ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018 .
~



~ 5 Ιουλίου: Εορτή του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου
~  Τη μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου και των έξι μαθητών του τιμά σήμερα, 5 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Ο Όσιος Αθανάσιος, ο οποίος καταγόταν από την Τραπεζούντα, προέρχονταν από πολύ ευσεβή και εύπορη οικογένεια. Η οικογένειά του, του προσέφερε όλα τα απαραίτητα εφόδια για τις σπουδές του, τις οποίες τις ολοκλήρωσε στην Κωνσταντινούπολη.
* Εκεί του γεννήθηκε μέσα στην ψυχή του η επιθυμία να γίνει μοναχός και να φθάσει στα άκρα της ασκητικής ζωής.
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, πήγε στο όρος Κυμινάς της Μικράς Ασίας, όπου βρισκόταν ένα μοναστήρι του οποίου ηγούμενος ήταν ο Μιχαήλ, ο επονομαζόμενος Μαλείνος.
Έτσι ανάμεσα στους μοναχούς, συγκαταριθμήθηκε και ο Αθανάσιος. Στο λίγο χρονικό διάστημα που ήταν στο Μοναστήρι, διακρίθηκε για τις αρετές και για την ασκητική του ζωή. Επειδή όμως έφθασε σε ύψιστα σημεία αρετής και τον τιμούσαν όλοι, αποφάσισε να φύγει και πήγε στον Άθωνα κοντά σε ένα γέρο ασκητή υπακούοντας σ’ αυτόν με μεγάλη ταπεινοφροσύνη.
Εν συνεχεία μετά από Θεία αποκάλυψη, έφυγε από εκεί και πήγε στα ενδότερα του Αγίου Όρους. Εκεί μετά από πολλές παρακλήσεις του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, με τον οποίο γνωρίζονταν, έχτισε έναν ναό προς τιμήν της Παναγίας. Επίσης έφτιαξε πολλά κελιά για τούς μοναχούς. Μετά λοιπόν από πολλούς κόπους και θυσίες, δημιούργησε την ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας, η οποία είναι η αρχαιότερη μονή στο Όρος και τιμάται επ’ ονόματι του Οσίου Αθανασίου (963 μ.Χ.).
Στην συνέχεια εξεδήμησε προς Κύριον και μάλιστα κατά τρόπο μαρτυρικό. Συγκεκριμένα υπήρχε ανάγκη να μετασκευαστεί η οροφή του Ναού της Μονής. Ο Όσιος, αν και σε μεγάλη ηλικία, ανέβηκε και αυτός μαζί με άλλους αδελφούς της μονής για να κάνουν το έργο. Η οροφή όμως κατέρρευσε και καταπλάκωσε τον Όσιο μαζί με τους υπόλοιπους αδελφούς.
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Την ωραιότητα.Την εν σαρκί ζωήν, σού κατεπλάγησαν, Αγγέλων τάγματα, πως μετά σώματος, προς αοράτους συμπλοκάς, εχώρησας πανεύφημε, και κατετραυμάτισας, των δαιμόνων, τας φάλαγγας· όθεν Αθανάσιε, ο Χριστός σε ημείψατο, πλουσίαις δωρεαίς· διό Πάτερ, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
~*   Απολυτίκιο Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτου - 5 ΙΟΥΛΙΟΥ:   https://youtu.be/s2HsUcwObOE .-

~**  Θεσσαλονίκη: Η συμφωνία-ΠΡΟΔΟΣΙΑ των Πρεσπών στη Τετραμερή Σύνοδο
-Τη σημασία που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον της περιοχής, επισήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.
* Αναφέρθηκαν, επίσης, στη Σύνοδο «16+1» που θα γίνει το Σάββατο στη Σόφια και στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας για πρώτη φορά.
Οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα ενός «δαχτυλιδιού» συνδυασμένων οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μεταφορών στην περιοχή.
Ο Ζάεφ ξεκινά εκστρατεία για το δημοψήφισμα στα
Άτυπη εκστρατεία προώθησης της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκίνησε ο η οποία πηγαίνει σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο
«Η εκστρατεία προετοιμάζεται από την κρατική υπηρεσία για δημοσίων σχέσεων και προς το παρόν θα «τρέχει» σε κοινωνικά δίκτυα. Θα τονίσει τις στιγμές που είναι σημαντικές προς κατανόηση, την ουσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία τώρα πρέπει να περάσει σε δημοψήφισμα» δήλωσε στην ιστοσελίδα Balkan Insight κυβερνητική πηγή των Σκοπίων.
Την ίδια στιγμή, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, έσπευσε να εκφράσει την ενόχλησή του για την στάση της ΕΕ.
«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει, αρκετά δίκαιο» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΕΕ, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα, αλλά υπό όρους και μελλοντικά.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία» και πρόσθεσε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν «πιο ακριβείς προτάσεις που θα ενθάρρυναν περισσότερο τους πολίτες μας, ενόψει και του δημοψηφίσματος».
«Αυτό που θέλει η Ευρώπη, είναι η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε τονίζοντας ότι μερικές φορές κράτη που είναι εκτός ΕΕ πιστεύουν περισσότερο στις αξίες της Ευρώπης από ό,τι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ.
Τέλος, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση, αν τελικά οι Σκοπιανοί πουν «ναι» στο δημοψήφισμα.
«Αν ο κ. Ιβανόφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.


***  Η Φοινικούντα τιμά την Πολιούχο της Παναγία Τριχερούσα
~  Με λαμπρότητα και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη θα εορτάσει και φέτος η Φοινικούντα την Πολιούχο της Παναγία Τριχερού­σα, κατά τό ερχόμενο διήμερο 6 και 7 Ιουλίου.
*  Την Παρασκευή και ώρα 7,30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου και φυλάσσεται η Χαριτόβρυτος Εικόνα, θα τελεσθεί Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.
Το Σάββατο και ώρα 7 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και στη συνέχεια Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας και περί ώρα 10,30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος.
Στον εορτασμό θα συμμετάσχουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Την Κυβέρνηση στο εορτασμό θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, ενώ θα παραστούν Εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

