Καθημερινότητα στην Ενημέρωση Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Καθημερινότητα στην Ενημέρωση  Πέμπτη 7  Ιουλίου  2011  :

~
Μιά άποψη των Αρφαρών Μεσσηνίας 2011 .-


~ Σοβαρότατο το πρόβλημα σκουπιδίων στο Αρφραά Καλαμάτας !!!
~ Καθημερονά καταγράφονται κλοπές στα σπίτια των Αρφαρών .!!!! Ενοχοποιούνται άμεσα  αθίγγανοι περιοχής , Αλβανοί , Ρουμάνοι και άλλοι αλοδαποί ...!!
~ Συνεχίοζονται οι εργασίες με έντονους ρυθμούς από την κοινοπραξία "Μορέα " για την κατασκευή του  νέου κλειστού Εθνικού Δρόμου Καλαμάτας  - Τρίπολης ..!!!

** Στο  αγιάζι της  Τοπικής - Μεσσηνιακής Ενημέρωσης 7/7/2011 :

** Του χρόνου τέτοια μέρα το Παραδείσια-Τσακώνα
~
ΟΣΟΝΟΥΠΩ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΣΠΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
* Σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα θα έχει ενταχθεί και τυπικά στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών, για χρηματοδότηση, το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης, μετά από σύσκεψη προχθές στο υπουργείο.
* Το βασικό τμήμα, μήκους 10 χιλιομέτρων περίπου, θα παραδοθεί έως το τέλος του χρόνου, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται υπό όρους, μέχρι την τελική ολοκλήρωση του έργου έως τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2012.
* Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, ο κ. Μαλαπάνης είπε πως, αν και η έγκριση ένταξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δοθεί εδώ και καιρό, καθυστέρησε λόγω έλλειψης συντονισμού των υπηρεσιών.
 ~**   Ένταξη
* Στη σύσκεψη προχθές στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, υπό την προεδρία του κ. Μαγκριώτη, συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες με την κατασκευή του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα πλευρές.
* Εκεί ξεκαθαρίστηκε και οριστικοποιήθηκε, όπως τόνισε ο κ. Μαλαπάνης, ότι το έργο εντός των προσεχών ημερών εντάσσεται για χρηματοδότηση στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου με 45 εκατομμύρια ευρώ.
* Επίσης, διευκρινίσθηκε ότι οι σχετικές διαδικασίες υποβολής των όποιων δικαιολογητικών θα ξεκαθαρισθούν αυτή την εβδομάδα και η πληρωμή των εργολάβων θα πρέπει να γίνει έως τέλος του μήνα ή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
~**  Υπό όρους
*  Ο κ. Μαλαπάνης εξήγησε στη συνέχεια πως η καθυστέρηση αυτή μεταθέτει την οριστική λειτουργία του έργου και γι’ αυτό αποφασίσθηκε να δοθεί η προσωρινή λύση μερικώς.
* Σημειώνεται πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι δε θα δοθεί στην κυκλοφορία η παράκαμψη, τώρα όμως αποφασίσθηκε:
~ -Οι εργασίες όλες, εκτός από τη γέφυρα Τ4, να έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
~ -Να δοθεί η παράκαμψη στο σημείο της Τ4.
~ -Λόγω της επικινδυνότητας που θα υπάρχει από την παράκαμψη, δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων (φορτηγά, πούλμαν κ.λπ.). Αυτά θα ακολουθούν τη διαδρομή που ισχύει σήμερα. Τα ΙΧ θα ακολουθούν τη διαδρομή μέσω του νέου δρόμου.
~ -Τις ημέρες που θα εκτελούνται επικίνδυνες εργασίες στο σημείο της παράκαμψης, θα διακόπτεται η κυκλοφορία και για τα ΙΧ. Κατά τις ημέρες εκείνες θα ακολουθούν τη σημερινή διαδρομή.
~**   Δημ. Κουσελάς
*  Επικοινωνήσαμε και με το βουλευτή Μεσσηνίας Δημ. Κουσελά, ο οποίος είχε αγωνιστεί για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης εθνικών πόρων. Μεταξύ άλλων, είπε ότι για το ΕΣΠΑ οι κοινοτικοί πόροι έχουν αυξηθεί από το 50 στο 85% και πλέον απομένει μόνο το 15% να καλυφθεί από εθνικούς πόρους, άποψη την οποία είχε επιδοκιμάσει και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Με βάση τα λεγόμενά του, στη σύσκεψη μεταξύ Διαχειριστικής Αρχής και υπουργείου, η πρώτη πείστηκε ότι το έργο θα απορροφήσει με μεγάλη ταχύτητα τις πληρωμές. Επειδή δε το έργο δεν είχε χρηματοδοτηθεί από το 3ο ΚΠΣ, αλλά και επειδή υπάρχει μελετητική ωριμότητα, “έκλεισε” η χρηματοδότηση.
*  Αποφασίστηκε, επίσης, να δοθεί ποσό 7 εκατ. ευρώ στους αναδόχους, για να καλύψουν τις ανεξόφλητες οφειλές που υπάρχουν.

**   Τροχαίο
~
 
Σκοτώθηκε 41χρονος αστυνομικός στη Νέα Είσοδο
 * Ακαριαίο θάνατο βρήκε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο 41χρονος αστυνομικός Βασίλειος Αλοίμονος, ο οποίος υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εξετράπη της πορείας του στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας και συγκρούσθηκε στο αντίθετο ρεύμα με φορτηγάκι.
* Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος αστυνομικός επέστρεφε από την Αθήνα στην Καλαμάτα. Λίγο μετά τη γέφυρα του ΟΣΕ έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, πέρασε πάνω από τη διαχωριστική νησίδα και στο αντίθετο ρεύμα συγκρούσθηκε με φορτηγάκι διανομής Τύπου που οδηγούσε 39χρονος. Ακολούθως, το όχημα του αστυνομικού αναποδογύρισε.
* Στην περιοχή έσπευσε όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό του οδηγού και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, δυστυχώς όμως για τον άτυχο οδηγό ήταν ήδη πολύ αργά.
* Ελαφρά τραυματίσθηκε ο 39χρονος οδηγός του φορτηγού, ο οποίος και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
* Για αρκετή ώρα είχε κλείσει η κυκλοφορία στη Νέα Είσοδο και τα οχήματα κατευθύνονταν από την Αθηνών.
* Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί η Τροχαία Καλαμάτας.

