Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

 Η Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015  :
 ~



30 Δεκεμβρίου
Οσιομάρτυρος Ανυσίας της εν Θεσσαλονίκη (†305).Μαρτύρων Φιλεταίρου (1) (†351) Λέοντος του αρχιμανδρίτου, Γεδεών «Καρακαλλινού» του νέου, του εν Τυρνάβω (†1812), Θεοδώρας της από Καισαρίδος.
(1) Ο άγιος Φιλέταιρος ήταν από τη Νικομήδεια. Διακρινόταν για την βαθιά πίστη του αλλά και το εκθαμβωτικό εξωτερικό κάλλος, κάτι που δεν υπολόγισε ποτέ, γνωρίζοντας ότι μετράει η ψυχική ομορφιά και όχι η εξωτερική. Ποτέ δεν βασίστηκε σε αυτή, παρ` όλο που αυτή θα του εξασφάλιζε μία άνετη ζωή. Οι ειδωλολάτρες θέλοντας να εκμεταλλευτούν το φυσικό του κάλλος, προσπαθούσαν να τον προσελκύσουν στον ειδωλολατρισμό. Όταν κάποτε μετέβη στη Νικομήδεια ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός, άκουσε για τον Φιλέταιρο και ζήτησε να του γνωρίσουν το άτομο με την τόση ομορφιά. Μόλις τον είδε, μαγεύτηκε και του ζήτησε να μπει στην ακολουθία του, με την προϋπόθεση ότι θα αρνηθεί το χριστιανισμό. Ο άγιος αποκρίθηκε ότι θα υπηρετήσει τον αυτοκράτορα, αλλά δεν θα έπαυε να υμνεί και να λατρεύει τον Ιησού Χριστό. Γι` αυτή την ομολογία του, φυλακίστηκε, αφέθηκε όμως ελεύθερος μετά από λίγο καιρό. Όταν όμως ανέβηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μαξιμιανός, ο Φιλέταιρος καταδιώκτηκε και βασανίστηκε. Διεσώθη όμως και μετέβη σε όρος προς τα μέρη της Σιγριανής. Στα μέρη εκείνα ο Άγιος Φιλέταιρος, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο. ~
Σήμερα 30/12/2015 εορτάζουν:
Αγία Ανυσία η Οσιομάρτυς από τη Θεσσαλονίκη, Άγιος Φιλέταιρος, Άγιος Γεδεών ο Νέος Οσιομάρτυρας
~
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΌταν αγωνίζεται με ελπίδα ο άνθρωπος, έρχεται η θεία παρηγοριά και νιώθει έντονα η ψυχή τα χάδια της αγάπης του Θεού.
~
Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος

Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδ....
 
Η κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου Ιησού Χριστού

Η κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου Ιησού Χ....
 
Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς

Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπο....
 
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορα....
 
Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λ....
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους

Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο α....
 
Αγία Ευτροπία

Αγία Ευτροπία
 
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
 
~  Απολυτίκιο Αγ. Ανυσίας - 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ,
 https://youtu.be/N32Vu1bkqVk?list=PL39609B35298A9A5A  .-



***  Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας (φωτογραφίες) 

 
 Λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας στο ύψος της διασταύρωσης με τα Ακοβίτικα. Στο σημείο έσπευσαν εκτός από την Τροχαία, όχημα της Πυροσβεστικής αλλά και ασθενοφόρο που μετέφερε προληπτικά στο νοσοκομείο της Καλαμάτας ένα άτομο. - 





***  Φρένο… στις βουτιές         
      
Ο κύριος της φωτογραφίας κόντρα στον καιρό ετοιμάζεται για το πρωινό του μπάνιο, στην παραλία της Καλαμάτας. Όμως, σε «κίτρινο» συναγερμό μπαίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες 72 ώρες με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και τους ισχυρούς βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα «βουτήξει» κατά 10-12 βαθμούς αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα. Δε θα λείψει, μάλιστα, και ο παγετός τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου, που θα είναι ισχυρότερος στο Ιόνιο και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Οπότε οι… βουτιές στο Μεσσηνιακό κόλπο θα σταματήσουν για κάποιες ημέρες… Α.Π.  
 
***  Η σύμβαση για τα απορρίμματα υπογράφεται, το υπουργείο ψάχνεται…         
       
Από σήμερα αρχίζει (;) νέος κύκλος γύρω από έργο
 Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχθές στην Τρίπολη, με μοναδικό και μείζονος σημασίας θέμα αυτό της εξουσιοδότησης του περιφερειάρχη να υπογράψει τη ΣΔΙΤ του μεγάλου έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αλλά και απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ντίνα Νικολάκου, στην αρχή της συνεδρίασης, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, με τη σημερινή μέρα να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του σημαντικότερου έργου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτού της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κλήθηκαν να συναινέσουν για την υπογραφή της σύμβασης και να εξουσιοδοτήσουν τον κ. Τατούλη.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Πατσαρίνος ζήτηση την αναβολή του θέματος, επειδή, όπως είπε, υπάρχουν ελλείψεις στα στοιχεία που έχει στα χέρια του και αφορούν στο έργο.
Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα των απορριμμάτων και σε ό,τι αφορά τις ΣΔΙΤ, καθώς το έργο της Περιφέρειας θα μπει στα προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ν. Πατσαρίνος έθεσε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, η οποία στη σύμβαση ανέφερε ως 150.000 τόνους, αλλά και με την τιμή.
Ο κ. Μιχαλόπουλος, σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα, μίλησε για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, τονίζοντας ότι στο έργο της Περιφέρειας έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές.
Υπενθύμισε τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίες είναι θετικές και ανέφερε ότι πλέον τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το έργο της Περιφέρειας, διότι έχει αποδοθεί η απόλυτη νομιμότητά του. Ο κ. Μιχαλόπουλος μίλησε για τη σύμβαση ειδικών σκοπών στην οποία σημειώνεται η απόλυτη διαφάνεια του έργου.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια καθαρή ΣΔΙΤ, η οποία προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, την οικονομική ζωή του τόπου και καταδεικνύει τον τρόπο αξιοποίησης των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της χώρας» δήλωσε ο κ. Πέτρος Τατούλης από την πλευρά του.
«Με την υπογραφή της σύμβασης είναι ξεκάθαρο πλέον το οικονομικό και περιβαλλοντικό μέγεθος του έργου» υποστήριξε ο κ. Τατούλης και σχολίασε το πόσο έχει συκοφαντηθεί το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά το περιστατικό κατά τη διάρκεια επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, «όταν ο ειδικός γραμματέας Αποβλήτων μού ζήτησε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας, ώστε να μην πάμε σε καύση. Αντιλαμβάνεσθε πόσο συκοφαντημένο είναι το έργο».
Είναι το πιο φιλικό περιβαλλοντικό έργο, γιατί κάνει επιπλέον ανακύκλωση και είναι καινοτόμο, γιατί είναι αυτόνομο ενεργειακά, πρόσθεσε ακολούθως, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τα 66,5 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε είναι όφελος προς τον πολίτη» συνέχισε ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στη στάση Δημοτικών Αρχών 2 - 2,5 χρόνια πριν, όταν συζητούσαν την αύξηση των δημοτικών τελών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ «αντίθετα, με το έργο μας θα πρέπει να τα μειώσουν επ’ ωφελεία των πολιτών».
Αναφερόμενος στην τιμή, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο ότι η υψηλότερη μεσοσταθμιστική τιμή θα είναι 61,79 ευρώ τον τόνο. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνυπολογιστούν τα οφέλη από τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, το οποίο συνιστά σχέδιο επιβράβευσης των Δημοτικών Αρχών και των γειτονιών, που επιτυγχάνουν τους στόχους ανακύκλωσης δημιουργώντας παράλληλα το θεσμό της αριστείας των κοινωνιών και σημαντικό πολιτικό κεκτημένο της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Σε σχέση με την ποσότητα διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Τατούλης, «αν η ποσότητα προς διαχείριση ξεπεράσει τους 200.000 τόνους, η τιμή θα μειωθεί προς όφελος των πολιτών, όπως άλλωστε σε κάθε πιθανή μεταβολή της σύμβασης», ενώ σε ό,τι αφορά την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων, σημείωσε ότι στο νέο ΕΣΔΑ η πρόβλεψη για το έτος 2020 ανέρχεται στην ποσότητα των 143.000 τόνων απορριμμάτων, εφόσον βέβαια έχουν επιτευχθεί οι πιο αισιόδοξοι στόχοι ανακύκλωσης, χωρίς ταυτόχρονα να υπολογίζονται τα βιομηχανικά απόβλητα που προσομοιάζουν με αστικά απορρίμματα και ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο τόνους».
Η διυπουργική επιτροπή δεν μπορεί να εκφράσει καμία αρνητική άποψη για το έργο, το οποίο βρίσκεται μέσα στα προαπαιτούμενα και συνιστά αυστηρή αιρεσιμότητα για τη νέα προγραμματική περίοδο, εκτίμησε ο κ. Τατούλης και σημείωσε εμφατικά ότι το έργο δεν ανήκει στην ΤΕΡΝΑ, αλλά σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία θα ελέγχει το έργο και θα έχει τον κρισιμότερο ρόλο σε οποιαδήποτε αυτορρύθμιση της σύμβασης.
Η δημόσια υγεία, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, απειλείται από την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και όχι από το οργανωμένο μοντέλο διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στη χώρα αυτή τη στιγμή. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Τσουχτερό κρύο από  σήμερα στην Καλαμάτα και χιόνια στον Ταΰγετο 

