Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 17 Μαϊου 2014,

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  17 Μαϊου   2014,  :













***  Μεσσηνιακά  και  άλλα :


***  Π. Τατούλης: «Δε θα δώσουν κάποιοι την Πελοπόννησο λάφυρο σε κανέναν Τσίπρα»         
   
 
  Την κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποίησε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Πέτρος Τατούλης, κάνοντας- όπως είπε- ένα νέο Πελοποννησιακό Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους πολίτες.
  Πολιτική μάχη
Ο κ. Τατούλης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι αυτή η εκλογική μάχη είναι βαθύτατα πολιτική: «Μια μάχη, όχι ανάμεσα σε εμάς και σε κάποιους άλλους. Αλλά μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον που έχουμε  ήδη αρχίσει να χτίζουμε και το παρελθόν που επιχειρεί να επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο. Μια μάχη ανάμεσα στην ειλικρίνεια, την ισότιμη σχέση, την αποτελεσματικότητα και το ρεαλιστικό όραμα που εμείς επιβάλαμε απέναντι στον παλαιοκομματισμό που επιδιώκει με παλιά φθαρμένα υλικά, χωρίς φαντασία και πρόταση, απλά να κερδίσει εξουσία. Οι εκλογές που πλησιάζουν αποτελούν το κρισιμότερο σημείο καμπής για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: Συνεχίζουμε μπροστά ή επιστρέφουμε για πάντα πίσω;
Συνεχίζουμε ευρωπαϊκά  ή μπαίνουμε σε εξωευρωπαϊκές μοναχικές περιπέτειες;».
Όπως τόνισε, η τριετία που πέρασε ήταν δύσκολη και πρόσθεσε για κάποιους από τους συνυποψηφίους του: «Πρόσφατα, δύο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, ήλθαν κάποιοι από την Αθήνα. Να μας φέρουν, δήθεν, διλήμματα. Να μας φέρουν τη δική τους τη λάσπη. Τη λάσπη που δανείστηκαν από τα μικροσυμφέροντα, στα οποία δεν υποκύψαμε. Με προσωπικές επιθέσεις. Με βίαια χτυπήματα, που θέλησαν να με εξοντώσουν προσωπικά.  Θέλησαν έτσι, με αυτόν τον επικίνδυνο τρόπο, να καλύψουν τη δική τους ανικανότητα να σχεδιάσουν για τον τόπο. Να αρθρώσουν λόγο δημιουργικό. Να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας και των συμπολιτών μας. Τίποτε δεν μπορούν να κάνουν από όλα αυτά τα δύσκολα. Και επέλεξαν τον εύκολο δρόμο. Δεν πιάνει, όμως, πάνω μας η λάσπη. Μας ακουμπάει και χύνεται και πάλι στο έδαφος. Δεν έχουν οι καθαροί άνθρωποι διλήμματα. Γιατί δεν κιοτέψαμε ποτέ. Δεν υποκύψαμε στα συμφέροντα που θέλησαν να μας επιβάλουν από το παράθυρο. Δε φοβηθήκαμε ποτέ τους μεγαλοεκδότες που νόμισαν ότι θα μας έβαζαν στο χέρι. Και αυτό το λέω με όλη τη δύναμη της πελοποννησιακής φωνής μου. Θυμόμαστε καλά όλους αυτούς που έρχονται εδώ σήμερα να κλάψουν, δήθεν, για τις συντάξεις μας που κόπηκαν. Και για τα παιδιά μας που δεν έχουν δουλειά. Τα δάκρυά τους είναι ψεύτικα και θολά. Είναι οι ίδιοι που πριν από 4 χρόνια ψήφιζαν τα μνημόνια και σήμερα ντύνονται με το μανδύα της ανατροπής και της δήθεν επανάστασης. Θυμόμαστε, όμως, και κάποιους ακόμη, κάποιους από εμάς, που τελευταία στιγμή πήδηξαν από το πλοίο, διότι ένιωσαν οι ίδιοι βαρίδια. Είναι οι ίδιοι που πριν από 3 μήνες καμάρωναν το έργο μας ως έργο δικό τους. Δεν είναι, όμως, η Πελοπόννησος λάφυρο που θα δώσουν στα χέρια κανενός Τσίπρα τη βραδιά των εκλογών, ούτε σανίδα σωτηρίας λιγόψυχων ιδιοτελών. Η Πελοπόννησος ανήκει στους Πελοποννήσιους. Και η Μεσσηνία στους  Μεσσήνιους».
  «Μπορούμε»
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους στην αίθουσα του Πνευματικού, είπε: «Το 2010, όταν σας ζήτησα να με εμπιστευτείτε και να με αναδείξετε περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σας είπα: Ναι, μπορούμε. Τώρα σας το λέω με μεγαλύτερη δύναμη. Μπορούμε, γιατί ήδη το ξεκινήσαμε. Μπορούμε, γιατί έχουμε αστείρευτες δυνάμεις να συνεχίσουμε.  Μπορούμε γιατί έχουμε ξεκάθαρα μπροστά μας τους στόχους που θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Μπορούμε, γιατί όσα κάναμε μέσα σε μια μόλις τριετία δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Μπορούμε γιατί όσα δεν κάναμε, τα έχουμε σχεδιάσει και είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε την επόμενη περίοδο».
Μίλησε ακόμη για σύσταση νέου Πελοποννησιακού Κοινωνικού Συμβολαίου και αναφερόμενος στη Μεσσηνία, παρατήρησε ότι ο τόπος  γνωρίζει από υπερβάσεις, γέννησε τις επαναστάσεις και ήδη κυοφορεί την επόμενη: «Την αναπτυξιακή και ανθρωπιστική επανάσταση που θα οδηγήσει τη χώρα μπροστά. Και σε αυτήν τη φυσιολογική γέννα θα είμαστε όλοι παρόντες. Δεν πρέπει να λείψει  κανείς».
Μιλώντας για τη Μεσσηνία, είπε ότι είναι η ατμομηχανή της πελοποννησιακής οικονομίας, ο τόπος των μεγάλων επενδύσεων, η Νότια Πύλη της χώρας και κομβικό σημείο στις μεταφορές από την Ασία στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος σε έργα, σημείωσε ότι οδικοί άξονες προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ
ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη, ενώ μίλησε, επίσης, για τα έργα παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών για αλιευτικά καταφύγια, το Φιλιατρινό φράγμα, το λιμάνι της Κυπαρισσίας, το λιμάνι της Κορώνης, τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού και τα δίκτυα αποχέτευσης, για έργα ύδρευσης 20 εκατ. ευρώ, έργα πολιτισμού 17 εκατ. ευρώ κ.ά.
Φυσικά, μίλησε και για το ζήτημα των σκουπιδιών, για το οποίο επισήμανε ότι οι  εγκαταστάσεις διαχείρισης των στερεών αποβλήτων θα είναι έτοιμες στα τέλη του 2015, υποστηρίζοντας πως το έργο αυτό θα είναι έργο – σημαία της πρώτης τριετίας.
Καταλήγοντας μίλησε για νίκη της 18ης Μαΐου και υπογράμμισε: «Η πολιτική ρευστότητα στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια να πάρουμε αποφάσεις ανέμελες, γιατί οι συνέπειές τους θα είναι τεράστιες. Οι πειρατές της πολιτικής θέλουν να ανέβουν στο πλοίο. Όχι για να το οδηγήσουν στη στεριά, που μετά την τρικυμία φαίνεται πια να προβάλει, αλλά για να κουρσέψουν τους δικούς μας κόπους, τα δικά σας ναύλα, το δικό μας κοινό μέλλον».   Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Οδ. Βουδούρης: “Εκλογές ανατροπής της βαρβαρότητας και ελπίδας”   
     