**  Το ΕΣΠΑ είναι ο μοναδικός πόρος ανάπτυξης
~
  
* Αλλεπάλληλες συσκέψεις για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και τον καθορισμό προδιαγραφών για την απένταξη μη ώριμων έργων και ένταξη νέων πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σύσκεψη με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και σύσκεψη με τους υπεύθυνους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τους διευθυντές των Τεχνικών Υπηρεσιών και υπηρεσιακούς παράγοντες, πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, με κεντρικό αντικείμενο το ΕΣΠΑ και την αποδοτικότητά του στη μόχλευση συμπληρωματικών πόρων για τον πολλαπλασιασμό της αξίας των επενδύσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν σε συζήτηση οι προϋποθέσεις για την αξιολόγηση της ωριμότητα των μελετών και των έργων που έχουν ενταχθεί, αξιολογήθηκαν τα υπό ένταξη έργα και θεωρήθηκε η διαδικασία εντάξεων που θα ακολουθηθεί εφεξής, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της μέγιστης απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ.
* "Για πολλά χρόνια δαπανήθηκαν κοινοτικά κονδύλια σε έργα που δεν απέδωσαν πίσω όφελος στην τοπική οικονομία και τους πολίτες, ενώ παράλληλα δε μόχλευσαν την πραγματική οικονομία για τη δημιουργία προστιθέμενων υπεραξιών που πολλαπλασιάζουν το τελικό κοινωνικό όφελος της κάθε επένδυσης" σημείωσε ο περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπογραμμίζοντας ακόμη: "Η νοοτροπία αυτή αλλάζει, τα έργα πλέον θα αξιολογούνται με αυστηρά κριτήρια ένταξης και με αναπτυξιακό χαρακτήρα και ανταποδοτικότητα στην οικονομία και την κοινωνία". Επισημαίνοντας στη συνέχεια την εξαιρετικά δυσοίωνη κατάσταση που παρέλαβε, εξαιτίας της αδιαφορίας και της πολιτικής ανικανότητας για την παρακολούθηση της πορείας του ΕΣΠΑ αλλά και της παντελούς έλλειψης ώριμων μελετών, ο κ. Τατούλης τόνισε: «Όλοι οι έχοντες την ευθύνη οφείλουν να μην καταθέσουν τα όπλα, οφείλουν να πολεμήσουν και να νικήσουν. Το ΕΣΠΑ είναι ο μοναδικός σοβαρός πόρος ανάπτυξης που διαθέτει η χώρα αυτήν τη στιγμή στα χέρια της». Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τις υπηρεσίες κινητικότητα, εργατικότητα, fast truck διαδικασίες, στενή παρακολούθηση, συνεργασία και αισιόδοξη προοπτική για την επίτευξη των στόχων.
* Ένταξη έργων σε κωδικούς που έχουν κονδύλια τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί
* Μετά το πέρας της σύσκεψης αυτής ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια Προγραμματισμού υπουργείου Υγείας κ. Καραβία, το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Υπουργείου Υγείας κ. Τσιτομενέα, τον υποδιοικητή της 6ης ΔΥΠΕ κ. Λαουδιά, τους διοικητές των Νοσοκομείων Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και με τον προϊστάμενο Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Σκούρα, με αντικείμενο την υλοποίηση έργων που αφορούν στα νοσοκομεία και τις δομές για ευπαθείς ομάδες μέσω του ΕΣΠΑ, με ένταξή τους στον κωδικό 76 – 79. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στην οποία αναφέρεται ότι καμία πολιτική που αφορά στον τομέα Υγείας δεν πρέπει να χαράσσεται χωρίς τη συμμετοχή και την ενημέρωση της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης, υπογράμμισε την εξαιρετικά ισχνή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στην υλοποίηση έργων και υποδομών στο χώρο της υγείας. Προανήγγειλε δε την ένταξη έργων σε κωδικούς (76-79) που έχουν κονδύλια τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ώριμες μελέτες, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών.

**  Φοινικούντα
~
Με λαμπρότητα θα εορτάσει την πολιούχο της
 *  Με τη δέουσα λαμπρότητα και κατάνυξη θα εορτάσει κατά το διήμερο 8 και 9 Ιουλίου η Φοινικούντα την πολιούχο και προστάτιδά της Παναγία Τριχερούσα, με τη συμμετοχή αρχιερέων, εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους πιστών.
* Αύριο Παρασκευή, στις 7.30 το απόγευμα, παραμονή της εορτής, θα τελεσθεί πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου.
* Το Σάββατο, 9 Ιουλίου, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί ο Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κηφισίας κ. Κυρίλλου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
* Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, περίπου στις 10.30, θα γίνει πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας, στους κεντρικούς δρόμους της γραφικής Φοινικούντας, προς αγιασμό των κατοίκων και των προσκυνητών.

