ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Σάββατο 02  Νοεμβρίου 2019 
Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας 
...

~

1~ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ επίσκεψη προσκύνημα το 2014 φώτοβίντεο Α/2014 Σ. Ν. Σ. ! Stamos/Arfara : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216590491088218/  .-
2~ Διαβαίνοντας το ΠΕΡΙΒΟΛΙ της Παναγίας φώτοβίντεο : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216601393600774/  .-
3~ Βαδίζοντας στο Άγιον ΟΡΟΣ φώτοβίντεο : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216601140274441/   .-
4~ Διαδρομές στο ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΊΑΣ φώτοβίντεο  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216600592300742/    .- 
5.-    Προσευχή μας! 2-11-2019 :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216605407701124/  .-
6.-  Από Περιβόλι Παναγίας στον τάφο του Οσίου ΠΑΙΣΙΟΎ Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Σουρωτή Θες/νίκης .., από την κορυφή του ΑΘΩ 2018 ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ!!! Ι. Σ. Αγίας Άννας , Ι. Μ. Αγ.  Παντελεήμονα ή .Ρωσικό και διαδρομή προς Καυσοκάλυβα...Με το πλοίο...φώτοβίντεο  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216605511383716/   .-
7.-  Προσκύνημα Ι. Σ. ΑΓΊΑΣ ΑΝΝΗΣ και εις Ι. Σ. Αγίου Ανδρέα ΚΑΡΥΈΣ ΆΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2018  φώτοβίντεο :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216605905833577/   .-                                  
 

1~** Στην Ι Σκήτη Αγία Άννης μέγας αγιασμός υδάτων στο Καθολικό Νο1 2017-2018 DSCN6636 : https://youtu.be/ToU5iQnNkJo  .- 
2~** Στο καθολικό Ι Σκήτης Αγίας Άννης Θ. Λ.   Νο 2  2017- 2018 : https://youtu.be/QSKErjTmAjA  .-
3~** Ιερομόναχος Γαβριήλ στην Ι. Κ.  Ιωάννου Προδρόμου στην Αγία Άννα 2018 : https://youtu.be/1FnsKnfP-es  .- 

~**  Αγιος Ακίνδυνος και οι συν Αυτώ Μαρτυρήσαντες – Γιορτή σήμερα 2 Νοεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
– Τη μνήμη των Αγίων Ακινδύνου, Αφθονίου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου και Ανεμποδίστου τιμά σήμερα, 2 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β’.
~ Το 330 μ.Χ., επειδή, ομολόγησαν ότι, είναι χριστιανοί, συνελήφθησαν και μαστιγώθηκαν σκληρά. Έπειτα, τους έριξαν στις φλόγες μιας μεγάλης φωτιάς. Αλλά οι θερμές δεήσεις τους προς το Θεό προκάλεσαν φοβερή θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά.

Αυτό προκάλεσε φόβο στους Πέρσες , και τον ίδιο το Σαπώρ, με αποτέλεσμα να αναβάλει, το θάνατο των γενναίων χριστιανών.
Αλλά μετά μερικές μέρες, τους έφερε και πάλι στο κριτήριο. Αφού είδε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το χριστιανικό τους φρόνημα, αποκεφάλισε πρώτο τον Αφθόνιο. Έπειτα, απευθυνόμενος στον Ελπιδηφόρο, του είπε να φανεί λογικός, σαν εγγράμματος που ήταν και μπορούσε να διακρίνει το ψέμα από την αλήθεια..  Ο Ελπιδοφόρος του αποκρίθηκε ότι γι’ αυτό ακριβώς πιστεύει στο Χριστό, διότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιδ’ 6). Δηλαδή ο σωστός δρόμος, που οδηγεί στην απόλυτη αλήθεια και στην πραγματική και πηγαία ζωή, που αξίζει κανείς να πεθάνει γι’ αυτή. Η απάντηση του Ελπιδοφόρου εξαγρίωσε τον Σαπώρ και αμέσως τον αποκεφάλισε.  Οι θυσίες αυτές ενθάρρυναν ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους, και έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους. Τότε ο Σαπώρ διέταξε να τους ρίξουν μέσα σε αναμμένο καμίνι. Έτσι, μαρτυρικά και ένδοξα, παρέδωσαν όλοι τη μακάρια ψυχή τους στο ζωοδότη Χριστό.  Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.  Ακίνδυνον μέλψωμεν, συν Αφθονίω ομού, κλεινόν Ανεμπόδιστον, Ελπιδοφόρον στερρόν, Πηγάσιον ένδοξον ούτοι γαρ ακινδύνως, εξαφθόνου κρατήρας, πηγάζουσι τοις ελπίδι, αρραγεί προσιούσι, χαρίτων ανεμποδίστων, κρήνην θεόβρυτον.   
~**  Γιατί ανάβουμε κεράκι και γιατί δεν πρέπει να σβήνετε γρήγοραΟι πρώτοι χριστιανοί χρησιμοποιούσαν το ως μέσο φωτισμού στις συνάξεις τους. Όταν τον 4ο αιώνα ο Μ. Κωνσταντίνος παύει τούς διωγμούς εναντίον των χριστιανών, έχουμε και την ανέγερση Ναών, όπου η για να διασώσει ένα τμήμα από την ύπαρξή της εντάσσει το κερί στη λατρεία της και του αποδίδει διάφορους συμβολισμούς.
~   Το προσφερόμενο κερί μας υπενθυμίζει την εσωτερική μας μεταμόρφωση την οποία πρέπει να επιδιώκουμε. Το άναμμα του κεριού μας παρακινεί να ζητήσουμε από τον Θεό τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Η φλόγα του κεριού μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνομε φλογεροί ποιητές της πίστεώς μας, της αγάπης, της ειρήνης και της ανεξικακίας. Το κερί επίσης να υπενθυμίσουμε πως το συναντάμε σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας και κάθε φορά με διαφορετικό συμβολισμό.

Στη Θεία Ευχαριστία, συμβολίζει το φως του Χριστού που δια του Ευαγγελίου λάμπει στις ψυχές μας. Στο Άγιο Βάπτισμα, έχομε την αναμμένη λαμπάδα που συμβολίζει ότι το νεοφώτιστο πρέπει να βλέπει τα καλά έργα και να δοξάζει τον Θεό. «Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των άνθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσουσιν τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς».  Στο Μυστήριο του Γάμου, το άναμμα των λευκών λαμπάδων συμβολίζει την αγνότητα των ψυχών των νεόνυμφων.  Επίσης το κερί το συναντάμε και στα μνημόσυνα, το οποίο συμβολίζει την παράκλησή μας υπέρ των κοιμωμένων. Να τούς αναπαύει ο Κύριος εν τόπο φωτεινό. Απ’ όλα αυτά καταλαβαίνομε ότι το άναμμα του κεριού δεν είναι απλώς μια τυπική, αλλά μια σπουδαία πράξη στην οποία πρέπει να δώσουμε το ενδιαφέρον που της αξίζει.   Γιατί δεν πρέπει να σβήνονται νωρίς τα κεριά στην Εκκλησία   Μαθαίνουμε από τον Συναξαριστή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, ότι υπήρχε κάποιος ονόματι Ονησιφόρος, στον τάφο του Αγίου, ο οποίος είχε την διακονία να ανάβει και να σβήνει τις λαμπάδες και τα κεριά που έφερναν οι Χριστιανοί μπροστά στην εικόνα του Αγίου, όταν πήγαιναν να προσκυνήσουν.  Εκείνος λοιπόν, βιαζόταν και τα έσβηνε πριν αυτά καούν επαρκώς. Μια νύκτα, φάνηκε σε αυτόν στον ύπνο του ο Άγιος και του είπε: «Γνώριζε Ονησιφόρε, ότι αυτό που κάνεις δεν μου αρέσει. Γνώριζε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο και τον εαυτόν σου βλάπτεις, αλλά και εκείνους που φέρνουν τα κεριά και τις λαμπάδες. Γιατί, όσο περισσότερο καίγονται οι λαμπάδες μπροστά από τις Εικόνες, τόσο περισσότερο καίγονται οι αμαρτίες εκείνου που με πίστη τις φέρνει. Όταν όμως τις αφαιρούν, και εκείνος ο οποίος τις φέρνει, χάνει τον μισθό του, και εκείνος που τις αφαιρεί θα έχει κόλαση στην ψυχή του.  Ο Ονησιφόρος, δεν έδωσε και πολύ σημασία, αλλά πράγματι σταμάτησε για λίγο καιρό να βιάζεται να τις σβήνει. Μια νύκτα, κάποιος Χριστιανός, πήγε δύο πολύ ωραίες λαμπάδες και αφού προσκύνησε παραμέρισε λίγο να προσευχηθεί και μετά έφυγε. Τότε ο Ονησιφόρος πήγε να τις σβήσει, επαναλαμβάνοντας δηλαδή αυτή του την κακή συνήθεια. Τότε, αμέσως ο Άγιος του είπε με φοβερή φωνή: «Πάλι τα ίδια άρχισες Ονησιφόρε;». Αμέσως τότε από τον φόβο του, έπεσε ο Ονησιφόρος λιπόθυμος και μόλις ήλθε πάλι στον εαυτό του, μετανόησε για την πράξη του και έκτοτε δεν την επανέλαβε, αλλά και μάθαμε την ωφέλεια που προκύπτει από μια τόσο απλή και ευλαβική πράξη, που όταν γίνεται με πίστη, έχει τεράστια δύναμη.
~**  Πριν βγάλεις τα συμπεράσματά σου
~  Ένας γιατρός μπαίνει βιαστικός στο νοσοκομείο, αφού τον κάλεσαν για μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Φόρεσε γρήγορα τη ρόμπα του και πήγε κατευθείαν στην αίθουσα του χειρουργείου. Στην αίθουσα της αναμονής συνάντησε τον πατέρα του παιδιού που θα χειρουργούσε.
~  Εκείνος μόλις είδε το γιατρό του φώναξε:

«Γιατί έκανες τόση ώρα να έρθεις; Δεν ξέρεις, ότι η ζωή του γιου μου είναι σε κίνδυνο; Δεν έχεις καμιά αίσθηση ευθύνης;»  Ο γιατρός χαμογέλασε και είπε: «Συγνώμη, που δεν ήμουν στο νοσοκομείο, αλλά ήρθα όσο μπορούσα πιο γρήγορα, αμέσως όταν με κάλεσαν. Και τώρα ηρεμήστε για να κάνω και εγώ τη δουλειά μου».  – «Να ηρεμήσω; Αν ήταν ο γιος σας τώρα σ’ εκείνο το δωμάτιο, θα ηρεμούσατε; Αν ο γιος σας πέθαινε τώρα, τι θα κάνατε;», είπε ο πατέρας οργισμένος.  Ο γιατρός χαμογέλασε πάλι και είπε: «Θα σας έλεγα, ότι από τη σκόνη ερχόμαστε και στη σκόνη καταλήγουμε, ευλογημένο να είναι το όνομα του Κυρίου, προσευχηθείτε και θα κάνουμε το καλύτερο με τη βοήθεια του Θεού».  «Να δίνουμε συμβουλές, όταν δεν μας αφορά κάτι, είναι εύκολο…», μουρμούρισε ο πατέρας.   Το χειρουργείο πήρε κάποιες ώρες. Μετά από αυτό, ο γιατρός είπε χαρούμενος: «Δόξα τω Θεώ, ο γιος σας σώθηκε», και χωρίς να περιμένει απάντηση από τον πατέρα, συνέχισε να περπατάει στο διάδρομο. – «Αν έχετε κάποια ερώτηση, ρωτήστε τη νοσοκόμα». «Γιατί είναι τόσο αλαζόνας; Δεν μπορούσε να περιμένει λίγα λεπτά για να τον ρωτήσω για την κατάσταση του γιου μου;», ρώτησε τη νοσοκόμα λίγα λεπτά αφού έφυγε ο γιατρός.  Η νοσοκόμα απάντησε με δάκρυα στα μάτια: «Ο γιος του πέθανε χτες σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Όταν τον καλέσαμε για το γιο σας, ήταν στην κηδεία και τώρα που σώθηκε ο γιος σας έφυγε τρέχοντας για να ολοκληρωθεί η κηδεία»!!  Κάποιες φορές απαιτείται μεγάλη εσωτερική δύναμη για να μην κρίνεις τον συνάνθρωπό σου. Επειδή ποτέ δεν γνωρίζεις πραγματικά τι συμβαίνει στη ζωή του άλλου ανθρώπου και τι μπορεί αυτός να περνάει εκείνη τη στιγμή, μη βιάζεσαι να κρίνεις και να βγάλεις . Η «σιωπή του νου» είναι ο μοναδικός καθρέφτης που αντανακλά την πραγματικότητα της κατάστασης και η αγάπη το κύριο φίλτρο που πρέπει να χρησιμοποιούμε όταν κρίνουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.
***  Τούρκοι διπλωμάτες διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα – Πώς εμπλέκονται Ελλάδα και Κύπρος ….
Μια περίεργη ιστορία που αφορά την Τουρκία, αλλά εμπλέκει ακόμα Ελλάδα και Κύπρο , έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών και εγγράφων.  
Όπως αναφέρει η ΜΚΟ Nordic Monitor, εν ενεργεία υψηλόβαθμοι Τούρκοι διπλωμάτες διέρρευσαν διαβαθμισμένα έγγραφα, με ευαίσθητες πληροφορίες, σε συμμορία οργανωμένου εγκλήματος που έχει δίκτυο σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.
Ανατροπές στη ΔΕΗ : Τέλος η μονιμότητα για τους νεοπροσληφθέντες – Όλες οι αλλαγές
Οι εν λόγω συμμορίες, με τη βοήθεια των διπλωματών, είχαν δημιουργηθεί ακόμη και τα «προφίλ» άλλων αξιωματούχων, με τις αδυναμίες και τα βίτσια. Έτσι, ήταν πιο εύκολος ο εκβιασμός τους.  

Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν τη βοήθεια «συνοδών κυρίων», συμπεριλαμβανομένων μερικών αλλοδαπών, προσφέροντας μετρητά ή χρησιμοποιώντας μεθόδους κατασκοπείας για να αποκτήσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ανώτερους γραφειοκράτες. Στη συνέχεια, η ομάδα πούλησε ή σχεδίαζε να πουλήσει τα ευαίσθητα έγγραφα.  
Turkish ambassadors leaked secret documents to organized crime network https://www.nordicmonitor.com/2019/11/turkish-ambassadors-leaked-secret-documents-to-organized-crime-network/ 

Τα μέλη της συμμορίας κατηγορούνται για εκβιασμό και για παράνομη κατοχή εμπιστευτικών κυβερνητικών και στρατιωτικών εγγράφων. 

Οι τούρκοι διπλωμάτες, μερικοί από τους οποίους υπηρετούν ως πρέσβεις σε ξένες πρωτεύουσες, παρείχαν άκρως απόρρητες διπλωματικές εκθέσεις και ευαίσθητες πληροφορίες στους εγκληματίες και κατέγραψαν σεξουαλικές συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Εκτός από προσωπικά μυστικά, οι πληροφορίες σχετικά με τις αδυναμίες, τα χαρακτηριστικά και τα επαγγελματικά τους δίκτυα καθώς και τα σχόλια άλλων διπλωματών για την ιδιωτική τους ζωή καταγράφηκαν και καταχωρίστηκαν σε λίστες από τη συμμορία για να εκβιάσουν αυτούς τους ανθρώπους.  Έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα της Σμύρνης, που ξεκίνησε το 2011, αποκάλυψε μέλη του δικτύου, τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και τούρκους στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άνδρες των υπηρεσιών πληροφοριών της γείτονος με παράνομους δεσμούς με τη συμμορία.  Η εμπλοκή Κύπρου – Ελλάδας  Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα μέλη της συμμορίας ισχυρίστηκαν ότι ο τούρκος διπλωμάτης, Τανζού Μπιλγκίτς, τους παρείχε πέντε ή έξι υψηλής διαβάθμισης έγγραφα για την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς τον ως διαζευγμένο άνδρα που «είχε βαρεθεί τις γυναίκες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή».  Ο Μπιλγκίτς είναι σήμερα πρέσβης της Τουρκίας στο Βελιγράδι. Πριν από την ανάληψη της θέσης του στη Σερβία, διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών από το 2014 έως το 2016 και επικεφαλής του γραφείου Κύπρου-Ελλάδας μεταξύ 2008 και 2011.  Όταν ο εισαγγελέας ξεκίνησε ποινική έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς, συντόνιζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχοντας πλήρη πρόσβαση στην εμπιστευτική αλληλογραφία.


