Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  ....
~
Φωτογραφίες από Άγιον Όρος

 Εκεί που υπάρχει σαρκική ανάπαυση, δεν μπορεί να κατοικήσει φόβος Θεού (Αβ. Ησαΐας).Γεροντικόν
18 Σεπτεμβρίου
Ευμενίου αρχιεπισκόπου Γορτύνης (†ζ΄αι.) και Συμεών επισκόπου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Αριάδνης (1)΄(† β΄αι.), Ειρήνης, Σοφίας, Κάστορος και Θεοδώρας. Οσίου Ρωμύλου(2).
(1)Η Αγία Αριάδνη, έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Ανδριανού και Αντωνίου και έγινε χριστιανή στην πόλη Φρυγία. Δούλευε σαν δούλα στον ισχυρότερο από τους πρόκριτους της πόλης, τον Τέρτυλο. Όταν αυτός έμαθε ότι έγινε χριστιανή την πίεσε να επανέλθει στην ειδωλολατρία. Εκείνη όμως έμεινε πιστή στον Κύριο. Τότε την έδειραν σκληρά, της έγδαραν τις σάρκες της και εκείνη για να αποφύγει περισσότερες πιέσεις διέφυγε από το σπίτι του κυρίου της. Ενώ την καταδίωκαν έπεσε σε γκρεμό όπου και πέθανε.
(2) Ο όσιος Ρωμύλος, σύμφωνα με τα στοιχεία πού συνέγραψε ο μαθητής του οσίου Γρηγόριος, γεννήθηκε το 1300 στην πόλη Βιδίνιο από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του Βουλγάρα. Οι γονείς του τον εμπιστεύτηκαν σε σπουδαίο δάσκαλο. Επειδή είχε κλίση στη μοναχική ζωή, πήγε στη Μονή της Θεοτόκου της Οδηγήτριας, στο Τίρνοβο (Βουλγαρίας). Εκάρη μοναχός με το όνομα Ρωμανός και ασκήτευσε για τρία χρόνια. Αφού έγινε μεγαλόσχημος με το όνομα Ρωμύλος πήγε στο Άγιο Όρος μαζί με τον μαθητή του Γρηγόριο όπου ασκήτευσαν. Πολλοί Αγιορείτες πήγαιναν κοντά του για να ακούσουν τα σοφά του λόγια. Όταν ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Τούρκων, Σέρβων και Βουλγάρων πολλοί μετακινήθηκαν. Έτσι και ο Ρωμύλος πήγε στην Αυλώνα μετά στην Κωνσταντινούπολη και τέλος στη Ραβενίτσα της Σερβίας στο μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου και απεβίωσε ειρηνικά. Στον τάφο του που ευωδίαζε έγιναν πολλά θαύματα. ~
Σήμερα 18/09/2017 εορτάζουν:
Όσιος Ευμένιος ο θαυματουργός, επίσκοπος Γορτύνης, Αγία Αριάδνη, Όσιος Ρωμύλος της Ραβάνιτσας
~ Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
~  Ταχὺν προμηθέα σέ, καὶ ἀρωγὸν εὐμενῆ, κεκτήμεθα Ὅσιε ὡς τοῦ Χριστοῦ μιμητήν, Εὐμένιε ἔνδοξε, σὺ γὰρ ἀναβλυστάνων, συμπαθείας τὰ ρεῖθρα, βρύεις τὴ Ἐκκλησία, Ἰαμάτων πελάγη. Ἀλλὰ καὶ τοὶς τιμώσι σέ, σκέπη γενήθητι.
~*
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
*** Π. Τατούλης για μεταφορά μαθητών: «Χωρίς εμάς δεν θα γινόταν» 
Τα έβαλε με Δήμους και αντιπολίτευση που δεν βοήθησαν
 «Χωρίς την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα υπήρχε μεταφορά μαθητών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.
Η συζήτηση έγινε μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό με την ακύρωση του διαγωνισμού της Μεσσηνίας.
  Μείωσε το κόστος
Ο κ. Τατούλης είπε ότι η Περιφέρεια εξορθολόγησε το κόστος της μεταφοράς των μαθητών κατά 60%, χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατηγόρησε Δήμους, παρατάξεις της αντιπολίτευσης και πολιτικά κόμματα, ότι δεν βοήθησαν.
«Η αντιπολίτευση έχει κοντή μνήμη», συνέχισε ο κ. Τατούλης, «γιατί δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι αν δεν υπήρχε η Περιφέρεια σήμερα δεν θα υπήρχε σχολική μεταφορά. Στο τέλος του 2011, όταν οι Δημοτικές αρχές σήκωσαν τα χέρια ψηλά και εγκατέλειψαν την ευθύνη τους για τη σχολική μεταφορά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν αυτή που, εθελοντικά, ανέλαβε την αρμοδιότητα και έδωσε λύση, όπως άλλωστε έκανε και με το θέμα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων».
  Ορθές αποφάσεις
Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών αποτυπώνεται στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, οι οποίες είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, ανέφερε ακολούθως ο Περιφερειάρχης και χαρακτήρισε «οξύμωρο να εγκαλούν την περιφερειακή αρχή μέλη της οικονομικής επιτροπής, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, γιατί δεν τους ενημερώνει για τις αποφάσεις που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει».
«Η απόφασή μας για την παράταση των συμβάσεων μεταφοράς των μαθητών ήταν απόλυτα ορθή, δεδομένου ότι εξασφαλίσαμε ότι η μεταφορά των μαθητών θα γίνεται κανονικά, καθώς και ο διαγωνισμός να είχε προκηρυχθεί δεν θα είχε ολοκληρωθεί» σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα οι διεθνείς ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί οφείλεται στην καθυστέρηση της Κυβέρνησης να καταβάλλει τους πόρους και να εκδώσει τις απαραίτητες ΚΥΑ».
Επανέλαβε δε, ότι ο διαγωνισμός της Μεσσηνίας ακυρώθηκε προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ενιαίο μοντέλο για το σύνολο της Περιφέρειας.
«Δεν είμαστε με το μέρος καμίας συγκεκριμένης ομάδας συμφερόντων, αλλά με την πλευρά του υγιούς ανταγωνισμού και της υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών», τόνισε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.   

