Κάθε ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Κάθε  ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας  :
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
* Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους εορτάζοντες  το μήνα Δεκέμβριο !!!
* Πολλά και τα δικά μας φιλάκια για όλα τα πλασματάκια που παρακολουθούν τις δικές μας στίλες με τα μικρά ή μεγάλα θεματάκια !
*** Στο αγιάζι της καθημερινής μας (σχεδόν ) ενημέρωσης !! :  

** Επιστολή Sarkozy - Merkel στον Rompuy\
~ Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy στην οποία περιγράφουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.
 ~ Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Sarkozy και Merkel προτείνουν ένα πλαίσιο που θα καλύπτει την επόπτευση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, την εναρμόνιση της εταιρικής φορολογικής βάσης, τη δημιουργία φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αναπτυξιακές πολιτικές, αποτελεσματικότερη χρήση ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην Ευρωζώνη και αλλαγές στην εργασιακή αγορά.
 ~ «Είμαστε πεπεισμένοι πως πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση,» τονίζουν οι δύο ηγέτες στην επιστολή τους. «Πρέπει να πάρουμε μία απόφαση στην επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να έχουμε τη νέα συνθήκη έτοιμη έως το Μάρτιο του 2012.
 ~ Εάν κάποιες χώρες αποφασίσουν να μην συμμετάσχουν τα 17 μέλη της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν με μία πιο ολοκληρωμένη ένωση υπογράφοντας μία νέα συμφωνία εκτός των συνθηκών της Ε.Ε.
 ~* Γάλλος πρωθυπουργός: Η κρίση απειλεί το ίδιο το ευρώ
 ~ Δεν θα υπάρξει ξανά χρεοκοπία, ούτε καν μερική, κράτους-μέλους της Ευρωζώνης και κανένας επενδυτής δεν θα κινδυνέψει να χάσει τα λεφτά του επειδή δάνεισε σε χώρα του μπλοκ, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Francois Fillon, στο πλαίσιο συνεδρίου του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
 ~ Ο Γάλλος πρωθυπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει πως η Ευρωζώνη πήρε ενδεχομένως λάθος απόφαση να εμπλέξει τον ιδιωτικό τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, διότι με αυτόν τον τρόπο έπληξε την εμπιστοσύνη στις χώρες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα.
 ~ Σύμφωνα με τον Fillon, η κρίση επιτίθεται τώρα στον ίδιο το θεσμό και την αξιοπιστία της Ευρώπης και καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να ξεφύγει.
 ~ "Ακόμη και η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει από την κρίση αν συνεχιστεί η μετάδοση", είπε.
 ` Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Nicolas Sarkozy και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel απέστειλαν κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Ε.Ε., Herman van Rompuy, όπου παραθέτουν τις προτάσεις τους για αλλαγή  της Συνθήκης της Ε.Ε., αυστηρότερη ολοκλήρωση αλλά και ενισχυμένη πειθαρχία στην Ευρωζώνη.
 ~  Ο Fillon διευκρίνισε πως τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ δεν θα επηρεαστούν από τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.
 ~ "Η ενδυνάμωση της Ευρωζώνης είναι ζωτικής σημασίας, αναπόφευκτη, αλλά δεν θα γίνει εις βάρος της Ένωσης των 27", είπε.
 ~ "Η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να αποδείξει πως μπορούμε να ανεβάσουμε ταχύτητα", πρόσθεσε. " Δεν πρέπει να αφήσουμε τους επενδυτές να αμφιβάλλουν ότι θα υπερασπιστούμε το ευρώ".
 ~ Ξεχωριστά, ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντάς την, τον πιο θαραλλέο ευρωπαϊκό θεσμό στη διάρκεια της κρίσης και τονίζοντας πως η ανεξαρτησία της πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή.

** Spiegel: Η αβεβαιότητα "στεγνώνει" τις ελληνικές καταθέσεις

* Οι Έλληνες αποσύρουν τις καταθέσεις τους, καθώς είναι άνεργοι και πρέπει να πληρώσουν νέους φόρους ή γιατί φοβούνται πως η χώρα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
 * Όμως η κίνηση αυτή αναγκάζει τις τράπεζες να περιορίσουν το δανεισμό, επιδεινώνοντας την ύφεση.
 * Το Spiegel επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος σημείωσε ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 14 δισ. ευρώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ενώ η πτώση συνεχίστηκε αμείωτη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
 * Η μείωση των καταθέσεων πηγάζει από την αβεβαιότητα στα ελληνικά νοικοκυριά, η οποία κορυφώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής που ακολούθησε η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, σχολιάζει το Spiegel.
 * Η «αιμορραγία» των τραπεζικών λογαριασμών έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ πολλές εταιρείες αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά τους καθώς οι τράπεζες είναι ολοένα και πιο απρόθυμες να δανείσουν.
 * Παράλληλα πολλά νοικοκυριά συντηρούνται μέσω των αποταμιεύσεων τους λόγω της ανεργίας ή της περικοπής μισθών και συντάξεων, ενώ όσοι διαθέτουν κεφάλαια, προσπαθούν να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό.
 * Το ένα πέμπτο των καταθέσεων που αποσύρονται, μεταφέρεται στο εξωτερικό, αναφέρει το δημοσίευμα. -

** Η ανεργία «χτυπά» και τους επιστήμονες
* Στοιχεία «φωτιά» για την ανεργία και στον ιατρικό κλάδο έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ και οι πολιτικοί μηχανικοί, καθώς και πολλοί άλλοι νέοι με πτυχίο, αναζητούν την επαγγελματική τύχη τους στο εξωτερικό. *  Στοιχεία «φωτιά» για την ανεργία και στον ιατρικό κλάδο έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ και οι πολιτικοί μηχανικοί, καθώς και πολλοί άλλοι νέοι με πτυχίο, αναζητούν την επαγγελματική τύχη τους στο εξωτερικό.
 * Η ανεργία στο ιατρικό σώμα, το 2011, ξεπέρασε το 12,69% , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 11,55%. Την ίδια ώρα, ένας στους τέσσερις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται, ενώ καθημερινά 2 γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, για να βρουν δουλειά.
 * Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η ανεργία και η υποαπασχόληση στον τομέα της ιατρικής έχουν αυξηθεί καθώς «το Ε.Σ.Υ. δεν προκηρύσσει πλέον θέσεις εργασίας, το Ι.Κ.Α. δεν προσλαμβάνει γιατρούς, το Πανεπιστήμιο αποτελεί ουτοπία μετά το καινούργιο Νομοθετικό του πλαίσιο, και ο ΟΠΑΔ, η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε απομείνει στο νέο γιατρό, κλείνει και αυτός την πόρτα μετά την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων που εφάρμοσε από την Άνοιξη του 2011».
 * Μάλιστα ΙΣΑ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΟΠΑΔ.