** Πάρκο Μεσσήνης
~
Διήμερο αφιέρωμα στον εθελοντισμό
 * Διήμερο αφιέρωμα με τίτλο “Εθελοντισμός - Αξία ζωής” διοργανώνει το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, με αφορμή τα πέντε χρόνια λειτουργίας του, στο αμφιθέατρο του Πάρκου της πόλης, το Σάββατο και την Κυριακή στις 9.00 το βράδυ. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου “1829... το πρώτο μας σχολείο στο Νησί” που έγραψε ο Βασίλης Βεργόπουλος, ενώ στο χώρο θα εκτίθενται και έργα συγγραφέων της πόλης. Στην εκδήλωση θα βραβευθούν μαθητές για τις “λογοτεχνικές σελίδες” τους, ενώ η πρώτη βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο “Οι φίλοι της Μεσσήνης”.
* Την Κυριακή η Ευγενία Κοκκέβη (κόρη του Ανδρέα Κοκκέβη), κοινωνιολόγος, με πλούσιο βιογραφικό στον εθελοντισμό, θα πραγματοποιήσει ομιλία. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τον Βαγγέλη Δούβαλη, ο οποίος στηρίζει τη γιορτή εθελοντικά.
* “Ο εθελοντισμός πρεσβεύει την υπέρβαση, το παραπάνω, την αγάπη. Και αυτά πηγάζουν και τροφοδοτούνται από την καρδιά” ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης Ντίνα Αντωνάκου - Γκότση. “Το 2011 ανακηρύχθηκε ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού. Το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης “Εθελοντισμός για όλους” γιορτάζει 5 χρόνια εθελοντικής πορείας από την ίδρυσή του. Φέτος έχουμε οργανώσει εκδήλωση - αφιέρωμα στο Σωματείο μας, ένα αφιέρωμα στην πόλη της Μεσσήνης και τους ανθρώπους της. Η Μεσσήνη έχει να παρουσιάσει έναν ευρύ κατάλογο ανθρώπων, που εμπλούτισαν τις σελίδες της τοπικής μας ιστορίας με έργα λογοτεχνικά, ιστορικά, φιλοσοφικά, εικαστικά. Στον κατάλογο αυτών των έργων προστίθεται στο εξής και το έργο του Βασίλη Βεργόπουλου, εθελοντή και φίλου του Σωματείου, με τίτλο “1829... το πρώτο μας σχολείο στο Νησί”.
*  Βιβλίο για την ιστορία  της εκπαίδευσης στο “Νησί”
* Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο Βασίλης Βεργόπουλος παρατήρησε: “Η αφορμή γι' αυτό ήταν η πραγματοποίηση από τους μαθητές μου ενός πολιτιστικού προγράμματος το 2009, στα πλαίσια των καινοτόμων δράσεων του σχολείου. Είναι μια προσπάθεια ανίχνευσης του ιστορικού παρελθόντος της πόλης που με φιλοξένησε για 5 χρόνια. Συγκεκριμένα, αφορά στην ίδρυση και θεμελίωση του πρώτου σχολείου αλληλοδιδακτικής της ελεύθερης Μεσσήνης το 1829-1831, που λίγο αργότερα, το 1834, μετατράπηκε στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο της επαρχίας μας.
* Είναι μια συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, έμμεσων και άμεσων, τα οποία τα τελευταία 60 χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποσπασματικά, και που ποτέ δεν ήταν ενταγμένα σε κάποιο συγκεντρωτικό έργο για την εκπαίδευση, όπως επίσης και αρκετό πρωτογενές αρχειακό υλικό, το οποίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά.
* Στόχος του βιβλίου είναι να μπορέσει ο αναγνώστης, μέσα από μια εξελικτική διαδικασία, να αφουγκραστεί και να βιώσει την αγωνία και τις προσπάθειες των Νησιωτών και, κατ΄ επέκταση, όλων των Μεσσηνίων, για τη μόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων του τόπου, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τον τρόπο σκέψης και δράσης της καποδιστριακής κυβέρνησης, των τοπικών αρχών, της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, και να κάνει τους δικούς του παραλληλισμούς με την Ελλάδα του σήμερα”.
* Τις εκδηλώσεις στηρίζουν ο Δήμος Μεσσήνης και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στο Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης.

** Ταξιτζήδες
~
 
«Ούτε μια νέα άδεια δεν αντέχει ο κλάδος»
* Χωρίς ταξί έμεινε χθες και η Καλαμάτα, μετά την απεργία που κήρυξαν οι ιδιοκτήτες τους, αντιδρώντας στην πλήρη απελευθέρωση του κλάδου την οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.
* Το πρωί πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και πορεία με τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης. Συμβολική κατάληψη έκαναν στη Νομαρχία, στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών, ενώ επισκέφθηκαν τα γραφεία των Μεσσήνιων βουλευτών Δημήτρη Κουσελά, Νάντιας Γιαννακοπούλου και Οδυσσέα Βουδούρη, όπως και τα γραφεία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και του ΛΑΟΣ.
 * Τις απόψεις των βουλευτών Δημήτρη Κουσελά και Οδυσσέα Βουδούρη για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος κατέγραψε το «Θάρρος», ενώ η κα Νάντια Γιαννακοπούλου δε θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.
**   Διαμαρτυρία
* Οι ιδιοκτήτες ταξί αρχικά κατευθύνθηκαν χθες το πρωί στο Διοικητήριο. Αφού κατέλαβαν συμβολικά την είσοδο, αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη, στον οποίο παρέδωσαν σχετικό ψήφισμα και τον ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους.
* Όπως επισήμαναν, διαμαρτύρονται έντονα για την επιχειρούμενη απελευθέρωση και την απόρριψη από πλευράς υπουργείου διαπραγμάτευσης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί. Υπογράμμισαν πως ο κλάδος δεν αντέχει ούτε μία νέα άδεια ταξί και πως η πλήρης και χωρίς δεδομένα απελευθέρωση του αριθμού αδειών, το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι η πλήρης διάλυση του ήδη δοκιμαζόμενου και υπεράριθμου κλάδου τους.
* «Τασσόμαστε κατά των αλλαγών που προωθεί ο κ. Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που έχουν συμφωνήσει διαφορετικά πράγματα με τον κλάδο. Ήταν έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα και έβαζε πραγματικούς όρους για το επάγγελμα και, βεβαίως, δεν επέτρεπε αυτή την ασυδοσία με το θέμα της έκδοσης αδειών, το οποίο, όπως έχουμε αναφέρει, δεν ισχύει πουθενά. Διαδηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση την πλήρη αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη διάλυση του επαγγέλματός μας και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, γιατί πρόκειται για αγώνα επιβίωσης των οικογενειών μας», τόνισαν, μεταξύ άλλων, οι ιδιοκτήτες ταξί.
* Ακολούθως, με πορεία, οι ταξιτζήδες κατευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών, όπου επέδωσαν το ψήφισμα στον προϊστάμενό της.
* Η διαμαρτυρία τους ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στα πολιτικά γραφεία. Επισκέφθηκαν αρχικά το γραφείο της κας Νάντιας Γιαννακοπούλου, όπου συνομίλησαν με συνεργάτες της, ακολούθως αυτό του κ. Κουσελά, με τον οποίο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και, τέλος, εκείνο του κ. Βουδούρη, το οποίο όμως βρήκαν κλειστό.
* Επίσης, επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρό της Περικλή Μαντά και υπήρξε επικοινωνία με τον αρμόδιο τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας.
* Κλειστά βρήκαν και τα γραφεία του ΛΑΟΣ.
~** Βουλευτές
* Για τα προβλήματα που δημιουργούνται με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των οδηγών ταξί, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς δήλωσε: «Η κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στο επάγγελμα του οδηγού ταξί, στο πλαίσιο του ν. 3919/2011, πρέπει να γίνει με όρους εργασιακής ασφάλειας, ομαλής μετάβασης και διασφάλισης αφ’ ενός υψηλής ποιότητας μεταφορικών υπηρεσιών για τους πολίτες, αφ’ ετέρου αναβάθμισης του κύρους του συγκεκριμένου επαγγέλματος, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
* Πιστεύω πως και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα αντιμετωπίσει το θέμα με τις διαδικασίες συναίνεσης και ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς απελευθέρωσης και αναβάθμισης του επαγγέλματος, που είχαν ήδη προδιαγραφεί και συμφωνηθεί με τον κλάδο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, είμαι διατεθειμένος να στηρίξω κάθε προσπάθεια του κλάδου».
* Από την πλευρά του, ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης ερωτώμενος από το «Θάρρος» είπε: «Πρέπει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων να προχωρήσει. Κατανοώ ότι αυτό ανατρέπει ορισμένες καταστάσεις και σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να δίνουμε νόημα στις δηλώσεις που κάνουμε και όλοι συμφωνούμε πως όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια. Πρέπει όλοι να ξεβολευτούμε».