***  Η ζωή της Παναγίας
~  Για τη ζωή της Παναγίας δε βρίσκουμε πολλά στοιχεία στην Αγία Γραφή. Αυτό συμβαίνει, γιατί η Αγία Γραφή, και ιδιαίτερα η Καινή Διαθήκη, μιλάει μόνο για ό,τι έχει άμεση σχέση με το έργο του Ιησού Χριστού, τη διδασκαλία, το θάνατο και την ανάστασή Του, και δε δίνει λεπτομέρειες για άλλα γεγονότα ή άλλα πρόσωπα, όσο σημαντικά κι αν είναι.
*   Έτσι, στο ευαγγέλιο διαβάζουμε λίγα γεγονότα από τη ζωή της Παναγίας, ενώ τα περισσότερα είναι γραμμένα σε άλλα πρωτοχριστιανικά βιβλία, που δεν περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή, αλλά διασώζουν πληροφορίες από την αρχαία παράδοση και…
την ιστορική μνήμη των πρώτων χριστιανών. Τέτοια βιβλία είναι το λεγόμενο «Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου», που μιλάει για την οικογένεια, τη γέννηση και τα παιδικά χρόνια της Παναγίας, και ο «Λόγος του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου περί της κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου», που αναφέρει τα γεγονότα της κοίμησής Της.
Αυτά τα βιβλία οι φιλόλογοι τα κατατάσσουν στα λεγόμενα «απόκρυφα κείμενα», αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι απόκρυφα, αλλά ορθόδοξα πρωτοχριστιανικά κείμενα. Απόκρυφα κείμενα ή απόκρυφα ευαγγέλια ονομάζονται τα βιβλία που έγραψαν διάφορες αιρετικές ομάδες κατά μίμηση των χριστιανικών τεσσάρων ευαγγελίων, αλλά τα κρατούσαν κρυφά και τα διάβαζαν μόνο οι οπαδοί τους (1). Αυτό δεν ισχύει για τα κείμενα που αναφέρονται στην Παναγία, που ανήκαν στους χριστιανούς, δεν περιέχουν αιρετικές διδασκαλίες, κυκλοφορούσαν φανερά και επιτρεπόταν να τα διαβάσουν όλοι.
Από τις αρχαίες αυτές πηγές μαθαίνουμε τα εξής:
Οι πρόγονοι της Παναγίας
Γονείς της Παναγίας είναι οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα. Γονείς της αγίας Άννας ήταν ένα άλλο άγιο ζευγάρι, ο ιερέας Ματθάν και η Μαριάμ (παππούς και γιαγιά της Θεοτόκου). Ο δίκαιος Ματθάν (2) ήταν ιερέας του αληθινού Θεού και ανήκε (όπως όλοι εκείνοι οι άνθρωποι) στη θρησκεία της Παλαιάς Διαθήκης, τη θρησκεία που είχε τις 10 εντολές και τους προφήτες και περίμενε τον ερχομό του Χριστού.
Ο Ματθάν ήταν απόγονος του αρχαίου βασιλιά, προφήτη και ποιητή Δαβίδ, που είχε ζήσει χίλια χρόνια πριν. Γι’ αυτό οι προφήτες έλεγαν πως ο Χριστός θα είναι «υιός του Δαβίδ», δηλ. απόγονος του Δαβίδ. Γι’ αυτό επίσης ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, γιατί ήταν η πατρίδα του Δαβίδ. Ακόμη, οι προφήτες είχαν πει συμβολικά πως «από τη ρίζα του Ιεσσαί» (του πατέρα του Δαβίδ) θα βγει μια «ράβδος» (μια βέργα) που θα ανθίσει και το άνθος της θα είναι ο Χριστός. Η ράβδος αυτή είναι η Παναγία.
Ο Ματθάν και η Μαριάμ απέκτησαν τρεις κόρες, τη Μαρία, τη Σωβή και την Άννα. Η Σωβή μεγαλώνοντας έγινε η μητέρα της αγίας Ελισάβετ, μητέρας του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ενώ η Άννα μητέρα της Παναγίας. Άρα Παναγία και Ελισάβετ ήταν πρώτες ξαδέρφες, Ιησούς και Ιωάννης δεύτερα ξαδέρφια – όμως δεν είχαν συναντηθεί ποτέ μέχρι τη βάφτιση του Ιησού από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη, δεδομένου ότι ο Ιωάννης είχε φύγει στην έρημο από παιδί (ευαγγέλιο κατά Λουκάν, 1, 80).
Γέννηση και Εισόδια
Ο Ιωακείμ και η Άννα, που ζούσαν στη Ναζαρέτ, για χρόνια δε μπορούσαν να κάνουν παιδιά. Προσεύχονταν με λύπη και υποσχέθηκαν πως, αν ο Θεός τους στείλει ένα παιδί, όταν γίνει τριών ετών θα το αφιερώσουν στο Θεό, πηγαίνοντάς το στο Ναό του Σολομώντα, στα Ιεροσόλυμα. Ο Θεός άκουγε τις προσευχές τους, αλλά ανταποκρίθηκε όταν ήταν η κατάλληλη ώρα κι έτσι, σε μεγάλη ηλικία, λύθηκε η στειρότητα της αγίας Άννας και το ζευγάρι απέκτησε ένα κοριτσάκι, τη Μαριάμ. (Να πούμε εδώ ότι το όνομα είναι Μαριάμ, ενώ εμείς οι Έλληνες το λέμε «Μαρία». Στην Καινή Διαθήκη, που είναι γραμμένη στα ελληνικά, η Παναγία ονομάζεται με την ελληνική μορφή του ονόματός της, Μαρία).
Τη γέννηση της Παναγίας τη γιορτάζουμε στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ οι γονείς της γιορτάζουν 9 Σεπτεμβρίου και η αγία Άννα χωριστά στις 25 Ιουλίου και 9 Δεκεμβρίου.
Σε ηλικία τριών ετών, οι άγιοι πήγαν τη μικρή Μαρία στο Ναό και την παρέδωσαν στα στοργικά χέρια ενός άλλου αγίου ιερέα, του Ζαχαρία. Ο Ζαχαρίας ήταν ο σύζυγος της Ελισάβετ και μετά από χρόνια έγινε ο πατέρας του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ο Ζαχαρίας και οι άλλοι ιερείς έφεραν τη Μαρία στα Άγια των Αγίων, εκεί όπου μόνο ο αρχιερέας έμπαινε, επειδή γνώριζαν από το προφητικό τους χάρισμα ότι θα γίνει ο «αχειροποίητος ναός» που μέσα του θα σαρκωθεί ο Θεός.
Το γεγονός αυτό το γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου και ονομάζεται Εισόδια (είσοδος) της Θεοτόκου. Είχε προφητευθεί στην Παλαιά Διαθήκη με τον Ψαλμό 44, που λέει «άκουσον, θύγατερ, και ίδε και κλίνον το ους σου και επιλάθου του λαού σου και του οίκου του πατρός σου· και επιθυμήσει ο βασιλεύς του κάλλους σου, ότι αυτός εστί Κύριός σου, και προσκυνήσεις αυτώ» κ.λ.π. Ο στίχος αυτός, και άλλοι του ίδιου Ψαλμού, διαβάζονται στην εκκλησία κατά τις γιορτές της Παναγίας.
Αρραβώνας, ευαγγελισμός, εγκυμοσύνη
Όταν η Μαρία έγινε περίπου 13 χρονών, ήρθε η ώρα να φύγει από το Ναό. Οι γονείς της είχαν κοιμηθεί (πεθάνει) και οι ιερείς του ναού την αρραβώνιασαν με έναν άλλο άγιο και δίκαιο άντρα, τον Ιωσήφ, που ήταν μεγαλύτερός της σε ηλικία και ήδη χήρος από την πρώτη του σύζυγο, τη Σαλώμη, με την οποία είχε αποκτήσει 7 παιδιά, τέσσερις γιους (Ιάκωβο, Ιούδα – όχι τον προδότη του Χριστού – Σίμωνα και Ιωσή) και τρεις κόρες, την Εσθήρ, τη Θάμαρ ή Μάρθα και τη Σαλώμη.
Κατά μία άποψη, ήταν από την αρχή προγραμματισμένο ο Ιωσήφ να είναι μόνο προστάτης της Παναγίας και να μη γίνει ποτέ αληθινός Της σύζυγος. Ο αρραβώνας έγινε, επειδή, αιώνες πριν, ο προφήτης Ησαΐας και άλλοι προφήτες είχαν πει ότι ο Χριστός θα γεννηθεί από μια παρθένο. Οι ιερείς λοιπόν, που είχαν προφητικό χάρισμα, την αρραβώνιασαν για να ξεγελάσουν το διάβολο, ο οποίος γνώριζε τις προφητείες, αλλά δε θα υποπτευόταν ότι ο Χριστός θα γεννηθεί από μια παντρεμένη. Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (ένας μεγάλος άγιος διδάσκαλος της εποχής της Τουρκοκρατίας) συμπληρώνει ότι ο Χριστός «γεννήθηκε από γυναίκα, για να ευλογήσει τη γυναίκα· γεννήθηκε από παρθένο, για να ευλογήσει την παρθενία· και γεννήθηκε από αρραβωνιασμένη, για να ευλογήσει το γάμο».
Μόλις που είχε γίνει ο αρραβώνας, επισκέφτηκε τη Μαρία ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Η επίσκεψή του εξιστορείται στο 1ο κεφάλαιο του κατά Λουκάν ευαγγελίου και, όπως φαίνεται, ο ευαγγελιστής Λουκάς την άκουσε από την ίδια την Παναγία (την οποία γνώρισε προσωπικά και τη ζωγράφισε). Ο άγγελος τη χαιρέτησε και της ανακοίνωσε ότι ο Θεός τη διάλεξε για να γεννήσει τον Υιό Του και Σωτήρα των ανθρώπων. Ο άγγελος δεν έδωσε κανένα κρίνο ή τίποτε άλλο στην Παναγία. Η παράδοση για τον κρίνο είναι ένας μύθος, που προέκυψε από τους ζωγραφικούς πίνακες, που απεικόνιζαν τον ευαγγελισμό στη δυτική Ευρώπη από την εποχή του Μεσαίωνα. Μόνο της μίλησε.
Η Μαρία απόρησε και ρώτησε «πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άντρα;» και ο άγγελος της εξήγησε πως το Άγιο Πνεύμα θα έρθει σ’ αυτήν και η δύναμη του Θεού θα τη σκεπάσει. Τότε η Παναγία απάντησε: «Εδώ είμαι, η δούλη του Κυρίου, ας γίνει σε μένα όπως είπες».
Είναι σημαντικό ότι ο άγγελος περίμενε μέχρι να δεχτεί η Παναγία και μόνο τότε έφυγε. Ο Θεός δεν της επέβαλε το θέλημά Του, αλλά μόνο όταν εκείνη απάντησε καταφατικά, τότε έμεινε έγκυος τον Ιησού.
Ο Ευαγγελισμός της Παναγίας γιορτάζεται 25 Μαρτίου, 9 μήνες πριν τα Χριστούγεννα.
Είναι γνωστό ότι ο Ιωσήφ λυπήθηκε πολύ, γιατί νόμιζε πως η Μαρία έμεινε έγκυος από κάποιον άντρα. Σκεφτόταν μάλιστα να τη διώξει κρυφά, για να μη γίνει γνωστό και καταδικαστεί σε θάνατο για μοιχεία, κατά το νόμο της εποχής. Τότε του εμφανίστηκε άγγελος και του είπε την αλήθεια. Αυτό αναφέρεται στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, κεφάλαιο 1.
Η Παναγία, έγκυος, πήγε στην ξαδέρφη της, την αγία Ελισάβετ, που ήταν κι εκείνη έγκυος τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Τα δύο έμβρυα είχαν τη μόνη πρώιμη συνάντησή τους μέσα στις μήτρες των αγίων μητέρων τους. Η Ελισάβετ ένιωσε τη χαρά του εμβρύου μέσα της και κατάλαβε την αλήθεια για την Παναγία. Το γεγονός το διηγείται το κατά Λουκάν ευαγγέλιο, κεφ. 1, και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό. Από εκεί προέρχεται και η προσευχή της Παναγίας «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον και ηγαλλίασε το πνεύμα μου επί τω Θεώ τω σωτήρι μου», που λέγεται στίχο στίχο στον όρθρο (λίγο πριν χτυπήσει η καμπάνα της λειτουργίας, δηλ. η 2η ή 3η καμπάνα) μαζί με το τροπάριο «Την τιμιωτέραν των Χερουβίμ».
Η Παναγία και ο Χριστός
Ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, όπου ο Ιωσήφ με την οικογένειά του – απόγονος επίσης του Δαβίδ – είχε πάει να απογραφεί. Οι λεπτομέρειες είναι γνωστές. Μετά το τέλος της απογραφής, η αγία οικογένεια έμεινε στη Βηθλεέμ τουλάχιστον ένα δυο μήνες, ίσως και δυο χρόνια, κι έτσι βλέπουμε, 40 μέρες μετά τη γέννησή Του, να φέρνουν τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα (κοντά στη Βηθλεέμ) για να «σαραντίσει» η Παναγία στο Ναό, κατά τους θρησκευτικούς κανόνες της Παλ. Διαθήκης (από αυτή την πράξη της Παναγίας προέρχεται το σαράντισμα των σημερινών μανάδων, που ακολουθούν το παράδειγμά της). Εκεί συνάντησε τον προφήτη Συμεών, που προφήτεψε το μέλλον του μικρού Χριστού και τον πόνο που θα νιώσει η Μητέρα του, όταν θα Τον δει να σταυρώνεται (κατά Λουκάν, κεφ. 2). Αυτό το γεγονός, η Υπαπαντή, γιορτάζεται 40 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, 2 Φεβρουαρίου, και μπορούμε να πούμε πως είναι η ορθόδοξη Γιορτή της Μητέρας. Ο άγιος Συμεών γιορτάζεται τιμητικά 3 Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια, λόγω της προσκύνησης των Μάγων (που ίσως έγινε δυο χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γιατί οι Μάγοι είπαν στο βασιλιά Ηρώδη πως έβλεπαν δυο χρόνια το άστρο στην Ανατολή), ο Ηρώδης προσπάθησε να σκοτώσει το Χριστό και η αγία οικογένεια κατέφυγε στην Αίγυπτο. Επέστεψε όταν πέθανε ο Ηρώδης και εγκαταστάθηκαν στη Ναζαρέτ, επειδή στην επαρχία της Ιουδαίας (όπου βρισκόταν η Βηθλεέμ) βασίλευε ο γιος του, ο Αρχέλαος, που ήταν σκληρός και επικίνδυνος.
Ο Ιησούς, όταν μεγάλωσε και άρχισε να διδάσκει, άκουγε τη μητέρα Του. Αυτό φαίνεται από το πρώτο Του θαύμα, στο γνωστό γάμο της Κανά, όπου η Παναγία Τον ενημέρωσε ότι το ζευγάρι δεν είχε κρασί, ελπίζοντας να κάνει κάτι. Ο Ιησούς φάνηκε ότι δεν ήθελε ν’ ανακατευτεί. Όμως αμέσως μετά, υπακούοντας στη μητέρα Του, μετέτρεψε διακριτικά το νερό σε κρασί και μάλιστα τόσο καλό, που ο υπεύθυνος για το κρασί φώναξε το γαμπρό και τον ρώτησε πώς και φύλαξε το καλύτερο κρασί για το τέλος του γλεντιού!…
Αυτό το θαύμα αναφέρεται στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, κεφ. 2, και ερμηνεύεται σε μας τους χριστιανούς ότι, για να πετύχει ένας γάμος, πρέπει το ζευγάρι να βάλει στη ζωή του και το Χριστό. Αλλιώς, η ζωή του θα είναι σα να έχει μόνο νερό, όχι το κρασί το ευλογημένο απ’ Αυτόν – δηλαδή την παντοτινή αγάπη, την ανεκτικότητα και την αγιότητα.
Πέρασε ο καιρός και η Παναγία ήταν εκεί όταν σταυρώθηκε ο Χριστός. Στάθηκε θρηνώντας κάτω απ’ το σταυρό Του, μαζί με τον Ιωάννη, το μόνο μαθητή που δε φοβήθηκε και δεν κρύφτηκε εκείνη την ώρα. Και ο Ιησούς της είπε «να ο γιος σου» και στον Ιωάννη «να η μητέρα σου» (κατά Ιωάννην, 19, 26-27). Από τότε ο άγιος Ιωάννης πήρε υπό την προστασία του την Παναγία, σα να ήταν μητέρα του. (Αυτός ο άγιος Ιωάννης δεν είναι ο Πρόδρομος, που είχε ήδη σκοτωθεί, αλλά ο λεγόμενος «Ιωάννης ο Θεολόγος», που έγραψε το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, την Αποκάλυψη και τρεις επιστολές και γιορτάζει 8 Μαΐου και 26 Σεπτεμβρίου).
Στην ανάσταση του Χριστού και την Πεντηκοστή
Κατά τους αγίους διδασκάλους του χριστιανισμού, η Παναγία ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδε την ανάσταση του Χριστού. Είναι η «άλλη Μαρία», που, μαζί με την αγία Μαρία τη Μαγδαληνή, καθόταν «απέναντι στον τάφο» κατά την ταφή του και την άλλη μέρα (ξημερώματα Κυριακής) ήρθαν να αλείψουν το σώμα Του με μύρα (αρώματα). Είδαν τον τάφο άδειο και συνάντησαν τον αναστημένο Ιησού. Έτσι, στις εικόνες απεικονίζεται η Παναγία ως μία από τις μυροφόρες.
Επίσης, η Παναγία βρισκόταν μαζί με τους αποστόλους στο σπίτι μιας άλλης αγίας Μαρίας, της μητέρας του ευαγγελιστή Μάρκου, όπου περίμεναν το Άγιο Πνεύμα, κατά την υπόσχεση του Χριστού. Δέκα μέρες μετά την ανάληψη του Ιησού (δηλ. την αποχώρησή Του για τον ουρανό) ήρθε το Άγιο Πνεύμα και φώτισε τους αποστόλους, που έλαβαν σοφία και θάρρος, αλλά και το χάρισμα να κάνουν θαύματα, έκαναν το πρώτο δημόσιο κήρυγμά τους κι έτσι ξεκίνησε ο χριστιανισμός στην ανθρωπότητα.
Αυτά περιγράφονται στο βιβλίο «Οι Πράξεις των Αποστόλων» (κεφ. 1 και 2), που το έγραψε ο ευαγγελιστής Λουκάς και βρίσκεται στην Καινή Διαθήκη, μετά τα τέσσερα ευαγγέλια. Το γεγονός ονομάζεται «Πεντηκοστή» και γιορτάζεται 50 μέρες μετά το Πάσχα, γιατί τότε είναι η επέτειός του.
Μετά την Πεντηκοστή, κατά την παράδοση (που δεν αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη), οι απόστολοι προσευχήθηκαν και έριξαν κλήρο, για να καθορίσει ο Θεός σε ποια χώρα θα πάει ο καθένας να διδάξει τους ανθρώπους για το Χριστό. Η Παναγία ζήτησε να συμμετάσχει σ’ αυτή την πράξη. Ο κλήρος της έδειξε τη χερσόνησο του Άθωνα και η Παναγία την επισκέφτηκε μ’ ένα πλοίο. Περίπου χίλια χρόνια αργότερα (το 963 μ.Χ.) χτίστηκε εκεί το πρώτο από 20 μοναστήρια και ολόκληρος ο Άθως αφιερώθηκε στην Παναγία: είναι το «Περιβόλι της Παναγίας», δηλ. το Άγιο Όρος!
Τα τελευταία επίγεια χρόνια και η κοίμησή Της
Λέγεται ότι η Παναγία έζησε 15 χρόνια μετά την ανάσταση του Χριστού. Τα τελευταία γήινα χρόνια της έζησε στη Γεθσημανή, ένα χωριό έξω από τα Ιεροσόλυμα (εκεί που είχε συλληφθεί ο Χριστός τη νύχτα του μαρτυρίου Του). Είχε μερικές φίλες, χριστιανές, που την αντιμετώπιζαν σαν πνευματική τους Μητέρα.
Μια μέρα ένας άγγελος την πληροφόρησε πως ήρθε η ώρα να πάει ξανά στο Γιο Της. Η Παναγία δώρισε στις φίλες της δύο ενδύματά της [το χιτώνα και το μαφόριο, δηλ. το κάλυμμα της κεφαλής, αυτά που εικονίζεται να φοράει στις εικόνες της (3)] και όταν ήταν η ώρα, ξάπλωσε στο κρεβάτι της και παρέδωσε το πνεύμα. Ο Χριστός κατέβηκε αυτοπροσώπως και Την πήρε, όπως βλέπουμε στις εικόνες της κοίμησης (για όλους τους χριστιανούς κανονικά λέμε ότι «κοιμήθηκαν», όχι ότι πέθαναν, γιατί δεν υπάρχει θάνατος, μόνο ταξίδι προς την αιώνια ζωή – γι’ αυτό και τα νεκροταφεία η Εκκλησία τα λέει «κοιμητήρια»).
Όταν κοιμήθηκε η Παναγία, μεταφέρθηκαν θαυματουργικά στη Γεθσημανή οι απόστολοι απ’ όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρισκόταν ο καθένας και τέλεσαν την κηδεία της. Τότε όμως κάποιοι φανατικοί Εβραίοι, που μισούσαν τους χριστιανούς, προσπάθησαν να γκρεμίσουν το άγιο σώμα της από το φέρετρό της. Ένας απ’ αυτούς, ο Ιεφωνίας, το έσπρωξε κι αμέσως ένας άγγελος του έκοψε τα χέρια. Ο απόστολος Πέτρος όμως του τα έβαλε στη θέση τους και τα θεράπευσε και τότε ο νέος αυτός έγινε χριστιανός.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου, ως γνωστόν, γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου και είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας (λέγεται «Πάσχα του καλοκαιριού»), αφού η Παναγία δεν πέθανε, αλλά πέρασε μέσα από το θάνατο στην αιώνια ζωή. Στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η «απόδοση της κοιμήσεως», δηλ. η λήξη του εορτασμού, που ο λαός μας την έχει κάνει ιδιαίτερη γιορτή με την ονομασία «τα εννιάμερα της Παναγίας».
Η Αγία Ζώνη
Ένας απόστολος δεν είχε έρθει στην ώρα του, ο Θωμάς. Το κανόνισε έτσι ο Θεός, για να αποκαλυφθεί η συνέχεια. Έτσι ο Θωμάς ήρθε τρεις ημέρες μετά και ζήτησε από τους άλλους ν’ ανοίξουν τον τάφο της Παναγίας για να την προσκυνήσει.
Όταν όμως άνοιξαν τον τάφο (που είναι σπήλαιο, όπως ο τάφος του Χριστού – σώζεται ακόμη και σήμερα), η Παναγία είχε αναστηθεί και την είδαν να υψώνεται στους ουρανούς (αναλήφθηκε). Καθώς έφευγε, έλυσε τη ζώνη της και την έδωσε στον άγιο Θωμά. Αυτή είναι η περίφημη και θαυματουργή Αγία Ζώνη. Η παράδοσή της στον άγιο Θωμά γιορτάζεται στις 31 Αυγούστου.
Έτσι η Παναγία αναλήφθηκε στον ουρανό και εκεί βρίσκεται και σήμερα με το σώμα Της. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν λείψανα της Παναγίας, ούτε σώζεται το σώμα Της, αλλά ο τάφος της είναι κενός. Η Παναγία έχει ήδη αναστηθεί και δεν περιμένει ν’ αναστηθεί στη δευτέρα παρουσία, όπως όλοι εμείς. Βέβαια, δεν έφυγε στην πραγματικότητα ποτέ: οι αμέτρητες εμφανίσεις και τα θαύματά Της αποδεικνύουν τη διαρκή παρουσία της στη ζωή μας και το ενδιαφέρον και την αγάπη Της για τον κόσμο. Ο κόσμος Τη διώχνει και προτιμά το σκοτάδι και το θάνατο από τη ζωή και το Φως, αλλά εκείνη στέκεται διακριτικά και περιμένει να Της επιτρέψουμε να παρέμβει στη ζωή μας και να καθοδηγήσει τα βήματά μας προς τον Πανάγιο Υιό Της.