** Έκρηξη σε έλλειμμα και "φέσια" του δημοσίου τον Οκτώβριο
* Στα 23,145 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μετρούμενο σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Ένα μήνα πριν το έλλειμμα έφτανε στα 21,788 δισ. ευρώ * Τα στοιχεία αυτά δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με το έλλειμμα που μετράει η τρόικα αλλά είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ενδεικτικά του «εκτροχιασμού» σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους που έχουν τεθεί. Το πρόβλημα εντάθηκε λόγω της καθυστέρησης της έκτης δόσης και εκφράζονται φόβοι για επιδείνωση της εικόνας της γενικής κυβέρνησης το Νοέμβριο.
* Τα ίδια στοιχεία δείχνουν και έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικών δημοσίου προς ιδιώτες. Ειδικότερα, τα «φέσια» του δημοσίου προς ιδιώτες διαμορφώνονται στα 6,67 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου, έναντι 6,48 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν.
* Τις μεγαλύτερες οφειλές παρουσιάζουν οι Οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης (2,82 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθούν τα νοσοκομεία με «φέσια»1,78 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονται στα 926,7 εκατ. ευρώ στο εξεταζόμενο διάστημα, εκ των οποίων τα μισά περίπου αφορούν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

**  ΣΤΟ  ΑΓΙΑΖΙ  ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ :
** Ζητούν 20% μείωση ενοικίων στην Αγορά

* Να μειωθούν τα ενοίκια σε ποσοστό 20% και πλέον ζητούν πενήντα επαγγελματίες της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας  * Συγκεκριμένα, ζητούν τη μείωση των μισθωμάτων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, τη στιγμή που τα καθημερινά έξοδα συνεχώς αυξάνονται και η αναδουλειά πλήττει σχεδόν όλα τα καταστήματα. Οι λογαριασμοί φτάνουν κάθε μήνα όλο και πιο ...φουσκωμένοι, έκτακτα «χαράτσια» κάθε λίγο... ξεφυτρώνουν και οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση για το πώς θα τα βγάλουν πέρα!
 * Το θέμα έφερε χθες προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επαγγελματιών, η κατάστασή τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχει φτάσει στο μη παρέκει...
 * "με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο Καλαμάτας. Ενδεικτικό της κατάστασής τους είναι και το γεγονός ότι ορισμένοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους, επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν διαφορετικά".
* Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημ. Μπούχαλης τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να απασχολήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Αγοράς, θέση με την οποία συμφώνησαν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής.
* Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Μιχαλόπουλος πρότεινε αντί για μείωση του ενοικίου που ζητούν οι επαγγελματίες, να μειωθούν στο ίδιο ποσοστό προηγούμενες οφειλές τους προς το Δήμο Καλαμάτας, οι οποίες φτάνουν συνολικά στις 120.000 ευρώ περίπου.

**  ΒΙΠΕ Μελιγαλά

* Δέσμευση Αλευρά για επίλυση του προβλήματος  * Συνεχείς θα είναι οι έλεγχοι στα δύο πυρηνελαιουργεία στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά, όπως τόνισε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, δηλώνοντας ότι η Περιφέρεια είναι αλληλέγγυα στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και δε θα επιτραπεί καμία ανάπτυξη η οποία θα είναι εις βάρος της δημόσιας υγείας.
* Αιχμές, ωστόσο, άφησε για την καθυστέρηση που υπάρχει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λέγοντας ότι επανειλημμένα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ζητήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης ή μη των περιβαλλοντικών όρων, αλλά και εναντίον… «κακόβουλων», για μεθοδευμένες κινήσεις υπέρ φωτοβολταϊκού πάρκου που λειτουργεί στην περιοχή.
 ~ «Εξαντλήθηκε η υπομονή»
* Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στην περιοχή της ΒΙΠΕ με τον αποκλεισμό της από διαμαρτυρόμενους κατοίκους, ο κ. Αλευράς τόνισε πως βαθιά του πεποίθηση είναι πως για να τονωθεί μια τοπική οικονομία, πρέπει να δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις: «Επενδύσεις, όμως, που θα φέρουν την ανάπτυξη, χωρίς επιπτώσεις στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. Εδώ και μια δεκαετία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά λειτουργούν δύο πυρηνελαιουργεία, τα οποία έχουν φέρει αναταραχή στην τοπική κοινωνία. Θεωρώ δικαιολογημένες τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, διότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η υπομονή μιας δεκαετίας εξαντλήθηκε. Είμαστε αλληλέγγυοι στους κατοίκους και δηλώνουμε απερίφραστα ότι οι συγκεκριμένες μονάδες θα λειτουργήσουν μόνο εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας του περιβάλλοντος».
~ «Θα λυθεί»
* Ανακοίνωσε δε, ότι με εντολή του περιφερειάρχη αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έχουν πραγματοποιήσει το 2011 στα συγκεκριμένα πυρηνελαιουργεία τρεις αυτοψίες.
* Στην αυτοψία που έγινε στις 2 Δεκεμβρίου διαπιστώθηκε ότι αρκετές από τις ελλείψεις που είχαν εντοπισθεί σε προηγούμενους ελέγχους, είχαν διορθωθεί. Ο κ. Αλευράς διευκρίνισε, ωστόσο, ότι παραμένουν ελλείψεις, για τις οποίες θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Επίσης, σημείωσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας επανειλημμένα έχουν επιβάλει κατά το παρελθόν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
* Τα δύο πυρηνελαιουργεία έχουν υποβάλει για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση περιβαλλοντικούς όρους (για το ένα έχουν λήξει από το 2005 και για το άλλο το 2010), οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εγκριθεί.
* «Οι υπηρεσίες μας έχουν ζητήσει πολλές φορές, γραπτώς και προφορικώς, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την επιτάχυνση της έγκρισης ή μη των περιβαλλοντικών όρων. Διευκρινίζεται ότι οι περιβαλλοντικοί όροι αποτελούν γραπτή περιβαλλοντική δέσμευση βάσει της οποίας χορηγείται η άδεια λειτουργίας και ελέγχεται η ορθή λειτουργία των μονάδων. Παρότι δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, ως όφειλαν, οι περιβαλλοντικοί όροι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι υπηρεσίες μας συνεχίζουν απρόσκοπτα επιτόπιους ελέγχους και θα επιβάλλουν τις κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει ανάπτυξη εις βάρος της υγείας των πολιτών. Σε θέματα υγείας δεν κάνουμε εκπτώσεις. Ζητούμε ανάπτυξη, αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Ανάπτυξη χωρίς αειφορία είναι κολοβή και δεν τη θέλουμε. Θα είμαστε αμείλικτοι στα πρόστιμα που θα εισηγηθούν οι υπηρεσίες. Και δε θέλω να πιστεύω αυτά που λέγονται από κάποιους κακόβουλους, ότι κάτοικοι ξεσηκώνονται επειδή δίπλα υπάρχουν φωτοβολταϊκά και επιβαρύνονται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων», κατέληξε ο κ. Αλευράς, δεσμευόμενος προσωπικά ότι με κάθε τρόπο το πρόβλημα θα λυθεί.