** Μαραθόλακκα
~
 
Πιθανή αγορά της από Δήμο για να αποκατασταθεί
 * Το ενδεχόμενο αγοράς του χώρου όπου γινόταν η απόθεση των απορριμμάτων στη “Μαραθόλακκα”, προκειμένου να αποκατασταθεί, άφησε χθες ανοιχτό ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας.
* Όπως είπε χαρακτηριστικά, επειδή ο χώρος που πρέπει να αποκατασταθεί δεν είναι δασικός αλλά ιδιόκτητος, θα πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου, προκειμένου να ακολουθήσει η αποκατάστασή του. “Θα πάρουμε ακόμη και δάνειο αν χρειαστεί, αλλά ο χώρος δε θα μείνει έτσι. Δε θα αφήσουμε να γίνει ανάθεμα”, ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
 * Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδώσει τη διαχείριση του χώρου της “Μαραθόλακκας” μετά την αποκατάστασή του στην “Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο”, για τον αγώνα τους, όπως είπε.
* Κατά τα άλλα, επανέλαβε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μοναδικός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που δε θάβει, αλλά διαχειρίζεται τα απορρίμματά του και πρόσθεσε πως δε βρίσκεται σε αδιέξοδο, παραθέτοντας τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής με τους διεθνείς διαγωνισμούς.
* Για μία ακόμη φορά τάχθηκε υπέρ της κομποστοποίησης των απορριμμάτων, ενώ, όπως είπε, σε συνάντησή του με τον αιρετό περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη τον είδε πρόθυμο να εντάξει την προσπάθεια στη γενικότερη προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
* Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση από τον κ. Τατούλη, θα γίνει η επιλογή του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας. Θα κινηθούν, επίσης, οι διαδικασίες για το διεθνή διαγωνισμό, ενώ η χωροθέτηση της όποιας μονάδας ολοκληρωμένης επεξεργασίας των απορριμμάτων θα γίνει με νόμο βάσει της διαδικασίας fast track. Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, αρκεί η επιλογή του χώρου να μην εγείρει αντιδράσεις και κατέληξε λέγοντας πως δεν είναι μακριά η ημέρα της έναρξης επιβολής προστίμων από την Ε.Ε., χωρίς όμως να απειλείται με αυτά ο Δήμος Καλαμάτας, καθώς είναι ο μόνος που έχει κλείσει όλες τις χωματερές του.