   
Προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα» στην Καλαμάτα
Ορόσημο για την Ελλάδα των μνημονίων και τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υποφέρουν από τις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης και του «γραναζιού της» στην Τρίπολη, Πέτρου Τατούλη, αποτελούν οι εκλογές της Κυριακής, καθώς ο λαός με την ψήφο του στο συνδυασμό «Πελοπόννησος Πρώτα» θα είναι σε θέση να ορίσει και πάλι τη μοίρα του.
Άλλωστε, η θερμή ανταπόκριση των προτάσεών του μεταξύ των πολιτών των νομών της Περιφέρειας δίνει τα καλύτερα εχέγγυα για να τεθούν οι βάσεις για αντιστροφή της καταστρεπτικής πορείας της ύφεσης και της ανεργίας. Κι αυτό, γιατί οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές μπορούν να θέσουν στο περιθώριο τους εκπροσώπους των δανειστών και να αναθέσουν τις ευθύνες της χώρας σε νέες δυνάμεις.
Πάνω σ’ αυτό το μοτίβο  «χτίστηκαν» χθες, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα» στην Καλαμάτα, οι ομιλίες του υποψήφιου περιφερειάρχη Οδυσσέα Βουδούρη και του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Νίκου Πατσαρίνου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο δεύτερος, ο οποίος τόνισε ότι «μόλις πριν από μια εβδομάδα από αυτήν εδώ την πλατεία, ο Αλέξης Τσίπρας κι όλοι εμείς, στείλαμε σε ολόκληρη τη χώρα το μήνυμα της μεγάλης νίκης και της ιστορικής ανατροπής που έρχεται.
Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι εδώ για να γιορτάσουμε όλοι μαζί, με μουσικές, με κέφι, με την ψυχή μας, τη μεγάλη ανατροπή που πετυχαίνουμε στην Πελοπόννησο.
Ο αντίπαλός μας, αυτό το οποίο εμείς καθιερώσαμε ως Σύστημα Τατούλη-Φούχτελ και για το οποίο μιλά πια όλη η χώρα, δείχνει ξεκάθαρα πως βρίσκεται σε πανικό. Διαρρέει ανύπαρκτες δημοσκοπήσεις για να επηρεάσει, εκβιάζει συνειδήσεις, μοιράζει θέσεις με τα 5μηνα, μήπως και κλέψει κάποια ψήφο.  Όσο πανικοβάλλονται, τόσο πιο πολύ εκτίθενται. Οι παλιές και ξεπερασμένες οι πρακτικές τους δεν περνούν πλέον στην κοινωνία. Τα ψέματα και οι εκβιασμοί τελειώνουν αυτή την Κυριακή».
Όπως υποστήριξε στη συνέχεια, «ο συνδυασμός μας έχει δεσμευτεί πως το σχέδιο Τατούλη – ΤΕΡΝΑ δε θα προχωρήσει. Γιατί απλά είναι ένα σκάνδαλο σε βάρος όλων μας που θα χαντακώσει όλη την Πελοπόννησο για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Γιατί εξυπηρετεί μόνο τα κέρδη του ιδιώτη.
Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να μην ξεπουληθούν οι δημόσιες εκτάσεις.  Η δυτική παραλία της Καλαμάτας, η Γιάλοβα, το Διβάρι, η Μπούκα, ανήκουν στους πολίτες, σε όλους εμάς και σε μας θα παραμείνουν. Τα νερά της Πελοποννήσου δε θα ξεπουληθούν μέσω της ΕΥΔΑΠ. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η μοναδική πύλη εισόδου για την Πελοπόννησο, θα παραμείνει δημόσιο και κατά προτεραιότητα, θα εκσυγχρονιστεί και θα αναβαθμιστεί».
Με τη σειρά του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Οδυσσέας Βουδούρης σημείωσε: «Οι μέρες αυτές, ο Μάιος του 2014, οι εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου, θα μείνουν στην ελληνική ιστορία ως μια σημαντική στροφή. Θα μείνουν ως το σημείο καμπής, όπου η νεοφιλελεύθερη πολική, ο οδοστρωτήρας της κοινωνίας μας, ο καταστροφέας της ζωής μας, παθαίνει επιτέλους εμπλοκή.
Ο εχθρός σήμερα: η επέλαση της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. Το νεοφιλελεύθερο σύστημα, παράγει μια οικονομική ελίτ, άκρως μειοψηφική, λιγότερο από 5%, αλλά εξαιρετικά ισχυρή. Μια ελίτ που κινείται μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και πελατειακού συστήματος. Μια ελίτ που άξια εκπροσωπεί ο κ. Τατούλης. Επαγγελματίας του πελατειακού συστήματος επί 25 χρόνια. Και προσφάτως ευεργέτης των οικονομικών συμφερόντων, μηδέ εξαιρουμένων και των οικογενειακών.
Αυτό το σύστημα, όμως, φτωχοποιεί το 95% της κοινωνίας. Το οποίο είναι αδύναμο, διότι βρίσκεται σε απόγνωση, διότι αποβλακώνεται από την καθημερινή προπαγάνδα του δελτίου των 8, διότι έχει υποστεί το περίφημο δόγμα του σοκ».
Από την άλλη, πρόσθεσε πως «σε αυτές τις εκλογές αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Σε αυτές τις εκλογές αποφασίζουμε ποια ζωή θέλουμε. Μια ζωή τοπικών ιθαγενών, με υποταγή, υποτέλεια, φτώχεια και απόγνωση; Ή μια ζωή ενεργών πολιτών, με ελευθερία, αξιοπρέπεια και περηφάνια; Στην αποικία του χρέους, στο προτεκτοράτο του κ. Φούχτελ, στο βιλαέτι του κ. Τατούλη; Ή στην Ελλάδα των Ελλήνων που ζουν, δουλεύουν και παράγουν, για τα παιδιά τους, για την πατρίδα τους, για το μέλλον τους;».
Τέλος, αναφερόμενος στα «έργα και τις ημέρες» του απερχόμενου περιφερειάρχη σχολίασε: «Ένα πράγμα δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον κ. Τατούλη. Ότι δεν είναι καλός οικογενειάρχης. Όπως και ο κ. Βουλγαράκης, φροντίζει πάνω απ’ όλα να αποκαταστήσει τα παιδιά του.
Με το που ανέλαβε περιφερειάρχης, διόρισε την κα Παρασκευή Τατούλη, με βασικό πλεονέκτημα ότι είναι κόρη του πατέρα. Νομότυπο; Ίσως. Ηθικό; Να το κρίνετε εσείς.
Με το που ανέλαβε περιφερειάρχης, δωρίστηκαν (σύμπτωση?) σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο 10,6 εκ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο. Δηλαδή, από χρήματα δικά σας και δικά μας. Ποιοι είναι οι μέτοχοι; Βασίλης Τατούλης, Χρισταλένη Τατούλη, Παναγιώτης Τατούλης. Νομότυπο; Ίσως. Ηθικό; Να το κρίνετε εσείς.
Με το που ανέλαβε περιφερειάρχης, οι εταιρείες ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική, ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική και Ασφαλτοδυναμική έγιναν leader στις εργολαβίες της Περιφέρειας. Νομότυπο; Δεν είμαι σίγουρος. Ηθικό; Να το κρίνετε εσείς».    Του Αντώνη Πετρογιάννη 

 ***  Δριμύ κατηγορώ Τσώνη κατά Στ. Αναστασόπουλου        
           
 
Αφιερώνοντας ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του στην κριτική για το έργο της νυν Δημοτικής Αρχής, πραγματοποίησε χθες βράδυ στη Μεσσήνη την κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, με το συνδυασμό «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Δήμου Μεσσήνης».
Ο κ. Τσώνης κάλεσε τους δημότες Μεσσήνης να οραματισθούν μαζί τις δυνατότητες ισόρροπης ανάπτυξης του Δήμου και πρόσθεσε: «Να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Να γίνει ο Δήμος μας “τόπος να ζεις”, για μας και τα παιδιά μας. Να μπορέσουν οι συμπατριώτες μας που άφησαν τα χωριά τους, να ξαναγυρίσουν στον αγαπημένο τους τόπο και να τον αξιοποιήσουν».
  Ανθρώπινο κεφάλαιο
Ο κ. Τσώνης τόνισε πως, αν εκλεγεί, θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ενώ λίγο αργότερα υπογράμμισε: «Ως προς το στόχο της ανάπτυξης του τόπου μας, αυτή θα την πετύχουμε κινούμενοι σε δύο κατευθύνσεις: προς τον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό - πολιτισμό.
O Δήμος Μεσσήνης αποτελείται από κοινότητες εύφορες και προνομιούχες. Αυτά είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής με ανταγωνιστικά γεωργικά, κτηνοτροφικά και μελισσοτροφικά προϊόντα. Επιδίωξή μας είναι να συνεισφέρουμε αποφασιστικά με τις ενέργειές μας στη διευκόλυνση των καλλιεργειών και στην προώθηση των προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Θα μπούμε μπροστάρηδες σ’ έναν αγώνα για την πιστοποίηση, προβολή και επιθετική στρατηγική προώθησης των εξαίρετων προϊόντων της περιοχής μας.
Προκειμένου να είμαστε ως Δημοτική Αρχή χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στον αγροτικό κόσμο του Δήμου Μεσσήνης, θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη στελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μεσσήνης.
Ο άλλος τομέας στόχευσή μας θα είναι η τουριστική ανάπτυξη.
Πρέπει να στοχεύσουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου μας, αξιοποιώντας την καταγάλανη θάλασσα με τις πανέμορφες ακτές μας και τα αξιοθέατα, τα οποία θα πρέπει να συνδυάσουμε με τις ημιορεινές περιοχές μας και τα εξαίρετα αγροτικά προϊόντα μας, και να αναπτύξουμε τον αγροτουρισμό».
  Ολομέτωπη επίθεση
Ο κ. Τσώνης αναφέρθηκε χωριστά σε κάθε δημοτική ενότητα, ενώ, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι σκοπός του είναι  η σύνδεσή της Αρχαίας Μεσσήνης με την πόλη της Μεσσήνης και τις παραλίες, για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και να προωθηθεί η τουριστική ανάπτυξη.
«Την προσέλκυση επισκεπτών θα την πετύχουμε με οργανωμένες προσπάθειες και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται μέσα από συνεργασία του Δήμου και Συλλόγων που έχουν αναφορά στο Δήμο Μεσσήνης και εδρεύουν στην Αθήνα, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και με προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, της τέχνης και των γραμμάτων, που κατάγονται από τη Μεσσήνη και τις άλλες περιοχές του Δήμου.
Οι άνθρωποι που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας είναι γνωστοί σε όλους σας. Γνωρίζετε την αξία τους και τις ικανότητές τους. Να ξέρετε ότι γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του τόπου μας, τα προβλήματά σας. Να είστε βέβαιοι   ότι θα αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων αυτών» πρόσθεσε.
Τέλος, αυστηρή κριτική έκανε στο δήμαρχο Μεσσήνης και συνυποψήφιό του, Στάθη Αναστασόπουλο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Αναστασόπουλος, έχοντας υιοθετήσει παλαιοκομματικού τύπου μεθόδους και φτηνά τεχνάσματα, χρησιμοποιώντας ακόμα και ρουσφετολογικές μεθόδους, επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνδημοτών μας. Κάνει μια προσπάθεια σχεδιασμένη και μεθοδευμένη από τότε που ήλθε στη Μεσσήνη, με σκοπό την επανεκλογή του. Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται, με εκτέλεση ρουσφετολογικών έργων, όπως διανοίξεις δρόμων, τσιμεντοστρώσεις και παροχές ύδρευσης χωρίς υδρόμετρα. Είναι τα μικρά προεκλογικά έργα, που με τόνους τσιμέντου επιχειρεί ο κ. Αναστασόπουλος να χτίσει την επανεκλογή του».
 
