Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  20  Μάϊου 2017 :
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας   .....
~
Διαφορά Ορθόδοξων, Καθολικών και Προτεσταντών
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- (Πατήρ Πλακίδας): Γέροντα, ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών;
- ( Ο Γέροντας έδειξε το κελί του): Το βλέπεις αυτό το κτίριο;
- Το βλέπω.
- Αν βγάλουμε τη λάσπη που υπάρχει, δεν θα στηρίζονται οι πέτρες μεταξύ τους. Αυτό κάνουν οι Καθολικοί. Έβγαλαν το στήριγμα και αποσταθεροποίησαν το οικοδόμημα της Εκκλησίας.
- Τι γίνεται, Γέροντα, με τους Προτεστάντες;
- Α! Αυτοί είναι πιο έξυπνοι. Έβγαλαν και τα πετραδάκια που υπάρχουν και προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις μεγάλες πέτρες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα οικοδόμημα.


 .~

20 Μαΐου
Μαρτύρων Θαλλελαίου του ιατρού (1) (†284). Αλεξάνδρου και Αστεριού. Οσίου Μάρκου του ερημίτου. Νικήτα, Ιωάννου και Ιωσήφ κτιτόρων της εν Χίω «Νέας Μονής» και Θαλασσίου (ια΄αι.). Λυδίας πορφυροπώλιδος της Φιλιππησίας, και πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής (†α΄αι.).
(1) Ο άγιος μάρτυρας Θαλλελαίος γεννήθηκε σε κάποια πόλη του Λιβάνου από ευσεβείς γονείς, τον Βερούκιο και την Ρωμυλία, οι οποίοι ανέθρεψαν το γιο τους με την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία. Και ο Θαλλελαίος με τη χάρη του Θεού, ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των γονέων του και έγινε άνθρωπος με σταθερή πίστη, εγκρατής, συνετός, ταπεινός και με ελεήμονα διάθεση. Ευφυέστατος και επιμελής στις σπουδές αλλά και διακατεχόμενος από την αίσθηση της προσφοράς και της διακονίας ακολούθησε την ιατρική επιστήμη. Ως ιατρός ακολούθησε τα βήματα του Ιησού Χριστού. Ποτέ του δεν εξάσκησε την επιστήμη του ως επάγγελμα για την απόκτηση και προσπορισμό χρημάτων όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του αλλά ως γνήσιος χριστιανός και μιμητής του Κυρίου του. Όχι μόνον γιάτρευε αφιλοκερδώς, αλλά βοηθούσε οικονομικά και ενίσχυε ψυχολογικά οδηγώντας στο δρόμο της αληθείας όλους τους ασθενείς. Το θαυμαστό του έργο εξόργισε τούς ειδωλολάτρες οι οποίοι τον κατήγγειλαν στον έπαρχο Τιβεριανό. Ενώπιον του, ομολόγησε με σθένος την πίστη του στο φως του κόσμου στον Ιησού Χριστό. Αφού τον βασανίστηκε σκληρά, αποκεφαλίστηκε τον Μάιο του 289.

Σήμερα 20/05/2017 εορτάζουν:


Άγιος Θαλλέλαιος ο Ανάργυρος, Αγία Λυδία η Φιλιππησία, Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ οι κτήτορες της Νέας Μονής Χίου, Όσιος Θαλάσσιος
Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
~   Τὸν Θεὸν σεβόμενη διανοίας εὐθύτητι, τὸ τῆς χάριτος φέγγος διὰ Παύλου εἴσδεδεξαι, καὶ πρώτη ἐν Φιλίπποις τῷ Χριστῷ, ἔπιστευσας θεόφρον πανοικεῖ· διὰ τοῦτο σὲ τιμῶμεν ἀσματικῶς, Λυδία Φιλιππησία. Δόξα τῷ εὔδοκησαντι ἐν σοῖ, δόξα τῷ σὲ καταυγάσαντι, δόξα τῷ χορηγούντι διὰ σοῦ, ἠμὶν τὰ κρείττονα.
~* Απολυτίκιο Αγ. Λυδίας της Φιλιππισίας - 20 ΜΑΙΟΥ : https://youtu.be/aDUiHiqWaQk  .-




***  Ο καιρός  σήμερα  Σάββατο στην Καλαμάτα
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 20/5/2017προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, από τις απογευματινές ώρες και μετά.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 8.1 (Πολύ Υψηλός).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

~ Η κόντρα Σαμαρά- Καμμένου κλείνει το στρατόπεδο σύμφωνα με τον Παναγιώτη Νίκα
-«Ασπίδα» Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής σε μητροπολίτη Μεσσηνίας
  Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την οικονομική ανάπτυξη της Καλαμάτας και γενικότερα της Μεσσηνίας- κι αυτό είναι η παραμονή ή όχι του στρατοπέδου. Μέχρι εκεί φτάσαμε. Να κρύβουμε τα στραβά μας καμωμένα τόσα χρόνια κάτω από το χαλί. Ακόμα κι αν το νέο στρατιωτικό δόγμα της χώρας επιτάσσει το κλείσιμο μερικών ή όλων των Κέντρων Νεοσυλλέκτων στην Πελοπόννησο, αυτό της Καλαμάτας δεν πρέπει να κλείσει, γιατί έχει ιστορία. Λες και τα υπόλοιπα δεν έχουν. Τέλος πάντων.
Εν μέσω μέτρων και αντίμετρων του νέου πολυνομοσχεδίου, εν μέσω κρίσης που κλείνει οσονούπω μια δεκαετία και έχει σμπαραλιάσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, εμείς παίζουμε την κολοκυθιά. Γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε όσα δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Alpha για το στρατόπεδό μας;
Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα χθες, η όλη ιστορία κρύβει πίσω της την πολιτική κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Έβαλε μέσα και την οικονομική παράμετρο (σ.σ. ξέρετε κρίση, μείωση δαπανών), αλλά σχολίασε πως αν χρειαστεί, ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να…τσοντάρει κάποια χρήματα για να μη φύγει το στρατόπεδο. Τόσο ανοιχτοχέρης… Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αν μπει λουκέτο, αυτό θα γίνει με πολιτική απόφαση και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Για τα αιτήματα - ρουσφέτια του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου δε χάθηκε και ο κόσμος. Για το καλό των Καλαματιανών (σ.σ.  όλων;) ήταν. Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, η Εκκλησία δεν μαζεύει ψήφους! Ξεκαθάρισε, όμως, ότι ο ίδιος δεν έχει ζητήσει την παραμικρή εξυπηρέτηση από τον υπουργό.
«Τα περί ρουσφετιών αποτελούν προσχήματα, αυτό είναι προφανές. Πάντα υπήρχαν ρουσφέτια και πάντα θα υπάρχουν - και σήμερα υπάρχουν και το λέγω ευθέως και προς τον υπουργό. Προσωπικά, είμαι αντίθετος με τα ρουσφέτια. Αν έχει κάτι να καταλογίσει για το δήμαρχο Καλαμάτας, να το πει δημόσια! Ποτέ δεν έστειλα σημειώματα, ούτε παρακάλεσα, ούτε απαίτησα κάτι.
Όμως, όταν ένας τοπικός άρχοντας ή κάποιος πολιτικός υποβάλλει κάποιο αίτημα, το οποίο στη συνέχεια αξιολογείται από την πολιτική ηγεσία, δεν είναι και προς θάνατον! Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Ας το αξιολογήσει αρνητικά αυτός που πρέπει να το αξιολογήσει! Γι' αυτό είπα ότι η αναφορά στα ρουσφέτια είναι πρόσχημα και η αιτία για την ενδεχόμενη κατάργηση του στρατοπέδου είναι οικονομική και πολιτική", πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, χθες οι αυτοδιοικητικοί της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία έστησαν ασπίδα προστασίας και για το στρατόπεδο και για το μητροπολίτη. Γιατί, εκτός από το δήμαρχο, για το θέμα μίλησαν τόσο ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς όσο και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη. Αμφότεροι καταδίκασαν απερίφραστα τις δηλώσεις Καμμένου, ιδιαίτερα εναντίον του μητροπολίτη, ενώ πρόσθεσαν ότι η στάση του υπουργού θίγει και όλους τους Μεσσήνιους.
Επανερχόμενοι στο δήμαρχο, στις χθεσινές δηλώσεις του υπογράμμισε: «Φαίνεται ότι το στρατόπεδό μας έχει μπει στη διελκυστίνδα των πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι περίεργο, όταν κάθε φορά ανοίγει το ζήτημα αλλαγών στη δομή του στρατεύματος, που για το μόνο στρατόπεδο για το οποίο διαρρέουν πληροφορίες ότι πάει για κλείσιμο είναι αυτό της Καλαμάτας.
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  «Πρωταγωνίστρια» της ελληνικής οικονομίας το 2016 η καπνοβιομηχανία "ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε."
 