** Πρόβλημα επιβίωσης έχουν οι πολύτεκνοι

~ Δυόμισι χιλιάδες οικογένειες είναι εγγεγραμμένες στο Σύλλογο Πολυτέκνων Καλαμάτας. Οικογένειες με τέσσερα έως δεκατέσσερα παιδιά, οι περισσότερες από τις οποίες αδυνατούν πλέον να επιβιώσουν. Την περασμένη Δευτέρα, στην οδό Μπουλούκου 25, ουρές σχημάτιζαν οι άνθρωποι έξω από την έδρα του Συλλόγου, για λίγο ρύζι, ζυμαρικά ή τυρί, για ένα ρούχο από δεύτερο χέρι. Μαζί τους, Καλαματιανοί που δεν είναι πολύτεκνοι, αλλά αδυνατούν να εξασφαλίσουν κι αυτή την καθημερινή τροφή, παρακαλούν τους ανθρώπους του Συλλόγου για μια μικρή έστω βοήθεια. Τα χέρια του Συλλόγου είναι, όμως, δεμένα.  * Συγκεκριμένες ποσότητες δίνονται φέτος στις οικογένειες ονομαστικά, και μάλιστα σε αυτές των οποίων η φορολογική δήλωση δεν ξεπερνά το ποσό των 15.000 ευρώ. Το «αντικειμενικό κριτήριο» στη φιλανθρωπία, μπορεί εκ πρώτης όψεως να εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διανομής, αλλά διαγράφει τις προσωπικές ιστορίες εκατοντάδων οικογενειών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Εδώ δε θα βρείτε επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενίσχυσης με τρόφιμα. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε στο Σύλλογο Πολυτέκνων «Η αδελφότης» βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απόγνωση, αν δεν είναι ήδη εκεί.
* «Πεινάμε», μου είπε μια πολύτεκνη μητέρα. «Σήμερα είναι δύσκολη η ζωή για μια μάνα με ένα παιδί και δύο. Φανταστείτε να έχεις επτά. πώς θα ζήσουμε; Κι αυτό το λίγο ρύζι που θα πάρουμε, κάτι είναι».
* Ο 24χρονος Γιώργος Καραβίτης είναι το δεύτερο από τέσσερα παιδιά. Ο μόνος που εργάζεται στην οικογένειά του. «Στον αγώνα, έτσι κυλάει η ζωή», μου λέει. «Ελιές μαζεύω, όπου βρω, προσπαθώ αλλά δε βλέπω να αλλάζει τίποτα. Ο μόνος που έχει δουλειά στην οικογένειά μου είμαι εγώ. Σε αγροτικές δουλειές και ό,τι μπορώ. Έξι άτομα ζουν με λίγα μεροκάματα; Γι’ αυτό και αποφάσισα να έρθω στη βοήθεια για τους πολυτέκνους. Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι. Είναι σημαντική η βοήθεια. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά για εμάς τα λίγα τρόφιμα που παίρνουμε, το τυρί, τα μακαρόνια, είναι η διατροφή μας».
* Η κα Ντίνα χήρεψε όταν ήταν 28 ετών. Μόνη μεγάλωσε τα τρία παιδιά της, δουλεύοντας στα χτήματα, στις ελιές και στη σταφίδα. Σήμερα, μόνο η κόρη της έχει δουλειά, με μισθό 600 ευρώ.
* «Η ζωή μας είναι δύσκολη», μου λέει. «Με δυσκολία τα βγάζουμε πέρα. Νέα κοπέλα είσαι, τα βλέπεις, το μέλλον σας είναι αβέβαιο. Εγώ εντάξει, υπήρχαν προϊόντα τότε, δούλεψα σκληρά και τα κατάφερα. Αλλά τώρα βλέπω τα παιδιά μου, είναι πολύ δυστυχισμένα. Πού να ζήσεις με 600 ευρώ; Η βοήθεια για τους πολύτεκνους είναι πολύτιμη για εμάς. Δε λύνει τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον κάποιος νοιάζεται, καλύπτονται πολύ βασικές ανάγκες».
~ Τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια έχει η Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου.
* «Παλιά ήταν πιο εύκολα», σημειώνει. «Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια, δεν είχε μπει η κατανάλωση στη ζωή μας και ήταν άλλες οι απαιτήσεις των παιδιών. Τώρα, κόπηκαν οι μισθοί, έρχονται ένα μετά το άλλο τα χαράτσια, είναι τεράστια τα έξοδα. Αυτή τη στιγμή, οι πολύτεκνοι δεν μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους. Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα. Ο κόσμος πεινάει».
* «Τώρα λένε θα μας κόψουν και το επίδομα», συνεχίζει. «Είναι για μας ένα βοήθημα. Εγώ παίρνω 200 ευρώ το δίμηνο. Με αυτά τα χρήματα, κάνεις κάτι. Κάτι προσφέρεις στην οικογένεια. Τώρα, θα τα κόψουν κι αυτά».
* Οι πολύτεκνοι της Καλαμάτας έχουν συμμετάσχει σε όλα τα συλλαλητήρια στην Αθήνα για τα δικαιώματά τους που χάνονται. Αλλά δεν είναι αισιόδοξοι.
* Η κα Δημητρακοπούλου μού λέει πως τα παιδιά της εργάζονται στον κλάδο της οικοδομής και έχουν να δουν δουλειά πολλούς μήνες. Θυμάται με νοσταλγία εποχές που με πεντακόσιες δραχμές περνούσε με αξιοπρέπεια η εξαμελής οικογένεια. Τώρα, όποτε βρίσκει εποχική δουλειά, η κα Δημητρακοπούλου διακόπτει τη σύνταξή της και δουλεύει «για να βοηθήσω το σπίτι μου, για να μην πεινάσουμε».
* «Ξέρετε πόση σύνταξη παίρνω; 440 ευρώ. Μπορείτε να ζήσετε εσείς; Όταν έχεις ενοίκιο τι κάνεις; Κλέβεις για να ζήσεις; Ζούμε τα πιο δύσκολα χρόνια. Είναι η μοντέρνα κατοχή», λέει.
* Όλα τα μέλη του Συλλόγου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον πρόεδρό του, Χρήστο Παναγιωτόπουλο. «Είναι τόσο καλός και άξιος», μου λένε, «κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον κόσμο. Κάνει τα πάντα για εμάς». Υπό τις παρούσες συνθήκες, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει και πολλά.
* «Είναι από τις πιο δύσκολες εποχές που αντιμετωπίζουμε ως Σύλλογος Πολυτέκνων. Η δυσκολότερη», σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, πατέρας ο ίδιος πέντε παιδιών. «Δεν μπορείτε να συλλάβετε τι τραβάνε οι πολύτεκνες οικογένειες. Στέλνουν ρύζια, στέλνουν μακαρόνια από την Ε.Ε. για να μοιράσουμε στους πολύτεκνους. Αλλά λένε να τα μοιράσουμε μόνο σε εκείνους που έχουν έως 15.000 ευρώ εισόδημα. Όποιος έχει 15.100, δε δικαιούται. Έχουν δώσει τυρί –αν είναι δυνατόν- μισό κιλό στα δύο άτομα», λέει με πικρία.
~ Πώς είναι η καθημερινότητα για τους πολύτεκνους; τον ρωτάω.
* «Κλαίει η ψυχή σου», απαντά. «Κάθε οικογένεια έχει τη δική της τραγική ιστορία, είναι δραματικές οι καταστάσεις. Έρχονται άνθρωποι και μας ζητάνε και μισό κιλό ρύζι ακόμα, γιατί δεν έχουν να φάνε, πεινάνε. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε. Είναι δεμένα τα χέρια μας. Φέτος ιδιαίτερα, η Διεύθυνση Γεωργίας το παράκανε. Άλλες χρονιές μπορούσαμε να δώσουμε και σε ένα φτωχό, χωρίς αναγκαστικά να είναι πολύτεκνος. Τώρα, ό,τι έχουμε λάβει, έχει έρθει ονομαστικά στην κάθε οικογένεια».
* «Για τα ρούχα», συνεχίζει, «να το πω λαϊκά, γυρίζουμε διακονιά. Μαζεύουμε ό,τι μας δίνει ο κόσμος. Αλλά τι να δώσει κι αυτός; Οι συμπολίτες μας προσφέρουν. Αλλά, τι να κάνει ο νηστικός στον ξελιγωμένο;».
* Νωρίτερα, προσπάθησα να πιάσω την κουβέντα σε κάποιους από τους πολίτες που ήρθαν για βοήθεια χωρίς να είναι πολύτεκνοι. Δεν είναι λίγοι. Ανάμεσά τους, ο Χρήστος και η Χρυσάνθη Σκιόπα.
* «Εγώ έχω δυο γιους», μου λέει η γυναίκα, «αλλά ήρθαμε εδώ γιατί είδαμε τον κόσμο να παίρνει βοήθεια. Ήρθαμε να ρωτήσουμε μήπως μπορέσουμε να πάρουμε κι εμείς κάτι. Είμαι άρρωστη. Ούτε εγώ ούτε ο άντρας μου έχουμε δουλειά. Ο μεγάλος μας γιος έχει πρόβλημα με την καρδιά του και δεν μπορεί να εργαστεί. Πώς να τα βγάλουμε πέρα; Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ. Αν μπορούν να μας δώσουν λίγα τρόφιμα. Αδυνατούμε να βρούμε ελπίδα πουθενά».
~ Ο κ. Παναγιωτόπουλος διώχνει συνεχώς ανθρώπους που δεν είναι στη λίστα.
* «Αυτό είναι το χειρότερο», μου λέει. « Να έρχεται ο άλλος, να σου ζητά βοήθεια και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Τι να τους πεις; Το βλέπεις ότι έχουν πρόβλημα. Τι να κάνουμε; Πώς να τους δώσουμε; Είναι δεμένα τα χέρια μας. Θα μπορούσαν να δώσουν δυο-τρία κιλά λιγότερο ρύζι στις οικογένειες που δικαιούνται, για να πάρουν και κάποιοι ακόμη συμπολίτες μας. Δυστυχώς, τους διώχνουμε».
* «Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Καλαμάτας, «μας βάζουν να πληρώσουμε και το χαράτσι για την έδρα μας. 500 ευρώ. Πού να τα βρει ο Σύλλογος; Εμείς δεν εισπράττουμε από πουθενά. Βοηθάμε ο ένας τον άλλο, ό,τι μπορεί ο κοσμάκης, μεταξύ μας. Κι αυτά που έχουμε φτιάξει εδώ μέσα είναι προσωπική εργασία. Το κράτος το έχει παρακάνει. Ας έρθουν να μας κόψουν το ρεύμα».

