ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~


 ~ ** 10 Οκτωβρίου: Εορτή των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας

~   Τη μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αδελφών τιμά σήμερα, 10 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Τα αδέλφια Ευλάμπιος και Ευλαμπία έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.). Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Γι’ αυτό, ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό.  Εκεί, ζούσαν καλλιεργώντας την προσευχή και τη μελέτη των Ιερών Γραφών.
Κάποια μέρα, ο Ευλάμπιος πήγε στη Νικομήδεια να προμηθευθεί τροφές. Αλλά οι ειδωλολάτρες τον αναγνώρισαν και αμέσως τον συνέλαβαν. Βέβαια, στην ερώτηση του βασιλιά αν πιστεύει στο Χριστό, ομολόγησε φανερά ότι είναι χριστιανός, οπότε τον έβαλαν μέσα σε ειδωλολατρικό ναό για να θυσιάσει με τη βία. Ο Ευλάμπιος, όμως, δια της προσευχής συνέτριψε το είδωλο του θεού Άρη. Και ενώ άρχισαν να τον μαστιγώνουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, όρμησε η αδελφή του Ευλαμπία, και αφού τον αγκάλιασε, παρακάλεσε το Θεό να την αξιώσει να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της. Τότε έβαλαν και τους δύο σε ένα καζάνι με βραστό νερό. Αλλά δια θαύματος αυτοί δροσίζονταν, και έτσι βγήκαν σώοι και αβλαβείς. Αυτό έκανε να πιστέψουν στο Χριστό 200 ειδωλολάτρες, οι όποιοι μαζί με τον Ευλάμπιο και την Ευλαμπία αποκεφαλίστηκαν υπέρ της αλήθειας του Κυρίου. Απολυτίκιο: Ήχος α’. Τον τάφον σου Σωτήρ. Της φύσεως θεσμώ, συνημμένοι ενθέως, ομόψυχοι στερρώς, ως ομαίμονες θείοι, αυτάδελφοι Μάρτυρες, εν αθλήσει ωράθητε, ω Ευλάμπιε, συν τη σεμνή Ευλαμπία, όθεν στέφανον, νικητικόν δεδεγμένοι, ημάς διασώζετε. 
~**  Δημητριάδος Ιγνάτιος στους εκπαιδευτικούς: «Έχετε στα χέρια σας ό,τι πολυτιμότερο έχει ο τόπος μας»

Μια εξαιρετική λατρευτική εμπειρία είχε την ευκαιρία να βιώσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα.  Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Δημητριάδος: «Πρόκειται για το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στην έναρξη ακόμα μίας σχολικής χρονιάς για τους Δασκάλους και τους Καθηγητές της περιοχής μας και τις οικογένειές τους, που επισφραγίζει την άριστη συνεργασία Ιεράς Μητροπόλεως και Εκπαιδευτικών, επ’ ωφελεία του εκπαιδευτικού τους έργου.
Στο ιερό Μυστήριο βρέθηκαν οι Δ/ντές της Αθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ.κ. Γεώργιος Πολύζος και Σωκράτης Σαβελίδης, καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών λειτουργών, που κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό μας Ναό. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους δύο Δ/ντές Εκπαίδευσης για την εκλεκτή συνεργασία, σε κλίμα απόλυτη εμπιστοσύνης: «Σ’ αυτήν την κρίσιμη εποχή νιώθω ότι είναι δώρο Θεού στον τόπο μας να μπορούμε να νιώθουμε τους τόσο σημαντικούς καρπούς της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας. Έχετε στα χέρια σας ό,τι πολυτιμότερο έχει ο τόπος μας. Είστε εσείς, που γαλουχείτε ψυχές παιδιών, εσείς, που σας εμπιστευόμαστε το μέλλον αυτού του τόπου και είστε άξιοι της αποστολής σας. Γι’ αυτό προσευχόμαστε η Χάρις του Θεού να σας επισκιάζει, να έχετε υγεία ψυχής και σώματος, να επιτελείτε το έργο που η Πολιτεία και ο λαός μας σας έχει εμπιστευθεί και παρ’ όλες τις δυσκολίες, να μπορείτε να αντεπεξέρχεστε στα προβλήματα. Η συνεργασία μας είναι δεδομένη και είναι αυτή που θέλει ο λαός μας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Θα είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για να προσφέρουμε ό,τι είναι δυνατόν, ως Τοπική Εκκλησία, όπως συμβαίνει με το πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών, με το πρόγραμμα για τα παιδιά ΡΟΜΑ κ.άλ.».   
*** Πήρε το «χρίσμα» ο Παν. Νίκας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου 
Στο… κάδρο των «γαλάζιων» υποψηφίων για το Δήμο Καλαμάτας θέλει να μπει και η Ελένη Αλειφέρη
Πιστός στις κατά καιρούς δηλώσεις του ότι πρώτο μέλημα στην πολιτική του σταδιοδρομία είναι η Αυτοδιοίκηση παραμένει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αφού, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτός θα είναι ο «εκλεκτός» της Νέας Δημοκρατίας που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Έτσι μπαίνει τέλος και σε μια σειρά φημών που τον ήθελαν να το… σκέπτεται, μια και δεν υπήρχαν από την πλευρά του κόμματος τα απαραίτητα πολιτικά… προαπαιτούμενα.
Μπορεί όλα τα σενάρια και τα δημοσιεύματα τοπικών και αθηναϊκών εφημερίδων να συνέκλιναν στο πρόσωπό του, αλλά μέχρι και πριν από λίγες ημέρες δεν είχε τελειώσει η όποια σεναριολογία γύρω από τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Πάντως, ο κ. Νίκας έχει ξεκαθαρίσει ότι η προεκλογική του στρατηγική δε θα είναι μια στείρα αντιπαράθεση τόσο με τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη όσο και με τους υπόλοιπους υποψηφίους, αλλά τα προεκλογικά του διαπιστευτήρια θα στρέφονται στο μέλλον της Περιφέρειας και στις πολιτικές εκείνες που θα της δώσουν την προστιθέμενη αξία που πρέπει να αποκτήσει. Από την άλλη, γνωρίζει ότι ο… δρόμος μέχρι την Τρίπολη δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι αποφασισμένος να προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό.
Πάντως, μπορεί το θέμα της υποψηφιότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να έκλεισε, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αυτό της υποψηφιότητας στο Δήμο Καλαμάτας. Οι μνηστήρες είναι πολλοί, τα σενάρια βρίθουν ονομάτων, αλλά ακόμα δεν έχει βγει… καπνός.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι όσα συνέβησαν προχθές στο Λαδά, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο απανταχού Λαδαίων.
Εκεί το κοινό είχε τη δυνατότητα να προμηθευθεί κάστανα, πατάτες, καρύδια, μήλα, ρίγανη, ντομάτες, σκουρίχια, φασόλια, διάφορα λαχανικά, μέλι, ψωμί ζυμωτό και άλλα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, αλλά στα πολιτικά στέκια είχαν δημιουργηθεί μια σειρά από "πηγαδάκια", που έβγαλαν ειδήσεις.
Το κυριότερο είναι ότι η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη ενδιαφέρεται πολύ σοβαρά να είναι αυτή η "γαλάζια" υποψήφια για το Δήμο Καλαμάτας και για το λόγο αυτό, μάλιστα, προχώρησε σε μίνι διερεύνηση των απόψεων κατοίκων της περιοχής, μόνιμων και μη. Σε περίπτωση, δε, που καταφέρει να "κόψει πρώτη το νήμα", θα είναι και η πρώτη γυναίκα που θα διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Με επίκεντρο την Καλαμάτα παγκόσμιος διαγωνισμός για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας 
Η Καλαμάτα θα αποτελέσει το κέντρο για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου διαγωνισμού SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, στο πλαίσιο του οποίου 8 ερευνητικές ομάδες (τρεις από τις ΗΠΑ και μία από καθένα από τα εξής κράτη: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία και Πορτογαλία) θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την τεχνολογία για γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας.
Η Καλαμάτα, λοιπόν, θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην περίοδο διεξαγωγής του διαγωνισμού, από το Νοέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2018.
Οι πλέον πρόσφατες συνεννοήσεις είχαν γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν η δρ. Jyotika Virmani, επικεφαλής του Βραβείου και ανώτερη διευθύντρια της ομάδας του XPRIZE για τον Πλανήτη και το Περιβάλλον, είχε επισκεφθεί το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, παρουσία του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Βεργόπουλου.
Η δημοσιότητα ήδη ξεκίνησε, καθώς εκδόθηκε στις ΗΠΑ δελτίο Τύπου. Το δελτίο Τύπου παρατίθεται, στην ελληνική γλώσσα (απόδοση: Κώστας Κοντοθανάσης, αντιπαραβολή: Βασίλης Διονυσόπουλος) και έχει ως εξής:
 ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΒΑΘΗ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΩΝ 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE
 Λος Άντζελες (9 Οκτωβρίου 2018) - Η XPRIZE, ο παγκόσμιος ηγέτης στο σχεδιασμό και τη διενέργεια διαγωνισμών με κίνητρα, οι οποίοι αλλάζουν τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι η βαθιά θάλασσα ανοικτά της Καλαμάτας στην Ελλάδα, έχει επιλεγεί ως ο χώρος δοκιμασίας για τις ομάδες των φιναλίστ που διαγωνίζονται στο πλαίσιο του αξίας 7 εκατ. δολαρίων SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE.
Οι δοκιμασίες στη βαθιά θάλασσα, υπό πραγματικές συνθήκες, είναι ένα βασικό στάδιο στον τριετή παγκόσμιο διαγωνισμό, που αποτελεί πρόκληση για τις ομάδες ώστε να εξελίξουν τις τεχνολογίες για γρήγορη, μη επανδρωμένη και υψηλής ανάλυσης εξερεύνηση των ωκεανών και ανακαλύψεις.
Σε αυτόν τον τελευταίο γύρο δοκιμασιών πεδίου για το Μεγάλο Βραβείο του διαγωνισμού, που ξεκινάει το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι το Δεκέμβριο, οι ομάδες έχουν μέχρι 24 ώρες για να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα της θάλασσας - περιοχή σχεδόν τριπλάσια εκείνης του Παρισιού - σε βάθη μέχρι 4.000 μέτρα - ένα περιβάλλον ψυχρό, σκοτεινό και με υψηλές πιέσεις, που είναι περισσότερο από δύο φορές βαθύτερο από το Grand Canyon.
Στη νότια ακτή της Ελλάδος, κάθε ομάδα θα εξαπολύσει και θα ανακτήσει τα αυτόνομα υποβρύχια τεχνολογικά της συστήματα από το Κέντρο Ελέγχου (Mission Control) της XPRIZE στην Καλαμάτα. Ο χώρος του διαγωνισμού είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει μια σειρά υποβρύχιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών.
Οι ομάδες των φιναλίστ πρέπει να ξεκινήσουν από την ακτή και τα συστήματα με τα οποία συμμετέχουν, πρέπει να μεταβούν στην περιοχή του διαγωνισμού από ύδατος ή από αέρος και, με περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση, να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον το 50% της περιοχής - 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα - με ανάλυση πέντε μέτρων και σε βάθος έως 4.000 μέτρα, προσδιορίζοντας και απεικονίζοντας τουλάχιστον δέκα αρχαιολογικά, βιολογικά ή γεωλογικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε οποιοδήποτε βάθος, κι όλα αυτά μέσα σε 24 ώρες.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που φέρνουμε αυτό το XPRIZE στην Ελλάδα, μια καταπληκτική χώρα με μακρά ιστορία επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης που ωφέλησε τον κόσμο», δήλωσε η Δρ. Jyotika Virmani, επικεφαλής του Βραβείου και ανώτερη διευθύντρια της ομάδας του XPRIZE για τον Πλανήτη και το Περιβάλλον. «Οι ομάδες που διαγωνίζονται για το SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE δημιουργούν πρωτοποριακές τεχνολογίες, σχεδιασμένες να λειτουργούν σε ακραίες συνθήκες, με στόχο την ταχεία χαρτογράφηση μιας περιοχής που δεν έχει χαρτογραφηθεί προηγουμένως με τέτοια υψηλή ανάλυση. Παρέχουμε στις ομάδες ένα περιβάλλον που είναι γεμάτο μυστήριο και γεωλογικές ιδιαιτερότητες, που θα προσφέρουν μια πραγματική δοκιμασία για τις τεχνολογίες τους».
Το SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Εξωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού. Η επιχειρησιακή ομάδα συνεργάζεται επίσης με πολλούς άλλους οργανισμούς, όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Γραφείο του Δημάρχου Καλαμάτας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού με την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Οι διοργανωτές του διαγωνισμού συνεχίζουν, επίσης, να συνεργάζονται με τη Fugro, έναν ηγέτη στον τομέα της χαρτογράφησης των ωκεανών και με την Esri, τον παγκόσμιο ηγέτη στο λογισμικό συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (GIS). Το XPRIZE συνεργάζεται επίσης με το Singularity University, το οποίο φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής τoy SingularityU στην Ελλάδα το Νοέμβριο, στην οποία ο Δρ. Peter H. Diamandis, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του XPRIZE, θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία και η Δρ. Virmani θα συζητήσει σχετικά με το SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE.
«Είμαστε υπερήφανοι που η Καλαμάτα επιλέχθηκε ως φιλοξενούσα πόλη γι' αυτόν το διεθνή διαγωνισμό και βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε την υποδομή και την εφοδιαστική υποστήριξη για να στηρίξουμε την επίδειξη νέων και συναρπαστικών τεχνολογιών», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Ε. Νίκας.
«Η θάλασσα γύρω από την Καλαμάτα παρέχει στις ομάδες που διαγωνίζονται για το SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE ένα μοναδικό και ποικιλόμορφο υποβρύχιο τοπίο για εξερεύνηση και προσβλέπουμε να υποστηρίξουμε το έργο τους σε αυτόν το σημαντικό τελικό γύρο πραγματικών δοκιμασιών».
Στο τέλος του διαγωνισμού, ένα μεγάλο βραβείο 4 εκατομμυρίων δολαρίων (Grand Prize) και ένα βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τη δεύτερη θέση (Second Place Prize), θα απονεμηθούν στις ομάδες που θα λάβουν τις κορυφαίες βαθμολογίες για την επίδειξη της χαρτογράφησης του πυθμένα της θάλασσας με την υψηλότερη ανάλυση.
Μετά το πέρας του διαγωνισμού, ο υψηλής ανάλυσης χάρτης του πυθμένα της θάλασσας θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, και το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής που ο «Δημόκριτος» διαθέτει, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιστημονικής συνεργασίας για τη δημιουργία τηλεσκοπίου νετρίνων νέας γενιάς στη Μεσόγειο.