***  Η  Ντίνα Νικολάκου μιλά στο «Θάρρος» και χαρακτηρίζει την Καλαμάτα «Πρωτεύουσα Πόλη της Πελοποννήσου»          
    
 Ως πρωτεύουσα πόλη της Πελοποννήσου βλέπει την Καλαμάτα η θεματική αντιπεριφερειάρχης και εκ νέου υποψήφια με το συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη, Ντίνα Νικολάκου.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ως υπεύθυνη για τον τομέα των έργων και της ανάπτυξης, μιλά για τα έργα στη Μεσσηνία, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας, ενώ ανακοινώνει ότι ένας επόμενος στόχος είναι οι προγραμματισμένες πτήσεις, από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, από την British Airways.
Τέλος, απαντά γιατί η ίδια δεν είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία, ενώ δίνει απάντηση και σε όσους την κατηγορούν για υπερεξουσία.
  -Με ενεργή συμμετοχή και στα 3,5 χρόνια της Περιφερειακής Αρχής, πώς κρίνετε το έργο της Περιφέρειας;
Θα μπορούσαμε αυτήν την τριετία να αρκεστούμε στην προσαρμογή του νέου θεσμού και να διαχειριστούμε το ΕΣΠΑ, τις υποδομές, την προβολή και τους υπόλοιπους τομείς τυπικά. Δεν το πράξαμε, επιλέγοντας το δύσκολο δρόμο. Όταν εμείς αναλάβαμε τη διοίκηση, η Πελοπόννησος βρισκόταν στην προτελευταία θέση ανάμεσα στα άλλα περιφερειακά προγράμματα. Θα μπορούσαμε απλά να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, σταυρώνοντας τα χέρια επιδεικτικά. Οι δικαιολογίες θα ήταν πολύ εύκολες. Εμείς, αυτά τα 3,5 χρόνια της κρίσης, κινηθήκαμε σε άλλη λογική.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών της τελευταίας 20ετίας. Έργα που φτάνουν σε προϋπολογισμό το 1 δισ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή τους θα έχουν αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της Πελοποννήσου. Χάραξη νέων οδικών αξόνων είναι σε εξέλιξη στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων. Έργα που σε αυτό το μέγεθος δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν, ούτε σε τρία ΚΠΣ. Κι όμως, τα υλοποιούμε εμείς τώρα.
Φέραμε το ΕΣΠΑ στις πρώτες θέσεις, από πλευράς δυναμικής, στην κατάταξη όλων των περιφερειακών προγραμμάτων της χώρας. Γιατί πετύχαμε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μελετών ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, γεγονός που μας καθιστά απόλυτα έτοιμους να εντάξουμε έργα στη νέα προγραμματική περίοδο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 με το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης ή ΣΕΣ, όπως λέγεται το νέο ΕΣΠΑ.
Πετύχαμε να μη στερηθεί η Πελοπόννησος πόρους, βάζοντας μαχαίρι στις δαπάνες, τις οποίες μειώσαμε κατά 64% στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων, αποπληρώνοντας παράλληλα τα χρέη εκατομμυρίων των παλιών νομαρχιών, την ίδια στιγμή που τα έσοδά μας μειώθηκαν στο ήμισυ. Γιατί διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έχουμε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, την ώρα που η κεντρική κυβέρνηση δεν έδινε πουθενά χρήματα.
Το μεγάλο μας έργο, η λύση ενός προβλήματος που ταλάνιζε για χρόνια την Πελοπόννησο, η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων. Ζητήσαμε και πήραμε εμείς την ευθύνη επίλυσης του χρόνιου αυτού προβλήματος, βλέποντας την Πελοπόννησο να απειλείται με πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πρόστιμα που θα αποτελούσαν ένα μνημόνιο για τους πολίτες μας. Εμείς, όμως, έχουμε μάθει να αποφεύγουμε τα πρόστιμα και τα μνημόνια, να προλαμβάνουμε μέτρα.
Οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των στερεών αποβλήτων θα είναι έτοιμες στα τέλη του 2015, την ώρα που Περιφέρειες που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από εμάς δε βρίσκονται ούτε στα μισά του δρόμου που εμείς ήδη διανύσαμε. Κι αυτό έγινε με απόλυτη διαφάνεια, με συνεχή διαβούλευση με τους δημάρχους. Με ελέγχους από όλα τα εθνικά και κοινοτικά όργανα. Με ένα ιδιότυπο ΣΔΙΤ, που εμείς πιλοτικά εφαρμόσαμε στη χώρα. Ένα ΣΔΙΤ που συνδυάζει τους ευρωπαϊκούς πόρους με τα ιδιωτικά κεφάλαια. Με το κόστος για τον πολίτη να πέφτει σε πολλές περιπτώσεις στο μισό. Με τη χρήση των πλέον οικολογικών τεχνολογιών. Με μια επένδυση που αγγίζει τα 152 εκατ. ευρώ και εκατοντάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στο έργο. Δημιουργήσαμε γύρω από το σκουπίδι μια νέα οικονομία.
  -Πώς βλέπετε το ρόλο της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Καλαμάτας για την επόμενη 5ετία, αν επανεκλεγείτε ως Περιφερειακή Αρχή;
Σε κάθε ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια έχω τοποθετηθεί για το ρόλο της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της πόλης μας, της Καλαμάτας, που δεν είναι άλλος από πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Πρωτεύουσα της Ανάπτυξης, του Πολιτισμού, της Αειφορίας. Σε αυτό το νέο ρόλο που θα διαδραματίσει η Πρωτεύουσα Πόλη της Πελοποννήσου και με το βλέμμα στο μέλλον, επιδιώξαμε να σταθούμε αντάξιοι με το έργο μας και την εξωστρέφεια που της αξίζει.
Τα έργα υποδομής που γίνονται στην Καλαμάτα, η τουριστική μας εκτόξευση, η άνοδος των εξαγωγών, η επίλυση δύσκολων προβλημάτων, όπως τα απορρίμματα που διαχρονικά μας ντρόπιαζαν, ακολούθησαν για πρώτη φορά ένα συνεκτικό σχεδιασμό και έφεραν απτά αποτελέσματα. Η περιοχή μας αδικήθηκε για πολλά χρόνια αποκομμένη από οδικούς άξονες και δίκτυα μεταφορών. Δεν είχαμε ως νέα Περιφερειακή Αρχή την πολυτέλεια της απραξίας. Γνώμονάς μας η ανάπτυξη έργων υποδομής και η εξωστρέφεια.
Συνεργαστήκαμε με τη Δημοτική Αρχή, τα Επιμελητήρια, καθώς και τις παραγωγικές τάξεις της πόλης μας. Καταφέραμε έργα για την Καλαμάτα που ούτε την περίοδο της ευημερίας υλοποιήθηκαν, κι όμως με σκληρή δουλειά τα καταφέραμε. Έργα που κινδυνεύαμε να χάσουμε, όπως τα έργα ΕΟΧ για την προστασία του Ταϋγέτου, που σαν καυτή πατάτα ήρθαν σε εμάς και τα υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ. Πραγματοποιήσαμε ολοκληρωμένη παρέμβαση για την αντιπυρική προστασία και την αποκατάσταση πληγεισών περιοχών, προϋπολογισμού 1.46 εκ. ευρώ, με κατασκευή τριών λιμνοδεξαμενών στις θέσεις Πολιανή- «Φάρμακα» Ταϋγέτου- Σελλά και έξι υδατοδεξαμενών χωροταξικά σε όλη τη Μεσσηνία.
Οι υποδομές στον τομέα της παιδείας είχαν ως αποτέλεσμα τρία νέα Δημοτικά Σχολεία (το 10ο, το 26ο και το 8ο) και το Μουσικό Σχολείο στην Καλαμάτα.
Η δημόσια υγιεινή αποτέλεσε προτεραιότητα για εμάς, με την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού να αποτελεί ένα έργο καθοριστικό για την προοπτική και το μέλλον της Καλαμάτας, ενώ προχωράμε στην αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένα μέτρο σωλήνα αμιάντου, με έργα που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.
Στα έργα πολιτισμού εντάξαμε συνολικά 17 εκατ. ευρώ, με το Μέγαρο Χορού να ξεχωρίζει στην Καλαμάτα, αλλά και παρεμβάσεις σε μονές της ευρύτερης περιφέρειας της πόλης, όπως ο Άγιος Νικόλαος στη Μεσορούγα Αλαγονίας κ.ά.
Τα έργα παράκτιας προστασίας και ανάπλασης των ακτών που γειτνιάζουν στην πόλη της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 6.25 εκ. ευρώ, ολοκληρώνονται. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή ένα μήκος ακτογραμμής περίπου 5 χιλιομέτρων και συγκεκριμένα στις θέσεις Ακρογιάλι-Αβία-Παλαιόχωρα-Αρχοντικό-Μ.Μαντίνεια- Κιτριών του Δήμου Δυτικής Μάνης, εκτελέσθηκαν και θα εκτελεσθούν έργα προστασίας με φυσικούς ογκόλιθους και προσάμμωση. Εντάξαμε και χρηματοδοτήσαμε την προστασία της παράκτιας ζώνης στην περιοχή της Μικράς Μαντίνειας σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Αντίστοιχα, έργα οδοποιίας εκτελούνται σε όλη την επικράτεια της πόλης μας, όπως ο άξονας Καλαμάτα-Καρδαμύλη-Στούπα-Αγ. Νίκων, Καλαμάτα-Σπάρτη, Θουρία-Πολιανή, ενώ το Καλαμάτα - Καρδαμύλη - Αρεόπολη ωριμάζει σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων για να κατασκευαστεί στην προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014 – 2020.
Τέλος, οι δομές υγείας αποτέλεσαν προτεραιότητα για εμάς, με έργα σε υποδομές, ύψους 10 εκ. ευρώ, να εκτελούνται και στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, ενώ μόλις λίγες ημέρες πριν υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου της βιοκλιματικής αναβάθμισης του νοσηλευτικού ιδρύματος Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, σύμφωνα με την οποία η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας καλείται να το δημοπρατήσει και επιβλέψει.
  -Το τελευταίο διάστημα είδαμε να ενεργοποιήστε ιδιαίτερα για το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Ποιο ρόλο τού αποδίδετε;
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας αντιληφθήκαμε το στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλειος Κωνσταντακόπουλος». Για εμάς αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την τουριστική ανάπτυξη του προορισμού Πελοπόννησος συνολικά.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου από την έναρξη της θητείας της Περιφερειακής Αρχής εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Καλαμάτας σύμφωνα με μελέτη, την ευθύνη κατάρτισης της οποίας είχε μόνο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτή την περίοδο η μελέτη έχει καταρτιστεί και βρίσκεται στη Διαχειριστική Αρχή προς αξιολόγηση. Παράλληλα, υλοποιείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο κόμβος στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, ενώ σημαντική είναι η παραχώρηση από την Πολεμική Αεροπορία 35 στρεμμάτων.