***  Η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται δίπλα σε όσους αναζητούν λύση για τα κόκκινα δάνεια 
Σταθερά δίπλα στους πελάτες της παραμένει η Τράπεζα Πειραιώς, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν το βραχνά των κόκκινων δανείων, καθώς η αντιμετώπιση του προβλήματος για το δανειολήπτη γίνεται απλώς με ένα τηλεφώνημα. Ο πελάτης δεν έχει παρά να αναζητήσει τη βοήθεια της Τράπεζας καλώντας το δεκαψήφιο αριθμό 21 11 20 20 20.
Με μια κλήση στην τηλεφωνική γραμμή, μπορεί να βρει μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση για τον ίδιο. Διαθέτοντας λιγότερο από 15 λεπτά από το χρόνο του, μπορεί να συζητήσει το πρόβλημά του με έναν εξειδικευμένο Σύμβουλο της Τράπεζας, ο οποίος θα τον συνδράμει σε όλη τη διαδικασία.
Ο δανειολήπτης που καλεί το 21 11 20 20 20 μπορεί να δώσει στο Σύμβουλο της τράπεζας τα βασικά στοιχεία που θα του ζητηθούν για την οικονομική του κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό ο πελάτης διευκολύνει ουσιαστικά τον ίδιο, καθώς τα βασικά στοιχεία του είναι απαραίτητα για να καθοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής. Στην πράξη, πόσα χρήματα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει κάθε μήνα, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η αντίστοιχη πρόταση ρύθμισης που θα προταθεί από τον εξειδικευμένο - προσωπικό πλέον- Σύμβουλό του.
Μετά την πρώτη αναλυτική ενημέρωση από το Σύμβουλο, ο δανειολήπτης αποστέλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία είτε μέσω φαξ. Με τη λήψη των δικαιολογητικών οριστικοποιείται άμεσα η λύση που προτείνει η τράπεζα μέσω του Συμβούλου. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στο να συμφωνηθεί μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ρύθμιση, στην οποία ο πελάτης μπορεί να ανταποκριθεί σε βάθος χρόνου, προς αποφυγή επανάληψης δύσκολων καταστάσεων, κυρίως για τον ίδιο.
Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται δίπλα σε όλους τους πελάτες της και ειδικά στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου και όχι μόνο τις καθημερινές. Ο πελάτης μπορεί να συνομιλήσει τις εργάσιμες μέρες με έναν εξειδικευμένο Σύμβουλο, από τις 8.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ. Το τηλεφωνικό κέντρο αντιμετώπισης «κόκκινων δανείων» λειτουργεί και το Σάββατο από τις 10.00 το πρωί και μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 6.00 έως τις 10.00 το βράδυ.
Στην περίπτωση δε που ο πελάτης – δανειολήπτης επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον εξειδικευμένο προσωπικό του Σύμβουλο ακόμα και εκτός του διευρυμένου ωραρίου, έχει τη δυνατότητα μέσω της υπηρεσίας τηλεφωνικής εξυπηρέτησης της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο. Ο Σύμβουλος θα μπορέσει να επικοινωνήσει με τον πελάτη, την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Ο εξειδικευμένος προσωπικός Σύμβουλος είναι το όπλο που διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς για να καλύψει άμεσα και αποτελεσματικά τις ανάγκες του πελάτη της, σε κάθε του βήμα και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παράλληλα, η Τράπεζα διαθέτει τεχνολογικά «εργαλεία» που της δίνουν τη δυνατότητα να διαμορφώνει εξατομικευμένες λύσεις στα μέτρα του κάθε πελάτη.