*** ΟΧΙ Θεέ μου! Αρχίζει ο Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ...

~  Σε νέα σύρραξη φαίνεται ότι οδηγείται (το έχουμε γράψει πολλάκις στο παρελθόν) η Συρία, λόγω της ένοπλης παρουσίας των Κούρδων στην περιοχή.
Οι Αμερικανοί κατηγορούν ότι τους Ρώσους ότι επιτέθηκαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στην περιοχή (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα), κάτι που έχει τη λογική του, αφού σε αυτές συμμετέχουν οι Κούρδοι αυτονομιστές, ενώ και ο Άσαντ ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι δεν σκοπεύει να επιτρέψει στους αντάρτες να πάρουν τις πετρελαιοφόρες περιοχές της Συρίας (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα).
Παρότι οι Ρώσοι αρνούνται τις Αμερικανικές κατηγορίες η πραγματικότητα δείχνει ότι αργά οι γρήγορα οι Ρώσοι θα υποχρεωθούν να επιτεθούν στους Κούρδους εάν δεν θέλουν τη διχοτόμηση της Συρίας, κάτι στο οποίο σίγουρα θα συνταχθούν μαζί τους και οι Τούρκοι.
Οι Αμερικανοί, από την άλλη, έχουν κάθε λόγο να βοηθήσουν τους Κούρδους να να καταλάβουν τις περιοχές αυτές, όμως θα πρέπει να δούμε τι στάση θα κρατήσει ο Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά έλεγε ότι δεν θα πρέπει οι ΗΠΑ να πολεμούν τον Άσαντ και τη χώρα του, παρά μόνο το Ισλαμικό Κράτος.
Η αλήθεια είναι ότι όπως φαίνεται η σύρραξη δεν θα αποφευχθεί είτε οι ΗΠΑ στηρίξουν το SDF είτε όχι. Οι Κούρδοι είναι αποφασισμένοι για όλα πλέον...

*** Επιτροπή σοφών κατά της Xylella συστήνει το διεθνές συμβούλιο ελαιοκομίας 
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) συγκάλεσε για τις 2 και 3 Οκτωβρίου διεθνή επιστημονική σύσκεψη με στόχο να μπουν οι βάσεις της σύνταξης τεχνικού οδηγού εναντίον της Xylella fastidiosa. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων διεθνούς εμβέλειας και μεγάλου κύρους.
Η έκδοση θα περιλαμβάνει συστάσεις για "την πρόληψη, τον εντοπισμό, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του βακτηρίου", καθώς και για την "διευκόλυνση της εφαρμογής όλων των διαθέσιμων πρωτοκόλλων για την προστασία του ελαιώνα", σύμφωνα με όσα ενημερώνει το IOC.
Το IOC διευκρινίζει, ακόμα, ότι τα συμπεράσματα της σύσκεψης θα παρουσιαστούν στα μέλη του IOC κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα δοθούν στη δημοσιότητα.
Στην κατάρτιση του οδηγού θα πάρουν μέρος επιστήμονες από την Εθνική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Εργασίας της Γαλλίας (Anses); το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας (CSIC); των τμημάτων Εντομολογίας των Πανεπιστημίων Τορίνου και Μπάρι (Ιταλία) και της Υπηρεσίας Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Επιπλέον, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ιταλίας (CNR); της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών του FAO (IPPC), του Πανεπιστημίου της Córdoba (UCO), της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, κρούσματα του βακτηρίου έχουν εμφανιστεί σε διάφορα είδη φυτών σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία.

*** Σχέδιο να ΚΑΨΟΥΝ την Ελλάδα - Σας το είχαμε πει! Ιδού το σχέδιο... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα σε δασική έκταση της πόλεως της Ζακύνθου, κοντά στο υπαίθριο θέατρο της νήσου.
Στο σημείο που μαίνεται η φωτιά έχουν σπεύσει 7 οχήματα της Πυροσβεστικής με 11 πυροσβέστες, ενώ σε λίγο αναμένεται και βοήθεια από πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Ευτυχώς, προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες ενώ ο αέρας είναι αδύναμος.
Εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Μήπως και αυτή η πυρκαγιά στην Ζάκυνθο είναι κι αυτή μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου κατά της Ελλάδος;
Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, πριν από έναν περίπου μήνα, είχε προειδοποιήσει ότι θα επιχειρήσουν να κάψουν διάφορα νησιά και άλλες περιοχές:
~ Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα δεν καίγεται τυχαία - Όλα είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο-(ALERT 10.8.2017)   : https://youtu.be/ss_RSg91JGE .-

***  Έτοιμη η… κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί 
Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Το περιμένουμε πριν κλείσει η χρονιά, επεξεργαζόμαστε τη σχετική ρύθμιση – τροπολογία γιατί εκ των πραγμάτων οφείλουμε, με βάση τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει, να βρούμε κάποιο ισοδύναμο για να αντικαταστήσει (σσ: τα έσοδα από τον φόρο) στο κρασί. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας, σύντομα θα υπάρξει η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας» διαβεβαίωσε ο υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη νομοθετική παρέμβαση, που αφορά τον αγροτικό συνδικαλισμό, ο υπουργός γνωστοποίησε: «Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και δεν έχουμε πολλές παρατηρήσεις, αλλά επειδή έχουμε άλλο νομοσχέδιο έτοιμο, το οποίο μπαίνει Τρίτη- Τετάρτη προς συζήτηση στη Βουλή, θα προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία -περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης στα προϊόντα ζωικής παραγωγής ή για τις πληρωμές στον αγροτικό χώρο- και όταν ολοκληρωθεί θα φέρουμε το νομοσχέδιο […]. Κάπου τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε έτοιμοι στο σύνολο για να καταθέσουμε την επόμενη ρύθμιση».
Σχετικά με τη ρύθμιση για τις πληρωμές εκτίμησε ότι μπαίνοντας στις επιτροπές την ερχόμενη εβδομάδα σημαίνει ότι «τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου θα περάσει». «Είναι μία μεγάλη παρέμβαση θα έχει και μεταβατικές διατάξεις, όσον αφορά την εφαρμογή της ρύθμισης του χρόνου για τις πληρωμές. Ξεκινώντας τη νέα χρονιά θα είναι όλα έτοιμα για να έχουμε την έναρξη εφαρμογής του νόμου» είπε.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για πιθανή παρουσία της δραστικής ουσίας fipronil σε αβγά και προϊόντα τους ο κ. Αποστόλου είπε: «Δεν υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τον Απρίλιο ήλθε μία παρτίδα εισαγωγών προϊόντων, όπου υπήρχε η συγκεκριμένη ουσία. Δεν την έχουμε εντοπίσει, το είπα και στο συμβούλιο υπουργών που είχαμε πριν λίγες μέρες πως είναι απαράδεκτο ότι οι μηχανισμοί της ΕΕ δεν είχαν εντοπίσει και ιδιαίτερα στα κράτη μέλη, μας ειδοποίησαν πάρα πολύ αργά…. Παρακολουθούμε τα πράγματα, στις 26-27 Σεπτεμβρίου πάλι θα υπάρχει συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχουμε προς το παρόν καμία επίπτωση από ό,τι τουλάχιστον έχουν δείξει οι συνεχείς έλεγχοι που κάνουμε στη χώρα μας».   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Το ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ανοιχτά πλέον ο Παπανδρέου: "Είμαι μέγας ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ της Τουρκίας"...

