arfara messinias 2008.-

~ Ο Δήμος Αρφαρών επήλθε απο την εφαρμογή του νόμου "Ιωάννης Καποδίστριας" (1998) για τους δήμους και τις κοινότητες. Ο συγκεκριμένος δήμος προέκυψε από συνένωση οκτώ (8) πρώην κοινοτήτων, Αρφαρών, Πλατέως, Πηδήματος, Βελανιδιάς, Βρομόβρυσης, Αγρίλου, Αγίου Φλώρου(υπάγεται και ο συνοικισμός των Χριστοφιλέικων) και Σταματινού. Εδρα του Δήμου είναι το Αρφαρά. Ο συνολικός πληθυσμός του δήμου με βάση την τελευταία απογραφή (2001) είναι 3.081 κάτοικοι. Η έκταση του είναι 8.671 στρεμματα.

~ Δήμαρχος είναι ο κος Ανδρέας Καράγιαννης του οποίου η θητεία ξεκίνησε το Οκτώβριο του 2002. Είναι πολιτικός μηχανικός με μακρόχρονη πείρα σε θέματα διοίκησης και εκτέλεσης έργων αφού ο ίδιος διατηρούσε γραφείο πολιτικού μηχανικού προτού ασχοληθεί με τα κοινά. Ο ίδιος επίσης είχε διατελέσει πρόεδρος του ΑΠΣ Αστέρα Αρφαρών.

~ Ο Δήμος εξυπηρετείται κατά βάση από την Εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας η οποία διέρχεται από το Αρφαρά σε απόσταση 1,5χλμ δυτικά. Ο οδικός άξονας της εθνικής οδού προσφέρει πρόσβαση με τα πολυπληθέστερα Δ.Δ. του Δήμου και η τυπική κυκλοφορία είναι της τάξεως των 8.000 οχημάτων ημερησίως.

~ Το λοιπό οδικό δίκτυο του Δήμου είναι κατά βάση ασφαλτοστρωμένο και βρίσκεται σε καλή πολύ καλή κατάσταση δεδομένου οτι ανακατασκευάζεται ενώ υπάρχουν και οι υπηρεσίες συντήρησης. Κόμβος του επαρχιακού δικτύου του Δήμου είναι το Αρφαρά, στο οποίο συγκλίνουν σχεδόν όλες οι επιμέρους διαδρομές εξυπηρέτησης των οικισμών.

~ Το δίκτυο των αγροτικών δρόμων είναι σχετικά πυκνό και καλύπτει, στο μεγαλύτερο μέρος του, τις ανάγκες υποστήριξης της αγροτικής δραστηριότητας. Προσβάσιμο είναι και σημαντικό μέρος των βοσκοτόπων, αντικείμενο σημαντικής επιχειρηματικής δραστηριότητας του Δήμου.

~ Ο Δήμος υδρεύεται από γεωτρήσεις και πηγές ποταμών (πηγές Πηδήματος και Αγίου Φλώρου). Η συνολική έκταση του δικτύου ύδρευσης είναι 93,6χλμ.

~ Η περισυλλογή των απορριμάτων γίνεται μέσω διαδημοτικής συνεργασίας με τους Δήμους 'Aριος και Θουρίας με σύγχρονο απορριματοφόρο ενώ εκτελούνται εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης των κάδων τουλάχιστον τέσσερις φορές ετησίως. 2008.-
Το Αρφαρά είναι η έδρα του Δήμου Αρφαρών και βρίσκεται 18 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, έχει 1.247 κατοίκους, και καλύπτει πεδινές και ημιορεινές εκτάσεις 2.380 στεμμάτων.
~Στο Δήμο υπάρχουν 6 Πολιτιστικοί Σύλλογοι οι οποίοι ασχολούνται με πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές κλπ. και είναι οι εξής:

1. Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών "Η Αναγέννηση"
2. Πολιτιστικός Σύλλογος εν Αθήναις Αρφαραίων "Οι 'Aγιοι Θεόδωροι"
3. Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατέως " Η Συνεργασία"
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Βρομόβρυσης " Αθανάσιος Δαγρές"
5. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιοφλωριταίων Αθήνας "Ο Πάμισος"
6. Μορφωτικός Σϋλογος Βελανιδιάς
7.- Σύλλογος Κυριών - Γυναικών Αρφαρών.-
8- Σύλλογος γοναίων και κηδαιμόνων των Σχολείων.-
9- Αθλητικός Ποδοσγαιρικός Σ΄θλλογοσ Ατέρας Αρφαρών.-

