Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 12 Δεκεμβρίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 ....
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ευλογημένα , σ΄όλους τους ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ και -ΖΟΥΣΕΣ ...!

~ 12 Δεκεμβρίου
Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος (1), του θαυματουργού (†348). Μάρτυρος Αλεξάνδρου (2) αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Αιθερίου και Συνετού του αναγνώστου. Οσίων Αμμωναθά και Ανθού. Ευφημιανής και Φαίβης. Ιωάννου, επισκόπου Ζιχνών (†1333).
(1)Έζησε την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου. Καταγόταν από τη Κύπρο και στην αρχή ζούσε ως βοσκός. Ήταν παντρεμένος με μια ευσεβή γυναίκα, η οποία πέθανε νέα. Έκτοτε ο άγιος πέρασε την υπόλοιπη ζωή του αφοσιωμένος στην υπηρεσία του Κυρίου και των πλησίον του. Λόγω της ηθικής του αρτιότητας ο Θεός τον τίμησε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Οι αρετές του και η δύναμη της πίστης του εκτιμήθηκαν και από το λαό, με αποτέλεσμα όταν απεβίωσε ο επίσκοπος Τριμυθούντος της Κύπρου, του ζητήθηκε αμέσως να αναλάβει τον επισκοπικό θρόνο. Υπήρξε μεγάλος θεματοφύλακας της ορθοδοξίας και με τα επιχειρήματά του ανέτρεπε τις κακοδοξίες των αιρετικών. Όταν ο άγιος ήταν επίσκοπος συνέβη και το εξής : δύο κλέφτες εισέβαλαν στο μαντρί της επισκοπής με σκοπό να κλέψουν το κοπάδι. Με θεία όμως παρέμβαση βρέθηκαν αλυσοδεμένοι. Την επόμενη ημέρα, όταν ο άγιος Σπυρίδων τους αντίκρισε, όχι μόνο τους ελευθέρωσε αλλά και τους χάρισε ένα κριάρι. Ο άγιος απεβίωσε εν ειρήνη.
(2)Ο άγιος Αλέξανδρος έζησε γύρω στα τέλη του δεύτερου αιώνα και μέχρι τα μέσα του τρίτου αιώνα. Συνδύαζε με την ευσέβεια που τον διακατείχε και μία μεγάλη επιθυμία για μάθηση, γι` αυτό χρημάτισε μαθητής του Κλημέντου του Αλεξάνδρεως. Διέπρεψε στις σπουδές του και διακρίθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Αργότερα χρίστηκε επίσκοπος Φλανιάδος στην Καππαδοκία. Επειδή ο επίσκοπος Ιεροσολύμων, ο οποίος ονομαζόταν Νάρκισσος, ήταν υπερήλικας αλλά μεγάλης αρετής προσέλαβε σαν βοηθό του τον Αλέξανδρο τον οποίο και προόριζε για διάδοχό του. Μετά το μαρτυρικό τέλος του Νάρκισσου, ο Αλέξανδρος ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο των Ιεροσολύμων. Αγωνίστηκε για την πίστη, ίδρυσε μάλιστα και μία βιβλιοθήκη στα Ιεροσόλυμα, στην οποία συγκέντρωσε πολλά εκκλησιαστικά και θεολογικά συγγράμματα. Στον διωγμό του Δεκίου συνελήφθηκε και επειδή δεν αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις, την πίστη του διατάχτηκε να τον ρίξουν στα λιοντάρια. Ως εκ θαύματος όμως τα άγρια θηρία τον άφησαν ανέγγικτο. Πέθανε εξαιτίας των πληγών που υπέστη από τα φρικτά βασανιστήρια.