** «Κλείνει τα μάτια» η Δημοτική Αρχή

~ Στο θέμα μεταφοράς των απορριμμάτων  * Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την κατάσταση που επικρατεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας ήταν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, οι απαντήσεις του διευθυντή του Τμήματος Καθαριότητας, Ι. Παπαδόπουλου, στις ερωτήσεις μελών της.
* Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτη Μπεχράκη, ανέφερε ότι ο χώρος μεταφόρτωσης που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό, στο ύψος του Πεδίου Βολής, δεν έχει την απαιτούμενη άδεια.
 * Παράλληλα, σε ερώτηση για το πού μεταφέρονται τα σκουπίδια του Δήμου Καλαμάτας από το σκουπιδοεργολάβο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η δέσμευση που είχαμε βάλει στη διακήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού αφορούσε στην εταιρεία Antipollution. Και το είχαμε κάνει αυτό λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που υπάρχουν και στο Σώμα αλλά και στις δικές μας θέσεις, προκειμένου να ελέγχουμε καλύτερα τη διαδικασία.
* Υποπτευόμαστε ότι ένας από τους λόγους που η εταιρεία έκανε πίσω στο διαγωνισμό είναι ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την παραπάνω δέσμευση.
* Από τον κ. Καράμπελα, με τον οποίο γίνεται η αναγκαστική μεταφορά των σκουπιδιών σήμερα, έχουμε από την αρχή πάρει μια διαβεβαίωση ότι τα μεταφέρει σε ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε ζητήσει κάποια άλλη δέσμευση, τουλάχιστον η Δημοτική Αρχή, γιατί και εμείς ως υπηρεσία, μετά από εντολή, έχουμε συνεχίσει και κάνουμε αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει και εναλλακτική λύση. Αν, εκτιμούμε, επιμείνουμε σ’ αυτή τη διαδικασία, πιστεύουμε να μην μπορούμε ούτε με τον κ. Καράμπελα να κάνουμε τη μεταφορά σ’ αυτή τη φάση!».

** Το νέο CD του Λυκείου απόψε στο Πνευματικό

* Το διπλό ψηφιακό δίσκο που εξέδωσε με τίτλο «Βρύση μου μαλαματένια», θα παρουσιάσει σήμερα στις 8.30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας. Πρόκειται για δύο CD με τραγούδια της Μεσσηνίας και του Μωριά, που κατέγραψε μετά από πολύχρονη έρευνα ο δάσκαλος Τάσος Μίχος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Λυκείου. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων, Βίκυ Καρέλια, έκανε λόγο για καταγραφή της λαϊκής μας κληρονομιάς, ώστε οι επόμενες γενιές να βρίσκουν υλικό για τη λαογραφία του τόπου, το οποίο θα αποτελεί σοβαρή πληροφόρηση για περαιτέρω μελέτη. * «Ο Τάσος Μίχος ψάχνει, ερευνά, καταγράφει. Μέσα σε όλα αυτά με τα οποία έχει ασχοληθεί, είχε την ευαισθησία και την τύχη να βρει ανθρώπους από τους παλαιούς και να καταγράψει ορισμένα δημοτικά τραγούδια, τα περισσότερα δε από τα οποία ομολογώ ότι άκουγα για πρώτη φορά. Έπρεπε, λοιπόν, αυτό το υλικό να αξιοποιηθεί και να μείνει καταγεγραμμένο, ώστε να είναι μια προσφορά στη λαογραφία του τόπου από το Λύκειο» σημείωσε η κα Καρέλια, η οποία ευχαρίστησε και το Ίδρυμα Κωστοπούλου για την οικονομική ενίσχυση σε αυτή την προσπάθεια.
* Τα τραγούδια έχει ερμηνεύσει η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, με την επιμέλεια του μουσικού και συνεργάτη επίσης του Λυκείου Βαγγέλη Κώτσου, πλαισιωμένη από την ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη, ενώ η ηχογράφηση έγινε σε στούντιο της Αθήνας.
* Έργο - χρέος χαρακτήρισε την καταγραφή του συγκεκριμένου υλικού ο Τάσος Μίχος, αναφερόμενος σε δημοτικά τραγούδια που σιγά σιγά σβήνουν. «Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι έχουν πάρει τη σκυτάλη από παλιότερες γενιές, όχι ιδιαίτερα μεγάλοι, και συνεχίζουν το έργο της διάσωσης και διάδοσης του λαϊκού μας πολιτισμού. Η προσπάθεια έκδοσης του ψηφιακού δίσκου, τον οποίο σήμερα παρουσιάζει το Λύκειο, ξεκίνησε εδώ και κάμποσα χρόνια, ίσως και 20» παρατήρησε ο κ. Μίχος, κάνοντας λόγο για μια διαδικασία πολύχρονη και πολύκοπη. Ο Νίκος Φιλιππίδης χαρακτήρισε εξαιρετική την εμφάνιση του CD, ενώ πρόσθεσε: «Σήμερα το πρόβλημα είναι ότι γίναμε όλοι επαγγελματίες. Χάσαμε έτσι την αθωότητα, το αγνό και το φρέσκο. Σε αυτό το CD αποτυπώθηκε όλο αυτό το πράγμα». Η μουσικός παραγωγός Φεβρωνία Ρεβύνθη, σύζυγος του Νίκου Φιλιππίδη, η οποία έχει γράψει και εισαγωγικό σημείωμα για το CD, ανέφερε: «Εντυπωσιάστηκα από το εξώφυλλο, ένα κομμάτι της παλιάς Καλαμάτας. Οι ψηφιακοί αυτοί δίσκοι περιέχουν τραγούδια από τον κύκλο της ζωής του λαού μας. Πρόκειται για μια ερμηνεία πραγματικά αυθεντική, όπως αρμόζει στο μωραΐτικο τραγούδι». Ο Βαγγέλης Κώτσου σημείωσε: «Δεν ήξερα κανένα από τα τραγούδια, αλλά όταν μου δόθηκε το υλικό σε ψηφιακούς δίσκους και κασέτες, άκουσα κάτι το οποίο με εντυπωσίασε. Μου έδωσε τη χαρά να δουλέψω πάνω σε αυτό με πολύ κέφι, όχι μόνο εγώ, αλλά όλη η ομάδα». Πρόσθεσε ότι από τα 52 τραγούδια που του έδωσε ο κ. Μίχος, επέλεξαν μαζί 33, αλλά σημείωσε ότι όλα είναι πραγματικά αξιόλογα, οπότε κάποια στιγμή θα ήταν καλό να εκδοθούν και τα υπόλοιπα. Από τις καλύτερες δουλειές που έχουν γίνει για το Μωριά χαρακτήρισε το διπλό CD η έφορος της χορωδίας του Λυκείου Καλαμάτας Άννα Μαύρου. Πρόσθεσε ότι ουσιαστικά περιέχει 35 τραγούδια και ένα ένθετο με κείμενα και φωτογραφίες, σε επιμέλεια του Τάσου Μίχου, 136 σελίδων, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