~ Στο Δήμο Αρφαρών διοργανώνονται κάθε χρόνο τοπικές λαϊκές πανήγυρεις. Στο Δ.Δ. Πλατέως υπάρχει ιππόδρομος ο οποίος διατηρείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα και κάθε χρόνο διοργανώνονται ιπποδορμίες την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου καθώς και την 15η Αυγούστου.

Το γεγονός αυτό προσελκύει πολύ κόσμο από τις γύρω περιοχές αλλά και από όλη την Ελλάδα καθώς είναι μια θεαματική εκδήλωση και επειδή ο ιππόδορμος του Πλατέως είναι από τους λίγους που έχουν απομείνει.

Από την πλευρά του Δήμου επιταχύνεται η διαδικασία αναβάθμισης του ιπποδρόμου με την ενσωμάτωση ειδικού διαμορφωμένου χώρου με πλήρη υποστήριξη κτιριακής υποδομής.
~Ιδιαίτερη θέση στην ενημέρωση των δημοτών μας καταλαμβάνει ο τοπικός τύπος τον οποίο αποτελούν, Η εφημερίδα "Ηχώ των Αρφαρών", η εφημερίδα "Το Πλατυ", το περιοδικό "Σταματινού" και το περιοδικό του Αγρίλου.
~Για να επικοινωνήσετε μαζί μας μπορείτε να :
- επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 27210-52220 ή
- στείλτε fax στο 27210-52900
- να μας βρείτε στην διεύθυνση Αρφαρά, Μεσσηνίας Τ.Κ. 24007
- στείλτε email από το διαδίκτυο στο diarfa2@otenet.gr

Η γραμματεία του Δήμου λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 έως τις 14:00.
~ 9.10.2005
~ Εγκαινιάζεται η ιστοσελίδα του Δήμου Αρφαρών. WWW.DIMOSARFARON.GR ,
www.noiazomai.net , http://www.blogger.com/posts.g?blogID=6910645553969710540 , Και http://snarfara.blogspot.com , http://wwwblogger.com/posts.g?blogID=6910645553969710540&pli=18pli=1 , .-
~ Εδώ μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τον Δήμο όσο αφορά τουριστικά, πολιτιστικά, αθλητικά και γενικά ότι ενδιαφέρει τόσο τον κάτοικο, όσο και τον επισκέπτη του Δήμου Αρφαρών.
~ Νοεμβρίου 2005 - Συνέδριο Φιλοσοφίας οργανώνεται στ' Αρφαρά
~Με γενικό θέμα «Υπάρχουν αξίες σήμερα; Ηθικές, Χριστιανικές, Πολιτικές, Κοινωνικές, Εκπαιδευτικές» θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Αρφαρών, το IB' Eπιστημονικόν Συνέδριον Φιλοσοφίας του Πολιτισμού. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Κωνσταντίνος Γ.Α. Νιάρχος, καθηγητής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την οργάνωση του συνεδρίου έχουν το Πανεπιστημιακό Σεμινάριο Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και ο Δήμος Αρφαρών. Στο συνέδριο συμμμετέχουν μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο στις 6.30 π.μ. θα αναχωρήσουν από την Αθήνα οι σύνεδροι, οι οποίοι στις 11.30 θα επισκεφτούν το οικολογικό εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου των Κάργα - Κωνσταντινόπουλου. Θα γίνει ξενάγηση στον χώρο του εργοστασίου και θ' ακολουθήσει δεξίωση. Στις 12.30 είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση για την Καλαμάτα, περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης και κατάλυση στο ξενοδοχείο "Φιλοξένια".

Στις 5 μ.μ. θα ξεκινήσει η επιστημονική ημερίδα στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Αρφαρών με πρόεδρο τον Φ. Βώρο, δρ. Φιλοσοφίας - φιλόλογο, αντιπρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Εισηγήσεις θα αναπτύξουν: Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος με θέμα "Η έννοια και η ουσία των αξιών: Πολιτικές, Ηθικές, Κοινωνικές Αξίες". Ο Φ. Βώρος με θέμα "Η κρίση των αξιών σήμερα".

Θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Π. Δαμασκός, δρ. Φιλοσοφίας - σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Αθηνών, και στην οποία θα συμμετέχουν μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο αρχιμανδρίτης π. Νεόφυτος Παντζής, δρ. Κοινωνιολογίας, καθηγητής Πανεπιστημίου, θα αναπτύξει το θέμα "Η κοινωνία σήμερα: Εχει ή δεν έχει αξίες;". Ο Στ. Παπανικολόπουλος, καθηγητής Φιλολογίας, θα μιλήσει για το αν "Υπάρχει κρίση αξιών στη γλωσσική εκφορά των Νεοελλήνων".

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους: Ι. Κόσσυβα στρατηγό ε.α. τ. διευθυντής Σπουδών Σ.Σ.Ε., με θέμα "Οι αξίες: Προκαταλήψεις ή πραγματικότητες". Τ. Θεοδωρόπουλο, επιθεωρητή, τ. πάρεδρο Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, υποψήφιο δρ. Φιλοσοφίας, θεολόγο, με θέμα "Περί των χριστιανικών αξιών". Και από τον Γ. Πανομήτρο, ιατρό, με θέμα "Οι ηθικές αξίες στην Ιατρική".

Θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο Ε. Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος - συγγραφέας, καθώς και δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων, προσφορά του πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Κ.-Α. Νιάρχου, τακτικού εφημέριου του Ι.N. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών. Στις 3 μ.μ. οι σύνεδροι θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.

~ Ο νεοσύστατος Δήμος Αρφαρών, έχει έδρα τo Αρφαρά που χτίστηκε γύρω στα 1834 και εγκατεστάθησαν εκεί οι κάτοικοι των 'Aνω Αρφαρών, οικισμού εκ των πλέον παλαιοτέρων στη Μεσσηνία, αφού αναφέρεται σε σύγγραμμα Βενετού κληρικού περιηγητή Pier Αntonio Pacifico, το 1699. Εις δε την τουρκοκρατία ήταν φωλιά κλεφταρματολισμού (τα ιστορικά Σαμπάζικα).

~ Ο Δήμος παρουσιάζει πεδινό και ορεινό-ημιορεινό χαρακτήρα με έντονη παρουσία βοσκοτόπων. Κατά πλειοψηφία, οι κάτοικοι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Παράγονται ελαιόλαδο, σύκα, κτηνοτροφικές τροφές, κυρίως αραβόσιτο και σιτηρά αλλά και πολλά κηπευτικά προϊόντα. Οι κάτοικοι φιλόπονοι και φιλήσυχοι με χαρακτηριστικά τέτοια που μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς ότι κουβαλάνε και συντηρούν μια αρχοντιά αλλοτινών εποχών κατά τις οποίες, η ευρύτερη περιοχή των Αρφαρών γνώρισε έντονη κοινωνική και οικονομική ζωή. Διαθέτει αστείρευτο φυσικό πλούτο ιδανικό για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

~ Έντονο είναι και το στοιχείο της κτηνοτροφίας με την εκτροφή κυρίως αιγοπροβάτων ενώ δραστηριότητα παρουσιάζεται και στη μελισσοκομία. Αυτό οφείλεται στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής με την πληθώρα των λουλουδιών, των αρωματικών φυτών αλλά και του υγρού στοιχείου από τα κεφαλάρια του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου.

~ Η περιοχή του Δήμου Αρφαρών είναι πλούσια σε ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία, που υπογραμμίζουν ακριβώς τη μακρά παράδοση που είναι άμεσα συνδεδεμένη με σημαντικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Βορειοανατολικά του οικισμού άνω Αρφαρά βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κλόγκοβας, κοντά στους πρόποδες του βουνού "Ρεκατσιάνα" Αρφαραίικος Αι-Λιάς. Στην Κλόγκοβα υπήρξε μικρή αγροτική εγκατάσταση των ρωμαικών χρόνων (2ος με 4ο μ.Χ.αιώνα), τα βυζαντινά και τα υστερότερα χρόνια. Κοντά στον 'Aγιο Φλώρο και ειδικά στη θέση "μάτια" υπάρχουν τα ερείπια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον ποτάμιο θεό Πάμισο. (5ος αιώνας π.Χ.). Η ανασκαφή έγινε από το Σουηδό αρχαιολόγο (Natan Valmin) το 1934 όπου ευρέθησαν αρκετά "αφιερώματα" (αγαλματίδια και νομίσματα) αλλά και η ακροκέραμος του ιερού ναού.

~ Μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι και η περιοχή του αρχαίου λατομείου των "Πριονιστών", νοτιοδυτικά των Αρφαρών, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως δομικά υλικά για το κτίσιμο των ισοδομικών τειχών της αρχαίας Θουρίας. (Μακεδονικοί χρόνοι 320-270 π.Χ.). Για την κοπή των λίθων χρησιμοποιούταν ο "λιθοπρίστης πρίων", δηλαδή το πριόνι των λατομείων. Ήταν πριόνι χωρίς δόντια, ίσιο σαν λάμα ξυραφιού, κρεμασμένο από μεταλλικό τρίποδα. Αποτελούσε ένα είδος λεπίδας με πάχος 3-4 χιλιοστών, η οποία έφερε προς το επάνω μέρος τις τρύπες για την υποδοχή των καρφιών, "πριτσινιών" και τη στερέωσή της στο σώμα της υποδοχής της. Με παλινδρομικές κινήσεις χάραζε και έκοβε το πέτρωμα σε τεμάχια προκαθορισμένου μήκους, πλάτους και ύψους. Την κάτω επίπεδη επιφάνεια των τετράπλευρων λίθων την αποκολλούσαν οι "πελεκάνοι" οι πελεκητές, από την ελεύθερη πλαγινή πλευρά του πετρώματος χρησιμοποιώντας μεγάλα σφυριά, σφύρες, και σιδερένιες σφήνες.

~ Σε λιγοστά σημεία διατηρούνται εμφανή ίχνη αρχαίου αμαξήλατου δρόμου σε μήκος 15 μέτρων. Σώζονται αξιόλογα βυζαντινά μνημεία, αλλά και στοιχεία της Φραγκικής περιόδου.

~ Από το βυζαντινό κάστρο Πηδήματος σώζονται μέρη των τειχών του, η πύλη του, και τα χαμηλά ερείπια ενός μικρού ναίσκου αφιερωμένου στον 'Aγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το κάστρο αυτό υπήρξε στερνό καταφύγιο της συνείδησης και της ανδρείας των υπερασπιστών του αλλά δεν άντεξε και κυριεύτηκε απ' τα στρατεύματα των Οθωμανών το 1460.

~ Από το κέντρο του Αγίου Φλώρου αρχίζει ένα παμπάλαιο τείχος, προχωρεί βορειοανατολικά και φτάνει στην κορυφή του βουνού, όπου υπάρχουν ερείπια παλαιού κάστρου η "καστρούλι" όπως λέγεται από τους ντόπιους. Το τείχος είναι ξερόχτιστο με ασβεστόλιθους ακανόνιστου σχήματος, έχει μήκος 2,5 χλμ. περίπου, πάχος 1 μέτρο, ύψος μεταξύ 2 και 2,5 μέτρων και σήμερα είναι μισογκρεμισμένο

~ Το κάστρο και το τείχος του Αγίου Φλώρου βρίσκεται 5 χλμ.βορειοδυτικά του κάστρου Πηδήματος, στο οποίο έμεναν κατά διαστήματα οι Παλαιολόγοι. Έτσι συμπερασματικά οι αμυντικές αυτές κατασκευές έγιναν από τους Παλαιολόγους και αποτελούσαν προμαχώνα της κάτω Μεσσηνίας.

~ Οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα, Αγίου Χαράλαμπου, της Υπαπαντής, της Παναγιάς Χαλεβιδιώτισσας, της Αγίας Κυριακής, της Παναγιάς Παυσολύπης, του Αγίου Γεωργίου και της Ανωνύμου κάστρου Πηδήματος, αποτελούν σπουδαία κληρονομιά, που ενώνει το παρελθόν και το μέλλον του τόπου.