~ 12 Δεκεμβρίου: Εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος του Επισκόπου Τριμυθούντος Κύπρου
~ Τη μνήμη του τιμά σήμερα, , η μας. Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα – σημερινή Τρεμετουσιά – όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.
~ Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του.
Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.
Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.
Μετά από πολλές πιέσεις, χειροτονήθηκε ιερέας. Και πράγματι, υπήρξε αληθινός ιερέας του Ευαγγελίου, έτσι όπως τον θέλει ο θείος Παύλος: «Ανεπίληπτον, νηφάλιον, σώφρονα, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, τέκνα έχοντα εν υποταγή μετά πάσης σεμνότητας» (Α’ προς Τιμόθεον γ’ 2-7). Δηλαδή ακατηγόρητο, προσεκτικό, εγκρατή, σεμνό, φιλόξενο, διδακτικό, και να έχει παιδιά που να υποτάσσονται με κάθε σεμνότητα. Έτσι και ο Σπυρίδων, τόσο σωστός υπήρξε σαν ιερέας, ώστε όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο.
Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πού στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Άγιος Σπυρίδων με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του στην Α’ Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία) και στην οποία συμμετείχε, κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η παράδοση, αφού μίλησε για λίγο, κατόπιν έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι, εις τύπον της Αγίας Τριάδος είπε: «Εις τό όνομα τού Πατρός» και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ’ το κεραμίδι φωτιά, δια της οποίας είχε ψηθεί αυτό. Όταν δε είπε: «Καί τού Υιού», έρρευσε κάτω νερό, δια του οποίου ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. Και όταν πρόσθεσε: «Καί τού Αγίου Πνεύματος» έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.
Ο Άγιος Σπυρίδων κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ.
Απολυτίκιο:
Ήχος α’. Τού λίθου σφραγισθέντος.
Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος, και θαυματουργός θεοφόρε, Σπυρίδων Πατήρ ημών· διό νεκρά συ εν τάφω προσφωνείς, και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες, και εν τω μέλπειν τας αγίας σου ευχάς, Αγγέλους έσχες συλλειτουργούντάς σοι Ιερώτατε. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ· δόξα τω σε στεφανώσαντι· δόξα τω ενεργούντι διά σού, πάσιν ιάματα.
 Απολυτίκιο Αγ. Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού - 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ :  https://youtu.be/44w4mgoYn2E  .-
~** Ο Άγιος Σπυρίδων-Προστάτης των Φτωχών, Πατέρας των Ορφανών, Δάσκαλος των Αμαρτωλών
~ Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ένας από τους πλέον τιμημένους αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που τον επικαλούνται οι χριστιανοί στις περιστάσεις όπως τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Γεώργιο και τον Άγιο Δημήτριο. Το τίμιο λείψανό του το έχει η Κέρκυρα, όπως η Ζάκυνθος έχει το λείψανο του αγίου Διονυσίου κ᾿ η Κεφαλληνία τον άγιο Γεράσιμο.
Γεννήθηκε στον καιρό του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Μεγάλου στο νησί της Κύπρου, από γονιούς φτωχούς. Γι᾿ αυτό στα μικρά χρόνια του ήτανε τσομπάνης και φύλαγε πρόβατα. Ήτανε πολύ απλός στη γνώμη σαν τους ψαράδες που διάλεξε ο Χριστός να τους κάνει μαθητές του. Σαν ήρθε σε ηλικία, παντρεύθηκε, και μετά χρόνια χήρεψε, και τόση ήτανε η αρετή του, που τον κάνανε επίσκοπο σε μία πολιτεία λεγόμενη Τριμυθούντα, μ᾿ όλο που ήτανε ολότελα αγράμματος. Παίρνοντας αυτό το πνευματικό αξίωμα έγινε ακόμα απλούστερος και ταπεινός, και ποίμανε τα λογικά πρόβατα που του εμπιστεύθηκε ο Χριστός με αγάπη, αλλά και με αυστηρότητα ωσάν υπεύθυνος όπου ήτανε για τη σωτηρία τους. Ήτανε προστάτης των φτωχών, πατέρας των ορφανών, δάσκαλος των αμαρτωλών.
Και είχε τέτοια καθαρότητα και αγιότητα, που του δόθηκε η χάρη άνωθεν να κάνει πολλά θαύματα, για τούτο ονομάσθηκε θαυματουργός. Με την προσευχή του μάζευε τα σύννεφα κ᾿ έβρεχε σε καιρό ξηρασίας, γιάτρευε τις αρρώστιες, τιμωρούσε τους πονηρούς ανθρώπους, όπως έκανε με κάποιους μαυραγορίτες που γκρέμνισε τις αποθήκες που φυλάγανε το σιτάρι, ενώ ο κόσμος πέθαινε από την πείνα, και καταπλακωθήκανε μαζί με το σιτάρι: «και μελετώμενον λιμόν παρά των σιτοκαπήλων, έλυσε, συμπεσουσών αυτοίς, των αποθηκών αίς τον σίτον συνέσχον». Και μ᾿ όλα αυτά εζούσε με τόση φτώχεια, που σαν πήγε κάποτε ένας φτωχός να τον βοηθήσει για να πληρώσει κάποιο χρέος του, δεν είχε να του δώσει τίποτα, και με θαύμα έκανε μαλαματένιο ένα φίδι που βρέθηκε σ᾿ εκείνο το μέρος, και το έδωσε στον φτωχό, κ᾿ εκείνος το έλιωσε και πλήρωσε το χρέος του. Άλλη φορά πάλι έγινε κατακλυσμός, και τα ποτάμια ξεχειλίσανε και πλημμύρισε η χώρα, κι᾿ ο άγιος Σπυρίδωνας προσευχήθηκε και τραβήξανε τα νερά και στέγνωσε ο νεροπατημένος τόπος. Γιάτρεψε και τον βασιλέα Κωνσταντίνον που είχε αρρωστήσει από κάποια αγιάτρευτη αρρώστια, ένα διάκο που βουβάθηκε τον έκανε καλά, κακούς και πλεονέκτες ανθρώπους ετιμώρησε με υπερφυσική δύναμη, και πλήθος άλλα θαύματα έκανε, ώστε να τον φοβούνται οι άδικοι κ᾿ οι αδικημένοι να τον έχουνε για προστάτη και καταφύγιο. Αλλά πάντα είχε μεγάλη αγάπη και συμπάθεια στους αμαρτωλούς, γι᾿ αυτό κάποιοι κλέφτες που πήγανε μία νύχτα να κλέψουνε πρόβατα από τη μάνδρα του, που τη συντηρούσε για να βοηθά τους πεινασμένους, τυφλωθήκανε και δεν μπορούσανε να φύγουνε, και πιάσανε και φωνάζανε να τους ελεήσει.
Κι᾿ ο άγιος όχι μοναχά τους ξανάδωσε το φως τους, αλλά τους χάρισε κ᾿ ένα κριάρι, γιατί, όπως τους είπε, είχανε κακοπαθήσει όλη τη νύχτα, κι᾿ αφού τους νουθέτησε νάναι καλοί άνθρωποι, τους έστειλε στα σπίτια τους χωρίς να μάθει τίποτα η εξουσία για την κλεψιά που θέλανε να κάνουνε. Προέλεγε δε και όσα ήτανε να γίνουνε με ακρίβεια, ώστε να τον θαυμάζει ο κόσμος σαν ένα υπεράνθρωπο πρόσωπο, αφού από τσομπάνης αξιώθηκε να ανεβεί σε τέτοιο ύψος. Και στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε στη Νίκαια, ήτανε κι᾿ ο άγιος Σπυρίδωνας ανάμεσα στους τριακοσίους δέκα οκτώ θεοφόρους πατέρας και, παρ᾿ όλο που δεν γνώριζε γράμματα, αποστόμωσε τον αιρεσιάρχην Άρειο που ήτανε ο πιο σπουδασμένος στα γράμματα από όλους τους δεσποτάδες.
Όλον τον καιρό που έζησε δεν έπαψε να κάνει θαύματα. Το μεγαλύτερο ήτανε η ανάσταση της πεθαμένης κόρης του που σηκώθηκε από το μνήμα και μαρτύρησε σε ποιο μέρος είχε φυλάξει τα χρήματα που της εμπιστεύθηκε κάποια γυναίκα, και πάλι ξανακοιμήθηκε. Κάποτε πήγε στον άγιο μία γυναίκα που είχε ένα παιδάκι και της πέθανε, και τον παρακαλούσε με δάκρυα πολλά να το αναστήσει, τόσο συνηθισμένοι ήτανε οι άνθρωποι, που τον γνωρίζανε, στα θαύματα που έκανε ο άγιος. Και εκείνος το ανάστησε με την προσευχή του. Μα η μητέρα του σαν το είδε ζωντανό, από την πολλή χαρά της πέθανε η ίδια. Κι᾿ ο άγιος Σπυρίδωνας ανέστησε και τη γυναίκα.
Αυτά τα μεγάλα θαύματα ξακουσθήκανε στον κόσμο, κι᾿ ο άγιος Σπυρίδωνας, ζωντας ακόμα, τιμήθηκε σαν άγιος και θαυματουργός. Και έως τώρα κάνει πολλά θαύματα το σκήνωμά του που είναι ο θησαυρός των Κερκυραίων.
Όταν ελειτουργούσε, παραστεκότανε Άγγελοι που τους βλέπανε με τα μάτια τους πολλοί από τους ευσεβείς χριστιανούς, και που έλεγε το «Ειρήνη πάσι», οι Άγγελοι αντιφωνούσανε «Και τω πνεύματί σου» αντί των ψαλτάδων, και τον περιέλουζε κάποια υπερφυσική φωτοχυσία.
Με τέτοια αγγελική πολιτεία αφού έζησε κ᾿ έφθασε σε βαθύ γήρας ποιμαίνοντας τα λογικά πρόβατα, μετέστη προς Κύριον. Το δε άγιο λείψανό του έμεινε κάμποσον καιρό στην Τριμυθούντα κι᾿ από κεί το πήγανε στην Κωνσταντινούπολη και το εβάλανε στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων όπου φυλαγότανε τα άγια λείψανα πολλών αγίων. Κατά τη βασιλεία των Τούρκων ευρέθη εις τα χέρια ενός ευλαβούς χριστιανού που τον λέγανε Βούλγαρη, κι᾿ αυτός με μεγάλα βάσανα και κόπους το έφερε έως την Αλβανία κρυμμένο μέσα σε τσουβάλια, κι᾿ από κεί το πέρασε μ᾿ ένα καίκι στην Κέρκυρα που την κρατούσανε οι Βενετσιάνοι, κι᾿ από τότε βρίσκεται σ᾿ αυτό το νησί, απείραχτο από τον καιρό, με όλο οπού περάσανε 1600 χρόνια από την κοίμησή του.
~ Στο κουβούκλιο στέκεται όρθιος ο άγιος, με χέρια σταυρωμένα, ντυμένος με τα άμφιά του και τον βγάζουνε σε λιτανεία δυό φορές το χρόνο. Οι Κερκυραίοι έχουνε το ιερό σκήνωμα σε μεγάλη ευλάβεια και το θεωρούνε θησαυρό του νησιού τους. Τον καιρό που δούλεψα στο Μουσείο της Κέρκυρας γνώρισα τον πάπα-Βούλγαρη, που ήτανε εφημέριος του ναού, κατά κληρονομικό δικαίωμα, άνθρωπος που αγαπούσε την τέχνη και τα γράμματα. Το άγιο λείψανο θαυματουργεί πάντα έως σήμερα σε όποιους επικαλεσθούνε με πίστη τον άγιο.
Στην ορθόδοξη αγιογραφία ο άγιος Σπυρίδωνας παριστάνεται γηραλέος με γυριστή μύτη και με διχαλωτό κοντό άσπρο γένι, «γέρων διχαλογένης φορών σκούφον». Ο σκούφος του είναι παράξενος, σαν κινέζικος, μυτερός στην κορυφή. Δεν ζωγραφίζεται ποτέ ξεσκούφωτος. Εκτός από τις εικόνες απάνω σε σανίδι είτε σε τοίχο σε άλλο μέρος της εκκλησίας, ζωγραφίζεται συχνά στο άγιο Βήμα μαζί με τους άλλους μεγάλους ιεράρχας Βασίλειο, Χρυσόστομο και Γρηγόριο κάτω από την Πλατυτέρα. Στο χαρτί που βαστά είναι γραμμένο: «Έτι προσφέρομέν Σοι την λογικήν ταύτην και αναίμακτον θυσίαν».
Η υμνολογία μας τον στόλισε με τα αμάραντα άνθη της, που πολύ λίγοι από μας τα μελετήσανε για να δούνε πως αληθινά είναι αμάραντα.
«Χαίροις αρχιερέων κανών, της Εκκλησίας αδιάσειστον έρεισμα· το κλέος των Ορθοδόξων, η των θαυμάτων πηγή, της αγάπης ρείθρον μη κενούμενον…». «Πράος και κληρονόμος της γης, Συ, των πραέων αληθώς αναδέδειξαι, Σπυρίδων, πατέρων δόξα, ο ταίς νευραίς των σοφών και απλών σου λόγων, θεία χάριτι, εχθρόν τον παμπόνηρον και παράφρονα Άρειον εναποπνίξας, και το δόγμα το ένθεον και σωτήριον ανυψώσας εν Πνεύματι…». «Εκ ποιμνίων ώσπερ τον Δαυίδ, σε αναλαβόμενος ο Πλαστουργός, λογικής ποίμνης έθετο ποιμένα πανάριστον, τη απλότητι και πραότητι λάμποντα και τη ακακία, όσιε, Ποιμήν καλλωπιζόμενον». «Μωϋσέως το άπλαστον, Δαυΐδ το πράον, Ιώβ του Αυσίτιδος το άμεμπτον κτησάμενος, του Πνεύματος γέγονας κατοικητήριον, μέλπων, Ιερώτατε: Ο ων ευλογημένος και υπερένδοξος». «Σε εξ αλόγου ποίμνης μετήγαγεν εις λογικήν το Πνεύμα, πνευματοφόρε, ως τον Μωσέα και Δαυΐδ ων εμιμήσω το πράον, Σπυρίδων, φως οικουμένης». Το απολυτίκιον λέει: «Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος, και θαυματουργός θεοφόρε, Σπυρίδων, πατήρ ημών. Διό νεκρά Συ εν τάφω προσφωνείς, και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες· και εν τω μέλπειν τας αγίας Σου ευχάς, Αγγέλους έσχες συλλειτουργούντάς Σοι, Ιερώτατε. Δόξα τω σε δοξάσαντι· δόξα τω σε στεφανώσαντι· δόξα τω ενεργούντι διά Σού πάσιν ιάματα».
Από το «Ασάλευτο Θεμέλιο, Ακρίτας 1996»
~**  Άγιος Σπυρίδωνας: Το άφθαρτο σκήνωμα του και τα θαύματα
~ Ας πάρουμε το πλοίο που θα μας ταξιδέψει στα νερά του Ιονίου πελάγους και θα μας οδηγήσει στο πανέμορφο νησί των Φαιάκων, την περίφημη Κέρκυρα. Εκεί μας περιμένει ένα εκπληκτικό θαύμα: Ο , ο οποίος έζησε πριν από 1700 χρόνια περίπου κι όμως το ιερό λείψανότου διατηρείται ολόσωμο και άφθο ρο και επιτελεί διαρκώς θαύματα!
* Ο άγιος Σπυρίδων έζησε τον 4ο αιώνα στην Κύπρο. Ήταν άνθρωπος ολιγογράμματος και εργαζόταν ως βοσκός. Ξεχώριζε για την πίστη στο Θεό, την απλότητα, την ταπείνωση αλλά και την αγάπη του, που εκδηλωνόταν με διαφόρους τρόπους σε κάθε άνθρωπο που είχε κάποια ανάγκη. Η φήμη της μεγάλης αρετής του έγινε αιτία να τον
εκλέξουν επίσκοπο της μικρής πόλης της Τριμυθούντος της Κύπρου. Ως επίσκοπος συνέχισε να φέρεται με την ίδια απλότητα που είχε και ως βοσκός.
Όταν λειτουργούσε, τον υπηρετούσαν άγγελοι και μαζί τους ο ενάρετος επίσκοπος δοξολογούσε τον Θεό! Προσευχόταν με τόσο δυνατή πίστη, ώστε έφερνε βροχή σε καιρό ξηρασίας, θεράπευε ασθενείς, οδηγούσε στη μετάνοια, ανάσταινε ακόμη και νεκρούς!
Αν και δεν είχε αποκτήσει κοσμική μόρφωση, γνώριζε καλά την ορ θόδοξη πίστη και την υπερασπίστηκε με απλό και θαυμαστό τρο πο στην Α´ Οικουμενική Σύνοδο, ντροπιάζοντας τον αιρετι κο Άρειο και όλη τη συνοδεία του. Ο ταπεινός αυτός επίσκοπος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον άγιο Θεό στις 12 Δεκεμβρί ου 348 μ.Χ.,σε ηλικία 78 ε των.
Ο άγιος Σπυρίδων υπήρξε γέννημα και θρέμμα της νήσου των Αγίων, της Κύπρου, η οποία τον τιμά με σεμνή καύχηση και καταφεύγει στην προστασία του.
Πως όμως συνδέθηκε ο Άγιος με την Κέρκυρα, αφού ούτε μια φορά δεν την επισκέφθηκε όσο ζούσε;
Αφού πέρασαν μερικά χρόνια μετά την κοίμηση του αγίου Σπυρίδωνος, έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του
κι οι πιστοί χριστιανοί διαπίστωσαν με θαυμασμό ότι το σώμα του είχε διατηρηθεί ακέραιο κι αλώβητο από τη φυσική φθορά. Έτσι τοποθέτησαν το ιερό του λείψανο σε ειδική λάρνακα για να το προσκυνούν και να λαμβάνουν χάρη και ευλογία. Ωστόσο, όταν άρχισαν οι αραβικές επιδρομές στην Κύπρο (648 μ.Χ.) το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε για ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε μέχρι την Άλωση. Έπειτα το τίμιο σκήνωμα του Αγίου, προκειμένου να μην βεβηλωθεί από τους Τούρκους, μεταφέρθηκε κρυφά στην Κέρκυρα, ο που φυλάσσεται μέχρι σήμερα.
Από τότε η ιστορία της Κέρκυρας και η ζωή των κατοίκων της συνδέθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό με τον Άγιο, ώστε Κέρκυρα και άγιος Σπυρίδωννά αποτελούν πλέον έναν αδιάρρηκτο δεσμό, μία ενιαία ταυτότητα. Αυτόδέν συμβαίνει μόνο επειδή η Κέρκυρα αξιώθηκε να διαφυλάττει τον ανεκτίμητο θησαυρό του ιερού του λειψάνου, αλλά και διότι ο άγιος Σπυρίδων από την πρώτη κιόλας στιγμή που το άφθαρτο σκήνωμά του βρέθηκε στην Κέρκυρα α νέλαβε τόνησί κάτω από την προστασία του. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η τιμή και η ευγνωμοσύνη με την οποία περιβάλλουν τον Άγιο οι Κερκυραίοι, οι οποίοι ε κτος από την ημέρα της μνήμης του στις 12 Δεκεμβρίου, εορτάζουν και άλλες ημέρες την ανάμνηση διαφόρων θαυμάτων του και περιφέρουν το ιερό σκήνωμά του με λαμπρές λιτανείες τέσσερις φορές το χρόνο.
~ Τέσσερις ξεχωριστές ημέρες κατά τις οποίες η βενετοκρατούμενη Κέρκυρα σώθηκε είτε από θανατηφόρες ασθένειες, είτε από την πείνα είτε από εχθρικές επιδρομές.
Πιο συγκεκριμένα, το 1553 ο Άγιος ε σωσε το νησί από την έλλειψη σιταριού και την πείνα. Ήταν Μέγα Σάββατο και τρία πλοία φορτωμένα με σιτάρι ταξίδευαν προς την Ιταλία. Ξαφνικά οι ναύτες είδαν ένα ρασοφόρο γέροντα να τους δείχνει άλλη κατεύθυνση. Την ίδια ώρα άκουσαν επιβλητική και δυνατή μία φωνή: «Στην Κέρκυρα να πάτε. Πεινούν οι άνθρωποι… Πηγαίνετε και θα πληρωθείτε εκεί». Και πράγματι πήγαν. Και οι Κερκυραίοι, όταν συνειδητοποίησαν με ποιο τρόπο ήλθε το απρόσμενο δώρο, ευχαρίστησαν τον Θεό και τον άγιο προστάτη τους. Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου.
Το 1630 αλλά και το 1673, όταν η επιδημία της πανώλης σκόρπιζε το θάνατο στο νησί, οι παρακλήσεις στον άγιο Σπυρίδωνα προκάλεσαν την επέμβασή του, ώστε να εξαφανιστεί κα θε ίχνος από την α σθένεια. Έτσι καθι ερώ θηκαν αντιστοίχως η λιτανεία της Κυριακής τώνΒαίων και η λιτανεία κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Τέλος, το 1716 ο Άγιος απάλλαξε το νη σι από την πολιορκία των Τούρκων. Για το λόγο αυτό καθιε ρώθη κε η λιτανεία της 11ης Αυγούστου.
Το 1718, όταν ο Βενετός διοικητής Αν δρέας Πιζάνης επέμενε να τοποθετήσει αγία Τράπεζα για να λειτουργούν οι παπικοί μέσα στο ναό του αγίου Σπυρίδωνος, ο Άγιος με θαυμαστό τρόπο επενέβη και απέτρε ψε τη βεβήλωση αυτή. Η ανάμνηση του θαύματος εορτάζεται κα θε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου.
Αλλά και στις 28 Οκτωβρίου 1940, χάρη στην θαυματουργική επέμβαση του αγίου Σπυρίδωνος, η Κέρκυρα ε μεινε αλώβητη στις επιθέσεις των Ιταλών. Οι εχθρικές βόμβες δεν έβρισκαν το στόχο τους, αλλά έπεφταν στη θάλασσα. Μία μόνο βόμβα έπεσε μέσα στο γυναικωνίτη του ναού του αγίου Σπυρίδωνος, αλλά αυτή δεν εξερρά γη, για να γίνει ακόμη πιο χειροπιαστό το θαύμα της προστασίας του Αγίου.
Κι είναι πολλά ακόμη –αμέτρητα– τα γνωστά και άγνωστα θαύματα του αγίου Σπυρίδωνος, τα οποία έζησαν προσωπικά ο σοι ευλαβούνται τον Άγιο και ζητούν με πίστη τη βοήθειά του. Είναι ολοφάνερο λοιπόν γιατί ο άγιος Σπυρίδων είναι και θεωρείται πολιούχος της Κέρκυρας. Κι είναι ακόμη πιο ολοφάνε ρο ότι κάθε πόλη και χώρα που καταφεύγει στη χάρη των Αγίων, απολαμβάνει τη θαυματουρ γική προστασία τους.
Ο άγιος Σπυρίδωνας είναι ένας από τους πλέον τιμημένους αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που τον επικαλούνται οι χριστιανοί στις περιστάσεις όπως τον άγιο Νικόλαο, τον άγιο Γεώργιο και τον άγιο Δημήτριο. Το τίμιο λείψανό του το έχει η Κέρκυρα, όπως η Ζάκυνθος έχει το λείψανο του αγίου Διονυσίου κ᾿ η Κεφαλληνία τον άγιο Γεράσιμο.
Γεννήθηκε στον καιρό του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Μεγάλου στο νησί της Κύπρου, από γονιούς φτωχούς. Γι᾿ αυτό στα μικρά χρόνια του ήτανε τσομπάνης και φύλαγε πρόβατα. Ήτανε πολύ απλός στη γνώμη σαν τους ψαράδες που διάλεξε ο Χριστός να τους κάνει μαθητές του. Σαν ήρθε σε ηλικία, παντρεύθηκε, και μετά χρόνια χήρεψε, και τόση ήτανε η αρετή του, που τον κάνανε επίσκοπο σε μία πολιτεία λεγόμενη Τριμυθούντα, μ᾿ όλο που ήτανε ολότελα αγράμματος. Παίρνοντας αυτό το πνευματικό αξίωμα έγινε ακόμα απλούστερος και ταπεινός, και ποίμανε τα λογικά πρόβατα που του εμπιστεύθηκε ο Χριστός με αγάπη, αλλά και με αυστηρότητα ωσάν υπεύθυνος όπου ήτανε για τη σωτηρία τους. Ήτανε προστάτης των φτωχών, πατέρας των ορφανών, δάσκαλος των αμαρτωλών. Και είχε τέτοια καθαρότητα και αγιότητα, που του δόθηκε η χάρη άνωθεν να κάνει πολλά θαύματα, για τούτο ονομάσθηκε θαυματουργός. Με την προσευχή του μάζευε τα σύννεφα κ᾿ έβρεχε σε καιρό ξηρασίας, γιάτρευε τις αρρώστιες, τιμωρούσε τους πονηρούς ανθρώπους, όπως έκανε με κάποιους μαυραγορίτες που γκρέμνισε τις αποθήκες που φυλάγανε το σιτάρι, ενώ ο κόσμος πέθαινε από την πείνα, και καταπλακωθήκανε μαζί με το σιτάρι: «και μελετώμενον λιμόν παρά των σιτοκαπήλων, έλυσε, συμπεσουσών αυτοίς, των αποθηκών αίς τον σίτον συνέσχον». Και μ᾿ όλα αυτά εζούσε με τόση φτώχεια, που σαν πήγε κάποτε ένας φτωχός να τον βοηθήσει για να πληρώσει κάποιο χρέος του, δεν είχε να του δώσει τίποτα, και με θαύμα έκανε μαλαματένιο ένα φίδι που βρέθηκε σ᾿ εκείνο το μέρος, και το έδωσε στον φτωχό, κ᾿ εκείνος το έλιωσε και πλήρωσε το χρέος του.
Άλλη φορά πάλι έγινε κατακλυσμός, και τα ποτάμια ξεχειλίσανε και πλημμύρισε η χώρα, κι᾿ ο άγιος Σπυρίδωνας προσευχήθηκε και τραβήξανε τα νερά και στέγνωσε ο νεροπατημένος τόπος. Γιάτρεψε και τον βασιλέα Κωνσταντίνον που είχε αρρωστήσει από κάποια αγιάτρευτη αρρώστια, ένα διάκο που βουβάθηκε τον έκανε καλά, κακούς και πλεονέκτες ανθρώπους ετιμώρησε με υπερφυσική δύναμη, και πλήθος άλλα θαύματα έκανε, ώστε να τον φοβούνται οι άδικοι κ᾿ οι αδικημένοι να τον έχουνε για προστάτη και καταφύγιο. Αλλά πάντα είχε μεγάλη αγάπη και συμπάθεια στους αμαρτωλούς, γι᾿ αυτό κάποιοι κλέφτες που πήγανε μία νύχτα να κλέψουνε πρόβατα από τη μάνδρα του, που τη συντηρούσε για να βοηθά τους πεινασμένους, τυφλωθήκανε και δεν μπορούσανε να φύγουνε, και πιάσανε και φωνάζανε να τους ελεήσει. Κι᾿ ο άγιος όχι μοναχά τους ξανάδωσε το φως τους, αλλά τους χάρισε κ᾿ ένα κριάρι, γιατί, όπως τους είπε, είχανε κακοπαθήσει όλη τη νύχτα, κι᾿ αφού τους νουθέτησε νάναι καλοί άνθρωποι, τους έστειλε στα σπίτια τους χωρίς να μάθει τίποτα η εξουσία για την κλεψιά που θέλανε να κάνουνε. Προέλεγε δε και όσα ήτανε να γίνουνε με ακρίβεια, ώστε να τον θαυμάζει ο κόσμος σαν ένα υπεράνθρωπο πρόσωπο, αφού από τσομπάνης αξιώθηκε να ανεβεί σε τέτοιο ύψος. Και στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε στη Νίκαια, ήτανε κι᾿ ο άγιος Σπυρίδωνας ανάμεσα στους τριακοσίους δέκα οκτώ θεοφόρους πατέρας και, παρ᾿ όλο που δεν γνώριζε γράμματα, αποστόμωσε τον αιρεσιάρχην Άρειο που ήτανε ο πιο σπουδασμένος στα γράμματα από όλους τους δεσποτάδες.
Όλον τον καιρό που έζησε δεν έπαψε να κάνει θαύματα. Το μεγαλύτερο ήτανε η ανάσταση της πεθαμένης κόρης του που σηκώθηκε από το μνήμα και μαρτύρησε σε ποιο μέρος είχε φυλάξει τα χρήματα που της εμπιστεύθηκε κάποια γυναίκα, και πάλι ξανακοιμήθηκε. Κάποτε πήγε στον άγιο μία γυναίκα που είχε ένα παιδάκι και της πέθανε, και τον παρακαλούσε με δάκρυα πολλά να το αναστήσει, τόσο συνηθισμένοι ήτανε οι άνθρωποι, που τον γνωρίζανε, στα θαύματα που έκανε ο άγιος. Και εκείνος το ανάστησε με την προσευχή του. Μα η μητέρα του σαν το είδε ζωντανό, από την πολλή χαρά της πέθανε η ίδια. Κι᾿ ο άγιος Σπυρίδωνας ανέστησε και τη γυναίκα.
Αυτά τα μεγάλα θαύματα ξακουσθήκανε στον κόσμο, κι᾿ ο άγιος Σπυρίδωνας, ζωντας ακόμα, τιμήθηκε σαν άγιος και θαυματουργός. Και έως τώρα κάνει πολλά θαύματα το σκήνωμά του που είναι ο θησαυρός των Κερκυραίων.
Όταν ελειτουργούσε, παραστεκότανε Άγγελοι που τους βλέπανε με τα μάτια τους πολλοί από τους ευσεβείς χριστιανούς, και που έλεγε το «Ειρήνη πάσι», οι Άγγελοι αντιφωνούσανε «Και τω πνεύματί σου» αντί των ψαλτάδων, και τον περιέλουζε κάποια υπερφυσική φωτοχυσία.
Με τέτοια αγγελική πολιτεία αφού έζησε κ᾿ έφθασε σε βαθύ γήρας ποιμαίνοντας τα λογικά πρόβατα, μετέστη προς Κύριον. Το δε άγιο λείψανό του έμεινε κάμποσον καιρό στην Τριμυθούντα κι᾿ από κεί το πήγανε στην Κωνσταντινούπολη και το εβάλανε στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων όπου φυλαγότανε τα άγια λείψανα πολλών αγίων. Κατά τη βασιλεία των Τούρκων ευρέθη εις τα χέρια ενός ευλαβούς χριστιανού που τον λέγανε Βούλγαρη, κι᾿ αυτός με μεγάλα βάσανα και κόπους το έφερε έως την Αλβανία κρυμμένο μέσα σε τσουβάλια, κι᾿ από κεί το πέρασε μ᾿ ένα καίκι στην Κέρκυρα που την κρατούσανε οι Βενετσιάνοι, κι᾿ από τότε βρίσκεται σ᾿ αυτό το νησί, απείραχτο από τον καιρό, με όλο όπου περάσανε 1600 χρόνια από την κοίμησή του. Στο κουβούκλιο στέκεται όρθιος ο άγιος, με χέρια σταυρωμένα, ντυμένος με τα άμφιά του και τον βγάζουνε σε λιτανεία δυό φορές το χρόνο. Οι Κερκυραίοι έχουνε το ιερό σκήνωμα σε μεγάλη ευλάβεια και το θεωρούνε θησαυρό του νησιού τους. Τον καιρό που δούλεψα στο Μουσείο της Κέρκυρας γνώρισα τον πάπα-Βούλγαρη, που ήτανε εφημέριος του ναού, κατά κληρονομικό δικαίωμα, άνθρωπος που αγαπούσε την τέχνη και τα γράμματα. Το άγιο λείψανο θαυματουργεί πάντα έως σήμερα σε όποιους επικαλεσθούνε με πίστη τον άγιο.
Στην ορθόδοξη αγιογραφία ο άγιος Σπυρίδωνας παριστάνεται γηραλέος με γυριστή μύτη και με διχαλωτό κοντό άσπρο γένι, «γέρων διχαλογένης φορών σκούφον». Ο σκούφος του είναι παράξενος, σαν κινέζικος, μυτερός στην κορυφή. Δεν ζωγραφίζεται ποτέ ξεσκούφωτος. Εκτός από τις εικόνες απάνω σε σανίδι είτε σε τοίχο σε άλλο μέρος της εκκλησίας, ζωγραφίζεται συχνά στο άγιο Βήμα μαζί με τους άλλους μεγάλους ιεράρχας Βασίλειο, Χρυσόστομο και Γρηγόριο κάτω από την Πλατυτέρα. Στο χαρτί που βαστά είναι γραμμένο: «Έτι προσφέρομέν Σοι την λογικήν ταύτην και αναίμακτον θυσίαν».