~  Χθες έγιναν εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Ζουλφού Λιβανελί που κατασκεύασε ο δήμος Τσάνκαγιας-Άγκυρας, και ομιλητής στο εγκαίνια ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και γνωστός Τουρκολάγνος, Γιώργος Παπανδρέου.
Ο ΓΑΠ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε την εξής απίστευτη δήλωση: “Η Ευρώπη δεν θέλει την Τουρκία για θρησκευτικούς λόγους. Είναι ανάγκη ο διάλογος να συνεχιστεί και να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες Ευρώπης και Τουρκίας. Για αυτούς τους λόγους εγώ θα συνεχίσω να είμαι ένα Ευρωπαίος μόνιμος υπερασπιστής της Τουρκίας”.
Ναι, καλά διαβάσατε. Ο άνθρωπος που ήταν πρωθυπουργός και πιο παλιά υπουργός στην Ελλάδα, δήλωσε μέγας υπερασπιστής της Τουρκίας, της χώρας που καθημερινά προκαλεί τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα.
Να τον χαίρονται όσοι τον ψήφισαν και θα τον ξανά ψηφίσουν...
 Με πληροφορίες από tourkikanea.gr

*** Δικαίωμα και υποχρέωση η δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά 
Τα Φιλιατρά δικαιούνται τη δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής και η Ελληνική Πολιτεία, η κυβέρνηση με τους Οργανισμούς και φορείς της, έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει στην πράξη και να ικανοποιήσει αυτό το δικαίωμα. Η δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά, ως πρόταση, δεν είναι κάτι το καινούργιο, ούτε κάτι που δε μπορεί να υλοποιηθεί. Ίσα ίσα που στα Φιλιατρά, επειδή υπάρχει σύγχρονη δομή του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ” με κτιριακές υποδομές που καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης Γεωργικής Σχολής, είναι αρκετά εύκολο. Πολιτική βούληση χρειάζεται. Πολιτική βούληση η οποία, βεβαίως, πρέπει να εκφραστεί από «κάτω» προς τα «πάνω». Η τοπική κοινωνία, το ζητά. Οι αγρότες, το επιθυμούν. Οι φορείς, το επιδιώκουν. Οι κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες με αρμοδιότητα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, συνηγορούν. Δυστυχώς, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας, κωφεύει. Κι αυτό είναι περίεργο. Πώς γίνεται όλοι να θέλουν τη δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά και η δημοτική Αρχή Τριφυλίας να κωφεύει; Δεν αναγνωρίζει ότι τα Φιλιατρά αποτελούν κέντρο της γεωργικής παραγωγής και δραστηριότητας στην περιοχή και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ελλάδα; Δεν αναγνωρίζει ότι οι Φιλιατρινοί παραγωγοί είναι προοδευτικοί, εργατικοί και με μόχθο, ιδρώτα αλλά και μεράκι παράγουν προϊόντα ποιότητας που είναι ξακουστά και φημίζονται σε όλο τον κόσμο με τις εξαγωγές που γίνονται; Δεν αναγνωρίζει ότι στα Φιλιατρά, θερμοκήπια και καλλιέργειες, είναι στην πρωτοπορία και την καινοτομία και η τεχνολογία και τεχνογνωσία που χρησιμοποιούν στις καλλιεργητικές μεθόδους και πρακτικές τους οι Φιλιατρινοί παραγωγοί αποτελούν αντικείμενο έρευνας από Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και φορείς; Δεν αναγνωρίζει τη συμβολή των γεωργικών εισοδημάτων των Φιλιατρών στην τοπική και εθνική οικονομία; Δεν αναγνωρίζει ούτε καν τη συνεισφορά από τη δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά στην τοπική ανάπτυξη;
  Δημόσια πρόταση
Από το Νοέμβριο του 2012 κατατέθηκε δημόσια η πρόταση για δημιουργία Σχολής Κηπευτικών στα Φιλιατρά. Σε εκδήλωση τελετής λήξης και απονομής βεβαιώσεων σε Νέους Αγρότες που παρακολούθησαν πρόγραμμα κατάρτισης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου “ΔΗΜΗΤΡΑ” Φιλιατρών, το οποίο ήταν μάλιστα και το πρώτο σεμινάριο που διεξήχθη στις σύγχρονες και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Κέντρου μετά από πολλά χρόνια, με θεματικό αντικείμενο τα Κηπευτικά, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τόνισε με έμφαση πως «τα Φιλιατρά δικαιούνται μια Σχολή Κηπευτικών». Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια και συχνά πυκνά, το θέμα της Σχολής στα Φιλιατρά τίθεται, δοθέντων ευκαιριών, στο δημόσιο διάλογο.
  Πρόσφατα
Το αίτημα – πρόταση για δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά, παραμένει λοιπόν διαρκές και έντονο και πρόσφατα, στις 30 Αυγούστου, στην τελετή λήξης προγράμματος κατάρτισης Νέων Γεωργών στο Κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” Κυπαρισσίας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, το επανέλαβε! Μάλιστα, το αίτημα, ως μια πρώτη συζήτηση και προσέγγιση, έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Δρ. Γεώργιο Καρέτσο, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρόθεση του ΕΛΓΟ να συνεργαστεί με τις Αρχές και τις υπηρεσίες για το καθεστώς που μπορούν να υλοποιήσουν τη λειτουργία μιας τέτοιας δομής στα Φιλιατρά και θετικά εκφράστηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, ενώ παρών στη συζήτηση κι εκδήλωση ήταν και ο αναπληρωτής δήμαρχος Τριφυλίας, Γιάννης Μερκούρης. Αυτά συνέβησαν την Τετάρτη 30 Αυγούστου. Κι όμως, την Πέμπτη 31 Αυγούστου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας και δεν ειπώθηκε κουβέντα, ούτε λέξη. Την επόμενη μέρα, δηλαδή, της εκδήλωσης όπου τέθηκε και σε συζήτηση και δημόσια το θέμα της πρότασης – αιτήματος για δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας και δεν μπήκε ούτε σαν θέμα προ ημερήσιας διάταξης, ούτε και σαν θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης η δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά.
Ένα τόσο σπουδαίο θέμα, αποσιωπήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας επειδή δεν το έθεσε η δημοτική Αρχή Τριφυλίας στο Σώμα. Γιατί αποσιωποιήθηκε το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και γιατί, άραγε, κωφεύει η δημοτική Αρχή Τριφυλίας; Αν, δε, ισχυριστεί κάποιος ότι μπορεί και να μη γνώριζαν οι πολιτικοί παράγοντες της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας αυτή την πρόταση και συζήτηση και τις δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν για τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά, μία μέρα πριν τη συνεδρίαση του Σώματος, πράγμα που δεν ισχύει, δε μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο και για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας την προσεχή Τετάρτη και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν έχει εγγραφεί η δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά, παρόλο που όλοι γνώριζαν για την πρόταση, τη συζήτηση και τις δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν για το θέμα στις 30 Αυγούστου επειδή στα τοπικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν και προβλήθηκαν εκτενή ρεπορτάζ.
Η δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά είναι δικαίωμα των Φιλιατρών και των Φιλιατρινών, καθώς και των αγροτών της περιοχής και υποχρέωση της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας είναι άμεσα και επίσημα να προχωρήσει σε σχετική παρέμβαση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας την Τετάρτη το απόγευμα, έστω και προ ημερήσιας διάταξης ή εκτός ημερήσιας διάταξης, να τεθεί και συζητηθεί το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά και να ληφθεί σχετική απόφαση προκειμένου να ετοιμαστεί φάκελος, με πρόταση στοιχειοθετημένη και τεκμηριωμένη με επιχειρήματα, σε συνεργασία με το Κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” Κυπαρισσίας του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”, τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, τους αγροτικούς συλλόγους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, το Σύλλογο Γεωπόνων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου κ.ά. και να υποβληθεί στο ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”.
Η δημιουργία και λειτουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά είναι πρόταση και αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας της Τριφυλίας και η δημοτική Αρχή Τριφυλίας πρέπει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας την Τετάρτη το απόγευμα να συζητήσει το θέμα. Θα το πράξει ή θα κωφεύσει για ακόμα μία φορά;
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ο Έλληνας ΠΕΙΝΑΕΙ κι ο Καμμένος κάνει ΨΩΝΙΑ στο Λονδίνο...