~ Περιοχή σημαντική για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος είναι οι πηγές του ποταμού Παμίσου στον 'Aγιο Φλώρο όπου οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής απέδιδαν ιαματικές ιδιότητες στα νερά του, αλλά και οι πηγές στο Πήδημα είναι χώρος αναψυχής και δημοτικό πάρκο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

~ Ο πλάτανος του Αγ. Φλώρου έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού ιστορικός και αιωνόβιος πλάτανος με εντυπωσιακές διαστάσεις και σπουδαία αισθητική αξία που συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας

~ Καθώς ο ορεινός χώρος κατοικήθηκε από τους Πολιανίτες και Βρομοβρυσαίους δεν απέμεινε άλλη διέξοδος για τους κατοίκους του 'Aνω Αρφαρά παρά να επεκταθούν δια των στενών χαραδρών εις τον ημιδασώδη κάμπον, και να εγκατασταθούν στα σημερινά Αρφαρά, Σταματινού και Πελεκητό.
**ΕΔΡΑ: Αρφαρά

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αρφαρά, Μεσσηνίας
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ: 24007
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΗΜΟΥ: 27210-52220
FAX ΔΗΜΟΥ: 27210-52900
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ: Ανδρέας Ν. Καραγιάννης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Αναπτυξιακή Επιχείρηση
ΜΕΛΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: 13
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ: 7
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ : 3.081 κάτοικοι
ΕΚΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ: 8.761 χιλ. στρεμ.
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΥ: Πεδινές και ημιορεινές εκτάσεις
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: 8


ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΚΤΑΣΗ KATOIKOI
ανα στρέμα
'Aγιος Φλώρος 294 820 0,36
'Aγριλος 211 855 0,25
Αρφαρά (Έδρα) 1.247 2.380 0,52
Βελανιδιά 112 790 0,14
Βρομόβρυση 158 1.702 0,09
Πήδημα 411 317 1,30
Πλατύ 520 665 0,78
Σταματινού 128 1.232 0,10
ΣΥΝΟΛΟ 3.081 8.761 0,35
~ Η Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση είναι 100% αμιγής δημοτική εταιρία, αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί βάσει του νόμου σύμφωνα με τα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς.

~ Ιδρύθηκε το 2000 και διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιό της, και από το Δημοτικό Συμβούλιο που υπέχει θέση στην Γενική Συνέλευση. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τα εξής μέλη:
~ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΑΡΦΑΡΩΝ
ΩΡΑ ΑΝΑΧ. ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
06:50 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
07:00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
09:15 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΛΑΤΥ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
11:15 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
12:45 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗ - ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ
13:10 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
14:30 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΛΑΤΥ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
16:30 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
18:30 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΛΑΤΥ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
19:30 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΦΙΛΙΑ
21:30 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΩΡΑ ΑΝΑΧ. ΣΑΒΒΑΤΟΥ
07:00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
09:15 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΛΑΤΥ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
11:15 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΡΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
13:00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
16:30 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
18:30 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΛΑΤΥ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
21:30 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΩΡΑ ΑΝΑΧ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ
07:00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΛΑΤΥ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
13:00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΛΑΤΥ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
21:00 ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΗΔΗΜΑ - ΑΡΦΑΡΑ - ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
~ Στο Δήμο Αρφαρών υπάρχουν τα εξής σχολεία:
Δύο Νηπιαγωγεία, το διθέσιο που βρίσκεται στο Αρφαρά και το μονοθέσιο Πλατέως.
Δύο Δημοτικά σχολεία, το οκταθέσιο του Αρφαρά και και το διθέσιο του Πλατέως.
Γυμνάσιο και Λύκειο που καλύπτει το Δήμο Αρφαρών βρίσκεται στην έδρα του Δήμου και η σχέση μαθητών/διδασκόντων για το Γυμνάσιο είναι 10,57 και για το Λύκειο 7,55 που κρίνεται και για τις δύο περιπτώσεις ικανοποιητική.

~ Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνοψίζονται στους παρακάτω πίνακες:

ΟΝΟΜΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ 163 1.000 ΠΡΟ 1950
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ 114 467 1958
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ 30 150 1987
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ 30 250 1930
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ 9 70 1965

~ Ωράριο εργασίας Δημοτικών Υπηρεσιών
Αργίες-ημιαργίες-Ωράριο εργασίας στο Δημαρχείο:

~ Από 1ης Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου το ωράριο εργασίας αρχίζει στις 7π.μ. και τελειώνει στις 2.30 μ.μ.
Τον υπόλοιπο χρόνο αρχίζει στις 7.30 π.μ. και τελειώνει στις 3 μ.μ.
Οι ώρες συναλλαγής με το κοινό είναι από τις 8 το πρωί μέχρι στις 2 μ.μ.

~Οι αργίες στο δημόσιο τομέα είναι:


Η πρώτη Ιανουαρίου

Τα Θεοφάνια

Η Καθαρά Δευτέρα

Η 25η Μαρτίου

Η Μεγάλη Παρασκευή

Η Δευτέρα μέρα του Πάσχα

Η 1η Μαΐου

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Η Ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)

Η 28η Οκτωβρίου

Η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων

Στο Δήμο Αρφαρών πλέον των ως άνω αργιών είναι και η ημέρα των Αγιών θεοδώρων που είναι κινητή εορτή




Οι ημιαργίες (οπότε οι Δημόσιες Υπηρεσίες δέχονται το κοινό από τις 8 έως τις 12 είναι:


Η παραμονή των Χριστουγέννων και η παραμονή του νέου έτους.{stamos01 Dynami arfara }.- 09-06-2008.-

Σχόλια

Ο χρήστης Stramatios Skoulikaw είπε…
~ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ν. ΣΚΟΥΛΙΚΑΣ ~ ` ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ~
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ~ . ~ . ~ ΑΡΦΑΡΑ - ΑΜΦΕΙΑΣ ~ - Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .- ΣΕΛΙΔΑ -1 -
Στο υπ’ άριθμ. 70 Φύλλο της Εφημερίδας «ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .» , -Εφημερίδα που πρώτο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1964 , όταν πριν λίγους μήνες στις 19-Απριλίου του 1964 , σε ένα πατάρι καφενείου , στην οδό Ακαδημίας 76 , στην Αθήνα , συγκεντρώθηκαν μια ομάδα Αρφαραίων και δημιούργησαν τον Προοδευτικό Σύλλογο -Σωματείο των καταγόμενων από το Αρφαρά Μεσσηνίας « ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ.», - γράφει μια πραγματεία ο Πέτρος Ηλίου Μουτεβελής ( Παπα-Μουτεβελής ), γιος του ιερέα Ηλία Παναγ. Μουτεβελή - Σακελλάριου άρθρο με τίτλο : «Η Ιστορία των Αρφαρών και των οικογενειών Γιαννιλαίων- Μανιτσαίων και όλων των άλλων οικογενειών » τα εξής : { ο Πέτρος Μουτεβελής , απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών , στις 25-12-1945.- } .-Περί το 1600 με 1650 μ.Χ. ήρθαν στο Αρφαρά δύο οικογένειες , η οικογένεια ΓΙΑΝΝΙΛΟΥ , και η οικογένεια ΜΑΝΙΤΣΟΥ , και κατοίκησαν στην τοποθεσία Κουτρουλιάνικα των Άνω Αρφαρών .- Εκεί έκτισαν τα πρώτα τους σπίτια . Η τοποθεσία αυτή , βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα -μέρος του κάμπου της Πολιανής και προς το μεσημβρινό του Άνω Αρφαρά.- Οι Πολιανίτες αμέσως ανέφεραν στην αστυνομία των Τούρκων κατακτητών , ότι αυτή που εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή , είναι κλέφτες , και τότε η Τούρκικη αστυνομία τους εξεδίωξε από την περιοχή των Κουτρουλιάνικων .- Τότε οι οικογένειες εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους και πήγαν και έκτισαν νέα στην τοποθεσία Παλιάμπελα , όπου εκεί έμειναν για δύο χρόνια και μετά πήγαν κι΄ έκτισαν πάλι νέα σπίτια στην τοποθεσία Ριζόβραχο των Άνω Αρφαρών.- Εκεί παρέμειναν μαζί με τα μικρά και μεγάλα ζώα τους , για μερικά χρόνια .