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Τετάρτη 30/12/2015 προβλέπεται άστατος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, με κάποια μικρά ανοίγματα. Τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι). Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-85%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ. Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν Α-ΒΑ άνεμοι που θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ σε ριπές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και πιθανόν στα παράλια που θα δέχονται τον Α-ΒΑ, άνεμο. Από τις πρώτες βραδινές ώρες θα ξεκινήσει χιονόπτωση στον ορεινό όγκο του Ταΰγετου, καθώς και στα βουνά Βόρεια της Καλαμάτας και θα πυκνώσει προς το τέλος της ημέρας και κυρίως μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης. Προσοχή, όσοι οδηγοί κινηθούν στα οδικά δίκτυα Καλαμάτας-Σπάρτης και Καλαμάτας Τρίπολης από το βράδυ της Τετάρτης, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Θανάσης Λυμπέρης: Από το Βασιλίτσι... στη μαγεία του Χόλιγουντ         
      
Τι θα σκεφτόσασταν αν σας μιλούσε κάποιος για τους «Έλληνες του Χόλιγουντ»; Κάποιον σύγχρονο εγχώριο σταρ ίσως ή ακόμα πιο συχνά ένα φιλόδοξο νεαρό, ο οποίος αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα κυνηγώντας το όνειρο στη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου. Αυτά σήμερα.
Σχεδόν έναν αιώνα πριν, ωστόσο, όταν οι Έλληνες έφευγαν για την «Αμέρικα» σε αναζήτηση απλώς του επιούσιου, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Ξωμάχοι, ως τότε, των αγρών ή απλοί τυχοδιώκτες, οι μετανάστες των δεκαετιών του ’10, του ’20 και του ’30 βρέθηκαν να κάνουν όλων των ειδών τις δουλειές και –αναπόφευκτα– κάποιοι από αυτούς πέρασαν κι από τη νεοϊδρυθείσα τότε «Εδέμ» του σινεμά.
Ο ποιητής, συγγραφέας και ερευνητής, Φώντας Λάδης, αξιοποιώντας το αρχείο ενός από αυτούς, είναι έτοιμος να παρουσιάσει τη μέχρι τώρα άγνωστη ιστορία εκείνων των ανθρώπων.
Ο Θανάσης Λυμπέρης ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα από το Βασιλίτσι, για να φτάσει ύστερα από μεγάλες περιπέτειες στην Αμερική. Εκεί, όπως χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του, άλλαξε δεκάδες επαγγέλματα, πέρασε δύσκολα και, τελικά, κατάφερε, όχι απλά να επιβιώσει, αλλά και να μαζέψει εμπειρίες, τις οποίες άλλοι χρειάζονται 3 και 4 ζωές για να συγκεντρώσουν. Πιο «ένδοξη», ωστόσο, περίοδος για τον Λυμπέρη ήταν εκείνη του Χόλιγουντ.
  Κασκαντέρ και κομπάρσος
Ξεκινώντας ως κασκαντέρ και κομπάρσος ο δαιμόνιος Έλληνας, πήρε μέρος σε δεκάδες ταινίες ερμηνεύοντας μικρούς και μεγαλύτερους ρόλους – μέχρι και γυναικείους. Όπως ήταν φυσικό, η δραστηριότητά του τον έφερε σε επαφή με μεγάλες μορφές της εποχής. Μεταξύ άλλων, δούλεψε με τον Ντάγκλας Φέρμπανκς (πατέρα), τη Μαίρη Πίκφορντ, τον Ροντόλφο Βαλεντίνο, τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Τζον Γκίλμπερτ, τον Ραμόν Νοβάρο και πολλούς άλλους. Εκτός αυτών, μέσα στα χρόνια ο Λυμπέρης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ακόμα διάφορες διασημότητες εκείνης της εποχής, όπως ο Αϊνστάιν, ο Σάρογιαν, ο Μπέρναρντ Σο και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ.
Το φωτογραφικό αρχείο του Θανάση Λυμπέρη σε συνδυασμό με τη μαρτυρία του ιδίου, όπως τη μετέφερε πριν από το θάνατό του στον Φώντα Λάδη, είναι πιο σημαντικά για έναν άλλο λόγο: μας φέρνουν σε επαφή, έστω και επιφανειακά, με μνήμες και πληροφορίες για άλλους Έλληνες, οι οποίοι δούλεψαν επίσης εκείνη την εποχή στο Χόλιγουντ και τα ονόματά τους είναι σήμερα ως επί το πλείστον λησμονημένα.
Ο Γουίλιαμ Νικλ (Νικολόπουλος) από το Αίγιο, ο Γιώργος Σταματόπουλος ή Τζορτζ Σταμ από το Γαλαξείδι, ο Γιώργος Κούνδουρος από την Κρήτη, ήταν όλοι φίλοι του Λυμπέρη.
Οι φωτογραφίες τους με τις ιδιόχειρες αφιερώσεις είναι πράγματι συγκινητικές, γιατί ανακαλούν τις μορφές (για όποιον διαθέτει τη φαντασία και τις ζωές) των ανθρώπων μιας «ηρωικής» εποχής, οι οποίοι αγωνίζονταν, μαζί με τόσους άλλους, στο κυνήγι του αμερικανικού ονείρου και ενίοτε τα κατάφερναν. Είναι χαρακτηριστικό πως στη χαμένη σήμερα ταινία «Αυτή είναι η ζωή», η οποία γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1934, όλοι σχεδόν οι συντελεστές (παραγωγοί, σκηνοθέτης και ηθοποιοί) ήταν Έλληνες.
Σκοπός του Φώντα Λάδη και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μνήμες», η οποία διαχειρίζεται τα αρχεία, είναι να δώσει όσο περισσότερο από αυτό το υλικό στη δημοσιότητα.
Αυτό θα γίνει κατ’ αρχήν με την έκδοση ενός βιβλίου μέσα στο 2016, αφιερωμένου στους «Έλληνες του Χόλιγουντ», όμως η παρουσίαση δε θα μείνει εκεί: στη διάρκεια ενός ταξιδιού που πραγματοποίησε προ λίγων μηνών στο Λος Άντζελες, ο Λάδης κατάφερε να κινητοποιήσει πολλούς Έλληνες –συστάθηκε επιτροπή με επικεφαλής τον ιδρυτή και υπεύθυνο της Ελληνικής Βιβλιοθήκης Νότιας Καλιφόρνιας, Φίλιππο Τρεβεζά και τον πανεπιστημιακό Τζιμ Δημητρίου– ώστε να δημιουργηθεί επίσης ένα μικρό μουσείο, το οποίο θα στεγάσει τελικά το υλικό.
  Και ντοκιμαντέρ
Σχεδιάζεται και το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ από το σκηνοθέτη Κώστα Βάκα, το οποίο θα ακολουθεί τα βήματα του Λυμπέρη από το χωριό του στην Πελοπόννησο μέχρι τα χολιγουντιανά στούντιο.
«Όλες σχεδόν αυτές οι μορφές των Ελλήνων είναι στην πραγματικότητα άγνωστες – στην Αμερική τουλάχιστον δεν τους ξέρει κανείς. Και μόνο τα πορτρέτα τους ή φωτογραφίες από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχαν είναι σημαντικά τεκμήρια, αποδεικνύουν πρώτα από όλα πως αυτοί οι άνθρωποι όντως υπήρξαν», μας λέει ο Φώντας Λάδης, ο οποίος θέλει το βιβλίο του να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα της ιστορίας του απόδημου ελληνισμού. Πρόκληση θα ήταν, για παράδειγμα, να προσπαθήσει κάποιος να εντοπίσει αυτές τις ταινίες. Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι δύσκολο, μιας και οι περισσότερες από τις κόπιες τους καταστράφηκαν, προκειμένου να εξαχθούν από τα φιλμ τα άλατα του αργύρου που περιείχαν.
  ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ    Πηγή: «Καθημερινή»

