Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 17  Οκτωβρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  ....
~
Τα ονόματα αυτών που δεν γιορτάζουν
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- Γέροντα, πότε γιορτάζουμε; Όταν γεννηθήκαμε ή όταν βαφτισθήκαμε;
- Γιορτάζουμε, όταν γιορτάζει ο άγιος μας, το όνομα του οποίου πήραμε στο βάπτισμα.
- Τότε, τι γίνεται με όσους έχουν ονόματα, που δεν είναι ονόματα αγίων;
- Όσων ανθρώπων τα ονόματα δεν εορτάζουν, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να αγιάσουν!
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης




~** Ο ΤΣΙΠΡΑΣ με όλη την παρέα του βολτάρουν -διακοπές στις Η.Π.Α . και  οι Έλληνες πεινάνε...πάντα με τα λεφτά όλων των Ελλήνων !! Μα δεν υπάρχει τσίπα κ. Τσίπρα ; Αλλά έφερες  μηδέν επενδύσεις δίνοντας 2,4 δις στις Η.Π.Α  με τα F-16 ...... :
~*N. TRABS- Α. ΤΣΙΠΡΑΣ Λ Οίκος -1- 17/10/2017: https://youtu.be/CVGrGnxIK_I .-
~*Α .Τσίπρας  - Τράμπ στο Λ. ΟΊΚΟ  17/10/2 17   - 2-:https://youtu.be/o6HNWsuQqiw   .-



~ 17 Οκτωβρίου
Προφήτου Ωσηέ. Οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη «Κρίσει». Μαρτύρων Λεοντίου, Ανθίμου και Ευπρεπίου. Αντιγόνου, Θεοφάνους, Λουκιανού, Νικομήδους και Τερεντίου. Κοσμά του εν Γεωργία. Οσίων Ισιδώρας και Νεοφήτης.
~
~ Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
~  Ἀσκητικῶς προγυμνασθεῖς ἐν τῷ ὄρει, τᾶς νοητᾶς τῶν δυσμενῶν παρατάξεις, τὴ πανοπλία ὤλεσας παμμάκαρ τοῦ Σταυροῦ, αὔθις δὲ πρὸς ἄθλησιν, ἀνδρικῶς ἀπεδύσω, κτείνας τὸν Κοπρώνυμον, τῷ τῆς πίστεως ξίφει, καὶ δι' ἀμφοὶν ἐστέφθης ἐκ Θεοῦ, Ὁσιομάρτυς, Ἀνδρέα ἀοίδιμε.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ανδρέα ο εν Κρίσει - 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/PA2ZpW1-ODw  .-
~
Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα

Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απ....
 
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 

***  Τα Ολλανδικά «μαγικά μανιτάρια» έστειλαν ζευγάρι από την Οιχαλία στα κρατητήρια 
Προμηθεύτηκαν παραισθησιογόνα μανιτάρια μέσω Ιντερνετ 
 Στα κρατητήρια και όχι στα… ουράνια οδήγησε ένα ζευγάρι το μαγικό μανιτάρι, που παρήγγειλαν από την Ολλανδία και «παρέλαβαν» δια χειρός των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας οι οποίοι παρέστησαν τους υπαλλήλους ταχυμεταφορικής.
Το πρωτόγνωρο περιστατικό για τη Μεσσηνία, αποκαλύφθηκε χθες και από τα χέρια του ζευγαριού από την Καλλιρόη,   που μόλις  είχε παραλάβει το δέμα που περίμενε, κατασχέθηκαν δέκα συσκευασίες μανιταριών ψιλοκυβίνης (παραισθησιογόνα μανιτάρια) βάρους 210 γραμμαρίων, ενώ στο σπίτι τους βρέθηκαν σπόροι παραισθησιογόνων φυτών και φιαλίδια με ψυχοδραστικές ουσίες.
  Αεροπορικώς
Η πρωτότυπη, για τα δεδομένα της Μεσσηνίας,  ιστορία, άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι αρχές του Βελγίου, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται, ενημέρωσαν το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ότι από την Ολλανδία ξεκινάει δέμα με παραισθησιογόνα μανιτάρια, το οποίο έχει παραλήπτη έναν 39χρονο στο νομό μας.
Το δέμα ταξίδεψε αεροπορικώς από την Ολλανδία, μέσω Βελγίου και έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Εκεί βρέθηκαν άντρες του Τμήματος  Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, οι οποίοι παρέλαβαν το ύποπτο δέμα και το μετέφεραν στη Μεσσηνία.
  «Μαγικά μανιτάρια»
Παραλήπτης ήταν ένας 39χρονος από την Καλλιρόη του Δήμου Οιχαλίας και το πρωί της Παρασκευής, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προσποιήθηκαν τους υπαλλήλους κούριερ και πήγαν να παραδώσουν το δέμα.
Το δέμα παρέλαβε η 48χρονη σύντροφος του παραλήπτη,  υπήκοος Ολλανδίας, η οποία συνελήφθη άμεσα, ενώ ακολούθησε και η σύλληψη του 39χρονου συντρόφου της. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια η παραγγελία των «μαγικών μανιταριών» είχε γίνει μέσω ίντερνετ.
Μέσα στο πακέτο, βρέθηκαν δέκα ανισοβαρείς συσκευασίες μανιταριών ψιλοκυβίνης (παραισθησιογόνα μανιτάρια), συνολικού βάρους 210 γραμμαρίων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι τους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 110 σπόροι παραισθησιογόνων φυτών, μεταξύ των οποίων σπόροι από παραισθησιογόνους κάκτους και παπαρούνα καθώς και 4 φιαλίδια, που περιείχαν ποσότητες ψυχοδραστικών ουσιών, συνολικού βάρους 17,4 γραμμαρίων. Επίσης κατασχέθηκαν και 2 κινητά τηλέφωνα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Το ζευγάρι οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου τους ασκήθηκε δίωξη.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Ο καιρός αύριο Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 18/10/2017 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Παλαιοντολογικό Μουσείο και Πάρκο Φυσικής Ιστορίας στη Μεγαλόπολη (φωτογραφίες) 
ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ. Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ
  «Ο παλαιοντολογικός πλούτος της Ελλάδας μπορείκαι πρέπει να αξιοποιηθεί με την ανάδειξή του»

     Τον περασμένο Αύγουστο θεμελιώθηκε στο Ίσιωμα Καρυών, κοντά στη Μεγαλόπολη, το πρώτο Παλαιοντολογικό Μουσείο και Πάρκο Φυσικής Ιστορίας της Πελοποννήσου. Ο Δρ. Γεώργιος Θεοδώρου, ομότιμος Καθηγητής Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα επιμεληθεί επιστημονικά την έκθεσή του, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πλούσια παλαιοντολογική κληρονομιά της χώρας μας, που συχνά αγνοούμε.
   Πρόσφατα θεμελιώθηκε το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μεγαλόπολης, που όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί. Πώς ξεκίνησαν όλα;
   Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει στη Μεγαλόπολη παρουσία από το 1902, όταν στην περιοχή έσκαψε ο καθηγητής Θεόδωρος Σκούφος ο οποίος εντόπισε εκπληκτικό υλικό. Επίσης, τη δεκαετία του '60, o καθηγητής Ι. Μελέντης πάλι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε ανασκαφές κοντά στο Ίσιωμα Καρυών, που δίνει πολλά ευρήματα σε διάφορα σημεία, μια ιδιαιτερότητα αλλά και δυσκολία της περιοχής. Εγώ ξεκίνησα τις ανασκαφές το 2009, τις οποίες συνέχισα το 2011-13 και από τότε προσπαθούμε να τις επαναλάβουμε. Από την πρώτη περίοδο με κάλεσαν ο σύλλογος Ισιωματαίων Άγιος Δημήτριος να υποστηρίξω επιστημονικά την προσπάθεια δημιουργίας ενός μουσείου, για το οποίο είχε ήδη είχε παραχωρηθεί η έκταση από κατοίκους. Το μουσείο θεμελιώθηκε στις 26 Αυγούστου 2017, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το κτηριακό. Από επιστημονική άποψη, η Περιφέρεια έχει πάρει την απόφαση το εσωτερικό του Μουσείου να το υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και λογικά θα το αναλάβω.
   Τι εκθέματα θα περιλαμβάνει και πόσο πίσω θα πηγαίνουν χρονολογικά;
   Θα προσπαθήσουμε να αποδώσουμε όλο το φυσικό περιβάλλον από πολύ παλιά ως σήμερα, φυσικά και το ανασκαφικό έργο και τα παλαιοντολογικά ευρήματα. Χρονικά, θα καλύπτει ένα εύρος που θα ξεκινά πριν από 300 εκ. χρόνια και θα φτάνει ως το σήμερα, διάστημα που καλύπτουν συνήθως τα παλαιοντολογικά - γεωλογικά μουσεία. Ο επισκέπτης θα βλέπει σε έναν συγκεντρωμένο χώρο ό,τι αφορά τις μετακινήσεις ηπείρων, την Παγγαία, τη μεγάλη ήπειρο του παρελθόντος, τον ωκεανό που εξελίχθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα και η οποία σταδιακά μικραίνει όσο η Αφρική πλησιάζει την Ευρώπη, ωσότου κλείσει τελείως μετά από πολλά εκατομμύρια χρόνια, αλλά και για την εξέλιξη του ελληνικού χώρου, της Αιγηίδος, της ξηράς όπου σήμερα έχουμε το Αιγαίο, της Πελοποννήσου, της ηπειρωτικής Ελλάδας κοκ. Είναι ένα γενικό πλαίσιο το οποίο ναι μεν καλύπτει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μας λέει τα πάντα για την εξέλιξη της Ελλάδας.
          Τι γνωρίζουμε για την παλαιοντολογική πανίδα και χλωρίδα της περιοχής;
   Η πανίδα των προβοσκιδωτών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στη Μεγαλόπολη, όπου έζησαν οι γιγάντιοι Ελέφαντες των Δασών (Palaeoloxodon antiquus), ύψους περίπου 4.5 - 5 μ. Επίσης έχουμε ιπποπόταμους, ελάφια, χοίρους, ύαινες, κάποια βοοειδή, ενώ τελευταία επιβεβαιώθηκε εκ νέου η παρουσία ρινόκερου. Χρονολογικά πηγαίνουμε περίπου 300.000 - 500.000 χρόνια πίσω. Φυσικά θα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά για να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι γνώσεις μας.
   Πλούσιες σε παλαιοντολογικά ευρήματα είναι κι άλλες περιοχές στην Ελλάδα, όπως το Πικέρμι, η «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας» όπως αποκαλείται, η Τήλος, γνωστή για τα περίφημα απολιθώματα νάνων ελεφάντων και η Κερασιά Ευβοίας, όπου έχει βρεθεί το νέο είδος ρινόκερου Αcerorhinus neleus. Μιλήστε μας λίγο για τις ιδιαιτερότητες που κρύβουν;
   Κλείστε τα μάτια σας και ταξιδέψτε νοερά σε μια σημερινή αφρικανική σαβάνα. Ό,τι δείτε εκεί, συν άλλα είδη που δεν υπάρχουν, θα τα συναντούσατε στο Πικέρμι της εποχής της Μειόκαινου. Είναι ένας εντυπωσιακός βιότοπος, ιδιαίτερα πλούσιος, ο οποίος έχει κηρυχτεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διεθνώς γνωστός εδώ και περίπου δυο αιώνες. Σήμερα, φιλοξενεί την Έκθεση Παλαιοντολογικών Θησαυρών Πικερμίου, με τον Δήμο, που έχει αγκαλιάσει πολύ θερμά το θέμα, να προσπαθεί να φτιάξει ένα παλαιοντολογικό πάρκο της τάξης των 150 στρ. περίπου, με μουσείο μέσα. Όσον αφορά την Κερασιά, το υλικό είναι επίσης εντυπωσιακό. Υπάρχει περιθώριο να δουλεύουμε ανασκαφικά ταυτόχρονα σε επτά διαφορετικά σημεία, από 3 ως 4 μήνες τον χρόνο, επί σειρά ετών. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να ιδρυθεί γεωπάρκο και να δημιουργηθεί ένας υποστηρικτικός φάκελος προϊόν συνεργασίας, παλαιοντολόγων, βοτανικών, ζωολόγων, τοπογράφων, ιστορικών κ.α. ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε την περιοχή στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η Βόρεια Εύβοια προσφέρεται για κάτι τέτοιο, καθώς είναι αρκετά παρθένα, ενώ σε πολλά σημεία έχει παλαιοντολογικά ευρήματα σπόνδυλων ζώων, καθώς και στοιχεία απολιθωμένων δασών. Στην Τήλο ένα σπήλαιο φιλοξενεί πλουσιότατο υλικό από τους τελευταίους ευρωπαϊκούς ελέφαντες, για τους οποίους το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεργαζόμενο με το ΕΜΠ και το Παν/μιο Πατρών (Ιατρική) έφτιαξε με κονδύλια ΕΣΠΑ μια 3D αναπαράσταση. Το 2018 θα την πάμε στο νησί, όπου ήταν και ο αρχικός στόχος.
    Υπάρχουν άλλες περιοχές με παλαιοντολογικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα;
   Στο Ρέθυμνο, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στo πλαίσιo των ΠΕΠ Κρήτης, κατασκευάστηκε το 2008 ένα παλαιοντολογικό μουσείο που εκθέτει μόνο τοπικό υλικό, το οποίο είναι κυρίως ελέφαντες και ελάφια. Η παράκτια ζώνη από το Ρέθυμνο ως το Γεράνι, που περιλαμβάνει περισσότερα από 10 σπήλαια, είναι η πλουσιότερη συνάθροιση παλαιοντολογικών θέσεων με ενδημικά θηλαστικά στη Μεσόγειο. Είναι μια μοναδική περιοχή που πρέπει να προστατευθεί με νομοθετική ρύθμιση, ειδάλλως θα χαθεί.
   Ελένη Μάρκου
   (ΣΣ: Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται ανήκουν στο αρχείο του καθηγητή Γ. Θεοδώρου και τις έχει παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

***  Διακοπή νερού στα Φιλιατρά από τα μεσάνυχτα 
Χωρίς νερό θα μείνουν τα Φιλιατρά εξαιτίας πολύωρης διακοπής της υδροδότησης από απόψε τα μεσάνυχτα έως αύριο το μεσημέρι.
«Λόγω εργασιών που θα γίνουν στο δίκτυο ύδρευσης στα έργα που γίνονται στη είσοδο της πόλης μας θα γίνει διακοπή νερού από σήμερα αργά το βράδυ έως και αύριο το μεσημέρι», αναφέρει σχετική ενημέρωση της Δ.Κ. Φιλιατρών.