Πέραν του τομέα των υποδομών, ως Περιφερειακή Αρχή ασχοληθήκαμε ενεργά από την πρώτη στιγμή και στον τομέα της προβολής του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλειος Κωνσταντακόπουλος», αλλά και στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων πτήσεων.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου με εξουσιοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου ανάλαβε διαπραγματεύσεις με αεροπορικές εταιρείες και σημαντικούς «παίχτες» της τουριστικής βιομηχανίας και πετύχαμε, έπειτα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, να φέρουμε την Easy Jet στην Καλαμάτα.
Κάνουμε στοχευμένες συνέργειες με την Aegean, η οποία «ανοίγει» ολοένα και περισσότερες αγορές, ενώ στόχος μας είναι να ξεκινήσει να πετά στην Καλαμάτα και η British Airways με προγραμματισμένες πτήσεις. Ο δε ανταγωνισμός των αεροπορικών εταιρειών προσέλκυσε και άλλες εταιρείες.
Για τη στήριξη και προβολή των νέων πτήσεων, σε συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες, διενεργούμε κάθε χρόνο εβδομαδιαίες προωθητικές δράσεις σε πολυκαταστήματα πόλεων όπου υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπως στο National Geografic του Λονδίνου, το Julius Meinl am Graben της Βιέννης, το Ko Gallerie στο Ντίσελντορφ, το Schrannenhalle at Viktualienmarkt του Μονάχου κ.ά. Επίσης, εκδηλώσεις παρουσίασης της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας σε tour operators και δημοσιογράφους στο εξωτερικό, Όσλο, Ελσίνκι, Μόσχα, Λονδίνο κ.α.
Στόχος της Περιφερειακής Αρχής, όπως το έχει αποδείξει και με τα έργα υποδομών και προβολής που εκτελεί, αποτελεί η ουσιαστική αναβάθμιση του αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλειος Κωνσταντακόπουλος», όπως και να τον καταστήσει ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό διεθνή αερολιμένα και αεροδιακομιστικό κόμβο όλη της περιοχής της Μεσογείου.
  -Ποιο είναι το έργο σας στον τομέα της εξωστρέφειας; Για το Καλάθι των Προϊόντων έχετε πράξει κάτι;
Είχαμε δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή ότι η εξωστρέφεια θα αποτελέσει το μεγάλο μας όπλο για προσέλκυση νέων αγορών και την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας. Δε μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια όλα αυτά τα 3 δύσκολα χρόνια, κατηγορώντας τα μνημόνια και την κακή μας την τύχη. Αντιμετωπίσαμε τους αφέντες της μιζέριας με εξωστρεφή και δυναμική παρουσία της Πελοποννήσου. Με σχεδιασμό και στόχευση υλοποιήσαμε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό για το μάρκετινγκ και το branding των δύο πυλώνων της οικονομίας μας, του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.
Δημιουργήσαμε 10 εμπειρικά προϊόντα με στόχο την καθολική προσέγγιση και οριζόντια διαχείριση όλης της Πελοποννήσου. Για εμάς η Πελοπόννησος είναι ενιαία, ένα μεγάλο νησί. Συμμετείχαμε σε περισσότερες από 30 διεθνείς εκθέσεις, φιλοξενήσαμε δεκάδες δημοσιογράφους και tour operators του εξωτερικού για επιχειρηματικές συναντήσεις. Το νέο μας brand, η «Μυθική Πελοπόννησος», έχει κερδίσει πλέον τις εντυπώσεις διεθνώς. Δυναμική είναι και η παρουσία μας στο χώρο του διαδικτύου με το νέο μας portal mythicalpeloponnese.gr, δύο εφαρμογές mobile app για smartphone, οκτώ διαφημιστικά σποτ για τον τουρισμό με περισσότερες από 30.000 προβολές στο youtube, ενεργή καμπάνια στα social media. 100.000 επισκέπτες του διαδικτύου μιλούν για την Πελοπόννησο, ενώ στο παρελθόν ήμασταν ανύπαρκτοι διαδικτυακά.
Όσον αφορά στη στήριξη των Πελοποννήσιων παραγωγών, η πρόθεσή μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μας, μιας και η πρώτη μας δράση ήταν η φιλοξενία 50 οικονομικών ακολούθων από Πρεσβείες του εξωτερικού και η συνεργασία με Πελοποννήσιους επιχειρηματίες.
Ειδικότερα για το Καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων, πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες που ολοκλήρωσαν τη μελέτη καταγραφής του και προχώρησαν στην υλοποίηση του σχεδιασμού. Δημιουργήσαμε γύρω από το Καλάθι της Πελοποννήσου το νέο portal για τα προϊόντα μας, με πληροφορίες για όλους τους παραγωγούς,pelopexpo.com, μία εφαρμογή mobile app για smartphone με πληροφορίες για προϊόντα και γαστρονομία, πληροφοριακό υλικό, τέσσερα διαφημιστικά σποτ, καμπάνια σε εθνικά και τοπικά ΜΜΕ για ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση πελοποννησιακών προϊόντων, καμπάνια στα social media.
Αξίζει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά αυτοδιοικητική δομή στην Πελοπόννησο συμμετείχε συγκροτημένα σε διεθνείς εκθέσεις προϊόντων με τους εξαγωγείς μας, όπως η Sial Paris, η Anuga, η Prowein με τους οινοποιούς μας, αλλά και στις σημαντικότερες στη χώρα μας, όπως το Agroquality Festival κ.ά.
Σημαντικός είναι και ο θεσμός που έχουμε καθιερώσει με την εβδομάδα προβολής του Καλαθιού Πελοποννησιακών Προιόντων κάθε Δεκέμβριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Το σημείο που συνδυάζουμε τον τουρισμό μας με τα προϊόντα είναι η σύσταση του Πελοποννησιακού Συμφώνου Ποιότητας, όπου έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις προδιαγραφές. Η νέα δομή που δημιουργήσαμε για τη σταθερή και αδιάκοπη διαχείριση του Καλαθιού Πελοποννησιακών Προϊόντων είναι η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη, ενώ στη φάση αναδόχου βρίσκεται και το Ηλεκτρονικό Καλάθι Πελοποννησιακών Προϊόντων (Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο).
  -Λίγο πριν από την τελική κατάθεση των ψηφοδελτίων, υπήρξε η πληροφορία πως θα ηγηθείτε εσείς αυτού στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας; Ίσχυε αυτή η πληροφορία;
Δύναμή μου στη μέχρι τώρα πολιτική μου πορεία οι πολίτες της Μεσσηνίας, οι οποίοι με γνωρίζουν. Προσωπικά, οι συμπολίτες μου με έχουν επανειλημμένως τιμήσει με την υποστήριξή τους. Αυτή η διαχρονική στήριξη που μου επιφυλάσσουν, αποτελεί για μένα μεγάλη ευθύνη και δύναμη για να συνεχίσω το έργο μου. Δε σκέφθηκα ούτε μια στιγμή να απολέσω αυτή τη δύναμη της ψήφου των πολιτών. Ζητάω και πάλι τη στήριξη των πολιτών και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να είμαι πάλι στην πρώτη γραμμή.
  -Αυά τα 3,5 χρόνια, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες στην Περιφέρεια ως θεματική αντιπεριφερειάρχης, κατηγορηθήκατε από πρώην αντιπεριφερειάρχες, που τώρα μπορεί να είναι εκλογικοί σας αντίπαλοι, αλλά και από άλλους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές της Κυριακής, για… «υπερξουσία» και πως τα πάντα κινούνταν μόνο από τον περιφερειάρχη και εσάς. Πώς απαντάτε;
Αλίμονο, αν αυτό το έργο που επιτελέσαμε μέσα σε 3,5 μόλις χρόνια ήταν μια υπόθεση δύο ατόμων. Όλα αυτά τα δύσκολα για τον τόπο μας χρόνια, στην Πελοπόννησο σηκώσαμε τα χέρια ψηλά με το σύνολο των συμβούλων της Περιφερειακής Αρχής και επιδοθήκαμε σε μια ουσιαστική και συλλογική προσπάθεια.
Ήταν μια προσπάθεια που βρήκε συμμάχους στην κοινωνία και στον τομέα της πραγματικής οικονομίας, κάνοντας πράξη ένα νέο άδολο ακομμάτιστο πατριωτισμό για τον τόπο μας. Σε αυτό το έργο, όμως, θα ήθελα να επισημάνω τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι υπηρεσίες μας.
Ως αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Έργων και Ενημέρωσης, αλλά και ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, έπρεπε να αντιμετωπίσω με τους συνεργάτες μου χρόνια προβλήματα και να δώσουμε άμεσα λύσεις με κόστος στην προσωπική μας ζωή. Άξιζε, όμως, τον κόπο, ώστε να μπορώ να κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια.
Κάποιοι από τους τέως συνεργάτες μας δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της δουλειάς μας, δεν μπόρεσαν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας. Αντιμετώπισαν την πολιτική ευθύνη ως αρμοδιότητα δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και χρησιμοποιούν ως άλλοθι την, κατά τη γνώμη μου, ξεπερασμένη παλιοκομματική τους νοοτροπία, για να απαντήσουν στο ερώτημα των πολιτών, γιατί ενώ τιμήθηκαν από τον περιφερειάρχη, δεν υπηρέτησαν με συνέπεια και συνέχεια το σχέδιο δράσης της «Νέας Πελοποννήσου».
Η μεγαλύτερη δύναμή μου, όπως προανέφερα, ήταν και θα είναι το μήνυμα που μου δίνουν οι πολίτες της Μεσσηνίας.
Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που με αποκαλούν με το μικρό μου όνομα και δέσμευσή μου είναι να κάνω πράξη την παρότρυνσή τους: «Ντίνα, συνέχισε να δουλεύεις για τη Μεσσηνία μας».
Το ότι ο περιφερειάρχης με αποκαλεί δημόσια ως τη στενότερη συνεργάτιδά του, αποτελεί για εμένα μεγάλη ηθική ικανοποίηση και ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη της ευθύνης μου για περισσότερη σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα. Το ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι με έχουν στοχοποιήσει προσωπικά, αποδεικνύει ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου και είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τη σημαντική προσωπική συμβολή μου στο έργο της Περιφερειακή Αρχής.
Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι την ώρα που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να κτίσουν το μέλλον της Πελοποννήσου με λάσπη, εμείς θέλουμε την Πελοπόννησο πρωταγωνίστρια, ως πρότυπη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Τη θέλουμε Ευρώπη των περιφερειών και της ανάπτυξης.
Της Βίκυς Βετουλάκη  