**Θανάσης Πετρόπουλος
«Σύγκληση του Δ.Σ. Τριφυλίας για μερικώς απασχολούμενους»
 * Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με θέμα τη λήψη απόφασης για την «Επανασύναψη των συμβάσεων με τους 91 μερικώς απασχολουμένους του Δήμου Τριφυλίας», ζητά με χθεσινό έγγραφο αίτημά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Θανάσης Πετρόπουλος.
 * Στο αίτημά του, το οποίο απευθύνεται στο δήμαρχο και τον πρόεδρο Δ.Σ. (με την παράκληση κοινοποίησής του σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους), ο κ. Πετρόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Την 30ή Νοεμβρίου 2011, ο Γενικός Διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος υπέγραψε και απέστειλε προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους γενικούς γραμματείς το υπ. αριθμ. πρωτ. οικ.50599 εξαιρετικά επείγον έγγραφο με θέμα “Εφαρμογή προγράμματος μερικής απασχόλησης ν.3250/2004 όπως ισχύει”. Στο έγγραφο αναφέρεται: “Την 30ή-9-2011 δημοσιεύθηκε ο ν.4018/2011. Με την παρ. 6 του άρθρου 11 του νόμου αυτού ρυθμίζονται θέματα εφαρμογής του προγράμματος της μερικής απασχόλησης ν.3250/2004, όπως ισχύει. Πρόκειται για τα προγράμματα μερικής απασχόλησης που υλοποιήθηκαν από πρωτοβάθμιους ΟΤΑ έπειτα από τις αριθμ.1/2009 και 2/2009 αποφάσεις της Επιτροπής του άρθρου 5 ν.3250/2004, και για τα οποία δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διάρκειάς τους, δηλαδή η εξάντληση των δεκαοκτώ μηνών για τους οποίους είχε δοθεί έγκριση. Ειδικότερα, από την παρ.6 του άρθρου 11 του ν.4018/2011 προβλέπεται ότι οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης του ν.3250/2004 όπως ισχύει, που συνήφθησαν κατόπιν των ως άνω Αποφάσεων της Επιτροπής του άρθρου 5 ν.3250/2004 και ήταν ενεργές την 30ή Απριλίου του 2011, παρατείνονται έως τη συμπλήρωση συνολικού χρόνου απασχόλησης δεκαοκτώ (18) μηνών. Σε περίπτωση που οι ΟΤΑ προχώρησαν στη λύση των συμβάσεων με τους μερικώς απασχολουμένους στις 30-4-2011 ή σε ημερομηνία μεταγενέστερη αυτής, έχουν τη δυνατότητα επανασύναψης των συμβάσεων αυτών, με διάρκεια ίση με το χρόνο που απομένει μέχρι τη συμπλήρωση συνολικής απασχόλησης δεκαοκτώ (18) μηνών. Εάν, π.χ. είχαν υλοποιήσει το πρόγραμμα για δεκαπέντε μήνες, οι συμβάσεις θα συναφθούν για διάστημα τριών μηνών. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική για το φορέα, και θα πρέπει να αποφασιστεί από το οικείο δημοτικό (ή διοικητικό, εφόσον πρόκειται για ΝΠΔΔ) συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του ΟΤΑ, σε συνάρτηση βέβαια και με την οικονομική του κατάσταση, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει το υπόλοιπο της απαιτούμενης δαπάνης, πέραν της προβλεπόμενης επιχορήγησης από το ΥΠΕΣ. Οι συμβάσεις θα συναφθούν με τους ίδιους συμβασιούχους».

** Ράδιο Ταξί Καλαμάτας


Συνεχίζονται οι προσφορές
 * Την προσφορά του προς το επιβατικό κοινό συνεχίζει το Ράδιο Ταξί Καλαμάτας, χωρίς να χρεώνει τη ραδιοκλήση, που ήταν 1,92 ευρώ.
* Επίσης, το Ράδιο Ταξί έχει προχωρήσει σε μια καινοτομία, προσβλέποντας στην οικονομική διευκόλυνση των πελατών του – ιδιαίτερα των νέων ηλικιών – οι οποίοι μπορούν να καλούν για ταξί από το κινητό τηλέφωνο What’s Up, στον αριθμό 6984686601.
* Το Ράδιο Ταξί θεωρεί ότι με τις κινήσεις του αυτές συμβάλλει στη μείωση των τιμών και τη διευκόλυνση των πελατών του, ιδιαίτερα εκείνων με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν ανάγκη μετακίνησης με ταξί σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

** Κοινό μέτωπο για την ανάπτυξη του Ταϋγέτου

* Συνάντηση με εκπροσώπους της «Ομάδας Δράσης για τον Ταΰγετο» είχε η Γραμματεία του Δικτύου Ενεργών Πολιτών, όπου και έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας.
* Στη διάρκειά της διαπιστώθηκε το τραγικό της σημερινής κατάστασης, καθώς μετά την ουσιαστική αποτυχία και την παύση της λειτουργίας της μονάδας RAM, τα απορρίμματα μεταφέρονται από σκουπιδοεργολάβους σε άγνωστο προορισμό.
* Ταυτόχρονα, εκατοντάδες μπάλες σκουπιδιών, απομεινάρια της RAM, παραμένουν στον Ταΰγετο, σε ακατάλληλες συνθήκες, αποτελώντας ωρολογιακή βόμβα για τα κοντινά χωριά και την Καλαμάτα. Εδώ και ένα χρόνο το «Δίκτυο» επισημαίνει την αναποτελεσματική τακτική της Δημοτικής Αρχής στο θέμα των απορριμμάτων, η οποία δημιουργεί αδιέξοδα και τετελεσμένα. Το οικονομικό κόστος είναι δυσβάσταχτο και το περιβαλλοντικό ανυπολόγιστο.
 * Η δε «Ομάδα Δράσης» έχει δώσει μακροχρόνιους αγώνες για τη σωτηρία του Ταϋγέτου και την προώθηση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης. Οι προτάσεις του «Δικτύου», ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες, όπως παρουσιάστηκαν πριν από ένα χρόνο, είναι στην ίδια κατεύθυνση. Όμως, αγνοούνται προκλητικά από τη Δημοτική Αρχή.
* Στη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι σήμερα έχουν ωριμάσει στην κοινωνία της Καλαμάτας οι συνθήκες για τη δραστηριοποίηση ενός κινήματος πολιτών για την προώθηση στην πράξη της εναλλακτικής περιβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
* Το «Δίκτυο», η Ομάδα Δράσης και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών πρέπει να αναζητούν και να είναι σε επαφή συμμετέχοντας σ’ αυτό το ευρύ κίνημα πολιτών.
* Τέλος, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής του Ταϋγέτου και συμφωνήθηκε να οργανωθεί μια σύσκεψη και με άλλους φορείς, ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα.

** Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας


Πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα Πρώτων Βοηθειών
* Πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα Πρώτων Βοηθειών παραδίδονται στους εκπαιδευομένους και στους εκπαιδευτικούς του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας από το τοπικό τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και συγκεκριμένα τη νοσηλεύτρια- εκπαιδεύτρια Κωνσταντίνα Δαμηλάτη.
* Η σπουδαιότητα της γνώσης πρώτων βοηθειών είναι προφανής σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί που η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή και να σώσει μια ζωή.

** Χριστουγεννιάτικη εορταγορά στην Κορώνη


* Το προσεχές Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά της Κορώνης, στους χώρους του Γυμνασίου, από τις 10.00 το πρωί έως τις 7.00 το βράδυ.
* Φέτος, η Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά της Κορώνης, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά, διαφέρει από τις προηγούμενες. Παίρνει μια πανανθρώπινη διάσταση, επιστρέφοντας στις ρίζες και τις παραδόσεις του λαού. Το παλαιό κορωνέικο καράβι αντικαθιστά το φανταχτερό ξενόφερτο χριστουγεννιάτικο δέντρο και, αντί για μικροπαιχνιδάκια, μοιράζονται μικρές πίτες, που θυμίζουν το βαθύτερο νόημα της βασιλόπιτας.
 * Ο Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισάρεια για να προσφέρει, όχι φανταχτερά δώρα, αλλά δώρα αγάπης, φιλανθρωπίας και σοφίας.
* Η Εορταγορά, που αποτελεί πλέον θεσμό, διοργανώνεται με την πρωτοβουλία των Γυναικών Κορώνης και τη στήριξη της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης, του Γυμνασίου Κορώνης, της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Κορώνης, του Πολιτιστικού Συλλόγου, του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, του Συνδέσμου Κορωναίων «Παναγία Ελεήστρια» και του Μανιατάκειου Ιδρύματος.
* Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βρουν σε ελκυστικές τιμές προϊόντα παρασκευασμένα από τις γυναίκες με παραδοσιακό τρόπο, καθώς και προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς. Επιπλέον, μια πλούσια ποικιλία από χριστουγεννιάτικα δώρα, βιβλία, ρούχα, χειροτεχνίες κ.ά.
* Όπως κάθε χρόνο, τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
 Πηγή εφημερίδα "Θάρρος  " Καλαμάτας Ν. Μεσσηνίας ,  2011
** Συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών με το Μανιατάκειον


~ «Λαογραφικά Σύμμεικτα της Κορώνης από τις συλλογές (1938-1939) της Γεωργίας Ταρσούλη»
 * Το βιβλίο «Λαογραφικά Σύμμεικτα της Κορώνης Μεσσηνίας από τις συλλογές (1938-1939) της Γεωργίας Ταρσούλη» θα παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών. Η εν λόγω έκδοση αποτελεί συνεργασία του Μανιατάκειου Ιδρύματος με το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ η επιμέλεια της ύλης ανήκει στο Μεσσήνιο ερευνητή του Κέντρου, Ιωάννη Πλεμμένο.
 * Τα «Λαογραφικά Σύμμεικτα της Κορώνης Μεσσηνίας από τις συλλογές (1938-1939) της Γεωργίας Ταρσούλη» εντάσσονται πλήρως στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Μανιατάκειου Ιδρύματος, που περιλαμβάνουν την προώθηση της γνώσης της ιστορίας της Κορώνης, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς και την ανάδειξη της διαχρονικής της παρουσίας στον ελλαδικό και ευρωμεσογειακό χώρο.
* Η έκδοση συγκεντρώνει ανέκδοτη λαογραφική ύλη από την Κορώνη, τη Χρυσοκελλαριά, το Βασιλίτσι, το Καπλάνι, το Ζιζάνι, την Υάμεια και το Ακριτοχώρι σχετικά με τον κύκλο του χρόνου (εορτές και πανηγύρεις), τον κύκλο της ζωής (παιδική ηλικία, γάμο, τελετή κ.λπ.), τον επαγγελματικό βίο (αγροτική και θαλασσινή ζωή), το λαϊκό δίκαιο, τη δημώδη ιατρική, τη λαϊκή αρχιτεκτονική, τη λαϊκή μετεωρολογία, ενώ περιλαμβάνει ακόμα μύθους και παραδόσεις, αινίγματα και παροιμίες. Η λαογραφική αυτή ύλη συγκεντρώθηκε μεταξύ 1938-9 από την τότε γραφέα του Κέντρου Λαογραφίας, Γεωργία Ταρσούλη, με καταγωγή από την Κορώνη, σε δύο μεγάλες συλλογές.
* Αυτό που εντυπωσιάζει από την πρώτη επαφή με το κείμενο είναι οι περιγραφές των πληροφορητών που παρατίθενται αυτούσιες, στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, με κάποιες επεξηγήσεις της Ταρσούλη.
* Στην αρχή κάθε κεφαλαίου, εκτίθεται μικρό ιστορικό κάθε περιοχής, πληροφορίες για τη λαογραφική ύλη και τους πληροφορητές. Διανθίζεται, επίσης, από φωτογραφίες που τράβηξε η Ταρσούλη, καθώς και από σχεδιαγράμματα για τη λαϊκή αρχιτεκτονική (αποτυπώσεις οικιών, φούρνων κλπ.) και άλλα αντικείμενα του υλικού βίου.
* Το βιβλίο διατίθεται στην Αθήνα από το βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Μανιατάκειον Ίδρυμα, στην Καλαμάτα από τα βιβλιοπωλεία «Παπαχρήστου» και «Παπασωτηρίου (πεζόδρομος Αριστομένους 38) και στην Κορώνη από το βιβλιοπωλείο «Χαρτί και Μολύβι».