***  Φρουτάκια και κουλοχέρηδες χωρίς περιορισμούς προβλέπει το νέο προεδρικό διάταγμα! 
Αναμφίβολα υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα αντίθεσης με τον τζόγο ως επιχειρηματική δραστηριότητα και ως πηγή εσόδων του κράτους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν συνεκτιμήσουμε το συνολικό όφελος ή τη ζημιά στην κοινωνία και την οικονομία από τον τζόγο, το πρόσημο θα είναι αρνητικό.
Το μεγαλύτερο πλήγμα από τον τζόγο δέχονται τα μικρομεσαία στρώματα που απειλούνται με την υφαρπαγή των αποταμιεύσεών τους από επιτήδειους κερδοσκόπους. Η νεολαία απειλείται με εθισμό σε μια αντιπαραγωγική δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους νέους και τις οικογένειές τους. Εν ολίγοις, ηλεκτρονικά “φρουτάκια” ίσον σκληρός τζόγος στις γειτονιές.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης, οι χώροι διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό.
Ειδικότερα, φρουτάκια - κουλοχέρηδες (ή αλλιώς χώροι διεξαγωγής τεχνικών - ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων) μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό - και προϋποθέσεις - σε περιοχές κατοικίας και όχι μόνο, εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων/ ευάλωτων ομάδων μέχρι 300 ατόμων, αλλά και κέντρα αποτέφρωσης νεκρών προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης, που ολοκλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, και δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Συνολικά υπάρχουν 13 γενικές χρήσεις, οι οποίες καλύπτουν τον αστικό και τον γεωργικό χώρο. Αυτές εξειδικεύονται με 47 ειδικές χρήσεις, οι οποίες εκτός από τις παραδοσιακές δραστηριότητες, λειτουργίες και υποδομές (όπως για παράδειγμα, κατοικία, εκπαίδευση, πράσινο, βιομηχανία, κ.ά.), περιλαμβάνουν, όπως προαναφέρθηκε, εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, αλλά και πράσινα σημεία - γωνιές ανακύκλωσης, αστική γεωργία (για ατομική κατανάλωση), καθώς και γεωργικές εκμεταλλεύσεις ως βασική γεωργική δραστηριότητα στην ύπαιθρο.
Στο νέο περιβάλλον, κατ' εξαίρεση χώροι κατοικίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται και ως επαγγελματική στέγη για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές κ.ά. εφόσον επιτρέπεται από τον κανονισμό του κτηρίου και βρίσκονται «εντός της μόνιμης κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα».
Επιπλέον, στις περιοχές κατοικίας επιτρέπονται μεταξύ άλλων: αγροτικές εκμεταλλεύσεις - εγκαταστάσεις, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, γωνίες ανακύκλωσης και πράσινα σημεία, κέντρα αποτέφρωσης, εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, πίστες αγώνων μοτοσικλετών και αυτοκίνητων, καζίνα, χώροι διεξαγωγής τεχνικών - ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων κ.ά.
Στις αμιγούς κατοικίας περιοχές η μέγιστη συνολική επιφάνεια καταστημάτων ανά οικόπεδο είναι τα 150 τ.μ. συνολικής επιφάνειας δόμησης. Στις περιοχές γενικής κατοικίας επιτρέπονται, μεταξύ άλλων, τουριστικά καταλύματα έως 150 κλινών, κέντρα υποδοχής μεταναστών - προσφύγων, αποθήκες χαμηλής όχλησης μέχρι 400 τετραγωνικών μέτρων, χώροι διεξαγωγής τεχνικών - ψυχαγωνικών και τυχερών παιγνίων, αστικοί λαχανόκηποι κ.ά.
Στο πολεοδομικό κέντρο, εκτός από τους χώρους τυχερών παιγνίων, επιτρέπονται και  εγκαταστάσεις ΜΜΜ, κατοικίας, πολιτιστικές εγκαταστάσεις μέχρι 500 τ.μ. συνολικής επιφάνειας δόμησης, τουριστικά καταλύματα έως 50 κλινών και καταστήματα εστίασης μέχρι 200 τετραγωνικών μέτρων.
Στις περιοχές τουρισμού - αναψυχής επιτρέπονται, μεταξύ άλλων, καζίνα, πολυκαταστήματα έως 1.500 τετραγωνικά μέτρα συνολικής επιφάνειας δόμησης, χώροι διεξαγωγής τυχερών παιγνίων κ.ά.
Στην κατηγορία αγροτική χρήση επιτρέπονται κατοικίες για την εξυπηρέτηση της αγροτικής χρήσης, τουριστικά καταλύματα έως 30 κλινών, βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης, εγκαταστάσεις ΑΠΕ κ.ά. Διευκρινίζεται ότι σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας δεν επιτρέπονται άλλες χρήσεις εκτός της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα, στις περιοχές εντός ορίων οριοθετημένων (με ισχύουσα διοικητική πράξη) οικισμών και πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων όπου δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης, επιτρέπονται μεταβατικά και έως τη θεσμοθέτηση του πολεοδομικού σχεδίου, μεταξύ άλλων, οι εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων έως 100 ατόμων, αλλά και τουριστικά καταλύματα έως 100 κλινών.

***  Πνιγμός άντρα στην παραλία Καλαμάτας 
Πνιγμένος βρέθηκε σήμερα ένας άντρας στη θαλάσσια περιοχή στο ύψος του Ιερού Ναού της Αναστάσεως στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, περίπου στις 9.50 το πρωί ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία από το Τ/Φ κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. για περιστατικό πνιγμού στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικής Παραλίας Καλαμάτας και ειδικότερα στο ύψος του Ιερού Ναού της Αναστάσεως. Άμεσα μετέβησαν στο σημείο στελέχη της Υπηρεσίας, όπου διαπίστωσαν ότι πρόκειται για έναν άντρα, Έλληνα ομογενή, υπήκοο Βραζιλίας. Ο ανωτέρω ανασύρθηκε από λουόμενους χωρίς να έχει τις αισθήσεις του και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ  διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από δε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας διενεργείται προανάκριση. 

*** ΓΕΛ Κυπαρισσίας: «Ποιος είμαι, τι θέλω, τι μπορώ» το τρίπτυχο για επιτυχημένη επαγγελματική επιλογή 
«Ποιος είμαι, τι θέλω, τι μπορώ» είναι το τρίπτυχο για μια επιτυχημένη επαγγελματική επιλογή των μαθητών που μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων καλούνται να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία για τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίστηκε σε εσπερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Κυπαρισσίας.
Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, μαθητές, καθηγητές και γονείς άκουσαν με προσοχή την εισήγηση – παρουσίαση του φυσικού, συμβούλου εκπαίδευσης, Τάκη Κορίτσογλου, αναλύοντας τη στρατηγική καριέρας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Τσουμάνης, επισήμανε ότι αυτή η ενημερωτική εκδήλωση προετοιμαζόταν από το προηγούμενο Δ.Σ. του Συλλόγου και το νέο Δ.Σ. συνέχισε και έφτασε στην υλοποίησή της και, μάλιστα, στη διεξαγωγή της την ημέρα της έκδοσης των αποτελεσμάτων, ώστε να ενημερωθούν οι υποψήφιοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για το μέλλον τους!
Ο φυσικός, σύμβουλος εκπαίδευσης, Τάκης Κορίτσογλου, απευθυνόμενος στα παιδιά είπε ότι κάποια από αυτά μπορεί να έχουν πάει άριστα, κάποια πολύ καλά και κάποια λιγότερο καλά, συμπληρώνοντας: «Θέλω να ξέρετε ότι αυτό ήταν απλώς μια στιγμή. Πιστέψτε με. Υπάρχουν ευκαιρίες σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες, έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένος ο εκπαιδευτικός χάρτης. Υπάρχουν πάρα πολλές Σχολές που όλες παρουσιάζουν πολύ πολύ μεγάλες ευκαιρίες! Κι αυτές τις ευκαιρίες θα δούμε σήμερα…».
Ο ίδιος πριν ξεκινήσει την αναφορά του στη στρατηγική καριέρας, συνεχάρη το ΓΕΛ Κυπαρισσίας και το διευθυντή του, Βαγγέλη Αντωνόπουλο, καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη θαυμαστή, όπως είπε, πρωτοβουλία, επειδή είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε Δημόσιο Λύκειο, ενώ βρίσκεται συνεχώς σε ιδιωτικά Λύκεια και φροντιστήρια. «Γνώθι σαυτόν», είπε, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και τόνισε πως «λένε ότι ένας μαθητής για να κάνει μια επιτυχημένη επαγγελματική επιλογή πρέπει να έχει απαντήσει εύστοχα και με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια στο τρίπτυχο: Ποιος είμαι; Τι θέλω; Τι μπορώ; Αυτό θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη μορφωτική και επαγγελματική μου φυσιογνωμία. Ποιος είμαι σημαίνει να έχω διερευνήσει ικανότητες, κλίσεις, δεξιότητες, στάσεις απέναντι σε καθορισμένες δραστηριότητες. Σ’ ένα σημαντικό βαθμό αυτό είναι η αυτογνωσία. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Με διάφορους τρόπους. Ουσιαστικά είναι μια διαδρομή ζωής. Υπάρχει κι ένα εργαλείο που λέγεται και τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Υπάρχουν στην αγορά. Αναζητήστε τα. Όμως, μην προσφύγετε σε τεστ που δίνονται μέσω διαδικτύου ή δωρεάν. Αυτά συνήθως είναι ανεδαφικά. Το δεύτερο είναι το τι θέλω. Είναι επιθυμίες, φιλοδοξίες που σχετίζονται μ’ αυτό που θέλω να σπουδάσω και είναι η σύνδεση με την αγορά εργασίας. Αυτό που θέλω είναι χρήσιμο να περνάει μέσα από τις κλίσεις, τις δεξιότητες που μπορεί να έχω και τα ταλέντα. Γιατί εγώ μπορεί να θέλω να γίνω μηχανολόγος, να σας πω ένα παράδειγμα, αλλά να μην έχω κλίση… […] Αυτό που θέλω πρέπει να ’χω την ωριμότητα να το επιλέξω μέσα από εκεί που εγώ είμαι πολύ καλός, από τα ταλέντα μου. Και κάθε άνθρωπος σίγουρα έχει πολύ μεγάλα ταλέντα μέσα του. Οφείλει κι είναι υποχρεωμένος να τα ανακαλύψει.
Και τέλος, τι μπορώ. Βεβαίως, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το συναντάμε πάρα πολύ συχνά, γιατί κι εγώ δάσκαλος είμαι κι έχουμε μαθητές οι οποίοι μπορεί να σου πούνε ότι “ξέρετε, εγώ θέλω να περάσω Ιατρική ΣΑΣ”, που πέρυσι είχε βάση 19.141 μόρια, αλλά ο μαθητής δεν είναι τόσο καλός. Δεν μπορεί, λοιπόν, να στοχεύουμε σε μία τόσο υψηλή Σχολή, γιατί όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης, όπως είναι τώρα, θα πρέπει εσπευσμένα να κάνω κάποιες επιλογές οι οποίες τελικά μπορεί να μην είναι οι καλύτερες…».
Ακολούθως αναφέρθηκε στις συνθήκες στην αγορά εργασίας και στην παρουσίαση που έκανε διέσχισαν περισσότερα από 200 Τμήματα και Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μετά το πέρας της εσπερίδας, μιλώντας στο «Θ» επισήμανε: «Διενεργήσαμε μια εσπερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού, μια ημέρα καριέρας για τα παιδιά που μόλις πήραν τους βαθμούς τους από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ελπίζοντας ότι θα τα βοηθήσουμε αποφασιστικά στην επιλογή των Σχολών, που εν τέλει μπορεί να σημαίνει στην επιλογή του ονείρου που το καθένα έχει σχεδιάσει για το μέλλον του! Ευχόμαστε να φανήκαμε, τελικά, ιδιαίτερα χρήσιμοι και καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους». Για το θέμα που ανέπτυξε στην εισήγησή του και τη συζήτηση που είχε με τα παιδιά, τόνισε: «Ουσιαστικά διασχίσαμε το σύνολο των Σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφερθήκαμε σε επαγγελματικές ευκαιρίες, στις κλίσεις και δεξιότητες που απαιτούνται σε κάθε επάγγελμα και τις προοπτικές που μπορεί να έχει ένα παιδί είτε λαμβάνοντας κάποιο πτυχίο είτε συνδέοντας αυτό το πτυχίο με κάποιο μεταπτυχιακό».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Έληξε άδοξα η φιλοδοξία τους να πάνε στη Βιέννη 
Άλλοι δύο αλλοδαποί επιχείρησαν να φύγουν παράνομα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας το απόγευμα της Δευτέρας. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 20 και 35 ετών, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.
Κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων τους, καθώς είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τη Βιέννη Αυστρίας, διαπίστωσαν ότι εκείνο του 20χρονου ανήκε σε άλλο πρόσωπο και του 35χρονου ήταν πλαστό.
Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα διαβατήριο Αρχών Αλβανίας και ένα δελτίο ταυτότητας Αρχών Βελγίου.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας

*** Νέα παράταση στην αγωνία 21 συμβασιούχων-παρατασιούχων του Δήμου Τριφυλίας 
Νέα παράταση στην αγωνία, αλλά και στην εργασία, είκοσι ενός συμβασιούχων-παρατασιούχων στην καθαριότητα του Δήμου Τριφυλίας δόθηκε χθες με την αναβολή της εκδίκασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας.
Η εκδίκαση αναβλήθηκε (ξανά) για τις 19 Σεπτεμβρίου με διατήρηση της προσωρινής διαταγής για την απασχόλησή τους στο Δήμο έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Θυμίζεται ότι οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι του Δήμου Τριφυλίας «κέρδισαν» τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και επέστρεψαν στην εργασία τους, καθώς ήταν θετική η δικαστική απόφαση που εξεδόθη και κοινοποιήθηκε στις 10 Απριλίου από το Δικαστήριο Κυπαρισσίας, όπου και είχαν προσφύγει.
Με την προσωρινή διαταγή, η οποία επιδόθηκε άμεσα στο Δήμο Τριφυλίας, οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι επέστρεψαν στην εργασία τους, στην υπηρεσία καθαριότητας, έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε οριστεί για τις 16 Μαΐου. Τότε αναβλήθηκε η εκδίκαση για χθες με προσωρινή διαταγή να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι τις 4 Ιουλίου.
Χθες δόθηκε και νέα αναβολή, με την εκδίκαση να ορίζεται για τις 19 Σεπτεμβρίου και να διατηρείται η προσωρινή διαταγή για τη συνέχιση της εργασίας τους έως την ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων.
Σημειώνεται ότι για τις 6 Ιουνίου είχε οριστεί να συζητηθεί στο δικαστήριο η αγωγή των συμβασιούχων για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε ΙΔΑΧ, η οποία αναβλήθηκε για τις αρχές του 2019.
Επισημαίνεται ότι οι συμβασιούχοι υπηρετούν στο Δήμο Τριφυλίας και προσφέρουν τις υπηρεσίες στην καθαριότητα από το 2015 αδιαλείπτως καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και όπως τονίζουν, ζητούν την αναγνώριση του δικαιώματός τους στην εργασία.
Στο πλευρό των συμβασιούχων βρέθηκαν και χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας, Ευστράτιος Χρυσαφίδης και η εκπρόσωπος των εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας και διευθύντρια Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Τριφυλίας.
Σε δηλώσεις του ο πληρεξούσιος δικηγόρος των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Τριφυλίας, Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, επισήμανε: «Σήμερα (σ.σ. χθες), με αίτημα των εργαζομένων και αποδοχή – συναίνεση της νομικής εκπροσώπου του Δήμου, αναβλήθηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων για 19 Σεπτεμβρίου του 2018. Ταυτόχρονα, η πρόεδρος του δικαστηρίου διατήρησε την προσωρινή διαταγή που είχε ήδη χορηγηθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εξακολουθούν να εργάζονται, να διατηρούν τη θέση εργασίας τους μέχρι και την ημερομηνία της δικασίμου. Η απόφαση αυτή, αλλά και η συναίνεση του Δήμου, κρίνονται ως πολύ θετικές. Αφενός μεν οι εργαζόμενοι θα εργάζονται και θα έχουν το μισθό τους, αφετέρου δε η πόλη και οι δημότες θα απολαμβάνουν των υπηρεσιών της καθαριότητας που μόνο αυτοί παρέχουν. Φαίνεται ότι και το δικαστήριο επιδεικνύει ευαισθησία, αλλά και ο Δήμος, από τη μεριά του αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα και την προσφορά, όπως και την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών εκ μέρους των εργαζομένων».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ο «Κλεισθένης» με την απλή αναλογική στη… Βουλή 
Χωρίς «εκπτώσεις» και αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών -σε σύγκριση με το αρχικά δημοσιευμένο- είναι το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης 1».
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές σήμερα το αργότερο- και προγραμματίζεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12 Ιουλίου, προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη ημέρα. Δεν υιοθετήθηκαν προτάσεις για θέσπιση «πλαφόν» για την είσοδο των παρατάξεων στα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια, ενδεχόμενο που θα αλλοίωνε την αναλογικότητα του νέου εκλογικού συστήματος. Οι έδρες, επομένως, των αυτοδιοικητικών συμβουλίων θα κατανέμονται αναλογικά με βάση τις ψήφους που συγκεντρώνει κάθε συνδυασμός στον πρώτο γύρο. Εάν κανένας συνδυασμός δε συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία (50%+1), τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι επικεφαλής συνδυασμών, για το ποιος θα αναλάβει καθήκοντα δημάρχου.
Αν και πιο συνεπής στην απλή αναλογική θεωρείται η εκλογική διαδικασία με ένα γύρο, η πρόβλεψη για δεύτερο γύρο επελέγη, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, για δύο λόγους.
Συνοπτικά: αφενός, λόγω της ιδιαίτερης θέσης που κατέχουν στις τοπικές κοινωνίες ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης ως οι πολιτικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και, αφετέρου, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα παραταξιακής ή προσωπικής συναλλαγής, που καταλήγουν στην ανάδειξη προσώπων που δεν έχουν τη νομιμοποίηση του εκλογικού σώματος.
Στο τελικό προς κατάθεση κείμενο του «Κλεισθένη» διατηρούνται, επίσης, οι προβλέψεις για:
-Διεξαγωγή των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13/10/2019.
-Παράταση των τρεχουσών θητειών έως τις 31/12/2019.
-Ανάληψη καθηκόντων των νέων τοπικών διοικήσεων από 1/1/2020.
-Μείωση των θητειών των τοπικών αρχών στα τέσσερα χρόνια, από πέντε που προέβλεπε ο «Καλλικράτης».
 Τι αλλάζει
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είχε το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός, Π. Σκουρλέτης με τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα, το τελικώς προωθούμενο κείμενο του «Κλεισθένη» έχει υποστεί αλλαγές σε ορισμένα σημεία, συγκριτικά με το κείμενο που αναρτήθηκε στο opengov.gr, με βασικότερες τις εξής:
-Οι υποψήφιοι σύμβουλοι ανά συνδυασμό θα είναι τουλάχιστον ίσοι με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως 30% (αρχικά προβλεπόταν 10%).
-Αφαιρέθηκε η πρόβλεψη που έδινε τη δυνατότητα σε ανεξαρτητοποιημένους συμβούλους να μπορούν να σχηματίσουν νέα παράταξη. Μια αλλαγή που μειώνει τη δυνατότητα ανάπτυξης «προσωπικής ατζέντας» σε βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο συνδυασμών.
-Στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πέρα από το δήμαρχο, προβλέπεται η συμμετοχή και δύο αντιδημάρχων (αντί ενός) ως μελών. Η αύξηση έχει στόχο «να ενισχυθεί, προς όφελος της καλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του οργάνου, η σύνδεση ανάμεσα στο κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, και τα εκτελεστικά όργανα του Δήμου που είναι επιφορτισμένα με την καθημερινή διοίκηση των υποθέσεων και των υπηρεσιών του», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση.
-Δεν εντάσσονται οι υπηρεσίες πρασίνου στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες.
-Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για μικρές κοινότητες έως 300 κατοίκων (500 κάτοικοι ήταν η αρχική πρόβλεψη). Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπενθυμίζεται, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν και σε μια τρίτη κάλπη (πέρα από αυτή των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών) για συμβούλιο κοινότητας.
 Για τις περιφερειακές εκλογές
-Αφαιρέθηκε η δυνατότητα «ενδοεπικοινωνίας» ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες, δηλαδή να βάζουν οι πολίτες σταυρό και σε υποψηφίους άλλης περιφερειακής ενότητας.
-Εάν περισσότερες από μία παρατάξεις συγκροτήσουν πλειοψηφία, για την ανάληψη καθηκόντων αντιπεριφερειάρχη από πλευράς υποψηφίων που προέρχονται από την/τις μειοψηφική/μειοψηφικές παράταξη/παρατάξεις οι ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνονται σε επίπεδο παρατάξεων (όχι μόνο προσώπων).
Τέλος, προστέθηκε πρόβλεψη για σύσταση μεικτών Διυπουργικών Επιτροπών Ανακαθορισμού Αρμοδιοτήτων και Διαδικασιών (ΔΕΑΝΑΔ), με αντικείμενο την καταγραφή των αρμοδιοτήτων και διαδικασιών των κρατικών υπηρεσιών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και της Αυτοδιοίκησης, ανά πεδίο δημόσιας πολιτικής κάθε υπουργείου.

*** Κράνη και ανασφάλιστα οχήματα έλεγξε η Τροχαία την προηγούμενη εβδομάδα 
Στη μη χρήση προστατευτικού κράνους και στα ανασφάλιστα οχήματα ήταν εστιασμένοι για την προηγούμενη εβδομάδα οι έλεγχοι της Τροχαίας και στη Μεσσηνία βεβαιώθηκαν συνολικά 30 παραβάσεις.
Συγκεκριμένα, από 25 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου κλιμάκια αστυνομικών των Υπηρεσιών Τροχαίας ενημέρωσαν τους οδηγούς και πραγματοποίησαν σχετικούς ελέγχους, «δίνοντας προτεραιότητα» στη μη χρήση προστατευτικού κράνους και στα ανασφάλιστα οχήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, από 689 συνεργεία Τροχαίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα ελέγχθηκαν 11.802 οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.955 παραβάσεις, εκ των οποίων 1.455 για μη χρήση προστατευτικού κράνους και 500 για ανασφάλιστα οχήματα.
 Μεσσηνία
Οι περισσότερες συνολικά παραβάσεις σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Αττικής 491, του Ηρακλείου 152, της Ρεθύμνης 133, των Σερρών 76 και της Θεσσαλονίκης 62.
Στη Μεσσηνία βεβαιώθηκαν 24 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους από δικυκλιστές και 6 παραβάσεις για ανασφάλιστα οχήματα.
Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και το επόμενο διάστημα με αμείωτη ένταση και στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.  Β.Β.

*** Π. Λαφαζάνης από την Καλαμάτα: «Η συμφωνία της γραβάτας σημαίνει σκληρή λιτότητα» 
Η Ν.Ε. Μεσσηνίας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.) Μεσσηνίας διοργάνωσε εκδήλωση χθες με ομιλητή  το γραμματέα της Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο ξενοδοχείο Rex στην Καλαμάτα, με θέμα «Τι σηματοδοτεί η απόφαση της 22ας Ιουνίου του Eurogroup για την Ελλάδα; Υπάρχει διέξοδος ή είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με μνημόνια μέχρι το 2060;».
Ο κ. Λαφαζάνης εκτιμά αρνητική για τη χώρα τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Εurogroup. Η συμφωνία, για τον ίδιο, συνιστά ένα μεγάλο φιάσκο σε βάρος της χώρας και θα έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετα μέτρα και άμεσο ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, για να κλείσει η αξιολόγηση, δόσεις που θα δοθούν με νέους εκβιασμούς και με... δόσεις, ενώ κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν στις τσέπες των δανειστών για τοκοχρεολύσια και παραπομπή των όποιων παρεμβάσεων στο χρέος μετά το 2018 σε φάσεις, με την κυβέρνηση να εγκαταλείπει οριστικά κάθε διεκδίκηση για διαγραφή του.
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι ο μνημονιακός δρόμος εξελίσσεται, χωρίς τέλος, σε όλο και πιο μεγάλη οικονομική και κοινωνική τραγωδία, τη μεγαλύτερη που πέρασε η χώρα σε ειρηνική περίοδο
Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα χρειάζεται κατεπειγόντως μια μεγάλη δημοκρατική, αντιμνημονιακή ανατροπή στο πλαίσιο της οποίας, με αφετηρία τη διαμόρφωση εθνικού νομίσματος, τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, τη γενναία σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των αδυνάτων και την εθνικοποίηση των τραπεζών, θα εφαρμοσθεί ένα σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού, το οποίο θα ενισχύσει μισθούς, συντάξεις, θέσεις εργασίας και, κυρίως, την ελπίδα, τη θετική προοπτική και την αισιοδοξία στη χώρα.
Α.Π.

***   Στα…κάγκελα η ΚΕΔΕ, διαφωνεί εντελώς με τον «Κλεισθένη» 
Σε έκτακτη συνεδρίαση προσκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, ο πρόεδρος της Ένωσης, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, προκειμένου να συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι των Δήμων με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατίθεται στη Βουλή, “Κλεισθένης 1”, για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Πατούλης διαμαρτύρεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δεν αποδέχτηκε καμία πρόταση της αυτοδιοίκησης και πως το νομοσχέδιο αυτό θα διαλύσει τους Δήμους.
Όπως υποστηρίζει η ΚΕΔΕ, “από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκύπτει ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παρατηρήσεις- διορθώσεις που του τέθηκαν από την Αυτοδιοίκηση, με μοναδική ίσως εξαίρεση την αφαίρεση της πρόβλεψης να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη. Ο κ. Σκουρλέτης προφανώς δε σκόπευε ποτέ να κάνει διάλογο επί της ουσίας.
Δεν τον ενδιέφερε και δεν ήθελε να αξιοποιήσει τις θέσεις και απόψεις της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, όπως αυτές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του σχεδόν διετούς διαλόγου που ξεκίνησε επί υπουργίας Π. Κουρουπλή.
Αγνόησε επιδεικτικά τις αποφάσεις των Συνεδρίων και Έκτακτων Συνελεύσεων της ΚΕΔΕ, αλλά και του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε. Η δημοκρατική του ευαισθησία εξαντλήθηκε στις συζητήσεις με τους συνεργάτες του και κανέναν άλλον.
Φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που δεν είναι μεταρρύθμιση και δεν προωθεί την αποκέντρωση, δεν δίνει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο, δε βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, δε διασφαλίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης, οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία και τις δημοτικές υπηρεσίες σε διάλυση, δε βελτιώνει τη λειτουργία του κράτους, προς όφελος των πολιτών, δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση.
Ο κ. Σκουρλέτης εξαρχής είχε ως στόχο να εξυπηρετήσει μόνον μικροκομματικές σκοπιμότητες, γι’ αυτό και στον “Κλεισθένη” τρεις είναι οι βασικές αλλαγές: Το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η μείωση της θητείας των αιρετών από τα 5 στα 4 χρόνια. Η μεταφορά του χρόνου των εκλογών, από το Μάιο του 2019 στον Οκτώβριο του 2019. Όμως, ούτε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε ο χρόνος της θητείας των αιρετών, ούτε η ημερομηνία των εκλογών αποτελούν μεταρρύθμιση.
Δεν είναι αλλαγές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Δεν προωθούν την ανάπτυξη. Δε δημιουργούν συνθήκες για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης”.
Η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 11.00 το πρωί, “και θα συζητηθούν οι τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως αυτές διαμορφώθηκαν πριν από την τελική κατάθεσή του στη Βουλή και θα ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού”.

*** Ξεχάστε τη Μεσσηνία 
Τις περιοδείες άρχισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ξεκινώντας την επόμενη εβδομάδα από Ναύπλιο και συνεχίζοντας μετά με Σπάρτη.
Αυτό το κάνει κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, μόνο που κάθε φορά γίνονται συνεδριάσεις στις έδρες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων πλην της Μεσσηνίας.
Κι αν δεν τολμήθηκε να γίνει τις προηγούμενες χρονιές, φανταστείτε τώρα με τα προβλήματα που έχει με τη Μεσσηνία η Περιφερειακή Αρχή.
Γιατί, όπως και να το κάνουμε, όταν έχεις συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην περιοχή σου, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει η χωρική αντιπεριφερειάρχης. Φαντάζεστε τον κ. Τατούλη δίπλα δίπλα με την κα Αλειφέρη να συζητούν για τα θέματα της Μεσσηνίας; Θα έχει πολύ ενδιαφέρον!  Β.Β. 