*** Βόλτα στην ιστορία της Καλαμάτας
 
Από το «Costa Navarino Stories»
 «Ένας αξέχαστος περίπατος ξεκινά από την κορυφή του σημερινού Κάστρου της Καλαμάτας και καταλήγει μέσα από το διατηρητέο Ιστορικό Κέντρο στο λιμάνι της. Το κάστρο οχυρώθηκε στη σημερινή του μορφή από τον Γοδεφρείγο Α΄ Βιλλεαρδουίνο το 13ο αιώνα και γνώρισε την κυριαρχία Βυζαντινών, Φράγκων, Ενετών και Οθωμανών.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο πολυμήχανος Οδυσσέας βρέθηκε και αυτός εδώ, στις Αρχαίες Φαρές, όπως ονομαζόταν η Καλαμάτα, προκειμένου να λύσει την εχθρότητα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Ιθακησίων και Μεσσηνίων, όταν οι δεύτεροι κατέπλευσαν στην Ιθάκη και έκλεψαν 300 πρόβατα. Για να επιτευχθεί η συμφιλίωση, αποφασίστηκε ο Ίφιτος, περίφημος τοξότης της μεσσηνιακής Οιχαλίας, και ο νεαρός Οδυσσέας να ανταλλάξουν δώρα.
Ο Ίφιτος πήρε από τον Οδυσσέα ένα ξίφος και ένα δόρυ και του πρόσφερε το τόξο του πατέρα του, Εύρυτου, με το οποίο ο Ομηρικός ήρωας σκότωσε τους μνηστήρες της Πηνελόπης επιστρέφοντας από την Τροία».
Τα παραπάνω αναφέρονται σχετικά με την πόλη της Καλαμάτας, με έμφαση στην ιστορία της, στο 3ο τεύχος του περιοδικού της Costa Navarino, το οποίο φέρει τον τίτλο “Costa Navarino Stories”. Το περιοδικό διανέμεται στους διαμένοντες στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, που έβαλε τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, επίσης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και στα «βράδια του καλοκαιριού (που) ζωντανεύουν μέσα από παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις».
Στην έκδοση περιλαμβάνεται ειδική μνεία στον Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, τον άνθρωπο που οραματίστηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη  Μεσσηνία, ως τουριστική περιοχή υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας φήμης.
Ο αείμνηστος Καπετάνιος κατάφερε να συμβάλει ουσιαστικά στην υλοποίηση του οράματος αυτού, με τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου, περιβαλλοντικά υπεύθυνου, τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα, της Costa Navarino.
Επίσης, γίνεται αναφορά στην ταινία «Πριν τα Μεσάνυχτα», που γυρίστηκε στη Μεσσηνία και προτάθηκε για Όσκαρ, καθώς και εκτενείς αναφορές στην Αρχαία Μεσσήνη και τη μεσσηνιακή κουζίνα, αλλά και ένα κουίζ με τίτλο «Πόσο Μεσσήνιος είστε;».

 ***  Έτοιμος για το 2ο Basketball Camp στην «Costa Navarino» ο Παπαλουκάς         
           
  Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν το Westin Resort Costa Navarino θα φιλοξενήσει Camp για μικρούς και μεγάλους φίλους του μπάσκετ και είναι η σειρά του Θοδωρή Παπαλουκά, να μεταφέρει στους λάτρεις του αθλήματος τα μυστικά τα οποία τον καθιέρωσαν ως έναν εκ των κορυφαίων πλέι μέικερ της Ευρώπης.
Το 2ο Basketball Camp του Costa Navarino θα φιλοξενηθεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του "The Westin Resort Costa Navarino, από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου, με την ονομασία «Papaloukas & Friends featuring Petway», δίνοντας  την ευκαιρία σε ταλέντα του μπάσκετ και παιδιά που αγαπούν το άθλημα να προπονηθούν υπό τις καλύτερες συνθήκες και με τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους, ώστε να βελτιώσουν την τεχνική τους, να μάθουν τρόπους ατομικής προπόνησης κι εξέλιξης, αλλά και να διασκεδάσουν παίζοντα", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δελτίο Τύπου των διοργανωτών.
 Για τη συμμετοχή του στο Camp αναφέρθηκε ο Θοδωρής Παπαλουκάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με μεγάλη χαρά ξεκινάμε την προσπάθεια να κάνουμε το καμπ και θέλω να ευχαριστήσω το Westin Costa Navarino που μας δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τις αρτιότατες εγκαταστάσεις του. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που δέχτηκα να μπω στη διαδικασία να ξανακάνω καμπ. Το έχω ξανακάνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Η αγάπη που έχω για τα παιδιά και η επιθυμία που έχω για να τους μεταδώσω τη χαρά του να παίζεις μπάσκετ με έκανε να πειστώ βλέποντας τι ευκαιρίες που δίνονται να διοργανώσω αυτό το τουρνουά από 2 έως 6 Ιουλίου στο Costa Navarino", σχολίασε ο Θοδωρής Παπαλουκάς και συνέχισε:
"Θα μαζευτούμε μαζί με προπονητές και παιδιά τα οποία αγαπούν το μπάσκετ και θέλουν να γνωρίσουν κάποια μυστικά και να κάνουν προπόνηση. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν είτε στα σχολεία τους, είτε στις ομάδες τους και να βελτιωθούν μακροπρόθεσμα".
 
***  Νέο ΕΠΑΛ στην Καλαμάτα, συγχώνευση 10ου και 26ου Δημοτικών
  Το νέο σχολικό χάρτη της χώρας που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα σχολεία-δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια- στα οποία επέρχονται αλλαγές από τον επόμενο Σεπτέμβριο, παρουσιάζουν «Τα Νέα». Οι αλλαγές, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πρώτες ιδρύσεις σχολικών μονάδων μετά το 2011 –πο
υ είχαν γίνει οι μαζικότερες συγχωνεύσεις στην εκπαίδευση-, θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον αρμόδιο εκ των υφυπουργών, Συμεών Κεδίκογλου, αφού προηγουμένως οι σχετικές αποφάσεις υπογράφουν και από το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχε αρχίσει να διακινείται έντονα στο ίντερνετ η πληροφορία ότι επίκεινται 1.670 συγχωνεύσεις σχολείων, κάτι που τελικά αποδεικνύεται. Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, πρόκειται να λειτουργήσει ένα νέο Εσπερινό ΕΠΑΛ στην Καλαμάτα, ενώ επίκειται συγχώνευση των 26ου και 10ου Δημοτικών Σχολείων σε ένα συγκρότημα. - 
 
***  Μόνο ένας στους τρεις δημάρχους με «πόθεν έσχες»
 
Αν και η διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει το μεγάλο ζητούμενο έως και στις μέρες μας, η διαπίστωση ότι μόνο το 1/3 (πιο συγκεκριμένα το 29%) των δημάρχων δημοσιοποιεί κανονικά τα πλήρη περιουσιακά του στοιχεία, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει. Προσφάτως, η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος» (ΔΔ-Ε) υλοποίησε ένα νέο project με τίτλο «Διαφανής Τοπική Αυτοδιοίκηση», θέτοντας ένα μεγάλο στόχο: την ενίσχυση της διαφάνειας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λίγους μόνο μήνες πριν από την ανάδειξη των νέων Δημοτικών Αρχών. Με το project έγινε ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζοντας την καλύτερη πρόσβαση στα «πόθεν έσχες» των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, ο νόμος προβλέπει τη δημοσιοποίησή τους στον επίσημο ιστότοπο κάθε Δήμου. Οι άνθρωποι της οργάνωσης εντόπισαν και συγκέντρωσαν σε μια ιστοσελίδα τα δημοσιευμένα «πόθεν έσχες» των εν ενεργεία δημάρχων των 100 μεγαλύτερων Δήμων (βάσει της απογραφής του 2011) της χώρας που αφορούν στα τρία τελευταία έτη (2013, 2012, 2011). Η aftodioikisi.gr, εν όψει και των εκλογών, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν ποιοι αιρετοί τηρούν τους κανόνες διαφάνεις, προχώρησε στην αναζήτηση και στην καταγραφή των συγκεκριμένων 100 δημάρχων. Από τα αποτελέσματα, προκύπτει ότι μόνο 29 στους 100 δημάρχους δημοσιοποίησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ως όφειλαν και τα τρία έτη. Τρεις υπέβαλαν την αντίρρησή τους να δημοσιευθούν τα «πόθεν έσχες» τους στην ιστοσελίδα της ΔΔ-Ε, παρόλο που στο site του Δήμου τους υπάρχει αναρτημένο, ενώ για έναν δεν υπάρχει κάποια αναφορά. Οι υπόλοιποι 67, είτε «παρέλειψαν», έστω μια χρονιά, είτε ακόμη και τις τρεις. Σε ό,τι αφορά το Δήμο Καλαμάτας, σύμφωνα με την παραπάνω ιστοσελίδα, ο απερχόμενος δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, Παναγιώτης Νίκας, δεν έχει προχωρήσει σε σχετική ανάρτηση για το 2013. -

