Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας μας 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2015

Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015
~  Τριήμερος εκδρομή στις γοητευτικές και μοναδικές ομορφιές της  πατρίδας  μας . !! 
~ Παρασκευή 04-09-2015 : Ώρα 06.00π.μ.  ,  Αρφαρά -Μελιγαλάς Ν. Μεσσηνίας - Ελευσίνα- Κάζα- Ερυθρές-Θήβα - Ε.Ο. Αθηνών -Θεσσαλονίκης -Αλμυρός Βόλου - ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ Μαγνησίας (φαγητό)- Νησάκι Κίκυνθος-Παγασητικός - Ι. Μονή Ξενιάς Βόλου - Αλμυρός , Αϊδίνι  Αγχίαλος-ΒΟΛΟΣ (διανυκτέρευση ξενοδοχείο ΑΙΓΛΗ ) Σάββατο 05/09/2015 : - Πορταριά -Μακρινίτσα - ΑΓΙΑΣ Λάρισας - Αγιόκαμπος -Μεταξοχώρι -παραλιακά χωριά Όσσας(Κίσαβος) Ομόλιον-Στόμιο -Τέμπη- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -Ταγαράδες- ΣΟΥΡΩΤΗ -Προσκύνημα στον τάφο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου μοναχού-στην Ι. Μονή Ιωάννου του Θεολόγου(γυναικείο)- (λόγω διαδηλώσεων δεν πήγαμε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης) -ΒΕΡΟΙΑ -Ξενοδοχείο Βέροια 6 χιλιόμετρα από  Βέροια προς Νάουσα - Κυριακή 06-09-2015 :  Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο (παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας) - μέσο  Ε.Ο. Εγνατίας  στο ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ Μουσείο στο χωριό Μηλιά Γρεβενών (ο μεγαλύτερος χαυλιόδοντας στον κόσμο μήκους 5,05 μέτρα  (βιβλίο Γκίνες) -ΓΕΒΕΝΑ - ΜΕΤΣΟΒΟ (φαγητό) - Γιάννενα- Άρτα- Αμφιλοχία (Καραβασάν)-ΠΑΤΡΑ -Πύργος - Ζαχάρω- Μελιγαλά- Αρφαρά (11.00 ώρα το βράδυ) .-

~ Πήγαινε αργά σε τούτο τον κόσμο , για να μην πάς γρήγορα στον άλλο . ...

~ Οδηγέ μου , κράταγε αποστάσεις , όπως και στην πεθερούλα σου  ..

Βίντεο :  Τραγουδάει  ο Σταματάκος 2-9-2015: http://youtu.be/Ov1K0zhQ7Xs ,
1.- ΘΗΒΑ  ενημέρωση  αφήγηση Αθανασίας 4/9/2015: http://youtu.be/pyfAUHbIzb8 ,
2.- Διαδρομή Ε Ο  Αθηνών  Λαμίας  4 /9 /2015 : http://youtu.be/VNCrZOn5XM8
3.- Διαδρομή προς Αμαλιάπολη Μαγνησίας  4- 9- 2015 ; http://youtu.be/_9Hyd0RjO6A ,
Map of Αμαλιάπολη
4.- ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ Μαγνησίας  αφήγηση ενημέρωση από Αθανασία  4- 9-2015: http://youtu.be/81YN2uqaiSU ,
***     ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ Παγασητικού κόλπου
Μια ξεχωριστή ιστορία

ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΗ: Μια ξεχωριστή ιστορία
Κοντά στον Αλμυρό και σε απόσταση 54χλμ. από το Βόλο, στη δυτική παραλία του Παγασητικού Κόλπου βρίσκεται η Μιτζέλα ή Αμαλιάπολη. Ένας οικισμός πανέμορφος, φτιαγμένος μέσα σε ελιές και πεύκα, με υπέροχα κτίρια, μοναδικής αρχιτεκτονικής. 
  Σήμερα η Αμαλιάπολη αποτελεί διαμέρισμα του Δήμου Αλμυρού. Συνεχίζει την πορεία της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της. Έχει αναπτυχθεί σε παραθεριστικό κέντρο που προσελκύει πολλούς ντόπιους και ξένους τουρίστες.
  Η ευρύτερη περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα natura για το φυσικό κάλος και την ύπαρξη σπάνιας πανίδας. Στον γραφικό κόλπο της Αμαλιάπολης δεσπόζει το νησάκι «Κίκυνθος» που φιλοξενεί το ιστορικό εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, που χτίστηκε το 1805 από Τρικεριώτες, ενώ στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο ως τις Νηές έχουν εντοπιστεί 12 ναυάγια της ύστερης ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου.
  Τμήματα του οπλισμού των πλοίων των Μιτζελιωτών, που διακρίθηκαν για τον ηρωισμό τους, σε ναυμαχίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, όπως είναι τα κανόνια εκτίθενται στην πλατεία της Αμαλιάπολης.
  Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα γραφικά μαγαζιά, να φάνε, να διασκεδάσουν και να μείνουν στα όμορφα ξενοδοχεία της περιοχής. Να κάνουν περίπατο στη δασική περιοχή που εκτείνεται πάνω από τον οικισμό και να δοκιμάζουν υπέροχους μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια της παραλίας. Ακόμα μπορούν να επισκεφτούν το κάστρο και να περιδιαβούν με άμαξα τα πλακόστρωτα μονοπάτια.
  Οι υπέροχες παραλίες εκτείνονται σε όλο το μήκος της περιοχής και φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών. Μόλις 8 χλμ. από την Αμαλιάπολη βρίσκεται η Σούρπη με επίνειο της Νηές το λιμάνι των Μυρμιδόνων, αφετηρία του Αχιλλέα για τον Τρωϊκό πόλεμο. Γραφική παραλία που προσφέρεται για κολύμπι και ψάρεμα.
  Η περιοχή φημίζεται για τις βιολογικές της καλλιέργειες και ειδικά της ελιάς. Τέλος με τη βοήθεια αλόγων, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν απόμερες περιοχές και παραλίες μοναδικής ομορφιάς και καλαισθησίας.
Από το 13ο αιώνα…
Η ιστορία της Αμαλιάπολης ή Μιτζέλας, αφήνει άφωνους τους επισκέπτες και δείχνει το μεγαλείο της ψυχής των κατοίκων της. Ξεκινάει το 13ο αιώνα με το κάψιμο του παλαιού χωριού από τους Φράγκους και ολοκληρώνεται το 1928 από τους Τούρκους, για να τιμωρήσουν τους κατοίκους, για τη συμμετοχή τους στον ένοπλο αγώνα του 1821.
  Οι Τούρκοι θανάτωσαν τους περισσότερους άρρενες κάτοικους, ενώ τα γυναικόπαιδα προτίμησαν να πέσουν στη θάλασσα για να μην αιχμαλωτισθούν. Οι κατακτητές ολοκλήρωσαν το έργο τους, καίγοντας το χωριό, συθέμελα.
  Τα ερείπια του παλιού χωριού, που βρισκόταν στο Βόρειο Πήλιο, κρύβονται μέσα στην πυκνή βλάστηση. Το μόνο που έχει απομείνει, από το χωριό των 800 κατοίκων με τις 19 εκκλησίες, είναι η κόγχη του ιερού μιας εκκλησίας κι ένας πέτρινος τοίχος, στο μέρος που βρισκόταν το παζάρι του χωριού.
  Ακολούθως οι λίγοι επιζήσαντες πέρασαν στη Σκόπελο, όπου με πολύ κόπο και για αρκετά χρόνια, μάζευαν χρήματα με τα οποία αγόρασαν τη δυτική παραλία του Παγασητικού που ονομαζόταν «Μονολιά» και με την συμπαράσταση κατοίκων από άλλα χωριά που βρίσκονταν υπό τουρκική κατοχή, κατάφεραν το 1834 να χτίσουν τον καινούργιο οικισμό.
  Το 1836, το χωρίο επισκέφτηκε η νεοφερμένη Βασίλισσα Αμαλία μαζί με τον Όθωνα. Η νεαρή τότε γυναίκα, επιβραβεύοντας του κατοίκους για την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν στους Τούρκους, υιοθέτησε το χωριό και έβαλε να φτιάξουν εκτός από το ρυμοτομικό σχέδιο και πολλά οικήματα μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, μεταξύ των οποίων τα σχολεία αρρένων - θηλέων, τα οποία συντηρούσε και το κάστρο. Ήταν τέτοια η αγάπη της γι' αυτό τον τόπο που φρόντισε να τον επισκέπτεται και να διαπιστώνει από κοντά την πρόοδο των εργασιών. Μέχρι σήμερα σώζεται ως ξενοδοχείο, το σπίτι του οπλαρχηγού Γριζάνου, που φιλοξενήθηκε.
  Το 1837 τιμητικά η Αμαλιάπολις γίνεται δήμος και το κράτος ιδρύει Τελωνείο, Λιμεναρχείο, Στρατώνα για τη στρατιωτική φρουρά και αργότερα Δημοτικό Ταχυδρομείο.
  Το 1857 ολοκληρώνεται το κτίσιμο της πρώτης εκκλησίας, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, του οποίου το μαρμάρινο τέμπλο κατασκεύασε ο Τηνιακός γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.
  Το 1920 μεταφέρεται εκεί η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, που φέρανε στην Ελλάδα Ρώσοι ιερομόναχοι, μετά την επικράτηση του κομμουνισμού στη Ρωσία το 1917. Έκτοτε παραμένει προστάτιδα και πολιούχος της.
  Τον Αύγουστο του 1943 η Μιτζέλα ή Αμαλιάπολις καταστρέφεται, ευτυχώς σε περιορισμένο βαθμό, εκ νέου από τους Ιταλούς κατακτητές, οι οποίοι βάζουν φωτιά για να τιμωρήσουν τους πατριώτες για την αντίστασή τους στον Ιταλικό στρατό.
Με ονομασία προέλευσης
Η Μιτζέλα πήρε το όνομα της από τη βλάχικη λέξη Μουντζέλα, η οποία σημαίνει μικρό δασωμένο βουνό. Το δεύτερο όνομα της, το απέκτησε το 1936, προς τιμής της Βασίλισσας Αμαλίας, η οποία γοητευμένη από το φυσικό κάλος της περιοχής, έδωσε εντολή σε έναν Βαυαρό, πολεοδόμο μηχανικό, να εκπονήσει το ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού, το οποίο έχει μέχρι σήμερα.
  Αξιοθέατα
Ø  Ο Γραφικός παραλιακός Πλακόστρωτος Πεζόδρομος
Ø  Το Μνημείο της Επανάστασης του 1821
Ø  Το νησάκι Κίκυνθος, με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στην είσοδο του όρμου της Αμαλιάπολης
Ø  Ο όρμος Λουτράκι όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα
  Εκδηλώσεις 
Ø  Πανηγύρι της Aγίας Mαρίνας (στην Κίκινθο) (17/7)
Ø  Πανηγύρι της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα (6/8)
  Που θα μείνετε
Ø  Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα
Τηλέφωνο: 24220 91271 
Ø  AMALIA HOTEL
Τηλέφωνο: 24220 91264
Ø  OASSIS HOTEL
Τηλέφωνο: 24220 91376
Ø  NANCY HOTEL
Τηλέφωνο: 24220 91227
  Που θα φάτε και θα πιείτε
Ø  Το Μπαλκονάκι, Εστιατόριο – Ουζερί
Τηλέφωνο: 2422091323 & 91336
Ø  Ο Κώστας, Εστιατόριο – Ουζερί
Τηλέφωνο: 2422091102
Ø  Η Αμαλιάπολις, Εστιατόριο – Ουζερί
Τηλέφωνο: 2422091355
Ø  Ιππόκαμπος, Εστιατόριο – Ουζερί
Τηλέφωνο: 2422091400
Ø  Ο Σερίφης, Εστιατόριο – Ουζερί
Τηλέφωνο: 2422091420
Ø  Το Σπεσιαλάκι, Ταχυφαγείο
Τηλέφωνο: 2422094312
Ø  PER SEMPRE, Καφέ – Μπαρ
Ø  Κεντρικόν, Καφετέρια
Ø  Γκλέζος Καφέ, Καφετέρια
Ø  Στάμος Γεώργιος, Καφετέρια
  Κρουαζιέρες Ελισάβετ
Οι "Elisabet Cruises" πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, προσφέροντας στιγμές απόλαυσης και ξεκούρασης στους επισκέπτες του Πηλίου. Με σημείο εκκίνησης το λιμάνι της Αμαλιάπολης, οι "Elisabet Cruises" σας προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσετε μια διαφορετική εικόνα του Πηλίου και να πλεύσετε στα καταγάλανα νερά παρέα με τους γλάρους και τα δελφίνια. Πραγματοποιούνται κρουαζιέρες στα παράλια του Πηλίου, αλλά και στις Σποράδες, με επισκέψεις στην Σκιάθο, Σκόπελο και το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου.
Τηλ: 24220 91273 Τηλ/Fax: 24220 91422 Κιν: 6974 788083
5 ~ Ανέκδοτο Αποστόλη Φ Δ  4/9/2015 Μονή Ξενιάς : http://youtu.be/qlYI0RjIOo0 ,
6.- Νησάκι  ΚΥΚΙΝΘΟΣ Αμαλιάπολης Μαγνησίας  4 -9 -2015: http://youtu.be/_Gg4kv68OPM ,
7.- Ι Μ  Κάτω  Ξενιάς  αφήγηση ενημέρωση από Αθανασία 4/9/2015 : http://youtu.be/uz6Fbl2gIHw ,
8 ~  Ι Μ  ΞΕΝΙΑΣ  φθάνοντας  διαδρομή 4/9/2015 : http://youtu.be/QTJByyzqx50 ,
\**  Η Μονή της Παναγίας Ξενιάς στον πόλεμο του '40 και την Κατοχή Το μοναστήρι της Άνω Ξενιάς βρίσκεται στο όρος Όθρυς, στα νότια όρια του νομού Μαγνησίας, ανάμεσα στα χωριά Κοκκωτοί και Βρύναινα της επαρχίας Αλμυρού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αγνοούν την ύπαρξή του, ενώ πολλοί το συγχέουν με το γνωστό μοναστήρι της Κάτω Ξενιάς, που βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό. Το παλιό, το πρώτο μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς, για να το δεις πρέπει ν’ ανηφορήσεις το βουνό και να διασχίσεις το πυκνό παρθένο δάσος, οδηγούμενος από το στενό δρόμο που ενώνει τα δύο χωριά.
Ομιλία του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Άνω Ξενιάς Αρχιμ. Νεκταρίου Ντόβα (νυν Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών) σε εκδήλωση μνήμης για την Κατοχή που πραγματοποίησε το 2001 η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.
Το μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς από τις πρώτες μέρες του πολέμου του ’40 στάθηκε στο πλευρό του λαού μας και τις ανάγκες του. Η δράση του όμως κορυφώθηκε μετά την κατάρρευση του μετώπου και την είσοδο των γερμανών στη χώρα μας, και αφορούσε την διάσωση από την αιχμαλωσία ξένων συμμάχων στρατιωτών του Αγγλικού εκστρατευτικού σώματος. Οι στρατιώτες αυτοί, μετά την αποτυχία της αντίστασης στα Τέμπη, ακολουθώντας ορεινές διαβάσεις, πεζοπορούσαν προς τα παράλια της Μαγνησίας με την ελπίδα να περάσουν στα νησιά και από εκεί στην Τουρκία ή την Κρήτη.