- Εκεί , μια μέρα παρατήρησαν , ότι ένας τράγος έφευγε συνέχεια από το κοπάδι , και έμπαινε μέσα στο δάσος και μετά έβγαινε με τα γένια του γεμάτα νερό .- Αφού τον παρακολούθησαν βρήκαν την βρύση , που ήταν κοντά στο σημερινό μεγάλο πηγάδι , στο Άνω Αρφαρά , και στο σημερινό προαύλιο της εκκλησίας Αγίας Παρασκευής , και έτσι έφυγαν από τον Ριζόβραχο και πήγαν εκεί που ήταν το νερό και έκτισαν καινούργια σπίτια , Στο σημερινό ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ.- Από πού ήρθαν αυτοί οι πρώτοι κάτοικοι ,είναι άγνωστο .- Οι παραδώσεις αναφέρουν ότι ήρθαν από το ΑΡΦΑΡΑ της Αιγείρας του Νομού Αχαΐας , ή από κάποιο νησί του Αιγαίου την ΣΥΜΗ ή την ΡΟΔΟ ή από το χωριό ΜΠΟΥΡΑ της Αρκαδίας ( όπου και σήμερα υπάρχει οικογένεια Μπούρα) ή από την Ηπειρο από τους Τουρκαλβανούς κτλ.-
Ο οδοντίατρος Γιάννης Θ. Μπούρας ,στο αρ. φύλλο 223 /2008 , αναφέρει ότι γνώρισε πρόσφατα το 2008 τον καθηγητή του Πανεπιστημίου HILDESHEN του Ανοβέρου Γερμανίας κύριο Μιχάλη Αρφαρά και του ανέφερε ότι κατάγεται από την ΣΥΜΗ και πως ο προ-πάππος του , από τους προγόνους του είχε ξεκινήσει πριν από 250 περίπου χρόνια , από το χωρίο ΑΡΦΑΡΑ Μεσσηνίας .- Πάντα σύμφωνα με μαρτυρίες του πατέρα του και του παππού του… και αναγνωρίζοντας πάντοτε την καταγωγή του .- Στην Γερμανία ο Μιχάλης Αρφαράς βρέθηκε πριν 40 περίπου χρόνια.- Ο Γιάννης Παναγόπουλος (Παναγογιανάκης) , ο οποίος πέθανε το 1930 σε ηλικία 100 χρόνων είχε πει στον Πέτρο Μουτεβελή , που γράφει , ότι του είχε αναφέρει κατ΄ επανάληψη ο Παπα-γιαννάκης Παπαϊωάννου ( ( Παπαγιαννάκι-Μουτεβελή ) , από την οικογένεια ΓΙΑΝΝΙΛΟΥ , ότι είχε έρθει από το Αρφαρά Αιγείρας , πρίν από το 1830 μ. χ., αλλά δεν του είχε πει , αν και οι άλλες οικογένειες ήρθαν από το ίδιο μέρος .- Εγώ νομίζω , αναφέρει , ο αρθρογράφων , ότι αρχικά θα ήρθαν στο Επάνω Αρφαρά οι οικογένειες Γιαννίλου και Μανίτσου , και κατόπιν συγκεντρώθηκαν - ήρθαν και άλλες οικογένειες ,ίσως καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους .- Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματα του γράφει για την οικογένεια του , ότι πλησίον του χωριού
Τουρκολαίϊκα ήταν ένα χωριό το ΡΟΥΠΑΚΙ , όταν οι Τούρκοι εδώ και 350 χρόνια κατέστρεψαν το Πουπάκι , ένας ονόματι Τσεργίνης ήρθε και εγκαταστάθηκε στο
ΛΙΜΠΟΒΙΤΣΙ , ΚΑΙ πως από αυτό το χωριό κατάγονται όλοι οι Κολοκοτρωναίοι , και πως άλλες οικογένειες από το ίδιο χωριό , έφυγαν και εγκαταστάθηκαν σε άλλα μέρη των γύροθεν περιοχών.- Ο Παπα-Μουτεβελής πίστευε ότι οι οικογένειες Γιαννίλου και Μανίτσου ξεκίνησαν και ήρθαν στο Άνω Αρφαρά , από το χωριό Ρουπάκι , που διηγείται ο Θ ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΤΑ Κουτρουλιάνικα και το Ριζόβραχο , εγκαταστάθηκαν πρώτα στο Άνω Αρφαρά και μετά ξεχύθηκαν στο σημερινό ΑΡΦΑΡΑ.