***   Κώστας Τσορώνης: “Οι δημότες έχουν… χορτάσει από κούφιες υποσχέσεις”         
   
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΡΩΝΗΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Ο Κώστας Τσορώνης, από οικογένεια με έντονη παρουσία στα δρώμενα του τόπου της, αποφάσισε να ζητήσει την ψήφο των δημοτών του Δήμου Πύλου-Νέστορος για πρώτη φορά, όντας υποψήφιος με το συνδυασμό του Νίκου Καραμπάτσου.
Αν και πολιτικά, όσο και ηλικιακά, είναι ένας νέος άνθρωπος, εν τούτοις στη συνέντευξη που ακολουθεί δε διστάζει να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους, να μιλήσει για την καθημερινότητα των συνδημοτών του χωρίς «φτιασιδώματα» και «ωραιοποιήσεις» στο λόγο του.
Δε μοίρασε υποσχέσεις. Για το μοναδικό που δεσμεύτηκε είναι ότι θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο την ψήφο των συνδημοτών του και είναι διατεθειμένος, με βάση και την πολύχρονη επαγγελματική του πορεία, να δώσει άμεσες λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται.
  -Πρώτη φορά υποψήφιος σε δημοτικές εκλογές. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να συμμετάσχεις σε αυτές;
Είναι μια πληθώρα παραγόντων που με οδήγησε. Από τη μια, η στασιμότητα και η απραξία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, που καθημερινά οδηγούν στην απαξίωση του Δήμου μας, στην υποβάθμιση της καθημερινότητας και στη φτωχοποίηση των δημοτών. Τόσο στα αγροτικά έργα και στα έργα συντήρησης των δημοτικών δομών, όσο και σε μεγάλα έργα ανάπτυξης και νέας πνοής. Από την άλλη, η απροθυμία νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τα δημοτικά δρώμενα και η αδράνειά τους.
Επίσης, η υποχρέωση που αισθάνομαι να συμμετέχω στα κοινά του Δήμου, σε συνδυασμό με τη διάθεση, το όραμα και τις ιδέες που έχω για την ανάδειξη του Δήμου και τη βελτίωση της ζωής των δημοτών.
Τέλος, ο χαρακτήρας, οι γνώσεις και η εντιμότητα του κύριου Νίκου Καραμπάτσου, υποψήφιου δημάρχου του συνδυασμού μας.
  -Από τη μέχρι σήμερα επαφή σου με τους πολίτες, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου; Ποιο είναι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα;
Η επαφή με τόσους πολλούς πολίτες, από τα τόσα διαφορετικά διαμερίσματα, είναι μια εμπειρία πρωτόγνωρη για μένα, που μου αφήνει μόνο θετικές εντυπώσεις.
Οι δημότες είναι πλέον πολύ υποψιασμένοι και δεν κολακεύονται με μια «χαιρετούρα» και ένα χτύπημα στην πλάτη. Έχουν χορτάσει από μεγάλα λόγια, κούφιες υποσχέσεις και ψέματα. Θέλουν έντιμους υποψηφίους για να εμπιστευτούν την ψήφο τους.
Η ανεργία και η φτώχεια έχουν φτάσει στην πόρτα τους. Τους εξοργίζουν τα έργα βιτρίνας και προχειρότητας που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες και τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές.
Αναζητούν νέους ανθρώπους με νέες ιδέες. Αυτοί που τόσα χρόνια ισχυρίζονται ότι διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία, είναι αυτοί που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή μιζέρια.
  -Ο συνδυασμός σας έχει απαντήσεις στις αγωνίες των δημοτών;
Κανένας δημοτικός συνδυασμός δεν μπορεί να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, να πληρώσει τα «χαράτσια» και την εφορία, να εξαφανίσει το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, τα μηχανήματα και στο πετρέλαιο.
Οι δημότες, όμως, πρέπει να έχουν εξασφαλισμένα: καθαρό νερό για την κατανάλωσή τους και νερό για τις καλλιέργειές τους όλο το χρόνο, επαρκή φωτισμό του Δήμου, περισυλλογή και σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, καλούς και λειτουργικούς δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, στελεχωμένα ιατρεία και κέντρα υγείας. Τίποτα από τα παραπάνω δε γίνεται με σωστό τρόπο σήμερα.
Σε όλα αυτά τα θέματα ο συνδυασμός μας, «Ε.ΣΥ ΠΡΩΤ.Α», έχει να δώσει άμεσες λύσεις, από την πρώτη κιόλας μέρα που θα αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου.
  -Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος σ’ αυτές τις εκλογές και γιατί οι πολίτες να προτιμήσουν τη δική σου υποψηφιότητα έναντι των άλλων;
Πρωταρχικός στόχος είναι να είμαστε η νέα Δημοτική Αρχή και ο Νίκος Καραμπάτσος ο επόμενος δήμαρχος Πύλου-Νέστορος.
Σε προσωπικό επίπεδο, ελπίζω αρκετοί δημότες να με εμπιστευτούν, να πιστέψουν στις ιδέες μου και να με τιμήσουν με την ψήφο τους. Έχω τη διάθεση, το όραμα, αλλά και τις γνώσεις να το υλοποιήσω.
Ως σύμβουλος επιχειρήσεων τροφίμων έχω συνεργαστεί με πολλούς επαγγελματίες του Δήμου μας, ιδιοκτήτες, αλλά και εργαζόμενους σε: εστιατόρια, ελαιοτριβεία, αρτοποιεία, ξενοδοχεία, κρεοπωλεία, supermarkets κ.τ.λ. Γνωρίζω τα προβλήματά τους και τις αγωνίες τους.
Ως συνεργάτης του ΤΕΙ Καλαμάτας στις Σχολές Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, αλλά και ως μέλος της Ομάδας Γευσιγνωσίας του Ιδρύματος, έχω προσωπική εικόνα για την πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων του τόπου μας και ειδικά για το ελαιόλαδο. Πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στην καλλιέργεια, στην επεξεργασία, στο ελαιοτριβείο, στη διαφήμιση και προώθησή του, που θα οδηγήσουν σε ένα ποιοτικότερο προϊόν, με καλύτερες τιμές στον παραγωγό.
Πιστεύω σε καθαρές και εφικτές λύσεις, έντιμη διαχείριση, με σεβασμό στη δημότισσα και το δημότη, και τους καλώ να έρθουν μαζί μας και να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια.
Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
***   Τα βλέμματα του κόσμου στη Μεσσηνία         
           
H Costa Navarino βραβεύτηκε για τις περιβαλλοντικές της πρακτικές από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού
 Του Γιώργου Τσίρου
 Σε εποχές κατάχρησης των όρων «πράσινος» και «αειφόρος» τουρισμός, όπου πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιβαστούν στο «τρένο» της οικολογίας κάνοντας το ελάχιστο και απλώς... διαφημίζοντας το μέγιστο, η πρόσφατη διάκριση της Costa Navarino στα Tourism for Tomorrow Awards αποδεικνύει ότι η συνεπής περιβαλλοντική πολιτική, που σχεδιάζεται εκ θεμελίων και συνοδεύεται από μεγάλες επενδύσεις, δικαιώνεται πανηγυρικά και σε υψηλότατο επίπεδο.
Στον ετήσιο διαγωνισμό που καθιέρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council) και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για την τουριστική βιομηχανία, η Costa Navarino αναδείχθηκε πρώτη στην κατηγορία «Προορισμών», ανάμεσα σε υποψηφιότητες από 56 χώρες.
Τα Tourism for Tomorrow Awards έκαναν ιδιαίτερη μνεία στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές που εφαρμόζει η Costa Navarino: στις υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν τον φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής, καθώς και στο ευρύ πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης, στις συνεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Σε πρωτοβουλίες όπως το Navarino Environmental Observatory (NEO), το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES, καθώς και στην ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού σταθμού συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12 MWp, στην εγκατάσταση του μεγαλύτερου γεωθερμικού συστήματος, στην κατασκευή λιμνοδεξαμενών για τις αρδευτικές ανάγκες του προορισμού, στο πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων για να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία του τοπίου της περιοχής, καθώς και σε πολλές ακόμη πρακτικές.
«Η διάκριση στα Tourism for Tomorrow Awards» αποτελεί κορυφαία στιγμή για την Costa Navarino και επιβράβευση της υλοποίησης του οράματος που είχε ο Καπετάν Βασίλης για τη δημιουργία ενός ποιοτικού προορισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον, στους ανθρώπους της Μεσσηνίας και στις παραδόσεις της», ανέφερε ο Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕS. «Η βράβευση μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο που γίνεται στην Costa Navarino και να προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε το υψηλό επίπεδο του προορισμού σε κάθε τομέα».
ΠΗΓΗ: «Καθημερινή»
 
***
 
***  Αθλητική  ενημέρωση :

***  Μεγάλο ραντεβού την Κυριακή στην Καλαμάτα με τον Μιχάλη Ζαμπίδη

  Ο Βυζαντινός Σύλλογος Καλαμάτας φέρνει την Κυριακή στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τον παγκόσμιο πρωταθλητή Kick Boxing Μιχάλη Ζαμπίδη, που θα διδάξει τα μυστικά του εντυπωσιακού αθλήματος σ’ όλους όσοι ακολουθούν τη διαδρομή αγωνιστικά, αλλά και φίλους του αθλητισμού. Το ραντεβού είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή το απόγευμα στο ξενοδοχείο Elite City Resοrt, όπου και θα γίνει το σεμινάριο, στο οποίο θα διδάξει ο μεγάλος Έλληνας πρωταθλητής. -