Η Άνω Μονή Ξενιάς, που ήταν μακριά από τους δρόμους πορείας των ταχύτατα κατερχομένων γερμανικών μηχανοκινήτων μονάδων, αποτέλεσε ιδανικό και σίγουρο καταφύγιο των καταπονημένων εκείνων ανδρών.
Η θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της ΘεοτόκουΕίναι η εφέστιος εικόνα της Ιεράς Μονής, αποτελεί έργο άριστης βυζαντινής τέxνης και είναι αxρονολόγητη, ενώ φέρει ασημένιο κάλυμμα που κατασκευάστηκε στο Βόλο το 1900. Εντυπωσιακός είναι ο μεγάλος αριθμός των προσώπων που εικονίζονται στην όλη σύνθεση, 30 στον αριθμό. Σύμφωνα με την παράδοση, η Εικόνα βρέθηκε μέσα σε κισσούς στον τόπο που στη συνέxεια κτίστηκε ο πρώτος Ναός, και γι' αυτό η Μονή αρxικά ονομάστηκε "Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Κισσιωτίσσης", ονομασία που αναγράφεται σε παλαιά σφραγίδα της Μονής. Καθημερινά η Παναγία μας δια της Θαυματουργού Εικόνας της σκορπίζει πλούσια την xάρη της και την παρηγορία της όxι μόνον στους μοναxούς της Μονής Της, αλλά και σε όλους όσοι με πίστη καταφεύγουν σε Αυτήν. Κατά καιρούς έxει επιτελέσει πολλά και αδιαμφισβήτητα θαύματα, όπως οι αντιμετωπίσεις επιδημιών, θεομηνιών, ανομβριών, αλλά και οι ιάσεις σοβαροτάτων προβλημάτων υγείας.
9  Μ  ΞΕΝΙΑΣ  4-9-2015 : http://youtu.be/E36oUmleX7U  ,
Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς (Αλμυρού Βόλου)
Πρόκειται για μια ιστορική Μονή. Βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές της Όθρυος, του βουνού που χωρίζει τη Μαγνησία από τη Φθιώτιδα σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων. Ανήκει διοικητικά στο νομό Μαγνησίας και εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.
Απέχει οδικά από το Βόλο 60 χιλιόμετρα και 25 από τον Αλμυρό. Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι παρουσία λειψάνων πρωτοχριστιανικού Ναού που ανάγονται στον 6ον και 7ον αιώνα μαρτυρεί την υπερχιλιόχρονη ιστορία της. Ωστόσο οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως η ίδρυση της Μονής πρέπει να τοποθετηθεί στα τέλη του 10ου αιώνα.
Η πρώτη περίοδος ανάγεται στα 1100 - 1200 μ.Χ. Το μοναστήρι βρισκόταν σε άλλο σημείο της περιοχής με το όνομα Κισσιώτισσα (Άνω Ξενιά). Οι πηγές αναφέρουν για την εκεί μονή το όνομα του Καρδινάλιου Πελαγίου, που στάλθηκε από τον Πάπα Ρώμης για να υποτάξει τον ορθόδοξο κλήρο στον παπικό θρόνο. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το 1213 ο Πελάγιος κατέκαυσε το μοναστήρι και έσφαξε τους 800 μοναχούς, επειδή δεν δέχτηκαν να συλλειτουργήσουν.
Η ανασυγκρότηση έγινε το 16ο αιώνα και σιγά-σιγά κατέβηκαν στην κάτω μονή, ενώ υπήρχε και η άνω. Μετά το 1867, οι μοναχοί, εγκαθίστανται μόνιμα στην κάτω μονή, που επιβλήθηκε στην περιοχή ως Μοναστήρι της Παναγίας της Ξενιάς.
Κατά τη Γερμανοϊταλική κατοχή έγινε κατάληψη της μονής και διαρπαγή αφιερωμάτων και σκευών. Η συμβολή της Ιεράς Μονής στην υπόθεση του κοινού αγώνα υπέρ της ελευθερίας κατά την διάρκεια της Κατοχής είχε ως συνέπεια την πυρπόληση όλων των κτιρίων της πλην του Καθολικού από απόσπασμα Ιταλών στρατιωτών στις 26 Μαΐου 1942.
Το 1962 μετατρέπεται σε γυναικείο μοναστήρι. Όμως ο καταστρεπτικός σεισμός τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1980 που έγινε στην περιοχή κατέστησε το μοναστήρι ακατοίκητο με τα κελλιά και τον ναό να έχουν καταρρεύσει. Από θαύμα σώθηκαν οι μοναχές καθώς «τυχαίο» γεγονός δημιούργησε δεκάλεπτη καθυστέρηση ώστε την ώρα του σεισμού βρέθηκαν καθοδόν από τα κελλιά προς τον ναό για την πρωινή λειτουργία. Η Παναγία είχε φροντίσει για μια ακόμα φορά εκείνες που την διακονούσαν.
Στις 3 Νοεμβρίου 1983 και μετά από μεγάλες προσπάθειες της αδελφότητας θεμελιώθηκε από το νέο κτήτορα μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Χριστόδουλο το νέο μοναστήρι, περίπου ένα χιλιόμετρο από την παλιά μονή στον λόφο Καστράκι ή Καστρούλι. Ένα πανέμορφο νέο μοναστήρι με κήπους γεμάτο τριανταφυλλιές και περίτεχνα κτίσματα.
Στο ναό βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ξενιάς και της
Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Η μονή Ξενιάς εορτάζει στις 23 Αυγούστου, της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας, με τεράστια συγκέντρωση πιστών, ιδίως στον Εσπερινό.
Τα ιερά κειμήλια που υπάρχουν στη μονή είναι πολλά. Μεταξύ αυτών επτά λειψανοθήκες με λείψανα αγίων, τα δύο μικρά τεμάχια από την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου δώρο της Μονής Βατοπεδίου το 1522, χειρόγραφα βιβλία και άλλα.
Τέλος να αναφέρουμε ότι τα θαύματα που προσδίδονται στην Παναγία είναι πολλά και φτάνουν μέχρι το σήμερα. Είναι ξακουστή η Παναγία Ξενιά όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στην ευρύτερη της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Σήμερα εγκαταβιούν στην Ιερά Μονή 4 Πατέρες υπό την πνευματική καθοδήγηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Νεκταρίου Υφαντίδη οι οποίοι με περισσό ζήλο έχουν επιδοθεί στο μεγάλο πράγματι έργο της συνέχισης των ανοικοδομήσεων των κτιρίων της Μονής, με προσωπική και χειρονακτική εργασία, καθώς επίσης και με την ευγενική συνδρομή των φιλομόναχων προσκυνητών της Μονής. Φιλοδοξούν κατά Θεόν να αναδείξουν το Μοναστήρι φάρο πνευματικό, αντάξιο των παλαιών ημερών.
Ανάμεσα στα διακονήματα τους συγκαταλέγονται τα εργόχειρα που αφορούν στην αγιογραφία και στην παρασκευή θυμιάματος.  
10 ~I M  ΞΕΝΙΑΣ  προσκύνημα  4/9/2015 : http://youtu.be/sib7ySefvT8 ,
11 ~Ι M  ΞΕΝΙΑΣ Προσκύνημα εντός Ιερού  Ναού  4-9-2015 : http://youtu.be/mEkJ5hAzy8o ,
12 ~ Ι Μ  Ξενιάς Μαγνησίας αφήγηση για Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα 4/9/2015 αφήνοντας την Ι. Μ. : http://youtu.be/RSe7STOj3fI ,
13  ~ ΒΟΛΟΣ ενημέρωση 4/9/2015: http://youtu.be/lePNA0LBEoc ,
 14  ~    Αγχίαλος Βόλου ενημέρωση 4/9/2015: http://youtu.be/roX5DHAx1gY ,
15  ~Αϊδίνιο Βόλου 4/9/2015 με τον ιστορικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους : http://youtu.be/PxxabMrCmO4 ,
16 ~Αλμυρός ΄Βόλου  4/9/2015 ενημέρωση: http://youtu.be/rzaDzbVgR1Q ,
17 ~ Προσκύνημα στον τάφο Οσίου Παϊσιου Αγιορείτη μοναχού στη Σουρωτή 5/9/2015: http://youtu.be/V2TlfZfd-HY ,

~** Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου , βρίσκεται στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.
Εικόνα Εικόνα Εικόνα Εικόνα
Η Σουρωτή βρίσκεται 28 περίπου χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, όχι μακριά από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο.
Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Στην Μονή υπάρχουν τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη
που βρίσκονται στο καθολικό της όπως και ο τάφος του Γέροντα Παϊσιου.
Εικόνα Εικόνα Εικόνα
Ο Γέροντας Παϊσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 και ενταφιάστηκε δίπλα από το ναό του Αγίου Αρσενίου.
Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο κοιμήσεως του Γέροντος, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών. 
18 ~ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ στο Βέρμιο Θεία Λειτουργία 6/9/2015: http://youtu.be/-TU29pos5bc
*** ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ 6-9-2015  :
Στο χωριό Καστανιά του όρους Βερμίου βρίσκεται το πασίγνωστο προσκύνημα που ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της ομωνύμου μονής, που επί 16 αιώνες αποτελούσε σύμβολο και πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού.
Σε σπήλαιο του απόκρημνου όρους Μελά της Τραπεζούντας και σε υψόμετρο 1063 μέτρων, ιδρύθηκε το 386 μ.Χ. από δύο μοναχούς, με αποκάλυψη της Παναγίας, το μοναστήρι που έμελε να αποτελέσει πνευματικό κέντρο του Ελληνοπόντου. Θα ανέβουμε «σου Μελά την Παναΐαν» έλεγαν οι Πόντιοι κι έτσι επικράτησε η ονομασία αυτή της Παναγίας. Η θαυματουργός εικόνα της, που χαράχθηκε πάνω σε ξύλο από τον Ευαγγελιστή Λουκά, αλλά και το αγιασματικό νερό με θεραπευτικές ιδιότητες που άρδευε το μοναστήρι και αναβλύζει μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο αποτελούσαν σημεία κατατεθέν της μονής.
Μεγάλη ήταν η εύνοια των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου προς τη μονή, ενώ και επί Τουρκοκρατίας οι Σουλτάνοι την ευλαβούνταν και την ευεργετούσαν. Η βάρβαρη και ασεβής συμπεριφορά των Νεότουρκων και Κεμαλικών προς τα μοναστήρια του Πόντου κατέληξε στην ολοσχερή καταστροφή της μονής το 1922, ενώ οι μοναχοί είχαν διαφύγει.
Φωτογραφία  Στον Ι.Ν. Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο ,...
 
~* Πριν τον ξεριζωμό και την αναγκαστική έξοδο του 1923 έκρυψαν την εικόνα μαζί με το ανεκτίμητης αξίας Σταυρό με τίμιο ξύλο του Μανουήλ Γ' Κομνηνού και ένα χειρόγραφο ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου στο παρεκκλήσι της αγ. Βαρβάρας. Το 1931 με ενέργειες του Ελ. Βενιζέλου ο ένας από τους δύο εναπομείναντες ζωντανούς μοναχούς της ιστορικής μονής ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη για τον Πόντο, ξέθαψε τα κειμήλια και τα έφερε στην Ελλάδα.
Το 1951 αρχίζει η ανέγερση της νέας Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο που αποτελεί σύμβολο και φάρο των Ποντίων στον ελλαδικό χώρο. Εκεί θρονιάστηκε και η περιώνυμη εικόνα μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια. Ο περιβάλλων χώρος της μονής περιλαμβάνει δέκα ξενώνες, εστιατόριο, πλατεία, πάρκινγκ, τουριστικά περίπτερα κ.α.
Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας, χιλιάδες επισκέπτες (πόντιοι και μη) από όλη την Ελλάδα, συρρέουν στην Παναγία Σουμελά για να προσκυνήσουν αλλά και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο.
Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 2331088139 , 2331088137 ,  Καστανιά Ημαθίας, Τ.Θ. 125 Τ.Κ. 591 00, Βέροια 

  *** Τοποθεσία : Καστανιά Ημαθίας
Εφημέριοι : Αρχιμ. Παύλος Σταματάς και Αρχιμ. Σεραφείμ Ατματζίδης
Τηλ. Επικοινωνίας : 2331088139, 2331088137
Διεύθυνση : Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά, Καστανιά Ημαθίας, Τ.Θ. 125 Τ.Κ. 591 00, Βέροια
Ώρες επισκέψεως κοινού : Καθημερινά όλη την ημέρα
Ίδρυμα Παναγία Σουμελά
Διοικητικό Συμβούλιο, 2310285343
Μητροπόλεως 15, Θεσσαλονίκη 54624
Ιστορικό
Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της του Ιερού Προσκυνήματος "Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά". Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν.
Τό  προσκύνημα είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και πλήθη πιστών περνούν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν τις ημέρες της πανηγύρεως.
«Δύο λέξεις που θυμίζουν τη ζωή, τα μαρτύρια και τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού»
Η Εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποτύπωσε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά μετά την κοίμηση του Ευαγγελιστού μεταφέρεται από τον μαθητή του Ανανία στην Αθήνα. «Στα τέλη του τετάρτου αιώνα (386 μ.Χ.) πέταξε η «Αθηνιώτισσα» Παναγία για το όρος Μελά του Πόντου».
Με εντολή και προτροπή της Παναγίας οι πρώτοι οικίτορες μετά την Παναγία του
όρους Μελά του Πόντου είναι οι Βαρνάβας και Σωφρόνιος οι και κτήτορες της
Ιεράς Μονής Της. Από το 386 μ.Χ. έως το 1922 μ.Χ. ζει στον ηρωικό και
συνάμα μαρτυρικό Πόντο η Παναγία. «Απίστευτα γεγονότα συμπορεύονται με τη ζωή της Σουμελιώτισσας Πίσω από τα γεγονότα αυτά αισθάνεται κανείς την αγωνία και τον αγώνα της Σουμελιώτισσας που πασχίζει πώς να
προστατέψει την πίστη και το γένος και να διατηρήσει αναλλοίωτη την
Ελληνορθόδοξη ταυτότητά του και άσβεστη την εθνική και ιστορική του
μνήμη»
«Ήρθαν όμως πιο δύσκολες, πιο τραγικές μέρες με τον
ξεριζωμό (1922-1924). Τίποτε δεν μπόρεσε να ματαιώσει τον επάρατο
ξεριζωμό Με τον ξεριζωμό, η Σουμελιώτισσα τάφηκε, με κοπετούς και
θρήνους, από τους τελευταίους μοναχούς Της, στα αγιασμένα χώματά Της.
Δέκα χρόνια θαμμένη Η απεριόριστη αγάπη των ξεριζωμένων και
η λαχτάρα τους να ξαναπροσκυνήσουν την εικόνα Της, θέριευε την ελπίδα της απελευθέρωσής Της Η πίστη και η τόλμη έφεραν το προσδοκώμενο
αποτέλεσμα ήρθαν στο φως η Εικόνα, ο πολύτιμος Σταυρός με το
Τίμιος Ξύλο και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, που ήταν θαμμένα κοντά στο
παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας» και το 1931 επιστρέφουν στην Ελλάδα
στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. «Είκοσι χρόνια μουσειακό αντικείμενο
Η Παναγία και πάλι φώτισε ένα νοσταλγό Και η φαεινή εκείνη ιδέα
του Φ. Κτενίδη δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα η Εικόνα
παραδόθηκε στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και το 1952 ενθρονίστηκε, με
κάθε επισημότητα στην καινούργια Της βίγλα, πάνω στο υψίπεδο του
Βερμίου Κανείς δεν ήταν δυνατόν να υποψιαστεί ότι η Παναγία
Σουμελά σε λίγα μέσα χρόνια θα γινόταν Πανελλήνιο Προσκύνημα με παγκόσμια φήμη».
Η Παναγίας Σουμελά εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της
Θεοτόκου.
**   ~*  «Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από τα κείμενα του μακαριστού προέδρου του Ιδρύματος ¨Παναγία Σουμελά¨ +Παναγιώτη Τανιμανίδη».
19 ~Μονή Ιωάννη Θεολόγου φεύγοντας 5/9/2015: http://youtu.be/H64KTMA0SQ8 ,
20 ~Παραθαλάσσια χωριά Θερμαϊκού Λάρισας και Όσσας 5/9/2015   διαδρομή: http://youtu.be/pRd1bmHkqDw ,
21 ~ Ι Μ  Ιωάννου Θεολόγου Ταγαράδες Σουρωτή ενημέρωση 5/9/2015: http://youtu.be/sSVFcqQYM9M ,
22 ~Ι Μ Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο φτάνοντας διαδρομή 6/9/2015: http://youtu.be/OntrsNbC88w  ,
23  ~ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΛΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 6/9/2015: http://youtu.be/gsYfxaQeycc ,
24 ~ Ι Μ  Ιωάννη Θεολόγου Σουρωτής 5-9-2015 : http://youtu.be/Mf0QRKN-ZPU ,

*** ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΗΛΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΠΡΟΣΩΠΑ-ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Ο Ελέφαντας των Γρεβενών
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Δημήτρης Ζησόπουλος (Εικ. 1), παιδάκι τότε, παίζοντας με τα χώματα κοντά στο σπίτι του παππού του, έβρισκε απολιθώματα. Τα περισσότερα αποκαλύφθηκαν από τα νερά της δεξαμενής του υδραγωγείου, πάνω, στην κορυφή του λόφου, στην περιοχή Αμπέλια στις βόρειες παρυφές της πόλης των Γρεβενών και σε υψόμετρο 585 μ.. Στο τέλος της δεκαετίας, ως φοιτητής, έφερε δείγματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), στον καθηγητή Παλαιοντολογίας Ιωάννη Μελέντη, ο οποίος προσδιόρισε ότι πρόκειται για απολιθωμένα οστά ελέφαντα. Το 1990, η Ευαγγελία Τσουκαλά έκανε αυτοψία στην περιοχή φιλοξενούμενη από την οικογένεια Ζησόπουλου. Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή για εκτεταμένες παλαιοντολογικές έρευνες από το Α.Π.Θ.. Η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1992, με περιορισμένα μέσα και ανθρώπους. Συμμετείχε, μαζί με την Ε. Τσουκαλά, ο συντηρητής του ΑΠΘ Ε. Χατζηελευθερίου (Εικ. 2) και ο Δ. Ζησόπουλος, με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα όπως είναι τμήμα του εμπρόσθιου πέλματος με τα οστά σε ανατομική συνάφεια, που δείχνει και τον τόπο θανάτου του ζώου. Ακολούθησαν δύο ουσιαστικές ανασκαφικές περίοδοι το 1994 και 1995 με αποτέλεσμα την αποκάλυψη τμήματος σκελετού ελέφαντα, ηλικίας 200.000 χρόνων και δύο δοντιών προϊστορικού βοοειδούς. Τα απολιθώματα αυτά κατ’ αρχάς στεγάστηκαν στο δημοτικό κτίριο «Λαδά». Αργότερα, το 2001 μεταφέρθηκαν και σήμερα στεγάζονται στο Δημοτικό Μουσείο Γρεβενών.
Οι ανασκαφές στις ποταμοχειμάρρειες αποθέσεις με διασταυρωτή στρώση, σκούρου πράσινου χρώματος, που προήλθε πιθανότατα από τη διάβρωση των παρακειμένων οφειολιθικών πετρωμάτων έφεραν στο φως το 1994 τις δύο ωμοπλάτες του ελέφαντα- πάνω από ένα μέτρο η κάθε μια - τους σπόνδυλους, τις πλευρές, μια περόνη, γενικά τα οστά του κορμού. Το 1995 αποκαλύφθηκε το κρανίο και το σαγόνι με ένα δόντι, τον τρίτο δεξιό γομφίο ελασματοειδούς τύπου, διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση, Η μελέτη και σύγκριση των μορφολογικών και βιομετρικών στοιχείων δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ενήλικο άτομο, αρσενικού γένους, πολύ μεγάλων διαστάσεων Elephas (Palaeoloxodon) antiquus FALCONER & CAUTLEY. Σύμφωνα και με την απόλυτη χρονολόγηση των δοντιών από το Εργαστήριο της Αρχαιομετρίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ο ελέφαντας τοποθετείται χρονικά στο ισοτοπικό στάδιο οξυγόνου 6, δηλαδή 200.000 χρόνια περίπου πριν από σήμερα. Τα συμπεράσματα που εξάγουμε για το παλαιοπεριβάλλον αυτού του ελέφαντα με τους ευθείς χαυλιόδοντες είναι σημαντικά. Φαίνεται ότι έζησε σε δασώδες περιβάλλον σε μεσοπαγετώδεις περιόδους με θερμό κλίμα. Κατά συνέπεια η Ελλάδα πρέπει να λειτούργησε ως καταφύγιο για πολλά ζώα την εποχή κατά την οποία στην υπόλοιπη Ευρώπη επικρατούσε δριμύ ψύχος
pic34253476
Από το 1993 μέχρι σήμερα η παλαιοντολογική έρευνα πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών. Το ξεκίνημα ήταν συγκυριακό μιας και ο τότε Νομάρχης Γρεβενών κ. Αθανασόπουλος, όταν σπούδαζε στην Αμερική, είχε παρακολουθήσει το κατ’ επιλογήν μάθημα Παλαιοντολογία και εντυπωσιάστηκε από την παλαιοντολογική έρευνα στα Γρεβενά και την υποστήριξε αμέσως.
Ο Μαστόδοντας της Μηλιάς
Μετά το πέρας των ανασκαφών και των ραδιοχρονολογήσεων με τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ», το 1996, η Ευαγγελία Τσουκαλά θέλοντας να αξιοποιήσει τις πληροφορίες του δασκάλου της Ιωάννη Μελέντη, ότι στο χωριό Μηλιά Γρεβενών κάποιος Θανάσης Δεληβός (Εικ. 4,5)ανακάλυψε απολιθώματα, με την ομάδα της πήγε στη Μηλιά κατά την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και τον αναζήτησε. Αφού τον βρήκε, τότε εκείνος της έδειξε απολιθώματα από την περιοχή του, κοντά στο σπίτι του. Στη συνέχεια η ομάδα ψάχνοντας εντόπισε τα πρώτα απολιθώματα. Ο Βασίλης Μακρίδης (Εικ. 6,7, Εικ. 3, δεύτερος) που ακολουθούσε τον Θανάση Δεληβό και τον μικρό τότε Ιωακείμ Ιωακειμίδη (Εικ. 3, τρίτος) παρατήρησε στην κορυφή του αμμόλοφου της θέσης Μηλιά1, των αποθέσεων του ποταμού Αλιάκμονα, ένα τμήμα οστού να προεξέχει. Στην αρχή νόμιζε ότι ήταν πέτρα, αλλά αυτό ήταν ένα στρογγυλό τμήμα από την επίφυση με την αρθρωτική επιφάνεια μεγάλου οστού ενός μεγάλου ζώου. Ακολούθως έσκαψε με τα χέρια και από μακριά μας ειδοποίησε ότι βρήκε σημαντικό απολίθωμα, το οποίο ήταν ένας ολόκληρος βραχίονας. Μισό μέτρο πιο δεξιά από το πρώτο εύρημα ο Ευριπίδης Μπαλτάκης (Εικ. 3, πρώτος) ανακάλυψε τμήμα χαυλιόδοντα. Η τυχαία ανακάλυψη οδήγησε σε συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή, από το 1997, για να αποκαλύψουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα που αφορούν την Παλαιοντολογία: δύο πλήρεις, τεράστιοι χαυλιόδοντες (αυτοί είναι οι δεύτεροι κοπτήρες της άνω γνάθου) μήκους 4.39 μέτρων ο καθένας, σε θέση χιαστί, οι μεγαλύτεροι που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο ενός προϊστορικού προβοσκιδωτού (μαστόδοντα) (Proboscidea, Mammut borsoni (HAYS, 1834). Το 1998 ανακαλύφθηκε από το ίδιο ζώο ένα από τα πληρέστερα σαγόνια που έχουν βρεθεί στον ευρωπαϊκό χώρο. Πάνω στο σαγόνι, εξαιρετικά σπάνια, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και οι δύο μικροί κάτω χαυλιόδοντες, χαρακτηριστικό που εξέλειψε με την εξέλιξη. Επίσης ήλθαν στο φως καλά διατηρημένα οστά του μετακρανιακού σκελετού: της κνήμης, της ωλένης και πλευρών. Η ολοκλήρωση των ερευνών στη θέση Μηλιά1 έγινε το 1999 με την ανακάλυψη της δεύτερης ωλένης και πλευρών που ολοκληρώνουν ως ένα βαθμό την εικόνα ενός ενήλικου προβοσκιδωτού (περίπου 35 χρόνων) τριών εκατομμυρίων ετών.
pic34464334
Μετά το 2000 οι ανασκαφές συνεχίστηκαν στις θέσεις Μηλιά2 που ανακάλυψαν οι Ε. Χατζηελευθερίου και Γ. Λαζαρίδης (Εικ.9) με την αποκάλυψη δεύτερου σαγονιού, βραχίονα, λεκάνης θηλυκού μαστόδοντα, καθώς και τμήμα κρανίου και ολόκληρου μηρού μήκους 1,5 μέτρου ισχυρού αρσενικού ζώου. Τμήματα οστών διάφορων ζώων (ρινόκερων με καλύτερο εύρημα ένα πλήρες κρανίο με τη σπάνια παρουσία κυνόδοντα, εύρημα του 2002 του Ν. Μπαχαρίδη, Εικ.13) προήλθαν από τις υπόλοιπες θέσεις μέχρι τη θέση Μηλιά 9.
Το 2007 ανακαλύφθηκαν μέσα στο αμμορυχείο της Μηλιάς δύο χαυλιόδοντες μεγαλύτεροι αυτών της θέσης Μηλιά1, με μήκος 5,02 μέτρων. Μαζί βρέθηκαν η κάτω γνάθος και πολλά οστά του σκελετού ενός γίγαντα 25 ετών, με ύψος περί τα 3,5 μέτρα και βάρος μεγαλύτερο από 8 τόνους, πλειοκαινικής ηλικίας (3.000.000 ετών περίπου), που η τόσο πλήρης παρουσία του γίνεται γνωστή στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Η ανακάλυψή του συμβάλλει στη γνώση τόσο της εξέλιξης, όσο και στους λόγους που οδήγησαν το είδος αυτό στην εξαφάνιση από την Ευρώπη (Εικ. 17). Τα απολιθωμένα οστά και οι χαυλιόδοντες του μαστόδοντα αυτού εκτίθενται στο Μουσείο Μηλιάς του Δήμου Ηρακλειωτών (Εικ. 18). Η βασική ομάδα ανασκαφής, ερευνών και δημιουργίας του Μουσείου που δούλεψε ανιδιοτελώς, είναι οι συνεργάτες: Σπυριδούλα Παππά (Εικ. 10), Ευάγγελος Βλάχος (Εικ. 8), Κατερίνα Τσεκούρα (Εικ. 11), Όλγα Κουκουσιούρα (Εικ. 12).
Οι ανακάλυψη πήρε διεθνείς διαστάσεις με τη συμμετοχή των ολλανδών Dick Mol και Wilrie van Longhem (Εικ. 14 και 16 αντίστοιχα), συνεργατών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ, καθώς και του ειδικού στους ρινόκερους παγκοσμίως Claude Guerin, καθηγητή του Πανεπιστημίου Λυών (Εικ. 15).
Τέλος στη θέση Πρίπορος, κοντά στον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Ηρακλειωτών βρέθηκε το 1999, μετά από πληροφορίες του τότε προέδρου του Αγίου Γεωργίου, Μιχάλη Καραγιάννη, μια απολιθωμένη σιαγόνα με πλήρη οδοντοστοιχία και η ωλένη ενός ρινόκερου (Dicerorhinus jeanvireti), πλειοκαινικής ηλικίας τριών εκατομμυρίων ετών.
Η σημασία των ευρημάτων καλύπτουν την ΕΡΕΥΝΑ, την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και την ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Για πολλά χρόνια οι ντόπιοι παραξενεύονταν με τις πληροφορίες για την παρουσία των ελεφάντων στην περιοχή τους. Μάλιστα επέμεναν ότι πρόκειται από κόκαλα ελέφαντα τσίρκου που θάφτηκε στα Γρεβενά. Η καλύτερη μαρτυρία ήταν του βοσκού της Μηλιάς Γιάννη Βλάχου που είπε: «Η μεγαλύτερη επιτυχία σας ήταν ότι εμένα και άλλους δύσπιστους ντόπιους που μέχρι πρότινος καταστρέφαμε από άγνοια τα απολιθώματα, τώρα συνειδητοποιήσαμε την αξία τους, ότι είναι φυσική κληρονομιά μας και τα μαζεύουμε με προσοχή και τα παραδίνουμε στο Μουσείο».