***  Κωνσταντίνος Μπελόγιαννης: Η υποψηφιότητά μου ως προέδρου στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας 
Κάθε τρία έτη έχουμε τις διαδικασίες των αρχαιρεσιών στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας μας. Είναι μεγάλη η απόφασή μου να μετάσχω, ως πρόεδρος, στις προσεχείς αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αλλά πιστεύω ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Η απόφασή μου ήλθε αβίαστα και δε σχετίζεται με καταστάσεις, με σκοπιμότητες, με πρόσωπα, εξάλλου δε θέλω ωραιοποιήσεις, δε θέλω στρογγυλοποιήσεις, δε θέλω οξύτητες, δε θέλω συγκρίσεις και κάθε άλλο παρά θα υποτιμούσα την οιαδήποτε προσπάθεια οιουδήποτε ανθρώπου, καταξιωμένου συναδέλφου, πολλώ δε μάλλον εκλεγμένου και καταξιωμένου. Έχει σχέση η απόφασή μου με μένα και με σας και επειδή μερικοί εκ των συναδέλφων μου ίσως δε γνωρίζουν στοιχεία του χαρακτήρα μου και της ζωής μου, θα ήθελα να μου επιτρέψετε ενδεικτικά να αναφέρω μερικά μόνο, απολύτως πραγματικά και επαληθεύσιμα, περιστατικά, διότι δεν έχω σκοπό να σας κουράσω.
Γεννήθηκα, λοιπόν, με τη βοήθεια της πρακτικής μαίας, μια χιονισμένη, πανέμορφη, φαντάζομαι, Κυριακή, στις 5-2-1956, όχι στο νοσοκομείο, αλλά στο ορεινό χωριό μου. Στην πρώτη τάξη του Δημοτικού «αρίστευσα» με πέντε, ο δάσκαλός μου, που διέγνωσε ότι δεν είμαι για πολλά (έτσι είπε «μυστικά» στον πατέρα μου, που «μυστικά» το είπε στη μητέρα μου αλλά, εγώ κρυφακούοντας, το άκουσα «δυνατά»), με συγκλόνισε, αλλά δεν πτοήθηκα, η σκέψη μου όμως τόλμησε να τον κρίνει. Η επόμενη τάξη με διαφορετικό δάσκαλο, με βρήκε σε εντελώς διαφορετική θέση, άριστο να μαθαίνω γράμματα και γραφή τα παιδιά της πρώτης. Το σχολείο ήταν μονοθέσιο, όλες οι τάξεις σε μια αίθουσα και ο δάσκαλος, που τον ευγνωμονώ πάντα, εκεί είχε το κατάλυμά του, αγαπούσε πολύ το έργο του και μας.
Στις εισαγωγικές εξετάσεις του γυμνασίου ήλθα πρώτος αλλά το απουσιολόγιο ουδέποτε το είδα. Δεν πτοήθηκα. Συνέχισα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με καθημερινή πεζοπορία πολλών χιλιομέτρων, την εξαντλητική προσπάθεια. Στην έκτη τάξη, εν όψει πανελληνίων εξετάσεων, ενημερώνω τον καθηγητή Μαθηματικών για τις σκέψεις μου να σπουδάσω νομικά, μου ευχήθηκε καλή επιτυχία, αλλά στο πρώτο τρίμηνο για την «ενίσχυση» της προσπάθειάς μου, με βαθμολόγησε και στα τρία μαθήματά του με «άριστα» εννέα, η βαθμολογία όμως των γραπτών μου στη συνέχεια και στα τρία μαθήματα ήταν 20 και απέκτησα δικαίωμα αναθεώρησης, διότι η βαθμολογία μεταξύ γραπτού και προφορικού είναι 11 μονάδες, αντί τριών που ήταν η μέγιστη επιτρεπόμενη διαφορά. Η εισαγωγή μου στο Πανεπιστήμιο κάλυψε τα πάντα, πλημμύρισα με απίστευτες δυνάμεις που μου επέτρεπαν να παρακολουθώ τους υπέροχους και λαμπρούς πραγματικά καθηγητές και άλλες τόσες δυνάμεις για να συνεχίζω, μετά τα μαθήματα, την εργασία μου ως σερβιτόρος, κυρίως στη νύχτα, σε καφετέριες – πιτσαρίες της Κηφισιάς, Ψυχικού κ.λπ. και από εκεί κατευθείαν στο Πανεπιστήμιο, που το έβλεπα και ήταν φυσικός μου χώρος. Φρόντιζα και τελείωνα όλα τα μαθήματά μου την πρώτη εξεταστική του Ιουνίου, ώστε στις «διακοπές» του καλοκαιριού να μπορώ απερίσπαστος να αφιερώνω, εν όψει «χειμώνα», όλο το χρόνο μου στην εργασία μου ως σερβιτόρος στην Παραλία Καλαμάτας, αλλά και στη Συκική ως προϊστάμενος απεντομωτηρίων. Έτσι τελείωσα και τα δύο τμήματα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πολιτικό και το Νομικό. Η, μετά τη διετή σχεδόν στρατιωτική θητεία μου, πολιτική μου ζωή άρχισε με τη διαδικασία της άσκησης για την άδεια του δικηγορικού λειτουργήματος. Η γνωριμία μου και η συνεργασία μου με τον Ονούφριο Φαρμακίδη, άριστο δικηγόρο και καθηγητή και μετέπειτα αντιπρύτανη της Παντείου, που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς, ήταν καθοριστική, γνώρισα τους πάντες και τα πάντα. Έγινα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στέλεχος του γραφείου του, ενώ μαζί μας ήταν και η κα Θεοδώρα Αντωνίου, φίλη πραγματική και άξια δικηγόρος, που σήμερα είναι και καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών. Αποφάσισα να συνεχίσω τη δικηγορία στην Καλαμάτα, αλλά ο Σύλλογός μας, δεν ξέρω γιατί, με στενοχωρεί και επί πολλούς μήνες (μου φάνηκαν χρόνια) αναβάλλει διαρκώς την απόφαση να με δεχθεί ως μέλος του και όταν τη λαμβάνει είναι αρνητική, η άκαμπτη όμως επιμονή μου θα κάμψει τις απίστευτες και ακατανόητες αντιδράσεις και θα γίνω τελικώς μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας από το 1989.
Η βοήθεια, όμως, και η αγάπη του κόσμου στο πρόσωπό μου ήταν και είναι πραγματικά συγκλονιστική, με βοήθησε δε να ξεπεράσω τα όποια προβλήματα. Η μακρόχρονη άσκηση του λειτουργήματος ως μαχόμενου δικηγόρου σε όλα ανεξαιρέτως τα δικαστήρια, ιδία δε στα ανώτατα, η εμπειρία και το ενδιαφέρον ήλθαν μόνα τους να μου δείξουν τις επισημάνσεις και να οξύνουν την αγωνιστικότητά μου. Έμαθα ως αθλητής, σε αγώνες αντοχής και ταχύτητας, ότι ο καθένας στο στίβο, έτσι και στο στίβο της ζωής, έχει το δικό του διάδρομο να τρέξει και ευλόγως δικαιούται, με τις δικές του σωματικές, πνευματικές, ψυχικές δυνάμεις, να διεκδικεί, όχι από τους άλλους, αλλά κυρίως από τον εαυτό του το δικαίωμα να μετέχει στους «καθαρούς» αγώνες και μόνος του να διεκδικεί τη νίκη και ό,τι του πρέπουν. Οτιδήποτε στρεβλώνει την προσπάθεια του κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα των λειτουργών ή των συλλειτουργών, είναι απολύτως ασυγχώρητο, αποδοκιμαστέο και καταδικαστέο στη συνείδησή μου. Ποτέ δε ζήτησα από κάποιον το οτιδήποτε. Ποτέ δεν έλαβα θέση ή οιαδήποτε βοήθεια από το Δημόσιο και τον ευρύτερο τομέα του. Διεκδίκησα το «είναι μου» και το πήρα. Από μικρό παιδί, παρά τις αδικίες, αποφάσισα να ακολουθήσω το δύσκολο δρόμο, της άοκνης προσπάθειας, της εντιμότητας, της καθαρότητας, της ευθύτητας, της απλότητας και όχι του δήθεν. Είμαι απόλυτος υποστηρικτής των όσων περί αξιοκρατίας, νομιμότητας και ηθικής εμπεριέχονται στον Κώδικα Δεοντολογίας και στον Κώδικα Περί Δικηγόρων, στον οποίο ενδεικτικώς απαριθμούνται οι άπειρες δυνατότητες, οι ατέλειωτες υπευθυνότητες και οι δέουσες ενέργειες των δικηγόρων, για να τελούν σε άμεση σχέση με την κοινωνία και το περί δικαίου αίσθημα, γιατί χωρίς αυτό και χωρίς εμάς είναι εκ προοιμίου χαμένη η οιαδήποτε προσπάθειά της.
Οι μάχες που πρέπει να δοθούν είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους που δικαιολογημένα αγωνιούν, ζητώντας την ασφάλεια της επαγγελματικής τους επιβίωσης, για τους μαχόμενους δικηγόρους που στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν χίλια δύο προβλήματα, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανελαστικές και καταπιεστικές φορολογικές και λοιπές συνθήκες, για τους συναδέλφους εκείνους που υποχρεώνονται να προσφέρουν υπηρεσίες μισθωτές με ελάχιστες αποδοχές. Oι αγώνες μας πρέπει να συντονισθούν και να εντατικοποιηθούν σε απόλυτο βαθμό για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και απονομής της Δικαιοσύνης, που καλείται να σταθεί αρωγός του κάθε πολίτη , του κάθε ανθρώπου, σε συνθήκες ιδιαίτερες έως απολύτως έκτακτες .
Εγώ, ως μαχητής της ζωής, έδωσα πολλές μάχες και τις κέρδισα όλες. Καμία μάχη δε φοβήθηκα. Πάντα είχα τη ψυχική αντοχή και ανεξάντλητα αποθέματα για να συνεχίσω. Με τη δύναμη του Θεού κατάφερα να σταθώ όρθιος και να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν πρόδωσα τον εαυτό μου, διατήρησα την αξιοπρέπειά μου και το χαρακτήρα μου ακέραιο, δεν ξέχασα τις αρχές μου ούτε τα βιώματά μου, δεν πρόδωσα την εμπιστοσύνη κανενός, δεν ξέχασα τον όρκο ζωής που έχω δώσει στον εαυτό μου ούτε τους όρκους που έδωσα ως πτυχιούχος και ως δικηγόρος. Ως μάχιμος δε δικηγόρος, κάνοντας τις αξιολογήσεις μου, ουδέποτε έπαυσα να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ως συλλειτουργός της Δικαιοσύνης στην επικράτησή της, πράγμα καθόλου δεδομένο, αρκετά δύσκολο και επίπονο, δεδομένης της αδυσώπητης και αβυσσαλέας σύγκρουσης συμφερόντων, που καθόλου δεν ενδιαφέρονται ούτε και θέλουν την επικράτηση του δικαίου, αλλά την επιβολή της καταστροφικής από κάθε άποψη ισχύος. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορώ να πρωτοστατήσω στις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων μας που πλήττονται καίρια, αλλά και στις κοινωνικές παρεμβάσεις μας, ώστε να ανταποκριθούμε στον ιδιαίτερα σημαντικό και καταλυτικότατο για τις εξελίξεις ρόλο μας, να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για αξιόπιστες συνθήκες απέναντι στην αυθαιρεσία και την αταξία του κόσμου, να είμεθα όλοι μαζί ενωμένοι με σκοπό την επικράτηση του δικαίου και της νομιμότητας, διαψεύδοντας διαρκώς τη ρήση του Ησιόδου «Και κεραμεύς κεραμεί κοτέει και τέκτονι τέκτων». Τα πάντα, λοιπόν, εξαρτώνται από μένα και από Σας και τώρα είναι η ώρα των αποδείξεων.
Κωνσταντίνος Π. Μπελογιάννης   Δικηγόρος

***  Ομιλία στην Καλαμάτα για την «Πρόληψη Ca μαστού» 
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Ca Μαστού, το Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ομιλία με θέμα «Πρόληψη Ca Μαστού», προς εθελοντές και κοινό, από την ιατρό γυναικολόγο Ασημένια Νταγκλή, τ. διευθύντρια Γυναικολογικής – Μαιευτικής  Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αύριο Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στα γραφεία του.
Επίσης, θα γίνουν εθελοντικές εξετάσεις ψηλάφησης μαστού, για εθελοντές και κοινό, τη Δευτέρα 23 (18.00 – 20.00) και την Τρίτη 24 Οκτωβρίου (10.00 – 12.00), στα γραφεία του τμήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 27210-87737 και 27210-88313.

*** Πεζός παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Αθηνών 
Ένας ηλικιωμένος παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα στην Οδό Αθηνών, όταν επιχείρησε να διασχίσει το οδόστρωμα το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος ηλικιωμένος έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και με ασθενοφόρο διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

*** Κωνσταντίνος Δαβέρος, ένας ακόμα Καλαματιανός που προτίμησε την Ολλανδία 
Ξεκινώντας ξανά τις συνεντεύξεις με τους Καλαματιανούς του εξωτερικού δεν περιμέναμε ότι θα «μείνουμε» τόσο στην Ολλανδία. Τελικά, όμως, και σε αυτή τη χώρα έχουν μεταναστεύσει αρκετοί Καλαματιανοί.
Εκεί, αυτή τη φορά, μας υποδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Δαβέρος, ένας 24χρονος που, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Wageningen στην Ολλανδία, όπου και συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Τεχνολογία Τροφίμων.
Σε λίγους μήνες ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του και ξεκινά την πρακτική του. Έτσι, όπως μας είπε, θα εισαχθεί κι αυτός στο εργασιακό περιβάλλον, όπου και θα συνεχίσει, αφού, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η εύρεση εργασίας δεν αποτελεί πρόκληση, αλλά κανόνα.
  -Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Διανύω το δεύτερο έτος διαμονής μου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ολλανδία. Η απόφασή μου να φύγω στο εξωτερικό για το μεταπτυχιακό μου ήταν σχετικά εύκολη λόγω του χαρακτήρα μου. Είμαι τολμηρός και ευκολοπροσάρμοστος. Ωστόσο, οι βασικοί λόγοι που με ώθησαν να το κάνω πράξη δεν έχουν να κάνουν μόνο με αυτό, καθώς πολλοί νέοι με ποικίλους χαρακτήρες το έχουν τολμήσει. Περιλαμβάνουν την αναζήτηση αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας με ισορροπημένα ωράρια και ενός περιβάλλοντος που αναγνωρίζει και επιβραβεύει την αριστεία. Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά για διαφορετικούς λόγους.
Το πρώτο σού προσφέρει οικονομική ελευθερία, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να κάνεις σχέδια για το μέλλον, όπως ταξίδια και οικογένεια. Το να μπορείς να απολαμβάνεις το παρόν και να βλέπεις το μέλλον γεμάτο προοπτικές και προσδοκίες αποτελεί βάση της ψυχικής υγείας.
Το δεύτερο είναι πυλώνας κάθε κοινωνίας που ευδοκιμεί και δίνει ηθική ικανοποίηση και κίνητρο στα μέλη της για να προσφέρουν τα μέγιστα.
  -Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Ακόμα δεν έχω ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Ωστόσο, μέσω του πανεπιστημίου και στο πλαίσιο της διατριβής μου κάνω έρευνα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων για μία πολυεθνική εταιρεία. Σε λίγους μήνες ακολουθεί η πρακτική μου άσκηση και, συνεπώς, η είσοδός μου στο εργασιακό περιβάλλον.
Λόγω της αναγνωρισιμότητας του πανεπιστημίου ως το καλύτερο στην Ευρώπη, και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο στον τομέα μου, η εύρεση εργασίας δεν αποτελεί πρόκληση αλλά κανόνα.
  -Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Γενικά η Ολλανδία είναι μια χώρα ανοιχτή και συνηθισμένη στη διαφορετικότητα. Εδώ και πολλά χρόνια συμβιώνουν άνθρωποι από ποικίλες κουλτούρες από όλο τον πλανήτη. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης στη Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί κάποια στερεότυπα για τους Έλληνες, που μερικές φορές γίνονται εμφανή από συζητήσεις μου με Ολλανδούς.
Το ποσοστό είναι, όμως, μικρό και προσωπικά χαίρω άριστης αντιμετώπισης και σεβασμού. Είναι ευγενικοί άνθρωποι, που θα προσφέρουν τη βοήθειά τους.
  -Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Όπως προανέφερα, την «επιβράβευση της αριστείας».
Επιπλέον, αυτό που θα ήθελα να φέρω μαζί μου είναι η «ευθύτητα του λόγου» που έχει ένας Ολλανδός. Θα σου πει τα πράγματα όπως έχουν. Το αποτέλεσμα; Άριστη συνεννόηση και κατανόηση για το πού «πατάς», τι θα πρέπει να περιμένεις από το συνομιλητή σου, αλλά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις σου. Αυτή η ευθύτητα είναι βαθιά ριζωμένη στην ολλανδική κουλτούρα, τόσο που κάποιες φορές μπορεί να παρερμηνευθεί ως αγένεια.
Αποτελεί, δε, μεγάλο όπλο υπέρ της αποδοτικότητας σε κάθε τομέα και οδηγεί στο τρίτο στοιχείο που θα ήθελα να φέρω στην Ελλάδα, «την εποικοδομητική κριτική/αξιολόγηση». Κανένας - φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι στο ιδιωτικό/δημόσιο τομέα - δεν μπορεί να αποφύγει την αξιολόγηση. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι τα ίδια τα μέλη της κοινωνίας ζητούν να αξιολογηθούν - από τους συνεργάτες τους, τους φοιτητές τους, τους πελάτες τους - και γι’ αυτό πρόσθεσα και τον επιθετικό προσδιορισμό «εποικοδομητική». Μέχρι και οι πιο ξακουστοί καθηγητές-ερευνητές επιζητούν τα σχόλια των φοιτητών και εφαρμόζουν τις προτάσεις τους-εφόσον είναι λογικές- από την επόμενη κιόλας σεζόν!
Η συνειδητοποίηση αυτή από ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο σχετικά με την αξία την αξιολόγησης είναι ζηλευτή και θα ήθελα στο μέλλον να γίνει βίωμα και του Έλληνα.
  -Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Μένω σε μια μικρή κωμόπολη της Ολλανδίας, το Wageningen. Δεν υπάρχουν εντυπωσιακά αξιοθέατα.
Ωστόσο, αξίζει κανείς να επισκεφτεί τη λαϊκή αγορά του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία γύρω από την εκκλησία. Εκεί, μπορεί να δοκιμάσει ποικιλία τοπικών προϊόντων, αλλά και την αγαπημένη λιχουδιά των Ολλανδών, τηγανιτό παναρισμένο ψάρι - γνωστή ως «Kibbeling».
Μια βόλτα με ποδήλατο στο υπέροχο φυσικό τοπίο γύρω από την πόλη και μια στάση για πικ-νικ στις όχθες του ποταμού Ρήνου αρκεί για να γεμίσει κάποιος τις μπαταρίες του για τον επόμενο προορισμό του.
Σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθεί κανείς την εντυπωσιακή πανεπιστημιούπολη.
Τέλος, θα συνιστούσα να περάσει μία νύχτα στις μικρές αλλά θερμές φοιτητικές παμπ, που μαζί με τα μεγάλα πάρτι που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σπίτια συνθέτουν τη νυχτερινή ζωή της πόλης τα Σαββατοκύριακα.
  -Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Οι μυρωδιές από τα βότανα και τα μπαχαρικά στα στενά του Ιστορικού Κέντρου, το γαλάζιο και η αλμύρα της θάλασσας, οι «γαστρονομικές απολαύσεις» της και, φυσικά, η οικογένειά μου.
  -Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Φυσικά και υπάρχει. Θέλω να γυρίσω με υψηλές αξιώσεις για να διεκδικήσω μια καλή θέση σε κάποια εταιρεία, αλλά και για να υλοποιήσω το στόχο μου για τη δημιουργία μιας επιχείρησης παραγωγής ελληνικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
Πιστεύω ότι ως χημικός και τεχνολόγος τροφίμων μπορώ να συνεισφέρω στην ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου και της χώρας μου, αρκεί όμως να μου επιτραπεί. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους που έχουν καινοτόμες ιδέες και όρεξη να τις υλοποιήσουν.
Αν πραγματικά η φυγή του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αντιμετωπιζόταν ως πρόβλημα, θα έπρεπε ήδη να τους είχε δοθεί φωνή μέσα από τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τις χώρες που βρίσκονται. Ως αποτέλεσμα το εκλογικό σώμα θα άλλαζε ποσοτικά και ποιοτικά, εμπλουτισμένο με πολίτες υψηλής μόρφωσης και πολυδιάστατων εμπειριών. Τότε και μόνο τότε, ίσως, θα ήταν δυνατή η μεταφορά των στοιχείων που περιέγραψα νωρίτερα στην ελληνική κοινωνία, με επακόλουθο την επιστροφή χιλιάδων νέων στη χώρα μας. Νέοι που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στην οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και οικογένεια, βγάζοντας την Ελλάδα από το τέλμα που έχει περιέλθει μέσα από λάθη δεκαετιών, που δυστυχώς συνεχίζονται.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου που μου έδωσαν την ευκαιρία να σπουδάσω μέσα από πολλές θυσίες και τον αδερφό μου και τους φίλους μου, που συνεχίζουν να μου συμπαραστέκονται σε κάθε δυσκολία.
Των Κώστα Γαζούλη- Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Υ.Γ.: Αν κάποιος δικός σας ανήκει στην κατηγορία των Καλαματιανών του εξωτερικού, το «Θάρρος» είναι εδώ για να τον παρουσιάσει. Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: tharros1899@gmail.com ή στείλτε μας μήνυμα στη σελίδα του Θάρρους στο Facebook.

***   Εκδήλωση για το Κυπριακό στην Καλαμάτα 
Την επόμενη Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας θα παρουσιαστεί το τελευταίο βιβλίο του δημοσιογράφου - συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, με τίτλο «Η Κύπρος στο στόχαστρο».
Εκτός από το συγγραφέα, για το βιβλίο αλλά και για τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας θα μιλήσει και ο συγγραφέας- αρθογράφος Σάββας Καλεντερίδης.
Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε για την «παράνομη και παράλογη Διεθνή Διάσκεψη στη Γενεύη, με σκοπό να καταλύσουν τη Δημοκρατία στην Κύπρο και το ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος της, εντάσσοντας και την Τουρκία από το παράθυρο στην Ε.Ε.
Αν υλοποιηθούν τα σχέδια θα είναι το τέλος για τους Έλληνες της Κύπρου, συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στο νησί. Αλλά θα είναι και το τέλος για μια Ελλάδα που, στην κατάσταση που είναι, δε θα αντέξει ασφαλώς να πέσουν πάνω της και τα ερείπια της Κύπρου.
Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε ότι πρέπει να ξέρετε για το τι γίνεται στη Γενεύη, τι θέλουν να κάνουν στην Κύπρο, σε ποιες γενικότερες πολιτικές εντάσσονται και γιατί εμφανίζονται αυτά τα σχέδια.
Θα ξέρετε επίσης διαβάζοντάς το, τι μπορεί να συμβεί σε σας προσωπικά, στις οικογένειές σας, στα παιδιά σας, στη χώρα σας, σε περίπτωση που το ελληνικό «οικονομικό πείραμα» συμπληρωθεί και με ένα κυπριακό “γεωπολιτικό πείραμα»». 
Α.Π.  

