Ενημέρωση της Παρασκευής 07 Φεβρουαρίου 2014

Ενημέρωση  της  Παρασκευής  07  Φεβρουαρίου  2014  :


***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
*** Νερό στην Κεφαλλονιά στέλνει ο Δήμος Μεσσήνης και μαζεύει τρόφιμα         
           
Ομόφωνο ψήφισμα για τους σεισμόπληκτους στην Κεφαλλονιά εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι ο Δήμος συμπαραστέκεται στο δοκιμαζόμενο από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς λαό της Κεφαλλονιάς, ενώ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν αποφασίστηκε σε πρώτη φάση η άμεση αποστολή ενός φορτηγού εμφιαλωμένου νερού.
Στη συνέχεια, θα γίνει προσπάθεια για συγκέντρωση ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς του Δήμου και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και των σχολείων του Δήμου. 
 
***  Από την Κυπαρισσία ο 44 χρονος φαρσέρ- σεισμολόγος που αναστάτωσε την Κεφαλλονιά

Συνελήφθη στην Κυπαρισσία, από αστυνομικούς του εκεί αστυνομικού τμήματος, 44χρονος Έλληνας με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Από το Τμήμα Ασφαλείας Αργοστολίου, μετά από σχετική καταγγελία 62χρονης Ελληνίδας κάτοικου της περιοχής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του 44χρονου για διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς, όπως διακριβώθηκε, επικοινώνησε με κινητό τηλέφωνο με την 62χρονη και ισχυριζόμενος ότι τηλεφωνεί εκ μέρους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, την ενημέρωσε για επικείμενη σεισμική δόνηση. Ο 44χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη, ύστερα από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αργοστολίου, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας, στην περιοχή της Κυπαρισσίας. -  

*** Παρέσυρε με το αυτοκίνητο του και σκότωσε δυο πεζούς ο Χ. Πανόπουλος

  Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, Χρήστος Πανόπουλος, παρέσυρε και σκότωσε με το αυτοκίνητό του δύο άτομα που διέσχιζαν την Εγνατία Οδό, μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής, στο ύψος του Ιάσμου Ροδόπης. Ο 57χρονος γνωστός επιχειρηματίας οδηγούσε μόνος του στον αυτοκινητόδρομο, με κατεύθυνση την Κομοτηνή λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, όταν στο ύψος των Αμαξάδων, πριν από τα διόδια, σε ένα σημείο που δεν φωτίζεται επαρκώς, είδε έντρομος μπροστά του τις δύο ανθρώπινες φιγούρες να περπατούν στο οδόστρωμα. Προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά δεν πρόλαβε να αποφύγει το μοιραίο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Χρήστος Παναγόπουλος διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Τα στοιχεία των δυο ανδρών που τραυματίστηκαν θανάσιμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη από την Αστυνομία, ενώ προανάκριση για το αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το τμήμα Τροχαίας Ξάνθης. πηγή: ethnos.gr - 

***  Ξεκινούν εργασίες για πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο δίπλα στις γραμμές του ΟΣΕ

 Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες κατασκευής του πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου δίπλα στις γραμμές του ΟΣΕ, από την οδό Μακεδονίας έως την οδό Ξενοφώντος. Μετά την παρέμβαση θα αποκλεισθεί η στάθμευση οχημάτων στο συγκεκριμένο χώρο. Όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Παν. Νίκας, ο διάδρομος αυτός θα απέχει 3 μέτρα από τον άξονα των γραμμών, θα έχει πλάτος 1,60 μέτρα και θα είναι κατασκευασμένος από «χτενιστό» τσιμέντο. - 

***  Πρόβλημα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στον ΓΠΣ Καλαμάτας

 Γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι για τις 2 Απριλίου 2014 ανέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση του Δήμου Καλαμάτας για ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ήδη έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και, ως εκ τούτου, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να είναι αρνητική για την εγκυρότητά του. Ως γνωστόν, ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ είχε την ευθύνη για τη διαδικασία εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δεν είχε εκφράσει καμία σοβαρή ένσταση για όσα προέβλεπε το σχέδιο που ετοίμασαν οι μελετητές, μέχρι που άρχισαν οι αντιδράσεις από κατοίκους διαφόρων περιοχών που θεωρούν ότι βλάπτονται τα συμφέροντά τους. Τότε, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προσφύγει στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ελεγχθεί το σύννομο της διαδικασίας εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, παρότι υπεύθυνος για αυτή τη διαδικασία ήταν ο ίδιος ο Δήμος. Ακολούθως υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσής του, η συζήτηση της οποίας έχει ήδη αναβληθεί μία φορά. Η δικάσιμος είχε προσδιοριστεί πρόσφατα, ωστόσο δόθηκε νέα αναβολή για τις 2 Απριλίου. Την ίδια ημέρα θα εκδικαστούν και οι αιτήσεις ακύρωσης πολιτών από διάφορες περιοχές. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η κατασκευή του ανατολικού πεζοδρομίου στον κεντρικό δρόμο της Βέργας (οδός Μάνης). Τώρα τα συνεργεία εργάζονται στη νότια πλευρά του έργου και κατασκευάζουν το πεζοδρόμιο από την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Αλμυρό μέχρι το μνημείο της Μάχης της Βέργας (Μανιάτης πολεμιστής). Α.Π. 

*** Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, η πρεμιέρα για το "Μάνα Κουράγιο"         
   
Οι πρόβες του θεατρικού έργου του Μπέρτολ Μπρεχτ (Bertolt Brecht) «ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ» συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία. Ο Μπέρτολ Μπρεχτ έγραψε το θεατρικό έργο με τον τίτλο "Μάνα Κουράγιο και τα Παιδιά της" το 1936 με 1939. Γράφει το αντιπολεμικό αυτό αριστούργημα στο διάστημα του μεσοπολέμου, εκφράζοντας μια κραυγή αγωνίας για τον επερχόμενο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Άννα Φήρλινγκ, γνωστή με το όνομα Μάνα Κουράγιο, κεντρικός χαρακτήρας του έργου, δεν είναι μια συνηθισμένη ηρωίδα. Πρόκειται για μια γυρολόγισσα που με τον αραμπά της, μαζί και τα τρία παιδιά της, περιφέρεται στα πεδία των μαχών της ρημαγμένης Ευρώπης, στην περίοδο του 30ετούς πολέμου (1618-1648). Πουλάει τρόφιμα, ποτά και βασικές προμήθειες στα αντίπαλα στρατόπεδα, για να επιβιώσει και να προστατεύσει τα παιδιά της. Αυτή η πλευρά της, προκαλεί τη συμπάθειά μας. Ο  συγγραφέας όμως δεν θέλει να αγνοήσουμε την άλλη της πλευρά. Η Μάνα Κουράγιο μιλά για τον πόλεμο σαν να είναι ευλογία και επιβιώνει σαν επιχειρηματίας, εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο. Με το δικό της τρόπο, κάνει δηλαδή, εκείνο που κάνουν οι στρατοί: επιβιώνουν σε βάρος των άλλων. Ένα αντιπολεμικό έργο, βαθιά αναλυτικό και αποκαλυπτικό για τα αίτια των πολέμων, το οποίο προβάλλει την συνένοχη 'άγνοια' των συγκρουόμενων, τις αναπόφευκτες ηθικές και οικονομικές συνέπειες τους και την ουσιαστική έλλειψη νικητών. Από την αρχή του έργου φαίνεται η απροθυμία και η αντίθεση του λαού στη στράτευση, η αποπροσανατολιστική ιδεολογία και η διεφθαρμένη ψυχολογία των ισχυρών και των οργάνων τους, το αδιέξοδο του πολέμου και η ισοπέδωση των ηθικών αξιών από την άγρια επιθετικότητα και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Η «ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη και μουσική Πάουλ Ντεσσάου (Paul Dessaw). Σκηνικά – Κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Όλγα Θεοδώρου. Προσαρμογή τραγουδιών: Πάνος Κουραμπάς, Μιχάλης Καραγιάννης.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Ηλίας Γιαννόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Τάκης Κρόμπας, Πάνος Κουραμπάς, Νίκος Κυριακουλάκος, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Βάλια Κυριακουλάκου, Έφη Λεάκου, Κώστας Μακρής, Βάσω Μαραβά, Χρύσα Μαργαριτίδη, Ρούλα Μέντη, Βασίλης Μητσέας, Έφη Μπετιχαβά, Σοφία Μποτσέα, Λευτέρης Πουλέτης, Αλέκα Σταυριανέα, Μιμίκα Τάσση, Ηλίας Τεντζογλίδης, Τάκης Τσαπόγας, Χρήστος Τσουμελέας, Γεωργία Τσώνη,  Ειρήνη Χειλά.
Το έργο θα κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 9μμ. Παραστάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 9μ.μ. από Δευτέρα έως και Παρασκευή και στις 8μ.μ. Σάββατο & Κυριακή.
Εισιτήρια θα προπωλούνται από την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας καθημερινά και ώρες από 6μ.μ. μέχρι 9μ.μ.

***  Τα Φιλιατρά τιμούν και γιορτάζουν τον Άγιο Χαράλαμπο         
           
Διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν και φέτος στο Δήμο Τριφυλίας για τον εορτασμό του πολιούχου των Φιλιατρών Αγίου Χαραλάμπους.
Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομου Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος και Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.
Από το Δήμο Τριφυλίας έχουν προσκληθεί μέλη της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου, υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κομμάτων του νομού, δικαστικών και λοιπών Αρχών, διευθυντές υπηρεσιών, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι του Λιμενικού, πρόεδροι Σωματείων και Συλλόγων. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο ειδικός γραμματέας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών, Στέλιος Στασινόπουλος.
Μετά το τέλος της λιτάνευσης θα ακολουθήσει ανταλλαγή ευχών στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, στην οποία θα παρευρεθούν οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Δημοτικής Αρχής, καθώς και όσοι από τους πολίτες επιθυμούν.
Όσο για το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων, έχει ως εξής:
  ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
6.00 μ.μ. Υποδοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών προ του Ιερού Ναού Των Εισοδίων της Θεοτόκου και έναρξη της τελετής του Μεγάλου Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού.
  ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
7.00 π.μ.  Η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.
9.30 π.μ. Παράταξη Φιλαρμονικών, προσκόπων και σχολείων προ του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου κατά τις οδηγίες των τελεταρχών.
10.00 π.μ. Πέρας προσελεύσεως επισήμων στον Ιερό Ναό.
10.45 π.μ. Εκκίνηση της Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος σε κεντρικές οδούς της πόλης. Στην κεντρική πλατεία θα ψαλθεί δέηση.