Παράλληλα, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Λιβύη Σερχάτ Ακσέν παρέδωσε έγγραφο του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ίμβρου στο εγκληματικό δίκτυο. Ένα έγγραφο που υπέβαλε το Ίδρυμα στο υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε στην ομάδα, η οποία είχε υπερεθνικιστικά αισθήματα.  in.gr
***  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «πουλήσει» την Θράκη μας;….
Από Πόντιος Πιλάτος, σήμερα “εκτελεστής” της Θράκης μας η ΝΔ…  
Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικός αναλυτής – αρθρογράφος
Στο προ ημερών άρθρο μου με τίτλο “Κύριε Μητσοτάκη, κατά πού πέφτει η Θράκη, γνωρίζεις;”, έγραφα:
«Τελικά ο Σουλτάνος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν απέδειξε ότι είναι ηγέτης για τον προαιώνιο εχθρό μας, την Τουρκία! Από τη στιγμή, που για τα συμφέροντα της χώρας του μπορεί και ισορροπεί στο τεντωμένο σχοινί των δυο υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ και της Ρωσίας! Όταν βγαίνει ο ίδιος και η χώρα του κερδισμένοι από την πολύωρη συνάντηση που είχε ο Ρ. Τ. Ερντογάν στο Σότσι της Ρωσίας με τον ηγέτη της Βλαδιμίρ Πούτιν, για το Συριακό πρόβλημα! Αφού δεν είναι σύνηθες να διαρκεί μια τέτοια συνάντηση πάνω από πέντε ώρες! Όπερ σημαίνει, πως έγινε σκληρή διαπραγμάτευση!  Την οποία έκανε – εκ του αποτελέσματος – ο Τούρκος Σουλτάνος! Όταν οι δικοί μας Πρωθυπουργοί δεν είναι ικανοί να κάνουν τέτοιου επιπέδου συναντήσεις, περιοριζόμενοι σε κάτι μισάωρες συναντήσεις περί ανέμων και υδάτων, συναντήσεις του θεαθήναι! Ειδικότερα δε, ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την αντιρωσική πολιτική του – υπαγορευμένη από το βαθύ κράτος των ΗΠΑ και τον εδώ εκπρόσωπό του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ – δεν τολμάει να ζητήσει συνάντηση με τον Βλαδιμίρ Πούτιν, αφ΄ ενός για την ένοχη στάση του απέναντι στην υπερδύναμη Ρωσία και αφ΄ εταίρου γιατί δεν έχει το αντίστοιχο πολιτικό ανάστημα του Ρ. Τ. Ερντογάν!  Kαι δυστυχώς κανένας αναλυτής δεν μπορεί να καταλάβει την εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβερνήσεως! Όταν θέτουμε απέναντί μας τη Ρωσία, στηρίζοντας με τα χίλια τις ΗΠΑ, χωρίς να εξασφαλίζουμε απολύτως τίποτε! Το τίποτε, που μας έδωσε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο!  Αυτή η περίεργη μεθοδολογία της εξωτερικής μας πολιτικής, υποκρύπτει μεγάλη ανησυχία και είναι σίγουρο, ότι θα μας οδηγήσει σύντομα σε εθνικά δράματα! Αφού ο Ρ. Τ. Ερντογάν αυξάνει για όλα τα θέματα την πίεσή του κατά της Ελλάδος! Και ένα εξ αυτών είναι η Θράκη μας! Όπου εκεί γίνονται απίστευτα πράγματα υπό την ανοχή και της σημερινής κυβερνήσεως, που δέχεται όλες τις τουρκικές ακρότητες αδιαμαρτύρητα, με την ένοχη σύμπραξη και των δουλικών ΜΜΕ, που τέτοιες ειδήσεις όπως αυτές που παρακάτω θα σας αναφέρω τις αποκρύπτουν, αποφεύγοντάς τες όπως ο διάβολος το λιβάνι…»!  Όπου σε αυτό το άρθρο μου δημοσίευα δημοσιεύματα εφημερίδων της Θράκης μας, άκρως ανησυχητικά, όπου προσπαθούν οι ιδιοκτήτες αυτών των τοπικών εφημερίδων να ξυπνήσουν από το βαθύ λήθαργο την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ!  Απαντήστε στον Κυριάκο Βελόπουλο κ. Δένδια…  Εμείς, επειδή είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα τεκταινόμενα στη Θράκη μας, ενημερωνόμαστε συνεχώς από το τοπικό Τύπο για πολλά και διάφορα περίεργα που συμβαίνουν σε αυτήν την ακριτική περιοχή της Πατρίδος μας! Έτσι λόγω και του γεγονότος, ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και η σημερινή της ΝΔ χαρακτηρίζεται από μια περίεργη έως και ύποπτη αφωνία και απραξία, είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύσουμε σήμερα ένα ακόμη δημοσίευμα από τον τοπικό Τύπο της Θράκης μας!  Είναι από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης “Μαχητής”, και είμαι σίγουρος πως εσείς θα ανησυχήσετε! Η κυβέρνηση θα ανησυχήσει;  «Απλές και ξεκάθαρες κουβέντες, γιατί δεν μπορούν ορισμένοι να μας κουνάν και το… δάχτυλο και το… φλάμπουρο μαζί και την ίδια ώρα να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ μες την καλή χαρά φωτογραφούμενοι με τον… Δήμαρχο Iskece Εμμανουήλ Τσέπελη (σ.σ. Ξάνθης)! Που τρέχει πίσω από τους Μετέδες και τον Τούρκο Πρόξενο…  Κι είναι μάλιστα βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου! Φυσικά εμάς όχι μόνο δεν μας πτοούν οι φωτογραφίες του Σπύρου Τσιλιγγίρη (σ.σ. Βουλευτής της ΝΔ) και του Νίκου Ευφραιμίδη (σ.σ. Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης) με τον Μανώλη Τσέπελη, αλλά επιμένουμε και πάλι! ΕΥΠ και ΥΠΕΞ οφείλουν να “ψάξουν” καλά και σε βάθος τι συμβαίνει και αν κρατάει κάπου το Τουρκικό Προξενείο τον Δήμαρχο… Iskece ώστε όχι μόνο να τρέχει από πίσω τους… αλλά και να τους… ευχαριστεί που τον προσκάλεσαν στην…  
ΤΟΥΡΚΟεκδήλωση του παραρτήματός τους στη Ξάνθη!
Τελεία και παύλα. Ψάξτε τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο αλισβερίσι!
Κι επειδή το συγκεκριμένο θέμα έφτασε και στη Βουλή των Ελλήνων από την Ελληνική Λύση και συγκεκριμένο από τον Πρόεδρο του κόμματος, απευθυνόμενοι στον νυν Υπουργό των Εξωτερικών του προτείνουμε σεμνά και ταπεινά τα παρακάτω:
Νίκο Δένδια, βάλε τον βουλευτή Σπύρο Τσιλιγγίρη να απαντήσει στον Κυριάκο Βελόπουλο για τις στενές “σχέσεις”… Τσέπελη και Μανώλη Φανουράκη (σ.σ. δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και έμπιστο του Δημάρχου) με Ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, DEB και Τούρκο Πρόξενο! Ώστε να μάθει να μη το παίζει σε… διπλό ταμπλό, σε βάρος μάλιστα και των Εθνικών θεμάτων…ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό και τις συμπεριφορές τους!  Καλά τα κολλητιλίκια κύριε Πρωθυπουργέ Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν είναι δυνατόν όμως Έλληνας βουλευτής αντί να διαχωρίζει τη θέση του από την εν ψυχρώ νομιμοποίηση του Ψευτομουφτή του Ερντογάν από τους Τσέπελη και Φανουράκη!  Να τους… επικροτεί κιόλας με χαμόγελο σαν να μην συμβαίνει τίποτα! Και να φωτογραφίζεται μαζί τους! Και το όνομα αυτού; Σπύρος Τσιλιγγίρης! Μαζέψτε τον επιτέλους! Γιατί με τα Εθνικά θέματα δεν μπορεί να παίζει κανείς  Εκτός αν “σκέφτεστε” να νομιμοποιήσετε τον “Ψευτομουφτή” Ξάνθης κ. Μέτε, οπότε στην περίπτωση αυτή, σταματήστε και να μας βάζετε μάρτυρες εναντίον του για αντιποίηση αρχή!  Και μια αποκάλυψη. Χθες όπως είναι γνωστό συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Σε κάποια φάση λοιπόν της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Τσέπελης παίρνει και τους 3 μειονοτικούς αντιδημάρχους του – δημοτικούς συμβούλους και ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ! Για να επανέρθει… αργά στις 12 μετά τα μεσάνυχτα, όταν ενημερώθηκε από τον Φανουράκη ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ από την συνεδρίαση! Και συνέχισε ο Φανουράκης χωρίς να υπάρχει καμιά απαρτία τη συνεδρίαση με… 10 δημοτικούς συμβούλους! Απίστευτα πράγματα…»!  Πόντιος Πιλάτος η ΝΔ στη Θράκη μας…  Στο σημείο αυτό, αξίζει να θυμίσουμε ποια πραγματικά είναι η ΝΔ του νεοφιλελεύθερου και εσχάτως πολυπολιτισμικού Κυριάκου Μητσοτάκη!  Την 1η Αυγούστου 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερνε στην Ολομέλεια της Βουλής για ψηφοφορία νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας (Υπουργός Γαβρόγλου) για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των Μουφτήδων στα 67 έτη και η ΝΔ άναψε το πράσινο φως σε αυτήν την προδοτική ενέργεια της κυβέρνησης των Μπολσεβίκων! Συνταξιοδότησαν λοιπόν βιαίως, τους νόμιμους Μουφτήδες που αποδεχόταν σύμπασα η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μας και οι οποίοι δεν ήταν αρεστοί στον Τούρκο Σουλτάνο Ρ. Τ. Ερντογάν! Τους νόμιμους Μουφτήδες που διορίζονταν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και που ο Ρ. Τ. Ερντογάν  είχε εκδηλώσει επανειλημμένα, πως έπρεπε αυτοί να εκλέγονται από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μας! Μια απαίτηση του Τούρκου Σουλτάνου, δηλαδή εκλογή, που δεν γίνεται ούτε στην Τουρκία, αλλά ούτε και σε κανένα άλλο μουσουλμανικό κράτος!  Σε αυτήν την ψηφοφορία, υπέρ της τροπολογίας του προδοτικού νομοσχεδίου Γαβρόγλου ψήφισαν, βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η “Δημοκρατική Συμπαράταξη”, αλλά και οι δεξιούληδες του Πάνου Καμμένου, οι ΑΝΕΛ!  Κατά ψήφισαν (για την ιστορία) η “Ένωση Κεντρώων” και “Χρυσή Αυγή” που απουσιάζουν από την παρούσα Βουλή!  Ωστόσο, να δικαιολογήσουμε το ΚΚΕ και το “Ποτάμι” που ψήφισαν “Παρών”! Αλλά η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσει κι εκείνη “Παρών”;  Αποποιήθηκε των ευθυνών της η εν δυνάμει κυβέρνηση την εποχή εκείνη ΝΔ;  Δεν είχε άποψη παίζοντάς το Πόντιος Πιλάτος για τη Θράκη μας η ΝΔ;  Δεν σας αντέχει άλλο η Πατρίδα…  Και αλήθεια τι ακριβώς πράττει η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όταν οι Μουφτήδες – Τοποτηρητές που όρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βίαιη και παράνομη εφευρετική συνταξιοδότηση των νόμιμων Μουφτήδων, έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας και του Ρ. Τ. Ερντογάν;  Δηλαδή, οι σκληροί Τοποτηρητές, όργανα του Ρ. Τ. Ερντογάν, που ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διόρισε στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Θράκης μας, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που είχαν συλλάβει οι Τούρκοι στον Έβρο!  Στην παραπάνω φωτογραφία, ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με τους Τοποτηρητές Μουφτήδες Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά, Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ και Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλήλ!  Να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι βιαίως και παρανόμως συνταξιοδοτηθέντες νόμιμοι Μουφτήδες της Θράκης μας, έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας την παράνομη αντικατάστασή τους και μάλιστα από έμπιστους ανθρώπους του φασιστικού καθεστώτος της Τουρκίας και συγκεκριμένα του Νέο-γενίτσαρου Ρ. Τ. Ερντογάν!! Πηγή: egerssi.gr
***  Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Τι αλλάζει για πολυισοβίτες, μολότοφ, «φακελάκια» και «μπλόκο» σε πλειστηριασμούς….
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Διαβάστε αναλυτικά τις τροποποιήσεις που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.  
Το νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Το ενδιαφέρον του νομοσχεδίου επικεντρώνεται στις τροπολογίες του Ποινικού Κώδικα, που ανέρχονται σε 57, και πολύ λιγότερο στις αλλαγές που έγιναν στον Κώδικά Ποινικής Δικονομίας.  Το θέμα της απιστίας  Το σημείο αιχμής του νομοσχεδίου ήταν το ζήτημα του αδικήματος της απιστίας, που αναφέρεται στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα. Έτσι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας ως προς τα τραπεζικά στελέχη (και ειδικά αυτά που χορηγούν δάνεια) απαιτείται η προηγούμενη έγκληση. Δηλαδή, απαιτείται ο θιγόμενος να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του τραπεζικού στελέχους.  Αντιθέτως, ως προς όλες τις άλλες περιπτώσεις, εφόσον έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας, η ποινική δίωξη είναι αυτεπάγγελτη, δηλαδή, δεν χρειάζεται η κατάθεση μηνύσεως, αλλά απαιτείται η εισαγγελική παρέμβαση.  Η επίμαχη διαφοροποίηση περιλαμβάνεται στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου, το οποίο τροποποιεί, μεταξύ των άλλων, το ισχύον άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, με την προσθήκη νέου εδαφίου στη δεύτερη παραγράφου του εν λόγω άρθρου, που αναφέρει: «Αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος, η δίωξη ασκείται μόνο κατ΄ έγκληση».  Πολιτικά πρόσωπα  Οι βασικές τροπολογίες του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή, αφορούν την ποινική αντιμετώπιση και πάταξη μεγάλης έκτασης αδικημάτων.  Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις τροπολογίες, διευρύνεται ο κύκλος των πολιτικών προσώπων που θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της δωροληψίας. Συγκεκριμένα, για δωροληψία πολιτικών προβλέπεται κάθειρξη και χρηματική ποινή. Ως πολιτικά πρόσωπα θεωρούνται: Ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων.  Με τις αλλαγές που επήλθαν στο άρθρο 159, στον κατάλογο των πολιτικών προσώπων για τη δωροληψία περιλαμβάνονται πλέον και οι υφυπουργοί. Σύμφωνα με τις τροπολογίες, τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα, εφόσον «ζητούν ή λαμβάνουν άμεσα ή μέσω τρίτου για τους εαυτούς τους ή άλλους οποιασδήποτε φύσης ωφελήματα που δεν δικαιούνται ή απαιτούν τέτοια ως αντάλλαγμα», τιμωρούνται με κάθειρξη (κακούργημα) και χρηματική ποινή.  Παράλληλα, ως προς το αδίκημα της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, προβλέπεται ότι «όποιος υπόσχεται ή παρέχει στον πρωθυπουργό ή σε μέλος της κυβέρνησης ή στον περιφερειάρχη ή στον δήμαρχο άμεσα ή μέσω άλλου, οποιαδήποτε ωφελήματα που δεν δικαιούται για τον εαυτό του ή για άλλον», τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Έτσι, στα πολιτικά πρόσωπα όσον αφορά τη δωροδοκία προστίθενται με το άρθρο 159Α οι υφυπουργοί και βουλευτές.  Παραβατικοί υπάλληλοι  Ακόμη, σε κακούργημα μετατρέπεται και τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών, η δωροδοκία-δωροληψία υπαλλήλου απασχολούμενου σε κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, όπως είναι πρώην ΔΕΚΟ κ.λπ.  Με άλλη τροπολογία, αντικαθίσταται παράγραφος του άρθρου 235 και προβλέπεται πλέον φυλάκιση για τους προϊσταμένους δημόσιων υπηρεσιών που δεν απέτρεψαν υφισταμένους τους να δωροδοκηθούν.  Η επίμαχη διάταξη του άρθρου 235 του Π.Κ. προβλέπει: «Προϊστάμενοι υπηρεσιών ή επιθεωρητές ή πρόσωπα που έχουν την εξουσία λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε υπηρεσίες του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τιμωρούνται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη, αν με παράβαση συγκεκριμένου υπηρεσιακού καθήκοντος από αμέλεια, δεν απέτρεψαν πρόσωπο που τελεί υπό τις εντολές τους ή υπόκειται στον έλεγχο τους από την τέλεση πράξης των προηγούμενων παραγράφων», δηλαδή, της δωροδοκίας.  
Κλοπές
Σύμφωνα με τις τροπολογίες, κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη, άλλα και χρηματική ποινή, θα είναι πλέον η διακεκριμένη κλοπή, δηλαδή, όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω των 120.000 ευρώ. Αλλά κακούργημα θα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δύο ή περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία για το σκοπό αυτό και είναι αδιάφορο το ύψος της αξίας των κλοπιμαίων, στην τελευταία αυτή περίπτωση.  Να σημειωθεί ότι στην έννοια της διακεκριμένης κλοπής περιλαμβάνονται και η αφαίρεση κειμηλίων και άλλων αντικειμένων από εκκλησίες, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.  «Κόντρες» και «σούζες»  Ο υπουργός Δικαιοσύνης αυστηροποίησε και ορισμένα αδικήματα που εξαιτίας της διάπραξής τους, καθημερινά, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.  Έτσι, προβλέπεται μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.  Ειδικότερα, όποιος οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή οδηγεί αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας ή πραγματοποιεί επικινδύνους ελιγμούς ή λαμβάνει μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες, «κόντρες», ή κάνει «σούζες», τιμωρείται: 1) Με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή εάν προκάλεσε κίνδυνο σε υλικά αγαθά.  2) Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εάν προκάλεσε κίνδυνο σε άνθρωπο.  3) Με κάθειρξη έως 10 ετών εάν προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.  4) Με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών εάν επήλθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και  5) Με ισόβια κάθειρξη εάν επήλθε ο θάνατος πολλών ανθρώπινων ζωών.  Απόλυση πολυισοβιτών  Ειδική αναφορά γίνεται στο νομοσχέδιο για τους πολυισοβίτες. Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα ισχύσει, οι πολυισοβίτες θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17 έτη, όπως προβλέπεται σήμερα με τον αναμορφωμένο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε στη Βουλή λίγο πριν από τις τελευταίες εθνικές βουλευτικές εκλογές.  Πλειστηριασμοί, διαδίκτυο και τρομοκρατία  Με τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα, προβλέπεται ότι με φυλάκιση έως τρία (3) έτη θα τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτήρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ κ.ά.) και «προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».  Αναλυτικότερα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία έτη για τους δράστες επιθέσεων που έχουν γίνει σε συμβολαιογραφικά γραφεία και διακόπτουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, ενώ προβλέπεται ότι όσοι παράνομα εισέρχονται και απλά παραμένουν σε συμβολαιογραφικά γραφεία που διεξάγονται πλειστηριασμοί τιμωρούνται με εξάμηνη φυλάκιση. Ακόμη, προβλέπεται ότι το δικαστήριο εκτός από ποινή φυλάκισης μπορεί να επιβάλλει σε κατηγορουμένους για τέτοιες υποθέσεις και χρηματική ποινή.  Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία έτη σε όποιον «δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη».  Με την ίδια ποινή φυλάκισης (έως τρία έτη) τιμωρείται όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτές της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων».  Εκρηκτικές ύλες και μολότοφ  Ειδικές διατάξεις ρυθμίζουν την ποινική μεταχείριση όσων χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουν εκρηκτικές ύλες ή/και εκπαιδεύουν ακόμα άτομα στην τεχνική των εκρηκτικών υλών.  Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών», ενώ αν χρήση των μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη (κακούργημα).  Να σημειωθεί ότι ο δράστης δεν τιμωρείται εάν παραδώσει με τη θέλησή του στις Αρχές τις εκρηκτικές ύλες που κατέχει ή εμπόδισε άλλους να κάνουν χρήση αυτών.  newsit.gr
***  Στον Κυπαρισσιακό το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου
Στον Κυπαρισσιακό Κόλπο τοποθετεί το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να δώσει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας για 70 χρόνια, ο καθηγητής Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό  ΣΚΑΪ.
Κληθείς να σχολιάσει την είδηση για πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του Ζορ της Αιγύπτου, εξήγησε ότι δε θα μπορούσε να αφορά στην Κρήτη, καθώς η Exxon που δραστηριοποιείται εκεί, δε θα προέβαινε σε καμία δήλωση για την πορεία των ερευνών.  «Η μόνη περιοχή που είναι μόνα τα ΕΛΠΕ, είναι ο Κυπαρισσιακός και εκεί είναι προχωρημένες οι έρευνες», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης.
Ο καθηγητής Γεωλογίας είπε ότι εδώ και 5 – 6 χρόνια είχε καταλήξει η ομάδα του στο συμπέρασμα πως στον Κυπαρισσιακό πρέπει να βρίσκεται «το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ευρώπη», κάτι που ενδεχομένως να επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δηλώσεις σχετικά με την πορεία των σεισμικών ερευνών.
Ο κ. Ζεληλίδης εκτιμά ότι το κοίτασμα του Κυπαρισσιακού είναι αντίστοιχο με το μεγάλο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου και όντως θα μπορούσε να δώσει αυτοδυναμία σε ενέργεια στην Ελλάδα για περισσότερο από 70 χρόνια.
«Νομίζω ότι το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει αυτή σκέψη. Συμφωνώ με την εκτίμηση ότι αυτό το κοίτασμα ίσως και να δώσει στην Ελλάδα και περισσότερο από 70 χρόνια αυτοδυναμία σε ενέργεια».
Απαντώντας σε ερώτηση πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να αξιοποιηθεί το κοίτασμα, ο καθηγητής δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος. Είπε ότι στο εξωτερικό, «στα επόμενα έξι με επτά χρόνια θα είχαμε τα κοιτάσματα σε πλήρη χρήση», αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά προβλήματα και θα και ίσως «δε θα το βγάλουμε ποτέ».
«Να σας πω μόνο ότι ο Πατραϊκός έχει ολοκληρωθεί και περιμένουμε πότε θα γίνει η γεώτρηση. Στα Γιάννενα, ακόμα περιμένουμε την εξέλιξη. Μιλάμε για συμβάσεις που έγιναν εδώ και έξι χρόνια. Το Κατάκολο που ήταν το πιο ώριμο, ακόμα δεν υπάρχει καμία ένδειξη. Νομίζω ότι όλα είναι τεχνικά θέματα, επιλογών του υπουργείου και οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα οδηγούν στο να φεύγουν οι εταιρείες», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης
 Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΠΕ: Ακραίο σενάριο το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου σε Ελλάδα
Πολύ αισιόδοξο και ακραίο σενάριο χαρακτήρισε χθες μέσω του ΣΚΑΙ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης,  τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση, ότι υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αεριού στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου.
Κάλο θα ήταν να περιμένουμε λίγο, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ερευνών των ΕΛΠΕ θα πάρει τρία με πέντε χρονιά για να ωριμάσει.  ΠΗΓΗ: skai.gr

***  Αναβάθμιση οδικού δικτύου και φωτισμού μέχρι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας  
Σαφή προτεραιότητα στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για το 2020 θα αποτελέσει η αναβάθμιση του επαρχιακού και του παλαιού εθνικού δικτύου του νομού, οι εργασίες για την οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό διατυπώθηκε στη σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στην Καλαμάτα, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
Επιπλέον, στις προβλέψεις του προϋπολογισμού της Π.Ε. Μεσσηνίας για το 2020 θα υπάρχει η αναβάθμιση του τμήματος του δρόμου από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μέχρι τον κόμβο Ζαφείρη, στην είσοδο της Καλαμάτας, με εργασίες ηλεκτροφωτισμού, καθώς και με φύτευση δέντρων. Επίσης υπάρχει, μεταξύ άλλων, εργολαβία για καθαρισμό των πρανών από σκουπίδια κ.λπ.

***   Wind για το 5G στην Καλαμάτα: «Θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι το κυνήγι μαγισσών»
Μετά το σάλο που έχει προκληθεί, αλλά και τις αυξανόμενες αντιδράσεις στην Καλαμάτα από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Wind λειτουργεί πιλοτικά το δίκτυο 5G, οι άνθρωποι της εταιρείας αποφάσισαν να έρθουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και να δώσουν απαντήσεις σε όσους διαμαρτύρονται ή φοβούνται.
Ειδικότερα, στην Καλαμάτα βρέθηκαν εκτάκτως χθες ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων WIND Ελλάς, Γιώργος Τσαπρούνης, μαζί με τον υπεύθυνο Θεμάτων Υγείας & Περιβάλλοντος, Victus Networks, Μάριο Πέτκαρη, προκειμένου να ενημερώσουν μέσω των τοπικών Μέσων τους δημότες.
Μεταξύ άλλων, δήλωσαν έκπληκτοι από την κατάσταση που επικρατεί και, μάλιστα, ανέφεραν ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβονται κάποιοι, ενώ εξήγησαν ότι η Καλαμάτα είναι η μόνη πόλη που αντιδρά, αφού ούτε στο Δήμο Ζωγράφου ούτε στο Δήμο Τρικκαίων (όπου επίσης λειτουργεί πιλοτικά το 5G) υπήρξε αντίδραση.
 Γιώργος Τσαπρούνης
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Τσαπρούνη, για κάποιον ανεξήγητο λόγο το θέμα έχει πάρει διάσταση στην Καλαμάτα, ενώ στις υπόλοιπες πόλεις που λειτουργεί πιλοτικά το 5G δεν υπήρξαν αντιδράσεις.
Σχολιάζοντας όσα έχουν ακουστεί και γραφεί, υποστήριξε ότι ξεπερνούν τη συνωμοσιολογία, πράγματα που δε συνάδουν με την πραγματικότητα, τα δεδομένα και ούτε, φυσικά, την αλήθεια.
 Κανείς δεν είναι πειραματόζωο – καμία διαφορά με το 4G
Ο άνθρωπος της Wind θέλησε να ξεκαθαρίσει κάποια βασικά πράγματα για το 5G. Ειδικότερα, ανέφερε ότι κανείς δεν είναι πειραματόζωο, ενώ το 5G δεν είναι νέα τεχνολογία. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία όπου είναι εμπορικά διαθέσιμο, άρα όποιος θέλει εκεί, μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
Καινούργια τεχνολογία- εξήγησε- είναι για την Ελλάδα, μια χώρα όπου οι τεχνολογίες έρχονται σε δεύτερη φάση σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ στην Αμερική και την Ασία αυτή η τεχνολογία έχει εξελιχθεί κατά πολύ.
Αναφορικά με τις διαφορές σε σχέση με τα ήδη λειτουργούντα δίκτυα, σημείωσε ότι το 5G δεν έχει καμία διαφορά, εκτός από θέματα τεχνολογικά, με το 4G που όλοι χρησιμοποιούμε σήμερα, ενώ το μεγαλύτερο δίκτυό του «πατά» στις υποδομές του 4G.
Όσο για το τι χρειάζεται η πιλοτική λειτουργία, επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει για να το δουν οι μηχανικοί των εταιρειών σε πραγματικό αστικό περιβάλλον και όχι σε μορφή πειράματος. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έλεος, το 5G δεν είναι κάποιο νέο φάρμακο που πειραματιζόμαστε και έχουμε βάλει γάτες και σκυλιά, αλλά για να δουν οι μηχανικοί πιλοτικά πώς λειτουργεί σε πραγματικό αστικό περιβάλλον η τεχνολογία στη χώρα μας», κάτι που, όπως υποστήριξε, έγινε και σε άλλες χώρες. Κλείνοντας δε το όλο ζήτημα ζήτησε σοβαρότητα.
 Οι εξοπλισμοί και οι αδειοδοτήσεις
Σχετικά με ζητήματα εξοπλισμών και αν υπάρχουν αδειοδοτήσεις, ο κ. Τσαπρούνης απάντησε καταφατικά, ενώ ανέφερε πως όλος ο εξοπλισμός που έχει τοποθετηθεί στην Καλαμάτα, όπως και στους άλλους δύο Δήμους, είναι 100% πιστοποιημένος.
Όσο για τις αδειοδοτήσεις, σχολίασε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οποιαδήποτε κεραία πλέον τοποθετείται στην Ελλάδα να μην έχει όλες τις άδειες. Όπως ανέφερε, τα πρόστιμα είναι τόσο μεγάλα, περίπου 300.000 ευρώ, οπότε καμία εταιρεία δε θα έβαζε παράνομα μια κεραία.
 Το πιλοτικό πρόγραμμα στις τρεις πόλεις και ο διαγωνισμός που θα ακολουθήσει
Μιλώντας για τη διαδικασία και γιατί λειτουργεί μόνο πιλοτικά το δίκτυο, υπενθύμισε ότι κάποια στιγμή το τότε υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής συναντήθηκε με εκπροσώπους των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στη χώρα. Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι τριών Δήμων της Ελλάδας.
Εκεί κάθε εταιρεία ανέλαβε μια πόλη για να τρέξει πιλοτικό δίκτυο 5ης γενιάς μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός
διάθεσης του φάσματος και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του 5G. Οι άλλοι δύο Δήμοι που λειτουργεί πιλοτικά το 5G είναι ο Δήμος Ζωγράφου, τον οποίο έχει αναλάβει η Cosmote, καθώς και ο Δήμος Τρικκαίων, τον οποίο έχει αναλάβει η Vodafone.
Σχετικά με το πότε θα σταματήσει το πιλοτικό δίκτυο, ανέφερε ότι αυτό θα γίνει όταν διεξαχθεί ο διαγωνισμός του φάσματος. Η άδεια που δόθηκε στις τρεις εταιρείες για τη δοκιμαστική περίοδο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, με το διαγωνισμό να έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του νέου έτους, με τον κ. Τσαπρούνη να μη γνωρίζει αν θα δοθεί παράταση του πιλοτικού προγράμματος.
Επίσης, δήλωσε ότι όταν γίνει ο διαγωνισμός για το φάσμα, η κάθε εταιρεία θα πάρει ένα μέρος που θα χρειαστεί για να λειτουργεί στα δίκτυά της. Άρα, όταν πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, θα τελειώνει το πιλοτικό πρόγραμμα και ξεκινά η εμπορική λειτουργία του 5G μέσα στο 2021.
 Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την ισχύ και οι έλεγχοι
Προχωρώντας στα θεσμικά και νομικά πλαίσια, ο κ. Τσαπρούνης ανέφερε ότι η χώρα μας έχει από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη αναφορικά με την ισχύ των δικτύων. Πρόσθεσε, δε, ότι η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, γνωστή και ως «Δημόκριτος», είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση της μελέτης ραδιοεκπομπών, ενώ ανάμεσα σε όλες τις άδειες για να τοποθετηθεί μια νέα κεραία, μόνο μία έχει σχέση με την υγεία. Έτσι, αν κάποιος πάροχος δεν πάρει άδεια μελέτης ραδιοεκπομπών από το «Δημόκριτο», δεν μπορεί να συνεχίσει για να λάβει τις υπόλοιπες. Ο «Δημόκριτος», πρόσθεσε, κάνει χιλιάδες μετρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ από τις περίπου 3.500 μετρήσεις, μόνο μία περίπτωση βρέθηκε να ξεπερνά ελάχιστα τα όρια.
Στην Καλαμάτα δε, υπάρχει ειδικό όχημα, προκειμένου όποτε θέλει ο Δήμος να κάνει μετρήσεις, αλλά και σταθερά σημεία μέτρησης που λειτουργούν όλο το 24ωρο. Έτσι, όποιος θέλει, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα της Επιτροπής και να δει σε ζωντανό χρόνο τις μετρήσεις από εκατοντάδες σημεία όλης της χώρας.
Με όλα τα παραπάνω ο κ. Τσαπρούνης θέλησε να βάλει το θέμα του 5G στη σωστή του διάσταση, όπως υποστήριξε, αναφέροντας ότι πρόκειται για επαναστατική τεχνολογία. Κι αυτό, γιατί οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας την εμπειρία ετών, βρήκαν την τεχνολογία που κάνει ακόμα μεγαλύτερες τις ταχύτητες. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι για να κατέβει μια ταινία δυο ωρών από το διαδίκτυο με το 4G ο χρήστης χρειάζεται περίπου μισή ώρα, ενώ με το 5G θα χρειάζεται 6 λεπτά.
 Ο δικαστικός αγώνας και η αφαίρεση κεραιών
Όσο για το δικαστικό αγώνα που ακούγεται ότι ετοιμάζεται και στην πόλη μας, ο κ. Τσαπρούνης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ούτε μία κεραία σε όλη τη χώρα που να έχει πέσει στα δικαστήρια λόγω θεμάτων υγείας, έχουν πέσει για όλους λόγους, όπως πολεοδομικές εγκρίσεις κ.λπ., αλλά ποτέ για λόγους υγείας».
 Οι δικηγόροι, οι καθηγητές, τα δημοσιεύματα και ποιοι τελικά είναι οι ειδικοί
Θέλοντας να σχολιάσει τις απόψεις καθηγητών, δικηγόρων κ.λπ. που δημοσιεύονται κατά καιρούς, ο κ. Τσαπρούνης ανέφερε ότι τέτοιες αντιδράσεις υπήρχαν και με το 4G. Πάντα, όπως είπε, υπάρχουν φωνές που εκφέρουν άποψη, όμως όταν παθαίνει κάτι ένας άνθρωπος, δεν πάει να τον γιατρέψει το ίντερνετ, αλλά στον εξειδικευμένο γιατρό. Έτσι και για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν εξειδικευμένοι διεθνείς φορείς, οι οποίοι, αφού πάρουν το σύνολο των μελετών υπ’ όψιν, βγάζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα ύψη του σήματος, για την ισχύ, για τα όρια εκπομπής, όχι μόνο για τις κεραίες, αλλά για ό,τι εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Πρόσθεσε δε, έπειτα από τόσες έρευνες και μελέτες, οι επιστήμονες έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τις κεραίες, αφού θεωρείται κάτι δεδομένο. Πλέον έχουν επικεντρωθεί στις συσκευές των κινητών.
Κατά τον ίδιο, είναι τουλάχιστον γελοίο κάποιος να φωνάζει για το 4G και το 5G, αλλά να κρατά δύο κινητά στο χέρι ή και να δίνει στο 10χρονο παιδί του κινητό.
Όσο για τους δικηγόρους, ο άνθρωπος της Wind υπενθύμισε ότι την εποχή που υπήρχαν πολλές αδειοδοτικές εκκρεμότητες για νέες κεραίες, εμφανίστηκαν διάφοροι δικηγόροι, οι οποίοι τότε έκαναν κανονική βιομηχανία και κινούνταν νομικά κατά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Όλοι αυτοί οι δικηγόροι έγιναν τότε πάμπλουτοι, αφού ήταν εύκολο, μιας και υπήρχε αδειοδοτική εκκρεμότητα, ο δικαστής να χαρακτηρίσει την κεραία παράνομη, όχι όμως για θέματα υγείας.
Κατά τον ίδιο, είναι καλοί οι δικηγόροι, αλλά χρειάζεται προσοχή στο τι κίνητρα αναφέρουν και γιατί το κάνουν, σίγουρα πάντως όχι για να προστατέψουν την υγεία των πολιτών, «καλά κάνουν, βέβαια», πρόσθεσε ο κ. Τσαπρούνης, «αφού καταφέρνουν και βρίσκουν ελεύθερο πεδίο».
Όσο για τους επιστήμονες που εμφανίζονται κατά καιρούς, ο κ. Τσαπρούνης είπε ότι «καλά κάνουν και αυτοί», αλλά οι μόνοι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα για να εκφέρουν επιστημονική άποψη για το θέμα όλων των κινητών δικτύων είναι ο «Δημόκριτος» και σε δεύτερο επίπεδο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Οι διεθνείς φορείς, όπως είπε, βγάζουν τις οδηγίες και συνεχώς ενημερώνουν τους αρμοδίους. Πρόσθεσε, δε, ότι για να βγει μια οδηγία δεν αρκεί ένας επιστήμονας να κάνει ένα πείραμα, να βγάλει ένα αποτέλεσμα και ο φορέας να το υιοθετήσει. Πρέπει διαφορετικοί επιστήμονες με τα ίδια ακριβώς δεδομένα να κάνουν το ίδιο πείραμα και να βγάλουν το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τότε έδινε μάχη κατά των κεραιών. Ο συγκεκριμένος καθηγητής, λοιπόν, έκανε ένα πείραμα και έβγαζε αποτελέσματα. Ειδικότερα, έπαιρνε μύγες, έβαζε δίπλα τους ένα κινητό τηλέφωνο και παρατηρούσε τη συμπεριφορά τους, υποστηρίζοντας ότι τρελαίνονταν.
Στη συνέχεια ο ίδιος καθηγητής είχε δημιουργήσει μια θήκη κινητού, την οποία πωλούσε και υποστήριζε ότι εγκλώβιζε την ακτινοβολία, με τους άλλους όμως επιστήμονες τότε να δηλώνουν ότι είναι ό,τι χειρότερο να εγκλωβίζεις το κινητό σου σε έναν κλωβό.
Κλείνοντας ο κ. Τσαπρούνης είπε ότι είναι λάθος να παρασύρεται ο κόσμος από εκφράσεις τεχνοφοβίας, από κυνήγι μαγισσών, όταν υπάρχουν αρμόδιοι φορείς στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, που είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά τα πράγματα.
 Ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας
Για το όλο ζήτημα ο κ. Τσαπρούνης έκανε γνωστό ότι έχει ζητηθεί από το Δήμο Καλαμάτας κάποια στιγμή να προσκαλέσει τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σε ενημερωτική συζήτηση και να συμμετάσχει όποιος θέλει να ακούσει ή να εκφέρει άποψη.
Όπως είπε, είναι λογικό για κάθε τι καινούργιο να υπάρχουν απορίες, ανησυχίες και συζητήσεις, αλλά κατά τον ίδιο πρέπει όλα να μπαίνουν σε μια σωστή, αντικειμενική και πραγματική διάσταση.
 Υγεία, έλεγχοι και 5G
Με τη σειρά του ο υπεύθυνος Θεμάτων Υγείας & Περιβάλλοντος, Victus Networks, Μάριος Πέτκαρης, επανέλαβε ότι το 5G λειτουργεί σε συχνότητες παρόμοιες με αυτές που λειτουργούν τα υπάρχοντα δίκτυα. Οι διεθνείς οδηγίες για την εκπομπή των συχνοτήτων αυτών καλύπτων όλο το εύρος, άρα το 5G δεν είναι κάτι νέο ως αφορά στη χρήση του φάσματος, καθώς παραμένει το ίδιο. Απλά με το 5G είναι πιο έξυπνος ο τρόπος, εξ ου και επιτυγχάνονται μεγαλύτερες ταχύτητες και περισσότερη αξιοπιστία στο δίκτυο.
Όσο για τα όρια, ο κ. Πέτκαρης σημείωσε ότι στην Ελλάδα είναι πιο αυστηρά σε σχέση με αυτά που ισχύουν στην Ε.Ε. και έχει συστήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός. Η δε Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πέραν του ελέγχου σε μια κεραία όταν τοποθετείται, κάνει έλεγχο και στη συνέχεια. Έτσι, όταν γίνεται αναβάθμιση σε μια κεραία, πρέπει να περάσει από αυτήν και να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, ενώ γίνονται υποχρεωτικά δειγματοληπτικά έλεγχοι στις κεραίες που λειτουργούν.
Ο κ. Πέτκαρης θέλησε ακόμα να κάνει γνωστό ότι, αν κάποιος επιθυμεί να γίνει μέτρηση σε μια κεραία, μπορεί να κάνει αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή πληρώνοντας ένα μικρό ποσό και έτσι να ενημερωθεί για τα πραγματικά επίπεδα έκθεσης, όχι μόνο από την κεραία που βλέπει αυτός, αλλά και από όποια κεραία συνεισφέρει στο σημείο εκείνο. Ως εκ τούτου, υπάρχει αυστηρός έλεγχος για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
 Οι 180 επιστήμονες, οι Βρυξέλλες και οι πόλεις που διαφωνούν
Περνώντας στις ερωτήσεις, τέθηκε το ζήτημα των 180 επιστημόνων, αλλά και των πόλεων, μεταξύ αυτών και των Βρυξελλών, που διαφωνούν με το 5G. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι στις Βρυξέλλες, και ειδικότερα στο Δήμο, υπάρχουν αυστηρά όρια που δυσκολεύον την εγκατάσταση του 5G, κάτι που, όπως είπε ο κ. Πέτκαρης, αντιμετωπίζεται. Πλέον γίνεται αναμόρφωση των ορίων, προκειμένου και οι Βρυξέλλες να ωφεληθούν από τα τεχνολογικά επιτεύγματα του 5G, ενώ ειπώθηκε ότι αποτελούν εξαίρεση, αφού από τις 27 χώρες της Ε.Ε. οι 24 έχουν υιοθετήσει τα όρια της Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Επίσης, ανέφερε ότι ανάλογες αντιδράσεις υπήρχαν και στο 3G, αλλά και στο 4G δίκτυο, στο Δήμο του Σάλτσμπουργκ, επειδή εκεί δεν ήθελαν τις υψηλές κεραίες. Βέβαια, όπως είπαν, το δίκτυο τοποθετήθηκε κανονικά, αλλά με μικροκυψέλες.
Σχετικά με τους επιστήμονες που διαφωνούν, ο κ. Τσαπρούνης επανέλαβε ότι διάφοροι βγάζουν, και καλά κάνουν, μελέτες και απόψεις επιστημονικές, όμως όλες αυτές οι μελέτες, για να πάρουν επίσημη σφραγίδα και να γίνουν κτήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Ένωσης για μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, θα πρέπει να τηρούν κάποια στάνταρς και στη συνέχεια να δοθούν οι οδηγίες.
Ο ίδιος σχολίασε ακόμη ότι διάφοροι επιστήμονες εκφέρουν άποψη για οτιδήποτε, από τα αυγά μέχρι τις μύγες που κινούνται πάνω-κάτω, «έτσι είναι η επιστημονική κοινότητα και καλά κάνει, όμως για να γίνει μια μελέτη ενός καθηγητή κατευθυντήρια οδηγία ενός διεθνούς οργανισμού μεσολαβεί πολύς δρόμος και κόπος».
 Γιατί τόσος θόρυβος και αντιδράσεις τώρα
Όταν ζητήθηκε από τους δύο ανθρώπους της Wind να σχολιάσουν όλον αυτόν το θόρυβο και τις αντιδράσεις στην πόλη για το 5G, η απάντηση ήταν ότι υπήρχαν αντιδράσεις για όλα τα G. «Είναι ένας εύκολος τρόπος», όπως είπαν, «κάποιος να αντιδράσει και να φτιάξει είτε την πολιτική του καριέρα, είτε τη δημοτική του καριέρα, είτε ακόμα και την επαγγελματική του καριέρα».
Όπως σχολίασαν, είναι εύκολο το κυνήγι μαγισσών, ενώ ο κ. Τσαπρούνης συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να σοβαρευτούν όσοι αντιδρούν, και αν θέλουν να προστατέψουν τον εαυτό τους, να μην έχουν ούτε αυτοί αλλά ούτε και η οικογένειά τους κινητά τηλέφωνα.
 Οι κεραίες που κρύβονται πάνω σε κτήρια
Κι αφού πολύς λόγος έγινε για τις κεραίες, τέθηκε το ερώτημα μήπως φταίνε και οι εταιρείες, γιατί, από τη μια, υποστηρίζουν ότι δεν είναι επιβλαβείς και, από την άλλη, προσπαθούν να τις κρύψουν, ειδικά μέσα σε πόλεις.
Απαντώντας σχετικά ο κ. Πέτκαρης δήλωσε ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις. Η μία διάσταση είναι ότι, όντως, οι εταιρείες προσπαθούν αρκετές φορές να εναρμονίσουν την κεραία με τον περιβάλλοντα χώρο που θα τοποθετηθεί, για να μην υπάρχει και οπτική όχληση.
Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, επιβάλλεται από διάφορες αδειοδοτικές Αρχές να υπάρχει εναρμόνιση με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία μπορεί να επιβάλλει να εναρμονιστεί η κεραία με την περιοχή, αν υπάρχει κάποιο ιστορικό σημείο εκεί.
Αμφότεροι, δε, τόνισαν ότι στη μελέτη της κεραίας εμφανίζεται ακριβώς πώς έχει «καλυφτεί».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Μανώλης Μάκαρης: «Να διεκδικήσει ο Δήμος Καλαμάτας το στρατόπεδο»  
Εφόσον, σύμφωνα με τη σχετική ειδησιογραφία, έχει δρομολογηθεί η κατάργηση του στρατοπέδου Καλαμάτας, ο Δήμος οφείλει να το διεκδικήσει προς όφελος των δημοτών. Παντού, σε όλη την Ελλάδα, όταν καταργείται ένας στρατιωτικός χώρος ,ο οποίος βρίσκεται εντός ή πλησίον του αστικού ιστού, διεκδικείται άμεσα από την τοπική κοινωνία και μετατρέπεται σε κοινόχρηστο χώρο αναψυχής και πρασίνου.
Δυστυχώς, στην Καλαμάτα, η προηγούμενη και η νυν Δημοτική Αρχή, αγκυλωμένες στο στόχο της διατήρησης και μόνο του στρατιωτικού χαρακτήρα του στρατοπέδου, δεν έχουν προβεί στην αυτονόητη διεκδίκησή του.
Η παράταξή μας , μάλιστα , έχει προτείνει να δημιουργηθεί στο χώρο του στρατοπέδου ένα περιβαλλοντικό πάρκο με κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Παράλληλα, και οι περισσότερες από τις δημοτικές παρατάξεις είχαν τοποθετηθεί προεκλογικώς με ανάλογες προτάσεις.
Είναι επιτακτική ανάγκη -λόγω του διαφαινόμενου κλεισίματος του στρατοπέδου- το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για την άμεση διεκδίκησή του από το Δήμο Καλαμάτας προς όφελος των δημοτών.

