Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  :

Τετάρτη 7  Μαρτίου  2012 ,
Το ποντικάκι μας στην ενημέρωση :

***  20% φθηνότερα προϊόντα στη λαχαναγορά

* Το κίνημα της πατάτας έκανε το θαύμα του, αφού από το πρωί της Τετάρτης άνοιξε τις πύλες της στο καταναλωτικό κοινό, η λαχαναγορά, προκειμένου να ψωνίζουν οι καταναλωτές ακόμη και 20% φθηνότερα τα νωπά φρούτα και λαχανικά.

***Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

* Δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες θα προσφέρουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, την Πέμπτη 8 Μαρτίου.
***Bild: Λέμε όχι στην πρόταση ανταλλαγής του ελληνικού χρέους

* Η Γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα, με σκοπό αυτά να της αποφέρουν σημαντικά κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, μετά από πρόσκληση που έλαβε από την ελληνική κυβέρνηση.
 * Σημειώνεται ότι, η εφημερίδα τον Δεκέμβρη αγόρασε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αξίας 4.815 ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου του 2012. Όπως ανέφερε τότε, σε περίπτωση που το ομόλογα αποδώσει κέρδη, που υπολογίζεται να διπλασιάσουν το επενδεδυμένο ποσό, τότε η εφημερίδα δεν θα κρατήσει τα χρήματα, αλλά θα τα δωρίσει.
 * Σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο, «Απαντάμε όχι στην συμμετοχή μας στο κούρεμα του ελληνικού χρέους», αναφέρει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να λάβει μέρος στο PSI.
 * Εξηγώντας τους λόγους της άρνησης της να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρει ότι, πρώτον αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς ΔΝΤ και ΕΕ ετοιμάζουν νέο πακέτο για την χώρα.
 * Δεύτερον ότι, το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν πρόκειται να βοηθήσει την χώρα να σταθεί στα πόδια της.
 * Και τρίτον ότι, η Ελλάδα θα διεξάγει εκλογές τον Απρίλιου και η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να διατηρήσει τις σημερινές της δεσμεύσεις.

*** Συνάντηση υπουργών για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης

* Συνάντηση υπουργών μετά από πρόσκληση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα την αναδιοργάνωση των υπουργείων.
 * Στη συνάντηση μετείχαν: οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Επικρατείας Παντελής Καψής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξινίδης, ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Πλασκοβίτης και άλλοι Γενικοί Γραμματείς.
 * Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση έγινε η τελική συζήτηση σε επίπεδο ανώτατης πολιτικής ηγεσίας για την κατάθεση σχεδίου νόμου για τη μείωση των δομών της δημόσιας διοίκησης τουλάχιστον κατά 30%, όπως είχε ζητήσει ο κ. Ρέππας από τους συναδέλφους του με επιστολή του από τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2011. Εξαιρούνται, λόγω ιδιαιτεροτήτων των δομών τους, τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Μετά λοιπόν από πεντάμηνη επεξεργασία και στενή συνεργασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα άλλα Υπουργεία, καταρτίστηκαν νέα Οργανογράμματα, τα οποία θα αποτελέσουν ενιαίο νομοσχέδιο, που θα προωθηθεί στη Βουλή.
 ~* Τα κύρια οφέλη είναι:
 • Μείωση των επικαλύψεων μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων των Υπουργείων με το σαφέστερο προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους
• Εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των υπηρεσιακών μονάδων στα διοικητικά ιεραρχικά επίπεδα (Γενική Δ/νση, Δ/νση. Τμήμα) και των αντίστοιχων θέσεων ευθύνης. Η εξοικονόμηση θα προέλθει από τη μείωση των καταβαλλόμενων επιδομάτων για τις θέσεις ευθύνης και από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
• Σχεδιασμός λιτών διοικητικών δομών
• Διαμόρφωση συνεκτικής διοικητικής οργανωτικής πυραμίδας
• Σύσταση στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων ενιαίας υποστηρικτικής μονάδας οικονομικών, διοικητικών και υπηρεσιών Πληροφορικής, επιπέδου Γενικής Δ/νσης, που θα εξυπηρετεί όλες τιε γενικές και ειδικές γραμματείες του Υπουργείου, επιτυγχάνοντας καλύτερο συντονισμό των πολιτικών, αποτελεσματικότερη διοίκηση του προσωπικού, βελτίωση του ελέγχου των δαπανών, οικονομίες κλίμακας και οφέλη από συνέργειες.
~* Αναλυτικά θα προκύψουν:
 *Ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού μεταξύ υποστηρικτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών άσκησης πολιτικής.
*Αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του προσωπικού.
*Ενίσχυση διοικητικής συνοχής και αποφυγή τάσεων πολυδιάσπασης.
*Εξορθολογισμός της κατανομής ευθυνών.
*Αποτελεσματική Διοίκηση Δομών.-

*** Euobserver: Πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης

* Σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euobserver.com, σύμφωνα με τα οποία, κράτη - μέλη της ΕΕ πούλησαν στην Ελλάδα όπλα, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2010, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
 * Το εν λόγω δημοσίευμα έχει τίτλο «Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης» και σε αυτό σημειώνεται ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, ήταν η Γαλλία, η οποία προχώρησε σε συμφωνία πώλησης αεροσκαφών, ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρει, επίσης, ότι η Ολλανδία και η Γερμανία, που εμφανίζονται «κήρυκες της λιτότητας», πούλησαν στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα και οχήματα εδάφους, ενώ η Ιταλία πούλησε εξοπλισμό ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ και η Ισπανία εξοπλισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.
 * Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει τεράστιες περικοπές για να εξοικονομήσει πόρους και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένει μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό για αγορά όπλων εξαιτίας των εντάσεων στη σχέση της με την Τουρκία.
 * Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, στο Ρόιτερς το 2010, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι της Ελλάδας δεν ασκούσαν πίεση στην Αθήνα να αγοράσει όπλα με αντάλλαγμα την έγκριση του πακέτου διάσωσης. «Αυτές οι μεγάλες αγορές όπλων πραγματοποιούνταν πάντοτε από αυτές τις χώρες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κρίση, δεν υπάρχει σχέση» είχε επισημάνει σχετικά ο Π. Μπεγλίτης.
 * Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, ένας συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ότι «κανείς δεν λέει "αγοράστε τον εξοπλισμό μας, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε στη διάσωση". Ωστόσο, υπονοείται ξεκάθαρα ότι θα είναι περισσότερο υποστηρικτικοί εάν το κάνουμε».-
Πηγή: http://www.athina984.gr/

*** Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα επιθυμεί σκιαγράφηση των ΑΟΖ

* Τη σκιαγράφηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, καθώς προχωρά σε έρευνες και στην εκμετάλλευση ενδεχόμενων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιθυμεί η Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου.  * Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Παπακωσταντίνου σε συνέντευξή την περασμένη εβδομάδα σημείωσε πως η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να μην ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτά συμπεριλαμβάνουν και τις αποκλειστικές ζώνες. «Οι ΑΟΖ είναι ένα εργαλείο το οποίο η Ελλάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σε ευθυγράμμιση με τη συνολική πολιτική της.»
 * Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πως δεν έχει υπογράψει το Νόμο για τη Συνθήκη των Θαλασσών ενώ πρόσθεσε πως θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλβανία και την Ιταλία.