***  Η απεργία έκλεισε και χθες τα εκδοτήρια των εισιτηρίων

  Απεργία πραγματοποιήθηκε χθες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, χωρίς όμως να επηρεάσει τη λειτουργία του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, 2-3 γιατροί δε δέχονταν ασθενείς, ενώ αποκλεισμένα ήταν και τα εκδοτήρια των εισιτηρίων για τα τακτικά ιατρεία. Έτσι, οι ασθενείς έκαναν επίσκεψη χωρίς να πληρώνουν 5 ευρώ. Όσο για τους λόγους της χθεσινής απεργίας, ήταν οι εξής: -Ανάπτυξη σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με προσανατολισμό στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. -Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ για όλο το λαό. Όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να στελεχωθούν με επαρκές υγειονομικό προσωπικό όλων των βασικών ειδικοτήτων, με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν και να μετατραπούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας. -Πλήρης χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κάθε ισοδύναμο μέτρο. -Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία. -Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας. Σταθερό 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς. -Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης και να πληρώνονται από τον πρώτο μήνα. Π.Μπ. - 

***  Παναγιώτης Καρακούσης: Ο Μεσσήνιος… θησαυροφύλακας του κράτους          
            
Έπειτα από 38 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Οικονομικών αποχώρησε τις προηγούμενες εβδομάδες και καταθέτει τις εμπειρίες από τη θητεία του
 Η Κοινότητα Κρεμμυδίων (Κρεμμύδια- Φουρτζή), στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, από το 1999, έχει μια πανελλήνια αλλά και παγκόσμια διάκριση. Ανάλογα με τον πληθυσμό της έχει το μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων! Γι’ αυτό, μάλιστα, κατέκτησε και τη θέση της στο βιβλίο Guinness (Γκίνες).
Ένας από αυτούς που πλαισιώνουν τη λίστα είναι και ο Παναγιώτης Καρακούσης του Αναστασίου, απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και μέχρι πρότινος «θησαυροφύλακας» του ελληνικού κράτους.
  Ο άνθρωπος που «τα είδε όλα»
«Δυστυχώς, πολλοί στο πολιτικό σύστημα δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη και σήμερα, μετά απ’ όσα περάσαμε, την τραγικότητα της κατάστασης». Με αυτή την πικρή γεύση αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος ύστερα από 38 χρόνια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, Παναγιώτης Καρακούσης, έχοντας ζήσει από θέσεις-κλειδιά στη δημόσια διοίκηση όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας και ταυτόχρονα την άνοδο και την πτώση της οικονομίας.
«Η χειρότερη περίοδος που έζησα ήταν τα χρόνια από το 2009 και μετά, με αποκορύφωμα την άνοιξη του 2012, όταν βρεθήκαμε στην ανάγκη να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό με 13,5 δισ. ευρώ. Εδώ περάσαμε ατέλειωτες ώρες, πολλά ξενύχτια, με χαμηλό ηθικό, χωρίς κουράγιο, γνωρίζοντας ότι η δυναμική των πραγμάτων ξεπερνούσε και τον πιο ρεαλιστικό σχεδιασμό. Έκανες προτάσεις που δεν τις πίστευες για συγκεκριμένα μέτρα, αλλά εκείνη τη στιγμή τις θεωρούσες αναγκαίες μπροστά στην πιθανότητα η χώρα να καταρρεύσει».
Αυτό εξομολογείται, στο «Βήμα» ο άνθρωπος που «τα είδε όλα» - τη δραχμή, το ευρώ, την άνθιση, την ασυδοσία ως και τη χρεοκοπία - από το 1976, όταν πέρασε με εξετάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, μέχρι σήμερα που φεύγει. «Το στοίχημα τώρα είναι να μη γυρίσουμε πίσω... Τα παιδιά μας θα χρειαστούν χρόνο και μεγάλη υπομονή για να δουν την οικονομία να βελτιώνεται. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να επιτρέψουν να γυρίσουμε στο αμαρτωλό πολιτικό παρελθόν που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση».
Μιλώντας για τους «ανθρώπους που πατάνε μόνο κουμπιά», όπως αποκαλούν στο Γενικό Λογιστήριο τους τροϊκανούς, ο κ. Καρακούσης εξομολογείται ότι πέρασε δύσκολες καταστάσεις στις αμέτρητες συναντήσεις τους. «Η καχυποψία ήταν μόνιμη, αναγκαζόμασταν να υπομείνουμε την υπεροψία τους, γιατί βλέπαμε μπροστά μας την κατάρρευση της χώρας... Πολλές φορές αισθανόμασταν ότι μας αντιμετώπιζαν σαν να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι».
Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι μετά τη θύελλα ανακτήσαμε τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών μόλις το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και εξέλιπε ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συγκεκριμένη συνέντευξη:
  -Κύριε Καρακούση, είναι πραγματικό το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και τι σημαίνει αυτό για τη χώρα και, φυσικά, για τον πολίτη;
«Όχι μόνο είναι πραγματικό, αλλά με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό. Με τη μέθοδο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (δηλαδή το ESA-95), με την οποία μετρούνται τα δημοσιονομικά αποτελέσματα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πλεόνασμα θα πλησιάσει και ίσως ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ το 2013. Αυτό σημαίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την όποια βιώσιμη λύση του προβλήματος του τεράστιου δημόσιου χρέους, τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να τερματίσει το σφικτό οικονομικό πρόγραμμα που της επιβάλλεται».
  -Μπορεί να αυξηθεί το πλεόνασμα - όπως ζητεί η τρόικα - με δεδομένο ότι ο μέσος Έλληνας έχει φτάσει στα όριά του;
«Το οικονομικό πρόγραμμα για το 2014 προβλέπει πλεόνασμα περίπου τρία δισ. ευρώ. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά δεδομένης της φοροδοτικής εξάντλησης των πολιτών. Οι δαπάνες του δημόσιου τομέα έχουν πλέον μειωθεί (με λίγες εξαιρέσεις) δραστικά. Επομένως, για να έχουμε το αναγκαίο αποτέλεσμα, θα πρέπει να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις, να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα και να εφαρμόσουμε νέες μεθόδους εντοπισμού της φοροδιαφυγής. Αυτό είναι το «κλειδί». Περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θα είναι και με τεχνικούς όρους αντιπαραγωγική και θα φέρει τα εντελώς αντίθετα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Άλλωστε, οι μισθωτοί έχουν εξαντλήσει τις όποιες δυνατότητες συνεισφοράς στα κοινά βάρη».
  -Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις πιστεύετε ότι ο μέσος πολίτης θα δει βελτίωση;
«Θα περάσει καιρός. Οι μεγάλης έκτασης οικονομικές μεταβολές απαιτούν χρόνο, υπομονή και επιμονή. Αυτό που θα μπορούσαν να προσδοκούν οι πολίτες άμεσα είναι η μη χειροτέρευση της κατάστασής τους. Ο μεγαλύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η με κάθε τρόπο μείωση της ανεργίας, η οποία, πέραν του κοινωνικού στοιχείου που εμπεριέχει, θα συμβάλει σημαντικά και από δημοσιονομική άποψη στη μείωση των επιχορηγήσεων προς τα Ταμεία».
  -Ποιοι πιστεύετε ότι έχουν την ευθύνη που φθάσαμε εδώ;
«Όλοι. Πρώτα και κύρια το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας που ως συλλογικό υποκείμενο, όχι ως άτομα, δε λειτούργησε ως πρωτοπορία, δημιούργησε πελατειακό και αναποτελεσματικό κράτος, στηρίχθηκε στην απόκρυψη της αλήθειας, απέφυγε να πει σκληρές αλήθειες και διαχειρίστηκε την κρατική εξουσία ως λάφυρο. Έπειτα οι λεγόμενες παραγωγικές τάξεις που δεν απαίτησαν κανόνες λειτουργίας, αλλά αρκέστηκαν στην αναζήτηση καναλιών διασύνδεσης με τους διαχειριστές του λαφύρου. Η διοίκηση που υποτάχθηκε στον κομματισμό και οι πολίτες που ανέχθηκαν, αν δε συνέβαλαν με τις επιλογές τους, συμπεριφορές και πρακτικές, ελπίζοντας ή αρκούμενοι στα περισσεύματα από την "τράπεζα της ευωχίας". Ίσως το πρόβλημα της χώρας μας να μην είναι τόσο πρόβλημα οικονομικό όσο κυρίως πρόβλημα της κοινωνίας μας. Αν είναι έτσι, τότε, χωρίς να είναι άμοιρος ευθυνών κανένας, την κύρια ευθύνη έχουν όλοι όσοι κατά τεκμήριο οφείλουν να είναι καθοδηγητές αυτής της κοινωνίας».
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

*** ΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη: 4 άτομα νάρκωσαν και βίασαν φοιτήτρια!
Μία νεαρή γυναίκα είναι μεταξύ των τεσσάρων κατηγορούμενων στην υπόθεση βιασμού μίας 20χρονης φοιτήτριας, η οποία αποκαλύφθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
 ΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη: 4 άτομα νάρκωσαν και βίασαν φοιτήτρια!
    Όπως καταγγέλλει η 20χρονη φοιτήτρια, πρόσφατα είχε γνωρίσει μέσω Facebook ένα συνομίληκό της. Οι δύο πήγαν στο σπίτι του αγοριού, όπου φέρεται να έκαναν χρήση μεφεδρόνης, συνθετικού ναρκωτικού ("μιάου" ή "Μ-Κατ" λέγεται στην πιάτσα των χρηστών), το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως "ναρκωτικό των βιασμών". Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με όσα καταγγέλλει η 20χρονη, στο σπίτι βρέθηκαν άλλοι δύο άντρες και μία γυναίκα, οι οποίοι τη βίασαν.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι τέσσερις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, που άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη. Οι διωκτικές Αρχές ωστόσο διατηρούν επιφυλάξεις για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη φοιτήτρια δεν διαπίστωσε ίχνη σεξουαλικής επαφής, περιπλέκοντας περισσότερο την ιστορία.
Πηγή: Seleo.gr

*** ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ... !  :
«Συγκλονιστική προφητεία» του Οσίου ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ του ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΥΤΟΥ δια τον ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ (άχρι καιρού...)
ΥΓ :  Αυτο ειναι MEGA ΨΕΜΑ για να μην πω Αντ1.....Ο γέροντας Πορφύριος οχι μονο δεν πιστευε αυτα τα παραμύθια περι «ΑΝΑΛΑΜΠΗΣ» και κοιμώμενου μαρμαρωμένου βασιλέα,αλλα έβαλε χερι και στους άλλους τους γεροντες που τα αναπαρήγαγαν...Όσο για την ανάρτηση μόνο και μόνο που λεει οτι περιμένουμε ( Έναν ηγέτη που με όπλο την ειλικρινή προσευχή και το σταυρό θα νικήσει, κατά το παράδειγμα του προφήτη Δαυίδ το Γολιάθ (Νέα Τάξη Πραγμάτων). Αναζητά έναν νέο Δαυίδ που θα δώσει τέλος στη λεηλασία του ευλογημένου αυτού τόπου...Έναν χριστιανό ηγέτη που θα κάνει το πείραμα της Νέας Τάξης Πραγμάτων να στεφθεί και πάλι με αποτυχία (Βλ. Βιβλ. Τυφώνας Παγκοσμιοποίηση). Αυτο φτάνει για να καταλάβει κανεις ποιον περιμενει αυτοw που εγραψε το κειμενο και ολοι οι ΑΝΑΛΑΜΠΙΣΤΕΣ...
Ο ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ZEITGEIST EΠIΚΑΛΕTAI TON IHΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ !!!
  *** Βίντεο  :  http://youtu.be/6jfFbSZA6iQ  , και  http://youtu.be/Ge_lKvinkeA ,

*** Γερμανία: Γυρίζουν «σπίτι» 300 τόνοι χρυσού
Γερμανία: Γυρίζουν «σπίτι» 300 τόνοι χρυσού
Τριακόσιοι τόνοι χρυσού θα μεταφερθούν σταδιακά μέχρι το 2020 από ένα θησαυροφυλάκιο της Νέας Υόρκης στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κεντρική τράπεζα.
Στη Γερμανία διατυπώνονται τακτικά ερωτήματα σχετικά με το γιατί το 45% του χρυσού της χώρας είναι αποθηκευμένο βαθιά στα υπόγεια της Φέντεραλ Ριζέρβ, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Η αρχική αιτία ήταν ότι η Δυτική Γερμανία είχε αποκτήσει τον χρυσό αυτό μέσω εμπορικών πλεονασμάτων στη δεκαετία του 1950 και του 1960 και ουδέποτε τον μετέφερε εκτός ΗΠΑ ώστε να είναι σίγουρη ότι δεν θα τον έχανε σε περίπτωση που η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη Γερμανία.
Η Bundesbank απάντησε σήμερα σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» που έκανε λόγο για μυστηριώδεις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επαναπατρισμού του γερμανικού χρυσού.
Η εφημερίδα επικαλέσθηκε έναν συντηρητικό πολιτικό, τον Πέτερ Γκαουβάιλερ, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα και εξέφρασε αμφιβολίες ότι ο χρυσός είναι άμεσα διαθέσιμος στη Νέα Υόρκη, όπως διαβεβαιώνεται.
Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη δήλωσε πως αυτό δεν είναι αλήθεια και πως ο επαναπατρισμός του χρυσού σε μικρές ποσότητες έχει προτιμηθεί για λόγους ασφαλείας.
Η εκπρόσωπος απέρριψε επίσης κατηγορίες ότι η Γερμανία δεν παρακολουθεί αρκετά στενά τον χρυσό που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.
«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την αξιοπιστία των εταίρων μας», δήλωσε.
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι 5 τόνοι χρυσού επαναπατρίσθηκαν πέρυσι από τη Νέα Υόρκη, μαζί με 32 τόνους που επαναπατρίσθηκαν από το Παρίσι, και ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν μόνον αεροπορικές αποστολές φορτίων χρυσού και όχι αποστολές με πλοία, ενώ δεν ασφαλίζουν αποστολές φορτίων άνω του ενός τόνου τη φορά.
Η Γερμανία έχει στόχο να παραμείνει μόνο το 37% του χρυσού της στη Φέντεραλ Ριζέρβ στη Νέα Υόρκη, όπου το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αποθηκεύει τον χρυσό του. Μεταβιβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιούνται εύκολα, μεταφέροντας απλώς τον χρυσό από το θαλαμίσκο μιας χώρας σ' αυτόν μιας άλλης, μέσα στο θησαυροφυλάκιο.
Η πτώση της τιμής του χρυσού μείωσε πέρυσι τον Δεκέμβριο την αξία των συνολικών αποθεμάτων χρυσού της Μπούντεσμπανκ κατά 31%, στα 94,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