***  Ισχυρή παρουσία ανθρώπων του αθλητισμού στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές         
           
Πολυάριθμοι είναι οι υποψήφιοι από το χώρο του αθλητισμού που είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές από το Νομό Μεσσηνίας.
Ας δούμε ποιοι είναι…
 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», συνδυασμός του κ. Πέτρου Τατούλη, Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
Κώστας Βλάσσης (πρόεδρος ΕΣΠΕΠ και Διοικούσας Επιτροπής Βόλεϊ Καλαμάτα 80), Θεόδωρος Σαλαντής (αθλητικός συντάκτης, μέλος ΕΣΗΕΑ), Θεόδωρος Σταυριανόπουλος (παλιός πρόεδρος ΣΔΥ Μεσσηνίας), Λούης Τσάτουμας (παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου – άλμα εις μήκος), Άγγελος Χρονάς (παλιό μέλος Δ.Σ. Παπαφλέσσα Βλαχόπουλου).
  «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ», συνδυασμός του κ. Οδυσσέα Βουδούρη
Ευστάθιος Γεωργακίλας (παλιός πρόεδρος Πανθουριακού, παρατηρητής αγώνων της ΕΠΣΜ), Ανδρέας Δαρειώτης (παλιός πρόεδρος Ακρίτα Κορώνης), Δημήτριος Ζέππος (παλιός πρόεδρος Παμίσου Μεσσήνης).
  «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΈΝΩΣΗ», συνδυασμός του κ.  Γιάννη Μανώλη
Χρήστος Αργυρόπουλος (παλιός παράγοντας Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας), Βενετία Λιακουνάκου (κριτής βόλεϊ).
  «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»,  συνδυασμός του κ. Γιώργου Δέδε
Νίκη Αθανασοπούλου (παγκόσμια πρωταθλήτρια ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ), Χαράλαμπος Βακαλόπουλος (παλιός παράγοντας του Μεσσηνιακού και μέλος Οργανωτικής Επιτροπής Διεθνών Μήτινγκ «Τα Παπαφλέσσεια» και ΡΑΓ), Διονύσης (Σάκης) Γεωργιόπουλος (πρόεδρος Διαγόρα Κοπανακίου), Ευστάθιος Μακρής (μέλος του Δ.Σ. του ΣΔΠ Μεσσηνίας), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής).
  «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ», συνδυασμός του κ. Παναγιώτη Κάτσαρη
Ευστάθιος (Στάθης) Γιακουμής (ποδοσφαιριστής της ομάδας των Εργολάβων), Απόστολος Κοσμάς (παλιός πρόεδρος Γ.Σ. Μεσσήνης).
  «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», συνδυασμός του κ. Νίκου Γόντικα
Χρήστος Ντούκας (προπονητής ποδοσφαίρου).
  «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ», συνδυασμός της κας Δήμητρας Λυμπεροπούλου
 «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ», συνδυασμός του κ. Δημήτρη Δολτσινάδη
 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας»
Γιάννης Αδαμόπουλος (παλιός πρόεδρος ΟΝΕ), Δημήτρης Αθανασόπουλος (ασχολείται με τον αερομοντελισμό), Θανάσης Βασιλόπουλος (παλαίμαχος τερματοφύλακας), Τάκης Βασιλόπουλος (παλιός πρόεδρος Απόλλωνα Καλαμάτας), Χάρης Βγενής (πρόεδρος ΝΑΣ Καλαμάτας «Αίολος»), Γιώργος Γεννάτος (διετέλεσε παλιότερα μέλος του Δ.Σ. της Καλαμάτας), Γιώργος Γιαννακόπουλος (καθηγητής Φυσικής Αγωγής, υπήρξε προπονητής στον Πάμισο Άριος), Ανδρέας Καραγιάννης (παλιός πρόεδρος Αστέρα Αρφαρών), Μαρία Οικονομάκου (ποδοσφαιρίστρια της ομάδας των «Ξυλοκόπων»), Αστρινή – Σοφία Μαυρέα (υπήρξε αθλήτρια πόλο), Σωτήρης Μιχαλόπουλος (παλιός πρόεδρος ΑΕΚ Καλαμάτας, Γ΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΣΜ), Δημήτρης Μπούχαλης (μέλος Δ.Σ. Απόλλων Καλαμάτας), Νίκος Νίκας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, διοικητικός παράγοντας ΑΟ Ασπροχώματος), Γιώργος  Νταβουτιάν (αντιπρόεδρος Μεσσηνιακού), Μαρία Οικονομάκου (μέλος αθλητικών Συλλόγων), Παναγιώτης Σάμιτας (πρόεδρος ΛΕΜΟΚΑ), Παναγιώτης Τσιμόγιαννης (επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. του ΟΑ Καλαμάτας), Σταύρος Χριστόπουλος (πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιμάχων Μεσσηνιακού)
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ
Δημήτρης Κατσιμαγκλής (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Χαράλαμπος Σταθόπουλος (μέλος Δ.Σ. ΑΟ Φαραί), Γιώργος Φάβας (παλαίμαχος τερματοφύλακας και προπονητής).
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ
Ντίνος Μωραγιάννης (παλιός πρόεδρος Αστέρα Αρφαρών)
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ
Γιάννης Αναζίκος (μέλος Δ.Σ. Αστέρα Μικρομάνης)
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Δημοσθένης (Δημήτρης) Αθανασόπουλος (παλαίμαχος τερματοφύλακας), Δημήτρης Αναστασόπουλος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής), Πέτρος Κατσαράκης (παλιός διαιτητής), Νικήτας Μενούνος (παλιός βολεϊμπολίστας)
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΓΑΣ
Ηλίας Κότσης (παλιός διαιτητής), Ευάγγελος Χόχολης (παλιός παράγοντας ΑΟ Βέργας)
  ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ
Βασίλης Πολίτης (μέλος Δ.Σ. ΕΠΣΜ)
  ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΪΚΩΝ
Θανάσης Τσαούσης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
Σαράντος Αγγελέας (παλαίμαχος τερματοφύλακας)
  ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΓΩΝ
Πέτρος Αλάμαρας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ
Σπύρος Καλαθάς (μέλος Δ.Σ. ΑΟ Σπερχογείας)
  ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ
Ηλίας Φράγκος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Γιάννης Νάσιος (παλιός πρόεδρος Παμίσου Άριος), Δημήτρης Χρυσοβέργης (παλιός πρόεδρος Παμίσου Άριος)
  «ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», συνδυασμός του κ. Θεόδωρου Μπρεδήμα
 Εκλογική Περιφέρεια Θουρίας
Επαμεινώνδας Τσουκαλάς (παλιός πρόεδρος ΑΕ Αιθαίας)
  Εκλογική Περιφέρεια Καλαμάτας
Πέτρος Αλάμαρας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Διονύσης Ασημακόπουλος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Παύλος Γκραίκης (παλιός πρόεδρος Αθλητικού Σκοπευτικού Συλλόγου «Η Άρτεμις»), Παναγιώτης Στεφανούρης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και παράγοντας της ΑΕΚ Καλαμάτας)
  «ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΕΝΕΡΓΟΙ  ΠΟΛΙΤΕΣ»
Εκλογική Περιφέρεια Καλαμάτας
Αντώνης Κάτσος (καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής Βόλεϊ), Μιχάλης Κουτίβας (πρόεδρος Ηρακλή Καλαμάτας), Γεώργιος Ψυχογιάννης – Ψυρογιάννης (μέλος Δ.Σ. Ικάρου Καλαμάτας)
  Τοπική Κοινότητα Αρφαρών
Φώτης Σκούλικας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Τοπική Κοινότητα Καλαμάτας
Αγγελική Παυλοπούλου (διαιτητής ποδοσφαίρου)
  Τοπική Κοινότητα Μικρομάνης
Χαράλαμπος Κουτσουρόπουλος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  ΠΟΛΙΤΩΝ», υποψήφιος Δήμαρχος Μιχάλης Αντωνόπουλος (παλιός πολίστας του ΝΟ Καλαμάτας «Ο Ποσειδών)
  Εκλογική Περιφέρεια Καλαμάτας
Δημήτρης Παπαλάμπρος (πρόεδρος Δόξας Καλαμάτας)
  Τοπική Κοινότητα Λεΐκων
Βαγγέλης Στυλιανόπουλος (παλιός μπασκετμπολίστας)
  «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», συνδυασμός του κ. Δημήτρη Οικονομάκου
 Εκλογική Περιφέρεια Καλαμάτας
Αντώνης Κυριακόπουλος (σκακιστής), Μανώλης Λιαπάκης (παλιός διαιτητής και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Θεόδωρος Λυριντζής (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Γιάννης Χιώτης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», συνδυασμός του κ. Γεωργίου Δημητρούλια
Πανάγος Δημόπουλος (παλιός παράγοντας Ποσειδώνα Καλαμάτας), Ηλίας Παρθένιος (παλαίμαχος τερματοφύλακας), Έξαρχος Μουσελίμης (παλιός πολίστας).
  ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ», συνδυασμός του κ. Στάθη Αναστασόπουλου
 Εκλογική Περιφέρεια Αίπειας
Νίκος Φύκιρης (παλιός παράγοντας Απόλλωνα Πεταλιδίου)
  Εκλογική Περιφέρεια Ανδρούσας
Χαράλαμπος Μακρής (μέλος Δ.Σ. Ανδρούσας), Γεώργιος Παπαδόπουλος (παλιός παράγοντας ΑΣ Ανδρούσας)
  Εκλογική Περιφέρεια Μεσσήνης
Γεώργιος Αθανασόπουλος (παλιός προπονητής Γ.Σ. Μεσσήνης), Σωκράτης Ζερβάκος (πρόεδρος Ο.Α. Μεσσήνης και παλιός διαιτητής ποδοσφαίρου), Γιώργος Πετρουλάκης (πρόεδρος ΓΠΣ Πάμισος Μεσσήνης), Κώστας Ρούτσης (παλιός πρόεδρος ΓΠΣ Πάμισος Μεσσήνης), Βασίλης Σαραντόπουλος (παλιός πρόεδρος Αχιλλέα Αβραμιού)
  Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης
Δημήτριος Καίσαρης (παλιός μπασκετμπολίστας)
  Τοπική Κοινότητα Δάρα
Σταύρος Βέλμαχος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Τοπική Κοινότητα Πεταλιδίου
Δημήτρης Καλύβας (παλιός προπονητής Απόλλωνα Πεταλιδίου)
  «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ»
 Εκλογική Περιφέρεια Ιθώμης
Κώστας Γεωργακόπουλος (παλιός πρόεδρος Αστέρα Βαλύρας)
  Εκλογική Περιφέρεια Μεσσήνης
Γιάννης Αποστολόπουλος (διοικητικός παράγοντας Παμίσου Μεσσήνης)
  Εκλογική Περιφέρεια Πεταλιδίου
Γιάννης Μπαρακάρης (διετέλεσε πρόεδρος του Απόλλωνα Πεταλιδίου)
  Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης
Γρηγόρης Γρηγορόπουλος (παλαίμαχος Παμίσου Μεσσήνης)
  Τοπική Κοινότητα Αναλήψεως
Πέτρος Κουτσοπέτρος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ολυμπιακού Ανάληψης)
  Τοπική Κοινότητα Ανδρούσας
Γιώργος Γεωργακόπουλος (παλιός παράγοντας ΑΣ Ανδρούσας)
  Τοπική Κοινότητα Εύας
Σπύρος Δημητρακόπουλος (προπονητής ποδοσφαίρου)
  Τοπική Κοινότητα Λευκοχώρας
Ζαχαρίας Φούτρος (παλαίμαχος Παμίσου Μεσσήνης)
  Τοπική Κοινότητα Μαυροματίου Παμίσου
Κυριάκος Πατρινιός (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Τοπική Κοινότητα Νερόμυλου
Παναγιώτης Θεοδουλίδης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Τοπική Κοινότητα Πεταλιδίου
Μιχάλης Αυγουλέας (πρόεδρος Απόλλωνα Πεταλιδίου)
  «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», συνδυασμός του κ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη
 Εκλογική Περιφέρεια Αίπειας
Θανάσης Κουτσαντώνης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Εκλογική Περιφέρεια Ανδρούσας
Βασίλης Καπράλος (μέλος Δ.Σ. του ΑΣ Ανδρούσας)
  Εκλογική Περιφέρεια Μεσσήνης
Νίκος Γεωργακλής (προπονητής Παμίσου), Δημήτρης Δουρούμης (παλιός παράγοντας Παμίσου), Γεώργιος Κεραμύδας (παλιός πρόεδρος Γ.Σ. Μεσσήνης)
  Εκλογική Περιφέρεια Πεταλιδίου
Βασίλης Σκαφιδάς (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης
Κώστας Μπιρλής (παλιός διαιτητής)
  Τοπική Κοινότητα Δάρα
Θανάσης Βέλμαχος  (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Τοπική Κοινότητα Πεταλιδίου
Παναγιώτης Θεριός (παλιός παράγοντας Απόλλωνα Πεταλιδίου)
  «ΝΕΑ ΠΝΟΗ», συνδυασμός του κ. Κώστα Σπυρόπουλου
 Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης
Αντώνης Καλογερόπουλος (διαιτητής ποδοσφαίρου)
  «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», συνδυασμός του κ. Κώστα Αποστολόπουλου
 ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
«ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ», συνδυασμός του κ. Παναγιώτη Κατσίβελα
 Εκλογική Περιφέρεια Γεργαλιάνων
Γιάννης Καλκαβούρας (καθηγητής φυσικής αγωγής), Νίκος Καμπύλης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Βασίλης Παπαθεοδοσίου (παλιός πρόεδρος Εράνης Φιλιατρών), Χαράλαμπος Στάμος (παλιός παράγοντας Εράνης Φιλιατρών)
  Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων
Νίκος Τσέκερης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τέλου Άγρα)
  «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ», συνδυασμός του κ. Σαράντου Κουκούμη
 «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ», συνδυασμός του κ. Γιώργου Θεοδωρακόπουλου
 Εκλογική Περιφέρεια Κυπαρισσίας
Βασίλης Καραγκούνης (προπονητής ποδοσφαίρου)
  Εκλογική Περιφέρεια Φιλιατρών
Παναγιώτης Καραχάλιος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Μανώλης Κεντρής (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Κώστας Μιχαλακόπουλος (παλιός παράγοντας Εράνης Φιλιατρών)
  Τοπική Κοινότητα Καλού Νερού
Τρύφων Γκόγκας (παλιός παράγοντας ΠΑΟ Καλού Νερού), συνδυασμός του κ. Ευστάθιου Ανδρινόπουλου
 Εκλογική Περιφέρεια Γαργαλιάνων
Νίκος Καμπύλης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Τοπική Κοινότητα Πολυθέας
Όθωνας Κωνσταντόπουλος (παλιός παράγοντας Διαγόρα Κοπανακίου)
  ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
«ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», συνδυασμός του κ. Δημήτρη Καφαντάρη
 Εκλογική Περιφέρεια Κορώνης
Χρήστος Μάραντος (ποδοσφαιριστής Χανδριναϊκού), Νίκος Φρίμας (προπονητής ΑΕ Λογγάς)
  Εκλογική Περιφέρεια Μεθώνης
Διονύσης Ψαλλίδας (μέλος Δ.Σ. της ΕΠΣΜ)
  Εκλογική Περιφέρεια Νέστορος
Γιώργος Βοργιάς (παλιός παράγοντας Παπαφλέσσα Χώρας)
  Εκλογική Περιφέρεια Πύλου
Περικλής Κοντογόνης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  Τοπική Κοινότητα Βασιλιτσίου
Παναγιώτης Λυμπέρης (μέλος Δ.Σ. Απόλλωνα Καλαμάτας)
  Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας
Γιώργος Ζόμπολας (παλιός παράγοντας ΠΑΟ Καλλιθέας)
  Τοπική Κοινότητα Χανδρινού
Βασιλική Καλύβα (παλιά ποδοφαιρίστρια της Νίκης Καλαμάτα 91)
  «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», συνδυασμός της κας Σοφίας Αποστολοπούλου
 «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ» συνδυασμός του κ. Ηλία Κανάκη
 Εκλογική Περιφέρεια Πύλου
Αλέξανδρος Ζόμπολας (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής), Χρήστος Κοντογόνης (παλιός Πρόεδρος ΠΑΟ Καλλιθέας)
  Δημοτική Κοινότητα Πύλου
Βασίλης Καρύγιαννης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  «ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΣΥ – ΠΡΩΤΑ), συνδυασμός του κ. Νικολάου Καραμπάτσου
 Τοπική Κοινότητα Βλαχόπουλου
Γιάννης Γιάνναρης (ποδοσφαιριστής Πανιωνίου)
  Τοπική Κοινότητα Ευαγγελισμού
Δημήτρης Καρύγιαννης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
«ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ», συνδυασμός του κ. Δημήτρη Γιαννημάρα
 Εκλογική Περιφέρεια Αβίας
Λυκούργος Κοζομπόλης (πρωταθλητής Άρσης Βαρών), Γιώργος Τσιμικλής (παλιός πρόεδρος ΣΔΠ Μεσσηνίας, μέλος ΑΤΕΔ)
  Εκλογική περιφέρεια Λεύκτρου
Ελισάβετ Νικολούδη  (παλιά ποδοσφαιρίστρια Νίκης Καλαμάτα 91), Χρήστος Χουχούμης (καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής μπάσκετ)
  Τοπική Κοινότητα Αβίας
Κώστας Σπανέας (υπήρξε φυσιοθεραπευτής μεγάλων αθλητικών ομάδων)
  «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», συνδυασμός του κ. Παναγιώτη Κουφαλάκου, παλαιμάχου ποδοσφαιριστή
 «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Ε.ΜΑ.Σ)», συνδυασμός του  κ. Γιάννη Μαραμπέα
 «ΠΡΩΤΑ Η ΜΑΝΗ», συνδυασμός του κ. Παναγιώτη Μπασάκου
 ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΙΧΑΛΙΑΣ», συνδυασμός της κας Παναγιώτας Γεωργακοπούλου
 Εκλογική Περιφέρεια Ανδανίας
Γεώργιος Διαγούπης (παλαίμαχος  ποδοσφαιριστής)
  «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ», συνδυασμός του κ. Αριστείδη Σταθόπουλου (μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ, Πρόεδρος ΕΠΣΜ)
  Εκλογική Περιφέρεια Ανδανίας
Δημήτρης Παναγιωτόπουλος (παλιός πρόεδρος ΑΟ Διαβολιτσίου)
  Εκλογική Περιφέρεια Δωρίου
Νίκος Λιόγας (μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ)
  Εκλογική Περιφέρεια Μελιγαλά
Ευγενία (Τζένη) Αργυροπούλου (διαιτητής ποδοσφαίρου), Βασίλης Σακκάς (παλιός πρόεδρος Εθνικού Μελιγαλά), Σταύρος Στούπας (μέλος του Δ.Σ. Εθνικού Μελιγαλά)
  Τοπική Κοινότητα Βασιλικού
Γιώργος Αλεξάκης (πρόεδρος Δωριέα Δωρίου)
  Τοπική Κοινότητα Διαβολιτσίου
Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος ΑΟ Διαβολιτσίου)
  Τοπική Κοινότητα Δωρίου
Αριστείδης Ηλιόπουλος (παλιός παράγοντας Δωριέα Δωρίου)
  Τοπική Κοινότητα Μελιγαλά
Αλκιβιάδης Φρέσκας (παλιός παράγοντας Εθνικού Μελιγαλά)
  «ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ», συνδυασμός του κ. Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου
 Εκλογική Περιφέρεια Μελιγαλά
Σπύρος Αθανασόπουλος (ποδοσφαιριστής Διαβολιτσίου)
  «ΚΑΘΑΡΗ ΛΥΣΗ», συνδυασμός του κ. Ηλία Σακελλαριάδη (παλιός πρωταθλητής στίβου)
  Δημοτική Ενότητα Μελιγαλά
Γεράσιμος (Μάκης) Αναστασίου (παρατηρητής αγώνων της ΕΠΣΜ), Δημήτρης Καπόμπασης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής)
  «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», συνδυασμός του κ. Κωνσταντίνου Ρεϊτζόπουλου
 Του Βαγγέλη Χουντάλου
 