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ  ενημέρωση :
~** Αυξάνεται η επιχειρησιακή ικανότητα του αεροδρομίου
~ Διαγωνισμός για την επέκταση του αεροδιαδρόμου κατά 300 μ.
 * Έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της μελέτης για επέκταση του αεροδιαδρόμου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπως ανακοίνωσε χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ενώ εντός του επόμενου μήνα αναμένεται και η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
* Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Σώματος, ο περιφερειάρχης είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τεχνική συνάντηση με τη μελετητική ομάδα, παρουσία και του ίδιου, προκειμένου να διευκρινισθούν τεχνικά ζητήματα και να αδειοδοτηθεί ως πολιτικό το αεροδρόμιο της Τρίπολης.
 * Μάλιστα, ανέφερε ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και η αδειοδότηση θα προχωρήσει σύντομα.
* Για την επέκταση του αεροδιαδρόμου της Καλαμάτας, κατά 300 μ., είπε ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, εντός του επόμενου μήνα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και πλέον με αεροδιάδρομο 2.300 μέτρων το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξάνει την επιχειρησιακή του ικανότητα.
~* Κόντρες
* Στην αρχή της συνεδρίασης τέθηκαν ζητήματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο επικεφαλής της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας, Θανάσης Πετράκος, έθεσε θέμα για την παραχώρηση γραφείων στις παρατάξεις της μειοψηφίας. Όπως είπε, η παραχώρηση στην Τρίπολη δεν εξυπηρετεί και ζήτησε να γίνει παραχώρηση χώρου στο Διοικητήριο της Καλαμάτας. Επίσης, ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί η δικαστική εμπλοκή στο θέμα του λιγνιτωρυχείου.
* Απαντώντας ο περιφερειάρχης στο πρώτο, είπε ότι τόσο ο «Καλλικράτης» όσο και το Περιφερειακό έχουν αποφασίσει γραφεία να διατεθούν στην έδρα της Περιφέρεια, ενώ το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό, διότι οι παρατάξεις δε λειτουργούν στις περιφερειακές ενότητες. Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Πετράκος παρανόμως κρατά ακόμα κλειδί γραφείου στο Διοικητήριο Καλαμάτας και τον κάλεσε να το παραδώσει άμεσα.
* Για το λιγνιτωρυχείο, ο κ. Τατούλης απάντησε ότι το Σώμα δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κρίνει δικαστικές εμπλοκές και γνωμοδοτεί μόνο για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
* Ανταπαντώντας ο κ. Πετράκος υποστήριξε ότι τα γραφεία είναι για να εξυπηρετούν τις παρατάξεις και όχι τις εμμονές της πλειοψηφίας, συμπληρώνοντας ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων ούτε υψηλό μισθό παίρνουν ούτε κρατικό αυτοκίνητο μπορούν να χρησιμοποιούν. Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι οι μετακινήσεις δεν είναι εύκολες, μιας και κατοικεί στην Καλαμάτα, και το γραφείο της Τρίπολης μπορεί να διατεθεί σε μια υπηρεσία από το να μένει κλειστό. Τέλος, αρνήθηκε να δώσει τα κλειδιά του γραφείου στην Καλαμάτα.
 ~* Βιολογικός Γαργαλιάνων
* Στη δευτερολογία του ο περιφερειάρχης, για τα περί υψηλών μισθών, είπε πως όλοι όσοι αμείβονται από το Δημόσιο οφείλουν να λογοδοτούν στους πολίτες και συμπλήρωσε αφήνοντας αιχμές για τον κ. Πετράκο: «Για ποιο λόγο αμειβόμαστε και αν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, ας απαντήσουμε στον εαυτό μας αν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αν είμαστε αργόσχολοι και αργόμισθοι και αν έχουμε άμεση σχέση με το περιεχόμενο των ευθυνών που έχουμε αναλάβει».
* Το λεκτικό «πινγκ πονγκ» μεταξύ τους συνεχίσθηκε, με τον κ. Πετράκο να ζητά να δημοσιοποιηθούν τα πόθεν έσχες όλων και τον κ. Τατούλη να κάνει λόγο για «επιόρκους των δεσμεύσεων τους».
* Αν και τα πνεύματα ηρέμησαν για λίγο, δεν άργησαν και πολύ οι τόνοι να ανέβουν εκ νέου και να χρησιμοποιήσουν ακόμα και σκληρούς χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον.
* Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε ο Οργανισμός και Κανονισμός λειτουργίας του θεσμού του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, ενώ ορίσθηκαν εκπρόσωποι στην επιτροπή παρακολούθησης και εκτέλεσης της προγραμματικής σύμβασης για τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στο Ακρογιάλι.
~ Τέλος, εγκρίθηκε η υπογραφή μνημονίου μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Τριφυλίας για την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Γαργαλιάνων.
~ Με τη σύμβαση αυτή θα κατασκευαστούν τα εξής στους Γαργαλιάνους:
-Μονάδα επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων (με πληθυσμιακή προοπτική 20ετίας).
-Αγωγοί και δίκτυα προσαγωγής των αποβλήτων στη μονάδα επεξεργασίας.
-Αγωγοί και διατάξεις απαγωγής και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων (χερσαίο και υποθαλάσσιο τμήμα)
-Εσωτερικά δίκτυα συλλογής των λυμάτων εντός οικισμού Γαργαλιάνων.
* Ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι η Περιφέρεια θα προλάβει να σώσει το συγκεκριμένο έργο, που έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, και να ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑ. Αναφερόμενος και σε άλλα έργα, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ο Βιολογικός Καθαρισμός Αετού, ενώ υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και πρέπει άμεσα να προχωρήσει διαδικασία εκσυγχρονισμού του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας.