- Ενδεχομένως άλλες οικογένειες , του ιδίου χωριού Ρουπάκι , να ήρθαν και στην ΓΚΛΟΓΓΟΒΑ , διότι και εκεί κατοίκησαν κάποιοι μετανάστες ,για να φύγουν αργότερα από εκεί και να έρθουν στο Άνω Αρφαρά. Που ήταν προσηλιακό και με νερό , διότι στην Γκλόγγοβα ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς .- Οικογένεια Γιαννίλου είναι εγκατεστημένη -βρίσκεται και στην Τεγέα Αρκαδίας .- Οι παλαιότεροι κάτοικοι διηγιόντουσαν τα εξής : (ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ) .- SNS. - 2008.-
~ 2- Με την εγκατάσταση του Γιαννίλου και των συντρόφων του σε μια περιοχή- τοποθεσία στο Άνω Αρφαρά , τότε , μερικές Τούρκικες οικογένειες περνούσαν νύχτα με τα ζώα τους φορτωμένα διάφορα ήδη οικιακής χρήσης .- Ο Γιαννίλος με τους συντρόφους του έστησαν ενέδρα και συνέλαβαν όλους του Τούρκους .- Παρά τις έρευνες που έκαναν στους Τούρκους , δεν βρήκαν τίποτε το αξιόλογο .- Τότε ο Γιαννίλος ρώτησε ένα μικρό Τουρκάκι που έχουν κρυμμένα τα χρήματά τους και τότε αφελέστατα το μικρό παιδάκι τους αποκάλυψε ότι τα χρήματα τα είχαν κρυμμένα στην στρώση του σαμαριού , σέλλας της άσπρης φοράδας.- Ο Γιαννίλος αφού έμαθε το μυστικό για τα χρήματα , κρυφά σκότωσε το μικρό Τουρκάκι , και κατά την μοιρασιά των λαφύρων από τους αιχμαλώτους , ζήτησε και πήρε μόνο την σέλα της άσπρης φοράδας , από τους συντρόφους τους , για να κοιμηθεί δήθεν η σκύλα του καθώς είπε , κι έτσι πήρε την σέλα.- Τους Τούρκους τους κράτησαν για μερικές μέρες , και μετά όλους μαζί με τα ζώα τους και τα υπάρχοντα τους έριξαν μέσα σε μια χαράδρα για να πεθάνουν φρικτά όλοι τους .- Επειδή το έγκλημα στο μικρό τουρκάκι του Γιαννίλου ήταν βαρύτατο , βγήκε η κακιά φήμη , ότι οι Γιαννίλοι θα προκόψουν , μόνον όταν μαζέψουν και καταστρέψουν-θάψουν , όλα όσα είχαν ρίξει μέσα στην χαράδρα, το βάραθρο της εκεί περιοχής.- Περνούσε ο χρόνος και η διάλυση όλων δεν ήταν δυνατόν να πραγματωθεί , διότι τα μεταλλικά αντικείμενα και με την παρέλευση δύο και τριών γενναίων δεν γινότανε όπως γράφει και αναφέρει ο Παπα -Μουτεβελή.- Τελευταία λέγεται ότι έλειωσαν τα πάντα κι έτσι έφυγε η κατάρα από την οικογένεια Γιαννίλου.- Στο Άνω Αρφαρά από την οικογένεια Γιαννίλου , προήλθαν οι οικογένειες Μουτεβελή , Σταθάκη , Καρμίρη και Τσάλτα .- Από την οικογένεια Μουτεβελή , προήλθαν , έγιναν οι οικογένειες , Παναγοπούλου ,Νιάρχου, Παπαϊωάννου και ίσως η οικογένεια Σκούλικα .- Από την οικογένεια Σταθάκη , έγιναν οι
οικογένειες Σαμπαζιώτιδων οι οποίες κατοικούσαν στο Καρακασίλη και η οικογένεια Σταθακάκη που κατοικεί στο Πλατύ (Μπάστα ).- Από την οικογένεια Καρμίρη , έγινε η οικογένεια Καμαρινού .- Από την οικογένεια Μανίτσου , έγιναν οι οικογένειες Βασιλόπουλου , Κάρτσωνα ,Λαφαζάνου ,και Σουλιμά .- Συνεχίζεται ..sns 17-06-2008 Arfara.-

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενημέρωση *

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