 *** ΦΤΑΣΕ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ....
Λίγα λόγια για την θεατρική παράσταση  "Αναφορά στον Γκρέκο"
Του Πάνου Χατζηγεωργιάδη
Μέλος ένωσης μουσικοσυνθετών Αγγλίας
Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος
Τομεάρχης πολιτισμού για το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
 Όσο περνά ο καιρός συνειδητοποιώ ακόμη περισσότερο το γεγονός πως υπάρχουν πράγματα για τα οποία ο άνθρωπος οφείλει να ντρέπεται μα και άλλα για τα οποία οφείλει να είναι περήφανος,πράγματα που τον κάνουν να ξεχωρίζει απο τα ζώα,που τον κάνουν να ζεί και οχι μόνον να αναπνέει.
   Ανάμεσα σε πολλά  απο αυτά που εξανθρωπίζουν το κτήνος που προσπαθεί ολοένα και με καθημερινό αγώνα να καταστεί άνθρωπος τουλάχιστον σε θεωρητική βάση,είναι και το καλό θέατρο,ένα θέατρο με μηνύματα δυνατά και ερμηνείες πέρα απο τα διαδικαστικά και τις τεχνικές αρτιότητες που ενυπάρχουν πολλές φορές προκειμένου να αποκρύψουν την γύμνια μιάς τέχνης που γίνεται για το θεαθήναι,μιάς θολοκουλτούρας του κακώς εννοούμενου ελιτισμού,ένα θέατρο  που σε κάνει και φεύγεις απο την αίθουσα με ένα αίσθημα πως φεύγεις καλύτερος απο οτι ήρθες,το αίσθημα της διδαχής απο τα πεπραγμένα και της συνειδητοποίησης που καταντά βίωμα πέρα απο την σκηνή μιάς και αυτός είναι ο σκοπός της πραγματικής τέχνης,της τέχνης που εγώ προσωπικά πιστεύω και ακολουθώ τα χνάρια της επάνω στην άμμο του χρόνου και την αποκαλώ τέχνη "εκ του κόσμου,διά τον κόσμον".
Πάντοτε με συνέπαιρνε η ιδέα του πως ένα απλό κομμάτι χαρτί με αραδιασμένες τις λέξεις επάνω του,δημιούργημα της ανθρώπινης διανόησης,μπορεί κατά τον ίδιο μαγικό τρόπο που συντάχθηκε απο κάποιον, να μετασχηματιστεί στην ίδια την ζωή απο κάποιους άλλους που το διάβασαν και το ενστερνίστηκαν τόσο βαθιά που πέρασε κι αυτό  μέσα στην ψυχή τους με μοναδικό μέσο ετούτο το κομμάτι του χαρτιού που γεννιέται εκ της ζωής επιστρέφει και πάλι ζωντανό στους γύρω,έτσι γίνεται πάντοτε όταν η τέχνη αποτελεί το ταξίδι του ανθρώπου και οχι τον προορισμό κι όταν αυτή δεν στέκεται στα ψεύτικα φτιασίδια μιάς κατά τα άλλα γραίας ξεδοντιασμένης πόρνης κοινωνίας.
Πρίν μερικές ημέρες είχα μια τύχη ανέλπιστη και την χαρακτηρίζω ως τέτοια μιάς και η σημερινή μας κατάσταση της αξιακής και πνευματικής κρίσης, δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια ελπίδας για μια χαραμάδα φώς,να παρακολουθήσω ένα σημαντικότατο έργο και μια προσπάθεια ανάτασης συλλογική που φέρει τον τίτλο "Αναφορά στον Γκρέκο",μια παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αιγάλεω και αναμένεται να ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της επικράτειας με αφετηρία την κρήτη μας, μα και στο εξωτερικό σε πόλεις οι οποίες αποτελούν σημεία - αναφοράς για το κείμενο το ίδιο που έχει ως αφετηρία τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο διάσημο ζωγράφο της αναγέννησης με ελληνικές ρίζες και πιο συγκεκριμένα την κρήτη και "συμπρωταγωνιστή" του τον επίσης κρητικό λογοτέχνη παγκοσμίου φήμης,Νίκο Καζαντζάκη.
Το έργο τούτο το πολυσήμαντο, δεν μένει στην στείρα παράθεση δραματουργικών στοιχείων,αλλά πέρνει τα τεκταινόμενα τα επί σκηνής και τα μεταφέρει στην ουσία που δεν είναι άλλη απο την πραγματική ζωή,παραδειγματίζει χρησιμοποιώντας τους χαρακτήρες ως εργαλεία εξανθρωπισμού και γίνεται βίωμα και εμπειρία ζωής το ίδιο,μέσα απο έναν για ακόμη μια φορά ανεπανάληπτο ερμηνευτικά Τάκη Χρυσικάκο στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη που μετουσιώνει τον μεγάλο μας λογοτέχνη σε μια γέφυρα πρός τον εξανθρωπισμό,έναν εξανθρωπισμό ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω πλήθους ατραπών όπως η πνευματική ανάταση πρός έναν κόσμο των ιδεών και του γραψίματος αλλά και ταυτοχρόνως αυτό το σταθερό πάτημα στην γη με μια ζωή απλοική πέρα απο τον εκλεπτισμό των γραμμάτων.
  Η διατήρηση του μέτρου αναμεταξύ των δύο αυτών γενεσιουργών της ανθρώπινης δημιουργίας στοιχείων και το συνταίριασμα τους σε ένα στιβαρό σύνολο,γίνονται οδηγός για τον σύγχρονο άνθρωπο πρός το πραγματικό εύ ζείν των αρχαίων ήμων προγόνων που περνά μέσα απο την γνώση του εαυτού μας του ίδιου,του εαυτού μας και του κόσμου ολάκερου που ξεκινά και καταλήγει σε αυτόν.
Ο κ. Χρυσικάκος μέσω του Νίκου καζαντζάκη και περιγράφωντας στοιχεία της ζωής του μεγάλου μας λογοτέχνη με έναν τρόπο καθαρά αυθεντικό και αψεγάδιαστο τεχνικά,έρχεται να μετασχηματίσει το πεπερασμένο μιάς ανθρώπινης ύπαρξης όσο μεγάλη και αν στέκει ανάμεσα των άλλων,σε κάτι αιώνιο σε ένα παράδειγμα στάσης ζωής,τα παιδικά χρόνια του Καζαντζάκη,ο σκληρός,πρωτόγονος θα έλεγε κανείς μα την ίδια ώρα δίκαιος χαρακτήρας του πατέρα του,σε συνδιασμό με την γλυκύτητα που αποπνέει απο την περιγραφή η ύπαρξη της μητέρας του,έρχονται να πρωτοδιαμορφώσουν τον χαρακτήρα του νεαρού Νίκου κι όλο αυτό μαζί με τα μικρά γεγονότα της ζωής των πρώτων του χρόνων που στο μυαλο του γίνονται μεγάλα και με τεράστια σημασία,οι μυρωδιές των ανθρώπων και του τόπου,η κούραση στα πρόσωπα τους έπειτα απο τον κάματο της ημέρας,η πρώτη του επαφή με τον θάνατο τον ίδιο μέσω προσφιλών και οικίων προσώπων,η συνάντηση του με την γυναίκα ως σύμβολο συνέχισης της ζώης αλλά και το καθοριστικής σημασίας αντάμωμα του με τον Ζορμπά μαζί με την πληθώρα των ερωτημάτων που γεννούν την αμφισβήτηση του δεδομένου,θα χτίσουν όλο αυτό το οικοδόμημα της προσωπικότητας του, μιάς προσωπικότητας ενός αυθεντικού αναρχικού κοσμοπολίτη και θα τον κάνουν να κατανοήσει την μικρότητα της ύπαρξης του εμπρός στα πραγματικά μεγάλα όπως και  θα τον ταλανίσουν μέχρι τέλους,όλα αυτά θα κατατεθούν ως αναφορά ζωής,επάνω στον τάφο του μεγάλου προγόνου όλων, του Δομήνικου θεοτοκόπουλου ο οποίος παίρνει σημειολογικά την θέση του κόσμου του παρελθόντος σε σχέση με τον άνθρωπο που περνά και χάνεται ερχόμενος  να συγκαταλεγεί κι αυτός με την σειρά του όσο  περνά ο χρόνος μιάς πεπερασμένης ύπαρξης,στους προγόνους μιάς πελώριας αλυσίδας που διασυνδέονται αδιόρατα αναμεταξύ των θέλοντας και μή, με φόντο τον άνθρωπο στο σύνολο του  και την φύση που τον καταδιώκει θα έλεγε κανείς μέσα στο αέναο αυτό παιχνίδι του τέλους και της αρχής,της αρχής και του τέλους.
Αν και το  έργο τούτο έχει ως αφετηρία συγκεκριμένες χωροχρονικές συντεταγμένες,φτάνει να μετουσιώνεται σε κάτι άχρονο,σε ένα μάθημα παναθρώπινο σχετικά με το πως θα όφειλε να ζεί κάποιος με τρόπο ιδανικό,αυτοεξελισόμενος απο κτήνος σε άνθρωπο μέσα στο αιώνιο ψάξιμο του προκειμένου να βρεί την πεπτουσία της ζωής,ταξίδι όπου μοιάζει με την "φιλοσοφική λίθο" των αλχημιστών του μεσσαίωνα,μόνο που ξεπερνά κατά πολύ τα του υλικού κόσμου,στο εκπληκτικά επίσης δοσμένο κείμενο πέρα απο την μετά πολλών επαίνων ερμηνεία αξιολογότατος συμπαραστάτης στέκει η ζωντανή κρητική  μουσική που δονεί την ατμόσφαιρα με την αυθεντικότητα της και με την εξίσου εκπληκτική φωνή της Γεωργίας Νταγάκη,η οποία έρχεται να συνδιαμορφώσει ένα άρτιο σε απόδοση μηνύματος καλλιτεχνικό σύνολο,τόσο γήινο μα και απόκοσμο συνάμα για όσους φοβούνται να ζήσουν πραγματικά.
 Με τούτο το έργο θα έλεγε κανείς πως αποδομείται ο φόβος του θανάτου και εξισώνεται με την ίδια την ζωή ή ίσως καλύτερα μετασχηματίζεται σε ζωή και τανάπαλιν μέσα σε αυτό το αέναο παιχνίδι που απασχόλησε,απασχολεί και θα συνεχίσει να απασχολεί τον άνθρωπο όντας ζυμωμένος με το πεπερασμένο της ίδιας του της φύσης.
Πάντοτε υποστηρίζω την άποψη πως οι ουσιαστικές επαναστάσεις δεν είναι αυτές του αίματος όπου κατά τακτά χρονικά διαστήματα συμβαίνουν εξυπηρετώντας συνήθως τους λίγους έναντι των πολλών που χρησιμοποιούνται ως κομπάρσοι χωρίς κάν να το γνωρίζουν ,παρά οι επαναστάσεις του πνεύματος,έτσι τούτο εδώ το κείμενο της αντίστασης σε οτι συμβαίνει γύρω, μακριά των κλειστοφοβικών εθνικισμών πρός άγραν ψήφων και με πίστη στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Ελλάδας μας που γίνεται συγχρόνως και Ελλάδα του κόσμου ολάκερου, καθίσταται μπούσουλας για όλους όσους μπορούν να αντιληφθούν τα υψηλά του νοήματα τα οποία περνώντας μέσα απο τα καλλιτεχνικά φίλτρα των συντελεστών της παράστασης πέφτουν ως βαρύς πέλεκυς ευθύνης προσωπικής για τους γύρω.
  Έργα όπως αυτό, θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολειά μας που δυστυχώς αναλώνουν τον χρόνο τους σε πάρα πολλά επουσιώδη ζητήματα εκτρέποντας τις συνειδήσεις σε άλλες ατραπούς πέραν των πραγματικά οφέλιμων για τον άνθρωπο και πόσο μάλλον για τον σύγχρονο άνθρωπο των μεγαλουπόλεων και τούτο οχι αναίτια.
Το βαθύτερο νόημα δεν είναι άλλο απο την φωνή των προγόνων που απο τους τάφους τους σου φωνάζουν διαμέσου του παραδειγματισμού απο τις ζωές τους μια κατάρα και μια ευχή συνάμα,αυτό το "Φτάσε όπου δεν μπορείς",ζήσε και σταμάτα απλώς να αναπνέεις.
Εύχομαι πραγματικά καλοτάξιδο σε όλες και όλους όσους δημιούργησαν με τα πονήματα τους αυτό το άρτιο έργο - βίωμα που πρέπει να δούν όλοι οι Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη να ξαναμάθει να ζεί.
Οι συντελεστές του έργου:
-Θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία Τάκης Χρυσικάκος
-Συνεργάτης-σκηνοθέτης Εμμανουέλα Αλεξίου
-Εικαστικά Ντίνος Πετράτος
-Μουσικές επιλογές Χαίνης Δημήτρης Αποστολάκης, Γεωργία Νταγάκη
-Φωτισμοί Ντίνος Μεταλίδης

*** "ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΖΑΜΙ."
Γιατί είναι σημαντικό;
"ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΖΑΜΙ."
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΝΑΟΣ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΕΜΕΝΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ.
ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ.
ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  : ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ.
*** Η ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ 70 ΣΚΥΛΙΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΡΕΙΝΕΣ.ΤΑ ΖΩΑ ΑΥΤΑ ΖΟΥΝ ΑΠΟ 1-7ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΛΕΙΣΤΑ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣΑΝ ΝΑ ΤΑ΄΄ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΟΥΝ΄΄ ΣΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΩΝ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.ΟΤΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΕΙ ΤΑ ΕΓΚΛΕΙΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΤΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΗΔΗ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΙΚΟΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ.ΑΝ ΤΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΣΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΓΕΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ...ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΜΙΑ ΑΓΕΛΗ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΑΣ ή ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ΄?ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ.ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