Η υμνολογία μας τον στόλισε με τα αμάραντα άνθη της, που πολύ λίγοι από μας τα μελετήσανε για να δούνε πως αληθινά είναι αμάραντα.
«Χαίροις αρχιερέων κανών, της Εκκλησίας αδιάσειστον έρεισμα· το κλέος των Ορθοδόξων, η των θαυμάτων πηγή, της αγάπης ρείθρον μη κενούμενον…». «Πράος και κληρονόμος της γης, Συ, των πραέων αληθώς αναδέδειξαι, Σπυρίδων, πατέρων δόξα, ο ταίς νευραίς των σοφών και απλών σου λόγων, θεία χάριτι, εχθρόν τον παμπόνηρον και παράφρονα Άρειον εναποπνίξας, και το δόγμα το ένθεον και σωτήριον ανυψώσας εν Πνεύματι…». «Εκ ποιμνίων ώσπερ τον Δαυίδ, σε αναλαβόμενος ο Πλαστουργός, λογικής ποίμνης έθετο ποιμένα πανάριστον, τη απλότητι και πραότητι λάμποντα και τη ακακία, όσιε, Ποιμήν καλλωπιζόμενον». «Μωυσέως το άπλαστον, Δαυΐδ το πράον, Ιώβ του Αυσίτιδος το άμεμπτον κτησάμενος, του Πνεύματος γέγονας κατοικητήριον, μέλπων, Ιερώτατε: Ο ων ευλογημένος και υπερένδοξος». «Σε εξ αλόγου ποίμνης μετήγαγεν εις λογικήν το Πνεύμα, πνευματοφόρε, ως τον Μωσέα και Δαυΐδ ων εμιμήσω το πράον, Σπυρίδων, φως οικουμένης». Το απολυτίκιον λέει: «Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος, και θαυματουργός θεοφόρε, Σπυρίδων, πατήρ ημών. Διό νεκρά Συ εν τάφω προσφωνείς, και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες· και εν τω μέλπειν τας αγίας Σου ευχάς, Αγγέλους έσχες συλλειτουργούντάς Σοι, Ιερώτατε. Δόξα τω σε δοξάσαντι· δόξα τω σε στεφανώσαντι· δόξα τω ενεργούντι διά Σού πάσιν ιάματα».
“Κάντε υπομονή, ο Άγιος Σπυρίδων θα μας φέρη ψάρια”
Από το βιβλίο του Γέροντος Παισίου “Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα”
Ο Άγιος Σπυρίδων φροντίζει για την Πανήγυρη
Κάποτε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Σπυρίδωνος, το Κερκυραίικο ενώ είχε πλησιάσει η εορτή του Αγίου, δεν είχαν βρει ακόμη ψάρια και οι Πατέρες ανησυχούσαν. Τα Καλογέρια έλεγαν στον Γέροντα να αγοράσουν βακαλάο, μια που δεν βρήκαν ψάρια. Ο Γέροντας τους έλεγε:
– Κάντε υπομονή, ο Άγιος Σπυρίδων θα μας φέρη ψάρια. Και συνέχεια έκανε κομποσχοίνι.
Ενώ είχαν χάσει πια την υπομονή τους τα Καλογέρια και ήταν καταστεναχωρημένα, γιατί η ώρα είχε πλησιάσει και έπρεπε να μαγειρέψουν, ακούνε ξαφνικά να χτυπάν την πόρτα. Ανοίγουν και τι να ιδούν! Δύο ψαράδες με δυό πανέρια γεμάτα ψάρια να ζητάνε τον Γέροντα. Φώναξαν οι υποτακτικοί τον Γέροντα, αλλά οι ψαράδες είπαν:
– Δεν είναι αυτός ο Γέροντας. Σ’ εμάς ήρθε ένας άλλος Γέροντας και μας είπε: “Να πάτε τα ψάρια στο Κελλί του Αγίου Σπυρίδωνος, που πανηγυρίζει, και θα πληρωθείτε με καλή τιμή. Αν θέλετε, να σας δώσω και καπάρο”.
Ο Γέροντας κατάλαβε το θαύμα και τους πέρασε στο Ναό να προσκυνήσουν. Μόλις αντίκρισαν την Εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος είπαν:
– Να αυτός ήταν ο Γέροντας που μας είπε να φέρουμε εδώ τα ψάρια!
Τους λέει τότε ο Γέροντας
– Αχ βρε παιδιά δεν παίρνατε το καπάρο από τον Άγιο για να το έχουμε ευλογία!
Γέροντος Παισίου Αγιορείτου, Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα, εκδ. Ιερό Ησυχαστήριο “Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 1993, σελ.134. πηγή
~ Ο Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός - 12 Δεκεμβρίου : https://youtu.be/JKFaH7WQ3lA .-
~ ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ - St. SPYRIDON (Κύπρος - Κων/πολη - Κέρκυρα) : https://youtu.be/OGuyColowbA .-
~