***  Παλιά Καλαμάτα: Αναρχία – Αστυνομία – Φυλακές 
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
 Απ’ την ιστορία γνωρίζουμε ότι τα χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό ήταν δύσκολα σε όλους τους τομείς.
Ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα ήταν η αναρχία που επικρατούσε, αφού δεν υπήρχαν ακόμα ούτε Αστυνομία, ούτε δικαστήρια, ούτε φυλακές. Πολλοί κυκλοφορούσαν με τις κουμπούρες στη ζώνη και πολλές φορές που άναβαν τα αίματα – κυρίως για τα πολιτικά –, έπεφταν… κουμπουριές! Άλλωστε, είναι γνωστοί οι παλικαρισμοί των Ελλήνων κι αυτοί γίνονταν αφορμή για μάχες μεταξύ των κουμπουροφόρων.
Ο πρώτος στρατός – φρουρά έγινε τον Ιούνιο του 1821, με φουστανελοφόρους που κρατούσαν καριοφίλια, νταλιάπες, μιλιόνια και άλλα όπλα της εποχής.
Ο δεύτερος στρατός – φρουρά έγινε το 1828 επί Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος είχε φέρει στην Ελλάδα, για την τάξη, γαλλικά στρατεύματα, υπό το στρατηγό Μαιζώνα.
Η τρίτη ήταν το 1833, με το βαυαρικό στρατό, ο οποίος αποτελούσε τη φρουρά του Βασιλιά Όθωνα.
H κατάσταση αυτή της αναρχίας κράτησε μέχρι το 1843 που έγινε η πρώτη Εθνοφυλακή.
Το πρώτο στρατιωτικό σώμα ιδρύθηκε στην Πελοπόννησο και ονομάστηκε Τάγμα Μαυροφόρων, γιατί φορούσαν μαύρη στολή. Το τάγμα αυτό το έκανε ο Δημ. Υψηλάντης, ο οποίος έφερε στολές και λόγχες από την Τεργέστη και εξόπλισε στην Καλαμάτα τρεις λόχους, υπό τον ταγματάρχη Παλέσσα, ο οποίος ήταν παλιά αξιωματικός του Ναπολέοντα.
Το σώμα αυτό διελύθη μετά την άλωση της Τριπολιτσάς και στην Καλαμάτα έμεινε μικρή φουρά.
Προορισμός της ήταν η προστασία και η ασφάλεια της δημόσιας τάξης.
Πρώτος διευθυντής της Αστυνομίας ήταν ένας ταγματάρχης του πεζικού ονόματι Ταμπακάς, ο οποίος κατήργησε τη χαρτοπαιξία.
Οι χρηματίσαντες αστυνόμοι δημοτικής αστυνομίας στην Καλαμάτα ήταν: Ο Δημ. Κυριακός το 1862 – ο Γ. Μπενάκης – ο Ηλ. Αλεξάκης – ο Δημητρακαράκος – ο Γ. Παλαμάρας – ο Βρυώνης – ο Παρασκευόπουλος – ο Γ. Μανωλακάκης και Γ. Καπετανάκης το 1878.
Υπαστυνόμοι ήταν: ο Θ. Δραγώνας – ο Γρ. Δαζέας – ο Θ. Μωράκης κ.ά.
Οι κλητήρες και αρχικλητήρες φορούσαν στολή γαλλικού σχεδίου Εθνοφυλακής.
Εκτός από την Αστυνομία, για την τάξη υπήρχαν και τμήματα στρατού, ανεξάρτητα, με ειδική υπηρεσία φρουρήσεως της ασφάλειας εντός της Καλαμάτας, αλλά και των διαφόρων χωριών της υπαίθρου.
Τα αποτελούσαν διάφορα σώματα όπως: Χωροφυλακής- Ιππικού- Ευζωνικού κ.λπ.
Αυτά ονομάζονταν «μεταβατικά καταδιωκτικά αποσπάσματα», επικεφαλής των οποίων υπήρξαν κατά καιρούς οι Λιβάνιος – Γερδένης – Πεσλής – Κοματάκης – Λιδωρίκης – Ιγγλέσης κ.ά.
Τότε στη Μεσσηνία άφησε εποχή η δράση του συνταγματάρχη του Πεζικού Δημ. Μπαϊρακτάρη, ο οποίος επάταξε την χαρτοπαιξία, την οινοποσία  (μέθη) και τους κουτσαβάκηδες – τραμπούκους, που ήταν κοινωνική μάστιγα της εποχής.
Κλείνοντας αυτό το ιστορικό πόνημα, για τα γεγονότα της παλιάς εποχής του τόπου μας, δε θα πρέπει να παραλείψουμε την ύπαρξη φυλακών στην Καλαμάτα.
Ο γράφων το παρόν θυμάται ότι οι ανδρικές φυλακές ήταν μπροστά από την είσοδο του Κάστρου μας και ονομάζονταν «Φυλακές Ζέρβα». Οι γυναικείες ήταν δυτικά από τα σκαλιά της Υπαπαντής, στο σημείο που σήμερα είναι τα αγάλματα των μητροπολιτών.
Φρούραρχος των φυλακών το 1857 ήταν ένας Αλέξανδρος Κουμουνδουράκης, ο οποίος με τη βοήθεια  των φυλακισμένων επιχωμάτισε την επιβλαβή λίμνη – «Φραγκόλιμνα» - και σήμερα έχει διαμορφωθεί σε μια ωραία πλατεία της πόλης.
Δήμαρχος τότε ήταν ο Γ. Κυριακός, ο οποίος έδωσε σ’ ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Κουμουνδουράκη το όνομά του σε παρακείμενο δρόμο της πλατείας, δυτικά, μπροστά από το Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο.

***  Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης στα Πανεπιστημιακά Σεμινάρια στη Σχολή της Καλαμάτας 
Το θέμα «Γιατί χρειάζεται να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά σήμερα;», με ομιλητή τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη, θα αναλυθεί αύριο Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης», στο πλαίσιο του 3ου Κύκλος Ανοικτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων από το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης.
Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στον Ζαρό Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D.). Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Όμηρο, τη λυρική ποίηση, την τραγωδία, τον Αριστοτέλη, το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, την αρχαία ελληνική λογοτεχνική κριτική και ασχολείται με τη μετάφραση κλασικών κειμένων. Τα ενδιαφέροντά του στρέφονται, επίσης, στη μελέτη της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχει γράψει βιβλία και άρθρα για τον Σολωμό, τον Σεφέρη, τον Σικελιανό, τον Ελύτη, τον Σινόπουλο, τον Εμπειρίκο, τον Ρίτσο, τον Εγγονόπουλο κ.ά.
Βραβεία: -1962: Β΄ Βραβείο Πανσπουδαστικής Ποίησης με κριτές τον Ο. Ελύτη, τον Γ. Ρίτσο και τον Ν. Βρεττάκο -1982: Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης -1983: Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Ιστορία» - 2005: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα "Ο παππούς μου και το κακό".
Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης έχει γράψει πεζογραφία, ποίηση, αυτοτελείς νεοελληνικές μελέτες και μεταφράσεις στα αγγλικά, γερμανικά και στα εβραϊκά. 

