Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  
Στο αγιάζι της ενημέρωσης 
Πέμπτη 12  Μαρτίου 2020   .-
~

~* Κανένας μας δεν πρέπει , να αμφισβητεί τη θρησκευτική ελευθερία του οποιουδήποτε .- Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρχει άνθρωπος λογικός ή άλογος , που να θέλει να επιβάλλει στον άλλον τις δικές του θρησκευτικές ή άλλες απόψεις .- Η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα , απόλυτα σεβαστό σε μια δημοκρατική κοινωνία .- Η Πίστης , η ή απιστία , δεν παύει να είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθενός .- Είναι όμως αδιανόητο να φτάνουμε στο άλλο άκρο κι έτσι να φαλκιδεύουμε αντιθέτως τη θρησκευτική ελευθερία των άλλων πολιτών .-




~** Όσιος Θεοφάνης ο Ομολογητής της Συγριανής – Γιορτή σήμερα 12 Μαρτίου
 
*  Τη μνήμη του Οσίου Θεοφάνους του Ομολογητού της Συγριανής τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας.
~   Ο Όσιος Θεοφάνης ο Ομολογητής, γεννήθηκε το 760 μ.Χ. από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς, τον Ισαάκ και την Θεοδότη. Σε ηλικία οκτώ ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανατροφής, της διαπαιδαγωγήσεως και της μορφώσεως του υιού της Θεοφάνους.

Ο Όσιος, κατά παράκληση της μητέρα του, νυμφεύθηκε σε νεαρή ηλικία την ευσεβή και πλούσια Μεγαλώ. Ο γάμος αυτός, που ήταν αντίθετος για τη μοναχική ζωή που επιθυμούσε ο Όσιος, διαλύθηκε.  Η μεν σύζυγος αυτού έγινε μοναχή στη μονή της Πριγκίπου και μετονομάσθηκε Ειρήνη, ο δε Όσιος κατέφυγε, το 781 μ.Χ., σ’ ένα μοναστήρι κοντά στο βουνό της Συγριανής, το Πολίχνιο. (Η Συγριανή βρισκόταν είτε στη Μήδεια είτε – το πιθανότερο – στην Μυτιλήνη [ακρωτήρι Σίγρι]). Από τη μονή αυτή, ως λόγιος και ενάρετος μοναχός, προσκλήθηκε μαζί με άλλους ηγουμένους διαπρεπείς, τον ηγούμενο της μονής Σακουδίωνος Πλάτωνα, τους μοναχούς Νικηφόρο και Νικήτα από τη μονή Μηδικίου, το μοναχό Χριστόφορο από τη μονή του Μικρού Αγρού, στην Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιος, το έτος 787 μ.Χ. Όταν επέστρεψε, εγκατέστησε ηγούμενο τον μοναχό Στρατήγιο και εκείνος αποσύρθηκε στην απέναντι νήσο Καλώνυμον, όπου ίδρυσε μεγάλη μονή και εκεί, αφού εγκαταβίωσε επί εξαετία, ασχολήθηκε με την καλλιγραφία και τις συγγραφές. Αλλά ατυχώς η υγεία του προσβλήθηκε από οξεία λιθίαση. Σε αυτή την χαλεπή κατάσταση δεν παρέλειψε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όταν προσκλήθηκε υπό του Λέοντος του Αρμενίου (813 – 820 μ.Χ.), ο οποίος προσπάθησε διά του Πατριάρχη Ιωσήφ του εικονομάχου να ελκύσει αυτόν στην αίρεση της εικονομαχίας. Ο Όσιος φυσικά δεν ήταν δυνατό να αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση και να προδώσει την Ορθόδοξη πίστη. Έτσι τον έκλεισαν σε σκοτεινό μέρος και στην συνέχεια τον εξόρισαν στη Σαμοθράκη, όπου μετά από είκοσι τρεις ημέρες κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 815 (ή κατ’ άλλους το 818 μ.Χ.). Αργότερα οι μαθητες του μετεκόμισαν τα ιερά λείψανα του το έτος 822 μ.Χ., στη μονή του, όπου ετελείτο η Σύναξη του, όπως και τη Μεγάλη Εκκλησία. ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ – ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ : Θαλής, Θαλλός, Θαλλής, Θάλλεια, Θάλεια, Θάλλω, Θεοδώρα, Θοδώρα, Δώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Σαβίνα, Ζαμπίνα, Ζαμπία, Σωφρόνιος, Σωφρόνης, Σωφρονία, Σωφρόνη Απολυτίκιο: Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε. Θεώ τώ εν σώματι, επιφανέντι ημίν, οσίως ελάτρευσας δι’ ενάρετου ζωής, Θεόφανες Όσιε, πάσαν γάρ τήν προσούσαν, ύπαρξιν απορρίψας, άθλους ομολογίας, τή ασκήσει συνάπτεις, εντεύθεν δι’ αμφοτέρων, φαίνεις τοίς πέρασι.
~**  H Θεία Λειτουργία δεν είναι Ολυμπιακός-Γουλβς κύριε Πρωθυπουργέ!
~ Μπορώ να πω ότι Κυβέρνηση μέχρι σήμερα τα έχει πάει πολύ καλά στο θέμα των δύο κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, του μεταναστευτικού και της ακόμη πιο σοβαρής, του .

Αρκετοί άνθρωποι στον χώρο της Εκκλησίας τρομάζουν και μόνο στην σκέψη τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν αυτές τις δύο κρίσεις είχε κληθεί να τις αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!  Εάν κρίνουμε από τις ιταμές δηλώσεις Πολάκη, μπορεί ήδη να είχαμε φθάσει σε απαγόρευση της θείας Κοινωνίας και να ζούσαμε ξανά ημέρες κατακομβών!   Επίσης μου άρεσε σε γενικές γραμμές το Διάγγελμα του κ. Πρωθυπουργού για το θέμα του κορονοϊού.


Όμως ομολογώ ότι δεν μου άρεσε η αναφορά του κ. Πρωθυπουργού στην Εκκλησία, στο τέλος του Διαγγέλματος του. Είπε λοιπόν ο κ.
«Κλείνω με μια αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο. Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο.
Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας.
Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία.
Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στηνπραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα. Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών. Και αναλογιζόμενοι πάντα ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες δίπλα μας.».   Με όλο το σεβασμό προς το σημαντικό έργο που επιτελεί ο κ. Πρωθυπουργός και τους καλούς χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, που δείχνουν προνοητικότητα, σοβαρότητα, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, ειλικρινά λυπήθηκα διότι ο κ. Πρωθυπουργός βάζει την πίστη στον άνθρωπο πιο πάνω από την πίστη στον Θεό. Δεν το περίμενα. Αυτό κάνει όταν λέει: «Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου.» Η πίστη στην υγεία του ανθρώπου δεν μπορεί να τον σώσει ούτε από την ασθένεια ούτε φυσικά οντολογικά. Ο Χριστός είναι ο Μόνος που σώζει και καμία άλλη πίστη δεν αναγνωρίζουμε εμείς οι χριστιανοί. Ούτε πίστη στον άνθρωπο, ούτε πίστη στην υγεία του, ούτε σε κανέναν άλλο. Αγαπάμε τον πλησίον μας, επειδή αγαπάμε τον Χριστό. Χωρίς αγάπη στον Χριστό, δεν υπάρχει αγάπη στον άνθρωπο.  Κάνείς άνθρωπος δεν αγαπά τον άνθρωπο περισσότερο από όσο τον αγαπά ο Χριστός, που το απέδειξε με την σταυρική Του θυσία. Η αγάπη στην οποία ομνύει η Ορθοδοξία είναι θεανθρώπινη και όχι ανθρώπινη. Σήμερα δοκιμάζεται πραγματικά η πίστη μας.  Λέει ο κ. Πρωθυπουργός «ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση».  Με λίγα λόγια μας λέει δεν χρειαζόμαστε την πίστη προς τον Θεό, αλλά μόνο να πιστεύσουμε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση! Αυτή η πίστη είναι πιο πάνω και από την πίστη στον ίδιο τον Θεό!  Οπότε η Πολιτεία λέει σε εμάς τους χριστιανούς:  Μείνετε στα σπίτια σας και προσευχηθείτε στα σπίτια σας!  Όπως θα μείνουν στα σπίτια τους οι οπαδοί του Oλυμπιακού για το Ολυμπιακός-Γουλβς.  Η θεία Λειτουργία όμως δεν είναι Ολυμπιακός-Γουλβς.