pic3456893456
pic432985648956
25 ~ Παναγία Σουμελά ενημέρωση 6/9/2015 ΒΕΡΟΙΑ: http://youtu.be/JnzHj--h-D8 ,
26 ~Παναγία Σουμελά 6/9/2015 Θεία  Λειτουργία παρακολούθηση: http://youtu.be/20EZirZG-Vk ,
27  - Παναγία Σουμελά Βερμίου 6/9/2015: http://youtu.be/ZwvMSltdSWE ,
28 ~*ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ στο Βέρμιο 6/9/2015: http://youtu.be/mHztoPNt5Sk ,
29 ~* Παναγία Σουμελά στο ΒΕΡΜΙΟ όρος 6/9/2015: http://youtu.be/O-gx97lf3-g ,
30 ~ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ  διαδρομή αφήγηση ενημέρωση Αθανασίας 6/9/2015 : https://youtu.be/e3fblmQ6H48
31.- Βέροια αφήγηση ενημέρωση  5/9/2015: 015: http://youtu.be/VyOL5EhK2UQ    
32  ~Διαδρομή από Μηλιά για Γρεβενά 6/9/2015: http://youtu.be/FhFojhSU7_E , 
33 ~Διαδρομή προς Μηλιά Γρεβενών 6/9/2015: http://youtu.be/tIjaxwNhs64 ,
34 ~Διαδρομή στα ΓΡΕΒΕΝΑ 6/9/2015: http://youtu.be/R6CYgKgV_fA ,
35~ΔΙΟΝ αφήγηση Αθανασία  5/9/2015: http://youtu.be/ioDuwSFVQRU
36~* ΙΩΑΝΝΙΝΑ αφήγηση ενημέρωση Αθανασία 6/9/2015: http://youtu.be/tisR_CWfw_0 ,
37~*Κάστρο στον Πλαταμώνα 5/9/2015:  http://youtu.be/NyImj3OSqEU
38~*ΛΟΥΡΟΣ Τέροβο διαδρομή 6/9/2015: http://youtu.be/P3K-XKeOHYM ,
39~*ΜΕΤΣΟΒΟ ΑΦΉΓΗΣΗ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ Αθανασία  6/9/2015: http://youtu.be/aQbYpXvh98o ,
40~*  ΜΕΤΣΟΒΟ διαδρομή 6/9/2015: http://youtu.be/QUeE0BHNP_4 ,
   http://www.hotelsline.gr  ,
Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Οι κάτοικοί του, που σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 3.195 κατοικους, είναι κυρίως βλάχικης καταγωγής, ασχολούνται λιγότερο με τη γεωργία και περισσότερο με την κτηνοτροφία. Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι). Στην κωμόπολη λειτουργεί εξάλλου, αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και το χειμώνα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).[1]
Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη της Πίνδου, κτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τύμφη.
Διατηρώντας την λαϊκή παράδοση καταφέρνει να τη συγκεράσει με τη μοντέρνα ζωή και να διατηρήσει τον ξεχωριστό χαρακτήρα της παρ' όλη την αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του Μετσόβου είναι το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου το οποίο στέκετε όρθιο από το 1380, τουλάχιστον, ως σήμερα και λέγετε πως ο τότε ηγούμενος του ήταν ο Ησαΐας.
Το Μέτσοβο διαθέτει ένα πλήθος μονών και εκκλησιών, πολλά από αυτά αυθεντικά Βυζαντινά μνημεία τεραστίου
κάλλους και σημασίας που αποτελούν στολίδι για την περιοχή.
Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις είκοσι παραδοσιακές βρύσες, που τρέχουν ακόμη το μοναδικής ποιότητας ντόπιο νερό και να περπατήσετε στα μοναδικά καλντερίμια του.
Ακόμη δε πρέπει να χάσετε την τεχνητή λίμνη του Αώου που παρ' ότι αρχικά κατασκευάστηκε για πρακτικούς λόγους εν συνεχεία αποτέλεσε ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή αλλά και τον Αβερώφειο κήπο, ένα πάρκο δέκα στρεμμάτων καταπληκτικής φυσικής ομορφιάς που αποτελεί μια μικρογραφία της χλωρίδας της Πίνδου.
Μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε την πινακοθήκη και το αρχοντικό Τοσίτσα που λειτουργεί και ως μουσείο Ηπειρώτικης τέχνης.
Για τους πιο τολμηρούς αλλά και για τους φυσιολάτρες, το Μέτσοβο είναι ιδανικό λόγω της φυσικής του κατανομής για extreme sports όπως kayak, rafting, snowmobile, mountain bike, ιππασία, σκι και πεζοπορία. Επίσης λειτουργούν και δύο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρο, το Χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου, Καρακόλι και το Χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου, Πολιτσιές, Προφήτης Ηλίας.
Όσον αφορά τη διαμονή σας στο Μέτσοβο, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα πλήθος ξενοδοχείων με όλες τις ανέσεις που όμως διατηρούν ανέπαφη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική
της πόλης.
Για τα ψώνια σας έχετε τη μοναδική ευκαιρία να διαλέξετε ανάμεσα σε μοναδικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης όπως ξυλόγλυπτα και παραδοσιακά υφαντά.
Επίσης μη παραλείψετε να επισκεφτείτε τα κουτούκια και τα παραδοσιακά ταβερνάκια που σερβίρουν κάθε λογής λιχουδιές με έμφαση στα κρεατικά και γαλακτοκομικά που άλλωστε προέρχονται από τοπική παραγωγή.
Όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή δεν είναι ιδιαίτερα έντονη παρ' όλα αυτά αξίζει να επισκεφτείτε τα λιγοστά καφέ και μπαράκια της, τα οποία διατηρούν ανέπαφη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.            
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στο Μέτσοβο Διαμονή στο Μέτσοβο