 
 *** Σε αυτή τη ΜΟΝΗ του Αγ. Όρους υπάρχει κομμάτι του Τιμίου Ξύλου και τμήμα της Ασπίδας...

~  Η Μονή είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, στη Β.Α. πλευρά του Αγίου Όρους. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αι. από τον μέγα στρατοπεδάρχη Αλέξιο και τον αδελφό μέγα πριμικηριο Ιωαννη.
Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και έχει τοιχογραφηθεί από τον Ναουσαιο αγιογράφο Ματθαίο Ιωαννη το 1854. Εκεί είναι θαμμένοι και οι δυο κτήτορες της Μονής. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, η Μονή ενισχύεται οικονομικά από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών.
Το 1773 και πρόσφατα στα 1948, έγιναν δυο μεγάλες καταστρεπτικές πυρκαγιές Η Μονή Παντοκράτορος έχει συνολικά 15 παρεκκλήσια με σπουδαιότατο εκείνο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από τα Κελιά της Μονής ξεχωρίζουν του Ραβδούχου, πιθανώς του 10ου αι. και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ονομάζεται 'Αξιον Εστι, απ' όπου και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα. Στη Μονή ανήκει και η Σκήτη του Προφήτη Ηλία.
Το Καθολικό διαθέτει μια μεγάλη συλλογή φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών και κειμηλίων. Από τα κειμήλια ξεχωρίζουν, ένας επιτάφιος, τμήμα της ασπίδας του Αγ. Μερκούριου και τεμάχια Τίμιου Ξύλου.
Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ. Στη βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται 350 χειρόγραφα και πάνω από 3.500 βιβλία.  mountathosinfos

***  «Θα τιναχθεί σήμερα ο κόσμος όπως τινάζεται η ελιά. Και θα μείνουν ορισμένες ελιές επάνω…»
 ~ Τώρα κατά την τελευταία εκκαθάριση θα καθαριστούν μόνο τα ξερά και θα μείνουν μόνο τα χλωρά. Τουλάχιστον στην Ελλάδα. Η οποία Ελλάς χρειάζεται σαν γλώσσα σαν πίστη σαν ύπαρξις, γιατί είναι ο νέος Ισραήλ και θα κηρύξει το Ευαγγέλιο σε όλον τον κόσμο.
 * Εμείς σαν Έλληνες πρέπει να κολακευόμεθα διότι εγεννήθημεν Έλληνες.
Διότι μας ενεπιστεύθη αυτή η κληρονομιά της γνώσης και της πίστεως.
Είμεθα Εβραίοι κατ΄ουσίαν .
Όσοι διαβάσετε το Α΄Μακαβαίων στο δωδέκατο κεφάλαιο θα βρείτε ότι είμαστε Εβραίοι αδελφοί με τους Εβραίους.
Εμείς σήμερα θα παίξουμε ένα ρόλο και μάλιστα λίαν συντόμως.
Όλοι θα καθαριστούν θα πάνε στην θέση τους.
Θα αδειάσει η πατρίδα μας απ΄όλα τα φρούτα…..μα κομμουνισμός λέγεται ,μα αθεϊσμος λέγεται, μα, μα, μα…
θα αδειάσει η πατρίδα μας. Θα μείνουν καθαρόαιμοι Έλληνες. Με γλώσσα ελληνική, με ήθη και έθιμα ελληνικά, και με πίστη ορθόδοξον.
Και με βάση αυτούς θα διαδώσει το Ευαγγέλιο ο Χριστός στις μυρμηγκιές αυτές που υπάρχουν κάτω …… οκτακοσαριές εκατομμύρια που περιμένουν τον Ευαγγελισμό.
Δεν έχουν ακούσει περί Χριστού.
Εμείς θα τον παίξουμε τον ρόλο αυτό. Χάρη στους ανθρώπους που είθε να το καταλάβουν και να το πιστέψουν.
Είναι μερικοί άθεοι και μερικοί κοιλιόδουλοι και τρώνε για να μην παρεξηγηθούν, και λένε του Χριστού τράβα έξω γιατί έχουμε τον κόσμο. Χίλια δυο άλλα πράγματα.
Ντρέπονται να κάνουν παιδιά γιατί τους κατηγορούν στο γραφείο. Τι να σας πω ;
Όλοι αυτοί θα φύγουν από τη μέση.
Θα τιναχθεί σήμερα ο κόσμος όπως τινάζεται η ελιά.
Και θα μείνουν ορισμένες ελιές επάνω.
Όπως έχει δει ο προφήτης την κατάσταση αυτή, έτσι είναι σήμερα.
Πάντοτε την ράβδιζε την ανθρωπότητα ο Θεός……
(Ιεροκήρυκας Δ. Παναγόπουλος)
~

*** «Στολίζουμε το δέντρο της αγάπης» το Σάββατο στη Μεσσήνη 
Το δέντρο της αγάπης είναι το ανθρώπινο κάλεσμα που απευθύνει ο Δήμος Μεσσήνης, προκειμένου όλων των ηλικιών δημότες να συρρεύσουν στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, για να στολίσουν ένα ξεχωριστό δέντρο αγάπης, «ένα αειθαλές δέντρο που οι ρίζες του βρίσκονται στις καρδιές μας και θα δώσει χαρά και θέρμη στους συνανθρώπους μας.
Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα δώρα για κάποιους που δε συνάντησαν τις δικές μας αυτονόητες δυνατότητες και επιλογές. Αυτή η μικρή συνεισφορά μας αντιπροσωπεύει τη συμμετοχή μας σε μια μεγάλη φιλανθρωπική προσπάθεια. Ο συμβολισμός της δράσης είναι μεγάλος και η πρωτοβουλία συνδέεται μοναδικά με το πνεύμα και τα ήθη των Χριστουγέννων.
Ένα παιχνίδι που σ’ ενθουσίασε, ένα βιβλίο που σε ταξίδεψε, ένα ρούχο που αγάπησες και δε σου κάνει πια, αλλά και πολλά άλλα που μπορούν να προσφέρουν χαμόγελα. Τύλιξέ το, γράψε μια κάρτα με πραγματικές ευχές.
Με την ελπίδα πως η πρωτοβουλία θα καταξιωθεί στις συνειδήσεις όλων όσων πιστεύουν στους κοινωνικούς σκοπούς και τα ευεργετικά τους αποτελέσματα» όπως αναφέρεται σχετικά.