*** Συνελήφθη 76χρονος που έφτιαχνε αυτοσχέδια τσιγάρα στη Μεσσήνη 
Αυτοσχέδια τσιγάρα με λαθραίο καπνό συνελήφθη να κατασκευάζει ένας 76χρονος στη Μεσσήνη, τα οποία εκτιμάται από την Αστυνομία ότι πωλούσε. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αρκετά αυτοσχέδια τσιγάρα, τα οποία συσκεύαζε σε άδεια πακέτα.
Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης προχθές σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη Μεσσηνία, για διάφορα αδικήματα, συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα.
 Συλλήψεις
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έγιναν έλεγχοι σε 829 άτομα, εκ των οποίων 629 ήταν Έλληνες και 200 αλλοδαποί, καθώς και σε 630 οχήματα.
Επιπλέον, προσήχθησαν 111 άτομα, από τα οποία 65 ήταν Έλληνες και 46 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 59 άτομα.
Τέλος, βεβαιώθηκαν συνολικά 260 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τρεις παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
Στη Μεσσηνία αναλυτικά συνελήφθησαν:
-Δύο άτομα για ναρκωτικά. Ειδικότερα ένας 32χρονος Ρομά, καθώς σε έλεγχο που του έκαναν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, στο χώρο στάθμευσης του ΚΤΕΛ, βρήκαν στην κατοχή του χασίς 1,8 γραμμαρίων. Επίσης, συνελήφθη άλλος ένας 32χρονος Ρομά στη Μεσσήνη, γιατί σε έλεγχο από την ΟΠΚΕ βρέθηκε στην κατοχή του ηρωίνη βάρους 0,3 γραμμ.
-Πέντε Έλληνες για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας
-Μία 22χρονη για καταδικαστικό έγγραφο
-Τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
-Τέσσερις αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής.
 Αυτοσχέδια τσιγάρα
Στο πλαίσιο της επιχείρησης έγινε και η σύλληψη του 76χρονου στη Μεσσήνη για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα. Συγκεκριμένα, σε έρευνα που έκαναν στο σπίτι του αστυνομικοί του Τμήματος Μεσσήνης βρήκαν και κατάσχεσαν 435 γραμμάρια λαθραίου καπνού, 15 πακέτα τσιγάρων από διάφορες μάρκες, κάθε ένα από τα οποία περιείχε 18 αυτοσχέδια τσιγάρα από λαθραίο καπνό, και ένα κυτίο με 46 αυτοσχέδια τσιγάρα από λαθραίο καπνό. Συνολικά κατέσχεσαν 316 αυτοσχέδια τσιγάρα.
Επίσης, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας εξιχνιάσθηκαν τρεις περιπτώσεις κλοπής σε αποθήκη 54χρονου, κατά το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου, στην Καλαμάτα.
Στις 5 Οκτωβρίου, απογευματινές ώρες, άγνωστοι δράστες μπήκαν στην αποθήκη του 54χρονου και αφαίρεσαν ένα κινητήρα φορτηγού, 100 μ. χαλκινου καλωδίου και δέκα κιβώτια με κενά μπουκάλια μπύρας, συνολικής αξίας 1.000 ευρώ.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι δράστες είναι δύο Ρομά, ένας 21χρονος και ένας 27χρονος, και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. Μάλιστα, ο 27χρονος παραδέχθηκε τις πράξεις του.
Επίσης, προέκυψε ότι οι ίδιοι είχαν ξαναμπεί στην αποθήκη του 54χρονου στις 15 Σεπτεμβρίου, αφαιρώντας δύο χάλκινα καζάνια, όπως και στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε αφαίρεσαν ένα σασμάν παλιού αυτοκινήτου.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Πέθανε ο Άλεξ Σπανός, ο Μεσσήνιος κροίσος που υπήρξε η επιτομή του αμερικανικού ονείρου 
Ξεκίνησε με δάνειο 800 δολαρίων και ένα φορτηγό-καντίνα πουλώντας σάντουιτς σε μετανάστες και έφτιαξε έναν κολοσσό προσθήκη στα αγαπημένα
Μία από τις πλέον επιφανείς προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας κι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, ο Άλεξ Σπανός, απεβίωσε το πρωί της Τρίτης 9 Οκτωβρίου σε ηλικία 95 ετών.
Ήταν ιδιοκτήτης της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας A. G. Spanos και της ομάδας του αμερικανικού φούτμπολ San Diego Chargers. Διακρίθηκε για τις πολλές του φιλανθρωπικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Εκκλησία της Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντος, «ο Άλεξ Σπανός πέθανε ήρεμα περιβαλλόμενος από τα αγαπημένα του πρόσωπα».
Τα τελευταία χρόνια ήταν ασθενής και απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις, ενώ το Αύγουστο έχασε τη σύζυγό του Φαίη (Παπαφακλή), με την οποία ήταν νυμφευμένος από τις 22 Αυγούστου 1948. Γνωρίστηκαν τον ίδιο χρόνο, ενόσω ο 'Αλεξ υπηρετούσε στην Αεροπορία, στην Τάμπα της Φλόριντας, παντρεύτηκαν στο ελληνικό χωριό των σφουγγαράδων Τάρπον Σπρινγκς και απέκτησαν 4 παιδιά και 15 εγγόνια.
Γόνος Ελλήνων μεταναστών (ο πατέρας του κατάγονταν από το χωριό Εύα της Μεσσηνίας), ο Άλεξ Σπανός ήταν η επιτομή του αμερικανικού ονείρου.
Το 1951 πήρε το ρίσκο και άφησε το αρτοποιείο του πατέρα του και με δάνειο 800 δολαρίων αγόρασε φορτηγό-καντίνα πουλώντας σάντουιτς σε μετανάστες αγρότες στην κοιλάδα San Quaquin. Με τη βοήθεια της συζύγου του δημιούργησαν μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση τροφοδοσίας, που το 1956 άρχισε να επενδύει σε ακίνητα.
Το 1960, δημιούργησε την κατασκευαστική εταιρεία A.G.Spanos, η οποία έγινε μία από τις μεγαλύτερες στην κατασκευή κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ήταν ο ιδιοκτήτης 8 εταιρειών του ομίλου A.G. Spanos, μεταξύ αυτών και η ομάδα San Diego Chargers, την οποία αγόρασε το 1984.
Ο κατάλογος των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του περιοδικού Forbes, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, κατατάσσει τον 'Αλεξ Σπανό στην 344η θέση, με περιουσία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ήταν ένας από τους μεγάλους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος
Ο 'Αλεξ Σπανός ήταν ένας από τους μεγάλους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και καθώς γνωριζόταν με τον Ρόναλντ Ρίγκαν από την περίοδο που ο τελευταίος ήταν κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, μόλις έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκίνησε μια ισχυρή φιλία μαζί του, που συνεχίστηκε και με τον πατέρα και υιό Τζορτζ Μπους.
Στην Ελλάδα έγινε γνωστός με τους καταστροφικούς σεισμούς της Καλαμάτας το 1986. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήρθε στην πατρίδα των γονιών του και προσέφερε σημαντικά ποσά για την ανακούφιση των πληγέντων. Η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, δημιούργησε μια σταθερή φιλία που κράτησε πολλά χρόνια. Όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο που εξέδωσε το 2002 (με τίτλο «Alex Spanos, Sharing the Wealth: My Story»), προσπάθησε τότε να πείσει τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν να ακυρώσει την ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει σε βάρος της Ελλάδας και να βελτιώσει τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, όμως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αμετάπειστος.
Είχε μεγάλη εμπλοκή στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στους οργανισμούς της. Υπηρέτησε πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου (1997-1998), ήταν ιδρυτικό μέλος της «Ηγεσίας των100» και του Κληροδοτήματος «Πίστη» (στο οποίο πρόσφερε 10 εκατομμύρια). Μεγάλες ήταν οι προσφορές του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχολή στη Βοστώνη (που τίμησε τον ίδιο και τη σύζυγό του με επίτιμα διδακτορικά), ενώ πρόσφερε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, το 2007.
Για τις προσφορές του τιμήθηκε με το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον τίμησαν με το «Αθηναγόρειο Βραβείο».
Ο εκλιπών δήλωνε πάντοτε υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Παραλαμβάνοντας το «Αθηναγόρειο Βραβείο», τον Οκτώβριο του 2004, είχε πει στην ομιλία του:
«Δεν μπορώ να σας πω πόσο υπερήφανος είμαι ως Ελληνοαμερικανός και να κάνω να μάθει ο κόσμος γι' αυτό. Δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί σαν κι εμάς, αλλά όταν υπάρχουν αρκετοί από εμάς μπορούμε να τους κάνουμε να γνωρίζουν ποιοι είμαστε».
Υπερήφανος για τις αρχές και τις αξίες που του μετέδωσε η οικογένειά του και κυρίως η μητέρα του, είχε πει εκείνη τη βραδιά:
«Η μητέρα μου έλεγε πάντα, κάνε καλό για να δεις καλό. Κι αυτό είναι που πάντοτε προσπαθώ να κάνω».
Ήταν για πολλές δεκαετίες μέλος της μεγάλης ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑHEPA, η οποία τον τίμησε το 1997 με το «Βραβείο Σωκράτη», την ύψιστη διάκριση που απονέμει.
Το 2004 ήταν η χρονιά της μεγάλης εμπλοκής του 'Αλεξ Σπανού στην υπόθεση της Κύπρου. Όντας συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαμερικανών για την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους, ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να μεταφέρει τα μηνύματα στον Αμερικανό πρόεδρο, τις παραμονές του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.
Ο Τζορτζ Μπους δεν άκουσε τη συμβουλή του
Αν και ο Τζορτζ Μπους τον αποκαλούσε «φίλο του και άτομο που κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος», δεν εισάκουσε την προτροπή του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα - σε εκδήλωση για την προεκλογική εκστρατεία Μπους που συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύρια - να μην επιμείνει με το σχέδιο Ανάν. Είχαν επίσης συναντηθεί την 1η Απριλίου, στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Αργότερα, ο Αλεξ Σπανός του συγκέντρωσε ακόμη 2,2 εκατομμύρια για την εκστρατεία. Πάντως, ο πρόεδρος Μπους τον τίμησε συμπεριλαμβάνοντάς τον στην επίσημη αμερικανική αντιπροσωπεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, της επικεφαλής ήταν ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.
Η κυπριακή κυβέρνηση τίμησε τον Αλεξ Σπανό για τις υπηρεσίες του προς την Κύπρο. Στην τελετή που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, τον Ιούνιο του 2004, ο αείμνηστος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, είχε δηλώσει για τον 'Αλεξ Σπανό πως ήταν αποφασιστικός στο να διαφωτίζει εναντίον της αδικίας που επιχειρήθηκε στην Κύπρο και στην κατεύθυνση των προσπαθειών για το γκρέμισμα του αναχρονιστικού τείχους της διαίρεσης που χωρίζει την Κύπρο στα δύο.
«Ο λαός και η κυβέρνηση της Κύπρου εκτιμούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του στην Κύπρο και την σιωπηρή αλλά προσηλωμένη συνεισφορά του στην κοινή μας αναζήτηση μιας λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκής λύσης του κυπριακού προβλήματος και θα επανενώσει πραγματικά την πατρίδα μας, θα ξαναενώσει το λαό της και θα ωφελήσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου».
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Αλεξ Σπανός είπε πως κανείς αγώνας που είναι δίκαιος όπως ο δικός μας, δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς λύση. Ομως η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, διαρκής, ακριβοδίκαιη και που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων.
«Σε οποιοδήποτε σχέδιο επανένωσης θα υπάρχει πάντοτε κόστος κι ελπίζω να είναι κόστος που θα μπορούμε να αντέχουμε. Ποτέ όμως δεν μπορεί να είναι κόστος που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οταν σκέφτομαι την Κύπρο, βλέπω αυτό το όμορφο και μεγαλειώδες νησί επανενωμένο κάτω από μία σημαία, μία κυβέρνηση κι έναν όρκο πίστης».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Παπαδόπουλο, είπε ότι επέδειξε τεράστιο κουράγιο και ηγετικές ικανότητες σε «καταστάσεις που προξενούσαν φόβο. Κι εμπνεύσατε το λαό σας να ελπίζει για περισσότερα».
Καταλήγοντας υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό να είναι στο πλευρό του και να κάνει ότι μπορεί για να συμβούν καλύτερα πράγματα στην Κύπρο. newsbeast.gr