     
Όσοι τελικά επιλέξετε το Μέτσοβο για τις εξορμήσεις σας σίγουρα δε θα μείνετε απογοητευμένοι από την καταπληκτική του φυσική ομορφιά και από τα βυζαντινά μνημεία και μουσεία. Το μέρος αυτό ενδείκνυται σχεδόν για όλα τα γούστα και αποτελεί άριστη επιλογή για όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα. Άλλωστε αν δεν το γνωρίσετε δε θα μάθετε πόσα πολλά θα μπορούσατε να είχατε ανακαλύψει σ' αυτόν τον επίγειο παράδεισο.
 
***Φωτογραφίες από την τριήμερη εκδρομή  μας στην άμορφη  Ελλάδα  μας !
 Στο  Βέρμιο  Κυριακή στην Θεία Λειτουργία ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

 Στην πλατεία των ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 ΓΡΕΒΕΝΑ

 ΣΤΑ  ΓΡΕΒΕΝΑ

 Στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς Γρεβενών    
Γρεβενά: μια πανάρχαια ζούγκλα τριών εκατομμυρίων ετών με γίγαντες μαστόδοντες να περιπλανώνται μαζί με μαχαιρόδοντες, ρινόκερους, ταπίρους, ιππάρια, γαζέλες, αγριόχοιρους και άλλα επικίνδυνα ζώα.  
Πριν από είκοσι περίπου χρόνια, όταν παιδάκι τότε ο Δημήτρης Ζησόπουλος παίζοντας με τα χώματα κοντά στο σπίτι του παππού του δε φανταζόταν την εξέλιξη που θα είχε η παρατηρητικότητα και η περιέργειά του. Θέλοντας να μάθει για τα απολιθώματα που έπεφταν στην προσοχή του έφθασε αργότερα, ως φοιτητής, να φέρει σε επαφή την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μια συγκλονιστική πραγματικότητα: Γιγαντιαία οστά και δόντια από προβοσκιδωτά που κυριαρχούσαν στην περιοχή των Γρεβενών πριν εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια πριν.
Η συστηματική παλαιοντολογική έρευνα στην περιοχή των Γρεβενών άρχισε το 1990 από το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών στη θέση Αμπέλια της πόλης των Γρεβενών, με την αποκάλυψη τμήματος σκελετού του γιγαντιαίου ελέφαντα Elephas antiquus, 200.000 ετών, η ομάδα του Α.Π.Θ. συνέχισε τις έρευνες στη Μηλιά, 15 χλμ. βορειοανατολικά των Γρεβενών. Οι πληροφορίες που αξιοποιήθηκαν αναφερόταν, από το 1986, σε απολιθώματα που βρήκε ο κάτοικος της περιοχής Θανάσης Δεληβός στη Μηλιά. Το 1997, το μέλος της ομάδας Βασίλης Μακρίδης εντόπισε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων ενός γιγαντιαίου, γένους αρσενικού, μαστόδοντα Mammut borsoni (Hays 1834), βάρους πάνω από 6 τόννους και ύψους περίπου 3,5 μέτρα. Το μήκος του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα είναι 4.39 μέτρα. Το 2007, μέσα σε αμμορυχείο της Μηλιάς, ανακαλύφθηκε ημιτελής σκελετός και δεύτερο ζευγάρι χαυλιοδόντων του ίδιου είδους του μαστόδοντα των 3 εκατομμυρίων ετών με μεγαλύτερο ακόμα μήκος: 5,02 μέτρα! Η ανασκαφή πραγματο¬ποιήθηκε από την ομάδα ανασκαφών του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Ολλανδό Dick Mol, επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ.
Η συνοδός πανίδα των μαστοδόντων του Πλειοκαίνου
Σημαντική είναι και η παρουσία των υπόλοιπων προϊστορικών άγριων ζώων που δίνουν πιο πλήρη εικόνα του παλαιοπεριβάλλοντος: Ο γιγαντιαίος ρινόκερος (Dicerorhinus jeanvireti), με δύο κέρατα στη μύτη, προσδιορίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στα απολιθωμένα κρανία των ρινόκερων δεν υπάρχουν κέρατα, διότι η κεράτινη υφή τους δεν επιτρέπει την απολίθωση, αλλά διατηρούνται οι βάσεις τους με πολύ αδρή επιφάνεια που δείχνουν το σημείο όπου προσφύονταν τα κέρατα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το οστεοποιη¬μένο ρινικό τοίχωμα που είναι στοιχείο του φυλετικού διμορφισμού εφόσον στα θηλυκά η οστεοποίησή του είναι ασθενέστερη από ότι στα αρσενικά και αποτελεί ένα εξελικτικό στοιχείο αφού στις πιο αρχαϊκές μορφές των ρινόκερων αυτό ήταν μικρότερης εκτάσεως ή εξέλειπε. Τo βάρος μπορούσε να φτάσει τον 1,5 τόννο: γιγαντιαία μορφή που μαρτυράει, όπως και ο μαστόδοντας το παλαιοπεριβάλλον της περιοχής των Γρεβενών πριν 3 εκατομμύρια χρόνια: ευνοϊκό με πολύ πλούσια βλάστηση, δηλαδή πυκνά δάση και πλούσιοι θάμνοι, που ήταν και η τροφή αυτών των γιγάντων. Υπήρχε άφθονο νερό στην περιοχή αφού και ο ρινόκερος κατανάλωνε πάνω από 100 λίτρα νερού την ημέρα. Το κλίμα ήταν περισσότερο θερμό από το σημερινό την εποχή εκείνη.
Ένα άλλο ζώο της ίδιας τάξης των Περισσοδακτύλων (με περιττό αριθμό δακτύλων στα πόδια τους, σε αντίθεση με τα Αρτιοδάκτυλα-βοοειδή, ελαφοειδή, χοίρους κ.λπ.) με τους ρινόκερους και τα ιππάρια (Hipparion sp. μικρόσωμα άλογα με τρία δάκτυλα στα πόδια τους) που για πρώτη φορά βρέθηκε στην Ελλάδα είναι ο τάπιρος (Tapirus arvernensis) της Μηλιάς. Οι τάπιροι συγγενεύουν με τους ρινόκερους, ανήκουν όπως και αυτοί στα κερατόμορφα περισσοδάκτυλα και σήμερα αντιπροσωπεύονται από τον ινδικό και τον αμερικανικό τάπιρο. Έχουν κοντόχοντρα πόδια, κολοβωμένη προβοσκίδα και έτσι με το ευκίνητο ράμφος που τα βοηθάει να τραβάνε τα μικρά κλαδιά των δέντρων. Ζουν κυρίως σε ελώδεις εκτάσεις και τροπικά δάση. Το μήκος μπορεί να φθάσει τα δύο μέτρα, το ύψος το 1,2 μέτρα και το βάρος τα 300 κιλά. Αγαπούν το νερό και κολυμπούν όπως τα προβοσκιδωτά και οι ρινόκεροι πολύ καλά. Πολλά άλλα φυτοφάγα αρτιοδάκτυλα ζώα συνθέτουν την πανίδα της Μηλιάς: τουλάχιστον πέντε είδη βοοειδών Bovidae μεταξύ των οποίων βίσωνες και γαζέλες (Gazella borbonica), τέσσερα είδη ελαφοειδών Cervidae μεταξύ των οποίων ο Croizetoceros ramosus και ο αγριόχοιρος Sus arvernensis. Φανατικοί εχθροί όλων αυτών των ζώων ήταν το τρομακτικό αιλουροειδές ο μαχαιρόδοντας (Homotherium sp.), με τους πολύ επιμήκεις λεπτούς πριονωτούς κυνόδοντες, η μεγάλη αρκούδα (Ursus sp.), το Αγριοθήριο (Agriotherium sp.) μια μορφή γιγαντιαίας αρκούδας με πολύ κοφτερά δόντια. Τέλος αξιοσημείωτη είναι η παρουσία μιας προϊστορικής χελώνας.
