Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 10 -Μαϊου 2013

Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Παρασκευή  10  -Μαϊου  2013 :
 
 


*** Μεσσηνιακά  καί  Άλλα  :

*** Η Χρυσή Αυγή πολλές φορές δρα εκτός Συντάγματος και νόμων, λέει ο Ν.Δένδιας :
O υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας
O υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας
*
Την άποψη ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δρουν πολλές φορές εκτός του Συντάγματος και των νόμων διατύπωσε την Παρασκευή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική και πως κάνει τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό να λέγεται κάτι τέτοιο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε ριζική αλλαγή μοντέλου στην ΕΛ.ΑΣ. με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή τον επόμενο μήνα, ενώ έθεσε το περίγραμμα των προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων στο κέντρο.
Μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στην ματαίωση του συσσιτίου «μόνο για Έλληνες», λέγοντας πως «η αστυνομία επέβαλε τη νομιμότητα» και χαρακτήρισε την εκδήλωση «συνολικά απαράδεκτη».
Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για τον ρατσισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Ν.Δένδιας είπε πως η πρόταση Ρουπακιώτη είναι προς την σωστή κατεύθυνση και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εκπέμψει η χώρα αυτό το μήνυμα.
Σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική, αν και υπάρχουν μεμονωμένα φαινόμενα ρατσιστικής βίας. «Αυτό θα κάνει τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι να λέγεται ότι η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική» τόνισε και συνέδεσε το ζήτημα με τον τουρισμό.
Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισήμανε πως για να εντοπίζονται οι δράστες πρέπει να γίνονται άμεσα οι καταγγελίες στην αρμόδια υπηρεσία.
Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, ο Ν.Δένδιας τόνισε ότι οι δράσεις του μορφώματος αυτού «κινούνται στα όρια της νομιμότητας, τα οποία κάποιες φορές τα υπερβαίνει» και πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές της πολλές φορές δρουν εκτός του Συντάγματος και των νόμων».
Όπως είπε, αυτή η δράση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα μπορούσε να προταθεί η θεσμοθέτηση συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο θα θέσει το πλαίσιο δράσης των κομμάτων. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί στην Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε πως είναι μία άποψη, αλλά σημείωσε ότι και η άποψη που λέει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή είναι εξίσου ισχυρή.
Ο Ν.Δένδιας ερμήνευσε την ψήφο στη Χρυσή Αυγή ως μια αντίδραση,«παράλογη πολλές φορές», στη βαθύτατη κρίση που έχει δημιουργήσει προβλήματα στον κοινωνικό ιστό. «Ποιος περίμενε το νεοναζιστικό φαινόμενο στην Ελλάδα, που έχασε στον πόλεμο 1.000.000 Έλληνες»,αναρωτήθηκε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Αρνούμαι να πιστέψω ότι χιλιάδες έλληνες πολίτες έγιναν ξαφνικά νεοναζιστές».
Σε ό,τι αφορά την αστυνομία και τις σχέσεις της με την ΧΑ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρατήρησε ότι πλέον και ο πιο κακόπιστος πείθεται ότι η αστυνομία κάνει αυτό που πρέπει και σημείωσε ότι φαινόμενα ανοχής ρατσιστικών ή ναζιστικών κρουσμάτων θα τιμωρούνται.
Ριζική αλλαγή μοντέλου στην αστυνομία
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε τη ριζική αλλαγή μοντέλου στην αστυνομία, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή τον επόμενο μήνα. Εξήγησε ότι αυτό είναι αναγκαίο, καθώς υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση του εγκλήματος, με τον αστυνομικό να αντιμετωπίζει βαριά οπλισμένους εγκληματίες.
Παράλληλα, επισήμανε πως από το 2008 «είχαμε χάσει το κέντρο και τώρα το ανακτήσαμε» και μίλησε για «τεράστια προσπάθεια που θα συνεχιστεί».
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι θα πρέπει να απαγορευθούν οι μικρές διαδηλώσεις των 100 ατόμων σε κεντρικούς δρόμους ή να δίνονται δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Είπε πως για το θέμα αυτό θα συζητήσει με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας πως δεν τίθεται θέμα περιορισμού των διαδηλώσεων τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων ή σε γνωστές επετείους.
Εξηγώντας τη θέση του, ο Ν.Δένδιας μίλησε για ήρωες καταστηματάρχες του κέντρου που έχουν κι αυτοί δικαιώματα και τους οποίους «δεν βοηθάμε εάν κλείνουν οι δρόμοι 4-5 ημέρες την εβδομάδα.
«Η αλλαγή φρουράς στον Αγνωστο Στρατιώτη το πρωί του Σαββάτου, που είναι ό,τι ιερότερο έχει αυτή η χώρα, δεν πιάνει όλη τη Βασ.Σοφίας, παρά μόνο δύο λωρίδες. Και οι 50 - 100 διαδηλωτές θα πιάνουν ολόκληρη την λεωφόρο;» αναρωτήθηκε ο Ν.Δένδιας.
«Βαρύ το πλήγμα στην τρομοκρατία»
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μίλησε για βαρύτατο πλήγμα κατά της εγχώριας τρομοκρατίας που έχει καταφέρει η αστυνομία και σημείωσε ότι στις τελευταίες συλλήψεις «είναι προφανές τι έχει συμβεί», καθώς «είναι πεντακάθαρες υποθέσεις» και με το αναγκαίο αποδεικτικό υλικό.
Με τις τελευταίες συλλήψεις «έχουν αποτραπεί πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, πράγματα που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς» επισήμανε ο Ν.Δένδιας και συνέδεσε το ζήτημα με τον τουρισμό.
«Αν πρέπει να επιβιώσουμε πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και η αγιοποίηση της τρομοκρατίας» τόνισε.
«Η αστυνομία θα προστατεύει τις επενδύσεις»
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Σκουριές, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε: «Με στεναχωρεί η στάση της τοπικής κοινωνίας, να λειτουργεί εκτός νομιμότητας, γι'αυτό μίλησα για γαλατικό χωριό».
Σημείωσε, δε, ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου η αστυνομία θα πρέπει να προστατεύει τις επενδύσεις και πρόσθεσε: «Βεβαίως δεν είναι μοντέλο ανάπτυξης αυτό, αλλά το καινούριο που γεννιέται δεν είναι τόσο ισχυρό για να προστατέψει τον εαυτό του και θα το κάνει η αστυνομία».
Φύλαξη προσώπων έναντι αντιτίμου
Ερωτηθείς για το εάν είναι αναγκαίο να φυλάσσονται όλοι οι επιχειρηματίες από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημείωσε ότι ήδη έχουν επιστρέψει από τη φύλαξη ιδιωτών 486 αστυνομικοί.
Ανέφερε, δε, ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα ορίζει ότι ο επιχειρηματίας ή άλλο πρόσωπο που έχει εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ και απαιτείται η φύλαξή του βάσει διεθνών κριτηρίων θα καταβάλλει αντίτιμο για τη φύλαξή του από την αστυνομία. Newsroom ΔΟΛ
* Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 17 Μαΐου και πενθήμερη απεργία την πρώτη εβδομάδα των Πανελληνίων Εξετάσεων, από τις 20 Μαΐου, εισηγείται η ΟΛΜΕ.-