Οι Άριστοι της πραγματικής οικονομίας, οι Πρωταγωνιστές της αγοράς, αναδείχθηκαν στην τρίτη κατά σειρά επίσημη εκδήλωση «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργάνωσε η Direction Business Network την περασμένη Δευτέρα.
Στην κατάμεστη αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία 550 υψηλόβαθμων στελεχών, επιβραβεύθηκαν επιχειρήσεις που, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της εποχής, εξακολουθούν να αναπτύσσονται, να καταγράφουν θετικές επιδόσεις και να στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Μεταξύ των εταιρειών που τιμήθηκαν ήταν και η καπνοβιομηχανία "ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.", επειδή ξεχώρισε στο πεδίο της επιχειρηματικής εξωστρέφειας.
Η συγκεκριμένη διάκριση προέκυψε από το ίδιο το ελληνικό επιχειρείν. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία μεταξύ 5.500 υψηλόβαθμων στελεχών από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίοι με την ψήφο τους επέλεξαν την επιχείρηση που φέτος έλαβε τη μεγάλη αυτή διάκριση.
Στη σχετική ψηφοφορία, υποψήφιες ήταν 20 πολύ μεγάλες και σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, μετά από διαδικασία προεπιλογής, στην οποία προχώρησε η ειδική Επιτροπή Βραβεύσεων της διοργάνωσης.
Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Ρίτσα Μπιζόγλη, ενώ τη βραδιά άνοιξε ο εκδότης - διευθυντής της Direction Business Network, Ευάγγελος Παπαλιός, που υπογράμμισε πως «βραβεύθηκαν οι επιχειρήσεις που θα δείξουν το δρόμο της ανάκαμψης και θα ηγηθούν της νέας εποχής στην ελληνική οικονομία. Οι εταιρείες που πάλεψαν μέσα στα χρόνια της μεγαλύτερης ύφεσης που γνώρισε μεταπολεμικά η χώρα μας και αναδείχθηκαν σε πραγματικούς Πρωταγωνιστές».

***  Τρεις αιώνες φυλακής σε Ουκρανούς για απόπειρα να βγάλουν εκτός χώρας 45 αλλοδαπούς
Σχεδόν έναν αιώνα έκαστος φυλάκισης μέτρησαν χθες τρεις Ουκρανοί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, για απόπειρα να βγάλουν παράνομα εκτός Ελλάδας, και συγκεκριμένα από τη Μεσσηνία, 45 Ιρακινούς και Σύρους.
Το περιστατικό συνέβη στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016 στην παραλία του Αϊ-Γιαννάκη στην Κυπαρισσία, όπου οι λιμενικοί βρήκαν το πλοιάριο προσαραγμένο στην ακτή, καθώς είχε βγει πολύ έξω και τους μετανάστες να κρύβονται στο δάσος της Ελαίας.
Το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους και επέβαλε στον καθένα ποινή φυλάκισης 93 ετών, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα 10.
 Προσάραξε
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των λιμενικών, το πρωί στις 7 Δεκεμβρίου ειδοποιήθηκαν από πολίτη ότι στη συγκεκριμένη παραλία είναι προσαραγμένο πλοιάριο.
Στην περιοχή έσπευσαν στελέχη του Λιμεναρχείου Πύλου και του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Κυπαρισσίας, όπου εντόπισαν προσαραγμένο το μηχανοκίνητο σκάφος «MARIBELA», σημαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις Ουκρανοί. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν στη δασώδη περιοχή της Ελαίας 45 άτομα, εκ των οποίων επτά παιδιά και εννέα γυναίκες.
Οι λιμενικοί εκτίμησαν ότι το καράβι βγήκε εκεί τη νύχτα και από λάθος χειρισμό του καπετάνιου προσάραξε. Οι Ουκρανοί τούς είπαν ότι είχαν πάθει μηχανική βλάβη και ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους μετανάστες, ούτε επρόκειτο να τους μεταφέρουν. Παράλληλα, έδειξαν όλα τα ναυτιλιακά έγγραφα ότι έκαναν νόμιμη μεταφορά πετρελαίου από τη Σεβαστούπολη με προορισμό την Αλβανία.
Οι μάρτυρες σημείωσαν πως, αν πράγματι είχαν βλάβη, θα έπρεπε να έχουν ειδοποιήσει τις Αρχές  γι’ αυτό, ενώ κάποιοι από τους αλλοδαπούς είπαν πως είχαν έρθει από την Αθήνα με σκοπό να επιβιβασθούν σε πλοίο που θα τους πήγαινε Ιταλία. Μάλιστα, ένας για την τετραμελή οικογένειά του είχε πληρώσει 20.000 ευρώ σε δουλεμπόρους.
 Απολογίες
Κατά τις απολογίες τους, ο κυβερνήτης του πλοίου είπε πως αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι ως καπετάνιος και πως βρήκε τη δουλειά από αγγελία σε εφημερίδα στη Σεβαστούπολη.
Τον προσέλαβαν με τρίμηνη σύμβαση για μεταφορά πετρελαίου από την Τουρκία στην Αλβανία και μισθό 1.500 δολάρια το μήνα. Αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, ενώ δικαιολόγησε την προσάραξη, λέγοντας ότι λόγω καταιγίδας έπαθε μηχανική βλάβη και σταμάτησε. Παράλληλα, χάλασε η άγκυρα και τα κύματα τον πέταξαν έξω.
Είπε πως προσπαθούσαν μόνοι τους να επισκευάσουν τη βλάβη, διότι αν ειδοποιούσαν τις Αρχές, θα έπρεπε η πλοιοκτήτρια εταιρεία να πληρώσει την επισκευή και κατέληξε λέγοντας πως βρέθηκαν «τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο».
Τη μεταφορά αρνήθηκε και ο ναύτης, λέγοντας πως ο μηχανικός κάποια στιγμή τού έδειξε μήνυμα που έφθασε στο τάμπλετ του πλοίου για μεταφορά 10 ατόμων στην Ιταλία και κανείς τους δεν ήξερε τίποτα για κάτι τέτοιο.
Με τη σειρά του ο μηχανικός είπε πως πράγματι ήρθε αυτό το μήνυμα από άγνωστο αριθμό, το οποίο έδειξε στον καπετάνιο και όλοι αρνήθηκαν ότι θα κάνουν κάτι τέτοιο. Μάλιστα, είπε ότι δεν ήρθαν σε επαφή με τους μετανάστες.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν πείσθηκε από την εκδοχή τους και ύστερα και από πρόταση της εισαγγελέως, κρίθηκαν ένοχοι.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***    Παναγιώτη Κοζομπόλη: «Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα»
Παρέμβαση έκανε η βουλευτής Μεσσηνίας, Παναγιώτα Κοζομπόλη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».
Στην προχθεσινή ομιλία της στην Ολομέλεια, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Το νομοσχέδιο δεν εκπονήθηκε για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της παρούσας κυβέρνησης, αλλά από την αναγκαιότητα να εξυπηρετηθεί το τεράστιο χρέος που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κληροδότησαν σε αυτή την κυβέρνηση.  Είναι μέσα στο πλαίσιο της ασφυκτικής κηδεμονίας που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας εξαιτίας των  καταστροφικών χειρισμών από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Εκείνοι, μάλιστα, που διέσωσαν τις τράπεζες, μεταφέροντας το χρέος στα ευρωπαϊκά κράτη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τώρα μας μέμφονται γιατί παίρνουμε μέτρα που δεν τα έχουμε ανάγκη.
Βεβαίως, ενστερνιζόμαστε την παραπάνω παραδοχή, ότι δηλαδή η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας σήμερα είναι τέτοια, που δεν απαιτείται η λήψη επαχθών μέτρων. Όμως, το ΔΝΤ, που έχει αυτές τις παράλογες απαιτήσεις, το ΠΑΣΟΚ το επέβαλε  ως δανειστή, το 2010.
Δεν πανηγυρίζει, βέβαια, κανένας για τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου και ούτε μας παρηγορεί το γεγονός ότι το ΔΝΤ επιθυμούσε οριζόντια περικοπή συντάξεων 43% και μείωση του αφορολόγητου στα 800 ευρώ. Όμως, οι αναντίρρητα  επαχθείς περικοπές οδηγούν στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του Προγράμματος, η οποία δίνει χώρο και χρόνο στην ελληνική οικονομία για να εμπεδώσει την ανάκαμψη που σημειώνει το τελευταίο διάστημα, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από το Πρόγραμμα της Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Και μας παρηγορεί το γεγονός ότι λαμβάνονται θετικά μέτρα, πλήρως ποσοτικοποιημένα και σαφώς νομοθετημένα, που θα ανακουφίσουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας.
-Οι 1.800 νέοι παιδικοί σταθμοί δε θα απορροφήσουν μόνο αρκετές χιλιάδες παιδιά που το έχουν ανάγκη, αλλά θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 5.000 νέες θέσεις εργασίας
-Είναι ανακούφιση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού η μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
-Είναι σημαντική η φορολογική ελάφρυνση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η υποστήριξη της οικογενειακής στέγης, είτε με τη μορφή της επιδότησης ενοικίου είτε με τη μορφή επιδότησης του στεγαστικού δανείου
-Είναι σημαντική φορολογική ελάφρυνση η μη πληρωμή εισφοράς αλληλεγγύης για μέχρι και 30.000 ευρώ εισόδημα και η μείωσή της από το ποσό αυτό και πάνω
-Είναι ελάφρυνση η μείωση του συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων από 22% στο 20% και των επιχειρήσεων από 29% στο 26% αντίστοιχα
-Αντιστοιχούν σε θέσεις εργασίας τα 300 εκατομμύρια αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τα 260 εκατομμύρια για την ενίσχυση της εργασίας
-Είναι σημαντική ανακούφιση για τους αγρότες η μείωση του ΦΠΑ στα αγρο-εφόδια από 24% σε 13% και μάλιστα από τον επόμενο κιόλας μήνα, από την 1η Ιούλη 2017
-Μετά την αναστολή των εργασιακών δικαιωμάτων από το 2011, για πρώτη φορά ανοίγει χαραμάδα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενάντια σε όλους εκείνους που ήθελαν όλη τη χώρα μία ελεύθερη οικονομική ζώνη».
Σχετικά με ειδικό μισθολόγιο των ένστολων, η βουλευτής είπε:
•Δε γίνεται καμία μείωση στις ονομαστικές αποδοχές  τους. Εάν με το νέο υπολογισμό υπάρξει μείωση, θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά
-Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, επί των οποίων υπολογίζονται οι αυξήσεις και οι συντάξιμες αποδοχές
-Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι για κάθε κατηγορία προσωπικού οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται αυτοτελώς με πρόβλεψη μισθολογικής κλίμακας με κλιμάκια.
Θεσμοθετείται το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους, που λαμβάνουν όλοι οι υπηρετούντες στα Σώματα και των Ενόπλων Δυνάμεων, ανάλογα με το βαθμό τους
-Αυτό το επίδομα προσαυξάνεται για τους έγγαμους ή διαζευγμένους κατά 55 ευρώ και για τους έχοντες τέκνα 115 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας έτσι το επίδομα εξομάλυνσης, που μέχρι σήμερα λάμβαναν μόνο οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις
-Θεσμοθετείται το επίδομα οικογενειακής παροχής, όπως αυτό καταβάλλεται στους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς και το επίδομα θέσης ευθύνης
-Προβλέπονται, επίσης, επιπρόσθετες αποζημιώσεις για εργασία πέραν του πενθημέρου και διατηρούνται τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου, όπως και το επίδομα τροφής στους δοκίμους
-Διατηρείται ο υπολογισμός του χρόνου της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου φοίτησης στα ΑΕΙ για όσους το είχαν κατοχυρώσει μέχρι τις 31-12-2016
-Διατηρείται το επίδομα για υπερωριακή απασχόληση τα Σαββατοκύριακα, όπως μέχρι τώρα, δηλαδή ακόμα και για τους τέσσερις μήνες που έχουν πέντε Σαββατοκύριακα,  όπως προβλεπόταν
-Καταργείται η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών που ίσχυαν μέχρι 31/12/2018, καθότι μέχρι 31/12/2018 είχε σταματήσει να συνδέεται το βαθμολόγιο, δηλαδή η προαγωγή, με τις αυξήσεις και επανέρχεται το προ της αναστολής καθεστώς
-Βελτιώνεται η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία, χωρίς τον κατώτατο περιορισμό των 488 ωρών που υπήρχε μέχρι τώρα
-Διατηρείται το επίδομα για τους υπηρετούντες στα αστυνομικά τμήματα Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής, και το επίδομα του προσωπικού εσωτερικών υποθέσεων ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ, ΜΑΤ, πυροτεχνουργών κ.λπ.
•Τέλος χορηγείται, για πρώτη φορά στα Σώματα Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες)/ το επίδομα παραμεθορίου περιοχής.
Η κα Κοζομπόλη κατέληξε την ομιλία της λέγοντας ότι οι διατάξεις του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου είναι ισορροπημένες με την έννοια του τελικού μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, αλλά και με πληθώρα άλλων θετικών διατάξεων και ότι αυτό ψηφίζεται  με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. 