*** Β. Ξυγκώρος: «Οι εκλογές τελείωσαν, ώρα για δουλειά»- Ποιοι εκλέγονται στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας 
«Οι εκλογές τελείωσαν όπως και τα συνθήματα επίσης, καιρός να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ενδυνάμωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με φρέσκια ματιά, προς όφελος των μελών μας, αλλά και του επαγγελματικού κόσμου γενικότερα».
Με αυτά τα λόγια συνοψίζονται οι πρώτες σκέψεις του νέου προέδρου, Βαγγέλη Ξυγκώρου. Άλλωστε, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν παρέλειπε να σημειώνει ότι η φιλοσοφία του συνδυασμού του είναι "λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά".
Μάλιστα, αν και ο μεγάλος νικητής των εκλογών, στις πρώτες του επίσημες δηλώσεις σημείωσε μεν τη χαρά του για το αποτέλεσμα, αλλά και τη μεγάλη δυσαρέσκεια για τη μικρή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.
Βέβαια, στο χώρο της 23ης Μαρτίου ήταν μαζεμένος πολύς κόσμος. Από βουλευτές (Π. Κωνσταντινέας, Δ. Κουκούτσης) μέχρι η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ., Ν. Κυριακοπούλου και ο πολιτευτής της Ν.Δ., Μ. Χρυσομάλλης.
Η καταμέτρηση των ψήφων υπήρξε μια βασανιστική διαδικασία, αφού το αποτέλεσμα οριστικοποιήθηκε στις 3.00 περίπου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Ο συνδυασμός του κ. Ξυγκώρου κέρδισε, όχι απλά τις εκλογές, αλλά και την εμπιστοσύνη των μελών του Επιμελητηρίου.
  Δήλωση Γ. Γκούμα:
Ο επικεφαλής του συνδυασμού "Νέο Επιμελητήριο", Γιώργος Γκούμας, αμέσως μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους επαγγελματίες της Μεσσηνίας που εμπιστεύθηκαν το όραμα και το σχέδιό μας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Δώσαμε έναν αγώνα έντιμο και με αξιοπρέπεια, απέναντι σε συμφέροντα και μηχανισμούς που έχουν εδραιωθεί στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας τις τελευταίες δεκαετίες.
Προτάξαμε πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του Μεσσήνιου επαγγελματία και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε συμμετέχοντας ενεργά στη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου. Στόχος μας είναι το Επιμελητήριο να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του, να αγκαλιάσει τον επιχειρηματικό κόσμο και αυτός να το εμπιστευτεί και πάλι. Αποτέλεσμα της κρίσης εμπιστοσύνης ήταν η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, η οποία και πρέπει να προβληματίσει το σύνολο της νέας διοίκησης.
Εύχομαι στον Βαγγέλη Ξυγκώρο καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του".
  Δήλωση Π. Νίκα
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, με ανακοίνωσή της χθες, αναφέρει για τα αποτελέσματα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας: «Νέος πρόεδρος στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας εξελέγη ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο οποίος εδέχθη τα συγχαρητήρια του δημάρχου. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του δημάρχου και του προέδρου του Επιμελητηρίου και θα υπάρξει συνεργασία».
  Αποτελέσματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά μεταξύ των δύο συνδυασμών ήταν 140 ψήφοι περίπου και ο συνδυασμός του Βαγγέλη Ξυγκώρου κερδίζει 12 από τις 21 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
  ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: 808
ΕΜΠΟΡΙΚΟ: 485
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: 110
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: 70
ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ: 68
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ: 363
ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ: 1.904
  Έλαβαν ανά τμήμα:
Τμήμα ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (Βαγγέλης Ξυγκώρος):42
ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ (Γιώργος Γκούμας): 25
  Τμήμα ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (Βαγγέλης Ξυγκώρος): 44
ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ (Γιώργος Γκούμας): 22
  Τμήμα ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (Βαγγέλης Ξυγκώρος): 37
ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ (Γιώργος Γκούμας): 72
  Τμήμα ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (Βαγγέλης Ξυγκώρος): 204
ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (Γιώργος Γκούμας): 140
  Τμήμα ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (Βαγγέλης Ξυγκώρος): 265
ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ (Γιώργος Γκούμας): 199
  ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 412
ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ 369
  Ποιοι εκλέγονται για τη «Μεσσηνία Καινοτομία»Εμπορικό Τμήμα, 4 έδρες: Κάτσιος, Στούπας, Καπερώνης, Γεωργακίλας
Εξαγωγικό Τμήμα, 1 έδρα: Κουτέλας
Μεταποίησης, 3 έδρες: Ξυγκώρος, Κυριακόπουλος, Μαρκόπουλος
Υπηρεσιών, 3 έδρες: Κρανιώτης, Σώτηρας, Ζαγάκος
Τουριστικό Τμήμα, 1 έδρα: Γκραίκης
 Ποιοι εκλέγονται από το «Νέο Επιμελητήριο»
Τουριστικό: Τριγκιλίδας
Εξαγωγικό: Παπαδοπούλου
Μεταφορών: Κουφός
Μεταποίηση: Κοτταρίδη, Πουλημένος
Εμπορικό: Γκούμας, Κουκούτσης 62, (Βλαχονικολός 40 – 1ος επιλαχών)
Υπηρεσιών: Καλογερόπουλος 58, Γιαννακοπούλου – Μουτεβελής από 56 (θα γίνει κλήρωση).

*** Παρέμβαση Μ. Μάκαρη για το πεύκο στο «Πανελλήνιο» 
Ο γερόπευκος του «Πανελληνίου»,  ηλικίας 110-120 ετών (κατά το γεωπόνο), φυτεμένος από την οικογένεια Στασινόπουλου (το «Πανελλήνιον» κατασκεύασε ο εμποροβιομήχανος Γεώργιος Στασινόπουλος), ίδιας περίπου ηλικίας με την εντυπωσιακή μανόλια και άλλα δένδρα του πάρκου, κατέπεσε με θόρυβο το πρωί της Κυριακής, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή ζημιά, παρά τον όγκο και το βάρος του.
Πολλοί Καλαματιανοί φωτογραφήθηκαν δίπλα του, άλλοι έκοψαν κλωνάρια για το χριστουγεννιάτικο στολισμό και χθες η Υπηρεσία του Δήμου τον απομάκρυνε από το χώρο. Στην κενή ζαρντινιέρα θα φυτευθεί δεύτερη μανόλια και θα υπάρξει άμεσα κλάδεμα όλων των δέντρων του παραθαλάσσιου πάρκου.
Έτσι είδε η Δημοτική Αρχή το γεγονός που συνέβη προχθές, με ανάλογο δελτίο Τύπου.
Αντίθετα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, σε δική του ανακοίνωση ζητά να υπάρξει προληπτικός έλεγχος των δέντρων που βρίσκονται στον αστικό χώρο, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον τραγικά περιστατικά. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Αναφορικά με την πτώση του μεγάλου πεύκου σε πολυσύχναστο σημείο του λιμανιού της Καλαμάτας δίπλα στο κατάστημα “Πανελλήνιο” ερωτώνται η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο: Πότε έγινε (αν έγινε) ο τελευταίος τακτικός προληπτικός έλεγχος του συγκεκριμένου δέντρου που έπεσε και ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου; Υπάρχει πρόγραμμα περιοδικού ελέγχου όλων των δένδρων που βρίσκονται στον αστικό χώρο, έτσι ώστε να προλαμβάνονται οι πτώσεις των δένδρων και να αποφεύγονται δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις για τους διερχόμενους;».  Α.Π.

*** Εθελοντική αιμοδοσία αύριο στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 
Εθελοντική Αιμοδοσία συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας «Ξαναρχί-ΖΩ», ο Σύλλογος Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Καλαμάτας, για την ενίσχυση της «Τράπεζας Αίματος Αλληλεγγύης», την οποία έχουν ιδρύσει και στηρίζουν.
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή» αύριο Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, από τις 9.00 το πρωί έως τη 1.30 μετά το μεσημέρι.
Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων στην εθελοντική αιμοδοσία, ως μια μορφή προσφοράς ζωής και αγάπης προς τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται αίμα.

*** Παράταση της έκθεσης έργων με θέμα την Καλαμάτα 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με τον Εικαστικό Τομέα της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε η β΄ φάση του σχεδίου δράσης με το γενικό τίτλο: πρόσθεση +.
Η εικαστική δράση διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας από 5 Νοεμβρίου έως τις 12 του μήνα, με τη μορφή ελεύθερου εργαστηρίου ζωγραφικής, κατά τη διάρκεια του οποίου φοιτητές και τελειόφοιτοι του Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ εμπνεύσθηκαν από τις φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία και δημιούργησαν 122 έργα, που αφορούν στην πόλη της Καλαμάτας. Το αποτέλεσμα αυτής της καλλιτεχνικής δημιουργίας παρουσιάστηκε ως έκθεση με τίτλο «Ζωγραφίζοντας την Καλαμάτα», στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Λόγω του μεγάλου αριθμού επισκέψεων, τόσο από φιλοτέχνους επισκέπτες όσο και από μαθητές σχολείων της Καλαμάτας, παρατείνεται η διάρκεια της έκθεσης έως και το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου.
Η έκθεση και δράση αυτή έχει πολλαπλό χαρακτήρα και θέλει να καταδείξει τη σχέση του Εικαστικού Τομέα της ΚΕ «Φάρις» με τον κορυφαίο θεσμό εικαστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, που είναι η ΑΣΚΤ.
Τονίζεται, με τον τρόπο αυτό, η συνάφεια και η παράλληλη πορεία του καλλιτεχνικού προσανατολισμού των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην εικαστική δημιουργία.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Παναγιώτης Λαμπρινίδης προς το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για τη στήριξη της εκδήλωσης, καθώς και προς την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και ειδικά τον κοσμήτορα και διευθυντή του Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής Άγγελο Αντωνόπουλο, καθώς και στους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος: Ελπίδα Βουτσά, Ευγενία Γαλανοπούλου, Ελένη Ζουμπά, Στέλλα Καβάγιου, Χαραλαμπία Κατωπόδη, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Σπύρος Μακρίδης, Βλαδίμηρος Μητρόπουλος, Ιωάννα Μιχοπούλου, Νικολέττα Παπακωνσταντίνου, Ευστράτιος Σταματάκος, Παναγιώτης Σταύρου, Ελένη Τσαγκαράκη και Γιάννης Τσούχλος.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 έως 13.00, Τετάρτη: 17.00 έως 20.00. Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας «Α. Τάσσος», Παπάζογλου 5, Καλαμάτα, τηλ. 27210 88991.

*** Καταβάλλεται το χιλιάρικο στις πολύτεκνες αγρότισσες 
Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να καταβληθούν τα 1.000 ευρώ στις πολύτεκνες αγρότισσες οι οποίες έχουν δηλώσουν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Χρηματικών Βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΓΑ.
Το βοήθημα, που θα καταβληθεί στις πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες του Νομού Λέσβου, ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, στο πλαίσιο ενίσχυσης των κατοίκων μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί τον περασμένο Ιούνιο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα ονόματα των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, την οποία μπορούν να επισκεφτούν οι ενδιαφερόμενες ακολουθώντας τα πεδία (Αγροτική Εστία/Κληρωθέντες Δικαιούχοι Προγραμμάτων Αγροτικής Εστίας), συμπληρώνοντας τον Αριθμό Αίτησης και τον Α.Μ.  του ΟΓΑ.

*** Κέντρο προώθησης της επιστήμης από το «Δημόκριτο» στην Καλαμάτα 
Ένα κέντρο προώθησης των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας ετοιμάζει ο «Δημόκριτος» στην Καλαμάτα, με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου. Στο πλαίσιο επίσκεψης, που πραγματοποίησαν στο Δημαρχείο ο Γεώργιος Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ο Χρήστος Μάρκου, διευθυντής Ερευνών του Κέντρου και ο συμπράττων με το «Δημόκριτο» ερευνητής του ΙΤΕ, Ιωάννης Μπιτσάνης (καταγόμενος από την Καλαμάτα), χθες εξέθεσαν στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα την πρόθεση εκ μέρους του Ερευνητικού Ινστιτούτου να στελεχώσει το παράρτημα της Καλαμάτας με διοικητικό προσωπικό και επιστημονικούς συνεργάτες, ώστε να είναι λειτουργικό, να δραστηριοποιούνται σε αυτό ερευνητές του «Δημοκρίτου» από όλα τα Τμήματα και να πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και αφορούν στη Χημεία και τη Βιολογία για το Δημοτικό Σχολείο και στην Πληροφορική και τη Ρομποτική για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα διοργάνωσης συνεδρίων.
Ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της αντιπροσωπείας του «Δημοκρίτου» και τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την πραγματοποίηση του έργου, προϋπολογισμού περίπου 500.000 ευρώ, για τη μεταστέγαση της Σχολής Χορού στο Μέγαρο Χορού από το Ζουμπούλειο, που θα ελευθερωθεί ώστε να στεγάσει το παράρτημα του «Δημοκρίτου» στην Καλαμάτα.
Ο Π. Νίκας χαρακτήρισε την ίδρυση παραρτήματος του «Δημοκρίτου» στην Καλαμάτα «το πιο σημαντικό έργο» επί θητείας του και «ευεργεσία για την πόλη». Επισήμανε δε την ώθηση που θα δοθεί στην Καλαμάτα σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, ενώ τόνισε τη δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων σε πολλούς χώρους που διαθέτει η Καλαμάτα, όπως το Μέγαρο Χορού, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» κ.ά. Στη διοργάνωσή τους βοηθούν οι πολλές αεροπορικές συνδέσεις που έχει πλέον η Καλαμάτα και ο αυτοκινητόδρομος.
Ο κ. Νούνεσης ανέφερε ακόμη ότι το παράρτημα του «Δημοκρίτου» στην Καλαμάτα θα διεκδικήσει χρηματοδότηση για κοινά ερευνητικά προγράμματα με το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σημειώνεται ότι η επίσημη έναρξη λειτουργίας του παραρτήματος του «Δημοκρίτου» στην Καλαμάτα θα γίνει την άνοιξη 2018, με μεγάλη εκδήλωση που θα διοργανωθεί.

***  «Δάσος» από χριστουγεννιάτικα δέντρα μαθητών και συλλόγων στην πλατεία της Κυπαρισσίας 
«Δάσος» από χριστουγεννιάτικα δέντρα μαθητών και συλλόγων ομορφαίνει από την Κυριακή την Κυπαρισσία και, παράλληλα, «γλυκαίνει» την ατμόσφαιρα και τονώνει το εορταστικό κλίμα στην πόλη, σκορπίζοντας χαρά σε κατοίκους κι επισκέπτες.
Από το μεσημέρι, μαθητές, γονείς, σύλλογοι, κάτοικοι, με την επιμέλεια του Εμπορικού Συλλόγου, συλλόγων γονέων, σχολείων και συλλόγων της πόλης, στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας.
Όλοι χάρηκαν κι ευχαριστήθηκαν και, μάλιστα, η δραστηριότητα κι εκδήλωση αυτή  – που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά – άρεσε πάρα πολύ στον κόσμο, ενώ και το θέαμα με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο σιντριβάνι είναι εντυπωσιακό και όλοι το θαυμάζουν.
Εντυπωσιάζει, δε, το δημιουργικό και ευφάνταστο πνεύμα των μαθητών των σχολείων και των τοπικών συλλόγων! Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Μεγάλη επένδυση ενοικίασης οχημάτων απέναντι από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας 
Ήδη αγοράστηκε από διεθνή εταιρία έκταση άνω των 8 στρεμμάτων
 Τη μεγάλη ανάπτυξη που έρχεται για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, πέραν αυτής που ήδη έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι διαβλέπει διεθνής εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των αυτοκινήτων, καθώς ετοιμάζει μεγάλη επένδυση κοντά στον αερολιμένα.
Τα τελευταία χρόνια η αύξηση που έχει καταγραφεί στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου, είναι από τις μεγαλύτερες τις χώρες και κάθε χρόνο προστίθενται προορισμοί, τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού.
Δυστυχώς, όμως οι υποδομές του αεροδρομίου παραμένουν σχεδόν τριτοκοσμικές μη μπορώντας να παρέχει ακόμα τις υπηρεσίες που θέλει και πρέπει.
  Αγοράσθηκαν οι εκτάσεις
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του «Θ», μεγάλη, διεθνής εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των οχημάτων και έχει αναπτυχθεί με επιτυχία στην Ελλάδα από το 1962, ετοιμάζεται να υλοποιήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με τις παραπάνω  πληροφορίες   ολοκληρώθηκαν  ήδη οι διαδικασίες αγοράς δύο εκτάσεων, συνολικού εμβαδού   8 στρεμμάτων  στην περιοχή της «Καρυδιάς»   απέναντι από τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.
Στόχος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης μονάδας εξυπηρέτησης οχημάτων κυρίως για ενοικίαση αλλά και για στάθμευση. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία διαβλέπει ένα μεγάλο μέλλον για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, χωρίς ακριβώς ακόμα να γνωρίζουμε πως αλλιώς μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις εκτάσεις , οι οποίες  ήδη τις ανήκουν.
  Τώρα αποφάσεις
Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές,  εκτός από το να χαροποιήσουν τους αιρετούς όλων των πολιτικών βαθμίδων, πρέπει και να τους προβληματίσουν και κυρίως να τους κινητοποιήσουν για την αναβάθμιση του αεροδρομίου που χρόνια τώρα είναι ζητούμενο, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί.
Οποιεσδήποτε παρεμβάσεις έχουν γίνει αυτά τα χρόνια στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα, δεν είναι ούτε καν πυροσβεστικές. Η τελευταία παρέμβαση στις υποδομές του αεροδρομίου έγινε το 1991 με μία πολύ μικρή αναβάθμιση το 2002. Τώρα έχει επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα και από 30.000 επισκέπτες, έχει ξεπεράσει το φράγμα των 250.000 επιβατών.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ενέταξε  στο πρόγραμμά της έργο αναβάθμισης για χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ, αλλά ποτέ δεν προχώρησε καθώς δεν ετοιμάσθηκαν και δεν παραδόθηκαν οι μελέτες που έπρεπε να είχε συντάξει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λόγω της πολυπλοκότητας των αδειοδοτήσεων που χρειάζονται, όπως έχει ανακοινωθεί.
Στη νέα προγραμματική περίοδο που πλέον τρέχει, δεν προβλέπεται κανένας κωδικός για χρηματοδότηση τέτοιων έργων. Έτσι, η περιφέρεια από την πλευρά της έχει ζητήσει ή την υλοποίηση των έργων από το τομεακό πρόγραμμα του αρμόδιου Υπουργείου ή να ακολουθηθεί ο δρόμος των ΣΔΙΤ.
Το θέμα είναι πως, όποιος δρόμος και να ακολουθηθεί, πρέπει να αποφασισθεί επιτέλους και να μην αφήσουμε ως Μεσσηνία  ακόμη  μια ευκαιρία να πάει χαμένη. Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Για εγκληματική οργάνωση και σωματεμπορία κατηγορείται 47χρονος Καλαματιανός 
Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και σωματεμπορία συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής στην Καλαμάτας ένας 47χρονος Καλαματιανός.
Ο 47χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε σχετικό ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Αθηνών από τις 7 Νοεμβρίου.

*** Ο καιρός  σήμερα  Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 12/12/2017 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-75%
Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Ομιλία της Όλγας Κεφαλογιάννη αύριο στην Καλαμάτα παρουσία του Αντώνη Σαμαρά 
Εκδήλωση στο Elite City Resort με ομιλήτρια τη βουλευτή Α' Αθηνών και πρώην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με θέμα «Ο πολιτισμός δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας για την περιφέρεια και την Ελλάδα», πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Αμέσως μετά την ομιλία θα υπάρχει «μπουφές» και συζήτηση με τα στελέχη του κόμματος. Για προμήθεια προσκλήσεων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν στο 27215 52120 (απογευματινές ώρες). Κ. Γαζ. 

*** Φλόγα: «Νίκησαν» τον καρκίνο του αίματος και συνάντησαν τους σωτήρες τους 
Στη διάρκεια μιας εξαιρετικά φορτισμένης και συγκινητικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τους δυο φορείς, ΦΛΟΓΑ και ΚΕΔΜΟΠ -φορείς αναφοράς στο πεδίο του εθελοντισμού και στην υγεία- παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, συναντήθηκαν επίσης τέσσερις δότες με τους ισάριθμους λήπτες της δωρεάς, δηλαδή του μυελού των οστών, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας, πίστης, ζωής.
«Οι δότες μας έχουν προσφέρει τα πολύτιμα κύτταρά τους σε όλη την Ελλάδα, όπου χρειάστηκε. Μας δίδαξαν και συνεχίζουν να μας διδάσκουν τι σημαίνει αγάπη, προσφορά» είπε ο κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και διευθυντής του ΚΕΔΜΟΠ, καλώντας στη σκηνή τους 58 δότες που είχαν βρεθεί συμβατοί με ασθενείς, πρόσφεραν τα κύτταρά τους και χάρισαν ζωή.
Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, άνδρες, γυναίκες, ανέβηκαν στην σκηνή του Ελληνικού Κόσμου, αμήχανοι αλλά χαμογελαστοί, και βρέθηκαν κάτω από τα δυνατά φώτα με τα οποία τους φώτιζαν οι εκατοντάδες θεατές της πλατείας  - σημειωτέον όλοι όσοι προσέρχονταν στον χώρο ελάμβαναν ένα μικρό φακό για να φωτίσουν τους εθελοντές δότες μυελού των οστών στην σκηνή, για να φωτίσουν τους ανθρώπους και κυρίως την πράξη τους. 58 άνθρωποι έγιναν για λίγα λεπτά οι πιο ουσιαστικοί πρωταγωνιστές μιας παράστασης ζωής τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ισάριθμους ανθρώπους που έσωσαν, χειροκροτήθηκαν θερμά και πυροδότησαν το πιο λυτρωτικό κλάμα στο κοινό της πλατείας, κλάμα χαράς για όσους πήραν τη ζωή που τους χαρίστηκε αλλά και λύπης για εκείνους που δε βρέθηκε κανείς να τους τη χαρίσει...
«Τέσσερις ήρωες της ζωής, τέσσερις άνθρωποι κάθε ηλικίας που βγήκαν νικητές από τη μάχη τους με την ασθένεια, με τον καρκίνο του αίματος, θα συναντηθούν απόψε για πρώτη φορά με τους δότες τους. Είναι άγνωστοι συγγενείς εξ αίματος»… Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η ηθοποιός κυρία Ελένη Ζιώγα που παρουσίασε την εκδήλωση, τη «συνάντηση» επί σκηνής οκτώ ανθρώπων, τεσσάρων ζευγαριών δοτών-ληπτών μυελού των οστών.
Πρώτος υποδέχτηκε το δωρητή του ο κ. Απόστολος Παρασκευάς. Ο νέος άνδρας από τη Χίο βρέθηκε αίφνης από το νησί του στην Πάτρα πριν από τρία χρόνια, όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία. Όντας ασθενής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης προσπαθούσε να βρει δύναμη και να πιστέψει πως θα βρεθεί ένας άνθρωπος να του χαρίσει ζωή. Αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε, ήταν η κυρία Ελένη Νταλαμπίρα. Η συνάντησή τους το βράδυ της Δευτέρας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ήταν γεμάτη σιωπή και σφιχτή, παρατεταμένη αγκαλιά...
Η κυρία Δέσποινα Κατσουγιάννη, μια 65χρονη γυναίκα από τα Γρεβενά, έμαθε ότι το δικό της δώρο ζωής είχε αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Καθισμένη σε μια καρέκλα στη σκηνή άκουσε συγκινημένη ότι ο δότης μυελού των οστών για εκείνη ήταν ο κ. Στέλιος Φωτακίδης. «Ένιωσα τόσο όμορφα όταν μου τηλεφώνησαν και με ενημέρωσαν πως ήμουν συμβατός με ασθενή που χρειαζόταν το αίμα μου, που μπορώ να συγκρίνω αυτό το συναίσθημα που με πλημμύρισε με εκείνα τα δευτερόλεπτα που άκουσα από τη γυναίκα μου ότι είναι έγκυος και περιμένει το παιδί μας» περιέγραψε ο κ. Σπυριδωνίδης το πώς είχε βιώσει ο δότης το γεγονός.
Η αφήγηση του διευθυντή του Κέντρου γινόταν με φόντο το ζευγάρι, την κυρία Κατσουγιάννη με τον κ. Φωτακίδη να αγκαλιάζονται και να συζητούν συγκινημένοι…
Το τρίτο ζευγάρι που συναντήθηκε στη σκηνή ήταν η κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου με την Τζέσικα από τη Γερμανία. «Η Μαρία πολεμούσε πολλά χρόνια με το νόσημά της. Για εκείνη το δώρο ζωής ήρθε από τη Γερμανία. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών έγινε, η Μαρία έγινε καλά, και ήρθε πλέον η ώρα να συναντήσει τη δότρια, την Τζέσικα, περιέγραφε ο γιατρός όσο οι δυο γυναίκες αγκαλιάζονταν επάνω στη σκηνή.
Ο μόλις 4 χρόνων Άγγελος Ιωσήφ Πιπέρης, κυριολεκτικά ένας μικρός Άγγελος επάνω στη σκηνή, περίμενε υπομονετικά στην αγκαλιά της μητέρας του να συναντήσει το δικό του «ταίρι», το δικό του «σωτήρα». Ήταν μόλις 18 μηνών όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία, αρχίζοντας ένα δύσκολο ταξίδι για τον ίδιο με συνοδοιπόρους τους γονείς του. «Δότης βρέθηκε σχετικά γρήγορα, όμως μετά την αρχική του συμφωνία άλλαξε γνώμη και δεν προχώρησε στη δωρεά μυελού των οστών" περιέγραψε η μητέρα του, κυρία Ραφαέλα Πιπέρη, τις δραματικές στιγμές που περνούσε με το παιδί, κι ενώ είχε αφήσει το σπίτι τους στην Καβάλα για να νοσηλεύεται το παιδί πια σε νοσοκομείο.
Δηλώνει όμως πως δεν έχασε την πίστη της ούτε στιγμή πως θα βρεθεί το δώρο ζωής για το μικρό Άγγελο Ιωσήφ. Το δώρο ζωής προσφέρθηκε από την Πάτρα. Ο 52χρονος Σπύρος Δημόπουλος βρέθηκε συμβατός με το μικρό Άγγελο Ιωσήφ. «Ήταν μονόδρομος για μένα. Ήμουν απόλυτα συνειδητοποιημένος όταν δήλωσα εθελοντής δότης μυελού των οστών. Ήθελα πολύ να βρεθώ συμβατός με κάποιον ασθενή και να μπορέσω να βοηθήσω. Κι ένιωσα ευλογημένος που συνέβη αυτό» είπε συγκινημένος ο κ. Δημόπουλος, χαρίζοντας το πιο τρυφερό, υγρό του βλέμμα στο μικρό Άγγελο Ιωσήφ....