***  Όλα έτοιμα για τις πρυτανικές εκλογές στο ΤΕΙ Πελοποννήσου 
Κάλπες θα στηθούν την Τετάρτη στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Καλαμάτας, προκειμένου να εκλεγεί η νέα Διοίκηση του Ιδρύματος.
Από τη διαδικασία θα προκύψει ο νέος πρύτανης, καθώς και τρεις αντιπρυτάνεις, με τους υποψηφίους να είναι τρεις για τη θέση του πρύτανη και τέσσερις για αυτές των αντιπρυτάνεων.
Ειδικότερα, υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη έχουν καταθέσει ο καθηγητής Καπόλος Ιωάννης, ο καθηγητής Καραμουσαντάς Δημήτριος, καθώς και η καθηγήτρια Μπιτσάνη Ευγενία. Για τις θέσεις των αντιπρυτάνεων υποψήφιοι είναι ο καθηγητής Γεωργόπουλος Ευστράτιος, ο αναπληρωτής καθηγητής Πετρόπουλος Δημήτριος, ο αναπληρωτής καθηγητής Σπηλιόπουλος Οδυσσέας και ο καθηγητής Σταθάς Γεώργιος.
Οι κάλπες θα στηθούν στην αίθουσα 33 του Ιδρύματος και η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 3.00 μετά το μεσημέρι.
Δικαίωμα ψήφου έχουν 55 μέλη ΔΕΠ (καθηγητές), καθώς και με διαφορετική βαρύτητα 56 μέλη του Διοικητικού Προσωπικού και 23 μέλη του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού.
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με όλους τους υποψηφίους θέτοντάς τους κοινές ερωτήσεις για την υποψηφιότητά τους και για το πώς θα κινηθούν αν τελικά εκλεγούν.
Να σημειωθεί ότι κάποιοι δεν απάντησαν τελικά ή αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους κείμενο.
          Πώς αποφασίσατε να διεκδικήσετε αυτή τη θέση;
Ευστράτιος Φ. Γεωργόπουλος
: Διατελώ αναπληρωτής πρύτανης, με πεδίο αρμοδιότητάς μου τα Οικονομικά και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), από το Νοέμβριο του 2015, κατά την διοίκηση του κ. Βελισσαρίου – τον οποίο και θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και για όσα έμαθα κοντά του.
Τα σχεδόν δύο χρόνια παραμονής μου στη θέση αυτή εργάστηκα, κυρίως, για την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και για την υλοποίηση διαφόρων μικρών αλλά σημαντικών έργων στο ΤΕΙ. Θεωρώ ότι κατά το διάστημα αυτό έγιναν βήματα προς τη θετική κατεύθυνση, στηριζόμενος φυσικά, στην καλή δουλειά των προκατόχων μου και στην αμέριστη υποστήριξη του διοικητικού προσωπικού.
Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση όλο το εξαιρετικό διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος και ιδιαίτερα το προσωπικό (μόνιμο και με σύμβαση) του ΕΛΚΕ και της Οικονομικής Υπηρεσίας για τη συνεργασία που είχαμε.
Δυστυχώς, οι ΕΛΚΕ των Ιδρυμάτων ήταν ένα από τα «θύματα» της κρίσης, καθώς εντάχθηκαν πλήρως στις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης και στο δημόσιο λογιστικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευελιξία στη λειτουργία τους (την οποία απώλεσαν) και για τη γραφειοκρατία με την οποία επιβαρύνονται.
Στόχος, λοιπόν, είναι η πλήρης εναρμόνιση της λειτουργίας του ΕΛΚΕ με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, με παράλληλη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος «διεπαφής» μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛΚΕ και των ωφελούμενων από τα διάφορα έργα (μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, προσωπικό, ανάδοχοι κ.λπ.). Γίνεται ήδη προσπάθεια για την «αυτοματοποίηση» διαδικασιών και προς την κατεύθυνση αυτή. Απώτερος σκοπός είναι να μη χρειάζεται οι ωφελούμενοι να έρχονται στον ΕΛΚΕ, αλλά να μπορούν να έχουν τις βασικές υπηρεσίες ηλεκτρονικά.
Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το ίδιο το κομμάτι της έρευνας μέσω της ανάληψης και υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΕΛΚΕ θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός αναφορικά με την πληροφόρηση για τις διάφορες ερευνητικές προσκλήσεις, καθώς και με την υποβοήθηση των ερευνητικών ομάδων στη συγγραφή των προτάσεών τους τουλάχιστον όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος.
Η έρευνα είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας στον οποίο θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση, καθώς συνδυάζεται και με τις διεκδικήσεις των ΤΕΙ για αλλαγή ονομασίας. Άλλωστε, η έρευνα είναι ο δεύτερος, μετά την εκπαίδευση, πυλώνας της ανώτατης εκπαίδευσης. Χωρίς αυτή τα ιδρύματά μας δεν μπορεί να θεωρούνται ανώτατα. Επιπλέον, τα ερευνητικά προγράμματα αποτελούν οικονομικό αιμοδότη των ΕΛΚΕ όλων των ΑΕΙ και, κατά συνέπεια, των ίδιων των Ιδρυμάτων. Στην εποχή της ύφεσης και της υπο-χρηματοδότησης τα έσοδα από τα ερευνητικά προγράμματα είναι αυτά που ίσως κάνουν τη διαφορά μεταξύ ανάπτυξης και μαρασμού ενός Ιδρύματος.
Γενικότερα τώρα και πέρα από τον ΕΛΚΕ, οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας ίσως να είναι από τις πλέον σημαντικές στην ιστορία των ΤΕΙ. Σήμερα τα Ιδρύματά μας βρίσκονται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, όπως φαίνεται από τις διεργασίες που έχουν αρχίσει να εντατικοποιούνται – ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρόταση για Πανεπιστήμιο Ρούμελης κ.ά. ,και η Διοίκηση που θα αναδειχθεί θα κληθεί να διαχειριστεί το μέλλον του Ιδρύματος. Δε θα είναι απλώς μία Διοίκηση που θα πρέπει να διαχειρίζεται την καθημερινότητα, αλλά θα πρέπει να οραματιστεί και να διαπραγματευτεί το ίδιο το μέλλον και την ύπαρξη του Ιδρύματός μας ως ΑΕΙ. Πιθανόν να είναι η τελευταία Διοίκηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου όπως το ξέρουμε τώρα. Για το λόγο αυτό θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε (ως στελέχη του Ιδρύματος) ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ποιους θα ψηφίσουμε και για ποιον λόγο. Θα πρέπει, νομίζω, να σκεφτούμε το καλό του Ιδρύματος και να ψηφίσουμε ανθρώπους που έχουν αποδεδειγμένα δουλέψει για αυτό και που θεωρούμε ότι θα προσφέρουν προς την κατεύθυνση της εξέλιξης και περαιτέρω αναβάθμισης του Ιδρύματος και όχι ανθρώπους που θα χρησιμοποιήσουν το ΤΕΙ ως όχημα προσωπικής προβολής και ίσως πλουτισμού. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να κλείσουμε τα αυτιά στις υποσχέσεις και την ακατάσχετη παροχολογία και να ψηφίσουμε με τη λογική για το μέλλον του Ιδρύματος.
Προσωπικά, θεωρώ ότι θα προσφέρω, όπως άλλωστε το έχω κάνει από όλες τις διοικητικές θέσεις με τις οποίες με έχουν τιμήσει οι συνάδελφοι, και έχω αποδείξει ότι μπορώ να εργαστώ προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός καλύτερου αύριο για το Ίδρυμά μας, χωρίς να με ενδιαφέρει η προσωπική προβολή και το ατομικό συμφέρον.
          Γιώργος Σταθάς: Για τη λήψη αυτής της απόφασής μου υπήρξαν κάποια κίνητρα, τα οποία και θα σας παραθέσω. Αρχικά, όμως, να επισημάνω ότι δε με εκφράζει ο όρος της διεκδίκησης, διότι δε νιώθω ότι είναι κάτι που μου ανήκει, το δικαιούμαι αδιαμφισβήτητα και τώρα επιθυμώ να το εξαργυρώσω. Καλύτερα θα με εξέφραζε η φράση «διατίθεμαι να υπηρετήσω» το ΤΕΙ από τη θέση του αντιπρύτανη.
Οι λόγοι, λοιπόν, που με οδήγησαν στην απόφαση της υποβολής υποψηφιότητας ήταν, κυρίως, η αγάπη μου για το Ίδρυμα, αλλά και η παρακίνηση από διάφορους συναδέλφους και συνεργάτες. Κατά την πολυετή υπηρεσία μου στο Ίδρυμα από τη θέση του προέδρου Τμήματος και του κοσμήτορα Σχολής, μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσω μια σχετική εμπειρία σε διοικητικά θέματα, η οποία αποκτήθηκε, κυρίως, λόγω της τύχης που είχα να συνεργαστώ με ικανούς και έμπειρους συνεργάτες. Την εμπειρία αυτή προτίθεμαι να αξιοποιήσω περαιτέρω προς όφελος του Ιδρύματος, σε περίπτωση εκλογής μου.
Επίσης, η εκπαίδευση των φοιτητών μας και η συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, μου έδωσαν τη δυνατότητα να κατανοήσω τις δυνατότητες που έχει το ΤΕΙ Πελοποννήσου, τη ζήτηση που έχει η δυνατότητα προσφοράς του και την αναγκαιότητα να συνεχίσουν οι δράσεις αυτές να αποτελούν προτεραιότητα της μελλοντικής πολιτικής του Ιδρύματος.
          Ιωάννης Καπόλος: Οι θέσεις Διοίκησης στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θεωρώ ότι είναι θέσεις προσφοράς προς την κοινότητα του Ιδρύματος. Αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη, γιατί θέλω να προσφέρω στην κατεύθυνση της διατήρησης της παροχής υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης προς τους φοιτητές μας, αλλά και για να βοηθήσω και να υποστηρίξω τα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος σε θέματα έρευνας και αριστείας.
          Δημήτριος Πετρόπουλος: Θεωρώ ότι όλοι μας είμαστε ικανοί και άξιοι για τη Διοίκηση, δεδομένου ότι αυτή είναι μια συλλογική διαδικασία. Αυτοί, βέβαια, που θα διεκδικήσουμε τη Διοίκηση, είναι αυτοί που έχουμε αποφασίσει να θυσιάσουμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Εγώ προσωπικά έχω δείξει – την τελευταία 10ετία – ότι μπορώ να προσφέρω και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων και σε δύσκολες στιγμές για το Ίδρυμά μας. Έτσι θεωρώ ότι θα είμαι ακόμη πιο χρήσιμος και από τη θέση του αντιπρύτανη.
              Αυτή τη στιγμή πώς βλέπετε την κατάσταση του Ιδρύματος;
Ευστράτιος Φ. Γεωργόπουλος: Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του Ιδρύματος εργάστηκαν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και ισχυροποίησης του ΤΕΙ. Σε αυτό το Ίδρυμά μας ήταν πολύ τυχερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε ένα Ίδρυμα μικρό μεν, αλλά με πολύ καλά ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και πολύ «συμμαζευμένο» από οικονομικής άποψης. Σε αυτό έχουν βοηθήσει τα μέγιστα και οι προσπάθειες των μελών ΔΕΠ και των διοικητικών υπαλλήλων. Είμαστε ένα από τα λίγα ΤΕΙ στη χώρα που ακόμα διαθέτει αποθεματικό και το οποίο μπορεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια είχαμε μία «αφαίμαξη» σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο αναφορικά με τα μέλη ΔΕΠ όσο και το διοικητικό προσωπικό, καθώς πολλοί εκλεκτοί συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς ποτέ οι θέσεις που κενώθηκαν να πληρωθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική στέρηση του Ιδρύματος σε προσωπικό εκπαιδευτικό και διοικητικό, ενώ παράλληλα οι υποχρεώσεις και η γραφειοκρατία (που επιβάλλεται και από τα διαδοχικά μνημόνια) συνεχώς αυξάνουν.
Παρ’ όλα αυτά προσωπικά θεωρώ ότι το Ίδρυμα εξακολουθεί με τη δουλειά όλων να βρίσκεται σε μία καλή κατάσταση και να έχει πολύ καλές προοπτικές, αρκεί φυσικά να υπάρχει η βούληση από την πολιτική ηγεσία για ενίσχυσή του και να καλυτερεύσουν και οι οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα. Διότι σε μία χώρα που καταρρέει τίποτα δεν έχει προοπτικές.
          Γιώργος Σταθάς: Το ΤΕΙ Πελοποννήσου, λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, έχει καταφέρει να κατακτήσει μια περίοπτη θέση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό καταδεικνύεται από την προσφορά του σε ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η επιστημονική γνώση που παράγεται από την ερευνητική δραστηριότητα των επιστημόνων του, με την εν συνεχεία δημοσίευση των αποτελεσμάτων της σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, το επίπεδο γνώσης και ικανοτήτων των αποφοίτων μας, τα μεταπτυχιακά μας προγράμματα, η ίδρυση επιστημονικών εργαστηρίων, ο αριθμός των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού με τα οποία συνεργαζόμαστε, η κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές της χώρας μας με τη διοργάνωση ημερίδων, επιστημονικών ομιλιών και συνεντεύξεων, η συνεργασία με παραγωγούς και εταιρείες, μπορούν να αποτελέσουν μια σύντομη καταγραφή των χαρακτηριστικών του. Αυτά, άλλωστε, αποτυπώνονται και στα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, η οποία έγινε από διακεκριμένους επιστήμονες διαφόρων χωρών.
Η «καρποφορία» αυτή οφείλεται στις επίπονες προσπάθειες του επιστημονικού προσωπικού, στην ευσυνείδητη υποστήριξη του διοικητικού προσωπικού, αλλά και στις δυνατότητες που μας παρέχει ο σύγχρονος και επαρκής εξοπλισμός του Ιδρύματός μας. Ασφαλώς, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα θα πρέπει δίκαια να αποδοθούν και στα οράματα, τους κόπους και τον επιμελή συντονισμό όλων των διοικήσεων που προηγήθηκαν.
           Ιωάννης Καπόλος: Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του ΤΕΙ αγωνίσθηκαν για την ανάπτυξη του Ιδρύματος σε υποδομές και εξοπλισμούς, αλλά και μετά τη σχετική δυνατότητα που έδωσε ο νόμος για την παροχή αυτοδύναμων μεταπτυχιακών στους χώρους του Ιδρύματος. Σήμερα το ΤΕΙ έχει άριστες υποδομές, βιβλιοθήκη, εστία, αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα. Η προσφερόμενη εκπαίδευση είναι υψηλού επιπέδου, ενώ οι δυνατότητες για έρευνα είναι εξαιρετικές, πράγμα που αποτυπώνεται με τα ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα που διεκδικούν τα μέλη του Ιδρύματος, αλλά και θα αποτυπωθεί τα επόμενα χρόνια με την ανάπτυξη περισσοτέρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε θέματα αιχμής. Το βασικό ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες των μελών ΔΕΠ είναι η μη δυνατότητα για πραγματοποίηση τρίτου κύκλου (διδακτορικών) σπουδών στα ΤΕΙ. Το θέμα αυτό αποτελεί, χρόνια τώρα, βασικό αίτημα όλων των ΤΕΙ, αλλά η λύση του βρίσκεται στα χέρια της πολιτείας.
           Δημήτριος Πετρόπουλος: Η ερώτηση είναι πολύ γενική και εξαρτάται από το περιβάλλον, αλλά και σε ποιον τομέα. Το ΤΕΙ Πελοποννήσου έχει αξιολογηθεί βάσει διεθνών προτύπων αξιολόγησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τα αποτελέσματα αυτά ήταν πάρα πολύ θετικά. Επίσης, αξιολογούμαστε σε ετήσια βάση από τους φοιτητές μας, καθώς και συχνά από τους πτυχιούχους μας. Βέβαια ,ένας ζωντανός οργανισμός – όπως είναι το ΤΕΙ – χρειάζεται συνεχώς βελτιώσεις, και νέους στόχους. Ένα βασικό πρόβλημα του ΤΕΙ είναι η υποχρηματοδότησή του από το κράτος. Έχω επικοινωνήσει τις σκέψεις-προτάσεις μου προς τους συναδέλφους μου, με ποιους τρόπους μπορούμε να ενισχύσουμε τη θέση μας, να διορθώσουμε αδυναμίες με σκοπό να πετύχουμε στο μέγιστο την αποστολή μας, δηλαδή να μορφώνουμε νέους ανθρώπους. Οι σκέψεις-προτάσεις μου συνοψίζονται σε 4 άξονες: εξωστρέφεια, συνεργασίες, αναβάθμιση προπτυχιακών σπουδών, εξοικονόμηση / αναδιανομή πόρων.
        Παρατηρούμε ένα άνοιγμα προς το Πανεπιστήμιο καθώς και γενικότερα την πόλη, θέλετε να συνεχιστεί αυτό;
Ευστράτιος Φ. Γεωργόπουλος: Η εξωστρέφεια ήταν ένας στρατηγικός στόχος της προηγούμενης διοίκησης του κ. Βελισσαρίου, ο οποίος και επιτεύχθηκε σε πολύ σημαντικό βαθμό. Θεωρώ ότι θα είναι ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους και της επόμενης διοίκησης. Με το Πανεπιστήμιο έχουν εδώ και καιρό δημιουργηθεί δίαυλοι επικοινωνίας και σε επίπεδο διοικήσεων αλλά και σε επίπεδο συνεργασιών μεταξύ των μελών ΔΕΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επιτυχημένο κοινό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Επιχειρηματικότητα και Διακυβέρνηση».
Το άνοιγμα των Ιδρυμάτων προς την κοινωνία είναι κάτι επιβεβλημένο για όλα τα Ιδρύματα και είναι κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η σχέση αυτή οφείλει να είναι αμφίδρομη. Τα Ιδρύματα προσφέρουν ποικιλοτρόπως (οικονομικά, πνευματικά, πολιτιστικά) στις τοπικές κοινωνίες. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι τοπικές κοινωνίες και, κυρίως, οι πολιτικές ηγεσίες τους αγκαλιάζουν ουσιαστικά τα Ιδρύματα!
             Γιώργος Σταθάς: Όσον αφορά γενικότερα στα «ανοίγματα» είμαι πάντα θετικός, επειδή πιστεύω ότι το ΤΕΙ Πελοποννήσου δε θα πρέπει να είναι ούτε αυτότροφο ούτε ένα «ιδιοτελές» Ίδρυμα με κεντρομόλο νοοτροπία που θα έχει ως αυτοσκοπό μόνο την ύπαρξη και λειτουργία του, αλλά στο πλαίσιο της αποστολής του που είναι η υπηρεσία της επιστήμης και της παιδείας, οφείλει να επιδιώκει τη διεύρυνση των αποδεκτών της προσφοράς του. Ο παλμός της λειτουργίας του είναι υποχρεωτικό να μεταδίδεται στην πόλη μας και να συμμετέχει ενεργά στη στήριξη, την ενημέρωση και τη βοήθεια όπου είναι εφικτό, για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, με τους διάφορους τρόπους που ήδη έχετε περιγράψει σε παρελθόντα δημοσιεύματά σας.
Για άνοιγμα προς το Πανεπιστήμιο, είμαι επίσης θετικός. Υπάρχουν επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα τα οποία είναι συναφή στα δύο Ιδρύματα. Πιστεύω πως η συνεργασία μας θα ήταν εποικοδομητική.
Στα γνωστικά αντικείμενα, όμως, που δεν έχουν συνάφεια, επίσης θεωρώ ότι μπορούν να προσφέρουν στον εμπλουτισμό και την ισχυροποίηση των Ιδρυμάτων μας. Εξάλλου, με τον όρο Πανεπιστήμιο νοείται το πνευματικό Ίδρυμα που «στεγάζει» και θεραπεύει όλες (ει δυνατόν) τις επιστήμες, επομένως δε θα ήταν αδόκιμο να εξεταστεί η πιθανή συνεργασία μας και σε ετερογενή επιστημονικά πεδία. Οι τρόποι, βέβαια, και οι δυνατότητες συνεργασίας μας θα πρέπει να εξετάζονται επαρκώς από το εκάστοτε προσωπικό των δύο Ιδρυμάτων.
               Ιωάννης Καπόλος: Αυτά που ρωτάτε είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Το άνοιγμα προς την πόλη ασφαλώς και θα πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί. Η θέση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι μέσα στην κοινωνία και όχι έξω από αυτή. Τα Ιδρύματα θα πρέπει να είναι φάροι γνώσεις και πολιτισμού και να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Το ΤΕΙ μέχρι σήμερα έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία με διάφορες δράσεις του, όπως με την κλινική της λογοθεραπείας, τη βιβλιοθήκη που είναι ανοικτή για όποιον ενδιαφέρεται, με τις εκπαιδεύσεις και τα σεμινάρια σε διάφορα αντικείμενα, με τις μελέτες που σχετίζονται με τοπικά θέματα κ.λπ. Αυτές οι δράσεις ασφαλώς και θα πρέπει να συνεχιστούν αλλά και να εμπλουτιστούν, αρκεί βέβαια όλοι να πιστέψουν ότι το ΤΕΙ αποτελεί τμήμα της τοπικής κοινωνίας και πυλώνα ανάπτυξης.
Με το Πανεπιστήμιο έχουμε ήδη συνεργασίες σε θέματα μεταπτυχιακών σπουδών και έρευνας.
Υπάρχουν, όμως, με βάση αυτά που ακούω και βλέπω συζητήσεις και σε άλλο επίπεδο. Το πώς θα συνεχιστούν και με ποιο αντικείμενο θα εξαρτηθεί τόσο από τη βούληση των μελών της κοινότητας του ΤΕΙ όσο και από γενικότερες εξελίξεις, οι οποίες όμως μπορεί και να μην ελέγχονται από εμάς. Νομίζω ότι ο πρύτανης και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, θα πρέπει να είναι οι εκφραστές της όποιας απόφασης λάβει η πλειοψηφία της κοινότητας του Ιδρύματος. Βέβαια, για να ληφθεί αυτή η απόφαση θα πρέπει πρώτα να υπάρχει ενημέρωση για όλα τα ενδεχόμενα και διεξοδική συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους.
           Δημήτριος Πετρόπουλος: Το άνοιγμα αυτό είναι γεγονός και θέλω, βέβαια, να συνεχιστεί και ενισχυθεί. Πιστεύω ότι είναι στο πλαίσιο της αποστολής των ιδρυμάτων μας το άνοιγμα και στην τοπική κοινωνία. Σε σχέση με τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θεωρώ ότι η συνεργασία που έχει ξεκινήσει – σε αρκετά επίπεδα - πρέπει να συνεχιστεί. Οι ευκαιρίες και οι απειλές από το μέλλον είναι οι ίδιες και για τα δύο Ιδρύματα, άρα η συνέχιση αυτής της συνεργασίας είναι αναγκαία.
             Γενικότερα τα ΤΕΙ έχουν περάσει στον κόσμο σαν κάτι κατώτερα σε σχέση με τα ΑΕΙ, η γνώμη σας για αυτό;
Ευστράτιος Φ. Γεωργόπουλος: Πρόκειται για ένα παλιό γνωστό πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στην εποχή που τα ΤΕΙ ανήκαν στην ανώτερη και όχι ανώτατη εκπαίδευση. Από το 2001 και τον Ν.2916/2001 τα ΤΕΙ ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Καθεστώς που ισχυροποιήθηκε από τους επόμενους νόμους πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση και ειδικότερα με τους Ν.4009/2011 και Ν.4485/2017. Στον τελευταίο νόμο πλαίσιο αναφέρεται ότι:
Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο διακριτούς παράλληλους τομείς:
α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Πανεπιστήμια»,
β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), τα οποία στο εξής αναφέρονται ως «Τ.Ε.Ι.». Ως εκ τούτου νομικά δεν υφίσταται ο αναχρονιστικός και παράνομος διαχωρισμός ΑΕΙ – ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ, όπως ακριβώς και τα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία. Δυστυχώς όμως, στην πραγματικότητα, αυτός ο διαχωρισμός και η εντελώς λανθασμένη αντίληψη εξακολουθεί να υφίσταται σε σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας. Τα ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει, μετά από τεράστια προσπάθεια αλλά και με τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας, γιγάντια άλματα προς τα εμπρός. Πλέον έχουν εκπαιδευτικό προσωπικό τουλάχιστον ισάξιο σε ακαδημαϊκά προσόντα με τα Πανεπιστήμια (είναι χαρακτηριστικό ότι μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ συμμετέχουν σε επιτροπές για εκλογή και εξέλιξη μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και αντίστροφα), πραγματοποιούν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, υλοποιούν ερευνητικά προγράμματα κ.α., παρά τα όποια εμπόδια (λιγότερα πλέον) βάζει ακόμα η νομοθεσία. Το γεγονός αυτό έχει αρχίσει, τα τελευταία χρόνια, να αναγνωρίζεται και από την κοινωνία αλλά και από τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Οπότε είναι θέμα χρόνου, αλλά και περαιτέρω πολιτικών αποφάσεων, αυτός ο διαχωρισμός και η λανθασμένη αντίληψη να εκλείψει και από την κοινωνία.