***  Έφτασαν και οι Σκανδιναβοί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας- Μάχονται οι εργαζόμενοι
 
Μια σημαντική ημέρα ήταν η χθεσινή για τη Μεσσηνία και ειδικότερα το αεροδρόμιό της, αφού έφτασαν στην Καλαμάτα τουρίστες από τη Σκανδιναβία.
Η χθεσινή πτήση σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν για αυτή τη σύνδεση, που θα έχει διάρκεια 115 ημερών και με τα άτομα που θα αφιχθούν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας να φτάνουν τα 10.000.
Χθες στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας βρέθηκε ο γενικός διευθυντής της High Connect, καθώς και από το Δήμο η Παναγιώτα Ντίντα, οι οποίοι καλωσόρισαν τους 148 τουρίστες που έφθασαν στην Καλαμάτα από το Μπίλουντ της Δανίας, ενώ το βράδυ αναμενόταν και η πτήση από την Κοπεγχάγη, με σχεδόν ίδιο αριθμό επιβατών.

Ο κ. Μεταξάς από την πίστα του αεροδρομίου μίλησε για μια αρκετά μεγάλη τουριστική περίοδο για την Πελοπόννησο, διάρκειας 115 ημερών.
Όπως συμπλήρωσε, πλέον η Πελοπόννησος αποτελεί δυναμικό προορισμό για τους Σκανδιναβούς, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει δυναμική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Οι αφίξεις, όπως είπε, φιλοδοξεί να φτάσουν τις 10.000, νούμερο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, σημείωσε ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί αποφάσισε φέτος να ναυλώσει δικά της αεροσκάφη.
Όσο για τη διανομή των αφιχθέντων, είπε ότι θα διανεμηθούν σε Μεσσηνία και Αργολίδα, ενώ σύνδεση με Μπίλουντ και Κοπεγχάγη θα υπάρχει κάθε Πέμπτη.

Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, η αρμόδια για θέματα Τουρισμού, Παναγιώτα Ντίντα, εξέφρασε τη χαρά της για την υποδοχή της πρώτης πτήσης από τη Δανία. Όπως είπε, ήταν εκεί για να υποδεχθεί τους επισκέπτες που θα περιηγηθούν στο αστικό κέντρο της πόλης, ενώ, όπως ενημέρωσε, η πρώτη εκδρομή ήταν μέσα στην πόλη και στη συνέχεια στα υπόλοιπα προγραμματισμένα μέρη.

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα ζητήματα του αεροδρομίου είναι ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Μανδηλάρης, ο οποίος σχολίασε πως ανοίγουν σιγά σιγά όλοι οι προορισμοί. Έχει ήδη ξεκινήσει η γερμανική αγορά, η αγγλική και η γαλλική, ενώ υπολείπονται κι άλλοι, όπως Πολωνοί και Ρώσοι.
Σχετικά με τις αφίξεις, ο κ. Μανδηλάρης ενημέρωσε ότι μέχρι τώρα τα στατιστικά δείχνουν αύξηση στο εσωτερικό κατά 68%, αύξηση που φέρνει πρώτο το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σε τέτοιες αφίξεις. Από πλευράς εξωτερικού, η αύξηση αγγίζει το 17%, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει όταν ξεκινήσει η αγγλική αγορά.


Οι αντοχές του προσωπικού και των υποδομών
Σε ερώτηση που έγινε στον αερολιμενάρχη για το αν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας «αντέχει» όλη αυτή την αύξηση, απάντησε ότι «αντέχει - δεν αντέχει το προσωπικό κάνει τη δουλειά του, ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, όταν η υπηρεσία ολοκληρώσει τις αλλαγές, μέχρι το Σεπτέμβριο δηλαδή, να μπορέσει να ικανοποιήσει και αιτήματα που έχουν σταλεί για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***   Ικανοποιητικές τιμές και καλοί ρυθμοί στις εξαγωγές των καρπουζιών της Τριφυλίας
Από τις 8 Μαΐου ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιών (χαμηλής κάλυψης) στην Τριφυλία. Οι τιμές παραγωγού μέχρι στιγμής κυμαίνονται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι και η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «φέτος ήταν μια πρώιμη χρονιά. Όμως οι παραγωγοί ήταν επιφυλακτικοί, γιατί αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι τα καρπούζια να πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια ωριμότητας (Brix).
Από τις 15 Μαΐου οι εξαγωγές γίνονται με κανονικούς ρυθμούς. Μέχρι στιγμής έχουν εξαχθεί μεγάλες ποσότητες προς Βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία), αλλά και προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Σλοβακία, Τσεχία, Γερμανία κ.α.)».
Οι εκτάσεις καλλιέργειας στην Τριφυλία παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (6.000 στρέμματα) και αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή της τάξης των 40.000 τόνων.
Οι καιρικές συνθήκες που είχαμε φέτος μετά το ξεσκέπασμα των φυτών ήταν εξαιρετικές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει γίνει σωστή γονιμοποίηση και καρπόδεση.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, «τα καρπούζια φέτος είναι γεμάτα και καλής ποιότητας. Αυτό οφείλεται στην εμπειρία των παραγωγών σε συνδυασμό με τους επιστήμονες της περιοχής. Δεν είχαμε φυτοϋγειονομικά προβλήματα ούτε προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί ώστε τα καρπούζια που φεύγουν προς εξαγωγή να έχουν τα κατάλληλα Brix, αλλά και σωστή σήμανση και ταυτότητα. Είναι γνωστό ότι το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη, που παράγεται σε χαμηλή κάλυψη, είναι αυτό της Τριφυλίας».
Όπως ανέφερε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Μαλάμος, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καρπουζιού της Τριφυλίας: «Οι τιμές στο καρπούζι κινούνται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Κυμαίνονται από 25 – 40 λεπτά το κιλό, ανάλογα την ποιότητα και το μέγεθος. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές και σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό ο καλός καιρός στην Ευρώπη».

***  Δικάζεται η συμμορία των «5» που είχε διαρρήξει δεκάδες μαγαζιά στην Καλαμάτα 
Για πάνω από 70 κλοπές, διαρρήξεις και απόπειρες, καταστημάτων και δικύκλων, κατηγορούνται πέντε νεαροί και ένας ανήλικος, με τους πρώτους να κάθονται  από χθες στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες.
Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι απασχολούν το δικαστήριο με δύο υποθέσεις, για τις οποίες το Μονομελές Εφετείο αποφάσισε συνεκδίκαση. Η πρώτη αφορά 26 περιστατικά που συνέβησαν το Δεκέμβριο του 2016 και κατηγορούμενοι είναι ένας 19χρονος και δύο αδέλφια, 23 και 28 ετών, ενώ η δεύτερη αφορά 45 περιστατικά το Φεβρουάριο του 2017, όπου κατηγορούμενοι είναι πάλι τα δύο αδέλφια, ένας 25χρονος και ένας 30χρονος.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας πέρασε, χωρίς υπερβολή, η πλειοψηφία του επαγγελματικού κόσμου της Καλαμάτας, καθώς όλοι είχαν κληθεί ως μάρτυρες – θύματα κλοπών από τους νεαρούς. Μάλιστα, το δικαστήριο κατάφερε να ολοκληρώσει τις καταθέσεις των 50 και πλέον μαρτύρων πολύ αργά το μεσημέρι και διέκοψε λόγω παρέλευσης ωραρίου για να συνεχίσει στις 12 Ιουνίου.
 Από το Δεκέμβριο
Ο πρώτος αστυνομικός μάρτυρας κατέθεσε ότι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο είχαν σημειωθεί πάρα πολλές κλοπές σε καταστήματα της Καλαμάτας με την ίδια μεθοδολογία. Στις 4 Δεκεμβρίου ενημερώθηκαν για κλοπή σε κατάστημα υδραυλικών στη Νέδοντος και όταν πήγαν, βρήκαν την πόρτα διερρηγμένη.
Συνεχίζοντας τις έρευνες πέτυχαν στην οδό Αριστομένους, σε άλλο κατάστημα, δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες και προσπαθούσαν να παραβιάσουν την πόρτα. Όταν αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, χωρίσθηκαν και άρχισαν να τρέχουν, με τους αστυνομικούς να καταφέρνουν να πιάσουν τον έναν, που ήταν τελικά ο 19χρονος. Στο σημείο που προσπάθησε να διαφύγει βρέθηκε ένα καλέμι, ενώ μέσα από το παντελόνι του είχε μια πριονολάμα.
Αυτό που έκανε τους αστυνομικούς να μείνουν έκπληκτοι ήταν όταν διαπίστωσαν ότι στο κινητό που είχε πάνω του (το οποίο είχε κλέψει από άλλο μαγαζί), είχε κατεβάσει εφαρμογή για το πώς μπορείς να διαρρήξεις πόρτες χωρίς να τις σπάσεις. Στην αρχή ο 19χρονος προσπάθησε να παραπλανήσει τους αστυνομικούς λέγοντας ότι το δεύτερο άτομο ήταν ένας Γιάννης και στέλνοντάς τους σε λανθασμένες διευθύνσεις, προκειμένου να δώσει χρόνο στους συνεργούς του, όπως εξήγησαν οι αστυνομικοί. Στη συνέχεια, όμως, αποκάλυψε ότι τις κλοπές έκανε μαζί με αδέλφια, καθώς και ότι είχε νοικιάσει στο όνομά του σε ξενοδοχείο της πόλης δωμάτιο, όπου διέμενε το ένα από τα αδέλφια, καθώς είχε βγει από τη φυλακή με άδεια και δεν επέστρεψε. Πριν τον πάει σε ξενοδοχείο τον φιλοξενούσε σπίτι του, καθώς έλειπε η μητέρα του, και αναγκάσθηκε να τον «μετακινήσει», όταν έμαθε ότι αυτή επέστρεφε.
Οι αστυνομικοί στην έρευνα που έκαναν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου βρήκαν ορισμένα κλοπιμαία, ενώ κατέθεσαν πως εκεί πήγαινε και ο άλλος αδελφός. Παραδέχθηκαν, δε, ότι βοήθησε σημαντικά ο 19χρονος, ο οποίος δηλώνει μετανιωμένος.
 Έως και το Φεβρουάριο
Το Φεβρουάριο φέτος στην Αστυνομία έφτασαν νέες πληροφορίες ότι τα δύο αδέλφια μαζί με έναν ανήλικο και άλλους δύο ακόμα έχουν φτιάξει νέα ομάδα και ξεκινήσει κλοπές.
Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι όλο αυτό το 3μηνο είχαν κλοπές με την ίδια μέθοδο, οι οποίες σταμάτησαν με την εξάρθρωση της νεαρής ομάδας. Τα δύο νέα μέλη είχαν ρόλο τσιλιαδόρου, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε νοικιάσει με τα δικά του στοιχεία διαμέρισμα σε πολυκατοικία, το οποίο πάλι χρησιμοποιούσαν τα δύο αδέλφια και έκρυβαν κλοπιμαία, τα οποία βρήκαν οι αστυνομικοί όταν έκαναν την έρευνα. Μάλιστα, όταν οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα δύο αδέλφια, τα βρήκαν να κοιμούνται στο στάβλο του συγκεκριμένου.
Επίσης, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι έκλεβαν μηχανές, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να μετακινηθούν, ενώ  έκρυβαν κάποιες σε διάφορα σημεία της πόλης για να μπορούν να διαφύγουν σε περίπτωση που γίνονταν αντιληπτοί από αστυνομικούς.
Και το Φεβρουάριο εξιχνιάσθηκε σωρεία κλοπών και διαρρήξεων, ενώ από το πέρασμά τους δε γλίτωσαν και τα γραφεία του ΙΕΚ – ΟΑΕΔ, αλλά και το κυλικείο Δημοτικού Σχολείου.
Ακολούθησαν καταθέσεις μαρτύρων, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, κάποιοι εκ των οποίων αρνούνται τις κατηγορίες.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου της πόλης για τις εξελίξεις στην Παιδεία
Σε καιρούς σαν κι αυτούς που αντιμετωπίζει η χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία (εποχή οικονομικής ύφεσης και κρίσης, όξυνσης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, υποκουλτούρας κ.ά.), θα φάνταζε λογικό -εάν όχι απαραίτητο- οι ελληνικές κυβερνήσεις και η πολιτεία να είχαν ήδη επικεντρωθεί με περισσότερη ευθύνη και φροντίδα στα ζητήματα που άπτονται του εκπαιδευτικού μας συστήματος και της παιδείας που παρέχεται μέσα από αυτό. Η πραγματικότητα όμως, είναι ζοφερή. Με τις ευλογίες και την ανοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, είμαστε αντιμέτωποι πια με μία κρίση παιδείας, ήθους και πολιτισμού.
Στα δικά μας μάτια, θα έμοιαζε αυτονόητο όλοι οι πολιτικοί χώροι του τόπου, η πολιτεία, οι αρμόδιοι φορείς και ο ακαδημαϊκός-επιστημονικός κόσμος να είχαν ήδη συμφωνήσει και θεμελιώσει ένα αποτελεσματικότερο εκπαιδευτικό σύστημα. Αντί αυτού, στέρεο εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας δεν υπάρχει, καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση μεταβάλλει συνεχώς το χώρο αυτό, ένα χώρο που θα έπρεπε να βρίσκεται υπεράνω πολιτικών χρωματισμών και σκοπιμοτήτων. Τα τελευταία τρία χρόνια δε, τα μαθήματα που δύνανται εκτός από γνώση να διδάξουν ήθος και στάσεις ζωής, υποβαθμίζονται συστηματικά. Eνδεικτικά:
 Κατάργηση Αρχαίων Γ.Π. (Επιτάφιος λόγος Περικλέους) από τη Γ΄ Λυκείου. (!)
 Kατάργηση του μαθήματος των Λατινικών από την Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών στη Β΄ Λυκείου.
 Μείωση ωρών Αρχαίων στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.
 Μείωση ωρών Ιστορίας στη Γ΄ Γυμνασίου.
 Μείωση ωρών Λογοτεχνίας Γ.Π. στη Γ΄ λυκείου.
  Τα στοιχεία αυτά, αν και ποσοτικά, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως προκαλούν πάσης φύσεως προβλήματα ποιοτικού και ουσιαστικού χαρακτήρα, την ώρα μάλιστα, που σε παγκόσμιο επίπεδο, η μελέτη και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού κερδίζουν ολοένα έδαφος.
   Συν τοις άλλοις, η υποβάθμιση των φιλολογικών και αρχαιογνωστικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οδηγεί μοιραία και στην υποβάθμιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) που έχουν ως αντικείμενα μελέτης τους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους (βλ. Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας κ.ά.). Για παράδειγμα, οι νεοεισαχθέντες σπουδαστές των ΑΕΙ, καλούνται να μελετήσουν συστηματικά αρχαία φιλοσοφικά, επικά, ιστοριογραφικά κ.ά. κείμενα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, στερούμενοι βασικών γνώσεων και μεθοδολογιών, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά -παρόλες τις προσπάθειες που μπορεί καταβάλλουν οι ίδιοι και οι ακαδημαϊκοί καθηγητές των αντικειμένων- το γνωστικό τους επίπεδο, την επιστημονική τους κατάρτιση, ενώ μακροπρόθεσμα και την ίδια την πορεία των επιστημών και των επιστημόνων στη χώρα μας.
  Είναι κατάδηλο, πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται, υποβαθμίζουν το εκπαιδευτικό της σύστημα και την παιδεία της κοινωνίας μας, σε μια εποχή μάλιστα που αντικείμενα σαν και αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, δύνανται να αποτελέσουν ένα ισχυρό ανθρωπιστικού χαρακτήρα οχυρό απέναντι στην πολιτισμική και ηθική κατάπτωση της οποίας τα αποτελέσματα είναι παντού ορατά γύρω μας.
   Ως Φοιτητικοί Σύλλογοι, εκφράζουμε βαθύτατη λύπη και την οργή μας για την υποβάθμιση των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υποβάθμιση η οποία θα έχει εκτός από βραχυπρόθεσμα και σημαντικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην παιδεία των μελλοντικών γενεών. Εάν ο στόχος του Υπ. Παιδείας είναι η μη πνευματική καλλιέργεια των νέων, η υποβάθμιση της καθοριστικής για την ανθρωπότητα αρχαίας ελληνικής σκέψης και του αρχαίου ελληνικού λόγου, η μη διαχρονική εννόηση της γλώσσας μας και η εξάλειψη του ηθικοπλαστικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τότε το Υπουργείο μπορεί να υπερηφανεύεται πως εργάζεται μεθοδικά και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Βάσει των όσων σημειώσαμε παραπάνω, ως φοιτητές των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ζητάμε το αυτονόητο, το οποίο συνοψίζουμε στο εξής τρίπτυχο:
1. Την καθιέρωση ενός υγιούς, στέρεου και στοχευμένου προς τη σωστή κατεύθυνση εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα προάγει γνώσεις, ήθος και στάσεις ζωής.
2. Την αναβάθμιση των φιλολογικών και αρχαιογνωστικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με πρώτο βήμα τη διόρθωση των λανθασμένων κινήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.
3. Την αναβάθμιση των φιλολογικών και αρχαιογνωστικών σπουδών και επιστημών στη χώρα μας (Οι επιστήμες αυτές τον τελευταίο καιρό υποτιμούνται -σχεδόν περιφρονούνται πια- συστηματικά. Σε πείσμα πολλών, δηλώνουμε πως δεν πρόκειται οι επιστήμες αυτές να σιγήσουν ή να πάψουν να πρωταγωνιστούν σε έναν τόπο που αποτέλεσε για αυτές ορόσημο, ως προς τη γένεση και την εξέλιξή τους).
 Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Τμήματος Φιλολογίας και του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκ μέρους των Διοικητικών τους Συμβουλίων.
Οι θέσεις του κειμένου υποστηρίζονται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Aρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Ανδρέα Μαρκαντωνάτο και την Επίκουρο Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Βολονάκη Ελένη, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.
Επιμέλεια Κειμένου: Τσακαρδάνος Παναγιώτης-Χρήστος