***Την επιστράτευση δείχνει η κυβέρνηση εν αναμονή των αποφάσεων της ΟΛΜΕ :
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
* Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να γίνουν απρόσκοπτα οι πανελλαδικές εξετάσεις και να μην τεθούν σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το υπουργείο Παιδείας περιμένει τις αποφάσεις που θα λάβει η ΟΛΜΕ και εάν το θέμα της απεργίας των καθηγητών παραπεμφθεί στις ΕΛΜΕ τότε ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα ζητήσει από το Μέγαρο Μαξίμου να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ προκειμένου να ληφθεί απόφαση σχετικά με την κήρυξη απεργίας μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
 ~ Νέα συνεδρίαση της ΟΛΜΕ
Η μαραθώνια συνεδρίαση της Πέμπτης διεκόπη, ενώ η απόφαση για την κινητοποίηση ουσιαστικά είχε ληφθεί (κατά πλειοψηφία), όταν συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ μετέφερε μια πληροφορία, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και οδήγησε σε υπαναχώρηση τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αρχίσει να καθαρογράφεται η απόφαση, την ώρα που ένας συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ (που φέρεται να είναι μέλος της ΑΔΕΔΥ) μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης, μεταφέροντας την πληροφορία ότι ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης επρόκειτο να καταθέσει νέα ρύθμιση για τα ποσοστά που θα απαιτούνται, για να αποφασιστεί μια απεργία.
Ο ίδιος κατηγόρησε το ΔΣ της ΟΛΜΕ ότι θα λειτουργήσει ως «λαγός» εάν στην εισήγηση για απεργία περιλάβει πρόβλεψη για κατώτατο όριο συμμετοχής στη λήψη της απόφασης στις τοπικές ΕΛΜΕ.  Newsroom ΔΟΛ

***  Μανώλάδα: Μαχαιριές μεταξύ Μπαγκλαντεζιανών! :
 Βγήκαν… μαχαίρια λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Μανωλάδα με «πρωταγωνιστές» Μπαγκλαντεζιανούς μετάναστες…
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com δύο εργάτες όταν αντίκρισαν ομοεθνή τους που είναι επιστάτης καλλιέργειας φράουλας πήγαν να του ζητήσουν τα χρήματα που τους οφείλονταν από μεροκάματά που είχαν κάνει... Όπως κατήγγειλαν οι εργάτες τα χρήματα είχαν δοθεί στον επιστάτη εδώ και ημέρες και παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους αυτός δεν τους τα κατέβαλλε…
 Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και γρήγορα η λογομαχία μετατράπηκε σε συμπλοκή με τον επιστάτη να ζητά τη συνδρομή κ' ενός άλλου ομοεθνή του που είχε στην κατοχή του μαχαίρι και κατάφερε χτυπήματα στους δυο εργάτες…
 Άμεσα στο σημείο βρέθηκαν άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας που επιλήφθηκαν της υπόθεσης ενώ θα πρέπει να αναφερθεί πως τα χτυπήματα που δέχθηκαν από τον ομοεθνή τους οι δυο Μπαγκλαντεζιανοί δεν ήταν τέτοια ώστε να κινδυνεύσει η ζωή τους…

*** Ικανοποίησε τα αιτήματα για το Ριζόμυλος-Καλαμάτα ο Μαν. Αγγελάκας :
 «Ναι» και στις επτά παρατηρήσεις που υπήρχαν στην απόφαση 223/2010 του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης για τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο δρόμος Ριζόμυλος-Καλαμάτας, είπε χθες, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μεσσήνης ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαν. Αγγελάκας. Συγκεκριμένα ο κ. Αγγελάκας δεσμεύτηκε πως ο εν λόγο δρόμος θα είναι ανοιχτός χωρίς ηχοπετάσματα ή συρματοπλέγματα, ήπιας κυκλοφορίας, φιλικός στο περιβάλλον και με χαρακτηρισμό πρωτεύοντος επαρχιακού δικτύου με μέγιστη ταχύτητα τα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Θα έχει 12 ισόπεδους κόμβους χωρίς διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας αλλά με νησίδα, με πεζοδρόμιο, με μόνιμο φωτισμό σε μήκος 3 χιλιομέτρων. Υποσχέθηκε επίσης χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες διευκρινήσεις ότι το ύψος του δρόμου θα μειωθεί το μέγιστο 1,7 μέτρα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με καθυστέρηση 90 λεπτών, την παρακολούθησε πλήθος κοινού που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα και ο κ. Αγγελάκας ανάμεσα στα άλλα παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, το οποίο, όπως είπε, το χρεώνεται ως εκπρόσωπος του κράτους. Σημείωσε πως είναι η μοναδική ευκαιρία να κατασκευαστεί ο δρόμος μέσω πιστώσεων του ΕΣΠΑ κάτι που σημαίνει πως πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Αφού, όπως διευκρίνισε, το επόμενο αναπτυξιακό πλαίσιο δεν θα προβλέπει πιστώσεις για έργα υποδομών.
Η συνεδρίαση στη Μεσσήνη συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.
 
*** «Ρήμαξαν» σε μια νύχτα 10 καταστήματα στην Καλαμάτα  :
 Δέκα καταστήματα της Καλαμάτας μέσα σε μια νύκτα «ρήμαξαν» 4 νεαροί χθες, χρησιμοποιώντας ειδικό διαρρηκτικό εργαλείο. Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν οι τρεις, ενώ καταζητείται ο τέταρτος.
Ειδικότερα, δύο αδέλφια, 19 και 24 ετών, τα οποία έχουν απασχολήσει και άλλη φορά τις Αρχές με τη δράση τους, καθώς και ένας 14χρονος, μαζί με ακόμα ένα νεαρό άτομο, «επισκέφθηκαν» προχθές τη νύχτα 10 καταστήματα σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας, κυρίως στην παραλία.
Χρησιμοποιώντας ειδικό διαρρηκτικό εργαλείο, κατάφεραν να διαρρήξουν και να μπουν σε πέντε, ενώ σε άλλα πέντε δεν κατάφεραν τελικά να εισέλθουν.
Από τα καταστήματα που μπήκαν πήραν χρήματα που βρήκαν στα ταμεία, ακόμα και τα κέρματα, ενώ από ένα μαγαζί αφαίρεσαν κι έναν φορητό υπολογιστή.
Η δράση τους, όμως, ευτυχώς τερματίστηκε, καθώς έγιναν αντιληπτοί από την Αστυνομία, η οποία κατάφερε να συλλάβει τους τρεις από αυτούς.
Χθες οι νεαροί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία, προκειμένου σήμερα να απολογηθούν στην ανακρίτρια. Β.Β.
 