*** Συναυλία με Σαββόπουλο και Φαραντούρη στην παραλία της Καλαμάτας! 
Συναυλία με τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Μαρία Φαραντούρη θα γίνει την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, στις 9.00 το βράδυ, στην παραλία της Καλαμάτας!
Μαζί τους θα βρίσκονται και η Βιολέτα Ίκαρη και ο  Δημήτρης Μυστακίδης καθώς και οι μουσικοί  Γιώτης Κιουρτσόγλου, Στάθης Αννινός, Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Βασίλης Χατζηνικολάου, Δημήτρης Ρέππας και Εύη Μάζη.
Η συναυλία οργανώνεται από τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και θα έχει ελεύθερη είσοδο για όλους.
Video: 

*** Στο Ναύπλιο η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 
Τη Δευτέρα με αρκετές προγραμματικές συμβάσεις έργων της Μεσσηνίας 
 Από το Ναύπλιο ξεκινά τις καλοκαιρινές του συνεδριάσεις φέτος το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ενώ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Σώματος, Ηλίας Στρατηγάκος, στόχος είναι να έχουν οι πολίτες της Περιφέρειας τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν.
Έτσι, η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, στο «Βουλευτικό», τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, στις 5.00 το απόγευμα, ενώ η αμέσως επόμενη στη Σπάρτη, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.
 Ναύπλιο
Κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στο Ναύπλιο θα συζητηθούν και αρκετά θέματα που αφορούν στη Μεσσηνία. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με επερωτήσεις της περιφερειακής σύμβουλου Δήμητρας Λυμπεροπούλου για τη διεκδίκηση έναρξης δρομολογίων τρένου στη γραμμή Κόρινθος - Μυκήνες - Άργος – Ναύπλιο και του περιφερειακού σύμβουλου Νίκου Πατσαρίνου για τη συμπεριφορά αντιπεριφερειάρχη στον 1ο Κυνηγετικό Σύλλογο Τρίπολης.
Κατά την ημερήσια διάταξη των θεμάτων θα συζητηθεί η έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού με κάλυψη της δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
 Θέματα Μεσσηνίας
Τα δε θέματα που έχουν συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη και αφορούν στη Μεσσηνία, είναι τα εξής:
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ποδοσφαιρικού Αθλητικού Συλλόγου «Ατρόμητος Πλατέος» και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την εκτέλεση του έργου «Προμήθεια υλικών αθλητικών εγκαταστάσεων ΤΚ Πλατύ, Δήμου Καλαμάτας»
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας Ολυμπίας, για την εκτέλεση του έργου «Αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στην Ι.Μ. Αγίου Νικήτα στην ΤΚ Σελλά Τριφυλίας».
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, για την εκτέλεση του έργου «Ανακαίνιση εξωτερικών χρωματισμών στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Φοινικούντας»
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας Ολυμπίας για την εκτέλεση του έργου «Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καβελλαρίας Χώρας»
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας για την εκτέλεση του έργου «Ανέγερση προσθήκης κατ’ επέκταση στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Βελανιδιάς ΤΚ Κρεμμυδίων, Δήμου Πύλου Νέστορος»
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, για την εκτέλεση του έργου «Συντήρηση – ασφαλτόστρωση του δρόμου Γαργαλιάνοι – Βάλτα Δήμου Τριφυλίας ΠΕ Μεσσηνίας»
-Κήρυξη συμπληρωματικής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων συνολικής έκτασης 30.149 τ.μ. που απαιτούνται για την παραλλαγή του άξονα στην περιοχή της Αρχαιολογίας, αλλά και για τη διαμόρφωση κάθετου – παράπλευρου οδικού δικτύου (πρόσβαση σε ιδιοκτησίες) στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, Τμήμα Γέφυρα «Τζάνε» - Έξοδος Καλαμακίου», συνολικού μήκους 7.320 μ., στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Μεσσήνης
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, για την εκτέλεση του έργου «Βελτίωση της ασφάλειας του δρόμου Πλατάνια – Νέδα Δήμου Τριφυλίας ΠΕ Μεσσηνίας»
-Έγκριση συνένωσης εδρών Ε.Δ.Χ. Ελαίας και Καλού Νερού ΠΕ Μεσσηνίας
-Έγκριση αλλαγής έδρας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου από ΤΚ Λογγάς σε ΤΚ Βουναρίων ΠΕ Μεσσηνίας.
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
***  Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Μεσσηνίας  σήμερα Πέμπτη 
Τρίωρες τμηματικές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θα γίνουν την Πέμπτη, 5 Ιουλίου, στις εξής περιοχές:
-Τ.Κ. Φοινικούντας, Ευαγγελισμού, από τις 8.00 π.μ. έως τις 15.00
-Τ.Κ. ΑΓ. Νικολάου Δυτικής Μάνης, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 15.00.

^***

*** Αθλητικά Νέα :

***  ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΆ στους  οκτώ (8)  : 
1.- 06/07/2018 : ΓΑΛΛΙΑ -  ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ 
2.- 06/07/2018 :  ΡΩΣΙΑ  - ΚΡΟΑΤΙΑ 
3.- 07/07/2018  :  ΒΡΑΖΙΛΙΑ  -  ΒΕΛΓΙΟ 
4.-  07-07-2018  : ΣΟΥΗΔΙΑ -  ΑΓΓΛΙΑ

***   Προημιτελικοί
57. 06/07/2018 (Νίζνι Νόβγκοροντ)  ΓΑΛΛΙΑ - ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ
58. 06/07/2018 (Καζάν)  ΡΩΣΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
60. 07/07/2018 (Σαμάρα)  ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
59. 07/07/2018 (Σότσι)  ΣΟΥΗΔΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ

Ημιτελικοί
61. 10/07 (Αγία Πετρούπολη) Νικητής 57-Νικητής 58
62. 11/07 (Μόσχα) Νικητής 59-Νικητής 60

Αγώνας για την τρίτη θέση
63. 14/07 (Αγία Πετρούπολη) Ηττημένος 61-Ηττημένος 62

Τελικός
64. 15/07 (Μόσχα) Νικητής 61-Νικητής 62
 

***

~ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 02  Ιουνίου  2018 , Όμορφο , ΄Χαρούμενο και Ευλογημένο Σ/Κ , για όλους μας !  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara.html .- ~* ARFARA -  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  03  Ιουνίου  2018  :   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-   
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 04  Ιουνίου  2018 : ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘ΄ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας ! http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html.- 
~*  ARFARΑ -  ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης . Τρίτη   05   ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfar.html .- 
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018  : ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ για το Σκοπιανό !http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_6.html .-  
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Νέα ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .
 
Πέμπτη 07  Ιουνίου  2018 :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_7.html .-  

~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018:http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_8.html .-  
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 09  Ιουνίου  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_9.html .-  
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_10.html .-  
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 12  Ιουνίου 2018 .http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_11.html  .- 
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 13  Ιουνίου  2018http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_13.html .-  
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_14.html .-  
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_15.html.-   
~*  ΑΡΦΑΡΑ - ARFARA Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/06/arfara.html .- 
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο  16  Ιουνίου  2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html .- 

~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημερωσης .Κυριακή 17 Ιουνίου  2018: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημερωσης .
Δευτέρα 18 Ιουνίου2018http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/06/arfara.html - 
~*ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΒΟΛΤΕΣ στον κόσμο μας  20 γέφυρες που προκαλούν δέος , ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ ,   ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/20-18-2018-2018-arfara.html .-

~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημερωσης .Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/06/arfara.html.- ~*
~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωση . Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-  
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης
 
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/06/arfara-21-2018.html  .-
~* ARFARΑ - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Παρασκευή 22 Ιουνίου  2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/06/arfar.html .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ΣΆΒΒΑΤΟ  23 ΙΟΥΝΊΟΥ 2918   : http://snsarfara.blogspot.com/2018/06/arfara-23-2918.html.- .-

~*Arfara - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή  24-Ιουνίου 2018  :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-  
~^ ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα  25 ΙΟΥΝΊΟΥ 2018 :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/06/arfara.html 
~*
ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΈΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τρίτη  26 Ιουνίου 2018   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/06/arfara-26-2018.html  .-  
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη 27  Ιουνίου  2018   :http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/06/arfara_26.html  .  
~* ARFARA -2 - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  27 Ιουνίου 2018    : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/arfara-2.html .   
~*ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ : ΤΕΤΑΡΤΗ , 27  ΙΟΥΝΙΟΥ 2018:   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/06/27-2018.html .   -
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή  29 Ιουλίου 2018  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/06/arfara_29.html .-  
~*~** ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ NEA  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο  30  Ιουνίου   :  http://snsarfara.blogspot.com/2018/06/arfara-nea.html  . -    
***
~**      ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΙΟΥΛΙΟΥ  2018  :       

~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 01  ΙΟΥΛΙΟΥ  2018  .. ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας !    :http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/blog-post.html  .- 
~** ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Δευτέρα  02  Ιουλίου 2018. ΟΜΟΡΦΗ , ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-                                                                                 
~**  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη  03  Ιουλίου  2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 04 Ιουλίου  2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html . 

~*
~*
~*
~***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,http://www.youtube.com/stamos01 ,   6439 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.    σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4146  video-https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.454   βίντεο   .-  
~
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-           https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS   1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
~https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas 
~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .--

  
 
1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