** Τριμελές Εφετείο
~
Ποινές 37 χρόνων για ληστεία, κλοπές και ναρκωτικά
 * Συνολικά ποινές 37 χρόνων «έριξε» χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς για κλοπές, ληστείες και ναρκωτικά. Οι υποθέσεις είχαν εκδικασθεί στη συνεδρίαση της Τρίτης και χθες το Δικαστήριο ανακοίνωσε τις αποφάσεις.
* Οι περισσότεροι αντιμετώπισαν στωικά την απόφαση του Δικαστηρίου, εκτός από ένα νεαρό Παλαιστίνιο, ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα όταν άκουσε να ανακοινώνεται κάθειρξη 6 ετών για ρούχα που είχε κλέψει από δύο καταστήματα της Καλαμάτας.
* Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ήταν 12 ετών, σε νεαρό Αλβανό, για τη ληστεία στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λογγά.
~** Ναρκωτικά
* Όσον αφορά τον τοξικομανή που κατείχε ναρκωτικές ουσίες και την παραμονή των Χριστουγέννων συνελήφθη στο σπίτι του, το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για αγορά και κατοχή ναρκωτικών καθ’ υποτροπή ως τοξικομανή και του επέβαλε κάθειρξη 6 ετών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ, χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
* Οι αστυνομικοί είχαν κατασχέσει χασίς βάρους 38,9 γραμμαρίων επιμερισμένο σε 5 δόσεις και περίπου 25,5 γραμμάρια ηρωίνης σε «βραχάκι». Επίσης, είχαν βρει 51 δισκία μεθαδόνης και θαμμένα στον κήπο του 3 πλαστικά δοχεία, χωρητικότητας 25-30 λίτρων το καθένα, τα οποία είχαν έντονη μυρωδιά χασίς και περιείχαν τρίμματα χασίς, που δεν ήταν όμως αξιοποιήσιμα.
* Για απόπειρα απλής κλοπής καταδικάσθηκε ένας Μαροκινός, ο οποίος είχε ανέβει σε μπαλκόνι σπιτιού.
* Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο ιδιοκτήτης τον είδε να έχει σκαρφαλώσει στο μπαλκόνι . Βγαίνοντας έξω, είδε πως κρατούσε μαχαίρι, τον κυνήγησε και αυτός τράπηκε σε φυγή, αλλά κατάφερε να τον ακινητοποιήσει. Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή.
* Σε 6 χρόνια κάθειρξης και 7 μήνες καταδικάσθηκε 25χρονος Παλαιστίνιος για κλοπή ρούχων από δύο καταστήματα της Καλαμάτας. Αρχικά έκλεψε ένα μπουφάν από κατάστημα αθλητικών ειδών, ενώ μετά πήγε σε άλλο κατάστημα, όπου μαζί με φίλο του άρχισε να δοκιμάζει ρούχα, τα οποία όμως φορούσε το ένα πάνω στο άλλο και έκρυβε ανάμεσα στα υπόλοιπα.
* Ο 25χρονος συνελήφθη όταν ξαναπήγε στο αθλητικό κατάστημα. Στο άκουσμα χθες της ποινής που του επιβλήθηκε, ξέσπασε σε κλάματα, λέγοντας στους δικαστές ότι δεν έκανε κάτι.
~**  Ληστεία
* Η μεγαλύτερη ποινή χθες από το Δικαστήριο επιβλήθηκε σε νεαρό Αλβανό για τη διάπραξη της ληστείας στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού στη Λογγά. Ο 26χρονος Αλβανός τον Ιανουάριο, ξημερώματα της γιορτής του Αγ. Ιωάννη, μπήκε στο ελαιοτριβείο την ώρα που ήταν μόνος του εκεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Φορώντας κουκούλα και με την απειλή μαχαιριού, πήρε 7.500 ευρώ. Παράλληλα, τραυμάτισε τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού με το μαχαίρι στα χέρια, ενώ τον χτύπησε στο πρόσωπο με τη λαβή.
* Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή 12 ετών και 7 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 3.100 ευρώ, χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
*  Σε 7 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ καταδικάσθηκε 48χρονος Καλαματιανός που έκρυβε ναρκωτικές ουσίες στο φοίνικα του σπιτιού του. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί είχαν βρει στον κορμό του δέντρου ποσότητα χασίς βάρους 27,7 γραμμαρίων και 4 συσκευασίες που περιείχαν συνολικά 73,5 γραμμάρια ηρωίνης σε βραχάκι.
* Σε κάθειρξη 5 χρόνων και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ καταδικάσθηκε άλλος χρόνιος τοξικομανής, ο οποίος είχε συλληφθεί να έχει 7 συσκευασίες με συνολική ποσότητα 5,6 γραμμαρίων ηρωίνης.
* Τέλος, αθώοι κρίθηκαν ένας Ρουμάνος, ένας Έλληνας και ένας Πακιστανός που κατηγορούνταν για τη μεταφορά 16 Πακιστανών από τον Πύργο στο Έλος Λακωνίας για εργασία.

**  Τρίπολη
~
Ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου
*  Σε κλίμα αισιοδοξίας, εξωστρέφειας και συνεργατικότητας πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης εκδήλωση με αντικείμενο την ίδρυση «Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου», με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.
* Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατατέθηκε υπ’ όψιν των παρευρισκόμενων εξαγωγέων σχέδιο καταστατικού, το οποίο υπέγραψαν δεκάδες επιχειρηματίες, ως πράξη στήριξης του εγχειρήματος που εκκινεί.
* Το “παρών” έδωσαν στην εκδήλωση επιχειρηματίες από την Περιφερειακή Ενότητα της Αχαΐας, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Άγγελος Αγγελόπουλος, σε μήνυμα που απέστειλε δήλωσε ότι τόσο το Επιμελητήριο όσο και οι επιχειρηματίες της συγκεκριμένης ενότητας προτίθενται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.
* Ο ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Πελοποννήσου ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη στιγμή. «Μπορεί διοικητικά η Πελοπόννησος να μην είναι ενιαία, αλλά κανείς δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει διαφορετικά από μια οντότητα με δυνατότητες διεθνούς Branding. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου θα αποτελέσει πολύτιμο εταίρο στην κατάρτιση και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού εξαγωγών της επόμενης πολύ σημαντικής τριετίας, ο οποίος θα μπει κάτω από την ομπρέλα του επιχειρησιακού περιφερειακού προγράμματος, που είναι υπό κατάρτιση”, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τατούλη.
* Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου καλωσόρισε την εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, όπως αυτή επιχειρείται να τονωθεί μέσα από τις συνέργειες των επιχειρηματιών και της περιφερειακής διοίκησης και δήλωσε συμπαραστάτης στο εγχείρημα της ανάπτυξης μέσα από νέα μοντέλα χρηματοδότησης. «Μόνο μέσα από ένα νέο, έντιμο και καθαρό μοντέλο ανάπτυξης μπορούμε να αντισταθούμε με δυναμισμό στην όποια ενδοτική λογική παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, γεγονός που είναι απαράδεκτο και δε θα επιτρέψουμε να συμβεί».
* Εξαιρετικά σημαντική ήταν η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΕΕ, Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, ο οποίος κατέθεσε την εμπειρία του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης. Αφού έκανε μια εκτενή και ενδιαφέρουσα παρουσίαση του έργου του Συνδέσμου Κρήτης, ο κ. Καλαμπόκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δήλωσε: «Με την ισχυροποίηση της Πελοποννήσου στον εξαγωγικό χάρτη η Νότιος Ελλάδα αποκτά μια εξαιρετικά σημαντική δυναμική».
* Στο πλευρό του Συνδέσμου Εξαγωγέων στάθηκαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, οι οποίοι αναγνώρισαν τη σημασία του εγχειρήματος στους δύσκολους καιρούς που διανύει η ελληνική οικονομία και ευχήθηκαν καλή επιτυχία.
* Στο τέλος, ανακοινώθηκε η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των Περιφερειακών Ενοτήτων, ως εξής: Από την Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας οι κ.κ. Τσέλεπος, Σπυρόπουλος και Νασιάκος, από την Αργολίδα οι κ.κ. Κονοπισόπουλος, Σκούρας και Μαυρόγιαννης, από την Κορινθία οι κ.κ. Μπεχράκης, Σπηλιωτακάρας και Λέγγας, από τη Λακωνία οι κ.κ. Τσιμπίδης, Προκοβάκης και Χελιώτης, από τη Μεσσηνία η κυρία Γυφτέα και οι κ.κ. Κανάκης και Γκούμας και από την περιφερειακή ενότητα της Ηλείας οι κ.κ. Κωστόπουλος, Μπριτζίκης και Τακτικός.
* Οι κ.κ. Μαρλαφέκας και Πραπόπουλος, επιχειρηματίες από την Αχαΐα εξέφρασαν τη θετική τους οπτική για το Σύνδεσμο και τη συμμετοχή τους.