              Γιώργος Σταθάς: Επιτρέψτε μου να επισημάνω, ότι όπως ήδη φαίνεται από τον τρόπο διατύπωσης της ερώτησή σας, συμβάλουν και τα μέσα ενημέρωσης στο λάθος αυτό. Τα ΤΕΙ δεν είναι κατώτερα ούτε ανώτερα από τα ΑΕΙ. Τα ΤΕΙ περιλαμβάνονται στα ΑΕΙ. Αυτό δεν είναι επιδίωξη ή πόθος των υπηρετούντων στα ΤΕΙ, αλλά περιγράφεται σαφώς από το νόμο (2916/2001, άρθρο 1 «Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης», παρ. 1.α): «Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δυο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.».
Εάν όμως με την ερώτησή σας εννοείτε την ποιοτική σύγκριση της τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αυτή έγκειται στη διαφορά του αντικειμένου και της αποστολής τους. Στον πανεπιστημιακό χώρο γίνεται βασική κυρίως έρευνα και παρέχεται θεωρητική γνώση, ενώ στον τεχνολογικό γίνεται κυρίως εφαρμοσμένη έρευνα και παρέχονται οι γνώσεις που αφορούν στους τρόπους εφαρμογής των επιστημονικών δεδομένων στην πράξη. Είναι λοιπόν δύο απαραίτητοι χώροι της ανώτατης εκπαίδευσης με συμπληρωματική δράση και η διαφορετική τους ποιότητα έγκειται στη διαφορά σκοπού και αποστολής.
            Ευγενία Μπιτσάνη: Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Iδρύματα (ΑΕΙ)  θεσμικά ισότιμα με τα Πανεπιστήμια εδώ και ήδη μία δεκαετία, με τον νόμο Γιαννάκου ( νόμος 3549 /2007). Τα ΑΕΙ της χώρας διακρίνονται σε Πανεπιστημιακό και Τεχνολογικό τομέα που είναι οργανωμένα με τον ίδιο τρόπο και διέπονται από την ίδια   ακριβώς
νομοθεσία. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια και από τον Νόμο Διαμαντοπούλου αλλά και από τον πρόσφατο νόμο Γαβρόγλου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Για την πρόσληψη και την εξέλιξη των Καθηγητών τους απαιτούνται τα ίδια ακριβώς προσόντα και ακολουθούνται οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες με εκείνες των Πανεπιστημίων. Τα Τεχνολογικά Ιδρύματα αξιολογούνται από την  Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αξιολογούνται τα Πανεπιστήμια. Τα ΤΕΙ προσφέρουν αυτοτελώς μεταπτυχιακά προγράμματα όπως ακριβώς τα Πανεπιστήμια, οι Καθηγητές των ΤΕΙ μπορούν να εποπτεύουν διδακτορικα και πλέον να παρέχουν διδακτοριικά όπως και τα Πανεπιστήμια.
Δεν υπάρχει στην ουσία διάκριση μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Υπάρχει
διάκριση μεταξύ εκείνων των τμημάτων ΑΕΙ τόσο των Πανεπιστημίων όσο και των ΤΕΙ που είναι επαγγελματικά ελκυστικά και εκείνων που δεν είναι. Υπάρχει πχ ένας μεγάλος αριθμός τμημάτων ΤΕΙ με ειδικότητες υψηλής ζήτησης των οποίων οι βάσεις κυμαίνονται από 17.5  έως 15.   Αντίθετα υπάρχουν πολλά Τμήματα Πανεπιστημίων με ειδικότητες χαμηλής ζήτησης οι βάσεις των οποίων κυμαίνονται από 4 έως 10,5.
Τα ΤΕΙ λοιπόν δεν είναι "κατώτερα" από τα Πανεπιστήμια. Πρόβλημα αντίθετα αποτελεί η συνεχιζόμενη αναφορά σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και στέλνει λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.
             Ιωάννης Καπόλος: Καταρχήν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλους σωστά οι όροι και οι χαρακτηρισμοί. Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ, ανήκουν δηλαδή στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπως και τα Πανεπιστήμια. Τα κριτήρια για την επιλογή των μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι ακριβώς τα ίδια, ενώ οι εξετάσεις εισαγωγής των φοιτητών είναι κοινές. Μάλιστα, υπάρχουν Τμήματα των ΤΕΙ τα οποία έχουν μεγαλύτερη βάση εισαγωγής από πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα. Η αλλαγή στις αντιλήψεις της κοινωνίας για τα ΤΕΙ γίνεται σταδιακά και αυτό επιτυγχάνεται με τις επιτυχίες των φοιτητών μας τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στον εργασιακό στίβο. Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις μεταπτυχιακές του σπουδές, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που εκπονούν διδακτορικά. Επίσης, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που εργάζονται αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο των γνώσεων τους τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Θεωρώ λοιπόν ότι η κοινωνία σιγά-σιγά αλλάζει την όποια αρνητική άποψη είχε, αλλά αυτό θέλει χρόνο.
            Δημήτριος Πετρόπουλος: Ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι ενιαίος και αποτελείται από τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τα ΤΕΙ έχουν μια μακρά πορεία και επάξια κατέχουν τη θέση αυτή. Όποιος δεν το βλέπει αυτό, είναι ή από άγνοια ή από σκοπιμότητα.  
            Ένα ζήτημα που χρόνια απασχολεί ειδικά την κοινωνία της Σπάρτης είναι η μεταφορά του Τμήματος της Σπάρτης στην Καλαμάτα, η γνώμη σας για αυτό;
Ευστράτιος Φ. Γεωργόπουλος: Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, το Τμήμα στη πόλη της Σπάρτης, όπως και πάρα πολλά άλλα τμήματα σε όλη την επικράτεια, στα ΤΕΙ αλλά και τα Πανεπιστήμια, ήταν αποτέλεσμα μικροπολιτικής λογικής σύμφωνα με την οποία τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης (;) τοπικών κοινωνιών (αυτό ήταν το επίσημο αφήγημα), ή επί της ουσίας να αποτελέσουν έναν τρόπο άγρας ψηφοφόρων. Χωρίς να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την ποιότητα των σπουδών σε τμήματα χωρίς μόνιμους καθηγητές, χωρίς εστίες, βιβλιοθήκες, πολλές φορές χωρίς αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, με φοιτητές απομονωμένους, κ.α. Φυσικά η Ίδρυση των Τμημάτων αυτών και η αρχική τους λειτουργία έγινε με Ευρωπαϊκά κονδύλια και εν συνεχεία τα τμήματα αυτά αφέθηκαν στην τύχη τους. Προσωπικά, είμαι εντελώς αντίθετος με τη λειτουργία των Ιδρυμάτων με τμήματα διαμοιρασμένα σε πολλές πόλεις («διακτινισμένα» ιδρύματα), όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σε αυτά τα Ιδρύματα πέρα από την σημαντική δυσκολία στη διοίκηση τους και στο σημαντικό λειτουργικό κόστος πού έχουν, χάνεται κάτι εξαιρετικά σημαντικό και για τους φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ, η διεπιστημονική συνεργασία και η πνευματική ώσμωση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους. Οι φοιτητές κάνουν παρέα μόνο με φοιτητές του τμήματός τους και οι καθηγητές έχουν συνεργασία συνήθως μόνο μέσα στα τμήματά τους. Προσωπικά, θεωρώ ότι ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής που παίρνει ένας φοιτητής είναι ο συγχρωτισμός με φοιτητές από άλλα τμήματα και άλλους επιστημονικούς κλάδους. Αυτή η υπέροχη πνευματική ζύμωση. Για μένα αυτό είναι ανώτατη εκπαίδευση. Οι ανώτατες σπουδές δεν είναι απλά πάω σε ένα τμήμα, παρακολουθώ κάποια μαθήματα και παίρνω ένα πτυχίο. Οι ανώτατες σπουδές δεν είναι σχολείο, είναι πολύ περισσότερα. Αυτός ο απομονωτισμός που παρατηρείται σε «διακτινισμένα» Ιδρύματα προσομοιάζει σε πνευματικό και επιστημονικό αυτισμό.
Βέβαια πλέον έχουμε μία πραγματικότητα. Ένα τμήμα, με δικό του σύγχρονο κτήριο, εξοπλισμό, εξαιρετικούς καθηγητές (τρεις ακόμα, αλλά με προοπτική να αυξηθούν) εκλεκτό διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Οπότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και δυαδικά. Το ζήτημα σίγουρα θα είναι ένα ζήτημα στρατηγικής και πολιτικής που κάποια στιγμή θα απασχολήσει την επόμενη διοίκηση του Ιδρύματος και το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού του μέλλοντος του Ιδρύματος. Το βέβαιο είναι ότι η Σπάρτη αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί και στο μέλλον, ένα σημαντικό πυλώνα του Ιδρύματος. Επίσης θεωρώ δεδομένο ότι το Ίδρυμα θα έχει πάντα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ισχυρή παρουσία στη Σπάρτη.
              Γιώργος Σταθάς: Δεν γνωρίζω να απαντήσω πως αυτό είναι εφικτό ώστε να τοποθετηθώ αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι τα θέματα της κατανομής των Ιδρυμάτων και των παραρτημάτων τους στη χώρα αποφασίζονται από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, με σταθμισμένα φαντάζομαι, εκπαιδευτικά, οικονομικά κοινωνικά ή και άλλα κριτήρια.
              Ιωάννης Καπόλος: Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να μπορέσει κάποιος να το απαντήσει με δυο κουβέντες. Εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες με πρώτο την Πολιτεία. Το ΤΕΙ παλαιοτέρα, με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, είχε πάρει θέση η οποία δεν υλοποιήθηκε. Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Για να μπορέσει κάποιος σήμερα να εκφράσει γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα νέα δεδομένα.
          Δημήτριος Πετρόπουλος: Το ΤΕΙ Πελοποννήσου δεν είναι ούτε το Υπουργείο Οικονομίας, ούτε το Υπουργείο Ανάπτυξης… Το ΤΕΙ Πελοποννήσου προσπαθεί και στοχεύει με ακαδημαϊκά κριτήρια να πετύχει την αποστολή του – τη μόρφωση νέων ανθρώπων – μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Είναι γνωστό ότι για τη λειτουργία του Παραρτήματος απαιτείται ένα πολύ μεγάλο μέρος του Προϋπολογισμού του Ιδρύματος. Βέβαια για οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή τον πρώτο λόγο τον έχουν οι συνάδελφοι και οι φοιτητές του Παραρτήματος μας.
              Δημήτριος Καραμουσαντάς
Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 2017, σας καλώ να στηρίξετε την υποψηφιότητά μου για Πρύτανης του Ιδρύματός  μας, έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη, την εμπειρία και τη γνώση. ΔΙΕΚΔΙΚΩ με τόλμη και αποφασιστικότητα την προτίμησή σας στην υποψηφιότητά μου και ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ απέναντί σας για μια νέα σχέση με ακαδημαϊκό ήθος και πρακτική, που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Ιδρύματος, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει πραγματικότητα το όραμά μας για ένα Ίδρυμα ΔΙΑΦΑΝΕΣ, ανθρώπινο, σύγχρονο, ασφαλές, ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ. Η επιθυμία μας, της ισόρροπης μεταχείρισης όλων των μελών του Ιδρύματος αποτελεί ζητούμενο για το οποίο πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, με ρήξεις και ριζοσπαστικές λύσεις, αλλάζοντας τη φιλοσοφία διοίκησης με γνώμονα το συμφέρον των φοιτητών μας και τον απαραίτητο αλληλοσεβασμό, μεταξύ μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών συναδέλφων. Άμεσες ενέργειες που θα εφαρμοστούν εάν με αναδείξετε Πρύτανη είναι οι κάτωθι:
Φοιτητές-Φοιτητικά θέματα
Βελτίωση των προπτυχιακών σπουδών
Βελτίωση σίτισης
Σίτιση στη Φοιτητική Εστία (στον ανεκμετάλλευτο χώρο του εστιατορίου)
Συντήρηση, βελτίωση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και σύστημα απορροής όμβριων υδάτων στη Φοιτητική Εστία
Βελτίωση συνθηκών διαμονής των φοιτητών στην Εστία
Διεκδίκηση με σθένος και μαχητικότητα τη ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ των φοιτητών μας στο Ίδρυμα και στην Εστία
Ενίσχυση διδασκαλίας ξένων γλωσσών, με έμφαση στην αγγλική γλώσσα ώστε οι φοιτητές μας να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης υψηλού επιπέδου γνώσεων και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο (κινητικότητα, προγράμματα Erasmus+, συνέδρια, επιστημονικές εργασίες, κλπ.)
Βελτίωση σίτισης και παροχής στέγασης στους φοιτητές μας στο Παράρτημα στη Σπάρτη
Βελτίωση φοιτητικών αθλητικών δραστηριοτήτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων
Βελτίωση υποδομών, με ουσιαστική συμβολή στην οργάνωση και προώθηση σε πανελλήνιο επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών και μελλοντικών διδακτορικών διατριβών
Υποστήριξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στην Αγγλική γλώσσα και προώθηση αυτών σε διεθνές επίπεδο
Ακαδημαϊκή κοινότητα
Ισότιμη αντιμετώπιση των διαδικασιών για όλα τα μέλη ΔΕΠ όσον αφορά το θέμα των εξελίξεών τους
Αξιοποίηση μελών ΔΕΠ τα οποία έχουν εργαστεί σε υπεύθυνες θέσεις σε Οργανισμούς, Υπουργεία κλπ, διαθέτοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους στο Ίδρυμά μας
Αξιοποίηση μελών ΔΕΠ τα οποία ασκούν ταυτόχρονα ελεύθερο επάγγελμα, μεταφέροντας τις γνώσεις τους στο εκπαιδευτικό τους έργο και στη διασύνδεση του Ιδρύματος  με την αγορά
Πρωταρχική επιδίωξη είναι οι διαδικασίες (ακαδημαϊκές, διοικητικές κλπ.) να εξελίσσονται με όρους διαφάνειας
Άψογη συνεργασία με σεβασμό και εκτίμηση μεταξύ ΔΕΠ, ΕΤΕΠ  και Διοικητικού Προσωπικού
Εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για θεσμοθέτηση θέσης Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματός μας και άμεση προκήρυξή της.
Ενίσχυση με γραμματειακή υποστήριξη της νομικής υπηρεσίας και συνεργασία με δικηγορικά γραφεία για τον ορθό χειρισμό εξειδικευμένων υποθέσεων, απόψεων και γνωματεύσεων
Αγαστή συνεργασία με τα συλλογικά όργανα των μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού
Ανάρτηση των προσκλήσεων με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, των Πρυτανικών Συμβουλίων και της Συγκλήτου και των αντίστοιχων πρακτικών τους στο site του Ιδρύματός μας
Άμεσες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την εξίσωση των αποδοχών και του ωραρίου με τις αντίστοιχες των Πανεπιστημίων
Όσον αφορά το τμήμα του Ιδρύματός μας που εδρεύει στη Σπάρτη, η εισήγηση των συναδέλφων μελών ΔΕΠ και του Διοικητικού Προσωπικού, έχει καθοριστική σημασία, όπως επίσης και η άποψη της τοπικής κοινωνίας, με γνώμονα τη διασφάλισή τα οφέλη των φοιτητών
Πρυτάνευση της σοβαρότητας και της αξιοπρέπειας στις διαβουλεύσεις για συνένωση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παραμένοντας πάντοτε στη σταθερή μας θέση να μην θιγούν τα συμφέροντα της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματός μας. Η διασφάλιση των βαθμίδων των μελών ΔΕΠ καθώς και οι θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματός μας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας.
Στα 19 χρόνια της ακαδημαϊκής μου καριέρας στο Ίδρυμά μας, η προσφορά μου υπήρξε ανιδιοτελής, προσφέροντας τις τεχνικές μου γνώσεις και την εμπειρία μου, προωθώντας τα οφέλη του Ιδρύματος, αναγκαζόμενος πολλές φορές να έρθω σε ρήξη με τις εκάστοτε διοικήσεις.
Επί μια εικοσαετία γνωρίζαμε εκ των προτέρων την επόμενη διοίκηση αποτελούμενη από μια ομάδα συναδέλφων.
Ήρθε η ώρα να γίνει η οριστική ανατροπή και η αλλαγή στη φιλοσοφία διοίκησης.
Με σεβασμό και εκτίμηση ζητώ τη στήριξή σας με την ψήφο σας για να επιτύχουμε τουλάχιστον τα αναφερόμενα.
ΥΓ: Στη διάθεσή οιοδήποτε όλες οι φορολογικές μου δηλώσεις και το πόθεν έσχες μου.
      Ευγενία Μπιτσάνη
Στις 18 του ερχόμενου Οκτώβρη, συντελείται ΑΛΛΑΓΗ στο Ίδρυμά μας. Για πρώτη φορά στα 27 χρόνια ιστορίας του, εσείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα, επιλέγετε ανάμεσα σε αξιόλογες υποψηφιότητες, που δεν επιδίωξαν δαχτυλίδι διαδοχής. Η ευθύνη της επιλογής είναι, για πρώτη φορά, αποκλειστικά δική σας. Η σημασία της δε, είναι αυξημένη γιατί εσείς θα εκλέξετε και τους αντιπρυτάνεις, με το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ.
              Σας απευθύνομαι, για να σας παρουσιάσω  και να  υπενθυμίσω κάποια σημαντικά θέματα και δράσεις που χαρακτήρισαν και προσδιορίζουν σήμερα   το  ποια είμαι και το τι πρέπει να περιμένετε από μένα.
Το ΤΕΙ Πελοποννήσου, μικρό αλλά αξιοπρεπές και περήφανο, διαμορφώθηκε από τους ανθρώπους του, την ακαδημαϊκή μας κοινότητα. Η ιστορία της ζωής καθενός μας έχει ταυτιστεί με την εξέλιξή του. Συνταξιδεύουμε στην περιπετειώδη διαδρομή των τεχνολογικών ιδρυμάτων, που εισέρχεται σε φάση πρωτοφανών προκλήσεων. Σας καλώ να μου επιτρέψετε να σας εμπνεύσω, για να χαράξουμε την ιδανικότερη διαδρομή.
             Η υψηλή ποιότητα του έργου μας διασφαλίζει μια σπουδαία εξέλιξη για το Ίδρυμά μας και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να την ανεβάσουμε πιο ψηλά. Η άμιλλα μεταξύ μας και η αξιοκρατία, προάγουν την ποιότητα του ακαδημαϊκού μας έργου. Η υψηλή ποιότητα του έργου μας διευκολύνει την εξωστρέφεια, η οποία με τη σειρά της ανατροφοδοτεί την ποιότητά μας.
              Έχω συνεισφέρει καθοριστικά στη δημιουργία επιτυχημένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Τμήμα, του οποίου είχα την τιμή να προεδρεύω τα τελευταία χρόνια, καθώς και σε διεθνή σχετική συνεργασία. Η έρευνα μέσα στα προγράμματα αυτά θα αναδείξει σημαντικά το Ίδρυμά μας. Η εμπειρία δε που αποκτήθηκε, είναι παρακαταθήκη για την ανάπτυξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε τομείς με υψηλή ζήτηση, από όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος. Η επόμενη πρόκληση είναι η εκπόνηση διδακτορικών και η ενεργότερη συμμετοχή μας σε ερευνητικά προγράμματα. Δεσμεύομαι να στηρίξω και να κινητοποιήσω, με την εδραίωση της αξιοκρατίας, το σύνολο της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, για να ανεβάσουμε πολύ ψηλά την ποιότητα του έργου μας. Οι αντιπρυτάνεις, οι κοσμήτορες Σχολών και οι πρόεδροι Τμημάτων, θα δουν στην ατζέντα της Συγκλήτου να κυριαρχούν θέματα, που διασφαλίζουν την αξιοκρατία και προάγουν την άμιλλα.
             Η υψηλή ποιότητα και οι διεθνείς συνεργασίες, θα είναι τα διαπιστευτήριά μας προς την κοινωνία της Πελοποννήσου και τις πολιτικές δυνάμεις, για να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρειά μας. Αν χρειαστεί  να το διεκδικήσουμε, οι προσωπικές μου πορείες στη ζωή και στο Ίδρυμα, αποδεικνύουν ότι γνωρίζω πως να κερδίζω τις μάχες.
             Η δημόσια χρηματοδότηση των ΤΕΙ ουδέποτε ήταν επαρκής. Με νοικοκυροσύνη και προτεραιότητες με αξία, οι περιορισμένοι πόροι κατανέμονται ορθά και αξιοποιούνται αποδοτικά. Οι προτεραιότητες προκύπτουν από συναινετικό στρατηγικό σχεδιασμό και η ευθύνη της πρυτανείας είναι να επιτυγχάνεται συναίνεση. Η έλλειψη συναίνεσης οδηγεί μοιραία σε εσωστρέφεια. Η εμπειρία μου στο στρατηγικό σχεδιασμό, από τη θητεία μου στο Συμβούλιο Ιδρύματος, θα είναι πολύτιμη για τον αντιπρύτανη οικονομικών και τους επικεφαλής των τμημάτων. Η αξιόλογη  εξέλιξη, υπό την προεδρία μου, του Τμήματος ΔΕΟ, που προέκυψε από πολύ δύσκολη συγχώνευση το 2013, αποδεικνύει ότι έχω περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις, για διαμόρφωση της απαιτούμενης συναίνεσης. Η νοικοκυροσύνη  και η διαφάνεια, καθώς και η άτεγκτη τήρηση της νομιμότητας, θα είναι το μότο για τον αντιπρύτανη οικονομικών υποθέσεων και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
            Με δεδομένη τη δημόσια χρηματοδοτική δυσπραγία, η προσέλκυση ιδιωτικών πόρων στο Ίδρυμά μας ήταν και θα είναι πρωταρχικός στόχος. Κάθε αξιόλογη και διαφανής πρωτοβουλία, πρέπει να διευκολύνεται και να στηρίζεται αποτελεσματικά. Οι εργατικοί και οι φιλόδοξοι είναι ‘πολύτιμοι πόροι’ και αποτελεί σπατάλη η μη αξιοποίησή τους. Μπορώ να σας παρακινήσω και να παρεμβαίνω δημιουργικά, για άρση τυχόν εμποδίων και αντικινήτρων. Ευκαιρίες δε για ενίσχυση του εισοδήματος των μελών της κοινότητάς μας υπήρξαν και θα υπάρξουν, όμως η προσωπική μου πορεία στο Ίδρυμά μας, καθώς και η προσωπικότητα του αντιπρύτανη, υπεύθυνου για τον ειδικό λογαριασμό, εγγυώνται ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί.
      Η αποτελεσματική διαχείριση προσωπικού εστιάζει στην εκτίμηση του παραγόμενου έργου και όχι στην τυπική ‘παρουσία’. Έχω συνυπάρξει δια μακρόν με όλα τα μέλη της κοινότητας του ΤΕΙ μας και γνωρίζω πόσο έχετε συνεισφέρει, καθώς και τις ατομικές σας ανάγκες. Γνωρίζοντάς σας τόσο καλά, μου είναι εύκολο να δημιουργήσουμε μαζί και με τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων, το εργασιακό περιβάλλον, που θα αξιοποιεί τις ατομικές ικανότητες και θα σέβεται τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες.
        Πολύπλευρη εμπειρία, προσωπική ταύτιση με το Ίδρυμα και την εξέλιξή του, διεθνείς επαφές, μαχητικότητα στις διεκδικήσεις, ικανότητα διαμόρφωσης συναίνεσης για τις προτεραιότητες, προσήλωση στην αξιοκρατία, την άμιλλα και επομένως στην ποιότητα - διαβατήριο για την εξωστρέφεια και την ενεργό συμμετοχή μας στο αύριο του ενιαίου χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρειά μας, πίστη στη νοικοκυροσύνη, στη διαφάνεια και στη νομιμότητα, βαθιά γνώση του ανθρώπινου δυναμικού και ευαισθησία στις ανθρώπινες και εργασιακές σχέσεις. Αυτή είμαι και αυτά πρέπει να περιμένετε από μένα.
     Σας θύμισα ποια είμαι, για να κάνετε στις 18 του Οκτώβρη την επιλογή σας.    Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Μικρομεσαία τουριστικά η Πελοπόννησος