*** Χώρος άθλησης και εκμάθησης πολεμικών τεχνών στο Χαϊδάρι!!!
 Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, σε ένα άνετο και επιμελημένο χώρο, εκεί που κάποτε ήταν η καφετέρια Negkelia στο Χαϊδάρι, επισκεφθήκαμε τη σάλα που αθλούνται "Οι Νικητές" 
Ο Αθλητικός Σύλλογος "ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ" σας καλωσορίζει στον χώρο του στο κέντρο του Χαϊδαρίου.
Σας προσκαλεί να γνωρίσετε τους προπονητές μας και να συμμετάσχετε στα ομαδικά προγράμματά του, με στόχο την εκμάθηση πολεμικών τεχνών /μαχητικών αθλημάτων, την τόνωση και την ευεξία σώματος και πνεύματος.
Απευθυνόμαστε σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, παρέχοντας ποικιλία δυναμικών αθλημάτων και δραστηριοτήτων, όπως:
Tae Kwon Do (Ολυμπιακό άθλημα)
Judo (Ολυμπιακό άθλημα)
Kickboxing 
Πυγμαχία (Ολυμπιακό άθλημα)
Suspension Training
Στρ. Καραϊσκάκη & Ιθάκης 5 Χαϊδάρι 124 61 
Τηλ: 211-4093858 & 698-4480117

*** Η Βυζαντινή αυτοκρατορία στο δρόμο από το μεγαλείο προς την Άλωση
Του Αρματιστή

Σαν σήμερα την 29η Μαΐου του 1453, η Κωνσταντινούπολη, η βασιλεύουσα πόλη της αυτοκρατορίας του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, έπεσε και μαζί της έσβησε και η χιλιόχρονη ένδοξη Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Το παρόν κείμενο δεν έχει σαν σκοπό να αναφερθεί στα της Αλώσεως, αλλά να παρουσιάσει μια πολύ συνοπτική εικόνα ορισμένων γεγονότων που χάραξαν τη μακρά και οδυνηρή πορεία της αυτοκρατορίας προς τη κατάρρευση. Η αδιαφορία ορισμένων αυτοκρατόρων για το στρατό, η διάλυση του εσωτερικού μετώπου με τη μετατροπή των ελεύθερων γεωργών - στρατιωτών σε δουλοπάροικους, η βαριά φορολογία των κατωτέρων τάξεων, η ανεξέλεγκτη αύξηση της δύναμης και του πλούτου της αριστοκρατίας και των μεγάλων γαιοκτημόνων και τέλος η απώλεια της Μικράς Ασίας, νομίζω ότι είναι τα κυρίαρχα γεγονότα που σηματοδοτούν τη πορεία προς τη κατάρρευση και τη πτώση.
Η Μικρά Ασία
Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Μικρά Ασία αποτελούσε τον βασικό αιμοδότη του κράτους. Ήταν η περιοχή που πρόσφερε στην αυτοκρατορία τα καλύτερα στρατεύματα, τους περισσότερους φόρους, τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα και τους σημαντικότερους αυτοκράτορες. Ακόμη η Μικρά Ασία αποτέλεσε επί τέσσερις αιώνες το ανάχωμα της επέλασης του Ισλάμ προς την Ευρώπη.
Τον βασικό πυρήνα της οικονομικής οργάνωσης των αυτοκρατορικών Θεμάτων της Μικράς Ασίας τον αποτελούσαν οι ελεύθεροι μικροκαλλιεργητές που καλλιεργούσαν τη γη και πρόσφεραν στην αυτοκρατορία τους περισσότερους φόρους και επιπλέον επάνδρωναν το Θεματικό στρατό της αυτοκρατορίας, δηλαδή τον εθνικό στρατό του Βυζαντίου.
Αιώνες όμως πριν την πτώση της Βασιλεύουσας είχε ολοκληρωθεί η «τσιφλικοποίηση» της Μικράς Ασίας. Στη θέση των μικρών ελεύθερων ιδιοκτησιών και των στρατιωτικών κτημάτων (στρατιωτόπια, ή στρατοτόπια) είχαν σχηματιστεί μεγάλα αγροκτήματα αντίστοιχα με τα latifundia της δύσης, τα οποία ανήκαν σε ισχυρούς γαιοκτήμονες τους αποκαλούμενους «Δυνατούς». Αυτό κατέστη δυνατό, επειδή οι ελεύθεροι καλλιεργητές εξ αιτίας των συνεχών πολέμων, της βαριάς φορολογίας, της σιτοδείας που τους ανάγκαζε να υπερχρεώνονται, χρεοκόπησαν και αναγκάστηκαν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες τους και την ελευθερία τους στους μεγάλους γαιοκτήμονες, μετατρεπόμενοι έτσι σε πάροικους, δηλαδή σε εξάρτημα των μεγάλων ιδιοκτησιών. Κατά αυτό τον τρόπο τη θέση των ελεύθερων μικροϊδιοκτητών, των αγροτών - στρατιωτών και των ακριτών που αποτελούσαν την ισχύ της αυτοκρατορίας, κατέλαβαν οι δουλοπάροικοι.
Με την συγκέντρωση των παραγωγικών μέσων σε λίγα χέρια, μειώθηκαν έως εξαφάνισης και τα έσοδα του κράτους, δεδομένου ότι οι «Δυνατοί» δεν πλήρωναν φόρους (κάθε ομοιότητα με τη σημερινή εποχή, αποτελεί τυχαία σύμπτωση). Συγχρόνως στέρεψε και η δεξαμενή προσφοράς στρατιωτικής υπηρεσίας στον αυτοκράτορα με ολέθριες συνέπειες στην άμυνα του κράτους, το οποίο αναγκαστικά στράφηκε στους μισθοφόρους.
Αλλά ποιοι ήταν οι Δυνατοί;
Οι δυνατοί κληρονομούσαν ή αγόραζαν μεγάλες εκτάσεις γης. Κατείχαν επίσης τις περισσότερες ανώτερες θέσεις στη διοίκηση, το στρατό και την Εκκλησία. Με την κοινωνική δύναμη και τις μεγάλες αμοιβές από τα αξιώματά τους μεγάλωναν κι άλλο την περιουσία τους. Οι δυνατοί προσπαθούσαν να αυξήσουν τη δύναμή τους. Ήθελαν να πληρώνουν λιγότερους φόρους και να ανεβάσουν στο θρόνο αυτοκράτορες που θα ωφελούσαν τα συμφέροντά τους. Οι δυνατοί δάνειζαν τους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές. Όταν αυτοί δεν μπορούσαν να τους πληρώσουν, οι δυνατοί έπαιρναν τα κτήματά τους και τους έκαναν παροίκους. Όταν οι μικροκαλλιεργητές γίνονταν πάροικοι στα κτήματα των δυνατών, έχαναν την αυτονομία τους και δεν υπηρετούσαν στο στρατό.
Δυνατός καθισμένος σε θρόνο μπροστά στο σπίτι του , 11ος αιώνας (βιβλιοθήκη Βατικανού)
Οι αυτοκράτορες της Μακεδονικής δυναστείας περιορίζουν τους δυνατούς
Οι αυτοκράτορες της Μακεδονικής δυναστείας έλαβαν δραστικά μέτρα κατά των «δυνατών», θεσπίζοντας νόμους για την προστασία των φτωχών από τις αρπακτικές διαθέσεις των δυνατών, επειδή η αύξηση της δύναμης τους αποτελούσε απειλή για την ίδια την αυτοκρατορία.
Η πρώτη προσπάθεια έγινε με μια «Νεαρά» (μεμονωμένο νομοθέτημα) το 922 από τον Ρωμανό Α' το Λεκαπηνό με την οποία καθοριζόταν ότι: 1) Κατά την πώληση ενός κτήματος, σπιτιού, αγρού κλπ, προτιμούνται οι χωρικοί και η ελεύθερη «κοινότητά» τους, 2) οι δυνατοί δεν μπορούν να αγοράσουν την ιδιοκτησία του φτωχού έστω και αν πρόκειται για υιοθεσία, δωρεά, κληρονομιά ή ανταλλαγή, 3) τα κτήματα των γεωργών-στρατιωτών που είχαν αγοραστεί, με οποιονδήποτε τρόπο στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών, έπρεπε να επιστραφούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, χωρίς μάλιστα αποζημίωση (πριν 1100 χρόνια υπήρχαν αυτοκράτορες με σοσιαλιστικές ευαισθησίες).
Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος, με ένα διάταγμα επέβαλε περιορισμούς στους δυνατούς που ξεπέρασαν και αυτούς του Ρωμανού Λεκαπηνού.
«Οι Δυνατοί και οι Yπερέχοντες στο Θέμα των Θρακησίων, περιφρονώντας τους βασιλικούς νόμους, το φυσικό δίκαιο και τη δική μου προσταγή, δε σταματούν να εισέρχονται στα χωριά και, προφασιζόμενοι την αγορά, τη δωρεά ή την κληρονομιά κτημάτων, να τυραννούν τους πένητες χωρικούς και να τους κάνουν μετανάστες στον τόπο τους και στα κτήματά τους». Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος, Νεαρά (Μάρτιος 947 μ.Χ.)
Ο πιο σκληρός εχθρός των δυνατών υπήρξε ο στρατιώτης αυτοκράτορας Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος (976-1025). Δυο αρχηγοί όμως απ’ τις οικογένειες των δυνατών της Μικράς Ασίας, ο Βάρδας Φωκάς κι ο Βάρδας Σκληρός επαναστάτησαν κατά του αυτοκράτορα, η δε στάση τους οδήγησε σε ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο που έληξε με συντριβή των στασιαστών το 989.