***  Χάλια ακόμα οι παραλίες 
Γεμάτες μπάζα είναι σε πολλά σημεία ακόμα οι παραλίες μας λόγω του «Ζορμπά». Καταστρεμμένες κατασκευές, ξύλα και πλάκες έχουν παντού διασκορπιστεί.
Τα δε συνεργεία του Δήμου εξακολουθούν να δουλεύουν για τον καθαρισμό τους, αλλά είναι πραγματικά πάρα πολλά σημεία. Β.Β.

*** Αλλάζει ο χώρος μπροστά στο Δημαρχείο Μεσσήνης 
Πυρετωδώς εργάζονταν αργά το απόγευμα της Δευτέρας μηχανήματα, προκειμένου να τελειώσουν τη νέα διαμόρφωση του μεγάλου πάρκινγκ μπροστά στο Δημαρχείο Μεσσήνης.
Όπως πληροφορηθήκαμε, στο σημείο θα πέσει και άσφαλτος και έτσι θα σταματήσει το σημείο να μετατρέπεται σε λίμνη, ενώ οι οδηγοί θα μπορούν εύκολα να φθάνουν στα οχήματά τους. Π.Μπ.

***  H τιμή ελαιολάδου για τον Έλληνα παραγωγό 
Χθες πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής για το ελαιόλαδο στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν ζητήματα της παραγωγής και της αγοράς. Τα στοιχεία της Επιτροπής συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό και με αυτά που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα", η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα σημειώσει μείωση το 2018/2019 κατά 7,6%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, εκτιμά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC), μετά και την πρόσφατη συνάντηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του στη Μαδρίτη.
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την παραγωγή της Ε.Ε., αναμένεται ελαφρά αύξηση κατά 1,1%, αφού η ισπανική παραγωγή αναμένεται αυξημένη κατά 23,4% αντισταθμίζοντας τις μειώσεις που προβλέπονται, κατά 37% για την Ιταλία, κατά 30,6% για την Ελλάδα και κατά 3,6% για την Πορτογαλία. Αντίστοιχα μειωμένη συγκομιδή κατά 30,4% αναμένει η Τουρκία και κατά 57% η Τυνησία, ενώ αντίθετα στο Μαρόκο αναμένεται αύξηση κατά 3,6%.
 Η Ιταλία έσπασε το φράγμα των 5 ευρώ, μειωμένες κατά 31% οι ελληνικές τιμές 
Με βάση τα ίδια στοιχεία, στα 2,76 ευρώ/κιλό για τον Ισπανό παραγωγό πωλούνταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τέλος Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας μείωση 25% από την προηγούμενη χρονιά. Στα 5,09 ευρώ/κιλό κινήθηκε το ιταλικό ελαιόλαδο την ίδια περίοδο καταγράφοντας μείωση 7% από την προηγούμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι έσπασε το φράγμα των 5 ευρώ. Ενώ για τη χώρα μας η τιμή τέλος Σεπτεμβρίου κατέγραψε μείωση κατά 31% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τα 2,68 ευρώ.
 Στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης η τιμή ελαιολάδου για τον Έλληνα παραγωγό
Τους 3,3 εκατομμύρια τόνους άγγιξε η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου καταγράφοντας αύξηση κατά 28% για την περίοδο 2017/2018 σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, σύμφωνα με το IOC. Ενώ για την ίδια περίοδο οι εισαγωγές ανήλθαν στους 889.000 τόνους και οι εξαγωγές άγγιξαν τους 925.000 τόνους, με την παγκόσμια κατανάλωση να παρουσιάζει άνοδο της τάξεως του 9%.
Άνοδο παρουσίασε και η ευρωπαϊκή παραγωγή το 2017/2018 κατά 25%, αγγίζοντας τους 2,2 εκ. τόνους, αφού η Ισπανία κατέγραψε μία μικρή μείωση της τάξεως του 2,7%, εν αντιθέσει με τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπου στην Ιταλία η αύξηση άγγιξε το 135%, στην Πορτογαλία το 94% και στην Ελλάδα το 77,4%.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές χώρες μέλη του IOC, η Τυνησία σημείωσε αύξηση 180%, ενώ και η γειτονική μας Τουρκία κατέγραψε αύξηση κατά 47,8%.