*** Άμεσα μέτρα υποσχέθηκε ο Τατούλης

~* Ο δρόμος στο Δερβένι έχει μετακινηθεί τελευταία κατά οκτώ εκατοστά
 * Για την όλη κατάσταση ενημέρωσε τον κ. Τατούλη ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Γ. Κωστόγιαννης. Όπως είπε, προ ετών είχε κατασκευαστεί τάφρος που απομάκρυνε τα επιφανειακά νερά του βουνού από το σημείο της κατολίσθησης, αλλά η φετινή υγρή περίοδος έχει ενεργοποιήσει και πάλι την κατολίσθηση.
* Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών της ΕΥΔΕ Διευρωπαϊκού Δικτύου Πελοποννήσου, Ευγενία Καλοφωλιά, πρόσθεσε πως έχει γίνει, επίσης, απάλυνση των πρανών, ενώ ο κ. Κωστόγιαννης ανέφερε πως τα ειδικά μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί στο σημείο δείχνουν μετατόπιση 8 εκατοστών τις τελευταίες ημέρες.
 * Παρατήρησε πως υπάρχει «κίνηση», που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην επιδεινωθεί, ενώ ως μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος προβλέπεται η τοποθέτηση πασσάλων τσιμέντου, που θα σταθεροποιήσουν το έδαφος, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περίοδο που υπάρχουν μετακινήσεις. «Πρέπει», τόνισε, «να κρατήσουμε το δρόμο πάση θυσία».
~* Άμεσες και οριστικές παρεμβάσεις
* Με τις απόψεις αυτές συμφώνησε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος ανέφερε πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, αλλά και να γίνει παρέμβαση στη ρωγμή που έχει δημιουργηθεί και να βελτιωθεί ο τρόπος απομάκρυνσης των επιφανειακών υδάτων, που αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα.
* Η κα Καλοφωλιά παρατήρησε πως υπήρχε επαφή του διευθυντή της ΕΥΔΕ Ι. Καρνέση με την «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.», ενώ ο κ. Τατούλης ανέφερε πως υπήρξε επαφή και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), αλλά και με τον κ. Καρνέση, από τις οποίες έχουν προκύψει δύο σενάρια που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Το πρώτο περιλαμβάνει «χρέωση» της κατάστασης στον παραχωρησιούχο και το δεύτερο να υπάρξει ειδική πρόσκληση στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, λόγω του επείγοντος. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, «αυτή η διαδικασία έχει να κάνει και με τα χρηματοοικονομικά της χώρας και ας επιλεγεί ένα από τα δύο σενάρια για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι ότι δε θα σταθούμε σε μια προσωρινή παρέμβαση στο υφιστάμενο ζήτημα, αλλά ζητάμε την υλοποίηση και ενεργοποίηση της μελέτης, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, για να γίνει συνολική παρέμβαση σε όλο το κομμάτι.
* Μέχρι να δοθεί ο δρόμος (ο νέος αυτοκινητόδρομος), αυτός ο δρόμος είναι μια εναλλακτική πρόταση για την περιοχή και θα κρατιέται σε καλή κατάσταση, προκειμένου να μην υπάρξει η πιθανότητα να αποκοπεί η Μεσσηνία από το κεντρικό οδικό δίκτυο».
* Ακολούθως, τόνισε: «Οι επείγουσες εργασίες πρέπει να γίνουν σήμερα (χθες). Για τις αυριανές, (μελλοντικές), θα πρέπει να δούμε ποιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε, προκειμένου να δοθεί λύση, που έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και καιρό, καθώς αυτά τα είχαμε συμφωνήσει από το 2005, επί υπουργίας του Γ. Σουφλιά. Η διαδικασία δεν περπάτησε και πλέον δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε. Αυτή είναι η θέση μας και θα πρέπει να βρει τρόπο υλοποίησης».
* «Θα πρέπει από αύριο (σήμερα) και αφού λυθεί το πρόβλημα της κυκλοφοριακής ρύθμισης, να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Μπορεί η ρωγμή να είναι 3 εκατοστά, αλλά αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στη διέλευση και χρειάζεται και σήμανση, που θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή», επισήμανε ακόμη.
 ~* Οριακό το πρόβλημα
* Επί τόπου βρέθηκε και ο μελετητής Κ. Σεφέρογλου, ο οποίος τόνισε: «Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Έχει κάνει ένα ποιοτικό άλμα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και οι χθεσινές (προχθεσινές) μετρήσεις έδειξαν ξαφνική σοβαρή επιδείνωση. Θα πρέπει να κλείσουν όλες οι ρωγμές, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω είσοδος νερού, που θα επιδεινώσει το πρόβλημα, που είναι ήδη οριακό, όπως δείχνουν και οι οργανομετρήσεις».
 ~* Τα 8 εκ. ευρώ υπάρχουν
* Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια κινήθηκε από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο για την προσωρινή, αλλά και για την απαίτηση για μια μόνιμη λύση στον ενδεχόμενο κίνδυνο να βρεθεί αποκομμένη η Μεσσηνία από το κεντρικό οδικό δίκτυο. «Σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και με τις κοινοπραξίες, που λειτουργούν στην περιοχή, προσπαθήσαμε να βρούμε λύση. Με τη δυσμενή επιδείνωση των στοιχείων αυτών και τη συγκυρία, θεωρώ ότι ήρθε η ώρα για τη λύση του προβλήματος. Η συμφωνία που έγινε με το υπουργείο είναι να εφαρμοστεί η μελέτη, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ, για το τμήμα από την είσοδο του Δερβενίου έως εκεί που παρατηρούνται τα φαινόμενα μετακίνησης του εδάφους, προκειμένου να έχουμε μια μόνιμη και οριστική λύση στο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά και έπλεξε το εγκώμιο των ενεργειών της Περιφέρειας για την άμεση κινητικότητα, η οποία, με την ολοκληρωμένη προσέγγισή της, προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα σε μακροχρόνια δράση.
* Όταν τον ρωτήσαμε αν υπάρχουν τα 8 εκ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η παρέμβαση, είπε πως η μελέτη έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια, τα χρήματα έχουν εξευρεθεί και «αυτό ήταν που τόνισα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, για την ύπαρξη των δύο σεναρίων».-
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Παιδικός Κυπαρισσίας

