Μεγάλη Πέμπτη 12/04/2012 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης

Μεγάλη  Πέμπτη 12/04/2012  στην καθημερινότητα της ενημέρωσης  :
Το Άγιον Μύρο παρασκευάζεται κάθε  4 χρόνια στο Οικουμενικό  Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη  για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες  ανά τον κόσμο .-

**
*** Το πιο «φτωχό» Πάσχα για τον Τουρισμό
~ Το πιο «φτωχό» Πάσχα σε επίπεδο τουρισμού είναι το φετινό, αφού λίγα είναι τα ξενοδοχεία που άνοιξαν στην Κρήτη ενώ ελάχιστη τουριστική κίνηση.Σύμφωνα με τα haniotikanea.gr περίπου δέκα είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες στο Ρέθυμνο που είναι ανοιχτές αυτήν την περίοδο, για να υποδεχθούν τους λίγους επισκέπτες του Πάσχα.«Οι άλλοι δεν είχαν τίποτα να περιμένουν, αλλά και τα ξενοδοχεία που άνοιξαν έχουν πολύ χαμηλή πληρότητα. Τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα από τις προβλέψεις μας τόσο σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τουρισμό όσο και τους επισκέπτες από το εξωτερικό», λέει χαρακτηριστικά ο ...
~*** Αν κρατήσει ο Καμμένος πάμε για την πρωτιά εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ

~ Πράσινος βουλευτής σε εκτιμήσεις του πριν λίγο σε συνεργάτη του logia-starata αποκάλυψε πως στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι αν κρατήσει ως και τις εκλογές τη δημοσκοπική δυναμική που δείχνει το νεοσύστατο κόμμα του Πάνου Καμμένου τότε το ΠΑΣΟΚ με το Βαγγέλη Βενιζέλο στο τιμόνι , θα διεκδικήσει στα ίσα την πρώτη θέση από τη Νέα Δημοκρατία.Διαβάστε περισσότερα »

~*** ***MOIΡΑΣΜΑ ΧΑΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ και Γ.ΚΥΡΤΣΟ

~ Από το http://vapsomalliades.blogspot.com *Δημοσιογράφος δεινός*. Αναλυτής από τους λίγους. Αλλά και εργατικός. Και ευφυής (παράδοξο για επαγγελματία δημοσιογράφο). Ο χαρακτήρας του, βέβαια, δεν είναι πολύ καλός, ενώ χαρακτηριστική είναι η υπέρμετρη φιλοδοξία, σκληρότητα και εγωπάθειά του. Ποιος, όμως, που επιδιώκει την επιτυχία, σε αυτό το επάγγελμα, είναι αμέμπτου ήθους και χαρακτήρος; Έχει, μόνο, ένα μικρό βίτσιο - ένα μεράκι που καταδεικνύει τον ναρκισσισμό του, την κακή σχέση του με τον Χρόνο και, εν τέλει, την βαθύτερη επιφανειακότητά του (καλά κρυμμένη μέσα από την "έγκυρη" ...

