφατα ένας κτηνοτρόφος έπεσε θύμα επίθεσης από ένα  γιγαντόσωμο θηλαστικό που αισθάνθηκε απειλή για τα μικρά του.
Απόκρημνα βουνά, πηγές και πέτρινα γεφύρια είναι το χαρακτηριστικό των χωριών του Όρλιακα.
Η φωτογραφία αποτυπώνει την μάχη για την επιβίωση του Έλληνα της υπαίθρου κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Σύμφωνα με την οπτική εκτίμηση, ο βοσκός περνά το φαράγγι Σπηλαίου-Πορτίτσας, που το υψηλότερο σημείο του είναι τα 220 μέτρα!
Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει υψοφοβία και έχει άριστη ισορροπία, καθώς τα ξύλα είναι δεμένα με σχοινιά και κουνιούνται…
Τα γίδια απλώς επιβεβαιώνουν ότι είναι από τη φύση τους δεινοί ακροβάτες.
 Πηγή φωτογραφίας: Τα παλιά Γρεβενά

***  Ποιος είναι ο νεαρός στρατιώτης που πίστευαν ότι θα μείνει άχρηστος όλη του τη ζωή;
1 Hopkins-in-the-army


Ένοχοι και Αθώοι
Στο σχολείο τον αποκαλούσαν “Ντάμπο”, επειδή δεν μπορούσε να λύσει ούτε ένα μαθηματικό πρόβλημα.
Οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν και ο νέος πέρασε την εφηβεία του χωρίς παρέες με συνομίληκους.
Ακόμα και οι καθηγητές φαίνονταν να τον αντιπαθούν.
Μια φορά, ένας δάσκαλος τον έπιασε από το αυτί και μπροστά σε όλη την τάξη του φώναξε ότι ήταν «άχρηστος και θα παρέμενε άχρηστος για όλη του τη ζωή».
Όταν επέστρεψε σπίτι και είπε την ιστορία, φαίνεται ότι ο πατέρας του κλονίστηκε.
Τότε ανέλαβε να τον διαπαιδαγωγήσει.
Απείλησε τον καθηγητή ότι αν ενοχλούσε ξανά τον γιο του θα τον διέλυε και είπε στο παιδί του να μη δέχεται τέτοιες προσβολές.
Ο νεαρός παράτησε το σχολείο και άρχισε να διαβάζει μανιωδώς στο σπίτι.
Του άρεσαν ιδιαίτερα οι βιογραφίες των σπουδαίων αντρών.
Αφού ενηλικιώθηκε, κατατάχτηκε στο στρατό, αλλά ούτε εκεί διέπρεψε.
Τον έστελναν να φέρνει τσάι, καφέ και τσιγάρα, αλλά πολύ σύντομα, δεν τον εμπιστεύονταν να κάνει ούτε αυτό.
Κάποια στιγμή, ένας λοχίας τον ρώτησε πότε απολυόταν και όταν ο νεαρός απάντησε σε δύο βδομάδες, ο λοχίας αναφώνησε: “Πάλι καλά!”
Αφού τελείωσε με τον στρατό, βρήκε δουλειά στο θέατρο, αλλά δεν τον ικανοποίησε.
Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και μάχες με τον αλκοολισμό, μέχρι να βρει αυτό που ήθελε.
Τον κινηματογράφο.
Ο νέος στρατιώτης είναι ο Άντονι Χόπκινς.