*** 
 
***     ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-  
 
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/02-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 02 Μαΐου 2014 , Άρωμα  ενημέρωσης για  όλους  μας ,-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 03 Μαΐου 2014 .-
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σαββάτου 03 Μαϊου 2014 .-                                               
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/18052014.html , Ανακήρυξης Υποψηφίων Δήμων Ν. Μεσσηνίας  για  εκλογές  18/05/2014 , Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/03-05-2014.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  , Κυριακή 04 Μαΐου  2014 .-
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/04-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Μαΐου 2014.-                        ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Μαϊου 2014 .-                                                            ~ ~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014.html , Συνδυασμοί και  υποψήφιοι για την Περιφέρεια  Πελοπονήσσου στις  εκλογές  18  και  25  Μαϊου  2014  , Δευτέρα  05 Μαΐου  2014 .
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014-18-25-2014-05-2014-83.html  , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ 18 και  25/05 Συνδυασμοί  και όλοι οι υποψήφιοι Ν. Μεσσηνίας  2014 , ΤΡΙΤΗ  06  ΜΑΪΟΥ  2014.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Μαϊου 2014  ,.-
~   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html  , ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ  ΚΩΝΣ/ΛΕΩΣ διατελέσαντες από  ιδρύσεως Οικ. Πατριαρχείου . Τρίτη  6/5/2014 .-                                                   ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/07-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαΐου 2014  .-                                                                          ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/08-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Μαΐου 2014.-                                                             ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , ΚΑΒΑΦΗΣ ,  Άρωμα  Επιλογών  Παρασκευή 09 Μαΐου  2014 .-                                                               ~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  09  Μαϊου  2014  .-                                                                                          ~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/10.html  , Άρωμα ειδήσεων και ενημέρωσης Σάββατο 10 Μαΐου 2014 .                                     http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης με ειδήσεις, Κυριακή 11  Μαΐου  2014 .-                           http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/12-2014.html , Άρωμα ειδήσεων στην ενημέρωση της Δευτέρας 12 Μαΐου 2014  .-                                         ~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Άρωμα ειδήσεων  και  ενημέρωσης Τρίτη  13  Μαϊου  2014  .-
 ~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαΐου 2014 .-                                                           ~   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/14-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης ειδήσεων Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 .-                                                  
 ~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 14 Μαΐου 2014  .-                         
 ~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/stamatios-n.html ,   Αυτογραφία 15/05/2014    Αυτογραφία  16 /05/2014                                                                                    
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/15-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  15  Μαΐου  2014 .-                                                                                                           
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/16-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης από Μεσσηνία και Ελλάδα Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 ,.-
~   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 17 Μαϊου 2014.-
~

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