~ Αλλεπάλληλα τα προβλήματα  * Σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς των μικρών μαθητών του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Κυπαρισσίας με τα αλλεπάλληλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σταθμός και υφίστανται τα παιδιά τους.
* Χθες, γονείς μαζί με τα παιδάκια τους συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, όπου και συναντήθηκαν με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τα προβλήματα του Παιδικού Σταθμού Κυπαρισσίας και τους φόβους τους για όσα θα ακολουθήσουν. Τη μία δεν έχουν πετρέλαιο και ξεπαγιάζουν, την άλλη δεν έχουν φαγητό. Τη μία δεν έχουν καθαρίστρια, την άλλη μένουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι. Παρά, δε, τα λόγια και τις διαβεβαιώσεις, λύσεις ουσιαστικές και πρακτικές δε δίδονται, μόνο «ημίμετρα».
 * Έτσι έγινε και χθες, οπότε και ενώ τα τρόφιμα τελείωσαν και είχε μείνει ο Παιδικός Σταθμός για τη σίτιση των μικρών παιδιών μόνο με φακές, με παρεμβάσεις υπαλλήλων, τοπικών αρχόντων και γονέων οι προμηθευτές αποδέχθηκαν να συνεχίσουν την «τροφοδοσία» για δύο μήνες. Μετά τους δύο μήνες, όμως, παραμένει αβέβαιο τι θα γίνει…
* Οι γονείς, μιλώντας με το δήμαρχο, εκτός από την απόγνωσή τους, εξέφρασαν και την αγανάκτησή τους, σε κόσμιο πάντα επίπεδο, για όσα τραγικά συμβαίνουν, αφού και πριν από δύο μήνες πάλι προβλήματα υπήρχαν και τότε έλαβαν διαβεβαιώσεις από το Δήμο και το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας (στον οποίο υπάγονται οι παιδικοί σταθμοί) ότι λύθηκαν γραφειοκρατικά ζητήματα που είχαν ανακύψει στη λειτουργία του νεοσυσταθέντος Νομικού Προσώπου.
* Μάλιστα, σημείωσαν πως το πρόβλημα της θέρμανσης δε λύθηκε από το Δήμο ή το Ν.Π., αλλά από τους ίδιους που πλήρωσαν το πετρέλαιο, για να τονίσουν πως αυτό σε λίγες μέρες τελειώνει.
* Από την πλευρά του, ο δήμαρχος είπε πως συμμερίζεται και κατανοεί τα προβλήματα και την απόγνωσή τους, αναφέρθηκε στα γραφειοκρατικά ζητήματα που ανέκυψαν στο Ν.Π., επεσήμανε την έλλειψη προσωπικού και πόρων και σημείωσε την απορία του, γιατί παρουσιάζονται προβλήματα, διαρκώς, στον Παιδικό Σταθμό Κυπαρισσίας. Μάλιστα, τηλεφώνησε στο γραμματέα του Ν.Π. και τον ρώτησε σχετικά με τη σίτιση των παιδιών, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε πως μίλησε με τους προμηθευτές και για τους επόμενους δύο μήνες η τροφοδοσία θα γίνεται κανονικά.
* «Και μετά τους δύο μήνες, τι; Ξανά προβλήματα; Ξανά θα συζητάμε; Και λύσεις πότε, επιτέλους, θα δοθούν;», ρώτησαν οι γονείς, με το δήμαρχο να τους απαντά πως καταβάλλονται προσπάθειες να μην εμφανίζονται προβλήματα, αλλά και όταν εμφανίζονται, να αντιμετωπίζονται.
* Πάντως, οι γονείς δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση. Ναι μεν μπορεί να δόθηκε παράταση δύο μηνών για τη σίτιση, αλλά, όπως επεσήμαναν, είτε το Ν.Π. φταίει είτε ο Δήμος, τα προβλήματα υπάρχουν, ενώ δεν απαντήθηκε το ερώτημα, αν μέχρι σήμερα ο Δήμος έχει αποδώσει τα οφειλόμενα χρήματα από το 2010 στον Παιδικό Σταθμό!