Τα απολιθώματα μας βοηθούν στην ανασύνθεση του παρελθόντος: το παλαιοπεριβάλλον της περιοχής των Γρεβενών πριν 3 εκατομμύρια χρόνια ήταν ευνοϊκό για την ανάπτυξη γιγαντιαίων μορφών με πολύ πλούσια βλάστηση, δηλαδή πυκνά δάση και πλούσιοι θάμνοι, που ήταν και η τροφή αυτών των γιγάντων. Υπήρχε άφθονο νερό στην περιοχή αφού κυρίως οι μαστόδοντες και οι ρινόκεροι κατανάλωναν εκατοντάδες λίτρων νερού την ημέρα, ενώ το κλίμα ήταν περισσότερο θερμό από το σημερινό την εποχή εκείνη.
Οι χαυλιόδοντες, μαζί πλήθος απολιθωμάτων του μαστόδοντα Mammut borsoni, που αποτελούν υλικό αναφοράς για τους ειδικούς στο διεθνές στερέωμα, καθώς και των άλλων ζώων στεγάζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2003 και μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πάνω από 10.000 επισκέπτες.
Μετά από 10 χρόνια έρευνας, στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες καταχωρούνται οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5,02 μ., από μαστόδοντα 3 εκατομμυρίων ετών, που ανασκάφθηκε το 2007 από ομάδα του Α.Π.Θ., με επικεφαλής την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά. Το νέο ρεκόρ ανατρέπει το προηγούμενο μήκους 4.39 μέτρα που έχει καταγραφεί το 1997, στην ίδια περιοχή, από την ανασκαφική ομάδα του Α.Π.Θ. Το Βραβείο Γκίνες δόθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς του Δήμου Ηρακλεωτών της Νομαρχίας Γρεβενών όπου φυλάσσονται τα ευρήματα. Το επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον καθώς και ο κοινωνικός αντίκτυπος επιβάλλουν την άμεση δημιουργία ενός Κέντρου Παλαιοντολογίας που θα στεγάσει τα μοναδικά αυτά ευρήματα, σύμφωνα και με την τελευταία σημαντική καταγραφή τους στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
 Στο Μεταξοχώρι Λαρίσης κορμός δένδρου σχίζει στο δύο  ογκόλιθο γιατί φύτρωσε και μεγάλωσε μέσα σ΄ αυτή.  

 Ιερός Ναός στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου Όρους

 Ιερός Ναός Ιωάννου Θεολόγου στην ομώνυμη γυναικεία Μονή , όπου και ο τάφος του Όσιου Παϊσίου στους Ταγαράδες Σουρωτής Θεσσαλονίκης

 Στο ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ Λαρίσης Η πόλη του Βόλου (άποψη)από Άνω Βόλο

 Άνω Βόλος

Το  νησάκι Κίκυνθος από από παραλία Αμαλιάπολης του Παγασητικού κόλπου της Μαγνησίας 

 Στην είσοδο της Ιεράς Μονής Κάτω Ξενιάς Ν. Μαγνησίας

 Ανεβαίνοντας για Πορταριά του Πυλίου

 Στη Πορταριά του Βόλου

Ο  Βόλος από ψηλά

 Στην Αμαλιάπολη με φόντο τον Παγασητικό

 Στην είσοδο της Μονής Ξενιάς

 Ι. Ν. Μονής Ξενιάς

 Στη  Βέροια προς Βέρμιο

 Πλατάνια  στην πλατεία μπαλκόνι Πορταριάς Πυλίου

 Εκκλησάκι στον Άνω Βόλο με φόντο το Βόλο

 Στο Μεταξοχώρι Λαρίσης

 Βραδυνό φαγητό στο Τσιπουράδικα παραλίας Βόλου

 Ι. Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Σουρωτή

 Από την Πορταριά Βόλου

 Κίκυνθος Αμαλιάπολης

 Φύλακας στην Αμαλιάπολη
***

***'
~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~* ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  01 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-01-2015.html  .-
~*  ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-02-2015.html .-


~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  03  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-03-2015.html .-

~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-07-2015.html .-

~ Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/4-5-6-2015.html ,.-  
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,

http://www.youtube.com/stamos01 ,   4333 video.  -    Σταματης Σκουλικας ,                     

2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  

http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2549 video.     σταμος σκουλικας ,  

3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.

http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2569   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,

Σύνολον                                        9437   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4492 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 486 /  
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.248 
 Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   499 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  453. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΔΥΝΣΕΙΣ 3