Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ....  από  .το 2008  ....
~
 
 
 
 
 ~ 26 Δεκεμβρίου
Η Σύναξις της υπεραγίας Θεοτόκου και η εις Αίγυπτον φυγή αυτής. Ιερομαρτύρων Ευθυμίου επισκόπου Σάρδεων του ομολογητού (†840) και Κωνσταντίου του Ρώσου, του εν Κωνσταντινούπολη (†1743). Οσίων Ευαρέστου, του εν τη μονή Στουδίου και Κωνσταντίνου πρεσβυτέρου (1), του εξ Ιουδαίων. — Κυριακή μετά την Χρίστου Γέννησιν. Μνήμη των αγίων και δικαίων Ιωσήφ του μνήστορος, Δαβίδ του προφητάνακτος και Ιακώβου του Αδελφοθέου.
(1) Ο όσιος Κωνσταντίνος ήταν από τα Σύναδα της Φρυγίας. Σε νεαρή ηλικία προσπάθησε να ακολουθήσει τη ζωή των ενάρετων χριστιανών. Ο νεαρός Ιουδαίος, ο οποίος έφερε την χριστιανική πίστη ήδη στη ψυχή του, αποφάσισε να φύγει από το θόρυβο του κόσμου και μετέβη στο μοναστήρι Φουβούτιον, του οποίου οι μοναχοί φημίζονταν για την θεάρεστη ζωή τους. Αφού δοκιμάσθηκε αρκετά και πείστηκαν για την ειλικρινή και φωτεινή πίστη του, τον βάπτισαν και τον ονόμασαν Κωνσταντίνο. Έγινε έτσι αδελφός της Μονής. Επιδόθηκε στη μελέτη πνευματικών έργων. Όμως αυτό δεν του ήταν αρκετό, ήθελε να διδάξει και στους άλλους ανθρώπους τον λόγο του Χριστού. Γι` αυτό άρχισε να μεταβαίνει από την μία πόλη στην άλλη και να κηρύσσει το λόγο του Θεού. Απεβίωσε εν ειρήνη.
~ 26 Δεκεμβρίου: Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Κωνσταντίνου, του Νέου, του Ρώσου

~ Τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κωνσταντίνου, του Νέου, του Ρώσου τιμά σήμερα, 26 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας.
* Ο Άγιος Κωνστάντιος καταγόταν από τη Ρωσία και ήταν εφημέριος στη Ρωσική Πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη. Την περίοδο του Ρωσοτουρκικού πολέμου ήρθε στο Άγιον Όρος και έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, απ’όπου και αναχώρησε στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα στους Άγιους Τόπους.
Κατόπιν επέστρεψε στη Μεγίστη Λαύρα, περιμένοντας την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Όταν επιτεύχθηκε η ειρήνη, ο Άγιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη και παρέμεινε σαν εφημέριος στην ίδια πρεσβεία. Εκεί όμως, άγνωστο για ποιο λόγο, ήλθε σε προστριβή με τον Ρώσο Πρέσβη και είτε από φόβο είτε από θυμό, παρουσιάστηκε στον Σουλτάνο και αρνήθηκε τον Χριστό. Για την ενέργειά του αυτή, έτυχε μεγάλων τιμών και περιποιήσεων από τους Τούρκους.
Μετά από λίγες ήμερες, κατάλαβε το μεγάλο του λάθος, μετανοημένος έκλαψε πικρά και πόθησε το μαρτύριο. Έτσι πέταξε τα τούρκικα ρούχα, φόρεσε ένα φθαρμένο ράσο, παρουσιάστηκε στον Σουλτάνο και με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό και αποκήρυξε τη θρησκεία του Μωάμεθ. Χωρίς καμία διαδικασία, οι Τούρκοι πήραν τον Άγιο και τον αποκεφάλισαν μπροστά στα ανάκτορα του Σουλτάνου το 1743 μ.Χ.
Ανάλυση ονόματος:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: ο έχων σταθερό και ισχυρό χαρακτήρα.

~ Πώς εορτάζουν οι άγιοι τα Χριστούγεννα;
 ~ του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Κανάκη
Επειδή το θέμα μου είναι «πώς εορτάζουν οι άγιοι τα Χριστούγεννα», θα αναφέρω αρχικά αγαπητοί μου κάτι για την αγιότητα. Θα σας πω ότι άγιοι δεν είναι αυτοί που ονομάζονται «καλοί άνθρωποι», αλλά άγιοι είναι αυτοί πού αγάπησαν τον Θεό και ενώθηκαν μαζί Του.
 * Αυτός όμως είναι κοινός σκοπός όλων μας! Είναι ο βασικότερος σκοπός της ζωής μας. Στην ζωή των αγίων, και είναι πολύ σημαντικό αυτό, βιώνεται όλο το έργο της Ενανθρωπήσεως του Χριστού. Στους αγίους φανερώνεται το μέγα και μοναδικό μυστήριο της αποκάλυψης του Θεού στον άνθρωπο, ζουν μέσα τους «ιεροκρυφίως» αυτό το γεγονός! Γίνεται γι᾽ αυτούς ένα προσωπικό βίωμα και ένας συνεχής καθημερινός αγώνας.
Είναι κατανοητό ότι αυτό θέλει κόπο, συχνά και πόνο. Πρόκειται για καρπό μιας μακράς πνευματικής ζωής, αλλά φυσικά είναι δώρο του Θεού.
Μετά αυτά τα εισαγωγικά για την έννοια της αγιότητας, θα ήθελα να σας πω κάτι άλλο σχετικό με τους αγίους και τις εορτές. Οι άγιοι, λοιπόν, τις εορτές, τις έβλεπαν ως ευκαιρίες για να αυξήσουν την πνευματικότητά τους. Αυτό μπορούσε να γίνει όταν ζούσαν το νόημά τους. Έμαθαν εμπειρικά ότι στις εορτές ανοίγουν ιδιαιτέρως οι κρουνοί της χάριτος του αγίου Πνεύματος και πλημμυρίζουν οι πιστοί ακόμα δε και όλη η δημιουργία. Γνωρίζουν επίσης ότι η κάθε γιορτή γίνεται ένα γλέντι στο οποίο όλοι μετέχουν στο «παραδείσιο κρασί», όπως το χαρακτήριζε ο όσιος Παΐσιος. Έτσι ο κάθε πιστός μπορεί να προσεγγίζει την εορτή ως μια ευκαιρία της προσωπικής του αναγέννησης. Είναι γεγονός ότι με αυτήν την πρόθεση ανάσταση είναι κάθε εορτή, ανάσταση και παλιγγενεσία.
Πώς όμως μπορείς να ζήσεις τα Χριστούγεννα;
Για να γίνουν τα παραπάνω, αρκεί να συμμετέχουμε με όρεξη πνευματική, να θέλουμε να τα ζήσουμε. Αν υπάρχει η όρεξη αυτή, τότε όντως τις γλεντάμε πνευματικά τις εορτές και μάλιστα μεθάμε πνευματικά μέσα στην Εκκλησία.
Οι άγιες ζούσαν λοιπόν με λαχτάρα τις εορτές και μας το εξηγεί ο Όσιος Παΐσιος :
«Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες». Αυτό είναι το πρώτο και πολύ σημαντικό πού πρέπει να σταθούμε! «Όταν κανείς μελετάει τα γεγονότα της κάθε γιορτής, φυσιολογικά θα συγκινηθεί και με ιδιαίτερη ευλάβεια θα προσευχηθεί». Πιο συγκεκριμένα: «Στις Ακολουθίες ο νους να είναι στα γεγονότα που γιορτάζουμε και με ευλάβεια να παρακολουθούμε τα τροπάρια που ψέλνονται. Όταν ο νους είναι στα θεία νοήματα, ζει τα γεγονότα ο άνθρωπος, και έτσι αλλοιώνεται». Να παρακολουθούμε λοιπόν τα νοήματα των ψαλμών και γενικά όλων όσων ακούγονται στον ναό και να εμβαθύνουμε σ᾽ αυτά. Αυτό τονίζεται από τον Όσιο Παΐσιο. Ας το δούμε με ένα παράδειγμα. Όπως όταν κάποιος αγαπάει ένα πρόσωπο, σκέφτεται συνεχώς το πρόσωπο αυτό, έτσι καί εμείς σκεπτόμαστε και στρέφουμε συνεχώς τον νου μας στον Χριστό και πιο ειδικά στις εορτές στις οποίες τιμούμε τον Ίδιο και τους αγίους Του.
Θα προχωρήσουμε λίγο παρακάτω. Στην Ορθόδοξη Παράδοσή μας, κέντρο της εορτής αλλά και όλης της λατρείας μας, είναι η Θεία Λειτουργία. Εμείς, πάντοτε γύρω από το κοινό τραπέζι εορτάζουμε τα σημαντικά γεγονότα. Η Ευχαριστία είναι το κέντρο κάθε εορτής και εκεί στο Κοινό Ποτήριο γίνεται η μυστική ένωση μας τόσο με τον Θεό όσο και μεταξύ μας. «Γιορτή σημαίνει Σύναξη και Σύναξη σημαίνει Ευχαριστία». Αυτός ο τρόπος λατρείας είναι ο παραδεδομένος σε εμάς δρόμους που μας οδηγεί στην καλή αλλοίωση, το οποίο είναι και το ζητούμενο για κάθε άνθρωπο.
Ας δούμε και κάτι ακόμα πού αφορά πιο συγκεκριμένα στήν εορτή των Χριστουγέννων και πως ο όσιος Παΐσιος έλεγε ότι τα ζούσε.
Τον ρώτησαν:
«-Γέροντα, μετά την Αγρυπνία των Χριστουγέννων δεν κοιμόμαστε;
-Χριστούγεννα και να κοιμηθούμε! Η μητέρα μου έλεγε: «Απόψε μόνον οι Εβραίοι κοιμούνται». Βλέπεις, την νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός οι άρχοντες κοιμόνταν βαθιά, και οι ποιμένες «αγραυλούσαν». Φύλαγαν τα πρόβατα την νύχτα παίζοντας την φλογέρα. Κατάλαβες; Οι ποιμένες πού αγρυπνούσαν είδαν τον Χριστό». Να το ωραίο μήνυμα από την επισήμανση του αγίου. Όσοι αγρυπνούν θα δουν όσα γίνονται! Και είναι ανάμεσά μας άνθρωποι πού δεν κοιμούνται, πού περνούν πολλές ώρες ημέρας και νύχτας δεόμενοι».
Τον ρώτησαν και κάτι ακόμα:
«-Πώς ήταν Γέροντα, το σπήλαιο της Βηβλεέμ;
 ~ -Ήταν μία σπηλιά μέσα σε έναν βράχο και είχε μία φάτνη, τίποτε άλλο δεν είχε. Εκεί πήγαινε κανένας φτωχός και άφηνε τα ζώα του. Η Παναγία με τον Ιωσήφ, επειδή όλα τα χάνια ήταν γεμάτα και δεν είχαν πού να μείνουν, κατέληξαν σε αυτό το σπήλαιο. Εκεί ήταν το γαϊδουράκι και το βοϊδάκι, που με τα χνώτα τους ζέσταναν τον Χριστό! «Ἔγνω βοῦς τον κτησάμενον και όνος την φάτνην του κυρίου αὐτοῦ», δεν λέει ο Προφήτης Ησαΐας;». Είναι σημαντικό εδώ να πούμε ότι τα όσα με τόση απλότητα αναφέρει ο αγιασμένος γέροντας είναι και το απόσταγμα των ειδικών για τον τόπο της Γέννησης του Χριστού. Ο γέροντας ακόμα περισσότερο μιλά για το σπήλαιο γιατί με έναν άγνωστο για εμάς τρόπο γνωρίζει αυτό «πνευματικά» το σπήλαιο και το περιγράφει.
Και κάτι ακόμα:
-Σε ένα τροπάριο, Γέροντα, λέει ότι η Υπεραγία Θεοτόκος βλέποντας τον νεογέννητο Χριστό, «χαίρουσα ὁμοῦ καὶ δακρύουσα» ἀναρωτιόταν:… «Ἐπιδώσω σοι μαζόν, τῷ τὰ σύμπαντα τρέφοντι, ἢ υμνήσω σε, ὡς Υἱὸν καὶ Θεόν μου; ποίαν εὕρω ἐπὶ σοί προσηγορίαν;»
-Αυτά είναι τα μυστήρια του Θεού, η πολύ μεγάλη συγκατάβαση του Θεού, την οποία δεν μπορούμε εμείς να συλλάβουμε!
-Γέροντα, πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε το γεγονός της Γεννήσεως, ότι δηλαδή ο Χριστός «Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου»;
-Για να ζήσουμε αυτά τα θεία γεγονότα, πρέπει ο νους να είναι στα θεία νοήματα. Τότε αλλοιώνεται ὁ άνθρωπος. «Μέγα και παράδοξον θαύμα τετέλεσται σήμερον», ψάλλουμε. Άμα ο νους μας είναι εκεί, στο «παράδοξον», τότε θα ζήσουμε και το μεγάλο μυστήριο της Γεννήσεως του Χριστού.
Αγαπητοί μου, οι εορτές της Εκκλησίας μας έχουν μια <δυναμική χαρισματική> δίνουν ζωή, δύναμη, κουράγιο, ότι δηλαδή έχει ανάγκη ο άνθρωπος στις μέρες μας. Έχεις κατάθλιψη, στεναχώρια μοναξιά, έχασες ή φοβάσαι μην χάσεις κάποιον δικό σου ψάλλε τό: «θανάτου εορτάσομεν νέκρωσιν…». Πές το : «Σήμερον γεννᾶται, σήμερον κρεμᾶται…όλα σήμερον». Θα σκιρτήσει η καρδιά σου από χαρά, θα λάβεις δύναμη. Οι εορτές της Εκκλησίας είναι ποτάμια, θάλασσες χάριτος!
Εμείς τί σχέση έχουμε με αυτές τις εορτές και αυτά τα Χριστούγεννα;
Τελικά, αν το σκεφτούμε με ειλικρίνεια, τις εορτές, και ειδικά τα Χριστούγεννα, δεν τα ζούμε όπως οι άγιοι, όπως τα έχει ορίσει Εκκλησία. Περιμένουμε από μια αλλαγή στο σπίτι, από μερικά λαμπιόνια να μας αλλάξει λίγο η καθημερινότητα. Θέλουμε να αλλάξει κάπως η καθημερινότητά μας η οποία έχει γίνει αφόρητη και κουραστική, αλλά η ψυχή δεν γεμίζει από κτιστά φώτα. Υπάρχει όμως ένα άλλο φώς, το άκτιστο Φώς, πού έχει Πρόσωπο, είναι ο Χριστός. Υπάρχει και σήμερα το πραγματικό αυτό Φώς και μπορεί να φωτίσει καθέναν που το επιθυμεί. Μπορεί να φωτίσει και να ζεστάνει, όποιον ανοίξει τα παράθυρα της ψυχή του.
Θέλω να σας αναφέρω και το παρακάτω περιστατικό στο οποίο αποδεικνύεται ότι τα Χριστούγεννα μπορούν να υπάρξουν σε οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Τα Χριστούγεννα δηλώνουν ακριβώς το «σήμερον» του κοντακίου της εορτής. Μέσα από κάποιο περιστατικό μπορείς να ζεις τα Χριστούγεννα οποιαδήποτε ημέρα και κάθε μέρα. Για παράδειγμα, Χριστούγεννα μπορείς να νιώσεις όταν γνωρίσεις έναν πραγματικό άνθρωπο του Θεού.
Ακούστε το ακόλουθο αληθινό περιστατικό:
«Το κρύο ήταν τσουχτερό και το Άγιο Όρος ήταν χιονισμένο. Ένας άγνωστος γέροντας ανέλαβε να με καθοδηγήσει μέχρι την Μονή Κουτλουμουσίου. Η επιθυμία μου όμως να λάβω συγκεκριμένες απαντήσεις μ’ έκανε να πάρω μαζί με ένα δάσκαλο από τη Κοζάνη το μονοπάτι για την καλύβα του γέροντα Παΐσιου στην Παναγούδα αμέσως μετά τον Εσπερινό.
Με πρόσωπο σκυμμένο, καρδιά θλιμμένη και βήματα βαριά προσέγγισα το κελί του. Αναρωτιόμουν τι θα έπραττα αν, ως καρδιογνώστης κοιτούσε βαθιά μέσα στη ψυχή μου και έβλεπε τα λάθη, την αμαρτία, τις παραλείψεις, τα μίση, τις μικρότητες, τις κατακρίσεις, τον αληθινό ψυχικό πόλεμο. Στη σκέψη και μόνο πως ο γέροντας έχει τέτοια ικανότητα δείλιασα και με έπιασε ντροπή. Αναθαρρούσα όμως και μονολογούσα μέσα μου. Ε! και τι έγινε, ο μόνος είμαι…
Μια άλλη φωνή ωστόσο, άγνωστη τότε, γνωστή τώρα σε εμένα απαντούσε. Υπάρχει λύση … Όσο και να επιχειρούσα να μην την ακούω και να την περιφρονώ τόσο αυτή δυνάμωνε. Υπάρχει λύση, φώναξα κάποια στιγμή χωρίς να το καταλάβω και ξάφνιασα τον συνοδοιπόρο μου δάσκαλο.
Με το που φθάσαμε στο κελί άρχισα να νιώθω κάπως περίεργα. Όλα, γύρω προκαλούσαν μια ηρεμία. Το χιονισμένο τοπίο, τα πουλιά, ο ήχος από το νερό στο ποτάμι. Βούρκωσα χωρίς να κλαίω. Οι σκέψεις περιστρέφονταν γύρω από την άγνωστη αυτή εσωτερική φωνή:
«Υπάρχει λύση»!
«Καλώς τα καλόπαιδα» είπε. Με την φωνή του γέροντα Παϊσίου επανήλθα στην πραγματικότητα.
Καθώς περνούσα το κατώφλι του Κελιού, μια ζεστασιά πρωτόγνωρη συγκλόνισε το είναι μου. Αληθινό άγγιγμα ψυχής. Ο γέροντας με κοίταξε. Το βλέμμα του ήταν αρκετό για να απομακρυνθούν όλες οι επιφυλάξεις και να ανοίξει η καρδιά.
Το μικρό διάστημα που έμεινα κοντά στον ταπεινό γέροντα Παΐσιο αρκούσε για να αναθεωρήσω σιγά – σιγά πολλά πράγματα. Η αντίληψή μου για τον κόσμο μεταβλήθηκε. Και για πρώτη φορά ένιωθα την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Θεό για όλα.
Η μικρή επικοινωνία με το γέροντα λειτούργησε μακροπρόθεσμα καταλυτικά. Εκεί στο Κελί της Παναγούδας βίωσα τη ζεστασιά των ποιμένων. Αφουγκράστηκα το άγγελμα των αγγέλων «επί γης ειρήνη». Έζησα τα Χριστούγεννα.
Χριστούγεννα μακριά από τα φώτα, τα γλυκά, τις ψεύτικες ευχές για ειρήνη, τα υποκριτικά γέλια, την ιδιοτελή καλοσύνη και την ελεγχόμενη αγάπη που απευθύνεται σ’ αυτούς που επιδιώκουμε να μας αγαπούν. Μακριά από το θαύμα των θαυμάτων, τη Γέννηση του Σωτήρος Χριστού. Μακριά από την αληθινή πορεία και το μοναδικό σκοπό του ανθρώπου, δηλαδή τη σωτηρία του.
Σήμερα με βεβαιότητα μπορώ να φωνάξω πως ο Χριστός δύναται να γεννηθεί σε κάθε άνθρωπο. Τώρα ευθαρσώς μπορώ να διακηρύξω και να διαλαλήσω πως αρκεί να ανοίξουμε με ειλικρίνεια μια χαραμάδα στη ψυχή μας και τότε Αυτός θα φροντίσει τα υπόλοιπα. Μια μικρή χαραμάδα για να πλημμυρίσουμε ειρήνη, να γευθούμε καρπούς διαφορετικούς από αυτούς που μας σερβίρει εντέχνως η εκκοσμίκευση. Μια μικρή χαραμάδα για να αλλάξουν τα πάντα ριζικά. Μια μικρή χαραμάδα για να βροντοφωνάξουμε το…
«Χριστός γεννάται δοξάσατε».
Τελειώνοντας αγαπητοί μου επαναλαμβάνω και την ευχή πού έλεγε ο Όσιος Πατήρ: «Εγώ θα εύχομαι η καρδιά σας να γίνει Αγία Φάτνη και το Πανάγιο Βρέφος της Βηθλεέμ να σας δώσει όλες τις ευλογίες Του». Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κλείσουμε την παρούσα ομιλία διαφορετικά, από το να επαναλάβουμε αυτήν την απλή, απλούστατη, αλλά τόσο βαθειά θεολογική και ουσιαστική ευχή!
 ~

*** Από τέλος Γενάρη θα ξεκινήσει η εξέταση των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες 
Στο 94,22% έφτασε το ποσοστό των εκτάσεων στη Μεσσηνία που περιλαμβάνονται στο δασικό χάρτη, όπου έγινε η μερική κύρωση πριν λίγες ημέρες στο αρμόδιο Υπουργείο. Κι αν νομίζει κάποιος ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας ολοκληρώθηκε, μάλλον έχει κάνει λάθος, καθώς βρίσκονται σε αναμονή κάτι λιγότερο από 14.500 αντιρρήσεις, τις οποίες οι 4 επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί θα ξεκινήσουν να εξετάζουν μετά τις 25 Ιανουαρίου.
Μία διαδικασία που όχι μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι για την ολοκλήρωσή της πρέπει να συγκλίνουν πολλές δυνάμεις. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι τα μέλη των Επιτροπών που θα εξετάσουν τις ενστάσεις της Μεσσηνίας, προέρχονται από γειτονικούς νομούς, ήδη αυξάνει σημαντικά το βαθμό δυσκολίας.
  Μερική κύρωση
Από τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών που έγινε την Πέμπτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοινώθηκε ότι για τη Μεσσηνία, η έκταση των περιοχών εκτός ανάρτησης ανέρχονται σε 172.231 στρέμματα, η έκταση των αναρτημένων είναι 2.777.494 στρέμματα, οι προς κύρωση μη δασικά είναι 1.146.829 στρέμματα, οι προς κύρωση δασικά  1.470.026 στρέμματα και η αναμενόμενη έκταση κύρωσης είναι 2.616.856 στρέμματα.
Όπως διευκρινίσθηκε κατά την υπογραφή της μερικής κύρωσης, δεν είναι απαραίτητη η κύρωση για να χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες από το Κτηματολόγιο. Αυτό που  θεωρείται  σημαντικό είναι, ότι εφόσον συνταχθούν και θεωρηθούν οι δασικοί χάρτες υποβάλλεται δήλωση από τις Δασικές Υπηρεσίες και το Κτηματολόγιο εξετάζει τη δήλωση αυτή, που έγινε με βάση τους δασικούς χάρτες, σαν ο δασικός χάρτης να ήταν κυρωμένος.
  Ενστάσεις
Στη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αχαΐα έχει υποβληθεί το μεγαλύτερο πλήθος αντιρρήσεων. Συνολικά και στους 3 νομούς έχουν υποβληθεί πάνω από 41.000 αντιρρήσεις, με τις περισσότερες στη Μεσσηνία, όπου  έχουν κατατεθεί  14.300 αντιρρήσεις.
Οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας, έχουν συγκροτηθεί με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.
Συνολικά συγκροτήθηκαν 4 Επιτροπές για τη Μεσσηνία και από τα βασικά προβλήματα εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή των υπηρεσιακών παραγόντων άλλων νομών στις επιτροπές, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινούνται στη Μεσσηνία, όταν ως γνωστό τα δασαρχεία μετά βίας εξασφαλίζουν οδοιπορικά έξοδα και καύσιμα για αυτοψίες και άλλες υπηρεσιακές ανάγκες.
Έδρα των τριών επιτροπών είναι η Καλαμάτα και οι επιτροπές θα συνεδριάζουν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Καλαμάτας, ενώ η τέταρτη θα συνεδριάζει στην Κυπαρισσία.
Η λειτουργία τους αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 25 Ιανουαρίου και μέχρι τότε θα έχει γίνει ομαδοποίηση των αντιρρήσεων ανά κοινότητα. Με τη σειρά θα εξετασθούν αυτές, ακόμα δεν είναι καθορισμένο.
Το μεγαλύτερο, πλέον, ερώτημα, είναι πότε θα ολοκληρωθεί η εξέτασή τους κάτι που κανείς δεν θα μπορέσει να απαντήσει σύντομα. Μόνο να φυλλομετρήσεις τα επισυναπτόμενα έγγραφα 14.300 αιτήσεων θέλεις ώρες και ημέρες ατελείωτες.
Και στην περίπτωση που η επιτροπή αποφασίσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να γίνει και αυτοψία, εκεί οι χρόνοι πολλαπλασιάζονται.
Η προηγούμενη, δε, εμπειρία που υπάρχει είναι πολύ μικρή, καθώς για τις 5 κοινότητες της Μεσσηνίας που έγινε κύρωση δασικών χαρτών είχαν κατατεθεί μόνο 25 ενστάσεις και χρειάσθηκε περίπου ένα 4μηνο για την εξέτασή τους, καθώς έγινε σε όλες αυτοψία.
Κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις υπολογίζουν να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους στο τέλος του καλοκαιριού. Όμως η πρόβλεψη αυτή μάλλον πρέπει να χαρακτηρισθεί υπεραισιόδοξη.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Μοναδικοί Πρέσβεις της Πελοποννήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμάτας 
Με ιδανικό τρόπο έκλεισε η χρονιά στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας, καθώς η τελευταία ημέρα λειτουργίας πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνδυάστηκε με την παρουσίαση και τη βράβευση της ομάδας μαθητών και του καθηγητή τους που χάρισαν στο σχολείο τον τίτλο του «Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος που υλοποιεί το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα η εκδήλωση της ανακήρυξης από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και τον διευθυντή του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, με τον υπεύθυνο καθηγητή του 2ου Λυκείου Καλαμάτας Γιώργο Δρέττα να χρίζεται «Senior Ambassador» και οκτώ Μεσσήνιους ως «Junior Ambassador», τους απόφοιτους Αλεξάνδρα Κοντοπούλου, Ευθυμία Αλειφέρη και τους μαθητές του σχολείου: Νίκη Κουτίβα, Νικολέττα Κυριακούλη, Θανάση Αντωνόπουλο, Αθανασία Αδαλή, Ντενίτσα Τοντορόβα και Αγγελική Αλειφέρη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα ο Παναγιώτης Αλεξάνδρου, Αδάμ Ασημακόπουλος, Νίκος Κοντοδήμας, Αλίκη Υφαντή, Ραφαήλ Ντυμένος, Μαρία Στάθη, Αγγελική Καραβλίδη, Κατερίνα Παπαχριστοδούλου και Αθηνά Παπαδέα.
Χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου δόθηκε η πρέπουσα προβολή και δημοσιότητα στο σημαντικό αυτό γεγονός, καθώς μάλιστα το 2ο Λύκειο Καλαμάτας είναι το μοναδικό που εξασφάλισε τον τίτλο του «Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε όλη την Πελοπόννησο (στην Ελλάδα είναι συνολικά 40 σχολεία-πρέσβεις).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Πετρόπουλος και ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργος Σταματόπουλος και μαζί με τον Διευθυντή του 2ου Λυκείου, Θεόδωρο Σταυριανόπουλο -εκτός από τα εύσημα για τη διάκριση του καλαματιανού σχολείου- τόνισαν την αναπόσπαστη σχέση της χώρας μας με την Ευρώπη, αλλά και την ανάγκη για δραστήρια και ανοικτά σχολεία στην κοινωνία.
Τέλος, ο κ. Δρέττας με δηλώσεις του στο «Θ» μίλησε για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση: 
«Σκοπός του προγράμματος που έχει ξεκιν ήσει από πέρυσι το Υπουργείο Παιδείας είναι η προώθηση των αξιών της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη και η γνωριμία των μαθητών με το θεσμικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το τι κάνει και τι προσφερει. Οι δράσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. Ετοιμάζουμε μια μεγάλη εκδήλωση στις 9 Μαΐου του 2018, για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Θα γίνουν ομιλίες σχετικά με το ρόλο του κοινοβουλίου, για την ανάδειξή του ως του δημοκρατικότερου οργάνου της Ευρωπαϊκης Ένωσης, μια και οι αποφάσεις λαμβάνονται από Ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί από τους πολίτες. Ο απώτερος στόχος είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές που θα γίνουν το 2019. Τα παιδιά, αλλά κι εμείς έχουμε μάθει πάρα πολλά πράγματα.
Γενικότερα, με όλα αυτά τα προγράμματα το σχολείο γίνεται πιο ελκυστικό και κινητοποιεί τα παιδιά να ασχοληθούν και με άλλα πράγματα, χρήσιμα για τη ζωή τους.
Από τα 40 σχολεία πάρα πολλά είναι ιδιωτικά και είναι πολύ σημαντικό και τα δημόσια να δίνουν τις ίδιες δυνατότητες στους μαθητές τους» κατέληξε ο καθηγητής Γιώργος Δρέττας. Χ.Ε.

*** Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Συγκινησιακά φορτισμένοι απερχόμενος και νέος πρόεδρος 
Παλιοί και νέοι της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας συναντήθηκαν σε μια άτυπη συνεδρίαση στα γραφεία του συλλόγου, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις ο απερχόμενος πρόεδρος Κώστας Μαργέλης με το νεοεκλεγέντα Περικλή Ξηρογιάννη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με τα νέα που θα αναλάβουν σε λίγες μέρες.
Η συνάντηση είχε έντονη συγκινησιακή φόρτιση, ενώ η επίσημη παράδοση και παραλαβή της διοίκησης θα πραγματοποιηθεί την 1η του νέου έτους.
  «Φεύγω με καθαρή συνείδηση»
Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς τους παλιούς και τους νέους συμβούλους, ο απερχόμενος πρόεδρος Κώστας Μαργέλης ευχαρίστησε όλα τα παλιά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη στήριξη, αλλά και την κατανόησή τους για όλα τα χρόνια της θητείας του, από το έτος 2008 μέχρι και σήμερα.
Επίσης, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Συλλόγου καθώς και το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων για τη συνεργασία που είχαν. «Εμφανίζομαι ενώπιόν σας, με καθαρή την καρδιά και τη συνείδηση, ότι δεν έβλαψα, τουλάχιστον συνειδητά, και δεν αδίκησα κανέναν συνάδελφο, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Μέσα από μία μακρόχρονη θητεία σίγουρα θα έχουν γίνει και λάθη και παραλείψεις, εκείνο όμως για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία σκοπιμότητα. Υπεράνω όλων, για το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν το συμφέρον των συναδέλφων δικηγόρων και το συμφέρον του Συλλόγου. Ζητώ να μας κρίνετε, ή μάλλον να με κρίνετε, καταλογίζοντας αποκλειστικά σε μένα την ευθύνη για όσα δεν κατορθώσαμε να κάνουμε στη διάρκεια της θητείας μας. Πιστεύω, όμως, ότι το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, με τη συμπαράσταση όλων των μελών του, κατάφερε να πετύχει σημαντικά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Λειτουργούσαμε πάντοτε μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και ειλικρινούς αφοσίωσης στο έργο μας, στοχεύοντας, αφενός, στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που απασχολούσαν τους δικηγόρους και, αφετέρου, στην ενίσχυση και ανάδειξη του θεσμικού ρόλου του Δικηγορικού Συλλόγου στη κοινωνία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας έχει εγκαταλείψει οριστικά στο περιθώριο τον παρωχημένο συνδικαλιστικό κομματισμό και κινήθηκε με σύνεση, μετριοπάθεια, αλλά και μαχητικότητα, με απόλυτη πάντοτε συναίσθηση της ευθύνης του.
Με ρώτησε κάποιος συνάδελφος ποια είναι η παρακαταθήκη την οποία αφήνω στο Σύλλογο. Η απάντησή μου είναι: ενότητα και ομόνοια μεταξύ μας. Δε μας χωρίζει τίποτα, μας ενώνει ο κοινός σκοπός, η κοινή επιδίωξη. Το λειτούργημά μας πρέπει όχι μόνο να το περιφρουρήσουμε, αλλά και να το τιμήσουμε», τόνισε ο κ. Μαργέλης.
Ακολούθως, είπε ότι θα παραμείνει κοντά στο Σύλλογο, βοηθώντας όπου χρειαστεί και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επιτυχία στην αποστολή που έχει ο νέος πρόεδρος και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
  «Ο πήχης είναι ψηλά»
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Περικλής Ξηρογιάννης, σημείωσε ότι υπήρξε άριστη συνεργασία όλων των μελών αυτά τα χρόνια και ότι ο Σύλλογος έχει αναβαθμιστεί στην κοινωνία και έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς κορμούς της τοπικής κοινωνίας. «Οι συμπολίτες μας περιμένουν έργα από το Σύλλογο και προσβλέπουν σε αυτόν. Τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίσθηκαν από την ομόνοια και την αδελφοσύνη μεταξύ μας. Πλέον ο πήχης είναι ψηλά, σε μια κατάσταση που πρέπει να διατηρηθεί και βελτιωθεί προς όφελος όλων. Τα παλιά μέλη και ο πρόεδρος δεσμεύτηκαν ότι θα είναι κοντά στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Εμείς θα έχουμε πάντα την πόρτα μας ανοικτή και όχι απλώς θα τους καλοδεχόμαστε, αλλά θα τους περιμένουμε με την εμπειρία τους να μας βοηθήσουν», είπε ο κ. Ξηρογιάννης.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους που βάζει με την καινούργια χρονιά, ο κ. Ξηρογιάννης τόνισε ότι η εποχή που διανύουμε είναι μεταβαλλόμενη και έχει συνεχείς προκλήσεις: «Έχουμε θεσμικές αλλαγές. Αλλάζουν ζητήματα στα κτηματολόγια, στα υποθηκοφυλακεία, υπάρχουν περιοχές που βλάπτονται από τα μέτρα αυτά, όπως η Κυπαρισσία, όπου έχει προταθεί να καταργηθεί εκεί το υποθηκοφυλακείο.
Υπάρχουν θέματα που περιμένω ότι την επόμενη χρονιά θα γίνουν πιο έντονα, όπως τα θέματα των πλειστηριασμών ή των δανείων και του εξωδικαστικού μηχανισμού στήριξης των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών. Τον οποίο θεωρώ καταρχήν ένα νόμο ανεπαρκή, διότι στηρίζεται στην καλή θέληση των πιστωτών και όχι στην υποχρεωτικότητα εφαρμογής του νόμου. Θεωρώ ότι η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να είναι κρίσιμη οικονομικά και θα πρέπει και εμείς να δραστηριοποιηθούμε. Να δούμε τι γίνεται με την ύλη των δικαστηρίων. Να δούμε αν μπορούν να βελτιωθούν οι τεχνολογικές και ηλεκτρονικές παροχές του Συλλόγου προς τα μέλη του, έτσι ώστε ο δικηγόρος να μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο για τον εαυτό του. Να δούμε τις παροχές υγείας προς τα μέλη και τις ασφαλιστικές παροχές των ταμείων και το πλέον βασικό που μας πλήττει όλους, τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει και σε επίπεδο ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων να υπάρξει προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Τέλος, να δούμε τη συνεργασία μας με τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων στην υπόλοιπη χώρα και από κοινού να χαράξουμε τη δράση για να ανατρέψουμε πράγματα που αυτή τη στιγμή καθιστούν πολύ δύσκολη την άσκηση του επαγγέλματός μας», κατέληξε ο κ. Ξηρογιάννης.
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Ακόμα σπασμένα τα τζάμια 
Επικίνδυνα έχουν γίνει τα σπασμένα τζάμια στα ξύλινα βαγόνια στο Πάρκο του ΟΣΕ και δεν είναι η πρώτη φορά που το γράφουμε.
Χθες, δε, με το δυνατό αέρα που φυσούσε κάποια μικρά κομμάτια έφευγαν κιόλας.  Καλό είναι ένα συνεργείο του Δήμου να τα απομακρύνει, γιατί παίζουν και μικρά παιδιά εκεί και θα έχουμε τραυματισμούς.  Β.Β. 

*** Τρία χρυσά βραβεία απέσπασε ο Χρήστος Ζέρβας στη Ρουμανία 
Με τρία χρυσά στη βαλίτσα του γύρισε πριν λίγες ημέρες από τη Ρουμανία, ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος Χρήστος Ζέρβας.
Ο Executive Chef  Χρήστος Ζέρβας, στη Ρουμανία συμμετείχε σε τρεις υπαίθριους διαγωνισμούς σε μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου κέρδισε και στους τρεις τα χρυσά μετάλλια.
Οι διαγωνισμοί αυτοί είναι πολύ διαδεδομένοι στη Ρουμανία και οι επισκέπτες τους είναι χιλιάδες.
Ο) πρώτος διαγωνισμός μαγειρικής, πραγματοποιήθηκε στο Zalău στην Ρουμανία, ο δεύτερος στην πόλη Albă Iulia και ο τρίτος στο Βουκουρέστι.
Στη Ρουμανία, ο Χρήστος Ζέρβας αυτή την περίοδο βρέθηκε, προκειμένου να στήσει το ελληνικό εστιατόριο Yiamas, το οποίο ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Γιος έπνιξε τον πατέρα του 
Σοκ προκαλεί μια νέα οικογενειακή τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην περιοχή της Φορτέτσας στην Κρήτη ανήμερα των Χριστουγέννων, όταν ένας 34χρονος άντρας δολοφόνησε τον 61χρονο πατέρα του μετά από άγριο καβγά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Cretalive», χθες Δευτέρα, ανήμερα των Χριστούγεννα ο γιος επισκέφθηκε τον πατέρα του και άρχισαν να πίνουν μαζί με ένα τρίτο άτομο, Αλβανικής καταγωγής.
Όταν το τρίτο άτομο αποχώρησε και έμειναν πατέρας και γιος, ξεκίνησε ο άγριος καβγάς όταν ο γιος θυμήθηκε πως ο πατέρας του τον χτυπούσε όταν ήταν μικρός.
Ο καβγάς αυτός οδήγησε τον 34χρονο να πνίξει με τα ίδια του τα χέρια τον 61χρονο πατέρα του.
Λίγη ώρα μετά η αστυνομία εντόπισε τον 34χρονο, ο οποίος βρισκόταν σε κακή κατάσταση από το αλκοόλ, ενώ ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του. in.gr

*** Αυτοκίνητο σκότωσε ηλικιωμένη στην Καλαμάτα 
Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν της παρέσυρε αυτοκίνητο στην περιοχή της Ράχης.
Ειδικότερα το μεσημέρι των Χριστουγέννων, αυτοκίνητο στην οδό Αγίας Λαύρας παρέσυρε και σκότωσε άτυχη ηλικιωμένη.
Στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που διακόμισε τη γυναίκα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Χθες (25.12.2017) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, που οδηγούσε ηλικιωμένος ημεδαπός, παρέσυρε ηλικιωμένη ημεδαπή, η οποία κινούταν πεζή, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας.

*** «Χαστούκι» του Λαβρόφ στις ΗΠΑ! Έξαλλος ο Ρώσος ΥΠΕΞ…

~ Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογο του, Ρεξ Τίλερσον, με κύριο θέμα την κατάσταση τη βορειoκορεατική χερσόνησο, όπως ανέφερε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
 Το δελτίο Τύπου υπογραμμίζει ότι ο Ρώσος υπουργός «τόνισε εκ νέου το απαράδεκτο της επιδείνωσης των εντάσεων γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο με την επιθετική ρητορική της Ουάσιγκτον προς την Πιονγιάνγκ και την οικοδόμηση στρατιωτικών προετοιμασιών στην περιοχή.
Υπογραμμίζεται Η ανάγκη για έγκαιρη μετάβαση από τη γλώσσα των κυρώσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
Οι δυο πλευρές συζήτησαν επίσης περαιτέρω βήματα για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στη Συρία, καθώς και την κατάσταση στην Ουκρανία.

*** Είναι οριστικό! Αποφασίστηκε το όνομα των Σκοπίων;..

~  Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 εκτιμάται ότι θα δοθεί λύση για το όνομα των Σκοπίων, σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθεί επιτέλους μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και η "Μακεδονία" να προχωρήσει μπροστά: να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και να ενεργοποιηθεί αυτόματα η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας.
Από την μεριά του, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σημείωσε ότι «μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να σέβεται την εθνική μας ταυτότητα. Δεν είναι δυνατό να εισέλθουμε σε μία διαδικασία δημοπράτησης σχετικά με την ταυτότητα των πολιτών μας και το συνταγματικό όνομα της χώρας μας».

*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΕΙΣΜΟΣ του Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! Δώσαμε το όνομα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»...

~ Όλοι οι Έλληνες πια το ξέρουμε πως η ελληνική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει αποφασίσει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων με χρήση του όρου «Μακεδονία».
Είναι τελειωμένο κι απλά δεν έχει αποφασιστεί το πρόθεμα.
Φυσικά, το ουσιαστικό δεν είναι αν θα ονομάζεται «Νέα» ή «Ορεινή Μακεδονία». Όλοι, παγκοσμίως, Μακεδονία θα λένε, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Ο κ. Κοτζιάς ήδη κινείται, ώστε εντός έξι μηνών να κλείσει το θέμα και η κα Μπακογιάννη δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως τη σύνθετη ονομασία την έχει δεχτεί η Νέα Δημοκρατία. Είπε συγκεκριμένα για τον Κ. Καραμανλή και το Βουκουρέστι (Σύνοδος του 2008) πως «εμείς εκείνη την εποχή ξέραμε ότι 180 αναγνωρίσεις είχαν υπάρξει –μεταξύ άλλων από την Αμερική και τη Ρωσία– με το όνομα “Μακεδονία” και ξέραμε ότι αν βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με το όνομα “FYROM”, θα καταλήγανε νέτα σκέτα Μακεδονία…». Κοινώς, το «Μακεδονία» παραμένει.
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οι ΗΠΑ προωθούν τη διάλυση των Σκοπίων και τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας μέχρι το τέλος του 2019. Τα Σκόπια θα διαλυθούν κι ένα μεγάλο κομμάτι θα προσαρτηθεί από την Αλβανία, ένα μικρότερο από τη Βουλγαρία ίσως. Με το όνομα όμως «Μακεδονία», όσοι δεν επιθυμούν να ζήσουν στην Αλβανία, θα έρθουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην… «αρχαία Μακεδονία». Τι θα γίνει τότε, που θα έχουμε κύμα μεταναστών από τον Βορρά; Θα αντέξει η Ελλάδα;
Σε άρθρο του ο «Economist» (20/12/2017) προσπαθεί να εξηγήσει στους Δυτικούς, που λογικό να μην ξέρουν την υπόθεση, πως η Μακεδονία κατοικείτο από Οθωμανούς, Σλάβους, Έλληνες, Βούλγαρους κι Εβραίους μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση.
Κοινώς, παραβλέπει όλη την ιστορία από την αρχαιότητα και παρουσιάζει μία ψευδή εικόνα πως «τόσοι και τόσοι έμεναν, όλοι είναι Μακεδόνες». Φυσικά, κουβέντα για το ζήτημα της Ιστορίας, της γλώσσας και, φυσικά, του Έθνους.
O «Εconomist» είναι η ζωντανή απόδειξη του παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες της Ελλάδας.
Το όνομα «Μακεδονία» δεν ανήκει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη Νέα Δημοκρατία, για να το διαχειρίζονται μικροπολιτικά. Το ζήτημα είναι εθνικό. Το όνομα είναι εθνικό. Είναι ελληνικό.
Σύσσωμο το Δυτικό σύστημα προωθεί τη λύση. Η Ελληνική Λύση όμως πιστεύει πως υπάρχει μία Τριαδικότητα στην Ελλάδα. Έθνος, Ορθοδοξία και Οικογένεια. Σε αυτούς τους πυλώνες στηρίζεται η Ελληνική Λύση, σε αυτούς στηρίζεται η Ελλάδα.
Όταν ξεπουλάμε το όνομα, τότε ο ένας από τους πυλώνες καταρρέει.
Ας ελπίσουμε, μια κι έρχονται Χριστούγεννα, ο Χριστός μας και Σωτήρας μας να φωτίσει τους πολιτικούς μας και να τους δώσει, έστω και την ύστατη στιγμή, το θάρρος για να πουν ένα βροντερό «όχι».
 του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 22/12

*** Έσκασε τώρα! Ξανά υποψήφιος για δήμαρχος Αθηνών ο…

~ «Ξαναφούντωσε» το σενάριο να είναι εκ νέου υποψήφιος για τη δηµαρχία της Αθήνας ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
Όπως όμως υποστηρίζουν δημοσιεύματα δεν θα θέσει εαυτόν στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα δώσει τη µάχη ως ανεξάρτητος και απέναντι σε οποιανδήποτε «αριστερή» υποψηφιότητα προτείνει το Μέγαρο Μαξίµου µαζί µε την Κουµουνδούρου.  paraskhnio.gr

*** Ραγδαία εξέλιξη! Το τελεσίγραφο στον Τσίπρα από το Βελιγράδι

~ Εντονη κινητικότητα εντός της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και διεθνών δρώντων καταγράφεται τις τελευταίες ώρες μετά την πρόσκληση-μυστήριο του προέδρου της Σερβίας προς τον Α.Τσίπρα λίγο μετά την σύνοδο Σερβίας-Ρωσίας κατά την οποία αποφασίστηκαν συμφωνίες-μαμούθ μεταξύ Β.Πούτιν-Α.Βούτσιτς.
Ετσι ο Α.Τσίπρας μόνο για οικογενειακές γιορτές δεν πάει στο Βελιγράδι. Εκεί αναμένεται να του παρουσιαστεί όλη η ρωσοσερβική πρόταση η οποία συνοψίζεται σε μία και μόνο φράση:
«Μην δεχτείς λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων».
Επιπλέον θα ζητηθεί η διαμεσολάβηση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, το άλλο μεγάλο «αγκάθι» στην περιοχή.
Μόλις πριν λίγα 24ωρα η Ρωσία συμφώνησε να μπει ως εγγυήτρια της Σερβίας στο θέμα του Κοσόβου μετατρέποντας ξεκάθαρα την αντιπαράθεση από Αλβανία-Σερβία σε Ρωσία-ΗΠΑ.
Eτσι Ρώσοι και Σέρβοι επαναφέρουν ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα την «Στρατηγική Μιλόσεβιτς» για το σχέδιο διαμοιρασμού των Σκοπίων καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει ολική περικύκλωση από το ΝΑΤΟ.
Ηδη η κίνηση της Βουλγαρίας  λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων στα Βαλκάνια. Η Σόφια έχει «υιοθετήσει» τις σκοπιανές δυνάμεις ενεργώντας προπαρασκευαστικά στην ένταξη τους τόσο στο ΝΑΤΟ.
Δεκάδες μέλη του Συντάγματος Ειδικών Επιχειρήσεων των σκοπιανών ενόπλων δυνάμεων των Σκοπίων ς (ARM) επισκέφθηκαν πρόσφατα την 68η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας στο Πλόβντιβ, για την προετοιμασία κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που σχεδιάζονται για το 2018.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε ανάμεσα στα δύο γενικά επιτελεία η κοινή εκπαίδευση και στρατιωτικών πιλότων.
Η Βουλγαρία συμφώνησε επίσης να παράσχει εργαστηριακή ανάλυση αεροπορικών καυσίμων για τον σκοπιανό στρατό και να εκπαιδεύσει οδηγούς αρμάτων μάχης T-72A ενώ Σκοπιανοί μηχανικοί της μοναδικής επιλαρχίας των Σκοπίων εκπαιδεύονται στο βουλγαρικό κέντρο εκπαιδεύσεων τεθωρακισμένων στο Σλίβεν.
Όλα αυτά όμως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αναγνώρισης από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, της σχισματικής και αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονικής» Εκκλησίας, κάτι που πυροδοτεί αλυσιδωτές εκκλησιαστικές, διπλωματικές και πολιτικές αντιδράσεις στη Βαλκανική, εν όψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Αν η Ελλάδα αρνηθεί και προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τότε αν δεν ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή τους επόμενους μήνες μέχρι τον Ιούνιο, είναι μονόδρομος μια «πυρηνική Σερβία» όπως αυτό έχει προβλεφθεί στα επιχειρησιακά σχέδια εδώ και χρόνια.
«Οι πυρηνικές κεφαλές μας αποσύρθηκαν από όλες τις ξένες χώρες και επέστρεψαν στο έδαφος της Ρωσίας. Αυτό, ωστόσο, μπορεί εύκολα να αλλάξει.
Η Ρωσία δικαιούται να προβεί σε αμοιβαία κίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να «μετακινήσει» τα πυρηνικά της όπλα σε όλο τον κόσμο, στα Βαλκάνια ακόμη και κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ», δήλωσε Ρώσος διπλωμάτης.
Η περιοχή αυτή αφορά μέρος κοντά στον σερβικό ποταμό Ντρίνα αλλά και τα Βόρεια της Σερβίας, προκαλώντας «ανησυχία» στην Συμμαχία λόγω του εύρους του θανατηφόρου βεληνεκούς των ρωσικών πυραύλων .
Το non-paper της Κυβέρνησης που ξάφνιασε
Με non paper ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής, παραμονή Χριστουγέννων, η κυβέρνηση που θα περάσει τις γιορτές ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Σερβία για «ολιγοήμερες διακοπές» μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Στο ίδιο non paper διευκρινίζεται ότι ο πρωθυπουργός αναχώρησε την Κυριακή για το Βελιγράδι, όπου και θα περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων μαζί με την οικογένειά του.
Το non paper έχει ως εξής:
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, να τον φιλοξενήσει με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές στη Σερβία αναχώρησε σήμερα για ιδιωτική επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου και θα περάσει οικογενειακώς τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Και λίγο από…Ιστορία – Η πρόταση Μιλόσεβιτς στον Κ.Μητσοτάκη
Ο Μιλόσεβιτς είχε προτείνει σύνορα με την Ελλάδα στη τότε Ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το φθινόπωρο του ’91 υπήρχαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Σερβίας-Ελλάδας.
…. «Ήμασταν με δυο πρέσβεις στο Βελιγράδι, τρώγαμε βράδυ στο σπίτι του, όταν ξαφνικά μου ζήτησε να αποσυρθούν οι πρέσβεις, απέσυρε κι εκείνος τους δικούς του, και με πήγε είχε ένα μεγάλο κλειδί θυμάμαι στην τσέπη, και άνοιξε – εκείνο ήταν ουσιαστικά το δωμάτιο των επιχειρήσεων.
Από την πρώτη ματιά ήταν εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι εκεί μέσα είχε καταστρώσει τους χάρτες εν όψη των λεγομένων μετακινήσεων πληθυσμών που ήθελε να κάνει και που αργότερα έγιναν παγκοσμίως γνωστές το θυμάστε ως «εθνοκαθάρσεις».
Ήταν σαφές ότι μετακινούσε Σερβικούς κυρίως πληθυσμούς εν όψη του γεγονότος ιδίως ότι επεδίωκε να γίνει η μεγάλη Σερβία. Αφού μου ανέλυσε όλο τον προγραμματισμό που σκεφτόταν να κάνει, ξαφνικά γύρισε και μου λέει θέλω να πας πίσω στον πρωθυπουργό σου και να του πεις δύο πράγματα.
Πρώτον εν όψη του γεγονότος ότι ζουν κυρίως γύρω από την περιοχή του Τέτοβο, γύρω στους 100.000 Σέρβους θα σας ενδιέφερε να μετακινήσουμε αυτούς τους Σέρβους προς τα σύνορα τα ελληνικά, ούτως ώστε να μπορεί η Ελλάδα να συνδέεται απ’ ευθείας στα σύνορά της με τη Σερβία;
Και δεύτερον, θα θέλατε επειδή εγώ πρόκειται να δώσω μια λωρίδα γης του Κοσσυφοπεδίου στους Αλβανούς, στην Αλβανία, ώστε να μετακινηθούν προς τα εκεί πληθυσμοί μουσουλμανικοί του Κοσσυφοπεδίου ώστε επιτέλους να πάρουμε – θυμάμαι την έκφρασή του – λίγο αέρα στην Πρίστινα, όπου πάνω από τα 90% του πληθυσμού σας θυμίζω είναι μουσουλμάνοι στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, εφόσον λοιπόν εμείς θα τους δώσουμε ένα κομμάτι γης σας ενδιαφέρει εσάς να ζητήσει από τους Αλβανούς σε ανταπόδοση να σας δώσουν ένα κομμάτι γης αντίστοιχο στη βόρειο Ήπειρο;»…

*** «ΒΟΜΒΑ» στη Θράκη! Αναγκαστική πτώχευση για τη ΣΕΚΑΠ

~  Έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, με θέμα την έναρξη διαδικασίας αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, «στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».

*** Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ αύριο! Προφυλαχθείτε...

~ Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από το απόγευμα της Τετάρτης και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς επίσης και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
1. Την Τετάρτη (27-12-2017)
• Το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και σταδιακά η Δυτική Στερεά
• Αργά τη νύχτα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς (πάνω από 1.200 μέτρα).
2. Την Πέμπτη (28-12-2017)
• Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και βαθμιαία από το μεσημέρι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανόν πρόσκαιρα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Το βράδυ η Κρήτη και τη νύχτα οι Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
• Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς (περίπου πάνω από τα 800 μέτρα), πιθανόν της Δυτικής Μακεδονίας (πάνω από 900 μέτρα) και της βόρειας Πελοποννήσου (πάνω από 1.200 μέτρα).
3. Την Παρασκευή(29-12-2017)
Μέχρι το πρωί η Ανατολική Μακεδονία. Μέχρι το βράδυ η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου καθώς επίσης και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα πιθανόν το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και η δυτική και νότια Πελοπόννησος.
Οι χιονοπτώσεις έστω και εξασθενημένες θα συνεχιστούν στα δυτικά και βόρεια ορεινά (περίπου από τα 800 μέτρα).

*** Αθλητική ενημέρωση :
 *** Κουλιμπαλί για τον ΑΠΟΕΛ; Τι απάντησε ο Παναθηναϊκός...

~ Από χθες έχουν κυκλοφορήσει σενάρια σχετικά με πρόταση της ομάδας του Γιώργου Δώνη για τον αμυντικό του τριφυλλιού από το Μάλι. Η κυπριακή ομάδα προσέγγισε όντως τον Παναθηναϊκό καθώς ο Ουσμάν Κουλιμπαλί αποτελεί τον εκλεκτό για την ενίσχυση στο δεξί άκρο της άμυνας.
Η πρόταση που κατέθεσαν οι πρωταθλητές Κύπρου στον Παναθηναϊκό ήταν λίγο μεγαλύτερη από 250.000 ευρώ. Η απάντηση που έλαβαν από την πλευρά των πρασίνων ήταν πως η συγκεκριμένη προσφορά είναι πολύ μακριά από τις απαιτήσεις που υπάρχουν για τον παίκτη και δεν
Επιπλέον, ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι πως και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν είναι ιδιαίτερα ζεστός στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό προκειμένου να αγωνιστεί στο κυπριακό πρωτάθλημα. Μάλιστα, το συμβόλαιο που προσφέρουν στον αμυντικό το Μάλι, δεν είναι τέτοιο που να αποτελέσει δέλεαρ για εκείνον.
Έτσι, για την ώρα το θέμα φαίνεται να μην προχωράει εκτός και αν οι άνθρωποι του ΑΠΟΕΛ επιστρέψουν με κάποια πρόταση που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη και επιπλέον μπορέσουν να δελεάσουν τον ίδιο τον Κουλιμπαλί με υψηλότερες οικονομικές αποδοχές. sdna.gr

*** ΚΑΡΦΙΑ Χριστοδουλόπουλου: «Με ΑΔΙΚΗΣΕ ο Σκίμπε»...

~ Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο άσος της ΑΕΚ στο περιοδικό People
 Περίμενες τον αποκλεισμό της Εθνικής από το Μουντιάλ;
Ήταν κάτι που φοβόμουν, αν και έλπιζα να ανατραπεί. Από τη στιγμή που πέσαμε με την Κροατία στο μπαράζ, οι πιθανότητες για μένα ήταν με την Κροατία. Δεν διαχειριστήκαμε το πρώτο παιχνίδι καλά κι από εκεί κι έπειτα το δεύτερο παιχνίδι έγινε απλά για να περάσει στην ιστορία.
 Αποκλειστήκαμε από το Euro και τώρα από το Μουντιάλ. Τι φταίει για την κακή πορεία της Εθνικής;
Στον πρόσφατο αποκλεισμό μας έφταιξε ίσως η απόδοση και η διαχείριση του παιχνιδιού στο Ζάγκρεμπ. Στενοχωρηθήκαμε πολύ όλοι μας και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο το καλοκαίρι που θα βλέπουμε αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου από τα σπίτια μας. Ο πόνος θα είναι μεγαλύτερος τότε. Στο λέω γιατί είχα τη χαρά να ζήσω από κοντά αυτή τη γιορτή πριν από τέσσερα χρόνια. Ειδικά αν σκεφτείς ότι στο περασμένο Μουντιάλ είχαμε φτάσει στους 16 και είχαμε πιθανότητες να προκριθούμε.
 Ισχύει ότι οι παίκτες έπαιξαν ρόλο στην παραμονή του Μίχαελ Σκίμπε στο τιμόνι της Εθνικής;
Ναι, έγιναν δημόσιες τοποθετήσεις για αυτόν ακριβώς το λόγο. Οι αρχηγοί πίστευαν ότι αυτό είναι το σωστό και το καλύτερο για την ομάδα και μετέφεραν την άποψη αυτή εκεί που έπρεπε. Αυτοί οι παίκτες είχαν δουλέψει περισσότερο με τον προπονητή και είχαν καλύτερη εικόνα για τη δουλειά του. Σίγουρα είναι ένας άνθρωπος που συσπείρωσε την ομάδα. Εγώ δεν το έζησα τόσο πολύ γιατί είχα την ατυχία να μην είμαι σε όλη την εμπειρία της διοργάνωσης. Πάντως τα αποδυτήρια είναι μια χαρά, δεν υπάρχει κανένα θέμα.
 Πιστεύεις ότι έπρεπε να κληθείς νωρίτερα στην Εθνική για τα προκριματικά;
Νομίζω ότι αδικήθηκα, ναι. Σε κάποιες προηγούμενες κλήσεις θα μπορούσα να είμαι. Βέβαια η στήριξη που είχα από τον κόσμο αλλά και τους δημοσιογράφους ήταν σημαντική για μένα. Είδα να γράφεται ότι έπρεπε να με έχουν καλέσει νωρίτερα και τους ευχαριστώ.
 gazzetta.gr

***

~  ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 04 Δεκεμβρίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 και 10  Δεκεμβρίου 2017 :Μια επισκόπηση -ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/09-10-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-11-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 12 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη  13 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-13-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-14-2017.html .-
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  , 
Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News  (2) Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-2-14-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-15-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 16  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το 2008  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...  από το 2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/12/17-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-18-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 16 και 17  Δεκεμβρίου 2017 : Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/16-17-2017.html
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-19-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....... από το 2008 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/news-20-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-21-2017.html
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr / .- 
~*   Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-24-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-25-2017.html .-

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ....  από  .το 2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-26-2017.html .- 
  ~*

~*
***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΔΥΝΣΕΙΣ 3