Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  :
~


Όσιος Ισαάκ ο ΣύροςΌποιος κατηγορεί τον αδελφόν αυτού υπό κακίας κινούμενος, ευρίσκει τον Θεόν κατήγορο κατ' αυτού.
~   19 Νοεμβρίου
Άγιος Βαρλαάμ Όσιος Ιλαρίων ο Ίβηρ, ο εν Θεσσαλονίκη Άγιος Φιλάρετος Πατριάρχης Μόσχας Προφήτου Αβδιού. Μαρτύρων Αγαπίου, Άζη του θαυματουργού (1). Ανθίμου, Θαλελαίου, Χριστόφορου, Ευφημίας. Βαρλαάμ (†304), Ηλιοδώρου (†272). Οσίων Σίμωνος του θαυματουργού, του εκ Καλαβρίας και Βαρλαάμ ηγουμένου.
(1)Ο άγιος Άζης έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από την χώρα των Ισαύρων και ήταν στο επάγγελμα στρατιωτικός. Άφησε όμως τη στρατιωτική ζωή και πήγε στην έρημο για να μονάσει, όπου και επιτέλεσε πολλά θαύματα.Τον κατήγγειλαν, όμως, οι ειδωλολάτρες στον έπαρχο, ο οποίος έστειλε στρατιώτες για να τον συλλάβουν. Στο δρόμο της επιστροφής οι στρατιώτες που τον είχαν αιχμαλωτίσει δίψασαν. Ο άγιος τους λυπήθηκε και προσευχήθηκε στο Θεό και αμέσως ανέβλυσε από τη γη δροσερό νερό, από το οποίο ήπιαν όλοι και ανακουφίστηκαν. Αυτό το θαύμα έκανε τους στρατιώτες να πιστέψουν στο Θεό. Ο έπαρχος συνέλαβε τον Άζη και τους στρατιώτες και τους πήγε σε κάποιο τόπο, όπου υπέβαλε τον άγιο σε φρικτά βασανιστήρια, για εκφοβισμό των υπολοίπων. Έπειτα από τα βασανιστήρια τον έριξε μέσα σε μία πυρακτωμένη κάμινο. Μεν θεία επέμβαση όμως η φλόγα έσβησε και ο άγιος εξήλθε από αυτή απόλυτα αβλαβής. Μετά από αυτό το θαύμα ασπάστηκαν την πίστη του Χριστού, η κόρη και η γυναίκα του έπαρχου, κάτι που τον εξόργισε αφάνταστα. Γι` αυτό τον λόγο με προσταγή του έπαρχου οι δήμιοι αποκεφάλισαν τους στρατιώτες μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του. Μετά βασάνισε τον άγιο και στη συνέχεια ζήτησε τον αποκεφαλισμό του. Έτσι παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο. ~
Σήμερα 19/11/2016 εορτάζουν:
Προφήτης Αβδιού, Άγιος Βαρλαάμ, Άγιος Αγάπιος, Άγιος Ηλιόδωρος από τη Μαγιδώ της Παμφιλίας
Προφήτης Αβδιού Προφήτης Αβδιού, Άγιος Βαρλαάμ, Άγιος Αγάπιος, Άγιος Ηλιόδωρος από τη Μαγιδώ της Παμφιλίας ~Ο Προφήτης Αβδιού (ή Οβδιού) που το όνομα του σημαίνει «δούλος Κυρίου», έζησε περί το 800 π.Χ., (κατ' άλλη εκδοχή στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ.), και είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες.
Ο Προφήτης Αβδιού καταγόταν από τη Συχέμ (εκ του αγρού Βηθοχαράμ ή Βαθαχαράμ), και με τη σύντομη προφητεία του αυστηρά παρατηρεί με ισχυρές ποιητικές εκφράσεις την υπερηφάνεια και την πτώση του Ισραήλ. Να τι λέει χαρακτηριστικά για την υπερηφάνεια: «Ὑπερηφάνια τῆς καρδίας σου ἐπῆρε σε κατασκηνοῦντα ἐν ταῖς ὀπαῖς τῶν πετρῶν, ὑψῶν κατοικίαν αὐτοῦ, λέγων ἐν καρδίᾳ αὐτοῦ - τὶς κατάξει με ἐπὶ τὴν γῆν; ἐὰν μετεωρισθῆς ὡς ἀετὸς καὶ ἐὰν ἀνὰ μέσον τῶν ἄστρων θῇς νοσσιᾶν σου, ἐκεῖθεν κατάξω σε, λέγει Κύριος» (Οβδιού,α' 3,4). Δηλαδή, η υπερηφάνεια της καρδιάς σου σε έκανε να φρονείς πολύ υψηλά για τον εαυτό σου, ότι τάχα κατοικείς σε φαράγγια και σπηλιές των ορέων και γενικά απόρθητες περιοχές. Έχεις κτίσει την κατοικία σου σε πολύ ύψος, πιστεύεις ότι είσαι ισχυρός και ανίκητος και λες από μέσα σου; Ποιος θα μπορέσει να με κατεβάσει στη γη; Και αν ακόμα πετάξεις σε μεγάλα ύψη σαν τον αετό, και αν στήσεις τη φωλιά σου ψηλά ανάμεσα στ' αστέρια, από 'κει θα σε καταρρίψω και θα σε κατεβάσω, λέγει ο Κύριος. Ας προσέξουμε, λοιπόν, τα λόγια του προφήτη και ας καλλιεργούμε το θεμέλιο των αρετών, που είναι η ταπείνωση.
Να αναφέρουμε επίσης, ότι ο Αβδιού ήταν μαθητής του προφήτου Ηλιού, επί της βασιλείας Οχοζία, ο οποίος έστειλε τον Αβδιού στον Ηλία για να τον πείσει να κατέβει από το βουνό προς τον βασιλιά. Μετά την μετάβαση του Ηλία στον Οχοζία, ο Αβδιού, παραιτήθηκε από τη θέση του πεντηκοντάρχου, ακολούθησε τον προφήτη Ηλία και τον υπηρετούσε. Όταν πέθανε ετάφη στον τάφο των πατέρων του.
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὥσπερ θεράπων φερωνύμως τοῦ Λόγου, τοῦ ὑπὲρ ἔννοιαν φωτὸς ἠξιώθης, καὶ προφητείας ἔλλαμψιν ἐδέξω σοφὲ δόξαν γὰρ τὴν ἄυλον, καθαρῶς ἐποπτεύων, ὄργανον θεόπνευστον, Ὀβδιοὺ ἀνεδείχθης, προμελωδοῦν ἐν κόσμῳ μυστικῶς, τῶν ἐσομένων, Προφῆτα τὴν ἔκβασιν.
~* Απολυτίκιο Προφήτου Αβδιού - 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ :
 https://youtu.be/E--1Y-pWRKI   .-
 

Άγιος Πλάτωνας

Άγιος Πλάτωνας
 
Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής
 
Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπο....
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Ο κόσμος των Αγγέλων

Ο κόσμος των Αγγέλων
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
 
Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺν αὐτῶ»

Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺ....
 
Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος....
 
***   Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν για Κυπριακό, προσφυγικό
 «Συζήτησαν τις εξελίξεις»Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν για Κυπριακό, προσφυγικό ~
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το προσφυγικό.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κυπριακό, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται. Συμφώνησαν δε, να ξαναμιλήσουν τις επόμενες ημέρες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.Στο θέμα του προσφυγικού, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται, από τις ίδιες πηγές, να χαρακτήρισε αναγκαία την ευρω-τουρκική συμφωνία, ενώ δήλωσε στο συνομιλητή του πως στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας να πάρει από την ΕΕ αυτά που δικαιούται.  Newsroom ΔΟΛ
 
***  Σεισμός στο Κιλκίς - Κουνήθηκαν Θεσσαλονίκη και Πέλλα
Εντάσεως 4,7 βαθμώνΣεισμός στο Κιλκίς - Κουνήθηκαν Θεσσαλονίκη και Πέλλα
~  Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών σημειώθηκε στις 1:22 τα ξημερώματα του Σαββάτου 18χλμ. δυτικά του Κιλκίς, σύμφωνα το Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το ίδιο μέγεθος έδωσε και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και για τον λόγο αυτό, εκτός από το Κιλκίς, έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πέλλα και αλλού, σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του.
Πρόκειται για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Η περιοχή, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα.
*** Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο
Δύο κακουργήματα, επτά πλημμελήματαΠοινική δίωξη στους συλληφθέντες των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο
~  Κατηγορίες για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα απήγγειλε ο εισαγγελέας στους 13 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο.
Η δίωξη που ασκήθηκε στους 13, μεταξύ των οποίων 5 αλλοδαποί και 3 ανήλικοι, αφορούν τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος της έκρηξης από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή και κίνδυνος σε ξένα πράγματα και της προμήθειας και κατασκευής εκρηκτικών βομβών με σκοπό την χρήση τους, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.
Οι κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που περιλαμβάνονται στην δικογραφία αφορούν αδικήματα όπως διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, για τις ζημιές στο Πολυτεχνείο, επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού, παρακώλυση συγκοινωνιών, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράνομη οπλοφορία οπλοχρησία, παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και φωτοβολίδων.
Όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή και, σύμφωνα με πληροφορίες, πλην ενός αρνούνται ότι σχετίζονται με τα επεισόδια.
Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να παραδέχθηκε πως συμμετείχε σε επεισόδια και να έχει ζητήσει συγγνώμη.
Μία από τους ανήλικους κατηγορούμενους υποστηρίζει πως συνελήφθη γιατί βρέθηκε απλώς στην ευρύτερη περιοχή, ενώ από τους πέντε αλλοδαπούς οι τρεις είναι Σύριοι που έχουν από το καλοκαίρι δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας. Οι τρεις δηλώνουν ότι συνελήφθησαν όντας διερχόμενοι από το σημείο με σκοπό να φτάσουν σε σχολείο που πηγαίνουν στην οδό Αχαρνών.  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Φυλάκιση σε δύο Αλβανούς που έκλεβαν σακιά με ελιές 
Σε φυλάκιση 3 μηνών και 4 μηνών αντίστοιχα καταδικάσθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας δύο Αλβανοί, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για κλοπές που είχαν κάνει στη Λακωνία.
Ειδικότερα, το Δεκέμβριο του 2014, και στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αφαίρεσαν από 9 κτήματα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βασιλείου στη Λακωνία 155 τσουβάλια με ελιές, λιόπανα, καύσιμα, εργαλεία για την ελαιοσυγκομιδή και ένα πριόνι. Η συνολική αξία των πραγμάτων εκτμήθηκε στα 4.600 ευρώ.
Όταν εντοπίσθηκαν οι δράστες, βρέθηκαν και κάποια από τα σακιά με τις ελιές, τα οποία αναγνωρίσθηκαν από τους ιδιοκτήτες. Στο αυτοκίνητο που βρέθηκε ο κατηγορούμενος, όταν συνελήφθη, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα σιδερένιο λοστό και ένα μαχαίρι. Ο δε δεύτερος κατηγορούμενος, όταν εντοπίσθηκε, προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές, δείχνοντας άλλα σπίτια ως κατοικία του, προφανώς για να μην εντοπισθούν τα κλοπιμαία.
Το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους, καταδικάζοντάς τους σε φυλάκιση με 3ετή αναστολή.

*** «Κορδέλες» έστω και με καθυστέρηση σήμερα για τον Περιμετρικό της Καλαμάτας 
Σήμερα ξημερώνει μια διφορούμενη ημέρα για την Καλαμάτα. Από τη μια, θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι γιατί ολοκληρώνεται και ο περιμετρικός, άρα θα μπορούμε να μπαίνουμε και να βγαίνουμε στην πόλη πιο εύκολα. Έτσι, η ιστορία με τον αυτοκινητόδρομο του "Μορέα" έφτασε στο τέλος της.
Από την άλλη, υπάρχουν και ορισμένοι που βλέπουν το συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, μαζί με τους υπόλοιπους που ολοκληρώνονται, ως το… μέσο με το οποίο έφυγε ταχύτερα για τα ξένα η μισή πατρίδα και το μισό δημόσιο χρέος.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Κάποτε φτιάξαμε, ως χώρα, ένα ωραίο και φιλόδοξο παραμύθι που είχε τίτλο "βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου". Η ιστορία ξεκινούσε από μια παραδοχή: το Δημόσιο δεν έχει τα χρήματα για να ανακατασκευάσει ή να επεκτείνει το βασικό εθνικό δίκτυο. Η κατασκευή του, λοιπόν, θα ανατίθετο σε ιδιώτες με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή του για 30 χρόνια. Το… παραμύθι σχεδιάστηκε στην εποχή των "παχέων αγελάδων" και, ως εκ τούτου, δεν υπολειπόταν σε χιλιόμετρα. Οι συμβάσεις πήγαν στη Βουλή και ψηφίστηκαν ως ένα άρθρο, χωρίς τα παραρτήματά τους, στα οποία υπήρχε και όλη η "ουσία".
Μία από τις συμβάσεις ήταν και του αυτοκινητόδρομου του "Μορέα", όπου από τα προϋπολογισθέντα εκατομμύρια στοίχισε πάνω από ένα (1) δισεκατομμύριο, χωρίς να υπολογίζεται η επιπρόσθετη επιδότηση λειτουργίας.
Ειδικότερα, ο περιμετρικός, δρόμος 11,5 χιλιομέτρων, στοίχισε πάνω από 200 εκατομμύρια, σύμφωνα με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Ασφαλώς πρόκειται για πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Μάλιστα, αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι οι τόνοι της ασφάλτου θα καταλήγουν πριν από τη "Φωτεινή", απορεί γιατί σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο.
Στο ρεπορτάζ τώρα. Μετά τη μία το μεσημέρι σήμερα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας, από το Praktiker της Θουρίας μέχρι τη συνδετήρια οδό με την Αρτέμιδος, πριν από τη μεγάλη γέφυρα του Νέδοντα.
Η παράδοση θα γίνει παρουσία των υπουργών Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και Επικρατείας Χριστόφορου Βερναδάκη, οι οποίοι θα επισκεφθούν και το έργο του Δήμου Καλαμάτας, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιπλημμυρική προστασία της εθνικής οδού και του Νοσοκομείου Καλαμάτας, περίπου από τη Θουρία μέχρι τον κόμβο του Ασπροχώματος. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Δημαρχείο με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Νίκας, τα θέματα της σύσκεψης θα είναι τα οδικά έργα της περιοχής και τα αντιπλημμυρικά –αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τη διεκδίκηση του Δήμου για την αντιπλημμυρική προστασία της Λαγκάδας του Φραγκοπήγαδου με την κατασκευή και δεύτερου μεγάλου αγωγού ομβρίων. Επίσης, τα λιμενικά έργα, καθώς και ζητήματα που, όπως είπε, συνδέονται με αντικειμενικές ευθύνες του Μορέα όσον αφορά στη δημιουργία προβλημάτων σε περιπτώσεις νεροποντής. Πάντως, δεν αποκλείονται ανακοινώσεις των υπουργών της κυβέρνησης και για τα άλλα οδικά έργα της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα για το δρόμο Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Πύλος- Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Γιατί έργα της Μεσσηνίας μένουν στα αζήτητα και δεν προχωρούν; 
Ερώτηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, με θέμα «Έργα υποδομών και μεταφορών στην ΠΕ Μεσσηνίας στα αζήτητα», κατέθεσε ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής Αργολιδας,
υπεύθυνος Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, αναφέροντας:
«Κύριε υπουργέ, στην περιοχή της ΠΕ Μεσσηνίας υπάρχουν έργα υποδομών και μεταφορών για τα οποία δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις, αλλά διαπιστώνονται σοβαρές κωλυσιεργίες στην υλοποίησή τους.
Συγκεκριμένα,
•το έργο κατασκευής του οδικού άξονα Καλό Νερό – Τσακώνα, το οποίο αποτελεί έργο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας και όχι μόνο, καθώς αποτελεί κομβικό έργο για τη σύνδεση του δυτικού άξονα με τον κεντρικό, μένει εκτός Σ.Ε.Σ. 2014-2020. Το συνολικό έργο του οδικού άξονα “Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα” είναι ενταγμένο στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (TransEuropeanNetworks – Απόφαση 1692/1996/ΕΚ – Παράρτημα 1), ωστόσο το κρίσιμο της υλοποίησής του δε φαίνεται να οδηγεί στην ανάληψη σημαντικών αποφάσεων από το υπουργείο.
•Ο Περιμετρικός Καλαμάτας έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ και δεν παραδίδονται οι δύο κόμβοι κυκλοφορίας ως συνέχεια του εθνικού δρόμου. Στο πρώτο τμήμα του Περιμετρικού Δακτυλίου μέχρι την Αρτέμιδος έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και θα μπορούσε ήδη να παραδιδόταν στην κυκλοφορία.
•Το έργο “Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη” είχε ενταχθεί στο ΠΔΕ του 2015 με συγκεκριμένο κωδικό και αποτελεί μελετητικά ώριμο έργο, προκειμένου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και να προχωρήσει η δημοπράτησή του. Δυστυχώς, δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί έργα που συνοδεύονται με καθοριστικής σημασίας θετικές επιπτώσεις για την περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, μένουν στα αζήτητα και δεν προχωρούν;
2. Ποιες είναι οι επόμενες άμεσες δράσεις για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των έργων;».

*** Απάτη-μαμούθ με πλαστά εισιτήρια 
Τεράστια ποσότητα πλαστών εισιτηρίων εντόπισε πρόσφατα σε εκτυπωτική μονάδα στο Μενίδι η αστυνομία.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου βρέθηκαν 20 εκατ. πλαστά εισιτήρια για τα ΜΜΜ, τα οποία, εάν διοχετεύονταν στην αγορά, θα επέφεραν ζημιά στο Δημόσιο ύψους 12-18 εκατ. ευρώ.
Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν παρτίδες εισιτηρίων που τυπώθηκαν σε χώρες της Ασίας ή της πρώην ανατολικής Ευρώπης!
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στο κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον 15 υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ (της εταιρείας διαχείρισης των μέσων σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό, το τραμ και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος).
Η αστυνομία έχει βάλει στο «στόχαστρο» τουλάχιστον τρεις προϊσταμένους από τη διεύθυνση καταμέτρησης κομίστρου και άλλους 12 υπαλλήλους από τα εκδοτήρια.
Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΣΤΑΣΥ, για τους τρεις υπαλλήλους αποφασίστηκε η καταγγελία των συμβάσεων αορίστου χρόνου, ενώ για τους άλλους 12 η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Η απόφαση για τους τρεις υπαλλήλους είναι αμετάκλητη, καθώς η μόνη περίπτωση να επιστρέψουν στην υπηρεσία είναι να κερδίσουν στα δικαστήρια. Για τους υπολοίπους, σύμφωνα με τον κανονισμό, η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβάλλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι αργία για τρεις μήνες.
Ο φάκελος έχει σταλεί στον εισαγγελέα διαφθοράς, στον οποίο διαβιβάστηκε το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.
Από το πόρισμα προκύπτει πως οι υπάλληλοι απέσυραν από τη ΣΤΑΣΥ μεγάλο αριθμό εισιτηρίων με το πρόσχημα ότι ήταν ελαττωματικά και στη συνέχεια τα διέθεταν στα σημεία πώλησης εισπράττοντας τα κόμιστρα.
Ο εσωτερικός έλεγχος της διακίνησης και πώλησης εισιτηρίων στον οποίο στηρίχθηκε το κύκλωμα λειτουργούσε στη ΣΤΑΣΥ τα τελευταία επτά χρόνια.
Από τον έλεγχο των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, στις αρχές του έτους, προέκυψε πως τα έντυπα παραλαβής εισιτηρίων από τα εκδοτήρια των σταθμών του μετρό είχαν κενά.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν στο κύκλωμα συμμετείχαν και ιδιοκτήτες άλλων μονάδων.  zougla.gr

***  Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 19/11/2016 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  «Κατηγορούμενη» γάτα 
«Κουνάμενη – σινάμενη» μπήκε αργά χθες το μεσημέρι στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου μία γάτα. Δεν έδειξε να ενοχλείται από τον κόσμο που έφευγε εκείνη τη στιγμή και ήταν πολύ εξοικειωμένη με τους χώρους. Μάλιστα, χωρίς δισταγμό κινήθηκε προς τις σκάλες, ώστε να κατέβει στο υπόγειο, όπου βρίσκεται το κυλικείο του Δικαστικού Μεγάρου.  Β.Β.

***  Η Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη στην Καλαμάτα 
Το βιβλίο της «Δωσ’ μου το χέρι σου», από τις εκδόσεις Σαββάλας, θα παρουσιάσει η συγγραφέας – εκπαιδευτικός, Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη, αύριο Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, στο βιβλιοπωλείο «Bookstore Κονταργύρη».
«Το χέρι μας πολλά μπορεί να κάνει. Όταν, όμως, με άλλου χέρι ενωθεί, τα δύο κάνουν τον κόσμο να γυρίζει στο “εγώ κι εσύ, μαζί”.
Ελάτε να αποδείξουμε, ζωντανεύοντας την ιστορία, πώς το μοίρασμα και η αλληλεγγύη κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και εμάς ευτυχισμένους. Θα ενώσουμε τα χέρια σε πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια και θα περάσουμε ένα αξέχαστο πρωινό. Μη λείψει κανείς!» αναφέρεται σε σχετική πρόσκληση.   Είσοδος ελεύθερη.    

***  Στα μονοπάτια της Μάνης με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας 
Ξανά στα μονοπάτια, αυτή τη φορά της Μεσσηνιακής Μάνης, θα βρεθεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας μεθαύριο Κυριακή, 20 του μήνα.
«Μετά την ολοκλήρωση του καθαρισμού και της σηματοδότησης των μονοπατιών που οδηγούν στις κορυφές του Ταϋγέτου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στρεφόμαστε χαμηλότερα στο μονοπάτι που ενώνει τον Πύργο Λεύκτρου, το Ελαιοχώρι, τη Μηλέα και την Ι.Μ. Παναγίας Γιάτρισσας. Πρόκειται για οικισμούς πανέμορφους, που έχουν διατηρήσει στο έπακρο το χαρακτήρα τους, με τα πέτρινα πυργόσπιτα, τις εκκλησίες και τα καλντερίμια τους, ενώ λόγω της θέσης τους προσφέρουν πανοραμική θέα της περιοχής. Το καλντερίμι που τους ενώνει περνά μέσα από μανιάτικους ελαιώνες, ρεματιές και λόφους, αλλά η πυκνή βλάστηση καθιστά επιτακτικό τον καθαρισμό του για την άνετη διέλευση των πεζοπόρων. Συνεπώς, η κυριακάτικη εξόρμηση έχει ως στόχο, πέραν της πεζοπορίας, τον καθαρισμό του μονοπατιού, όπου αυτός απαιτείται.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ι.Μ. Γιάτρισσας “σμίγει’’ με το διεθνές μονοπάτι Ε4, παρέχοντας έτσι άλλη μια πρόσβαση στα… ψηλά του Ταϋγέτου και στο δάσος της Βασιλικής, ενισχύοντας έτσι το δίκτυο μονοπατιών που καθαρίζει, συντηρεί και σηματοδοτεί ο ΕΟΣ Καλαμάτας.
Η αναχώρηση θα γίνει στις 7.30 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας. Σημειώνουμε ότι, έπειτα από έλεγχο της βατότητας των μονοπατιών, ενδέχεται, αν διαπιστωθεί πρόβλημα, να πραγματοποιηθεί τμήμα της διαδρομής όπως περιγράφηκε παραπάνω.
Ώρες πορείας: 6.
Βαθμός δυσκολίας: 2.
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία μας (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 2721097733) και στο τηλ. 6987564745».

***  Έως τέλη του έτους η δασική χαρτογράφηση της Μεσσηνίας 
Το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνονται οι δασικοί χάρτες του μεγαλύτερου τμήματος της Πελοποννήσου και της Κέρκυρας, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης των προϊσταμένων των υπηρεσιών δασικών χαρτογραφήσεων των Διευθύνσεων Δασών Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αργολίδας,  τη Δευτέρα 14/11.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου υπό την προεδρία του γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διονύση Παναγιωτόπουλου και την εποπτεία του γενικού διευθυντή Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, Αντώνη Κανταρτζόπουλου.
Επισημαίνεται ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις και ενστάσεις κατά του περιεχομένου του Δασικού Χάρτη, εντός χρονικού διαστήματος δύο έως τριών μηνών, ανάλογα με την περίπτωση, από την ημέρα της δημοσίευσής τους από την ΕΚΧΑ.
Η ολοκλήρωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών θεωρείται πολύ σημαντική αφού οριοθετείται και καταγράφεται με διαφάνεια τι είναι δάσος και δασική έκταση, θωρακίζεται το δάσος και οι δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση και διευκολύνεται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

***  Γερμανικό Lied με τραγούδια του Schubert στο ωδείο της Καλαμάτας 
Η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών των Σχολών της «Φάρις», διοργανώνουν και φέτος τον κύκλο συναυλιών μουσικής Δωματίου «Μουσικές του Κόσμου».
Στο πλαίσιο αυτό, η Κατερίνα Βουρνάζου θα διδάξει τραγουδιστές και πιανίστες του Ωδείου τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συνεργάζονται στην απόδοση της απαιτητικής και γοητευτικής φόρμας του Lied, που τόσο ώριμα, μεστά και ποιητικά υπηρέτησε ο Franz Schubert. Το σεμινάριο θα είναι διήμερο.
Επίσης, μεθαύριο Κυριακή, στις 19.00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το Καλλιτεχνικό Καφενείο επιστρέφει φιλοξενώντας... τον Franz Schubert και την Κατερίνα Βουρνάζου, με αντικείμενο το γερμανικό Lied. Συνοδοιπόροι σε αυτή τη βραδιά θα είναι η Χριστίνα Γιαννακοπούλου, η Κατερίνα Παλαιολόγου, η Μαρία Παπαπετροπούλου και ο Στάθης Γυφτάκης, που θα παρουσιάσουν τραγούδια του Schubert και θα μιλήσουν για το γερμανικό Lied.

 ***  Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της ΝΔ στην Καλαμάτα
Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της ΝΔ στην Καλαμάτα
~ Με την πεποίθηση ότι η ΝΔ με τη Συμφωνία Αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να αναλάβει ξανά τα ηνία της χώρας, που είναι βυθισμένη προς τα κάτω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έγιναν χθες τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας του κόμματος στην Καλαμάτα. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ομιλία της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, λίγο αργότερα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς έθεσε ως πρώτο στόχο της ΝΔ τη μείωση της φορολογίας, και εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση την κάλεσε να παραδώσει τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, έστω και εγκαινιάζοντάς τον μισό μισό, όπως είπε.
Την κορδέλα των νέων γραφείων του κόμματος έκοψε η Μ. Σπυράκη, η οποία νωρίτερα είχε μια αναποδιά καθώς κλείστηκε στο ασανσέρ του κτηρίου των νέων γραφείων. Μαζί της ήταν και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας κι άλλα μέλη της Νέας Δημοκρατίας.
Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς και τοπικά κομματικά στελέχη.
Στη δήλωσή του ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας έχει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή ανάγκη τη ΝΔ» και σημείωσε: «Με υπερηφάνεια θα δώσουμε τη μάχη, όπως ξέρουμε και τη δίνουμε, γιατί ακριβώς πρέπει να προστατεύσουμε τη μεσαία τάξη, την αγροτιά, τους μικρομεσαίους, τη μείωση της φορολογίας που επανειλημμένα έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος και την οποία είχαμε κάνει πράξη ως κυβέρνηση - και που είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα του προγράμματός μας. Για να γίνουν αυτά απαιτείται ενότητα, ομοψυχία, φιλότιμο. Ξέρουμε και από τα τρία. Θα δώσουμε τη μάχη όπως πρέπει και όπως προσδοκά από εμάς όλος ο κόσμος. Να είναι καλορίζικα αυτά τα γραφεία, και θα είναι καλορίζικα, θα είναι δυνατά. Το έδειξε ήδη ο κόσμος που ήρθε εδώ απόψε».
 Ο ΔΡΟΜΟΣ
Σε ερώτηση για τη σημερινή παράδοση του πρώτου τμήματος του περιφερειακού της Καλαμάτας από την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Επιτέλους, πρέπει να τελειώσει αυτή η υπόθεση. Αυτό θεμελιώθηκε το ’12, ήρθα δύο φορές και μάλιστα ως πρωθυπουργός το ’14 και είχε τελειώσει πια η γέφυρα. Βγήκαν αυτοί κυβέρνηση και επί 1,5 χρόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Αυτό είναι αδιανόητο. Εύχομαι να κάνουν τα εγκαίνια, έστω και μισά μισά όπως πάνε να τα κάνουν, αλλά εν πάση περιπτώσει ας τελειώνει η υπόθεση αυτού του δρόμου. Το έχει ανάγκη η Καλαμάτα, η οποία πραγματικά με την ύπαρξη αυτού του περιμετρικού θα ανακουφιστεί, και θα υπάρχει η δυνατότητα να έρχεται κανείς ακόμα πιο άνετα μέσα σε μια πόλη η οποία πραγματικά και μεγαλώνει και ομορφαίνει μέσα σε αυτά τα χρόνια».
Σε δήλωσή του ο Λευτ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στην Καλαμάτα, στη Μεσσηνία, εδώ που πάλι τα ποσοστά της ΝΔ θα δώσουν το μήνυμα της νίκης στις επερχόμενες εκλογές. Στον τόπο που προσφάτως ανέδειξε έναν πρωθυπουργό που άφησε έργο με πρόσημο θετικό για τη χώρα. Και είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεπικουρία όλων των δυνάμεων των Κεντροδεξιών δυνάμεων του τόπου μας, πολύ πολύ σύντομα η ΝΔ θα φτάσει εκεί που πραγματικά της αξίζει. Πολλά συγχαρητήρια στα στελέχη του κόμματός μας σε όλη τη Μεσσηνία, διότι σε πολύ σύντομο χρόνο δημιούργησαν έναν εξαιρετικό χώρο, που θα είναι η αφετηρία για μεγάλες νίκες ξανά σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, σε ολόκληρη την Ελλάδα».
 
ΟΜΙΛΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ  ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ 
Στην ομιλία της στο Πνευματικό Κέντρο η Μ. Σπυράκη ευχαρίστησε τον Αντ. Σαμαρά, που ως πρωθυπουργός κράτησε όρθια την πατρίδα στην πιο δύσκολη στιγμή της. Και διαβεβαίωσε ότι η ερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεχίσει αυτό το έργο και θα πετύχει ακόμα μεγαλύτερο.
Η ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η σχέση με το λαϊκισμό πρέπει να τερματιστεί τη μέρα που θα γίνουν οι εκλογές, και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είχε τη δυνατότητα να σταθεί ευπρεπώς στο κάδρο της τιμής που έκανε στη χώρα μας ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Η κ. Σπυράκη παρατήρησε ότι με την κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά η χώρα ήταν έτοιμη να βγει από την κρίση, είχε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, είχαν μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο, η εισφορά αλληλεγγύης και ο ΦΠΑ στην εστίαση. Μίλησε για την παγίδα του λαϊκισμού και για την καλλιέργεια μιας σειράς ψευδαισθήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως οι γιατροί και οι μηχανικοί, που κόστισαν στην ελληνική οικονομία, έχουν φύγει από τη χώρα. Σημείωσε ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια χώρα βυθισμένη προς τα κάτω σε όλους τους τομείς, και επεσήμανε πως πρέπει να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ανέβει προς τα πάνω.
Προλογίζοντας την κ. Σπυράκη, η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Νατάσσα Κυριακοπούλου παρατήρησε ότι «πρέπει να προσεγγίσουμε τους πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, που εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ».
 Γ.Σ.

***  1.142 τουρίστες στην Καλαμάτα με το "Costa ΝeoClassica"
 1.142 τουρίστες στην Καλαμάτα με το "Costa ΝeoClassica"
 ~  Με 1.142 τουρίστες κατέπλευσε χθες, για τελευταία φορά φέτος, στο λιμάνι της Καλαμάτας το κρουαζιερόπλοιο "Costa ΝeoClassica".
Το κακό είναι ότι, με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα "ΝeoClassica" και "Costa ΝeoRomantica" δεν προβλέπεται να πιάσουν Καλαμάτα, και γενικότερα Ελλάδα, μέσα στο 2017, λόγω της κατάστασης αβεβαιότητας που επικρατεί στην Τουρκία. Και τα δύο εντυπωσιακά κρουαζιερόπλοια τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν κρουαζιέρες σε Ελλάδα και Τουρκία.
Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο ακυρώθηκαν και 3 κρουαζιέρες που προβλέπονταν μέχρι το τέλος του χρόνου με το "Costa ΝeoClassica" στην Καλαμάτα.
Η απώλεια είναι μεγάλη, καθώς με τα κρουαζιερόπλοια της Costa έρχονταν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία κατά μέσο όρο 1.200 τουρίστες κάθε φορά, οι οποίοι έμεναν επί ώρες στην περιοχή μας, καθώς τα πλοία αυτά κατέπλεαν στο λιμάνι στις 8 το πρωί και αναχωρούσαν στις 8 το βράδυ.
Στο χθεσινό τελευταίο ταξίδι του "Costa ΝeoClassica" τους επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους Γάλλους, Ιταλούς και Γερμανούς, υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας και τους προσέφερε χάρτες και κάρτες με αξιοθέατα της περιοχής, ενώ τους έδωσε και πληροφορίες για την πόλη.
Οι περισσότεροι από τους τουρίστες επισκέφθηκαν την Καλαμάτα, το εμπορικό και το ιστορικό της κέντρο, καθώς και την παραλία, είτε με τα πόδια είτε με αστικό λεωφορείο είτε με ταξί.
Τουριστικά λεωφορεία μετέφεραν τουρίστες σε Πύλο, Αρχαία Μεσσήνη, Καρδαμύλη, Αρεόπολη και Μυστρά.
Το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο με πλήρωμα 588 ατόμων προερχόταν από τη Νάπολη και αναχώρησε για το Ναύπλιο.

***  Κύπρος: Ολοήμερη συζήτηση στην Βουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Κύπρος: Ολοήμερη συζήτηση στην Βουλή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
~ Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης της σημερινής ειδικής ολοήμερης συνεδρίας της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, που άρχισε στις εννέα το πρωί και έληξε στις οκτώ το βράδυ. Εκτός από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων μίλησαν και βουλευτές.
Τη θέση ότι «τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι μπορεί κάποιοι να βλέπουν το μέλλον με επιφύλαξη και σκεπτικισμό, αλλά «εμείς επιλέγουμε να το βλέπουμε με αισιοδοξία και ελπίδα».
Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και απευθυνόμενος στο πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κ. Νεοφύτου είπε:
«Υπάρχουν τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου - δεν ήσουν μέλος τότε - όταν στη σύνοψη που έκανε ο ίδιος ο μακαριστός Τάσσος Παπαδόπουλος, στο μόνο θέμα που δεν ανέφερε για αλλαγή επί του σχεδίου Ανάν στα κείμενα που μετέφερε στον τότε βοηθό γ.γ. του ΟΗΕ κ. Πέντεργκαστ ο διπλωμάτης Τασος Τζιωνής, ήταν ότι «δεν άγγιξε καθόλου, το προεδρικό συμβούλιο και την εκ περιτροπής προεδρία».
Σε σχέση με τη θέση του ΔΗΣΥ και του προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε ότι «η θέση μας είναι γνωστή, παρά τη θέση της τουρκικής πλευράς και της τουρκοκυπριακής πλευράς, γι' αυτό και δεν είναι θέμα που είναι συμφωνημένο».
Αναφερόμενος στο κόστος του ομοσπονδιακού συστήματος, εκτίμησε ότι «το κόστος λειτουργίας, χωρίς στρατούς και με αποστρατικοποιημένη την Κύπρο, θα κοστίζει πολύ λιγότερο και θα έχουμε εξοικονομήσεις δεκάδων εκατομμυρίων».
Η επιστροφή εδαφών, η ανοικοδόμηση και η κατασκευή υποδομών, δεν αποτελεί κόστος αλλά επένδυση, που θα προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης, σημείωσε.
Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι έχει και ο ΔΗΣΥ ανησυχίες για το αύριο με τη λύση, αλλά και ανησυχίες για το αύριο χωρίς λύση.
Επίσης, επεσήμανε ότι «σε περίπτωση που υπάρξει τελική πολιτική συμφωνία, θα έχουμε επαρκή χρόνο πριν τις οριστικές αποφάσεις μας, προκειμένου να ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια και να διαφωτιστούν πλήρως οι πολίτες που θα έχουν και τον κυρίαρχο λόγο».
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στο δικοινοτικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που, όπως σημείωσε, «ήταν κυρίαρχο και ουσιαστικό στοιχείο του ενιαίου κράτους του 1960».
Το γεγονός ότι συζητείται σήμερα η μετάβαση από ενιαίο δικοινοτικό κράτος σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων του 1974, του πολέμου και της στρατιωτικής κατάληψης εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση προέκυψαν «σημαντικά οφέλη για την ελληνική πλευρά και για την Κύπρο εν γένει, και βελτίωση κάποιων αδυναμιών και ελλείψεων του κράτους του 1960, όπως είναι ο τρόπος εκλογής του Τουρκοκύπριου αντιπροέδρου και η εφαρμογή μηχανισμών επίλυσης διαφορών».
Υπάρχει για πρώτη φορά, υποστήριξε, συμφωνία επί της αρχής, ότι στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα ισχύουν οι βασικές ελευθερίες, όπως αυτές ορίζονται και στον ευρωπαϊκό χάρτη αξιών.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποστήριξε, ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, «γιατί αξιοποιήθηκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ».
Ο κ. Κυπριανού παραδέχθηκε πως ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, «έχουν κάνει περαιτέρω βήματα μπροστά στις συνομιλίες με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα». Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τα κόμματα, που διαφωνούν με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας «να βγουν να το πουν και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα του σωστού περιεχομένου». Αυτό είναι τακτική υπεκφυγής, είπε.
Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται το ΑΚΕΛ τους όρους της λύσης, και συγκεκριμένα τον όρο της ομοσπονδίας, της δικοινοτικότητας, της διζωνικότητας, της πολιτικής ισότητας, της διεθνούς προσωπικότητας και της ιθαγένειας. Σε σχέση με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά πόσον αυτό που συζητείται είναι η μετεξέλιξη ή η κατάργησή της και η δημιουργία ενός νέου κράτους, σημείωσε πως όλες οι γνωματεύσεις που λήφθηκαν από εμπειρογνώμονες παγκόσμιας εμβέλειας, τις οποίες είχε ζητήσει και ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης, λένε πως «η συνέχιση εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή του κράτους σε διεθνείς οργανισμούς διακρατικού χαρακτήρα, όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ, καθώς και με τη συνέχιση των διεθνών συνθηκών, που δεσμεύουν το κράτος. Και οι δύο προϋποθέσεις, σημείωσε, πληρούνται στην περίπτωση της Κύπρου.
Όσον αφορά το κόστος της λύσης, είπε πως είναι μια σημαντικότατη παράμετρος, που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά. Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε, αν θα πρέπει να μείνει άλυτο το Κυπριακό λόγω του κόστους και ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται μνημονιακές πολιτικές. Πρόσθεσε πως υπάρχει σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ, με βάση την οποία η κάθε κοινότητα αναλαμβάνει τα δικά της χρέη από το 1963 και μετά. «Τα 17 δισ. χρέος της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν θα τα αναλάβουμε εμείς αλλά η Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αναλάβει επιπρόσθετες δαπάνες ως η χώρα που έχει εισβάλει στην Κύπρο», είπε. Παράλληλα, τόνισε πως από τη λύση θα προκύψουν πολλά οφέλη, λόγω σταθερότητας, με την ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα, την προσέλκυση επενδύσεων, τον τουρισμό και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε πως υπάρχει ανησυχία με τον τρόπο που λειτουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία. Ωστόσο, διερωτήθηκε αν αυτή η ανησυχία πρέπει να οδηγήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά στο να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για λύση, μέχρι να αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία. «Θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να διαπραγματευτούμε σκληρά και διεκδικητικά, να επιχειρήσουμε να πετύχουμε συμφωνία η οποία εντάσσεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, να βασίζεται στις αρχές λύσης και θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Αν μας ικανοποιεί το περιεχόμενο θα πούμε «ναι», αν δεν μας ικανοποιεί θα πούμε ‘’όχι"», κατέληξε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.
Τη ρητή συμπερίληψη στο νέο Σύνταγμα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε ότι «με τις πρόνοιες που συμφωνούνται σε σχέση με τη διακυβέρνηση του κράτους και τη λήψη αποφάσεων θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες».
Η απόρριψη της εκ περιτροπής προεδρίας είναι «κόκκινη» γραμμή, είπε, «και ο λόγος δεν έχει να κάνει με ρατσιστικά κίνητρα, έχει να κάνει με την ασφάλεια του λαού μας», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ υποστήριξε ότι «προτείνεται η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με ένα ετοιμόρροπο, δυσλειτουργικό, τουρκικό προτεκτοράτο, που δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς την έγκριση της 'Αγκυρας». Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «αυτό το ετοιμόρροπο κατασκεύασμα θα καταρρεύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ο λαός μας από πολίτες ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους θα μετατραπούν σε κοινότητα σε αναζήτηση κηδεμόνα».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το κόμμα του «δεν έχει απορρίψει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Εισηγήθηκε ως ελάχιστες δικλείδες ασφαλείας «οτιδήποτε έχει να κάνει με υποχρεώσεις της Τουρκίας, πρέπει να γίνει πριν την εφαρμογή της λύσης - και μετά τα δημοψηφίσματα δεν πρέπει να εφαρμοστεί η λύση πριν να έχουν αποχωρήσει όλα τα τουρκικά στρατεύματα, πριν να έχουν επιστραφεί όλα τα εδάφη, που θα επιστραφούν πριν να διαγραφεί το τουρκικό χρέος προς τα κατεχόμενα, πριν να επικυρωθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση η λύση με βάση το άρθρο 80 του Τουρκικού Συντάγματος».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με τη μορφή που συζητείται σήμερα, «είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποίησης της διχοτόμησης» και υποστήριξε πως αυτό που συζητείται «είναι λύση δύο κρατών υπό την επίκληση της ομοσπονδίας».
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως στη δημοκρατική λύση αυτό που κατοχυρώνεται ως αδιαπραγμάτευτος όρος, είναι η πολιτική ισότητα των πολιτών και όχι η πολιτική ισότητα των συνιστώντων κρατιδίων, που είναι στοιχείο διαιρετικό και συνομοσπονδιακό. «Σήμερα ουσιαστικά αυτό που συζητείται είναι λύση δύο κρατών υπό τον μανδύα δήθεν ομοσπονδιακής μορφής και πως η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρθενογένεση».
Ο κ. Σιζόπουλος υποστήριξε πως η τακτική Αναστασιάδη στις συνομιλίες «αποδεικνύεται λανθασμένη, καθώς δεν τήρησε τη διαδικασία που ο ίδιος είχε εξαγγείλει, της διασταυρούμενης συζήτησης κεφαλαίων, και του ‘’πάρε – δώσε’’».
Όσον αφορά στο εδαφικό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως τελικά ούτε στα κριτήρια επήλθε συμφωνία, ούτε χάρτης δόθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σημείωσε δε, πως το εδαφικό δεν είναι το κυριότερο κεφάλαιο, αλλά η διακυβέρνηση, η οικονομία, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι «με τους χειρισμούς του ακύρωσε στην πράξη το Εθνικό Συμβούλιο, κάτι που αποτελεί την κύρια αιτία διάσπασης του εσωτερικού μετώπου».
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν μπορεί το ζήτημα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας να λυθεί με ασαφείς διατυπώσεις, και πως το κόμμα του, αλλά και η τεράστια πλειοψηφία του λαού, απαιτεί όπως στην όποια συμφωνία, διασφαλίζεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο ζήτημα του εποικισμού, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ουσιαστικά νομιμοποιούνται όχι 90 χιλιάδες, όπως σε μια δήλωση παραδέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης, αλλά 100 με 130 χιλιάδες έποικοι, και χαρακτήρισε πρωτοφανές για σύγχρονο κράτος, ο πρόεδρος του να αμφισβητεί την απογραφή πληθυσμού και την Στατιστική Υπηρεσία του Κράτους που μετρά 667 χιλιάδες Ελληνοκύπριους και να επιμένει ότι αριθμούμε 802 χιλιάδες.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας, αναφερόμενος στο περιουσιακό, είπε πως με τα κριτήρια και τη διαδικασία που συμφωνήθηκε, «αυτό θα μετατραπεί σε προσωπικό πρόβλημα του κάθε πρόσφυγα, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες, να διεκδικήσει αυτό που δικαιωματικά του ανήκει». Τη θέση ότι οι εξελίξεις δεν προιωνίζουν βάσιμες προσδοκίες θετικής κατάληξης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας.
Ο κ. Γιωργάλλας κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «αυτή τη στιγμή, που υπάρχουν πολλά και κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα, να μην συναινέσει σε διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ και με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Ελβετία να δρομολογήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσει από εδώ και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο εν συνόδω, στο πλαίσια της αναγκαίας ενότητας στόχων που απαιτούνται από την συγκυρία, αλλά είναι ζητούμενο και από το λαό».
Το μήνυμα ότι η απόφαση του κυπριακού λαού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη έστειλε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η θέση του Κινήματος είναι «καθαρή σαν κρύσταλλο». Δηλαδή, «η επικύρωση του συμφωνημένου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πλαισίου για την ασφάλεια, που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση των εγγυήσεων του ‘60, είναι υπόθεση μιας διεθνούς διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως η Ελλάδα και η Τουρκία. Ούτε πολυμερής, ούτε πενταμερής διάσκεψη. Και προς Θεού, καμία σχέση με τη διαδικασία του Μπούργκενστοκ!».
Μια νέα στρατηγική για την επίλυση του Κυπριακού στη λογική του ενιαίου κράτους, ζήτησε το ΕΛΑΜ, δια του προέδρου του Χρίστου Χρίστου.
Επίσης πρότεινε η κυπριακή κυβέρνηση να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, απαιτώντας την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να καταγγείλει την Τουρκία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τα εγκλήματά της στην Κύπρο και να ζητήσει πολεμικές αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, στηριζόμενοι στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών «πρέπει να απαιτήσουμε την πλήρη απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος».
Κινήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά ο Ακιντζί, ενόψει των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν
Δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη στον Μον Πελεράν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι «είναι η ώρα να υπάρξουν κινήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Αναχωρώντας για την Ελβετία με σταθμό στην 'Αγκυρα, ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε ανησυχία για δηλώσεις που γίνονται από πλευράς Αθήνας και Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση έχουν πρόθεση για μεταφορά της πενταμερούς διάσκεψης, όπως είπε, το 2017.
Είναι επίσης ανησυχητικό, πρόσθεσε, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά φαίνεται να επιδιώκει, «στην πενταμερή διάσκεψη να συζητηθούν μόνο τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
Ο Ακιντζί δήλωσε ότι, εάν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στην νέα συνάντηση στο Μον Πελεράν, θα πρέπει εντός των επόμενων τριών εβδομάδων να πραγματοποιηθεί η πενταμερής, κατά την οποία πρέπει, όπως ανέφερε, να συζητηθούν τα θέματα που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα όσον αφορά τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια, οι τελικοί χάρτες και τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση, δεν οδηγεί σε λύση», δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***


