ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013
ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ,.... Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 :
Νευροχειρουργοί του Πανεπιστημίου της Παβία στην Ιταλία αναφέρουν με δημοσίευσή στους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» ότι νευρώνες ποντικών οι οποίοι εμφυτεύθηκαν σε αρουραίους παρέμειναν ζωντανοί ως τα… βαθιά γεράματα των αρουραίων – για την ακρίβεια η διάρκεια ζωής τους ήταν η διπλάσια σε σύγκριση με το φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής ενός ποντικού.
Υγιείς νευρώνες και στα… 160 έτη
Τα ευρήματα αυτά αναμένεται να κάνουν πολλούς οπαδούς της… επιμήκυνσης της ζωής να ενθουσιαστούν. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε ο δρ Λορέντσο Μαγκράσι, νευροχειρουργός από το Πανεπιστήμιο της Παβία που ήταν εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης «αργά αλλά σταθερά αυξάνουμε το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Έτσι, αν κάποια ημέρα το προσδόκιμο αυτό διπλασιαστεί, εάν ανέβει στα 160 έτη κατά μέσο όρο, τότε μπορούμε να ξέρουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα χάσουν τους νευρώνες τους, επειδή οι νευρώνες δεν έχουν συγκεκριμένη, μικρή διάρκεια ζωής».
Παρότι τα περισσότερα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος ανανεώνονται συνεχώς, οι άνθρωποι γεννιούνται σχεδόν με όλους τους νευρώνες που θα έχουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο δρ Μαγκράσι και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να ανακαλύψουν εάν οι νευρώνες μπορούν να ζήσουν παραπάνω από τους οργανισμούς στους οποίους ανήκουν.
Το πείραμα της… μεταφοράς εγκεφαλικών κυττάρων
Για να το καταφέρουν έλαβαν νευρώνες από ποντίκια και τους μεταμόσχευσαν στον εγκέφαλο περίπου 60 εμβρύων αρουραίων. Οι ερευνητές άφησαν τους αρουραίους να ζήσουν ολόκληρη τη ζωή τους μέχρι τα βαθιά γεράματα – τους θανάτωσαν όταν δεν είχαν πλέον περισσότερες από δύο ημέρες ζωής - και στη συνέχεια εξέτασαν τον εγκέφαλό τους. Σημειώνεται ότι το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών δεν είναι μεγαλύτερο από 18 μήνες ενώ οι αρουραίοι ζουν συνήθως διπλάσιο διάστημα σε σύγκριση με τους ποντικούς.
Η ανάλυση του εγκεφάλου έδειξε ότι στο τέλος της ζωής του κανένας αρουραίος δεν παρουσίαζε νευρολογικά προβλήματα (αν και δεν κατεγράφησαν σημάδια μεγαλύτερης ευφυΐας λόγω των μεταμοσχευμένων νευρώνων). Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι μεταμοσχευμένοι νευρώνες παρέμειναν ζωντανοί ακόμη και όταν οι αρουραίοι πέθαναν. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι τα κύτταρα θα μπορούσαν να επιβιώσουν για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα εάν είχαν μεταμοσχευθεί σε ένα είδος που έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Πιθανές θεραπείες για Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ
Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου μας δεν… εγκαταλείπουν τα εγκόσμια πριν από το σώμα μας – μάλλον το αντίθετο. Παρότι τα αποτελέσματα αφορούσαν αρουραίους αναμένεται να έχουν επίδραση σε ό,τι αφορά πιθανές μελλοντικές μεταμοσχεύσεις νευρώνων σε ανθρώπους με νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η Πάρκινσον ή η Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον δρα Μαγκράσι.
Βέβαια το γεγονός ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα φαίνεται ότι… ξεχνούν να πεθάνουν, δεν σημαίνει ότι και ο άνθρωπος θα μπορεί κάποια ημέρα να ζει για πάντα. Και αυτό διότι η διαδικασία της γήρανσης εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες εκτός της διάρκειας ζωής των διαφορετικών οργάνων του σώματος – παράγοντες που σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι για τους επιστήμονες.
~ ` Βήμα Science ,, Newsroom ΔΟΛ
Η μελέτη εξέτασε τα αρχεία μόνο δύο νοσοκομείων στις ΗΠΑ, ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού, ωστόσο οι ερευνητές και ορισμένοι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι διαδεδομένο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine και συνοδεύεται από άρθρο σχολιασμού.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα για την ασφάλεια των ασθενών επικεντρώνονται στα λάθη κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις και στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ωστόσο, τα λάθη στις διαγνώσεις αποτελούν δυνητικά μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω της υψηλότερης συχνότητάς τους, σχολίασε στο Reuters ο Ντέιβιντ Νιούμαν-Τόκερ της Ιατρικής Σχολής Τζον Χόπκινς, ο οποίος υπογράφει το συνοδευτικό άρθρο.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα λάθη στη διάγνωση είναι μείζον, πραγματικά μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μιλάμε για τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους [στις ΗΠΑ] που πεθαίνουν ή υφίστανται σοβαρή βλάβη στην υγεία τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής διάγνωσης» εκτίμησε.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για να εντοπίσουν 190 λανθασμένες διαγνώσεις που έγιναν σε επισκέψεις κατά την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα δύο ιατρικά κέντρα -ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο και ένα νοσοκομείο για βετεράνους πολέμου.
Τα 190 περιστατικά αφορούσαν ασθενείς με εσφαλμένη διάγνωση οι οποίοι τελικά επισκέφθηκαν ξανά το νοσοκομείο ή χρειάστηκαν νοσηλεία εντός δύο εβδομάδων από την αρχική διάγνωση.
Το είδος των λανθασμένων διαγνώσεων βρέθηκε να παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Οι περιπτώσεις πνευμονίας, καρδιακής ανεπάρκειας, νεφρικής ανεπάρκειας και καρκίνου αντιστοιχούσαν η καθεμία σε ποσοστό 5 έως 7 τοις εκατό των εσφαλμένων διαγνώσεων.
Τα περισσότερα διαγνωστικά λάθη βρέθηκαν να προκαλούν μέτριου η σοβαρού βαθμού βλάβη στον ασθενή. Από τους 190 ασθενείς, οι 36 παρουσίασαν σοβαρή και μόνιμη βλάβη και 27 τελικά πέθαναν.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στις λανθασμένες διαγνώσεις, αναφέρουν οι ερευνητές, είναι ορισμένα συνήθη συμπτώματα, όπως πόνος στο στομάχι ή δύσπνοια, τα οποία προκαλούνται από πολλές διαφορετικές παθήσεις, άλλες σοβαρές και άλλες όχι.
«Αν κάποιος έρθει με ήπια δύσπνοια και λίγο βήχα, μπορεί κανείς να νομίζει ότι πρόκειται για βρογχίτιδα [...] Δύο ημέρες αργότερα, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει με καρδιακή ανεπάρκεια» δήλωσε ο Χάρντιπ Σινγκ, επικεφαλής της μελέτης στο Health Services Research and Development Center of Excellence του Χιούστον.
Όπως σχολίασε ο Δρ Νιούμαν-Τόκερ, οι ασθενείς πρέπει να δίνουν στο γιατρό όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται, να κάνουν ερωτήσεις και, το κυριότερο, να μην θεωρούν ποτέ τη διάγνωση δεδομένη.
Newsroom ΔΟΛ
3/ ~** Δυσκοιλιότητα , καθημερινό
πρόβλημα των ανθρώπων , που επηρεάζει
την ζωή τους :
* Οι αλτρουιστικές πράξεις φαίνεται ότι κάνουν καλό στην καρδιά, μειώνουν τη χοληστερίνη καθώς και το βάρος, ακόμη και σε άτομα μικρής ηλικίας. Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια.
Οι ερευνητές χώρισαν μια ομάδα 106 μαθητών ηλικίας 15-16 σε δυο υποομάδες. Τα άτομα της πρώτης ομάδας συμμετείχαν σε εθελοντικές εργασίες βοηθώντας μικρότερα παιδιά επί δέκα εβδομάδες για μια ώρα την εβδομάδα. Τα άτομα της δεύτερης ομάδας περίμεναν να κληθούν για να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα προγράμματα.
Μετά από δέκα εβδομάδες οι μαθητές της πρώτης ομάδας είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, μειωμένη χοληστερίνη και χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) συγκριτικά με τους μαθητές που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εθελοντές που ανάφεραν τα πιο θετικά συναισθήματα όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις εθελοντικές εργασίες ήταν και αυτοί που είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην καρδιαγγειακή τους υγεία.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics». Πηγή: vita.gr
6/ *** Ανακάλυψη μηχανισμού προστασίας του εγκεφάλου από εγκεφαλικό :
* Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να εξηγήσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αυτό-προστατεύεται από την καταστρεπτική βλάβη που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.