*** Έμφαση στην υγιεινή διατροφή δίνουν οι Μεσσήνιοι

* Ιπποφαές. Σπιρουλίνα. Γκότζι μπέρι. Κράνμπερι. Στέβια. Χαρούπι. Θεραπευτικά βότανα. Μέχρι πρότινος, για τους περισσότερους Μεσσήνιους ήταν άγνωστες λέξεις. Να, όμως, που όχι μόνο επιχείρησαν να τα δοκιμάσουν, αλλά τα αγκάλιασαν και τα έκαναν μέρος της καθημερινότητάς τους. * Η κρίση έχει περιορίσει τις αγορές. Έχει, όμως, παράλληλα στρέψει τους πολίτες σε αυτό που έχει αξία και ουσιαστικές ωφέλειες. Όλο και περισσότεροι Μεσσήνιοι βγάζουν τα χημικά από τη ζωή τους, εμπιστεύονται τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας, αναζητούν λύσεις στο φαρμακείο της φύσης.
 * Στο «Άνθος της Ζωής», στο λιμάνι Καλαμάτας, συνομίλησα με τον Ηλία Κορομηλά. Το κατάστημά του είναι το πρώτο που γνώρισε στους Καλαματιανούς τα βιολογικά προϊόντα και εξακολουθεί να είναι το πιο ενημερωμένο σε γκάμα. Η Ελεονόρα Πολτάβτσεβα, στο Ελληνορωσικό Παντοπωλείο, από την άλλη, έχει εμπλουτίσει τα προϊόντα του καταστήματος με πιο… εξωτικές επιλογές. Ιπποφαές, κράνμπερι και σαλάτα με φύκια είναι πρώτα σε ζήτηση.
* «Τα βιολογικά προϊόντα έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση του Μεσσήνιου καταναλωτή απολύτως», μου είπε ο Ηλίας Κορομηλάς. «Όλο και περισσότεροι αγοράζουν βιολογικά προϊόντα για τα μωρά τους. Αυτό σημαίνει ότι τους έχει γίνει συνείδηση, ξέρουν ότι είναι το καλύτερο. Αλλά οι περισσότεροι, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω άλλων υποχρεώσεων, λένε: Εμείς ό,τι φάγαμε φάγαμε, τα παιδιά μας να προσέξουμε. Ποιος δε θέλει το καλύτερο για το παιδί του;».
* Εν τω μεταξύ, έχουν αρχίσει, διαπιστώνω, να ξεφεύγουν από την πεπατημένη στα προϊόντα που επιλέγουν. Δοκιμάζουν και βάζουν στην καθημερινότητά τους προϊόντα που μέχρι πρότινος ούτε τα ονόματά τους δεν ξέραμε, παρατηρώ.
* «Πράγματι, υπάρχει μια σημαντική στροφή», σημειώνει ο Ηλίας Κορομηλάς. «Προσωπικά πουλάω ιπποφαές και πιστεύω σε αυτό εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Αλλά στην αρχή δεν το ήξερε κανένας. Στην πορεία των ετών, με την ενημέρωση που υπήρξε, έχει γίνει γνωστό τα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια.
* Η σπιρουλίνα, το γκότζι μπέρι, είναι προϊόντα που μπορούν να καλλιεργηθούν και στην Ελλάδα και δε χρειάζεται να τα φέρουμε απέξω.
* Η σπιρουλίνα ήδη παράγεται στις Σέρρες, με άριστη ποιότητα, από τις καλύτερες του κόσμου. Το γκότζι μπέρι, που είναι πολύ ενδιαφέρον αντιοξειδωτικό και δυναμωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και του οργανισμού, επίσης καλλιεργείται στη βόρεια Ελλάδα.
* Το χαρούπι. Άλλο ένα ντόπιο προϊόν παρεξηγημένο. Το είχαν μόνο για τα χοιρινά. Όταν σταμάτησαν να έχουν χοιρινά στο σπίτι, όταν άρχισαν να μας έρχονται από μεγάλες μονάδες, το ξέχασαν και το χαρούπι. Αν και με τα οικονομικά μέτρα, ίσως ξαναγυρίσουν στα ζώα στο σπίτι. Ήδη υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Και για χοιρινά και για μοσχάρια και για κοτόπουλα σπιτικής εκτροφής. Βέβαια, οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ότι το χαρούπι τούς έθρεψε στην κατοχή. Τώρα, το ξανα-ανακαλύπτουν.
* Επίσης, το γάλα του βούβαλου. Ελληνικό προϊόν, πολύ θρεπτικό, με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, έχει αρχίσει να κερδίζει και το Μεσσήνιο».
* Η στέβια που τόσο συζητείται τελευταία, τι είναι;
* «Είναι ένα θύμα της βιομηχανίας ζάχαρης», απαντά ο Ηλίας Κορομηλάς. «Ξέρετε, ζούμε σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ζάχαρη. Σε όλα τα προϊόντα, ακόμη και στις τροφές για παιδιά, υπάρχει ζάχαρη, για να συνηθίζει ο άνθρωπος από τη βρεφική ηλικία. Η στέβια είναι εναλλακτικό της ζάχαρης. Είναι ένα φυτό που έχει γλυκαντική ουσία, χωρίς θερμίδες, χωρίς κάτι άσχημο για τον οργανισμό, αλλά πολεμιέται από τη βιομηχανία της ζάχαρης. Κατάφερε να το περάσει στην Ευρώπη ότι απαγορεύεται για τρόφιμο, ότι είναι μόνο για καλλυντική χρήση. Αλλά μπορεί να φαγωθεί άνετα και αρκετός κόσμος την προτιμά. Ακούνε για τη στέβια, ρωτάνε, ζητάνε πληροφορίες. Η στέβια είναι, παράλληλα, πέντε φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε το 1/5 της ποσότητας, με το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα, χωρίς θερμίδες».
* Πριν από μια εικοσαετία, του λέω, θα λέγαμε ότι οι Έλληνες εμπιστεύονταν τυφλά τα χημικά φάρμακα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει, όμως, να στρέφονται στα βότανα για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους…
* «Πράγματι. Πριν από μια εικοσαετία γελούσαν όλοι όταν άκουγαν για εναλλακτικές θεραπείες. Τώρα δε γελά κανένας. Έχουμε πολλές μεθόδους ολιστικής αντιμετώπισης, μία από τις οποίες είναι και η βοτανοθεραπεία. Η αρωματοθεραπεία με τα αιθέρια έλαια. Η ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία, ο βελονισμός έχουν μπει στη ζωή και των Μεσσηνίων. Ένα άλλο παράδειγμα, και μάλιστα μεσσηνιακό, είναι το μείγμα βοτάνων Prosta-zein, που αντιμετωπίζει προβλήματα του προστάτη. Έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Πολλοί Μεσσήνιοι το προτιμούν για να αντιμετωπίσουν παθήσεις του προστάτη, και μάλιστα μου λένε ότι τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και πολύ άμεσα».
* Σε τι αποδίδει αυτή τη στροφή του κόσμου; Έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες; Είναι ο Μεσσήνιος πιο ανοιχτός να δοκιμάσει καινούρια πράγματα;
* «Περάσαμε πολλά χρόνια με κοροϊδίες από τη χημική βιομηχανία. Κάπου ο κόσμος αντέδρασε. Η οποιαδήποτε δράση δημιουργεί αντίδραση. Όταν καταλάβεις ότι κάποιος σε χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον για να αποκομίσει κέρδη, στρέφεσαι σε πιο φυσικές μεθόδους», απαντά ο Ηλίας Κορομηλάς. «Παράλληλα, έχουν αρχίσει να στρέφονται και σε νέες καλλιέργειες. Για παράδειγμα, ενώ το ελαιόλαδο είναι πασίγνωστο στην Ελλάδα εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν ήταν πάντα το βασικό προϊόν για τη Μεσσηνία. Τα σύκα και οι σταφίδες ήταν τα βασικά προϊόντα. Το ελαιόλαδο ήταν περιφερειακά και στα ορεινά. Επειδή η σταφίδα είχε πάρα πολλή δουλειά και οικονομικό αποτέλεσμα πενιχρό, έβαλαν περισσότερες ελιές. Τώρα, αποδεικνύεται ότι και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ναι μεν να συνεχίσουμε με την ελιά, αλλά να δοκιμάσουμε και καλλιέργειες που να έχουν οικονομικό αποτέλεσμα. Τα αρωματικά φυτά, το ιπποφαές, το γκότζι, η ροδιά –επίσης πολύ ανερχόμενη-, τα φαρμακευτικά μανιτάρια, είναι ωραίες καλλιέργειες, που μπορούν να προσφέρουν μέλλον στους αγρότες και ειδικά στους νέους ανθρώπους που έχουν ανοιχτά μυαλά».
* Τη στροφή προς νέα υγιεινά προϊόντα επιβεβαιώνει η Ελεονόρα Πολτάβτσεβα, στο Ελληνορωσικό Παντοπωλείο, στην οδό Ψαρών.
* «Το ιπποφαές, το κράνμπερι, το μαύρο φραγκοστάφυλο, το ρόδι, τα φύκια, τα γνωρίζουν πλέον όσοι ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και τα προτιμούν πολλοί Μεσσήνιοι. Τη σαλάτα από φύκιασπιρουλίνα στην ουσία- τη βάλαμε πρόσφατα στα προϊόντα που προσφέρουμε και έχει καλή ανταπόκριση», λέει.
* «Θεωρώ ότι έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με τη διαφήμιση. Με το πόσο προβάλλεται ένα προϊόν και οι ιδιότητές του. Αν δεν ήταν η διαφήμιση, η συζήτηση που γίνεται στα έντυπα και στην τηλεόραση, ποτέ δε θα είχε βγει η σπιρουλίνα ή το πράσινο τσάι στην αγορά. Είναι κατά κάποιον τρόπο και μόδα. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη σπουδαία σημασία όλων αυτών των προϊόντων για την υγεία και την ποιότητα ζωής. Αν κάποιος ξεκινήσει να παίρνει αυτά τα προϊόντα, δε σταματά. Είναι συνήθεια. Δεν έγιναν μόδα επειδή βασίστηκαν σε φρούδες ιδιότητες. Έγιναν μόδα γιατί έχουν αξία».