Πρώτη Δημοσίευση: 17/10/2017 18:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 17/10/2017 18:38
Είναι θέμα πολιτικής ερμηνείας, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και ειδικότερα το επιστημονικό του τμήμα (ΙΝΣΕΤΕ), θέλει αρκετή δουλειά ακόμα και καλύτερες συνέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στον τουρισμό, ώστε η Πελοπόννησος να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για τους ξένους επισκέπτες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα περισσότερα ποιοτικά στοιχεία, η Περιφέρειά μας βρίσκεται χαμηλά σε σχέση με άλλους προορισμούς. Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα είναι ότι καλές και χρήσιμες οι συμμετοχές σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει να υπάρξει ποιοτική βελτίωση και σε άλλους δείκτες.








Προκειμένου να αποκτήσουμε ευκρινέστερη εικόνα για τις προτιμήσεις των διαφόρων αγορών μας, καθώς και τους βασικούς δείκτες διαμονής και δαπάνης από τις αγορές αυτές, το «Θάρρος» δημοσιεύει τα στοιχεία που ξεκίνησε να συγκεντρώνει η Τράπεζα Ελλάδος από το 2016 και μετά, τα οποία επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ:
Κυριαρχεί η αμερικάνικη αγορά
Η αμερικανική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική (top-3 βάσει των εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων) στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ισχυρή παρουσία της αμερικανικής αγοράς στις προαναφερθείσες Περιφέρειες σχετίζεται και με τους Ελληνοαμερικανούς μετανάστες που επισκέπτονται τους τόπους καταγωγής τους.
Η αμερικανική αγορά έχει υψηλότερη Δαπάνη Ανά Επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (534 ευρώ έναντι 449 ευρώ), καθώς και υψηλότερη Ημερήσια Δαπάνη (89 ευρώ έναντι 67 ευρώ), αντικατοπτρίζοντας το υψηλό κόστος που έχει ένα υπερπόντιο ταξίδι.
Οι τρεις δημοφιλέστερες Περιφέρειες για την αμερικανική αγορά ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, είναι: Αττική, Νότιο Αιγαίο και Πελοπόννησος.
Τέλος, οι επισκέπτες από ΗΠΑ έχουν χαμηλότερη Μέση Διάρκεια Παραμονής ανά Περιφέρεια (6,0) απ’ ό,τι ο γενικός Μέσος Όρος για τη χώρα (6,7), πλην όμως κατά μέσο όρο επισκέπτονται 1,75 Περιφέρειες έναντι 1,14 για το σύνολο των αγορών και της χώρας.
Ποιοτικά στοιχεία
Το 2016 επισκέφθηκαν την Πελοπόννησο 843 χιλιάδες τουρίστες, αριθμός που την κατατάσσει στην έβδομη θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας. Οι επισκέψεις είχαν ως βασικές αγορές το Ηνωμένο Βασίλειο (91 χιλιάδες), τη Γερμανία (82 χιλιάδες) και τις ΗΠΑ (80 χιλιάδες).
Στο επίπεδο των διανυκτερεύσεων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στην έκτη θέση με 5.760 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, οι οποίες προέρχονται από τη Γερμανία (887 χιλιάδες), το Ην. Βασίλειο (608 χιλιάδες) και τις ΗΠΑ (461 χιλιάδες).
Στο επίπεδο των αγορών βρισκόμαστε στην έκτη θέση, με 324 εκατομμύρια ευρώ και κύριες αγορές τη Γερμανία (47 εκατομμύρια ευρώ), το Ην. Βασίλειο (37 εκατομμύρια ευρώ) και τις ΗΠΑ (28 εκατομμύρια ευρώ). Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση για την Πελοπόννησο ήταν 56 ευρώ.
Γερμανική αγορά
Η Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη στις 13 Περιφέρειες από τη γερμανική αγορά διαμορφώθηκε το 2016 κατά μέσο όρο στα 624 ευρώ έναντι 449 ευρώ για το σύνολο των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα.
Τα μεγέθη αυτά παρουσιάζουν μεγάλη διαφοροποίηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια. Όμως, σε όλες τις Περιφέρειες, πλην Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, η δαπάνη της γερμανικής αγοράς είναι υψηλότερη αυτής των υπολοίπων αγορών.
H τιμή των Γερμανών τουριστών στην Πελοπόννησο ανήλθε στα 574 ευρώ. Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση ήταν 53 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η Μέση Διάρκεια Παραμονής ήταν 10,8%.
ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Τα αντίστοιχα νούμερα για τους επισκέπτες από τις ΗΠΑ ήταν 346 ευρώ, 68 ευρώ ανά διανυκτέρευση και 5,8% μέση διάρκεια παραμονής.
Για τους Γάλλους τουρίστες τα νούμερα είναι 450 ευρώ, 65 ευρώ και 7,0%, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο 407 ευρώ, 61 ευρώ και 6,7% αντίστοιχα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 17/10/2017 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Ο Πασχάλης για τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Κιτσικόπουλο 
Η είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Κιτσικόπουλου το πρωί της Κυριακής στην Παλιόχωρα Αβίας, έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα αφού ο Βαγγέλης Κιτσικόπουλος ήταν ένας κιθαρίστας που άφησε  το στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι. Από τις μεγαλύτερες συνεργασίες του ήταν αυτή με τους Olympians.
Το βράδυ της Κυριακής ο Πασχάλης θέλησε να τον αποχαιρετήσει γράφοντας τα παρακάτω στο Facebook:
"Δεν μπορώ να το πιστέψω.
Γνώρισα τον Βαγγέλη Κιτσικόπουλο τότε που σπούδαζε στο Α.Π.Θ.Πολιτικός Μηχανικός. Ήταν τακτικός θαμώνας στο club που εμφανιζόμασταν.
Αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός μας και όταν διαλύσαμε συνέχισα εγώ να συνεργάζομαι μαζί του.
Καλός φίλος, καλός κιθαρίστας και καλός συνεργάτης,
Βαγγέλη έφυγες πρόωρα και άδικα.
Θα σε θυμόμαστε με αγάπη.
Σημ.Στις φωτογραφίες ωραίες στιγμές απο τότε και πρόσφατα."

Θανατηφόρο ατύχημα στην Παλιόχωρα Αβίας  *  Ολύμπιανς:
Το συγκρότημα  δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1965 στην Θεσσαλονίκη από τους 'Αλκη Κακαλιάγκο (πιάνο-hammond organ)   μέλος των "VIPS", και τα μέλη του διαλυθέντος συγκροτήματος των "BRAHMS" Πασχάλη Αρβανιτίδη (τραγούδι-μπάσο), Βαγγέλη Κουτσοτόλη (σαξόφωνο), Κούλη Καλογιαννίδη (κιθάρα), Δημήτρη Λαζαρίδη (τύμπανα).
Πρώτες εμφανίσεις στo night-club "Χαβάη" στην Ν.Κρήνη (σήμερα νοσοκομείο ΙΚΑ) με "αφεντικό" τον Τάκη Κανίδη. Η νεολαία της Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή αγκαλιάζει και στηρίζει με την αγάπη της το συγκρότημα.
Ο Γιώργος Κοντόπουλος  (ραδιοφωνικός παραγωγός) με τα μαγνητόφωνα του ηχογραφεί ζωντανά τους Ολύμπιανς σε μουσικό πρωινό στην "Χαβάη" και τους παρουσιάζει σε εκπομπή του στον Αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό που λειτουργούσε τότε στην Περραία  Θεσσαλονίκης.Ο 'Αλκης Στέας σε εκπομπή του στο Κρατικό ραδιόφωνο βγάζει στον αέρα  την ίδια ηχογράφηση με ζωντανή συνέντευξη των Ολύμπιανς.Αυτή την εκπομπή την ακούει ο Γιάννης Σωκρατίδης τότε διευθυντής του υποκαταστήματος στην Θεσσαλονίκη της Δισκογραφικής εταιρείας "Ελλαδίσκ"  ο οποίος ενθουσιάζεται και ανοίγει τον δρόμο για να ηχογραφηθούν στην Αθήνα (Δεκέμβριος 1965), με παραγωγό τον Σπύρο Ράλλη, το πρώτο σαρανταπεντάρι δισκάκι με τον  "Τρόπο" και το "Συμπόσιο".Αποτέλεσμα, επιτυχία και αναγνώριση σ'όλη την Ελλάδα.
Σημαντικός σταθμός η πρώτη εμφάνιση των ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου1966 στην "Χρυσή Βραδυά" σε μια μεγάλη πολύωρη συναυλία στο κατάμεστο Παναθηναικό Καλλιμάρμαρο Στάδιο όπου σμμετείχε όλο το μουσικό κατεστημένο της εποχής.Επίσης διεξήχθη ένας διαγωνισμός νεανικών μουσικών συγκροτημάτων όπου οι Θεσσαλονικείς ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ πήραν το 78% το ψήφων της Αθηναικής νεολαίας,''.....αυτό ήταν κάτι που έφτανε τα όρια ενός σκανδάλου.'Ενα απρόβλεπτο συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη ,τσάκιζε τα καλύτερα συγκροτήματα της Αθήνας -και μάλιστα μέσα στην έδρα τους!......" (απόσπασμα από το βιβλίο ''Ελληνικό Ροκ'' του Μανώλη Νταλούκα).                             
Η πρωτοφανής επιτυχία των "Ολύμπιανς", για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. μπορεί να αιτιολογηθεί ως εξής.Πάντα οι νέοι θέλουν να έχουν την δική τους μουσική. Ο χορευτικός ρυθμός που συγκινούσε τότε (1965)  ήταν το σέικ. Οι "Φόρμινξ", που προηγήθηκαν των "Ολύμπιανς", έπαιζαν μεν μοντέρνα χορευτική μουσική, αλλά "σνόμπαραν" τον ελληνικό στίχο. Και γενικά όλα τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής έκαναν το ίδιο, η τραγουδούσαν στα  ελληνικά με ξενική προφορά...."Από τη βραδυά εκείνη,όλα τα συγκροτήματα αναθεωρούν την στάση τους .'Ολοι αρχίζουν να γράφουν τραγούδια με ελληνικό στίχο η...... διασκευάζουν ξένες επιτυχίες στα ελληνικά...." (απόσπασμα από το βιβλίο ''Ελληνικό Ροκ'' του Μανώλη Νταλούκα).
Η καθαρή και ειλικρινής άρθρωση του Πασχάλη σε μελωδίες με ελληνικό στίχο, σε μουσική με "ευρωπαικό άκουσμα" σε σύγχρονους μοντέρνους χορευτικούς ρυθμούς έκανε να σκιρτίσουν οι καρδιές όλων των νέων, και να χαρίσουν όλη τους την αγάπη στο συγκρότημα και ακόμη να την μεταφέρουν και στις επόμενες γενιές.
Αποτέλεσμα όλα τα νεανικά ροκ συγκροτήματα άρχισαν να ηχογραφούν την μουσική τους πάνω σε ελληνικό στίχο,και μέχρι σήμερα όλα τα ροκ συγκροτήματα ακόμη και τα πιο.....(hard rock) τραγουδούν ελληνικά.Ετσι επικράτησε και ο όρος "Ελληνικό ροκ".
Ακολουθεί το "Συγνώμη" με στίχους γραμμένους από τον Ν.Ελληναίο, το "Σχολείο" και η δημοτικότητα του γκρουπ ανεβαίνει στα ύψη.
Στρατιωτική θητεία, σπουδές και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις απεμάκρυναν κάποια ιδρυτικά μέλη από το συγκρότημα.
'Ετσι πολλοί καλοί μουσικοί που εν συνεχεία διέπρεψαν στο μουσικό στερέωμα πέρασαν από τους "Ολύμπιανς" όπως οι Βασίλης Παπαβασιλείου (μπάσο-τραγούδι), Νίκος Παπάζογλου (ο γνωστός τραγουδιστής) και Γιάννης Καρατζόγλου (τραγούδι), Παντελής Δεληγιαννίδης (κιθάρα), Γιώργος Ζηκογιάννης (μπάσο), Νίκος Αρχοντής (βιολί-σαξόφωνο), Αντώνης Θεοδωρόπουλος (σαξόφωνο), Πάνος Λεμονίδης (ντράμς), Νέστωρας Δάνας (κιθάρα), Βαγγέλης Κιτσικόπουλος (κιθάρα-τραγούδι), Ρούλης Πυρίλης (ντράμς).
Το 1972 έχουν απομείνει από τα ιδρυτικά μέλη μόνο ο Πασχάλης Αρβανιτίδης και ο 'Αλκης Κακαλιάγκος. Τα μουσικά πράγματα της εποχής δεν ευνοούν την ύπαρξη συγκροτημάτων (1972).
Ο Πασχάλης κατεβαίνει στην Αθήνα και ξεκινά μια επιτυχημένη σόλο καριέρα.
Ο 'Αλκης Κακαλιάγκος παραμένει στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει να συνθέτει μουσική, να κάνει μουσικές παραγωγές με αποκορύφωμα την μουσική επένδυση στην μεγάλου μήκους ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου "Το Ρομαντικό σημείωμα" συμμετοχή στο 38ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1987.Πρόσφατη συνθετική εργασία (2012) η μουσική επένδυση στο μεγάλου μήκους ( 116 λεπτών περίπου ) ντοκυμαντέρ "ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" (Memories from Thessaloniki δες βίντεο παρακάτω).Μια παραγωγή της ΕΡΤ 3 (Κρατική τηλεόραση) στο πρόγραμμα "Ο Αιώνας της Θεσσαλονίκης"(Κ.Μπλιάτκας) για την επέτειο των 100 χρόνων (1912-2012) ελεύθερης Θεσσαλονίκης.
'Ολες ο μεγάλες επιτυχίες των Ολύμπιανς πέτυχαν μεγάλες πωλήσεις εντός της Ελλάδας αλλά και στους ομογενείς του εξωτερικού.Το δε τραγούδι τους "Συγνώμη" (Κακαλιάγκος Α.-Ν.Ελληναίος) κυκλοφόρησε και σε ξένες διασκευές.1)Οι "Επίκουροι" στην Τσεχοσλοβακία  ,2)στα Αγγλικά με τον Piero Cotto με τίτλο Forgiveness  και 3) στην Τουρκία στην Τούρκικη γλώσσα με τίτλο Aşkı Sende Buldum να το τραγουδά με μεγάλη επιτυχία η δημοφιλής ηθοποιός και τραγουδίστρια Gönül Turgut από το 1969.Από το 2010 οι παραγωγοί του επιτυχημένου σε 25 χώρες τηλεοπτικού σήριαλ "Η Προδοσία" ενσωμάτωσαν την Τούρκικη έκδοση του τραγουδιού στο σήριαλ.
Οι ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ είναι το μοναδικό Ελληνικό μουσικό γκρουπ που τιμήθηκε με χρυσό & πλατινένιο δίσκο για τις 50.000 & 100.000 αντίστοιχα πωλήσεις LP δίσκου τους.Το 2015 γιορτάζουν 50 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική μουσική.Το 2016 γιορτάζουν 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου τους 45στροφών με το θρυλικό τραγούδι τους "Τρόπο"(δες βίντεο) με flipside  το instrumental "Συμπόσιο". kakaliagos.gr
Video:  Olympians - Φίλε μου φίλε , https://youtu.be/K2VSsL_F_mY .-

***  Δωρεάν υπηρεσίες δικηγόρου, οικονομολόγου ή λογιστή σε πολίτες που έχουν ανάγκη την πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού 
Περισσότερες από 7.500 επιχειρήσεις έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών και συμπληρώνουν την αίτησή τους καθημερινά, ενώ "περίπου 700 από αυτές έχουν φτάσει σε ένα ώριμο στάδιο της διαδικασίας, 165 έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους και έχουν προχωρήσει στα επόμενα βήματα δηλαδή στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, είτε αυτοί είναι τράπεζες είτε είναι το Δημόσιο είτε και τα δύο".
Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ενώ η Ειδική Γραμματεία δίνει πλέον μια βεντάλια επιλογών σε όσους έχουν ανάγκη υπηρεσιών της ειδικής πλατφόρμας, αλλά και συμβουλευτικού χαρακτήρα.
   Εξυπηρέτηση και απλών πολιτών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Όπως σημειώνει ο κ. Κουρμούσης, ο εξωδικαστικός μηχανισμός "θα επιλύσει το πρόβλημα των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός απλών πολιτών όπως μισθωτοί, άνεργοι και συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα χρήσης του εργαλείου του νόμου Κατσέλη με την τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, και όσον αφορά τα τραπεζικά τους χρέη είχαν τον κώδικα δεοντολογίας τραπεζών".
Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τόνισε πως καθώς οι "δύο διαδικασίες δεν είναι και τόσο απλές, που να μπορεί κάποιος μόνος του να τις υλοποιήσει", αποδεικνύεται στην πράξη η ανάγκη για απασχόληση δικηγόρου ή οικονομολόγου ή λογιστή.
       Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες
Για τη μερίδα των πολύ ευάλωτων πολιτών, "δηλαδή άνεργους που τα εισοδήματά τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, άτομα με βαριά ασθένεια, ΑμεΑ, άτομα χαμηλής μόρφωσης, που δεν μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία, η Ειδική Γραμματεία "αναπτύσσει νέο πρόγραμμα, το οποίο θα ψηφιστεί εντός των ημερών -εισήχθη και στη Βουλή- όπου το κράτος, δια της ειδικής γραμματείας, θα πληρώνει το κόστος του δικηγόρου ή του οικονομολόγου ή του λογιστή". Σε περίπτωση δε που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν, τον επαγγελματία θα τον πληρώνει το κράτος.  Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, η προσπάθεια είναι -σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση- να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με δαπάνες. "Έχουμε ήδη διεκδικήσει από το ΕΣΠΑ δύο εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτή τη δράση, η οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ωφελήσει περίπου 10.000 τέτοιους ευάλωτους συμπολίτες μας" συμπλήρωσε.
     Οι επόμενες βελτιώσεις και νέες υπηρεσίες: έρχεται το fast track για μικρές επιχειρήσεις
Σε στάδιο προετοιμασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα και υλοποιούμενη "μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους δανειστές" είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτιστοποίησης της πλατφόρμας. Πρόκειται για την αυτοματοποιημένη διαδικασία έτσι ώστε για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως ένα μικρό κατάστημα, ένας φούρνος κ.ο.κ, να έχουν στη διάθεσή τους μια ακόμα πιο γρήγορη και απλή διαδικασία, "να μη χρειάζεται δηλαδή να καταθέτουν μια μελέτη βιωσιμότητας" εξηγεί ο κ. Κουρμούσης.
     Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού
Με τη συγκεκριμένη νέα αλλαγή που σχεδιάζεται, αυτές οι μικρές επιχειρήσεις θα "μπορούν να τρέξουν τη διαδικασία (...) και να γίνεται αυτή η ανάλυση βιωσιμότητας αυτόματα, θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σε πάρα πολύ μικρό χρόνο, κάτι σαν fast track δηλαδή" σημειώνει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Η νέα λειτουργία που θα κάνει ακόμη πιο φιλική την πλατφόρμα αναμένεται "να ενεργοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου", ενώ ταυτόχρονα εντός του μήνα ολοκληρώνεται η αντίστοιχη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα αφορά "ειδικά τα χρέη τους προς το Δημόσιο δηλαδή προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία".
Στόχος επ' αυτού είναι "με τα ίδια εργαλεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού δηλαδή της μακροχρόνιας αποπληρωμής έως 120 δόσεις και της διαγραφής του υπολοίπου που απομένει στο τέλος, το γνωστό κούρεμα, να ρυθμίσουν και αυτοί οι πολίτες τα χρέη τους και να υπάρχει μια ανακούφιση και σ αυτήν την κοινωνική ομάδα" αναφέρει ο κ. Κουρμούσης.

