ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά 
Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .
~



~**   24 Νοεμβρίου- Γιορτή σήμερα: Του Αγίου Κλήμεντος του Επισκόπου Ρώμης

Τη μνήμη του Αγίου Κλήμεντος του Επισκόπου Ρώμης τιμά σήμερα, 24 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Κλήμης ήταν Ρωμαίος αριστοκράτης από βασιλικό γένος, γιος του Φαύστου και της Ματθιδίας. Ο Κλήμης σπούδασε όλες τις επιστήμες της ελληνικής παιδείας, αντάμωσε τον Απόστολο Πέτρο και διδάχθηκε απ’ αυτόν την αληθινή πίστη και θεογνωσία, οπότε έγινε θερμός κήρυκας του Ευαγγελίου και συνέγραψε αρκετά συγγράμματα. Ο Κλήμης υπήρξε τρίτος επίσκοπος Ρώμης, αφού διαδέχθηκε τον Ανέγκλητο, περίπου το έτος 92 μ.Χ.
Ποίμανε με υπέρμετρο ζήλο την Εκκλησία της Ρώμης, στα βαρεία εκείνα χρόνια των διωγμών. Συνελήφθη από το Δομετιανό και εξορίστηκε σε πόλη έρημο κοντά στη Χερσώνα. Εκεί, έδεσαν στο λαιμό του μια σιδερένεια άγκυρα και τον έριξαν στη θάλασσα, όπου παρέδωσε την αγία ψυχή του (101 μ.Χ). Αξίζει, όμως, να σημειώσουμε ότι ο Κλήμης δεν υπήρξε μόνο σοφός κατά τη γραμματική μόρφωση, αλλά ανήκε σ’ αυτούς που ο Θείος Παύλος ονομάζει «σοφούς εις το αγαθόν, ακεραίους δε εις το κακόν» (Προς Ρωμαίους, ιστ’ 19). Συνετούς, δηλαδή, όταν κάνουν το καλό, και συγχρόνως αμέτοχους από κάθε κακό. Απολυτίκιο: Ήχος γ’. Την ωραιότητα. Tης θείας γνώσεως εύσημοι σάλπιγγες και των της πίστεως θεσμών εκφάντωρες ιερομάρτυρες Χριστού εδείχθητε τοις εν κόσμω, Κλήμη παναοίδιμε, της ζωής κλήμα εύκαρπον και Πέτρε θεόσοφε, ευσεβών πέτρα άρρηκτε, διό ως των αρρήτων επόπται, ρύσασθαι πάσης ημάς βλάβης. 
~**   Το παράπονο του Ιερέα: «Τώρα ο κόσμος…»

Μου ‘πε ένας καλός αδελφός τις προάλλες: “παλιά, όταν βγαίναμε λιτανεία, ο κόσμος έκανε τον σταυρό του. Τώρα έχει ένα κινητό και μας βγάζει βίντεο”! Όντως. Παλιότερα θυμάμαι περισσότερη ευλάβεια στις λιτανείες. Το να κάνει κάνουμε τον σταυρό μας όταν περνάει η λιτανεία, σημαίνει ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε σ’ αυτήν.  Δεν είμαστε θεατές αλλά συμμετέχοντες. Όταν κάνουμε τον σταυρό μας δείχνουμε ότι στη προσευχή συμμετέχει η ψυχή και το σώμα μαζί. Αν κάνουμε τον σταυρό μας τυπικά, μηχανικά ή ακόμη και υποχρεωτικά τότε δεν έχει καμιά σημασία…
Κι από ‘κει που κάναμε το σταυρό μας, πήραμε στα χέρια το κινητό και το κάναμε προέκταση εαυτού και χεριού. Αφήνουμε τη συμμετοχή στο Μυστήριο και μεριμνάμε να πατήσουμε το κόκκινο κουμπί για το βίντεο. Την ώρα της Λιτανείας χάνουμε τη συμμετοχή για να πιάσουμε την εγγραφή. Μα δεν είναι θέαμα: είναι Μυστήριο!  Η ανάγκη πλέον του καθένα να βγάλει βίντεο με το κινητό του την λιτανεία δείχνει ότι μάλλον δεν πάμε για ζήσουμε το γεγονός αλλά για ν’ απολαύσουμε ένα θέαμα, το οποίο κρίνουμε ότι πρέπει να μαγνητοσκοπηθεί -προσωπικά από ‘μας για να μη το ξεχάσουμε. Όταν ζεις κάτι πώς να το ξεχάσεις; Η λιτανεία δεν είναι παρέλαση. Η λιτανεία είναι η λειτουργική έξοδος του Αναστημένου Χριστού στον κόσμο.
***  Σπάρτης Ευστάθιος: «Σοκαρίστηκα όταν άκουσα τετελεσμένα γεγονότα» 
Σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση προέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε για τα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, σε εκπομπή του διευθυντή του σταθμού Δημητρίου Μπαγιώκου.
Ο Λάκων σεβαστός ιεράρχης και συνυποψήφιος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το θρόνο των Αθηνών απάντησε στα ερωτήματα που του τέθηκαν με υπευθυνότητα, σοφία, αλλά και επιχειρήματα.
Βλέποντας στην τηλεόραση τις εξαγγελίες Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού ανέφερε ότι σοκαρίστηκε και έπεσε από τα σύννεφα. «Δεν μπορούσα να το φανταστώ ότι εν αγνοία της Ιεραρχίας συνέβησαν όλα αυτά τα βιαστικά, αψυχολόγητα και χωρίς προετοιμασία συμφωνηθέντα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ευστάθιος ενημέρωσε ότι σε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους αρχιερείς λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, διατύπωσε την αντίθεσή του για την αναθεώρηση του Άρθρου 3 του Συντάγματος περί ουδετερόθρησκου κράτους.
«Μακαριώτατε, οι επιπτώσεις από αυτό θα είναι αμέτρητες και επιβλαβείς και για τους δύο θεσμούς» σημείωσε. Συνάμα ανέφερε ότι η θεμελίωση του κράτους μας έγινε με τα θεμέλια της Ορθοδοξίας και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να βουλιάξει αυτό που λέγετε Ελλάδα.
Ο πολιός ιεράρχης επιβεβαίωσε ότι το ίδιο βράδυ απέστειλε σκληρή επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο, η οποία ήταν αυστηρά προσωπική, τονίζοντάς του ότι δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της κι ότι αν αυτό συμβεί θα έχει διαρρεύσει από το περιβάλλον άλλου.
Σε ερώτημα για την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας παραδέχθηκε ότι αυτή διεξήχθη σε έντονο κλίμα, αλλά με τη διαβούλευση και τις αποφάσεις που πάρθηκαν επικράτησε η λογική προς το συμφέρον της Εκκλησίας.
Ο μητροπολίτης για την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών υποστήριξε ότι δε θα πρέπει να αλλάξει γιατί θίγεται ο θεσμός της Εκκλησίας και όχι το οικονομικό των ιερέων. «Δεν μπορούμε να θέσουμε στο περιθώριο τους ιερείς, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν ερωτηθεί πρώτοι για την αλλαγή αυτή».
Ερωτηθείς για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και την ίδρυση νέου ταμείου αξιοποιήσεως αυτής, είπε ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να διασφαλιστούν τα ποθούμενα.
Τέλος, υπεραμύνθηκε του συστήματος διοίκησης της Ελλαδικής Εκκλησίας και ευχήθηκε να επικρατήσει μέσω της διαβούλευσης πνεύμα σύμπνοιας για το συμφέρον της Εκκλησίας και της Πολιτείας.
ΠΗΓΗ: arxon.gr, Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

***  Φ. Κουρμούσης: "Εξωδικαστικός μηχανισμός και νόμος Κατσέλη -Σταθάκη, δύο εργαλεία για τους επαγγελματίες με χρέη" 
Μια σημαντική ενημερωτική εσπερίδα πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε μικρή, μιας και οι ενδιαφερόμενοι να την παρακολουθήσουν ήταν πάρα πολλοί.
Η εσπερίδα είχε τίτλο «Ρύθμιση χρεών προς ΑΑΔΕ, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες» και διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το ΤΕΕ Πελοποννήσου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, που εστίασε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Πέραν αυτού, όμως, έγιναν ερωτήσεις για θέματα φορολογικής και νομικής φύσεως που αφορούν «ειδικές περιπτώσεις χρεών» προς ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, καθώς και για τα «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες.
Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο κ. Κουρμούσης παρατήρησε ότι η εκδήλωση είχε ως στόχο να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες, οι λογιστές, οι δικηγόροι κ.λπ. στο πώς να κάνουν ρύθμιση των χρεών τους προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τις τράπεζες.
Εξήγησε, δε, ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη, όσο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, που παρέχουν μακροχρόνιες δόσεις και επιτρέπουν τη λεγόμενη διαγραφή χρέους, ώστε «να κουρευτούν» τα πανωτόκια και οι πρόσθετες αυξήσεις προς το Δημόσιο.
Κατά τον ίδιο, το θεσμικό πλαίσιο παρέχει ωφέλεια αμέσως μετά την αίτηση, αφού σταματούν άμεσα οι κατασχέσεις λογαριασμών ή οι πλειστηριασμοί. Για το λόγο αυτό κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν για να κάνουν την αίτηση και να προστατευτούν.

Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Κουρμούση σχετικά με διαμαρτυρίες από αρκετούς επαγγελματίες για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού και τις ανακοινώσεις για το νόμο «Κατσέλη», απάντησε ότι στον πρώτο υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στις διαδικασίες και προστατεύονται. Άρα, λειτουργεί κανονικότητα σε κάθε πόλη, ενώ κάλεσε όλους να τον αξιοποιήσουν. Όσο για όσους ισχυρίζονται ότι έχει πρόβλημα, τους κάλεσε να αξιοποιήσουν κάποιο άλλο εργαλείο, αφού αυτό είναι ένα από τα διαθέσιμα.
Αναφορικά με το νόμο «Κατσέλη- Σταθάκη», είπε ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα καταργηθεί ή όχι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, δήλωσε ότι είναι χαρά και τιμή να βρίσκεται στην Καλαμάτα ο κ. Κουρμούσης μαζί με νομικούς και φορετεχνικούς, ώστε να γίνει μια ευρεία συζήτηση για θέματα που αφορούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια», είπε πως το Επιμελητήριο έχει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα τον τρόπο νομοθετικής ρύθμισης για τα πυρόπληκτα.
Ανέφερε ακόμη ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ σχετικά με το ενδιαφέρον των μελών του Επιμελητηρίου για ρύθμιση οφειλών τους, είπε ότι είναι μεγάλο. Μιλώντας όμως, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό- που, όπως είπε, έχει πάρα πολλές διαδικασίες και συχνά δύσκολες-, παρατήρησε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή με τα πυρόπληκτα δάνεια. Μπορούν μεν να ρυθμιστούν, αλλά δυστυχώς ο ίδιος, καθώς και κεντρικά από την Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, παρατηρούν απροθυμία της τράπεζας να προβεί σε ρυθμίσεις.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** «Στέγνωσαν» τα ντεπόζιτα στα υπηρεσιακά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία 
«Στεγνά» από καύσιμα έχουν μείνει τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία, καθώς από το καλοκαίρι εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο, καθώς έχει μείνει απλήρωτος για προηγούμενες οφειλές.
Τα προβλήματα στις υπηρεσίες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα και ιδιαίτερα σε υπηρεσίες που το αντικείμενό τους προβλέπει αρκετές μετακινήσεις.
 Χωρίς καύσιμα
Όπως μας μετέφεραν εργαζόμενοι σε υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καύσιμα έχουν να προμηθευτούν για τα υπηρεσιακά οχήματα από το καλοκαίρι και οι όποιες υπηρεσιακές ανάγκες εξυπηρετούνται πλέον με τα δικά τους οχήματα και με καύσιμα από την τσέπη τους.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις δασικές υπηρεσίες και τα Δασαρχεία των περιοχών αυτών, καθώς το αντικείμενό τους περιλαμβάνει αρκετές αυτοψίες εκτός έδρας της υπηρεσίας τους, οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν.
Οι ίδιοι οι υπάλληλοι, όπως τονίζουν, έχουν να πάρουν οδοιπορικά από το 2016, ενώ το πρόβλημα επιτείνει και η έλλειψη οδηγών στις υπηρεσίες.
 Τι κι αν πλήρωσε 1 εκατ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απίστευτης κατάστασης που επικρατεί είναι ότι αρμόδια υπηρεσία για εγκατάσταση πολύ μεγάλης επένδυσης δεν έχει καύσιμα, ώστε να διαθέσει υπηρεσιακό αυτοκίνητο, να μεταβεί στην περιοχή της εγκατάστασης και να κάνει την απαραίτητη αυτοψία. Ωστόσο, το κράτος γι’ αυτή την επένδυση και την εγκατάστασή της έχει ήδη εισπράξει 1 εκατομμύριο ευρώ! Έτσι, ο αρμόδιος υπάλληλος είτε θα πρέπει να μεταβεί στην επένδυση με δικό του όχημα είτε να πάει με το λεωφορείο. Της Βίκυς Βετουλάκη  