~** Πάσχα στο Άγιον Όρος

 * Ο ήχος από το τάλαντο στην Αθωνική Πολιτεία, το Άγιον Όρος, καλεί μοναχούς και προσκυνητές στο Καθολικό για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Κάτω από το φως των κεριών, που δημιουργεί κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι χοροί των ψαλτών και το τελετουργικό, που παραμένει αμετάβλητο αιώνες τώρα, ωθούν τον προσκυνητή να έρθει σε κοινωνία με τον Κύριο, να μετάσχει στο Θείο Δράμα, να έρθει κοντά στο μυστήριο του θανάτου, της Ανάστασης, της αιώνιας ζωής.
* Το Πάσχα στο Άγιον Όρος δεν έχει βεγγαλικά, ψητό στη σούβλα και χορούς. Είναι ένα Πάσχα βαθιά μυστηριακό. Εδώ η Ανάσταση είναι ο θεμέλιος λίθος της μοναστηριακής ζωής.
 * Μετά την κορύφωση των Παθών με τη Σταύρωση και το θάνατο του Θεανθρώπου αρχίζουν οι ακολουθίες με τους μεγαλύτερους συμβολισμούς.
* Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μοναχοί και προσκυνητές γονατίζουν μπροστά στον Εσταυρωμένο. Κατεβάζουν το νεκρό σώμα του Ιησού από το σταυρό. Το πορφυρό πανί με το σώμα του μεταφέρεται από τους μοναχούς στο τραπέζι, που συμβολίζει τον Άγιο Τάφο. Η ατμόσφαιρα είναι επιβλητική, καθώς το σκοτάδι μέσα στο Καθολικό σπάει μόνο από το λιγοστό φως των κεριών.
* Ο Επιτάφιος εδώ δε θυμίζει σε τίποτα εκείνους που συναντά κανείς στις περιφορές της Μεγάλης Παρασκευής. Είναι απλός. Ένα χρυσοκέντητο πορφυρό πανί.
* Μετά το τέλος της ακολουθίας οι μοναχοί στολίζουν με λουλούδια Επιτάφιο. Σαν τους μαθητές του Χριστού.
* Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, επιστρέφουν στο Καθολικό και ψέλνουν τα εγκώμια της μέρας γύρω από το νεκρό σώμα του Χριστού. Ένας ένας προσκυνούν αυτόν που κατέβηκε στον Άδη για να φέρει τη νέα ζωή.
* Έξι μοναχοί παίρνουν στα χέρια τους τον Επιτάφιο, το χρυσοκέντητο, δηλαδή, πορφυρό πανί. Βγαίνουν από το Καθολικό για την περιφορά γύρω από το ναό. Πριν ο Επιτάφιος επιστρέψει στο ναό οι μοναχοί τον κρατούν πάνω από την κύρια είσοδο. Ένας ένας οι μοναχοί και οι προσκυνητές περνούν από κάτω σαν να κατεβαίνουν μαζί με τον Ιησού στον Άδη. Ο θρήνος, όμως, κρατά λίγες ώρες.
* Το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως έρχεται το πρωί το Μεγάλου Σαββάτου. Οι ιερείς φορούν ήδη λευκά άμφια, καθώς ο λίθος από τον τάφο του Ιησού έχει κυλιστεί. Η λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως είναι χαρμόσυνη και ο ναός γεμίζει με βάγια και δάφνες που πετά ο ηγούμενος σε μοναχούς και προσκυνητές.
* Η μέρα κυλά ήσυχα, ώσπου το σκότος να γίνει φως από το Αναστάσιμο φως που έρχεται και στο Όρος από τον Πανάγιο Τάφο.
* Ο ηγούμενος μοιράζει σε όλους το φως μόλις ακούγεται το «δεύτε λάβετε φως».
* Το Χριστός Ανέστη ψέλνεται έξω από το Καθολικό υπό τους ήχους των ταλάντων που ηχούν χαρμόσυνα. Επιστρέφουν στο Καθολικό για να ολοκληρωθεί η λειτουργία. Το φιλί της αγάπης, που ανταλλάσουν φιλώντας ο καθένας ένα σταυρό και μια εικόνα στα χέρια του άλλου, δίνει το νόημα της ενότητας της εκκλησίας.
* Μετά την Ακολουθία της Αναστάσεως μοναχοί και προσκυνητές μετακινούνται στην τράπεζα της μονής για το πρώτο μη νηστίσιμο γεύμα μετά από νηστεία 40 ημερών.
* Ψάρι, χόρτα, κρασί και κόκκινα αυγά βρίσκονται ήδη στα τραπέζια. Αμέσως μετά το πασχαλινό γεύμα οι μοναχοί και οι προσκυνητές επιστρέφουν στο ναό.
* Στο τέλος της πρωινής Λειτουργίας παίρνουν από τα χερια του ηγούμενου ευλογία, ένα γλυκό και ένα κόκκινο αυγό.
* Όμως, οι τελετουργίες του Πάσχα δεν τελειώνουν εδώ. Τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά από το Πρωτάτο, τον τρίκλιτο βασιλικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Καρυές, μια πολύωρη πασχαλινή λιτανεία. Με τις εικόνες στα χέρια οι μοναχοί από το Πρωτάτα μετακινούνται από κελί σε κελί, από σκήτη σε σκήτη και στις κοντινές Ιερές Μονές, όπου πραγματοποιούν σύντομες στάσεις.
* Αν πάρει κανείς αυτές τις ημέρες το καραβάκι από την Ουρανούπολη για τη Δάφνη, θα ζήσει ένα Πάσχα εντελώς διαφορετικό. Το Περιβόλι της Παναγίας δεν έχει φολκλόρ, αλλά προσευχή, σιωπή για τη σωτηρία του ανθρώπου. Γι’ αυτή τη σωτηρία που έγινε η Ανάσταση. Κ. Μανιμανάκης
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ :
*** ΠΑΣΟΚ
Image
~ Ανακοινώθηκαν οι 6 από τους 7 υποψηφίους
 * Το γρίφο του ψηφοδελτίου του στη Μεσσηνία φώτισε χθες σε μεγάλο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας προς επικύρωση στο Εθνικό Συμβούλιο - παρά τις δυσκολίες που συνάντησε στην κατάρτισή του – το 90% των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές στις 6 Μαΐου.
* Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, υποψήφιοι θα είναι οι δύο νυν βουλευτές, Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο οικονομολόγος Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, ο εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Κώστας Ανδρεάκος, ο επίσης εκπαιδευτικός Στράτος Καλογερέας και ο αγρότης- συνδικαλιστής Αναστάσιος Αποστολόπουλος. Η 7η υποψηφιότητα που απομένει για να κλείσει το ψηφοδέλτιο αναμένεται να ξεκαθαριστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
* Από κύκλους του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που σε τόσο σύντομο διάστημα και ταυτόχρονα με την προκήρυξη των εκλογών, το κόμμα είναι έτοιμο και αποφασίζει τη σύνθεση των ψηφοδελτίων. Φυσικά, υπάρχει ένα κενό ακόμα, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο και χρήσιμο να υπάρξει έως τη νομική προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, που είναι σε εννέα ημέρες, γιατί στόχος είναι να στρατευθούν και άλλες δυνάμεις, να συμπαραταχθούν προσωπικότητες και, κυρίως, να είναι ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός των νέων που θα μετάσχουν στα ψηφοδέλτια.  Α.Π.

*** Ο κύβος ερρίφθη, κάλπες στις 6 Μαΐου
 Image
* Διάλυση της Βουλής, με προκήρυξη εκλογών για τις 6 Μαΐου, αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό. Οι κ.κ. Παπούλιας και Παπαδήμος δε θέλησαν να έχουν τον καθιερωμένο τυπικό διάλογο ενώπιον των δημοσιογράφων, καθώς ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να ενημερώσει τους εκπροσώπους του Τύπου ότι πρόκειται να τοποθετηθεί με το μήνυμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό.
* Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου.
 ~* Δηλώσεις Παπαδήμου Στο Υπουργικό
* Σε δηλώσεις του κατά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι το συνολικό αποτέλεσμα της κυβέρνησής του ήταν ιδιαίτερα θετικό και αφήνει μια «σημαντική κληρονομιά», καθώς, όπως είπε, «σε αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται, να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας».
* Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξαν λειτουργικά προβλήματα και αρρυθμίες, ιδίως τους δύο πρώτους μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ προσδιόρισε τις προκλήσεις «για να ολοκληρωθεί και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας, και απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις».
* Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος της χρεοκοπίας και πως η κυβέρνηση διαμόρφωσε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της προσπάθειας, με το διττό στόχο της εξυγίανσης του κράτους και της διασφάλισης δημοσιονομικής σταθερότητας και της αποκατάστασης στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