***  Έλεγχοι της Τροχαίας σε σχολικά- Εντοπίστηκαν πολλές παραβάσεις 
Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν στην παραβίαση του ορίου ταχύτητας, στους ταχογράφους και στη μη χρήση ζωνών ασφαλείας
Στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεύθυνση Τροχαίας προγραμμάτισε και υλοποίησε κατά τον πρώτο μήνα της νέας σχολικής περιόδου εντατικούς τροχονομικούς ελέγχους σχολικών λεωφορείων, σε όλη την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, από εξειδικευμένα συνεργεία των Υπηρεσιών Τροχαίας  κατά το διάστημα 11 Σεπτεμβρίου έως 11 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 5.826 σχολικά λεωφορεία και βεβαιώθηκαν συνολικά 317 παραβάσεις, ως εξής:
Παραβίαση ορίου ταχύτητας63
Ταχογράφος47
Μη χρήση ζωνών ασφαλείας37
Έλλειψη πυροσβεστήρα16
Φθαρμένα Ελαστικά11
Στέρηση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου11
Στέρηση προβλεπόμενης άδειας οδήγησης7
Έλλειψη φαρμακείου7
Βιβλίο ρεπό7
Μη αναγραφή ορίων ταχύτητας6
Έλλειψη ζωνών ασφαλείας3
Μεταφορά υπεράριθμων μαθητών1
Παραβίαση σημάνσεων1
Κίνηση σε αντίθετο ρεύμα1
Έλλειψη συνοδού1
Λοιπές παραβάσεις98
 Σημειώνεται ότι, για την ασφαλή μετακίνηση και προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα, εφαρμόζεται ενισχυμένο πρόγραμμα τροχονομικής αστυνόμευσης, το οποίο θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

 ***  «Έκπληξη» για τους αστέγους της Αθήνας 
Η «Έκπληξη» της εικαστικής πλατφόρμας του artAZ και της ΜΚΟ «Κλίμακα» επιστρατεύει για 8η χρονιά την τέχνη στην υπηρεσία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη προγράμματος στήριξης αστέγων της ΜΚΟ Κλίμακα, «η φιλοσοφία και στόχος αυτής της εκδήλωσης δεν είναι να σώσουμε τους αστέγους. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι η ελληνική κοινωνία έχει εκείνα τα αντανακλαστικά απέναντι σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη στέγης, κάτι που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται περισσότερο λόγω της φτωχοποίησης του πληθυσμού και της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για την αποτύπωση της αλληλεγγύης που υπάρχει στις κοινωνίες σήμερα εντός αλλά κι εκτός Ελλάδας. Είναι πολύ ωραίο η τέχνη που ενώνει ανθρώπους, πολιτισμούς, έρχεται να στηρίξει μια πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα όπως είναι οι άστεγοι».
Όπως λέει χαρακτηριστικά, το χρηματικό ποσό που συγκεντρώνεται κάθε χρονιά ποτέ δεν είναι αρκετό για να λύσει ένα τέτοιων διαστάσεων πρόβλημα. «Μπορούμε όμως να καλύψουμε κάποιες δράσεις. Δε λειτουργούμε ως φιλανθρωπικός φορέας, πιστεύουμε σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Εμείς πλέον λειτουργούμε το θεσμό της κοινωνικής κατοικίας. Στηρίζουμε τη στέγαση ατόμων που είτε κινδυνεύουν με έξωση είτε βρίσκονται στον δρόμο. Οπότε τους επιδοτούμε το ενοίκιο, κάποια λειτουργικά έξοδα, ενώ παρεμβαίνουμε ώστε αυτά τα άτομα να μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, να έχουν μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής, να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας ή ψυχικής υγείας. Εμείς πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης δεν αντιμετωπίζεται μόνο με δράσεις και φιλανθρωπίες».
Για τη μεγάλη κι άμεση ανταπόκριση καλλιτεχνών αλλά και του κοινού κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Κολλάρου, επιμελήτρια της έκθεσης. «Είναι η 8η φορά που διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση και την έκθεση, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Την προετοιμάζουμε από το Μάιο. Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών είναι μεγάλη. Μάλιστα, ανυπομονούν να συμμετάσχουν θα έλεγα, καθώς υπάρχουν κάποιοι δημιουργοί που μας ακολουθούν από την πρώτη κιόλας χρονιά. Αυτή τη χρονιά όμως έχουμε και πολλές καινούργιες συμμετοχές, όχι μόνο γνωστούς, αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες, από χώρες όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και από την Αμερική και το Μεξικό».
Μάλιστα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάποιοι καλλιτέχνες ανυπομονούν να συμμετάσχουν, γιατί είναι ένας τρόπος να συνεισφέρουν κι οι ίδιοι στο πρόβλημα των αστέγων. Με όχημα το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους "μεταφράζουν" την προσφορά τους σε αυτήν την ευάλωτη κοινωνική ομάδα. Εξάλλου, ο καθένας βοηθά από τη θέση που μπορεί και με τις δικές του δυνατότητες».
Όπως δηλώνει η κα Κολλάρου, η έκθεση θα συγκεντρώσει γύρω στα 300 έργα τέχνης, η τιμή τους είναι 50 ευρώ ανεξάρτητα αν είναι ανερχόμενος ή παρά πολύ γνωστός ο δημιουργός. «Σε αυτήν την έκθεση θα λέγαμε ότι οι καλλιτέχνες εξισώνονται κι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν αυτόν το σκοπό».
Και η ανταπόκριση του κοινού όμως είναι επίσης θερμή. «Είναι και μια ευκαιρία θα λέγαμε ο κόσμος να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει τη σύγχρονη τέχνη, ενώ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα αυθεντικό έργο τέχνης σε πολύ καλή τιμή, συμβολική, διότι δεν αντανακλά την αξία των έργων. Βασικά στόχος μας είναι και ευχόμαστε να πουληθούν όλα τα έργα, ώστε να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό».
Η έκθεση άρχισε χθες στο «ΓΗ Κ44», στο Γκάζι (Κωνσταντινουπόλεως 44), ενώ σήμερα Σάββατο 14 και αύριο Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα λειτουργεί από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 8.00 το βράδυ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Η άνοδος και η κάθοδος των αριστερών κινημάτων/κομμάτων
Η εμπειρία βεβαιώνει ότι κατά καιρούς γεννώνται διάφορα ριζοσπαστικά αριστερά κινήματα/ κόμματα, που κατορθώνουν να κερδίσουν μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος, κυρίως τους νέους, να κερδίσουν τις εκλογές και να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές στη Λατινική Αμερική. Στην Ελλάδα, προηγούμενο παράδειγμα αποτελεί το ΠΑΣΟΚ, που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή από το 1981 έως το 2010. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές το 2015.
Επίσης, η εμπειρία βεβαιώνει ότι τα κινήματα/ κόμματα αυτά, αργά ή γρήγορα, αναγκάζονται να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα, έχοντας, συνήθως, προκαλέσει φανερή ή μη ζημιά, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους. Αυτό, για παράδειγμα, συνέβη με τον υπέρμετρο δανεισμό τη δεκαετία του 1980 από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό συνέβη πρόσφατα, το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδήγησε στα capital controls και σε μεγαλύτερη οικονομική ύφεση, δηλαδή σε πισωγύρισμα.
Βέβαια, οι ψηφοφόροι που έφεραν στην εξουσία αυτά τα ριζοσπαστικά κινήματα/ κόμματα μεγαλώνουν, ωριμάζουν και ψηφίζουν πιο ορθολογικά. Έτσι, αφενός, τα λάθη στην διακυβέρνηση της χώρας και, αφετέρου, ο ορθολογισμός των ψηφοφόρων, έχουν ως αποτέλεσμα, συνήθως, την κατάρρευση ή και την εξαφάνιση αυτών των ριζοσπαστικών κινημάτων/ κομμάτων. Αυτό συνέβη με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό αναμένεται να συμβεί στις επικείμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ίσως κάποιοι δε γνώριζαν τι σημαίνει αριστερά, αφού η αριστερά στην Ελλάδα δεν είχε κυβερνήσει. Τώρα όμως γνωρίζουν. Επιπλέον, υπάρχει η διεθνής εμπειρία των κομμουνιστικών κομμάτων που κυβέρνησαν την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και άλλες χώρες του κόσμου. Και είναι γνωστό ότι ο κομμουνισμός κατέρρευσε σε όλες τις χώρες του κόσμου, πλην Βόρειας Κορέας, ίσως για να μας θυμίζει τι σημαίνει κομμουνιστικό καθεστώς. Και άφησε πίσω του συντρίμμια. Επιπλέον, τα κομμουνιστικά κόμματα εξαφανίστηκαν ή κατέρρευσαν και παρέμειναν με ένα ελάχιστο εκλογικό ποσοστό, έτσι για να θυμίζουν το αυταρχικό και ολοκληρωτικό καθεστώς.
Βέβαια, ουδείς στην Ευρώπη ισχυρίζεται ότι τα κομμουνιστικά/ αριστερά κινήματα/ κόμματα έχουν σχέση με τη δημοκρατία. Αντίθετα, στην πάντοτε καθυστερημένη Ελλάδα, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιοι –ευτυχώς λίγοι- αριστεροί που θεωρούν ότι η Αριστερά εκπροσωπεί τη δημοκρατία και η Δεξιά εκπροσωπεί τον αυταρχισμό. Η ιδεολογική τύφλωση και οι ιδεοληψίες δεν αφήνουν περιθώριο για ορθολογική θεώρηση της πραγματικότητας.
Γενικά, η ιστορική εμπειρία, όπως αναφέρθηκε, βεβαιώνει για το αντίθετο. Το επιβεβαίωσαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Γι’ αυτό και κατέρρευσαν. Στη συνέχεια ακολούθησαν το δρόμο της Δύσης, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, γιατί η βία μπορεί να αποδίδει μόνο προσωρινά-βραχυπρόθεσμα. Όταν η βία διαρκεί για πολύ χρόνο, δεν αντέχεται. Ο λαός επαναστατεί και τιμωρεί τους εραστές της βίας, οποιουδήποτε κόμματος ή χρώματος.
Το ίδιο βεβαιώνουν και τα κομμουνιστικά κόμματα που υπήρχαν στη Δυτική Ευρώπη. Και αυτά σιγά σιγά εξαφανίζονται, αφού αποδείχτηκε ότι τα πρότυπά τους στην Ανατολή δεν ήταν λαϊκές δημοκρατίες, αλλά αυταρχικές δικτατορίες.
Δηλαδή, η εμπειρία βεβαιώνει ότι τα δεξιά-φιλελεύθερα κόμματα εκπροσωπούν την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα αριστερά-κομμουνιστικά κόμματα εκπροσωπούν τον αυταρχισμό. Αυτό ισχύει για τα άκρα, Αριστερά και Δεξιά. Και σημαίνει ότι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των κεντρο-δεξιών και κατά των αριστερών κομμάτων. Όμως, τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά-κυρίως αυτή- έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν προς τη δημοκρατία. Δηλαδή, προς μια κοινωνία με περισσότερη ελευθερία και περισσότερη πολιτική και οικονομική ισότητα.
Στη φιλελεύθερη Δύση υπάρχουν θεσμοί που κατοχυρώνουν τη δημοκρατία, όπως η διάκριση των εξουσιών, το κράτος δικαίου, οι εκλογές σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο πολυκομματισμός και η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία κ.τ.λ.
Αντίθετα, στην κομμουνιστική Ανατολή υπήρχε ένα μονοκομματικό κράτος, μια συγκεντρωτική αυταρχική εξουσία, που δεν άφηνε τα ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης. Υπήρχε ένα καθεστώς, που «όλα τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Γι’ αυτό και αναρωτιέται κανείς: μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, γιατί κάποιοι- κυρίως νέοι- συνεχίζουν το δρόμο του αυταρχισμού και του ολοκληρωτισμού;
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Γι’ αυτό, όλοι οι πολίτες χρειάζονται μια «μαθητεία στη δημοκρατία» από τη μικρή ηλικία. Εκτός από την οικογένεια, το σχολείο χρειάζεται να φροντίζει για την «Αγωγή του Πολίτη», για τη διαμόρφωση ενός ελεύθερου, υπεύθυνου και ενεργού πολίτη.   Κάθε Κυριακή με Θάρρος   Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
   *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com

 *** Τρεις Μεσσήνιοι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Έχοντας τρεις Μεσσήνιους δίπλα του διεκδικεί την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Στο γραφείο του βουλευτή Β’ Αθηνών και υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ. είναι από την πρώτη μέρα, το 2004, ο Θανάσης Νέζης από τη Ρευματιά (Λούμι), μετά το 2007 η Ελένη Σχοινά από τα Φιλιατρά και από το 2013 ο Σάκης Μελιτσιώτης από το Πεταλίδι!
Ο Θανάσης Νέζης, που έχει διατελέσει στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της Κ.Ε. της Ν.Δ., διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τη Μεσσηνία και το χωριό του, στο οποίο διαμένει η μητέρα του και όσο πιο συχνά μπορεί επισκέπτεται την περιοχή.
Μάλιστα, ο ίδιος, αν και Μητσοτακικός, έχει καθαρές σχέσεις με στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, με τους οποίους, όπως και με τα στελέχη του γραφείου του κ. Σαμαρά, είχαν πολύ καλή συνεργασία κατά την προεδρία και τη διακυβέρνηση Σαμαρά! Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι άνθρωποι του περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά υπογράφουν την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη!

*** Π. Τατούλης: «Στόχος μας να γίνει ενεργειακά αυτόνομη η Πελοπόννησος» 
«Στόχος μας είναι η Ελαφόνησος να αποτελέσει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Πελοποννήσου με αποκλειστική χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, η Περιφέρεια στοχεύει να εφαρμοστεί στην Ελαφόνησο το πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας της Τήλου, το οποίο έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «αξιοποιώντας προς όφελος των πολιτών τις δυνατότητες του νέου νόμου και προοδευτικά η Πελοπόννησος να γίνει περιφερειακά αυτόνομη ενεργειακά».    

***  Ανθρώπινα τα υπολείμματα οστών που βρέθηκαν στη Λαγκάδα της Δυτικής Μάνης 
Ανθρώπινα είναι τελικά τα υπολείμματα οστών που βρέθηκαν τυχαία από κατοίκους στις 4 Σεπτεμβρίου σε εγκαταλελειμμένο μικρό κτίσμα στη δασική περιοχή «Πλαγιανά» στη Λαγκάδα του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων, τα υπολείμματα που βρέθηκαν είναι ανθρώπινα και πιθανότατα ανήκουν σε περισσότερους από έναν ανθρώπους. Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται κατ’ αρχήν να καταλήγει ο ιατροδικαστής, χωρίς όμως ακόμα να έχει γίνει ταυτοποίηση.
Τα υπολείμματα των οστών βρέθηκαν σε ένα παλιό λίθινο κτίσμα, για το οποίο κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ποια ήταν η χρήση του τα προηγούμενα χρόνια.
Οι κάτοικοι ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία πήγε στο σημείο και στη συνέχεια ενημέρωσε τον ιατροδικαστή, ο οποίος έκανε αυτοψία και περισυνέλεξε τα τμήματα των οστών.

***  Π. Κατσίβελας: «Με την Αστυνομία δε μιλάμε την ίδια γλώσσα» 
Απογοητευμένος εμφανίσθηκε χθες ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, μετά τη συνάντηση του ιδίου και εκπροσώπων φορέων με τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, Παναγιώτη Πούπουζα, για την εγκληματικότητα στην περιοχή, ύστερα και το περιστατικό που συνέβη στο Κοπανάκι με τον τραυματισμό πέντε κατοίκων από τους πυροβολισμούς τσιγγάνων.
«Με την Αστυνομία δε μιλάμε την ίδια γλώσσα» τόνισε ο δήμαρχος μετά τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι δε βρήκε ανταπόκριση στις ανησυχίες τους, καθώς η πλευρά της Αστυνομίας επιμένει ότι δεν υπάρχει αύξηση εγκληματικότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο κ. Κατσίβελας, πάντως, εξέφρασε φόβους «μην πάρουν οι κάτοικοι το νόμο στα χέρια τους».
  Διαφορετική γλώσσα
Χθες το πρωί ο κ. Κατσίβελας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Κοινότητας Αετού, τον αντιδήμαρχο της περιοχής, τους προέδρους του Εμπορικού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοπανακίου και κατοίκους, επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση και είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αμέσως μετά δηλώσεις έκανε ο κ. Κατσίβελας.
Όπως τόνισε, παρουσίασαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή, αλλά διαπίστωσε ότι με την Αστυνομία δε μιλούν την ίδια γλώσσα: «Η Αστυνομία είναι ευχαριστημένη από την ασφάλεια που παρέχει στην περιοχή της Τριφυλίας. Αυτό, όμως, είναι μια απογοήτευση για την κοινωνία, γιατί το νιώθει εντελώς διαφορετικά. Εμείς τεκμηριωμένα παρουσιάσαμε ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν  στην κοινωνία της Τριφυλίας. Καταγγείλαμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη αστυνόμευση, όταν περνάνε τρία τέταρτα για να εμφανιστεί η Αστυνομία σε ένα κρίσιμο γεγονός. Αν στο συγκεκριμένο περιστατικό είχε έρθει νωρίτερα, θα είχε μειωθεί τουλάχιστον ο αριθμός των τραυματιών. Εμείς στη συνάντηση μιλήσαμε για έλλειμμα των αστυνομικών και για τις μετακινήσεις που έγιναν. Έχουν μετακινηθεί στελέχη τα οποία υπηρετούσαν στα αστυνομικά τμήματα του Δήμου Τριφυλίας. Μετακινήθηκε αστυνομικός για την ασφάλεια υψηλού προσώπου, έγινε “καλοκαιρινή” μετακίνηση αστυνομικού στο Τμήμα Πύλου. Υπάρχει και μετάθεση που εκκρεμεί από το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας προς την Ορεστιάδα. Δε βλέπω, όμως, αυτό να συγκινεί κανέναν. Μιλάμε διαφορετική γλώσσα με την Αστυνομία. Η κοινωνία βιώνει αυτά τα προβλήματα διαφορετικά».
   «Η κοινωνία αγωνιά»
Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, βάσει της οποίας έκλεισε και το Αστυνομικό Τμήμα Κοπανακίου, ο κ. Κατσίβελας είπε ότι δεν έχει γίνει τίποτα απ’ όσα τους υποσχέθηκαν: «Καλύτερη αστυνόμευση δεν είδαμε. Αστυνομικούς στο δρόμο δε συναντήσαμε. Δράσεις της Αστυνομίας για τη δίωξη του εγκλήματος, αλλά και μικρότερη παραβατικότητα, δε διαπιστώνουμε. Η Τριφυλία και η κοινωνία της είναι σε αγωνία. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα έτσι ακριβώς όπως υπάρχει, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε κι άλλα γεγονότα. Επιχειρήματα ότι η Τριφυλία δε μοιάζει σε παραβατικότητα με άλλες περιοχές, ενδεχομένως και της Μεσσηνίας, δε σημαίνει ότι εμείς θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα να έχουμε μια περιοχή απόλυτης ασφαλείας, στην οποία δικαιούνται να ζουν οι κάτοικοι της Τριφυλίας. Εμείς θα είμαστε εδώ, δίπλα στην κοινωνία. Ας συνέλθουν, ας δουν τα προβλήματα ακριβώς όπως είναι και να δώσουμε λύσεις».
  Αμφισβήτησε τα στατιστικά
Σε ερώτηση για τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου για την περιοχή του Κοπανακίου και πώς τα περιστατικά κλοπών είναι μειούμενα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κατσίβελας τα αμφισβήτησε: «Τα στατιστικά είναι περιορισμένα. Μιλάνε για οκτώ ή εννέα κλοπές που έγιναν μέσα στο 2017. Όμως, παριστάμενοι στη συνάντηση είπαν ότι έχουν πέσει θύματα κλοπής πολύ περισσότερες φορές. Ξέρετε πάρα πολύ καλά την αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας όσον αφορά στη διερεύνηση των κλοπών, και το έχουμε ζήσει όλοι. Πολλοί πολίτες έχουν και την απαξίωση να δηλώσουν μια κλοπή ή μια ληστεία. Όταν κάποιος κλέβει ή ληστεύει έναν ηλικιωμένο που μένει στο Κοπανάκι, είναι μεγάλο πρόβλημα να πάει 30 χλμ. για να δηλώσει το περιστατικό. Η ανακοίνωση που βγήκε από την Αστυνομία αφορούσε μόνο στις κλοπές και εμείς είμαστε εδώ για ένα γεγονός με πολυτραυματίες, το οποίο η στατιστική και η ανακοίνωση της Αστυνομίας ούτε καν αναφέρει. Εμείς μιλάμε για επικινδυνότητα ζωής και αυτοί μας λένε για κάποιες κλοπές.
Ζητάμε, λοιπόν, καλύτερη αστυνόμευση. Αν αυτό λέγεται καλύτερη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, είναι δεκτό. Αν αυτό οδηγεί στο να ανοίξουν πάλι τα αστυνομικά τμήματα, επίσης είναι δεκτό. Το μόνο που φοβάμαι και έχει δηλωθεί από την κοινωνία είναι μην πάρει το νόμο στα χέρια της. Γιατί αυτά ακούγαμε στη συνέλευση που έγινε και είναι κάτι που δε θέλω και απεύχομαι».  Της Βίκυς Βετουλάκη
Video: Κατσίβελας  , https://youtu.be/AN3GqNwyADQ .-