~**  Ο Μητσοτάκης ζητά να «κλείσουν» οι Εκκλησίες 
Ο ζητά ουσιαστικά να  «κλείσουν»οι Εκκλησίες – Διάγγελμα έκανε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μεταξύ άλλων τόνισε πως και για την ισχύει ότι και για τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους και συναθροίσεις.  

Είπε αναλυτικά: “Ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει, πλέον, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Η χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν χτυπήθηκε όσο άλλες. Όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες: Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας.  Σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Γι’ αυτό και προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε.  Οι περισσότεροι που θα νοσήσουν θα παρουσιάσουν ήπια ή δεν θα έχουν καν συμπτώματα. Ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας, κυρίως μεγάλης ηλικίας, και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ίσως χρειασθούν νοσηλεία. Αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα από όλους.  Ο στόχος μας είναι απλός: Τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας.  Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία: Προσθέτουμε κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα.  Καμιά δομή δεν περισσεύει. Και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό.  Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Όπως γνωρίζετε, χθες αποφάσισα να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες για 14 μέρες. Ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, η οποία πάντως δεν θέτει σε κίνδυνο την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.  Το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες.  Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι τα παιδιά μας θα βρεθούν με πολύ ελεύθερο χρόνο. Σε αυτά, λοιπόν, απευθύνομαι: Συνεχίστε το διάβασμα, καλές και μικρές παρέες στο σπίτι και όποτε μπορείτε άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω. Αποφύγετε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπου μεταδίδεται ευκολότερα η νόσος. Και προσοχή στους παππούδες και στις γιαγιάδες! Καλύτερα να μείνετε μακριά τους, ειδικά αν έχετε το παραμικρό σύμπτωμα.  Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό Kυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Ενώ το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά. Θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο.  Φροντίζουμε, πάντως, κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να μην υπολειτουργούν ούτε στιγμή.  Η οικονομία θα δεχθεί, προφανώς, ένα πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειές του.  Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. Και από σήμερα, θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.  Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου.  Ξέρετε, τέλος, ότι μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχω ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες. Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της.  Αγαπητοί μου συμπολίτες,  κλήθηκα, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, να αντιμετωπίσω μια μεγάλη διπλή κρίση. Όμως, η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Που απαιτούν αποφασιστικότητα, ευελιξία, γρήγορες αποφάσεις και τολμηρές κινήσεις.  Την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Γιατί η κοινωνία ενώθηκε κάτω από την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα μας. Και οι άνθρωποι που επιφορτίστηκαν με αυτή την αποστολή αποδείχθηκαν πανάξιοι.   Έτσι θα αποκρούσουμε και την υγειονομική απειλή του κορονοϊού. Άλλωστε, όσο γρήγορα ταξιδεύει ο ιός, τόσο γρήγορα θα ταξιδέψει και η συνεργασία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, που θα φέρει το εμβόλιο και τη θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, εκείνη η στιγμή θα πρέπει να μας βρει τους περισσότερους υγιείς! Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται, όπου χρειάζεται -και, συχνά, νωρίτερα από όσο χρειάζεται. Πιστέψτε με, όμως: Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες. Ας ξαναθυμηθούμε μερικές απλές, αλλά πολύτιμες συμβουλές, που πρέπει να καθιερωθούν στη ζωή μας, ακριβώς για να την προστατέψουν. Όλοι, να κάνουμε από σήμερα καθημερινό αυτοματισμό την προσωπική μας υγιεινή: Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα ίωσης. Δεν πηγαίνουμε, επίσης, σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Και, δεν ανταποκρινόμαστε στις χειραψίες και πολλές επαφές. Δεν θα φανούμε αγενείς, αλλά υπεύθυνοι. Πάνω από όλα, όμως, προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς, που απειλούνται πιο πολύ. Δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά. Και οι ίδιοι, ας περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Θα είναι για το καλό το δικό τους και των γύρω τους. Τα παραπάνω δεν αποτελούν αμφισβήτηση ατομικών δικαιωμάτων. Αλλά κοινωνικό καθήκον και μήνυμα συνειδητού αυτοπεριορισμού που αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες όταν έχουν συμπτώματα. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε.  Συμπολίτες μου,  Κλείνω με μια αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο. Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο.  Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας.  Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη.  Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα.  Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών.  Και αναλογιζόμενοι πάντα ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες δίπλα μας”. 
***  Δεν είναι κατόρθωμα το να συγκινείς με λόγια…
~  : Είναι δύσκολο να μιλάς περί πνευματικών ζητημάτων σε ανθρώπους. Ως ιερέας όμως καλείσαι να το κάνεις.
*  Καθώς οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα σου, όλα τα μάτια είναι στραμμένα σε εσένα. Σε εξετάζουν. Πώς τα λές, τί λες, ακόμα και γιατί τα λες.

Άνθρωποι που ο καθένας τους έχει την δική του ιστορία. Μιλάς και αναφέρεσαι σε διάφορα ζητήματα χωρίς να ξέρεις εάν κάποιο από αυτά αγγίζει κάποιον από το ακροατήριό σου. Είναι μερικές φορές που καθώς τα μάτια σου αφήνουν τις σημειώσεις σου και κοιτούν τα πρόσωπα των ανθρώπων, βλέπουν μάτια βουρκωμένα να λαμπυρίζουν μέσα σε μνήμες και πόνο.  Είναι εκείνες οι στιγμές που σαν άνθρωπος και εσύ αναρωτιέσαι εάν θα πρέπει να σταματήσεις, εάν έχεις το δικαίωμα να δίνεις δάκρυα στα μάτια των ανθρώπων.  Δεν το κάνεις επίτηδες. Αυτό που επιζητείς είναι να προβληματίσεις και να φέρεις τους συνανθρώπους σου «εις εαυτόν» .  Δεν είσαι αυθεντία. Δεν είσαι άγιος. Και εσύ παλεύεις μέσα στους λογισμούς, μέσα στην σάρκα σου, μέσα στην φθορά των παθών σου.  Παλεύεις καθώς μιλάς για άσκηση, εσύ ο φυγόπονος. Παλεύεις καθώς μιλάς για αρετή, εσύ ο εμπαθείς. Παλεύεις καθώς μιλάς για Θείο έρωτα, εσύ ο ανέραστος…  Μιλάς και συγχρόνως κλαις εσωτερικά. Κλαις γιατί δεν μπορείς να φτάσεις εκείνους που σε ακούνε και κλαίνε. Κλαις γιατί τα λόγια σου δεν σε αγγίζουν, ενώ αγγίζουν τους άλλους. Κλαις γιατί τα βουρκωμένα μάτια των ακροατών σου, σου θυμίζουν τα δικά σου, στείρα, εμπαθή και αναίσθητα. Δεν είναι επιτυχία να κάνεις τους άλλους να δακρύζουν με τα λόγια σου. «Επιτυχία» είναι να κάνεις την ζωή σου ένα δάκρυ για τους άλλους, να κάνεις τους άλλους πνοή της πνοής σου.  Δεν είναι κατόρθωμα το να συγκινείς με λόγια τους άλλους.  Κατόρθωμα είναι να συγκινήσε και να συγκλονίζεσαι μπροστά στην σιωπή του Δημιουργού σου τότε που Τον απορρίπτεις με τα λόγια σου, με τις πράξεις σου, με την ζωή σου… Αρχιμ.Παύλος Παπαδόπουλος
*** Κοροναϊός: Ποιος είναι ο 66χρονος που έχασε την ζωή του από τον ιό   Ο πρώτος θάνατος από τον κοροναϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.
Ήταν καθηγητής και πατέρας τριών παιδιών
*  Ο  Μ.Α. γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.  Μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά όπως αναφέρει το patrisnews.com.

Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου –Αμαλιάδας-Χαβαρίου Κεραμιδιάς – Γαστούνης και δίδαξε στο Κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και από τότε κατείχε πολλές και καίριες εκλεγμένες θέσεις επί σειρά ετών. Παράλληλα, εκλεγόταν επανειλημμένως στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών. Τον  Μάϊο  του 2014 εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νομό Ηλείας με το ψηφοδέλτιο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ» του Απόστολου Κατσιφάρα. Διαχώρισε τη  θέση του για σειρά ζητημάτων και ανεξαρτητοποιήθηκε. Ήταν επίσης υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ  τον Ιανουάριο του 2015 και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015  στην Ηλεία. Στις περιφερειακές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι εξελέγη εκ νέου Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου «Δυτική Ελλάδα Μπροστά». Έκανε σημαντικές παρεμβάσεις για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ηλεία, με κυρίαρχο την άμεση κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, για να μην χάνονται άλλες ζωές άδικα. 
***  Στο ”κόκκινο” η ένταση – Ο Τούρκος πρέσβης απέρριψε το ελληνικό τελεσίγραφο – ”Η Αθήνα κάνει παραβιάσεις”…..
‘Ξεφεύγουν” επικίνδυνα οι Τούρκοι.  
Χθες οι επιθετικές κινήσεις της γείτονος σε Έβρο και Αιγαίο έδιναν και έπαιρναν, ενώ και ο Ερντογάν συνέχισε το παραλήρημά του φτάνοντας στο σημείο να παρομοιάσει τη χώρα μας με τους ναζί!
Πυροβολισμοί στον αέρα και υπερπτήσεις στον Έβρο  Τεταμένο είναι το κλίμα στον Έβρο όπου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζονται ιδιαίτερα επιθετικές απέναντι στις ελληνικές αρχές.  Τα ξημερώματα της Τρίτης άνδρες των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο.  Σε αυτό το κλίμα το μεσημέρι της Τετάρτης η Τουρκία προχώρησε σε μια άκρως επιθετική υπερπτήση πάνω από τον Βόρειο Έβρο (!) σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια. Μάλιστα στο φως της δημοσιότητας ήρθε βίντεο που δείχνει ένα από τα τουρκικά F-16 να παρενοχλούν ελληνικό ελικόπτερο.  Πρόκληση από τον Τούρκο Πρέσβη  Η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί πράξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ήταν η απάντηση του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, στην έντονη διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ, στο οποίο κλήθηκε χθες. Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργιν συναντήθηκε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, αναφέρει το miilitaire.gr. Οι Τούρκοι λένε ότι , ο Οζουγκέργιν υποστήριξε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Πρόσθεσε ότι “τα ελληνικά σκάφη ασφαλείας είχαν ενεργήσει κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και οι πράξεις τους δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν στο πλαίσιο «αβλαβούς διέλευσης”. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία ενήργησε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. “Η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και δεν θα ανεχθεί πράξεις που απειλούν την κυριαρχία της και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”, είπε ο Τούρκος πρέσβης . Το παραλήρημα Ερντογάν Αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε μια εξόχως χυδαία δήλωση εναντίον της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν έδειξε εικόνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο παρόμοιες με αυτές που είχαν δημοσιευτεί τις προηγούμενες ημέρες σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τις συνέκρινε με τις θηριωδίες των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ αυτού που έκαναν οι ναζί και των εικόνων που φτάνουν από τα ελληνικά σύνορα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας επίσης τις ελληνικές αρχές «βάρβαρες» και «φασιστικές». Ο Τούρκος πρόεδρος σε νέες προκλητικές δηλώσεις είχε χαρακτηρίσει «δολοφονικές» τις ενέργειες εναντίον των αιτούντων άσυλο στα σύνορα. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι δεν θα μείνει σιωπηλός.  Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ  Σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στις νέες προκλήσεις και σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα». pentapostagma
*** Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο – Ο ιός μένει για μέρες στις οθόνες αφής….
Μένει ως και 9 ημέρες ο ιός  
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο νέος κορονοϊός, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, όπως η οθόνη αφής στο κινητό σας τηλέφωνο, για έως και εννέα ημέρες.
Το κινητό τηλέφωνο είναι η συσκευή που αγγίζουμε πιο συχνά με τα χέρια και το πρόσωπό μας, πράγμα που σημαίνει ότι βακτηρίδια, ιοί (όπως ο κορονοϊός), ή άλλα μικρόβια που μένουν στην οθόνη μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο δέρμα. Το να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με τον σωστό τρόπο εξακολουθεί να είναι το καλύτερο αντίμετρο στην εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά τι γίνεται με το κινητό σας τηλέφωνο; Τα καλά νέα είναι ότι η απολύμανση του κινητού έχει γίνει ευκολότερη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Apple ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι μπορείτε να καθαρίσετε με ασφάλεια το iPhone σας με απολυμαντικά μαντηλάκια. Η Samsung δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια τέτοια διευκρίνηση σχετικά με τα τηλέφωνά της. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν καθαριστικά και τεχνικές που πρέπει να αποφύγετε κατά την απολύμανση του κινητού σας. Παρόλο που ίσως αρχικά δείτε καλά αποτελέσματα, μπορεί τελικά να καταστρέψουν την οθόνη, ή πιθανώς τα εσωτερικά στοιχεία του κινητού. Πώς να καθαρίσετε το κινητό για να περιοριστεί ο κορονοϊός Η πρώτη σκέψη πολλών είναι να καθαρίσουν το κινητό τους τηλέφωνο με κάποιο αλκοολούχο διάλυμα. Μην το κάνετε! Μπορεί να απογυμνώσει τα ελαιοφοβικά και υδροφοβικά επικαλύμματα που κρατούν έλαια και νερό μακριά από την οθόνη και τις ανοιχτές θύρες του κινητού.    Ορισμένα site προτείνουν τη χρήση διαλύματος αλκοόλ και νερού, αλλά δημοσιεύουν προειδοποιητικές σημειώσεις σχετικά με τις συγκεντρώσεις στο διάλυμα, γι’ αυτό είναι σώφρον να αποφύγετε αυτήν τη μέθοδο για να είστε ασφαλείς. Παλιότερα υπήρχε οδηγία να μην χρησιμοποιούμε απολυμαντικά μαντηλάκια για τις οθόνες των τηλεφώνων μας, αλλά τώρα η Apple λέει ότι είναι εντάξει να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια που έχουν 70% ισοπροπυλική αλκοόλη για να καθαρίσετε το iPhone σας. Η Samsung δεν έχει σχολιάσει εάν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντηλάκια στα τηλέφωνά της. Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε ότι θα καταστρέψετε την οθόνη του τηλεφώνου σας με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι, έχετε και άλλες επιλογές, όπως το να αγοράσετε συσκευή που να ρίχνει υπεριώδες φως (UV), κάτι που πιστεύεται ότι σκοτώνει το 99,99% των μικροβίων και εξαλείφει τα βακτηρίδια. Κορoνοϊός – κινητά τηλέφωνα: Πώς να καθαρίσετε τους λεκέδες από δακτυλικά αποτυπώματα Οι λεκέδες από δακτυλικά αποτυπώματα είναι δύσκολο να αποφευχθούν επειδή το δέρμα σας παράγει συνεχώς έλαια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πιάνετε το κινητό σας, θα αφήσετε δακτυλικά αποτυπώματα σε αυτό.  Ο ασφαλέστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε την οθόνη σας είναι με ένα πανί μικροϊνών. Αν η οθόνη του κινητού είναι πολύ βρώμικη, χρησιμοποιήστε αποσταγμένο νερό για να βρέξετε ελαφρώς πανάκι μικροϊνών (απλά να γίνει νωπό) και στη συνέχεια σκουπίστε την οθόνη σας. Αποφύγετε να ρίξετε νερό απευθείας στην οθόνη. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το κινητό και όχι μόνο στην οθόνη αφής. pentapostagma
***  ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ το Σάββατο στην ΕΡΤ1! Ο Κ. Βελόπουλος θα μιλήσει για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ…
Τηλεοπτική εμφάνιση θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ.Βελόπουλος όπου θα συζητήσει το μπαράζ εξελίξεων στα Εθνικά μας Θέματα, κι όχι μόνο.  
Το Σάββατο στις 14/03 στις 8.15 στην τηλεοπτική εκπομπή ”Μαζί το Σαββατοκύριακο” με τον Γιάννη Σκαλκό και την Νίνα Κασιμάτη στην ΕΡΤ1. Συντονιζόμαστε όλοι για να ακούσουμε όσα έχει να σχολιάσει ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ… 
*** Μητσοτάκης: Το διάγγελμα για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού ….
Για πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας μίλησε ο πρωθυπουργός – Ανεπίτρεπτος ο εφησυχασμός – Η δημόσια υγεία θωρακίζεται  
Ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει, πλέον, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Η χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν χτυπήθηκε όσο άλλες. Όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες: Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του λίγες ώρες μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χαρακτηρίζει πανδημία τον φονικό ιό.
Δείτε εδώ το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