***   Μητρικός θηλασμός  
Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό-Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας, πραγματοποιούν μία σειρά δράσεων με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού.
Συγκεκριμένα, χθες και σήμερα από τις 10.00-13.00, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό.
Την ερχόμενη Τετάρτη, στις 17.30, στο χώρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού σε ενδιαφερόμενες από μαίες της Μ/Γ Κλινικής, καθώς και σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση πνιγμονής βρέφους από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Τέλος, κατά της διάρκειας όλης της εβδομάδας, μεταξύ των ωρών 10.00-12.30, στο Γραφείο Μητρικού Θηλασμού της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας θα παρέχονται πληροφορίες και θα γίνονται ενημερώσεις για το θηλασμό.   Α.Π.

***  Συνάντηση καλωσορίσματος πρωτοετών φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  
Η καθιερωμένη συνάντηση καλωσορίσματος των πρωτοετών φοιτητών πραγματοποιήθηκε προχθές στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα (στις εγκαταστάσεις στον κόμβο Αντικαλάμου) από τις τρεις κοσμητείες (Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων, Σχολή Διοίκησης και Σχολή Επιστημών Υγείας).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι πρωτοετείς φοιτητές ενημερώθηκαν για τις σπουδές τους και για τις υπηρεσίες που τους παρέχει το Ίδρυμα, όπως ηλεκτρονική γραμματεία, προμήθεια συγγραμμάτων, βιβλιοθήκη και ψηφιακό αποθετήριο, σίτιση, στέγαση στη φοιτητική εστία, στεγαστικό επίδομα, υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας, Erasmus.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Αθανάσιος Κατσής, ο οποίος καλωσόρισε τους πρωτοετείς φοιτητές στην οικογένεια του Πανεπιστημίου και τους προέτρεψε να αγαπήσουν τις σπουδές τους και να απολαύσουν το ταξίδι στη γνώση. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κοσμήτορες Κωνσταντίνος Μαυρέας (καθηγητής) και Δημήτριος Πετρόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής) και ο πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας, καθηγητής Ιωάννης Καπόλος, εκπροσωπώντας την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας, οι οποίοι προέτρεψαν τους φοιτητές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προσηλωμένοι στους στόχους τους.
Τους πρωτοετείς φοιτητές καλωσόρισαν, επίσης, οι εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων και του Πολιτιστικού Συλλόγου.  

***   Κυκλοφόρησε το τεύχος Οκτωβρίου 2019 του Συνδέσμου  
Κυκλοφόρησε το 542ο τεύχος Οκτωβρίου 2019 του μηνιαίου περιοδικού «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» που εκδίδει η «Χριστιανική Στέγη Καλαμάτας» με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη.
Στο τεύχος αυτό περιέχονται πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, όπως:
-«Πέρα από το φαγητό, το ποτό και τον ύπνο» •Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος Στύλιος
-«Συνοπτική Εκκλησιαστική Ιστορία της Μάνης» • Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄
-«Καινούργια και Παλαιά», • Αρχιμανδρίτης Γ. Μ.
-«Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας» • π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος
-«Το έπος του ’40 και οι Έλληνες της διανόησης» της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μερόπης Σπυροπούλου
-«Ευσέβιος Βίττης, ιερομόναχος (1927 – 2009) του Γ. Δ. Κούβελα
-«Αυθόρμητη ή παρορμητική συμπεριφορά;» • Κύκλοι Μητέρων «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
-«Πετράδια για τον Πόλεμο» • Αθανάσιος Αναστόπουλος
-«Του Τύπου Ερεθίσματα», • Μ. Πολίτης
-«Από το χώρο του Θεάτρου: Ο κατά φαντασίαν ασθενής» • Νίκος Τσιρώνης.
 Ημερολόγιο 2020
Επίσης, εκδόθηκε το Ημερολόγιο 2020 που φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει εγχειρίδιο πνευματικής στήριξης και συντροφιάς για το νέο έτος και να συμβάλει στην πνευματική ανάταση του καθενός.
Θα τα βρείτε στο Βιβλιοπωλείο της «Χριστιανικής Στέγης Καλαμάτας», οδός Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 5, τηλ. 27210 23176.
Ζητήστε να γίνετε και συνδρομητές του, για το λαμβάνετε ταχυδρομικά στη διεύθυνσή σας. Η συνδρομή είναι προαιρετική.