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

~**  Η  κλήρωσης για τα προκριματικά της Ρωσίας σήμερα 17/10/2017 :
ΚΡΟΑΤΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ
Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ
ΔΑΝΙΑ-ΙΡΛΑΝΔΙΑ
ΣΟΥΗΔΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

***  Στην 7η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ
Παναθηναϊκός - Λάρισα   2-1  ,  (0-0) .- ^
 
 
~  Παναθηναϊκός - Λάρισα 2-1 , (0-0) .-^  (19:30).
Τα γκολ : 50΄ πεν. Βιγιαφάνες  , 78΄ Περόνε , 93΄ Χίλιεμαρκ .-
Διαιτητής είναι ο Αριστομένης Κουτσιαύτης (Άρτας), με βοηθούς τους Βασίλη Καραβασίλη (Καβάλας), Τιμολέων Γεωργακόπουλο (Πειραιά) και τέταρτος είναι ο Ανδρέας Γκάμαρης (Αθήνας).
 Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους βρίσκονται οι Θεοδωρόπουλος, Ναβάρο, Κούσας, Λαγός, Περόνε, Γιαννιτσάνης, Μπάλλας.
 ΑΕΛ (Ηλίας Φυντάνης): Μπόζοβιτς, Ρέντζας, Φάρκας, Ζίζιτς, Γουάλας, Μασούρας, Φατιόν, Ντέλετιτς, Αγκάνοβιτς, Λεοζίνιο, Ναζλίδης.
 Στον πάγκο για τους γηπεδούχους βρίσκονται οι Διούδης, Ινσούα, Κουτρουμπής, Μουνιέ, Ρέις, Άλτμαν, Πίσπας.
 Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Κολοβέτσιος, Μολέδο, Χουλτ, Σιλά, Χίλιεμαρκ, Κουρμπέλης, Λουντ, Βιγιαφάνιες, Μολίνς.

~** Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 7ης αγωνιστικής της Super League:
ΠΑΣ Γιάννινα-Πλατανιάς 3-1
(12' Κόντε, 36' Τζημόπουλος, 39' Χαλκιαδάκης - 7' Γκρζέλτσακ)
Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης 1-0
(28' Μάντσον)
Πανιώνιος-Ολυμπιακός 3-4
(3΄ Σπιριντόνοβιτς, 82΄ πεν. Μασούντ, 84΄ Ντουρμισάι - 19΄ Σισέ, 37΄, 45΄ Ανσαριφάρντ, 87΄ πέν. Φορτούνης)
ΠΑΟΚ-Λαμία 4-0
(10΄ Λέοβατς, 24΄, 88΄ Πρίγιοβιτς, 50΄ Πέλκας)
Απόλλων Σμύρνης-Κέρκυρα 0-0
Παναιτωλικός-Λεβαδειακός 0-1
(47΄ Νιασέ)
Ξάνθη-ΑΕΚ 1-1
(40΄ Μπρίτο - 88΄ Βράνιες)

Παναθηναϊκός-ΑΕΛ   2-1, (0-0) .-^  16/10

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 7 αγώνες)

1. ΠΑΟΚ 15
2. ΑΕΚ 14
3. Ατρόμητος 13
. Λεβαδειακός 13
5. Ολυμπιακός 11
. Πανιώνιος 11
7. Ξάνθη 10
8. ΠΑΣ Γιάννινα 9
9. Παναθηναϊκός   9
10. Παναιτωλικός 8
11. Λαμία 7
. Αστέρας Τρίπολης 6
. Πλατανιάς 6
. Κέρκυρα 6
15. Λάρισα 3 
. Απόλλων Σμύρνης 3
 * Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.

***  Εξαιρετικός Λαζαρίδης και στη Μόσχα με πρωτιά στο διπλό, 4άδα στο μονό 
Στο διεθνές τουρνουά Ikar Open που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Μόσχα συμμετείχε για μια ακόμη χρονιά ο Γιώργος Λαζαρίδης. Ο Καλαματιανός πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο είχε εξαιρετική παρουσία, κερδίζοντας την πρωτιά και τον τίτλο στο διπλό, με συμπαίκτη τον Ρώσο Γιούρι Γκολόβιν.
Στο μονό έχασε στον ημιτελικό «στα τρία σετ, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, με ένταση, εναλλαγή στο σκορ, ωραίους πόντους εκατέρωθεν και διάρκεια 2,5 ωρών.
Στην βροχερή Μόσχα πέρασα όμορφα, παρέα με εξαιρετικούς ανθρώπους, που έκαναν το καλύτερο. Τους Ευχαριστώ. Ανυπομονώ να ξαναβρεθούμε.
Η αγωνιστική χρονιά προχωράει προς το τέλος τόσο καλά όπως ξεκίνησε. Τα καλύτερα είναι μπροστά.
Η Ελλάδα πάντα ψηλά» είναι το μήνυμα του Γιώργου Λαζαρίδη.

***  ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ εβδομάδας :
Δευτέρα 16/10/2017
 Παναθηναϊκός - ΑΕΛ  2-1  .- ^

Ντάρμσταντ - Νυρεμβέργη

Βερόνα - Μπενεβέντο

Βαρέζε - Καντού

Λας Πάλμας - Θέλτα

Λέστερ - Γουέστ Μπρομ

Τρίτη 17/10/2017
 Γαλλία - Ισπανία
 Αγγλία - Ιαπωνία

19:30 ΕΡΤ3 , 19:30 Novasports 1HD
Νίμπουρκ - Άρης
Basketball Champions League
19:30 Novasports 3HD
Ζιελόνα Γκόρα - Βόννη
Basketball Champions League
  Οστάνδη - Μπεσίκτας
Basketball Champions League
21:30 Novasports 2HD
Βενέτσια - ΑΕΚ
Basketball Champions League
21:30 Novasports 1HD
Τενερίφη - Λούντβιγκσμπουργκ
Basketball Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 8 HD
Σπαρτάκ Μόσχας - Σεβίλλη
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 7 HD
Λειψία - Πόρτο
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 6 HD
Μονακό - Μπεσίκτας
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 5 HD
Μάριμπορ - Λίβερπουλ
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 4 HD
ΑΠΟΕΛ - Ντόρτμουντ
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 3 HD
Ρεάλ Μαδρίτης - Τότεναμ
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Μάντσεστερ Σίτι - Νάπολι
Champions League

Κλίβελαντ Καβαλίερς - Μπόστον Σέλτικς

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς - Χιούστον Ρόκετς
NBA
Τετάρτη 18/10/2017 

Γκάνα - Νίγηρας
Παγκόσμιο πρωτάθλημα U-17
14:30 COSMOTE SPORT 6 HD

17:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός

Βραζιλία - Ονδούρα

Νεπτούνας - Βέντσπιλς
Basketball Champions League
19:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Καραμπάγκ - Ατλέτικο Μαδρίτης
Champions League
19:30 Novasports 2HD
ΠΑΟΚ - Γκαζιαντέπ

Μπάνβιτ - Ολίμπια Λιουμπλιάνα
Basketball Champions League

Σάσαρι - Όλντενμπουργκ
Basketball Champions League
21:45 ΕΡΤ1
Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 8 HD
Μπάγερν Μονάχου - Σέλτικ
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 7 HD
Άντερλεχτ - Παρί Σεν Ζερμέν
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 6 HD
Μπενφίκα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 5 HD
Τσέλσι - Ρόμα
Champions League
21:45 COSMOTE SPORT 3 HD
Γιουβέντους - Σπόρτινγκ
Champions League

Πέμπτη 19/10/2017

18:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Αστάνα - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Europa League

20:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Νις - Λάτσιο
Europa League
20:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Ερυθρός Αστέρας - Άρσεναλ
Europa League
20:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Ζάρια - Χέρτα
Europa League
20:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Μαρσέιγ - Βιτόρια Γκιμαράες
Europa League
20:00 COSMOTE SPORT 6 HD
Ζενίτ - Ρόζενμποργκ
Europa League
20:00 COSMOTE SPORT 5 HD
Έστερσουντ - Αθλέτικ Μπιλμπάο
Europa League

21:05 Novasports 5HD
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπασκόνια

21:15 Novasports 1HD
Παναθηναϊκός - Μπάμπεργκ

Αρμάνι Μιλάνο - Φενέρμπαχτσε

22:00 Novasports 2HD
Ρεάλ Μαδρίτης - ΤΣΣΚΑ Μόσχας

22:05 COSMOTE SPORT 8 HD
Χόφενχαϊμ - Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ
Europa League
22:05 COSMOTE SPORT 7 HD
Βιγιαρεάλ - Σλάβια Πράγας
Europa League
22:05 COSMOTE SPORT 6 HD
Αταλάντα - Απόλλων Λεμεσού
Europa League
22:05 COSMOTE SPORT 5 HD
Έβερτον - Λιόν
Europa League
22:05 COSMOTE SPORT 3 HD
Αούστρια Βιέννης - Ριέκα
Europa League
22:05 COSMOTE SPORT 2 HD
Μίλαν - ΑΕΚ
Europa League

03:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ - Νιου Γιορκ Νικς

 Παρασκευή 20/10/2017

16:00 ΕΡΤ2
ΠΑΟΚ - Απόλλων Σμύρνης

19:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Φορτούνα Ντίσελντορφ - Ντάρμσταντ

20:00 Novasports 5HD
Χίμκι - Ζάλγκιρις

20:00 Novasports 3HD
Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα

21:00 Novasports 2HD
Ολυμπιακός - Ουνικάχα
Turkish Airlines EuroLeague
21:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Σάλκε - Μάιντς

21:45 Novasports 1HD
Σεντ Ετιέν - Μονπελιέ

22:00 Novasports 3HD
Βαλένθια - Αναντολού Εφές

22:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Γουέστ Χαμ - Μπράιτον

02:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Μιλγουόκι Μπακς - Κλίβελαντ Καβαλίερς

 Σάββατο 21/10/2017

14:00 COSMOTE SPORT 3 HD
Άιντραχτ Μπράουνσβαϊγκ - Μπόχουμ

14:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Λεβάντε - Χετάφε

14:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Τσέλσι - Γουότφορντ

Λεβαδειακός - ΠΑΣ Γιάννινα
Super League Σουρωτή
16:30 COSMOTE SPORT 8 HD
Λειψία - Στουτγάρδη

16:30 COSMOTE SPORT 7 HD
Γκλάντμπαχ - Μπάγερ Λεβερκούζεν

16:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ντόρτμουντ

17:00 Novasports 5HD
Γουλβς - Πρέστον
Championship
17:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Χάντερσφιλντ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Premier League

17:15 COSMOTE SPORT 2 HD
Μπέτις - Αλαβές

18:00 Novasports 3HD
Μονακό - Καέν

18:15 Novasports 1HD
Κέρκυρα - Παναιτωλικός
Super League Σουρωτή

19:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Σαμπντόρια - Κροτόνε

19:30 Novasports 5HD
Μίλγουολ - Μπέρμιγχαμ
Championship
19:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Αμβούργο - Μπάγερν Μονάχου

19:30 COSMOTE SPORT 2 HD
Βαλένθια - Σεβίλλη
 
19:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Σαουθάμπτον - Γουέστ Μπρομ
Premier League
20:30 Novasports 2HD
Λαμία - Παναθηναϊκός
Super League Σουρωτή
21:00 Novasports 1HD
Ναντ - Γκινγκάμπ

21:45 COSMOTE SPORT 8 HD
Βενέτσια - Κρεμόνα

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Μπαρτσελόνα - Μάλαγα

21:45 COSMOTE SPORT 1 HD
Νάπολι - Ίντερ

22:30 COSMOTE SPORT 7 HD
Πόρτο - Πάσος Φερέιρα

03:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Μέμφις Γκρίζλις - Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

04:45 COSMOTE SPORT 5 HD

 Κυριακή 22/10/2017 

13:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Πιστόια - Αβελίνο
 
13:00 COSMOTE SPORT 2 HD
Βιγιαρεάλ - Λας Πάλμας

13:30 COSMOTE SPORT 4 HD
Εστουδιάντες - Μπαρτσελόνα

13:30 Novasports 2HD
Αϊντχόφεν - Χεράκλες

13:30 COSMOTE SPORT 7 HD
Κιέβο - Βερόνα

13:30 COSMOTE SPORT 6 HD
Μέλσουνγκεν - Μαγδεμβούργο

14:00 Novasports 1HD
Ίπσουιτς - Νόριτς

14:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Κολονία - Βέρντερ

Φέγενορντ - Άγιαξ

15:30 COSMOTE SPORT 1 HD
Έβερτον - Άρσεναλ
Premier League

16:00 Novasports 2HD
Αστέρας Τρίπολης - Πανιώνιος
Super League Σουρωτή
16:00COSMOTE SPORT 8 HD
Μπενεβέντο - Φιορεντίνα

16:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Μίλαν - Τζένοα

16:00 COSMOTE SPORT 5 HD
Τορίνο - Ρόμα

16:30 COSMOTE SPORT 3 HD
Φράιμπουργκ - Χέρτα

17:15 COSMOTE SPORT 2 HD
Θέλτα - Ατλέτικο Μαδρίτης
La Liga
18:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Τότεναμ - Λίβερπουλ
Premier League
18:15 Novasports 3HD
Πλατανιάς - ΑΕΛ
Super League Σουρωτή
18:15 Novasports 2HD
Απόλλων Σμύρνης - Ξάνθη
Super League Σουρωτή
19:00 COSMOTE SPORT 8 HD
Ρεάλ Μαδρίτης - Ουνικάχα

Κοπεγχάγη - Άαρχους

19:00 COSMOTE SPORT 7 HD
Ουντινέζε - Γιουβέντους

19:30 COSMOTE SPORT 2 HD
Λεγκανές - Αθλέτικ Μπιλμπάο

20:00 COSMOTE SPORT 1 HD
Άβες - Μπενφίκα

20:30 Novasports 1HD
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Super League Σουρωτή

21:45 COSMOTE SPORT 7 HD
Λάτσιο - Κάλιαρι

21:45 COSMOTE SPORT 2 HD
Ρεάλ Μαδρίτης - Έιμπαρ

22:00 Novasports 2HD
Μαρσέιγ - Παρί Σεν Ζερμέν

22:15 COSMOTE SPORT 1 HD
Σπόρτινγκ - Σάβες
Πρωτάθλημα Πορτογαλίας
22:30 COSMOTE SPORT 4 HD
Μπρούκλιν Νετς - Ατλάντα Χοκς
NBA
02:00 COSMOTE SPORT 4 HD
Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ - Μινεσότα Τίμπεργουλβς
NBA
Newsroom ΔΟΛ

***

~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ αναρτήσεις του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :   
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-27-2017.html .- 
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS -2- Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-2-27-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης από το ....2008 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-28-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-29-2017.html .-
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ : Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 :  Τριήμερη απόδραση -Διαδρομή -Εκδρομή στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ :ΣΚΙΑΘΟΣ- ΣΚΟΠΕΛΟΣ -ΑΛΟΝΗΣΟΣhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30  Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-39-2017.html .-
------------
~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2017  :
~** ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -κρουαζιέρες στην  ΕΛΛΑΔΑ :Κυριακή  30 Σεπτεμβρίου 2017 ... Από τριήμερη εκδρομή με Γραφείο Δαβίλα τούρς  στις ΣΠΟΡΑΔΕΣ . Σάββατο 30/09/2017 Κυριακή 01/Οκτωβρίου και Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2017  :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/10/30-2017.html  .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 01/10  και 02- Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-0110-02-2017.html  .-
~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  03 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-03-2017.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης μας ....από ΄... το 2008    : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-04-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από  το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/news-05-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Παρασκευή 06 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 ...  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-06-2017.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 07  Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2017/10/arfara-news-07-2017.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 08 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από  το  ....2008: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-08-2017.html .-  

~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατοκύριακο 07 και08 Οκτωβρίου 2017 :Αθλητική επισκόπησης της βδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/07-08-2017.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/10/news-10-2017.html .- 
 ~*ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...από το Α- το  Ω ..:Τρίτη  10  Οκτωβρίου 2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης...από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/10/news-11-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-12-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,....   από το 20008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-13-2017.html .-
~*  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : B ΄ ΜΕΡΟΣ  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο 14  Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 20008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-14-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/10/news-15-2017-2008.html .- 
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  14 και 15  Οκτωβρίου  2017: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/14-15-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/10/news-16-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 17  Οκτωβρίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/news-17-2017.html .-
~*
~***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5880   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas       
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3742   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3741  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.363   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview  .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01   .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~**


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