***  Ελένη Αλειφέρη: «Να καταστεί η Καλαμάτα πόλη – πρωτεύουσα της Πελοποννήσου»! 
«Εξαιρετικές οι σχέσεις μου με τη Μαρία Οικονομάκου και όλα τα στελέχη της παράταξης Νίκα… Θα επιδιώξω συνεργασία»  
Τους λόγους που την οδήγησαν να διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου  
Λίγες μέρες μετά τη γραπτή ανακοίνωση με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας, η Ελένη Αλειφέρη προχώρησε χθες «ένα βήμα παραπέρα», δίνοντας απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει το μεγαλύτερο Δήμο της Μεσσηνίας», εγκαινιάζοντας παράλληλα μια συχνή επικοινωνία με τα τοπικά ΜΜΕ όπως δήλωσε.
Στο πλευρό της, κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τα ΜΜΕ, βρισκόταν ο συνεργάτης της, δημοσιογράφος Χρήστος Κοτσωνής.
Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η κα Αλειφέρη σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια, στη «διαδρομή» της, αγωνίστηκε και αγωνίζεται σε πολλά γήπεδα, αλλά μόνο σε ένα πρωτάθλημα… Αυτό της Αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας παράλληλα υπερήφανη που αποδεικνύει στην πράξη ότι ζει για την Αυτοδιοίκηση και όχι από την Αυτοδιοίκηση.
Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Έχω αποδείξει από όλες τις θέσεις ευθύνης που κατέκτησα και υπηρέτησα τις ικανότητές μου στη διαχείριση κρίσιμων - πολυσύνθετων καταστάσεων, στην παραγωγή έργων, στη δημιουργία καινοτόμων δράσεων, στη δύσκολη καθημερινότητα των συμπολιτών μας, στο περιβάλλον, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
Διαχρονικά έχω αποδείξει το ενδιαφέρον μου ως δήμαρχος και ως αντιπεριφερειάρχης, λειτουργώντας πάντοτε χωρίς καμία σκοπιμότητα, με συνέπεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα».
Αναφορικά με την απόφασή της να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας, σημείωσε ότι δεν είναι ούτε ευκαιριακή, ούτε από προσωπική πολιτική φιλοδοξία, ούτε γιατί θεωρεί ότι μετά τον πετυχημένο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα δεν υπάρχουν αξιόλογα και ικανά στελέχη να συνεχίσουν το έργο τους στο Δήμο…
Εν συνεχεία παρέθεσε τους τρεις κύριους λόγους που την οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση:
«Πρώτος λόγος. Είναι πολύ απλός και ξεκάθαρος: Εδώ ζω, εδώ δραστηριοποιούμαι, εδώ θέλω να προσφέρω. Αισθάνομαι καθήκον και υποχρέωση να εισφέρω όλη τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτω στο Δήμο με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Εδώ θεωρώ ότι θα είμαι χρήσιμη. Πίστευα και πιστεύω ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των πολιτών. Εξίσου, όμως, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν στην Αυτοδιοίκηση τα πρόσωπα, για το παρόν και το μέλλον των δημοτών, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Το έχω ζήσει και στο Δήμο Μελιγαλά ως δήμαρχος και στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου ως αντιπεριφερειάρχης.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας φερέγγυος νοικοκυρεμένος Δήμος, με υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά και επειδή τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ, υπάρχουν και στην Καλαμάτα και στα χωριά πάρα πολλές ανάγκες, αλλά και δυνατότητες εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η κάθε περιοχή του Δήμου. Και μέριμνά μας θα είναι η ικανοποίηση και των αναγκών και προτεραιοτήτων της κάθε γειτονιάς και κάθε γωνιάς του Δήμου.
Δεύτερος λόγος. Με το νέο νόμο της απλής αναλογικής που θα ισχύσει από τις επερχόμενες εκλογές, ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα κλυδωνισθεί, θα δοκιμαστεί από νέες αναταράξεις. Πολιτικά είναι η περίοδος κατά την οποία η Αυτοδιοίκηση αποκτά νέα χαρακτηριστικά και είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οφείλουμε να υπηρετήσουμε το νέο πλαίσιο μέχρι να βρει η Αυτοδιοίκηση ένα σίγουρο βηματισμό μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις, στείρα αντιπολίτευση, μιζέρια, πρακτικές διχασμού και προσωπικές στρατηγικές οποιουδήποτε. Θα πρέπει να επιτύχουμε ένα διοικητικό και αυτοδιοικητικό μοντέλο δημοκρατικής λειτουργίας, με συνέργειες, συνεργασίες, συγκλίσεις προγραμμάτων και αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, το οποίο όμως θα είναι άμεσο και αποτελεσματικό, έτσι ώστε να οδηγήσει την κοινωνία μπροστά.
Και αυτή την απαίτηση των καιρών είμαι βέβαιη πως μπορώ να την επιτύχω.
Τρίτος και, φυσικά, ο κυριότερος λόγος. Το όραμά μου για το Δήμο Καλαμάτας δεν είναι ούτε ουτοπικό, ούτε άπιαστο. Είναι το όραμα κάθε πολίτη αυτού του τόπου. Είναι το ώριμο αίτημα της κοινωνίας μας, που για εμένα και τους συνεργάτες μου είναι διαταγή, είναι δέσμευση. Πολύ απλά να γίνει η Καλαμάτα μας, η πρώτη πόλη, η πρωτεύουσα πόλη της Πελοποννήσου, με αιχμή του δόρατος το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Θέλουμε να αναδείξουμε την Καλαμάτα, όχι μόνο ως προορισμό, αλλά και ως πύλη και αφετηρία (τουριστική, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, οικονομικής ανάπτυξης) για όλη την Πελοπόννησο.
Αυτό δε σημαίνει ότι ο πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας, η καθημερινότητα, η κοινωνική πολιτική, η συνέχιση των έργων υποδομής στην πόλη, στο κέντρο, στις γειτονιές της Καλαμάτας, αλλά και στις δημοτικές ενότητες, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Αντιθέτως, θα αποτελούν προτεραιότητά μας.
Με όλα αυτά τονίζω, για μια ακόμη φορά, ότι η εξωστρέφεια του Δήμου μας θα είναι το πρώτο μας μέλημα, ώστε να καταστεί η Καλαμάτα πόλη - πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, γιατί το αξίζει».
Όλα τα παραπάνω για να γίνουν τα έργα πράξη, χρειάζεται χρόνος, σημείωσε. Όπως, επίσης, για να γίνει κτήμα του κάθε δημότη το μήνυμά της, το όραμά της για το αύριο του Δήμου μας, απαιτείται χρόνος. Γι’ αυτό και ξεκίνησε από σήμερα (σ.σ. χθες), λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το νωρίς μπορεί να είναι αργά».
Επίσης, τόνισε ότι όσοι έχουν το ίδιο όραμα, τον ίδιο στόχο, είναι καλοδεχούμενοι στην παράταξή της… υπογραμμίζοντας ότι σ’ αυτή τη δημοτική παράταξη δε θα υπάρχουν ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά διακρίσεις… Όλοι θα είναι ίσοι με στόχο να προχωρήσουν όλοι μαζί, Δήμος και πολίτες.
Όπως έκανε γνωστό η κα Αλειφέρη, η ιδρυτική διακήρυξη αρχών και θέσεων θα παρουσιαστεί σε επόμενη εκδήλωση μαζί με τους συνεργάτες που θα στελεχώσουν τη δημοτική της παράταξη, και εκεί θα ανακοινωθεί το όνομα του συνδυασμού και στη συνέχεια το πρόγραμμα.
Κλείνοντας, υποσχέθηκε πως το πρόγραμμα του συνδυασμού της δε θα είναι μια εξαγγελία πλειοδοσίας έργων και δράσεων που απλώς θα αποτυπώνονται στο χαρτί. Θα είναι η συνέχεια των σημαντικών που είναι ήδη προγραμματισμένα και σε εξέλιξη, αλλά θα περιλαμβάνονται και νέες ιδέες, ολοκληρωμένη στρατηγική μελετημένη και με στόχευση, ώστε να προσδώσει διαφορετικά δεδομένα στο μέλλον των συμπολιτών μας, ιδέες που θα τις προτείνει σε όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους και, φυσικά, για έγκριση στους δημότες.
Αμέσως μετά την τοποθέτησή της η κα Αλειφέρη δέχθηκε ερωτήσεις, καθώς, όπως η ίδια δήλωσε, «επιθυμεί το διάλογο, καθώς και την καλοπροαίρετη κριτική όλων υμών, των εκπροσώπων των ΜΜΕ», την οποία θεωρεί, «γόνιμο λίπασμα» για κάθε Αρχή, προεκλογικά και μετεκλογικά.
ALEIFERI-1.JPG

Όπως ήταν φυσικό, η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ήταν αναφορικά με το γεγονός ότι από τον ιδεολογικό χώρο που ανήκει και η ίδια υπάρχει μια δηλωμένη ακόμα υποψηφιότητα, της Μαρίας Οικονομάκου, ενώ επίκειται πιθανώς ακόμα μία, που θα προέρχεται επίσης από την παράταξη Νίκα.
Απαντώντας η κα Αλειφέρη σημείωσε πως είναι γνωστό ότι ιδεολογικά ανήκει στη Νέα Δημοκρατία και νιώθει υπερήφανη η ίδια που χαίρει της εκτίμησης του κόμματος όσο και των στελεχών της. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό που την ενδιαφέρει αυτή τη χρονική στιγμή είναι να αποκτήσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι διαπροσωπικές της σχέσεις, τόσο με τη Μαρία Οικονομάκου όσο και με τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξης του Παναγιώτη Νίκα, είναι άριστες, και πρόθεσή της είναι η συνεργασία και οι συνέργειες, κάτι που- όπως άφησε να εννοηθεί- θα επιδιώξει…
Σε ερώτηση για το αν το γεγονός ότι έχει διατελέσει δήμαρχος Μελιγαλά είναι «εμπόδιο» για να διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας, απάντησε ότι μπορεί στην καταγωγή να μην είναι από την Καλαμάτα, ωστόσο 30 χρόνια ζώντας σ’ αυτή την πόλη και μεγαλώνοντας τα παιδιά της εδώ, είναι σε θέση να γνωρίζει τις «ανάγκες» της πρωτεύουσας του νομού.
Σχετικά με τα άτομα που θα πλαισιώνουν την παράταξή της, σημείωσε ότι, αν και είναι και τώρα σε θέση να πει ονόματα, ωστόσο δεν επιθυμεί να υπάρχουν σ’ αυτό το συνδυασμό «πρωταγωνιστές» και «κομπάρσοι», και υποστηρίζοντας το «όλοι ίσοι», υποσχέθηκε ότι θα ανακοινωθούν όλοι μαζί προσεχώς…
Έκανε γνωστό, όμως, ότι η δημοτική της παράταξη θα στελεχώνεται από αρκετά «νέα» πρόσωπα τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην ηλικία, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση που βρίσκει η υποψηφιότητά της, ειδικά στη νέα γενιά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τη φοβίζει μια δυσμενής εξέλιξη στην υπόθεση του «κοριού» στην Περιφέρεια, απάντησε ότι όποιος λέει την αλήθεια δε φοβάται τίποτα, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη.
Σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, και αν η «κόντρα» της με την Περιφερειακή Αρχή επηρεάζει την υποψηφιότητά της στο Δήμο, τόνισε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της όπως αυτά περιγράφονται από το νόμο, καθώς δεν υπάρχει κανένα «κώλυμα».
Κλείνοντας, η κα Αλειφέρη δέχθηκε και ερώτηση για το αν θα «επωμιστεί» την κριτική στη Δημοτική Αρχή της περιόδου Νίκα, που υπερασπίστηκε κατά την τοποθέτησή της. Απάντησε λέγοντας ότι την ίδια την αφορά το «μέλλον» του Δήμου, η επόμενη μέρα για την Καλαμάτα μετά τη μακροχρόνια περίοδο του Παναγιώτη Νίκα, και δεν ασκεί αντιπολίτευση…  Του Κώστα Γαζούλη 

***  Έτοιμη η πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής 
Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας θα συζητηθεί κατ' αρχήν η έγκριση μελέτης, στο σύνολο της, προϋπολογισμού 1.680.200.00 ευρώ, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας- γ' φάση (Πλατεία Υπαπαντής)».
Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Στόχοι της μελέτης είναι οι εξής:
•Να αποκατασταθεί το δάπεδο και παράλληλα να αποκτήσει το σχεδιασμό και τα υλικά που αρμόζουν στη σημασία την οποία έχει η πλατεία για τη πόλη
•Να μην αλλοιωθεί η σημερινή δυνατότητα λειτουργίας της πλατείας
•Να απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων, αλλά να παραμένει προσιτή για ειδικές περιπτώσεις
•Να προβλεφθεί ικανοποιητικός φωτισμός
•Να ενισχυθεί το πράσινο και τα καθιστικά.
       ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Το    σχέδιο    της    πλακόστρωσης    περιλαμβάνει    μεγάλα    τετράγωνα    περίπου 4.50m x4.50m τα οποία οργανώνουν και δίνουν κλίμακα στον χώρο, τα οποία όμως τελειώνουν ακανόνιστα και σε απόσταση προς τα όρια της πλατείας, ώστε να αποφευχθεί ο τονισμός των ακανόνιστων, αλλά και ελαφρώς παραγώνων πλευρών της. Το μάρμαρο που θα καλύπτει αυτά τα τετράγωνα σχήματα θα είναι χρώματος απαλού μπεζ με επιφάνεια αδρή «παλαιάς κοπής». Τα τετράγωνα πλαισιώνονται από λωρίδες σκουρότερου μπεζ μαρμάρου τύπου Καπανδριτίου κοπανιστό, ώστε να τονίζονται περισσότερο.
Μπροστά από τη δυτική (την κεντρική) είσοδο του ναού, και σε άξονα που ξεκινάει   από   τη νότια   είσοδο,    δημιουργούνται    έντονα    και   συμμετρικά διακοσμητικά μοτίβα που έχουν σκοπό να τονίζουν τις εισόδους του ναού, καθώς και τις πορείες των διαφόρων τελετών.
Επισημαίνεται ότι οι αδρές επιφάνειες δεν έχουν μόνον το πλεονέκτημα να μη γλιστρούν, αλλά δε δημιουργούν και έντονες ανακλάσεις τις ηλιοφώτιστες ημέρες.
Η περιοχή προ της κυρίας εισόδου του ναού, καθώς και η εν συνεχεία περιοχή, η οποία έχει και τα αγάλματα των αποθανόντων μητροπολιτών, θα υπερυψωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε να τονισθεί το περίγραμμα της κυρίως πλατείας, αλλά και να εμποδίζεται απολύτως η πρόσβαση των αυτοκινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Έναντι των αγαλμάτων θα τοποθετηθούν κτιστά παγκάκια στην πλευρά προς τη νότια οδό, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα μικρή πλατεία, αφιερωμένη στη μνήμη των Ιεραρχών.
Η πλατεία αυτή θα αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πλατείας της Μητρόπολης και του μικρού Ιερού Ναού με το κηπάριο που βρίσκεται δυτικά και θα διαστρωθεί με σχιστολιθικές πλάκες στρωμένες σε λωρίδες. Οι υπάρχουσες διαμορφώσεις ΒΑ πίσω από το Ιερό του Ναού θα παραμείνουν ως έχουν διότι θεωρούμε ότι επιλύουν επιτυχώς το πρόβλημα των υψομετρικών διαφορών. Θα γίνει, όμως, νέα πλακόστρωση με σχιστολιθικές πλάκες στρωμένες σε λωρίδες.
Σε σχέση με το πράσινο προτείνουμε μικρή αύξηση των επιφανειών του, φύτευση μικρών δένδρων στη δυτική πλευρά και 5 μεγάλων αειθαλών δένδρων: ένα στη μικρή πλατεία Ιεραρχών και τέσσερα στη βορινή πλευρά, ώστε να μην εμποδίζουν την προοπτική της πλατείας από τους διερχόμενους. Στη νότια πλευρά του ναού, σε συγκεκριμένες θέσεις, μεταφυτεύονται τέσσερα από τα υπάρχοντα μικρά δένδρα.
Στην απόληξη της οδού Υπαπαντής υπάρχει μια κλίμακα προς την πλατεία. Αυτή η κλίμακα έχει ως άξονα αναφοράς το ναό και λόγω αυτού δημιουργεί μια εσοχή σε σχέση με τις γύρω οδούς, η οποία καταλαμβάνεται συνήθως από αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι για κάθε ανερχόμενο την οδό Υπαπαντής, η προοπτική εικόνα της Μητροπόλεως έχει ως «βάση» τα αυτοκίνητα.
Πρόταση είναι η δημιουργία ενός νέου πλατώματος με άξονα αναφοράς την οδό Υπαπαντής, το οποίο καταλαμβάνοντας αυτήν την εσοχή διορθώνει την προοπτική, εμποδίζει τη στάθμευση των αυτοκινήτων και διακοσμημένο με μία κρήνη την οποία προτείνουμε, δημιουργεί πληρέστερα την αίσθηση της εισόδου προς την πλατεία. Τέλος, σε σχέση με τη στάθμευση προτείνουμε τα εξής, ώστε να υπάρχει και μια «αντιπαροχή» στους κατοίκους της γύρω περιοχής, μιας και θα απαγορευθεί η στάθμευση εντός της πλατείας.
Δημιουργία μικρού χώρου στάθμευσης για 15 αυτοκίνητα στη δυτική πλευρά εκτός του χώρου της πλατείας και εκτός εργολαβίας. Δημιουργία μιας εσοχής για στάθμευση 8 αυτοκινήτων στη νότια και μιας για στάθμευση 15 αυτοκινήτων στην ανατολική πλευρά. Καθορισμό θέσεων στάθμευσης για έξι λεωφορεία (pullman) στο έναντι πεζοδρόμιο της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη. Α.Π.