  Και πρόσθεσε: Σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Γι’ αυτό και προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε. Οι περισσότεροι που θα νοσήσουν θα παρουσιάσουν ήπια ή δεν θα έχουν καν συμπτώματα. Ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας, κυρίως μεγάλης ηλικίας, και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ίσως χρειασθούν νοσηλεία. Αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα από όλους. Ο στόχος μας είναι απλός: Τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας. Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία: Προσθέτουμε κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα. Καμιά δομή δεν περισσεύει. Και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως γνωρίζετε, χθες αποφάσισα να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες για 14 μέρες. Ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, η οποία πάντως δεν θέτει σε κίνδυνο την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι τα παιδιά μας θα βρεθούν με πολύ ελεύθερο χρόνο. Σε αυτά, λοιπόν, απευθύνομαι: Συνεχίστε το διάβασμα, καλές και μικρές παρέες στο σπίτι και όποτε μπορείτε άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω. Αποφύγετε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπου μεταδίδεται ευκολότερα η νόσος. Και προσοχή στους παππούδες και στις γιαγιάδες! Καλύτερα να μείνετε μακριά τους, ειδικά αν έχετε το παραμικρό σύμπτωμα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό Kυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Ενώ το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά. Θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο. Φροντίζουμε, πάντως, κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να μην υπολειτουργούν ούτε στιγμή. Η οικονομία θα δεχθεί, προφανώς, ένα πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειές του. Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. Και από σήμερα, θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου.  Ξέρετε, τέλος, ότι μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχω ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες. Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της. Αγαπητοί μου συμπολίτες, Είναι αλήθεια ότι από τη θέση του Πρωθυπουργού κλήθηκα, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, να αντιμετωπίσω μια μεγάλη διπλή κρίση. Όμως, η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Που απαιτούν αποφασιστικότητα, ευελιξία, γρήγορες αποφάσεις και τολμηρές κινήσεις.  Την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Γιατί η κοινωνία ενώθηκε κάτω από την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα μας. Και οι άνθρωποι που επιφορτίστηκαν με αυτή την αποστολή αποδείχθηκαν πανάξιοι. Έτσι θα αποκρούσουμε και την υγειονομική απειλή του κορονοϊού. Άλλωστε, όσο γρήγορα ταξιδεύει ο ιός, τόσο γρήγορα θα ταξιδέψει και η συνεργασία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, που θα φέρει το εμβόλιο και τη θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, εκείνη η στιγμή θα πρέπει να μας βρει τους περισσότερους υγιείς!  Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται, όπου χρειάζεται -και, συχνά, νωρίτερα από όσο χρειάζεται. Πιστέψτε με, όμως: Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες. Ας ξαναθυμηθούμε μερικές απλές, αλλά πολύτιμες συμβουλές, που πρέπει να καθιερωθούν στη ζωή μας, ακριβώς για να την προστατέψουν. Όλοι, να κάνουμε από σήμερα καθημερινό αυτοματισμό την προσωπική μας υγιεινή: Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα ίωσης. Δεν πηγαίνουμε, επίσης, σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Και, δεν ανταποκρινόμαστε στις χειραψίες και πολλές επαφές. Δεν θα φανούμε αγενείς, αλλά υπεύθυνοι. Πάνω από όλα, όμως, προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς, που απειλούνται πιο πολύ. Δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά. Και οι ίδιοι, ας περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Θα είναι για το καλό το δικό τους και των γύρω τους.  Τα παραπάνω δεν αποτελούν αμφισβήτηση ατομικών δικαιωμάτων. Αλλά κοινωνικό καθήκον και μήνυμα συνειδητού αυτοπεριορισμού που αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες όταν έχουν συμπτώματα. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε. Συμπολίτες μου,  Κλείνω με μια αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο. Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο. Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία. Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα. Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών. Και αναλογιζόμενοι πάντα ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες δίπλα μας. Δείτε επίσης
***  Επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ: Είναι εξευτελιστικό να σε καταδιώκει ένα τούρκικο σκάφος μέσα στα χωρικά σου ύδατα- Εμείς έπρεπε να επιδιώξουμε θερμό επεισόδιο….
~    «Είναι εξευτελιστικό να σε καταδιώκει ένα τούρκικο σκάφος μέσα στα χωρικά σου ύδατα», παρατήρησε ο επίτιμος αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντώνης Αντωνιάδης σε τηλεοπτικό κανάλι σχολιάζοντας το βίντεο ντοκουμέντο όπου τούρκικη ακταιωρός χτυπά σκάφος του λιμενικού στην Κω μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 
Είναι εξευτελιστικό να σε καταδιώκει ένα τούρκικο σκάφος μέσα στα χωρικά σου ύδατα», σχολίασε ο επίτιμος αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντώνης Αντωνιάδης σχολιάζοντας το βίντεο ντοκουμέντο όπου τούρκικη ακταιωρός χτυπά σκάφος του λιμενικού στην Κω μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
«Δεν γίνεται να σε κυνηγούν στα χωρικά σου ύδατα και εσύ να φεύγεις σαν κυνηγημένος. Αυτός είναι ο ευτελισμός της συνοριακής μας άμυνας» είπε ο κ. Αντωνιάδης προσθέτοντας πως επί 50 χρόνια παίζουμε το παιχνίδι των Τούρκων χωρίς να αντιδρούμε. Σχετικά με το αν ο Ερντογάν έχει κάποιο σχέδιο πίσω από τα θερμά επεισόδια, ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε πως ο Ερντογάν κοιτά τα συμφέροντα της χώρας του. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν σχολιάζουμε την ελληνική πλευρά, δηλαδή αν οι αντιδράσεις μας είναι σωστές», τόνισε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ και εκφράζοντας την άποψη ότι η στάση της Ελλάδας είναι λανθασμένη. 
*** Γι αυτό οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα στηρίξουν την ΕΛΛΑΔΑ – Χορός εκατομμυρίων από τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον….
Πριν από περίπου πέντε χρόνια, η  παρασκηνιακή δύναμη της Τουρκίας ξαφνικά διογκώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς οι εκπρόσωποι της χώρας και οι φιλοκυβερνητικές φιλανθρωπικές οργανώσεις έλαβαν εκατομμύρια σε νέες χρηματοδοτήσεις.
Ήταν το ίδιο έτος που εμφανίστηκαν διαρροές βίντεο  με τον, τότε, Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δίνει εντολή στον γιο του Μπιάλαλ να διώξει μεγάλα χρηματικά ποσά που συνδέονταν με ένα πρόγραμμα νομιμοποίησης πολλών δισεκατομμυρίων. Ξέπλυμα χρήματος δηλαδή.  