***  H Νευροανδραγωγική ενάντια στον αποκλεισμό από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας  
Μια πολλαπλασιαστική εκδήλωση- παρουσίαση, με στόχο να κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της Νευροανδραγωγικής ενάντια στον αποκλεισμό, διοργάνωσε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας το απόγευμα της Πέμπτης. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί εκπαιδευτικούς και μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+KA2.
Μιλώντας σχετικά, η διευθύντρια Γεωργία Γάλλου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σκοπό είχε να προάγει την ιδέα των γνώσεων της Νευροεπιστήμης στην εκπαίδευση, σε ομάδες που πλήττονται από κοινωνικό αποκλεισμό, προκειμένου να βοηθηθούν και να προχωρήσουν στη δια βίου μάθηση.
Η κα Γάλλου πρόσθεσε ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συντονιστής ήταν ένα πανεπιστήμιο από την Πολωνία, με εταίρο εκ μέρους της Ελλάδας το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ συμμετείχαν ακόμα εκπαιδευτικοί φορείς από την Αγγλία, την Τσεχία και την Ολλανδία.
Όσο για τα θετικά της συμμετοχής, ανέφερε ότι δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτές ενηλίκων με διάφορες τεχνικές και θεωρίες πάνω στις Νευροεπιστήμες και πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση ενηλίκων, δηλαδή στην Ανδραγωγική.
Επίσης, δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό για τους εκπαιδευομένους, προκειμένου να βοηθηθούν να γίνουν αυτόνομοι στη μάθηση, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά και να προχωρήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, το υλικό αποτελείται από μια εκπαιδευτική πλατφόρμα, από μια ιστοσελίδα, καθώς και από μια έντυπη έκδοση με συμβουλές, στρατηγική και συστάσεις που έχουν να κάνουμε το θέμα.
Σχετικά με τους συμμετέχοντες, ανάφερε ότι εκπαιδεύτηκαν 15 εκπαιδευτικοί ενηλίκων, καθώς και 20 μαθητές του σχολείου, με τους περισσότερους μαθητές να είναι μετανάστες, καθώς έχουν τα περισσότερα προβλήματα προσαρμογής. Έτσι, υπάρχει πλέον η ελπίδα ότι θα ενταχθούν ομαλά και θα παρακολουθήσουν τη δια βίου εκπαίδευση.
Η κα Γάλλου κατέληξε λέγοντας ότι, χάρις στη νευροπλαστικότητα που έχει ο εγκέφαλος, το άτομο μπορεί, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, να μάθει πράγματα, αφού με τη συγκεκριμένη επιστήμη ο εγκέφαλος αλλάζει και προσαρμόζεται, αρκεί βέβαια να υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνικές για να δουλευτεί όλο αυτό.
 Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας
Όσο για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας, η κα Γάλλου μάς ενημέρωσε ότι φέτος έχει 75 μαθητές, με τη φοίτηση σε αυτό να διαρκεί 2 χρόνια, ενώ όταν κάποιος το ολοκληρώσει, αποκτά απολυτήριο Γυμνασίου. Σε αυτό μπορούν να φοιτήσουν μαθητές άνω των 18 ετών, με το μεγαλύτερο που πέρασε από το Σχολείο να είναι, όπως μας ανέφερε, 78 ετών.   Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***   Τελευταία μέρα για τους χρήστες παλιών iPhone και iPad - Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αναβάθμιση  
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για να αποφύγουν προβλήματα οι κάτοχοι παλιών iPhone και iPad καθώς η Apple έχει προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε αναβάθμιση.
Κάτοχοι παλιότερων συσκευών θα πρέπει αν θέλουν να αποφύγουν προβλήματα και ταλαιπωρία και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών τους, να έχουν κάνει την απαραίτητη αναβάθμιση μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.
«Αναβαθμίστε το iPhone 5 για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείται το App Store, το iCloud, το email, τον ιστό και άλλες υπηρεσίες», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Apple.
Η Apple αναφέρει πως η ανάγκη για αναβάθμιση προέκυψε από ένα ζήτημα σε συστήματα GPS που σημειώθηκε τον Απρίλιο και επηρεάζει τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Ένα πρόβλημα μετακύλισης ώρας GPS, ξεκίνησε να επηρεάζει προϊόντα με δυνατότητα GPS από άλλους κατασκευαστές στις 6 Απριλίου 2019.
Οι συσκευές της Apple για τις οποίες θα ισχύσει η ενημέρωση θα ξεκινήσουν να επηρεάζονται από τις 3 Νοεμβρίου 2019 λίγο πριν από τις 12.00 π.μ. UTC.
«Είναι πάντα καλή ιδέα να διατηρείτε το λειτουργικού σύστημα στο iPhone σας ενημερωμένο», σημειώνει η Apple.
«Αν έχετε iPhone 5, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναβαθμίσετε το λογισμικό της συσκευή σας ασύρματα ή με τη βοήθεια του υπολογιστή πριν τις 3 Νοεμβρίου, για διατηρήσετε τις ακριβείς υπηρεσίες GPS και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε λειτουργίες που στηρίζονται στη σωστή ημερομηνία και ώρα, μεταξύ των οποίων αυτές των App Store, iCloud, email και περιήγησης ιστού», καταλήγει.
Αν η αναβάθμιση των iPhone 5 δεν έχει ολοκληρωθεί έως τις 3 Νοεμβρίου του 2019, οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν back up και να ανακτήσουν τα δεδομένα τους με τη βοήθεια Mac ή PC, καθώς η αναβάθμιση λογισμικού ασύρματα και το iCloud δεν θα λειτουργούν.
Η εταιρεία ζητά τώρα από τους χρήστες των συσκευών του 2013 να ελέγξουν την έκδοση iOs που χρησιμοποιούν.
«Αφού κάνετε update στο iPhone 5, μπορείτε να ελέγξετε ότι η συσκευή σας έχει αναβαθμιστεί επιτυχώς», τονίζουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, που επισημαίνουν ότι η ασφαλής έκδοση είναι η 10.3.4.
Αν και εκτιμάται πως οι κάτοχοι παλιών συσκευών έχουν μάλλον κάνει αναβάθμιση, αναλυτικά, οι συσκευές που θα επηηρεαστούν είναι:
-iPhone 5
-iPad (4ης γενιάς) Wi-Fi + Cellular
-iPhone 4s
-iPad mini (1ης γενιάς) Wi-Fi + Cellular
-iPad 2 Wi-Fi + Cellular(μόνο μοντέλα CDMA)
-iPad (3ης γενιάς) Wi-Fi + Cellular
Ο αριθμός της ενημερωμένης έκδοσης λογισμικού πρέπει να είναι 10.3.4 ή 9.3.6, ανάλογα με τη συσκευή.
Αν δεν είστε βέβαιοι για το ποια συσκευή έχετε, μπορείτε να προσδιορίσετε το μοντέλο του iPhone ή να προσδιορίσετε το μοντέλο του iPad.
Αυτό το πρόβλημα δεν επηρεάζει το iPod touch ή τα μοντέλα iPad που έχουν μόνο Wi-Fi.
Επίσης, δεν επηρεάζει τις συσκευές iOS που είναι νεότερα μοντέλα από τις συσκευές που αναφέρονται παραπάνω.  Πηγή: lifo.gr

***


~** Αθλητική ενημέρωση  :

~ ** Για τη   Super League   στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  σήμερα  02-11-2019  :
~*  ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΡΙΣ  Θεσ/νίκης    1-1 , (0-0) .- ^
 Τα γκολ :66' Γκολλλ για τον Πανιώνιο Τακουνάκι του Κόρμπου, ο Άρτσε πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή έκανε το σουτ και έγραψε το 1-0 για τον Πανιώνιο! ,
Διαιτητής :  Ευάγγελος Μανούχος ,Διαιτητής ο Μανούχος, με βοηθούς τους Αλεξέα και Σινιοράκη. Τέταρτος ο Σέζος. VAR ο Σκουλάς και AVAR ο Σπυρόπουλος , 85' Γκολλλλ για τον Άρη! Υπέροχο γκολ από τον Ρόουζ! Έκλεψε την μπάλα έξω από την περιοχή και με ένα απίστευτο πλασέ νίκησε τον Μαλέρμπ για το 1-1 , 
Κάρτες : 8΄ Μαξίμοβιτς , 14΄ Κόρμπος , 15΄ Μπρούνο Γκάμα , 19΄ Βελέζ ,46¨ Κίτρινη στον Μιλόγεβιτς 48' Δεύτερη κίτρινη στον Μιλόγεβιτς κόκκινη  για θέατρο και αποβολή , 49΄ Κίτρινη και στον Ζαμάνη για διαμαρτυρία , 69' Κίτρινη στον Αραμπούλι
Συνθέσεις :Πανιώνιος: Μαλέρμπ, Παπανικολάου, Αραμπούλι, Ευαγγέλου, Μαξίμοβιτς, Οικονομίδης, Άρσε, Σταυρόπουλος, Κόρμπος, Παπαγεωργίου  .-                              Άρης: Έμαν, Σούντγκρεν, Κόρχουτ, Βέλεθ, Ρόουζ, Σάσα , Ματίγια, Φετφατζίδης, Ντιγκινί, Μπρούνο Γκάμα, Ιντέγιε .-
Στον πάγκο για τον Άρη: Τσιλιγγίρης, Ντουάρτε, Δεληζήσης, Λάρσον, Τόνσο, Μαντσίνι, Αμπού Μπα .-
Στον πάγκο για τον Πανιώνιο: Μάλερμπ, Εμμανουηλίδης, Μιλόγεβιτς, Μανιάτης, Σαραμαντάς, Τσιλούλης, Ρέντζας .-
Αλλαγές  :41' Μέσα ο Μιλόγεβιτς στη θέση του τραυματία Μαξίμοβιτς , 65' Ο Τόνσο στη θέση του Μπρούνο Γκάμα , 70' Έξω ο Άρτσε μέσα ο Τσιλούλης78' Έξω ο Ντιγκινί μέσα ο Λάρσο83' Μέσα ο Ρέντας έξω ο Παπανικολάου , 83' Αλλαγή και για τον Άρη ο Μαντσίνι στη θέση του Σούτγκρεν ,  .- 

~* ΞΑΝΘΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΑ Π.   0-0 , (0-0) .- ^
Τα γκολ :   ` - ` 
Διαιτητής :Διαιτητής ο Διαμαντόπουλος, με βοηθούς τους Νικολακάκη και Πετρόπουλο.
Κάρτες 69' Κίτρινη ο Μασούρας70' Κίτρινη ο Αβραάμ για μαρκάρισμα στον Φοσέ. , 85' Ο Τσιμίκας κατέβασε τον Τεσέιρα και βλέπει κάρτα. , 90+1' Κίτρινη στον Αμπάντ. , 90+4' Κίτρινη ο Λισγάρας. , 
Συνθέσεις :Ξάνθη: Αμπάτε, Φασίδης, Λισγάρας, Καρασαλίδης, Σόσα, Κοβάσεβιτς, Τερκί, Αμορίμ, Μουλέν, Ντουρίτσκοβιτς, Στάρτζεον .-
 Ολυμπιακός: Σα, Ομάρ, Τσιμίκας, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Σεμέδο, Καμαρά, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης, Ποντένσε, Σουντανί, Ελ Αραμπί  .
Στον πάγκο για τους γηπεδούχους: Σάο Μπέντο, Τεσέιρα, Ντίρεσταμ, Καμαρά, Φοσέ, Ντε Λούκας, Ρενέλα .-
Στον πάγκο για τους "ερυθρόλευκους": Αλέν, Γκερέρο, Λοβέρα, Μασούρας, Μεριά, Γκασπάρ, Βαλμπουενά. -
Αλλαγές  :60' Φοσέ αντί Ντουρίτσκοβιτς για την Ξάνθη. , 65' Γκερέρο αντί Σουντανί και Μασούρας αντί Καμαρά. , 68' Ο Τεσέιρα αντί του Μουλέν. , ,80' Ο Ντίρεσταμ αντί του Σόσα. Ο Μαρτίνς ετοιμάζει τον Βαλμπουενά.  , 83' Ο Βαλμπουενά αντί του Ποντένσε. , 

*** Για την  Football League  στο ποδόσφαιρο , σήμερα :
~ * Νίκη Βόλου - Ιωνικός Νίκαιας  1-2  .-^  {23΄  ,  49 ΄,  56΄  } .- ^

*** Στο ποδόσφαιρο για την Super League U19  σήμερα : 
Πανιώνιος  U19 -  Άρις  U19  1-1  .- ^
ΑΕΚ Α.   U19  -  Ατρόμητος Α.     U19   2-0 .- ^ 
Παναιτωλικός  U19  Αστέρας Τρίπολης   U19   0-2 .- ^ 
Ξάνθη   U19 -  Ολυμπιακός Π   U19   1-3  .- ^ 
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης   U19 -  Παναθηναϊκός   U19   2-0 .- ^ 


ΧΘΕΣ , ...ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ
01-11-2019  ,Για την 6η  αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ  Euroleague :                

~* ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  70-87 , (38-48).- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 16-26 ,  22-22 ,  22-13 , 11-26 .- ^ 
~* ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ  - ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ     76-79 , (40-33) .-^
Τα  δεκάλεπτα  : 17-17 , 23-16 , 19-19 ,  17-27  .- ^
~* ΒΑΛΕΝΘΙΑ  - ΛΥΟΝ  ΒΙΛΕΜΠΑΡΓΚ   81-72 ,(35-36).-^
Τα  δεκάλεπτα  : 16-18 , 19-18 , 21-16 , 25-20  .- ^ 
~* ΟΛΥΜΠΙΑ Μιλάνο - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  83-70 ,(30-37).- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 15-20 , 15-17 , 22-21 ,  31-12 .- ^
~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.  65-90 , (40-45) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 21-24 , 19-21  , 16-23, 9-22 .- ^
~* ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΑΛΜΠΑ Βερολίνου  85-71 , (42-38) .-^
Τα  δεκάλεπτα  : 28-14 , 14-24 , 22-18 , 21-15 .-^
~* ΒΑΣΚΟΝΙΑ - ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου    93-60  ,(52-29) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  :  29-10 , 23-19 ,14-18 ,  27-13 .- ^

***  Για την Α1 ΄ Σήμερα Σάββατο 02-11-2019 στο Ελληνικό μπάσκετ  :
~* Α.Ο. Ιωνικός Νίκαιας - Ηρακλής Θεσ/νίκης  88-71  .-
Τα  δεκάλεπτα : 23-21 , 27-23 , 30-11 , 6-16  .- ^
~* Άρις Θεσ/νίκης - Κολοσσός Ρόδου κ.α. 71-71 .-1η Παράταση :77-77.- 2η Παρατ.  :85-87 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 19-18, 10-18 , 20-14 , 22-21 , 6-6 , 8-10   .- ^ 
~* Γ.Σ. Λαυρίου - Ρέθυμνο Κρήτης  86-78 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-24 , 29-19 , 23-23 , 15-12  .- ^ 
~* ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Ήφαιστος Λήμνου  94-74 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 25-17 , 23-21 , 27-16  , 19-20 .- ^
~* ΑΕΚ Αθηνών - Πανιώνιος   91-61 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 24-11, 29-20  , 19-19 , 19-11 .-^
~*  Προμηθέας Πάτρας - Περιστέρι  64-60  .-^
Τα  δεκάλεπτα :19-16 , 19-22 , 8-9 , 18-13 .-^

***  Στο μπάσκετ σήμερα Σάββατο για την Α1΄ Γυναικών :
~  Α.Ο. Χανίων - Ολυμπιακός Πειραιώς  45-76 .- ^

*** Για την Α2 ΄Στο Ελληνικό μπάσκετ Σήμερα  Σάββατο  :
 Α.Ο. Αγρινίου - ΑΣΚ  Ιπποκράτης Κ.Ο.
Α.Ο. Αγρινίου - Φίλιππος Βέροιας  68-42 .- ^
Α.Ο. Παγκράτι - Γ.Σ. Δάφνη Δρυοπιδέων 76-68 .- ^
Α.Σ. Καρδίτσα - Χαρίλαος Τρικούπης 72-83 .- ^
Ελευθερούπολη - Απόλλων Πάτρας  77-57 .- ^
Κόροιβος Αμαλιάδας - Α.Ε. Ψυχικού  77-86 .- ^
Ολυμπιακός Πειραιώς -Αμύντας  77-58 .- ^
ΣΑΑΚ Ανατολία -Α.Ο. Τρίτον   80-64 .- ^