~ Την ώρα που οι Έλληνες πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τους πενιχρούς μισθούς και τις πετσοκομμένες συντάξεις, ο Πάνος Καμμένος βολτάρει στο εξωτερικό μαζί με το υπερπολυτελές αυτοκίνητο του.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου», ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε στο Λονδίνο όπου και είπε να κάνει μερικά ψώνια…
Στο ταξίδι του τον συνόδευσε μια τζάγκουάρ, ένα λιτό, καθημερινό όχημα που κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει και να συντηρεί…

*** EΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ! Ο Μαλέλης στην πολιτική

~ Ο Σταμάτης Μαλέλης επιβεβαίωσε τους... ψιθύρους και αποκάλυψε πως θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Το... τραπέζι και οι στόχοι.
Ο Σύμβουλος Ενημέρωσης του ομίλου ΣΚΑΪ, Σταμάτης Μαλέλης, άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα σενάρια των τελευταίων ημερών, που τον ήθελαν υποψήφιο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.
Η… προαναγγελθείσα αποκάλυψη
Την ενημέρωση μεταφέρει το lesvosnews.gr, που μεταδίδει πως χθες το βράδυ έκανε το τραπέζι σε μία ομάδα φίλων και συνεργατών του στη Μυτιλήνη, τους οποίους είχε προσκαλέσει για να μοιραστεί μαζί τους κάποιες σκέψεις του και να αποκομίσει από αυτούς τις απόψεις τους.
Στο δείπνο αυτό που έγινε σε ξενοδοχείο στα Λουτρά, είχαν προσκληθεί 30 άτομα. Ο Σταμάτης Μαλέλης στην αρχή της ομιλίας του και απευθυνόμενος προς τους καλεσμένους του τους είπε: «Σας ευχαριστώ αρχικά όλους σας που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μου και σήμερα βρίσκεστε εδώ. Να ξέρετε ότι η παρουσία σας εδώ δεν είναι καθόλου τυχαία. Αν κοιτάξετε γύρω σας θα δείτε ότι ο καθένας από εσάς είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι είστε άνθρωποι καλλιεργημένοι, άνθρωποι με ήθος και εργατικότητα».
Χωρίς πολλά λόγια και περιστροφές ο Σταμάτης Μαλέλης συνέχισε: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για μένα. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που σας ανακοινώνω ανοιχτά ότι θα είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου».
Όλοι όσοι βρίσκονταν στο τραπέζι, ήξεραν λίγο – πολύ τις προθέσεις του Σταμάτη Μαλέλη. Ο οποίος εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει την απόφαση αυτή.
«Τα νησιά μας πρέπει να πάνε μπροστά. Πρέπει όλοι μαζί να γίνουμε μία δυνατή ομάδα και να χτίσουμε το μέλλον των νησιών μας» συνέχισε ο Σταμάτης Μαλέλης και ζήτησε από όλους να ακούσει τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους.
«Είναι δική μας τιμή που ένας άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα όπως εσείς, βρίσκεστε στον τόπο μας, στην πατρίδα σας και αποφασίσατε να συμμετέχετε και ενεργά με τα κοινά του τόπου μας. Θα είμαστε κοντά σου και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία» είπε ένας εκ των προσκεκλημένων.
«Βλέπουμε στο τραπέζι σας κύριε Μαλέλη ηχηρά ονόματα από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως επίσης και πετυχημένους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει ένα κράμα που συνδυάζει την εμπειρία κάποιων ανθρώπων στο χώρο της πολιτικής στη Λέσβο. Με νέους ανθρώπους που είναι το μέλλον του τόπου μας και μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα. Θα είμαστε μαζί σας σε αυτή σας την προσπάθεια» σημείωσε κάποιος άλλος προσκεκλημένος.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικό κλίμα και αφού άκουσε τις απόψεις τις καλεσμένων του, ο Σταμάτης Μαλέλης τους απάντησε: «Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ όλους σας για τα καλά σας λόγια. Θέλω να ζητήσω από όλους εσάς να μου μιλάτε στον ενικό. Το «Σταμάτης» μου αρέσει πολύ… Θα πρέπει επίσης να σας πως ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα μόνος μου, αν δεν έχω και τη δική σας συμβολή… Ναι πρέπει να γίνουμε μία δυνατή ομάδα που να πλαισιώνεται από ανθρώπους με γνώση και εμπειρία και ανθρώπους νέους που να έχουν όραμα για τον τόπο μας… Κι εσείς εδώ είστε όλοι σας ξεχωριστοί… Σας ευχαριστώ και πάλι».
Ο Σταμάτης Μαλέλης θα αναχωρήσει σήμερα το βράδυ για την Αθήνα και θα επιστρέψει σε 15 ημέρες και πάλι στη Λέσβο, όπου θα παραθέσει νέο τραπέζι σε 30 ακόμα φίλους και συνεργάτες του, όπως επίσης και τραπέζι σε εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ για να τους γνωρίσει όλους και να ανακοινώσει και με τον πιο επίσημο τρόπο την απόφασή του για την κάθοδό του στις επόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
 Πηγή: lesvosnews.gr