Είναι ήδη γνωστό εδώ και 85 χρόνια ότι ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να αντέξουν τη στέρηση οξυγόνου και τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Δρ Αλαστέρ Μπουτσαν τεκμηριώσαν πως αυτά τα κύτταρα περνούν στην φάση «επιβίωσης».
Ευελπιστούν μάλιστα ότι στο προσεχές μέλλον θα προκύψει κάποια φαρμακευτική αγωγή με την ίδια λογική, που θα προστατεύει ολόκληρο τον εγκέφαλο.
Η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ένας αγώνας δρόμου. Οι θρόμβοι εμποδίζουν την παροχή αίματος και τη ροή του οξυγόνου και της γλυκόζης προς τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο των τελευταίων.
Όμως το 1926 για πρώτη φορά οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι ορισμένα κύτταρα στον ιππόκαμπο, τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, δεν πεθαίνουν. «Επιβιώνουν παρά το γεγονός ότι κανονικά θα έπρεπε να πεθαίνουν» εξηγεί ο Δρ Μπουτσαν.
Τα πειράματα που έκαναν οι Βρετανοί ερευνητές σε αρουραίους έδειξαν ότι τα κύτταρα που επιβιώνουν αρχίζουν να παράγουν την πρωτεΐνη hamartin, η οποία υποχρεώνει τα κύτταρα να συντηρούν αποθέματα ενέργειας. Σταματούν την παραγωγή νέων πρωτεϊνών και αποδομούν τις υπάρχουσες για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πρώτες ύλες.
Στόχος των ειδικών είναι να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα έχει την ίδια επίδραση, που θα μπορούσε να χορηγείται στο στάδιο της μεταφοράς του ασθενούς προς το νοσοκομείο. Έτσι θα κερδίζουν χρόνο οι γιατροί ώστε να χορηγούν τα θρομβολυτικά στο νοσοκομείο.
7/ *** Ο κακός ύπνος αναστατώνει τα γονίδιά μας :
* Ο λιγοστός και κακός ύπνος για αρκετά βράδια στη σειρά μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τα γονίδια ενός ανθρώπου, ιδίως εκείνα που ελέγχουν το ανοσοποιητικό σύστημά του, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία.
Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το να κοιμάται κανείς λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ επί μία εβδομάδα ανατρέπει τη φυσιολογική λειτουργία εκατοντάδων ζωτικών γονιδίων.
Συνεπώς, η έλλειψη ή η διαταραχή του ύπνου έχει σοβαρότερες συνέπειες από το να αφήνει κάποιον απλώς με το αίσθημα της κούρασης την επόμενη ημέρα, όπως είπαν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κόλιν Σμιθ του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, τόνισαν ότι η μελέτη τους βοηθά να πέσει φως στο πώς και γιατί ο κακός ύπνος υποσκάπτει την υγεία. Οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η άνοια, η πρόωρη γήρανση κ.ά. έχουν κατά καιρούς συσχετισθεί με τον ανεπαρκή και χαμηλής ποιότητας ύπνο.
Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 26 εθελοντές ηλικίας 23 έως 31 ετών, αφότου είχαν κοιμηθεί είτε πολύ (έως δέκα ώρες) είτε λίγο (κάτω από έξι ώρες). Η συγκριτική μελέτη έδειξε ότι στη δεύτερη περίπτωση πάνω από 700 γονίδια είχαν υποστεί μεταβολές στη λειτουργία και στην έκφρασή τους.
Συγκεκριμένα, σε όσους είχαν κοιμηθεί λίγο, 444 γονίδια ήταν λιγότερο ενεργά και 267 περισσότερο ενεργά, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί περισσότερο.
Επειδή τα γονίδια ελέγχουν την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι μεταβολές στη γονιδιακή έκφραση έχουν ως συνέπεια να μεταβάλλεται και η βιοχημεία του ανθρώπινου οργανισμού εξαιτίας του κακού ύπνου.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι λόγω του ελλιπούς ύπνου διαταράσσεται το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι του οργανισμού. Μερικά γονίδια έχουν έναν φυσιολογικό ρυθμό έντασης και ύφεσης στη δραστηριότητά τους μέσα στο 24ωρο, όμως αυτός ο κύκλος δυσλειτουργεί λόγω της στέρησης του ύπνου. Περίπου 400 γονίδια σταμάτησαν τελείως να λειτουργούν, από τα 1.855 συνολικά που εμπλέκονται σε αυτόν τον περιοδικό κύκλο.
«Είναι σαφές ότι ο ύπνος είναι ζωτικός για την καλή συντήρηση και τη σωστή λειτουργία του σώματος. Αν δεν μπορούμε πραγματικά να ανανεώνουμε και να αντικαθιστούμε τα παλαιά κύτταρα με νέα, αυτό πρόκειται να οδηγήσει σε εκφυλιστικές παθήσεις» δήλωσε ο Σμιθ.
Πάντως, προς το παρόν, οι Βρετανοί ερευνητές αναγνώρισαν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο οι γονιδιακές μεταβολές στους στερημένους από ύπνο ανθρώπους είναι περισσότερο μια επιβλαβής βραχύβια αντίδραση του οργανισμού ή μια ένδειξη μακρόχρονης βλάβης. Γι’ αυτό, θα χρειαστούν κι άλλες έρευνες σε βάθος χρόνου για να φωτίσουν το ζήτημα.
Μελλοντικά, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την εύρεση ενός αιματολογικού- γενετικού τεστ, που θα δείχνει κατά πόσο το σώμα ενός ανθρώπου έχει επηρεαστεί αρνητικά από την έλλειψη του ύπνου. Αυτό θα είναι χρήσιμο, με δεδομένο ότι ορισμένες ουσίες, όπως η καφεΐνη, μπορούν να «καμουφλάρουν» τις συνέπειες της αϋπνίας και έτσι οι άνθρωποι να μη συνειδητοποιούν τη φθορά για τον οργανισμό τους.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι συστηματικά κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες κάθε βράδυ έχουν κατά 15% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους απολαμβάνουν τον ύπνο τους.
Από την άλλη όμως, ο καθηγητής ψυχοφυσιολογίας Τζιμ Χορν του Κέντρου Ερευνών για τον Ύπνο του Πανεπιστημίου του Λαφμπόροου επεσήμανε ότι «συχνά υπερτονίζονται οι δυνητικοί κίνδυνοι από την έλλειψη ύπνου και η ανάγκη για ύπνο οκτώ ωρών, προκαλώντας υπερβολική και περιττή ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους», κάτι που φαίνεται να τροφοδοτεί και η νέα μελέτη.
Όπως είπε ο Βρετανός ειδικός, «πρέπει να προσέχουμε και να μη γενικεύουμε ευρήματα τέτοιου είδους. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με έναν ύπνο έξι ωρών και, άλλωστε, δεν μετρά μόνο η διάρκεια του ύπνου, αλλά και η ποιότητά του».
8/ *** Μέτρα πρόληψης για τη φλεβοθρόμβωση :
* Σήμα κινδύνου για άμεση κινητοποίηση των ασθενών έπειτα από κάθε χειρουργείο, για την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, στέλνουν οι αγγειοχειρουργοί από το Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο έγινε στη Φλόριντα των ΗΠΑ (14-16 Φεβρουαρίου).
Κι αυτό γιατί πάνω από 300.000 άτομα, κυρίως κατακεκλιμένοι ασθενείς, πεθαίνουν κάθε χρόνο μόνο στην Αμερική από φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή!
Μάλιστα, στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίζεται πως η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μαζί με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων (χρήση ελαστικών καλτσών, χορήγηση αντιπηκτικών κ.λπ..) μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.
«Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων (DVT) και η θρομβοεμβολή είναι μια από τις βασικές αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε κατακεκλιμένους και νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά και γενικά σε υγιείς ενήλικες» τονίζει ο αγγειοχειρουργός-αγγειολόγος δρ Χαράλαμπος Ηλίας, που συμμετείχε στο συνέδριο της Παγκόσμιας Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας.
Με τα σημερινά δεδομένα, τα οποία υποεκτιμούν την πραγματική επίπτωση της D.V.T, έχουμε κάθε χρόνο περίπου 80 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, δηλαδή εκατομμύρια ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, περίπου ένας στους 20 ανθρώπους παθαίνει φλεβική θρόμβωση στη διάρκεια της ζωής του! Μόνο στις ΗΠΑ έχουμε κάθε χρόνο περίπου 600.000 νοσηλείες ατόμων με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων (D.V.T.). Στους ηλικιωμένους ασθενείς η συχνότητα τετραπλασιάζεται. Η θνητότητα εντός του νοσοκομείου λόγω θρομβοεμβολής είναι 12%, αυξανόμενη σε 21% σε ηλικιωμένους ασθενείς.
Αντιμετώπιση - Οριστική λύσηΟι επεμβάσεις στο φλεβικό δίκτυο λόγω ανεπάρκειας και κιρσών πραγματοποιούνται πλέον με ενδοσκοπικό laser και οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και χωρίς η επέμβαση να διαρκεί πολύ.