*** Πτώση 30%-45% του τζίρου στις εκπτώσεις στη Μεσσηνία

~  Απαισιοδοξία για το παρόν και αβεβαιότητα για το μέλλον κυριαρχούν στον εμπορικό κόσμο του νομού, μετά και το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων. Κι αυτό, διότι οι πωλήσεις το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο δεν κατάφεραν να μειώσουν τα προβλήματα του κλάδου, αλλά- αντίθετα- άνοιξαν ακόμα μεγαλύτερες «πληγές», με αποτέλεσμα πολλοί έμποροι να αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά. * Σύμφωνα με στοιχεία πανελλαδικής έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η αγοραστική κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις το 2012, σε σύγκριση με το 2011, ήταν μειωμένη στην Καλαμάτα κατά 30% περίπου. Στην Κυπαρισσία η μείωση κυμάνθηκε από 30% έως 45%, ενώ στη Χώρα ήταν 30%.
 * Παρά το γεγονός, δηλαδή, ότι οι εκπτώσεις φέτος κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, αυτό δε στάθηκε ικανό να αντιστρέψει την πτωτική πορεία στις πωλήσεις των καταστημάτων λιανικής.
* Όπως δήλωσαν στο «Θ» οι περισσότεροι έμποροι, ο φετινός τζίρος των εμπορικών καταστημάτων ήταν κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με πέρσι, ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτές δηλώνουν απρόθυμοι να ξοδέψουν κάτι περισσότερο από το «αναγκαίο».
* Βέβαια, η συγκεκριμένη εικόνα δεν έπεσε και ως «κεραυνός εν αιθρία». Όταν μειώνονται συνεχώς οι μισθοί και οι συντάξεις, είναι φυσικό επακόλουθο να υποφέρει και η αγορά. Αυτά τα στοιχεία είναι συνδεδεμένα.
* Τούτων δοθέντων, η χρονιά που διανύουμε χαρακτηρίζεται ως έτος επιβίωσης για πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν λειτουργικές ζημιές, που σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
~* «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ»
* Αναλύοντας η ΕΣΕΕ τα στοιχεία της μείωσης της κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών το πρώτο δίμηνο του 2012 και σε συνδυασμό με τη μείωση του τζίρου κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, αλλά και τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής δαπάνης όλο το 2012 κατά 4,4%, το μόνο που μπορεί να διαπιστώσει είναι ότι, για άλλη μια χρονιά, το λιανικό εμπόριο θα κινηθεί σε επίπεδα φτώχειας. Το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων έφερε και το τέλος στις αντοχές χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων σε όλη την Ελλάδα.
* Η εικόνα είναι εντελώς απογοητευτική και προκαλεί έντονους προβληματισμούς για το μέλλον του εμπορίου. Παρά τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών της τελευταίας δεκαετίας, με εξαίρεση τα τρόφιμα, οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, της δημοσιονομικής προσαρμογής, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της ανεργίας αλλά και κάθε μνημονιακού μέτρου λιτότητας έχουν εξαντλήσει στην κυριολεξία όλους τους κλάδους του εμπορίου.
* Τα ποσοστά μείωσης του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων σημαίνουν μια απώλεια εσόδων περίπου 4,5 δισ. ευρώ για τα άδεια ταμεία των επιχειρήσεων και τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία.
~ Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

*** Διαμαρτυρία 18ου Δημοτικού για υποβάθμιση του σχολείου

*  Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, «διαφωνεί με τις συγχωνεύσεις – συνενώσεις – υποβιβασμούς των σχολικών μονάδων που σχεδιάζονται και αυτή τη χρονιά από το υπουργείο Παιδείας. Η πολιτική αυτή βρίσκει αντίθετους όλους του γονείς αφού ως μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.  * Στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής της πολιτικής του υπουργείου, ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας προχώρησε στη σύνταξη πρότασης υποβάθμισης (μείωση του αριθμού των δασκάλων) αρκετών σχολικών μονάδων. Τονίζουμε πως ο κ. Κλάδης έφτιαξε αυτή την πρόταση χωρίς να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.
 * […] Μετά τη γενικευμένη αντίδραση που ακολούθησε την πρόταση, ο κ. Κλάδης προχώρησε στη σύνταξη νέας πρότασης, όπου υποβιβάζει δύο σχολεία, το ένα εκ των οποίων είναι το 18ο Δημοτικό. Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις προτάσεις του κ. Κλάδη δεν προκύπτουν τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των σχολείων που τελικά προτείνονται για υποβάθμιση.
 * […] Πρέπει να σημειώσουμε πως το 18ο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του κ. Κλάδη, είναι το μόνο από αυτά τα σχολεία (παρόλο που είναι το μόνο που υποβιβάζεται) που ο αριθμός των μαθητών του αυξάνεται, ενώ όλων των υπολοίπων μειώνεται.
 * Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, από τα δημόσια νηπιαγωγεία που τροφοδοτούν το 18ο Δημοτικό, αλλά και από τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, η αύξηση του μαθητικού δυναμικού του σχολείου μας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει ο κ. Κλάδης.
 * Γιατί, λοιπόν, ο κ. Κλάδης προχωράει στον υποβιβασμό του 18ου; Ποια κριτήρια λαμβάνει υπόψη του; Γιατί δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία και δεν έκανε διαβούλευση;».

*** Πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό προτείνει για την ΕΑΣ το Δ.Σ.

 * Τη μετατροπή της ΕΑΣ από δευτεροβάθμιο σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση της Ένωσης το Δ.Σ. της οργάνωσης, όπως αποφάσισε προχθές βράδυ σε έκτακτη συνεδρίασή του. Η γενική συνέλευση, που αναμένεται να πάρει και την τελική απόφαση για τη μορφή της οργάνωσης, με βάση το νέο συνεταιριστικό νόμο, θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου.
 ~* Βασίλης Κοζομπόλης
 * Ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Βασίλης Κοζομπόλης, αρχικά είχε αντίθετη άποψη και ήταν υπέρ της μετατροπής της Ένωσης σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη. Για την αλλαγή της στάσης του, μας είπε: «Για γίνει η ΕΑΣ εταιρεία, απαιτείται να έχει ενεργά πρωτοβάθμια μέλη, στα οποία θα στηριχθεί. Όμως, τα νεότερα που είχα τις τελευταίες μέρες από το υπουργείο, για την ποιοτική αξιολόγηση και κατάταξη των 34 συνεταιρισμών που απογράφηκαν στη Μεσσηνία, είναι ότι από αυτούς μόλις και μετά βίας οι 7 έχουν θετική καθαρή θέση, δηλαδή έχουν δυνατότητα να στηρίξουν μια Α.Ε. Μετά από αυτό, είναι πλέον μονόδρομος το να πάμε σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Όμως, δε λύνεται έτσι απλά το ζήτημα και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για μας. Θα φανεί κατά πόσο μπορούμε εμείς να πείσουμε τον κόσμο να έρθει και να αγκαλιάσει το νέο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό σε ολόκληρη τη Μεσσηνία. Δηλαδή, αν δεν έχουμε εγγραφή ενός ικανοποιητικού αριθμού μελών, δε θα μπορέσει να σταθεί ο συνεταιρισμός. Μετά τη γενική συνέλευση, θα υπάρξει μια περίοδος για εγγραφές μελών».
 ~* Πάνος Παγάνης
 * Τον προβληματισμό του για το νέο νόμο και την εφαρμογή του εξέφρασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Πάνος Παγάνης: «Πρέπει να δοθούν καθαρές εξηγήσεις για το ποιος θα συμμετέχει, με ποιον τρόπο, πώς θα δημιουργηθούν τα νέα σχήματα, πώς θα υπάρχει εκπροσώπηση και πώς θα βγαίνουν τα διοικητικά συμβούλια. Υπάρχουν πολλές ασάφειες».
 * Όσο για το γεγονός ότι την προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. προκάλεσαν 8 από τα μέλη του 15μελούς συμβούλιου, ανάμεσά τους και ο κ. Παγάνης, παρατήρησε: «Δεν ξέρω γιατί, αλλά ο πρόεδρος δεν είχε συγκαλέσει συμβούλιο, παρότι φτάσαμε στο τέλος της προθεσμίας, να κουβεντιάσουμε τα συγκεκριμένα θέματα. Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία του έκτακτου συμβουλίου, γιατί οι ημερομηνίες δε μας βγαίνουν πλέον. Τα αφήνουν όλα στο “και πέντε” και προσπαθούν να πάρουμε αποφάσεις με το κατεπείγον, γιατί δεν προλαβαίνουμε, γιατί έφυγαν οι ημερομηνίες».
 ~* Μιχάλης Αντωνόπουλος
 * «Το ερώτημα είναι, γιατί ο πρόεδρος δε συγκάλεσε τόσο καιρό γενική συνέλευση και περίμενε εμάς να πάρουμε την πρωτοβουλία για να φέρουμε το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο» πρόσθεσε και το μέλος του Δ.Σ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, επίσης ένας εκ των 8 συμβούλων που ζήτησαν την προχθεσινή έκτακτη συνεδρίαση.
 * Ο κ. Αντωνόπουλος, αναφερόμενος και στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο συμβούλιο, σημείωσε ότι αποφασίστηκε να γίνει μελέτη βιωσιμότητας της ΕΑΣ, ενώ τέθηκαν σε αργία δύο άτομα από το εργοστάσιο της Θουρίας και έχουν κληθεί σε απολογία, «για βρώσιμες ελιές που διακινήθηκαν με τρόπο μη σύννομο, καθώς και για ελιές που ήταν αλλοιωμένες. Σύμφωνα με τον κανονισμό, μέσα σε 10 μέρες πρέπει να φέρουν τις απολογίες τους, οι οποίες θα εξεταστούν, προκειμένου να τους επιβληθεί πειθαρχική ποινή».
 * Για το θέμα της σταφίδας, που επίσης συζητήθηκε, ο Αντωνόπουλος ανέφερε: «Πήραμε απόφαση να ζητήσουμε από τη ΣΚΟΣ να μας δώσει 50 τόνους και για τη δική μας τυποποίηση και εμπορία. Κανονικά, θα έπρεπε όλη τη σταφίδα να την τυποποιούμε εμείς, αλλά αυτή τη στιγμή η Ένωση δεν έχει ενδιαφερθεί να προχωρήσει η τυποποίηση από το δικό μας εργοστάσιο. Και στη σταφίδα είναι πολύ πιο αποδοτική η τυποποίηση και εμπορία απ’ ό,τι στο λάδι».
 * Ο κ. Αντωνόπουλος συμπλήρωσε ότι προσφάτως η ΕΑΣ ανέλαβε να δώσει για τυποποίηση σταφίδα (σ.σ. με πρωτοβουλία του τ. αναπληρωτή γενικού διευθυντή Νίκου Σαρδέλη, που υπέβαλε παραίτηση), την οποία διέθεσε στο εξωτερικό, κάτι που της απέφερε σημαντικό κέρδος.
 ~* Κώστας Κατσούλης
 * Στο ζήτημα της σταφίδας επικεντρώθηκε και το μέλος του Δ.Σ. Κώστας Κατσούλης. «Το σημαντικό από το συμβούλιο είναι ότι ορίσαμε ημερομηνία για γενική συνέλευση, ώστε να καθορίσουμε ποια θα είναι η πορεία της Ένωσης. Το θέμα της σταφίδας, επίσης, είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Πρόκειται για ελλειμματικό προϊόν και, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει προοπτική στην αγορά. Είναι λάθος που έχουμε επικεντρωθεί μόνο στο λάδι και τις ελιές. Γιατί τα πιο συνειδητά μέλη της Ένωσης είναι οι σταφιδοπαραγωγοί. Οι σταφιδοπαραγωγοί της ομάδας παραγωγών παραδίδουν 100% το προϊόν τους για να το διαχειριστεί η Ένωση και πιστεύω ότι αυτός πρέπει να είναι ο πυρήνας από τον οποίο θα ξεκινήσει η οργάνωση ως πρωτοβάθμιος πια συνεταιρισμός, εάν συμφωνήσει με την πρότασή μας η γενική συνέλευση». - Της Μαρίας Νίκα