*** ΒΟΜΒΑ! ΕΞΑΛΛΟΙ οι Καραμανλικοί με ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

~ Μια δήλωση που σίγουρα θα έχει εξοργίσει απίστευτα τους Καραμανλικούς της Νέας Δημοκρατίας έκανε ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Αδώνιδος Γεωργιάδη μιλώντας σήμερα στην συνέντευξη τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
“Ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή, δεν εκφράζει ακραίες θέσεις. Έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται, μπορεί να έχει πει και μία κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί, αλλά δεν θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ακραίος και ότι δεν εντάσσεται στη ΝΔ”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης συγκεκριμένα.
Υπάρχουν πολλές φωνές στη Ν.Δ. Οι οποίες φωνάζουν συνεχώς ότι το κόμμα μετατοπίζεται προς τα ακροδεξιά, κάτι που ποτέ δεν θα αποδεχόταν ούτε ο παλιός ούτε ο νεώτερος Καραμανλής...

*** ΒΟΜΒΑ από τις ΗΠΑ! Θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ τελικά στη συμφωνία για το ΚΛΙΜΑ;...

~ Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να παραμείνουν στη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
"Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να βρει εκείνες τις συνθήκες για να παραμείνουμε στην δέσμευση άλλα είναι ακόμη ένα δύσκολο θέμα", δήλωσε ο Tillerson στο πρόγραμμα "Face The Nation" τηου CBS.
 Με πληροφορίες από Reuters

*** ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ! Τι ισχύει από το 2018 στα ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ...

~  Με τον Σεπτέμβρη στα μισά πια, ξεκινά σιγά σιγά και η συζήτηση για τα τέλη κυκλοφορίας 2018.
Όπως κάθε χρόνο, οι κάτοχοι ΙΧ θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.
Το θέμα είναι πόσο βαθιά θα χρειαστεί να… φτάσουν και αν θα αποφασίσουν τελικά να παραδώσουν τις πινακίδες ώστε να απαλλαγούν από το φόρο.
Ακριβώς αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση, να επαναληφθεί το… μαζικό κύμα κατάθεσης πινακίδων, το οποίο φέρνει μείωση των εσόδων στα κρατικά ταμεία.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης από τα τέλη κυκλοφορίας είναι να εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ.
 Τέλη κυκλοφορίας 2018: Τα σενάρια
Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τα δεδομένα φέτος, ακριβώς για να αποφευχθεί το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων.
Θέλει επίσης όσοι τις έχουν καταθέσει, να τις πάρουν πίσω.
Το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει ξεκινήσει να εξετάζει τα σενάρια. Ένα από αυτά είναι η αναδιάρθρωση των κλιμακίων κυβικών εκατοστών, ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για τους κατόχους παλαιών ΙΧ, κυρίως μεγάλου κυβισμού. Τέλη κυκλοφορίας 2018
Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, είναι πολλά αλλά φαίνεται πως καταλήγουν στην διεύρυνση των κλιμακίων από 11 που είναι σήμερα σε ενδεχομένως και 20.
Για παράδειγμα, στην κλίμακα 1.739-1.928 κ.ε. τα τέλη διαμορφώνονται στα 320 ευρώ. Στην αμέσως επόμενη κλίμακα, 1.929-2.357 φτάνουν τα 690 ευρώ. Σε αυτές τις κατηγορίες η κυβέρνηση εξετάζει να προσθέσει άλλες τρεις και από τα 1739 κ.ε. έως τα 2.357 κ.ε., να υπάρχουν συνολικά πέντε κατηγορίες τελών.
Εξετάζεται επίσης να επιβληθεί μικρό τέλος στα οχήματα που απαλλάσσονται σήμερα από τέλη, λόγω μικρής εκπομπής ρύπων. Ωστόσο, γι’ αυτό υπάρχουν πολλές αντίθετες απόψεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν θετικά και το ενδεχόμενο να κλείσει η ψαλίδα στα τέλη κυκλοφορίας με βάσει τον κυβισμό. Δηλαδή, στα οχήματα με άδεια κυκλοφορίας πριν από τον Νοέμβριο του 2010 αλλά και σε εκείνα που τα τέλη τους υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2.
Σημειώνεται πως τα τέλη κυκλοφορίας να «ανέβουν» στο TAXISnet τον Νοέμβριο και πρέπει να πληρωθούν μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου.
 Καθημερινή & newsit.gr