***  Ψάχνει χορηγίες για να συνεχίσει να υπάρχει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας         
     
 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», στην προχθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες, που θα επιλεγούν αργότερα, τη συγκέντρωση χορηγιών για την οικονομική ενίσχυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Η αμοιβή των εξωτερικών συνεργατών θα κυμαίνεται ανάλογα με το ποσό που θα συγκεντρωθεί, ως εξής:
-Από 0 έως 50.000 ευρώ ως έσοδο χορηγιών, το ποσοστό επί των εισπραχθεισών χορηγιών θα είναι 12% επί του ποσού των χρηματικών χορηγιών πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ
-Από 50.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ ως έσοδο χορηγιών, το ποσοστό επί των εισπραχθεισών χορηγιών θα είναι 16% επί του ποσού των χρηματικών χορηγιών πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ
-Από 150.000 ευρώ και πάνω ως έσοδο χορηγιών, το ποσοστό επί των εισπραχθεισών χορηγιών θα είναι 15% επί του ποσού των χρηματικών χορηγιών πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.
Βασικός στόχος είναι να συνεχίσει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού να είναι χορευτικό γεγονός εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, καθώς και να διατηρήσει την υψηλή του ποιότητα παραμένοντας επίκαιρο και καινοτόμο.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων κρίθηκε απαραίτητη η συνεργασία εξωτερικών συνεργατών για τη συγκέντρωση χορηγιών, τόσο για λόγους ελάφρυνσης του κόστους από πλευράς Δήμου όσο και για λόγους έμπρακτης υποστήριξης του θεσμού από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες της Καλαμάτας και ευρύτερα.
Επίσης, από το Δ.Σ. εξουσιοδοτήθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕ «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Βίκυ Μαραγκοπούλου, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες για την ανάθεση σχετικών υπηρεσιών σε εξωτερικούς συνεργάτες.

***   Η ώρα της αναγνώρισης για το ελληνικό ελαιόλαδο…          
      
Τα διεθνή βραβεία που κατακτούν και αρκετές μεσσηνιακές επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι  αργά, με πολλή προσπάθεια από παθιασμένους ανθρώπους και πολλά εμπόδια, το ελληνικό ελαιόλαδο κερδίζει τη θέση που του αξίζει. Όχι στην Ελλάδα, όπου, όπως πολύ εύστοχα λέει επιτυχημένος μεταποιητής, «καυχιόμαστε ότι παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου, αλλά το αποθηκεύουμε δίπλα στα απορρυπαντικά, κάτω από το νεροχύτη», αλλά στο εξωτερικό, όπου αναγνωρίζεται πλέον ως premium προϊόν.
Σε συσκευασίες που λυπάσαι να ανοίξεις, με design που παραπέμπει σε πολύτιμο απόσταγμα, το ελληνικό λάδι εδώ και μερικά χρόνια ταξιδεύει στον κόσμο, πηγαίνοντας κάθε χρόνο και λίγο πιο μακριά.
Όλα αυτά σημαίνουν και ποσοτική αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου; Δυστυχώς, όχι.
Από το σύνολο της ελληνικής παραγωγής (310 χιλιάδες τόνοι ετησίως) μόνο μικρό ποσοστό τυποποιείται, περίπου το 27% (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία είναι στο 50% και στην Ιταλία στο 80%).
Έτσι η Ελλάδα κατέχει μόνο το 4% στη διεθνή αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου, ενώ μεγάλες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου συνεχίζουν να εξάγονται χύμα στην Ιταλία.
Όμως, η δημιουργία ενός ξεχωριστού, με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας brand name στις διεθνείς αγορές, σίγουρα ανοίγει ένα νέο δρόμο που μπορεί να αποδώσει καρπούς.
Μην ξεχνάμε ότι 25 εκατομμύρια τουρίστες μπορούν -εν δυνάμει- να γευτούν ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου στη χώρα που το παράγει. Με συντονισμένη προσπάθεια κάποιοι θα το αγοράσουν και στη χώρα τους, εφόσον αποφασίσουμε σοβαρά να απελευθερώσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο από το γυαλιστερό τενεκέ όπου χρόνια τώρα το κρατάμε κλεισμένο.  Α.Π. 

*** O Gamma Lord είναι ο νικητής του Gala de la paix 2015 στη Γαλλία! 

Gamma Lord είναι ο νικητής του Gala de la paix 2015 που διεξήχθη το καλοκαίρι στη Γαλλία και κατέκτησε το βραβείο της Ειρήνης, «le prix de paix»! O Gamma Lord έγραψε και ηχογράφησε σε μεγάλο στούντιο της Γαλλίας το τραγούδι Real Dream, με το οποίο ανεδείχθη νικητής. Αυτή είναι η αλήθεια και οτιδήποτε άλλο διακινείται στο διαδίκτυο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως μετέφερε στο «Θ», ο σύμβουλος του Gamma Lord. - 