***  Βραβευμένος με Όσκαρ και λάτρης της Ελλάδας. Ποιος είναι ο πιτσιρικάς της φωτογραφίας;
Στις 9 Ιουλίου 2014 ο Τομ Χανκς γιορτάζει 58 χρόνια γεμάτα μοναδικές ερμηνείες.
  Βλέποντας τη φωτογραφία, ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «Goofy Kid».
Μάλλον αδικεί τον εαυτό του. Έχει δώσει μερικές από τις συγκλονιστικότερες ερμηνείες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν υπήρξε ποτέ είδωλο για έφηβες ούτε εξώφυλλο σε ταμπλόιντ εφημερίδες. Κατάφερνε να συνεπαίρνει με το ταλέντο και τη δουλειά του κι όχι με την εμφάνιση ή τα καπρίτσια του.
Τα πρώτα του χρόνια προσπαθούσε να διακριθεί σε κωμικούς ρόλους. Τις πρώτες καλές κριτικές του απέσπασε μέσα από την κωμωδία Big. Υποδυόταν ένα δωδεκάχρονο αγόρι που βιάζεται να μεγαλώσει και, ως διά μαγείας, ξυπνά ένα πρωί στο σώμα ενός τριαντάχρονου.
Σύντομα, ο εικονιζόμενος στράφηκε σε δραματικό ρεπερτόριο και εκεί πραγματικά αποθεώθηκε. Sleepless in Seattle, Philadelphia, Forrest Gump…
Για την ερμηνεία του ως θύμα του AIDS και σύντροφος του Antonio Banderas, πήρε Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου. Ως Forrest Gump πήρε Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου.
Τι δήλωσε για τη στιγμή που διάβασε το σενάριο;
«Την είδα σαν μια από αυτές τις μεγάλες, ελπιδοφόρες ταινίες στις οποίες το κοινό μπορεί να νιώσει μια ελπίδα για την τύχη του, για τη θέση του στη ζωή. Το είχα νιώσει ένα εκατομμύριο φορές όταν έβλεπα ταινίες μικρός. Ακόμη το νιώθω».
Η περίφημη φράση «Houston we got a problem» από την ταινία Apollo 13 ήρθε αμέσως μετά, ενώ ακολούθησαν επιτυχίες όπως Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν, Το Πράσινο Μίλι, You’ve got mail και όχι μόνο…
Μπορούσε να υποδυθεί τα πάντα από τον σκληροτράχηλο λοχία μέχρι τον βουβό ναυαγό, από τον τρυφερό εραστή μέχρι τον ψύχραιμο αστροναύτη…
Λέγεται ότι στην προσπάθειά του να χάσει κιλά για να ερμηνεύσει τον ρόλο του ναυαγού, έπαθε διαβήτη.
Είναι παντρεμένος δις και έχει δυο παιδιά από κάθε γάμο και δυο εγγόνια. Είναι χριστιανός ορθόδοξος, παντρεμένος με Ελληνίδα και φανατικός επισκέπτης της Ελλάδας κάθε καλοκαίρι.
Ο Τομ Χανκς λατρεύει τη Σκιάθο, έχει σπίτι στην Αντίπαρο,  αν και απολαμβάνει χωρίς διακρίσεις όλες τις ελληνικές ακτογραμμές με θαλαμηγό.

*** Ποιος είναι ο νεαρός αξιωματικός που δόξασε τον ηρωισμό των σύγχρονων Ελλήνων, με μια φράση που έμεινε στην ιστορία;
churchill
Ο νεαρός της φωτογραφίας γεννήθηκε λίγες μέρες πριν να ολοκληρωθούν 7 μήνες τοκετού, αλλά η υγεία του δεν επηρεάστηκε.
Αν και επρόκειτο να γίνει ένας εξαιρετικός συγγραφέας, όταν ήταν μικρός, αντιπαθούσε το σχολείο και οι βαθμοί του ήταν αρκετά χαμηλοί. Ήταν ένας κακός μαθητής.
Βέβαια ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και το μέλλον του ήταν εξασφαλισμένο.
Οι δρόμοι που ανοίγονταν μπροστά του ήταν δύο, εκκλησία ή στρατός.
Ο νέος επέλεξε τον ένστολο βίο.
Λάτρευε τις παρελάσεις και πάντα ήλπιζε ότι θα πολεμούσε για τη χώρα του.
Αν και ήθελε να καταταγεί στο πεζικό, αναγκάστηκε να υπηρετήσει στο ιππικό, γιατί δεν μπορούσε να περάσει τις εξετάσεις των μαθηματικών. Η κλίση του ήταν περισσότερο στη φιλολογία, αλλά αυτό θα το εκτιμούσαν αργότερα.
Τελικά πολέμησε στην πρώτη γραμμή στην Ινδία, το Σουδάν και στη Νότια Αφρική.
Όμως, δεν έγινε γνωστός για τη στρατιωτική του δεινότητα, αλλά ως πολεμικός ανταποκριτής.
Τα κείμενά του προκαλούσαν πατριωτική έξαρση στους αναγνώστες.
Τα βιβλία του έγιναν ανάρπαστα και τον έκαναν ακόμη πιο πλούσιο.
Αργότερα, όταν ασχολήθηκε με την πολιτική, οι ομιλίες του ξεσήκωναν τους πολίτες. Ήξερε να διαλέγει τα κατάλληλα ρήματα, τα επίθετα και τις παρομοιώσεις που άγγιζαν εξίσου τη λογική και το συναίσθημα. Ακόμη και οι παύσεις του ποτέ δεν ήταν τυχαίες.
Μια ομιλία του αρκούσε για να ξεσηκώσει το λαό και να τον στείλει στη μάχη με την πεποίθηση της νίκης. Ίσως επειδή δεν ήταν καλός μόνο στα λόγια, αλλά και στα έργα.
Είχε προσπαθήσει να πάρει μέρος στον ατυχή πόλεμο του 1897 στο πλευρό των Ελλήνων, αλλά δεν τα κατάφερε.
Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ τίμησε την Ελλάδα αργότερα, λέγοντας: “Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες. Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.
Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε στα δεκεμβριανά να δώσει εντολή στο βρετανικό στρατό να φέρεται στην Αθήνα σαν  να είναι σε κατακτημένη πόλη. Δεν ήθελε με τίποτα η Ελλάδα να γίνει κομμουνιστική και δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να επιβάλει την πολιτική του.βίντεο  :  http://youtu.be/KzZPJqaVadY