***  Σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς με όμορφες εκδηλώσεις η Τριφυλία 
Σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς «μπήκε» από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο η Τριφυλία με φωταγωγήσεις Χριστουγεννιάτικων δέντρων στην έδρα του δήμου και τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών! Παράλληλα, όμορφες εκδηλώσεις διεξάγονται στις πόλεις της Τριφυλίας, σκορπίζοντας χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους! Μετά τη φωταγώγηση των τριών φυσικών δέντρων το απόγευμα της Παρασκευής στην Κυπαρισσία, σειρά είχε το Σάββατο το απόγευμα το άναμμα του δέντρου με λαμπιόνια στην κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων. Κόσμος πολύς γέμισε την πλατεία των Γαργαλιάνων και χάρηκε με τη Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, τις χορωδίες και τα τμήματα μπαλέτου του Μ.Σ.Γ. Γαργαλιάνων σ’ ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα, ενώ έντονη ήταν η συμμετοχή και παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων! Την Κυριακή άναψε το δέντρο με λαμπιόνια στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών και η ατμόσφαιρα πλημμύρισε με μελωδίες της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, ενώ κάλαντα και τραγούδια παρουσίασε και μαθητική χορωδία. Επίσης παρουσιάστηκαν χοροί από χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Φιλοπροόδων. Το Σαββατοκύριακο στους Γαργαλιάνους, στη Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων πραγματοποίησε Χριστουγεννιάτικο παζάρι με χειροποίητα είδη δώρων, αντικείμενα και στολίδια για τη στήριξη οικογενειών της περιοχής που έχουν ανάγκη καθώς επίσης και του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα»! Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***  Σεμινάριο σύγχρονου χορού από τη Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη 
Σεμινάριο σύγχρονου χορού Domino Technique θα διεξαχθεί το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου (ώρα 17.00-20.00)
στο Dance Studio Μαρία Λαδά (Σφακτηρίας 14, 2721088759) από τη Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, απόφοιτη Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.
Η Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε ένα εξάμηνο στο MTD Department του Theaterschool στο Amsterdam, με εξειδίκευση στο Modern Theater Dance. 

***  58 επιπλέον κλάδοι υποχρεούνται να βάλουν POS 
Αλλα 58 επαγγέλματα εντάσσονται στη λίστα των υπόχρεων εγκατάστασης και χρησιμοποίησης συσκευών υποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών POS, με κοινή απόφαση που εξέδωσαν ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου.
Στα επαγγέλματα αυτά περιλαμβάνονται πολλά από τον κλάδο των οικοδομικών δραστηριοτήτων, όπως «κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη», «άλλες κατασκευαστικές εγκαταστάσεις», «επιχρίσεις κονιαμάτων», «ξυλουργικές εργασίες», ‘επενδύσεις δαπέδων και τοίχων», «χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων», «άλλες κατασκευαστικές εργασίες ολοκλήρωσης και τελειώματος», «δραστηριότητες κατασκευής στεγών», ‘άλλες εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες».
Περιλαμβάνονται επίσης όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, οι σιδηρόδρομοι, συμπεριλαμβανομένου και του «προαστιακού», οι ακτοπλοϊκές γραμμές και οι αερογραμμές σε όλη τη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβάτες των μέσων αυτών θα μπορούν να πληρώνουν μέσω καρτών τα εισιτήρια για τα δρομολόγιά τους.
Στις δραστηριότητες που εντάσσονται στους υπόχρεους χρησιμοποίησης POS περιλαμβάνονται ακόμη κλωστοϋφαντουργίες, επιχειρήσεις πώλησης χαλιών, εφημερίδων και περιοδικών, υπηρεσίες catering και εστίασης, μεσίτες, φωτογράφοι, αθλητικές δραστηριότητες, υπηρεσίες καθαριότητας, δραστηριότητες επισκευών, χώροι ευεξίας, μουσεία, ιστορικοί χώροι, γραφεία κηδειών. Η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών λήγει στις 11 Μαρτίου 2018.   eleftherostypos.gr

***  ΒΟΜΒΑ! Η Ελληνική γλώσσα είναι ΘΕΪΚΗ, λένε οι Βρετανοί... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Ένα απίστευτο μάθημα Ελληνικής γλώσσας παραδίδει σε βίντεό του ένας Βρετανός youtuber.
Το βίντεο περιλαμβάνει τα πάντα για την Ελληνική γλώσσα: την ιστορία της, την ανάπτυξή της και όλες τις σημαντικές αλλαγές και ιδιώματα που υπήρξαν και υπάρχουν.
 Δείτε το και πραγματικά θα μάθετε πράγματα που ούτε φανταζόσασταν: The Greek Language , https://youtu.be/OIB5SKG3no0 .-

*** ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ! Το τρίγωνο της «ναρκώτα» και οι ΗΠΑ σε ρόλο 'ΝΑΡΚΟΒΑΡΩΝΟΥ'...

~  Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Αυτό είναι αξίωμα στη διεθνή γεωπολιτική. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τι γινόταν πριν από λίγα χρόνια (γίνεται ακόμα;) με τις ΗΠΑ να γίνονται στην ουσία ναρκέμποροι χρησιμοποιώντας τον πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας, ως πρόσχημα.
Με τον ξαφνικό τριπλασιασμό της παραγωγής χασίς σε μία περιοχή υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, καταλαβαίνει κανείς πως τα ποσά είναι υπέρογκα.
Ας δούμε πιο αναλυτικά.
Η Κοιλάδα της Φεργκάνα είναι το λεγόμενο «τρίγωνο των Bερμούδων» της Κεντρικής Ασίας. Μια κοιλάδα που περικλείεται από τις οροσειρές του Παμίρ, στην οποία από Βορρά, Δύση και Νότο «βγαίνουν» το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, εν μέρει το Καζαχστάν και από Ανατολή το Αφγανιστάν.

Η περιοχή ήταν προβληματική ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο η εισβολή των ΗΠΑ το 2001 με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Οι σοδειές χασίς, που παρήγαγαν ως τότε οι Αφγανοί αγρότες, διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν τα μετέπειτα χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε πως το 2010 ο ο Ρώσος επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, Βλ. Ιβάνοφ, είχε καταθέσει στοιχεία στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν που απεδείκνυαν πως τα ποσά που αφήνει το εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν, από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ήταν στις αρχές της δεκαετίας 2000, ξεπέρασαν τα πέντε δισ. δολ. το χρόνο. Από τα 5 δις μόλις τα 200-250 εκατ. δολ μένουν στα τοπικά χέρια, ενώ όλα τα υπόλοιπα πάνε στους ναρκοβαρώνους.
 Φυσικά ούτε η συμφωνία για την εγκατάσταση αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Μπισκέκ, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία. Οι κατηγορίες κατά των αμερικανών στρατιωτών για βιασμούς, δολοφονίες και συμπεριφορά κατακτητή κατά του τοπικού πληθυσμού ουδέποτε έλαβαν της προσοχής που έπρεπε.
Ο λαός έφτασε στο σημείο να επιθυμεί να πάρει τα όπλα κατά των ΗΠΑ, ωστόσο οι ντόπιοι ναρκέμποροι ήταν ευχαριστημένοι με την αμερικανική παρουσία, καθώς οι ίδιοι έπαιζαν ρόλο προύχοντα και οι κατακτητές αποικιοκράτη. Οι ναρκοβαρόνοι της περιοχής, Ουζμπέκοι, Κιργίζιοι, Αφγανοί κ.ά προχωρούσαν σε πυρπολήσεις μαγαζιών και δολοφονίες όσων επιθυμούσαν παύση της κατάστασης αυτής.
Όπως βλέπουμε όπου πήγαν οι Αμερικανοί η παρανομία εκτοξεύτηκε. Η αρχαιοκαπηλία στο Ιράκ έγινε καθημερινότητα, ενώ όπως δείξαμε, στο Αφγανιστάν εμπόριο ναρκωτικών έφτασε σε απίστευτους τζίρους (φανταστείτε κέρδη).
Κανένας πόλεμος, καμία επέμβαση δε γίνεται για τα ιδεώδη. Όλα γίνονται για το κέρδος και γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό και φυσικά γεωοικονομικό.
Για το ρόλο της Κίνας στην υπόθεση θα γράψουμε σε επόμενο άρθρο μας.
 ΥΓ. με όλα αυτά καταλαβαίνετε πως το μίσος του ντόπιου πληθυσμού και η ένταξη πολλών στο ISIS δεν είναι τυχαίο  του αρχισυντάκτη

*** Μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα "ΤΕΛΟΣ"! Δείτε γιατί...

~ Μέσα στο 2018 προβλέπεται να ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος των προδοτικών ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή, το μνημόνιο προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις τον Μάρτιο του 2018. Τον Μάρτιο το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 17% της ΔΕΗ και του 5% του ΟΤΕ.
Όμως, το έγκλημα δεν σταματάει εκεί. Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει διαγωνισμός για την παραχώρηση των διοδίων στην Εγνατία, ενώ θα πρέπει και να αποσύρει η κυβέρνηση την απόφαση για εκπτώσεις σε ορισμένους σταθμούς.
Έως τον Απρίλιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πώληση του ΟΛΘ, ενώ τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει συμφωνία πώλησης της ΔΕΣΦΑ και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το πολύ μέχρι τον Ιούνιο.
Τέλος, μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν ιδιωτικοποιηθεί και τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ (Μελίτη Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη 3 και 4) σε μια διαδικασία που θα ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση του 17% στην οποία αναφερθήκαμε και πιο πάνω.
Με λίγα λόγια ξεπουλάμε τα πάντα και η Ελλάδα γεωστρατηγικά μετατρέπεται σε νέα Χιλή του Πινοσέτ. Μας «τελειώνουν» και ο μόνος τρόπος να σωθούμε θα είναι όλοι οι ακρο-νεοφιλελεύθεροι που μας κυβερνούν και θέλουν να μας κυβερνήσουν να φύγουν...