*** Συνελήφθη στην Πυλία 46χρονος με αθηναϊκό ένταλμα για ναρκωτικά  :
 Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Χωματερό Κορώνης του Δήμου Πύλου – Νέστορος, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας 46χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις Δικαστικές Αρχές Αθηνών για παραβάσεις της νομοθεσίας για ναρκωτικά.
Σύμφωνα με τα εντάλματα, ο 46χρονος κατηγορείται ότι από τον Ιούλιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2011 συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση με άλλα άτομα στην Αθήνα, η οποία διέπραττε κακουργηματικές πράξεις σχετικά με ναρκωτικά, προσδοκώντας οικονομικό όφελος.
Επίσης, κατηγορείται ότι το ίδιο χρονικό διάστημα στη Μεσσηνία είχε εμπλακεί σε αγορά, πώληση και διαμεσολάβηση διάθεσης ναρκωτικών σε αγνώστους.
Σε έρευνα που έγινε χθες σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, βρέθηκε κρυμμένη σε κεραμοσκεπή μια συσκευασία με κάνναβη, βάρους 7,3 γραμμαρίων.
Ο 46χρονος χθες οδηγήθηκε στην αντιεισαγγελέα και ακολούθως διατάχθηκε η μεταγωγή του στην Αθήνα για το ένταλμα που εκκρεμεί σε βάρος του.
 
*** Τέλος του 2013 ο ανάδοχος για τη διαχείριση των απορριμμάτων :
  Ημέρα - ορόσημο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η 11η Ιουλίου 2013, καθώς τότε θα κατατεθούν οι τελικές προσφορές των υποψήφιων αναδόχων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Σύμφωνα, δε, με τα χρονοδιαγράμματα, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται η επιλογή του προσωρινού αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατά την οποία αποφασίστηκε το πέρας του ανταγωνιστικού διαλόγου και εγκρίθηκε η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους.
«Η σημερινή μέρα είναι αναμφίβολα ιστορική και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Οικονομική Επιτροπή», δήλωσε ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας: «Αφενός, δικαιωθήκαμε για την πολιτική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που διαχρονικά μάς ταλάνιζε και αμαύρωνε τη δημόσια εικόνα μας και, αφετέρου, οι αποφάσεις αυτές της Οικονομικής Επιτροπής θα αποτελέσουν εφεξής το βασικό σημείο αναφοράς για όλα τα αντίστοιχα έργα που θα γίνουν στη χώρα».
«Το πολιτικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όταν είμαστε οργανωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε επίσης και αναφερόμενος στην προνοητικότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανακοίνωσε τη σύσταση «Πράσινου Ταμείου», το οποίο θα λειτουργεί με ανταποδοτικό χαρακτήρα και θα έχει ως σκοπό τη συνέχιση επ’ αόριστον υλοποίησης περιβαλλοντικών έργων με αυτοχρηματοδότηση.
Αναφερθείς στο κρίσιμο ζήτημα του κόστους, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα κυμανθεί κάτω από το μισό των προβλέψεων των Δημοτικών Αρχών, μετά μάλιστα και την εξασφάλιση 68,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Τατούλη, μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει επιλεγεί ο οριστικός ανάδοχος και θα έχει υπογραφεί η σύμβαση.

***  Να γίνονται και έλεγχοι :
 Στο χθεσινό ρεπορτάζ για όσα έγιναν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στην Καλαμάτα, τέθηκε θέμα ύπαρξης φιαλών προπανίου σε περιοχή με κατοικίες και καταστήματα, καθώς η έκρηξη μιας μόνο φιάλης προκάλεσε αυτή την καταστροφή.
Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει νομοθεσία που να διέπει τα παραπάνω, αλλά μάλλον θα έπρεπε να γίνονται και έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται όσα προβλέπονται για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.    Χ.Χ.

***  Αλέξης Χριστοδούλου: «Θέλουν αντί για παραιτηθείς, να φαίνομαι απολυμένος» :
 Δε λέει να τελειώσει η περιπέτεια του εκπαιδευτικού Αλέξη Χριστοδούλου, ο οποίος από τον Αύγουστο του 2012 προσπαθεί να παραιτηθεί από το Δημόσιο, αλλά δεν τον αφήνουν.
Όπως είχε γραφτεί πριν λίγες μέρες και στο «Θ» - το θέμα έφτασε μέχρι τη βρετανική εφημερίδα «Independent» - ο Αλέξης Χριστοδούλου, καθηγητής Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας, δήλωσε παραίτηση από τη δημόσια εκπαίδευση, όπου υπηρετούσε ως μόνιμος εκπαιδευτικός, τον Αύγουστο του 2012. Η παραίτησή του, όμως, τότε δεν έγινε δεκτή. Εκείνος επέμενε να φύγει και ενημέρωσε την υπηρεσία του ότι θα σταματούσε να πηγαίνει στο σχολείο, καθώς, εάν έλειπε αδικαιολογήτως, θα προκαλούσε την απόλυσή του. Τελικά, αφού πέρασαν μήνες, στις 29 Ιανουαρίου έγινε δεκτή η παραίτηση που είχε υποβάλει. Όμως το θέμα, όπως φάνηκε στη συνέχεια, δεν είχε τελειώσει. Έτσι, πριν από μία εβδομάδα τον ενημέρωσαν ότι η παραίτησή του ανακλήθηκε και ότι για να φύγει από το Δημόσιο θα πρέπει να περάσει από πειθαρχικό και να απολυθεί. Αυτός, λέει, είναι ο νόμιμος τρόπος!
 Η παραίτηση έγινε δεκτή και τώρα ανακαλείται!
«Τώρα περιμένω το χαρτί που ανακαλεί την παραίτησή μου, για να δω τι θα γίνει» μας είπε χθες σε επικοινωνία που είχαμε, καθώς βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, όπου διατηρεί επιχείρηση με το συνεργάτη του, Γρηγόρη Ζωντανό, με αντικείμενο καινοτόμα εφαρμογή που αφορά στο Διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο (Locish).
«Είτε με απολύσουν είτε κάνουν δεκτή την παραίτηση, εμένα το ίδιο μου κάνει. Απλά ενοχλήθηκα που μετά από τρεις μήνες ξαφνικά ανακαλούνται δημοσιεύσεις στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, απλά για να βάλουν έναν άνθρωπο από τους παραιτημένους στους απολυμένους, ως τέχνασμα. Γιατί αναστατώνουν και εμένα και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας. Έκανα αυτό το θέμα για να δουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντιδράσουν. Εντάξει την αίτηση παραίτησης την υπέβαλα Αύγουστο του ’12. Παραδέχομαι ότι είχε περάσει η προθεσμία, έπρεπε να είχε γίνει κάπου πέντε μέρες νωρίτερα. Ας μου έλεγαν, όμως, ότι σε δύο μήνες, π.χ., μπορείς να φύγεις, αλλά ένα χρόνο είναι υπερβολικό. Το θέμα είναι ότι είχαν περάσει τρεις μήνες αφότου η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και τώρα, πριν από μία βδομάδα, βγήκε σε ΦΕΚ ότι ανακαλείται! Δεν είναι ότι έγινε ένα λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε, απλώς είναι ευκαιρία να με βάλουν με τους απολυμένους. Υπάρχει ένα διοικητικό θέμα, γιατί υπήρξε καθυστέρηση μέχρι να γίνει δεκτή η παραίτηση από το υπουργείο, αλλά μετά είναι το κομμάτι της ανάκλησης που είναι πολιτικό θέμα, δηλαδή “κάντε τον παραιτημένο απολυμένο”. To θέμα είναι να φαίνομαι απολυμένος, διαφορετικά ποιος ο λόγος της ανάκλησης;» αναρωτιέται ο Αλέξης Χριστοδούλου.
 Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας
«Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να απολυθεί. Αυτό που γίνεται τώρα είναι το νόμιμο. Αν γινόταν αλλιώς, θα ήταν παράνομο. Πρέπει να περάσει πειθαρχικό για να απολυθεί, δεν υπάρχει άλλη διαδικασία» μας απάντησε χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πλατάρος, ερωτηθείς για την περίπτωση του Αλέξη Χριστοδούλου.
Πρόσθεσε δε ότι το θέμα δε χειρίζεται η Δευτεροβάθμια της Μεσσηνίας, καθώς το έχει αναλάβει το υπουργείο.    Της Μαρίας Νίκα
 
***  Ο ψυχίατρος- συγγραφέας Νίκος Σιδέρης μιλά στο Θάρρος :
 Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή ο ψυχίατρος και συγγραφέας, Νίκος Σιδέρης.
Στην πόλη τον φέρνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας, το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Μερικές ώρες πριν το «Θάρρος» μίλησε μαζί του και σας τον παρουσιάζει:
 -Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας… πώς αυτά τα τρία συνδυάζονται;
Κοινός κορμός τους, η αγάπη για το λόγο και η ευαισθησία για τα βάσανα των ανθρώπων. Ιδιαιτερότητες: Ο ψυχίατρος συνεκτιμά και τις βιολογικές ακόμη συνθήκες της υποκειμενικότητας που υποφέρει. Και πράττει όχι μόνο με τις λέξεις, αλλά και με όσα άλλα εργαλεία διαθέτει ο ορθός λόγος. Ο ψυχαναλυτής με τη σιωπή του πλάθει ένα γόνιμο κενό, όπου οικεί και ανθίζει ο πιο μύχιος, μαζί και ο πιο τραυματικός, λόγος της υποκειμενικότητας. Ο συγγραφέας πλάθει μια μεταφορική πραγματικότητα, όπου καθίστανται προσιτά στη σκέψη και στο συναίσθημα ακόμη και όσα στη συνήθη εμπειρία του βίου θεωρούνται άφατα και ανείκαστα. Και οι τρεις αυτοί τύποι έργου απαιτούν τέχνη και ήθος.
 -Η ειδικότητα του ψυχιάτρου είναι μια ειδικότητα ταμπού;
Υπάρχουν ψυχίατροι και ψυχίατροι, όπως και ψυχιατρικές και ψυχιατρικές. Κοινωνικά, το ανοίκειο της «τρέλας» χρωματίζει τα πάντα. Ωστόσο, η ενημέρωση και η αποδραματοποίηση επιτρέπουν όλο και ευκολότερα στους ανθρώπους που χρειάζονται ψυχιατρική βοήθεια να τη ζητούν χωρίς αξεπέραστα δράματα και στίγματα.
 -Η κρίση έχει αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που έρχονται σε εσάς;
Η οικονομική δυσπραγία και η αίσθηση απόγνωσης τροφοδοτούν κατάθλιψη και άγχος. Ωστόσο, η ίδια αιτία που αυξάνει τον αριθμό εκείνων που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη, την ίδια στιγμή τους απαγορεύει να απευθύνονται στον «καλό» ιδιώτη θεραπευτή. Αποτέλεσμα, και ο ιδιωτικός τομέας παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας πλήττεται σοβαρά από την κρίση, και ο δημόσιος τομέας πνίγεται από την αυξημένη ζήτηση σε συνθήκες περικοπών και λιτότητας. Φαύλος κύκλος.
 -Τελικά, η κατάθλιψη γιατί έχει «ξεφύγει» τόσο στις μέρες μας;
Ο μηχανισμός της κατάθλιψης στην πιο συνηθισμένη της μορφή σχετίζεται με την εμπλοκή του πένθους μιας απώλειας. Συγκεκριμένα: Όταν υφίστασαι την απώλεια ενός αγαπημένου πλάσματος (πρόσωπο, ζώο, πράγμα, σχέση, κατάσταση, ιδέα), τότε καλείσαι να πενθήσεις το απωλεσθέν. Δηλαδή, να το αποχαιρετήσεις καλώς, χωρίς άρνηση της απώλειας και δίχως μνησικακία, και να επενδύσεις την αγάπη σου αλλού. Σε ορισμένες συνθήκες (όπως στο κλίμα απόγνωσης, φόβου και ανήμπορης οργής, που παράγει η κρίση), ο αποχαιρετισμός αυτός μπλοκάρει, κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή το τραύμα της απώλειας δεν το χωράει ο νους – για παράδειγμα, να χάνεις σε ελάχιστο χρόνο κεκτημένα, βεβαιότητες, σχέδια και όνειρα… Δεύτερον, επειδή ο ζόφος είναι τόσος, που μοιάζει να μην υπάρχει εναλλακτικός τρόπος επανεπένδυσης των αισθημάτων που είχες επενδύσει σ’ αυτό που έχασες. Έτσι, το πένθος υφίσταται επιπλοκές, καταλήγει ακατόρθωτο, και καλησπέρα κατάθλιψη!
 -Μέσα από τα βιβλία σας προσπαθείτε να περάσετε και μηνύματα ψυχικής ισορροπίας στους αναγνώστες σας;
Ορισμένες φορές, αναλόγως του είδους της γραφής, αυτό γίνεται εμπρόθετα (για παράδειγμα, στο «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!»). Άλλοτε, απλώς προκύπτει, δεδομένου ότι η προσωπική μου αίσθηση για τα πράγματα είναι συστατικά συναρτημένη με τις έννοιες του μέτρου, της απλότητας, της ισορροπίας και της αλήθειας.
 -Έχετε γράψει πολλά διαφορετικά είδη, ποιο είναι αυτό που σας εκφράζει περισσότερο;
Κάθε παιδί σου είναι ξεχωριστό και ο τρόπος της αγάπης, που ταιριάζει στο καθένα, εξίσου ξεχωριστός.
 -Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο.
Ο τίτλος του «Μιλώ για την κρίση με το παιδί – Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται» συμπυκνώνει το περιεχόμενό του. Τα παιδιά ζουν την κρίση, όχι μόνο στις υλικές και πρακτικές της διαστάσεις, αλλά και στον ψυχολογικό της αντίκτυπο. Υπάρχει, λοιπόν, μια μεγάλη απειλή: Να δούμε σε βάθος χρόνου να προκύπτουν χαμένες γενιές παιδιών. Χαμένες, όχι μόνο επειδή πολλά θα φύγουν απ’ τη χώρα, αλλά και ψυχολογικά βαριά τραυματισμένα. Για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, τα παιδιά περιμένουν από τους μεγάλους πρακτική προστασία και κάποιες εξηγήσεις που να δίνουν νόημα στην τερατώδη δοκιμασία που περνάμε. Δηλαδή, τα παιδιά περιμένουν από τους μεγάλους ομπρέλα και λόγια. Το βιβλίο αυτό βοηθάει πρώτα τους μεγάλους να κατανοήσουν τους ψυχολογικούς μηχανισμούς της κρίσης, ώστε να μπορούν να μιλήσουν με το παιδί με νηφαλιότητα και ορθολογική σκέψη. Σ’ ένα δεύτερο μέρος του, εξηγεί με τρόπο ξεκάθαρο και άμεσα εφαρμόσιμο στην πράξη το σκοπό της κουβέντας με το παιδί για την κρίση, τη στιγμή που θα γίνει αυτή η συζήτηση, το τι λέμε στο παιδί για την κρίση και για το αντίδοτο στην κρίση (υπάρχει!), και το πώς μιλάμε στο παιδί για τέτοια θέματα. Γι’ αυτό ένα τέτοιο βιβλίο μπορεί να φανεί πολύτιμο, όχι μόνο σε γονείς, αλλά και σε δασκάλους, παιδαγωγούς, ειδικούς ψυχικής υγείας, αστυνομικούς και κάθε μεγάλο που ο λόγος του βαραίνει για το παιδί.
 -Τι είναι για εσάς η συγγραφή;
Έχει δύο διαστάσεις: Πρώτον, τρόπος ύπαρξης. Δεύτερον, ηθικό χρέος απέναντι στους ανθρώπους.
 -Τι θα ακούσουν όσοι βρεθούν σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας;
Με συμπυκνωμένη μορφή, μια ανάλυση των ψυχολογικών μηχανισμών της κρίσης. Και με περισσότερες λεπτομέρειες, την τέχνη του να μιλώ για την κρίση με το παιδί. Καθώς και ό,τι άλλο προκύψει στη συζήτηση.
 -Μια συμβουλή προς τον κόσμο για τις δύσκολες στιγμές που ζούμε;
Στους δύσκολους καιρούς, είναι μεγάλος ο πειρασμός να ξεπουλήσεις την αξιοπρέπειά σου. Λέω, λοιπόν, το εξής: Αν σώσεις οτιδήποτε και χάσεις την αξιοπρέπειά σου, τα έχασες όλα. Κι αν χάσεις οτιδήποτε, αλλά σώσεις την αξιοπρέπειά σου, δεν έχασες τίποτα. Η αξιοπρέπεια μέσα στην αντιξοότητα είναι το ύψιστο αγαθό για τον άνθρωπο. Και ο ελληνικός λαός έχει συσσωρεύσει, μέσα από την εμπειρία των αιώνων δοκιμασίας που έχει ζήσει, πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία ως προς την τέχνη του αντεπεξέρχεσθαι στην αντιξοότητα. Και γνωρίζει από την πείρα του ότι στα δύσκολα μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
*** Σαν σήμερα ...χθές  στις 9 Μαϊου          :
Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
ΕΙΣ την εξωχικήν θέσιν Μεσαϊκό ενεδρεύων ο Παν. Θ. Βουνισέας επυροβόλησε δ’ όπλου γκρα κατά του συγχωρίου του Νικ. Σπανέα, όστις βληθείς καιρίως εξέπνευσεν αμέσως. Ο δράστης μετά την πράξιν του ετράπην εις φυγήν ούτω δε διέφυγε την σύλληψίν του.
 -Ο Παναγ. Ζαβραδυνός βόσκων έξωθι του Μελιγαλά την αίγαν του κατέπεσε το ερίφιόν της εντός φρέατος, αποπειραθείς δι’ ούτος, όπως ανασύρη εκ του φρέατος το ερίφιον συμπαρεσύρθη και καταπεσών εντός επνίγη.
 -Ο Μιχαήλ Μιχαλακάκος εις το χωρίον Μέζαπον ετραυμάτισεν εξ αμελείας δια περιστρόφου τον Μιχ. Ιω. Αρναούτην ελαφρώς εις τον αριστερόν μηρόν.
 -ΕΙΣ το χωρίον Περιβόλια του τέως Δήμου Πελλάνης οι Θεόδωρος Βούλγαρης και Ιωάν. Ηλ. Αδαμάκος εισελθόντες δια του παραθύρου εις την οικίαν του Πατσατζή, αφήρεσαν εκ τινός κιβωτίου 3.000 δραχμάς. Οι δράσται δεν συνελήφθησαν.
 -Ο Νικολάκος ή Γύφτος κρεοπώλης ετραυμάτισεν εν Γυθείω δια σιδηρών οργάνων παρά την οφθαλμικήν χώραν τον επίσης κρεοπώλην Παναγ. Ατσίδην περιελθών μετ’ αυτού εις έριδα.
 -ΕΙΣ το χωρίον Βερβίτσα της Λακεδαίμονος οι Νικόλαος Πατσαλός και Σαρ. Ψυχογυιός ετραυμάτισαν δια μαχαιρίου εις τον μηρόν και την νεφρικήν χώραν τον συγχώριόν των Δήμον Ματθαίου.