“Τώρα, αυτό που λέω είναι να διώξετε όλα όσα έχετε στο σπίτι “, μπορούσε να ακουστεί ο Ερντογάν να λέει στο γιο του, σε ηχογραφήσεις που είδαν τα εκατομμύρια στο YouTube και μεταφράστηκαν από την τουρκική εφημερίδα Zaman. “Τι μπορώ να κάνω σε μένα, μπαμπά”, απάντησε ο Bilal σε εκείνο το αντίγραφο. “Υπάρχουν τα χρήματά στο χρηματοκιβώτιο.” Δημοσιεύθηκαν στις αρχές του 2014 και τα βίντεο απεικόνιζαν τον Ερντογάν να ανησυχεί ότι η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης θα διενεργούσε επιδρομές στους κορυφαίους αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του τότε συμμάχου του Reza Zarrab, ενός εμπόρου χρυσού επιφορτισμένου με τις δωροδοκίες. Η τουρκική κυβέρνηση αμφισβήτησε την αυθεντικότητά των βίντεο, αλλά οι αναλυτές  δεν βρήκαν στοιχεία μοντάζ ή άλλης επεξεργασίας. Ο Ζαράμπ θα εμπλέξει  τον Ερντογάν σε μια συνωμοσία με δωροδοκίες για να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν τρία χρόνια μετά. Ο Ερντογάν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί, ασκώντας έντονη πίεση στον Προέδρο Donald Trump μέσω του δικηγόρου του, Rudy Giuliani.
Το Courthouse News μελέτησε τη βάση δεδομένων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την άσκηση πίεσης από λομπύστες του εξωτερικού προκειμένου να εντοπίσει τους πέντε μεγαλύτερους αποδέκτες χρημάτων που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση από το 2014 έως το 2018: Amsterdam & Partners, Ballard Partners, Gephardt Group, Greenberg Traurig και Public Affairs Mercury. Οι προϋπολογισμοί των πέντε αυτών, συμπεριλαμβανομένων των υπεργολάβων τους, υπερδιπλασιάστηκαν συλλογικά κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, από περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια το 2014 σε περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Η Gephardt Group, μια παλιά φιλοτουρκική ομάδα πίεσης που πήρε το όνομα της από τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος που την ίδρυσε, έκοψε δεσμούς με την κυβέρνηση στα τέλη του 2016. Η νέα φουρνιά  Τούρκων “αντιπροσώπων”, που αντικατέστησαν την Gephardt, ήταν βαθιά συνδεδεμένη με τον Τραμπ και τους συνεργάτες του. Την συγκεκριμένη περίοδο, προϋπολογισμοί φιλανθρωπικών οργανώσεων υπέρ της Τουρκίας που συνδέονταν τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον οργανισμό TRUBA (Τουρκική Εθνική Επιστημονική Ψηφιακής Υποδομής) έφτασαν στα ύψη. Ο Μπιλάλ Ερντογάν, γνωστός υιός από τις ηχογραφήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το 2014, υπέγραψε τα έγγραφα συνεργασίας με το αμερικανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Turken Foundation μόλις λίγους μήνες μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα ηχητικά ντοκουμέντα με τον πατέρα του. Η αξιωματική αντιπολίτευση ανακάλυψε τα στοιχεία που αποκαλύπτουν αυτή τη συμφωνία. Αυτά δείχνουν ότι άλλο ένα από τα παιδιά του Ερντογάν, η Έσρα Αλμπαγιάκ, ήταν μέλος του συμβουλίου του ιδρύματος Turken Foundation. Το εν λόγω ίδρυμα, καθώς απολαμβάνει πλήθους φοροαπαλλαγών, δεν έχει την υποχρέωση να αποκαλύψει τους δωρητές του, αλλά ανέφερε ότι έλαβε συνεισφορά άνω των 24 εκατ. δολαρίων το επόμενο οικονομικό έτος. Η οργάνωση χρησιμοποίησε περισσότερα από 17,5 εκατ. για τα ακίνητα όπου θα δημιουργούνταν φοιτητικές εστίες για μουσουλμάνους. Πρόκειται για περιοχές γύρω από ουρανοξύστη 32 ορόφων στο κέντρο του Μανχάταν. Επίσης, φέτος, αγόρασε το αγρόκτημα του θρυλικού Μοχάμεντ Άλι στο Μίσιγκαν έναντι 2,5 εκατ. δολαρίων. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκαν από τη WikiLeaks έδειξαν το ενδιαφέρον του Μπιλάλ Ερντογάν για μια άλλη ιδιοκτησία στο Μανχάταν, αξίας 25 εκατ. δολαρίων, την οποία είχε προτείνει το 2013 η εκπρόσωπος του Trump, Elena Baronoff. Γνωστή ως η “ρωσική χείρα” του Trump, η Baronoff πέθανε από λευχαιμία δύο χρόνια αργότερα. Το ίδρυμα Turken δεν απάντησε σε μήνυμά μας σχετικά με την υπόθεση. Εδώ μιλάμε για κατάρρευση των κορυφαίων παραγόντων στο φιλοτουρκικό λόμπι μεταξύ 2014 και 2018. Η Gephardt εκτός  Πριν από δέκα χρόνια περίπου, το 2009, μια έρευνα της ProPublica διαπίστωσε ότι οι λομπίστες της Τουρκίας επικοινωνούσαν με μέλη του Κογκρέσου πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στον κόσμο. Ένα χρόνο πριν από αυτό το άρθρο, η Τουρκία υπέγραψε για πρώτη φορά τη σύμβασή της με τον πρώην βουλευτή του Μισσούρι Richard Gephardt. Η Τουρκία κατάφερε να προβάλει μια εικόνα του Ερντογάν ως γέφυρα μεταξύ του πολιτικού Ισλάμ και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ωστόσο το σκάνδαλο διαφθοράς του Ερντογάν -και η αντίδρασή του σε αυτό- ξεκίνησαν την αμαύρωση αυτής της διεθνούς καλή θέλησης από τα τέλη του 2013.
Μόλις διέρρευσαν οι ηχογραφήσεις στο διαδίκτυο, ο Ερντογάν προσπάθησε να κλείσει το Twitter και να αποπέμψει τους εισαγγελείς που ανέλαβαν την εξέταση της υπόθεσης. Τα στοιχεία που αναγκάστηκε να φανερώσει ο Gephardt λόγω του “Νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων” υποδεικνύουν τα θέματα ελευθερίας του διαδικτύου που αντιμετώπιζε η εταιρεία στην Τουρκία κι επιβεβαίωναν τις ανησυχίες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για το “Μέλλον της Τουρκικής Δημοκρατίας».  Εν μέσω της ολοένα και πιο αυταρχικής διακυβέρνησης του Ερντογάν, ο όμιλος Gephardt προσέλαβε πέντε υπεργολάβους για να βοηθήσουν στη διαχείριση της άσχημης διεθνούς εικόνας της Τουρκίας: Την Dickstein Shapiro LLP και LB International Solutions το 2014. Τις Greenberg Traurig και Capitol Counsel το 2015 και τον Βrian Forni το 2016. Δεν ήταν δυνατή η επαφή με τη Gephardt. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Greg Carnrick, δεν απαντούσε στο τηλέφωνο και στο e-mail. Όταν ρωτήθηκε η πρώην εκπρόσωπος της Gephardt Janice O’Connell για ποιόν λόγο τερμάτισαν το οκταετές συμβόλαιό της εταιρείας με την τουρκική κυβέρνηση, η απάντηση ήταν μονολεκτική: «Όχι», απάντησε η O’Connell. Ορισμένοι υπεργολάβοι της Gephardt συνέχισαν να εργάζονται για την Greenberg Traurig, μια πανίσχυρη δικηγορική εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων που έκλεισε συμβόλαιο με την Τουρκία τον ίδιο χρόνο που ο Τζουλιάνι ανέλαβε πελάτη τον Zarrab. Ο ρόλος του Giuliani ενισχύεται Το 2017, τη χρονιά της δίκης του Zarrab, η τουρκική κυβέρνηση κινήθηκε πολύ πιο επιθετικά σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο. Έχοντας ξεγράψει την Gephardt, υπέγραψε με 2 εταιρείες συνδεδεμένες με πανίσχυρους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς. Η Ballard Partners, την οποία το Politico αποκαλούσε το «πιο ισχυρό λόμπι στην Ουάσινγκτον του Trump» έβγαλε το περασμένο φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη πάνω από 4 εκατ. δολάρια με δύο συμβόλαια: περίπου 2 εκατ. από την τουρκική πρεσβεία και περισσότερα από 2 εκατ. από την τράπεζα της Τουρκίας, Halkbank. Για το ποσό αυτό, η εταιρεία επιστράτευσε τρεις πράκτορές της που έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με το State Departmen, το υπουργείο Οικονομικών και τον Λευκό Οίκο.