***



*** Αθλητική ενημέρωση :

***
  
*** Η κληρωτίδα για τους «16» του Champions League
Αναλυτικά τα ζευγάρια:

 Γιουβέντους (Ιταλία)-Τότεναμ (Αγγλία)
Βασιλεία (Ελβετία)-Μαν. Σίτι (Αγγλία)
Πόρτο (Πορτογαλία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)
Σεβίλλη (Ισπανία)-Μαν. Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Ρόμα (Ιταλία)
Τσέλσι (Αγγλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Μπεσίκτας (Τουρκία).
 
~ Οι αγώνες θα γίνουν 13-14 και 20-21 Φεβρουαρίου (τα πρώτα παιχνίδια στις έδρες των αδυνάτων) και 6-7 και 13-14 Μαρτίου (οι ρεβάνς στις έδρες των ισχυρών).
~ Για τα προημιτελικά (3-4 και 10-11 Απριλίου) θα γίνει ξεχωριστή κλήρωση στις 16 Μαρτίου.

***    Η κλήρωση του Europa League
 Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Αταλάντα (Ιταλία), Νις (Γαλλία)-Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία), Κοπεγχάγη (Δανία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία), Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσίας)-Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία), ΑΕΚ (Ελλάδα)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία), Σέλτικ (Σκωτία)-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία), Νάπολι (Ιταλία)-Λειψία (Γερμανία), Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Λιόν (Γαλλία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία), Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), Παρτιζάν (Σερβία)-Πλζεν (Τσεχία), Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Λάτσιο (Ιταλία), Λουντογκόρετς (Βουλγαρία)-Μίλαν (Ιταλία), Αστάνα (Καζακστάν)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία), Έστερσουντ (Σουηδία)-Άρσεναλ (Αγγλία), Μαρσέιγ (Γαλλία)-Μπράγκα (Πορτογαλία) και τέλος Μαρσέιγ (Γαλλία)-Μπράγκα (Πορτογαλία)
~*  Η ΑΕΚ κληρώθηκε με την Ντιναμό Κιέβου, με τον πρώτο αγώνα να είναι προγραμματισμένος στις 15 Φεβρουαρίου στο ΟΑΚΑ και μία εβδομάδα αργότερα (22/2) ο επαναληπτικός στην Ουκρανία.
~**  Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος τελικός θα γίνει στη Λιόν.-

*** Για την Σούπερ Λίγκα Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  : 14η  αγωνιστική
Δευτέρα 11-12-2017 :
ΑΕΚ Αθηνών -ΑΟ. Κέρκυρα  3-1(2-0) .-^
Τα γκολ : 12 ΄αυτογκόλ Ν. Γιαννακόπουλος , 38΄ Π. Κονέ , 56΄Αραούχο , 88΄ πεν. Νούνες  .- 
Διαιτητής: Σέζος (Κιλκίς)
Κίτρινες: Λαμπρόπουλος - Γκόμες, Αρτυματάς
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Σιμόες, Κονέ (71΄ Αϊντάρεβιτς), Μπακασέτας, Χριστοδουλόπουλος (62΄ Γιακουμάκης), Κλωναρίδης, Αραούχο.
ΚΕΡΚΥΡΑ (Αλέκος Βοσνιάδης): Γιαννακόπουλος, Σπίνουλας, Γρομητσάρης, Ιωάννου, Αναστασίου (58΄ Ντιογκό), Σοϊλέδης, Σιόντης, Μπαλάφας (71΄ Αρτυματάς), Γκομές, Έπσταιν (46΄ Νούνιες), Μπάουμαν.

*** Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 14ης αγωνιστικής στη Super League:Σάββατο 9 Δεκεμβρίου
ΑΕΛ-Ξάνθη  1-0 .-  
(Κριζμάν 90+4)
Πανιώνιος-Πλατανιάς 2-1
(29΄ Σπιριντόνοβιτς, 82΄ Γκιοατά - 61΄ Ενσικουλού)
Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 1-4
(27΄ αυτ. Ένγκελς - 6΄, 62΄ Φορτούνης, 66΄ Ανσαριφάρντ, 90΄+1 Τζούρτζεβιτς)

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου

Απόλλων Σμύρνης-Αστέρας Τρίπολης 1-3
(51΄ Αλμπάνης - 20΄, 81΄ Καλτσάς, 70΄ Μανιάς)
Ατρόμητος-Λεβαδειακός 1-0
(42΄ Ντιγκινί)
ΠΑΣ Γιάννινα-Λαμία 1-1
(64΄ Μαυροπάνος - 77΄ Τσούκαλος)
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 4-0
(8΄,51΄ Πέλκας, 68΄πεν. Κουλούρης, 77΄ Πρίγιοβιτς)

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου

ΑΕΚ-Κέρκυρα 3-1
(12΄αυτ. Γιαννακόπουλος, 38΄ Κονέ, 56΄ Αραούχο - 88΄πεν. Νούνιες)

Βαθμολογία (σε 14 αγ.)
1. ΑΕΚ 30
2. Ολυμπιακός 29
3. ΠΑΟΚ 28
4. Ατρόμητος 27
5. Πανιώνιος 22
6. Αστέρας Τρίπολης 21
7. ΑΕΛ 17
. Ξάνθη 17
. ΠΑΣ Γιάννινα 17
10. Λαμία 16
11. Παναθηναϊκός 15
. Λεβαδειακός 15
13. Παναιτωλικός 14
14. Απόλλων Σμύρνης 11
. Κέρκυρα 11
16. Πλατανιάς 6
* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.

***  Συμμετοχή των οπαδών με 50 ευρώ στο πλάνο σωτηρίας για τον Παναθηναϊκό
Από τον Σ.ΘεοδωρόπουλοΣυμμετοχή των οπαδών με 50 ευρώ στο πλάνο σωτηρίας για τον Παναθηναϊκό
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος βγήκε μπροστά για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού, η οποία περνάει και από τα χέρια των οπαδών  
~  Την άμεση κινητοποίηση των οπαδών του Παναθηναϊκού έχει ως κύριο στοιχείο το πλάνο που έθεσε στους παλαιμάχους του Παναθηναϊκού ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Από τα όσα διέρρευσαν μετά τη συνάντηση που είχε ο επιφανής επιχειρηματίας με τους παλαιμάχους του συλλόγου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συμμετοχή των φιλάθλων για τη σωτηρία της ΠΑΕ είναι απαραίτητη, διαφορετικά θα έρθουν ακόμη χειρότερες ημέρες.
Στη συνάντηση που έγινε ο κ. Θεοδωρόπουλος (σ.σ. συνοδευόταν από ένα δικηγόρο κι έναν οικονομικό σύμβουλο) θεωρεί ότι οι οπαδοί του «τριφυλλιού» πρέπει να μπουν άμεσα στην εξίσωση με το να συνεισφέρουν το ποσό των 50 ευρώ έκαστος.
Στόχος είναι να υπάρξει ανταπόκριση από 300.000 φίλους του Παναθηναϊκού, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό των 15 εκ. ευρώ για να βγει χωρίς πρόβλημα η χρονιά.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως θα βάλει κι εφέτος 500.000 ευρώ, ποσό που βγάζει κάθε χρόνο από την τσέπη του για το «τριφύλλι».
Εξήγησε στους παρευρισκόμενους πως θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις κι όπως επισήμανε είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τον κόσμο για να μαζευτεί το ποσό των 15 εκ. ευρώ που απαιτείται για να μην πέσει η ομάδα στα βράχια έως το τέλος της περιόδου.
Εάν δεν συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα, ο Mr Chipita ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα που δόθηκαν θα επιστραφούν στους κατόχους τους.
Η πρόταση του κ. Θεοδωρόπουλου περιλαμβάνει επίσης την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ, με την προοπτική να δημιουργηθεί μία διοίκηση αποκλειστικά από πρώην αθλητές του συλλόγου που θα βγουν μπροστά και θα μπορέσουν να «εμπνεύσουν» καλύτερα τους οπαδούς της ομάδας.
Αυτό, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην παρούσα φάση, μιας και απαιτείται αλλαγή του καταστατικού
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
~* Χωρίς καμία απολύτως διάθεση να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις στον κόσμο του Παναθηναϊκού, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος κράτησε χαμηλούς τόνους, μετά τη συνάντησή του με τους παλαιμάχους του συλλόγου.
Για περίπου 3 ώρες ο Mr Chipita ανέλυσε τις απόψεις του στους παρευρισκόμενους για τα βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να βγει η χρονιά χωρίς προβλήματα, επισημαίνοντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι δεν υπάρχει μαγική λύση για το σύλλογο.
«Κατά τη γνώμη μου δόθηκε υπερβολική σημασία στη σημερινή συνάντηση. Αυτό που κάναμε ήταν μία ανταλλαγή απόψεων με φίλους και παλαιμάχους του Παναθηναϊκού. Έως εκεί. Δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί αυτός ο θόρυβος και να είναι εδώ τόσοι δημοσιογράφοι για το θέμα», είπε αρχικά ο επιφανής επιχειρηματίας και πρόσθεσε:
«Στον κόσμο δεν θα πρέπει να δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες. Να μη νομίζει ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση για το αύριο του Παναθηναϊκού. Κάναμε μια κουβέντα για να συζητήσουμε τα προβλήματα της ομάδας» αρκέστηκε να πει κι αποχώρησε από το ξενοδοχείο όπου διεξήχθη η συνάντηση. Από τα όσα έγιναν γνωστά, σε περίπου 10 ημέρες θα ακολουθήσει κι άλλο ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η θέση των παλαιμάχων
Ιδιαίτερα αισιόδοξος, σε σχέση με τον κ. Θεοδωρόπουλο εμφανίστηκε για το αύριο του συλλόγου ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού, μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής άλλων τριών επιχειρηματιών στο πλάνο που έχει θέσει ο Mr Chipita, μεταξύ ο Κύπριος, Ανδρέας Γαβριηλίδης.
«Υπάρχει ένας ακόμα μάνατζερ επιχειρήσεων στην Κύπρο, ονόματι Ανδρέας Γαβριηλίδης, που θα μπει στο παιχνίδι μαζί με άλλους τρεις επιχειρηματίες. Υπάρχει ένα πλάνο που θα συζητηθεί ξανά στις επόμενες δέκα μέρες που κύριο άξονά του έχει τον κόσμο του Παναθηναϊκού», τόνισε ο Αντώνης Αντωνιάδης και συνέχισε:
«Θα γίνει άνοιγμα και σε νεότερους παλαίμαχους, ήδη εγώ ειδοποίησα τον Καραγκούνη, ενώ ο Σεϊταρίδης μου έκανε παράπονα που δεν τον ενημέρωσα και του απάντησα την επόμενη φορά θα είναι κι αυτός μαζί μας. Πρόκειται για ένα πλάνο που δεν θα επιτρέψει να πέσει ο Παναθηναϊκός στα βράχια. Δεν αποκλείεται στη συνέχεια να γίνει και μόνιμο», συμπλήρωσε.
Λακωνικός ήταν στην τοποθέτησή του ο Μίμης Δομάζος: «Έγινε το πρώτο ραντεβού, θα γίνει κι ένα δεύτερο πιο διευρυμένο...», ενώ ο Βασίλης Κωνσταντίνου διευκρίνισε ότι από λάθος συνεννόηση δεν κλήθηκαν οι Σεϊταρίδης και Μπασινάς. in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 04 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 και 10  Δεκεμβρίου 2017 :Μια επισκόπηση -ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/09-10-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-11-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 12 Δεκεμβρίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-12-2017.html .-
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3792  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 553   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