***  Σοβαρή καταγγελία και ερωτήματα για μηδενικά δημοτικά τέλη σε βίλες         
      
Σοβαρή καταγγελία και ερωτήματα για μηδενικά δημοτικά τέλη σε βίλες στο Δήμο Τριφυλίας διατύπωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Σκιαδάς.
«Εκείνο που συζήτησα και προηγουμένως με την κα Πανουσιοπούλου είναι το εξής: Μου τύχανε προ ημερών, ως εργαζόμενος στη ΔΕΗ, δυο λογαριασμοί ρεύματος στα χέρια μου. Αφορούσαν στο Δ.Δ. Φιλιατρών. Για τον άλφα ή βήτα λόγο, τέλος πάντων, το μάτι μου έπεσε στα δημοτικά τέλη. Κοιτάζω, δημοτικά τέλη μηδέν! Το ένα ακίνητο ήταν στον Αγρίλη και το άλλο στην Αγία Κυριακή. Το ένα 225 τετραγωνικά, το άλλο 100. Το σκεπτικό μου είναι το εξής. Οι αγρότες των αγροτικών περιοχών, είτε λέγεται Τσίκουζα, είτε λέγεται Μώραινα, είτε λέγεται δεν ξέρω, έχουν κάτι αγροικίες και βάζουν πέντε λιόπανα μέσα και κάτι αξίνες, αγροτικά εργαλεία για τις δουλειές τους και πληρώνουν δημοτικό φόρο και δημοτικά τέλη. Και φθάνουμε σ’ ένα σημείο και κοιτάζουμε βίλες των 225 τετραγωνικών, των 100 τετραγωνικών και απαλλάσσονται απ’ το δημοτικό φόρο και τα δημοτικά τέλη. Δηλαδή, οι απώλειες των εσόδων του Δήμου στις περιπτώσεις αυτές είναι μεγάλες. Αυτές οι δύο περιπτώσεις μου τύχανε εμένα στα χέρια μου. Εύχομαι να μην είναι άλλες τέτοιες μεγάλες! Τι θέλω να πω στην προκειμένη περίπτωση; Ότι πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε όλους τους αριθμούς παροχής των Δήμων της Μεσσηνίας και να επιβληθούν τα δημοτικά τέλη σε όλους τους αριθμούς παροχής, εκτός των αριθμών παροχής που απαλλάσσει ο νόμος. Είναι σκάνδαλο, κατοικίες 225 τετραγωνικά και 100 και 150 και 200 τετραγωνικά να απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκιαδάς.
«Το “απαλλάσσονται” σημαίνει ότι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», είπε ο πρόεδρος του Σώματος, Γιάννης Καλκαβούρας.
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαρία Πανουσιοπούλου, ευχαρίστησε τον κ. Σκιαδά για την επισήμανση και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το 2011 πήραν απόφαση για εξομοίωση των δημοτικών τελών και «τότε βρήκαμε πάρα πολλά κενά. Κάποιοι Καποδιστριακοί Δήμοι χρέωναν δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς ύδρευσης, κάποιες Τοπικές Κοινότητες δεν είχαν καθόλου τετραγωνικά, κάποιες είχαν για τις αγροικίες μηδέν δημοτικά τέλη. Αυτό που έπεσε στην αντίληψή σας μπορεί να είναι κάποιο σπίτι που χτίστηκε πρόσφατα και έχει εργοταξιακή παροχή. Άλλη περίπτωση είναι να παραμένει με το αρχικό ρολόι. Να είχε ηλεκτροδοτήσει το ισόγειο, αν μιλάμε για 225 τετραγωνικά και τώρα να ηλεκτροδοτεί με εκείνο το ρολόι το σύνολο του ακινήτου. Εμείς τότε (σ.σ. το 2011) στείλαμε ειδοποιήσεις σε όλους τους κατοίκους να έρθουν από μόνοι τους να δηλώσουν τα σωστά τετραγωνικά που ηλεκτροδοτούν…». 

***  Σόμπα αναστάτωσε το κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες)         
      
 
Καπνός που έβγαινε από σόμπα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Αβίας & Φαρών αναστάτωσε το πρωί της Τετάρτης το κέντρο της Καλαμάτας. Έγκαιρη ήταν η κινητοποίηση 2 πυροσβεστικών οχημάτων της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλαμάτας… αν και τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν. Στο σημείο συγκεντρώθηκε  αρκετός κόσμος για να δει τι συμβαίνει… 

*** Στηρίζει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου το περιφερειακό συμβούλιο 

Τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου ζητά από το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Τράπεζα, με ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, που συνεδρίασε προχθές στην Τρίπολη. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ζήτησε από το συμβούλιο να μεριμνήσει για τους εργαζομένους της Συνεταιριστικής Τράπεζας, μετά την αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησής της και με εισήγηση της παράταξης της πλειοψηφίας ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στήριξης των εργαζομένων. Το ψήφισμα αναφέρει ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στηρίζοντας τους εργαζομένους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ως το διάδοχο φορέα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της, μετά την αδυναμία ανακεφαλαιοποίησής της. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παρέχει κάθε νομική στήριξη στους εργαζομένους, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και το θεσμό του Συμπαραστάτη του Πολίτη». - 

***   Απουσία πολιτισμού…          
      
Κρίμα για τα αλεξανδρινά στο άγαλμα της Ελευθερίας, στην κεντρική πλατεία! Κι όλα αυτά, γιατί κάποιοι γονείς δεν μπορούν να μάθουν στα… αγγελούδια τους να σέβονται το δημόσιο χώρο και το δημόσιο αγαθό. Θα μου πείτε ότι ούτε οι ίδιοι τον σέβονται, πώς θα τον σεβαστούν τα μικρά;
Ο πολιτισμός στις ανθρώπινες συμπεριφορές εξαφανίζεται με… δαιμονισμένους ρυθμούς και στην πόλη μας.   Α.Π. 

*** Μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη γιορτή στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας         
     
Οι πατέρες του Ιερού Καθίσματος Μεταμόρφωσης του Σωτήρος προσέφεραν στο σχολείο πέντε πίνακες ζωγραφικής κατασκευασμένες από Ιταλίδα μοναχή
 Την εκδήλωσή τους για τη γιορτή των Χριστουγέννων παρουσίασαν το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμάτας στις 22 Δεκεμβρίου. Η γιορτή ξεκίνησε με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ακολούθησαν δύο θεατρικά δρώμενα, όπου τα παιδιά υποδυόμενα διάφορους ρόλους όπως του Αϊ-Βασίλη, του βοηθού των χριστουγεννιάτικων δώρων, της Γης, της Ειρήνης, των παιδιών όλου του κόσμου, μετέφεραν το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων, αλλά και μηνύματα παγκόσμιας ειρήνης και αδελφοσύνης.
Η εκδήλωση έληξε με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να προσφέρει δώρα σε όλα τα παιδιά, καθώς και στους εθελοντές του σχολείου που πραγματοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στην εκδήλωση, εκτός από τους γονείς και τους συγγενείς των παιδιών, παρευρέθησαν οι πατέρες του Ιερού Καθίσματος Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, οι οποίοι προσέφεραν στο σχολείο πέντε πίνακες ζωγραφικής κατασκευασμένες από Ιταλίδα μοναχή. Οι πίνακες αναπαριστούν παιδιά με άλογα σε πέντε διαφορετικά χρώματα που αντιπροσωπεύουν τις πέντε αισθήσεις και θα τοποθετηθούν στην αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Επίσης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Καλαμάτας, ο προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ, εκπρόσωπος της ομάδας «Άνεμος», Γερμανοί φίλοι και εθελοντές του σχολείου.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Μανώλης Κωνστάνταρος ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, καθώς και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου για την επαρκή στελέχωση του σχολείου, τονίζοντας όμως ότι απομένουν πολλά σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να μιλάμε για «ένα σχολείο για όλους» που εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές του.
Ευχαρίστησε ακόμη όσους χρόνια τώρα στέκονται δίπλα στο σχολείο και στηρίζουν κάθε προσπάθειά του για αποτελεσματική εκπαιδευτική και θεραπευτική υποστήριξη των μαθητών του.
Να σημειωθεί πως για την υλοποίηση της γιορτής τα παιδιά συνεργάστηκαν με τις Κατερίνα Κουτσάκη, Πηγή Στουγιάννη, Δόμνα Φασόλα, δασκάλες ειδικής αγωγής, Ελένη Κοντοπούλου, προϊσταμένη του Ειδικού Νηπιαγωγείου, Γεωργία Οικονομίδου, νηπιαγωγό και Αναστασία Χριστοπούλου, κοινωνική λειτουργό του σχολείου.

*** Έκθεση φωτογραφίας για τη στήριξη του Κέντρου Ημέρας 

 Τα εγκαίνια της έκθεσης του Τμήματος Φωτογραφίας από το Καλλιτεχνικό Στέκι, με συντονιστή τον Ν. Ηλιόπουλο, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν στο Κέντρο Ημέρας Παιδιών & Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας, ενώ το όλο εγχείρημα στηρίζει ο φωτογράφος Χρόνης Χρονόπουλος, που ανέλαβε το τύπωμα των φωτογραφιών δωρεάν. Να σημειωθεί πως η έκθεση φωτογραφίας θα παραμείνει έως τις 10 Ιανουαρίου στο art-cafe-bar «Οι Κούνιες» στον πεζόδρομο της οδού Αμφείας. - 