** Αριστομένους
~
Ανάπλαση στο δυτικό πεζοδρόμιο
* Θα αλλάξει όψη σύντομα το δυτικό πεζοδρόμιο της οδού Αριστομένους από τη Φραντζή έως την Ξενοφώντος, καθώς η σχετική μελέτη εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τη μελέτη παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς, ο οποίος είπε πως πρόκειται για την ανάπλαση μήκους 78 περίπου μέτρων, κυμαινόμενου πλάτους από 8,80 έως 9,80 μ. και συνολικής επιφάνειας 830 τετραγωνικών, συμπεριλαμβανομένης της στενής διόδου που συνδέει την οδό Αριστομένους με τις γραμμές του τραίνου ΟΣΕ, μήκους 23 μέτρων και πλάτους 2,80 μ.
* Η μελέτη προβλέπει την καταρχήν δημιουργία μικρών και μεγάλων σχεδιαστικών καννάβων, έτσι ώστε αυτοί να συμπίπτουν διαστασιολογικά και χρωματικά με τους υφιστάμενους στο ανατολικό πεζοδρόμιο. Η μόνη αλλαγή που προβλέπεται σε σχέση με το απέναντι πεζοδρόμιο, είναι η ύπαρξη μιας νέας σε υφή και απόχρωση τσιμεντένιας αντιολισθητικής τετράγωνης πλάκας, με αδρή την επάνω επιφάνεια.
* Επίσης, προβλέπεται η παρουσία υψηλού πρασίνου σε θέσεις ώστε να σχηματίζεται η εντύπωση δημιουργίας μεγάλης αλέας από την οποία θα περνούν τα αυτοκίνητα στην Αριστομένους. Το πλάτος του δρόμου παραμένει σταθερό σε όλο το μήκος όπως είναι σήμερα. Τα δέντρα θα απέχουν μεταξύ τους περίπου 10 μέτρα ως προς τη διάσταση του πλάτους σε σχέση με τα απέναντι, και 3,80 μ. ως προς το μήκος μεταξύ τους.
** Μετατοπίσεις περιπτέρων
* Άλλη μία πρόταση είναι η ελαφριά μετακίνηση των υφιστάμενων περιπτέρων σε νέες θέσεις, στο ίδιο πεζοδρόμιο, ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα με τις κινήσεις των πεζών και των ΑμΕΑ, όπως και των ποδηλατιστών.
* Δεδομένης της απαγόρευσης της στάθμευσης αυτοκινήτων στη δυτική πλευρά της Αριστομένους και την παρουσία του ποδηλατόδρομου δίπλα από το δρόμο, προτείνεται η εξυπηρέτηση των πελατών από τα περίπτερα να γίνεται από τη μεριά του πεζοδρομίου με κατεύθυνση δυτικά και όχι όπως λειτουργούν σήμερα, με κατεύθυνση το δρόμο. Έτσι, επιτυγχάνεται όχι μόνο η ομαλή και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών, αλλά απομένει και αρκετός χώρος για την τοποθέτηση της ζώνης όδευσης τυφλών. Τα περίπτερα τοποθετούνται παράλληλα με το κράσπεδο του ποδηλατόδρομου και σε απόσταση 0,70 μ. από αυτά, προκειμένου να διασφαλίζεται άνετα το άνοιγμα των θυρών τους.
* Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στις διαβάσεις - περάσματα των πεζών, που «περιμένουν» και αυτές την επέκτασή τους από το απέναντι ανατολικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους, αλλά και από αυτό της Φραντζή και Ξενοφώντος. Στο ύψος του ποδηλατόδρομου, προτείνεται η δημιουργία ελαφριών κλίσεων για τη δημιουργία ραμπών ανόδου και καθόδου των ποδηλάτων, ώστε συγχρόνως να εξυπηρετούνται και οι πεζοί.
* Όσον αφορά στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, η μελέτη αναφέρει πως μετά από μετρήσεις, προκύπτει ότι απομένει καθαρός χώρος που κυμαίνεται από 4,70 – 5,80 μ. μέχρι την οικοδομική γραμμή των κτηρίων, που προτείνεται να δεσμευθεί ως χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Στο χώρο αυτό θα βρίσκεται η ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, ελάχιστου πλάτους 3 μ. και μέγιστου 4 μ., στην οποία θα βρίσκεται και η ζώνη όδευσης τυφλών.
**  Άλλες υποδομές
* Σε όλο το μήκος του δυτικού πεζοδρομίου προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία καθιστικών με ξύλινα παγκάκια, η τοποθέτηση μικρών κάδων απορριμμάτων, η τοποθέτηση φωτιστικών ιστών και σωμάτων ίδια ακριβώς με αυτά στο απέναντι πεζοδρόμιο, η τοποθέτηση ενός πυροσβεστικού κρουνού και, τέλος, η τοποθέτηση μιας μεταλλικής βρύσης πόσιμου νερού.
* Τέλος, προβλέπονται κατασκευές υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, δικτύου αυτόματης άρδευσης, δικτύου συλλογής ομβρίων με μεταλλικές επιφανειακές σχάρες στο σημείο του πεζοδρομίου που παρουσιάζονται σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα και, τέλος, η σύνδεση των υφιστάμενων υδρορροών των κτηρίων με τον τσιμεντένιο επιφανειακό αγωγό ομβρίων που περνά μπροστά από αυτά.

** Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
~
Στα όπλα η Τριφυλία για την υποβάθμιση
*   «Εγκληματική πράξη» χαρακτηρίζει την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας Σωτήρης Γιαννόπουλος, που «ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί, με αγώνα, δυναμικό και μαζικό».
* Ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει 7 χρόνια μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου, νωρίς χθες το πρωί αιτήθηκε στη Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου της, με το εξής ένα και μοναδικό θέμα: «Υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας - Συντονισμός δράσης για την αποτροπή της δυσμενούς αυτής εξέλιξης που θα έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία (των πολιτών κι επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής) και την ανάπτυξη της Τριφυλίας - Δυναμικός και μαζικός αγώνας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του νοσοκομείου». Το αίτημά του άμεσα έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο της Δ.Κ. Δημήτρη Χρονόπουλο, με τον οποίο είχαν και τηλεφωνική επικοινωνία. Στην έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη στις 11.30 π.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, ο κ. Γιαννόπουλος κατέθεσε και εγγράφως την εισήγηση - τοποθέτησή του, η οποία έχει ως εξής:
* «Δυστυχώς, οι “διαρροές” και οι ψίθυροι όλων των προηγούμενων μηνών σχετικά με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων και συγκεκριμένα με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο της Τελικής Πρότασης για την Αναδιάταξη Μονάδων ΕΣΥ, του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για δημόσια διαβούλευση, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.
* Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας αλλάζει χρήση, μειώνονται οι κλίνες, μειώνονται - συγχωνεύονται οι κλινικές και παύει να έχει δική του διοίκηση, αλλά θα συνδιοικείται μαζί με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Σύμφωνα με την Τελική Πρόταση, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας “αναπτύσσεται ως Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Αποκατάστασης”.
* Στις αντιδράσεις και τις αγωνιώδεις παρεμβάσεις των εργαζομένων, και οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, καθώς και ο διοικητής του νοσοκομείου, μεταφέρουν διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, πως το νοσοκομείο δεν υποβαθμίζεται. Μακάρι, όντως, να είναι έτσι. Αλλά, λυπάμαι, όχι μόνο δεν μπορώ να πεισθώ από τις διαβεβαιώσεις, αλλά θεωρώ πως ίσως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο γενικός του γραμματέας αποκρύπτουν συνειδητά την πλήρη αλήθεια από τους βουλευτές, μπροστά στον “κίνδυνο” και της δικής τους αντίδρασης, για να μην ανοίξουν νέα μέτωπα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
* Δεν μπορώ να πεισθώ, επειδή: α) Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρέχεται, όπως είναι γνωστό, από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία και όχι από τα Νοσοκομεία, β) Βραχεία νοσηλεία είναι η νοσηλεία λίγων ωρών, γ) μιας ημέρας χειρουργεία λειτουργούν συγκεκριμένη μέρα ή έστω και κάποιες μέρες, για μικροεπεμβάσεις μόνο. Εάν, πράγματι, το νοσοκομείο δεν άλλαζε χρήση και συνέχιζε να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή ως νοσοκομείο, γιατί στην πρόταση δεν έγραφαν σκέτο και απλά, “καμία μετατροπή”, όπως γράφει στην αρχή, αλλά συνεχίζει με την ανάπτυξη ως Μονάδα Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, ΜΤΝ και αποκατάστασης; Σημειώνω εδώ ότι και οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές που έδειξαν ενδιαφέρον για το νοσοκομείο, θεωρούν πως όπως αναγράφεται, η συγκεκριμένη πρόταση για το νοσοκομείο είναι “ασαφής” και χρήζει άμεσης διευκρίνισης, χωρίς μέχρι και σήμερα, έξι μέρες μετά την ανάρτηση της Τελικής Πρότασης, κάτι τέτοιο να έχει γίνει. Η προσφορά του νοσοκομείου είναι γνωστή σε όλους. Έχουν σωθεί ζωές στο νοσοκομείο μας! Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι σοβαρές και σημαντικότατες! Η, δε, συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγίστη. Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λειτουργεί από το 1947, επί υπουργίας του Αλεξάνδρου Καλαντζάκου, μετά τη δωρεά του Γεωργίου Αλεξόπουλου, ο οποίος με την υπ' αριθμ. 485/36 διαθήκη του κληροδότησε όλη του την ακίνητη περιουσία στο Ελληνικό Δημόσιο, με το μόνο όρο να ιδρυθεί και να λειτουργεί νοσοκομείο, άλλως η περιουσία θα περιέλθει στους συγγενείς του. Οι πολίτες της Τριφυλίας, αναγνωρίζοντας την προσφορά του νοσοκομείου, το αγκάλιασαν και το στήριξαν, διαχρονικά, εμπράκτως. Μάλιστα, αρκετοί έχουν συμβάλει με δωρεές στη βελτίωση και αναβάθμισή του.
* Με δωρεά της Αθηναΐδας Κόντου έγινε μελέτη και κατασκευάστηκε κτήριο 303 τ.μ. (έτος 1998), όπου λειτουργεί η Μονάδα Τεχνικού Νεφρού. Με δωρεά των αδελφών Ελένης Συναδινού και Βενετίας Γεωργοπούλου (έτος 2001) πάνω από το κτήριο της Μ.Τ.Ν. έγινε μελέτη και κατασκευή δεκατεσσάρων (14) μονόκλινων και δίκλινων θαλάμων σε κτήριο 370 τ.μ., όπου λειτουργεί κλινική.
* Με δωρεά του Βενετσιάνου Κάκκαβα (έτος 2008) έγινε η μελέτη για την αναδιαρρύθμιση / ανακαίνιση των χώρων του χειρουργείου και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών και την ενίσχυση με σύγχρονα μηχανήματα, το νοσοκομείο διαθέτει πλήρες ανακαινισμένο και σύγχρονο Χειρουργείο.
* Με δωρεά της Κάκιας Κοντοπούλου - Δενδρινού, το 2010, το νοσοκομείο διαθέτει, επιπλέον, ένα σύγχρονο ασθενοφόρο, πλήρως εξοπλισμένο από τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.
* Ο διευθύνων σύμβουλος της TEMES Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος δώρισε, πριν λίγους μήνες, τη μελέτη αναδιαρρύθμισης του ισογείου του νοσηλευτικού ιδρύματος, έκτασης 1.100 τ.μ. περίπου, όπου στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία. Ακόμη, με δωρεά του Κώστα Αρνόκουρου το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονη ΜΕΘ, με δωρεά του Νίκου Νικολόπουλου κατασκευάστηκε σύγχρονος ψυκτικός θάλαμος για τους νεκρούς, ενώ σημαντική ενίσχυση προήλθε από τη δωρεά τμήματος της περιουσίας του Ιωάννη Τσουκαλά και άλλων καλών συμπατριωτών μας, που αναγνωρίζοντας την προσφορά του συμβάλλουν εμπράκτως στην αναβάθμιση του νοσοκομείου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την άκριτη και άδικη πολιτική των συγχωνεύσεων - καταργήσεων, όπως πρόσφατα με τα λουκέτα σε σχολεία και υπηρεσίες της Τριφυλίας, υποβαθμίζει ετσιθελικά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Δεν έλαβε υπόψη ούτε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ούτε τις χιλιομετρικές αποστάσεις, ούτε τις χιλιάδες πολιτών που εξυπηρετεί. Εφαρμόζει, μάλιστα, ξανά πρακτικές “ευρεσηλεξίας” και εμπαιγμού, που φαίνεται τη γοητεύουν και βαφτίζει την υποβάθμιση - “ανάπτυξη”. Ας μην υποτιμούν, όμως, τη νοημοσύνη μας. Ας πάψουν, επιτέλους, να παίζουν με τις τύχες και τις ζωές μας. Δε δικαιούνται να υποβαθμίζουν το βιοτικό μας επίπεδο και την υγεία μας. Ως εδώ. Τέρμα τα παιχνίδια. Για τα προβλήματα και τα ελλείμματα στο χώρο της Υγείας δε φταίει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Ναι, η Υγεία νοσεί! Αλλά αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει επειδή ασκούν πολιτική Υγείας νοσηροί εγκέφαλοι. Η υποβάθμιση του νοσοκομείου είναι “εγκληματική πράξη” και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί! Με αγώνα, δυναμικό και μαζικό. Ανέμενα, λοιπόν, από τη Δημοτική Αρχή να δείξει ευαισθησία και την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και με πρωτοβουλίες και δυναμικό αγώνα να αποτρέψει αυτό το “έγκλημα” της υποβάθμισης του νοσοκομείου. Όμως, έξι μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της Τελικής Πρόταση του υπουργείου, ουδείς από τη Δημοτική Αρχή αντέδρασε και ο δήμαρχος αρκέστηκε σε δηλώσεις για “περικύκλωση” του νοσοκομείου. Δεν ξέρω αν αυτό, τελικά, ήταν το περιεχόμενο του casus belli που ο ίδιος δήλωνε για το νοσοκομείο, δηλαδή η μοιρολατρική απραξία. Εμείς ως Δημοτική Κοινότητα Κυπαρισσίας είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου, που ταυτόχρονα το υποβαθμίζει. Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις, προτάσεις, αποφάσεις της κυβέρνησης και δηλώνουμε τη βούλησή μας να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποτροπή της υποβάθμισης, διεκδικώντας την αναβάθμιση - ανάπτυξη του νοσοκομείου! Το νοσοκομείο δεν αφορά μόνο την Κυπαρισσία. Αφορά και προσφέρει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας και της Ολυμπίας, γι' αυτό και προτείνω να λάβουμε ομόφωνη απόφαση με την οποία να ζητάμε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, το δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων την άμεση έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με το εξής ένα και μοναδικό θέμα: “Υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας - Συντονισμός δράσης για την αποτροπή της δυσμενούς αυτής εξέλιξης που θα έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία (των πολιτών κι επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής) και την ανάπτυξη της Τριφυλίας - Δυναμικός και μαζικός αγώνας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Νοσοκομείου”. Στη συνεδρίαση να κληθούν οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι, οι εκπρόσωποι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, ο διοικητής του νοσοκομείου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων Τριφυλίας και Ολυμπίας».
* Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Δημήτρης Χρονόπουλος συμφώνησε με την εισήγηση - τοποθέτηση του κ. Γιαννόπουλου και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας να λάβουν ομόφωνη απόφαση. Μετά από συζήτηση ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητήσουν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, το δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων την άμεση έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με το εξής ένα και μοναδικό θέμα, την υποβάθμιση του νοσοκομείου, όπως ακριβώς το πρότεινε και εισηγήθηκε ο κ. Γιαννόπουλος.
* Σημειώνουμε πως μπορεί αργά το απόγευμα να εκδόθηκε πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για την υποβάθμιση του νοσοκομείου και να εστάλη σχετικό δελτίο τύπου σε ΜΜΕ και blogs, ωστόσο δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι ακόμη και μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχαν λάβει την πρόσκληση της συνεδρίασης και δε γνώριζαν, ως εκ τούτου, για αυτήν.

**

**** IOYLIOS 2011 :

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/07/1-2011.html  , Σήμερα Παρασκευή και 1 Ιουλίου 2011 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/07/172011.html  , Ταξίδι στην καθημερινότητα 1/7/2011 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/07/2-3-2011.html  , Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/07/4-5-2011.html  , Στην Καθημερινότητα Δευτέρας 4 και Τρίτης 5 Ιουλίου 2011 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/07/6-2011.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/07/7-2011.html  , Καθημερινότητα στην Ενημέρωση Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011


***

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