***  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Δύο νέα Τμήματα ανοίγουν στην Καλαμάτα μετά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ 
Εδώ και καιρό γράφαμε για το περίφημο «πάντρεμα» του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Τελικά, οι υπογραφές έπεσαν την Πέμπτη και πλέον είναι θέμα χρόνου η συγχώνευση των Ιδρυμάτων.
Ειδικότερα, έγινε συνάντηση στην Τρίπολη, όπου συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής που έχει ορίσει ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ενώ απουσίαζε μόνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου, καθώς βρισκόταν σε ταξίδι.
Έπειτα από πολλές συζητήσεις και με τις δύο πλευρές να έχουν θέσει τις δικές τους κόκκινες γραμμές, υπήρξε ομόφωνο πόρισμα, που δημιουργεί ένα ισχυρότερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Πλέον το Πανεπιστήμιο θα έχει 9 Σχολές και 22 Τμήματα (7 νέα), με την Καλαμάτα να βγαίνει διπλά κερδισμένη, αφού εδώ δημιουργούνται δύο ακόμα, αυτό της Στατιστικής και εκείνο της Διαιτολογίας- Διατροφής.
Τα υπόλοιπα δε τμήματα της Καλαμάτας παραμένουν ως έχουν, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και σε άλλες πόλεις.
Μεταξύ άλλων, στο «πάντρεμα», συμφωνήθηκε η Πρυτανεία να παραμείνει στην Τρίπολη, όμως οι υπάλληλοι του νέου Πανεπιστημίου θα παραμείνουν στην πόλη που ήδη υπηρετούν.
Πλέον, το πόρισμα θα φτάσει στα χέρια του υπουργού, που όμως δεν αναμένεται να έχει ενστάσεις, και στόχος είναι το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει αυτή τη συγχώνευση να ψηφιστεί στις αρχές του έτους, κι αφού προηγηθεί διαβούλευση, ώστε το νέο ουσιαστικά Πανεπιστήμιο να ενταχθεί στο φετινό μηχανογραφικό.
Να σημειωθεί πως την Επιτροπή «Γαβρόγλου» αποτελούσαν οι εξής:
1. Κατσής Αθανάσιος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ιδρύματος
2. Ανδρειωμένος Γεώργιος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ιδρύματος
3. Λέπουρας Γεώργιος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ιδρύματος
4. Τσιάρας Αστέριος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ιδρύματος
5. Ζυγά Σοφία του Σάββα, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του ιδρύματος
6. Καπόλος Ιωάννης του Δημητρίου, πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ιδρύματος
7. Γεωργόπουλος Ευστράτιος του Φωτίου, αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ιδρύματος
8. Σταθάς Γεώργιος του Ιωάννου, αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ιδρύματος
9. Πετρόπουλος Δημήτριος του Παναγιώτου, αντιπρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ιδρύματος
10. Τσούντας Κωνσταντίνος του Στεφάνου, κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ιδρύματος
11. Μπόγρης Αντώνιος του Γεωργίου, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***   Ημερίδα Ορθοδοντικής αύριο στην Καλαμάτα 
Ημερίδα Ορθοδοντικής με θέμα «Ορθοδοντική & Οδοντιατρική: μια σχέση δυναμικής συνέργειας» διοργανώνει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας
αύριο Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Rex, στην Καλαμάτα.
Ομιλητές της ημερίδας θα είναι οι:
Σηφακάκης Ιωσήφ, επίκουρος καθηγητής Εργαστηρίου Ορθοδοντικής ΕΚΠΑ
Δαμανάκης Γεώργιος, δρ Ορθοδοντικός, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΠΑ        
Σταθόπουλος Βασίλειος, ορθοδοντικός, απόφοιτος Πανεπιστημίου Pasific, ΗΠΑ.
Τσόπελα Μαριέττα, ιατρός πνευμονολόγος, φυματιολόγος
Κουσούλης Παναγιώτης, MD, DAvSpMed, DO-HNS, FEBORL-HNS, στρατιωτικός ιατρός - ΩΡΛ.
Ώρα έναρξης ημερίδας: 9:00 –9:30, εγγραφές - έναρξη θεωρητικού μέρους.

***   Με ρεσιτάλ κιθάρας στο Μέγαρο Χορού ξεκινά το 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας 
Το 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας ανοίγει τις πόρτες και υποδέχεται το κοινό στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας!
Αύριο Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, και ώρα 20:00, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Αντώνης Κουφουδάκης, θα «κεράσει» Aqua e Vinho (κρασί και νερό...), σε ένα ρεσιτάλ κιθάρας που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον κύκλο «Μουσικές του Κόσμου».
Το 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας ξεκινά τη φετινή του διαδρομή από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, για πρώτη φορά στην ιστορία του και φιλοξενεί, πέρα από τον Α. Κουφουδάκη, ένα νεαρό ταλαντούχο κιθαρίστα, τον Λουκά Αθηναίο-Αθηνάδη, που διακρίθηκε στο διαγωνισμό της μεγάλης κατηγορίας του 7ου Φεστιβάλ Κιθάρας.
Με τον τρόπο αυτό δίδεται βήμα σε κιθαριστές που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους.
Θα ακολουθήσει το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου συναυλία με τον Trevor Gordon Hall και την Εύα Ατματζίδου.
Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Σύλλογο Γονέων Σπουδαστών των Σχολών της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις», σε συνεργασία με τη «Φάρις» και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει αναλάβει ο καθηγητής Κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου, Αντώνης Κουφουδάκης. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, παρουσιάσεις και διαγωνισμό κιθάρας στο όνομα του μεγάλου σολίστ, συνθέτη και παιδαγωγού της κιθάρας, με διεθνή αναγνώριση, Γεράσιμου Μηλιαρέση, μαθητή του θρυλικού Andres Segovia.
Χορηγός επικοινωνίας η τηλεόραση της ΕΡΤ3 και η ΕΡΑ Καλαμάτας.

***  Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 24/11/2018 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 55-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Στούπα: Ακατάλληλα λεωφορεία μεταφέρουν μικρούς μαθητές (φωτογραφίες) 

Αποφασισμένοι οι γονείς να φτάσουν στα άκρα προτού θρηνήσουν θύματα! 
 Σε αναβρασμό βρίσκεται η σχολική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Στούπας εδώ και λίγες ημέρες και ειδικότερα από τη στιγμή που το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας ανέλαβε τη μεταφορά 44 μαθητών στις γραμμές Στούπα- Λαγκάδα και Στούπα-Εξωχώρι
Όπως κατήγγειλαν, λοιπόν, μέλη του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Στούπας, το μεσημέρι της πρώτης μέρας που ξεκίνησε η μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία του ΚΤΕΛ βρέθηκαν στο σχολείο και ζήτησαν να ενημερωθούν από τους συνοδούς αν τα παιδιά τους ήταν δεμένα με ζώνες ασφαλείας. Διαπιστώθηκε, δε, ότι αυτό δε συνέβαινε, αφού οι 35 από τις 50 ζώνες συγκεκριμένου λεωφορείου δε λειτουργούσαν. Μάλιστα, οι γονείς κάλεσαν την Αστυνομία να καταγράψει την παράβαση, αλλά- όπως υποστηρίζουν- ο οδηγός πρόλαβε να φύγει από το σημείο.
Στη συνέχεια εκεί έφθασε άλλο λεωφορείο του ΚΤΕΛ, προκειμένου να εκτελέσει το δρομολόγιο, αλλά και σε αυτό οι συνοδοί των παιδιών διαπίστωσαν ελλείψεις. Ειδικότερα, ούτε σε αυτό λειτουργούσαν πολλές ζώνες ασφαλείας, τα λάστιχα είχαν τοποθετηθεί στο όχημα το 2009, ενώ οι πυροσβεστήρες είχαν λήξει.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις προέκυψαν έπειτα από τον έλεγχο της Αστυνομίας, που μάλιστα έκρινε ότι τα παιδιά δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν με το συγκεκριμένο λεωφορείο, οπότε έπρεπε να φθάσει τρίτο λεωφορείο του ΚΤΕΛ, το οποίο τελικά βρέθηκε, αφού έκανε το δρομολόγια για την Πλάτσα.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της ταλαιπωρίας των μικρών μαθητών ήταν να φύγουν από το σχολείο μετά τις 3.00 το μεσημέρι. Αυτό, όμως, που επισημαίνουν οι γονείς των μαθητών είναι ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση. Όπως είπαν στο «Θάρρος», σήμερα αναμένεται να κινηθούν νομικά κατά των υπευθύνων, αφού εκείνο που ζητούν είναι η ασφάλεια των παιδιών τους και δε θα δεχθούν κανείς να παίζει με αυτή. Δήλωσαν, δε, αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους, καθώς θεωρούν ότι καθαρά από τύχη μέχρι στιγμής η περιοχή δεν έχει θρηνήσει κάποιο θύμα.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

 ***  1.200.000 ευρώ για την επεξεργασία λυμάτων στο Δήμο Οιχαλίας 
Έργο μεγίστης σημασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών 
 Νέες χρηματοδοτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 132 εκατομμυρίων ευρώ, για 43 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε 39 Δήμους της χώρας, ενεργοποιούνται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.
Οι χρηματοδοτήσεις αυτές εντάσσονται στις Προσκλήσεις Ι και ΙΙ του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», συνολικού προϋπολογισμού 300 και 350 εκατ. ευρώ, για τους Άξονες Προτεραιότητας «Βελτίωση των Υποδομών των Δικτύων Ύδρευσης» και «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων» αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο του άξονα που αφορά στις περιβαλλοντικές υποδομές κατανεμήθηκε στο Δήμο Οιχαλίας 1.202.000 ευρώ για την αποχέτευση ακαθάρτων Τ.Κ. Τσουκαλαίικων
Όπως έχει επισημάνει για τα εν λόγω Προγράμματα ο κ. Χαρίτσης, «η σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους των Δήμων στο Πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, αφενός, ξεπερνά τις προσδοκίες μας και, αφετέρου, καθιστά αναμφισβήτητη την αξία του Προγράμματος. Βασικά έργα υποδομών, τα οποία είχαν μείνει επί χρόνια στο περιθώριο, παρά την αναγκαιότητά τους, με πολλαπλά οφέλη για το λαό και τις τοπικές κοινωνίες, γίνονται πράξη.
Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των Δήμων είναι κρίσιμη και συνδέεται ευθέως με τη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».

***  «Επειγόντως» συνάντηση με Αραχωβίτη επιδιώκει ο Γιώργος Τσώνης 
Ερώτηση σχετικά με την «τύχη» του ψηφίσματος που «υιοθέτησε» κατά την τελευταία του συνεδρίαση το Δ.Σ. Μεσσήνης για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής από το δάκο, έκανε στην προχθεσινή συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Τάσος Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του απ’ όσα ειπώθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό κ. Αραχωβίτη κατά την πρόσφατη συνάντησή του με Μεσσήνιους παραγωγούς, καθώς  υποστήριξε ότι για την καταστροφή ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες. Ρώτησε, δε, τι ενέργειες έχει κάνει ο δήμαρχος και αν έχει επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό.
Απαντώντας στην ερώτηση, ο Γιώργος Τσώνης τόνισε ότι έχει ήδη απευθυνθεί στο υπουργείο και ζητά «εδώ και τώρα» συνάντηση με τον Σταύρο Αραχωβίτη σχετικά με το τόσο σημαντικό πρόβλημα για ολόκληρη την περιοχή.
Κ. Γαζ.