*** Αθλητική ενημέρωση :

  *** Αναλυτικά  για την 8η αγωνιστική   της Euroleague   :
Και μετά την Ευρωλίγκα, επιστροφή στην Α1 για τους «αιώνιους»
 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ,
 
Πέμπτη, 17/11/2016:Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 73-74 .-^
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 88-80 .-^
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 83-70 .-^
Μπασκόνια (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 81-74 .-^

Παρασκευή, 18/11/2016
Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία) 85-81 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 17-21, 37-38, 65-55, 85-81.-
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)  95-86 .- ^
Τα δεκάλεπτα:19-21, 40-41, 67-69,95-86 ,-
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 77-79 .-^
Τα  δεκάλεπτα  : 23-23, (39-47),63-61, 77-79 .- 
Στην τελευταία επίθεση του αγώνα (με 3'' για το τέλος), οι "πράσινοι" δεν βρήκαν τον στόχο με τον Αντώνη Φώτση να κάνει airball στο σουτ που θα άλλαζε τα δεδομένα. Έτσι, ο Ολυμπιακός έφυγε για τρίτη φορά από το ΟΑΚΑ με τη νίκη στις αποσκευές του (σ.σ.: μετά το 2/2 στους περσινούς τελικούς), με 79-77.
Τα δεκάλεπτα: 23-23, 39-47, 63-61, 77-79.
Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14, Νίκολς, Ρίβερς 14, Μποχωρίδης, Φώτσης 13, Παππάς 9, Φελντέιν 3, Μπουρούσης 8, Καλάθης 16.
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 4, Μπιρτς 8, Γιανγκ, Παπαπέτρου 7, Σπανούλης 22, Μιλουτίνοβ, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 3, Χάκετ 11, Λοτζέσκι 6.
Τα  βίντεο:
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ  1ο  δεκάλεπτο  23-23  18/11/2016:
https://youtu.be/7hZs_mb2Lkg .-
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ  77-79    αγων   18/11/2016:
https://youtu.be/ZMQnQMU5Eak .-
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ  39-47 Α΄ ημιχρ 18/11/2016 :
https://youtu.be/hgZyPt84mWs .-
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ ημίχρονο  39-47  18/11/2016:
 https://youtu.be/qOqX-gUXeMk
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 77-79  γ΄περίοδος  63-61  18/11/2016:
https://youtu.be/jcZDRjJmBoU .-
~ΠΑΟ-ΟΣΦΠ  77-79   18/11/2016:
 https://youtu.be/tqyHqjNBxb8  .-

Ρεάλ χωρίς... οίκτο στη Βαρκελώνη, η ΤΣΣΚΑ γλίτωσε το «έμφραγμα»
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)  63-102 .-^
Τα δεκάλεπτα: 17-29, 31-54, 46-75, 63-102 .-