***   Το ελληνικό κρασί ζει το αμερικανικό όνειρό του         
     
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου), οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά την τελευταία πενταετία έχουν σημειώσει αύξηση 39% και 55%, αντίστοιχα.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που εκπόνησε η Accu Poll, το 79% των καταναλωτών σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σαν Φρανσίσκο, Σικάγο, Βοστώνη, Χιούστον, Ντάλας και Σιάτλ, με οικογενειακό εισόδημα άνω των 50.000 δολαρίων και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, γνώριζαν το ελληνικό κρασί.
Όπως σημειώνει η Τασούλα Επτακοίλη στην εφημερίδα "Καθημερινή",  τα ποσοστά για το 2015 αναμένονται ακόμη πιο εντυπωσιακά.
«Διαθέτουμε το 60% των προϊόντων μας στο εξωτερικό, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή δε θέλουμε να “απουσιάσουμε” από την ελληνική αγορά. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που θα μπορούσαμε να εξάγουμε όλα μας τα κρασιά», λέει η οινολόγος Εριφύλη Παρπαρούση. Aν αυτή η ιστορία εξωστρέφειας αφορά μόνο ένα οινοποιείο, πολλαπλασιάστε την επί 600 οινοποιεία και 50 συνεταιρισμούς -τόσα υπάρχουν ανά την επικράτεια- και θα καταλάβετε γιατί, αν κάποιοι δικαιούνται να μιλούν για success story στα «άγονα» χρόνια της κρίσης, αυτοί είναι οι άνθρωποι του οινικού κλάδου.
H Σοφία Πέρπερα, διευθύντρια της εταιρείας Αll about Greek wine και υπεύθυνη για το πρόγραμμα προβολής στη Βόρεια Αμερική, δηλώνει πολύ ικανοποιημένη. «Αυτήν τη στιγμή δε νοείται σοβαρός Αμερικανός οινοχόος που να μη γνωρίζει τα κρασιά μας και να μην περιλαμβάνει τουλάχιστον μία ετικέτα στη λίστα του. Η δημοσιότητα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Μόνο στους πρώτους 7 μήνες της χρονιάς οι αναφορές στα social media σε ΗΠΑ και Καναδά άγγιξαν το 1 δισ., ενώ τα δημοσιεύματα δεν περιορίστηκαν στα οινικά ή γαστρονομικά έντυπα».
Μια πρόχειρη αποδελτίωση το επιβεβαιώνει. «Κατά μάλλον ειρωνικό τρόπο, μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους για την Ελλάδα συμπίπτει με μία από τις πιο ακμαίες για τα κρασιά της», έγραψε το Forbes.
«Βοηθήστε την ελληνική οικονομία... πίνοντας», προέτρεψε τους αναγνώστες του το Βloomberg.
«Ωδή στα λευκά ελληνικά κρασιά» ήταν ο τίτλος εκτενούς αφιερώματος της Wall Street Journal, που εκθείαζε το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά και το Μοσχοφίλερο. Στο ίδιο κλίμα, οι New York Times έπλεξαν το εγκώμιο του Ασύρτικου, συγκρίνοντας τη σαντορινιά ποικιλία με τα φημισμένα Sancerre και Chablis.
Ναι, ήταν μια καλή χρονιά το 2015 για το ελληνικό κρασί. Και όχι μόνο στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Ας ελπίσουμε ότι κακοί χειρισμοί και ατυχή μέτρα, όπως η επιβολή ΕΦΚ, δε θα λαβώσουν έναν κλάδο που έχει προσφέρει τόσο πολλά όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας.

***  Ο τάφος του «Πολεμιστή» στη Χώρα στα αρχαιολογικά ευρήματα που σημάδεψαν την Ελλάδα το 2015!          
      
O τάφος στη Χώρα «αποτελεί την πιο εντυπωσιακή
περίπτωση προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία»
 Μια πλούσια από αρχαιολογική άποψη χρονιά ήταν το 2015, γεμάτη από εξαιρετικής σημασίας ευρήματα (όπως η ταφή πολεμιστή στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος), αποφάσεις που άλλαξαν τα δεδομένα (όπως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης), καθώς και από προγράμματα ανάδειξης μνημείων ανά την επικράτεια (το τέλος του έτους σηματοδοτεί την παράδοση των έργων ΕΣΠΑ που υλοποιήθηκαν μέσω κονδυλίων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο).
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε μια μικρή αναδρομή στις σημαντικότερες αρχαιολογικές ειδήσεις της χρονιάς που πέρασε, εστιάζοντας σε πέντε ευρήματα που είχαν και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, χωρίς να παραγνωρίζει ότι κάθε αρχαιολογική ανακάλυψη, ακόμα και η πιο ταπεινή, έχει τη σημασία της για την επιστήμη της Αρχαιολογίας.
Έτσι, με τη χρονολογική σειρά που εμφανίστηκαν στην ειδησεογραφία, το 2015 ξεχώρισαν οι παρακάτω αποκαλύψεις:
  1. Στις 12 Φεβρουαρίου 2015, δυο μέρες πριν από τον εορτασμό της Ημέρας των Ερωτευμένων, η είδηση μιας «σφιχτής αγκαλιάς» έκανε το γύρο του κόσμου. Η διπλή αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άνδρα και γυναίκας, σε στάση εναγκαλισμού, που χρονολογείται στο 3800 π.Χ., βρέθηκε στη θέση «Ξαγκουνάκι», ένα φυσικό λόφο περίπου 200 μέτρα από το σπήλαιο Αλεπότρυπα, στο πλαίσιο του πενταετούς Ανασκαφικού και Μελετητικού Έργου Διρού. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του επίτιμου εφόρου αρχαιοτήτων δρος Γ.Α. Παπαθανασόπουλου, από διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους επιστήμονες, υπό την εποπτεία των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων.
«Οι διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι εξαιρετικά σπάνιες και αυτή του Διρού αποτελεί μια από τις αρχαιότερες του κόσμου, αν όχι την αρχαιότερη, μέχρι σήμερα», είχε πληροφορήσει τότε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το εύρημα, που βγήκε από τα σπλάχνα της γης το καλοκαίρι του 2013, αλλά έγινε γνωστό λίγες μέρες μετά τα αποτελέσματα της πιστοποίησης του φύλου των δύο αγκαλιασμένων.
  2. Ένας νέος οικισμός «αναδύθηκε» φέτος από τη θάλασσα του όρμου Κοιλάδας στην Αργολίδα, στην παραλία Λαμπαγιαννά. Η μεγάλη έκταση του βυθισμένου οικισμού, ο εντοπισμός τουλάχιστον τριών υπερμεγεθών (18Χ10 μ.) πεταλόσχημων θεμελιώσεων -πιθανόν πύργων- που ήταν προσαρτημένες στη γραμμή τείχους και η πληθώρα της κεραμικής που συλλέχθηκε και χρονολογεί το εύρημα περίπου στο 2500 π.Χ., ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της φετινής έρευνας.
Όπως εξάλλου είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζιλιέν Μπεκ, λέκτορας της Ελληνικής Προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης κι ένας από τους υπεύθυνους της επιτόπιας έρευνας, «για την περίοδο που χρονολογείται ο οικισμός -και στην Ελλάδα ονομάζουμε Πρωτοελλαδική ΙΙ-, δηλαδή γύρω στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ., δε γνωρίζω καμία άλλη κατασκευή τόσο τεράστια».
Η έρευνα, που ξεκίνησε από το 2014 στη θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι με την αποστολή Terra Submersa και το ηλιακό σκάφος Planet Solar, διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι και του διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητή Καρλ Ρέμπερ, με υπεύθυνους επί τόπου, εκτός από τον κ. Μπεκ, την αρχαιολόγο της ΕΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα.
  3. Κι άλλες πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής εντοπίστηκαν το καλοκαίρι στην ανασκαφή του σημαντικότατου νέου μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου Λακωνίας, εμπλουτίζοντας τις έρευνες που διεξάγονται από το 2009 στην περιοχή από την Αρχαιολογική Εταιρεία, υπό τη διεύθυνση της επίτιμης εφόρου αρχαιοτήτων Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου.
Όπως είχε πει τον Αύγουστο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ανασκαφέας, «είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν περισσότερες πινακίδες και πολύ πιθανό να συμπληρωθούν κάποιες που ήδη έχουμε», ενώ το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στο χώρο που έχει ανασκαφεί είναι πως «η κύρια αρχιτεκτονική φάση ανήκει στον πρώτο ανακτορικό αιώνα, τον 14 αι. π.Χ., στον οποίο χρονολογείται και το αρχείο, είναι δηλαδή παλαιότερο από της Πύλου, κατά τουλάχιστον ένα αιώνα».
Η έρευνα είχε χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟΑ ως μία «από τις πιο σπουδαίες συστηματικές ανασκαφές στον τομέα της ελληνικής πρωτοϊστορίας».
  4. Λίγο πριν λήξει ο Αύγουστος, άλλη μια σημαντική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας: Μια επιγραφή που ανέφερε «ΕΛΘΕ ΜΟΙ Ω ΠΑΙΑΝ ΦΕΡΩΝ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟΝ ΑΛΗΘΕC» (δηλαδή «Έλα σε μένα ω Παιάνα [Απόλλωνα] φέρνοντας τον αληθινό χρησμό») βρέθηκε στο στόμιο πηγαδιού στην αυλή του ιερού του «Εκατείου», στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τότε, του ΥΠΠΟΑ, «το εξαιρετικής σημασίας εύρημα ταυτίζει τη συγκεκριμένη θέση ως το πρώτο και μοναδικό μαντείο Απόλλωνος στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τη λατρεία του θεού μαζί με την αδελφή του Άρτεμη και αποκαθιστά την ορθή ερμηνεία του χώρου ως τεμένους που στο τέλος του 19ου αι. είχε αποδοθεί από τον Κ. Μυλωνά και σε μια τρίτη θεότητα, την Εκάτη».
Η ανακάλυψη, που έγινε κατά τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (υπό τη διεύθυνση της δρος Γιούτα Στρόσεκ και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών), είναι σημαντική για την ιστορία της αρχαίας λατρείας στην Αθήνα τη ρωμαϊκή εποχή.
  5. Μια «χρυσή» ταφή, ένας ασύλητος, πλούσια κτερισμένος λακκοειδής τάφος πολεμιστή (ή και ιερέα) του 1500 π.Χ. ήρθε στο φως φέτος το καλοκαίρι στη Χώρα, κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό. Η είδηση παρέμεινε κρυφή ως τα τέλη Οκτωβρίου -και την ολοκλήρωση των ερευνών- για λόγους προστασίας των ευρημάτων. Δίπλα στον πολεμιστή βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, μια σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα (ορισμένα με χρυσά χείλη), χάλκινα αγγεία και κύπελλα, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι και περισσότερες από 1.000 ψήφους από πολύτιμους λίθους. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν -πολλά από τα οποία είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας- πιστοποιούν ότι ο τάφος «αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια», όπως πληροφορούσε το υπουργείο, αλλά και οι ανασκαφείς του, Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι (το ερευνητικό πρόγραμμα διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του ΥΠΠΟΑ).
Το ζεύγος των αρχαιολόγων ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσία δημοσιογράφων εγκαινιάζοντας, όπως ειπώθηκε από τον υπουργό Αρ. Μπαλτά, «μια νέα μορφή επικοινωνίας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/της Ελένης Μάρκου
 Υ.Γ.: Η βάρβαρη δολοφονία του Σύρου αρχαιολόγου Χαλέντ Αλ Aσάαντ και η καταστροφή των μνημείων της Παλμύρας και άλλων περιοχών από τους τζιχαντιστές του ISIS συγκλόνισαν το 2015, όχι μόνο τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Μια μνεία στα τραγικά αυτά γεγονότα δεν μπορεί να λείψει από καμιά αναδρομή του έτους που πέρασε.