***  «Κι όμως κάτι κινείται…» στα οδικά έργα 
Συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων και του Δ. Καφαντάρη με τον Υπουργό Χρ. Σπίρτζη 
 «Κι όμως κάτι κινείται…». Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Μεταφορών & Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη και το γενικό γραμματέα Υποδομών, Γεώργιο Δέδε.
Σύμφωνα με τον κ. Καραλή, «η επί δεκαετίες αναμονή και ταλαιπωρία των Μεσσηνίων αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται το νομό μας φαίνεται να παίρνει τέλος με τη δημοπράτηση του δρόμου Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη – Κορώνη που προβλέπεται στις αρχές του 2019.
Για το αεροδρόμιο ανοίγονται νέοι ορίζοντες, εφόσον δημοπρατηθεί με σχήμα ΣΔΙΤ και προχωρήσει η αναβάθμιση και ανάπτυξή του, όπως έχει σχεδιαστεί, ως “διεθνές αεροδρόμιο”.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια που προβλέπει ευέλικτο σχήμα διαχείρισης δίνει το πράσινο φως για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων Καλαμάτας και Πύλου».
Καταλήγοντας, ο κ. Καραλής σημείωσε: «Όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό της Μεσσηνίας πρέπει να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο για στενή παρακολούθηση των παραπάνω θεμάτων, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νομού μας».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύλου –Νέστορος, που ήταν παρών στη συνάντηση, τόνισε: "Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Καλαμάτας και η υλοποίηση του δρόμου Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος- Μεθώνη δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Επιβάλλεται, λοιπόν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα έργα, που θα κάνουν τη Μεσσηνία και, κατ' επέκταση, την Πελοπόννησο διεθνή τουριστικό προορισμό. Συνεχίζουμε όλοι μας τον αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση, διεκδικώντας όσα πραγματικά μας αξίζουν».
Ο δε υπουργός επιβεβαίωσε ότι για το δρόμο Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος- Μεθώνη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι μελέτες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 το έργο θα δημοπρατηθεί.
Όσο για το αεροδρόμιο, σημείωσε ότι βρίσκεται σε καλό στάδιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την αναβάθμισή του, ως διεθνούς αεροδρομίου, με ΣΔΙΤ. Επίσης έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για το υδατοδρόμιο της Πύλου, η οποία προσφέρει φυσική προστασία και έτσι θα δοθεί προτεραιότητα μεταξύ άλλων.
Α.Π.

*** Μαθητές, γονείς και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας στους δρόμους 
  
Αναβρασμός επικρατεί στα Μουσικά Σχολεία όλης της χώρας, διότι τα μέλη τους διαφωνούν με τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, χθες, μαθητές, καθηγητές, αλλά και γονείς μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας ξεκίνησαν πορεία από το σχολείο και κατέληξαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Εκεί, αφού διαμαρτυρήθηκαν μετά μουσικής, επέδωσαν ψήφισμα, ενώ συνέχισαν την πορεία μετά μουσικής στο κέντρο της πόλης.
Τα αιτήματα των παιδιών είναι αρκετά, με τα κυριότερα να αφορούν στις ελλείψεις καθηγητών, τη μη πιστοποίηση μουσικών ικανοτήτων για τους μαθητές που αποφοιτούν από τα Μουσικά Σχολεία και τη μη παροχή διδακτικών εγχειριδίων. Επίσης, ζητούν την επισκευή των μουσικών οργάνων που διαθέτει κάθε τέτοια μονάδα, την επαναφορά των μουσικών αγώνων και τη μοριοδότηση των μαθητών για μουσικές σχολές.
Τέλος, ζητούν απόσυρση του επίμαχου νόμου, καθώς θεωρούν ότι προβλέπει την κατάργηση της καλλιτεχνικής επιτροπής και την υποβάθμιση των Μουσικών Σχολείων της χώρας. Π.Μπ.

***  Έτοιμος ο νέος χάρτης των μειονεκτικών περιοχών – Δεν κινδυνεύουν οι ενισχύσεις στήριξης των αγροτών 
Ολοκληρώθηκε από τη χώρα μας η κανονιστικά προβλεπόμενη οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα και στέλνεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είχε γίνει γνωστό, ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.
Ασφαλώς, η Ελλάδα ακολούθησε όσα προβλέπονταν από τον Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις στήριξης των Ελλήνων αγροτών και δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή.
Αυτό ήταν και το πνεύμα της διαδικασίας διαβούλευσης που προηγήθηκε, με βάση την πρόταση για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της αρμόδιας Υπηρεσίας και τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
Η πιστή εφαρμογή των παραπάνω κανονιστικών κριτηρίων προκύπτει και από την έγκριση που έχει λάβει η εφαρμοσθείσα μεθοδολογία της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η τελική μεθοδολογία οριοθέτησης είχε ως αποτέλεσμα οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την υφιστάμενη οριοθέτηση. Στην πρόταση της διαβούλευσης οι εκτάσεις αυτές ανέρχονταν σε 0,78 εκατ. εκτάρια, ενώ στον τελικό χάρτη φτάνουν τα  1,3 εκατ. εκτάρια.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2017, ο αριθμός των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Κατ’ επέκταση και οι πόροι που θα απαιτηθούν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών απαιτήσεων του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια σημερινά επίπεδα ή και ακόμη υψηλότερα, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν το χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης έως το 2020.
Επισημαίνεται ότι η νέα οριοθέτηση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ισχύσει με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης το 2019.
Ο νέος χάρτης επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή στη διαβούλευση, η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και ιδιαίτερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι στο χάρτη, με το καφέ χρώμα απεικονίζονται οι ορεινές περιοχές, με το πράσινο χρώμα οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, με γκρι οι περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα και με το άσπρο τα όρια των νομών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

***  Εκμετάλλευση και ομηρία για τις σχολικές καθαρίστριες – Δεσμεύσεις από Χαρίτση 
Εργάζονται για δεκαετίες με 10μηνες συμβάσεις -που κόβονται για δύο μήνες μέχρι την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς- παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αμείβονται με μισθούς πείνας, που υπολογίζονται με βάση κάποιο ελάχιστο ποσό ανά αίθουσα διδασκαλίας. Στην πλειονότητά τους (στο 70% λένε) τα δεδουλευμένα καταβάλλονται 3 φορές το χρόνο, παρότι η σύμβαση (μίσθωσης έργου) ορίζει τη μηνιαία καταβολή του μισθού. Και αντιμετωπίζονται σαν... εργολάβοι!
Για να λείψουν από τη δουλειά σε περίπτωση ασθένειας, πρέπει να βρουν κάποιον άλλον να τις αντικαταστήσει, μη έχοντας ουσιαστικά περιθώριο να αρρωστήσουν. Σκεφτείτε την περίπτωση μιας εργαζόμενης με κρίσιμο θέμα υγείας, που πρέπει να κάνει τακτικά χημειοθεραπείες. Ο ΟΑΕΔ τις κατατάσσει στα τουριστικά επαγγέλματα, όπως λένε οι ίδιες περιγράφοντας το εργασιακό τους αλαλούμ.
Η πραγματικότητα όμως είναι πιο κοντά σε όσα λέει η Ζωή. «Δανειστήκαμε λεφτά για να έρθουμε στην (σ.σ. προχθεσινή) κινητοποίηση της Αθήνας, ενώ θα είμαστε απλήρωτες μέχρι τα Χριστούγεννα», διαμαρτυρήθηκε οργισμένη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η συγκεκριμένη εργαζόμενη, που έκανε ταξίδι από πόλη της Πελοποννήσου όπου ζει κι εργάζεται για να βρεθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, διεκδικώντας μαζί με συναδέλφισσες και συναδέλφους της από όλη την Ελλάδα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
Η προχθεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε ακόμα ένα σταθμό του αγώνα των σχολικών καθαριστριών, που -μεταξύ άλλων- διεκδικούν:
● Μόνιμη και σταθερή εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις
● Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). «Εξίσωση με τους μόνιμους συναδέλφους μας. Τα ίδια χημικά αναπνέουμε», μας τόνισε μια εργαζόμενη.
● Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
● Έγκαιρη και άμεση καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης υπήρξε συνάντηση περίπου 30 εκπροσώπων συλλόγων με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, όπου συμμετείχε και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, σύμβολο των αγώνων των καθαριστριών και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε να μπει ο κλάδος των καθαριστριών σχολικών κτηρίων στο γενικότερο ζήτημα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, σταδιακά όμως, όχι αυτόματα και άμεσα.
Σημειώνεται ότι για το 2019 η κυβέρνηση έχει περιθώριο 8.500 μόνιμων προσλήψεων, όσες τουλάχιστον υπολογίζονται οι σχολικές καθαρίστριες, με τις οποίες -με βάση ρύθμιση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη- οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν υπογράψει συμβάσεις μίσθωσης έργου μέχρι τη χρονιά 2019-2020.
 Εφαρμογή της σύμβασης
Καθώς καταγγέλθηκαν παρατυπίες σε πολλούς Δήμους, ο κ. Χαρίτσης ζήτησε από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) -η οποία εκπροσωπεί τις καθαρίστριες- να αναλάβει τη συγκέντρωση στοιχείων και δεσμεύτηκε να απαιτήσει ο ίδιος από τους δημάρχους την πλήρη εφαρμογή της σύμβασης, η οποία παράλληλα θα προτυποποιηθεί προκειμένου να μην επιδέχεται μονομερείς τροποποιήσεις.
Ακόμη, τόνισε ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα τακτοποίησης της καταβολής των μισθών σε μηνιαία βάση και ακόμη δεσμεύτηκε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, να διερευνηθεί η δυνατότητα επανένταξης στα ΒΑΕ – καθεστώς από το οποίο βγήκαν το 2012, στον απόηχο ρύθμισης που προέβλεπε συγκεκριμένο εισοδηματικό «κατώφλι» για την ένταξη ενός κλάδου στα ΒΑΕ, υψηλότερο από τις απολαβές των καθαριστριών!
Ως αποτέλεσμα, πολλές εργαζόμενες σήμερα έχουν πρόβλημα με το χρόνο συνταξιοδότησης.
Επίσης, ο κ. Χαρίτσης ανέλαβε να συνεννοηθεί με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, για το ζήτημα των αυξήσεων των απολαβών των σχολικών καθαριστριών, ενώ στη συνάντηση με τους εκπροσώπους τους συμφωνήθηκε να συνεργαστούν προκειμένου να γίνει αναγνώριση και πιστοποίηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.
Αναμένονται νεότερες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Οι σχολικές καθαρίστριες πάντως διαβεβαιώνουν ότι οι αγωνιστικές κινήσεις τους θα συνεχιστούν.

***  Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10,9% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
 Δημοσκόπηση: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ».
Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σημείο της τριετίας με τη Νέα Δημοκρατία να φτάνει το 37,8% και να εκτοξεύει τη διαφορά στις 10.9 μονάδες.
Δημοσκόπηση: Εκτίμηση ψήφου
  • ΝΔ 37,8%
  • ΣΥΡΙΖΑ 26,9%
  • Χρυσή Αυγή 7,2%
  • Κίνημα Αλλαγής 6,9%
  • ΚΚΕ 6,3%
  • Ποτάμι 2,5%
  • Ενωση Κεντρώων 2,4%
  • Ελληνική Λύση 2%
  • ΑΝΕΛ 1,2%
  • Αλλο 4,9%
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 28,7%, έχοντας προβάδισμα 8,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

*** Αθλητική ενημέρωση  :
                              Στη φωτογραφία , Άγγελος Μπασινάς , Γιούρκας   Σεϊταρίδης
****** Το  Σ/Κ  για την 11η αγωνιστική στην  Super League 24.,25., και 26 -11-2018 :
Σάββατο  24-11-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  4-1 ,(2-0) .- 
Τα  γκολ : 15' Γκοοοοολ! 1-0 ο Παναθηναϊκός. Σέντρα του Χατζηγιοβάνη από αριστερά, ο Μακέντα με κεφαλιά στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Χουάντερσον. ,  41΄ γκολ ο Μακέντα για ΠΑΟ , 41' Γκοοοοολ! 2-0 ο Παναθηναϊκός. Μετά από ωραία κάθετη πάσα του Κάτσε, ο Μακέντα βγαίνει τετ α τετ με τον Χουάντερσον, τον πλασάρει και δίνει προβάδισμα δυο τερμάτων στην ομάδα του. , 58΄ γκολ για ΠΑΟ  με Κουρμπέλη ,.. 58' Γκοοοοολ! 3-0 ο Παναθηναϊκός. Γύρισμα του Χατζηγιοβάνη από αριστερά, ο Κουρμπέλης κάνει το σουτ, η μπάλα βρίσκει πάνω σε αντίπαλο, αλλά ο ίδιος παίκτης παίρνει το... ριμπάουντ και με νέο σουτ από κοντά σκοράρει... , 62' Γκοοοολ! 4-0 ο Παναθηναϊκός.,.. με Εμάνουελ Ινσούα 67' Γκοοοοολ! 4-1 ο Απόλλωνας, με τον Σικαμπάλα να κάνει ωραίο πλασέ ψηλά στη γωνία του Κότσαρη,πλάγια από το ύψος της μικρής περιοχής και να σκοράρει... , Στο 92 ΄ Ματία Γιόχανσον γκολ 90'+2' Γκοοοολ! 5-1 ο Παναθηναϊκός..,Συνδυασμός Δώνη και Εμμανουηλίδη, ο δεύτερος πασάρει στον Γιόχανσον κι εκείνος με πλασέ σκοράρει για πέμπτη φορά στο πρωτάθλημα και 4η για Γιόχανσον . -
Διαιτητής της αναμέτρησης έχει οριστεί ο Φώτης Φωτιάδης του Συνδέσμου Καστοριάς.-
Κάρτες : 55' Κίτρινη κάρτα στον Κάτσε76' Κίτρινη κάρτα στον Κονέ ., 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Διάταξη 4-3-3 επέλεξε ο Γιώργος Δώνης για την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα Σμύρνης για την 11η αγωνιστική (16:00). :  Ο Κότσαρης θα είναι στο τέρμα, με τους Ινσούα αριστερά και Γιόχανσον δεξιά, ενώ παρτενέρ του Κολοβέτσιου στα στόπερ θα είναι ο Οικονόμου. Ο Κουρμπέλης θα είναι το αμυντικό χαφ, με τους Κάτσε και Δώνη να τον πλαισιώνουν, ενώ οι Μπουζούκης και ο Χατζηγιοβάνης θα υποστηρίζουν επιθετικά τον Μακέντα. -
 Όσο για το σχήμα με το οποίο ξεκινάει ο Απόλλωνας Σμύρνης; Το αποτελούν οι: Χουάντερσον, Οριουέλα, Κύργιας, Γκίνο, Μπετινέλι, Κονέ, Ναδάλες, Σικαμπάλα, Τζανετόπουλος, Ζοαο Πεδρο και Ελ Χέλβε.-
Στον πάγκο των γηπεδούχων βρίσκονται οι: Ξενόπουλος, Χατζηθεοδωρίδης, Τζανδάρης, Πούγγουρας, Εμμανουηλίδης, Στάικος και Καμπετσής.-
Στον πάγκο των φιλοξενούμενων βρίσκονται οι: Βάσιτς, Βαφέας, Ακόστα, Τριάδης, Ντεφεντερίκο, Ρώσσης και Ντούρσο..-
~ Στο ΟΑΚΑ βρίσκονται και παιδιά από τις Σχολές ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού από Μεταμόρφωση, Υμηττό, Καλαμάτα, Αιγάλεω και Σεπόλια.-
~ Περίπου 5.000 φίλοι του Παναθηναϊκού στο γήπεδο αυτή την ώρα...
~** Πρώτη αλλαγή για τον Απόλλων. Τριάδης αντί Μπετινέλι. , 61' Πρώτη αλλαγή για τον ΠΑΟ Έξω ο Κουρμπέλης, μέσα ο Στάικος. , 63' Δεύτερη αλλαγή για τους φιλοξενούμενους, με τον Ακόστα να αντικαθιστά τον Πέδρο., 66' Αλλαγή από τον Δώνη. Βγαίνει ο Ινσούα, μπαίνει ο Χατζηθεοδωρίδης. , 70' Κλείνει τις αλλαγές του ο Απόλλωνας.Μέσα ο Ντούρσο έξω ο Τζανετόπουλος. , 77' Εμμανουηλίδης αντί Χατζηγιοβάνη για τον ΠΑΟ. ,   ~* 90' Τέσσερα λεπτά οι καθυστερήσεις,

ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης -ΑΕΛ. ΛΑΡΙΣΣΑ  2-0 , (0-0) .- 
Τα  γκολ :55΄ γκολ  για τον   Νικ . Καλτσάς , .. Ωραία σέντρα του Κώτσιρα από τα δεξιά, έξυπνη κάθετη κίνηση του Καλτσά, που τον έχασε η αντίπαλη άμυνα και κυρίως ο Γκόλιας, με αποτέλεσμα να σκοράρει με κεφαλιά , Στο  89΄ ο Μανιάς γκολ 
Διαιτητής :Διαιτητής: Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών). Βοηθοί: Πολυχρόνης Κωσταράς (Αιτ/νίας) - Λάζαρος Δημητριάδης (Μακεδονίας). Τέταρτος Γιώργος Τάσης (Ηπείρου).-  
Κάρτες :  
Αστέρας Τρίπολης (Γιώργος Παράσχος): Παπαδόπουλος, Κώτσιρας, Τριανταφυλλόπουλος, Ματρικάρντι, Κυριακόπουλος, Βαλιέντε, Μουνάφο, Καλτσάς, Ρόλε, Τόνσο, Μανιάς.
ΑΕΛ (Τζανλούκα Φέστα): Κρίστινσον, Γκόλιας, Ζίζιτς, Γρομητσάρης, Χοτζάλι, Χούμπτσεφ, Μιλοσάβλιεβιτς, Φατιόν, Πίτι, Ντέλετιτς, Νούνιτς.
Στον πάγκο των γηπεδούχων: Αθανασιάδης, Ορτέγκα, Μπέλοκ, Τσιλιανίδης, Δουβίκας, Βλάχος, Φερντάντεθ-
Στον πάγκο των φιλοξενούμενων: Παϊτέρης, Μπάλας, Κούνιτς, Ακόστα, Γκοϊκοβιτς, Μπαργκάν, Σαχίτι  .- 
~** Ο Τσιλιανίδης θα μπει αντί του Ρόλε σε λίγο , 67' Σαχίτι αντί του Πίτι στο ματς για την ΑΕΛ ,84' Ορτέγκα αντί του σκόρερ Νίκου Καλτσά για τον Αστέρα ,  90+2' Φερνάντεθ αντί Μανιά στο ματς ,   ~* Τρία λεπτά οι καθυστερήσεις .-

 Στη φωτογραφία , Ηλία Ίβιτς και Γωγώ Μαστροκώστα  στον αγώνα του Αγρινίου .-
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ -ΑΕΚ Αθηνών  2-1 ,(1-0) .- ^
Τα  γκολ26' Γκολ για τον Παναιτωλικό! 26' Σκόραρε ο Ουίλιαν, αλλά υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ κακώς από κ. Δέτση , . 27΄Αυτογκόλ του Τσόσιτς μετά από γύρισμα του Ρόσα στην περιοχή. , 51' Γκολ για τον Παναιτωλικό! Γκόλ με Καμαρά ,Μετά από την εκτέλεση κόρνερ του Μάζουρεκ, ο Καμαρά πήρε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπάρκα. ,  77' Γκολ για την ΑΕΚ!Ο Σιμόες από κοντά έστειλε την μπάλα από τα δίχτυα. Πολύ οριακή φάση καθώς ο Πορτογάλος είναι στο όριο για οφσάιντ.  , .- 
ΔιαιτητέςΔιαιτητής του αγώνα ο Εμμανουήλ Σκούλας. , Δύο γυναίκες βοηθοί διαιτητή σήμερα. Η κυρία Κουρομπύλια και η κυρία Δέτση.
Κάρτες : 33' Κίτρινη κάρτα στον Άλεφ. , κίτρινη κάρτα ο Καμαρά επειδή έβγαλε τη φανέλα του69' Κίτρινη κάρτα στον Χαντάκια.,   .- 
Η ενδεκάδα του Παναιτωλικού: Κυριακίδης - Μαρινάκης, Χαντάκιας, Άργκους, Ρόσα - Λουσέρο, Ντίας - Oυίλιαν, Μάζουρεκ, Μανά - Καμαρά .-
Η ενδεκάδα της ΑΕΚ: Μπάρκας - Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Τσόσιτς, Χουλτ – Μάνταλος, Άλεφ, Σιμόες, Μπακασέτας – Λιβάγια - Πόνσε .-
Στον πάγκο για τον Παναιτωλικό οι Γιαννακόπουλος, Γιαννιώτης Η., Λιάβας, Τσοκάνης, Μοράρ, Γιαννιώτης Δ., Αγρόδημος.-
Στον πάγκο για την ΑΕΚ οι Τσιντώτας, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Κλωναρίδης, Γαλανόπουλος, Γιακουμάκης, Μπογέ.- ~*** Τρία τα λεπτά των καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο. -  ~** Μία αλλαγή για την ΑΕΚ. Ο Μπογέ πήρε τη θέση του Μπακασέτα. , 60' Δεύτερη αλλαγή Ο Κλωναρίδης στη θέση του Άλεφ  , 66' Πρώτη αλλαγή για τον Παναιτωλικό. Ο Μοράρ παίρνει τη θέση του τραυματία Καμαρά. ,78' Δεύτερη αλλαγή για τον Παναιτωλικό. Ο Ηλίας Γιαννιώτης αντικατέστησε τον Μανά., 79' Τρίτη αλλαγή για την ΑΕΚ. Ο Γκάλο πήρε τη θέση του Μπακάκη. ,  ~** 4΄ λεπτά των καθυστερήσεων , .- 


ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΞΑΝΘΗ  2-0 ,(0-0) .- 
Τα γκολ : 47' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ! 1-0 κόντρα στην Ξάνθη με κεφαλιά του Πρίγιοβιτς! Ο Βιεϊρίνια με το μπήκε έβγαλε τη σέντρα και ο Πρίγιοβιτς κινήθηκε γρήγορα προς την μπάλα και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ! , Στο 65΄ με Μαουρίσιο σε κτύπημα φάουλ ,
Διαιτητές : Διαιτητής: Αθανάσιος Σέζος , Α’ βοηθός: Νικόλαος Σάββας , Β’ βοηθός: Αντώνιος Σινιοράκης , 4ος: Ευάγγελος Γρατσάνης
Κάρτες  : 16' Κίτρινη κάρτα στον Κίτσιου. ,  63' Κίτρινη κάρτα στον Μπαξεβανίδη για φάουλ στον Λημνιό. , 
Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης – Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Κίτσιου – Μαουρίσιο, Κάνιας – Λημνιός, Πέλκας, Μπίσεσβαρ – Πρίγιοβιτς..-
Ξάνθη: Ζίβκοβιτς, Κοβάσεβιτς, Κασάδο, Γέντρισεκ, Λισγάρας, Ντουρίτσκοβιτς, Καμαρά, Καντά, Κάστρο, Χατζητερζόγλου .-
Στον πάγκο του ΠΑΟΚ: Ρέι, Τόσκα, Βέρνμπλουμ, Βιεϊρίνια, Σάκχοφ, Άκπομ, Ζαμπά .-
Στον πάγκο της Ξάνθης: Γκαραβέλης, Σουλεϊμάν, Μπρίτο, Μελιόπουλος, Σαρπόνγκ, Μελισσόπουλος, Κίκε .-
~** 46' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Εκτός ο Κίτσιου, μέσα ο Βιεϊρίνια 57' Αλλαγή για την Ξάνθη. Εκτός ο Καντά, μέσα ο Σαρπόνγκ  , 58' Αναγκαστική αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Εκτός με τραυματισμό ο Βαρέλα, μέσα ο Τόσκα  , 75' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Εκτός ο Μαουρίσιο, μέσα ο Βέρνμπλουμ , .- 82' Αλλαγή για την Ξάνθη. Εκτός ο Κοβάσεβιτς, μέσα ο Μελιόπουλος  , 

Κυριακή 25-11-2018 :
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π.
ΟΦΗ- ΑΡΙΣ Θεσσ/νίκης

Δευτέρα 26-11-2018 :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964

***  Στο ποδόσφαιρο Β΄ εθνική στην  Football League 6η αγωνιστική το Σ/Κ  :
Σάββατο 24-11-2018:
ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ -ΗΡΟΔΟΤΟΣ 2-0 .- ^  
Κυριακή 25-11-2018:
ΠΑΝΑΧΑΐΚΉ - ΑΕ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Άρτας
ΑΠΟΛΛΩΝ Πόντου -  ΑΗΤΤΗΤΟΣ Σπάτων
ΤΡΙΚΑΛΑ 1963 - ΒΟΛΟΣ Ν.Π.Σ.
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ -ΔΟΞΑ Δράμας
ΗΡΑΚΛΗΣ 1908 Θεσ/νίκης - Α.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ

*** ***  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ αγώνων SUPER LEAGUE  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  2018-2019 με αποτελέσματα αγώνων :

***   Το πρόγραμμα  2018-2019 ποδόσφαιρο Σούπερ Λίγκας 
1η αγωνιστικής  Σ/Κ/Δ  24, 25, 26/08/2018:  
ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης  1-0 .-^Σα
Παναιτωλικός - Ατρόμητος  1-2 .-^Σα
Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΛάρισσα  0-1 .- ^ Σα
ΑΕΚ -ΠΑΣ Γιάννινα  2-0 .- ^ Σα
Ξάνθη-Παναθηναϊκός  0-1 .-^ Κυ
Πανιώνιος- ΟΦΗ  2-2 .- ^ Κυ
Ολυμπιακός- Λεβαδειακός  1-0.-^  Κυ 
Λαμία-Άρης             .-  Δευ
~* Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Ξεκινάει με -6 βαθμούς .-

~**  2η αγωνιστική Σ/Κ/Δ  01, 02, 03/09/2018 :
Πανιώνιος-ΠΑΟΚ  0-1  .-   ^ Κυ 
Ατρόμητος-Ξάνθη   0-0 .- ^  Σα 
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ   0-1  .-^  Σα 
Παναθηναϊκός-Λαμία  3-1.- ^  Σα 
Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα  5-0  .- Κυ
Αρης- ΑΕΛάρισσα   2-0 .- ^  Κυ 
Λεβαδειακός-Απόλλων Σμύρνης  1-0  .-^ Δευ
Παναιτωλικός-ΟΦΗ  2-1  .- ^ Δευ

3η αγωνιστική  16/09/2018 
ΟΦΗ-ΠΑΟΚ  1-3 .- Σα 
Ξάνθη-Παναιτωλικός  1-1 .- Σα 
ΑΕΚ-Πανιώνιος  4-0 .- Σα 
Λαμία-Ατρόμητος 0-1 .- Κυ
Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 2-1 .- Κυ
ΑΕ Λάρισσα -Παναθηναϊκός  1-3 .- Κυ 
Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 .-  Κυ 
Αρης-Λεβαδειακός   2-0 .-  Δευ

4η αγωνιστική 23/09/2018  (22., 23 και 24/09/2018)
Ξάνθη-ΟΦΗ  3-0 .-^  Κυ
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ   2-0 .-^ Κυ 
Παναιτωλικός-Λαμία  2-2 .- ^  Δευ
Πανιώνιος-Ολυμπιακός  1-0 .-^  Δευ (Ακύρωση κανονικού γκολ Πανιωνίου ως οφσάϊτ).-
Ατρόμητος-ΑΕΛάρισα  2-0 .-^ Σα 
Αστέρας Τρίπολης-Απόλλων Σμύρνης  2-0 .-^ Σα 
Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός  3-0 .-^    κυ
ΠΑΣ Γιάννινα-Αρης  1-0 .-^  Σα 


  ~  5η αγωνιστική 20η   
ΟΦΗ-ΑΕΚ  0-3 .- ^  Σα 
 Λαμία-Ξάνθη  0-0.-^   Δευ 
 Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ   0-1 .-^  Κυ 
 ΑΕΛ-Παναιτωλικός  1-0 .-^ Σα 
Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος  0-2 .- ^  Κυ 
Λεβαδειακός-Ατρόμητος  0-2 .-^  Κυ 
 Άρης-Αστέρας   2-0  .-^  Κυ 
Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα  2-1 .- ^ Σα
6η Αγωνιστική   Σ/Κ/Δ  06 .07 . 08 -10-2018 // 21η 
Λαμία-ΟΦΗ   1-1 .- ^ Κυ  
ΑΕΚ-Ολυμπιακός   1-1 .-^  Κυ  
Ξάνθη-ΑΕΛ   1-0 .-^  Δευ 
ΠΑΟΚ-Απόλλων Σμύρνης  2-0 .-^   Κυ 
Παναιτωλικός-Λεβαδειακός   2-1 .- ^   Σα 
Πανιώνιος-Άρης    1-0  .-^  Σα 
Ατρόμητος Αθηνών -ΠΑΣ Γιάννινα   1-0 .-^ Κυ
Αστέρας Τρίπολης -Παναθηναϊκός  1-1 .- ^  Σα 