***  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 8 αγώνες)
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 7-1 15
Ρεάλ Μαδρίτης 6-2 14
Μπασκόνια 5-3 13
Ολυμπιακός 5-3 13
Φενερμπαχτσέ 5-3 13
Νταρουσάφακα 5-3 13
Ερυθρός Αστέρας 4-4 12
Μακάμπι Τελ Αβίβ 4-4 12
Αρμάνι Μιλάνο 4-4 12
Παναθηναϊκός 4-4 12
Μπαρτσελόνα 4-4 12
Αναντολού Εφές 3-5 11
Ούνιξ Καζάν 2-6 10
Μπάμπεργκ 2-6 10
Ζαλγκίρις 2-6 10
Γαλατασαράι 2-6 10

*** Για το Κύπελλο ΕΠΣ Μεσσηνίας :
Σάββατο 19-11-2016 , 1ος αγώνας :
Α.Σ.ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ-Π.Σ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας -Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ

*** Α  Τοπικό ΕΠΣ Μεσσηνίας , 9η αγωνιστική :
Σάββατο 19-11-2016 :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας-ΠΑΜΙΣΣΟΣ Μεσσήνης
Κυριακή 20 Νοεμβρίου  2016:
Π.Σ. Η Καλαμάτα – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
Αστέρας Αρφαρών – Αναγέννηση Παραλίας
Εράνη Φιλιατρών – ΑΟ Φαραί
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Διαβολιτσίου
Πανθουριακός – ΑΕ Αβίας
ΑΣ Ανδρούσας – Απόλλων Καλαμάτας
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – ΑΟ Κυπαρισσίας

*** Α1  Κατηγορία ΕΠΣ Μεσσηνίας 8η αγωνιστική :
Σάββατο 19-11-2016 :
Α.Ο .ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΩΓΕΙΑΣ-Α[ΠΛΛΩΝ Πεταλιδίου
ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης-Α.Ο.ΔΩΡΙΟΥ
ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας -ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. -ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ.
Κυριακή 20 Νοεμβρίου  2016 :
Ακρίτας Κορώνης – Νέος Άρις
Ομόνοια – Ηρακλής Καλαμάτας

*** Β΄ Κατηγορίας ΕΠΣΜ 7η  αγωνιστική  1ος όμιλος :
Σάββατο 19-11-2016 :
Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ-ΔΟΞΑ Καλαμάτας
ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας -Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ Μερόπης
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ-Α.Ε. ΜΑΝΗΣ
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 :
Παπαφλέσσας Άμφειας – ΑΕΚ Καλαμάτας
Κεραυνός Καλαμάτας – Ηρακλής Κυπαρισσίας
Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης – Πανιώνιος
Ρεπό: ΑΕ Γαργαλιάνων.
*** Β΄ Κατηγορία τοπικό ΕΠΣ Μεσσηνίας 2ος όμιλος :
Α.Σ. ΦΥΤΕΙΑ-Ακαδημία ΠΑΜΙΣΟΣ  5-1 ( 5η αγων. Τετάρτη 16/11/2016)
Σάββατο 19-11-2016 , 6η αγωνιστική :
ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού-ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Α.Ο.ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ
Α.Ε.ΛΟΓΓΑΣ-Α.ΟΦΥΤΕΙΑΣ
Α.Ο.ΠΑΤΙΣΤΑΣ-ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ Παπαφλέσσα
Α.Ο.ΜΕΘΩΝΗΣ-Α.Σ. ΦΥΤΕΙΑΣ

*** ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΣΜ Γ΄ κατηγορία :
ΝΕΔΟΥΣΑ Αλαγονίας-ΝΕΣΤΩΡ Πύλου 6-1 (Δευτέρα 14/11/2016 5η αγων.)
Σάββατο 19/11/2016: 6η αγωνιστική
Α.Σ.ΔΑΝΑΟΣ-ΑΠΣ ΑΡΙΣ
ΝΕΣΤΩΡ Πύλου-ΑΠΟ ΙΚΑΡΟΣ Καλαμάτας
Κυριακή 20 Νοεμβρίου  2016:
Θύελλα Παραλίας – ΑΟ Νέδουσα
ΑΟ Βέργας – ΑΟ Λεΐκων
  Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 :
Παναθηναϊκός Καλαμάτας – Ερμής Καλαμάτας:
Ρεπό: Θησέας Καλαμάτας.
 
***   Με την 5η αγωνιστική στους τέσσερις πρώτους ομίλους και με την 4η αγωνιστική στον 5ο όμιλο θα συνεχιστεί σήμερα Σάββατο το παιδικό πρωτάθλημα.:
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
 1ος ΟΜΙΛΟΣ
5η αγωνιστική
Δόξα - Πράσινα Πουλιά
 Καλαμάτα - Ολυμπιακός Καλ. 
 Αίας - Δαναός
  
2ος ΟΜΙΛΟΣ
5η αγωνιστική
Μεσσηνιακός - Φαραί 
 ΑΕ Μάνης - Ηρακλής Καλ. 
  
3ος ΟΜΙΛΟΣ
5η αγωνιστική
Ασπρόχωμα - Σπερχογεία
 Ανδρούσα - Εθνικός
 Αρφαρά - Μικρομάνη
  
4ος ΟΜΙΛΟΣ
5η αγωνιστική
Τσικλητήρας Πύλου  - Κορώνη 
 Πεταλίδι - Χανδριναϊκός
 
5ος ΟΜΙΛΟΣ
4η αγωνιστική
Μιλτιάδης - Τέλλος Άγρας
 Κυπαρισσία - Εράνη 
 
***

~ ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 : ~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~  Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
 ~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/01-02-2016.html  .- 
 ~Διήμερη εκδρομή διαδρομή Σ/Κ 15,16 Οκτωβρίου Γιάννενα-Ζαγοροχώρια  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2016/10/1516.html
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 17 Οκτωβρίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-17-2016.html .-
~Πρώτη  1η Γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στα Αρφαρά Μεσσηνίας    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/blog-post.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 και 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/22-23-2016.html .- 
 ~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-25-2016.html .-
 ~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 29  και 30  Οκτωβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/29-30-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-31-2016.html .-

 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-03-2016.html .- 
~Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-05-2016.html .- 
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες  : Σάββατο 05  Νοεμβρίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html .- 
~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 05 και 06 Νοεμβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/11/05-06-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  06  Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-06-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  07  Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-07-2016.html  .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες   Δευτέρα 07  Νοεμβρίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2016/11/103.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  08  Νοεμβρίου  2016:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-08-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι ενημέρωσης  ARFARA NEWS  Πέμπτη 10 Νοεμβρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-10-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-11-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Νοεμβρίου  2016 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-12-2016.html .-
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 12 και 13  Νοεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/12-13-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 13  Νοεμβρίου  2016  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-13-2016.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Νοεμβρίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-14-2016.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 15  Νοεμβρίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-15-2016.html .-  
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-16-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA ΝWES 2  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-wes-2-16-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-17-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-18-2016.html .- 
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-19-2016.html .- 
 
http://www.dinfo.gr  .-= ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ  .-
www.scribd.com/collections/4454697 = ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ
http://www.sentragoal.gr .-  ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 http://www.fast bracesgreece.gr/main .- / ΤΑ  ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ  http://superfood.blogy.gr/post/597-ixthyelaio-to-farmako-toy-21oy-aiona .- Super Food
 ~  http://neraidohori.info.com  ,                                 ~ https://www.facebook.com/groups/172702946410540/230134187334082/?notif_t=group_activity  ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΝΑΝ ΘΕΟΝ .-
ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 : 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html     
1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .-
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος     http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .- 
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-  
 4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-  
5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-   
1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-  
       ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , ^  Arfara-Messinias 2  , 

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5063 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3217   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3185 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.454  βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ    





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