***  Ενοποίηση λιμανιού και μαρίνας Καλαμάτας

Αυτοψία πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, από το δήμαρχο Καλαμάτας, μαζί με αντιδημάρχους και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, στο λιμάνι και τη μαρίνα Καλαμάτας, με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την ενοποίηση των χερσαίων χώρων τους. Ειδικότερα, προγραμματίζεται η διαμόρφωση της πλατείας που βρίσκεται νότια του κτηρίου του ΟΤΕ (πλάτανος), σε συνδυασμό με την εν μέρει καθαίρεση του τοίχου που χωρίζει το λιμάνι από τη μαρίνα. Θα δοθεί με τον τρόπο αυτό η δυνατότητα στάθμευσης αλλά και η επικοινωνία των χερσαίων χώρων λιμανιού και μαρίνας και η χρήση του πεζοδρόμου της μαρίνας από όποιον επισκέπτεται το λιμάνι. Στις εργασίες θα περιληφθούν η εγκατάσταση φωτισμού και ο καθαρισμός του χώρου, μαζί με τη χρήση του εσωτερικού του κυματοθραύστη («χιλιόμετρο»), στο οποίο ξεκινούν τα έργα φωτισμού. Η παρέμβαση θα συμπληρώνεται από τη διεύρυνση προς ανατολάς της οδού Ψαρών και του πεζοδρομίου της, όπου θα εγκατασταθεί ποδηλατόδρομος, ενώ ο δρόμος αυτός θα γίνει διπλής κατεύθυνσης. Τα ανωτέρω έργα, μαζί με την πρόσβαση στον πεζόδρομο της μαρίνας από ανατολικά και την ελεύθερη κυκλοφορία στο «χιλιόμετρο», θα συντελέσουν σημαντικά στην αναβάθμιση και ενίσχυση της μαρίνας. - 

***  Δύσκολα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες         
     
Προειδοποίηση για πρώτη της θερμοκρασίας, χιόνια και ανέμους
 Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές χιονοπτώσεις και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (κατά 10 -12 βαθμούς Κελσίου), που θα γίνει αισθητή αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και σταδιακά στην υπόλοιπη χώρα.
Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ο οποίος στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Θα πνεύσουν, επίσης, ενισχυμένοι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι, που η ένταση τους στο Αιγαίο θα φθάσει τα 7 με 8 μποφόρ.

***  Έπαιζαν μπλακτζάκ στον Άρι και μπαρμπούτι στο Πεταλίδι…

Δεκατέσσερα άτομα συνελήφθησαν χθες και προχθές για παράνομα τυχερά παιχνίδια, σε Άρι και Πεταλίδι, ύστερα από ελέγχους που διενεργήθηκαν στην περιοχή από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του παράνομου «τζόγου». Συγκεκριμένα, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας πραγματοποίησαν προχθές έλεγχο σε καφενείο στον Άρι, όπου διαπιστώθηκε πως ο υπεύθυνος είχε επιτρέψει σε τέσσερα άτομα, ηλικίας από 50 έως 67 ετών, σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, τη διεξαγωγή του παράνομου τυχερού παιχνιδιού «21» ή μπλακτζάκ. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παιγνιόχαρτα, όπως και 933 ευρώ. Επίσης, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, σε άλλο κατάστημα-καφενείο στο Πεταλίδι, με προσωρινά υπεύθυνο έναν 58χρονο, διαπιστώθηκε ότι είχε επιτραπεί σε οκτώ άτομα, ηλικίας από 21 έως 65 ετών, σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, η διεξαγωγή του παράνομου τυχερού παιχνιδιού «ζάρια». Κατά τη διάρκεια του ελέγχου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ζάρια και 2.470 ευρώ. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκαν δύο αυτοτελείς δικογραφίες για διενέργεια παράνομων τυχερών παιχνιδιών, οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμη δύο γυναίκες, ηλικίας 28 και 55 ετών, που αναζητούνται. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας. -

*** Αθλητική   ενημέρωση  :
   Ο  Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ***    ΕΥΡΩΠΗ: Ευρωλίγκα - Top 16
Αγωνιστική ημέρα: 1

29.12. 19:00ΚίμκιΤΣΣΚΑ Μόσχας 91-89, (41-51) .-^
 

29.12.2015  21:00ΟλυμπιακόςΜπαρτσελόνα   74-62 ,(39-26) .-  ^
 

29.12. 21:45ΟυνικάχαΝταρουσάφακα   70-62, ( 29-32) .- 
 

30.12. 19:00Αναντολού ΕφέςΕρυθρός Αστέρας
 

30.12. 19:45Ζαλγκίρις ΚάουναςΛαμποράλ Κούτσα
 

30.12. 20:00ΣεντέβιταΛοκομοτίφ Κουμπάν
 

30.12.2015   21:00ΦενερμπαχτσέΠαναθηναϊκός
 

30.12. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπάμπεργκ

*** 1η  αγωνιστική  , Τρίτη 29/12/2015 :
Με το δεξί ο Ολυμπιακός στο «TOP16», 74-62 την «Μπάρτσα»
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   74-62 , (39-26) .-^
Τα δεκάλεπτα : 14-14 , (39-26) , 56-40 , 74-62 .-
Βίντεο  από τον αγώνα :
~ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 74-62  ΤΟP  16    αγων  29/12/2016: https://youtu.be/1EnZN9u5RnA .-
Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Βιατόρ (Ισπανία), Κόλιενσιτς (Μαυροβούνιο)
Τα δεκάλεπτα: 14-14, 39-26, 56-40, 74-62
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Τζέιμς 6, Χάντερ 10, Παπαπέτρου 8, Σπανούλης 11, Στρόμπερι 8, Τσαϊρέλης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 7, Αγραβάνης 6, Μάντζαρης 6, Χάκετ 8, Αθηναίου 2.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Τσάβι Πασκουάλ): Ντόελμαν 4, Ρίμπας 8, Λαγουάλ, Αμπρίνες 3, Ναβάρο 1, Σατοράνκσι 12, Βεζένκοφ 3, Ερικσον, Σάμιουελς 7, Όλεσον 5, Περπέρογλου 3, Τόμιτς 16.
~ ΚΙΜΚΙ-ΤΣΣΚΑ  Μόσχας  91-89, ( 41-51) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 21-29 , (41-51) , 69-71 , 91-89 .-
Βίντεο  από τον αγώνα :
~ΚΙΜΚΙ-ΤΣΣΚΑ    91-89  ΤΟΠ 16 29/12/2015 1η  αγων. : https://youtu.be/_Kq_Ns-jfhc .-
Τα δεκάλεπτα: 21-29, 41-51, 69-71, 91-89
Χίμκι: Ράις 22 (5 ασίστ), Σβεντ 28 (4τρ., 5 ασίστ), Ντράγκιτς 7, Όγκουστιν 12, Κοπόνεν 7, Βιάλτσεφ, Σοκόλοφ 2, Μόνια 5, Τοντόροβιτς, Χάνικατ 4, Ντέιβις 4
ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ντε Κολό 20 (6ασίστ), Τεόντοσιτς 18 (3/9 τρίποντα, 7 ασίστ), Φριτζόν 9, Νίκολς 5, Κορόμπκοφ 2, Φρίλαντ 8, Χίγκινς 16, Κουρμπανόφ 5, Χάινς 6.

~ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα-Νταρουσάφακα Τουρκίας 70-62 , ((29-32) .- Τα δεκάλεπτα  : 14-16, (29-32), 54-53 , 70-62 .- ^
Βίντεο  από  τον αγώνα  :          
~ ΜΑΛΑΓΑ-ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ   70-62   ΤΟΠ 16 1η  αγων   29/12/2015: https://youtu.be/1cc0pOah2ws .-                                                                                                             Τα δεκάλεπτα: 14-16, 29-32, 54-53, 70-62.Μάλαγα: Τζάκσον 20(3/4τρ), Ντίαθ, Χέντριξ 13(8ρ), Τόμας 7(1), Ντιέθ 2, Σουάρεθ 2, Σμιθ 6(2), Νέντοβιτς 3(1), Βάθκεθ 2, Κουζμίνσκας 15(2), Νέλσον, Κούλι Νταρουσάφακα: Γουιλμπέκιν 9(1), Γιαγκμούρ 5(1), Ρέντινγκ 5(1), Ερντέν 15(11ρ), Μαρκοϊσβίλι, Γκόρντον 7(1), Αρσλάν 1, Σλότερ 2, Χαραγκόντι 9(5ρ), Μπιέλιτσα 3(1), Πρέλντζιτς 4
Νίκη με σπρώξιμο για Εφές!
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ -ΕΡΥΘΡΟΣ  ΑΣΤΕΡΑΣ  85-84  , (44-54) .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 25-23  , (44-54) , 61-72 , 85-84 .-
Τα δεκάλεπτα: 25-23, 44-54, 61-72, 85-84
Αναντολού Εφές (Ίβκοβιτς): Τάιους 6, Μπαλμπάι, Μπράουν 2, Οσμάν 5 (1), Μπατούκ, Σάριτς 12 (1), Κορκμάζ 7 (1), Γκρέιντζερ 13 (1), Ερτέλ 6 (1), Ντίμπλερ 13 (3), Ντάνστον 21, Ντουβερίογλου.
Ερυθρός Αστέρας (Ράντονιτς): Ρέμπιτς, Ντάνγκουμπιτς 3 (1), Λάζιτς 10 (2), Μίσιτς 6 (1), Τέγιτς 2, Σιμόνοβιτς 10 (2), Γκούντουριτς 5 (1), Γιόβιτς 8, Μίλερ 12, Τσίρμπες 22, Στίματς 6.

~ ΖΑΓΚΛΊΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ -ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ  68-89.- ^    , (
Τα  δεκάλεπτα  : 14-33 , (40-55) ,

~ΣΕΝΤΕΒΙΤΑ - ΛΟΚΟΜΟΤΙΦ ΚΟΥΜΠΑΝ     75-89 .-
Τα  δεκάλεπτα  : 21-1`8, 33-38 ,

Ο ΠΑΟ το «πάλεψε» στην Πόλη, αλλά ηττήθηκε από τη Φενέρ
~ ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  82-75  , (46-43) .-
Τα  δεκάλεπτα  : 28-18 , (46-43) , 62-58 , 82-75 .-
Τα δεκάλεπτα: 28-18, 46-43, 62-58, 82-75
Διαιτητές: Πέρεθ Πιθάρο (Ισπανία), Λατίσεβιτς (Λετονία), Πέτεκ (Σλοβενία)
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 2, Ούντο 16, Αντιτς 12 (3), Μπογκντάνοβιτς 12 (2), Σλούκας 4, Βέσελι 12, Κάλινιτς, Ντίξον 9 (1), Ντάτομε 15 (2).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 10, Γιάνκοβιτς 8 (2), Φώτσης 6 (2), Ραντούλιτσα 14 (3), Παππάς 6, Φελντέιν, Διαμαντίδης 5 (1), Γκιστ 14, Καλάθης 9 (1), Κούζμιτς 3.
~ ΡΕΑΛ Μανδρίτης -ΜΠΑΝΜΠΕΡΚ
Τα  δεκάλεπτα  :

***  Ανακοινώθηκε ο... διψασμένος ο Μπουμάλ!                                                             Ολοκληρώθηκε και επίσημα η μεταγραφή του Ολιβιέ Μπουμάλ στον Παναθηναϊκό με την ΠΑΕ να ανακοινώνει την απόκτησή του ως το 2018. Κατευθείαν για προπόνηση στο Κορωπί, πότε θα ντεμπουτάρει.             
Στα «πράσινα» ντύθηκε και επίσημα ο Μουμάλ!
Ο 26χρονος Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής υπέγραψε το συμβόλαιό του το οποίο έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2018, φωτογραφήθηκε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και λίγο αργότερα το τυπικό μέρος της μετακίνησής του από τον Πανιώνιο ολοκληρώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ:
«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοινώνει την απόκτηση του Ολιβιέ Μπουμάλ από τον Πανιώνιο. Ο 26χρονος Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής θα αγωνίζεται στην ομάδα μας μέχρι το καλοκαίρι του 2018».
Η... δίψα του Μπουμάλ να πρωταγωνιστήσει στον Παναθηναϊκό φάνηκε με το καλημέρα. Ο Καμερουνέζος εξτρέμ ζήτησε να προπονηθεί κανονικά σήμερα το απόγευμα, παρά την κούραση από τις εξετάσεις που υποβλήθηκε το πρωί. Το ντεμπούτο του πάντως δεν θα γίνει την προσεχή Δευτέρα (4/1) όταν και το τριφύλλι θα υποδεχθεί στην άδεια Λεωφόρο τον Παναιτωλικό. Κι αυτό διότι είχε συμπληρώσει τέσσερις κίτρινες κάρτες ως παίκτης του Πανιωνίου και σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΠΟ, όταν ένας παίκτης παίρνει μεταγραφή και κουβαλά τιμωρία, τότε εκτίει στο πρώτο ματς της νέας του ομάδας! Έτσι πιθανότατα να κάνει ντεμπούτο στο Κύπελλο, όταν στις 7 Ιανουαρίου ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενηθεί απ' τον ΠΑΣ.