 7η  20.21 και 22/10/2018 , Αγωνιστική //22η
ΟΦΗ-Ολυμπιακός  1-0  .-^  Κυ
ΑΕΛ-Λαμία  1-2  .- ^  Σα 
Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΚ  0-2 .-^ Σα 
Λεβαδειακός-Ξάνθη  1-2.- ^ Κυ 
Άρης-ΠΑΟΚ  1-2 .-^ Κυ
ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός  0-2  .-^ Σα 
Παναθηναϊκός-Πανιώνιος  1-0 .-^ Σα 
Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης  3-2 .-  Δευ                  
  8η Αγωνιστική 23η 27,28 και 29/10-2018
ΑΕΛ-ΟΦΗ  0-0 .-^ Σα
Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης  1-0 .-^ Δευ
Λαμία-Λεβαδειακός  3-2 .-^Σα 
ΑΕΚ-Άρης  4-0 .-^ Κυ
Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα  2-1 .-^  Δευ 
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-0 .-^ Δευ
Παναιτωλικός-Αστέρας  1-1  Κυ 
Πανιώνιος-Ατρόμητος  2-2  Κυ           
9η αγωνιστική Σ/Κ/Δ 02., 03,04/11/2018 : 
ΟΦΗ-Απόλλων Σμύρνης  0-0 .-^ Σα 
Λεβαδειακός-ΑΕΛ  1-1 .- Σα
Αρης-Ολυμπιακός  0-1 .-^ Κυ
ΠΑΣ Γιάννινα-Λαμία  0-0 .-Σα
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ  0-0 .-^ Σα
Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη  0-1 .- Δευ
Ατρόμητος-ΠΑΟΚ  1-1 .- Κυ 
Πανιώνιος-Παναιτωλικός  3-0 .-^ Κυ

10η αγωνιστική 09, 10  και 11/11/2018 :
Λεβαδειακός-ΟΦΗ  2-1 .- ^ Σα 
Απόλλων Σμύρνης-Αρης  1-2 .-^ Δευ 
ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα  2-0 .- ^ Σα 
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός  1-1  ,.-^ Κυ  
Λαμία-Αστέρας Τρίπολης  0-0 .-^  Κυ 
ΑΕΚ-Ατρόμητος 0-2 .-^  Κυ 
Ξάνθη-Πανιώνιος  0-1 .-^ Σα 
ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός  2-1 .-^   Κυ 

11η αγωνιστική Σα 24, Κυ 25  και Δευ 26/11/2018: 
ΟΦΗ-Αρης
ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός
Παναθηναϊκός - Απόλλων Σμύρνης  4-1 .-^   Σα 
Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΛάρισσα   2-0  .-  ^ Σα 
Ατρόμητος - Ολυμπιακός
Πανιώνιος - Λαμία
ΠαναιτωλικόςΑΕΚ  2-1 .- Σα  
ΠΑΟΚ - Ξάνθη  2-0  .-  Σα
*** Στο Κυπριακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σήμερα Σάββατο 24-11-2018 για την 10η  αγωνιστική :
ΑΕΚ Λάρνακας - ΑΠΟΕΛ  1-0 .-(το γκόλ , : 35’ Φλοριάν) 
Απόλλων Λεμεσού-Άλκη Ορόκλινη 
Αύριο Κυριακή 25-11-2018 :
Κυριακή 25/11/2018 
16:00 Πάφος-Παραλίμνι 
17:00 Ομόνοια-Ανόρθωση 
18:00 Νέα Σαλαμίνα-ΑΕΛ Λεμεσού 
Δευτέρα 26/11/2018 
19:00 Ερμής Αραδίππου-Δόξα Κατωκοπιάς 

*** Στην Γ΄ Εθνική στο ποδόσφαιρο στην 9η  αγωνιστική την Κυριακή 25-11-2018  :
Α.Ε. Πελλάνας  Καστορίου - Α.Ο. Εικοσιμίας
Παναρκαδικός - Γ.Π.Σ. Πάμισος Μεσσήνης
Α.Ε. Λέρνας -Α.Ο. Μανδραϊκός
Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Αμβρυσσέας Διστόμου
Α.Ε. Ερμιονίδας - Παναργειακός
Ένωση Πανασπροπυργιακού -Α.Ο. Υπάτου
ΑΟΚ. Ζακύνθου - Α.Ε. Αστέρας Βλαχιώτη


****  Για την Α1 ΄ στο Ελληνικό μπάσκετ στην 7η αγωνιστική  Σ/Κ/Δ/ 24, 25, και 26-11-2018 :
Σάββατο 24-11-2018 :
ΡΕΘΥΜΝΟ -ΧΟΛΑΡΓΟΣ κ.α. 68-68, παράταση 83-76 .- ^ 
Τα δεκάλεπτα: 16-25, 37-39, 57-51, 68-68, 83-76 (παράταση). 
Ρέθυμνο (Ζιάγκος): Τζόνσον 12 (5 ριμπ.), Χριστοδούλου 13, Μπαρτ Τζούνιορ 17 (7 ασίστ), Ντάνιελς 5, Τζόουνς 3, Οικονομόπουλος, Σιγκούνας 4 (6 ριμπ.), Καλογιαννίδης, Γλυνιαδάκης 1, Κλάντον 5, Ραζής 5, Μπρέισι Ντέιβις 18. 
Χολαργός (Λυκογιάννης): Φιτζπάτρικ 14 (7 ριμπ.), Γιάνκοβιτς 10 (10 ριμπ.), Οκερέαφορ 6, Αγκμπελέσε, Χόκινς 12, Κώττας 4, Καμπερίδης 7, Σπυριδωνίδης, Σκουλίδας 2, Καλαϊτζάκης, Λοβ 15, Ντόρσεϊ 6.  


ΠΡΩΜΥΘΕΑΣ Πάτρας - ΚΥΜΗ  94-61 .-^ 
Τα δεκάλεπτα: 33-7, 54-25, 70-46, 94-61 
Προμηθέας (Γιατράς): Γκίκας 2 (1/5 σουτ, 4 ασίστ), Μέγιερ 3 (1), Λίποβι 9 (1), Παρκς 22 (9/12 δίποντα, 4/7 βολές, 12 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο σε 21:11), Μπράουν 4 (1/7 σουτ, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Σαλούστρος 4 (4 ασίστ, 2 κλεψίκματα), Όντουμ 4 (2/8 σουτ, 4 ριμπάουντ, 14 ασίστ, κανένα λάθος), Τσαϊρέλης, Γερομιχαλός 21 (9/9 δίποντα, 1/1 τρίποντο), Σανδραμάνης 9 (3), Έλις 14, Λαναράς 2 
Κύμη (Καστρίτης): Πουλιανίτης 2, Χόρτον 13 (7 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 4 κοψίματα), Σαγκς 9 (1), Κάμφορ 12 (2), Γουάσινγκτον 1, Τσιάρας 2, Στυλιανού 5, Μαραγκός 5 (1), Τουντζιαράκης 6, Γερομιχαλός, Μητσιμπόνας, Χολμς 6 (1/8 σουτ)


ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΛΑΥΡΙΟ  87-78 ,(40-43)  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-29 , 17-14 , 21-16 ,  26-19  .- ^


Κυριακή 25-11-2018 :
ΑΕΚ Αθηνών - ΗΦΑΙΣΤΟΣ Λήμνου
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΑΡΙΣ Θεσσ/νίκης
Δευτέρα 26-11-2018 :
ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

*** Για την Α2 ΄ στο Ελληνικό μπάσκετ στην 7η αγωνιστική :
Σάββατο 24-11-2018 : 
ΙΩΝΙΚΟΣ Νίκαιας - ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας  102-70 .-^ 
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΨΥΧΙΚΟ  63-70 .-^ 
ΕΝΩΣΗ Ευρώπη Πευκοχωρίου - Ιπποκράτης  84-93 .- ^ {Δύο 2 παρατάσεις : 65-65 , και 80-80 }
ΜΑΡΟΥΣΙ -ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς  96-79 .-^ 
ΑΠΟΛΛΩΝ Πάτρας -ΑΜΥΝΤΑΣ  51-58 .-^ 
ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ Δρυοπιδέων  63-56 .-^ 
ΧΑΡΙΛΑΟΣ Τρικούπης - ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσ/νίκης  63-76 .-^ 
Γ.Σ. ΕΡΜΗΣ Αγιάς - ΚΑΒΑΛΑ  79-77 .-^ 

*** Στην Α1΄ στο γυναικείο μπάσκετ  στην 4η αγωνιστική Σ/Κ  24 , και 25-11-2018 :
Σάββατο 24-11-2018 :
ΝΙΚΗ Λευκάδας - Γ.Σ. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  67-49 .-  ^
Κυριακή 25-11-2018 :
Α.Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Μοσχάτου - ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ Καλλιθέας
ΑΕΟ ΠΡΩΤΕΑΣ Βούλας - ΓΑΣ ΚΑΛΥΒΙΑ Θορικού
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς
ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -Α.Ο. ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ
Α.Ο ΔΑΦΝΗ Αγίου Δημητρίου - ΗΡΑΚΛΗΣ 

***  ΧΘΕΣ , ... Παρασκευή  23-11-2018 για την Euroleague στο μπάσκετ και για την 9η αγωνιστική  :
ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ - ΚΙΜΚΙ  83-84 ,(39-37) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 26-19 13-18 , 18-21 , 26-26  .-^
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 86-77 , (44-32) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-12 , 24-20 29-23 ,  13-22 .-^ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ -ΤΣΣΚΑ Μ.  93-92 , (35-49) .- ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 17-21 , 18-28 , 30-18 , 28-25 .- ^
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ- ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ  90-80 , (24-25) .-  ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 24-25 , 29-19  ,21-12 , 16-26 . - ^ 
*** ΠΡΟ-ΧΘΕΣ , .... Πέμπτη 22-11-2018 για την Euroleague στο μπάσκετ και για την 9η αγωνιστική  :
~** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. -ΡΕΑΛ Μ.  88-83, (52-41) .- ^
Τα  δεκάλεπτα 29-22 , 23-19 , 13-24 23-18  .- ^
 ~** ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  86-93,(46-42) .- ^
Τα  δεκάλεπτα 23-19 , 23-23 , 14-32 , 28-19  .- ^
~** ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 70-74 ,(41-36) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 16-13 , 25-23 , 12-19 , 17-19 .- ^
~** ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ -  ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου 74-89 ,(42-46) .-^
Τα  δεκάλεπτα 17-21 , 25-25 , 20-15 , 12-28 .- ^
*** ***    Αποτελέσματα Ελληνικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ Euroleague 
Α/ .-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΌΣ : 
1η αγωνιστική Πέμπτη 11-10-2-18 : Παναθηναϊκός - Μακαμπί Τ.Α.  89-84 .- !
2η  αγωνιστική  Πέμπτη 16-10-2018 : Μπάγερν Μονάχου -Παναθηναϊκός  80-79 .-
3η αγωνιστική Πέμπτη 18-10-2018 : Παναθηναϊκός - Γκράν Κανάρια 102-87 .- !
4η αγωνιστική : Παρασκευή 26-10-2018: Παναθηναϊκός - Ζαγκλίρις  κ.α. 76-76 ,παράτ.: 83-87 .-^εντός 
5η  αγωνιστική : Παρασκευή 02-11-2018ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  67-72 .-^ 
6η αγωνιστική :Παρασκευή 09-11-2018 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  93-80 .-^ 
7η αγωνιστική ,Παρασκευή 16-11-2018 : Εφές Ανατολού - Παναθηναϊκός 78-62 .-^
8η αγωνιστική Τετάρτη 21-11-2018 : Παναθηναϊκός -Μπαρτσελόνα  76-70 .-^ 
9η αγωνιστική Παρασκευή 23-11-2018: Μπασκόνια -Παναθηναϊκός  86-77 .-
10η αγωνιστική Παρασκευή 30-11-2018 : Κίμκι Μ. -Παναθηναϊκός 

~* Οι  επόμενοι αγώνες για Παναθηναϊκό  , με ΚΙΜΚΙ  εκτός , με ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  εντός , με Νταρουσάφακα εντός , με την ΡΕΑΛ Μ. εκτός ,........ 

Β/.- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς :
1η αγωνιστική Παρασκευή 12/10/2018: Χίμκι - Ολυμπιακός  66-87 .- 
2η  αγωνιστική Παρασκευή 17-10-2018 : Μπασκόνια -Ολυμπιακός  80-85 .- 
3η αγωνιστική Παρασκευή 19-10-2018:  Ολυμπιακός - Αρμάνι Μιλάνο  75-99 .-
4η  αγωνιστική: Πέμπτη 25-10-2018: Ολυμπιακός - Μακαμπί Τ.Α.   88-80 .- ^ 
5η αγωνιστική : Πέμπτη 01-11-2018:  ΤΣΣΚΑ Μόσχας -Ολυμπιακός Π.    69-65 .-^  
6η  αγωνιστική :Παρασκευή 09-11-2018ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  93-80 .-^
7η  αγωνιστική Πέμπτη 15-11-2018 : Ολυμπιακός Π.- Φενέρμπαχτσε 72-73 .-^εντός
8η  αγωνιστική Τρίτη 20-11-2018 : Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός Π . 62-72.-^
9η  αγωνιστική Πέμπτη 22-11-2018 : Ολυμπιακός Π. - Ρεάλ Μ.  88-83 .-^ 
10η αγωνιστική Πέμπτη 29-11-2018 : Ολυμπιακός Π. - Μπούντουκνοστ 

~* Οι  επόμενοι αγώνες για τον Ολυμπιακό :   με ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ  εντός , με ΖΑΓΛΙΡΙΣ Κάουνας  εκτός . , με ΑΝΑΤΟΛΟΥ Εφές εντός , με Μπαρτσελόνα εκτός , ...

***  Ενός λεπτού σιγή στους αγώνες όλων των τοπικών κατηγοριών 
Σύμφωνα με απόφαση της ΕΠΣΜ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλους τους αγώνες των πρωταθλημάτων Α΄, Α1, Β΄, Γ΄ Τοπικής και Κ-14 που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, στη μνήμη των τριών νεαρών ποδοσφαιριστών του ΑΟ Κυπαρισσίας.