***  «Ασπίδα» Αλειφέρη – Μαντά σε μητροπολίτη και κατά Καμμένου
Στο περιθώριο προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου στο γραφείο της η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, καταδίκασε χθες τις δηλώσεις Καμμένου που αφορούσαν στο μητροπολίτη Μεσσηνίας και στις οποίες τον κατηγορούσε για ρουσφετολογικά αιτήματα σχετικά με στρατιωτικές μεταθέσεις και εύνοιες. Αναλυτικότερα, η κα Αλειφέρη τόνισε τα εξής:
«Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά έχω την υποχρέωση να δηλώσω ότι καταδικάζω απερίφραστα τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας που έγιναν με αφορμή το στρατόπεδο της Καλαμάτας για τους Μεσσήνιους πολιτικούς, για τους Μεσσήνιους πολίτες και, πρωτίστως, για το πρόσωπο του μητροπολίτη Μεσσηνίας.
Δηλώσεις οι οποίες –και δεν είναι η πρώτη φορά- είναι γεμάτες εμπάθεια και προσβολή για όλους μας.
Λυπάμαι, γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έπρεπε να είναι ένα πρόσωπο που να ενώνει, σ’ αυτές τις δύσκολες συγκυρίες όλους τους Έλληνες, και όχι να προσπαθεί από καιρού εις καιρόν να κάνει το ακριβώς αντίθετο –ιδιαίτερα όσον αφορά στους Μεσσηνίους.
Οφείλω, δε, να πω, ανεξαρτήτως του θέματος της ουσίας του στρατοπέδου, ότι οι δηλώσεις του και η επιχειρηματολογία που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ακυρώνουν την όποια σοβαρότητα ενδεχομένως θα είχε το εγχείρημά του για αναδιάταξη των στρατοπέδων της πατρίδας μας, αν υπήρχε αυτή η ανάγκη.
Δε νομίζω ότι θα πρέπει να αντέχει σε καμία άλλη επεξεργασία και λογική ο δημόσιος λόγος του υπουργού, θέλουμε όμως να του πούμε ότι οι Μεσσήνιοι γνωρίζουμε και ζούμε πολύ καλά το μητροπολίτη μας. Ξέρουμε για την ποιότητα και σοβαρότητα της παρουσίας του στη Μεσσηνία και την υποστήριξη των θεμάτων της Μεσσηνίας και έχουμε ήδη κρίνει. Όπως, βεβαίως, πλέον βλέπουμε και αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας».
Π. ΜΑΝΤΑΣ
 Με σφραγίδα Καμμένου το κλείσιμο του στρατοπέδου-άρρηκτοι δεσμοί με μητροπολίτη

 Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Περικλής Μαντάς, τόνισε χθες με τη σειρά του ότι το κλείσιμο του στρατοπέδου Καλαμάτας έχει τη σφραγίδα Καμμένου, υπερασπιζόμενος παράλληλα το μητροπολίτη Μεσσηνίας:
«Θεωρώ άκρως προσβλητικές τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της χώρας μας, του Πάνου Καμμένου, για το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, σε μια περίοδο που η Ελλάδα περνάει τόσο δύσκολες στιγμές. Σε μια περίοδο που ψηφίζονται τόσο επώδυνα μέτρα για τη χώρα μας και για το μέλλον της επέλεξε ο κ. Καμμένος να τοποθετηθεί με τόσο αήθεις χαρακτηρισμούς εναντίον του μητροπολίτη Μεσσηνίας.
Θέλω να του θυμίσω ότι όσο κι αν προσπαθεί να δικαιολογήσει το κλείσιμο του στρατοπέδου της Καλαμάτας, προσπαθώντας να διώξει τις ευθύνες από πάνω του, το κλείσιμο θα έχει αποκλειστικά τη δική του υπογραφή.
Όσον αφορά στο μητροπολίτη Μεσσηνίας, εκτιμώ ότι δεν είναι ο μόνος ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έδειξε προς τα έξω τη στάση και τη θέση του για τη διατήρηση του στρατοπέδου, αλλά σε αυτή την προσπάθεια ήταν όλοι παρόντες. Ήταν η Περιφερειακή Αρχή, όλες οι Δημοτικές Αρχές του νομού, ήταν όλες οι συλλογικότητες και φορείς, επαγγελματίες, Επιμελητήρια. Και οφείλω ακόμη να υπενθυμίσω ότι σε κάθε προσπάθεια που έκαναν και παλιότερα άλλες κυβερνήσεις, προκειμένου να καταργηθεί το στρατόπεδο, στο σύνολο όλοι μας σταθήκαμε απέναντι και καταφέραμε και διατηρήσαμε τη λειτουργία του, όχι μόνο στα επίπεδα όπου ήταν, αλλά σε πολύ καλύτερα, τόσο από πλευράς υποδομών όσο και από πλευράς λειτουργικότητας.
Το μήνυμα, λοιπόν, είναι απλό και ξεκάθαρο: θα περιμέναμε τον κύριο υπουργό να είναι πιο σοβαρός και ο λαός της Μεσσηνίας και η σχέση του με τον μητροπολίτη μας ήταν, είναι και θα παραμείνει άρρηκτη». 