Ο Βασίλειος θεωρούσε τους μεγάλους γαιοκτήμονες ως τους πιο επικίνδυνους εχθρούς της αυτοκρατορίας και η συμπεριφορά του απέναντί τους ήταν πολύ σκληρή. Το 995, επιστρέφοντας με το στρατό του από την Ανατολή μέσω της Καππαδοκίας, έτυχε πλουσιοπάροχης φιλοξενίας αυτός και ο στρατός του από τον Ευστάθιο Μαλεϊνό, μέλος ισχυρής οικογένειας που είχε παρασταθεί στην ανταρσία των Φωκάδων. Υποπτευόμενος ο Βασίλειος ότι ο Μαλεΐνος, ακολουθώντας τα βήματα του Φωκά και του Σκληρού μπορούσε να εξελιχθεί σε αντίπαλό του, τον πήρε μαζί του στην πρωτεύουσα όπου και τον ανάγκασε να μείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. Μετά το θάνατο του Μαλεϊνού, κατασχέθηκε η τεράστια περιουσία του.

Αμέσως μετά ο Βασίλειος Β’ εκδίδει μια σειρά από διατάγματα, με σκοπό να μειώσει την επιρροή των Δυνατών. Συγκεκριμένα, το 996, επαναφέρει το «Αλληλέγγυον», απαιτώντας παράλληλα την επιστροφή των κτημάτων, που είχαν αφαιρεθεί από το 922 και μετά, στους προηγούμενους κατόχους τους, που συνήθως ήταν οι ελεύθεροι, αλλά ανυπεράσπιστοι αγρότες, μικροϊδιοκτήτες. Επαναφέροντας σε ισχύ τον παλιό νόμο του Νικηφόρου Α’ (902-911), καθόριζε πως η πληρωμή του φόρου που αναλογεί σε φτωχό καλλιεργητή, θα εξοφλείται από τον πλησιέστερο πλούσιο κάτοχο γης, σε περίπτωση που διαπιστώνεται αδυναμία αποπληρωμής. Έτσι, οι μεγαλογαιοκτήμονες αποδυναμώνονται. Το αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο κερδίζει περαιτέρω έσοδα από την πώληση σε μικροκαλλιεργητές γης που κατάσχεται για διάφορους άλλους λόγους από Δυνατούς.
«Όλες οι αγοροπωλησίες που έγιναν ανάμεσα σε πένητες και δυνατούς δεν ισχύουν και είναι παράνομες. Γι ’αυτό αποφασίζουμε την επιστροφή των κτημάτων στους πένητες, χωρίς την απόδοση των χρημάτων της αγοράς, ούτε των φόρων και των δαπανών καλλιέργειάς τους. Είναι αυτονόητο ότι η διάταξη αυτή ισχύει και για το μέλλον. Οι δυνατοί επιθυμούμε να αγοράζουν ακίνητα από τους δυνατούς, οι δε στρατιώτες και οι πένητες γεωργοί επιτρέπουμε να συναλλάσσονται με τους όμοιους της δικής τους τάξης». (Βασίλειος Β’, Νεαραί)
Αλλά το «αλληλέγγυο» ίσχυσε μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Στην αρχή του 11ου αιώνα ο Ρωμανός Γ' Αργυρός, που έγινε αυτοκράτορας χάρη στο γάμο του με τη Ζωή (ανιψιά του Βασιλείου), ακύρωσε το μισητό από τους δυνατούς «αλληλέγγυο». Αν το μέτρο αυτό είχε μείνει σε ισχύ για αρκετό χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να καταστρέψει τους ισχυρούς ιδιοκτήτες τόσο των εκκλησιαστικών όσο και των «κοσμικών» κτημάτων.
Στη περίοδο του Βασιλείου Β’ η αυτοκρατορία έφθασε στη μεγαλύτερη της ακμή και ισχύ. Έτσι, παρ’ όλες τις μεγάλες πολεμικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του εξ αιτίας των πολλών και μεγάλων εκστρατειών, πεθαίνοντας αφήνει στα αυτοκρατορικά ταμεία 200.000 λίβρες χρυσού, (64,5 τόνους), δηλαδή 14.400.000 «σολίδους» (νόμισμα υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό).