***  Αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα ποδοσφαίρου ΕΠΣΜεσσηνίας
 Α’  Τοπική Μεσσηνίας 
   Ακρίτας Κορώνης – Εράνη Φιλιατρών 4-3  .- ^
  Απόλλων Καλαμάτας – ΑΕ Μάνης 4-0  .-^
  Πανθουριακός – Πάμισος Μεσσήνης 0-0 .-^
  Α1 Τοπική Μεσσηνίας
  Ηρακλής Κυπαρισσίας – Αστέρας Αρφαρών 1-4 .-^
   Πανιώνιος Καλαμάτας – Νέος Άρις 0-2 .-^
   Β’ Τοπική Μεσσηνίας 
  Αναγέννηση Παραλίας-Φαραί 6-0  .-^ 
   Ίκαρος Καλαμάτας-Νέδουσα (19.00) 
   Ατρόμητος Πλατύ-Πανευαϊκός 6-1  .-^  
    Ερμής Καλαμάτας-Νίκη Πλάτης (18.00) 
   Λογγά-Θύελλα Παραλίας 6-0 .- ^ 
   Μιλτιάδης-Καλλιθέα 0-6  .-^
Χανδριναϊκός – ΑΟ Φυτειάς 2-2  .-^
~* Τετάρτη , 39-10-2019: Δόξα Καλαμάτας -Νέδουσα Αλαγονίας  0-0  .- ^
~* Για την  Κ16 της ΕΠΣΜεσσηνίας : ΚΑΛΑΜΑΤΑ -ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ  8-0 .- ^
***  Για την  Α1΄ στο βόλεϊ ανδρών Σάββατο 02-11-2019 :
ΟΦΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  0-3 σετ .- ^
Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Ηρακλής Θεσ/νίκης   0-3  σετ .- ^
Παμβοχαϊκός - Ελπίδα Αμπελοκήπων  3-2 .- ^

~** Στο βόλεϊ  για την Α1΄ γυναικών σήμερα Σάββατο 02-11-2019  για την 3η αγωνιστική :
 Α.Ο. Μαρκόπουλο - Γ.Σ. Ηλιούπολης  3-0 σετ .- ^ [25-18, 25-14, 25-21 ] .- ^
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Α.Ο. Ηλυσιακός  3-0 σετ .- ^ [ 25-17, 25-18, 25-8 ] .-^
ΑΟΝ Παναξιακός - Αίας Ευόσμου  3-0 σετ .- ^ [25-17, 25-12, 25-18 ] .- ^
ΑΣΠ Θέτις - Άρις Θεσ/νίκης  3-1  σετ  .- ^ [  20-25 , 25-22, 25-23, 25-22 ].- ^
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός Π.  2-3  σετ .- ^ [24-26 , 25-23 , 15-25 , 25-20 , 13-15 ] .-^
ΑΟΦ Πορφύρας - Α.Ο. Θήρας  1-3 σετ .-^  [20-25, 25-17, 24-26 , 18-25, ] .-^

**  Συνεχίζεται το Ancient Messene Open 
Παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες η δράση είναι πλούσια στις πρότυπες εγκαταστάσεις του «Buca beach resort», όπου φιλοξενείται το διεθνές τουρνουά τένις με αμαξίδιο Ancient Messene Open.
Οι αγώνες θα συνεχιστούν και σήμερα όλη την ημέρα και η αυλαία θα πέσει την Κυριακή με την ανάδειξη του πρωταθλητή στο μονό ανδρών.
Η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει ημιτελικά στο διπλό και το μονό ανδρών (και προημιτελικά), τελικό στο μονό γυναικών και στο μονό γυναικών 2ης ευκαιρίας, ημιτελικά και τελικό στο διπλό γυναικών και στο τουρνουά ανδρών δεύτερης ευκαιρίας.
Ο πρωταθλητής μας, Γιώργος Λαζαρίδης, έχει προκριθεί στο διπλό, με συμπαίκτη τον Μαροκινό Boukartacha, ενώ αποκλείστηκε στο μονό από τον Ολλανδό Anger.

*** Αθλητική ατζέντα: Οι αγώνες του Σαββατοκύριακου  
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Ο Πανθουριακός κόντρα στον Πάμισο Μεσσήνης
 Ντέρμπι στον Κορδία
Ο Πανθουριακός «κοντράρεται» σήμερα με τον Πάμισο Μεσσήνης στο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας.
Ακόμη, ο Ακρίτας Κορώνης υποδέχεται την Εράνη Φιλιατρών, ενώ ο Απόλλων Καλαμάτας αντιμετωπίζει τη φορμαρισμένη ΑΕ Μάνης.
 ΚΟΡΩΝΗ – ΕΡΑΝΗ ΦΙΛ.  4-3 .-^ 
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στην Εράνη Φιλιατρών ο Ακρίτας Κορώνης συνεχίζοντας έτσι την ανοδική του πορεία. Ο προπονητής Σπύρος Τσίκινης δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Τελευταίο μετεγγραφικό απόκτημα για την ομάδα της Κορώνης ο έμπειρος μεσοεπιθετικός Αρτέμης Πάλιας (αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό Ανάληψης). Παρελθόν πάντως για τον Ακρίτα Κορώνης αποτελεί ο έμπειρος μεσοαμυντικός Γιάννης Κουτσουμπός (συνεχίζει στην ΑΕ Λογγάς).
Στη Φιλιατρινή ομάδα τώρα, ο τεχνικός Κώστας Λυμπερόπουλος δεν μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία του νεοαποκτηθέντος μεσοαμυντικού Λυκούργου Ανδρώνη (τιμωρημένος).
Η Εράνη Φιλιατρών στοχεύει στο «διπλό» για να διατηρήσει την επαφή της με την κορυφή.
 ΘΟΥΡΙΑ – ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣ.  0-0 .- ^
Επιστροφή στις νίκες (μετά το «Χ» στην Κυπαρισσία) θέλει στο σημερινό ντέρμπι με τον Πάμισο Μεσσήνης ο Πανθουριακός, παραμένοντας έτσι κοντά στο γκρουπ των πρωτοπόρων.
Ο προπονητής Αντώνης Μαυρέας και ο συνεργάτης του Αντώνης Παπαγιαννόπουλος  έχουν όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Από την ομάδα της Θουρίας αποχώρησε ο έμπειρος επιθετικός Μάριος Μπιτσάνης (συνεχίζει στον Ερμή Κορυδαλλού).
Ενισχυμένος με το νεαρό μέσο Στέφανο Μπορχάν (εξέτισε την ποινή του) θ’ αγωνιστούν οι «πράσινοι» της Μεσσήνης.
Το ματς προβλέπεται ότι θα το παρακολουθήσουν πολυάριθμοι φίλαθλοι.
 ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. – ΑΕ ΜΑΝΗΣ  4-0 .- ^ 
Μία ακόμη επιτυχία στο ενεργητικό του θα επιδιώξει να προσθέσει στο σημερινό ματς με την ΑΕ Μάνης ο Απόλλων Καλαμάτας, πλησιάζοντας έτσι το γκρουπ των πρωτοπόρων. Ο προπονητής Τάκης Σακελλαρόπουλος και ο συνεργάτης του Θεόδωρος Σακκάς, θα έχουν στη διάθεσή τους και τους Γιώργο Κυριακόπουλο, Νίκο Περιβολάρη (εξέτισαν τις ποινές τους), Βασίλη Κακαλή  και Γιάννη Παχή (απουσίασαν από την προηγούμενη συνάντηση με τον ΑΟ Σπερχογείας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων).
Χωρίς τον έμπειρο μεσοεπιθετικό Κλέαρχο Αλεξανδρόπουλο (τιμωρημένος), θ’ αγωνιστεί η ΑΕ Μάνης. Ο τεχνικός Παναγιώτης Δρούγας και οι ποδοσφαιριστές του, θέλουν να συνεχίσουν τις εξαιρετικές εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα, διατηρώντας έτσι την επαφή τους με την κορυφή.
 Οι διαιτητές των ματς της 6ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές και οι βοηθοί που ορίστηκαν να «σφυρίξουν» τα ματς της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, είναι οι εξής:
Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – Εράνη Φιλιατρών  4-3 .-^
: Μ. Καρβούνης, Χ. Τσοπανάκης, Γ. Τσιλίκας
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Πανθουριακός – Πάμισος Μεσσήνης: 0-0 .- ^
Απ. Καυκάς, Κ. Αδαμόπουλος, Χ. Γεωργαντάς
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
Απόλλων Καλαμάτας – ΑΕ Μάνης: 4-0 .-^
 Δ. Πλακογιάννης, Ηλ. Ρηγόπουλος, Κ. Σωτηρόπουλος
  Κυριακή 3 Νοεμβρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κάμπου
ΑΕ Αβίας – ΑΟ Κυπαρισσίας:
Απ. Καυκάς, Στ. Τσαούση, Χ. Μπουρίκας
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
ΑΟ Μεθώνης – ΑΣ Ανδρούσας:
 Νικ. Γκούμας, Αν. Τσουκάλη, Χ. Γεωργαντάς
Δημοτικό Γήπεδο Πύλου
Τσικλητήρας Πύλου – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων:
 Ι. Κουτσαναστάσης, Φ. Κασκάνης, Χ. Τσοπανάκης
Δημοτικό Γήπεδο Αγίου Νικολάου Μεσσήνης
Ολυμπιακός Ανάληψης – ΑΟ Σπερχογείας:
 Δ. Πλακογιάννης, Κ. Αδαμόπουλος, Γ. Τσιλίκας
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΟ Καλού Νερού – Εθνικός Μελιγαλά:
Ηλ. Τσουλάκος, Ε. Παναγιωτόπουλος, Ε. Μπασιλάρης.
  Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 5 αγώνες)
1. Πάμισος Μεσ. 10-0 13
2.  ΑΕ Μάνης 11-5 11
3. Κορώνη 11-6 10
-. Μεθώνη 13-8 10
-. Εράνη Φιλ. 9-4 10
6. Θουρία 7-1 9
-.  Εθνικός Μελ. 9-6 9
8. Καλό Νερό 13-5 8
-. Απόλλων Καλ. 9-4 8
-. Κυπαρισσία 6-4     8
11. Ανδρούσα 6-9 6
12. Σπερχογεία 7-14 3
-. Πύλος 6-16 3
14. ΑΕ Αβίας 4-13 1
-. Ανάληψη 2-13 1
16. Τ. Άγρας 2-16 0
Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Eνδιαφέροντα ματς σε Κυπαρισσία, «Γ. Λουκαρέας», Σουληνάρι
Με τρία ενδιαφέροντα ματς ανοίγει σήμερα η αυλαία της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας.
Συγκεκριμένα, ο Ηρακλής Κυπαρισσίας φιλοξενεί τον Αστέρα Αρφαρών, ο Πανιώνιος «κοντράρεται» με τον Νέο Άρι, ενώ ο Χανδριναϊκός αντιμετωπίζει τον ΑΟ Φυτειάς.
 ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΥΠ. – ΑΡΦΑΡΑ  1-4 .-^
«Σεφτέ» στις νίκες (προέρχεται από 4 σερί ήττες) θέλει να κάνει ο Ηρακλής Κυπαρισσίας που φιλοξενεί τον Αστέρα Αρφαρών για να «ξεκολλήσει» από την ουρά της κατάταξης. Ο τεχνικός Γιώργος Λυδιώτης μπορεί να υπολογίζει στα πλάνα του στην παρουσία και του Τζαβαλά (εξέτισε την ποινή των τεσσάρων αγωνιστικών που του είχε επιβληθεί).
Ένα θετικό αποτέλεσμα θα «κυνηγήσει» η ομάδα των Αρφαρών, με τον προπονητή – παίκτη Κώστα Φέστα να μην αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ – ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ   0-2 .-^ 
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με τον Νέο Άρι, ο Πανιώνιος για ν’ απομακρυνθεί από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Ο προπονητής Παντελής Τσιγαρίδης προβληματίζεται για τη συμμετοχή των Γιάννη Γιάνναρη, Μιχάλη και Παναγιώτη Κώστα (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς).
Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα θ’ αγωνιστεί ο Νέος Άρις, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική του πορεία. Ο τεχνικός Παναγιώτης Πεφάνης θα έχει στη διάθεσή του και τον Παναγιώτη – Χρυσοβαλάντη Κυριακούλη (εξέτισε την ποινή του).
  ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ – ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ  2-2 .- ^ 
Να σταματήσει το αρνητικό σερί (με τις 4 ήττες), θέλει κόντρα στον ΑΟ Φυτειάς ο Χανδριναϊκός, ώστε να ξεκολλήσει από την ουρά του βαθμολογικού πίνακα. Μετά τη λύση της συνεργασίας με τον προπονητή Δημήτρη Λίτσα, την ομάδα θα κοουτσάρουν οι Γιώργος Καραμπάτσος, Πέτρο Νικητόπουλος. Αξιόλογη εμφάνιση και θετικό αποτέλεσμα είναι ο στόχος της Καλαματιανής ομάδας, βελτιώνοντας έτσι τη θέση της στην κατάταξη.
Ο τεχνικός Στράτης Μάρκου αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
 Οι διαιτητές των συναντήσεων της 5ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές και οι βοηθοί που θα σφυρίξουν τις συναντήσεις της 5ης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι οι εξής:
Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
Ηρακλής Κυπαρισσίας – Αστέρας Αρφαρών: 1-4 .-^
 Ηλ. Μπουρίκας, Χ. Μπουρίκας, Κ. Ηλιοπούλου
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Πανιώνιος – Νέος Άρις: 0-2 .-^
Νικ. Γκούμας, Ε. Αράπης, Στ. Τσαούση
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Χανδριναϊκός – ΑΟ Φυτειάς: 2-2 .-^
Ευστ. Ζαρακοβίτης, Γ. Βανικιώτης, Δ. Ρηγοπούλου
  Κυριακή 3 Νοεμβρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
Ηρακλής Καλαμάτας – Παπαφλέσσας Χώρας:
Ευστ. Ζαρακοβίτης, Π. Λιανός, Ε. Αράπης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Απόλλων Πεταλιδίου:
 Λ. Διακουμάκος, Ε. Τσαούση, Νικ. Γάκης
Δημοτικό Γήπεδο Δυτικής Παραλίας
ΑΕΚ Καλαμάτας – Δωριέας Δωρίου:
 Π. Σερεμέτης, Ι. Γιαννέτσος, Κ. Σωτηρόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Θύελλα Χαρακοπιού – Ομόνοια:
Δ. Κουρτέσης, Δ. Ταβουλαρέας, Αντ. Μιχαλόπουλος.
 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 4 αγώνες)
1. Χώρα 12-3 12
2.  Ηρακλής Καλ. 14-3 10
-. Δώριο 12-3 10
4.  Θύελλα Χαρ. 9-6 9
-. Πεταλίδι 8-3 9
6. Ολυμπιακός Καλ. 9-8 7
7. Ομόνοια 6-4 6
-. Αρφαρά 5-5 6
9. Νέος Άρις 7-6 5
10. ΑΟ Φυτειάς 3-6 3
-. Πανιώνιος 4-11 3
12. ΑΕΚ Καλ. 2-9 1
13. Ηρακλής Κυπ. 1-11 0
-. Χανδριναϊκός 0-14 0
Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Έξι συναντήσεις για τους 3 ομίλους
Αγωνιστική δράση σήμερα και στους 3 ομίλους του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, καθώς διεξάγονται 6 συναντήσεις για την 3η αγωνιστική.
Στον 1ο όμιλο, η Αναγέννηση Παραλίας αντιμετωπίζει τον ΑΟ Φαραί, ενώ ο Ίκαρος Καλαμάτας κοντράρεται με τον ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας.
Στον 2ο όμιλο, ο Ατρόμητος Πλατέος «συγκρούεται» με τον Πανευαϊκό, ενώ ο Ερμής Καλαμάτας περιμένει τη Νίκη Πλάτης.
Στον 3ο όμιλο τώρα, η φορμαρισμένη ΑΕ Λογγάς υποδέχεται τη Θύελλα Παραλίας, ενώ ο Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας αντιμετωπίζει τον ΠΑΟ Καλλιθέας.
 Οι διαιτητές των ματς της 3ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές και οι βοηθοί που «σφυρίζουν» τα ματς της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής, που διεξάγονται σήμερα και αύριο είναι οι εξής:
Σήμερα – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Δυτικής Παραλίας
Αναγέννηση Παραλίας – ΑΟ Φαραί:
Δ. Κουρτέσης, Φ. Κασκάνης, Ε. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο Μικρομάνης
Ατρόμητος Πλατέος – Πανευαϊκός:
 Ηλ. Νικολόπουλος, Π. Νικολόπουλος, Στ. Μαλαπάνη
Δημοτικό Γήπεδο Λογγάς
ΑΕ Λογγάς – Θύελλα Παραλίας:
Λ. Διακουμάκος, Ερ. Τζεμαλάι, Αντ. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – ΠΑΟ Καλλιθέας:
 Ι. Κουτσαναστάσης, Κ. Αντωνόπουλος, Νικ. Γάκης
Ώρα 6.00 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Ερμής Καλαμάτας – Νίκη Πλάτης:
 Ηλ. Τσουλάκος, Χ. Καραμπέτσος, Π. Γαϊτάνης
Ώρα 7.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Δυτικής Παραλίας
Ίκαρος Καλαμάτας – ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας:
Δ. Σταυρόπουλος, Ε. Τσαούση, Δ. Ταβουλαρέας
 Κυριακή 3 Νοεμβρίου – 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
Αίαντας Καλαμάτας – ΑΟ Πατίστα:
Ηλ. Σκόρδος, Νικ. Γάκης, Ζ. Χαλκιαδάκη
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας – Μεσσηνιακός:
 Νικ. Γκούμας, Ι. Γιαννέτσος, Χ. Καραμπέτσος
Δημοτικό Γήπεδο Βαλύρας
Αστέρας Βαλύρας – ΠΑΣ Ράχη:
Ευστ. Ζαρακοβίτης, Ε. Αράπης, Ηλ. Ρηγόπουλος
Ώρα 11.30 π.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Δαναός – Ακαδημία Παμίσου Μεσσήνης:
 Φ. Κασκάνης, Ε. Τσαούση, Στ. Τσαούση
Ώρα 3.00 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Δόξα Καλαμάτας – ΑΟ Λεΐκων:
Γ. Μιχαλόπουλος, Χ. Καραμπέτσος, Αρ. Καμάι
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΠΑΟΚ – Διαγόρας Κοπανακίου:
 Δ. Σταυρόπουλος, Ζ. Χαλκιαδάκη, Ηλ. Ρηγόπουλος
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Θύελλα Μερόπης – Παναθηναϊκός Καλαμάτας:
 Κ. Αντωνόπουλος, Δ. Ρηγοπούλου, Κ. Ηλιοπούλου
Δημοτικό Γήπεδο Βλαχόπουλου
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Νέστορας Πύλου:
 Ερβ. Τζεμαλάι, Δ. Τάγαρης, Γ. Βανικιώτης
Ρεπό: Κεραυνός Καλαμάτας, Παπαφλέσσας Άμφειας, ΑΟ Στενωσιάς
  • Ο αγώνας Εθνικού Καλαμάτας – Πρασίνων Πουλιών ματαιώνεται. 
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Κ-16
Tρία ματς για την 3η αγωνιστική
 Τρία ματς διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Κ-16 της ΕΠΣΜ και είναι τα εξής:
Ώρα 10.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Αίαντας Καλαμάτας – ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας: Π. Νικολόπουλος, Αρ. Καμάι, Ζ. Χαλκιαδάκη
Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – ΑΟ Πατίστα: Γ. Βανικιώτης
Ώρα 12.00 μ.
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΠΣ Η Καλαμάτα – ΑΟ Κυπαρισσίας: Ε. Αράπης, Χ. Καραμπέτσος, Δ. Τάγαρης
Ρεπό: ΑΕ Αβίας.
Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Σήμερα όλα τα ματς της 2ης αγωνιστικής
Σήμερα διεξάγονται και τα 6 ματς της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ Α1 κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ. Ξεχωρίζει δε το γειτονικό ντέρμπι Γ.Σ. Μεσσήνης – Καλαμάτας B.C..
Αναλυτικά οι 6 συναντήσεις με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 5.00 μ.μ.
ΔΓ Μεγαλόπολης
Πελασγός Μεγαλόπολης – Πρωτέας Καλαμάτας: Πετρ. Ρίζος, Αθ. Μητσέας
ΓΔ Σπάρτης
Σπαρτιατικός – Δίων Κυπαρισσίας:  Ι. Κυριακόπουλος, Π. Παναγιωτακόπουλος
Κομισάριος: Σπ. Παυλάκος
Ώρα 5.30 μ.μ.
ΔΓ Μεσσήνης
ΓΣ Μεσσήνης – Καλαμάτα B.C.: Λαζ. Ντάσης, Γ. Ξηρόκωστας
Κομισάριος: Νικ. Βεργινάδης
Ώρα 7.00 μ.μ.
ΔΓ Μεγαλόπολης
Πολύβιος Μεγαλόπολης – ΑΟ Μονεμβασιάς Κάστρο: Πετρ. Ρίζος, Αθ. Μητσέας
ΑΚΔ Τρίπολης
ΑΣ Πάνας Κανδήλας – ΓΣ Γαργαλιάνων: Γ. Δούβρης, Παν. Καρδαράς
Κομισάριος: Π. Παγκράτης
Ώρα 8.00 μ.μ.
Τέντα
Καλαμάτα 80 – Λακωνικός Κρόνος: Λαζ. Ντάσης, Γ. Ξηρόκωστας
Κομισάριος: Σπ. Ηλιόπουλος.
Α2 ΒΟΛΕΪ
Ντέρμπι κορυφής Καλαμάτα ’80-Κέρκης στις 6 μ.μ. στο Κλειστό
Μεγάλο ντέρμπι κορυφής στις 6 μ.μ. στο Κλειστό της Παραλίας ανάμεσα στην Καλαμάτα ’80 και τον Κέρκη Σάμου, με «έπαθλο» την πρωτοκαθεδρία στον 1ο Όμιλο της Α2 βόλεϊ των ανδρών. Οι Λύκοι έχουν αρχίσει ιδανικά τη σαιζόν με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και σήμερα έχουν μπροστά τους μια μεγάλη πρόκληση. Στο πλευρό τους σε αυτή την προσπάθεια για τη διατήρηση του σερί δυναμικό «παρών» αναμένεται ότι θα δώσουν οι φίλοι του βόλεϊ και του αθλητισμού, που είναι βέβαιο ότι θα «αποζημιωθούν» και με το υψηλό αγωνιστικό θέαμα.
 . Στις 4 μ.μ. με Αμπελόκηπους τα κορίτσια του ΜΓΣ
Με στόχο την κατάκτηση της 2ης φετινής του νίκης ο Μεσσηνιακός υποδέχεται σήμερα στις 4 μ.μ. στο Κλειστό της Παραλίας του Αμπελόκηπους. Ο αγώνας είναι για την 3η αγωνιστική της Α2 βόλεϊ γυναικών και οι «πράσινες» θα έχουν σύμμαχο τη δύναμη της έδρας.
Τη συνάντηση θα διαιτητεύσει ο Καλαματιανός Πάνος Χανδρινός με συνεργάτη τον Κανελλίδη.
  Για το 3x3 στο Ηράκλειο ο Απόλλωνας Καλαμάτας
Υψηλό βαθμό δυσκολίας έχει για τον Απόλλωνα η σημερινή αποστολή στο Ηράκλειο, όπου για την 3η αγωνιστική της Α2 βόλεϊ γυναικών θα αντιμετωπίσει την ΑΘΛΕΣΗ. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. και η ομάδα του Μπάμπη Μυτσκίδη, συνεχίζει με την ίδια αυτοπεποίθηση διεκδικώντας τη διατήρηση του νικηφόρου σερί και της θέσης της στην κορυφή του 1ου Ομιλου. 
~-  Α2΄ Βόλε¨γυναικών : Άτλας Ηρακλείου - Απόλλων - Καλαμάτας  1-3  σετ .- ^