***  Κρίσιμο τετ α τετ! Γιουνκέρ – Τουσκ με Τραμπ και Ερντογάν...




 Συναντήσεις με τους Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν την προσεχή Πέμπτη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, ο επικεφαλής της Κομισιόν θα συναντηθεί και με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Η συνάντηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Τούρκο πρόεδρο έρχεται σε μια περίοδο συνεχόμενης έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα το οποίο ενίσχυσε τις εξουσίες του Ερντογάν.
Στις αρχές του μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε από την ΕΕ να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα του είναι έτοιμη να πει «αντίο» στην Ένωση.   kathimerini.gr

***   Συνελήφθη 17χρονη για δύο πυρκαγιές
Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες το πρωί σε αγροτική περιοχή στην Τ.Κ. Ανθούσας του Δήμου Οιχαλίας, καθώς και στην Τ.Κ. Μελιγαλά, για τις οποίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη από πυροσβεστικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά η 17χρονη Α.Α., ενώ ευρέθη στην κατοχή της αναπτήρας.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

***  200 βέσπες από όλη την Ελλάδα στην Καλαμάτα
Η ετήσια εκδήλωση - θεσμός «Οι Σφήκες πάνε Ναύπλιο» φέτος θα μετακομίσει στην... Καλαμάτα. Το ίδιο θα κάνει και η ομάδα του «Γύρου της Ελλάδας με vespa». Κατεβαίνοντας από Πάτρα θα συναντηθεί με τις «Σφήκες που θα είναι Καλαμάτα»!
Η πανηγυρική συνάντηση των δύο εκδηλώσεων θα γίνει  αυτό το Σαββατοκύριακο 20-21/5, με μια ηρωική είσοδο στην πόλη, που για δυο μέρες θα γεμίσει βέσπες και θα καταλήξουν στον πεζόδρομο της Αμφείας.

***  Με δύο πρόσωπα η νέα ηγεσία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας
«Η κάλπη είναι γκαστρωμένη» ήταν μία ανώδυνη φράση -διότι είχε πει και άλλες, επώδυνες, που έχουμε σκοπίμως ξεχάσει- του Χαρίλαου Φλωράκη που έμεινε στην Ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο εξήγησε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τις προχθεσινές διαδικασίες για την εκλογή συντονιστή και συντονιστικού οργάνου. Και απ' ό,τι φαίνεται από το αποτέλεσμα που προέκυψε, ο «υπέρηχος» δεν δείχνει καθαρά τι θα προκύψει στο μέλλον.
Η ιστορία, πάντως ισχυρίζεται, σύμφωνα και με το σχετικό δελτίο Τύπου, ότι για τη θέση του συντονιστή προτάθηκαν οι Τάσος Πολυχρονόπουλος (πολιτικός μηχανικός) και η Μαρία Βεργινάδη (δικηγόρος). Κατόπιν ισοψηφίας, αποφασίστηκε ομόφωνα από τη Ν.Ε. τον πρώτο χρόνο της θητείας να είναι συντονιστής της Ν.Ε. ο Τάσος Πολυχρονόπουλος και αναπληρώτρια η Μαρία Βεργινάδη, και αντίστροφα κατά το δεύτερο χρόνο.
Στη συνέχεια ομόφωνα η Ν.Ε. εξέλεξε τα μέλη του νέου 9μελούς Συντονιστικού της Οργάνου, που αποτελείται  από τους: Γιάννη Ασημακόπουλο, Μαρία Βεργινάδη, Δημήτρη Λεβέντη, Ιωάννα Μαραβελή, Σταμάτη Μπεχράκη, Βάνα Μπιτσάνη, Τάσο Πολυχρονόπουλο, Κώστα Τσορώνη και Γρηγόρη Τσώνη.
Πέρα από τους… υπέρηχους, το μεγάλο στοίχημα της προχθεσινής διαδικασίας είναι αν καταφέρουν τα μέλη, παλιά και κανούργια, να βγάλουν τη Νομαρχιακή από το… κώμα που είχε πέσει, για διάφορους λόγους, και να την κάνουν και πάλι ένα ζωντανό οργανισμό που θα έχει καθημερινή επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μιλήσαμε τόσο με τον Τάσο Πολυχρονόπουλο όσο και με τη Μαρία Βεργινάδη. Και οι δυο τους ήταν αισιόδοξοι για μια καινούργια αρχή. Μάλιστα, ο πρώτος σχολίασε ότι η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή θα πρέπει να γίνει πιο ζωντανή, περισσότερο παραγωγική και το κυριότερο αποτελεσματική. "Πρέπει αυτή τη διετία να παίξουμε μπάλα σε όλα τα επίπεδα", πρόσθεσε. Οψόμεθα… 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Α΄ Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Καλαμάτας
Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο το πρώτο Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας.
Θέμα του ήταν οι «Στάσεις και Επαναστάσεις: Ιδεολογικές αφετηρίες και εμπνευσμένοι πρωταγωνιστές. Από τις κατακτήσεις στις προσδοκίες και το όραμα».
Στη διάρκεια του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ οι παρευρισκόμενοι τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα.
Ο εναρκτήριος λόγος δόθηκε το πρωί του Σαββάτου από τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμάτα για το συνέδριο.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών υπάρχει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με αντικείμενο τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και, μάλιστα, αυτό ήταν που διοργάνωσε το συγκεκριμένο συνέδριο.  Π.Μπ.


***  Επεισόδια και χημικά στο Σύνταγμα -Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στα ΜΑΤ
Ενταση προκάλεσε μία ομάδα αντιεξουσιαστών στην Ομόνοια κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας.
Οι αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας πέταξαν πέτρες εναντίον γνωστού φούρνου προκαλώντας φθορές στην τζαμαρία. Στη συνέχεια και ενώ μέσω της οδού Σταδίου είχαν φτάσει στην πλατεία Κλαυθμώνος προκάλεσαν υλικές ζημιές σε βανακί της ΕΡΤ, ενώ έσπασαν και άλλες βιτρίνες στην πορεία τους προς τη Βουλή.
iefimerida.gr

***  To “Café – NEO” επιστρέφει αυτό το Σάββατο στην Καλαμάτα
«Ατμόσφαιρα – Κλίμα – Υγεία: 
Αόρατα σωματίδια με ορατές επιδράσεις»
 Με στόχο την επικοινωνία της επιστήμης, το Navarino Environmental Observatory (NEO) συνεχίζει τον κύκλο ανοικτών προς το κοινό συναντήσεων το προσεχές Σάββατο, 20 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Tapas- bar (Διός Ιθωμάτα 6) στην Καλαμάτα.
Τo επίκαιρο θέμα που θα συζητηθεί είναι: «Ατμόσφαιρα – Κλίμα – Υγεία: Αόρατα σωματίδια με ορατές επιδράσεις», με προσκεκλημένο ομιλητή τον καθηγητή Νίκο Μιχαλόπουλο, διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως αναφέρεται σχετικά: «Η ανατολική Μεσόγειος είναι σταυροδρόμι πολιτισμών, αλλά και αερίων μαζών από την Ασία, Αφρική, Αμερική και Ευρώπη. Δεχόμενη επιδράσεις από σημαντικές φυσικές (Σαχάρα) και ανθρωπογενείς πηγές (βιομηχανία, αυτοκίνητα, πυρκαγιές) θεωρείται περιοχή υψηλής επικινδυνότητας ως προς τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, που προκαλείται τόσο από αέριους όσο και σωματιδιακούς ρύπους.
Τα ευρήματα της αύξησης της θερμοκρασίας, η συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και η επίδραση της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, είναι ένα μέρος της θεματολογίας που θα συζητηθεί σ’ αυτό το cafe-NEO».
Οι συναντήσεις του «cafe-NEO», που πραγματοποιούνται με επιτυχία στην Πελοπόννησο, έχουν ως σκοπό την ενημέρωση σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα, με έμφαση σε καίρια, τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα και όχι μόνο...
Σε αυτές τις συναντήσεις με δωρεάν είσοδο, το κοινό  έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να τους απευθύνει άμεσα ερωτήσεις και να λύσει τις απορίες του, σε ένα φιλικό περιβάλλον, όπου η ενεργός συμμετοχή του κοινού και η συζήτηση είναι η αρχή και το τέλος.
Στο cafe-NEO, όπως και σε «καφέ της επιστήμης» ανά τον κόσμο, πίνοντας μία κούπα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, όλοι μπορούν να ενημερωθούν σε άμεση, κατανοητή γλώσσα σχετικά με τα τελευταία νέα στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία. Να σημειωθεί πως τα πρώτα καφέ ξεκίνησαν στο Leeds της Αγγλίας το 1998 και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

*** 

~
*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός 78-82: Νίκησε και προκρίθηκε στον τελικό!  
Με τρίποντα των Σπανούλη και Γκριν στο τελευταίο λεπτό, ο Ολυμπιακός κατάφερε να… γειώσει για μια ακόμη την ΤΣΣΚΑ του απλησίαστου μπάτζετ και να προκριθεί (82-78) στον μεγάλο τελικό του Final Four της Κωνσταντινούπολης.
Οι Ρώσοι ήταν μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του ημιτελικού, αλλά όπως πάντα στα κρίσιμα «μίλησε» η ελληνική ψυχή που φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει… αίσθημα κατωτερότητας στους Μοσχοβίτες.
Πρίντεζης και Παπανικολάου κράτησαν τους «ερυθρόλευκους» στα δύσκολα σημεία του αγώνα, ενώ σπουδαίες ήταν οι εμπνεύσεις του Σπανούλη.