***  Οι αγώνες του Σαββατοκύριακου στα γήπεδα της Μεσσηνίας 
Α΄  ΤΟΠΙΚΗ
Πανθουριακός – Απόλλων Καλαμάτας   2-2 .-^   Σα , στο «Π. Γεωργανάς»
Ο εκ των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, Απόλλων Καλαμάτας, αντιμετωπίζει σήμερα τον Πανθουριακό, στο Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς» στο ματς με το οποίο ανοίγει η αυλαία της 9ης αγωνιστικής.
Στον Πανθουριακό πρώτα ο προπονητής Τάσος Χατζηαγγελής και οι ποδοσφαιριστές του θέλουν να συνδυάσουν νίκη με καλή εμφάνιση, ανεβαίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο στο βαθμολογικό πίνακα της Α΄Τοπικής. Ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν.
Με στόχο το «διπλό» θ’ αγωνιστούν οι «μαυρόασπροι» για να παραμείνουν στο «ρετιρέ».
Ο τεχνικός Τάκης Σακελλαρόπουλος και οι συνεργάτες του Θανάσης Τσούκλερης, Θεόδωρος Σακκάς προβληματίζονται για τη συμμετοχή του Ηλία Κουντάνη (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό).
Το ματς αρχίζει στις 3.00 μ.μ. και έχει οριστεί να το «σφυρίξει» ο Γιάννης Κουτσαναστάσης.
Βοηθοί θα είναι η Αναστασία Τσουκάλη και ο Νίκος Τσίρμπας.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Σε 8 αγώνες)
1. ΑΟ Διαβολιτσίου 17-3  18
-. Απόλλων Καλ. 18-6               18
3. Πύλος  12-6 15
4. Εράνη Φιλ. 12-6    13
-. Θουρία  13-9 13
6. Εθνικός Μελ. 15-7       12
-. Ανδρούσα 13-7     12
8. Σπερχογεία  10-13       11
-. Κυπαρισσία   7-12 11
-. ΑΕ Μάνης     6-9  11
11. Τ. Άγρας     11-9 10
-. Ανάληψη       9-13 10
13. ΑΕ Αβίας 7-11    6
14. Ολυμπιακός Καλ. 6-8  5
15. Ομόνοια      5-18 3
* Ο ΑΟ Φαραί παραιτήθηκε από το πρωτάθλημα
* Ο ΑΣ Ανδρούσας, η Εράνη Φιλιατρών, ο Ολυμπιακός Καλαμάτας και η ΑΕ Αβίας, έχουν 1 αγώνα λιγότερο.
 Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ντέρμπι Καλού Νερού – Ηρακλή Καλαμάτας  3-1 .-^ Σα 
Με το ντέρμπι κορυφής μεταξύ του ΠΑΟ Καλού Νερού και του Ηρακλή Καλαμάτας, ανοίγει σήμερα η αυλαία της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας.
Στην τριφυλιακή ομάδα πρώτα, όπου ο τεχνικός Σάκης Διονυσόπουλος έχει όλους τους ποδοσφαιριστές του «ετοιμοπόλεμους». Ο ΠΑΟ Καλού Νερού θέλει  ν’ αξιοποιήσει τον παράγοντα έδρα, παραμένοντας στην κορυφή.
Στον Ηρακλή Καλαμάτας τώρα, ο προπονητής Άρης Γαλανόπουλος  και οι ποδοσφαιριστές του, είναι αποφασισμένοι ν’ αποσπάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα.
Ο αγώνας αρχίζει στις 3.00 μ.μ. στο Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας και διαιτητής έχει οριστεί  ο Μάριος Καρβούνης. Βοηθοί θα είναι οι Χάρης Τσοπανάκης και Γιώργος Γαλακούτης.
 Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 7 αγώνες)
1.  Καλό Νερό 18-4    16
-. Κορώνη 21-6           16
-. Ηρακλής Καλ. 14-4 16
4. ΑΟ Μεθώνης          13-6     15
5. Δώριο          12-7     11
-. Ηρακλής Κ.10-8      11
7. Πεταλίδι      8-10     10
8. Αναγέννηση Παρ. 5-10       9
9. ΑΟ Φυτειάς 9-13    8
10. Χανδριναϊκός 11-12          7
-. Θύελλα Χαρ.           10-13   7
12. Χώρα 7-13                        6
13. Μιλτιάδης 4-18     5
* Ο ΑΟ Ασπροχώματος παραιτήθηκε από το πρωτάθλημα.
* Ο ΑΟ Μεθώνης και ο ΠΑΟ Καλού Νερού έχουν 1 αγώνα λιγότερο.
 Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Μέσα Αστέρας Αρφαρών, ΑΕΚ Καλαμάτας  
Εντός έδρας αγωνίζονται σήμερα ο Αστέρας Αρφαρών και η ΑΕΚ Καλαμάτας, που βρίσκονται στην κορυφή του Α΄ και του Β΄Ομίλου αντίστοιχα του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, στο πλαίσιο της 7ηςαγωνιστικής. Συγκεκριμένα, ο Αστέρας Αρφαρών αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό Καλαμάτας, ενώ η ΑΕΚ Καλαμάτας «κοντράρεται» με τον Δαναό.
Στον Α΄Όμιλο, ο Αστέρας Βαλύρας «συγκρούεται» με το Νέο Άρι στο γειτονικό ντέρμπι, ο ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας φιλοξενεί τον Ατρόμητο Πλατέος, ενώ ο Διαγόρας Κοπανακίου  αντιμετωπίζει τη Θύελλα Μερόπης.
Στο Β΄ Όμιλο, ο Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου υποδέχεται τη Δόξα Καλαμάτας, ενώ ο Κεραυνός Καλαμάτας  αντιμετωπίζει τον ΑΟ Λεΐκων.
Αναλυτικά οι σημερινές  συναντήσεις της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Βαλύρας
Αστέρας Βαλύρας – Νέος Άρις   1-1 .-^
: Α. Καυκάς (Π. Κομπιλίρης-Φ. Κασκάνης)
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας – Ατρόμητος Πλατέος  2-1 .-^
: Ε. Ζαρακοβίτης (Δ. Ταβουλαρέας-Κ. Αντωνόπουλος)
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Διαγόρας Κοπανακίου – Θύελλα Μερόπης 1-0 .-^
: Κ. Ψηλοπαναγιώτης (Β. Βρυώνης-Κ. Ηλιοπούλου)
Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Παναθηναϊκός Καλαμάτας 5-1 .-^
: Ηλ. Τσουλάκος (Ε. Μπασιλάρης-Γ. Ρουμελιώτης)
Δημοτικό Γήπεδο Δυτικής Παραλίας
ΑΕΚ Καλαμάτας – Δαναός  8-2 .-^ 
: Α. Κυριόπουλος (Χ. Σαπουτζής-Σ. Παλλαδινός)
Δημοτικό Γήπεδο Βλαχόπουλου
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Δόξα Καλαμάτας  - 
: Ηλ. Σκόρδος (Ε. Παναγιωτόπουλος-Γ. Μιχαλόπουλος)
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Κεραυνός Καλαμάτας – ΑΟ Λεΐκων  1-3  .-^ 
: Δ. Πλακογιάννης (Π. Λιανός-Ε. Τσαούση)
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Κ-14 ΤΗΣ ΕΠΣΜ
Τρεις συναντήσεις για την 4η αγωνιστική
Αγωνιστική δράση σήμερα στο πρωτάθλημα Κ-14 της ΕΠΣΜ, καθώς διεξάγονται τρεις συναντήσεις στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής που είναι οι εξής:
Ώρα 10.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ερμής Καλαμάτας – Πανθουριακός  3-0 .-^
: Π. Κομπιλίρης (Π. Νικολόπουλος-Γ. Τσαβδαρίδης)
 Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Πάμισος Μεσσήνης  1-2 .-^
: Γ. Βανικιώτης (Π. Βασιλοπούλου-Γ. Τσαβδαρίδης)
Ώρα 12.00 μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – Δαναός: Κ. Καρύδας
 Ρεπό: Παναθηναϊκός Καλαμάτας
Οι αγώνες Πρασίνων Πουλιών – ΑΟ Κυπαρισσίας
και Εράνης Φιλιατρών – Ηρακλή Καλαμάτας αναβλήθηκαν.
MEΣΣΗΝΙΑΚΟΣ – ΒΟΛΕΪ
Υποδέχεται τον Απολλώνιο
Τον Απολλώνιο αντιμετωπίζει σήμερα και ώρα 6.00 μ.μ. στο Δημοτικό Γυμναστήριο Παραλίας ο Μεσσηνιακός, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α2 Εθνικής κατηγορίας. Η προπονήτρια Γωγώ Σουρή και οι αθλήτριές της, θέλουν να συνδυάσουν νίκη με καλή εμφάνιση.
Διαιτητές είναι οι Καλαματιανοί Ηλίας Τσουμελέας και Πάνος Χανδρινός.
Οι υπόλοιπες σημερινές συναντήσεις της 6ης αγωνιστικής είναι οι εξής:
Ώρα 4.00 μ.μ.
ΑΘΛΕΣ Ηρακλείου – ΑΣΠ Απόλλων
8.00 μ.μ.
ΓΣ Αστέρας Αγίου Δημητρίου – ΓΣ Πετρούπολης
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΒΟΛΕΪ
Έξω με Ένωση Βύρωνα
Την Ένωση Βύρωνα αντιμετωπίζει σήμερα και ώρα 6.00 μ.μ. στο Κλειστό Βύρωνα ο Απόλλων Καλαμάτας, για την 6η αγωνιστική  του Α΄ Ομίλου του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α2 Εθνικής κατηγορίας γυναικών. Ο προπονητής Μπάμπης Μυτσκίδης, ο συνεργάτης του Στέφανος Μάνα και οι αθλήτριές τους, θέλουν να συνεχίσουν  τις αξιόλογες εμφανίσεις και τα θετικά αποτελέσματα.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 80
Με Ροδίων Άθλησις για την 4η αγωνιστική
Δύσκολη έξοδο επιχειρεί σήμερα η Καλαμάτα 80 καθώς  κοντράρεται στις 2.30 μ.μ. στο Κλειστό  Γυμναστήριο Ροδίων Παιδεία, με την τοπική ομάδα Ροδίων Άθλησις, για την 4η αγωνιστική του Α΄ Ομίλου (1ος Υποόμιλος) του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α2 Εθνικής κατηγορίας Ανδρών.
Ο τεχνικός Γιώργος Κουλιέρης και οι αθλητές του, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για βαθμό ή βαθμούς.
Διαιτητές είναι οι Πρέντζας, Κρίτσα.
Τα υπόλοιπα σημερινά ματς είναι τα εξής:
4.00 μ.μ.
ΟΦΗ – ΑΟ Αιγιαλών
6.00 μ.μ.
ΣΦΑΜ Φοίβος – Πανιώνιος
Ολυμπιάδα Πατρών – Πανερυθραϊκός
Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ο ΣΔΥ Τρίπολης δοκιμάζεται με τον Πελασγό στη Μεγαλόπολη
Ο εκ των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 Κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ΣΔΥ  Τρίπολης αντιμετωπίζει σήμερα τον Πελασγό Μεγαλόπολης εκτός έδρας, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής. Ακόμη, ο ΓΣ Μεσσήνης υποδέχεται τον ΓΣ Γαργαλιάνων, ο Πολύβιος Μεγαλόπολης «κοντράρεται» με τον ΣΕΦΑ Αρκαδικό, ενώ ο ΑΟ Μονεμβάσιας Κάστρο περιμένει την Καλαμάτα 80.
 Οι διαιτητές των ματς της 6ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές  που ορίστηκαν να σφυρίξουν τα ματς της 6ης αγωνιστικής  της Α1 κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ είναι οι εξής:
Σήμερα – 4.00 μ.μ.
ΔΓ Μεσσήνης
ΓΣ Μεσσήνης – ΓΣ Γαργαλιάνων: Κων. Μπακετέας, Μαρ. Μπακετέας
Κομισάριος: Αθ. Μακαρούνης
5.30 μ.μ.
ΔΓ Μεγαλόπολης
Πελασγός Μεγαλόπολης – ΣΔΥ Τρίπολης: Πετρ. Ρίζος, Λαζ. Ντάσης
6.00 μ.μ.
ΔΓ Μολάων
ΑΟ Μονεμβάσιας Κάστρο – Καλαμάτα 80: Ι. Τσιμπούρης, Π. Χριστόπουλος
7.30 μ.μ.
ΔΓ Μεγαλόπολης
Πολύβιος Μεγαλόπολης – ΣΕΦΑ Αρκαδικός: Πετρ. Ρίζος, Λαζ. Ντάσης
 Κυριακή 25 Νοεμβρίου – 6.00 μ.μ.
Τέντα
Ευκλής Καλαμάτας – Λακωνικός Κρόνος: Αντ. Αναστόπουλος, Κων. Μπακετέας
Κομισάριος: Ι. Βασ. Σταθάκης
8.00 μ.μ.
Τέντα
Άτλας Καλαμάτας – Σπαρτιατικός: Λ. Νάστος, Μαρ. Μπακετέα
Ρεπό: Ακάδημος Καλαμάτας.
 Α2 ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Τέσσερα ματς για τους 2 ομίλους
Τέσσερα ματς διεξάγονται σήμερα για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ Α2 κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και είναι τα εξής:
Ώρα 3.00 μ.μ.
ΔΓ Βλαχιώτη
ΑΓΟΝ Γυθείου – ΑΠΟΕΛ Μολάων: Γ. Δούβρης, Γ. Τσούβαλης
5.00 μ.μ.
ΔΓ Κυπαρισσίας
Δίων Κυπαρισσίας – Πήγασος  Μάνης: Παν. Καρδαράς, Θεόδ. Παναγάκης
ΔΓ Βλαχιώτη
Αστέρας Βλαχιώτη – ΑΣ Πάνας Κανδήλας: Γ. Δούβρης, Γ. Τσούβαλης
8.00 μ.μ.
ΔΓ Γαργαλιάνων
Εράνη Φιλιατρών – ΝΟ Πύλου: Παν. Καρδάς, Θεόδ. Παναγάκης
Ρεπό: Αναγέννηση Παραλίας, ΑΟ Θουρίας και Άρης Σκάλας

 ***  Για την Α1 στο βόλεϊ ανδρών :
Σάββατο 24-11-2018:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΧΑΛΚΙΔΑ   Ακυρώθηκε .-
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π . - ΦΟΙΝΙΚΑΣ Σύρου  3-2  σετ .-^[ 25-13 , 20-25 , 18-25 , 25-23 , 15-8].- ^
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΕΘΝΙΚΟΣ Αλεξανδρούπολης  3-0 σετ .- ^[25-23 ,27-25 , 25-16] .-^
ΜΓΣΑΕ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσ/νίκης 0-3 σετ .-^[ 17-25, 22-25 , 23-25] .- ^
ΔΕΥΤΈΡΑ 26-11-2018 :
ΑΕΚ Α. -ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ

*** Για την Α1 ΄στο γυναικείο βόλεϊ  :
Σάββατο 24-11-2018 :
ΠΑΝΑΞΙΑΚΟΣ - Γ.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ  3-0 σετ .- ^
ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Αξιού - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-3 σετ .- ^
Α.Ο. ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ  - Α.Ο. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ  1-3 σετ .- ^
Α.Ο. ΘΗΒΑΣ - Α.Ο. ΠΟΡΦΥΡΑΣ  3-0 σετ .- ^
 ΑΣΠ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης   2-3  σετ .-^
ΑΣΠ ΘΕΤΗΣ - ΑΙΑΣ Ευόσμου  3-2  σετ .-^