~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019  :
**  ,.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαµάτας .- Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ~ ΚΑΛΟ με Ευλογία Κυρίου μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ   για όλους μας !   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
2.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
 3.- H  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Πέμπτη  03 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/h.html  .-
4.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  04 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html   .- 
5.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html     .-
 6.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
 7.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Δευτέρα 07 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-  
 8. - Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
9.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html .- 10.- Η Εφημερίδα  μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
11.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post_11.html   .- 
12.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Σάββατο  12 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post_12.html  .-
13.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html    .-
14.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαμάτας Μεσσηνίας  Δευτέρα  14  Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/14-2019.html    .-
15.-  Η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών  Καλαμάτας Μεσσηνίας  .- Τρίτη  15  Οκτωβρίου  2019  Στό  αγιάζι  της  ενημέρωσης  : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/blog-post_15.html   .-
16 .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  . Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/10/blog-post.html    
17.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-  Πέμπτη  17 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/10/blog-post_17.html  .-
18.- Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019    ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   Νο 1  / 2019  ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2019  .... : https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/1-2019-2019.html  .- 
19.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  18  Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post_18.html  .-
20 .- Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019  ,    ΧΩΡΙΑ  Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Νο2 / ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2019   :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/blog-post_18.html   .-
21 .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Σάββατο 19  Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post_19.html   .-
22.- η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/20-2019.html  .-
23.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Δευτέρα 21  Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post_21.html  .-
24.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Τρίτη  22 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/  .
25.- Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019  ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Νο 3/2019   ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019  .:  https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/32019-2019.html  .- 
26.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post_22.html .-

27 .- .-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Πέμπτη  24 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post_24.html  .-
28.- .-   Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Παρασκευή  26 Οκτωβρίου 2010 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :    https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post_25.html  .-
 29.-.-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :   https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/25-2019.html   .- 
 30.-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :    https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/27-2019.html  .-  
31.-  .-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα  28 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..:  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/28-2019.html   .-
32 .- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 29  Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... -   :   https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/29-2019.html   .- 
33 .- ΑΡΦΑΡΑ -2-  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 29  Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...`-2 -  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/2-29-2019.html  
34.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/30-2019.html   .-
35.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/31-2019.html   .- 

~ *  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2019  :                                                     1.-  ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΜΗΝΑ  !  :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/01-2019.html    .-

2.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Σάββατο 02  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/02-2019.html  .-
3.-  

~***  ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ  από μυστήριο Βάφτισης ΣΤΕΦΑΝΟΥ Β. Σ.  29-06-2019 Στους Αγίους Θεοδώρους Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας :
 1.-  ! Βάπτιση ΣΤΕΦΑΝΟΥ Β. Σ. ΑΡΦΑΡΑ 2019 μα 100 φωτογραφίες /Νο 1. - : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216582006916119/   .-
2.-  Οικογενειακές στιγμές φωτογραφιών 2019 Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ με 70 φωτογραφίες Νο2 :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216582245802091/    .-
3.-  Από Βάφτιση Στεφάνου στο Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 29-06-2019 Νο3 με 165 φωτογραφίες Β. Σ. Σ. Αρφαρα Νο3.. : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216582612571260/  .-
 4.- Μυστήριο Βάπτισης Στέφανου στους Αγίους ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ ΑΡΦΑΡΩΝ 29 - 06-2019 με πλέον των 220 φωτογραφιών Νο4/2019 :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216583170705213/  .-
5.- Βάφτιση Στεφάνου στο Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 29-06-2019 βίντεο φωτογραφιών Νο 5/ 2019  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216584158689912/   .- 
 6.- Από Βάφτιση Στεφάνου στο Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 29-06-2019 και διασκέδαση φαγητό πέστροφες Άγιο Φλώρο με 110 φωτογραφίες φώτοβίντεο Νο 6/2019  :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216584823306527/   .- 
7.- Μετά μυστήριο ΒΆΠΤΙΣΗΣ 29-10-2019 φαγητό και διασκέδαση στο κέντρο Γεωργούντζου Πέστροφες Άγιος Φλώρος φώτοβίντεο με 110 φωτογραφίες Νο7 / 2019 Αρφαρα: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216589308218647/  .-
 8.- Από διασκέδαση μετά βάφτιση στους Πέστροφες Αγίου Φλώρου 29-6-2019, φώτοβίντεο με 80 φωτογραφίες Νο 8/ 2019 ΑΡΦΑΡΑ: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216589616506354/  .-
~                                    

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