** Απάντηση στον πρόεδρο εργαζομένων Δήμου Καλαμάτας


* Φρονώ ότι οι πάντες συμφωνούν ότι υπάρχει «σαπίλα» στη Δημόσια Διοίκηση σε μεγάλο βαθμό και χαιρόμεθα, διότι σε αυτό συμφωνεί και ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων κ. Χριστόπουλος. Άλλωστε, η «σαπίλα» στη Διοίκηση έχει αποδειχθεί διαχρονικά, όχι μόνον από καταγγελίες, αλλά και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όπως και καθημερινά, σχεδόν, συζητούνται γεγονότα από «φακελάκια μέχρι μπαξίσια», χωρίς αυτές οι περιπτώσεις να αγγίζουν την πλειονότητα των υπαλλήλων, οι οποίοι αγωνίζονται και δεινοπαθούν και με μειωμένες τις αποδοχές τους.
* Πιστεύω ότι και ο κ. πρόεδρος θα συμφωνήσει στο γεγονός ότι το κατάντημα της χώρας και η οικονομική κρίση ως ένα βαθμό οφείλονται και στην κακοδιοίκηση γενικότερα, για την οποία, ασφαλώς, κυρίαρχα ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, αλλά και τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα.
* Άλλωστε, οι γενικότερες καταγγελίες και αναφορές μου αφορούσαν, κυρίως, στη δημόσια διοίκηση και άλλα πρόσωπα… που παρείχαν υπηρεσίες… και μερικά άλλα συναφή θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο διοικητικής και δικαστικής διερεύνησης και στο Δήμο. Υπάρχουν όμως, όπως πληροφορούμαι, υποθέσεις, οι οποίες έχουν απασχολήσει και τη Δημοτική Αρχή, χωρίς να γνωρίζουμε την εξέλιξή τους… Υπάρχουν, όμως, και καταγγελίες με τη διερεύνηση των οποίων ασχολούμαι.
* Πέραν αυτών και σήμερα ακόμη, πληροφορήθηκα μετά από τηλεφωνική καταγγελία, ότι κατετέθησαν οι υπ’ αριθ. πρωτοκόλλου 71126 και 71128 αναφορές εργαζομένων κατά προϊσταμένων τους. Αν αυτό αληθεύει, θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε και γι’ αυτές τις καταγγελίες.
* Εσφαλμένα, όμως, ο κ. πρόεδρος ανέφερε ότι οι καταγγελίες μου αφορούσαν συλλήβδην τους εργαζόμενους τόσο στο Δημόσιο όσο και στο Δήμο. Πλην όμως, εγώ δεν ανέφερα συγκεκριμένα ονόματα. Αυτό θα το πράξω όποτε εγώ κρίνω ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ή και ενώπιον της Δικαιοσύνης…
* Επειδή, όμως, ο κ. πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς απειλεί ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, είναι ελεύθερος να προβεί σε όποιες ενέργειες νομίζει.
* Πιστεύω ότι η παρέμβαση του κ. προέδρου, εκτός του ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, δε θέλω να το εκλάβει ο οποιοσδήποτε… ως έμμεσο μέτρο πίεσης, παρεμπόδισης και φίμωσης του έργου της μείζονος μειοψηφίας. Διότι σε αυτή την περίπτωση, όποιοι και αν είναι αυτοί, πλανώνται πλάνην οικτράν…
* Τέλος, επειδή πιστεύουμε ότι ούτε κ. πρόεδρος ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών υπαλλήλων έχουν λόγο να ανησυχούν, ας αφήσουν να αγωνιούν όσους πρέπει και εκείνους που πρέπει, για τα έργα και τις ημέρες τους. Συνιστώ, όμως, «υπομονή»… σε αυτούς που δικαιολογημένα ανησυχούν…
ΘΟΔΩΡΟΣ Π. ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ  ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

** Κληροδότημα "Λυκούργου Σκιά"


~ Ερωτήματα και ερωτηματικά για τις υποτροφίες
 * «Τρύπες» στη διαδικασία επιλογής των αποφοίτων των Λυκείων της πόλης που λαμβάνουν κάθε χρόνο την υποτροφία από το κληροδότημα «Λυκούργου Σκιά» εντόπισε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, που συζήτησε το θέμα μετά από σχετική ερώτηση του επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτη Μπεχράκη, και με αφορμή την προχθεσινή ανοικτή επιστολή για το ίδιο ζήτημα του εκπαιδευτικού και περιφερειακού συμβούλου, Θόδωρου Σταυριανόπουλου.
* Όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπουχάλης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα τόσο στη διαδικασία δημοσιοποίησης του θέματος όσο και στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων που λαμβάνουν την υποτροφία. Υποσχέθηκε δε, για να εκλείψουν οι όποιες «σκιές» υπάρχουν, η διαδικασία να επανεξεταστεί, μια και υπάρχουν περιπτώσεις που οι βραβευθέντες δεν πληρούν τα κριτήρια και τη βούληση του διαθέτη. Πάντως, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει το μικρότερο ρόλο στην όλη διαδικασία. Η κύρια ευθύνη ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Επιτροπή που επιλέγει τους αριστεύσαντες.
* Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης το μέλος και δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Φαββατάς, έθεσε κάποια σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση των βραβευθέντων, που μόνο άποροι δεν μπορούν να θεωρηθούν, αφού οι περισσότεροι από αυτούς είναι παιδιά εκπαιδευτικών!
* Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο κ. Μπεχράκης, που τόνισε ότι, για να εκλείψουν τα όποια προβλήματα, χρειάζεται στο συγκεκριμένο θέμα να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, προκειμένου να μην καλύπτεται από καμία… σκιά.

** Πριν 94 χρόνια

- ΤΗΝ νύκτα της παρελθούσης Δευτέρας αφίκοντο ενταύθα αι αποσταλείσαι υπό του Υπουργείου του Επισιτισμού 38.000 οκ. σίτου και 15.500 ορύζης των οποίων ήρχισεν αμέσως η εκφόρτωσις. Σήμερον επιστρέφοντος κατά πάσαν πιθανότητα του Νομαρχούντος Μακαρώνα εκ Κυπαρισσίας, όπου έχει μεταβή από της παρελθούσης Δευτέρας, θα συνέλθη η επιτροπή των τροφίμων, ίνα κανονίση τα της αλευροποιήσεως του σίτου της διανομής και της τιμής με την οποίαν θα γίνη η διανομή των άνω ειδών.
- ΠΕΡΙ την 11ην νυκτερινήν ώραν της παρελθούσης Δευτέρας ο Δήμος Βλαχάκος εκ Πεταλιδίου και Γιώργος Κουβάρος εκ Γυθείου διερχόμενοι έξωθι του χωρίου Καλαβρέζα του Δήμου Βουφράδος συνελήφθησαν παρ’ αγνώστων, οίτινες αφήρεσαν παρ’ αμφοτέρων 38 δραχμάς τραπέντες είτα εις φυγήν.
- Οι Αποστ. Καζάκος, Σπυρ. Δράκος και Χαρ. Μιλνάς αφήρεσαν εκ του εν Φιλιατροίς ποιμνιοστασίου του Α. Μπογιαντζή μίαν προβατίνα. Οι δράσται συνελήφθησαν.
- ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ και κατηγγέλθησαν επί αισχροκερδεία οι Ιωάν. Λάμπος και Κωνστ. Μερτζάκης διότι επώλουν ιχθύες προς 9 δραχμάς κατ’ οκάν.

   ** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ  7 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ  2011 :
~* Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  άξιος νικητής με  3-1  της Άρσεναλ , αλλά έμεινε εκτό Τσάμπιονσ Λίγκ και θα αγωνιστεί στο Γιουρόπα  Κάπ στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο !!
~ Το  ΑΠΟΕΛ  στην Κύπρο  αν και έχασε από την Ζενίτ με 3-1 , για πρώτη φορά Κυπριακή ομάδα , προκρίθηκε στα Προημιτελικά στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο !!
~ Σκοτώθηκε ο Δημήτρης Καλλιγέρης - Θρήνος στον ΠΑΟ

* ΘΥΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ Ο ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ
Θρήνος στην αθλητική οικογένεια του Παναθηναϊκού αφού ένα ακόμα μέλος του δεν υπάρχει πια, καθώς τα ξημερώματα ο Δημήτρης Καλλιγέρης σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα που του συνέβη επί της Λεωφόρου Ηρακλείου στην Νέα Ιωνία, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάλθηκε χθες στις 4μ.μ. στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου Αθηνών. Ο εκλιπών αποτέλεσε μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού στην πορεία προς τον τελικό του Γουέμπλεϊ, το 1971, και στη συνέχεια φόρεσε και τη φανέλα της Μαύρης Θύελλας!!!