***Πριν 94 χρόνια

- ΑΦΙΚΕΤΟ εξ Αθηνών δι’ εκτάκτου αμαξοστοιχείας μετά του Ιωάννου Κωστοπούλου ο βουλευτής Μεσσηνίας Πάνος Παπαφλέσσας.
 - ΦΙΚΕΤΟ προ μηνός εις την πόλιν μας δι’ υπηρεσίαν ο Θεόδ. Καφφετζόπουλος αντιπρόσωπος του Μηχανουργικού Συνδέσμου Πειραιώς. Ο Καφφετζόπουλος επί τη ευκαιρία ταύτη εμελέτησε τα της λειτουργίας του ενταύθα εργατικού κέντρου το οποίον οργάνωσεν επί το λυσιτελέστερον και συμφώνως προς τα Κέντρα Αθηνών και Πειραιώς.
 - ΠΡΟΣ τούτο μάλιστα ενοικιάσθη ίδιον οίκημα προς εγκατάστασιν των γραφείων εις την οδόν Αμφείας. Το Εργατικόν Κέντρον ως ήδη ωργανώθη θα ανταποκριθή πληρέστατα εις τον σκοπόν του. Ο Καφφετζόπουλος αναχωρεί σήμερον επιστρέφων εις Αθήνας.
 - ΕΝ τω χωρίω Τζεφερεμίνι της Οιχαλίας ο Ευστάθιος Σπηλιώτης εφόνευσε χθες εξ αμελείας δια περιστρόφου την Ευγενίαν θυγατέρα Μιχαήλ Σπηλιώτη.
 - Ο Διον. Ασημακόπουλος κάτοικος Γκρούστεσι της Βουφράδος ετραυμάτισε δια δικάννου όπλου τον Δημήτριον Κάστοραν, κάτοικον του αυτού χωρίου. Πηγή : εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας .-

***

    ~* ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 7 /03/2012 :

Τετάρτη 7/03/2012 : Για το ..  Champions League :
ΑΠΟΕΛ Κύπρου - Λυών 1-0, (1-0) .-παράταση :1-0,(1-0) .-πέναλτι: 4-3.-^ Πρόκριση στους 8 προημιτελικά και τελικά του θεσμού , για τον ΑΠΟΕΛ  !!!   
 Τα γκόλ :   9΄ Γουστάβο Μαντούκα .-^   

Μπαρτσελόνα - Μπαγερν Λεβερκούζεν  7-1  , (2-0) .-  ^
Τα γκόλ : 25΄, 43΄, 50΄, 58΄ , 85΄(5) γκόλ Λίονελ Μέσι , 55΄ , 62΄(2) Κρίστιαν Τέλο , 90΄ Καρίμ Μπελαράμπι  .- ^   

** 7/03/2012 για την Σούπερ Λίνκ σε εξ αναβολής παιγχνίδια  της 8ης αγωνιστικής 1ου γύρου :
Κέρκυρα - Λεβαδιακός 3-2 ,(0-1) .- ^
Τα γκόλ : 61΄Ιωάννης Καραλής , 69΄ Ηλίας Ιωάννου , 84΄Γκόραν Μαζνόφ , 4΄ πεν. Σουμπίνιο , 56΄ Παναγιώτης Κόρμπος .- ^
Κάρτες : Τίμο Βένζελ , Αμντούλν Οσμάν , Γκόραν Μαζνόφ , Νακαράτο Βερονέσι Γκουστάβο , Ίβιτσα Μαϊστόροβιτς , Θαν. Μουλόπουλος , Πασχάλης Μελίσσης , Ζντράκο Πόποβιτς , Δημήτρης Παπαδόπουλος .- ^
ΠΑΣ Γιάννινα - Δόξα Δράμας 1-0 , (0-0) .- ^   
Τα γκόλ : 82΄ Λεάντρο Μπεθέρα .- ^  
Κάρτες Τόμας Ντέ Βινσέντι , Χρήστος Αραβίδης (2)  κόκκινη , Λεονίδας Κυβελίδης  , Νίκος Ψυχογιός , Άγγελος Βέρτσος , Ντίνο Σερεμέτ .- ^  


~** Για την Α1 στο Ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ :
Ολυμπιακός Πειραιώς – Ίκαρος Καλλιθέας , 100-63 , (51-31) .- ^
ΑΓΟ Ρεθύμνου - Περιστέρι 75-46 , ( 43-19 ).- ^
Ηλυσιακός – Άρης Θεσσαλονίκης  74-79 ,  (28-45) .- ^
Καβάλα - ΚΑΟΔ Δράμας    100-86 , (48-38)  .- ^
Μαρούσι - Παναθηναϊκός     56-96  , (31-53) .- ^
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης – Κολοσσός Ρόδου     67-60 ,  (32-35) .- ^

~** Για το Κύπελλο στην Κύπρο στο ποδόσφαιρο :
Άρης Λεμεσού – Εθνικός Άχνας 0-0 , (0-0).- ^  

~** Αύριο Πέμπτη , 8/03/2012 για την Ευρωλίνγκα στο ποδόσφαιρο ,
Για το Europa League :
Μέταλιστ Ουκρανίας- Ολυμπιακός Πειραιώς
Τβέντε Ολανδίας - Σάλκε Γερμανίας  
Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Μάτσεστερ Σίτι Αγγλίας  
Ατλέντικο Μανδρίτης - Μπεσίκτας Τουρκίας
Σταντάρ Λιέγης - Ανόβερο Γερμανίας
Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ Αγγλίας- Αθλέτικο Μπιλμπάο
Αλκμάαρ - Ουντινέζε  Ιταλίας
Βαλένθια Ισπανίας  - Αϊντχόφεν Ολανδίας  


ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Τριήμερο Απόκρεων και καρναβαλιών , Σάββατο 25 , Κυριακή 26 και Καθαροδευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012 .-

 ** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/28-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012.-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/29-2012.html  , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/29-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 .-

  ~** ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 …ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Mαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 .- 
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α : Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 .- 
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Tρίτη 6/03/2012 .-
 ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 , Ελεύθερες Σκέψεις θέσεις απόψεις και Σχόλια .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 .- 


*** ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :
~** Philotheou Monastery Mount Athos
~ http://youtu.be/c-X13_ew5gQ ,



~** Panagia Ypapanti Kalamatas - Παναγία Γοργουπήκοος :
~ http://www.youtube.com/watch?v=Stfy6LcdPmo ,



 ~** Stamatakos on the table , 7/3 /2012 :
~ http://www.youtube.com/watch?v=eTduOgxRVVs  ,




~**

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