*** Το φράγμα του Μαραθώνα που λύτρωσε την Αθήνα. Άγνωστες λεπτομέρειες από την κατασκευή που νίκησε την κατάρα του Ποσειδώνα
Για την κατασκευή του έργου εργάστηκαν συνολικά περίπου 900 εργάτες
Η περιοχή της Αττικής υπέφερε από την έλλειψη νερού από την αρχαιότητα.
Η λειψυδρία που βασάνιζε από τότε τους κατοίκους, εξηγείται από το μύθο για την ονομασία της πόλης των Αθηνών, που θέλει τον Ποσειδώνα και την Αθηνά να μονομαχούν για το όνομα της πόλης.
Το νερό που προσέφερε ο Ποσειδώνας σαν δώρο για την πόλη δεν εντυπωσίασε τους υπόλοιπους Θεούς- κριτές της μονομαχίας, οι οποίοι χάρισαν τη νίκη στη θεά Αθηνά και την ελιά που επέλεξε να δωρίσει στην πόλη.
Ο θυμός του Ποσειδώνα για την υποτίμηση του πολύτιμου δώρου κυνηγάει από τότε τους κατοίκους της πόλης που υπέφεραν από έλλειψη νερού.
Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ανάλογα με τα μέσα κάθε εποχής, έκαναν κατά καιρούς διάφορες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν νερό.
Στην αρχαιότητα, η λειψυδρία ανάγκασε τον νομοθέτη Σόλωνα να θεσπίσει ειδικό νόμο για την κατανάλωση νερού, που διατήρησε και αργότερα ο Πεισίστρατος. Μάλιστα, για την τήρηση του νόμου είχε θεσπιστεί ειδική επιτροπή που επέβαλε πρόστιμα στους υπερκαταλανωτές.
Οι Αθηναίοι κατασκεύασαν υδραγωγεία, πηγάδια, δημόσιες βρύσες, δημιούργησαν ακόμα και το επάγγελμα του νερουλά στη σύγχρονη εποχή, που γυρνούσε στις γειτονιές και πουλούσε νερό.
Στο άκουσμα της φωνής του νερουλά, οι νοικοκυρές έτρεχαν να προμηθευτούν λίγο νερό
Στο άκουσμα της φωνής του νερουλά, οι νοικοκυρές έτρεχαν να προμηθευτούν λίγο νερό
Οι προσπάθειες αυτές έλυναν μόνο παροδικά το πρόβλημα και όταν μετά τη μικρασιατική καταστροφή ο πληθυσμός της Αττικής πολλαπλασιάστηκε, η ανάγκη για υδροδότηση της περιοχής έγινε επιτακτική.
Η σύμβαση που υπογράφτηκε το 1925 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, της αμερικανικής εταιρίας ΟΥΛΕΝ και της Τράπεζας των Αθηνών για χρηματοδότηση υδροδοτικών έργων, ήταν το πρώτο βήμα για να ξεδιψάσει η Αττική.
Τότε δημιουργήθηκε και η Ελληνική Εταιρία Υδάτων με κύρια αρμοδιότητά της την εποπτεία των έργων. Το μεγαλύτερο από τα έργα αυτά ήταν το φράγμα του Μαραθώνα.
Η κατασκευή του φράγματος που ξεδίψασε την Αττική
Τρία χρόνια χρειάστηκαν (1926-1929) για να ανεγερθεί το φράγμα του Μαραθώνα το οποίο δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα.