*** Σε αρνί και κατσίκι

Image
~ Σχετικά μειωμένες οι τιμές με πολλές διακυμάνσεις
 * Φθηνότερες από πέρυσι, αλλά και με μεγάλες διακυμάνσεις από κατάστημα σε κατάστημα, είναι φέτος οι τιμές σε αρνί και κατσίκι στα κρεοπωλεία της Καλαμάτας. Ενώ πέρυσι ήταν μεταξύ 10 και 11 ευρώ, φέτος ξεκινούν ακόμη και από 8 ευρώ στο αρνί, ενώ φτάνουν και ξεπερνούν τα 10. Όσο για τις παραγγελίες και γενικότερα την αγοραστική κίνηση, οι κρεοπώλες που μίλησαν στο «Θ» δήλωσαν ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής και αισιόδοξοι για τη συνέχεια.
 * «Ανάλογα με την οικονομική κρίση που υπάρχει, πάμε καλά. Και οι παραγγελίες μας έχουν πάει αρκετά καλά, αλλά και ο κόσμος δείχνει να μας προτιμάει» μας είπε χθες ο κρεοπώλης Δημήτρης Μουτεβελής. «Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να πούμε ότι δεν έχουν καμία σχέση τα αρνιά και τα κατσίκια που πουλάει ο παραδοσιακός κρεοπώλης, εδώ στην πόλη μας και το νομό, με ό,τι πουλάνε τα πολυκαταστήματα. Εμείς στηρίζουμε την ντόπια κτηνοτροφία, αγοράσαμε όλοι οι παραδοσιακοί κρεοπώλες από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας και πουλάμε τα κρέατα τα δικά μας. Καμία σχέση, λοιπόν, με τα πολυκαταστήματα που φέρνουν κρέατα και λένε μόνο με μια ταμπέλα “ελληνικά” χωρίς τίποτε άλλο, “σπάνε” τις τιμές και προσπαθούν να δείξουν ότι, τάχα, αυτοί πουλάνε πιο φθηνά ή συμμερίζονται την οικονομική κρίση. Εμείς δεν μπορούμε ούτε να αγοράσουμε πολύ φθηνά και φυσικά ούτε να πουλήσουμε πολύ φθηνά. Ας αναλογιστεί ο κόσμος, ποιον πρέπει να στηρίξει. Εμείς στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία της περιοχής μας. Όλοι φοβόμασταν, λόγω της κρίσης, αλλά μέχρι στιγμής ο κόσμος μάς υποστηρίζει, έχει αρκετές παραγγελίες δώσει και αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση Παρασκευή και Σάββατο.
* Οι τιμές είναι από 8,50 - 9.00 μέχρι 10,50 ευρώ, ανάλογα με τα κιλά. Όσο πιο μικρό είναι το ζώο, τόσο ανεβαίνει η τιμή. Σε σχέση με πέρυσι, η μείωση που έχει γίνει είναι αρκετή και αυτό είναι προς τιμήν και των παραγωγών μας, οι οποίοι δέχθηκαν να πουλήσουν φθηνότερα, αλλά και οι κρεοπώλες, κάνοντας το αντίστοιχο, πουλάμε σε καλύτερες τιμές από άλλες χρονιές».
* Από την πλευρά του, ο κρεοπώλης Βαγγέλης Μάλαμας παρατήρησε: «Σε σχέση με πέρυσι, είναι πιο ήπια τα πράγματα, γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Αλλά για την ώρα, καλά πάμε. Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα, ενώ περιμένουμε Παρασκευή, Σάββατο να κορυφωθεί η κίνηση. Πάντως, οι ποσότητες που παραγγέλνουν είναι μικρότερες από πέρυσι, πιο συγκρατημένες. Αυτό που συμβαίνει με την κρίση, θα το υποστούμε όλοι μαζί. Υπάρχουν βέβαια και πελάτες που βάζουν και σούβλα, αρκετοί έχουν παραγγείλει ολόκληρα αρνάκια και κατσικάκια. Οι τιμές είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα από πέρυσι κατά ένα ευρώ περίπου. Πέρυσι ήταν 10 με 11, φέτος είναι 9,50 με 10».
* Και ο κρεοπώλης Δημήτρης Αλεξανδρόπουλος πρόσθεσε: «Τα πράγματα πάνε καλά, ενώ οι τιμές έχουν πέσει σε σχέση με πέρυσι, λόγω κρίσης. Εμείς πουλάμε 9 ευρώ το κατσίκι, 8 το αρνί και 5 τις πατσές, τα πόδια και τα άντερα. Οι περισσότεροι περιμένουν τελευταία στιγμή να ψωνίσουν. Παραγγελίες έχουμε, αλλά όχι όπως πέρυσι, είναι λιγότερες. Ρίξαμε τις τιμές για να ψωνίσει ο κόσμος, να μη φοβάται, και να περάσει καλό Πάσχα. Βέβαια, κάποιος κόσμος δυσκολεύεται παρ’ όλο που έπεσαν οι τιμές».Της Μαρίας Νίκα Πηγή  εφημερίδα  "Θάρρος" .-  2012 .-

*** Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Image
* Ταξιδεύει την Ελλάδα στην Κίνα
 ~ Το αποτύπωμά της και στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, πολλά από τα οποία ήδη αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν αδυναμία ακόμη και εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ή τηλεφώνου, αφήνει η κρίση, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.
~ Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα περνούν μακρά περίοδο, όχι μόνον οικονομικής δυσπραγίας, αλλά -όπως υποστηρίζουν αρκετοί πρυτάνεις- και καχυποψίας, καθώς έχουν δημοσιοποιηθεί κυρίως αρνητικά, σε αντίθεση με τα μη προβεβλημένα, όπως υποστηρίζουν οι πρυτάνεις, θετικά στοιχεία. Επιτελείται έργο στα ΑΕΙ, ακόμη και σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, λένε.
~ Ιδιαίτερα δραστήριο εμφανίζεται ένα νέο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο εγκαινίασε πρόσφατα συνεργασία με το Jiao Tong University, στη Σαγκάη. Με έτος ίδρυσης το 1796, πρόκειται για το αρχαιότερο και το δεύτερο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της Κίνας.
~ Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου και ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων Κ. Γεωργιάδης πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Σαγκάη και είχαν σειρά συναντήσεων εργασίας με τους Κινέζους συναδέρφους τους. Συμφωνήθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών των δύο Ιδρυμάτων, η προαγωγή των ελληνικών και κινεζικών Σπουδών στα δύο Ιδρύματα, η ανάπτυξη σε αυτά, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας της συνεργασίας, των πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών σπουδών σε Ελλάδα και Κίνα, η ίδρυση μόνιμων δομών για τη μελέτη και έρευνα του ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού και η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην ελληνική πολιτιστική εβδομάδα που θα διοργανώσει το Jiao Tong University το 2013.
~ Τέλος, υπεγράφη από τον κ. Παπαθεοδώρου και τον αντιπρόεδρο του Jiao Tong University, Wang Jie, συμφωνία συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων σε τελετή που έγινε στην πρυτανεία του κινεζικού πανεπιστημίου, παρουσία του γενικού προξένου και αντιπροσωπείας του Προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη.
~ Εξάλλου, ο πρύτανης του ελληνικού πανεπιστημίου προσκάλεσε τις πανεπιστημιακές Αρχές του Jiao Tong University να επισκεφθούν το ελληνικό Ίδρυμα τους προσεχείς μήνες.
~ Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε και έδωσε διάλεξη στο Shanghai University of Sport, με τις αρχές του οποίου συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.
~ Το ΑΜΠΕ απευθύνθηκε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και του έθεσε σειρά ερωτημάτων και πρώτα απ’ όλα να μας μιλήσει για τις δραστηριότητες και τους στόχους ενός νέου Πανεπιστημίου.
~ Παρά τα μόλις δέκα χρόνια λειτουργίας του το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, εμφανίζει σταθερή ανάπτυξη. Διαθέτει δέκα τμήματα και έξι σχολές, δέκα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και σημαντικό αριθμό υποψήφιων διδακτόρων και ερευνητών. Βασική στρατηγική επιδίωξη τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε η σύναψη ακαδημαϊκών, ερευνητικών και αναπτυξιακών συνεργασιών με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
~ «Η συνεργασία μας με το Jiao Tong University της Σαγκάης, η οποία προετοιμάστηκε τους τελευταίους έξι μήνες, εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική» σημειώνει στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης Θ. Παπαθεοδώρου και προσθέτει: «Πέρα από τις ανταλλαγές φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών, δρομολογήσαμε τη δημιουργία μόνιμης δομής του Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών του Jiao Tong University στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αντίστοιχα έδρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Jiao Tong University. Το εν λόγω Ίδρυμα είναι από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα της Κίνας, με διεθνή αναγνώριση και σημαντική θέση μεταξύ των κινεζικών πανεπιστημίων. Η συνεργασία μαζί τους διαμορφώνει αναπτυξιακές συνθήκες για το πανεπιστήμιό μας, αλλά φιλοδοξεί επίσης να προσφέρει ένα δίαυλο επικοινωνίας του Ιδρύματος αυτού με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θεωρώ ότι η συνεργασία αυτή είναι άκρως σημαντική και η αναπτυξιακή της διάσταση θα αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον».
~ Φαίνεται πως η πόρτα που άνοιξε στη μακρινή Κίνα, είχε ανοίξει νωρίτερα στην Ευρώπη.
~ «Ανάλογες συνεργασίες έχουν συναφθεί με πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου» αποκαλύπτει ο κ. Παπαθεοδώρου και συνεχίζει: «Ειδικότερα, με το πανεπιστήμιο του Μπορντώ έχουμε ήδη υπογράψει προγραμματική συμφωνία στα πεδία διδασκαλίας και έρευνας και υλοποιούμε πρόγραμμα συνεπίβλεψης διατριβών. Με τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ιταλίας έχουμε δρομολογήσει την ίδρυση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ανάλογη πολιτική ακολουθείται με πανεπιστήμια της Μεσογείου στο πλαίσιο του Δικτύου Πανεπιστημίων epuf, όπως επίσης και του δικτύου elu. Παράλληλα, ενισχύεται ο ρόλος του πανεπιστημίου μας σε διεθνείς πανεπιστημιακούς οργανισμούς. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι η έξοδος από την κρίση θα στηριχθεί στην επένδυση στη γνώση και στην αξιοποίηση της δυναμικής των πανεπιστημίων της χώρας μας, παρά τα σημερινά προβλήματα».
~ Σχετικά με το ποιος είναι ο στόχος του πανεπιστημίου, ιδιαίτερα στο υπάρχον περιβάλλον και πώς μπορεί να συμβάλει ένα ΑΕΙ στην ανάπτυξη μιας περιφέρειας, όπως είναι η Πελοπόννησος, ο πρύτανης του Ιδρύματος σημειώνει: «Εμπέδωση, εμβάθυνση και ενίσχυση του ρόλου του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων Προγραμμάτων Σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την προσέλκυση νέων ερευνητών και επιστημόνων και μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών. Παράλληλα, εργαζόμαστε για τη σύνδεση της ανάπτυξης του πανεπιστημίου μας με την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι διεθνείς συνεργασίες μας για τη λειτουργία Masters, MBA στο πλαίσιο του Erasmus Mudus με πανεπιστήμια της Κύπρου, της Ισπανίας, αλλά και της Κίνας, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.
~ Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρεται και στο νέο νόμο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται πλέον τα ανώτατα Ιδρύματα να αναπτυχθούν.
~ «Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει την άποψή μας, τόσο στη Σύνοδο όσο και στο δημόσιο διάλογο, ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται αλλαγές για να μπορέσει να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Η σημερινή κατάσταση έχει καταδείξει τα αδιέξοδα και η υπέρβασή της προϋποθέτει συναίσθηση του δημοσίου συμφέροντος και θεσμικές αλλαγές που θα συμπεριλαμβάνουν θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν είναι ζήτημα απόρριψης ή αποδοχής, αλλά εθνικής στρατηγικής, την ώρα που τα πανεπιστήμια αποδεικνύουν ότι είναι πυλώνας επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας».  Μαρία Παπουτσάκη  .
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
*** Στην Καλαμάτα ο Α. Τσίπρας την Πέμπτη 19 Απριλίου
Image
~* Όπως ανακοινώθηκε χθες, η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Απριλίου, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, με ομιλητή τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Τσίπρα.-

*** Για τις οφειλές του Κεντρικού Αγωγού αποχέτευσης

Image
~ Αγωγή κατά του τέως Δήμου Αβίας ο Δήμος Καλαμάτας
 * «Αναγνωρίζω τις υποχρεώσεις μου, θα τις εκπληρώσω με όποιον τρόπο βρω, όταν οριστικοποιηθεί η κατάσταση», ήταν η απάντηση που έδωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, στα όσα δήλωσε πρόσφατα σχετικά με το θέμα των οφειλών του τέως Δήμου Αβίας προς τη ΔΕΥΑΚ για την επέκταση του αγωγού ακαθάρτων έως τις Κιτριές ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας.
* Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννημάρας, ο Δήμος Δυτικής Μάνης άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2011 και με την ανάληψη των καθηκόντων του συναντήθηκε με τον τέως δήμαρχο Αβίας Παν. Μπασάκο, σχετικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, και για το συγκεκριμένο θέμα ο τελευταίος εξέφρασε τις απόψεις του.
 * Λίγο αργότερα συμμετείχε σε σύσκεψη στη ΔΕΥΑΚ, παρουσία του προέδρου της, του γενικού διευθυντή της και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, όπου κατέθεσε την πρόταση να λαμβάνει ο Δήμος Καλαμάτας τα έσοδα μέχρι να εξοφληθεί η εκκρεμότητα με τον τέως Δήμο Αβίας.
* «Έκτοτε, περίμενα τα αποτελέσματα αποδοχής της ή μη. Στις 2 Απριλίου συναντήθηκα με το δήμαρχο Καλαμάτας για άλλα θέματα, μου γνωστοποίησε και αυτή την εκκρεμότητα, του απάντησα πως έχω καταθέσει πρόταση και μετά από επικοινωνία με το γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, μου είπε ότι δε συμφωνεί. Παράλληλα, έλαβα έγγραφο της ΔΕΥΑΚ με συνημμένη αγωγή από το 2010 προς τον τέως Δήμο Αβίας, την ύπαρξη της οποίας δε γνώριζα. Απάντησα εγγράφως ότι περιμένω να μελετήσει η νομική υπηρεσία τις εκκρεμότητες και θα εκπληρώσω τις υποχρεώσεις μου. Δεν έμεινα αδιάφορος και αναγνωρίζω ό,τι αποφασίσει η αγωγή. Πώς μπορώ να πληρώσω κάτι χωρίς στοιχεία;», αναρωτήθηκε.
* Ακολούθως απάντησε στα σχόλια ότι ο Δήμος Δυτικής Μάνης δεν μπορεί να «σταθεί» μόνος του. Όπως είπε, ανάμεσα σε άλλα, «η Μάνη και οι Μανιάτες ήταν πάντα μόνοι τους, αλλά με την εργατικότητα, την υπομονή και τη διπλωματία τους κατάφεραν ό,τι κατάφεραν έως σήμερα. Θέλω να πιστεύω ότι κι εμείς έχουμε στοιχεία των προγόνων μας και το ότι σε ένα χρόνο εντάξαμε πολύ μεγάλα έργα στο ΕΣΠΑ, αποδεικνύει τα όσα είπα». Πρόσθεσε δε ότι ο Δήμος είδε με πολύ ευαισθησία την προστασία της περιοχής με αναγκαία έργα, όπως ο βιολογικός καθαρισμός στα παράλια του τέως Δήμου Λεύκτρου, προκειμένου να μην επιβαρύνεται περιβαλλοντικά όλος ο Μεσσηνιακός κόλπος.
* Αναφέρθηκε ακόμη στη σημαντική προσπάθεια που καταβλήθηκε για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ, ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετείχαν, ενώ σημείωσε πως ο Δήμος του μπορεί να μην έχει διαχειριστική επάρκεια, αλλά για αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος. Πρόσθεσε πως εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία με την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων και σημείωσε: «Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε κανέναν, πολύ περισσότερο στο Δήμο Καλαμάτας. Η αγάπη μας φάνηκε και με το έργο του βιολογικού καθαρισμού. Αν δεν υλοποιούνταν, θα είχε επιπτώσεις και στην Καλαμάτα. Δεν είδαμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά το ευρύτερο καλό».
* Ανέφερε δε, ότι θα απευθύνεται οπουδήποτε, «προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας, το συμφέρον των δημοτών μας, το να τους δίνουμε εργασία και να απορροφούμε χρήματα από την κοινοτικά προγράμματα».
 ~* Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν»
* Το ύψος της αγωγής ξεκίνησε από 360.000 ευρώ περίπου, για να καταλήξει στις 256.000, αφού διαπιστώθηκε πως είχε πιστωθεί ποσό για τμήμα του αγωγού από το ξενοδοχείο «Φωτεινή» έως το Αρχοντικό (όπου ξεκινούν τα όρια του Δήμου Δυτικής Μάνης).
* Ερωτηθείς για το αν αισθάνεται πως βρίσκεται στη μέση μεταξύ της άτυπης «κόντρας» του Π. Νίκα με το βουλευτή Δημ. Κουσελά, απάντησε: «Για το συμφέρον του Δήμου, ο δήμαρχος οφείλει να ενεργεί προς κάθε κατεύθυνση, ζητώντας βοήθεια από όποιον μπορεί να τη δώσει. Δε σκεφτόμαστε τίποτε άλλο από το συμφέρον του Δήμου. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν, ούτε με το δήμαρχο, ούτε με τους βουλευτές, αλλά ούτε και με την Πολιτεία, αλλά θα αντιδράσω όταν αδικηθώ σε κάτι».  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου


*** Η Αstra Airlines πήρε τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα

Image

   * Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού που προκήρυξε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις λεγόμενες 24 άγονες γραμμές και αναρτήθηκαν στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» οι εταιρείες που αποκτούν δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης.
* Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, η αεροπορική εταιρεία Astra Airlines παίρνει τη γραμμή Θεσσαλονίκη- Καλαμάτα.
 * Για να ολοκληρωθεί η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ζητείται από τις εταιρείες να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης της σύμβασης, για κάθε μία από τις γραμμές, αορίστου διάρκειας και ποσού 5% επί του συνολικού αιτηθέντος αντισταθμίσματος, ενώ για κάθε μία από τις γραμμές που εκτελούνται χωρίς οικονομικό αντιστάθμισμα 40.000 ευρώ.

*** Ψηφίστηκε ο "Καλλικράτης 2"
~ Παραμένουν τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση
 * Δηλώσεις για το καινούργιο καθεστώς στους Δήμους από τον Αθ. Ηλιόπουλο
 * Όπως τόνισε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθ. Ηλιόπουλος, με το νόμο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση, ενσωμάτωση οδηγίας 2009/50/ΕΚ», που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, επήλθε μια σειρά από τροποποιήσεις σε σημαντικά θέματα των ΟΤΑ.
* Κωδικοποιημένες οι σημαντικότερες προσθήκες είναι οι εξής: Κατάρτιση αυτοδιοικητικού προγράμματος «ΑΚΣΙΑ» (Αυτοδιοίκηση- Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη), με άξονες: χρηματοδότηση ενταγμένων έργων στο πρόγραμμα «Θησέας», εκτέλεση έργων μέσω αυτεπιστασίας, μέτρα οικονομικής εξυγίανσης (δάνεια για ισοσκελισμό προϋπολογισμών).
 * Θέσπιση κοινωνικών παντοπωλείων ως υπηρεσίες παροχής ειδών πρώτης ανάγκης για σίτιση, ένδυση απόρων, καθώς και για διοργάνωση συσσιτίων. Ρύθμιση θεμάτων μεταφοράς μαθητών.
* Δυνατότητα απομαγνητοφώνησης πρακτικών συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου. Δυνατότητα μείωσης μισθωμάτων ακινήτων που εκμισθώνουν οι Δήμοι ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων το ανώτερο μέχρι 20%. Δυνατότητα θέσπισης ειδικού τιμολογίου από τις ΔΕΥΑ για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με αντικειμενικά κριτήρια.
* Χρηματοδότηση κοινωφελών επιχειρήσεων από τους Δήμους που καλύπτει τη διαφορά εσόδων- εξόδων του ετήσιου προϋπολογισμού. Επανέρχονται τα μικρής διάρκειας ημερομίσθια (παλαιά τετραήμερα) το ανώτερο μέχρι 5 και για 20 άτομα σε κάθε Δήμο.
* Ρυθμίσεις για τους ΦΟΔΣΑ, ένας σε κάθε περιφέρεια ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σκοπός τους θα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ. Ρυθμίσεις για τα λιμενικά ταμεία (λειτουργία, κινητή- ακίνητη περιουσία, προσωπικό).
* Σχολιάζοντας τις παραπάνω αποφάσεις, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι ο «“Καλλικράτης 2” διακατέχεται από αρκετές ασάφειες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τις ερμηνευτικές εγκυκλίους από το υπουργείο Εσωτερικών που θα εκδοθούν, μήπως και ξεδιαλύνουν το τοπίο. Κάποιες διατάξεις ίσως μάλιστα να είναι γραμμένες και στο… πόδι.
* Σε κάθε περίπτωση, με όσα προβλέπονται δε λύνονται τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, που είναι η έλλειψη πόρων, η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις, η μείωση προσωπικού στους ΟΤΑ.
* Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης. Αν δε στηριχτεί, επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάσχεση της κρίσης». Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

~ Μέτρα «ανάσα» για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις
 * Συνέντευξη Τύπου με θέμα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις έδωσαν χθες το μεσημέρι στελέχη του κόμματος στο Διοικητήριο στην Καλαμάτα.
* Όπως ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, «το θέμα της ρύθμισης μέχρι διαγραφής των χρεών των νοικοκυριών, των αγροτών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, είναι αναγκαίο και αναντικατάστατο συστατικό μιας προοδευτικής στρατηγικής διεξόδου από την κρίση.
 * Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθωτούς είναι η εξής:
1) Για κάθε οικογενειακό εισόδημα, που προέρχεται από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), από μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, προτείνουμε την απομείωση των δανειακών υποχρεώσεων, σε ετήσια ή μηνιαία βάση, αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών. Σε καμιά, όμως, περίπτωση η μηνιαία καταβολή δόσεων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
2) Όταν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει αυτό που λογίζεται ως “όριο φτώχειας”, τότε η δανειακή υποχρέωση διαγράφεται συνολικά και οριστικά.
3) Όσα δάνεια χορηγήθηκαν με ευθύνη των τραπεζών αγνοώντας τα υγιή πιστοδοτικά δεδομένα, απομειώνονται ισόποσα έως του ποσού καταβολής δόσεων που δεν υπερβαίνει αυτή του 30% των μηνιαίων αποδοχών και δεν οδηγεί τα εναπομείναντα εισοδήματα κάτω από το “όριο φτώχειας”.
~* Δεύτερον. Αγροτική οικονομία: Η διαμόρφωση χαμηλών επιτοκίων μέσω κρατικής επιδότησης του επιτοκίου για βραχυπρόθεσμα δάνεια που σχετίζονται ευθέως με τη συνέχιση τη γεωργικής παραγωγής (καλλιεργητικά δάνεια).
* Η έκδοση καλλιεργητικής κάρτας για κάθε αγρότη με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την αντίστοιχη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, και με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας και το κόστος καλλιέργειας κατά προϊόν.
* Η διασφάλιση, επίσης, των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη στα σημερινά τους επίπεδα, με πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης με πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου αγρότη για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να ξεπεραστεί η υπάρχουσα οικονομική κρίση.
* Με πάγωμα των χρεών των αγροτών στις τράπεζες και αναστολή της καταβολής των δανειακών δόσεων για το ίδιο διάστημα. Να σταματήσει η παρακράτηση από την ΑΤΕ των κοινοτικών ενισχύσεων για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων των αγροτών. Να εξετασθεί η δυνατότητα δημιουργίας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη στήριξη των αναγκών των μικρομεσαίων αγροτών.
* Ειδικά για τους αγρότες και κτηνοτρόφους προτείνουμε: Κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και του συνόλου των τόκων υπερημερίας. Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο με τα πρώτα 3 χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων. Γραμμή χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο των κτηνοτροφικών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να καταστεί δυνατό να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
~* Τρίτον. Για τις επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία προτείνουμε:
 1. Τη διαγραφή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων μιας επιχείρησης κατά ποσοστό αντίστοιχο της μέσης μείωσης του ετήσιου κύκλου εργασιών του κλάδου δραστηριοποίησης της εταιρείας κατά την τριετία 2009-2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη μείωση για τον ίδιο κλάδο κατά την προηγούμενη τριετία.
2. Ειδικά για το νομό μας, όπου το πρόβλημα των πυρόπληκτων δανείων είναι τεράστιο, θεωρούμε ότι το μέτρο για παράταση ενός χρόνου που δόθηκε, είναι μια πολύ μικρή ανάσα. Αυτό το οποίο χρειάζεται, είναι να γίνει παράταση της έναρξης αποπληρωμής τους κατά 8 χρόνια και η αποσύνδεση του επιτοκίου από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και η σύνδεσή του με το Euribor. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το επιτόκιο να πάει στο 1,6% από 8,5% που είναι σήμερα.
3. Ζητάμε, επίσης, να αξιοποιηθούν για την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ που αυτή τη στιγμή λιμνάζουν στις τράπεζες και δεν έχουν αξιοποιηθεί αυτά τα κεφάλαια.
4. Και τέλος, υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, για τη χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να στηριχθεί η απασχόληση και να τονωθεί η ανάπτυξη.
* Για τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, προτείνουμε, πριν από τη διαδικασία πλειστηριασμών και κατασχέσεων, να εφαρμοστεί το παραπάνω μέτρο της διαγραφής. Και η εναπομείνασα απαίτηση της τράπεζας να γίνει προσπάθεια να καλυφθεί από την αξία των ακινήτων ή τον εγγυητή». -

*** Ανάπλαση κεντρικής πλατείας

* Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση
 ~ Συνέχεια είχαμε χθες στις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών για το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα, αλλά και τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως.
~ Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα επαγγελματιών ζήτησε να συναντηθεί χθες το μεσημέρι με το δήμαρχο Παν. Νίκα, αλλά λόγω απουσίας του είναι πιθανό η συνάντηση να έγινε τελικά το βράδυ. Κύριο αίτημα ήταν να γίνει κάποια επαναδιαπραγμάτευση της άτυπης συμφωνίας για τη μη καταβολή τελών από την πλευρά των επαγγελματιών προς το Δήμο Καλαμάτας για όσο χρόνο διαρκούν τα έργα.
 ~ Από εκεί και πέρα, δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Θ. Μπρεδήμας. Όπως είπε: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής, συνεπεία της οποίας έχει διαταραχθεί η λειτουργικότητα και έχει δυσχερανθεί η κυκλοφορία των πέριξ της κεντρικής πλατείας χώρων, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται τόσο οι πολίτες όσο και οι καταστηματάρχες της περιοχής. Η εκτέλεση του έργου με ρυθμούς “χελώνας” πλήττει καίρια και την αξιοπιστία του δημάρχου Παν. Νίκα.
~ Συγκεκριμένα, στις 2 Απριλίου δήλωσε ο κ. Νίκας στον τοπικό Τύπο, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Πριν από το τέλος της εβδομάδας θα φύγουν οι τσίγκοι από το βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας και θα μετακομίσουν νοτιότερα”. Και συνέχισε: “Από χθες (1η Απριλίου 2012) έχει αρχίσει το καλούπωμα στο υπό κατασκευή έργο και θα ακολουθήσει το στρώσιμο της τσιμεντένιας υπόβασης, στην οποία θα γίνει νέα πλακόστρωση…”.
~ Επίσης, μία ημέρα αργότερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι “σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φάση του έργου από την οδό Κροντήρη μέχρι το ύψος που βρίσκεται το άγαλμα της Ελευθερίας θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70% με 80% μέχρι το Πάσχα”.
~ Δικαιολογημένη είναι πλέον η αντίδραση τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών από τις παρατεταμένες ανακολουθίες του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου. Και περισσότερο ηχηρή είναι η δημοσιευθείσα έντονη διαμαρτυρία των καταστηματαρχών της περιοχής, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται. Απευθυνόμενοι δε προς το δήμαρχο, αφού εκφράζουν την αγανάκτησή τους διότι άλλα τους είχε διαβεβαιώσει και άλλα γίνονται, τονίζουν και τα εξής: “Ευχαριστούμε κατ’ αρχάς που μας βοηθήσατε να καταλάβουμε, επιτέλους, σε ποια κατηγορία πολιτών πρώτα και επαγγελματιών επίσης, μας τοποθετείτε ή τουλάχιστον αυτό θέλετε”! Αφού αναφέρονται στις ανακριβείς διαβεβαιώσεις του δημάρχου για τα στάδια εκτέλεσης του έργου, προσθέτουν: “Δυστυχώς, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν τηρείται”!
~ Από τα παραπάνω προκύπτει: Δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα του εργολάβου. Το έργο έπρεπε να εκτελείται τμηματικά και να υπάρχουν δίοδοι επικοινωνίας από ένα άκρο στο άλλο. Ο αριθμός των εργαζομένων σε συνδυασμό με τα μηχανήματα είναι υποτυπώδης. Για παράδειγμα, υπάρχει μόνο ένα συνεργείο (3 άτομα) καλουπατζήδες. Η μεγάλη έκταση που κλείστηκε από το βόρειο τμήμα του εργοταξίου μέχρι τα κηπάρια και το ζαχαροπλαστείο “Αθανασίου” δεν ήταν αναγκαία προ του Πάσχα. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη στο Δήμο με τη συμμετοχή και των επαγγελματιών, για να υπάρξει αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος εργασιών. Τέλος, με την κατάσταση που υπάρχει επικρέμεται ο κίνδυνος αγωγών κατά του Δήμου για διαφυγόντα κέρδη από τους επαγγελματίες».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη


***  Θ. Πετράκος
~* «Θα οδηγήσω τον κ. Τατούλη στη Δικαιοσύνη»
 * Στη Δικαιοσύνη κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη θα προσφύγει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία», Θανάσης Πετράκος, όπως αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ως μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας.
* Ο κ. Πετράκος, αφού αναφέρεται στη συνέντευξη που έδωσε ο περιφερειάρχης τη Μ. Τρίτη για τα επεισόδια στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κάνει λόγο για ανυπόστατα και χυδαία ψεύδη και συκοφαντίες του κ. Τατούλη εναντίον του, τα οποία «αποτελούν παραλήρημα ανευθυνότητας και δείχνουν και αποκαλύπτουν αδίστακτα παιχνίδια σε βάρος των θεσμών και της δημοκρατίας».
 ~* Δήλωση
* Συγκεκριμένα ο κ. Πετράκος αναφέρει: «Πρέπει να ντρέπεται ο κ. Τατούλης, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι ψεύδεται συνειδητά, όπως επίσης ξέρει πολύ καλά ότι με αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις ουσιαστικά παίζει παιχνίδια που βολεύουν τις δικές τους σκοπιμότητες.
* Επειδή όσα είπε αποτελούν βαρύτατες συκοφαντίες σε βάρος μου, σε βάρος της παράταξής μας, σε βάρος του κόμματός μου, αλλά κυρίως σε βάρος της δημοκρατίας και της πολιτικής ομαλότητας, θα κληθεί η Δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τις αδίστακτες συκοφαντίες του κ. Τατούλη, που με την επικίνδυνη τακτική του θυσιάζει τα πάντα στο βωμό των σκοπιμοτήτων.
* Βέβαια, η συκοφαντία ότι οργάνωσα δολοφονική επίθεση εναντίον του είναι τόσο βαριά, που δεν τη δικαιολογεί ούτε ο αβάσταχτος πολιτικός ναρκισσισμός του κ. Τατούλη.
 ~* Στη Δικαιοσύνη
* Θα οδηγήσω τον κ. Τατούλη στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να του αποδοθούν οι ευθύνες του για τις ψεύτικες καταγγελίες και τις χυδαίες συκοφαντίες που εκτόξευσε εναντίον μου, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να συκοφαντεί και να σπιλώνει ανθρώπους και πολιτικούς χώρους.
* Είναι φανερό ότι η χυδαία συκοφαντική επίθεση και η προσπάθεια σπίλωσης προς το ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά από τον κ. Τατούλη συνδέεται με ευρύτερες πολιτικές σκοπιμότητες, εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε διστάζει να αποκαλύπτει σκάνδαλα και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Θανάσης Πετράκος, ως επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”, έχουμε αντιπαλέψει και αντιπαλεύουμε συγκεκριμένα συμφέροντα που θέλει να προωθήσει και προωθεί ο κ. Τατούλης, και τα οποία βρίσκονται σε αντίθεση με την καθολική θέληση των πολιτών των περιοχών».

***  Ελαφρά τραυματίες από σοβαρό τροχαίο στη Λακωνικής
~ Άγιο είχαν οι επιβάτες τριών αυτοκινήτων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στην οδό Λακωνικής, πριν από τη γέφυρα «Κουκούτση», με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά δύο γυναίκες.
~ Το τροχαίο συνέβη περίπου στις 10.00 το βράδυ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε γυναίκα και κατευθυνόταν προς Καλαμάτα, αμέσως μετά τη γέφυρα, για άγνωστο λόγο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με συνέπεια να συγκρουστεί μετωπικά με δύο οχήματα που κατευθύνονταν στη Βέργα.
 ~ Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης το αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς Καλαμάτα, κατέληξε πάνω σε μάντρα σπιτιού, έχοντας μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών. Η οδηγός του αυτοκινήτου, για τον απεγκλωβισμό της οποίας χρειάσθηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου νοσηλεύτηκε και χθες για προληπτικούς λόγους.
~ Από τα άλλα δύο οχήματα τραυματίστηκε μια νεαρή κοπέλα που ήταν συνεπιβάτις και η οποία νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.
* Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί η Τροχαία Καλαμάτας.-

*** Πριν 94 χρόνια
- ΣΗΜΕΡΟΝ άρχεται η διανομή ζακχάρεως παρά των πρατηρίων του Συνδέσμου των Παντοπωλών από 150 δράμια κατ’ άτομον προς 2,80 κατ’ οκάν.
 - ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνη η διανομή των επιδομάτων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου εις τας οικογενείας των στρατευθέντων, παρά των ενοριακών επιτροπών της περιθάλψεως, αι οποίαι παρέλαβον χθες τα αναλογούντα χρηματικά ποσά.
 - ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ εις τον Κάμπον της Αβίας και ωδηγήθη το μεσονύκτιον της χθες εις την ενταύθα Αστυνομικήν Διεύθυνσιν ο Συνταγματάρχης του Πυροβολικού Παναγιώτης Γαργαλίδης.
 - ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝΤΑΙ εκ των μελών της Κτηματικής Αδελφότητος Καλαμών οι καλλιεργούντες αγγούρια, ντομάτα και μελιτζάνας, να δηλώσωσι τας καλλιεργηθείσας εκτάσεις των, ίνα διανεμηθή αυτοίς θειικός χαλκός είτε θείον αναλόγως των αναγκαιούντων.
 - ΕΚΑΜΑΝ την εμφάνισίν των και τα μούσμουλα. Είναι τα πρώτα θερινά φρούτα τα οποία όμως δεν έχουν πελάτας παρά τους φρουτοφαγομανείς. 
***
 ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 :
*** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/04/31032012-01042012.html  , Αθλητικό Σ/Κ 31/03/2012 και 01/04/2012 .-
*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/2-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 ‘-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/04/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 3 Απριλίου 2012
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/5-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/04/5-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 .-
~ ** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/blog-post.html  , Ενημέρωση -Θέσεις - Απόψεις - Σκέψεις - Σχόλια κ.π.α. Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 .-
~*** http://snsarfara.blogspot.com/2012/04/7-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 7 Απριλίου 2012 .-
~*** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/8-2012.html  , Κυριακή των Βαϊων 8 Απριλίου 2012 κοντά σας .-
*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/04/9-2012.html  , Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/04/10-2012.html  , Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012 των Παθών του Κυρίου μας στην ενημέρωση .- nm
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/04/10-2012.html  , Στην καθημερινότητα μας Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012 .-
*** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/11-2012.html  , Μεγάλη Τετάρτη ΚΟΝΤΆ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11 Απριλίου 2012.-
~** ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/04/12042012.html  , Μεγάλη Πέμπτη 12/04/2012 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-

~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/04/13-2012.html  , Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου 2012 σατο αγιάζι της ενημέρωσης.-



ΑΘΛΗΤΙΚΑ :!

H Εράνη κυπελλούχος Μεσσηνίας για το 2012
* Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΨΥΧΗΣ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, Η ΕΡΑΝΗ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ!
 ~ Στο πράσινο έκατσε η ρουλέτα του τελικού…
 * ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΙΣΟΠΑΛΟ 1-1 90ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΓΚΟΛ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ, ΟΙ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ 4-3 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΑΙ ΣΤΕΦΘΗΚΑΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012
 ~ Εράνη και ΑΟ Κυπαρισσίας έδειξαν χθες στο γήπεδο της Κυπαρισσίας (ορίστηκε με κλήρωση) πώς πρέπει να είναι ένας τελικός κυπέλλου! Δυστυχώς το πάνθεον των κυπελλούχων χωράει κάθε χρόνο μόνο μια ομάδα, γιατί διαφορετικά και οι δύο άξιζαν να το πάρουν... Η Εράνη επειδή ήταν η νικήτρια, ξεπερνώντας και το σοκ ενός χαμένου πέναλτι στις καθυστερήσεις και η Κυπαρισσία γιατί κέρδισε τις εντυπώσεις και είχε αντικειμενικά τις περισσότερες και σημαντικότερες ευκαιρίες, ανάμεσα στις οποίες και δύο δοκάρια.
~ Οι 1.000 και πλέον φίλαθλοι που βρέθηκαν στις κερκίδες εξαργύρωσαν μέχρι την τελευταία …δεκάρα το εισιτήριό τους και το χρόνο που διέθεσαν, αφού και οι ποδοσφαιριστές από την πλευρά τους έδωσαν μάχη μέχρις εσχάτων. Μετά από το ισόπαλο 90λεπτο που έληξε 1-1, την παράταση που ήταν αρκετά φτωχή σε φάσης, αλλά πλούσια σε αγωνία και τελικά τη διαδικασία της ρώσικης ρουλέτας που είναι τα πέναλτι όπου η Εράνη ευστόχησε σε 4 έναντι 3 της Κυπαρισσίας και στέφθηκε κυπελλούχος με συνολικό σκορ 5-4.
 ~ Η Κυπαρισσία ξεκίνησε πάντως καλύτερα στο παιχνίδι, γνωρίζοντας ίσως ότι θα έπρεπε να υπερβάλει εαυτόν για να αντιμετωπίσει μια ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας και αυτό ακριβώς έκαναν οι ποδοσφαιριστές του Παναγιώτη Παναγόπουλου. Με πολύ τρέξιμο και περίσσιο πάθος οι παίκτες του ΑΟΚ ευτύχησαν να προηγηθούν στο 32’ με τον Ντίνο Παναγιωτακόπουλο, σε μια φάση που πάντως φέρει ευθύνη και ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος έμελλε να γίνει στο τέλος ήρωας της Εράνης…
 ~ Η φιλιατρινή ομάδα φάνηκε να «ξυπνάει» μετά το γκολ που δέχθηκε και ανέβασε την απόδοσή της και έχασε κάποιες σημαντικές ευκαιρίες για να ισοφαρίσει (41’ Λυμπερόπουλος, 44’ Γρηγορακάκης).-
*

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