Η δεύτερη εταιρεία, η Greenberg Traurig, είχε ελαφριά… ‘κλίση’ προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ως προς τις δωρεές που λάμβανε από το 2016, αλλά είχε έναν συνεργάτη που ήταν σε άμεση επαφή με τον Trump: τον Τζουλιάνι. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης πηγαινοερχόταν μεταξύ του Λευκού Οίκου και Άγκυρας για να πιέσει για ανταλλαγή κρατουμένων ώστε να εμποδίσει τον Zarrab να μιλήσει εις βάρος του Ερντογάν για τις παράνομες συναλλαγές δισεκατομμυρίων μέσω της Halkbank. Η αυξανόμενη φήμη του Τζουλιάνι ως σκιώδους υπουργού Εξωτερικών, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ουκρανία, ανησύχησε τους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, επτά γερουσιαστές υπέγραψαν επιστολή και ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αξιολογήσει εάν ο Giuliani συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις εγγραφής για ξένους πράκτορες. Η γερουσιαστής Tammy Duckworth, μια από τους υπογράφοντες, ακόμα περιμένει μια απάντηση καθώς παρακολουθεί την σχετική έρευνα τελευταία. «Έχω ρωτήσει υπουργείο Δικαιοσύνης δύο φορές … και δεν έχω λάβει μια απάντηση», δήλωσε η Duckworth στο Courthouse News σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Δεν είμαι λοιπόν σίγουρη πως ο κ. Τζουλιάνι, ο οποίος ούτε εξελέγη από τον αμερικανικό λαό ούτε εξουσιοδοτήθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ,γιατί είναι εκεί έξω ασκώντας ουσιαστικά εξωτερική πολιτική για λογαριασμό του προέδρου, επειδή είναι ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Trump; ». Ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης ούτε o Τζουλιάνι απάντησαν στα αιτήματα. 
Η Duckworth έλεγε επίσης ότι δεν είναι βέβαιο αν «ο κ. Τζουλιάνι αποκομίζει προσωπικά κέρδη από τις δραστηριότητές του, για παράδειγμα, στην Τουρκία». Τα έγγραφα του δικαστηρίου δείχνουν ότι ο Τζουλιάνι πληρώθηκε απευθείας από τον Ζάραμπ, ο οποίος παραδέχτηκε το σύστημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Greenberg Traurig και ο Giuliani έκοψαν δεσμούς το 2018, καθώς ο πρώην δήμαρχος δούλευε όλο και περισσότερο για τον Trump. Ο μέτοχος της εταιρίας Robert Mangas, ο οποίος υπέγραψε τη σύμβαση με την Τουρκία, ισχυρίζεται ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ με τον Τζουλιάνι για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την Τουρκία. «Ο κ.Mangas και ο κ. Τζουλιάνι δεν συνεργάστηκαν ποτέ σε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Zarrab», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jill Perry. Η Greenberg Traurig, οι δωρεές της οποίας έκλιναν προς το Δημοκρατικό κόμμα το 2018, πλησίασε και τα 2 κόμματα στο Κογκρέσο. Τελευταία, καταγράφηκαν πολλά e-mails και δύο συναντήσεις με τον Ρεπουμπλικανικό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και τον επικεφαλής του προσωπικού της βουλευτή Ilhan Omar, το μοναδικό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος που δεν ψήφισε υπέρ τη αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Το γραφείο της Ομάρ δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση για το θέμα.  Η εταιρεία κέρδισε πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια (αμοιβές+έξοδα) από την Τουρκία, καταβάλλοντας περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια αυτού του ποσού σε υπεργολάβους για τις εταιρείες Capitol Counsel, Baker Donelson και LB International Solutions, της οποίας η πρόεδρος, Lydia Borland, βοήθησε τους Τούρκους να δώσουν χορηγίες σε Αμερικανούς πολιτικούς. Εχθροί του Ερντογάν Καθώς εξόντωνε έναν – έναν τους αντιπάλους του, ο Ερντογάν κήρυξε πόλεμο και στους πρώην συμμάχους του εντός του κόμματος του. Πρόκειται για οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός Τούρκου κληρικού που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβανία. Η βασική εταιρεία που ανέλαβε να κυνηγήσει τον Γκιουλέν για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης ήταν η Amsterdam & Partners, η οποία προσέλαβε τουλάχιστον 14 υπεργολάβους, σύμφωνα με τα αρχεία. Αυτές οι συμφωνίες κοινοποιήθηκαν στο πλαίσιο του “νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων (Foreign Agents Registration Act). Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς πιστεύουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει συνάψει σκοτεινές συμφωνίες με έναν τουλάχιστον σύμμαχο του Trump. Pennsylvania-based Turkish cleric Fethullah Gulen
Fethullah Gulen (Photo credit: Voice of America) Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Trump Michael Flynn θα παραδεχόταν ότι απέκρυψε τους δεσμούς της τουρκικής κυβέρνησης με την “The Truth Campaign”, μια πρωτοβουλία που κυνηγάει αδυσώπητα τον Γκιουλέν. Η ολλανδική εταιρεία Inovo BV κατέβαλε $ 600.000 στο Flynn Intel Group μέσω συμβολαίου το οποίο περιλάμβανε και μια στήλη στην εφημερίδα The Hill. «Οι δυνάμεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ αντλούν την ιδεολογία τους από ριζοσπάστες κληρικούς όπως ο Γκιουλέν, ο οποίος έχει στήσει μια απάτη», ανέφερε η εφημερίδα The Hill. «Δεν πρέπει να του παρέχουμε ασφαλές καταφύγιο».
Ο Bijan Kian  Η στήλη του Flynn συνέκρινε τον Γκιουλέν με τους μουλάδες του Ιράν και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τα έγγραφα του δικαστηρίου αργότερα έδειξαν ότι οι Τούρκοι πληρεξούσιοι του Flynn είχαν γράψει αρκετά αποσπάσματα. Ένας από τους υποτιθέμενους “ghostwriters” (συγγραφείς- φαντάσματα), μέλος της μεταβατικής ομάδας του Trump, ο Bijan Kian, ενώ καταδικάστηκε επειδή δεν είχε καταγραφεί ως ξένο λόμπι, στη συνέχεια η καταδίκη αναιρέθηκε. Ο ιδρυτής της Inovo, Ekim Alptekin, κατηγορήθηκε επίσης, αλλά δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και θεωρείται ότι ζει στην Τουρκία. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Flynn συζήτησε ένα σχέδιο με τους Τούρκους αξιωματούχους να μεταφέρουν υπόγεια τον Γκιουλέν στην Τουρκία αποφεύγοντας τις επίσημες διαδικασίες έκδοσης. Ο Flynn αρνήθηκε ότι προσπάθησε να απαγάγει τον κληρικό, αλλά ο πρώην διευθυντής της CIA James Woolsey είπε ότι ήταν μάρτυρας της συζήτησης. Αποκαλύφθηκαν και άλλες επιθέσεις ενάντια στον Γκιουλέν από ΜΜΕ πληρωμένα από την Τουρκία. Η Amsterdam & Partners, με επικεφαλής τον δικηγόρο Robert Amsterdam, κατέβαλε περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές, δυσφημίζοντας τον Γκιουλέν ενώ κατέβαλε σχεδόν τα ίδια λεφτά σε μια 12άδα υπεργολάβους για να βοηθήσουν σε αυτή την αποστολή. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης, η Amsterdam & Partners αρνήθηκε ότι η “σταυροφορία” ενάντια στον Γκιουλέν ήταν οικονομικά παρακινημένη. «Είναι περισσότερο η αφοσίωση μας στον σκοπό παρά το κέρδος» παρατήρησε ο δικηγόρος Robert Amsterdam. Αυτός ο σκοπός έχει βρει πολλούς θιασώτες στην κυβέρνηση Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Τζουλιάνι, τον οποίο το Bloomberg ανέφερε ότι πίεσε να μειωθούν οι κυβερνητικές επιχορηγήσεις στα σχολεία των ΗΠΑ που συνδέονται με το Γκιουλέν. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μένα», δήλωσε ο Robert Amsterdam για τον Τζουλιάνι. Ο Amsterdam ήταν επικριτικός έναντι του Γκιουλέν, αναπαράγοντας το αφήγημα της τουρκικής κυβέρνησης για τον σκοτεινό ρόλο του Γκιουλέν στο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο Amsterdam αγόρασε ακόμη και μια πινακίδα εναντίον του Γκιουλέν. Η πινακίδα, που έδειχνε το πρόσωπο του Γκιλέν δίπλα στις λέξεις “Παιδιά σε κίνδυνο”, προοριζόταν να στηθεί σε έναν αυτοκινητόδρομο στο χωριό που ζεί ο Γκιουλέν στο Saylorsburg της Πενσυλβάνια.