Η κατασκευή του τοξωτού φράγματος απασχόλησε σχεδόν 2.000 άτομα στα οποία είχε παραχωρηθεί δωρεάν στέγαση και σίτιση.
Τα μέσα της εποχής δεν επέτρεπαν στους εργάτες να επιστρέφουν καθημερινά στα σπίτια τους στην Αθήνα κι έτσι παρέμειναν στην περιοχή του Μαραθώνα, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.μαραθωνας
Η επένδυσή του φράγματος εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο, όμοιο με αυτό του Παρθενώνα, είναι παγκόσμια αποκλειστικότητα. Μάλιστα, για την επεξεργασία του μαρμάρου επιστρατεύτηκαν χιλιάδες γυναίκες που δούλευαν νυχθημερόν.
Για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευάστηκε μια σήραγγα μήκους 13,4 χιλιομέτρων μέσω της οποίας θα μεταφέρονταν το νερό από το Μαραθώνα στην Αθήνα.
Η σήραγγα αυτή είναι γνωστή ως σήραγγα του Μπογιατίου και κατέληγε στη σημερινή περιοχή του Αγίου Στεφάνου και της Άνοιξης.  Για τη διάνοιξη της σήραγγας εργάστηκαν περίπου 450 άτομα.
Προκειμένου να υδροδοτείται σωστά η σήραγγα, κατασκευάστηκε ένας μαρμάρινος πύργος, που έλεγχε μέσω ειδικών βανών, την τροφοδοσία της σήραγγας με νερό.
Τα εγκαίνια από τον ελευθέριο Βενιζέλο και το μνημείο-αντίγραφο του ναού των Δελφών
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το φράγμα, στήθηκε στη βάση του ένα μνημείο. Ο ναός που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι αντίγραφο του ναού που έχτισαν οι Αθηναίοι στους Δελφούς μετά τη νίκη τους στη Μάχη του Μαραθώνα και συμβολίζει τη νίκη των σύγχρονων Αθηναίων στη μάχη με τη λειψυδρία.
Το μνημείο στο φράγμα του Μαραθώνα
Το μνημείο στο φράγμα του Μαραθώνα
Όταν το έργο ήταν έτοιμο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετρούσε ήδη ένα χρόνο ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, αφού είχε κερδίσει με το κόμμα των Φιλελευθέρων τις εκλογές της 19ης Αυγούστου του 1928.
Έτσι στις 20 Οκτωβρίου 1928 παρουσία και του προέδρου της δημοκρατίας Ναύαρχου Κουντουριώτη, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε το μεγάλο αυτό έργο και «ξεδίψασε» την Αττική.
marathon
Σήμερα ο Μαραθώνας εξυπηρετεί ένα μικρό ποσοστό της υδροδότησης της Αττικής, μαζί με τον Μόρνο και την Υλίκη.
Το φράγμα και η λίμνη είναι επισκέψιμα και προσφέρονται για βόλτα κοντά στην Αθήνα.
Τα σκαλοπάτια του φράγματος χρησιμοποιήθηκαν σαν σκηνικό στην κινηματογραφική ταινία «η Υπολοχαγός Νατάσα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στη σκηνή που σκοτώνεται ο Ορέστης (Παπαμιχαήλ).