*** Πολύτιμος θεματοφύλακας ιστορίας και πολιτισμού η Λαϊκή Βιβλιοθήκη χρειάζεται τη στήριξη όλων… (φωτογραφίες) 
Με 120.000 βιβλία, εκατοντάδες σπάνια και ανεκτίμητα, και 2.000 τίτλους αρχειακών φύλλων εφημερίδων και περιοδικών 
 Αν και υπέρκειται στον 5ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας βρίσκεται στη «σκιά» της πιο σύγχρονης, Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, και ομολογώ ότι κι εγώ, παρ’ ότι τη γνώριζα δεν την είχα επισκεφτεί ποτέ, έχοντας συν τοις άλλοις στο μυαλό μου ένα στερεότυπο περί απρόσιτου, εξειδικευμένου, έως και άβατου χώρου. Ο πρόεδρός της Βασίλης Τσούλος υποδέχθηκε γελώντας το τελευταίο αυτό σχόλιο όταν τον συνάντησα πριν από λίγες μέρες εκεί και κάπως έτσι, μαζί με την αύρα των φωτεινών μεγάλων χώρων και των αμέτρητων παλιών βιβλίων, διαλύθηκε αυτός ο μύθος και οι αρχικοί δισταγμοί: «Είναι βατός και ελεύθερος για όλους και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, τόσο για ερευνητές που μπορούν να αναζητήσουν εδώ πληροφορίες που δεν μπορούν να βρουν πουθενά αλλού, ούτε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, όσο και για όλους όσοι θέλουν να δανειστούν κάποια λογοτεχνικά κυρίως και κάποια ιστορικά βιβλία.
Η Λαϊκή βιβλιοθήκη είναι από το 1933. Είναι μια από τις πλουσιότερες επαρχιακές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, με πάνω από 120.000 βιβλία. Έχει πάνω από 300 σπάνια από το 1500 μ.Χ. περίπου, κοντά στην εποχή του Γουτεμβέργιου δηλαδή, όταν η τυπογραφία έκανε τα πρώτα της βήματα. Η βιβλιοθήκη μας είναι κατ’ εξοχήν φιλολογική, αλλά και θεολογική και αυτόν τον χαρακτήρα έχουν και οι πιο σπάνιοι τόμοι που έχουμε. Υπάρχουν βέβαια και νομικά και ιατρικά και απ’ όλα τα βιβλία, όλα τα λεξικά όλων των κρατών και πάσης φύσεως εγκυκλοπαίδειες, ακόμα και παιδικό τμήμα.
Έχουμε μεγάλες δωρεές, όπως αυτή του  Κωνσταντίνου Γεωργούλη (φιλόλογος, φιλόσοφος και παιδαγωγός, Διευθυντής στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως στην Αθήνα, που θήτευσε και ως γραμματέας στο Υπουργείο), του Πάνου Κωστόπουλου (της γνωστής οικογενείας τραπεζιτών), με πάρα πολλά και σπάνια βιβλία, του Αναστασίου Λαχανά με πάνω από 1.500 βιβλία και πολλές άλλες» μας «συστήνει» με χειμαρρώδη τρόπο τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη ο κ. Τσούλος, φιλόλογος γαρ και ο ίδιος, αλλά και συνεπαρμένος από το ρόλο του θεματοφύλακα -εδώ και 50 χρόνια ως μέλος και την τελευταία 10ετία ως πρόεδρος- ενός θησαυρού πολύτιμου και σπάνιου, που δεν εξαντλείται, όμως στα βιβλία.
DSC09411.jpg
  Διακόσιες εφημερίδες και περιοδικά της Μεσσηνίας
 Μια εξίσου εντυπωσιακή και ανεκτίμητη συλλογή αποτελεί το αρχείο με τις εφημερίδες και τα περιοδικά που φυλάσσεται σε δύο ξεχωριστές αίθουσες στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου.
Ο κ. Τσούλος εξηγεί περί τίνος πρόκειται: «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πλούτος εφημερίδων, με 600 τίτλους εκ των οποίων οι 130 είναι μεσσηνιακές. Επίσης, 1.400 τίτλοι περιοδικών, τα 70 μεσσηνιακά. Έχουμε αντίγραφο της πρώτης εφημερίδας του ελληνικού έθνους, «Σάλπιγξ Ελληνική» που εκδόθηκε το 1821 στην Καλαμάτα από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη.
Ο καθηγητής, ο μαθητής, και ο φοιτητής έρχεται λοιπόν όχι μόνο για να διαβάσει τα πολύτιμα και δυσεύρετα βιβλία, αλλά έρχονται ερευνητές για να διαβάσουν τον Τύπο. Οι εφημερίδες είναι δεμένες σε τόμους, είναι διαθέσιμες, αλλά απαιτείται προσοχή στη χρήση τους, ενώ μας έχουν παραχωρηθεί και σε ψηφιακή μορφή (cd) αρχειακά φύλλα από τις τοπικές εφημερίδες».
Και μιας και ο λόγος περί «Θάρρους» η συζήτηση πήγε αναπόφευκτα στον Γιάννη Αποστολάκη, ο οποίος είχε διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης. Ο σημερινός διάδοχός του λέει: «Η βιβλιοθήκη, αυτό να το σημειώσετε, οφείλει πολλά στον αείμνηστο Γιάννη Αποστολάκη, γιατί το κτήριο αυτό στο οποίο βρίσκεται τώρα έγινε με τις φοβερές προσπάθειες που κατέβαλε ο άνθρωπος αυτός για να το θεμελιώσει και να το κατοχυρώσει και νομικά, προκειμένου να είναι ανεξάρτητο μέσα σε αυτό το Ίδρυμα του Πνευματικού Κέντρου. Η προσφορά του μεγίστη και ανεκτίμητη.
Βέβαια όλοι οι πρόεδροι έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον για να διατηρηθεί, να πλουτιστεί και να ακουστεί το έργο που γίνεται στη βιβλιοθήκη. Όλοι οι χρηματίσαντες προσέφεραν πολύτιμη υπηρεσία αμισθί και πολύτιμο χρόνο να κρατηθεί αυτό το ίδρυμα με όλες τις δυσκολίες γιατί έπρεπε κάθε τόσο να εκλιπαρούμε για κάποια χορηγία.
Πολύτιμος βοηθός παλιά στη θεμελίωση του έργου της διοίκησης ήταν και ο Πότης Οικονομάκης, πολλά χρόνια γραμματέας, όπως και οι πρόεδροι Γεώργιος  Κουτραφούρης, και Σωτήρης Κουρής» μνημονεύει κάποιους μόνο από τους στυλοβάτες αυτής της δύσκολης διαδρομής ο κ. Βασίλης Τσούλος.
DSC09414.jpg
  Ζωτική ανάγκη για χορηγίες
 Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διοικείται από άμισθο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Εκτός από τον πρόεδρο, το ΔΣ συμπληρώνουν στις  μέρες μας η αντιπρόεδρος Αγγελική Κουτσομητοπούλου, ο γραμματέας Πανάγος Φουρναράκης, ο Γιάννης Γιαννόπουλος (ταμίας) και τα μέλη: Χρήστος Τσιμπίδης, Κωνσταντίνος Δάρρας, Δημήτρης Ηλιόπουλος, Διονύσιος Καρακαϊδός, Αργύρης Πετρόπουλος.
Τα βάρη της λειτουργίας και της εξυπηρέτησης του κοινού έχουν πέσει σε τρεις υπαλλήλους που πληρώνονται από τον Δήμο Καλαμάτας, όλα όμως τα υπόλοιπα έξοδα πληρώνονται από ίδιους πόρους και ακριβώς εδώ ξεκινάει και το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει σταθερό ταμείο…
Ο κ. Τσούλος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, εκμυστηρευόμενος:
«Κάποτε υπήρχε βοήθεια, και ειδικά το ίδρυμα Κωστοπούλου επί πολλά χρόνια επιχορηγούσε τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, ενώ σημαντικές χορηγίες είχαν προσφέρει ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλο και η κα Καρέλια. Τελευταία έχουμε κρούσει θύρες και καλαματιανές και αθηναϊκές, χωρίς ανταπόκριση μέχρι τώρα. Προσπαθούμε να βρούμε χορηγούς, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι. Κι αν οι υπάλληλοι δεν πληρώνονταν από το Δήμο –και ο κ. Δήμαρχος πάντα έχει καλή διάθεση για τη συνέχιση του έργου της Βιβλιοθήκης- φοβάμαι ότι θα είχαμε ήδη κλείσει ή θα αναγκαστούμε να κλείσουμε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση…».
Αν και η καθημερινή επιβίωση είναι το πρώτο ζητούμενο, εξίσου θεμελιώδης είναι η εξασφάλιση χρημάτων για την ψηφιοποίηση και  με αυτόν τον τρόπο η ασφαλής διάσωση (του περιεχομένου) των πιο σπάνιων τουλάχιστον βιβλίων της Λαϊκής Βιβλιοθήκης και μαζί η άμεση διαθεσιμότητά τους σε ενδιαφερόμενους από απομακρυσμένες περιοχές.
Η ίδια ψηφιακή τεχνολογία του διαδικτύου που εδώ μοιάζει σωτήρια, έχει βέβαια από την άλλη μειώσει σημαντικά την επισκεψιμότητα (και) στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, πάντα όμως υπάρχουν επισκέψεις μικρών και κυρίως ενήλικων ερευνητών για εξειδικευμένες εργασίες. Ομαδικές εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων όλων των βαθμίδων από τη Μεσσηνία και άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι σταθερές στο πρόγραμμα. Συνεργασία υπάρχει και με το Πανεπιστήμιο, επιπλέον για πρακτική άσκηση φοιτητών.
Και βέβαια διαχρονικά οι χώροι της Λαϊκής Βιβλιοθήκης –διαθέτει μεταξύ άλλων μεγάλο αναγνωστήριο στο πατάρι (θα ήταν ευπρόσδεκτη η προσφορά ενός κλιματιστικού για το καλοκαίρι…), αλλά και ένα πανέμορφο ξύλινο αίθριο καθιστικό στην ταράτσα του 4ου ορόφου- είναι ανοικτοί για τη (δωρεάν) φιλοξενία εκδηλώσεων, φορέων και συλλόγων.
  Και  μην ξεχνάμε την πινακοθήκη…
Τον ήδη πολυδιάστατο χαρακτήρα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας υπερτονίζει βέβαια και η λειτουργία της Πινακοθήκη στην επίσης ιδιόκτητη (του ΝΠΙΔ) αίθουσα του  4ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου. Ιδρύθηκε το 1965, εμπλουτίζεται διαρκώς και αριθμεί σήμερα 500 έργα σύγχρονης τέχνης, αποτελώντας παράλληλα φιλόξενη «στέγη» όλων των Μεσσήνιων ζωγράφων.
-Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας είναι ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή πρωί και απόγευμα, 8:00-13:00 και 17:00-20:00. Τηλέφωνο 27210-22607.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.laikivivliothiki.gr.
  Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Αθλητική ενημέρωση :!