***  Για την 8η αγωνιστική στο ΧΑΤΜΠΟΛ  :
Σάββατο 24-11-2018 :
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Γ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ  32-21 .- ^
 ΦΊΛΙΠΠΟΙ Βέροιας - ΠΑΣ ΦΟΙΒΟΣ  Συκεών  25-23 .-^
Κυριακή 25-11-2018 :
  ΑΡΙΣ Νίκαιας - ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ Έδεσσας
ΑΕΣΧ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΑΣΕ ΔΟΥΚΑΣ
ΔΙΟΜΗΔΗΣ Άργους - ΑΕΚ Αθηνών
ΞΑΝΘΗ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

***

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

1ος ΟΜΙΛΟΣ
Αετός Ορφανού - Απόλλων Παραλιμνίου 2-1
Κεραυνός Πέρνης - Άρης Αβάτου 3-0
Εθνικός Σιδηροκάστρου - Αλέξανδρος Κιλκίς 0-3
Καβάλα - Πανσερραϊκός 4-0
ΠΑΟ Κοσμίου - ΑΕ Καλαμπακίου 2-0
Ασπίδα Ξάνθης - Νέστος Χρυσούπολης 0-4
Ορφέας Ξάνθης - Εθνικός Αλεξανδρούπολης 2-1
Η επόμενη αγωνιστική (5η 27/10 15.00): Απόλλων Παραλιμνίου – Άρης Αβάτου, Πανσερραϊκός – Κεραυνός Πέρνης, Νέστος Χρυσούπολης – Καβάλα, Ορφέας Ξάνθης – Ασπίδα Ξάνθης, Αλέξανδρος Κιλκίς – Αετός Ορφανού, ΑΕ Καλαμπακίου – Εθνικός Σιδηροκάστρου, Εθνικός Αλεξανδρούπολης – ΠΑΟ Κοσμίου
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)
1 Ορφέας Ξάν. 10
2 Πανσερραϊκός 9
3 Νέστος Χρυσ. 8
4 Καβάλα 8
5 Αετός Ορφ. 7
6 Άρης Αβάτου 7
7 Αλέξ. Κιλκίς 6
8 Εθνικός Σιδηρ. 5
9 Απόλλων Παραλ. 4
10 ΠΑΟ Κοσμίου 4
11 Κεραυνός Πέρν. 4
12 Ασπίδα Ξάνθ. 3
13 ΑΕ Καλαμπακίου 1
14 Εθνικός Αλεξ. 0
2ος ΟΜΙΛΟΣ
Άρης Παλαιοχωρίου - ΠΑΟ Κουφαλίων 4-2
Αλμωπός Αριδαίας – Βέροια 1-1
ΑΠΕ Λαγκαδά - Ολυμπιακός Κυμίνων 1-0
Τρίγλια - Μελιτέας Μελίτης 2-0
Ερμής Αμυνταίου - Αγροτικός Αστέρας 0-3
Μακεδονικός – Εδεσσαϊκος 1-0
Νίκη Αγκαθιάς - ΑΣ Γιαννιτσά 2-0
Η επόμενη αγωνιστική (5η 27/10 15.00): ΠΑΟ Κουφαλίων – Βέροια, Μελιτέας Μελίτης – Αλμωπός Αριδαίας, Εδεσσαϊκός – Τρίγλια, Νίκη Αγκαθιάς – Μακεδονικός, Ολυμπιακός Κυμίνων – Άρης Παλαιοχωρίου, Αγροτικός Αστέρας – ΑΠΕ Λαγκαδά, Γιαννιτσά – Ερμής Αμυνταίου
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)
1 Τρίγλια 10
2 Νίκη Αγκαθ. 10
3 Άρης Παλαιοχ. 9
4 ΑΠΕ Λαγκαδά 7
5 Γιαννιτσά 6
6 Μακεδονικός 6
7 Βέροια 5
8 Αλμωπός Αριδ. 5
9 Εδεσσαϊκός 4
10 Μελίτης 4
11 Αγροτικός Αστ. 4
12 Ολυμπιακός Κυμ. 3
13 Ερμής Αμυντ. 2
14 ΠΑΟ Κουφ. 1
3ος ΟΜΙΛΟΣ
ΑΟ Φλωριάδας - Μακεδονικός Φούφα 0-3 άνευ αγώνα
Θεσπρωτός - Αχέρων Καναλακίου 1-0
ΑΕ Λευκίμμης - Γρεβενά Αεράτα 4-0
Τηλυκράτης - Μακεδονικός Σιάτιστας 3-1
Κρόνος Αργυράδων - Σούλι Παραμυθιάς 1-0
Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας - Θρίαμβος Σερβιανών 1-0
Ρεπό: Ναυπακτιακός Αστέρας
Η επόμενη αγωνιστική (5η 27/10 13.00 – 15.00): Ναυπακτιακός Αστέρας – ΑΕ Λευκίμμης, Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας – Κρόνος Αργυράδων, Γρεβενά Αεράτα – Φλωριάδα, Σούλι Παραμυθιάς – Τηλυκράτης, Μακεδονικός Φούφα – Αχέρων Καναλακίου, Μακεδονικός Σιάτιστας – Θεσπρωτός. Ρεπό: Θρίαμβος Σερβιανών
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)
1 Μέγας Αλέξ. 9
2 Τηλυκράτης 8
3 Ναυπακτιακός 7
4 Λευκίμμη 7
5 Σούλι Παραμ. 7
6 Κρόνος Αργ. 6
7 Μακεδονικός Φ. 5
8 Αχέρων Καν. 5
9 Θεσπρωτός 4
10 Μακεδονικός Σ. 2
11 Θρίαμβος Σερβ. 1
12 Φλωριάδα 0
13 Γρεβενά Αερ. 0
4ος ΟΜΙΛΟΣ
Αλμυρός - ΑΟ Σελλάνων 2-1
Νίκη Βόλου - Απόλλων Μακρυχωρίου 1-0
Αχιλλέας Νεοκαισάρειας – Οικονόμος 1-1
Στυλίδα - Αστέρας Ιτέας 0-0
Φωκικός – Μετέωρα 0-2
Θησέας Αγριάς - Ολυμπιακός Βόλου 0-2
Αναγέννηση Καρδίτσας – Πιερικός 0-2
Η επόμενη αγωνιστική (5η 27/10 15.00): ΑΟ Σελλάνων – Απόλλων Μακρυχωρίου, Αστέρας Ιτέας – Νίκη Βόλου, Ολυμπιακός Βόλου – Στυλίδα, Αναγέννηση Καρδίτσας – Θησέας Αγριάς, Οικονόμος – Αλμυρός, Μετέωρα – Αχιλλέας Νεοκαισάρειας, Πιερικός – Φωκικός
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)
1 Ολυμπιακός Β. 12
2 Νίκη Βόλου 10
3 Μετέωρα 9
4 Αλμυρός 8
5 ΑΟ Σελλάνων 7
6 Οικονόμος 7
7 Αχιλλέας Νεοκ. 5
8 Αστέρας Ιτ. 5
9 Πιερικός 4
10 Στυλίδα 4
11 Θησέας Αγρ. 3
12 Απόλλων Μακρ. 3
13 Φωκικός 1
14 Αναγέννηση 0
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Εθνικός Πειραιά - Ατρόμητος Πειραιά 2-1
ΑΕ Νεάπολης - Ιωνικός 0-0
Αμπελακιακός – Επισκοπή 1-4
Κερατσίνι - ΑΟ Παλαιόχωρας 3-0
Γιούχτας – ΟΦΙ 0-0
Προοδευτική - ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ 1-2
Ρεπό: Ατσαλένιος
Η επόμενη αγωνιστική (5η 27/10 15.00): Ατρόμητος Πειραιά – Ιωνικός, ΑΟ Παλαιοχώρας – Νεάπολη, ΟΦΙ – Κερατσίνι, Επισκοπή – Εθνικός, Ατσαλένιος – Αμπελακιακός, Προοδευτική – Γιούχτας. Ρεπό: ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)
1 Κερατσίνι 10
2 Γιούχτας 10
3 Εθνικός 9
4 ΟΦΙ 8
5 Ατσαλένιος 7
6 Επισκοπή 6
7 Ιωνικός 41
8 Ατρόμητος Πειρ. 4
9 ΣΥΝΚΑ 42
10 Αμπελακιακός 3
11 Νεάπολη 1
12 ΑΟ Παλαιοχ. 1
13 Προοδευτική 0
6ος ΟΜΙΛΟΣ
Παλληνιακός - Φοίβος Κρεμαστής 2-1
Διαγόρας Βραχνέικων - Διαγόρας Ρόδου 1-1
Ιάλυσος - Νίκη Τραγανού 3-0
Αχαρναϊκός – Πανμοβριακός 1-0
Παναιγιάλειος - Θύελλα Ραφήνας 2-1
ΠΑΟ Βάρδας - Αστέρας Αμαλιάδας 2-0
Ρεπό: Πανηλειακός
Η επόμενη αγωνιστική (25/10 – 27/10 13.00 – 15.00): Διαγόρας Ρόδου – Νίκη Τραγανού, Θύελλα Ραφήνας – Ιάλυσος, Φοίβος Κρεμαστής – Παναιγιάλειος, Πανμοβριακός – Διαγόρας Βραχνέικων, Πανηλειακός – Αχαρναϊκός, ΠΑΟ Βάρδας – Παλληνιακός. Ρεπό: Αστέρας Αμαλιάδας
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)
1 Ιάλυσος 12
2 Παλληνιακός 9
3 ΠΑΟ Βάρδας 9
4 Διαγόρας Ροδ. 7
5 Πανηλειακός 6
6 Παναιγιάλειος 6
7 Θύελλα Ραφ. 6
8 Διαγόρας Βρ. 4
9 Αχαρναϊκός 3
10 Φοίβος Κρεμ. 2
11 Αστέρας Αμαλ. 2
12 Πανμοβριακός 1
13 Νίκη Τραγ. 1
7ος ΟΜΙΛΟΣ
Απόλλων Ερέτριας – Χαραυγιακός 1-0
Καλλιθέα – Κόρινθος 0-0
Θύελλα Καμαρίου - Άγιοι Ανάργυροι 1-0
Αιολικός - Άγιος Ιερόθεος 1-0
Αιγάλεω – Πανθηραϊκός 2-1
Ηλυσιακός - ΑΟ Χαλκίς 2-0
Η επόμενη αγωνιστική (5η 4/11 15.00): Χαραυγιακός – Κόρινθος, Άγιος Ιερόθεος – Καλλιθέα, Ηλυσιακός – Αιολικός, Άγιοι Ανάργυροι – Απόλλων Ερέτριας, Πανθηραϊκός – Θύελλα Καμαρίου, Χαλκίδα – Αιγάλεω
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)
1 Αιολικός 10
2 Θύελλα Καμ. 9
3 Αιγάλεω 7
4 Ηλυσιακός 7
5 Άγιος Ιερόθ. 6
6 Άγ. Ανάργυροι 5
7 Χαραυγιακός 4
8 ΑΟ Χαλκίς 4
9 Πανθηραϊκός 3
10 Απόλλων Ερ. 3
11 Καλλιθέα 2
12 Κόρινθος 1
8ος ΟΜΙΛΟΣ
Πάμισος – Ερμιονίδα 1-1
Λέρνα - Αστέρας Βλαχιώτη 0-2
Μανδραϊκός - Αμβρυσσέας 1-0
Παναρκαδικός - ΑΟ Εικοσιμίας 3-0
ΑΟ Κατασταρίου - ΑΟ Υπάτου 1-2
Καλαμάτα – Παναργειακός 2-0
ΑΕ Πελλάνας – Ασπρόπυργος 0-1
Η επόμενη αγωνιστική (5η 27/10 15.00): Ερμιονίδα – Αστέρας Βλαχιώτη, ΑΟ Εικοσιμίας – Λέρνα, Παναργειακός – Παναρκαδικός, ΑΕ Πελλάνας – Καλαμάτα, Αμβρυσσέας – Πάμισος, ΑΟ Υπάτου – Μανδραϊκός, Ασπρόπυργος – ΑΟ Κατασταρίου
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)
1 Καλαμάτα 12
2 Παναργειακός 9
3 Ασπρόπυργος 9
4 Ερμιονίδα 8
5 Μανδραϊκός 8
6 Παναρκαδικός 7
7 ΑΕ Πελλάνας 7
8 ΑΟ Υπάτου 6
9 ΑΟ Καταστ. 5
10 Αστέρας Βλαχ. 4
11 Αμβρυσσέας 2
12 Πάμισος 1
13 Λέρνα 0
14 ΑΟ Εικοσιμ. 0

 ** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018  
~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02 Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  από το  Α   έως  και το -Ω  ...... Παρασκευή  02 Νοεμβρίου 2018  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02  Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από ΑΡΦΑΡΑ .  Σάββατο  03 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  τα  Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας  τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .- 
  ~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα 05  Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .- 
~**   ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  από το Αρφαρά  Τρίτη  06  Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news-06-2018.html .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Τετάρτη 07  Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-                                                     ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα μας από Αρφαρά .  Πέμπτη  08 Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της Ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html   .-                 ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά , Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-09-2018.html  .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα  από Αρφαρά . Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-    
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά .  Κυριακή 11  Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-                                       ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news_11.html .-                                          ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά .Τρίτη , 13  Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :   https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news_12.html     .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Τετάρτη 14  Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-                                             ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά .  Πέμπτη 15 Νοεμβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-                                                          ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , τα Νέα μας από Αρφαρά .Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news_16.html  .-                         ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά , Σάββατο 17  Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-17-2018-17-17.html .-  
~**  ARFARA NEWS  Η  Εφημερίδα ματ Τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news_17.html .-                    ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά . Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~* * ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Τρίτη  20 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news_19.html     .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  από το Αρφαρά . Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζει της ενημέρωσης   :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/11/arfara-news_21.html   .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html                        ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά .  Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news_23.html .-                    ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά  Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news-24-2018.html  .-                   ~**                                                            

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: https://twitter.com/stamos01  .-                       1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    Σταματης Σκουλικας  1.527.984 προβολές , Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.- 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947 http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 933.273 προβολές  , Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos, http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. – 1.266.707 προβολές  , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .- https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 
*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .-  Αναρτήθηκε από Stamatios Skoulikas 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