***  Διακοπές τέλος από χθες για την Καλαμάτα          
     
Αδικαιολογήτως απόντες κρίθηκαν Κερμενίδης και Αθανασόπουλος
 Σε προπονητικούς ρυθμούς ξαναμπήκε από χθες η Καλαμάτα, με τον τεχνικό της ομάδας, Λεωνίδα Μπίλη να πιάνει δουλειά, νωρίς το απόγευμα στο γήπεδο του Ασπροχώματος. Περίπου 15 παίκτες έδωσαν το «παρών» στο πρώτο αυτό ραντεβού, μετά τα Χριστούγεννα. Αρνητική εξέλιξη αποτέλεσε η απουσία των Βασίλη Αθανασόπουλου και Νίκου Κερμενίδη, οι οποίοι …φλερτάρουν με την Ερμιονίδα, ωστόσο για να ολοκληρωθεί αυτή ή όποια άλλη μετακίνηση θα πρέπει να συναινέσει η διοίκηση της Καλαμάτας. Για την ώρα, οι δύο ικανοί και αναμφισβήτητα απαραίτητοι ποδοσφαιριστές για την τοπική μας ομάδα, κρίνονται ως αδικαιολογήτως απόντες και τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι.
Αντίθετα, άδεια είχαν πάρει οι Παλιούρας, Κολημήτρας, Καλαγκάνης, Τορεζάνι και Παναγιωτόπουλος.
Από την άλλη, νέα πρόσωπα δεν υπήρχαν στην προπόνηση χθες, όπως ίσως θα περίμεναν κάποιοι. Ή μάλλον υπήρχαν και αυτοί ήταν οι γνώριμοι Γιάννης Τσόπελας και Νίκος Λιόλιος. Ωστόσο, η παρουσία τους στην ομάδα της Καλαμάτας δεν αποτελεί μετεγγραφή, αλλά προπονούνται στο πλαίσιό της, έως ότου βρουν τον επόμενο αγωνιστικό τους προορισμό.
Ο τεχνικός των «μελανόλευκων» Λεωνίδας Μπίλης εμφανίζεται καθησυχαστικός μεταφέροντας ότι ήδη έχει υπάρξει συμφωνία με κάποιους παίκτες «πρώτης γραμμής», που θ’ ανακοινωθούν όμως όταν αποδεσμευθούν από τις ομάδες τους και ολοκληρωθεί και τυπικά η απόκτησή τους.
Η σημερινή προπόνηση θα είναι πρωινή στο Στάδιο της Παραλίας, ενώ σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, η ξεκούραση της Πρωτοχρονιάς θα είναι ελάχιστη ίσως και χωρίς κανένα ρεπό.

***Αναλυτικά  το πρόγραμμα  στο ποδόσφαιρο της Σούπερ Λίγκας :

Σάββατο 2 Ιανουαρίου  2016
====================
15.00: Αστέρας Τρίπολης-Πανθρακικός
Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας)
Βοηθοί : Πυλαρινός (Ζακύνθου), Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας)
4ος : Φουκάκης (Ηρακλείου)

17.15: ΠΑΣ Γιάννινα-Βέροια
Διαιτητής: Βάτσιος (Δυτ. Αττικής)
Βοηθοί : Δημητριάδης (Μακεδονίας), Γεωργιάδης (Κοζάνης)
4ος : Συμεωνίδης (Πιερίας)

19.30: Ηρακλής-Καλλονή
Διαιτητής: Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Βοηθοί : Δημητριάδης (Καστοριάς), Νταλούκας (Τρικάλων)
4ος : Τίκας (Καρδίτσας)

Κυριακή 3 Ιανουαρίου  2016

====================
15.00: Πλατανιάς-ΑΕΚ
Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθηνών)
Βοηθοί : Γρεβένης (Χαλκιδικής), Λάμπρου (Ανατ. Αττικής)
4ος : Μουρτζάκης (Ηρακλείου)

17.15: Ξάνθη-ΠΑΟΚ
Διαιτητής: Παπαπέτρου (Αθηνών)
Βοηθοί : Πετρόπουλος (Αρκαδίας), Βλάσσης (Λασιθίου)
4ος : Σκουλάς (Σερρών)

17.15: Λεβαδειακός-Ατρόμητος
Διαιτητής: Δελφάκης (Αρκαδίας)
Βοηθοί : Κωστάρας (Αιτ/νίας), Κουρομπίλια (Δυτ. Αττικής)
4ος : Σταθόπουλος (Δυτ. Αττικής)

19.30: Πανιώνιος-Ολυμπιακός
Διαιτητής: Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας)
Βοηθοί : Μερκενίδης (Μακεδονίας), Βέρρης (Λέσβου)
4ος : Λαμπρόπουλος (Ηλείας)

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου  2016
====================
19.30: Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός
Διαιτητής: Τζήλος (Λάρισας)
Βοηθοί : Γκάγκας (Λάρισας), Δουδούμης (Φθιώτιδας)
4ος : Μιχαηλίδης (Βοιωτίας)






~   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :                    
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-01-2015.html .-  
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Δεκεμβρίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-02-2015.html .-   ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02    Δεκεμβρίου 2015  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/12/02-2015.html  
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Δεκεμβρίου  201 http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-03-2015.html .- ~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-04-2015.html  .-  
 ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015.html .-    
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδας μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  05  Δεκεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-05-2015.html .-          
 ~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  05  και  06  Δεκεμβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/05-06-2015.html .-    
 ~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 06  Δεκεμβρίου  2015:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-06-2015.html .-  
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  07 Δεκεμβρίου  2015   : http://arfara-kalamata-greece.blog      spot.gr/2015/12/arfara-news-07-2015.html .-    
~ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-                         
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Δεκεμβρίου 2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-08-2015.html .-    
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-09-2015.html .-                 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  10  Δεκεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-10-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA   NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11  Δεκεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-11-2015.html ,        
~  Η  Εφημνερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  12  Νοεμβρίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-12-2015.html .-
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 12 και 13 Δεκεμβρίου 2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/12-13-2015.html .-
 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 13 Δεκεμβρίου  2015  :   http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-13-2015.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-14-2015.html .- 
 Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη 15  Δεκεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-15-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  16 Δεκεμβρίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-16-2015.html .-  
~ 44.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  16  Δεκεμβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/16-2015.html .-
Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Δεκεμβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-17-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 18  Δεκεμβρίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-18-2015.html .- 
  Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Παρασκευή  18  Δεκεμβρίου  2015  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/12/18-2015.html .-
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  19  και  20  Δεκεμβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/19-20-2015.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-19-2015.html .-
   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS     στο αγιάζι  της  ενημέρωσης   Κυριακή   20  Δεκεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-20-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  21  Δεκεμβρίου  2015:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-21-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  21 Δεκεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/12/21-2015.html .- 
Η  Εφημνερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22  Δεκεμβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-22-2015.html .- 
~   Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-23-2015.html . -                                      
Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Πέμπτη  24  Δεκεμβρίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-24-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 25  Δεκεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-25-2015.html .- 
  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS   στο  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Σάββατο  26  Δεκεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-26-2015.html .-
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  26  και  27  Δεκεμβρίου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/26-27-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή    27  Δεκεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-7-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NWES   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα 28  Δεκεμβρίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-nwes-28-2015.html .- 
~ Η Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-30-2015.html .-
~H ιστορία του ψωμιού στην Ελλάδα μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και Η  Βασιλόπιτα ,   Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/12/h.html .-                                                                          
 ~           
                                                                                                                                                            
~***   http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4672 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 568 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.482   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   541 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  490. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~    

   STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010    
                      


                                                                                                                 





****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4460 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2711 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2718   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9885  βίντεο   .- 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