  ***Για Κύπελλο ερασιτεχνών Ν.Μεσσηνίας :
Κυριακή  10/09/2017
 Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλα  2-2  .-
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης  3-1 .-
Α.Ο.ΦΥΤΕΙΑΣ-ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ 1-2 .-
**** 
Τετάρτη 13/09/2017 :
ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου-Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-8 .-
Σάββατο 16/09/2017 :
Α.Ο.ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-Α.Ο.ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  2-0 .-
Α.Σ.ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-Α.Ε.ΑΒΙΑΣ 3-0 .-
Κυριακή 17/09/2017 :
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά- ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας  1-2 .- ^
Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας  5-0 .- ^
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης-ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών  1-2 .- ^
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ-ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης  1-2 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ-ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ  3-5 .- ^
Α.Ο.ΚΥΠΑΡΙΣΙΑΣ -ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου 0-1 .- ^
Τετάρτη 20/09/2017 :
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ -  Τσικλητήρας 

*** Στην 4η ημέρα της Σούπερ Λιγκ
*** Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 16/9/2017
Λεβαδειακός-Ξάνθη 1-0
(3΄ πεν. Μπραντάο)

ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός 1-0
(75΄ Πρίγιοβιτς)

Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 1-1
(90΄+3 πεν. Τζούρτζεβιτς - 55΄ πεν. Μανιάς)

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/9/2017

16:00 Παναθηναϊκός-Απόλλων Σμύρνης 1-0   ,(1-0) .- ^
Τα  γκολ : 32΄ Άλτμαν,
Κάρτες :
Διαιτητής του αγώνα ο Κατσικογιάννης, με βοηθούς τους Ακρίβο, Μεϊντάνα.
Απόλλων Σμύρνης: Tσόβιτς, Κοντοές, Κύργιας, Ντάσιος, Μπαμπιάρζ, Κονέ, Σιατραβάνης, Αλμπάνης, Καστιγιέχος, Μπιτζιμιν, Βαλλιάνος
 Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Κουτρουμπής, Κολοβέτσιος, Γιόχανσον, Χουλτ, Χίλιεμαρκ, Κουρμπέλης, Λουντ, Άλτμαν, Μουνιέ, Μόλινς
 
 18:15 Πλατανιάς-Κέρκυρα  0-0  , (0-0) .- ^
Τα  γκολ :
Διαιτητής είναι ο κύριος Στυλιαράς.
 Κέρκυρα (Αλέκος Βοσνιάδης): Γιαννακόπουλος, Σοϊλέδης, Γκόμες, Παμλίδης, Σπίνουλας, Ντουαλά, Σιόντης, Ιωάννου, Μπαλάφας, Επστάιν, Γρομητσάρης
 Πλατανιάς (Γιώργος Παράσχος): Κοκκαλάς, Καρυπίδης, Στανισάβλιεβιτς, Κοροβέσης, Στάθης, Βάντερσον, Πλιάτσικας, Πριντέτα, Ενσικουλού, Ντεβέσα, Μπούτνικ

18:15 ΑΕΛ-Ατρόμητος  0-0 , (0-0) .- ^
Τα γκολ :
Στον πάγκο της ΑΕΛ: Σαφαρίκας, Ναβάρο, Κούσας, Περόνε, Κρίζμαν, Γιοβάνοβιτς, Γιαννιτσάνης.
 ΑΕΛ (Τζάκι Ματάαισεν): Μπόζοβιτς, Ρέντζας, Φάρκας, Γκόλιας, Γουάλας, Φατιόν, Λαγός, Λεοζίνιο, Ντέλετιτς, Μπάμπιτς, Ναζλίδης.
Στον πάγκο: Μίρκοβιτς, Βασιλακάκης, Οριόλ, Κυριακίδης, Καρασαλίδης, Ντάουντα, Βασιλείου
 Ατρόμητος: Γιαννιώτης - Κιβρακίδης, Χατζηισαΐας, Ρισβάνης, Γιαννούλης - Μάντσον, Μπουσουλάτζιτς - Ντιγκινί, Ούμπιντες, Ουάρντα - Μανούσος