***  ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ!Ο Ολυμπιακός θα ΓΛΕΝΤΑΕΙ παντού και πάντα τα… γατιά της ΤΣΣΚΑ....
~ Ολυμπιακός νίκησε για ακόμα μία φορά την ΤΣΣΚΑ, η οποία ήταν μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, όμως όταν ο Ολυμπιακός αποφάσισε να… καθαρίσει το ματς, το έκανε και φέτος.

Ο Μάντζαρης, ο Σπανούλης και ο Γκριν (με αυτή την σειρά!)… σκότωσαν τους Ρώσους, που μάλλον είχαν πιστέψει ότι φέτος θα άλλαζαν τα δεδομένα, την συνήθεια. Αυτά όμως δεν γίνονται. Ο Ολυμπιακός νίκησε και πάλι και πλέον είναι έτοιμος να σηκώσει την κούπα!
sportdog

***  Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Αριστείδης Αλαφούζος

Απεβίωσε ο Αριστείδης Αλαφούζος σήμερα Τετάρτη. Ο Αριστείδης Αλαφούζος γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου του 1924. Αρχικά εργάστηκε σε εταιρεία υλοτομίας και κατάφερε να κυριαρχήσει στις κατασκευές, την ναυτιλία, αλλά και τον Τύπο.
Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά το 1925, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Το Σεπτέμβρη του 1940 μετακόμισαν στην Αθήνα για να διευκολύνουν το νεαρό Αριστείδη στις ανώτερες σπουδές του.
Τον Οκτώβρη του 1940 ξέσπασε ο πόλεμος και το Μάιο του ’41 η Ελλάδα πέρασε υπό Γερμανική κατοχή. Η ζωή ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Στις 14 Δεκεμβρίου 1941 ο Ιωάννης Αλαφούζος, πατέρας του Αριστείδη, πέθανε και ο νεαρός Αριστείδης έπρεπε να δουλέψει για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Η πρώτη του δουλειά ήταν στη Μαλακάσα σε μια εταιρεία υλοτομίας. Την άνοιξη του 1943 σταμάτησε να δουλεύει για να προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές του εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Το φθινόπωρο πέρασε στο Πολυτεχνείο με υψηλή βαθμολογία και έλαβε υποτροφία μέχρι το τέλος των σπουδών του.
Οι σπουδές στο Πολυτεχνείο είναι κανονικής διάρκειας 5 ετών. Λόγω του πολέμου όμως το Πολυτεχνείο έκλεισε για ένα χρόνο οπότε οι σπουδές του Αριστείδη Αλαφούζου ολοκληρώθηκαν το 1949 χρονιά που αποφοίτησε ως Πολιτικός Μηχανικός. Ειδικεύτηκε στην υδραυλική, σε έργα οδοποιίας, σε κατασκευαστικές εργασίες, σε οικοδομικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά και βιομηχανικά έργα. Τα τελευταία δύο χρόνια των σπουδών του εργάστηκε σε γραφείο πολιτικού μηχανικού. Η ζωή ήταν σκληρή στη διάρκεια της κατοχής. Σε επιστολή προς ένα φίλο και συμφοιτητή ο οποίος είχε φύγει στην Αμερική, έγραψε «είναι δύο η ώρα τη νύχτα και έχω μόλις τελειώσει τη μελέτη που ανέλαβα. Επιστρέφω τώρα στη μελέτη για το Πολυτεχνείο».
Τα δύο τελευταία χρόνια των σπουδών του συνέχισε να εργάζεται και από το 1949 έως το 1951 υπηρέτησε στο στρατό. Είχε την επίβλεψη κατασκευαστικών εργασιών στο λιμάνι του Πειραιά, στο εργοστάσιο λιπασμάτων της πόλης και, στα τέλη του 1953, ανέλαβε την κατασκευή του συγκροτήματος νικελίου στη Λάρυμνα.
Τον Αύγουστο του 1954, ο Αριστείδης Αλαφούζος είχε μαζέψει αρκετά χρήματα για να μπορεί να αναλαμβάνει έργα κατασκευής κατοικιών. Μέχρι το 1956 είχε αρκετή εμπειρία ώστε να λάβει άδεια που του επέτρεπε να υποβάλει προσφορές για μεγάλα δημόσια έργα.
Το 1956, ίδρυσε την τεχνική εταιρεία «Αριστείδης Αλαφούζος», η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε «ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.» Η εταιρεία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδος. Τα κύρια έργα τα οποία ανέλαβε ήταν η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Πτολεμαϊδα, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλα σημαντικά έργα περιλαμβάνουν το ξενοδοχείο «Mount Parnes» στην Πάρνηθα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα στη Βουλιαγμένη και βασικά υδραυλικά και οδικά έργα υποδομής στις κοιλάδες του Νέστου και του Αξιού.
Η εταιρεία συνέχισε τη λειτουργία της μέχρι τα τέλη του 1960 οπότε ο Αριστείδης Αλαφούζος σταμάτησε να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, 1967 – 1974, δεν ανέλαβε κανένα έργο και εγκατέλειψε την Ελλάδα.
Από το 1964 ο Αριστείδης Αλαφούζος είχε αρχίσει να ασχολείται με τη ναυτιλία, όταν ο ναυτιλιακός κόσμος περνούσε σοβαρή κρίση.
Αγόρασε το πρώτο του μεταχειρισμένο πλοίο το 1965 και μέχρι το 1967 είχε συνολικά 5 μεταχειρισμένα φορτηγά. Ανοιξε γραφείο στο Λονδίνο όπου έμεινε μέχρι τον Απρίλιο του 1988. Το 1967 παρήγγειλε δύο πλοία (SD 14) στα ναυπηγεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα φορτηγό Freedom από την ΙΗΙ του Τόκυο και δύο χρόνια αργότερα, το 1969, παρήγγειλε 5 γερμανικά Liberty. Παράλληλα είχε ανοίξει και γραφείο στο Τόκυο καθώς είχε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την ιαπωνική αγορά. Επίσης διατηρούσε γραφείο στη Μόσχα. Το 1974 παρήγγειλε δύο πλοία με ικανότητα μεταφοράς υγρού & ξηρού φορτίου (OBO carriers) μεταφορικής ικανότητας 140,000 τόννων το καθένα, από την IHI, σε κοινοπραξία με την “K-Line”-Japan.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κατείχε 42 νεόκτιστα φορτηγά, κατασκευασμένα κυρίως στην Ιαπωνία. Ιδρυσε την Glafki (Hellas) Maritime Company και την Kyklades Maritime Corporation, οι οποίες από το 1980 είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.
Το 1985 ο Αριστείδης Αλαφούζος μπήκε στην αγορά των πετρελαιοφόρων, όταν εκμεταλλευόμενος την κρίση στη ναυτιλία αγόρασε 16 πετρελαιοφόρα ηλικίας 3-10 ετών, σε χαμηλό κόστος. Από τα τέλη του 1980 ξεκίνησε να παραγγέλνει καινούργια πλοία, παραγγέλλοντας 17 πετρελαιοφόρα κυρίως από την Ιαπωνία.
Το 1988, ο Αριστείδης Αλαφούζος αγόρασε την εφημερίδα «Καθημερινή» και από την πλήρη παρακμή τη μετέτρεψε σε μια από τις ηγετικές εφημερίδες της Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά στην κυκλοφορία και την επιρροή στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας.
Δέκα χρόνια αργότερα, η Καθημερινή και η International Herald Tribune (η οποία ανήκει στους New York Times) σύστησαν μια κοινή επιχείρηση για να εκδώσει την Αγγλόφωνη καθημερινή έκδοση της “Καθημερινής” στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία.
Ο Αριστείδης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Ελένη απέκτησαν δυο γιους, τον Ιωάννη και το Θεμιστοκλή -οι οποίοι ασχολούνται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη Ναυτιλία- και επτά εγγόνια.
Η σχέση του Αριστείδη Αλαφούζου με τον τόπο καταγωγής του, την Οία, υπήρξε πολύ δυνατή. Επισκεπτόταν τη Σαντορίνη συχνά και είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξή της: Ενα εργοστάσιο αφαλάτωσης το οποίο δώρισε το 1992 καλύπτει τις ανάγκες του χωριού σε νερό, υποστήριξε τις ανασκαφές των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου στο Ακρωτήρι και συνέβαλε στην κατασκευή του μοντέρνου νοσοκομείου στο νησί.
Στην Αθήνα, ο Αριστείδης Αλαφούζος έχει συνεισφέρει τα κεφάλαια για τη δημιουργία μιας εξωτερικής ογκολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σωτηρία.  Πηγή: skai.gr~

***    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!  Αυτή είναι η ΠΑΓΙΔΑ που μας ΣΤΗΝΕΙ ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ...