**
Π. Σ  η Καλαμάτα
~ Οι μισοί στη Σπερχογεία και οι άλλοι ξεκούραση
 * Γλυκιά… ήταν η χθεσινή προπόνηση της Καλαμάτας, που φιλοξενήθηκε στο Στάδιο, αφού αρκετοί ήταν η εορτάζοντες ανήμερα του Αγίου Νικολάου, αρχίζοντας από τον βοηθό προπονητή Νίκο Μουλατσιώτη, τους ποδοσφαιριστές Τριανταφυλλάκη και Πετρουζέλη, αλλά και τον φυσιοθεραπευτή Νίκο Κακαλίκα, που δεν παρέλειψαν το απαραίτητο κέρασμα.
 * Φυσικά το κλίμα είναι ούτως ή άλλο πολύ καλό στο στρατόπεδο της Μαύρης Θύελλας, χάρις στο θετικό ξεκίνημα σε πρωτάθλημα και κύπελλο.
 * Μετά όμως τις ισοπαλίες όλοι περιμένουν και την πρώτη νίκη, ελπίζοντας ότι αυτή θα έρθει την Κυριακή στη Ζάκυνθο.
 * Όσοι αγωνίστηκαν στο προηγούμενο ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης θα έχουν πάντως σήμερα την ευκαιρία να ξεκουραστούν, ενώ οι υπόλοιποι θα πάρουν μέρος στο φιλικό παιχνίδι που έχει προγραμματιστεί για τις 5 μ.μ. στο γήπεδο της Σπερχογείας, κόντρα στον τοπικό ΑΟΣ. Στα πλάνα του προπονητή Έλβιο Μάνα και του συνεργάτη του Νίκου Μουλατσιώτη αναμένεται να είναι και ο Κουρεντζής που ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπώρησε, ενώ ο Κωστής αν και δείχνει να έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τον τραυματισμό του θα δοκιμάσει την Πέμπτη.
&*  http://www.atdhe.tv/  , * http://www.fromsport.com/ , * http://www.spartlemon.com/ , * http://www.streamhunter.tv/ , * http://www.livebet.com/  , : Ζωντανές μεταδόσεις Αθλητικών και ποδοσφαίρου 
* Για την Σούπερ Λίγκα στο Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου  σε αγώνα εξ αναβολής :
Δόξα  Δράμας - ΟΦΗ  Ηρακλείου  0-1 .- ^ Τα γκόλ : 30΄ Κένταλ Ουκάρ , Κάρτες : Λεάντρο , Χρ. Ρούτσης , Χρ. Αραβίδας , Βαγγ. Μάντζιος , Ρόη Κάρολ , και με κόκκινη Ζόρνι Λοπέζ .- ^

* Για το Κύπελλο Ελλάδας  : Καλλιθέα - Βέροια  1-0  .- ^
~** Για το Κύπελλο  ποδοσφαίρου στην Κύπρο  :
* Αγία Νάπα - Νέα Σαλαμίνα  2-4 , ( 2-1 ).-  ^
* Ένωση Νέων Παρεκκλησιάς  -Αναγέννηση  Δέριας  3-1 , ( 0-1 ).- ^
* Ανόρθωση - ΠΑΕΕΚ  6-0  , ( 3-0 ).- ^
* Ολυμπιακός Λευκωσίας - Δόξα  Κατωπιάς  3-2  , ( 0-2 ).-

~** Στο Τσάμπιονς Λιγκ στους ομίλους για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο :
** 1ος  , Βιγιαρεάλ - Νάπολι  0-2 , ( 0-0 ).- ^
** 1ος , Μάντσεστερ Σίτι - Μπάγερν Μονάχου 2 -0 ,  (1-0 ) .- ^
** 2ος , Ίντερ  - ΤΣΣΚΑ  Μόσχας  1-2 , ( 0-0 ) .- ^
** 2ος , Λίλ - Τραμπζονσπόρ  0-0 , ( 0-0 ) .- ^
** 3ος , Βασιλεία - Μάντσεστερ Γιουνάϊτέν   2 -1  , ( 1-0 ) .- ^
** 3ος , Μπενφίκα - Οτετούλ Γκαλάτι  1-0  , ( 1-0 ) .-  ^
** 4ος , Άγιαξ - Ρεάλ Μανδρίτης  0-3  , ( 0-2 ) .- ^
** 4ος , Ντιναμό  Ζάγκρεπ - Λιόν  1-7 , (1-1 ) .- ^

~** Για  το  Ευρωμπάσκετ - Ευρωλίγκα :
~* 1ος , Νανσι - Φενέμπαχτσε    45-60   .-
~* 1ος , Μπιλμπάο  - Καντού   64-67  .- ^
~* 2ος , ΤΣΣΚΑ Μόσχας -  Ζάγκρεπ  87-74 .- ^
~* 2ος , Ζαλγκίρις  - Παναθηναϊκός  59-94 .- ^
~* 3ος , Εφές Πίλσεν  - Μιλάνο  84-70 .- ^

~* 4ος , Ασέκο Πρόκομ  - Ουνιόν Ολίμπια  67-52 .- ^

**
~-- ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011:
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Διαλεγμένες Φωτογραφίσεις ..Φωτογραφίες που αρέσουν , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/1-2011.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.- .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/2-3-2011.html  , Aυττό το Σαββατο - Κύριακο στην ενημέρωση 3 και 4 Δεκεμβρίου 2011 , Παρασκευή 2/12/2011.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/5-2011.html  , Πρίν από τα Χριστούγεννα Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/12/5122011_05.html  , Λόγια Αγάπης Χαράς και Ανθρωπιάς για όλους μας 5/12/2011 Δευτέρα .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/12/5122011_5419.html  , Έρχοντε γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς Δευτέρα , 5/12/2011 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/6-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/12/7-12-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 7-12-2011 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/12/7-2011.html  , Κάθε ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/01/h-nellh-says-24012011.html  , Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 , ΤHΕ NELLH SAY΄S Η ΝΕΛΛΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ 24/01/2011.-

** ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ ...ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!
Ασφαλή Χριστουγεννιάτικα στολίδια

http://hamomilaki.blogspot.com/2011/12/safe-christmas-ornaments.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα τα στολίδια, με τα οποία διακοσμούμε το σπίτι μας, τα Χριστούγεννα, πρέπει να είναι ασφαλή Holiday Decoration Safety Tips from CPSC Σε ...

 Αλληλεγγύη στους ανασφάλιστους πολίτες
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/12/solidarity-to-uninsured-citizens.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
 Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στον Βαρδάρη, λειτουργεί το «Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης», μια ολοκληρωτικά εθελοντική προσπάθεια που βασίζεται στην ανθρωπιά και την προσφορά των...

 Μια μορφή πίστης, αφοσίωσης και αγάπης ...
http://hamomilaki.blogspot.com/2011/12/faith-devotion-and-love.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+hamomilaki+%28To+hamomilaki%29
Η αγάπη δεν περιγράφεται με λόγια... αλλά με πράξεις...Αγάπη... μια τόσο μικρή λέξη... μα και τόσο μεγάλη... Τα λόγια είναι περιττά για την περιγραφή της αγάπης...Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ...

*

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