Ο Άμστερνταμ παραδέχτηκε ότι είχε πληρώσει για την πινακίδα, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν στήθηκε ποτέ, λόγω πιέσεων από την οργάνωση του Γκιουλέν. Η “Συμμαχία για τις Κοινές Αξίες”, μια οργάνωση ομπρέλα που συνδέεται με το κίνημα του Γκιουλέν, απάντησε ότι «δεν γνώριζαν» κάτι, αλλά «δεν εκπλήσσονταν» ότι ο Άμστερνταμ προσπάθησε να τοποθετήσει το μήνυμα αυτό κοντά στο σπίτι του κληρικού. «Μέσα από τους πράκτορές της, η κυβέρνηση Erdoğan έκανε αρκετές προσπάθειες να κακοποιήσει και να παρενοχλήσει τον κ. Gülen και τους επισκέπτες του στο ησυχαστήριό του», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου Alp Aslandogan. «Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τη διοργάνωση μεγάλων και “βρόμικων” διαμαρτυριών, την αποστολή δυσφημιστικών φυλλαδίων σε γείτονες, πετώντας αεροπλάνα με δυσφημιστικά σήματα και παρουσίαση δυσφημιστικής ταινίας σε τοπικό θέατρο». Το κίνημα Γκιουλέν, γνωστό και ως Hizmet, (“υπηρεσία”) περιγράφει τον εαυτό του ως μια ομάδα αφιερωμένη στον δια-θρησκειακό διάλογο. Η κυβέρνηση Ομπάμα απέρριψε την τουρκική πίεση για την έκδοση του Γκιουλέν, με τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υπογραμμίζει ότι τα δικαστήρια των ΗΠΑ απαιτούν δίκαιη διαδικασία και αποδεικτικά στοιχεία. «Μόνο ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να το κάνει αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2016. «Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Αν ο πρόεδρος έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια του, αυτό που θα συνέβαινε θα ήταν να κατηγορηθεί για παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών». Αναφερόμενος στην εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του Γκιουλέν, το Aslandogan πρόσθεσε: «Αν τα γεγονότα ήταν δικαίωναν την πλευρά της κυβέρνησης Ερντογάν, θα είχαν ξοδέψει πολύ λιγότερο λεφτά και θα είχαν μια ελπίδα επιτυχίας». Μέσω γνωστών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, ο υπεργολάβος του Άμστερνταμ, η Stroud Communications, βοήθησε να βγει το βιβλίο του με τίτλο «Empire of Deceit», κατηγορώντας τα σχολεία του Γκιουλέν για απάτη. Ο τίτλος ενέπνευσε τον ιστόστοπο παρωδία του Empire of the Deceit που στήθηκε από επικριτές του Άμστερνταμ, ο οποίος ανέφερε ένα άρθρο της Globe & Mail που περιγράφει τον Καναδό δικηγόρο «νόμιμο όπλο επί πληρωμή και στυγνό εκμεταλλευτή των δημοσίων σχέσεων». Η Mercury Public Affairs, η οποία πληρώθηκε πάνω από 87.000 δολάρια από τη σύμβασή της με τον Άμστερνταμ, καταχωρήθηκε αργότερα ως ξένος πράκτορας καθώς συνεργάστηκε απευθείας με δύο Τούρκους πελάτες. Η εταιρεία έβγαλε 1,6 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μετά την ανακοίνωσή της πρόσληψης του Μπράιαν Λάντσα, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής επικοινωνίας του Trump. Και τις δύο φορές που ο Trump ανακοίνωσε την απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία -στα τέλη του 2018 και το 2019- εκπλήσσοντας κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ-είχε μόλις μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και η Mercury έσπευσε να υπερασπιστεί την απόφαση του Trump. Η Mercury Public Affairs, η οποία δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Τύπου, κυκλοφόρησε ένα άρθρο του κορυφαίου Τούρκου διπλωμάτη Μεβλούτ Τσαβούσογλου που περιγράφει τους εδώ και πολύ καιρό συμμάχους των ΗΠΑ Κούρδους ως τρομοκράτες και ένα άλλο του Ερντογάν, που δημοσιεύτηκε στους New York Times. Δουλειά ή ευχαρίστηση στο ξενοδοχείο του Trump; Έχοντας έναν νέο πράκτορα με στενούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο πλήρωσε για να αναλάβει άλλα δύο τουρκικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα: Το Αμερικανοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο (TAIK) και το Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο (ATC).
Κάθε χρόνο, τα δύο φιλανθρωπικά σωματεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φιλοξενήσουν μια πλούσια τουρκοαμερικανική διάσκεψη, η οποία συγκεντρώνει ισχυρά στρατιωτικά, επιχειρηματικά και πολιτικά πρόσωπα και από τις δύο χώρες για να ανακατευτούν και να συζητήσουν το μέλλον των διμερών σχέσεων. Τα τελευταία δύο συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσινγκτον. Ο σημερινός πρόεδρος της TAIK Mehmet Ali Yalçındağ είναι πρώην συνεργάτης της Ιβάνκα Trump στο Trump Tower Istanbul. Ο Alptekin ήταν πρώην πρόεδρος. Σύμφωνα με τον νόμο για την εγγραφή ξένων πρακτόρων, η Mercury έπρεπε να αποκαλύψει όλες τις επαφές της με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ο Lanza επανειλημμένα τηλεφώνησε και έστειλε emails στον Αναπληρωτή Γραμματέα του Τμήματος Εμπορίου Earl Comstock για λογαριασμό του TAIK το 2018. Την επόμενη χρονιά, ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross θα είναι ένας από τους “διακεκριμένους επισκέπτες” του συνεδρίου ο οποίος πόζαρε σε φωτογραφία δίπλα στον Yalcindag. Ο Τουρκικός Συνασπισμός της Αμερικής (Turkish Coalition of America), ο οποίος οργανώνει μια ισχυρή τουρκική λίστα 109 Αμερικανών βουλευτών, αγωνίστηκε για περισσότερα μετρητά από την προηγούμενης δεκαετία, αναφέροντας ότι είχε λιγότερα έσοδα το 2014 και το 2016. Το 2017, η εν λόγω οργάνωση ανέφερε  έσοδα 4.6 εκατ. δολάρια, μακράν ρεκόρ δεκαετίας, αφού έλαβε μια μεγάλη επιχορήγηση από το Τουρκικό Πολιτιστικό Ίδρυμα (Turkish Cultural Foundation), άλλο φιλανθρωπικό ίδρυμα που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος του συνασπισμού Lincoln McCurdy τόνισε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση συμμορφώνεται με μη κερδοσκοπικούς κανόνες στην υπηρεσία της αποστολής της για την προώθηση της δημόσιας εκπαίδευσης. «Οι περιορισμένες προσπάθειες άσκησης πιέσεων από την TCA είναι πλήρως ανεξάρτητες και δεν συντονίζονται ούτε ελέγχονται από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό ή εκστρατεία πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας της κυβέρνησης της Τουρκίας», όπως είπε μέσω email ο McCurdy, πρώην πρόξενος εμπορικών υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. Οι δαπάνες για την άσκηση πιέσεων (lobbying) που αναφέρθηκαν από τον όμιλο αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος αυτού που ξοδεύει συνολικά. Ο Οργανισμός Τουρκικής Κληρονομιάς, ένας νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε το 2015, έλαβε γρήγορα εξέχουσα θέση, με εισφορές άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια τριών ετών. Όταν τη Βουλή εξακολουθούσε να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους το 2017, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων άκουσε κατάθεση από τον πρόεδρο των οργανώσεων Ali Cinar για την υποτιθέμενη απειλή για την Τουρκική Δημοκρατία από τους μαχητές του Γκιουλέν και τους Κούρδους. «Δεν υπάρχει καμία τουρκική νομοθεσία που να περιλαμβάνει οποιαδήποτε διάταξη που θα οδηγούσε σε φυλάκιση δημοσιογράφων λόγω του δημοσιογραφικού τους έργου», δήλωσε ο Ali Cinar στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας όμως, η προσβολή του προέδρου είναι έγκλημα και η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει σπάσει κάθε ρεκόρ παγκοσμίως στις φυλακίσεις δημοσιογράφων. Πηγή: Courthousenews
***

~** Αθλητική ενημέρωση :

~
*** ΧΘΕΣ ,... Τετάρτη 11/03/2020 :

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μαδρίτης   2-3 *.- ^

ΠΑΡΙ ΣΕ ΖΕΡΜΕΝ - ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΝΤ  2*-0 .- ^

***  ΧΘΕΣ  10/03/2020  ...  για το  Basket Champion League :
Βόνη -  ΑΕΚ Αθηνών   86-90 , (49-45).-^
Τα  δεκάλεπτα : 24-23 , 25-22, 17-17 , 20-28 .- ^
~***  Για το Champion League  στο  ποδόσφαιρο σήμερα :
ΛΕΙΨΙΑ -  ΤΟΤΤΕΝΑΜ  3-0  * .-^
ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΑΤΑΛΑΝΤΑ    3-4 * .-^

***  ΧΘΕΣ ,-..  11-03-2020   Basketball Champions League   : 

Περιστέρι - Χάποελ Ιερουσαλήμ  73-79 , (28-46).-^
Τα  δεκάλεπτα :  11-17 , 17-29 , 19-7 , 26-26 .- ^

***

~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2020 : 



1.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  στο αγιάζι της ενημέρωσης   Κυριακή 01 Μαρτίου 2020  .- ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  !  Καλή Τεσσαρακοστή ! Και χαρούμενα κούλουμα ! :   https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/03/01-2020.html    .- 
2.-Αρφαρά Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Καθαρά Δευτέρα 02 Μαρτίου 2020   :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/02-2020.html .- 
3.-Αρφαρά   Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 03  Μαρτίου  2020   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/03/03-2020.html   .
4.-Αρφαρά  -2-  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2020  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/03/2-03-2020.html  .-
5.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 04 Μαρτίου 2020  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/03/04-2020-4-5.html   .-
6.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2020 :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/05-2020.html   .- 
7.-.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2020  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/03/06-2020.html  .-
8.-.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 07  Φεβρουαρίου 2020   : https://snsarfara.blogspot.com/2020/03/07-2020-7.html  .-                     
9.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης    Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2020  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/03/08-2020.html   .-
10.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  09 Μαρτίου  2020 : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/03/09-2020-2020-httpsyoutu.html  .-
11.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 10 Μαρτίου 2020  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/03/10-2020.html    .-

12.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 11 Μαρτίου  2020   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/03/11-2020-11-11.html  . - 
13~** Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 12  Μαρτίου 2020 :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/03/12-2020.html  .- 
14.-

~*38.-  .-  Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  παρασκευή  31 -Ιανουαρίου  2020  : https://snsarfara.blogspot.com/2020/01/31-2020.html  .-   Α-..και το Ω ..! :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/31-2020.html  .-
 *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2020  :
 1.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  01 Φεβρουαρίου  2020  .-~   ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/01-2020.html  .- 
2.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 02  Φεβρουαρίου 2020    : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/02/02-2020.html   .-
3.- Αρφαρά  -2-  Η Εφημερίδα μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  02 Φεβρουαρίου 2020  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/02/2.html .-
31.-  Αρφαρά   Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020  :  https://snsarfara.blogspot.com/2020/02/26-2020.html .
 32 .- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/02/27-2020.html  .-
33.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020   :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/02/28-2020.html     .-
34.-Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατα 29 Φεβρουαρίου 2020  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/02/29-2020.html  .-
~  Α
~

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