Διοικητική διαίρεση της αυτοκρατορίας το 1025 μ.χ.
Γενικά τα διατάγματα των μεγάλων Μακεδόνων αυτοκρατόρων του 10ου αιώνα, αν και περιόρισαν κάπως τους δυνατούς, πέτυχαν πολύ λίγα αποτελέσματα. Τον 11ο αιώνα οι περίφημες Νεαρές ξεχάστηκαν και εγκαταλείφθηκαν Ο ίδιος αιώνας γνώρισε μια μεταβολή της εσωτερικής πολιτικής των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, οι οποίοι άρχισαν ελεύθερα να υποστηρίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων γαιοκτημόνων, επισπεύδοντας έτσι τη μεγάλη ανάπτυξη της δουλοπαροικίας, αν και οι ελεύθεροι αγρότες και οι ελεύθεροι μικροϊδιοκτήτες δεν εξαφανίστηκαν τελείως από την αυτοκρατορία.
Η αυτοκρατορία παραδίδεται στους δυνατούς
Ουσιαστικά τον 11ο αιώνα, η αυτοκρατορία παραδίδεται στην αριστοκρατία της μεγάλης έγγειας ιδιοκτησίας της Μικράς Ασίας. Κομνηνοί Δούκες και Άγγελοι, οι πιο γνωστές οικογένειες αυτής της αριστοκρατίας, ανεβαίνουν στο θρόνο της αυτοκρατορίας. Συγχρόνως παρουσιάζεται κατακόρυφη αύξηση της διαφθοράς στην αριστοκρατία, η οποία βεβαίως ουδέποτε φορολογήθηκε ουσιαστικά.
Ένα άλλο γεγονός που γονάτισε την αυτοκρατορική οικονομία ήταν τα προνόμια που παραχώρησε ο Αλέξιος Κομνηνός προς την Βενετία και την Γένοβα. Οι Ιταλικές πόλεις ήταν πλέον ελεύθερες να εμπορεύονται σε όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία χωρίς να πληρώνουν φόρους. Η άρση των προστατευτικών για τα εγχώρια προϊόντα δασμών εισαγωγής, οδήγησε στη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής και κατ’ επέκταση των κρατικών εσόδων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι χριστιανοί δουλοπάροικοι της Μικράς Ασίας και οι εναπομείναντες ελεύθεροι αγρότες, αποδέχθηκαν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση την αλλαγή των επικυρίαρχων της χώρας τους, αφού η οικονομική τους θέση ελάχιστα θα άλλαζε. Ο έλληνας μικρο-αγρότης της Μικράς Ασίας δεν ένιωθε πλέον πως αποτελούσε μέλος και μέρος κάποιας μεγαλύτερης οντότητας την οποία όφειλε να προστατέψει. Δεν είχε κανέναν λόγο να το κάνει. Δεν του το ζήτησαν κιόλας. Το κράτος είχε προσλάβει επαγγελματίες μισθοφόρους.
Η ευημερία που φέρνει στη Ρωμανία η διακυβέρνηση του Βασιλείου Β΄, διαρκεί ελάχιστα. Στην εποχή της ύστερης Μακεδονικής Δυναστείας (1025-59) σημειώνονται τα ίδια φαινόμενα που παρατηρούνται εντονότερα, ή μάλλον με εντονότερες συνέπειες, κατά την περίοδο των Δουκών (1059-81), που ακολουθεί: Κατατρεγμός των ελευθέρων αγροτών, μέσω της συνεχούς ενδυνάμωσης των αριστοκρατών - δυνατών, μια κατάσταση που κλονίζει την Αυτοκρατορία, ενώ οι ελεύθεροι αγρότες καταστρέφονται βαθμιαία.
Αμέσως όμως μετά το θάνατό του, άρχισε η κατάρρευση. Στο θρόνο παρέμεινε ο συναυτοκράτορας και αδελφός του Βασιλείου, Κωνσταντίνος Η’, μέχρι το θάνατό του το 1028. Τον διαδέχθηκε ο ηλικιωμένος συγκλητικός Ρωμανός Γ’ Αργυρός (1028 – 1034), αφού παντρεύτηκε τη κόρη του Κωνσταντίνου Η’, Ζωή.
Οι σημαντικότερες ενέργειες του Ρωμανού Γ’ ήταν η κατάργηση του «αλληλέγγυου», η επιεικής είσπραξη των φόρων, η απαλλαγή χρεών πολλών πολιτών και η διανομή άφθονων χρημάτων σε ναούς και Μοναστήρια.
Μετά το Ρωμανό Γ’ Αργυρό, έχει ενδιαφέρον να σταθούμε σε ορισμένους αυτοκράτορες, επειδή οι ενέργειές τους έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας:
Κωνσταντίνος Θ’ ο Μονομάχος (1042 – 1055), 3ος σύζυγος της Ζωής
1) Εφάρμοσε την πρακτική εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας. Ο εξαργυρισμός της θητείας, η δυνατότητα δηλαδή των πολιτών να εξαγοράζουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, αποδυνάμωνε τους στρατούς των Θεμάτων και αύξησε τις ανάγκες σε μισθοφόρους.
2) Για να γίνει αγαπητός στον λαό της Κωνσταντινούπολης άρχισε να μοιράζει άφθονα χρήματα στο πλήθος και στην προσπάθεια εξασφάλισης χρημάτων, καθιερώνει την συνήθεια της εκμίσθωσης των φόρων σε ιδιώτες. Οι εκμισθωτές των φόρων πλήρωναν άμεσα στην αυτοκρατορία τους φόρους που έπρεπε να καταβάλει μια περιοχή και στη συνέχεια τους εισέπρατταν οι ίδιοι από τους φορολογούμενους. Το μέτρο αυτό αποδείχθηκε ολέθριο αφού οι ιδιώτες εισέπρατταν από τους πολίτες ποσά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που σύμφωνα με τους νόμους έπρεπε να καταβληθούν.
3) Εισάγεται ίσως για πρώτη φορά ο θεσμός της «πρόνοιας».
Αποτελεί δημιούργημα της ανάγκης προκειμένου να βρεθούν χρήματα και φέρνει στο Βυζάντιο κοντά στην φεουδαρχία. Συμφώνα με τον θεσμό αυτό που εμφανίζεται συντελεσμένος από το τέλος του 11ου αιώνα, αρχές του 12ου αιώνα, η κυβέρνηση παραχωρεί τη νομή κρατικής γης σε ανώτερους αξιωματούχους πολιτικούς και στρατιωτικούς, αλλά και σε εκκλησιαστικούς σπανιότερα ως αναγνώριση υπηρεσιών τους προς το κράτος και με αντάλλαγμα κάποιες υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο ευεργετούμενος. Αυτοί που παίρνουν πρόνοια, οι προνοιάριοι καρπούνται τη νομή και την επικαρπία της γης (την κυριότητα εξακολουθεί να έχει το κράτος) μαζί και τους καλλιεργητές που ήταν πάροικοι (δουλοπάροικοι). Εισπράττουν τους φόρους και την αναλογία τους από την σοδειά. Αργότερα οι Πρόνοιες θα γίνουν κληρονομικές. Το σύστημα, ο θεσμός αυτός, στάθηκε ολέθριος. Η μεγάλη αριστοκρατία ισχυροποιείται και αποκτά δικαιοδοσίες κρατικές, ενώ οι λαϊκές τάξεις εξαθλιώνονται. (Ζαχαρίας Ορφανουδάκης)
4) Το Σχίσμα του 1054 μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής εκκλησίας.
5) Το 1045 εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ανατολικό σύνορο απειλητικοί οι Σελτζούκοι Τούρκοι.
Ο Ισαάκιος Α' Κομνηνός (1057 – 1059) του οίκου των Κομνηνών
Γιός του Μανουήλ Κομνηνού, στρατηγού της Ανατολής επί που υπεράσπισε την πόλη της Νίκαιας εναντίον του διεκδικητή του θρόνου, Βάρδα Σκληρού, το 978. Ο Ισαάκιος ανατράφηκε με τη φροντίδα του Βασιλείου Β’ και διετέλεσε στρατηγός της αυτοκρατορίας και διοικητής των Ταγμάτων της Μικράς Ασίας. Ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από τον στρατό στις 8 Ιουνίου 1057. Συνετός και ικανότατος στρατηγός, έχοντας την απόλυτη υποστήριξη του στρατεύματος, ο Ισαάκιος αμέσως ξεκίνησε εκτεταμένη εκστρατεία εκσυγχρονισμού της άμυνας και βελτίωσης της διοίκησης. Με τα αποτελέσματα των αλλαγών άμεσα ορατά, και κύριο στρατιωτικό επίτευγμα την εξουδετέρωση των Πετσενέγκων, η αυτοκρατορία παρουσίασε σημεία ανάκαμψης από τη βαθιά παρακμή των διαδόχων του Βουλγαροκτόνου. Ωστόσο, πέθανε πρόωρα το 1059.
Κωνσταντίνος Ι' Δούκας (1059 – 1067)
Η άνοδός του στο θρόνο ήταν ένας θρίαμβος της αριστοκρατίας, ο οποίος όμως αποδείχθηκε καταστροφικός για την Αυτοκρατορία δεδομένου ότι φάνηκε ανίκανος στη διοίκησή της.
Έδωσε εξουσία στους δύο νεαρούς γιους του, διόρισε τον αδελφό του, Ιωάννη Δούκα, Καίσαρα και αποδύθηκε σε μια ευνοϊκή πολιτική έναντι της αυλικής αριστοκρατίας και του κλήρου. Περικόπτοντας την εκπαίδευση και τις αμυντικές δαπάνες, μοιραία αποδυνάμωσε τη βυζαντινή άμυνα σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, που συμπίπτει με την εμφάνιση των Σελτζούκων Τούρκων.
Κατέστη σύντομα αντιπαθής στη στρατιωτική. Επιπλέον, έχασε κάθε δημοφιλία στις λαϊκές τάξεις, έπειτα από την αύξηση που επέβαλε στους φόρους, προσπαθώντας να καταβάλει μετά από πολύ καιρό τους μισθούς των στρατευμάτων.
Ρωμανός Δ’ Διογένης (1068 – 1071)
Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ι' Δούκα, η νεαρή χήρα του Ευδοκία, επιλέγει ως νέο της σύζυγο έναν ευγενή απόγονο στρατιωτικής οικογένειας γαιοκτημόνων από την Καππαδοκία, το γενναίο και ικανό στρατηγό, Ρωμανό Δ’ Διογένη. Μάλλον το βασικό κριτήριο για την επιλογή του Ρωμανού ήταν η συναίσθηση των κινδύνων που αντιμετώπιζε η αυτοκρατορία εξ αιτίας των εξωτερικών απειλών, ειδικά στην ανατολή που προέρχονταν από τις επιδρομές των Σελτζούκων Τούρκων, καθώς και της διάλυσης του στρατού.
Ο Ρωμανός αμέσως μετά το γάμο και τη στέψη του, ξεκινά προσπάθεια ανασυγκρότησης του Βυζαντινού στρατεύματος. Συγκροτεί ένα στράτευμα από 100.000 περίπου μισθοφόρους, συγκείμενο από Ίβηρες, Αρμένιους, Σλαύους, Τουρκομάνους, Χαζάρους, Γότθους, Αλανούς, Κουμάνους, Πετσενέγους, Φράγκους και Νορμανδούς.
Συναντά όμως την αντίδραση των αριστοκρατών της Κωνσταντινούπολης, του Μιχαήλ Ψελλού και κυρίως της οικογένειας των Δουκών, που προόριζαν τον ανηψιό του Κωνσταντίνου και γιό της Ευδοκίας, Μιχαήλ για διάδοχο.
Το 1068 και 1069 ο Ρωμανός πραγματοποιεί εκστρατείες στα ανατολικά σε αναζήτηση του τούρκου πολέμαρχου Αλπ Αρσλάν.
Ο Ρωμανός το καλοκαίρι του 1071 φθάνει στην περιοχή της πόλης Μαντζικέρτ, πλησίον της λίμνης Βαν της Αρμενίας. Εκεί, την Παρασκευή της 26ης Αυγούστου του 1071, λαμβάνει χώρα η ομώνυμη μάχη κατά την οποία ο Βυζαντινός στρατός συντρίβεται και ο αυτοκράτορας συλλαμβάνεται αιχμάλωτος. Η προδοσία είχε σημαντικό ρόλο στην ήττα.
Η μάχη του Μαντζικέρτ αποτελεί ίσως το πλέον τραγικό σταθμό της ιστορίας του Βυζαντινού Ελληνισμού και σηματοδότησε την απώλεια της Μικράς Ασίας και την ανεπανόρθωτη αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας, που έκτοτε παρά τις κάποιες αναλαμπές, ουδέποτε θα μπορέσει να ορθοποδήσει.
Ακόμα όμως και εκείνη τη δύσκολη ώρα αν μπορούσε να επικρατήσει η λογική, το κακό για την αυτοκρατορία θα μπορούσε να είχε αποσοβηθεί. Ο Αλπ Αρσλάν συμφώνησε με το Ρωμανό όρους ειρήνης ευνοϊκούς για την αυτοκρατορία και άφησε τον αυτοκράτορα ελεύθερο.
Στην πρωτεύουσα όμως και πριν την επιστροφή του αυτοκράτορα, οι εχθροί του με αρχηγό τον Ιωάννη Δούκα, και επηρεαζόμενοι από τον Μιχαήλ Ψελλό, έστεψαν αυτοκράτορα το Μιχαήλ Ζ’ Δούκα. Απέρριψαν κοντόφθαλμα και ασυζητητί τους όρους του Αλπ Αρσλάν, πολιτική που καταδεικνύει τόσο την έλλειψη διορατικότητας, όσο και την άσβεστη προσωπική τους φιλοδοξία.
Κατά την επιστροφή του ο Ρωμανός δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Δοκίμασε να ανακαταλάβει το θρόνο του αλλά ηττήθηκε από τον ιδιωτικό στρατό του Ιωάννη Δούκα και λίγους μήνες μετά παραδόθηκε στον Ανδρόνικο Δούκα, τον προδότη της μάχης του Ματζικέρτ. Συνελήφθη, τυφλώθηκε με εξόρυξη των οφθαλμών και πέθανε ύστερα από λίγο καιρό μέσα σε φρικτούς πόνους εξ αιτίας της μόλυνσης των τραυμάτων του, στη νήσο Πρώτη της Προποντίδας. Οι Σελτζούκοι μη δεσμευόμενοι από τη συμφωνία με το Ρωμανό, εισέβαλαν πλέον ανενόχλητοι στη Μικρά Ασία, έφθασαν στις ακτές του Αιγαίου και έκαναν πρωτεύουσα τους τη Νίκαια.
Μιχαήλ Ζ’ Δούκας ο Παραπινάκης (1071 – 1078)
Ήταν ένας αυτοκράτορας άβουλος και ανίκανος που παρέδωσε την εξουσία σε έναν ευνούχο.
Θα απαιτηθεί να περάσει μια ακόμη δεκαετία πλήρους απραξίας για τα συμβαίνοντα στη Μικρά Ασία, μέχρι το 1081 να στεφθεί αυτοκράτορας ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός, προκειμένου να μπορέσει να ανακαταληφθεί ένα σημαντικό τμήμα της Μικράς Ασίας και να αντιμετωπισθούν οι εχθροί που απειλούσαν την αυτοκρατορία στο βορρά (Πετσενέγκοι) και τη δύση (Νορμανδοί).
Με τον Αλέξιο Α΄ Κομνηνό (1081-1118) στο θρόνο και στη συνέχεια τους άξιους διαδόχους του (Ιωάννη και Μανουήλ), η αυτοκρατορία ανακάμπτει. Το 1176 όμως, στη μάχη στο Μυριοκέφαλο της Μικράς Ασίας, ο Βυζαντινός στρατός υπό τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ συντρίβεται από το στρατό του Σελτζουκικού σουλτανάτου του Ικονίου. Η νέα αυτή ήττα, σηματοδότησε την οριστική απώλεια της Μικράς Ασίας.
Κατά τη διάρκεια της ένδοξης δυναστείας των Κομνηνών, οι δυνατοί κυριαρχούν απόλυτα στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Από εδώ και πέρα το βυζαντινό κράτος θα το κυβερνούν οι πιο ισχυρές οικογένειες. Είναι πλούσιοι γαιοκτήμονες, που έχουν και κρατικές θέσεις. Διαθέτουν δηλαδή, την απόλυτη πολιτική και οικονομική δύναμη.
Ο θεσμός της Πρόνοιας
Ήταν πολιτική που εφαρμόστηκε από τους Κομνηνούς και χαρακτηρίστηκε ως αριστοκρατικός πατριωτισμός. Αφορούσε την παραχώρηση, (αργότερα έγινε ισόβια) αγροκτημάτων και φορολογικών εσόδων στους ευγενείς με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικών υπηρεσιών. Οι ευγενείς αποδέκτες των προνομίων αυτού του θεσμού ονομάζονταν προνοιάριοι ή στρατιώτες και έγιναν η άρχουσα τάξη.
Με την πρόνοια ο βυζαντινός αυτοκράτορας έδινε σε έναν ανώτερο στρατιωτικό, συνήθως αριστοκράτη (προνοιάριο), το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται κρατική γη. Οι πάροικοι που εργάζονταν στα χωράφια αυτά έδιναν πια στον προνοιάριο το μερίδιο από την παραγωγή, τους φόρους και ό,τι άλλο χρωστούσαν. Για αντάλλαγμα ο προνοιάριος έπρεπε να προσφέρει στον αυτοκράτορα στρατιωτικές υπηρεσίες. Η πρόνοια δείχνει ότι το βυζαντινό κράτος δε στηρίζεται πια στους μικροκαλλιεργητές αλλά στους μεγάλους γαιοκτήμονες.
Με την πρόνοια στην αρχή δυναμώνει ο βυζαντινός στρατός. Τελικά όμως αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι αριστοκράτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερη γη και συγκεντρώνουν φόρους που πριν κατέληγαν στο κράτος. O βυζαντινός αυτοκράτορας Aνδρόνικος A΄ Kομνηνός (1183--1185) προσπάθησε να μειώσει τη δύναμή τους, αλλά απέτυχε.
Άλλα μέτρα που λήφθηκαν κατά τον 111ο και 12ο αιώνα και συνέτειναν στην αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας
Οι ακολουθίες
Αφορούν την δημιουργία ιδιωτικών στρατών από τους ευγενείς. Περιελάμβαναν δούλους, συγγενείς αλλά και ένοπλους φρουρούς, οι οποίοι συνδέονταν μέσω δεσμών πίστης , εξάρτησης με τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης.
Το χαριστίκιον
Αφορά τις παραχωρήσεις μοναστηριών και ευαγών ιδρυμάτων σε μεγαλοϊδιοκτήτες, αλλά και σε εκκλησιαστικά ιδρύματα. Αρχικός σκοπός της χαριστικής δωρεάς ήταν η φροντίδα και η καλή λειτουργία του μοναστηριού. Οι χαριστικάριοι έναντι των φροντίδων τους, αποκτούσαν την επικαρπία του ιδρύματος για την υπόλοιπη ζωή τους.
Οι Εξκουσίες
Είναι οι καθολικές ή μερικές φοροαπαλλαγές των μεγαλοϊδιοκτητών και των μονών.
αποσπάσματα από το βιβλίο της κ. Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ “ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ”
«…κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους και τους Βενετούς στα 1204 δεν παρουσιάστηκε καμιά βοήθεια από την επαρχία, ούτε καν από τη γειτονική Θράκη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, όταν οι χωρικοί της Θράκης είδαν, μετά την άλωση και τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, να καταφεύγουν εκεί ρακένδυτοι, πεινόντες και πένοντες οι πρώην Δυνατοί (το αρχοντολόι δηλαδή της Κωνσταντινούπολης) ευχαρίστησαν, γράφει ο Νικήτας Χωνιάτης, την Παναγία, γιατί τους έδωσε τη χάρη να τους αξιώσει να γνωρίσουν “ισοπολιτεία” με τους άλλοτε εξουσιαστές τους».
Σημείωση: Δεν διεκδικώ χαρακτηριστικά ιστορικού. Τα αναφερόμενα στο κείμενο, έχουν αλιευθεί από βιβλία που έχω διαβάσει κατά καιρούς και από το διαδίκτυο.