***  Ο στρατιώτης που έζησε μόνος για 30 χρόνια στην έρημη νήσο της Αγίας Ελένης. Βρήκε καταφύγιο εκεί μετά τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη από τον Πορτογάλο διοικητή του
St. Helena Island 2
Η νήσος της Αγίας Ελένης  είναι περισσότερο γνωστή ως ο τόπος εξορίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη μετά τη συντριβή του στη μάχη του Βατερλώ το 1815. Όμως, 300  χρόνια πριν φτάσει εκεί ο Γάλλος αυτοκράτορας, αυτό το απομονωμένο νησί στον νότιο Ατλαντικό υπήρξε το «σπίτι» για έναν από τους πιο ασυνήθιστους ναυαγούς στην ιστορία.
Fernão LopesΟ Φερνάντο Λόπες ήταν ένας Πορτογάλος στρατιώτης που υπηρετούσε στην περιοχή Goa στις δυτικές ακτές της Ινδίας.
Όταν ο στρατηγός και επικεφαλής του στρατεύματος  Alfonso de Albuquerque επέστρεψε στην Πορτογαλία για ενισχύσεις, άφησε τον Λόπες υπεύθυνο μίας  φρουράς με εντολή να τηρεί την τάξη στην περιοχή.
Όμως, κατά  τη διάρκεια μιας εξέγερσης εναντίον των Πορτογάλων που κυβερνούσαν, ο Λόπες συμπαρατάχθηκε με τους ντόπιους μουσουλμάνους. Όταν επέστρεψε ο Albuquerque βρήκε τη φρουρά διαλυμένη, κάποιοι μάλιστα είχαν παντρευτεί ντόπιες κοπέλες, ενώ μερικοί είχαν ασπαστεί το Ισλάμ, μεταξύ των οποίων πιθανόν και ο Λόπες.
Τα φρικτά βασανιστήρια
lopezΟ Albuquerque  και οι Πορτογάλοι, αφού ανακατέλαβαν  την περιοχή, συνέλαβαν και βασάνισαν τον Λόπες και όλους όσοι είχαν αυτομολήσει. Για τιμωρία τον έδεσαν σε δυο ξύλινα δοκάρια και του έκοψαν την μύτη, τα αφτιά, το δεξί του χέρι και τον αριστερό αντίχειρα. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές του έκοψαν και τους δείκτες και τους παράμεσους. Έγδαραν επίσης τα μαλλιά  και τη γενειάδα του με όστρακα. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ντροπιασμένος και σακατεμένος ο Λόπες  έμεινε στην Ινδία μέχρι να πεθάνει ο στρατηγός Albuquerque το 1515.
Στη συνέχεια ταξίδεψε ως λαθρεπιβάτης σε ένα πλοίο  με προορισμό την Πορτογαλία το 1516.
Μόλις το πλοίο προσέγγισε στο ακατοίκητο νησί της Αγίας Έλενης για ανεφοδιασμό σε νερό και τροφή, αυτός κρυφά κατέβηκε από το πλοίο και κρύφτηκε μέσα στο δάσος.
Συντροφιά με έναν κόκκορα
Ο Λόπες έζησε αυτοεξόριστος στη νήσο της Αγίας Ελένης για πολλά χρόνια. Το πλήρωμα του πρώτου πλοίου που επαναπροσέγγισε το νησί μετά από χρόνια βρήκε έναν ερημίτη τρομαγμένο να κρύβεται στο δάσος. Πριν αναχωρήσει το πλοίο, οι ναυτικοί του άφησαν τυρί και μπισκότα και ένα γράμμα όπου του έγραφαν να μην κρυφτεί την επόμενη φορά που θα δει πλοίο γιατί κανείς δε θέλει να του κάνει κακό. Καθώς το πλοίο άνοιξε τα πανιά του και απομακρυνόταν, ένας κόκορας έπεσε κατά λάθος μέσα στη θάλασσα.
Τα κύματα τον έφεραν στην ακτή. Ο Λόπες τον έσωσε και τον τάιζε από το ρύζι που του είχε αφήσει το πλήρωμα.
Αυτός ο κόκορας έγινε και  ο μοναδικός του φίλος που του κρατούσε συντροφιά στο νησί. Την νύχτα κούρνιαζε πάνω από το κεφάλι του και την ημέρα τον ακολουθούσε σαν κατοικίδιο.
Στην αρχή ο Λόπες  δεν έβγαινε από την κρυψώνα του όταν υπήρχαν  επισκέπτες στο νησί, όμως με τον καιρό άρχισε να μη φοβάται τον κόσμο με αποτέλεσμα να γίνει θρύλος για τους Πορτογάλους ναυτικούς, οι οποίοι κάθε φορά που αγκυροβολούσαν εκεί άφηναν ρούχα και τροφή για τον ερημίτη του νησιού.  Αργότερα μάλιστα του έφερναν εκτρεφόμενα ζώα και σπόρους για καλλιέργεια.
Η συγχώρεση του βασιλιά και άφεση αμαρτιών του Πάπα
Καθώς η φήμη του μεγάλωνε, οι επισκέπτες του νησιού τον έπεισαν να ταξιδέψει μαζί τους στην Ευρώπη.
St. Helena IslandΤο νησί της Αγίας Ελένης στον Νότιο Ατλαντικό βρίσκεται 1.913 χιλιόμετρα δυτικά της Αγκόλας και 3.284 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Βραζιλία. Είναι μια κουκίδα στον ωκεανό
Πράγματι μετά από δέκα χρόνια μοναξιάς στο νησί, γύρισε στην Πορτογαλία για να βρει την οικογένειά του.
Ο βασιλιάς της χώρας του έδωσε χάρη και μετά ταξίδεψε στη Ρώμη όπου ο Πάπας του έδωσε άφεση αμαρτιών.
Ο Πάπας εντυπωσιάστηκε από την ιστορία του ναυαγού και αποφάσισε να του πραγματοποιήσει μια οποιαδήποτε επιθυμία του.
Ο Λόπες όμως είχε μόνο μια επιθυμία και αυτή ήταν να επιστρέψει στην νήσο της Αγίας Ελένης.
Ο Πάπας του αντιπρότεινε μια θέση σε μοναστήρι αλλά τίποτα δεν μπορούσε να κρατήσει τον Λόπες μακριά από τον τόπο που αγάπησε. Επέστρεψε στο νησί του και συνέχισε να ζει μόνος του άλλα 20 χρόνια ως το θάνατό του, το 1545.
Είχε συμπληρώσει 30 χρόνια μοναχικής ζωής στο νησί.
Με πληροφορίες από History.com

*** Ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος του ΟΤΕ είχε μόλις 975 συνδρομητές
44439_600
Ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος του ΟΤΕ, που εκδόθηκε το 1909, χωρούσε μέσα σε μια μεγάλη σελίδα χαρτί. Οι μόλις 975 συνδρομητές του λεκανοπεδίου, που είχαν τηλέφωνα της νεοσύστατης Τηλεφωνικής Υπηρεσίας, ήταν διάσημα και σημαντικά πρόσωπα της μικρής αθηναϊκής κοινωνίας.
P1840595
 Οι τηλεφωνικοί αριθμοί ήταν διψήφιοι ή τριψήφιοι και ορισμένοι απόρρητοι αριθμοί, δεν υπήρχαν καν για λόγους ασφαλείας. Με μια γρήγορη ματιά, ο αναγνώστης διακρίνει ότι στον κατάλογο υπάρχουν σημαντικές προσωπικότητες, που είτε κατείχαν αξιώματα είτε έγραψαν ιστορία με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.
 ote1
 Αλφαβητικά, πρώτο όνομα στον κατάλογο ήταν του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, με τον τηλεφωνικό αριθμό 95. Το αρχηγείο της Χωροφυλακής είχε το 28, η Διοίκηση Στρατού το 22, η εφημερίδα Εστία το 141, ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Θεοτόκης τα 63 και 307.
Η Δημαρχία το 157, ο Κουντουριώτης το 72 και ο Κουμουνδούρος το 80.
Τα ονόματα πολλών συνδρομητών της εποχής τα συναντούμε καθημερινά, καθώς δόθηκαν σε δρόμους, στοές (Φέξη, Πεσματζόγλου) και πλατείες της Αθήνας, όπως Μέρλιν, Ριανκούρ, Κοτζιά, Κουμουνδύρου. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ακόμη αριθμοί πρεσβειών, ξενοδοχείων, επιχειρήσεων, νοσοκομείων, δημόσιων υπηρεσιών, πρακτορείων, γαλακτοπωλείων, ζαχαροπλαστείων και προξενείων.
ote2
 Τον κατάλογο εξέδιδε ο Νικόλαος Ιγγλέζης, που έδρευε στην οδό Σταδίου 47 και είχε τον τηλεφωνικό αριθμό 347.