20:30 Λαμία-ΑΕΚ  0-1 , (0-0) .- !^
Τα γκολ : 81΄ πεν.(ανύπαρκτο -εκτός περιοχής) Λαζ.  Χριστοδουλόπουλος
Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος
Στον πάγκο: Πίτκας, Μπουλούλης, Λινάρδος, Κουτρομάνος, Καραγιάννης, Αναστασόπουλος, Τσούκαλος
 Λαμία (Μπάμπης Τεννές): Παπαδόπουλος, Παντελιάδης, Αναστασιάδης, Κουκόλης, Ασίγκμπα, Μπλάζιτς, Όμο, Ακόστα, Πίτι, Βασιλαντωνόπουλος, Βάντερσον
Στον πάγκο: Τσιντώτας, Γκάλο, Γιαννούτσος, Τζανετόπουλος, Λάζαρος, Τρίστασον, Λιβάγια
 ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Μπακάκης, Βράνιες, Τσόσιτς, Λόπες, Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς, Μάνταλος, Κλωναρίδης, Μπακασέτας, Αραούχο

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/9/2017

 ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος   1-1  (0-0) .- ^
 Τα  γκολ :Το σκορ άνοιξε στο 49ο λεπτό ο Μασούρας , ο Μπρούνο Χαλκιαδάκης έγραψε το 1-1. -

  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγ.)
ΑΕΚ       10
Ολυμπιακός 8 
ΠΑΟΚ 8 
  Πανιώνιος  8
Λεβαδειακός
ΠΑΣ Γιάννινα  6
Ξάνθη 5 
Λαμία 4  
Ατρόμητος   4
Κέρκυρα 4
Παναθηναϊκός  3
Πλατανιάς  3
Παναιτωλικός 2 
Απόλλων Σμύρνης 2 
Αστέρας Τρίπολης 2 
Λάρισα 2
  * Ο Παναθηναϊκός έχει -2 βαθμούς.
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Η ΕΠΩΜΕΝΗ ΑΓΩΝΗΣΤΙΚΗ :
*** 5η  αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ πρόγραμμα αγώνων :
Σάββατο 23/09/2017 :
ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΛΑΜΙΑ
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Κυριακή 24/09/2017 :
ΠΑΟΚ -ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ-ΛΕΒΑΕΙΑΚΟΣ
ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΕΥΤΈΡΑ 25/09/2017:
ΞΑΝΘΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης

  *** Φιλικό ,
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας  60-68 ,(29-45) .-^
Τα δεκάλεπτα : 19-25 , (29-45) , 44-57 , 60-68 .-
Διαιτητές: Σχινάς, Ανδρικόπουλος, ΘεωνάςΠαναθηναϊκός (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 4, Ρίβερς 15,Μποχωρίδης, 2, Ντένμον 8, Γκιστ 10, Βουγιούκας, Καλαϊτζάκης 9, Γκάμπριελ 1, Όγκαστ 6, Λοτζέσκι 5, Παπαντωνίου, ΜήτογλουΤΣΣΚΑ Μόσχας (Δημήτρης Ιτούδης): Γαβρίλοφ 4, Κατσίβελης 4, Βέστερμαν 12, Κορόμπκοφ 1, Κλάιμπερν 7, Χίγκινς 9, Αστράπκοβιτς 5, Χριάπα 7, Βοστρικόι, Χάινς 17, Χάντερ 2
~** Φιλικό : Ολυμπιακός-Νταρουσάφακα  79-74 .-^
Τα δεκάλεπτα: 23-20, 39-37, 62-56, 79-74
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): ΜακΛιν 8(2ρ. - 2κλ.), Τολιόπουλος 5(1τρ. - 3ρ. - 3ας.), Παπαπέτρου 7(3ρ. - 1ας. - 2κλ.), Σπανούλης 26(6τρ. - 1ρ. - 2ας.), Αγραβάνης 2 (2ρ. - 1ας. - 1τ.), Μιλουτίνοφ 12(5ρ. - 1ας. - 2τ.), Τιλί 6(2τρ. - 3ρ. - 1ας.), Ίνγκλις 3(1τρ. - 1ρ.), Στεφανίδης (4ρ. - 1ας.), Αρσενόπουλος, Μπόγρης 2, Τόμπσον 8(1τρ. - 4ρ. - 1κλ. - 1τ.)
Νταρουσάφακα (Μπλατ): Κιντ 8(1), Γουίλμπεκιν 16(2), Όζμιζρακ 5(1), Μπαϊγκούλ, Κάμινγκς 10, Ουλουμπάι 3, Οζντεμίρογλου 1, Αλντεμίρ, Ολάνο 11, Τζόνσον 2, Μπελ 7(1), Έρικ 11
***  ΤΕΛΙΚΟΣ (17/9/2017 , 21:30)Σλοβενία - Σερβία    93-85 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 20-22 , (56-47) , 71-67 , 93-85 .-
Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ  πρωταθλήτρια Ευρώπης !! 
  Ισπανία -  Ρωσία  93-85.
Δεκάλεπτα: 21-13, 45-28, 66-55, 93-85. 
Στο μικρό τελικό με το χάλκινο η ΙΣΠΑΝΙΑ  !!
η ΣΕΡΒΙΑ  το ασημένιο. !!

 ***

~~ ** ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από  το  2008  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-03-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :!   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-04-2017.html .-   
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 2 και 03  Σεπτεμβρίου  2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/2-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....  από το 2008 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-05-2017.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από  το   2008 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-06-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από  το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008* : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-10-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10  Σεπτεμβρίου 2017: Αθλητική εφημερίδα με ενημέρωση για όλα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε  ..http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/09-10-2017.html .-
 ~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-11-2017.html .-  

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-12-2017.html .- 
~* H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...  από το   2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/news-13-2017.html .-

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το  ....2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-14-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-15-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-16-2017.html .- 
~* 
   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-17-2017.html .-
~**
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. :
Κυριακή 17  Σεπτεμβρίου  2017 
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .-

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 16  και 17  Σεπτεμβρίου  2017 : Μια αθλητική ενημέρωση ..για την βδομάδα που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/16-17-2017.html .-  
 ~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-18-2017.html .-
~*  ΑΘΩΣ-Αθωνική  Πολιτεία- Άγιον Όρος -Τι  Περιβόλι της Παναγιάς  μας :Δευτέρα 18  Σεπτεμβρίου 2017 : Όλα  όσα πρέπει να γνωρίζουμε ,προσκυνητές -επισκέπτες :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/18-2017.html .- 
~*
~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5804   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3706   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3706  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.216   βίντεο   .- 


 The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

.,
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