Συγκεκριμένα η επέμβαση:
- γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη
- διαρκεί 50-60 λεπτά
- δεν γίνονται τομές
- έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα
- επιστρέφει στην εργασία του σε 3-4 μέρες
- παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες.
Αιτίες θρόμβωσης - Μέτρα πρόληψης
Οι αιτίες που προκαλούν θρόμβωση χωρίζονται σε συγγενείς και επίκτητες. Οι συγγενείς διακρίνονται σε ανατομικές παραλλαγές, ανεπάρκεια ενζύμων, κληρονομικές διαταραχές της πήξης κ.λπ.. Οι επίκτητες αφορούν σε επέμβαση, νεοπλασία κ.λπ..
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θρόμβοι στα κάτω άκρα και ειδικά στις κνημιαίες φλέβες δημιουργούνται ύστερα από μία εγχείρηση ή έναν τραυματισμό ή έπειτα από παρατεταμένη ακινησία και κλινοστατισμό.
Η φλεβική στάση λόγω ακινησίας ή λόγω φλεβικής απόφραξης είναι συνήθως αιτία D.V.T.. Η ακινησία που παρατηρείται στα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια ή κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης επέμβασης προκαλεί εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Οι απώτερες επιπλοκές της D.V.T είναι τα φλεβικά έλκη και η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων που επηρεάζουν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού.
Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς μεγαλύτερους των 40 ετών. Η αναλογία ανδρών και με γυναικών είναι 1,2:1 υποδηλώνοντας ότι οι άνδρες έχουν ελαφρά «υπεροχή» στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει πρόληψη για την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε μέτρα προφύλαξης, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται θρόμβοι στις φλέβες των κάτω άκρων που μπορούν να προκαλέσουν θρομβοεμβολή και πνευμονική εμβολή. Συγκεκριμένα:
- κινητοποιούμε τους ασθενείς γρήγορα έπειτα από μια επέμβαση, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους
- χρησιμοποιούμε ελαστικές κάλτσες, οι οποίες μειώνουν κατά 50% τη συχνότητα της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης
- κάνουμε συμπίεση των γαστροκνημιών με ειδικούς αεροθαλάμους
- χορηγούμε αντιπηκτικά είτε ενέσιμα είτε με τη μορφή χαπιών.
Πάντως, επειδή κανένας από τους παραπάνω τρόπους από μόνος του δεν μπορεί να προφυλάξει 100%, είναι προτιμότερο να γίνεται συνδυασμός για το καλύτερο αποτέλεσμα.-
9/ *** Η μεσογειακή διατροφή απωθεί καρδιακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια :
* Η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια και φρέσκα φρούτα μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές νόσους και τα εγκεφαλικά επεισόδια, αναφέρεται σε έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το μοτίβο διατροφής έχουν πιο υγιή καρδιά. Ερευνητές επέλεξαν τυχαία εθελοντές για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι οποίοι βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και τους παρείχαν ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που έπρεπε να ακολουθήσουν για πέντε χρόνια. Αυτό επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να διαχωρίσουν το ρόλο που έπαιξε η διατροφή στην υγεία των εθελοντών.
«Τα νέα είναι καλά, αφού πλέον γνωρίζουμε πώς να αποτρέψουμε την κύρια αιτία θανάτων –τις καρδιοαγγειακές παθήσεις- χορηγώντας στους ασθενείς μια καλή δίαιτα», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεζ-Γκονζάλες, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Σύμφωνα με τον Γκονζάλες, το μυστικό που εγγυάται μια υγιή καρδιά βρίσκεται στον συνδυασμό των μεσογειακών τροφών και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο συστατικό.
«Η ποιότητα των λιπαρών στη μεσογειακή διατροφή είναι πολύ καλή. Αυτή η καλή πηγή θερμίδων αντικαθιστά τις επικίνδυνες για τον οργανισμό θερμίδες».
10/ *** Τα έμβρυα ακούν και ξεχωρίζουν τη γυναικεία και την ανδρική φωνή :
* Τα μωρά είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές συλλαβές που ακούν μέσα στη μήτρα και να διακρίνουν την ανδρική-πατρική από τη γυναικεία-μητρική φωνή, τρεις ολόκληρους μήνες πριν γεννηθούν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησε εξονυχιστική εγκεφαλική απεικόνιση σε 12 μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Φαβρίς Βαλουά του Πανεπιστημίου «Ιούλιος Βερν» στην Αμιένη της Πικαρδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και το «Nature», διαπίστωσαν ότι ακόμα και στα μωρά που γεννιούνται πολύ πριν την ώρα τους (έπειτα από 28 εβδομάδες κύησης, αντί τις κανονικές 37 εβδομάδες) ο εγκέφαλός τους μπορεί να επεξεργάζεται τον λόγο που ακούει με τρόπο παρόμοιο με αυτό των ενηλίκων.
Παρόλο που έχουν εγκέφαλο σε μεγάλο βαθμό υπό διαμόρφωση, τα πρόωρα μωρά μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στις συλλαβές που ακούν, όπως κάνουν και οι ενήλικοι. Από αυτό οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και μέσα στη μήτρα, στα έμβρυα που πρόκειται να γεννηθούν φυσιολογικά.
Το αυτί και το αντίστοιχο κέντρο ακοής του εγκεφάλου σχηματίζονται περίπου στην 23η εβδομάδα της κύησης. Είναι ήδη γνωστό ότι τα μωρά που γεννιούνται κανονικά ύστερα από περίπου 37 εβδομάδες έχουν αξιοσημείωτες γλωσσικές ικανότητες, καθώς αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους, μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές γλώσσες που είχαν ακούσει προτού γεννηθούν, ενώ δείχνουν να θυμούνται ακόμα και μικρές ιστορίες που τους διάβαζε η έγκυος μητέρα τους, όταν αυτά βρίσκονταν ακόμα στη μήτρα της.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ομοφωνήσει όσον αφορά στους τρόπους με τους οποίους το έμβρυο αποκτά αυτές τις ικανότητες. Η βασική διαφωνία εστιάζεται στο κατά πόσο πρόκειται για έμφυτες ικανότητες ή για κάτι που το μωρό αρχίζει να μαθαίνει αμέσως μόλις γεννιέται.
Για να δώσουν απάντηση σε αυτό, οι Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν τις νευρωνικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο του μωρού, προτού αυτό γεννηθεί.
Επειδή όμως είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να γίνει σε ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα, επέλεξαν τη λύση να μελετήσουν τον εγκέφαλο πρόωρων μωρών ίδιας ηλικίας που μόλις είχαν γεννηθεί.
Οι επιστήμονες έβαλαν στα μωρά να ακούσουν απαλές φωνές, ενώ αυτά κοιμούνταν μέσα στις θερμοκοιτίδες τους, και μετά παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω μιας μη επεμβατικής απεικονιστικής τεχνικής. Όπως διαπιστώθηκε, τα μωρά είχαν ήδη τις κατάλληλες εγκεφαλικές δομές για να μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στις γυναικείες και στις ανδρικές φωνές, καθώς επίσης ανάμεσα σε διαφορετικές συλλαβές (γκα, μπα κ.λπ.). Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν για νευρωνική επεξεργασία τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν και οι ενήλικοι για να κατανοούν τον λόγο και τη γλώσσα.
Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος, ήδη από τον έκτο μήνα της ανάπτυξης του μωρού, διαθέτει τις αναγκαίες λειτουργικές δυνατότητες για γλωσσική κατανόηση και δεν είναι ανάγκη να τις αποκτήσει βαθμιαία μετά τη γέννηση. Άρα, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, η γλωσσική επεξεργασία αποτελεί μια έμφυτη ικανότητα ή μάλλον μια ικανότητα που αναπτύσσεται στη μήτρα υπό την επίδραση των φωνών των γονέων.
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 :
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/1-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση 1 Φεβρουαρίου 2013, ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ γιά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !! Μαζί με την Καλημέρα μας ! .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/01-2013.html , Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ γιά Όλους μας.-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/t-02-2013.html , Tο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2013 , ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/02-03-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σ/Κ 02 καί 03 Φεβρουαρίου 2013 :.-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/02/03-2013.html , Κυριακάτικη ενημέρωση 03 Φεβρουαρίου 2013.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/t-04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/05-2013.html , Αθλητική δραστηριότητα και τα παράξενα Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/02/06-20123.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 ,Φεβρουαρίου 20123 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/02/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης την βροχερή Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/02/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης την βροχερή Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~**http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/02/08-2013.html , Γεγονότα χθές και σήμερα 08 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/02/09-10-2013.html , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 καί 10Φεβρουαρίου 2013.-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/02/09-2013.html , Αυτό το βροχερό Σαββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/02/to-10-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 ,.-
~***** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/11-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Φεβρουαρίου2013.-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/02/13-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 .-
~*** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/14-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2012 .-
~**http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/15-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15Φεβρουαρίου 2013 .-~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/16-17-2013.html, Αυτό το Σ/Κ στην ενημέρωση , Αθλητικό Σ/Κ 16 καί 17 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 (12) .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/02/18-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013.-
~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/02/20-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετέρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 .-
~* * http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/02/21-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/21-2013.html , Αθλητική παρουσίαση Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/02/22-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/22-2013.html , ΑΥΤΟΙ που μας ΓΡΑΦΟΥΝ Αδιακρίτως, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/22-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/02/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/02/24-2013.html , Το Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωσή μας 24 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/02/25-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/02/26-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/02/26-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ , Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ γιά Όλους μας .,-
***
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , = 735 video.-
~ http://www.youtube.com/vlasiskal , = 757 video.-
Σύνολο : 3811 βίντεο ανηρτημένα .-
*** ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.387085438017518.85142.308862112506518&type=1 , ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΑΣΠΡΟΜΑΤΡΕΣ ).
*** ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΠΥΜΕ ΕΠΙΣΕΙΣ :
*** ***** ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ :
~* www.hellascountryclub.gr ,?
~** www.spilaiokapsia.gr =ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΨΙΑ
*** http://travelphoto.gr/agios-petros-arcadia/ .= ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ .-
** http://www.discover-peloponnisos.gr/Default.aspx?id=1272&nt=18&lang=1 , .
~** www.dryades-arcadia.gr .-
~* http://www.neromylos-nikola.gr/O_Neromylos_toy_Nikola.htm = ΜΠΑΣΤΑ …ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ .-
* http://ithominews.blogspot.com/ ,
~* http://meropitopik.blogspot.com/ ,
http://www.mmess.gr/ ,Ι.Μ.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
~** http://disval.blogspot.com/ ,
~* http://www.agioritikovima.gr/ , *
~* http://www.mountathos.gr/ ,
~* http://arxaiaithomi.gr/ ,
* http://lyrasi.blogspot.com/ ,
~~* http://valirsa-messinias.blogs.gr/ .
~* http://dimmerop.blogspot.com/ ,
~* http://valirsa-messinias.blogs.gr/ ,
~* http://platykalamatasmessinias.blogspot.com/ ,
~* * http://snsarfara.blogspot.com ,
*** Τα ημερινά μας Βίντεο :
*** ΔΕΙΤΕ Επίσης :
Το Στομα μας ειναι ο καθραύτης της Υγείας μας !
Το καλο και το κακό το παιδί το μαθαίνει απ΄ το γονιό !
Το γάλα είναι το Αίμα της ζωής μας !
*** ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
με 10
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ γιά σήμερα :
Το έμβρυο της εγκύου ακούει τα πάντα !
1/ ** Τα κύτταρα
του εγκεφάλου «μπορούν να ζήσουν περισσότερο από το σώμα» :
Πολύ
σκληρά για να πεθάνουν , ..
~ Ουάσινγκτον ,
Τα
κύτταρα του εγκεφάλου έχουν διπλάσιο χρόνο ζωής σε σύγκριση με τους οργανισμούς
εντός των οποίων «κατοικούν», σύμφωνα με νέα μελέτη.Νευροχειρουργοί του Πανεπιστημίου της Παβία στην Ιταλία αναφέρουν με δημοσίευσή στους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» ότι νευρώνες ποντικών οι οποίοι εμφυτεύθηκαν σε αρουραίους παρέμειναν ζωντανοί ως τα… βαθιά γεράματα των αρουραίων – για την ακρίβεια η διάρκεια ζωής τους ήταν η διπλάσια σε σύγκριση με το φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής ενός ποντικού.
Υγιείς νευρώνες και στα… 160 έτη
Τα ευρήματα αυτά αναμένεται να κάνουν πολλούς οπαδούς της… επιμήκυνσης της ζωής να ενθουσιαστούν. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε ο δρ Λορέντσο Μαγκράσι, νευροχειρουργός από το Πανεπιστήμιο της Παβία που ήταν εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης «αργά αλλά σταθερά αυξάνουμε το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Έτσι, αν κάποια ημέρα το προσδόκιμο αυτό διπλασιαστεί, εάν ανέβει στα 160 έτη κατά μέσο όρο, τότε μπορούμε να ξέρουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα χάσουν τους νευρώνες τους, επειδή οι νευρώνες δεν έχουν συγκεκριμένη, μικρή διάρκεια ζωής».
Παρότι τα περισσότερα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος ανανεώνονται συνεχώς, οι άνθρωποι γεννιούνται σχεδόν με όλους τους νευρώνες που θα έχουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο δρ Μαγκράσι και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να ανακαλύψουν εάν οι νευρώνες μπορούν να ζήσουν παραπάνω από τους οργανισμούς στους οποίους ανήκουν.
Το πείραμα της… μεταφοράς εγκεφαλικών κυττάρων
Για να το καταφέρουν έλαβαν νευρώνες από ποντίκια και τους μεταμόσχευσαν στον εγκέφαλο περίπου 60 εμβρύων αρουραίων. Οι ερευνητές άφησαν τους αρουραίους να ζήσουν ολόκληρη τη ζωή τους μέχρι τα βαθιά γεράματα – τους θανάτωσαν όταν δεν είχαν πλέον περισσότερες από δύο ημέρες ζωής - και στη συνέχεια εξέτασαν τον εγκέφαλό τους. Σημειώνεται ότι το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών δεν είναι μεγαλύτερο από 18 μήνες ενώ οι αρουραίοι ζουν συνήθως διπλάσιο διάστημα σε σύγκριση με τους ποντικούς.
Η ανάλυση του εγκεφάλου έδειξε ότι στο τέλος της ζωής του κανένας αρουραίος δεν παρουσίαζε νευρολογικά προβλήματα (αν και δεν κατεγράφησαν σημάδια μεγαλύτερης ευφυΐας λόγω των μεταμοσχευμένων νευρώνων). Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι μεταμοσχευμένοι νευρώνες παρέμειναν ζωντανοί ακόμη και όταν οι αρουραίοι πέθαναν. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι τα κύτταρα θα μπορούσαν να επιβιώσουν για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα εάν είχαν μεταμοσχευθεί σε ένα είδος που έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Πιθανές θεραπείες για Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ
Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου μας δεν… εγκαταλείπουν τα εγκόσμια πριν από το σώμα μας – μάλλον το αντίθετο. Παρότι τα αποτελέσματα αφορούσαν αρουραίους αναμένεται να έχουν επίδραση σε ό,τι αφορά πιθανές μελλοντικές μεταμοσχεύσεις νευρώνων σε ανθρώπους με νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η Πάρκινσον ή η Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον δρα Μαγκράσι.
Βέβαια το γεγονός ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα φαίνεται ότι… ξεχνούν να πεθάνουν, δεν σημαίνει ότι και ο άνθρωπος θα μπορεί κάποια ημέρα να ζει για πάντα. Και αυτό διότι η διαδικασία της γήρανσης εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες εκτός της διάρκειας ζωής των διαφορετικών οργάνων του σώματος – παράγοντες που σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι για τους επιστήμονες.
~ ` Βήμα Science ,, Newsroom ΔΟΛ
2/ ~** «Μείζον πρόβλημα» οι
λανθασμένες διαγνώσεις στα νοσοκομεία” :
~ Ουάσινγκτον
Ανακριβείς ή λανθασμένες διαγνώσεις είναι
συνήθεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και μπορεί να θέσουν ορισμένους ασθενείς σε
κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.Η μελέτη εξέτασε τα αρχεία μόνο δύο νοσοκομείων στις ΗΠΑ, ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού, ωστόσο οι ερευνητές και ορισμένοι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι το πρόβλημα είναι διαδεδομένο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine και συνοδεύεται από άρθρο σχολιασμού.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα για την ασφάλεια των ασθενών επικεντρώνονται στα λάθη κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις και στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ωστόσο, τα λάθη στις διαγνώσεις αποτελούν δυνητικά μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω της υψηλότερης συχνότητάς τους, σχολίασε στο Reuters ο Ντέιβιντ Νιούμαν-Τόκερ της Ιατρικής Σχολής Τζον Χόπκινς, ο οποίος υπογράφει το συνοδευτικό άρθρο.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα λάθη στη διάγνωση είναι μείζον, πραγματικά μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μιλάμε για τουλάχιστον 150.000 ανθρώπους [στις ΗΠΑ] που πεθαίνουν ή υφίστανται σοβαρή βλάβη στην υγεία τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής διάγνωσης» εκτίμησε.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για να εντοπίσουν 190 λανθασμένες διαγνώσεις που έγιναν σε επισκέψεις κατά την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα δύο ιατρικά κέντρα -ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο και ένα νοσοκομείο για βετεράνους πολέμου.
Τα 190 περιστατικά αφορούσαν ασθενείς με εσφαλμένη διάγνωση οι οποίοι τελικά επισκέφθηκαν ξανά το νοσοκομείο ή χρειάστηκαν νοσηλεία εντός δύο εβδομάδων από την αρχική διάγνωση.
Το είδος των λανθασμένων διαγνώσεων βρέθηκε να παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Οι περιπτώσεις πνευμονίας, καρδιακής ανεπάρκειας, νεφρικής ανεπάρκειας και καρκίνου αντιστοιχούσαν η καθεμία σε ποσοστό 5 έως 7 τοις εκατό των εσφαλμένων διαγνώσεων.
Τα περισσότερα διαγνωστικά λάθη βρέθηκαν να προκαλούν μέτριου η σοβαρού βαθμού βλάβη στον ασθενή. Από τους 190 ασθενείς, οι 36 παρουσίασαν σοβαρή και μόνιμη βλάβη και 27 τελικά πέθαναν.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στις λανθασμένες διαγνώσεις, αναφέρουν οι ερευνητές, είναι ορισμένα συνήθη συμπτώματα, όπως πόνος στο στομάχι ή δύσπνοια, τα οποία προκαλούνται από πολλές διαφορετικές παθήσεις, άλλες σοβαρές και άλλες όχι.
«Αν κάποιος έρθει με ήπια δύσπνοια και λίγο βήχα, μπορεί κανείς να νομίζει ότι πρόκειται για βρογχίτιδα [...] Δύο ημέρες αργότερα, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει με καρδιακή ανεπάρκεια» δήλωσε ο Χάρντιπ Σινγκ, επικεφαλής της μελέτης στο Health Services Research and Development Center of Excellence του Χιούστον.
Όπως σχολίασε ο Δρ Νιούμαν-Τόκερ, οι ασθενείς πρέπει να δίνουν στο γιατρό όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται, να κάνουν ερωτήσεις και, το κυριότερο, να μην θεωρούν ποτέ τη διάγνωση δεδομένη.
Newsroom ΔΟΛ
~ Η
δυσκοιλιότητα είναι ίσως η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για αλλαγή της συνηθισμένης λειτουργίας του εντέρου ενός
ανθρώπου. Δυσκοιλιότητα θεωρείται η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε
λιγότερες από τρεις την εβδομάδα ή η ανάγκη για σημαντικά αυξημένη εφαρμογή
πίεσης, ώστε να επιτευχθεί η αφόδευση.
Υπάρχουν δύο μορφές δυσκοιλιότητας:
(α) Η χρόνια δυσκοιλιότητα, η οποία συνήθως διαρκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα, έως και πολλά χρόνια.
Μια συνηθισμένη μορφή χρόνιας δυσκοιλιότητας είναι εκείνη που προκαλείται από ορισμένες ασθένειες ή είναι συνέπεια κάποιας μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής.
(β) Η οξεία ή περιστασιακή δυσκοιλιότητα, η οποία οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής του πάσχοντα, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, όπου η χρήση τουαλέτας αναβάλλεται ή μπορεί να μην υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, σε καταστάσεις έντονου στρες και πίεσης, επίσης λόγω αντίδρασης από κάποια φαρμακευτική αγωγή, σε ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή της κύησης.
Συνέπειες δυσκοιλιότητας: οι περισσότερες είναι επίπονες αλλά και ψυχοφθόρες, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ολόκληρη η ποιότητα της ζωής των πασχόντων. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι:
• το αίσθημα φουσκώματος
• ο πόνος στην κοιλιακή χώρα
• η ναυτία
• οι κράμπες
• ο κολικός.
Ακόμα υπάρχουν ψυχολογικές συνέπειες, οι οποίες είναι το ίδιο σημαντικές, όπως:
• η κακή διάθεση
• η κούραση
• η μείωση της αποδοτικότητας και της ζωντάνιας
• και το άγχος για τις περαιτέρω συνέπειες όταν το πρόβλημα παραμένει.
Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας
Περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου ζωής, ψυχολογική υποστήριξη όταν κρίνεται απαραίτητο, τροποποίηση της διατροφής και φαρμακευτική αγωγή ή σπάνια χειρουργική θεραπευτική προσέγγιση. Παρ' όλα αυτά, στόχος για την αντιμετώπισή της είναι χωρίς τη χρήση καθαρτικών ή υπατικών φαρμάκων.
• Σημαντικό είναι η καθημερινή μέτρια άσκηση 20-30 λεπτών, αφού προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου. Η άσκηση βοηθάει το έντερο να παραμένει ενεργό και υγιές.
• Η διατροφική αντιμετώπιση περιλαμβάνει συγχρονισμό και συντονισμό των γευμάτων καθώς και επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών τουλάχιστον 25γρ. ημερησίως. Αυτό επιτυγχάνεται με κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα.
• Από την άλλη, η επαρκής πρόσληψη υγρών και κυρίως νερού σε συνδυασμό με επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών βοηθάει ορισμένους, αφού οι φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να απορροφούν νερό, με αποτέλεσμα τα σχηματιζόμενα κόπρανα να διογκώνονται, να γίνονται πιο μαλακά και έτσι να διέρχονται πιο εύκολα από το έντερο.
• Οι ασθενείς καλό είναι να σηκώνονται νωρίτερα το πρωί, ώστε να μπορούν να αφιερώσουν χρόνο να καταναλώσουν ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, το οποίο διεγείρει το γαστροκολικό αντανακλαστικό.
• Εξίσου ευεργετικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και κυρίως των συμπτωμάτων που εμφανίζονται είναι η μάλαξη στην περιοχή της κοιλιάς. Η μάλαξη αυτή ακολουθεί την πορεία του παχέος εντέρου ξεκινώντας από τη δεξιά πάντα πλευρά. Διεγείρει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου, τονώνει τους μυς της κοιλιάς και μηχανικά αποβάλλει το περιεχόμενο του εντέρου.
Για τη μάλαξη αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα αιθέριων ελαίων που βοηθούν στην ενεργοποίηση του παχέος εντέρου:
1. Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο προσθέτετε 13 σταγόνες αιθέριο έλαιο μάραθου και 13 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο.
2. Σε 15 ml αμυγδαλέλαιο προσθέτετε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικό και 2 σταγόνες μάραθου.
3. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από 20ml αμυγδαλέλαιο και 10-12 σταγόνες έλαιο μαύρου πιπεριού. Αυτό το μείγμα το φυλάσσετε σε σκοτεινό μέρος. Σε ένα βαμβάκι βάλτε 2-3 σταγόνες και στερεώστε το στο ομφαλό. Αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα θα σας βοηθήσει να αφοδεύσετε. Πηγή: dietplus.gr
4/ ~** Αντιμετωπίστε το άγχος και νικήστε τον πόνο! :Υπάρχουν δύο μορφές δυσκοιλιότητας:
(α) Η χρόνια δυσκοιλιότητα, η οποία συνήθως διαρκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα, έως και πολλά χρόνια.
Μια συνηθισμένη μορφή χρόνιας δυσκοιλιότητας είναι εκείνη που προκαλείται από ορισμένες ασθένειες ή είναι συνέπεια κάποιας μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής.
(β) Η οξεία ή περιστασιακή δυσκοιλιότητα, η οποία οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής του πάσχοντα, όπως κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, όπου η χρήση τουαλέτας αναβάλλεται ή μπορεί να μην υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, σε καταστάσεις έντονου στρες και πίεσης, επίσης λόγω αντίδρασης από κάποια φαρμακευτική αγωγή, σε ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή της κύησης.
Συνέπειες δυσκοιλιότητας: οι περισσότερες είναι επίπονες αλλά και ψυχοφθόρες, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ολόκληρη η ποιότητα της ζωής των πασχόντων. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι:
• το αίσθημα φουσκώματος
• ο πόνος στην κοιλιακή χώρα
• η ναυτία
• οι κράμπες
• ο κολικός.
Ακόμα υπάρχουν ψυχολογικές συνέπειες, οι οποίες είναι το ίδιο σημαντικές, όπως:
• η κακή διάθεση
• η κούραση
• η μείωση της αποδοτικότητας και της ζωντάνιας
• και το άγχος για τις περαιτέρω συνέπειες όταν το πρόβλημα παραμένει.
Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας
Περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου ζωής, ψυχολογική υποστήριξη όταν κρίνεται απαραίτητο, τροποποίηση της διατροφής και φαρμακευτική αγωγή ή σπάνια χειρουργική θεραπευτική προσέγγιση. Παρ' όλα αυτά, στόχος για την αντιμετώπισή της είναι χωρίς τη χρήση καθαρτικών ή υπατικών φαρμάκων.
• Σημαντικό είναι η καθημερινή μέτρια άσκηση 20-30 λεπτών, αφού προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου. Η άσκηση βοηθάει το έντερο να παραμένει ενεργό και υγιές.
• Η διατροφική αντιμετώπιση περιλαμβάνει συγχρονισμό και συντονισμό των γευμάτων καθώς και επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών τουλάχιστον 25γρ. ημερησίως. Αυτό επιτυγχάνεται με κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα.
• Από την άλλη, η επαρκής πρόσληψη υγρών και κυρίως νερού σε συνδυασμό με επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών βοηθάει ορισμένους, αφού οι φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να απορροφούν νερό, με αποτέλεσμα τα σχηματιζόμενα κόπρανα να διογκώνονται, να γίνονται πιο μαλακά και έτσι να διέρχονται πιο εύκολα από το έντερο.
• Οι ασθενείς καλό είναι να σηκώνονται νωρίτερα το πρωί, ώστε να μπορούν να αφιερώσουν χρόνο να καταναλώσουν ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, το οποίο διεγείρει το γαστροκολικό αντανακλαστικό.
• Εξίσου ευεργετικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και κυρίως των συμπτωμάτων που εμφανίζονται είναι η μάλαξη στην περιοχή της κοιλιάς. Η μάλαξη αυτή ακολουθεί την πορεία του παχέος εντέρου ξεκινώντας από τη δεξιά πάντα πλευρά. Διεγείρει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου, τονώνει τους μυς της κοιλιάς και μηχανικά αποβάλλει το περιεχόμενο του εντέρου.
Για τη μάλαξη αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα αιθέριων ελαίων που βοηθούν στην ενεργοποίηση του παχέος εντέρου:
1. Σε 30 ml αμυγδαλέλαιο προσθέτετε 13 σταγόνες αιθέριο έλαιο μάραθου και 13 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο.
2. Σε 15 ml αμυγδαλέλαιο προσθέτετε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικό και 2 σταγόνες μάραθου.
3. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από 20ml αμυγδαλέλαιο και 10-12 σταγόνες έλαιο μαύρου πιπεριού. Αυτό το μείγμα το φυλάσσετε σε σκοτεινό μέρος. Σε ένα βαμβάκι βάλτε 2-3 σταγόνες και στερεώστε το στο ομφαλό. Αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα θα σας βοηθήσει να αφοδεύσετε. Πηγή: dietplus.gr
~ Το «κλειδί» για την
αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, όπως για παράδειγμα εκείνου που εκδηλώνεται
ύστερα από ένα ατύχημα, ίσως είναι η αποφυγή και η διαχείριση του στρες,
σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain», βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων 16 ασθενών με χρόνιο πόνο στην πλάτη και 18 υγιών εθελοντών. Οι ερευνητές σύγκριναν στοιχεία όπως τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σάλιο, η προσωπική αντίληψη του πόνου και το μέγεθος του ιππόκαμπου του εγκεφάλου (μέσω μαγνητικής τομογραφίας) των συμμετεχόντων.
Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με τον μικρότερο ιππόκαμπο έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και πιο ισχυρή αντίδραση στον οξύ πόνο. Τα ευρήματα των ειδικών ενισχύουν την υπόθεση περί των πιο ευάλωτων στον χρόνιο πόνο, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι με μικρότερο ιππόκαμπο αναπτύσσουν πιο ισχυρή αντίδραση στο στρες, που με τη σειρά της ενισχύει τον πόνο και πιθανώς αυξάνει τις πιθανότητες να υποφέρουν από χρόνιο πόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι χρήσιμα επειδή ανοίγουν νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου μέσω τεχνικών διαχείρισης του στρες, όπως οι τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού. Πηγή: vita.gr
5/ *** Βοηθώντας τους συνανθρώπους μας κάνουμε καλό στην υγεία μας! : Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain», βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων 16 ασθενών με χρόνιο πόνο στην πλάτη και 18 υγιών εθελοντών. Οι ερευνητές σύγκριναν στοιχεία όπως τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σάλιο, η προσωπική αντίληψη του πόνου και το μέγεθος του ιππόκαμπου του εγκεφάλου (μέσω μαγνητικής τομογραφίας) των συμμετεχόντων.
Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με τον μικρότερο ιππόκαμπο έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και πιο ισχυρή αντίδραση στον οξύ πόνο. Τα ευρήματα των ειδικών ενισχύουν την υπόθεση περί των πιο ευάλωτων στον χρόνιο πόνο, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι με μικρότερο ιππόκαμπο αναπτύσσουν πιο ισχυρή αντίδραση στο στρες, που με τη σειρά της ενισχύει τον πόνο και πιθανώς αυξάνει τις πιθανότητες να υποφέρουν από χρόνιο πόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι χρήσιμα επειδή ανοίγουν νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου μέσω τεχνικών διαχείρισης του στρες, όπως οι τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού. Πηγή: vita.gr
* Οι αλτρουιστικές πράξεις φαίνεται ότι κάνουν καλό στην καρδιά, μειώνουν τη χοληστερίνη καθώς και το βάρος, ακόμη και σε άτομα μικρής ηλικίας. Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια.
Οι ερευνητές χώρισαν μια ομάδα 106 μαθητών ηλικίας 15-16 σε δυο υποομάδες. Τα άτομα της πρώτης ομάδας συμμετείχαν σε εθελοντικές εργασίες βοηθώντας μικρότερα παιδιά επί δέκα εβδομάδες για μια ώρα την εβδομάδα. Τα άτομα της δεύτερης ομάδας περίμεναν να κληθούν για να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα προγράμματα.
Μετά από δέκα εβδομάδες οι μαθητές της πρώτης ομάδας είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, μειωμένη χοληστερίνη και χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) συγκριτικά με τους μαθητές που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εθελοντές που ανάφεραν τα πιο θετικά συναισθήματα όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις εθελοντικές εργασίες ήταν και αυτοί που είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην καρδιαγγειακή τους υγεία.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics». Πηγή: vita.gr
6/ *** Ανακάλυψη μηχανισμού προστασίας του εγκεφάλου από εγκεφαλικό :
* Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να εξηγήσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αυτό-προστατεύεται από την καταστρεπτική βλάβη που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.
Είναι ήδη γνωστό εδώ και 85 χρόνια ότι ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να αντέξουν τη στέρηση οξυγόνου και τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Δρ Αλαστέρ Μπουτσαν τεκμηριώσαν πως αυτά τα κύτταρα περνούν στην φάση «επιβίωσης».
Ευελπιστούν μάλιστα ότι στο προσεχές μέλλον θα προκύψει κάποια φαρμακευτική αγωγή με την ίδια λογική, που θα προστατεύει ολόκληρο τον εγκέφαλο.
Η αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ένας αγώνας δρόμου. Οι θρόμβοι εμποδίζουν την παροχή αίματος και τη ροή του οξυγόνου και της γλυκόζης προς τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο των τελευταίων.
Όμως το 1926 για πρώτη φορά οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι ορισμένα κύτταρα στον ιππόκαμπο, τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, δεν πεθαίνουν. «Επιβιώνουν παρά το γεγονός ότι κανονικά θα έπρεπε να πεθαίνουν» εξηγεί ο Δρ Μπουτσαν.
Τα πειράματα που έκαναν οι Βρετανοί ερευνητές σε αρουραίους έδειξαν ότι τα κύτταρα που επιβιώνουν αρχίζουν να παράγουν την πρωτεΐνη hamartin, η οποία υποχρεώνει τα κύτταρα να συντηρούν αποθέματα ενέργειας. Σταματούν την παραγωγή νέων πρωτεϊνών και αποδομούν τις υπάρχουσες για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πρώτες ύλες.
Στόχος των ειδικών είναι να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα έχει την ίδια επίδραση, που θα μπορούσε να χορηγείται στο στάδιο της μεταφοράς του ασθενούς προς το νοσοκομείο. Έτσι θα κερδίζουν χρόνο οι γιατροί ώστε να χορηγούν τα θρομβολυτικά στο νοσοκομείο.
7/ *** Ο κακός ύπνος αναστατώνει τα γονίδιά μας :
* Ο λιγοστός και κακός ύπνος για αρκετά βράδια στη σειρά μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τα γονίδια ενός ανθρώπου, ιδίως εκείνα που ελέγχουν το ανοσοποιητικό σύστημά του, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία.
Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το να κοιμάται κανείς λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ επί μία εβδομάδα ανατρέπει τη φυσιολογική λειτουργία εκατοντάδων ζωτικών γονιδίων.
Συνεπώς, η έλλειψη ή η διαταραχή του ύπνου έχει σοβαρότερες συνέπειες από το να αφήνει κάποιον απλώς με το αίσθημα της κούρασης την επόμενη ημέρα, όπως είπαν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κόλιν Σμιθ του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, τόνισαν ότι η μελέτη τους βοηθά να πέσει φως στο πώς και γιατί ο κακός ύπνος υποσκάπτει την υγεία. Οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η άνοια, η πρόωρη γήρανση κ.ά. έχουν κατά καιρούς συσχετισθεί με τον ανεπαρκή και χαμηλής ποιότητας ύπνο.
Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 26 εθελοντές ηλικίας 23 έως 31 ετών, αφότου είχαν κοιμηθεί είτε πολύ (έως δέκα ώρες) είτε λίγο (κάτω από έξι ώρες). Η συγκριτική μελέτη έδειξε ότι στη δεύτερη περίπτωση πάνω από 700 γονίδια είχαν υποστεί μεταβολές στη λειτουργία και στην έκφρασή τους.
Συγκεκριμένα, σε όσους είχαν κοιμηθεί λίγο, 444 γονίδια ήταν λιγότερο ενεργά και 267 περισσότερο ενεργά, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί περισσότερο.
Επειδή τα γονίδια ελέγχουν την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι μεταβολές στη γονιδιακή έκφραση έχουν ως συνέπεια να μεταβάλλεται και η βιοχημεία του ανθρώπινου οργανισμού εξαιτίας του κακού ύπνου.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι λόγω του ελλιπούς ύπνου διαταράσσεται το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι του οργανισμού. Μερικά γονίδια έχουν έναν φυσιολογικό ρυθμό έντασης και ύφεσης στη δραστηριότητά τους μέσα στο 24ωρο, όμως αυτός ο κύκλος δυσλειτουργεί λόγω της στέρησης του ύπνου. Περίπου 400 γονίδια σταμάτησαν τελείως να λειτουργούν, από τα 1.855 συνολικά που εμπλέκονται σε αυτόν τον περιοδικό κύκλο.
«Είναι σαφές ότι ο ύπνος είναι ζωτικός για την καλή συντήρηση και τη σωστή λειτουργία του σώματος. Αν δεν μπορούμε πραγματικά να ανανεώνουμε και να αντικαθιστούμε τα παλαιά κύτταρα με νέα, αυτό πρόκειται να οδηγήσει σε εκφυλιστικές παθήσεις» δήλωσε ο Σμιθ.
Πάντως, προς το παρόν, οι Βρετανοί ερευνητές αναγνώρισαν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο οι γονιδιακές μεταβολές στους στερημένους από ύπνο ανθρώπους είναι περισσότερο μια επιβλαβής βραχύβια αντίδραση του οργανισμού ή μια ένδειξη μακρόχρονης βλάβης. Γι’ αυτό, θα χρειαστούν κι άλλες έρευνες σε βάθος χρόνου για να φωτίσουν το ζήτημα.
Μελλοντικά, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την εύρεση ενός αιματολογικού- γενετικού τεστ, που θα δείχνει κατά πόσο το σώμα ενός ανθρώπου έχει επηρεαστεί αρνητικά από την έλλειψη του ύπνου. Αυτό θα είναι χρήσιμο, με δεδομένο ότι ορισμένες ουσίες, όπως η καφεΐνη, μπορούν να «καμουφλάρουν» τις συνέπειες της αϋπνίας και έτσι οι άνθρωποι να μη συνειδητοποιούν τη φθορά για τον οργανισμό τους.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι συστηματικά κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες κάθε βράδυ έχουν κατά 15% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους απολαμβάνουν τον ύπνο τους.
Από την άλλη όμως, ο καθηγητής ψυχοφυσιολογίας Τζιμ Χορν του Κέντρου Ερευνών για τον Ύπνο του Πανεπιστημίου του Λαφμπόροου επεσήμανε ότι «συχνά υπερτονίζονται οι δυνητικοί κίνδυνοι από την έλλειψη ύπνου και η ανάγκη για ύπνο οκτώ ωρών, προκαλώντας υπερβολική και περιττή ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους», κάτι που φαίνεται να τροφοδοτεί και η νέα μελέτη.
Όπως είπε ο Βρετανός ειδικός, «πρέπει να προσέχουμε και να μη γενικεύουμε ευρήματα τέτοιου είδους. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με έναν ύπνο έξι ωρών και, άλλωστε, δεν μετρά μόνο η διάρκεια του ύπνου, αλλά και η ποιότητά του».
8/ *** Μέτρα πρόληψης για τη φλεβοθρόμβωση :
* Σήμα κινδύνου για άμεση κινητοποίηση των ασθενών έπειτα από κάθε χειρουργείο, για την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής, στέλνουν οι αγγειοχειρουργοί από το Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο έγινε στη Φλόριντα των ΗΠΑ (14-16 Φεβρουαρίου).
Κι αυτό γιατί πάνω από 300.000 άτομα, κυρίως κατακεκλιμένοι ασθενείς, πεθαίνουν κάθε χρόνο μόνο στην Αμερική από φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή!
Μάλιστα, στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίζεται πως η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μαζί με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων (χρήση ελαστικών καλτσών, χορήγηση αντιπηκτικών κ.λπ..) μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.
Με τα σημερινά δεδομένα, τα οποία υποεκτιμούν την πραγματική επίπτωση της D.V.T, έχουμε κάθε χρόνο περίπου 80 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, δηλαδή εκατομμύρια ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, περίπου ένας στους 20 ανθρώπους παθαίνει φλεβική θρόμβωση στη διάρκεια της ζωής του! Μόνο στις ΗΠΑ έχουμε κάθε χρόνο περίπου 600.000 νοσηλείες ατόμων με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση των κάτω άκρων (D.V.T.). Στους ηλικιωμένους ασθενείς η συχνότητα τετραπλασιάζεται. Η θνητότητα εντός του νοσοκομείου λόγω θρομβοεμβολής είναι 12%, αυξανόμενη σε 21% σε ηλικιωμένους ασθενείς.
Αντιμετώπιση - Οριστική λύσηΟι επεμβάσεις στο φλεβικό δίκτυο λόγω ανεπάρκειας και κιρσών πραγματοποιούνται πλέον με ενδοσκοπικό laser και οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και χωρίς η επέμβαση να διαρκεί πολύ.
Συγκεκριμένα η επέμβαση:
- γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη
- διαρκεί 50-60 λεπτά
- δεν γίνονται τομές
- έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα
- επιστρέφει στην εργασία του σε 3-4 μέρες
- παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες.
Αιτίες θρόμβωσης - Μέτρα πρόληψης
Οι αιτίες που προκαλούν θρόμβωση χωρίζονται σε συγγενείς και επίκτητες. Οι συγγενείς διακρίνονται σε ανατομικές παραλλαγές, ανεπάρκεια ενζύμων, κληρονομικές διαταραχές της πήξης κ.λπ.. Οι επίκτητες αφορούν σε επέμβαση, νεοπλασία κ.λπ..
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θρόμβοι στα κάτω άκρα και ειδικά στις κνημιαίες φλέβες δημιουργούνται ύστερα από μία εγχείρηση ή έναν τραυματισμό ή έπειτα από παρατεταμένη ακινησία και κλινοστατισμό.
Η φλεβική στάση λόγω ακινησίας ή λόγω φλεβικής απόφραξης είναι συνήθως αιτία D.V.T.. Η ακινησία που παρατηρείται στα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια ή κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης επέμβασης προκαλεί εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Οι απώτερες επιπλοκές της D.V.T είναι τα φλεβικά έλκη και η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων που επηρεάζουν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού.
Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς μεγαλύτερους των 40 ετών. Η αναλογία ανδρών και με γυναικών είναι 1,2:1 υποδηλώνοντας ότι οι άνδρες έχουν ελαφρά «υπεροχή» στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει πρόληψη για την αποφυγή φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε μέτρα προφύλαξης, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται θρόμβοι στις φλέβες των κάτω άκρων που μπορούν να προκαλέσουν θρομβοεμβολή και πνευμονική εμβολή. Συγκεκριμένα:
- κινητοποιούμε τους ασθενείς γρήγορα έπειτα από μια επέμβαση, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους
- χρησιμοποιούμε ελαστικές κάλτσες, οι οποίες μειώνουν κατά 50% τη συχνότητα της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης
- κάνουμε συμπίεση των γαστροκνημιών με ειδικούς αεροθαλάμους
- χορηγούμε αντιπηκτικά είτε ενέσιμα είτε με τη μορφή χαπιών.
Πάντως, επειδή κανένας από τους παραπάνω τρόπους από μόνος του δεν μπορεί να προφυλάξει 100%, είναι προτιμότερο να γίνεται συνδυασμός για το καλύτερο αποτέλεσμα.-
9/ *** Η μεσογειακή διατροφή απωθεί καρδιακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια :
* Η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια και φρέσκα φρούτα μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές νόσους και τα εγκεφαλικά επεισόδια, αναφέρεται σε έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το μοτίβο διατροφής έχουν πιο υγιή καρδιά. Ερευνητές επέλεξαν τυχαία εθελοντές για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι οποίοι βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και τους παρείχαν ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που έπρεπε να ακολουθήσουν για πέντε χρόνια. Αυτό επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να διαχωρίσουν το ρόλο που έπαιξε η διατροφή στην υγεία των εθελοντών.
«Τα νέα είναι καλά, αφού πλέον γνωρίζουμε πώς να αποτρέψουμε την κύρια αιτία θανάτων –τις καρδιοαγγειακές παθήσεις- χορηγώντας στους ασθενείς μια καλή δίαιτα», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεζ-Γκονζάλες, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Σύμφωνα με τον Γκονζάλες, το μυστικό που εγγυάται μια υγιή καρδιά βρίσκεται στον συνδυασμό των μεσογειακών τροφών και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο συστατικό.
«Η ποιότητα των λιπαρών στη μεσογειακή διατροφή είναι πολύ καλή. Αυτή η καλή πηγή θερμίδων αντικαθιστά τις επικίνδυνες για τον οργανισμό θερμίδες».
10/ *** Τα έμβρυα ακούν και ξεχωρίζουν τη γυναικεία και την ανδρική φωνή :
* Τα μωρά είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές συλλαβές που ακούν μέσα στη μήτρα και να διακρίνουν την ανδρική-πατρική από τη γυναικεία-μητρική φωνή, τρεις ολόκληρους μήνες πριν γεννηθούν. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που πραγματοποίησε εξονυχιστική εγκεφαλική απεικόνιση σε 12 μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Φαβρίς Βαλουά του Πανεπιστημίου «Ιούλιος Βερν» στην Αμιένη της Πικαρδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC και το «Nature», διαπίστωσαν ότι ακόμα και στα μωρά που γεννιούνται πολύ πριν την ώρα τους (έπειτα από 28 εβδομάδες κύησης, αντί τις κανονικές 37 εβδομάδες) ο εγκέφαλός τους μπορεί να επεξεργάζεται τον λόγο που ακούει με τρόπο παρόμοιο με αυτό των ενηλίκων.
Παρόλο που έχουν εγκέφαλο σε μεγάλο βαθμό υπό διαμόρφωση, τα πρόωρα μωρά μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στις συλλαβές που ακούν, όπως κάνουν και οι ενήλικοι. Από αυτό οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και μέσα στη μήτρα, στα έμβρυα που πρόκειται να γεννηθούν φυσιολογικά.
Το αυτί και το αντίστοιχο κέντρο ακοής του εγκεφάλου σχηματίζονται περίπου στην 23η εβδομάδα της κύησης. Είναι ήδη γνωστό ότι τα μωρά που γεννιούνται κανονικά ύστερα από περίπου 37 εβδομάδες έχουν αξιοσημείωτες γλωσσικές ικανότητες, καθώς αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους, μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές γλώσσες που είχαν ακούσει προτού γεννηθούν, ενώ δείχνουν να θυμούνται ακόμα και μικρές ιστορίες που τους διάβαζε η έγκυος μητέρα τους, όταν αυτά βρίσκονταν ακόμα στη μήτρα της.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ομοφωνήσει όσον αφορά στους τρόπους με τους οποίους το έμβρυο αποκτά αυτές τις ικανότητες. Η βασική διαφωνία εστιάζεται στο κατά πόσο πρόκειται για έμφυτες ικανότητες ή για κάτι που το μωρό αρχίζει να μαθαίνει αμέσως μόλις γεννιέται.
Για να δώσουν απάντηση σε αυτό, οι Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν τις νευρωνικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο του μωρού, προτού αυτό γεννηθεί.
Επειδή όμως είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να γίνει σε ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα, επέλεξαν τη λύση να μελετήσουν τον εγκέφαλο πρόωρων μωρών ίδιας ηλικίας που μόλις είχαν γεννηθεί.
Οι επιστήμονες έβαλαν στα μωρά να ακούσουν απαλές φωνές, ενώ αυτά κοιμούνταν μέσα στις θερμοκοιτίδες τους, και μετά παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω μιας μη επεμβατικής απεικονιστικής τεχνικής. Όπως διαπιστώθηκε, τα μωρά είχαν ήδη τις κατάλληλες εγκεφαλικές δομές για να μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα στις γυναικείες και στις ανδρικές φωνές, καθώς επίσης ανάμεσα σε διαφορετικές συλλαβές (γκα, μπα κ.λπ.). Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν για νευρωνική επεξεργασία τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν και οι ενήλικοι για να κατανοούν τον λόγο και τη γλώσσα.
Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος, ήδη από τον έκτο μήνα της ανάπτυξης του μωρού, διαθέτει τις αναγκαίες λειτουργικές δυνατότητες για γλωσσική κατανόηση και δεν είναι ανάγκη να τις αποκτήσει βαθμιαία μετά τη γέννηση. Άρα, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, η γλωσσική επεξεργασία αποτελεί μια έμφυτη ικανότητα ή μάλλον μια ικανότητα που αναπτύσσεται στη μήτρα υπό την επίδραση των φωνών των γονέων.
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 :
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/1-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση 1 Φεβρουαρίου 2013, ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ γιά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !! Μαζί με την Καλημέρα μας ! .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/01-2013.html , Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ γιά Όλους μας.-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/t-02-2013.html , Tο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2013 , ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/02-03-2013.html , ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σ/Κ 02 καί 03 Φεβρουαρίου 2013 :.-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/02/03-2013.html , Κυριακάτικη ενημέρωση 03 Φεβρουαρίου 2013.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/t-04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/05-2013.html , Αθλητική δραστηριότητα και τα παράξενα Τρίτη 05 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/02/06-20123.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 ,Φεβρουαρίου 20123 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/02/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης την βροχερή Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/02/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης την βροχερή Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~**http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/02/08-2013.html , Γεγονότα χθές και σήμερα 08 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/02/09-10-2013.html , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 καί 10Φεβρουαρίου 2013.-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/02/09-2013.html , Αυτό το βροχερό Σαββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/02/to-10-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 ,.-
~***** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/11-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Φεβρουαρίου2013.-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/02/13-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 .-
~*** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/14-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2012 .-
~**http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/15-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15Φεβρουαρίου 2013 .-~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/16-17-2013.html, Αυτό το Σ/Κ στην ενημέρωση , Αθλητικό Σ/Κ 16 καί 17 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 (12) .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/02/18-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013.-
~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/02/20-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετέρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 .-
~* * http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/02/21-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/21-2013.html , Αθλητική παρουσίαση Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/02/22-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/02/22-2013.html , ΑΥΤΟΙ που μας ΓΡΑΦΟΥΝ Αδιακρίτως, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/22-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/02/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/02/24-2013.html , Το Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωσή μας 24 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/02/25-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/02/26-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/02/26-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ , Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ γιά Όλους μας .,-
***
~** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~ http://www.youtube.com/stamos01 , = 2319
video.-~ http://www.youtube.com/stamatios01 , = 735 video.-
~ http://www.youtube.com/vlasiskal , = 757 video.-
Σύνολο : 3811 βίντεο ανηρτημένα .-
*** ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.387085438017518.85142.308862112506518&type=1 , ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΑΣΠΡΟΜΑΤΡΕΣ ).
*** ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΠΥΜΕ ΕΠΙΣΕΙΣ :
www.emessinia.gr , ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
www.diasnews.com , ΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
www.marathoupoli.com.gr , ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗ
www.kefalinou.blogspot.com , ΚΕΦΑΛΗΝΟΥ
www.mani.org.gr , ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΜΑΝΗ
www.tripilis.gr , ΤΡΙΠΙΛΑ
www.pera.gr , ΠΕΡΑΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
www.lefktro.gov.gr ,ΛΕΥΚΤΡΟ
www.romiosini.org.gr , ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ
*** ***** ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ :
~* www.hellascountryclub.gr ,?
~** www.spilaiokapsia.gr =ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΨΙΑ
*** http://travelphoto.gr/agios-petros-arcadia/ .= ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ .-
** http://www.discover-peloponnisos.gr/Default.aspx?id=1272&nt=18&lang=1 , .
~** www.dryades-arcadia.gr .-
~* http://www.neromylos-nikola.gr/O_Neromylos_toy_Nikola.htm = ΜΠΑΣΤΑ …ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ .-
* http://ithominews.blogspot.com/ ,
~* http://meropitopik.blogspot.com/ ,
http://www.mmess.gr/ ,Ι.Μ.ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
~** http://disval.blogspot.com/ ,
~* http://www.agioritikovima.gr/ , *
~* http://www.mountathos.gr/ ,
~* http://arxaiaithomi.gr/ ,
* http://lyrasi.blogspot.com/ ,
~~* http://valirsa-messinias.blogs.gr/ .
~* http://dimmerop.blogspot.com/ ,
~* http://valirsa-messinias.blogs.gr/ ,
~* http://platykalamatasmessinias.blogspot.com/ ,
~* * http://snsarfara.blogspot.com ,
*** Τα ημερινά μας Βίντεο :
~* Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου ¨ :
http://youtu.be/XRpAA-pNrnk ,
**** Στην Μαρίνα παραλία
Καλαμάτας 25-02-2013 :
*** ΔΕΙΤΕ Επίσης :
~*** Χορός τραγούδι
Σταματάκος 23-02-2013 :
http://youtu.be/TUKTXpHnmHw ,
~** ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ διασκέδαση χορός 23-2-2013 2013 :
http://youtu.be/UeHz1KBga3k ,
Σχόλια