πηγή: Αρχείο "Θάρρους"Γεγονότα
328: Ο διάκονος Αθανάσιος, μετέπειτα Άγιος Αθανάσιος, εκλέγεται Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
1364: Οι Βενετοί καταστέλλουν την Επανάσταση του Αγίου Τίτου στην Κρήτη. Πρόκειται για αποστασία των Βενετών φεουδαρχών του νησιού, που αρνήθηκαν να πληρώσουν φόρους στη Μητρόπολη και ζήτησαν τη βοήθεια του ντόπιου πληθυσμού.
1886: Τμήματα του ελληνικού στρατού, που δυσφορούν για τον «ατιμωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις» εισβάλλουν στην Τουρκία από τα Θεσσαλικά σύνορα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στη νέα κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. Δεν θα καταφέρουν τίποτα και τρεις μέρες αργότερα συνάπτεται ανακωχή.
1908: Φρικιαστικό έγκλημα στον Πειραιά. Η γιαγιά Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το νόθο παιδί της κόρης της, ενώ αυτή βρίσκεται στο κρεβάτι του τοκετού, το βάζει στο τσουκάλι, το βράζει κι έπειτα το πετά.
1948: Ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, ο οποίος μία εβδομάδα αργότερα θα βρεθεί δολοφονημένος, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να προωθηθεί στο αρχηγείο του «Δημοκρατικού Στρατού» και να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό του Μάρκο Βαφειάδη.
1974: Ο νεαρός Μπρους Σπρίνγκστιν εμφανίζεται σε συναυλία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο δημοσιογράφος Τζον Λάντο γράφει στο περιοδικό Rolling Stone: «Είδα το μέλλον του ροκ και ονομάζεται Μπρους Σπρίνγκστιν».
Γεννήσεις
1837: Άνταμ Όπελ, γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Θαν. 8/9/1895)
1874: Χάουαρντ Κάρτερ, βρετανός αρχαιολόγος, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. (Θαν. 2/3/1939)
1883: Χοσέ Ορτέγα Υ Γκάσετ, ισπανός φιλόσοφος. (Η εξέγερση των Μαζών) (Θαν. 18/10/1955)
Θάνατοι
1978: Άλντο Μόρο, ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Γεν. 23/9/1916)
2009: Ευγένιος Σπαθάρης, καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών. (Γεν. 2/1/1924)
2010: Λένα Χορν, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ, ηθοποιός και χορεύτρια. (Γεν. 30/6/1917) πηγή: www.sansimera.gr
***

***ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

~** Δ. Τσάκωνας: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα και τους παίκτες μου» :
 Ο ΜΑΚΡΥΠΟΔΗΣ (ΑΧΑΪΑΣ) ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΘΕΙΟΥ
 Η σημερινή προπόνηση θα είναι εκτός απροόπτου η τελευταία για τους ποδοσφαιριστές του Μεσσηνιακού πριν το Κυριακάτικο παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής των μπαράζ ανόδου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Γυθείου, μιας και ο Δημήτρης Τσάκωνας θα αφήσει την αυριανή ημέρα κενή, δίνοντας στους παίκτες του την ευκαιρία να ξεκουραστούν αλλά και να χαλαρώσουν λίγες ώρες πριν το κρίσιμο ματς της πρεμιέρας. Ο έμπειρος τεχνικός μίλησε για την αναμέτρηση της Κυριακής με αντίπαλο τον πρωταθλητή Λακωνίας, Ολυμπιακό Γυθείου, και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους ποδοσφαιριστές και την ομάδα του Μεσσηνιακού… «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και αυτό έρχεται σ’ ένα κομβικό χρονικά σημείο, με την έναρξη των αγώνων των μπαράζ ανόδου. Πρέπει να πω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα και τους ποδοσφαιριστές μου και πιστεύω ότι θα κάνουν ό,τι πρέπει για να δώσουν στο Σύλλογο αυτό που του αξίζει, φέρνοντάς τον και πάλι στις εθνικές κατηγορίες. Σίγουρα η πρεμιέρα είναι δύσκολη και θέλει ιδιαίτερη προσοχή, όμως τα παιδιά μου έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα πως είναι έτοιμα και αποφασισμένα για τη διεκδίκηση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος», επισήμανε ο κ. Τσάκωνας, που δε θα έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο Γιάννη Καλογερόπουλο και τον νεαρό Σταύρο Γαβρά, που χειρουργήθηκε πριν από λίγο καιρό στο γόνατο και θα επιστρέψει από τη νέα αγωνιστική περίοδο.
 Σφυρίζει ο Μακρυπόδης
Εν τω μεταξύ έγιναν χθες γνωστά τα ονόματα των διαιτητών που θα σφυρίξουν τις κυριακάτικες αναμετρήσεις της 1ης αγωνιστικής στον 13ο όμιλο, στον οποίο μετέχει ο Μεσσηνιακός και οι ομάδες του Ολυμπιακού Γυθείου (Λακωνία), Φαλαισίας (Αρκαδία) και Τροιζηνιακού (Αργολίδα).
Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα και οι διαιτητές της πρεμιέρας…
Δημοτικό Στάδιο Γαλατά – 5.00 μ.μ.
Τροιζηνιακός – ΑΟ Φαλαισίας: Σταθόπουλος (Δυτικής Αττικής), Κρέτσιμος (Δυτικής Αττικής), Γκούσαρη (Φωκίδας)
Στάδιο Μεσσηνιακού – 5.00 μ.μ.
Μεσσηνιακός – Ολυμπιακός Γυθείου: Μακρυπόδης (Αχαΐας), Σιδέρης (Αχαΐας), Τσιρίνης (Αχαΐας).
 Επιβεβλημένη η παρουσία των Mεσσήνιων φιλάθλων
Πέρα από προτιμήσεις και επιλογές, η παρουσία των Μεσσήνιων και Καλαματιανών φιλάθλων στο Κυριακάτικο παιχνίδι του Μεσσηνιακού, κρίνεται επιβεβλημένη. Είναι άλλωστε προς όφελος του Μεσσηνιακού ποδοσφαίρου η άνοδος των πρασίνων στη νέα Γ΄ Εθνική κατηγορία και οφείλουν όλοι από την πλευρά τους να στηρίξουν την προσπάθεια των πρασίνων.   Ν. Μπ.

***  O  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ γιά 2η συνεχόμενη ΧΡΟΝΙΆ στα Τελικά της Ευρωλίγκα στο Ευρωμπάσκετ στο Λονδίνο  ,...γράφει ΙΣΤΟΡΙΑ !!!!

*** Στα  ημιτελικά στο Φαϊναλ -φόρ του Λονδίνου στο Ευρωμπάσκετ- Ευρωλίγκα  :
~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -  ΤΣΣΚΑ    69-52 ,  ( 40-28)  .- ^
Τα δεκάλεπτα27-14  , (40-28) , 53-36 , 69-52 .-
 
 
Η πεντάδα του Ολυμπιακού(Μπαρτζώκας): Σπανούλης, Πρίντεζης, Λο, Παπανικολάου και Πάουελ .,
  Διαιτητές της αναμέτρησης είναι : οι Τσέρεμπουχ, Ρίζικ και Λάτισεβς. Η πεντάδα της ΤΣΣΚΑ(Μεσσίνα): Τεόντοσιτς, Χριάπα, Τζάκσον, Ουίμς και Κάουν. ,
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ετορε Μεσίνα): Τεόντοσιτς 5 (1), Μίτσοφ 3 (1), Τζάκσον 7 (1), Κρστιτς 2, Ουίμς 13 (2), Ερτσεγκ 2, Βοροντσέβιτς 2, Καούν 2, Κριάπα 11 (2), Παπαλουκάς.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάινς 13 (10ρ.), Λο 6, Αντιτς 13 (2), Σπανούλης 8, Περπέρογλου 8 (1), Σερμαντίνι 5, Σλούκας 5 (1), Πάουελ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5 (1), Κατσίβελης.
* Έλαμπαν από την χαρά τους μετά το τέλος του αγώνα οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, οι οποίοι απένειμαν τα εύσημα στον Γιώργο Μπαρτζώκα και στους παίκτες του για τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ και την πρόκριση στον τελικό του Final 4.

  (Φωτογραφία:  Intime )
* «Κυριαρχήσαμε απέναντι σε μια ομαδάρα» είπε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ενώ ο αδελφός του Γιώργος προσέθεσε ότι «είχαμε αγωνιστική ηρεμία και παίξαμε πολύ καλά και χωρίς άγχος». Πάντως και οι δύο δεν... διάλεξαν αντίπαλο για τον τελικό αφού θεωρούν ότι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είναι ισοδύναμες.  
~ Αναλυτικά ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είπε:
«Είμαστε πολύ συγκινημένοι. Ανατριχιάσαμε. Παίξαμε ολοκληρωτικό μπάσκετ με απίστευτη άμυνα. Εφαρμόστηκε το σχέδιο του Μπαρτζώκα και το λέω αυτό γιατί είδα την τελευταία προπόνηση και τι τους έλεγε.
* Κυριαρχήσαμε απέναντι σε μια ομαδάρα. Η αξία της νίκης μας έχει να κάνει και με το μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ. Είχαμε παίκτες που έκαναν πράγματα που δεν έχουν κάνει σε όλη τη χρονιά, όπως ο Άντις και ο Σερμαντίνι.
* Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ έβλεπαν χέρια παικτών μας παντού και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Είναι η πρώτη χρονιά του Μπαρτζώκα. Νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή. Είχε την στήριξή μας ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπως με τον τραυματισμό του Μάντζαρη, τις αλλαγές των Σερμαντίνι και Πέρκινς.
* Ο προπονητής αποφασίζει ότι ο Κατσίβελης είναι πιο έτοιμος και μπαίνει και παίζει αντί του Πέρκινς. Και να πω και κάτι ακόμα. Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ ήρθε και μας συνεχάρη προσωπικά μετά το τέλος του αγώνα. Να τα λέμε αυτά γιατί στην Ελλάδα δεν γίνονται.
* Τώρα πρέπει οι παίκτες να ξεκουραστούν. Με ηρεμία. Σαν να κερδίσαμε 2-3 πόνους. Αν πάρουν τα μυαλά σου αέρα, δεν γίνεται ξανά πρωταθλητής. Σήμερα ήμασταν προσγειωμένοι.
* Προτίμηση δεν έχω. Ισοδύναμες η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα. Στο κύπελλο βγήκε νικητής στην παράταση. Εμείς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι».
~* Γιώργος Αγγελόπουλος:
«Μετά από έναν τέτοιο αγώνα είναι εύκολο να πεις ότι το ξέραμε και το είχαμε σχεδιάσει. Ο σχεδιασμός του προπονητής ήταν αυτός: να υπάρχει συνεχής βελτίωση. Είχαμε αγωνιστική ηρεμία. Παίξαμε πολύ καλά. Είχαμε πει και το εννοούσαμε ότι το ότι ήρθαμε ήταν επιτυχία και αυτό μας έδιωξε το άγχος.
* Έχει τρομακτική εμπειρία η ΤΣΣΚΑ, αν προσθέσουμε τα φάιναλ φορ που έχουν πάει. Νομίζω ότι δεν είχαν ξεχάσει τον τελικό της Κωνσταντινούπολης και αυτό έπαιξε τον ρόλο του στην εμφάνισή τους.
* Παίξαμε πολύ καλά. Ίσως πέρσι στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα να παίξαμε τόσο καλό μπάσκετ σε τόση διάρκεια αλλά ήταν απέναντι σε μια αντίπαλο όχι τόσο καλή.
* τώρα, δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο αντίπαλος. Θα πάμε έτοιμοι. Δεν έχουμε προτίμηση. Πάμε να πάρουμε το κύπελλο».  Newsroom ΔΟΛ 

 
~*  ΡΕΑΛ  Μανδρίτης -  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ     74-67 , (39-33) .-
* Τα  δεκάλεπτα :  11-18 , (39-33) , 48-51 ,74-67 .-
ΣΤΟΝ  ΤΕΛΙΚΟ :Κυριακή 12-05-2013 :  ΡΕΑΛ Μανδρίτης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
καί ο μικρός Τελικός : ΤΣΣΚΑ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  :
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Απριλίου 2013, Κυριακή των Βαϊων.
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/29-04-2013.html, Μ. Δευτέρα στο αγιάζι της ενημέρωσης 29-04-2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/30-2013.html ,Μ. ΤΡΊΤΗ 30 Απριλίου 2013 το αγιάζι της ενημέρωσης.-

ANAΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2013 :
~*  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ το αγιάζι της ενημέρωσης 01 ΜΑΪΟΣ 2013 .-                                                           ~* http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/1-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Μ. Τετάρτη 1η Μάη 2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/05/m-02-2013.html , M. ΠΕΜΠΤΗ το αγιάζιθ της ενημέρωσης 02- Μαϊου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/03-2013.html ,  ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στο αγιάζι της ενημέρωσης 03- Μαϊου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/05/04-2013.html  , ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΜΑΪΟΥ 2013 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/05-2013.html , ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ στο αγιάζι της ενημέρωσης 05 ΜΑΪΟΥ 2013.-
~ ~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/06-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 06 Μαΐου 2013 .-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/05/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07-Μαΐου 2013.-
~
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/05/08-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Μαΐου 2013.-
~ ~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/05/09-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Μαϊου 2013 .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/05/10-2013.html , , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 10 -Μαΐου 2013.-
~

 **Σ΄ Αγαπώ  και χάνομαι ..Θέμης Αδαμαντίδης : 

** ΛΙΓΟ – ΛΙΓΟ  Θέμης Αδαμαντίδης :



***  ΜΑ ΠΟΥ ΠΑΩ  Θέμης Αδαμαντίδης :

*** Xάρτινα όνειρα  Θέμης Αδαμαντίδης https://www.youtube.com/watch?v=49_7vJnDGJI&feature=player_embedded ,




***Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 ,
  Επίσκεψη στο προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη!!!


Το προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα, περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής και βρίσκεται στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, έξω από τα χερσαία τείχη. 
Στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών ενώ το Αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό.
Οι φωτογραφίες είναι από την τελευταία επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη!
Η Ζωοδόχος Πηγή 
Ήταν γύρω στα 450 μ.Χ, όταν ένας βυζαντινός στρατιώτης, Λέοντας στο όνομα, έκοβε βόλτες σ΄ ένα δασάκι στα μέρη της βασιλεύουσας, όταν ξάφνου βλέπει μπροστά του έναν τυφλό άνθρωπο να του ζητάει λίγο νερό για να σβήσει τη δίψα του. Ο Λέοντας προθυμοποιήθηκε να του βρει και να του φέρει νερό. Έψαξε λοιπόν, στο δάσος για να βρει νερό αλλά μάταια και έτσι, επέστρεφε λυπημένος.
Τότε όμως, άκουσε μια γυναικεία φωνή να του λέει: «Ου χρεών σε, Λέων, αγωνιάν, το γαρ ύδωρ εγγύς», δηλαδή, «Δεν χρειάζεται Λέων να αγωνιάς, να άγχεσαι, να στεναχωριέσαι, το νερό είναι δίπλα σου». Και πάλι ακούει τη φωνή την άγνωστη να τον προστάζει: «Λέων βασιλιά, πάρε απ΄ το νερό αυτό και δώσε να πιει να ξεδιψάσει ο τυφλός άνθρωπος και κάτι ακόμα, άλειψε μ΄ αυτό τα μάτια του και αμέσως θα καταλάβεις ποια είμαι εγώ που σου μιλώ».
Έτσι πράγματι έπραξε ο Λέοντας και παρευθύς ο τυφλός ανέβλεψε. Αλλά ταυτόχρονα άνοιξαν και τα μάτια του Λέοντα ο οποίος τώρα, κατάλαβε πως εκείνη η φωνή που του μιλούσε ήταν της Παναγίας που έκανε αυτό το θαύμα και του μίλησε και πως επίσης, σ΄ Εκείνην τη Μεγαλόχαρη, οφείλεται και το μεγάλο θαύμα της θεραπείας του τυφλού.
Ακόμη, θαύμα αξιοθαύμαστο ήταν και η εύρεση της πηγής του σωτήριου αυτού νερού. Αλλά θαύμα ήταν και η επαλήθευση της προσφώνησης από την Παναγία, του Λέοντα , ως βασιλιά. Διότι πράγματι ο Λέων, το 486 μ.Χ, ανέβηκε στον θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ως Λέων ο Α΄ ο Θράξ, ο επονομαζόμενος και Μακέλλης (457-474), και τον οποίο η Αγία Εκκλησία μας ως Άγιο τον τιμά στις 20 του Ιανουρίου. Αμέτρητα τα θαυμάσια σου Παναγία μας.
Ο Λέων, ως αυτοκράτορας πλέον, θα αναγείρει επί της θαυματουργής πηγής, θαυμάσιο Ναό αφιερωμένο στην Παναγία τη Ζωοδόχου Πηγή για να θυμίζει τις δωρεές της Θεοτόκου προς εκείνον αλλά και όλες τις μεγάλες ευεργεσίες της προς το γένος των ανθρώπων.
Στην θαυματουργή πηγή αυτού του ιερού Ναού, βρήκε τη γιατρειά και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α΄, ο Λέοντας ο ΣΤ΄ ο Σοφός, η γυναίκα του, Αγία βασίλισσα Θεοφανώ, ο Ρωμανός Α΄ ο Λεκαπηνός και η γυναίκα του, ο Πατριάρχης Στέφανος (886-912), ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιωάννης (964-966), αλλά και πλήθος ακόμη, άρχοντες και απλοί άνθρωποι εκεί γιατρεύτηκαν. Μέχρι και νεκρό ανέστησε το αγιασμένο νερό της Ζωοδόχου Πηγής.
Το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, γκρέμισαν οι Τούρκοι για να φτιάξουν με τα υλικά του το τέμενος του Σουλτάνου Βαγιαζήτ. Οι χριστιανοί στη θέση αυτή έχτισαν ένα παρεκκλήσι και αργότερα ένα πιο μεγάλο Ναό (1835).
Αυτού του ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής, τα εγκαίνια εορτάζει η Εκκλησία μας την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Λαμπροβδομάδα).
Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του «Μπαλουκλί». «Μπαλούκ» στα τουρκικά σημαίνει ψάρι και η παράδοση μας λέει πως εκεί δίπλα στο αγίασμα, στις 23 Μαΐου 1453 ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι. Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ΄ το τηγάνι και έπεφταν μέσα στο αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν μέσα στην πηγή του αγιάσματος. Μέχρι σήμερα δε, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής διατηρούνται επτά ψάρια και μάλιστα σαν να είναι μισοτηγανισμένα απ΄ την μια πλευρά.
Πέρα όμως από θρύλους και παραδόσεις, η Παναγία μητέρα του Χριστού και μητέρα πάντων των χριστιανών, παραμένει για όλους μας η Πηγή της Ζωής, καθότι Εκείνη έφερε τη Ζωή, το Χριστό στον κόσμο, ελπίδα και προστασία μας, «καταφυγή τε σκέπη και αγαλλίαμα».
 Τσαγκάρη  Παναγιώτη  Θεολόγου

























***

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