***  Θόδωρος Βενάρδος, ο ληστής που γοήτευσε τις γυναίκες 
venardos

Έμοιαζε με ζεν πρεμιέ της δεκαετίας τουʼ70. Αγαπήθηκε από τις γυναίκες σαν να ήταν σταρ του σινεμά. Κι όμως, ήταν ο περιβόητος «ληστής με τις γλαδιόλες», που κυνηγούσε η αστυνομία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο λόγος για τον Θόδωρο Βενάρδο, που πραγματοποίησε την πρώτη ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο ρομαντικός ληστής, που αγαπήθηκε από τις γυναίκες.
Την παραμονή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Βενάρδος ντυμένος παπάς και έχοντας μια καραμπίνα κρυμμένη κάτω από το ράσο του, πραγματοποίησε την πρώτη ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα, παίρνοντας σαν λεία ένα υπέρογκο για την εποχή ποσό.
Φλύαρος και επιδειξίας καθώς ήταν, δεν άργησε να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Δεν έμεινε πολύ καιρό στη φυλακή, καθώς με την πρώτη ευκαιρία απέδρασε με κινηματογραφικό τρόπο. Η μπάλα που έπαιζαν οι συγκρατούμενοί του έπεσε μακριά και απέσπασε την προσοχή του φύλακα, με αποτέλεσμα ο Βενάρδος να βρει ευκαιρία να πηδήξει τη μάντρα της φυλακής και να εξαφανιστεί.
Το μεγάλο κυνηγητό
Μετά την απόδραση, η αστυνομία αναζητούσε μανιωδώς τον Βενάρδο. Το ίδιο έκαναν και οι γυναίκες. Όχι για να τον καταδώσουν, αλλά για να περάσουν λίγες στιγμές μαζί του, να βγάλουν μια φωτογραφία στο πλάι του και να του αποσπάσουν ένα πολύτιμο αυτόγραφο. Η γοητεία που ασκούσε ο Βενάρδος ήταν τέτοια, που ακόμα και οι γελοιογραφίες της εποχής τη σχολίαζαν.venardos3
Την ώρα που όλοι κυνηγούσαν το Βενάρδο εκείνος έκανε τη δεύτερη ληστεία του, που του έδωσε και το προσωνύμιο «ληστής με τις γλαδιόλες». Ο καταζητούμενος ληστής μπήκε στην τράπεζα σαν τζέντλεμαν κρατώντας ένα μεγάλο μπουκέτο με λουλούδια. Η εμφάνισή του ήταν τόσο εντυπωσιακή που κανένας δεν κατάλαβε ότι κάτω από την ανθοδέσμη ήταν κρυμμένο ένα όπλο. Ο Βενάρδος κατάφερε για ακόμα μια φορά να κάνει μια μεγάλη ληστεία σχεδόν ανενόχλητος. Φεύγοντας από την τράπεζα δώρισε τα λουλούδια στους υπαλλήλους, αφήνοντάς τους άφωνους.
Όταν μετά από πολύ ώρα ήρθε η αστυνομία και ένα όργανο της τάξης μετέφερε τα λουλούδια ως αποδεικτικό στοιχείο, οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν τι είναι. Και αυτός κάνοντας πλάκα απάντησε «γλαδιόλες». Έτσι έμεινε και η φράση ο «ληστής με τις γλαδιόλες», αν και τα λουλούδια μάλλον ήταν γαρύφαλα.venardos2
Όσο η αστυνομία εκνευριζόταν από τις πράξεις του Βενάρδου, τόσο περισσότερο οι γυναίκες γοητεύονταν. Έτσι όταν ο ληστής τελικά συνελήφθη στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα αεροπορικώς.
«Είδατε τον λήστη;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τις αεροσυνοδούς και αυτές απάντησαν «ήταν κούκλος, ευγενικός, ομορφάντρας».
Όταν οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή, γυναίκες κάθε ηλικίας του έστελναν καθημερινά ερωτικές επιστολές, φωτογραφίες και λουλούδια. Ο παροξυσμός των γυναικών για το ληστή με τις γλαδιόλες έφτασε σε τέτοιο σημείο, που όταν λίγα χρόνια μετά, εκείνος αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του, οι θαυμάστριές του έσπευσαν στο νεκροτομείο, για να δουν το είδωλό τους για τελευταία φορά.