 Ένας είναι ο στόχος του Ερντογάν στην Α. Μεσόγειο. Η Τουρκία προσπαθεί να εμπεδώσει δικαίωμα χρησικτησίας μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ (κυρίως του χώρου δυτικά του γεωτεμαχίου 6) που με την πάροδο του χρόνου δύναται να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο και μελλοντικά να καθιερώσει Τουρκική δικαιοδοσία στην περιοχή. Τόσο απλό.
Έχει συστηματοποιήσει την αναθεωρητική της στρατηγική και την έχει εμπλουτίσει με νέες αξιώσεις (Α/71/875-S/2017/321), με προσωρινές παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ μετά και την απόκτηση του ερευνητικού πλοίου «Barbaros» και με διπλωματικές ενέργειες νομιμοποίησης των διεκδικήσεών της και προώθησης αμφιλεγόμενων «λύσεων» του Κυπριακού Ζητήματος
Αυτό όμως που προβληματίζει είναι η προσπάθεια της Άγκυρας α βρει, μεταφέρει και εγκαταστήσει στην Ανατολική Μεσόγειο πλατφόρμα άντλησης Υ/Α.
Εδώ είναι το πρόβλημα. Βλέπετε η θαλάσσια πλατφόρμα είναι πλωτό νησί. Δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως έχει ένα φυσικό νησί, όμως έχει δικαιώματα προστασίας από την χώρα/σημαία που την εγκαθιστά (σε ακτίνα 500 μέτρων περιμετρικά) και δημιουργεί τετελεσμένα σε αντίθεση με τα σεισμογραφικά ερευνητικά πλοία (όπως το Barbaros) τα οποία κάνουν προσωρινή παραβίαση και φεύγουν μετά την εκτέλεση του προγράμματος. 
Ήδη η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη Νορβηγία ενώ το σχέδιό της κινείται με σύστημα.
Η Τουρκία μεθοδικά
 a) ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι είναι δική της υφαλοκρηπίδα ο χώρος μεταξύ των 6ν.μ. ανατολικά της Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης, 6ν.μ. δυτικά της Κύπρου και 6ν.μ. νότια του Καστελόριζου.
Η κατάσταση περιπλέκεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο.
 β) δεν έχει υπογράψει την Διεθνή Σύμβαση της Θάλασσας του 1982 και άρα δεν δεσμεύεται από αυτή,
 γ) δεν αναγνωρίζει τη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία και άρα δεν αναγνωρίζει και το δικαίωμά της σε ΑΟΖ, όπως δεν αναγνωρίζει την έννοια της ΑΟΖ αφού δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του 1982,
 δ) έχει θέσει θέματα στην Αίγυπτο ώστε να μην προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα και έτσι η Αίγυπτος έχει παγώσει το όλο θέμα,
 ε) προωθεί αμφιλεγόμενα σχέδια «λύσης» του Κυπριακού, και
 sτ) έχει εμπεδώσει διεθνώς κλίμα ότι χωρίς αυτήν σε κεντρικό ρόλο, Υ/Α δεν πρόκειται να βγουν από την Κύπρο.


*****   ΕΚΤΑΚΤΟ! ΚΑΘΑΙΡΟΥΝ τον ΤΡΑΜΠ (impeachment)...

Ο πόλεμος στις μαίνεται σκληρός και δεν υπερβάλουμε. Όλα τα συστημικά ΜΜΕ επιτίθενται ομαδόν στον Πρόεδρο Τραμπ, πέρα από τους Δημοκρατικούς.
Από το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν ήδη αρχίσει τις προσπάθειες να προωθήσουν τη διαδικασία παραπομπής (impeachment). Θα μπορούσαν, αναφέρει το ρεπορτάζ, να ζητήσουν την αποπομπή του 45ου προέδρου με βάση όσα προβλέπει από τον 19ο αιώνα το αμερικανικό Σύνταγμα για έναν πολιτικό που έχει διαπράξει «σοβαρότατα εγκλήματα και παραμπτώματα».
Ωστόσο σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times, Ρος Ντούδατ, η διαδικασία πρέπει να αρχίσει από το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με βάση ένα άλλο άρθρο που προβλέπει την απομάκρυνση του αμερικανού προέδρου. Οπως γράφει, «ο Τραμπ δεν μπορεί να συλλάβει την έννοια “σοβαρότατα εγκλήματα και παραπτώματα”, σε σύνδεση με το αξίωμά του. Βασικά δεν μπορεί να κατανοήσει ακριβώς τη φύση του αξιώματος, τη φύση των νομικών περιορισμών που υποτίθεται τον περιορίζουν, ακόμη και τη φύση των φυσιολογικών ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, ώστε να θεωρηθεί ένοχος ότι διαπράττει ένα έγκλημα».
Με άλλα λόγια αυτός ο πρόεδρος δεν έχει χαρακτηριστικά προδότη, αλλά χαρακτηριστικά παιδιού. «Είναι ένα παιδί που ξερνάει απόρρητες πληροφορίες για να εντυπωσιάσει διακεκριμένους επισκέπτες. Είναι ένα παιδί που ρωτά από τον διευθυντή του FBI γιατί δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι κανονισμοί για τον φίλο και σύμμαχό του», σημειώνει. 
«Ενα παιδί δεν μπορεί να είναι πρόεδρος. Αγαπώ τα παιδιά μου –δεν μπορούν να έχουν τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα», γράφει χαρακτηριστικά.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; στην ουσία αναφέρονται στην 25Η Τροπολογία (25th Amendment) του Συντάγματος η οποία γράφει πως ένας πρόεδρος μπορεί να παραιτηθεί αν ο ίδιος κρίνει ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του ή μπορεί να κινηθεί διαδικασία καθαίρεσής του για τον ίδιο λόγο. Στη δεύτερη περίπτωση αυτοί που αποφασίζουν είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (εν προκειμένω ο Μάικ Πενς) και τα 15 μέλη του υπουργικού Συμβουλίου. Φυσικά η Τροπολογία αναφέρεται σε περίπτωση ασθένειας, αλλά δεν είναι περιοριστική στον τρόπο που έχει γραφεί.
«Διαβάστε αυτά που λένε κάθε μέρα, ανώνυμα, στον Τύπο –σας διαβεβαιώ ότι αυτά που λένε off the record είναι πολύ χειρότερα. Δεν τον σέβονται. Δεν είναι συντηρητικοί των New York Times που τον αντιμετωπίζουν ως παιδί, ένα πνευματικό κενό, μία απειλή στην εθνική ασφάλεια αλλά είναι οι άνθρωποι που επέλεξαν να τον στηρίξουν, που κάθε μέρα δουλεύουν για αυτόν. Και είμαστε ακόμη στον τέταρτο μήνα της κυβέρνησης», τονίζει.  
Και καταλήγει: «Με όλο το σεβασμό, ζητώ από τον (αντιπρόεδρο) Μάικ Πενς, τον (Πρόεδρο της Βουλής) Πολ Ράιαν και τον (Γερουσιαστή) Μιτς ΜακΚόνελ να αναθεωρήσουν τη στήριξή τους σε ένα πρόσωπο που δεν έπρεπε ποτέ να αναλάβει την υποψηφιότητα αυτού του κόμματος, δεν έπρεπε ποτέ να αναλάβει αυτό το αξίωμα, δεν έπρεπε ποτέ να υποστηριχθεί και να προωθηθεί από ανθρώπους που γνώριζαν την ακαταλληλότητά του από την αρχή. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για εξιλέωση. Είναι ακόμη αποδεκτό» καταλήγει ο αμερικανός αρθρογράφος.



~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2017  :
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 01  Μαΐου  2017  :ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  για όλους μας  !!!
~
Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-01-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  03 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-03-2017.html  .-
~*    Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2 .. Τετάρτη 03  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2.html .-  

~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 04  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  05 Μαΐου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-05-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  Σάββατο  06  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-06-2017.html .-
 
 ~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS - 2 - Σάββατο 06  Μαΐου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-06-2017.html .-   

~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 07  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-07-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 06  και 07  Μαΐου  2017  :Αθλητική επισκόπηση-ανασκόπηση αθλητικών εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/06-07-2017.html .-  
  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 08 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-08-2017.html .-   
 ~*  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 09 Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-09-2017.html .- 
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
~*   Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-10-2017.html .-

 ~~ *  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τετάρτη 10  Μαΐου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-nwes-2-10-2017.html .-
~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/05/news-11-2017.html .-
~
*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 12  Μαΐου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Σάββατο  13  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-13-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 14  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-14-2017.html .-  

~ *ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και 14 Μαΐου 2017  : Αθλητικά επισκόπηση-ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/13-14-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  RFARA NEWS Δευτέρα  15  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/rfara-news-15-2017.html .-
~* 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  16 Μαΐου 2017  :
 ~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-16-2017.html .-

~Τετάρτη 17-05-2017 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-17-2017.html  .-
~Πέμπτη 18-05-2017  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-18-2017.html  .-
~ Παρασκευή 19-05-2017 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-19-2017.html   .-
~ Σάββατο 20-05-2017  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-20-2017.html     .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  20  Μάϊου 2017 : ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-20-2017.html .- 

 
~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .-  
  ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-26-2017.html .-  
 ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή  30  Απριλίου  2017 :Στο   αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-30-2017.htm .-

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  20  Μάϊου 2017 : ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-20-2017.html .- 

* **   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5580  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3587   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3599  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikasposts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.766  βίντεο   .-  

  

~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