*** Δικάσθηκαν 2, αθωώθηκαν 4 για το θάνατο του 30χρονου από ηλεκτροπληξία στη Μεσσηνία 

 Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ο επιβλέπων μηχανικός και υπάλληλος του γραφείου της ΔΕΗ στα Φιλιατρά, για το θάνατο του 30χρονου από ηλεκτροπληξία σε οικοδομή στην Κυπαρισσία, και καταδικάσθηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε 12 μήνες φυλάκισης με 3ετή αναστολή. Αθώοι κρίθηκαν από το δικαστήριο οι ιδιοκτήτες της οικοδομής (πατέρας και γιος) και δύο άλλοι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Να σημειωθεί πως είχε δικασθεί και ο ένας ιδιοκτήτης (πατέρας) σε 12 μήνες φυλάκισης, όμως τώρα αθωώθηκε. Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ πρωτόδικα είχαν αθωωθεί, όμως με απόφαση εισαγγελέα παραπέμφθηκαν εκ νέου σε δίκη, όπου και αθωώθηκαν. Το τραγικό περιστατικό είχε συμβεί στις 15 Ιανουαρίου του 2007. Ο άτυχος 30χρονος εκτελούσε εργασίες τοποθέτησης πλακιδίων στο δάπεδο της βεράντας του 4ου ορόφου στη νότια πλευρά της οικοδομής, σημείο που βρισκόταν κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ. Όλα συνέβησαν, όταν η μεταλλική ράβδος αλφαδιάσματος που χρησιμοποιούσε, μήκους 5 μέτρων, ήρθε σε επαφή με τα καλώδια ρεύματος, με αποτέλεσμα να υποστεί ηλεκτροπληξία και να χάσει τη ζωή του. Οι υπεύθυνοι του έργου είχαν παραπεμφθεί, καθώς είχε κριθεί πως δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στην οικοδομή. Β.Β.

***  Διαμαρτυρία καθηγητών έξω από το Δημαρχείο της Καλαμάτας (βίντεο & φωτογραφίες)
          
 
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο της Καλαμάτας, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, από καθηγητές της Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.
Οι καθηγητές διαμαρτύρονται για την διαθεσιμότητα καθώς και για τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας.  Video:  http://youtu.be/cUOXhEN2l5w  ,





***

***  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
Όσο... Χ, ελπίζει ο Άρης που έφυγε «καθαρός» από το Αγρίνιο
*** Χθές :   ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  - ΑΡΗΣ  Θεσσαλονίκης  0-0 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Θ. Γιάχος
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Τζούνιορ - Βαγγέλη, Γιαννίτσης, Κύργιας, Σουνάς
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Ράφαελ, Κούσας (90΄+ Μαρτίνες), Καμαρά, Θεοδωρίδης, Τζούνιορ, Σφακιανάκης (78΄ Παπουτσογιαννόπουλος), Γκάλο, Μπακάκης (68΄ Νταλμά), Ανέν, Μπικέι, Μπόγιοβιτς
ΑΡΗΣ (Σούλης Παπαδόπουλος): Διούδης, Κύργιας, Γιαννίτσης, Πουλίδο, Τσουμάνης, Παπαδόπουλος (74΄ Σουνάς), Μπακασέτας (90΄+ Αγγελούδης), Βαγγέλι, Μανιάς, Μπουγαΐδης (45΄ Νταμαρλής), Τσιάρας
*** Στις αναμετρήσεις της 23ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λίγκα σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:Ξάνθη-ΠΑΣ Γιάννινα 0-3
Εργοτέλης-Βέροια 2-0
Ατρόμητος-Καλλονή 2-0
Λεβαδειακός-Απόλλων Σμύρνης 1-1
Πανθρακικός-Πλατανιάς 1-0
Ολυμπιακός-Πανιώνιος 2-0
Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός 1-0
ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 5-0
Παναιτωλικός-Αρης 0-0

*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 23 αγώνες)1. Ολυμπιακός 65
2. ΠΑΟΚ 51
3. Ατρόμητος 46
4. Αστέρας Τρίπολης 42
5. Παναθηναϊκός 40
6. Πανθρακικός 34
7. Παναιτωλικός 31
8. ΠΑΣ Γιάννινα 29
9. ΟΦΗ 27
. Εργοτέλης 27
11. Καλλονή 26
. Ξάνθη 26
13. Πανιώνιος 24
. Λεβαδειακός 24
15. Πλατανιάς Χανίων 22
. Απόλλων Σμύρνης 22
17. Βέροια 19
18. Άρης 14

***




***  https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -     417   φίλοι.-
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3071   video.-
 ~   http://www.youtube.com/stamatios01 , =1533 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =     1523   video.-
                                             ** Σύνολον   :   6127   βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2484   φίλοι   .
 ~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 257    φίλοι .-

*** ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html    Ενημέρωση Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014  : Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html , Σήμερα  είναι Παρασκευή ανθολογίου   31  Ιανουαρίου  2014 .-
~   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html  , ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014 .-

~***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 :
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/01-02-2014.html  , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 01-02-2014 Φεβρουάριος .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/02/2014.html , Παρουσιάσεις  Αθλητικών  ερασιτεχνικών  βίντεο  Ιανουαρίου  Φεβρουαρίου  2014 .-
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/02022014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 02/02/2014 Φεβρουαρίου  ,-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/02/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/02/04-2014.html , Ενημέρωση σήμερα Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/02/05-2014.html ,  Ενημέρωση Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/06-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2014 , .-
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/02/07-2014.html , Ενημέρωση  της  Παρασκευής  07  Φεβρουαρίου  2014  .-
~

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