***  Ποια είναι η πιο διάσημη μελωδία στον κόσμο; Ο συνθέτης ήθελε να την ακούν μόνο οι ελάχιστοι φίλοι του
m1
H μελωδία ακούγεται 2 δισεκατομμύρια φορές τη μέρα, σχεδόν 20 χιλιάδες φορές ανά δευτερόλεπτο.
Ο συνθέτης της μελωδίας  είναι ένας Ισπανός κιθαρίστας του 19ου αιώνα.
Το όνομά του ήταν Φρανσίσκο Ταρέγκα και το 1902, συνέθεσε το κομμάτι «Grand Vals» που έμελλε να γίνει η πιο αναγνωρίσιμη μελωδία στον κόσμο.
Βέβαια όχι με το όνομά του.
Η πιο γνωστή μελωδία στον κόσμο λοιπόν, είναι ο κλασσικός ήχος κλήσης των κινητών NOKIA.
Ακούστηκε για πρώτη φορά το 1992, σε διαφήμιση της εταιρίας.
Το 1994 βρισκόταν στη λίστα των ήχων κλήσης του κινητού 2110, με το όνομα «Type 7».
Το 1999 μετονομάστηκε σε «NOKIA tune» και έγινε το σήμα κατατεθέν της εταιρίας.
Βίντεο  : http://youtu.be/ck7g5uu1cMA  ,

Η NOKIA αγόρασε τα δικαιώματα της μουσικής, με τη δικαιολογία ότι αυτή έκανε διάσημη τη μελωδία του Ταρέγκα, που μέχρι τότε λίγοι ήξεραν.
Η ειρωνεία είναι ότι ο μουσικός ήταν εξαιρετικά ντροπαλός και απέφευγε να παίζει μπροστά σε πολύ κόσμο.
Ήθελε να τον ακούν μόνο οι στενότεροι φίλοι και συγγενείς του.
Δυστυχώς για τον Ταρέγκα, η δημιουργία του πλέον ακούγεται μέχρι τα πέρατα του κόσμου.
Βίντεο  : http://youtu.be/uSQzUx3QW2Y  ,





***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html .,  Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 , .- ~
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html ,
~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html , 
~  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Ιουλίου  2014 :    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~  Ανθολόγιο Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014    :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,
~   Άρωμα Επιλογών Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014  :   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το    αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή 18  Ιουλίου  2014  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html  , .-  
~   ΕΠΙΛΟΓΕΣ Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/18-2014.html ,.-
~    ΕΠΙΛΟΓΕΣ Θεμάτων ,  Παρασκευή  17  Ιουλίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html , .-
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Ιουλίου 2014     :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/19-2014.html , .-
~   Άρωμα  ενημέρωσης  Κυριακή  20  Ιουλίου  2014         :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html ,.-
~   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 20  Ιουλίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2014/07/20-2014.html ,
~   Επιλογές  ,  Κυριακή  20 Ιουλίου  2014     : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/20-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων Δευτέρα 21 Ιουλίου  2014     : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014      :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/21-2014.html  , .-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων  Τρίτη  22 Ιουλίου  2014    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/22-2014.html , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/23-2014.html  ,
~ Επιλογές  θεμάτων  Τετάρτη  23  Ιουλίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/23-2014.html  , .-
~ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html ,
~  Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014   :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html , .- 
~ Άρωμα  ενημέρωσης  Παρασκευή  25 Ιουλίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/25-2014.html , .-
~   Άρωμα από το αγιάζι της ενημέρωσης 26 Ιουλίου 2014    :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/26-2014.html , .-
~  Άρωμα Ελλάδας ΣΑΛΑΜΙΝΑ ημερήσια εκδρομή Κυριακή 27-07-2014   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/27-07-2014.html ,.-
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014    :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/28-2014.html ,.- 
~  Άρωμα στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  29  Ιουλίου 2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/29-2014.html  , .- 
~  Άρωμα  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  30  Ιουλίου  2014
   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/30-2014.html  ,
 Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014    :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/31-2014.html , .- 



ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2014  :  
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Αυγούστου 2014  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html , .-
  Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
~

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση *

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