*** Τροπολογία για παράταση με περιορισμούς του νόμου «Παρασκευόπουλου» 
Παρατείνεται με τροπολογία ο νόμος «Παρασκευόπουλου», όπως και οι προθεσμίες που προβλέπονται για την ακύρωση απόφασης αποφυλάκισης για λόγους υγείας εάν αυτή έχει στηριχθεί σε πλαστά έγγραφα.
Αυτό προανήγγειλε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.
Όπως διευκρινίζεται, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα ισχύει έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ωστόσο προβλέπονται ορισμένες αλλαγές που κατατείνουν στη βελτίωση διατάξεων οι οποίες στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.
 Θα εκτίει ολόκληρη την ποινή
Συγκεκριμένα, εάν ο κρατούμενος που θα βγει με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου υποπέσει σε νέο αδίκημα και του επιβληθεί ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, τότε προβλέπεται ότι θα μπαίνει και πάλι στη φυλακή και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή του.
Επίσης, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, ανθρωποκτονίες και λοιπά, οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα, όμως προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφυλακίζονται αλλά να κρατούνται κατ΄ οίκον ή με βραχιολάκι.
 Έρευνα από τους δικαστές
Επιπλέον, προβλέπεται ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις, όπως η περίπτωση «Φλώρου», ο νόμος αυστηροποιείται και οι δικαστές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών κι αν αυτά είναι πλαστά, θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκιση.
Ο δικαστής θα μπορεί να διατάσσει πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ. Β.Β.

*** Απειλές στον Καλαματιανό δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης, Γιώργο Αβαρλή 
«Με αυτήν την απειλή που δεν εύχομαι να την αντιμετωπίσει κανένας σας όπου νιώθεις το βιασμό της οικογενειακής σου εστίας, νιώθεις σαν κάτι να σε σουβλίζει στην ψυχή και στην καρδιά, ταυτόχρονα θίγεται ο θεσμός της δημοκρατίας γιατί όταν απειλείται κάποιος, ειδικά αιρετός που καλείται να λάβει αποφάσεις, ουσιαστικά φαλκιδεύεται η δημοκρατία, γιατί δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει στο τέλος αυτός ο αιρετός μπροστά στην προσωπική του ασφάλεια».
Αυτό τόνισε ο Καλαματιανός δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη», Γιώργος Αβαρλής, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης για το απειλητικό τηλεφώνημα που δέχτηκε.
Όπως περιέγραψε ο κ. Αβαρλής, προχθές το πρωί δέχτηκε στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού του τηλεφώνημα με ύβρεις και με απειλές τόσο κατά του ιδίου όσο και κατά της οικογένειάς του- απειλές τις οποίες άκουσε και ο 14χρονος γιος του.
Μετά το απειλητικό τηλεφώνημα, επικοινώνησε με το διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Μάκη Αϊβαζίδη, προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιστατικό και από την πλευρά του ο κ. Αϊβαζίδης ενήργησε άμεσα, όπως σημείωσε ο ίδιος.
Εν συνεχεία ο κ. Αβαρλής έδωσε κατάθεση στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία σήμερα διαβιβάζεται στον εισαγγελέα και η εισήγηση των αστυνομικών αρχών είναι να κινηθεί αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων για να ξεκινήσει η ανάκριση, διότι, όπως επισήμανε, θεωρούν ότι οι απειλές προς πολιτικό πρόσωπο επηρεάζουν τις αποφάσεις του πολιτικού προσώπου και βέβαια το δημόσιο συμφέρον.
Ο κ. Αβαρλής δήλωσε, επίσης, ότι τον εξέπληξε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία, όπως ανέφερε, «είναι εξαιρετική και δικηγόρος και δε μου είναι από τα άτομα που νιώθω δυσάρεστα μαζί τους» και που «όταν με πήρε τηλέφωνο μετά από κλήση που της έκανα εγώ, κατά το μεσημέρι, άρχισε να μου λέει μήπως έχεις προβλήματα με πελάτες σου κ.λπ.».
Ο ίδιος της εξήγησε πως «δεν υπάρχει θέμα να δημιουργείται ζήτημα από πελάτες μου», και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως το απειλητικό τηλεφώνημα σχετίζεται με τη στάση του «σε αρκετά ζητήματα είτε για παρανομίες επάνω σε δρόμους με επεκτάσεις τραπεζοκαθισμάτων, πάγκων κ.λπ. είτε με αναθεώρηση μελετών και προκηρύξεων για ανάθεση με δημοπρασία διάφορων δημοτικών έργων».
«Δεν υπάρχει από κάπου αλλού, κάτι προσωπικό, κάποια σύγκρουση με κάποιον», τόνισε και επισήμανε πως «ειδικά τους τελευταίους μήνες υπάρχει μία αναστάτωση του Δήμου, όπου αλλάζουν αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής, γιατί μετά έντονες παρεμβάσεις -και δικές μου αλλά και άλλων συναδέλφων της αντιπολίτευσης κυρίως- εντοπίζονται παραλείψεις σε αυτές τις προκηρύξεις των διαγωνισμών».
«Είναι ένα μύλος που σε τελευταία ανάλυση δε φταίνε πάντα και οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, εάν εσύ τους λες όλα εντάξει», πρόσθεσε και επισήμανε πως «αυτό δείχνει ακριβώς ότι ο Δήμος είναι σε αποδιοργάνωση δυστυχώς. Το έχω πει και δημόσια ότι με έχει απογοητεύσει αυτή η εξέλιξη της πορείας της Δημοτικής Αρχής, η οποία βγήκε με άλλες προσδοκίες και έχει φτάσει σήμερα να είναι κουρασμένη και να μην μπορεί να περπατήσει».
Τέλος, ο κ. Αβαρλής αναφέρθηκε σε πρόσωπα της διοίκησης του Δήμου που επικοινώνησαν μαζί του για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, αλλά διερωτήθηκε «γιατί δε βγάζει μία ανακοίνωση» η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για το περιστατικό, προσθέτοντας: «Θεωρεί ότι είμαι τόσο αναξιόπιστος, ότι μπορεί να έχω στήσει ένα ολόκληρο ψεύδος για δημοσιότητα ή ότι είμαι μπλεγμένος σε άλλες υποθέσεις; Με ξέρουν τόσα χρόνια και γνωρίζουν και το παρελθόν μου και το παρόν μου». «Γιατί να φοβούνται ότι εγώ κάτι άλλο κρύβω; Όταν, μάλιστα, είναι γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό το όνομά μου ακούγεται έντονα μέσα στο Δήμο και από υπαλλήλους ότι εξαιτίας του Αβαρλή γίνονται ιστορίες και μπερδέματα κ.λπ.».
 ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαφιόζικες απειλές κατά του Γ. Αβαρλή
«Τηλεφωνική απειλή κατά της ζωής του και της ζωής της οικογένειάς του δέχτηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη, Γιώργος Αβαρλής. Κι αυτό, επειδή παρενέβη στη Δημοτικό Συμβούλιο με αποκαλύψεις σχετικές με οικονομικά θέματα που αφορούν στο Δήμο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συμπαραστέκεται στο Γιώργο Αβαρλή, καταγγέλλει τις μαφιόζικες απειλές εναντίον του και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση και να αποκαλύψουν τους ενόχους. Επισημαίνουμε πως η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε λειτουργεί με απειλές σκοτεινών κύκλων εναντίον εκλεγμένων αντιπροσώπων της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

*** Ο καιρός αύριο Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 10/10/2018 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Αφημένα στην τύχη τους, τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας 
 


























Εδώ και 9 χρόνια προσωρινή λύση στη στέγαση!
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού… υποστηρίζει η λαϊκή ρήση, η οποία ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση που επικρατεί στο 4ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας στην περιοχή της Ράχης. Μιας και προσωρινή ήταν η λύση της μεταφοράς του σχολείου σε μία γωνία του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, που τελικά όμως έγινε μόνιμη, καθώς εδώ και 9 χρόνια οι μικροί μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου στεγάζονται σε λυόμενα.
Πρωτύτερα το σχολείο στεγαζόταν λίγα μέτρα νοτιότερα, σε μια μονοκατοικία, που ωστόσο κρίθηκε ακατάλληλη.
Επιστρέφοντας, λοιπόν, στο σήμερα και ύστερα από καταγγελίες γονέων, βρεθήκαμε στο χώρο και είδαμε την κακή κατάσταση που επικρατεί.
Άλλωστε, δεν είναι και τόσο δύσκολο να την αντιληφθεί κανείς.
Ξεκινώντας από την αυλή, κάποιος βλέπει ότι είναι πολύ μικρή, γεμάτη τσιμέντο, ενώ στην άκρη υπάρχει χώμα.
Σε περίπτωση, δε, βροχής, μετατρέπεται σε λίμνη, μετά σε λάσπη και έτσι γίνεται ακατάλληλη να προαυλιστούν τα παιδιά, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με την πρόσβαση στις αίθουσες- λυόμενα.
Όσο για παιχνίδια; Ούτε δείγμα, και ας αναφερόμαστε στο προαύλιο ενός Νηπιαγωγείου!
Στη συνέχεια κάποιος βλέπει το πρώτο λυόμενο, όπου λειτουργούν οι τουαλέτες του Νηπιαγωγείου.
Έξω από αυτές θεωρητικά υπάρχει μια βρύση, που όμως δε λειτουργεί και τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί πίνουν νερό από τους νιπτήρες των τουαλετών!
Ένα ακόμα αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα άλλα λυόμενα που χρησιμοποιούνται ως αίθουσες δεν υπάρχει υπόστεγο.
Έτσι, όταν βρέχει, αν θέλει κάποιος να πάει στις τουαλέτες, αναγκαστικά θα βραχεί, ή όταν έχει ήλιο, «θα καεί», αφού δεν υπάρχει πουθενά σκίαστρο.
Όσο για τις αίθουσες- λυόμενα, επίσης η κατάσταση είναι πολύ κακή, αφού όταν βρέχει το ταβάνι στάζει, ενώ το μέγεθός τους είναι «αποπνικτικό».
Τέλος, κοιτάζοντας κάποιος στην πίσω μεριά των λυόμενων (δεν υπάρχει πρόσβαση στους μαθητές), θα δει πως έχει δημιουργηθεί «μια ζούγκλα», η οποία, όπως υποστηρίζουν οι γονείς, ελλοχεύει κινδύνους για τους μαθητές, αφού εκεί βρίσκουν καταφύγιο φίδια και τρωκτικά.
 Επίλογος…
Έχουν περάσει από τότε που ο Δήμος μετάφερε ή, καλύτερα, «ξεφόρτωσε» το 4ο Νηπιαγωγείο στη γωνία ενός Δημοτικού Σχολείο 9 χρόνια. Από τότε έχουν φθάσει σε αυτόν δεκάδες αναφορές- αιτήσεις για βλάβες και μη καταλληλότητα του χώρου, με τις απαντήσεις είτε να μη φθάνουν ποτέ είτε να μένουν στα «θα», «θα», «θα»...
Υπάρχει, άραγε, πρόθεση και βούληση το 4ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας να αποκτήσει ένα σωστό κτήριο και αν ναι, πότε; Το ερώτημα είναι απλό και ξεκάθαρο…
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Τα αλαλούμ των αυτοδιοικητικών κομματικών στηρίξεων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου 
Διαχρονικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων που την υπηρετούν είναι η ανεξαρτησία και η απαλλαγή των κομματικών επιτροπειών από τη λειτουργία της, καθώς και από τις δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών που αφορούν στην αυτοδιοίκηση.
Τον τελευταίο καιρό επανέρχονται απόψεις περί ανάγκης απόλυτης κομματικής εμπλοκής, που εκφράζονται κυρίως, όχι τόσο από τα κόμματα, αλλά από κύκλους πέριξ ενδιαφερόμενων υποψηφίων, που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν υπέρ τους την όποια συμπάθεια ή δυσαρέσκεια υπάρχει στα διάφορα κομματικά επιτελεία για άλλους λόγους, προκειμένου να πετύχουν τους προσωπικούς τους στόχους.
Τέτοιες απόψεις φυσικά συνιστούν πισωγύρισμα, που στη φιλοσοφία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης την οποία υπηρετώ δύο αυτοδιοικητικές θητείες, δεν είναι φυσικά αποδεκτές από κανέναν.
Μέσω του αρμόδιου συνδικαλιστικού οργάνου των Περιφερειών, δηλαδή της ΕΝΠΕ, διατρανώνεται η καθολική άρνηση να είναι οι Περιφέρειες της χώρας «του χεριού» των κομμάτων και της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά να παραμείνουν θεσμοί αποτελεσματικοί και χρήσιμοι.
Ευλόγως, λοιπόν, διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφερόμενος στις πολιτικές δυνάμεις πως «ο παλαιοκομματισμός ο οποίος κάποτε καταγγελλόταν, σήμερα οδηγεί σε μία στροφή, η οποία δε συνάδει με την έννοια της αυτοδιοίκησης και οδηγεί ένα χρήσιμο θεσμό σε αχρηστία».
Μία τέτοια περίπτωση «αλαλούμ» και διάχυσης αντικρουόμενων απόψεων και θέσεων, που έχουν αφήσει άφωνη την κοινωνία, εξελίσσεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εμείς οι υπηρετούντες το θεσμό, φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς.
Ξαφνικά μαθαίνουμε πως τα κόμματα, ανακρούουν πρύμναν από τις προγενέστερες θέσεις τους περί ακομμάτιστων, ανεξάρτητων προτάσεων στην Αυτοδιοίκηση και αναπτύσσουν ρητορική απόλυτης σύγκλισης απόψεων, συμπεριφορών και στρατηγικών.
Δυστυχώς, όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, διαφαίνεται πως κυρίαρχα στην Πελοπόννησο ο λαϊκισμός, κυρίως σε κάποια ΜΜΕ, ξαναζωντανεύει και οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε μία δημοκρατική χώρα. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι πολιτικό όργανο προς εξαγορά και εκμαυλισμό.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι κάθε τέτοια προσπάθεια και νοοτροπία, ευτυχώς, απαξιώνεται από το λαό.
Θα συμφωνήσω, προσυπογράφοντας τις θέσεις του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, πως σε μία εποχή αμφισβήτησης των θεσμών η ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για τη Ν.Δ. ανέφερε, μάλιστα, πως η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμικός εταίρος, συνομιλητής και συνεργάτης και πως η βούληση του κόμματος είναι η δημιουργία φιλικού θεσμικού περιβάλλοντος αρχών και κανόνων.
Μένει να γίνουν όλα αυτά και πράξη.
Της Αντωνίας Μπούζα   Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, πολιτευτή Ν.Δ. Μεσσηνίας 

***  Η άθλια και ντροπιαστική πραγματικότητα του προσφυγικού  
Η άθλια και ντροπιαστική πραγματικότητα της Μόριας αποκαλύπτεται δυστυχώς, διεθνώς, μαζί με την ανικανότητα και το κυνισμό μιας δήθεν ευαίσθητης αριστερής κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση ήδη ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμηση της Απάτης, που διερευνά τη διαχείριση των διατεθέντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδυλίων για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα η Χώρα να εκτίθεται διεθνώς και να βλάπτονται τα ζωτικά μας συμφέροντα, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ   χρειάζεται να εκπέμψει εμπιστοσύνη και σταθερότητα, λόγω της διεθνούς έκθεσής της στις αγορές. Είναι πραγματικά απίστευτο, πόσα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο την επικρίνουν τις τελευταίες ημέρες για αδιαφανείς διαδικασίες στη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού. Ακόμη και η παγκοσμίου φήμης εφημερίδα Times, στο κύριο τους άρθρο, αναφέρεται στο θέμα, χαρακτηρίζοντας τη Μόρια ως τον πιο απάνθρωπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης ,επικρίνει την Κυβέρνηση για τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων που αναφερθήκαν στο πρόβλημα.
Η Κυβέρνηση καλείται, λοιπόν, τώρα από την OLAF, την αρμόδια δηλαδή κοινοτική υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης, να απαντήσει πώς διαχειρίστηκε κονδύλια τα οποία φτάνουν αθροιστικά το 1,6 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η OLAF δεν επεμβαίνει ποτέ για περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, παρά μόνον όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις παρατυπιών και μη νόμιμων ενεργειών. Ο έλεγχος για τη διαχείριση του πακτωλού των εκατομμυρίων κοινοτικών κονδυλίων δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στις αναθέσεις του ΥΠΕΘΑ, αλλά και στην απορρόφηση μεγάλων χρηματικών ποσών από ΜΚΟ.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι όταν αναλάβει την διακυβέρνηση αφενός μεν θα κάνει ό,τι πρέπει για να πέσει φως στο σκοτάδι, αφετέρου θα αναλάβει όλες εκείνες τις ευθύνες ώστε η χώρα να αποκτήσει επιτέλους, μια αξιόπιστη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Τα σύνορα θα φυλάσσονται γιατί για εμάς υπάρχουν σύνορα όχι μόνο στην ξηρά, αλλά και στη θάλασσα. Όταν η Ευρώπη συζητά πώς η Ε.Ε. θα φυλάσσει τα εξωτερικά της σύνορα, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να απουσιάζει. Έχουμε επίσης δεσμευθεί ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα επιταχυνθεί και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους για να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν γρήγορα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όσοι όμως παραμένουν αφού θα εκκρεμεί η διαδικασία των αιτήσεων ασύλων τους, θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας και όχι στη σημερινή αθλιότητα.
Θυμίζουμε για όσους ακόμα και σήμερα τολμούν να μιλούν για ηθικό πλεονέκτημα, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν για εκείνους που στην αρχή περνούσαν τα ανοιχτά σύνορα και που «λιάζονταν» ενώ στη συνέχεια «εξαφανιζόντουσαν», σήμερα κατέληξαν ουσιαστικά αιχμάλωτοι σε κέντρα κράτησης ανοιχτού ουρανού στη Λέσβο.  Του Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη  επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας


*** Αθλητικά Νέα  :

*** Αλαφούζος: «Νέο ξεκίνημα για ισχυρό και επιτυχημένο Παναθηναϊκό»
Σύνθημα για αναγέννηση του Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Αλαφούζος δίνει το στίγμα του για τη νέα εποχή στους «πράσινους», έπειτα από την ανακοίνωση για την είσοδο του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ στην ΠΑΕ. 
Ο Παναθηναϊκός γύρισε σελίδα και ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για την… επόμενη ημέρα στον σύλλογο.  
Με λακωνική δήλωσή του (από τη Νέα Υόρκη) στη «Live Sport» και τον Βασίλη Βέργη, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ μιλάει για τη νέα εποχή στους «πράσινους», έπειτα την ανακοίνωση (που έγινε το πρωί της Τρίτης) για το deal με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, το οποίο σφραγίστηκε το περασμένο Σάββατο (06/10) με την υπογραφή αμφότερων του πολυσέλιδου κειμένου. 
«Ελπίζω η συμφωνία αυτή να είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα για έναν ισχυρό και επιτυχημένο Παναθηναϊκό», αναφέρει ο κύριος Αλαφούζος.

*** Έτσι μπαίνει στον Παναθηναϊκό ο Πιεμπονγκσάντ
Περνάει σε νέα εποχή ο Παναθηναϊκός. Τα επόμενα βήματα του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Η πιθανότητα να υπάρξουν… συμπαίκτες και οι εκτιμήσεις για ελάχιστα χρέη της ΠΑΕ. 
~Ο Παναθηναϊκός γύρισε σελίδα και τυπικά με την υπογραφή του deal ανάμεσα στον Γιάννη Αλαφούζο και τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ το περασμένο Σάββατο και τη σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε το πρωί της Τρίτης.  Πλέον έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις για να περάσει και ουσιαστικά σε νέα εποχή ο σύλλογος. Ο Βασίλης Βέργης καταγράφει στη «Live Sport» τα οικονομικά δεδομένα αυτής της συμφωνίας, που έγινε με στόχο να γίνει και πάλι ισχυρό το «τριφύλλι». 
Το τίμημα των δύο πλευρών αφορά, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, το 50% των μετοχών του Γιάννη Αλαφούζου, που έχει το 88% της ΠΑΕ και θα το πάρει ο Ταϊλανδός καταβάλλοντας το ποσό που προβλέπει η ΑΜΚ της 21ης Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, τα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν τμηματικά.   Το 1 εκατ. ευρώ «βρίσκεται στον… δρόμο
», όπως αναφέρουν συνεργάτες του
Γιάννη Αλαφούζου και το οποίο είχε υποσχεθεί από την περασμένη Πέμπτη (δύο ημέρες πριν τις υπογραφές) ότι θα βάλει ο Παιρότζ στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου πρόκειται να μπουν συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν τμηματικά το επόμενο χρονικό διάστημα. 
Αυτά τα χρήματα θα μπαίνουν σε λογαριασμό του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος θα τα βάζει στη συνέχεια στην ΠΑΕ. Ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν θα τα βάζει απευθείας ο Ταϊλανδός. Η εξήγηση είναι απλή! Δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα βάλει η «Pan Asia» επειδή δεν έχει πάρει ακόμη το «πράσινο φως» από την ΕΕΑ για να εμπλακεί στο «τριφύλλι». Οι δύο πλευρές θεωρούν δεδομένο ότι θα εξασφαλιστεί η σχετική άδεια. Η αισιοδοξία προκύπτει και από το γεγονός ότι ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ ελεγχθεί από επιτροπές στο Βέλγιο και την Αγγλία λόγω της εμπλοκής του με τη Μουσκρόν και τη Ρέντινγκ. 
Από εκεί και πέρα, πολύς λόγος έχει γίνει για την απόκτηση του 50% των μετοχών και όχι όλου του πακέτου που ανήκουν στον Γιάννη Αλαφούζο. Στην παρούσα φάση θα υπάρχει συνιδιοκτησία της ΠΑΕ, αλλά δεν αποκλείεται μελλοντικά να μπουν και άλλα πρόσωπα στο μετοχικό σχήμα. Σκοπός του πρώην προέδρου του συλλόγου είναι να απευθυνθεί στην ευρύτερη «παναθηναϊκή οικογένεια» και αν δει αν θα υπάρξει ανταπόκριση, με στόχο ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, μαζί με «συμπαίκτες» να κάνει ακόμη πιο ισχυρό οικονομικά τον σύλλογο. 
Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βάλει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ από τα 47 εκατ. χρέη του 2017 και εκτιμάται ότι με τα 10. ευρώ του Ταϊλανδού (συν τις χορηγικές συμφωνίες και το χαμηλό κόστος της ποδοσφαιρικής ομάδας) θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τα χρέη της ΠΑΕ και θα γίνουν ελάχιστα. 
Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει και πιο ελκυστικός ο Παναθηναϊκός για πιθανούς αγοραστές ή ανθρώπους που θέλουν να γίνουν… συμπαίκτες του Ταϊλάνδού.


*** Παρόντες και οι Kalamata Trail Runners στον 3ο Ημιμαραθώνιο Καλαμάτας 
Μέλη του Kalamata Trail Runners (KTR) έδωσαν το «παρών» και στον 3ο Ημιμαραθώνιο της Καλαμάτας, συνδυάζοντας διασκέδαση, άθληση και παράλληλα με στόχο να ενισχύσουν την προσπάθεια των διοργανωτών για προβολή της πόλης μας, σημειώνουν σε σχετικό δελτίο Τύπου, συμπληρώνοντας και τα εξής:
Στον παράλληλο αγώνα των 5 χιλιομέτρων συμμετείχαν οι αθλητές Χρήστος Ρούμπος και Βασιλική Μπάκα, τερματίζοντας τη διαδρομή σε πολύ καλό χρόνο. Στα 21,1 χιλιόμετρα πήραν μέρος ο Σταύρος Παπαδόπουλος (1ω:37’:10’’), ο Κώστας Σπυρόπουλος (1ω:42’:54’’), η Σοφία Κονταξάκη (1ω:46’:00, 2η θέση στην κατηγορία ηλικίας της), ο Ιωάννης Λάμπος (2ω:01’:06’’) και η Νικολέτα Ρομπάκη (2ω:03’:30’’).
Η ψυχή του αγώνα, ο αντιπρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ήταν πανταχού παρών, ενθάρρυνε τους αθλητές, διεύθυνε και οργάνωνε την όλη προσπάθεια. Στη σεμνή τελετή απονομής επάθλων που ακολούθησε, καλεσμένος ήταν ο αθλητής των KTR, Ηλίας Μπάκας, ο οποίος πριν από λίγες μέρες τερμάτισε το θρυλικό ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, καταλαμβάνοντας την 4η θέση μεταξύ των Ελλήνων αθλητών.

*** Πρώτος αγώνας της σεζόν για τον Γ.Σ. Kalamata Running Project 
Γερές βάσεις και ισχυρά θεμέλια για τη χειμερινή περίοδο 2018-19, με νέους αθλητές και νέα ρεκόρ, έθεσε ο Γ.Σ. Kalamata Running Project με τη συμμετοχή του στον 3ο ημιμαραθώνιο Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στην παραλία της πόλης.
Για μια ακόμη φορά εντυπωσίασε με τη δυναμική παρουσία 27 δρομέων- αθλητών (4 συμμετέχοντες στον ημιμαραθώνιο και 23 στον αγώνα των 5χλμ).
Φανέρωσε έτσι πως μέσα από τη βελτίωση των ατομικών χρόνων, τη φροντίδα που προσφέρει στους αθλητές του κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και της προετοιμασίας, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου, αποτελεί πλέον μια ομάδα πολλά υποσχόμενη, ενώ παράλληλα απέδειξε πως όσο κι αν «μεγαλώνει» ποτέ δεν ξεχνά την πόλη της.
Σημαντική διάκριση κατέκτησε η αθλήτρια-προπονήτρια της ομάδας Ελένη Θεοδωρακοπούλου, τερματίζοντας πρώτη στις γυναίκες στα 5χλμ , ενώ σημαντικοί χρόνοι σημειώθηκαν και από τους υπόλοιπους δρομείς της ομάδας , καταγράφοντας ο καθένας τη δική του προσωπική επιτυχία.
Ισχυρό το παρόν του Γ.Σ. Kalamata Running Project με ένα μέλλον που προβλέπεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, ακόμη πιο «γρήγορο». 

***  Αυτοί μπαίνουν από τον Παϊρότζ στο ΔΣ του Παναθηναϊκού
Τρία άτομα –σε πρώτη φάση- αναμένεται να μπουν στο ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. 
Αυτοί μπαίνουν από τον Παϊρότζ στο ΔΣ του Παναθηναϊκού 
Τρία άτομα –σε πρώτη φάση- αναμένεται να μπουν στο ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ.  
Βάσει των πρώτων πληροφοριών ο πρώτος από αυτούς αναμένεται να είναι ο Αβρααμ Γκραντ ο οποίος θα αναλάβει και ένα σημαντικό πόστο στο τριφύλλι. Θα αναλάβει διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος θα έχει υπό την επίβλεψή του τον Νίκο Νταμπίζα, και θα λαμβάνει αποφάσεις που έχουν σχέση με το αθλητικό κομμάτι.
Ρόλο στο ΔΣ θα πάρει και ο γιος του Παϊρότζ, Πιτ Πιεμπονγκσάντ, όπως και ο Τζακ Σρισουμρίντ ο οποίος αποτελεί το «δεξί χέρι» του Ταϊλανδού. 
Φυσικά άτομα του Παϊρότζ θα πάρουν θέσεις και σε άλλα τμήματα της ΠΑΕ όπως το λογιστήριο τη νομική υπηρεσία, το νομικό τμήμα κτλ...


*** Τα  σημερινά μας βίντεο :
Α΄ ΟΜΑΔΑ :
1~**  Θέλουν να κάνουν τους Έλληνες Φιλιππινέζους 2018 : https://youtu.be/kotEX5DMZBk   .-
2~** Μας κυβερνούν οι μαφιόζοι  2018 : https://youtu.be/V9hNC5iUQ_4 .-   
3~** Ο Κ. Βελόπουλος στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα με τον Γ. Παπαδάκη 5/10/18: https://youtu.be/VBqtOeTWSTE  .- 
4~** 0 Γ. Γ.  Διεθνούς Αμνηστίας 2018:  https://youtu.be/6tv47aCl2bc .- 
5~** ΒΑΡΚΙΖΑ  ο Ζορμπάς  2018 :   https://youtu.be/xytdiQhWDZQ  .-       
6~** ΓΥΘΕΙΟ  κυκλώνας  2018 :     https://youtu.be/zmvjjKEOSHA .-                                                                             
7~** Επέλαση κυκλώνα στην Πελοπόννησο  2018:  https://youtu.be/ZtTXKOWBOr4 .- 
8~** Επιφυλακή για κυκλώνα Ζορμπά  2018 :    https://youtu.be/JNSuoLXU6v4 .-       
9~** ΚΑΛΑΜΑΤΑ ο κυκλώνας Ζορμπάς  2018 :   https://youtu.be/KSSCXQ8wuBA .- 
10~** ΣΤΟΥΠΑ μάχη με τα κύματα  2018  : https://youtu.be/8WaVXX4i8Vw .- 
11~**  Ο κυκλώνας ΖΟΡΜΠΑΣ  2018 :   https://youtu.be/sscwGz3qKz0  .-  
12~** Ο ΖΟΡΜΠΑΣ στην Καλαμάτα 2018 :   https://youtu.be/hmHEPomqWxU .- 
13~** Ο Ζορμπάς πλήττει την Μεσσηνία  2018:   https://youtu.be/htU4XNPqFNg .-  
14~** Ο Ζορμπάς πλήττει την Μεσσηνία  2018:   https://youtu.be/htU4XNPqFNg .- 
15~**   ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ κυκλώνας Ζορμπάς  2018 :   https://youtu.be/ivrb3zhDpk4 .-                                       
16~**  ΚΎΘΗΡΑ  κυκλώνας Ζορμπάς  2018 :   https://youtu.be/2c4wUCO7Btk .-
17~**  Ο ΖΑΕΦ  ψηφίζει  2018 :      https://youtu.be/NNd0OoO0yBA .- 
18~**   ΜΑΝΔΡΑ  συναγερμός  2018 :   https://youtu.be/CTl6Oog0Ptk .- 
19~** Λαθρομετανάστες στα ΔΙΑΒΑΤΑ  2018: https://youtu.be/3yixB4KWEEc .-                                                        
                                                                                                                                                                                                     Β΄ ΟΜΑΔΑ  : 
1~Γιατί βιάζονται οι ΗΠΑ να κλείσουν το Σκοπιανό 06/09/2018: https://youtu.be/HSeyncuk52Q .-    
2~Εκδήλωση διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη για όνομα Μακεδονία  08/09/2018:   https://youtu.be/HAtnWqsAqLo .-                                                                                                              3~Λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας 06/09/2018:     https://youtu.be/ecOxMeiiMsI .- 
4~ΦΤΗΝΌΤΕΡΟ για Γερμανία και φυσικό αέριο  06/09/2018:  https://youtu.be/WziVnoNBBUg   .-
5~Αγωγοί φυσικού αερίου 06/09/2018  : https://youtu.be/xa8jp6LqE0I .-
6~Από Οκτώβριο 2016  ο αγωγός Φυσικού αερίου 06/09/2018: https://youtu.be/yz6el7Bt74w .-
7~ Ιστοσελίδα Ν.Δ.  πεπραγμένα ΤΣΙΠΡΑ 08/09/2018: https://youtu.be/NAScv5ccU3Y .- 
8~  ΜΕΡΚΕΛ ΖΟΡΝ ΖΑΕΦ  στα Σκόπια 08/09/ 2018: https://youtu.be/I2yFVfs_yhg .
9 ~** 2η Γιορτή Μουσταλευριάς & Πετμεζιού στο ΑΡΦΑΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 30-09-2017  βίντεο : https://youtu.be/dxI6-QO9MtQ    .-                         
10~*Από την παρασκευή της μουσταλευριάς για την αυριανή γιορτή της στη Σκομαρα Αρφαρών, χάρις στην προσφορά των εθελοντριών γυναικών της γειτονιάς μας.  : https://www.facebook.com/iargirakis/videos/1925330857772032/ .-
11~** 3η ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - 1 :  https://www.facebook.com/rozy.karydi/videos/1754861591230300/ .
12~**3η ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ -2 :  https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7/videos/1556093204536774/  .-
13~**ΑΡΦΑΡΑ 05-10-2018 <Σκόμαρα>  : https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7/videos/1556101037869324/ .- 
14~**»ΣΚΟΜΑΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ 06-10-2018 « :  https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7/videos/1556109111201850/ .- 
15~**  ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ : https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7/videos/1556134231199338/ .- 

*** Χρυσό για Μπούρμπου-Κυρίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων
Το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων κατέκτησε η Ελλάδα, με το δίδυμο Χριστίνας Μπούρμπου και Μαρίας Κυρίδου να κατακτά την πρώτη θέση στο στη δίκωπο άνευ στην κωπηλασία. 
~«Χρυσά» κορίτσια! 
Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου κατέκτησαν την πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που διεξάγονται στο Μπουένος Άιρες στην κωπηλασία στη δίκωπο. 
Οι δυο Θεσσαλονικιές κωπηλάτριες κέρδισαν το χρυσό τερματίζοντας σε χρόνο 1.40.00 αφήνοντας για μόλις 9 εκατοστά πίσω το πλήρωμα της Τσεχίας που τερμάτισε σε 1.40.09 και 29 της Ρουμανίας που τερμάτισε σε 1.40.29 ενώ 4ηήταν η Κίνα με χρόνο 1.45.85. 
πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων Νεότητας , το πρώτο μετάλλιο στη διοργάνωση του Μπουένος Άϊρες και το 4ο για την ελληνική κωπηλασία στο θεσμό. Πέρασε ημιτελικό ο Καπάκογλου 
Στον ημιτελικό του σκιφ έκλεισε θέση ο Στέφανος Καπάκογλου. Ο Θεσσαλονικιός πρωταθλητής πήρε την 2ηθέση στην δεύτερη προημιτελική σειρά με χρόνο 1.38.38 και μαζί με τον Μολδαβό Κορσούνοφ που ήταν πρώτος με 1.37.32 προκρίθηκαν για την καλύτερη 8άδα του αγωνίσματος από την οποία θα βγουν οι τέσσερις φιναλιστ. 
Τόσο οι δυο ημιτελικές σειρές όσο και ο τελικός έχουν προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 10/10 τελευταία μέρα της Ολυμπιακής ρεγκάτας στο Μπουένος Άϊρες. Οι δυο ημιτελικές σειρές είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 10:12 και 10:18 το πρωί της Τετάρτης (16:12 & 16:18 ώρες Ελλάδας) ενώ ο τελικός στις 10:52 (16:52 ώρα Ελλάδας).

*** Αποκλεισμός με δεύτερη ήττα για Βουλιαγμένη
Δεν τα κατάφερε η Βουλιαγμένη, που ηττήθηκε 12-7 και στη ρεβάνς από τη Φερεντσβάρος και μένει εκτός ομίλων του Champions League πόλο ανδρών. 
~Εκτός ομίλων του Champions League πόλο ανδρών έμεινε η Βουλιαγμένη. Ο ΝΟΒ χρειαζόταν να κάνει τεράστια υπέρβαση στο κολυμβητήριο του Λαιμού για να πάρει την πρόκριση σε βάρος της Φερεντσβάρος, αφού η ήττα με 10-4 στη Βουδαπέστη, καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη την υπόθεση. 
Η ελληνική ομάδα δεν τα κατάφερε, αφού γνώρισε δεύτερη ήττα, αυτή τη φορά με σκορ 12-7 και θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της περιπέτεια στο Euro Cup. 
Με το… καλημέρα, η ουγγρική ομάδα έδειξε ποιος θα είναι το αφεντικό του αγώνα, αφού προηγήθηκε 4-1, τρία λεπτά πριν το τέλος του πρώτου οχταλέπτου. Η ΝΟΒ συνεχώς «κυνηγούσε» στο σκορ και με εξαίρεση τη μείωση στα δύο γκολ διαφορά (3-5), στα μισά του δεύτερου οχταλέπτου, σε καμία άλλη περίπτωση δεν μπόρεσε να… πλησιάσει την αντίπαλό της, που ήταν το φαβορί. Οι Μαγυάροι ξέφυγαν δύο φορές με τέσσερα γκολ (5-9 και 6-10), φτάνοντας στην τελική επικράτηση με σκορ 12-7. 
Τα οχτάλεπτα: 2-4, 1-1, 3-4, 1-3 
Βουλιαγμένη: Χ. Αφρουδάκης 4, Μπάσιτς 1, Μπούχα 1, Σολανάκης 1. 
Φερεντσβάρος: Βάμος 2, Γιάκσιτς 2, Βάργκα 2, Μίτροβιτς 2, Γιάνσικ 2, Πολ 1, Γιάνγκερ 1.


***  Πολύ κοντά σε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες νεότητας είναι ο Αλέξανδρος Καλπογιάννης
Πολύ κοντά στην κατάκτηση μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας που διεξάγονται στο Μπουένος Άιρες είναι ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης.
~  Μετά και την έκτη ιστιοδρομία της κατηγορίας TECHNO 293 ο ιστιοπλόος του Ν.Ο. Β. εξακολουθεί να βρίσκεται πρώτος στη γενική βαθμολογία των 24 σκαφών με 5 βαθμούς και, μάλιστα, έχει αρχίσει να παίρνει διαφορά. 
Ο 2ος Ιταλός Ν. Ρένα έχει 9 βαθμούς, ο 3ος Βρετανός Φ. Χώκινς έχει 15 βαθμούς, ενώ ο Κινέζος Χ. Τσεν είναι 4ος με 17 βαθμούς. 
Στην 4η ιστιοδρομία ο Καλπογιαννάκης τερμάτισε 13ος και αυτή την κούρσα την «πέταξε» ως χειρότερη. Η 5η διεκόπη λόγω καιρικών συνθηκών και στην 6η κούρσα κατέλαβε την πρώτη θέση. 
Στα κορίτσια η Κατερίνα Δίβαρη είναι 10η με 36 βαθμούς σε σύνολο 23 σκαφών. Στην 4η κούρσα τερμάτισε 6η, η 5η ιστιοδρομία διεκόπη και στην 6η ιστιοδρομία κατέλαβε την 14η θέση.


*** Έκτος ο Κοκκαλάνης στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Ο Βύρωνας Κοκκαλάνης βελτίωσε τη θέση του στο παγκόσμιο κύπελλο της Ενοσίμα. 
  Στην 7η και 8η ιστιοδρομία των RSX ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε 11ος και 10ος αντίστοιχα και με 63 βαθμούς είναι 6ος στη γενική βαθμολογία των 40 σκαφών. Ο Κοκκαλάνης σαφώς έχει τις δυνατότητες να ανέβει ακόμα πιο ψηλά.Στην κατηγορία 470 οι Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής τερμάτισαν 10οι στην 5η κούρσα, ενώ δήλωσαν παραίτηση στην 6η ιστιοδρομία. Έτσι, με 58 βαθμούς είναι 12οι μεταξύ 32 σκαφών.  
Στα Λέιζερ Ράντιαλ έχουν γίνει μόλις 4 κούρσες μέχρι αυτή την ώρα και η Βασιλεία Καραχάλιου είναι 14η με 41 βαθμούς σε σύνολο 53 σκαφών.

*** Πέμπτος ο Λ. Τσορτανίδης στην Πολωνία
Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης έκανε την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα RSX που ολοκληρώθηκε στην Πολωνία. 
~Στην κατηγορία youth ο ιστιοπλόος του Ν.Ο Ανδρου κατέκτησε την 5η θέση με 66 βαθμούς. Έγιναν 12 κούρσες και τα 82 σκάφη χωρίστηκαν σε χρυσό και αργυρό στολίσκο. 
Ο Χ. Κόγιας τερμάτισε 37ος, ο Π. Τσορτανίδης 46ος και ο Ε. Μανιαδάκης 60ος. 

Στην κατηγορία U17 ο Χ. Κόγιας κατέλαβε την 8η θέση και ο Π. Τσορτανίδης την 12η σε σύνολο 21 σκαφών. Στα RSX ανδρών ο Βύρωνας Κοκκαλάνης έτρεξε στον χρυσό στολίσκο των 37 σκαφών και μετά από 12 ιστιοδρομίες τερμάτισε 12ος με 124 βαθμούς. Συνολικά αγωνίστηκαν 74 σκάφη.-
*** Νέος θρίαμβος για την Ελλάδα – Χρυσό και ασημένιο στο Παγκόσμιο Κωπηλασίας!
Οι Κυρίδου-Μπουρμπου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στη δίκωπο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων στο Ραστίτσε της Τσεχίας, ενώ το δίδυμο Νόνη- Αγιώτη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο! 
~Οι Κυρίδου-Μπουρμπου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στη δίκωπο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων στο Ραστίτσε της Τσεχίας, ενώ το δίδυμο Νόνη- Αγιώτη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο! 
Άλλες δύο διακρίσεις προστέθηκαν στην πιο… ελληνική εβδομάδα των τελευταίων ετών στον αθλητισμό. Η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στη δίκωπο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων στο Ραστίτσε που διεξάγεται στην Τσεχίας. 
«Το απολαύσαμε σήμερα. Αυτός ο αγώνας ήταν ξεκάθαρα πολύ πιο δύσκολος από τους προηγούμενους. Ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες συνθήκες που βρίσκαμε. Κάναμε πολύ καλή εκκίνηση και διατηρήσαμε τη διαφορά μέσα στη κούρσα αλλά στα τελευταία 400μ. θέλαμε απλά να τερματίσουμε», δήλωσε η Μπούρμπου αμέσως μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου.
Ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική ελληνική επιτυχία στην Τσεχία, καθώς για την ίδια διοργάνωση αλλά για διπλό σκιφ, η Ισμήνη Νόνη και η Ελένη Αγιώτη κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο. 
Η ελληνική βάρκα τερμάτισε σε 7:19.400 πίσω μόνο από τις Κινέζες Λιου και Ζανγκ που στέφθηκαν νέες παγκόσμιες πρωταθλήτριες με χρόνο 7:17.410. 



*** Το 7ο ευρωπαϊκό τους πρωτάθλημα κατέκτησαν οι Πασχαλίδης και Τριγκώνης
Νέος θρίαμβος του Ιορδάνη Πασχαλίδη και του Κώστα Τριγκώνη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Tornado που έγινε στο Ακρο της λίμνης Γκάρντα στην Ιταλία. 
~Tο 7ο ευρωπαϊκό τους πρωτάθλημα κατέκτησαν οι Πασχαλίδης και Τριγκώνης. Οι έμπειροι ιστιοπλόοι του Ν.Ο.Θ. πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση και ανέβηκαν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Tornado που έγινε στο Ακρο της λίμνης Γκάρντα στην Ιταλία. 
Έχουν κατακτήσει άλλα 6 παγκόσμια πρωταθλήματα! (ο Πασχαλίδης έχει άλλα δύο με πλήρωμα τον Πέτρο Κωνσταντινίδη). Χωρίς δεύτερη συζήτηση το χρυσό δίδυμο από την Θεσσαλονίκη είναι εδώ και πολλά χρόνια οι βασιλιάδες των Tornado. 
Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έτρεξαν 23 σκάφη κι έγιναν 7 ιστιοδρομίες. Το ελληνικό σκάφος τερμάτισε 1, 1, 7, 1, 1, 1 και στην τελευταία κούρσα δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο αγώνας ήταν εύκολος. Ίσα ίσα που οι αδελφοί Μαρσέλ και Ζορζ Στάινερ από την Ελβετία ήταν πολύ ανταγωνιστικοί κι έγιναν συναρπαστικές ιστιοδρομίες. 
Οι Πασχαλίδης – Τριγκώνης κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο συγκεντρώνοντας 12 βαθμούς. Οι Ελβετοί ήταν 2οι με 20β. και την τρίτη θέση κατέκτησαν οι Γερμανοί Μπομπ και Μαρκ Μπάγιερ με 24 βαθμούς.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας 
Στο παγκόσμιο κύπελλο της Ενοσίμα οι Ελληνες ιστιοπλόοι δεν πήγαν καλά, αλλά είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τον θαλάσσιο στίβο που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 
Στα RSX μετά από 9 κούρσες (μαζί με τον medal race) ο Βύρωνας Κοκκαλάνης κατέλαβε την 10η θέση με 83 βαθμούς σε σύνολο 40 σκαφών. 
Στην κατηγορία 470 έγιναν 8 κούρσες και οι Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής τερμάτισαν 16οι με 108 βαθμούς μεταξύ 32 σκαφών. 
Στα Λέιζερ Ράντιαλ μετά από 7 κούρσες η Βασιλεία Καραχάλιου πήρε την 29η θέση σε σύνολο 53 σκαφών.


*** Όλα έτοιμα για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας “Dole Techno 293 ” στη Βάρκιζα (pics, video)
Χρώματα και πανιά θα γεμίσει ο κόλπος της Βάρκιζας 20-27 Οκτωβρίου, αφού πραγματοποιείται στη χώρα μας το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας «Dole Techno 293 European Championships». 
~Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο «Διόνυσο», πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 1 Οκτωβρίου, η Συνέντευξη Τύπου για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας “Dole Techno 293 European Championships”, που θα λάβει χώρα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Όμιλου Βάρης-Βάρκιζας (Ν.Α.Ο.Β.Β) από 20-27 Οκτωβρίου 2018. 
To πρωτάθλημα, επίσημα αναγνωρισμένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (World Sailing), συνδιοργανώνεται από τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Βάρης-Βάρκιζας (Ν.Α.Ο.Β.Β), και τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, με επίσημο Μεγάλο Χορηγό την “DOLE”. 
Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέφανος Αβραμίδης, ενώ στο πάνελ βρέθηκαν ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βάρης-Βάρκιζας, κος Ιωάννης Μαρκουλάκος, ο αντιπρόεδρος κος Πέτρος Πρίφτης, ο Γενικός Έφορος, κος Άκης Πατενιώτης και ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. 
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ήρθατε, μας τιμάτε με την παρουσία σας και θα διαδώσετε αυτό το αθλητικό γεγονός που τιμά τη χώρα μας. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κο Κωνσταντέλλο, γιατί από την πρώτη στιγμή μας βοήθησε καθοριστικά και χωρίς εκείνον θα είχαμε μεγάλη δυσκολία και μας βοηθά όλα αυτά τα χρόνια. Ο Ναυτικός Όμιλος Βάρης Βάρκιζας είναι σε λειτουργία από το 1974 και έχει διοργανώσει πάρα πολλούς διεθνείς αγώνες. Έχει επίσης καθιερώσει ετήσιο αγώνα του οποίου όλα τα έσοδα δίνονται στο ‘Χαμόγελο του Παιδιού’. Να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς που μας βοηθούν. Μέχρι την Παρασκευή είχαν δηλώσει συμμετοχή 22 χώρες και 270 αθλητές και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν. Γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2016 έγινε στην Πολωνία και το 2017 στην Γαλλία», είπε ο κος Μαρκουλάκος. Ο δήμαρχος, κος Κωνσταντέλλος ανέφερε πως «ο Δήμος Βάρης-Βουλιαγμένης είναι ένας παραθαλάσσιος δήμος και έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε τέσσερις περισπούδαστους Ναυτικούς Ομίλους. Ένας από τους πλέον δραστήριους είναι ο Ναυτικός Όμιλος Βάρης- Βάρκιζας. Για εμάς είναι στρατηγική επιλογή να επενδύουμε στον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό επιχορηγούμε τον συλλογικό αθλητισμό και τον αθλητισμό των παιδιών μας, που για εμάς έχει πρώτιστη σημασία. Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός που θα γίνει στην περιοχή μας. Πιστεύω θα ξεπεράσουμε τις συμμετοχές των δύο προηγούμενων διοργανώσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι για μία εβδομάδα ο πολύ όμορφος κόλπος της Βάρκιζας θα γεμίσει με ιστιοπλοϊκά πανιά και θα μας δώσει τη χαρά να το παρακολουθήσουμε. Διαθέτουμε όλα τα μέσα που έχουμε στην οργάνωση αυτή και περιλαμβάνεται σε μια γενικότερη στρατηγική προσέλκυσης αθλητικού τουρισμού, προσελκύοντες τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή μας, τις αθλητικές υποδομές και τις ομορφιές της». 
Κατέχοντας μεγάλη εμπειρία σε αθλητικές διοργανώσεις, το μεγάλο στοίχημα της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να ξεπεράσει τον αριθμό συμμετοχών των αθλητών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (το 2016, στην Πολωνία πήραν μέρος 335 αθλητές από 25 χώρες, το 2017 στη Γαλλία, 325 αθλητές από 25 χώρες), προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων διεθνών διοργανώσεων. Οι αφίξεις των αθλητών, των προπονητών και των συνοδών τους αναμένονται δύο ημέρες πριν από την Τελετή Έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου. Θα ξεκινήσει με μία μεγάλη παρέλαση, και θα τελειώσει με μια γιορτή, φέρνοντας πιο κοντά τις συμμετέχουσες χώρες, προσελκύοντας οπαδούς του αθλήματος, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. 
Η Τελετή Λήξης με τις απονομές των μεταλλίων του πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου. 
Στοιχεία του αθλήματος: 
Η αγωνιστική κατηγορία Techno 293 είναι μέρος του προγράμματος ιστιοσανίδας της Ολυμπιάδας Νεότητας (Youth Olympic Games – YOG), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον προθάλαμο της αγωνιστικής κατηγορίας ιστιοσανίδας RS:X των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Οι αγωνιστικές κατηγορίες είναι: 
Κορίτσια κάτω των 15 ετών 
Αγόρια κάτω των 15 ετών 
Κορίτσια κάτω 17 ετών 
Αγόρια κάτω των 17 ετών 


  ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018  : 
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης . :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .- 
 ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και όμορφη εβδομάδα για όλους μα   :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-01-2018.html .- 
 ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html. - 
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Τετάρτη 03  Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2918 Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html  
~**  ARFARA  NEWS -2- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news-2.html .-                       ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  των Αρφαρών . Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/10/arfara-news_6.html .-   
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Κυριακή 07  Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/10/arfara-news-07-2018.html    .-
~*** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών .  Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html      .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών . Τρίτη  09 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/10/arfara-news.html   .-                                  ~**  ARFARA NEWS -2-  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών . Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/10/arfara-news-2.html .-                                                       ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/10/arfara-news-10-2018.html .-                       ~** 
                        
                                                       
***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
 1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    ΣταματηςΣκουλικας   1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos,
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. –    1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .-
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 

*** 
~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .- 

*** 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